Pancreas

O le pancreas e faʻapitoa i le tino ma le natura e fesootaʻi ma le ate, duodenum. Rancreas - "fata mo le tino", "aluga mo le manava." E tu i luga i le maualuga o le I-II lumbar vertebrae (i le taumatau - o le ulu ma le faʻaogaina o foliga e latalata i le duodenum, i le itu tauagavale - o le siʻu e oʻo atu i le faitotoa). I le tauagavale o le ulu ma tua atu o vaa maualuga, o lenei ua sili atu ona vevela le gland. O lenei nofoaga ua taua o le miti, lea e faaauau pea i le agavale o le tino ma le siʻu.

I le pito i luma ma le pito i lalo, o le tino ma le siʻusiʻu o le gland e ufiufi i se maneta, o nisi taimi e taʻua o le "capsule" lea e ulu ai le manu fesoʻotaʻi i totonu o le gland, vaevaeina le parenchyma o le gland i totonu o lolone, lea e vaevaeina i vaega o sela e fai ai le acini. Faʻamau mai i le lua primordia o le tuaʻoi ma le vaʻaia, o le pancreas e tafe mai i laina e lua e fesoʻotaʻi i le ulu. E mulimuli ane, e tafe atu le taʻaloga i totonu o le paʻu o le limau duodenal lapoa (rapilla vateri), ma Santarinov (d Santorini) e tafe 2 cm le maualuga i le duodenum na o ia lava.

I le 7% o mataupu, e le fesoʻotaʻi laina, i ia tulaga d. Santorini e tafe le tino ma le siʻusiʻu, ma ua na o le ulu ma le faʻaogaina o le faʻata.

O le pancreas e faʻamalo le hormones i totonu o le toto (insulin, glucagon, somatostatin ma nisi polypeptides, o le inhibitor protease).

O le tele o bicarbonates (e oo atu i le 2000 mili) ma le palacreatic enzymes ua tuʻuina atu i totonu o le lumen o le duodenum: trypsin, imotrypsin, lipase, amylase, etc. E ui lava o le amylase o loʻo faia foi i vaovao, i mammary mamanu, i le lactation, i le ate, ma le uterine ogaoga, o le naunautaiga o le faʻasalaga o le amylase i le toto ma le urine o le suʻega sili ona taatele mo soʻo se togafitiga o le pancreas.

Pancreas: fausaga, galuega, faʻamaʻi, o latou siama ma togafitiga

O le pancreas (pancreas) o se okeni o le digestive system e faʻatinoina uma lava i le pito i luma ma le exocrine galuega vave. O le mea autu, o lona autu autu o le gaosia o le vai oona e aofia ai enzymes digestive, ma le gaosia o hormones autu insulin ma glucagon, faapea foi ma isi hormones faaopoopo, mo se faataitaiga, ghrelin, lea e nafa ma le fiaʻai ma faia ai le uunaiga e ai. I le avea ai ma se mea e sili ona lelei i fafo ma totonu o le lotoifale, o le pancreas e avea ma vaega taua e le gata i le gasegase, ae faapena foi i le carbohydrate, gaʻo ma le porotini.

Muamua na taʻua le pancreas na aliali mai i le Talmud, lea na taʻua ai le totoga o le "tamatamailima o le Atua." I ana tusitusiga, na manatu Aristotle o le pancreas o se okeni e puipuia ai toto tetele, ma o lenei manatu na lagolagoina, e le talafeagai, seia oʻo i le XVII senituri. Toeitiiti atoa le lima selau tausaga ua mavae, na faamatalaina ai e le tagata masani o Italia o Vesalius le totoga o le glandular, ma tuuina atu ia te ia se matafaioi taua i le tufatufaina atu o toto toto. I aso nei, ua lava le suʻesuʻeina o le pancreas, lea e mafai ai e fomaʻi i aso nei ona faʻamaonia ma faʻamaonia togafitiga lelei.

Paʻu i tagata matutua

O se matafaioi taua e tuʻuina atu i le paʻu i le tino o se tagata matua. E le gata ina auai o ia i le gaogaina, ae maua ai foi hormones talafeagai e tausia ai le tele o metabolic processes. O le totoga o le glandular e matua maaleale lava, ma o lea la o soʻo se soliga i lana galuega o le a afaina ai le soifua maloloina ma le manuia o se tagata.

O le mamafa o le pancreas o se tagata matua e eseese i le va o le 70-80 g. Peitai, o lona umi e mafai ona 15-22 cm.

Pasi i tamaiti


Pe a ma le 4-5 vaiaso o le tuputupu ae o le fetal, e amata ona fai le pancreas o le tagata mai le mesenchyme ma le endoderm. E faʻatuina i tafatafa o le nofoaga o le a faʻaleleia atili ai le ate. Mesenchyma o le siama o le embryonic lea ua mamanuina e fausia ai le mea e fesootai ai, skeleton, toto ma musele malie. Mai i lea mea, faatasi ai ma le atinaʻeina o le pancreas, o loʻo fesoʻotaʻi ai le tino. O le endoderm o le pepa o le germinal fafo o loʻo faʻaaogaina e le tino e fai ai le epithelium ma le tino o le tino. O suauʻu Endoderm e faʻapipiʻiina ai le mea e faʻafefe ai ma mea o le pancreas e nafa ma galuega o le exocrine.

Muamua, o le pancreas o se faʻalavelave laitiiti o le inumaga toto. A o tuputupu ae le tamaititi, o le epithelial cells e vaevaeina ma fausia ai vaega autu o le tino o le glandular: le ulu, tino ma le siʻu. Endocrine ma le exocrine pancreatic galuega o loʻo faia e ia i le faaiuga o le uluaʻi tolu masina o le maʻitaga. I le taimi lava e tasi, o le acini (o le faʻavae ma le faʻatinoina o vaega o le okeni) ma le taʻavale. O laumei vaʻaia pancreatic e faʻaalia i le tusa o le 9 vaiaso o le maitaga. O lo latou faʻaauau pea seia oʻo i le iʻuga o le maitaga.

I le fanau mai, o le tagata pancreas e oʻo ile 3-5 cm le uumi ma e na o le 2-3 g e maua ai. I le tino o le pepe faatoa fanau mai, o loʻo iai le okeni e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua, i le maualuga o le XI-XII vertebrae thoracic. Mai le taimi e fanau mai ai se pepe i totonu o le tino, o le pancreas e tupu malosi, e toetoe lava lua lua i le matua o le 3-4 masina. I le tolu tausaga, o le tele o le okeni e tusa ma le 20 g, i le 10-12 tausaga - 30 g. O le pancreas i pepe faatoa fananau mai e faigofie tele ona o le le lava o le faʻamautuina o le okeni i le pito i lalo o le puipui. O le tulaga o le tino o se tagata matua, o le pancreas e tusa ma le 6 tausaga.

Faʻaaliga faʻapitoa ma le physiology o le pancreas

O gaʻo tetele e lua e nafa ma le faʻasalaga o enzymes taua o le ate ma le pancreas. O le pancreas o se uʻamea faʻalanu o le lanu uliuli-lanu, o loʻo maua i luga o le puipui pito i tua o le peritoneum ma faʻalautele atu i totonu o le vaega o le hypochondrium agavale. E tolu vaega e iloga i lona fausaga: ulu, tino, siʻu.

O le lapoa tele ma e tatau ai mo le gaioiga masani a le tino, o le uʻamea e faia uma galuega i fafo ma faʻatautaia. O lona vaega o le exocrine o loʻo i ai matagaluega faalilolilo masani ma le vaega pule. O iinei, o le vai pancreatic ua gaosia, fuafua mo le galalaina o meaai, o le vaevaeina o puipuiga, gaʻo ma gaʻo. O le vaega mulimuli o le pancreas e aofia ai tamaʻitaʻi faʻataʻitaʻiga e nafa ma le fausiaina o hormones ma faʻafoʻi le gaʻo gaʻo-gaʻo i totonu o le tino.

I le tagata matua, o le ulu o le pancreatic e lautele lona 5 cm pe sili atu, o le mafiafia o lenei vaega e eseese i le va o le 1.5-3 cm. O le lautele o le pancreas e tusa ma le 1.75-2.5 cm. O le siʻu o le okeni e mafai ona ausia le 3.5 i le uumi cm, ma le lautele o le tusa ma le 1.5 cm. I fafo, o le pancreas e ufiufi i se paʻu lamolemole.

O fea oi ai le pancreas?

Ina ia mafai ona e iloa faailoga o faʻalavelave faʻalavelave i le taimi, e tatau ona e malamalama i le mea ma pe faʻapefea ona i ai i totonu o le tino. O le mea lea, o le pancreas o loʻo maua i autafa o le muamua poʻo le lua vertebra lumbar. I lenei tulaga, o le siʻu o le okeni e laʻititi maualuga atu nai lo lona ulu. Faʻasalaga, o le okeni e tusa ma le 5-10 cm mai le pu i luga. O le ulu o le okeni e latalata i le duodenum, lea e ufiufi i le foliga o se solofanua solofanua. O le pancreas e maua i le toto e ala i le pancreas-duodenal arteries. O le tafe o le toto e faia i le vein portal.

I tua atu o le pancreas, o le uaea, o le pito i lalo ma le tauagavale, e pei foi o le aorta, o loʻo lisiina. I luma o ia o le manava. O le taliina o le fesili pe o fea e tu ai le pancreas, e taua le iloa o le pito o lona tino ua vaevaeina i luma / pito i lalo / lalo:

  • o le pito i luma e latalata i le pito i tua o se isi mea taua o le digestive - o le manava,
  • toe foʻi - faʻafesoʻotaʻi ma le vaʻai ma le aborina aorta,
  • o le pito i lalo o loʻo i lalo o le aʻa o le itu i tua (vaega lona lua) o le kolone.

E le gata i lea, i le fausaga o le okeni, o le pito i luma / luga / pito i lalo e iloga. O le siʻuʻu o le gland e oʻo atu i le faitotoʻa i lona umi ma o loʻo i luga ma le agavale.

Pancreatic function

O se tasi o totoga pito sili ona taua o le vaega o meaʻai o loʻo i ai mea e palu ai. O le mea lea, i le tasi itu, o le pancreas o se exocrine, i le isi - o se gland intracretory. O le Exocrine (exocrine) o le gaosiga o enzymes digestive (enzymes) ma la latou faasela i le duodenum. O le galuega autu o enzymes pancreatic o le malepelepe ma le faʻamalamalamaina o gaʻo / pulu / gaʻo. E pei o le pancreas gland, pancreas synthesizes insulin, glucagon ma isi hormones taua.

O hormones pancreatic e talepe i lalo mea aoga gaʻo e manaʻomia mo le masani ai o gaioiga, fatu ma isi maso. O hormones pancreatic e le itiiti ifo le taua mo le ate, lea e faʻaaoga ai ia mea e faʻaaogaina ai le malosi.

O galuega endo ma exocrine o le totoga glandular e tutoatasi mai le tasi ma le isi. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le o matauina ai maʻi mamaʻi i maʻi. E le gata i lea, i se isi itu, o le faʻaleagaina o le faʻailoga i totonu o le tino o le okeni e le faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le hypoglycemia tumau. Ae e taua le maitauina o soʻo se suiga faʻapitoa i le pancreas e aʻafia ai le gaʻo-gaʻo-gaʻo ma le malosi gaosi.

Pánatele enzymes


O le gaosia o le fualaau suamalie ma le enzymes o le galuega endocrine o le pancreas. O sela o sela e faʻapitoa ai le "proenzymes", lea e le aoga seia oʻo i se tulaga faapitoa. Latou te gaosia pe a ma le 0.5-1 l o le suamalie i le aso. O lona faʻasalaga e tupu pe a oʻo mai meaʻai i le manava. I le taimi lava e tasi, ua tuʻuina atu ai hormones i le duodenum, lea e faʻamalosia ai foi le enzymes o le pancreatic i fafo atu o le fusi o le okeni. O le gaioiga o le gaosiga o le enzyme e faʻalagolago i le secretin ma pancreosimine, lea e natia e le mucous membrane o le tootoo laitiiti pe a ulu atu le vai inu. O le mea e sili ona afaina ai i lenei faagasologa o le suka o le hydrochloric o loo i totonu o le vai gastric.

O enzymes autu o loʻo faʻapipiʻi e le pancreas ma aʻafia ai i le gaogao o:

  • amylase, e nafa ma le malepe o meaʻai gaʻo e ulu i le tino ma meaai,
  • lipase, fuafua mo le gaʻoina o gaʻo pe a uma ona latou gaosia i le talo,
  • Trypsin ma chymotrypsin, lea e paʻu ai i lalo se porotini na pasi i le amataga o le faʻapalaina, ua i ai i totonu o le manava.

E taua le maitauina o se ituaiga o enzyme e pei o trypsin e na o na o sela o le pancreatic e maua. I le taimi lava e tasi, o lipase ua gaosia e le gata i le pancreas, ae o le ate, mama ma le gaogao. Ma o le tuufaatasiga o le amylase o se vaega na ave i luga e le vanu. Lipase o se enzyme e mafai ona sosoʻo vai e fuafua e talepe ai gaʻo tuʻufaʻatasi. O lenei enzyme e taua tele i le malosiaga o le metabolism, e nafa ma le felauaiga o gaʻo susu gaʻo ma le absorption o nisi o vitamini gaʻo.

O le "faʻaoso" mo le gaosia o enzymes o meaai lea e ulu atu i le tino. O le faʻafouina o enzymes pancreatic, e pei ona taʻua muamua, e tupu i lalo o le malosi o le talo.

Pancreas exocrine galuega: hormones ma a latou matafaioi

Faʻaititia / faateleina o maualuga o suka o le galuega autu lea e faia e le inisalini ma le glucagon. O vailaʻau o le vaʻalele o le Langerhans, o loʻo i ai i le siʻusiʻu o le okeni, e nafa ma le gaosia o le inisalini. O le inisalini e maua ai le gaʻoina o le kulukose i totonu o siama, e mafua ai lona faʻafefe ma se faʻaitiitia i le fua faʻatatau o le suka toto. O le hormone lona lua, glucagon, i se isi tulaga, faʻapupulaina le suka, faʻaitiitia le hypoglycemia. E maua mai i se sela, lea e aofia ai foi motu o Langerhans. E taua le matauina o faila o le alphafa e gafatia e le gata mo le faʻapipiʻi o le glucagon, ae maua ai foi le lipocaine - o se vailaʻau e puipuia ai le ate mai le vevela gaʻo.

E faaopoopo atu i pusa alpha ma beta, o motu o Langerhans e tusa ma le 1% e aofia ai suauu delta ma le 5% o suauu PP. O le tagata muamua e nafa ma le gaosiga o le faisa, le mea e taʻua o le hormone. O le mea lona lua e maua ai le polypeptide pancreatic e aofia ai le 36 amino eseese eseese ma le puleaina o le galuega secretory o le pancreas. O ia faiga faigata e fai mai o le ate ma le pancreas, faapea foi ma le tele o isi totoga e fesoʻotaʻi vavalalata, ma o le le mautonu i le pancreas e le masalomia e mafua ai faafitauli mai isi faiga.

Vaega o le tiga

O le mafuaʻaga o se faanatinati vave i se gastroenterologist o ituaiga uma o tiga i le pancreas ma isi vaega o le manava, o le mafuaʻaga lea e le mafai e se tagata ona filifili na o ia lava. O le tiga o le faailoga autu lea o faʻamaʻi eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, pancreatitis, maʻa i totonu o le vaʻa, siaki o le tino, ma isi.

O le inflammation o le pancreatitis e masani lava ona o faatasi ma le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, e faaopoopo i ai lagona o le loto, o le soona suamalie, vaivaiga lautele, manava ma le vomia. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se faʻalavelave mimita, o le tiga i totonu o le pancreas e faʻaalia ma e mafai ona fusi. I le taimi lava lea e tasi, e le mafai ona faamalieina le tiga i vispasmodic drugs. O le vaʻavaʻai o se tulaga tuʻufaʻatasiga ma se manaʻoga i luma e fesoasoani e faʻavaivaia ai ona faʻaaliga i le tagata maʻi. Paʻu i le pancreas i le mumū matuia e tatau ona vaʻaia ma faʻamaoniga o osteochondrosis, pyelonephritis ma shingles:

  • osteochondrosis o le laufanua lumbar e o faatasi ma lagona tiga e tutupu pe a suʻesuʻeina le vaega ua aafia,
  • o le herpes zoster e mafua mai i le siama o le herpes e faʻaalia foi o se paʻu paʻu,
  • ma se osofaʻiga o le kielonephritis e mafai ona faʻamoemoeina e ala i le faʻamalosi i le pito i tua i le vaega o fatugaʻo, lea e naʻo le faʻalauteleina o lagona tiga.

Faʻavavega o le pancreas, pe a faʻatusatusa atu i le ogaoga, e faʻaalia ai lava ia i le tiga tele. E masani lava ona tupu pe a uma le taumafaina o meaai faasaina i lenei maʻi. E masani lava o le tiga i le pancreatitis e masani ona masani i le maʻi, lea e mafua ai se asiasiga tuai i le fomaʻi ma le alualu i luma o le maʻi.

Pancreatic cancer

O le tumo i totonu o vavae o totoga o meaola e nofo ai le nofoaga lona tolu i lo latou tulaga masani. Faatasi ai ma tagata, o le kanesa o le pancreatic e fafa lona fa i le tulaga o le olaga faaletino, i totonu o tamaitai - lima. E le gata i lea, i tamaloloa, o lenei maʻi e maua ile 1.5 taimi sili ona tele. Ma o lenei mea e tupu, o se tulafono, i le vaitau o le 60-80 tausaga.

O mea e mafua ai tulaga lelei mo le atinaʻe o le kanesa o le pancreatic o:

  • felafoaʻi masani o le pancreas,
  • ava malosi ma ulaula tapaa,
  • maʻisuka malosi
  • le tele o le faʻaaogaina o meaʻai falai ma gaʻo,
  • faʻaalia i tino oona i luga o le tino,
  • afaina o meaʻai paleni,
  • fesuiaiga o suiga i le p53 gene, K-ras oncogene.

E maitauina e tusa ma le 95% o tagata gasegase e maua i le pancreatic adenocarcinoma, o se fesuiaiga o kenera o le aiga K-ras, o loʻo puleaina le tuputupu aʻe o siama vaivai.

O le tele o taimi, o le kanesa o le pancreatic o loʻo faʻatuina i le ulu o le totoga o meaʻai. O lenei localization ua fuafuaina pe a ma le 80% o mataupu.O mea e sili atu ona le masani ai o le iloa o tumutumu i le siʻusiʻu ma le tino o le gland. Faʻaleagaina le leaga o mea uma o le tino (faasalalauina o le kanesa) ma le tele o nofoaga o neoplasms o se maʻi e sili atu ona seasea.

I le tele o tulaga, o mea mo le fausiaina o le kanesa o le pancreatic o sosoʻo epithelial o le vaʻaia o le meaola o le digestive. O ni mea leaga e aofia ai sine mimiti ma siakone cellcinoma e maua foi. E mafai ona maitauina measina i le sui o le lymph retroperitoneal ma le lymph codes o le liga o le hepatoduodenal. E ala ile vaʻaia o le toto, e mafai ona faʻasalalauina i le ivi o le tino, ate, fatugaʻo ma sulu oona, mama.

E faʻapefea tonu ona faʻaalia e le kanesa pancreatic o latou faʻalagolago i le mea o loʻo i ai le tumo ma o le a lona tele.

  • I le laasaga muamua, o faailoilo o le atinaʻeina o le faamai e mafai ona avea ma vaivaiga lautele, vaivai, faaletonu o le dyspeptic ma le maasiasi o le tino vaivai.
  • A o agai i luma le maʻi, e mafai ona maua e tagata gasegase le tiga i le pito i luga ma le taumatau pito i luga. O nisi taimi o lagona tiga e mafai ona fusifusia-faapei, tuu i tua ma lalo ifo.

O faʻamaoniga o loʻo i luga o le kanesa o le pancreatic e le o faʻamaonia. O faailoga lava e tasi e mafai ona matauina i isi faʻamaʻi o le pancreas, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le pancreatitis, lea e tupu i foliga masani ma le tumau.

Afai o iai na uiga, faʻafesoʻotai se fomaʻi. Pe a filifilia le kanesa o le pancreatic, e taua tele le vavaeeseina o le siakiina ma faamaʻi pipisi, pene neoplasms ma pancreatitis.

Plameric inflammation

Flammation o le pancreas - pancreatitis - o se faʻamaʻi e tupu i le faaleagaina o le parenchyma ma meaʻoʻo o loʻo siomia ai le okeni glandular. Faʻatasi ai ma le malosi o le appendicitis ma le cholecystitis, pancreatitis e maua ai luga pito sili ona tolu o faʻamaʻi e manaomia ai taotoga faʻafuaseʻi. Talu ai ona o mea faʻaanatura o le pancreas ma le taua o ana galuega tauave, o faʻafitauli e mafua mai i le faʻalauiloaina o le tino e mafua ai se lamatiaga tele i le soifua maloloina ma le soifuaga o le maʻi.

O enzymes lē aoga e maua mai i le pancreas, faʻatasi ai ma le sua o le pancreatic, e faʻamalolo mai le gaʻo i totonu o le manava vave loa ona uma ona 'ai. O le faʻaogaina o le tino e afaina ai le fusi o le totoga o le toto i le glandular poloka le lumen o le pancreatic duct, ma, e tusa ai ma lea, o le pancreas ua le toe mafai ona lafo ese le enzymes, ma o loʻo faʻaaogaina saʻo i totonu. O le mea lea, o masini o le pancreatic enzymes ua mamanuina e faʻaogaina ai meaola, gaʻo, ma gaʻo, e amata ona faʻaumatia ai le toto o le okeni.

Lapatai pancreatiti


O le inflammation, lea e atiina ae i totonu o le pancreas ma tupe maua mai i se foliga lapopoa, e afaina tele i le soifua maloloina ma le ola o le tagata maʻi. O le gase o le pancreatitis e faʻatasi ma le necrosis ma le hemorrhages. E atiina ae e avea o se taunuuga o le vave faʻafouina o enzymes lea e amata ona faʻaumatia ai le totoga o le okeni. O mafuaʻaga e faʻaosofia ai sea solitulafono e mafai ona:

  • le faʻaaogaina o le tele o gaʻo, falai, meaʻai vevela poʻo le ava malosi,
  • afaina o le gallstone, lea e mafai ona atiaʻe ai le faalavelaveina o le pule pancreatic,
  • metabolic ma fualaau faasaina,
  • o le gasegase ma faʻamaʻi pipisi, mo se faʻataʻitaʻiga, hepatitis B,
  • faʻaleagaina le pancreas e mafua mai i gaioiga faʻapitoa.

O mafuaʻaga muamua e lua o faʻamaʻi tiga matuia o le pancreas e sili ona taatele, o isi mea e seasea lava.

O faʻamatalaga lautele o faʻataʻitaʻiga o le tino pancreatitis o tiga ma le maʻi o le dyspeptic, faʻapea foʻi ma faʻamaoniga o le le lava o le endo- ma le exocrine. O le tiga i le mumū tele e maua i le pito i luga, i le itu agavale ma le itu taumatau. E mafai ona fusi, tuʻu i le pito i lalo ma tuu i lalo vae. O le faateleina o le tiga e matauina pe a uma ona 'ai. E mafua mai i le mea moni e faʻapea, o le mauaina o meaʻai, o le pancreas e amata ona maua ai le tele o enzymes, lea, pe a faʻagaoioia i totonu, sili atu ona aʻafia ai le tino o le okeni. O le mafuaaga lena, faatasi ai ma se osofaiga o le tino pancreatitis, e matua taua lava le tumau i le toʻa, ma le musu e 'ai se meaʻai. E tatau foi ona faʻaaoga se paʻu vevela malulu poʻo se fagu vai i le nofoaga o loʻo i ai le pancreas. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻagesegese ai le faʻagasolo o le le fiafia i se mea itiiti. I le taimi lava e amata ai faailoilo o se osofaʻiga o le tino pancreatitis, e tatau ona valaʻau se taʻavale.

Faailoga o le maʻi pipisi e aofia ai le nausea, toe faʻafefeteina, lea e le aumaia le toomaga ma e mafai ona i ai le faʻasalaga o le talo, faʻapea foʻi ma le afaina.

Faʻailoga pancreatite

E tusa ai ma fuainumera, pe tusa ma le 27.4-50 tagata mai le 100000 i Rusia o loʻo maua i le pancreatite e le masani ai. Faatasi ai ma tamaiti, o le fuainumera e itiiti ifo ma e 9-25 mataupu mo le 100,000 tagata. I aso nei i atunuu atiaʻe ua i ai se "toe faafouina" o le pancreatitis. Afai o le va muamua o le tausaga o tagata gasegase ma lenei maʻi ua 50 tausaga le matua, i le taimi nei ua 39 tausaga. E le gata i lea, e 30% le tele o fafine i maʻi.

E mafua mai i le pancreatitis chronique o se faʻamaʻi faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi pipisi o le pancreas, lea o loʻo i ai suiga faʻaleagaina i le parenchyma ma, e tusa ai ma lea tulaga, o le solia faifai pea o le galuega faalilolilo i totonu ma fafo o le okeni.

O amioga le lelei e pei o le ulaula tapaa ma le ava malosi o mafuaaga sili ona taatele o le mumu o le pancreatic inflammation. E i ai foi se vavalalata sootaga i le va o auala o le atinaʻeina o pancreatitis ma le faʻaleagaina o gaioiga i le biliary tract, o le manava, ma duodenum. Leai se mea taua e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e:

  • le paleni paleni, taumafa,
  • leai se aofaiga talafeagai o antioxidants, protein ma vitamini i le taumafataga,
  • le faʻaaogaina le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa
  • vailaʻau faʻamaʻi i le faʻaogaina o meaʻai,
  • genis predisposition.

O le mea moni, o le ata o le faʻamaʻi o loʻo faʻatusalia mai i tiga ma faʻaoga o meaʻai. O maʻi taitasi e mafai ona faʻaalia, pe na o ia pe faʻatasi foi ma le isi. O le tiga atonu e faʻaauau pe faifai pea. E mafai ona maua i le pito i luga ma le ogatotonu o le manava poʻo i le ogatotonu. Paʻu e mafai ona susulu i tua ma fusi.

O le tiga i le chronic pancreatitis e ogaoga ma mafai ona tumau mo se taimi umi. A maeʻa taumafataga, e faʻaleleia pe a ma le afa itula. Ae e taua le matauina o le faateleina o le tiga pe a uma le 'ai e le o matauina i tagata uma.

O le inflammatory pancreatic disease, lea e tupu i se foliga masani, e mafai ona o mai faatasi ma le fusipa, leisa, ma le muʻamuʻa e fesootai ma taumafataga. E le gata i lea, o tagata gasegase o le pancreatitis, o le manava, steatorrhea, flatulence, le lava o meaʻai ma le leiloa o le mamafa e mafai ona tupu. O le atinaʻeina o le maʻi e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua:

  • muamua, tumau, i le avea ai o se tulafono, e oo atu i le 10 tausaga ma eo faatasi ma isi vaitau o faʻamagaloga ma faʻateleina o le faʻamaʻi,
  • o le exocrine e le atoatoa, e tupu aʻe ona o le faaleagaina o le tino o le tino.

E taua le maitauina i so o se laasaga i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi.

Faʻaleagaina faʻaleagaga o le pancreas


O faʻalavelave i le atinaʻeina o le pancreas o se faʻalavelave faifai pea. Afai e maua, e lua mea e mafai ona tutupu. I le muamua anomaly o le okeni e le aumaia ai se faʻafitauli ma e le afaina ai le soifua maloloina. E na o oe e mafai ona e mauaina pe a suʻeina le pancreas. E tele taimi e tupu ai lenei mea pe a maʻi le tagata gasegase i le i ai o faasea e uiga i isi totoga o le fualaau oona ma e le gata. I le lona lua, o mea faʻalavelave i le atinaʻeina o le pancreas e mafai ona avea ma mafuaʻaga o nisi o faʻamaʻi i le lumanaʻi.

O se anomaly e seasea ona tupu, o le faaopoopoina lea o le tala, o lona uiga ua taua o le ita. O le mea mo lona faʻatulagaina o le tino o le totoga o meaola. Ae i le taimi lava e tasi, o loʻo faʻaleleia ai isi totoga i isi totoga, mo se faʻataʻitaʻiga, i le manava, duodenum, etc. O lona tulaga e mafai ona 0.5-6 cm. I totonu o le fausaga o le "lua" gland, o le siʻu, tino ma le ulu e mafai foi ona tulaʻi, toso. O isi faʻalavelave faʻafuaseʻi o le atinae o le pancreatic e aofia ai:

  • sosoʻo ma le vaeluaina,
  • masalosalo o le mea e le fiafia ai,
  • papilla faaopoopo i le fausaga o le okeni glandular,
  • afaina o le tino.

E foliga mai e seasea lava le paʻu o le pancreas. Faatasi ai ma se ituaiga o anomaly, o le vaega pito i lalo o le duodenum o se vaega atoa pe atoa foi e fesootai ma tisipenesa o le ulu o le pancreatic. I lenei tulaga, o le duodenum e faʻamatalaina, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le faʻalavelave faʻalavelave duodenal, faʻaauau i se faiga masani. E masani lava, o le pacreas e pei o le tino e fuafuaina i le faagasologa o suʻega poo taotoga. O nisi taimi pe a uma ona 'ai, o maʻi e faʻaleagaina le faʻaleagaina o le vomiting, lea o le a mafai ai foi ona tatala atu le talo.

O suʻesuʻega e mafai ona faʻamoemoe e ala i le suʻega o le x-ray. O togafitiga togafitiga e faʻaalia mo le solia o le tafe o le manava o mea o loʻo i totonu o le manava ma faʻamaoniga o falemaʻi e mafua ai le le fiafia poʻo le faʻaleagaina o le soifua maloloina o tagata mamaʻi.

Faʻafeiloaʻi suiga o pancreatic

O ituaiga eseese o suiga pancreatic, fuafuaina e ultrasound, o le tele lava o faailo o nisi faamaʻi. O lea:

  • pe a faʻaalia se faʻaitiitia o le maualuga o le tino, e iloa ai le latou edema, lea e ono faʻaalia ai le atinaʻe o pancreatitis,
  • fesuiaʻi suiga, o le mea e tupu ona o le sui o meaola maloloina o le pacreatic i gaʻo, e mafai ona matauina i tagata matutua poʻo tagata o loʻo i ai se faʻamaʻi o le maʻisuka,
  • i le fuafuaina o le fibrosis o le tino i le tagata maʻi lea na suesueina, e mafai ona latou iloa le mumunia o le totoga o meaola.

Faʻafeiloaʻi suiga fesuiaʻi i le pancreas e mafai foi ona tupu ona o faʻalavelave masani, le lelei ma le le lelei o meaʻai. Ina ia faʻaumatia ia mea, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le tagata maʻi e aveese mea e faʻaosofia ai suiga i le paʻu mai lona olaga.

O faʻasalalauga faʻavasega suiga i le pancreas e mafai ona faʻaalia ai le faʻailoga o le mumusu i totonu o masini o le okeni, lea, e pei o se tulafono, e o faatasi ma lagona tiga. Ina ia faia se faʻamaoniga saʻo, o le tagata maʻi e tuʻuina atu se suʻega auiliili. E tele taimi e suia ai le mafuaʻaga o le faʻaaliga i le pancreas o le pancreatite. I lenei tulaga, o le tagata gasegase ua faatonuina vailaʻau ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina. O nisi taimi e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa e faasaʻo ai le faafitauli.

O le suʻesuʻeina o suiga masani i suiga o le pancreas e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻe o fibrosis, pancreatitis poʻo le lipomatosis. O suiga faʻalauiloa ma le faʻaaogaina i le pancreas e masani lava o se faailoga o le i ai o maʻa ma kario, o le atinaʻeina o le tino o le tino. O le taua tele i le faʻamaonia o le faʻamautuina lea o suiga i le faʻasalalauga ma faʻamatalaga echoscopic suiga i le paʻu:

  • i luga o le suʻesuʻeina o ia suiga ma se laʻititi laʻititi i le pancreas, o le atinaʻeina o le tino pancreatitis e mafai ona faʻatumauina,
  • faʻaitiitia le faʻalogologo ma le masani masani o le okeni e mafai ona taʻu mai ai le i ai o le pancreatite o le gaʻo,
  • faʻalauteleina o le faʻalogo ma le masani masani o le pancreas o faailoga ia o le lipomatosis,
  • faʻalauteleina o le faʻalogo, o le faʻaitiitia o le tele o se okeni poʻo le faateleina o lona maualuga e taʻu mai ai le mafai ona atiaʻe le fibrosis.

Faʻasalafa faʻamaufaʻailoga o le parenchyma, faʻalagolago i lo latou nofoaga, o le tagata maʻi e mafai ona maua i faʻamaʻi o le pancreas faʻapea foʻi ma faʻamaʻi o isi totoga e fesoʻotai ai le parenchyma.

I lenei tulaga, o le fulafula ma le siaki o le tino o le tino, faapea foi ma le gaioiga o le tino, e mafai ona matauina.

Faʻapefea ona togafitia maʻi faʻamaʻi?


O se asiasiga i le fomaʻi ma le faʻaalia o faʻamaoniga o soʻo se faaletonu mai le pancreas e amata, e fai ma tulafono, faʻatasi ai ma se suʻesuʻega ma suʻesuʻega o le maʻi. I lenei tulaga, o le tagata tomai faapitoa muamua e tosina atu le mafaufau i le lanu o le paʻu ma mucous membranes, ma fuafua foi pe faapefea ma pe o fea foi e lagona ai lagona tiga. O le localization o faʻamaʻi tiga e faalagolago lea i le vaega o le totoga o meaʻai e afaina i faʻafitauli faʻaleaga:

  • o le tiga i le sao ole lipine i luga o le pute o loʻo faʻamaonia ai o le togafitiga faʻapitoa e atiina ae i totonu o masini o le ulu o le pancreatic,
  • tiga i le hypochondrium i luga ae o le pute i le itu tauagavale e mafai ai ona e fuafua o le maʻi na aafia ai le siʻusiʻu o le totoga o meaʻai,
  • fusi paʻu i le pito i luga o se faailoga o le faʻaleagaina o le togafitiga vave i le ulu, tino ma le siʻu o le okeni.

Pe a togafitia maʻi o le pancreatic, e taua le vavaeeseina o le faaleagaina i le pito i tua. Vaʻaia faʻafitauli e faʻatino e ala ile palpation. Ina ia faia lenei mea, e suʻe ma le totoʻa e le fomai ia vaega o loʻo maua ai le tiga, i le tulaga maualuga ma le itu tauagavale. Afai e faʻaitiitia le tiga pe a taoto i ou tafatafa, e mafai ona tatou faʻapea o le faʻaleagaina o le faʻalavelave e aʻafia ai le paʻu.

Faʻataʻitaʻiga suʻesuʻeina fale suʻesuʻe

O faʻataʻitaʻiga autu mo masalomia o faʻamaʻi pipisi o le fuafuaina o le maualuga o enzymes pancreatic i le toto toto. E le gata i lea, o maʻi ua faʻataʻitaʻiina se suʻega masani o le toto. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, o se suʻesuʻega faʻaalia e faʻaalia ai le faateleina o sela paʻepaʻe paʻepaʻe. Ma le isi, e mafai ona tofia:

  • suesuega o le gaoioiga o enzymes na gaosia e le ate,
  • fuataga o le maualuga o le bilirubin, o le faateleina e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o se osofaiga o pancreatitis,
  • faʻataʻitaʻiga e faʻaaoga ai le suega a le RAVA, lea e fuafua ai le i ai o le amylase,
  • auiliiliga o feces for content of chymotrypsin, trypsin and fat.

O le suʻega o le suka toto e faʻatagaina oe e fuafua ai le le atoatoa o le gaʻo.

O le a le mafuaʻaga o tiga tiga?

E tele faʻamaʻi e osofaia le tino o le tagata, e aofia ai faʻamaʻi pipisi. Afai ei ai le tiga faifai pea i le itu taumatau - o le faʻamaoniga lea i le mea moni o loʻo galue le gland ma le solia.

Tulaga le lelei o le siosiomaga, le lelei o meaai, o le i ai o le tele o vailaau i mea taumafa ma mea inu e afaina ai le tino o le tino, ae o le ate ma le pancreas e avea muamua ma mea muamua.

O mea uma o loʻo i luga e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga, e oʻo atu i le pancreatitis. O totoga o tagata e i ai se vaega patino o le vevesi ma le faʻamaloloina o oe lava ia, afai e te le faʻaleagaina le tulaga, e mafai ona faia mea uma e aunoa ma se mea e tupu pe o se laʻititi laʻititi i le gaʻo.

O mea uma e fesoasoani i le tupuga mai o faʻamaʻi pipisi o le pancreas e mafai ona vaevaeina i ni vaega tetele se lua:

O mafuaʻaga autu o faʻamaʻi pipisi e aofia ai:

  1. Le tele o le gaʻo i le toto.
  2. Gaosiga o le sua o le pancreatic juice.
  3. Tapaa tapaa ma le ava malosi.
  4. Iniseti o vailaʻau faʻamaʻi ma aʻafia e osofaʻi ai le pancreas, mafua ai se maʻi i lona gaioiga.
  5. O le afaina o le gallbladder, lea o loo fausia ai maa, lea e mafai ona pipii ai le pule autu o le pancreas, ma mafua ai se faalavelave i lana gaoioiga.
  6. Le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi e faʻafefeina ai le gaogao, ma faʻapogai ai le le atoatoa o le tino.

Tusa lava pe o le a le uiga o le faamaʻi, e matua afaina lava le afaina i le tiga i le hypochondrium.

O le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i maʻi faʻamaʻi.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O suʻesuʻega faʻavae i faʻamaʻi o faʻamaʻi pipisi e faʻatagaina. O le telefoni e masani ona faʻaaogaina, lea e mafai ai ona fuafua le fausaga o tisipeni o le toto, le manino o ona taʻavale, iloilo le tulaga o le vaʻavaʻa ma iloa ai maʻa i totonu o le vevela. Ma le isi, e mafai ona faʻaaoga se X-ray e fuafua ai le tele o le okeni. O faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo ma faʻamaʻi faʻamaʻi e tuʻuina atu taitoatasi. O ia suʻesuʻega e mafai ona faʻamalamalamaina ai le siama, fuafua le atinaʻeina o le pancreatic necrosis ma le faʻaleleia o le vai i totonu o le manava.

O ituaiga autu o faʻamaʻi

I le tele o faʻamaʻi e osofaia le pancreas, e mafai ona iloga ia mea autu.

Afai o le laasaga o le vai o le pancreatic o loʻo mautu, ae o lona gaioiga i le duodenum ua faʻavaivaia, ua amataina le gaogao o le pancreas - o le tino pancreatiti.

O le pachyyma gland e vevela ma faʻapipiʻi ai le paʻu. E vave tele le alualu i luma o le maʻi, lea eo mai faatasi ma le tiga tele. E masani lava o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le taumafa tele o le ava malosi po o meaʻai gaʻo, o le i ai o maʻa i totonu o le otaota.

I le faʻaopoopoga i le tino pancreatitis, e mafai ona faʻasolosolo, lea e vaevaeina i ni ituaiga:

  • ma le tele o le taumafa ava malosi, faʻaaoga umi o vailaʻau e aʻafia ai le gaioiga o le gland, meaai le talafeagai, faʻaleagaina o le tino, tino pancreatitis e mafai ona tupu,
  • Luacreatite lua e mafai ona avea ma faʻalavelave e mafua mai i isi faʻamaʻi,
  • post-traumatic pancreatitis o se faʻamaʻi lea e atiina ae ona o se manua poʻo se faʻasalaga mulimuli.

Po o le a lava le ituaiga o pancreatopathy, o lona autu autu o le tasi - e le lava le manava o exosrine o le enzymes e teu meaai. Suʻeina i totonu o se falemaʻi e iai le faʻamaonia o le ultrasound.

O taunuʻuga mo le tino mai lenei faʻamaʻi e matua ogaoga - o se soliga i le faatinoga o le tino atoa, aemaise lava i le endocrine ma le fualaau oona.

O le isi ituaiga o faʻamaʻi e mafai ona faʻaleagaina poʻo maua mai - o se vailaʻau o le pancreatic. O le iʻuga o manuaga, faʻalavelave pei o le pancreatitis, o le cyst ua taʻua o le "mauaina" e mafai ona aliali mai. O neoplasms na mafua ona o se siama o le echinococcal - o vavae parasitic e vavae ese. E mafai ona afaina i anufe e ala i le vavalalata vavalalata ma manu mamaʻi poʻo le inu vai palapala. Suauu i totonu o le pancreas e lua ona natura - o loʻo faʻamalosia ma le toʻaga.

O le tino o gaʻo malolosi e aofia ai:

O le Hystinoma o se tumo lea e faaosofia ai le atinaʻeina o le maʻi ulutala ma le jejunum ulcer e ala i le faaosofiaina o le gaosiga o le eletise.

O le insulinoma o se maʻi palapreatic β-cell lea e faʻateleina ai le pulelaʻau o le inisalini.

Glucoganoma o le tumo o sē α, faʻaalia i foliga o dermatitis, anemia ma le maʻisuka.

E vave ona maua i latou, e aunoa ma ni faʻafitauli, e mafua ona oa latou faʻasalalauga lona tolu, e aofia ai le amataina ma le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi.

O le ituaiga lua o le paʻu e tasi lava le igoa - o le kanesa o le pancreatic lenei. Afai e foliga mai le tumo i le ulu, ona masani lea ona o mai faatasi ma le jaundice o se natura masini. I isi tulaga, o tiga faʻapitoa, paʻu o le mamafa, faʻafefe o mea leaga e mafai.

O ituaiga uma o tumema, e tusa lava po o le a le natura, e togafitia e ala i le aveeseina mai le tino e ala i taotoga.

Pancreatic Disease Treatment

Afai e faʻafuaseʻi ona osofaia oe i le pancreatitis, ona tatau lea ona e teena meaai mo le tele o aso: o le le lava o meaai e faʻaitiitia ai le gaosia o le sua, faamama le avega mai le gland.

E taua le maitauina o le manava ao leʻi oʻo i se faʻalavelave tele o le faʻamaʻi ua faʻaitiitia pe leai foi. I aso faapena, e fautuaina e inu vai ma suavai faʻasili i totonu ma se teuteuga o vine rosehip.

Afai ei ai le tiga i totonu o le manava, vomiting matuia, poʻo le tiga faifai pea lea e le umi se taimi, ona tatau lea ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi - o faʻamatalaga nei o faʻamaʻi e pei o le appendicitis, ulcers poʻo le faalavelave i le duodenum.

I totonu o le pancreatitis, o le falemaʻi ma togafitiga i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa e faʻatagaina. O metotia tau togafitiga nei e faʻaaogaina:

  1. O se fualaau e aloese mai le leai o se vai i le tino.
  2. Paʻu maʻi.
  3. O lona uiga e faʻasalalau le gaosia o enzymes.

I le laasaga muamua o togafitiga, o fualaau oona e faia i se tulaga vavalalata, ona faatonuina lea o fualaau.

O fualaau sili ona lauiloa ma mataalia o:

E seasea, o le Aspirin ma Paracetamol e faʻaaogaina i togafitiga. E ono iai ni filifiliga pe a faʻatulagaina le Diphenhydramine, Atropine, poʻo le Platifillin.

Afai e maua e le tagata maʻi tiga ogaoga ma susulu ma gel e faʻaaogaina e puipuia ai gasegase gasegase, lea e mafai ona faʻaitiitia pe faʻaitiitia ai le gaosiga o gaosiga o le hydrochloric. O le tele o faʻaaogaina o Kontraluk, Ocid, Omeprazole. Pe a togafitia i se falemaʻi, o isi fualaau oona ua faatonuina:

Ina ia faʻaitiitia le gaosiga o le enzyme pancreatic, e mafai ona faʻaaoga Aprotinin ma Contrical. A maeʻa le faʻafitauli, e manaʻomia e le tagata maʻi le togafitiga o le enzyme, lea e faia faʻatasi ma le fesoasoani o nei fualaau e pei o Pancreatin, Mezim, Creon.

Talu ai ona o loʻo faʻavaeina i luga o le porotini o le puaa, o loʻo i ai nisi faʻasolega mo tagata e ono aʻafia i allergies. Mo tamaiti, mo se faʻataʻitaʻiga, o se allergy i nei vailaʻau e mafua ai le faʻalavelaveina o le manava.

Ina ia taofia le tupu mai o aʻafiaga o le itu ma faʻalavelave, e mafai ona faʻaaogaina nei fualaau oona - Unienzyme, Somila, Pepphys.

Fautuaga o togafitiga

O fualaau o le Enzymatic e ave pe a uma meaʻai, na o le fomaʻi e mafai ona faatonuina se fualaau, faʻapitoa mo tagata maʻi taitoatasi. O togafitiga e masani ona umi, o nisi taimi i le olaga atoa.

I mataupu sili ona ogaoga, lea e mafai ona mafua mai i le fuga o le pancreatic ducts, o foliga mai o se neoplasm i le foliga o se uila, poo cholelithiasis, e mafai ona talafeagai le togafitiga o taotoga. O lenei mea e matua le manaomia, talu ai o le pancreas o se siama faʻapitoa, totoga faʻapitoa, ae iai taimi e mafai ona e faʻaolaina ai le ola o le tagata maʻi e ala i le aveeseina o le gallbladder poʻo se vaega o le gland lava, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a tupu le necrosis pepecreatic.

Mo le toe faʻaleleia pe'ā gasegase ma ao faagasolo togafitiga, e taua tele le tausisia o meaʻai lelei. E masani lava, o se togafitiga sili ona togafitiga o togafitiga e mafua ona o le le amanaiaina o le meaai. E taua tele le faatumauina o le paleni i le va o le lelei ma le tele o meaʻai e ave ma mataitu le kalo ma faʻaalu i le aso. Calories e le tatau ona sili atu nai lo na faʻaaogaina. O le filifiliga sao o le fesuiaiga lea i taumafataga eseese, e matua faasaina lava ona faʻafefe.

O mea taumafa e pei o le soisi, pipi, fasipovi o aano o manu, e tatau ona galo e faavavau. Ice cream, keke, malosi teas ma kofe, soo se ava malosi ma mea manogi e faasaina.

O oloa faʻatagaina e aofia ai pusa vaʻa - cod, pike, bream ma pike perch, omelettes, moa, lapiti, toka. O le mea lautele, o le meaai e tatau ona faʻatulaga e le fomaʻi.

O le fausaga ma galuega a le pancreas o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Iloiloga o le pancreas: ultrasound


I le avea ai o se tulafono, o le ultrasound of system digestive ua faatonuina mo:

  • faaumiumi poʻo faʻafia ona faʻaalia pea tiga o faʻaaliga i le faʻalauiloa,
  • tiga i le taimi o le pagatia o le itulagi pito i luma,
  • ogaoga po o le masani ai,
  • masalosalo masini, hematomas, abscesses, po o le tino,
  • suiga i le puipui pito i tua o le manava,
  • faʻaogaina o le loop duodenal.

O se suʻesuʻega ultrasound e mafai ai ona e suʻesuʻeina le tulaga o le pancreas i faʻaaliga eseese. E le gata i lea, o le ultrasound o le pancreas e maua ai le avanoa e iloilo ai le malosi o le atinaʻeina o le faamai. Ae e taua le matauina o lena, ona o le faapitoa o le fausaga o le okeni, o le ultrasound o le pancreas o se faagasologa o taimi e alu ai le taimi.

O le tino masani o le pancreas e talitutusa lava ma le faʻaleleia o le ate ma ni nai komi laiti e tufatufa tutusa i le vaega atoa o le okeni. E taua le matauina o suiga o le tausaga i totonu o le tino e faʻaleleia atili ai le fausaga o le pancreas. Suiga i le faʻaleleia o le pancreas, fuafuaina e le ultrasound, e mafai ona faʻaalia le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻaititia o le fausiaina ma le edema o le okeni, e mafai ona maua ai le maʻi pancreatitis. O le faateleina o le fausiaina o le tino ma le oterogeneity e faailoa mai ai le mumusu o le maʻi poʻo le kanesa o le okeni.

O faailo masani i le taimi o le suʻesuʻega o le pule e le tatau ona sili atu i le faailoga o le 1.5-2 mm. O le faʻalauteleina o le taʻiala i le 2.5-5 mm e mafai ona maitauina i le faagasologa o le mumusu, lea e faia i se tulaga masani.

Faʻasalalau faʻatusatusa

Mo le sili ona saʻo le iloiloga o le fausaga o le pancreas, o loʻo faʻaaogaina le faʻatinoga o faʻamatalaga. Aʻo faia se suʻesuʻega, o loʻo maʻi le tagata maʻi i luga o le laulau e fesoʻotaʻi atu i se matata faapitoa. O loʻo faʻatulagaina nei mea e fuafua i luga o le a le totoga faapitoa e tatau ona fai ma asiasiga. O se faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega faʻasalalau taʻitaʻia taʻiala o le x-ray i le mea o loʻo i ai le pancreas. O le ata e maua i luga o le komepiuta.

Afai ei ai se masalosaloga o le i ai o ni masima i totonu o masini o le pancreas, pe a faʻatino le faʻatautaia o mea o loʻo i ai, faʻaaoga le peʻa vali, faʻaaogaina pe tautala faʻatasi. O le CT e talafeagai mo le fuafuaina o neoplasms mama poʻo le mumū o le tino pancreatic.

Faʻaauau foliga faʻapitoa

O se tasi o togafitiga aupito sili ona mataʻituina mo le fuafuaina o faʻamaʻi pipisi e pei o le MRI. Faʻaauau le faʻataʻitaʻiina o foliga faʻapitoa i le fuafuaina o tumutumu, iloilo o latou lapopoa, localization, ma isi uiga taua mo togafitiga. O le suʻesuʻega o le okeni i lenei auala e faia i totonu o le 10-30 minute. Mo le mauaina o se ata sili atu ona auiliili i le i ai o patho mausali i le faagasologa o le MRI, e mafai ona faʻaaogaina se sui faʻatusatusa faaopoopo.

Pancreatic Disease Treatment

O faʻamaʻi o le pancreas, tusa lava po o le a le tikeri, e manaʻomia togafitiga faʻapitoa. E mafai ona avea lenei mea ma se mea e 'ai, poʻo le tagofia o fualaau poʻo togafitiga e ala i taotoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le osofaʻiga o le tino pancreatite e manaʻomia ai le faʻamaʻi vave ile falemaʻi, ma le pati pancreatitis i le faʻamagaloina e aofia ai togafitiga e ala i taumafa i le fale.

Fomaʻi togafitiga


Mo le togafitiga o nisi o maʻi pancreatic i le maea ai o se auiliiliga auiliili, e mafai ona faatonuina le tagata maʻi:

  • antispasmodic drugs, mo se faataitaiga, Baralgin, Papaverine ma No-Shpa,
  • Ibuprofen ma Acetaminophen, e talafeagai mo faʻaalia faʻaletino tiga,
  • analgesics, mo se faataitaiga, Paracetamol poo Aspirin,
  • antihistamines ma fualaau faʻasaina (diphenhydramine, atropine, ma isi mea),
  • vailaau faʻamalolo ma gels e faʻamalolo ai le tiga, faʻaitiitia le ita ma le faʻaleagaina o le mucosa gastric,
  • tapenapenaga o le enzyme e faaitiitia ai le gaosiga o enzymes pancreatic (Kontrikal, Aprotinin),
  • tapenaga o le enzyme digestive, mo se faataitaiga, Pancreatinum, Festal, Panzinorm, ma isi.

E tusa ai ma le vaega mulimuli, e taua le maitauina o ia fualaau faasaina ua faia i luga o le faavae o le porotini o le puaa, lea e mafai ona tupu ai ni faʻafitauli o le maʻi i nisi tagata gasegase. Mo le puipuia o faʻalavelave i lenei mataupu, o loʻo sauniuni togavao, lea e aofia ai le lau suka ma le papain. Mo le tausia o mea masani e fai i le pancreatic, o fualaau oona ma pilocarpine, morphine, vitamini A, magnesium sulfate, ma isi e mafai ona faatonuina.

Tausiga togafitiga

O togafitiga faʻapitoa o le pancreas o se faʻalavelave faigata lea e manaʻomia ai le maualuga o tomai i vaega a fomaʻi. O le totoga o le toto e siosiomia e le tele o vaʻa toto ma ni mea e le fiafia ai, ma o le tele o mea fesoʻotaʻi e itiiti lava. O togafitiga o togafitiga faʻapitoa e faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi ma o le a le mea e tatau ona faia mo togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e talafeagai le vavae ese ma aveese atoatoa le pancreas, e faia togafitiga faʻapitoa i le pito i luga pito i luga o le vevela. E mafai foʻi ona faʻaaogaina se mea faʻafeiloaʻi e pei o le T-fuga poʻo le sili atu laparotomy.

Fistula togafitiga: taotoga

Fistula o se faʻavae lea e aliali mai i luga o le nofoaga o le fetogiina o kiona, manua, nofoaga na faia muamua ai le biopsy po o le taotoga. Ina ia maua le okeni, e faia se laparotomy umi poʻo le agaʻi. E tāua le pa'ū o le ogatotonu o le faʻavae i le nofoaga o le fistula. O le fistula o loʻo faʻaalia i le faʻavae. I lenei tulaga, o le auala le mautonu e le faaleagaina. Pe a faʻapipiʻi se fusi i le vaega o le tino poʻo le siʻu o le okeni, pe a aveeseina, o se vaega o le pancreas lava ia e fiafia foi.

Taʻaloga mo le tino pancreatitis


Faatasi ai ma se osofaiga o le tino pancreatitis, o le aso muamua ina ua uma ona amataina, o se faaiuga. Afai i le taimi lea, o le tagata maʻi e leai sona tulaga lelei i togafitiga e faʻaaogaina, e mafai e le fomaʻi ona filifili e faia le taotoga. Afai e manaʻomia, faʻaopopo atili faʻamalamalamaga o le siakiina e mafai ona faia faʻamaonia leparoscopy. E tusa ai ma ona taunuuga, e mafai ona fetuutuunai togafitiga:

  • afai e iloa le fula o le okeni, o le taotoga e tolopo pe faalēaogaina atoa,
  • i le i ai o nofoaga o le gataifale ma vaega o mea ua oti, o le mea sili ona fetaui o le amio lea o le necrectomy radical.

Afai o le tino o le okeni atoa e afaina i le necrosis, ua uma ona faatino le pancreatectomy.

Faʻaauau ma maeʻa atoa

Faʻataunuʻu poʻo se vaega o le aveeseina o le totoga o meaʻai e faʻataunuʻuina ma le tele o faʻaleagaga o ona masini. Mo lenei, o le hemipancreatectomy poʻo le aofaiga atoa o pancreatectomy e mafai ona faʻaaogaina. O le ituaiga muamua o le taotoga e aofia ai le aveeseina o le tino poʻo le siʻu o le okeni. A maeʻa se taotoga, e leai se lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O le ituaiga lona lua o le taotoga e aofia ai le aveese atoatoa o le okeni. A maeʻa le taotoga, ona o le le lava o le autu autu o le insulin, ua tupu ai le maʻisuka.

Pancreatic Disease Prevention


O le puipuia o faamai pipisi e aofia ai le aofia ai o tulaga lamatia mo lo latou alualu i luma mai o latou olaga. O le mea lea, o togafitiga autu e aofia ai le tuʻuina atu o masaniga leaga (ulaula, inuina o le ava), fetuunaiga o lau meaʻai ma, i le uluaʻi faʻaaliga o faafitauli faʻalavelave, mulimuli i se taumafataga. O le mea moni, e taua le faʻafesoʻotaʻi se tagata gastroenterologist vave pe a oʻo mai faailoga muamua o maʻi faʻala.

Pancreatic Health and Diet

Faʻatasi ai ma soʻo se togafitiga faʻaleagaina lea e nofo ai le pancreas, o se meaʻai e manaʻomia muamua mo togafitiga lelei.E le gata i lea, o le usitai i se taumafataga faapitoa o se auala sili ona lelei e puipuia ai lea e mafai ona faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o faʻamaʻi o le vaega o le digestive. E mafua lenei mea i le mea moni o le aofaʻi o enzymes pancreatic e faʻamaonia e le pancreas e faʻalagolago i le ituaiga o mea taumafa o loʻo faʻatagaina i le tasi taumafataga. E fautuaina e tagata taʻitoʻatasi ni meaʻai eseese, lea e faʻaitiitia ai le avega i luga o le vaega o meaʻai. Afai o faʻasalaga e faʻaalia i totonu o se tino e pei o le pancreas, o le taumafataga o lona uiga o le faʻamaeʻaina atoa o meaʻai. I totonu o oloa faasaina e tatau ona matauina:

  • gaʻo ma meaʻai vevela
  • ipu kuka i le kuka,
  • ava malosi
  • saisi ma meaʻai e leʻi maeʻa,
  • malosi lauti ma le kofe uliuli,
  • suamalie suamalie, keke ma isi oloa gaosi oloa e faigata mo le gaogao.

O aiaiga o le taumafa mo faʻamaʻi o le pancreas ua faʻatagaina e faʻaaoga:

  • vaivai lauti, atonu ma le faaopoopoina o lemoni, sina gaʻo itiiti o suka poo mea e suitulaga, susu,
  • o se teuteuga o selu rosa, fualaau suamalie ma meaʻai e faʻamamaina i le vai ae le o le suka,
  • susu-susu mea inu (yogurt, kefir), sina sisi falaoa, susu, puddings, ma isi,
  • suauu fualaau faisua, e sili ona ufiufi i sina vaega o pata poo sina kulimi suamalie le maualalo,
  • falaoa saito saito ua saunia e faʻaaoga falaoamata o le muamua ma le lona lua o vasega, meaʻai, masini keke,
  • ituaiga o meaʻai laiti (veal, turuki, lapiti, moa), '
  • faʻaiʻu iʻa
  • uʻamea mama, semolina, araisa, oatmeal,
  • polotini omela ma se mea e maua ai le suauu maualalo,
  • fualaau faisua o loʻo i ai faʻamaʻi, fuluʻilaʻau, kāloti, zucini, beets, pumpkins, peʻa lanumeamata,
  • fualaau e le o ni fualaau ma fualaau suamalie, e sili ona lelei le kukaina o suka, palu tao,
  • 'aina fualaau aina ma pipi faʻasolosolo, fuga, falala.

E tatau ona fufulu uma ipu uma pe kuka. E mafai ona e fufuluina ipu i le pata (sili atu i le 30 g i le aso) ma le fuālaʻau fuālaʻau faamama (maualuga 10-15 g).

Tuua Lau Faamatalaga