Gaioiga faaletino i le maʻisuka ituaiga 2: faailoga, faʻailoga

O le a le mea e tupu i le tino pe a tatou gaoioi?

Soo se gaioiga e mafua ona o le galuega o maso. I le taimi o muscular work, o le kulukose e avea o se punaoa malosi. I se aofaiga faapitoa, o le kulukose e muaʻi teuina e sel maso i le ituaiga o glycogen ma faʻaumatia pe a manaʻomia. Aʻo faʻamalosolo glycogen i totonu o siama, o le kulukose mai le toto e amata ona tafe. I lalo o aiaiga o galuega galue, o siama e sili atu ona maaleale i le kulukose, ma e itiiti le insulin e manaʻomia mo le kulukose e ulufale ai. I se tagata soifua maloloina, o le pancreas i lenei mataupu e faʻaitiitia ai le inisalini, lea e taofia ai le paʻu tele i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I se tagata maʻi e maua i le maʻisuka o loʻo i luga o le inisalini togafitiga poʻo le suka e faʻaitiitia ai le suka, e puipuia ai le faʻaitiitia o le glucose i totonu o le toto, o le fetuunaiga o fualaau oona poʻo se faʻaopoopoga faaopoopo o meaʻai gaʻo ma meaʻai atonu e manaʻomia. E tatau ona manatua i le mafaufau afai o le tagata maʻi e maualalo le hyperglycemia ao le i faia le faamalositino, o lona uiga o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose toto e mafai ona faʻamoemoe. Afai o le kulukosese masani e masani lava aʻo lei faia le faamalositino, ona maeʻa ai lea - e mafai ona maitau le tulaga o le hypoglycemic. Ia mautinoa e feutagai ma lau fomaʻi pe o le a le gaioiga faaletino e faʻatagaina oe poʻo se tasi e mafai ona afaina, ole atu ia te ia pe o le taaloga filifilia e manaʻomia le faasaʻoina o meaai poʻo togafitiga.

O a taaloga e fautuaina mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka?

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, agavaʻa ma fai taga faaletino, e fai ma faʻataʻitaʻiga, savaliga sopo, polo polo, badminton, taʻaloga, aau, uila, tifaga ma le faaseʻe, ma isi.

O taaloga tetele e ono ono lamatia ai le ola i le tulaga o le hypoglycemia e le fautuaina (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleleia o le ea, aʻeina o mauga, faʻafefe o le sami).

I le avea ai ma tulafono, e fautuaina tagata maʻi e maua i le maʻisuka e taaalo i taaloga ma tagata o aiga poʻo uo latou te masani i faʻaaliga o le maʻisuka ma iloa le mea e fai pe afai o le tagata maʻi e iai se tulaga o le hypoglycemia.

Faaaoga le pulea o oe lava

O gaioiga mamafa ma le le masani ai, e manaʻomia ai le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto muamua ma pe a uma. Hyperglycemia, glucose excretion (glucosuria), ma sili atu ona faʻaalia le foliga o le acetone i le urine (acetonuria) i le taimi poʻo le maeʻa foi o faamalositino e faʻaalia ai le le atoatoa o le inisalini. E tatau ona manatuaina o le umi o le uta, o le tele foi lea o le tupu mai o le hypoglycemia i totonu o ni nai itula talu ona maeʻa.

Faʻaleleia togafitiga

O tagata gasegase e ese le tali atu i taaloga. O le mea lea, o tagata maʻi taitoatasi, faatasi ai ma lana fomaʻi, e tatau ona atiaʻe se metotia o le pulea e le tagata o ia lava ma le faʻasaʻoina o togafitiga i tulaga o gaioiga faaletino. A taʻalo i taʻaloga, o le fua o le insulin o loʻo faʻatonutonuina e tatau ona faʻaleleia ma le faaeteete e puipuia ai tulaga o le hypoglycemic poo le ketoacidosis o le maʻisuka.

Ole mamafa ole taimi puupuu, e pei o se tulafono, manaʻomia se faʻaopoopoga faʻaopopo o gaʻo paluga vave, ae o le umi o le avega e manaomia ai isi inumaga o le inisalini ma le faateleina o le taumafa o meaʻai fefiloi.

O aoga o le faamalositino

O le faamalositino mo le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona talafeagai ona o mea patino o le amataga ma le ala o lenei maʻi. Faatasi ai, o le gaosiga o le inisalini e masani ona masani ai Ae ui i lea, o aʻafiaga e fusifusia ma tuʻuina atu le kulukose i sulu e leai se lagona. O se taunuuga, o se aofaiga tele o le kulukose, lea e le ulu atu i sela, ma le inisalini, lea e lei fusifusia i ni mea e maua, e faaputuputu i totonu o le toto.

O le inisalini o loʻo talia i totonu o fatuga o le tele o meaola, ae o le tele o mea uma i le tino. Faatasi ai ma le tele o le tuputupu ae o lenei mea, ua faaleagaina ma faaleagaina, ua le aoga. O le mea lea, e taua tele le le faatagaina o lona tuputupu ae.

E le gata i lea, o le leai o glucose sela ma le tele o inisalini i totonu o le toto e tau atu i le tagata gasegase e toetoe lava o taimi uma o le fiaai. E oo lava i tulaga o le taumafaina o meaai maualalo-calori, e ono foliga mai, i lenei tulaga, ia maua le mamafa. Aua o faamalositino faaletino ma e faigofie foi ona savali ma le maʻisuka e mafai ona laveaʻi mai le gaʻo.

I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o le gaioiga faaletino e le aoga tele. I lenei tulaga, o le inisalini ua faamutaina le gaosia i le tino ona o se taunuuga o le faaleagaina o sela beta i se faagasologa o le autoimmune. E le o matauina tupe mama, masani, i se isi itu, o le gau. Ae ui i lea, o gaioiga faifai pea e mafai ona faatelevaveina ai le liua o le kulukose i le malosi ma puipuia ai mai le faaputuputuina i le tino ma faʻalauteleina lona anotusi i totonu o le toto. E tusa lava pe itiiti le solia o le taumafataga, o le gaioiga faaletino e mafai ona faʻaititia ai le leaga o lenei mea.

I le faaopoopo atu i le aafia tuusaʻoina o le maualuga o le toto, o le tino i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka ei ai se aafiaga lelei i le tino atoa ma faʻaitiitia ai taunuuga ma le ogaoga o faʻafitauli:

  1. O le toto toto e faʻaleleia, o le toto toto e sau,
  2. O le fua o le atinaʻe o le angiopathy ua faʻaitiitia,
  3. O le fua o le faʻaleagaina o le faʻalavelave o le tino e faʻaitiitia ai, o le neuropathy e sili atu ona lemu.

O le faamalositino mo le maʻisuka e taua tele ma e tatau ai, ae e le mafai ona e faia le le mautonu. E ui lava o loʻo i ai ni taʻaloga masani o faʻatinoga, ua fuafuaina mo tagata ei ai se laasaga muamua poʻo le vaeluaga o le maʻisuka, e le o faʻateleina e faʻamaʻi faʻamaʻi. I le matua, i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, maʻisuka tele poʻo ni faʻalavelave ogaoga, e tatau ona faʻatalanoa se endocrinologist e mafai ona atiaʻe se polokalama taʻitasi. E mafai foʻi ona faia e le fomaʻi togafitiga.

Toto malosi

Tusa lava pe o le a le ituaiga o le siama, e taua le saʻo saʻo o avega, ia faia lelei ma mataʻituina le tulaga o lou tino. Afai e le itiiti ifo ma le tasi o nei mea taua e le o faataunuuina, o le faamalositino e mafai ona afaina ai le tino. E tatau ona faʻaeteete le matutua ma i latou o loʻo tele naua faʻamaʻi.

Pe a faʻatino se seti o faʻatinoga na faatonuina e se fomaʻi, o le auala sili ona faigofie e pulea ai lou tulaga o le faʻaaoga lea o le siaki o le fatu. E fesoasoani i le fuafuaina o le maualuga o le avega ma faaititia pe faateleina pe a talafeagai mo le sili atu ona aoga o le faamalositino.

Aoaoga faaletino mo le maʻisuka

Ou te manatu e iloa uma e tagata le tele o tufatufaga mo le soifua maloloina o le tino, lea e aumaia ai aʻoaʻoga masani:

  • maualuga maualuga o le malosi
  • auala sili ona mataalia o le siakiina e le tagata lava ia o le tino o le tino
  • faaitiitia le toto toto
  • malosi tuputupu ae

E le gata i lea, o aʻoaʻoga faʻapitoa i le tino e mafai ona aumaia ai faʻamanuiaga faaopoopo i le tino o le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona maitauina e mafai e le tino ona sili atu ona faigofie ile inisalini.

O se taunuuga, o se vaega itiiti o le inisalini o le a manaʻomia mo le maʻisuka e faʻaititia ai le faʻaoʻo kulūkose. E le gata i lea, o le gaioiga faaletino i le faiga o faʻatinoga e mafai ona faʻaitiitia ai avanoa o maʻi fatu, faʻamaonia le moe.

O le isi, taua taua le finauga, e mafai ona manatu o se malosiaga taua o le atuatuvale, mautu o lagona.

O le faamalositino i se tulaga masani e mafai ona i ai sona aafiaga sili ona aoga i lagona. Aua nei galo e uiga i aafiaga faaletagata o gaoioiga faaletino i le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i le toto o le maʻisuka. Aʻo leʻi faia soʻo se gaioiga faaletino, mo le maʻi, o se mea e manaʻomia muamua o le a faʻatalanoa ma le fomaʻi.

Maʻisuka ma Taʻaloga

O le faʻamaʻi sili ona aoga i le maʻisuka o le gaosiga o le afi faʻasolosolo solo, pe a maua e muso o lima ma vae ia tutusa avega. O le lisi o taaloga e fetaui ma nei tulaga e mafai ona aofia ai: savali, aau, taʻavale i se saoasaoa (jogging), uila, uila.

O se maualuga maualuga o le taua e maua mai i le faʻatinoina o amio a vasega. O se malologa o na o ni nai aso e ono faʻaititia ai le lelei o aafiaga o le tino i le tino.

Taumafai e faia le savali masani i le amataga - o se tino aoga tele mo le maʻisuka, aua e manuia ai oe, "galue" ma le 100% toe foi mai, o iunite taitasi o insulin lea na gaosia e le tino na o ia lava pe maua foi mai fafo. O le lelei o le taofiofia o le savali e le mafai ona faʻamagaloina: soifua manuia, leiloa o le mamafa, i le faaopoopo atu, e leai se manaʻoga e faʻatau mea faʻapitoa.

O le lisi o gaoioiga faaletino e mafai ona faia e matua lautele lava: o se savaliga, faamamaina o le potu, galue i se fuafuaga a le tagata lava ia, siva, aʻe i luga i luga o faasitepu.

O fua faʻatulagaina, faʻapea foʻi ma le tele o isi, e matua talia lelei lava e fetaui ma le faʻatinoga faaletino.

E le tatau ona e faanatinati atu i lenei lomiga, o le mea aupito sili ona lelei, ma sili atu le taua, o le siitia malie i le tulaga o lau gaioiga faaletino o le filifiliga sili lea. Mo se faʻataʻitaʻiga, savali faʻatasi ma se taifau, pe a mavae ni nai aso, faʻaleleia le auala, faʻalautele le nofoaga savali.

Leai lava o le a le gaioiga faaletino afai e te manaʻo e faatumauina lou tino, e tatau ona siaki le kulūkose. E le gata i lea, e tatau ona ausia lenei tulaga, aʻo le i amataina vasega, ma a maeʻa. Afai o le gaioiga faaletino e umi se taimi, ona mafai loa lea ona fuaina e tusa lava pe o vasega. Ou te manatu o le a le afaina le toe manatuaina o soʻo se manipasi ma le maualuga o le avega na maua e le tino e manaʻomia ona talanoaina ma le fomaʻi muamua.

Le aʻafiaga o gaioiga faaletino ile kulūkose

Faatasi ai ma soʻo se gaioiga faʻaletino, o le tele o ituaiga o gaioiolosi e tutupu i le tino. Sei o tatou nonofo teisi atu i le manatu o le fiafia ia i tatou. O le osooso i totonu o le toto, mai meaai tatou te 'ai, glucose ulufale atu i maso o loʻo galue. E le gata i lea, afai o le tele o le inisalini ua lava, ona salalau atu lea i sela, pe a 'e mu ". E faʻaitiitia le maualuga o le suka i le toto, e le mafai e le ate ona tali atu i lenei gaioiga. O fale o le glycogen e amata ona paʻu i lalo i le kulukose, ma maua ai maso i meaʻai talafeagai, o le tau o le toto suka faateleina.

Afai e le o faʻavaivaia ia faʻavae o le soifua maloloina o tagata, o faiga e pei ona taʻua i luga o loʻo tumau pea. Ae ui i lea, o le tino o le maʻisuka e mafai ona tuʻuina atu ni "mea e ofo ai" le lelei. O faigata faigata o gaʻo e mafai. maʻisuka:

- faʻavavevave le maualuga o le suka

- o le faʻaitiitia o le suka

- le faʻavaeina o tino o le ketone i le toto

E tele mea e mafua ai faʻafitauli i le maʻisuka: initial (initial level) glucose, le i ai o le inisalini, umi, ma sili atu ona taua, le malosi o le gaioiga faaletino.

Puipuia o le Hypoglycemia

E taua le matauina o le gaioiga faaletino e mafai ona aumaia ni faafitauli ogaoga i se auala e le masani ai i lenei mataupu, faʻaaoga tele, ma le le amanaiaina atoa o le metotia faʻatinoina.

Aʻo leʻi amataina ona faʻamalosi masani i se tulaga masani, o se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona fuafua lelei poo a gaoioiga e talafeagai lelei mo lona tino.

O le mea moni, e naʻo le endocrinologist e mafai ona tuʻuina atu se faʻamatalaga auiliili. I le faʻaopoopoga, e tatau ona faia se suʻesuʻega faʻatulagaina o kulūkose aʻo leʻi amataina ma faʻamalositino.

Atonu e te manaʻomia se faʻaopoopoga i le taumafataga o le vaega o le carbohydrate. Aʻo le taimi tonu e fai ai lenei mea: aʻo leʻi oʻo i le maeʻa foʻi o le uta, o lenei taimi e faʻalagolago i uiga patino o le metabolism o lou tino.

Ole numera ole inisiua ole insulin e tatau ona faalagolago i le ituaiga o faamalositino ua faatinoina. A o leʻi faia se mea, e matua fautuaina oe e faʻatalanoa se fomaʻi, e tatau ona e malamalama i le a le gaioiga faaletino o le a aoga ia te oe, e pei o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

O nisi nei o fautuaga masani e tatau i le maʻisuka ona taulaʻi atu i le taimi e faʻamalositino ai.

1. O se maualuga maualuga o le taua o faailoilo e pei o le masani ai, faʻaogaina o tino faaletino. I le gasologa o le vaiaso ia le itiiti ifo ma le 3 lesona e tatau ona faia, ia tofu le itiiti ifo ma le afa itula.

2. O le siʻitia o le uta i totonu o le vaitau puupuu-taimi e aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai gaosi faaopoopo, e le gata i lea, vave ona gauai. O le mamafa o le mamafa i luga o se vaitau umi, e manaomia ai fou, faʻaopoopoga o inisalini ma se faʻalauteleina tele o le faʻaaogaina o vaega taua.

3. Aʻo faʻatupulaia le umi o le faʻagasologa o le tino, o le a mafai ai ona faʻatupulaia le maualuga o le hypoglycemia. I nisi upu inisalini amata ona galue malosi, na o ni nai itula talu ona uma le gaioiga faaletino. O le vaega o lamatiaga e faateleina tele vave, pe a maua e le tino se avega i le ea fou.

4. Afai e umi le uta, ona mafai lea ona faʻaititia le fualaau ole inisalini, o le maualuga o lona aafiaga e tatau ona oʻo mai ile 2-3 itula ile maeʻa ole uta.

Taumafai e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e lagonaina lou tino. Paʻu i le taimi o toleniga o se faʻamaoniga manino e le o mea uma e atiae e tusa ai ma fuafuaga. O le mea e tupu ai le le toʻafilemu o se tasi lea o tulaga taua mo le faia o fua e faʻaitiitia ai, faʻagata le avega. E tatau i le maʻisuka ona vaʻavaʻai i le faʻaalia o uiga taua e mafai ona faʻavevesi ai fesuiaiga mataʻutia (luga pe lalo) i le kulūkose. O nei faailo o se lagona o le fefe pea, o se lagona malosi o le fiaai, o le fatu masani (faatasi ai ma le hypoglycemia), e masani ona faanatinati i le urinate, o se lagona faifaipea o le fia inu. O nei faailo na tuʻuina mai e le tino o se faʻamatalaga mautinoa lea i le faʻavaveina o aʻoaʻoga.

5. Gaoioiga faaletino i le faiga o faatinoga e tatau ona avea o se mea lelei lelei i se soifua maloloina maloloina ma e leai se auala e tatau ona avea ma se 'alofaga mo meaai le lelei, le lelei.Aua e te fafagaina lou tino i le "selau" o calorie faaopoopo, ma mafaufau o le aʻoga o le a aofia ai mea uma. O lenei manatu e sese; e faigofie lava ona faʻasalalau taumafaiga uma e pulea ai le mamafa o le tino.

6. O le lisi o faʻatinoga faʻatinoga e tatau ona faʻafetaui ma le tausaga o le maʻi. I tagata e matua tele tausaga, o nisi taimi e tupu tele ai le tuputupu ae o le maso uta.

7. O le faamalositino e tatau ona malie.

8. Aua e te solia le faatinoga o soʻo se gaioiga faaletino pe afai o maualuga le kulukose (maualuga 15 mmol / l), faʻapea foʻi ma le i ai o ketones i le urine.

I le faʻasalaga, e tatau ona manino le matauina ina ia lelei le puleaina o le maʻisuka, aemaise i le matua, e tatau ona e iloa lelei o le a le gaioiga faaletino talia, ave atili sunbathing, mulimuli faʻatasi ma fautuaga o meaʻai e pei ona faʻamatala mai e lau fomaʻi.

Faʻaaloalo i lou soifua maloloina i le taimi, talofa.

Tuua Lau Faamatalaga