Mamisia o le Phosphate: foliga o le faʻamaʻi ma metotia o togafitiga

O iLive uma e iloiloina e fomaʻi poto faapitoa e faʻamautinoaina le sili atu ona maualuga le saʻo ma talafeagai ma mea moni.

E iai a matou tulafono faʻavae mo le filifiliina o faʻamatalaga o faʻamatalaga ma e na o matou e faasino i nofoaga iloga, atinaʻe suʻesuʻega faʻaleaʻoaʻoga ma, pe a mafai, faʻamaonia suʻesuʻega faafomaʻi. Faamolemole ia matau o numera i puipui (,, etc.) o fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi ia i ia suʻesuʻega.

Afai e te manatu o se tasi oa tatou mea e le saʻo, ua le toe faʻaaogaina pe ua le mafai ona fesiligia, filifili ma lolomi Ctrl + Enter.

O le maʻisuka gasegase e maua mai i le phosphate ma se vailaʻau D. Hypophosphatemic rickets o se faʻamaʻi lea e maua mai i le hypophosphatemia, le faʻaaogaina o le calcium ma le rickets poʻo le osteomalacia, ma le le mautonu i le vitamin D. O faʻamaʻologa e aofia ai tiga o le ponaivi, gau male faʻalavelave tuputupu aʻe. O le suʻesuʻega e faʻavae i luga o le faʻatulagaga o le serum phosphate, alkaline phosphatase ma le 1,25-dihydroxyvitamin D3 levels. Togafitiga e aofia ai le gaosia o phosphates ma calcitriol.

, , , , ,

Mafuaaga ma le pathogenesis o le maʻisuka phosphate

O le aiga o le hypophosphatemic rickets e maua mai i le X-linked supreme type. O nisi o mea e masani ona maua i le tumutumu o le hypophosphatemic i nisi taimi e fesootaʻi ma fomaʻi mumenchimal (oncogenic rickets).

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o se faʻaitiitia o le toe faʻamautuina o phosphates i vavalalata vavalalata, lea e oʻo atu ai i le hypophosphatemia. O lenei faaletonu e atiae ona o le taamilosaga o mea taua ma e fesootai ma mea e le masani ai i le osteoblast. E i ai foi se faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le iniseti o le calcium ma le phosphate. O le vaivai o le ponaivi o le ponaivi e mafua ona o le maualalo o le maualuga o le phosphate ma le afaina o le osteoblast nai lo le maualalo o le maualuga o le calcium ma le maualuga o le paʻuroid hormone i le calcium-deficit rickets. Talu ai o le maualuga o le 1,25-dihydroxycholecalciferol (1,25-dihydroxyvitamin D) e masani pe itiiti foi ona faaitiitia, o se faaletonu i le faia o ituaiga malosi o le vitamini D e mafai ona ave, e masani lava o le hypophosphatemia e tatau ona tupu ai le maualuga o le 1,25-dihydroxyvitamin D.

O le maualuga o le pisapisalose (pisipesa) e tupu ona o se faaitiitia o le phosphate reabsorption i vavalalata vavalalata. O lenei maʻi pipili e mataituina i le tuueseeseina, o le ituaiga o tofi e sili ona malosi, e fesootai i le X chromosome. E le gata i lea, o le maʻisuka phosphate o se tasi o vaega o le maʻi o Fanconi.

O le maʻisuka phosphate e faʻamalosia e mafua mai i le gaosiga o le parathyroid hormone-pei o le siama o siama tumo.

, , , , ,

Faailoga o le maʻisuka phosphate

O le pisapopolo o le tino e iloa ai o ia o se faasologa o faaletonu, mai le hypophosphatemia asymptomatic e faatuai ai le atinaeina o le tino ma maualalo le tuputupu ae i se falemai o ogaoga ogaoga po o le osteomalacia. O faaaliga i tamaiti e masani ona eseese pe a amata ona latou savavali, latou te atiina ae le feʻau o le vae o le vae ma isi ponaivi o ponaivi, pesi-fractures, paʻu o le ponaivi ma le pupuu. O le tuputupu aʻe o le Bony i nofoaga faʻapipiʻi musika e mafai ona faʻatapulaʻa ai le faʻaoga. Faʻatasi ai ma rickets pipopopotemics, lipine o le vaʻai ma le ponaivi, o faaletonu i le nifo nifo ma le spasmophilia, lea e atiina ae i vaitamini D-deficient rickets, e seasea ona matauina.

O tagata maʻi e tatau ona fuafua le maualuga o le calcium, phosphates, alkaline phosphatase ma le 1,25-dihydroxyvitamin D ma le HPT i le satuma, faapea foi ma le excretion o le phosphate. Faʻasolosolo i le popoopotemic rickets, o le maualuga o phosphates i le toto toto ua faʻaitiitia, ae o lo latou faʻamalosi i le urine e maualuga. O le maualuga o le calcium ma le PTH e masani lava, ma o le phosphatase alkaline e masani ona siitia. Faʻamau i le calcium-deficient, ua iloa ai hypocalcemia, e leai se hypophosphatemia pe o se mea malie, o le faʻasalaga o phosphates i le urine e le faʻateleina.

O le Hypophosphatemia ua uma ona iloa i le pepe fou. I le 1-2 tausaga o le soifuaga, o faʻamalologa o faʻamaʻi o loʻo tutupu: faʻalauteleina le tuputupu aʻe, faʻaleagaga ogaoga o pito i lalo. Le vaivai o le musika e agamalu pe leai. E le mafaʻititi vaevaega lima o le tino. I tagata matutua, o le osteomalacia e faasolosolo lava ona atiina ae.

E oʻo mai i le taimi nei, e 4 ituaiga o le faʻaleagaina faʻasolosolo i le hypophosphatemic rickets ua faʻamatalaina.

Mono-I-X-linked hypopopotamia - vitamin D-resistant rickets (hypophosphatemic tubulopathy, hypopopotemia i le aiga, gasegase o le phosphate i le gasegase o le maʻisuka, maʻisuka maualuga o le phosphate, siama o le phosphate tumau, aiga o le lipine Dickets, Albert Blairt's disease) ona o le faʻaitiitia o le phosphate reabsorption i totonu o le afaina vavalalata ma faʻaalia e le hyperphosphaturia, hypophosphatemia ma le atinaʻeina o suiga e pei o rickets e faʻasaʻo i fua masani o vailaʻau D.

E manatu e faapea o le eletise-hypophosphatemic X-linked, o le faatonutonuina o le gaoioiga o le 1-a-hydroxylase ma le phosphate ua le atoatoa, lea e faailoa ai se faaletonu i le tuufaatasiga o le vitamini D metabolite 1.25 (OH) 2D3. Ole maualuga o le l, 25 (OH) 2D3 i tagata gasegase ua le lava le faʻaititia mo le tikeri oi ai nei o le hypophosphatemia.

O le faʻamaʻi e oʻo lava i le 2 tausaga o le soifuaga. Faailoga sili ona iloga:

  • o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae, sikuea, malosi malosi o musika, e leai se pupuia o le uila o nifo tumau, ae o loʻo i ai faʻaopoopoga o le paluga, alopecia,
  • hypophosphatemia ma le hyperphosphaturia ma le tino o le calcium toto ma le faateleina o le alkaline phosphatase activity,
  • ogaoga o vae faaletonu (faatasi ai ma le amataga o le savali),
  • Vailaau X-ray-pei o suiga i le ponaivi o le osusima ma le mafiafia o le vaega o le cortical, mamanu o le trabeculae, osteoporosis, vagalform deformity of the lower slopes, delaying formation of skelet, the total calcium content in the skeleton is increased.

O le toe faʻaaogaina o phosphates i fatugaʻo e faʻaititia i le 20-30% pe itiiti, o le excretion o fuakopo i le urine e faʻapupulaina i le 5 g / aso, ua faʻatupulaʻia le gaoioiga o le alkaline phosphatase (2-4 taimi faʻatusatusa i le masani). O le Hyperaminoaciduria ma le glucosuria e le faʻamaonia. E le suia le calcretion o le calcium.

E 4 ituaiga o vailaʻau ma vailaʻau o le maʻisuka phosphate e tusa ai ma le tali atu i le folasaga o le vitamini D. I le suiga muamua, o le faateleina o le mea e aofia ai phosphates inorganic in the blood during therapy is associated with increased in their reabsorption in the renal tubules, in the second, phosphate reabsorption in the kidneys and intestines - faʻateleina le toe faʻamautuina naʻo le manava, ma i le lona fa, o le lagona lelei i le vitamini D ua matua faateleina, o lea e oo lava i sina tootoo o vitamin D e mafua ai faʻailoga o le inupia.

Ituaiga II - o se ituaiga o rickets hypophosphatemic - o le autosomal puleʻaga, e le fesootaʻi atu i le maʻi X chromosome. O le faamai o loo faamatalaina e:

  • le amataga o le maʻi i le matua o le 1-2 tausaga,
  • feʻau o vae i le amataga o le savali, ae aunoa ma le suia o le maualuga, malosi malosi, skeletal deformations,
  • hypophosphatemia ma le hyperphosphaturia ma le maualuga masani o le calcium ma le faateleina o le faateleina o gaoioiga i alkaline phosphatase,
  • X-ray: faailoga malu o rickets, ae ma le ogaoga osteomalacia.

E leai ni suiga i le tuufaatasiga o le eletise, CBS, o le maualuga o le parathyroid hormone, o le tuufaatasiga o le amino acids, le maualuga o le creatinine, ma le tootoo o totoe i le satuma. O suiga i le urine e le o faʻamaonia.

Ituaiga III - toe faʻalagolago i le vailaʻau D (hypocalcemic rickets, osteomalacia, hypophosphatemic vitamin D-dependent rickets ma le aminoaciduria). O le mafuaʻaga o le faamai o le solia lea o le 1.25 (OH) 2D3 i fatugaʻo, lea e mafua ai le gaogao o le calcium i totonu o le manava ma se aafiaga tuusao o le vitamin D i ni ponaivi o ponaivi, hypocalcemia, hyperaminoaciduria, hyperparathyroidism tuarua, phosphorus e le atoatoa le reabsorption ma le hypophosphatemia.

O le amataga o le maʻi e faatatau i le ono tausaga le matua. e oo atu i le 2 tausaga O faailo sili ona iloga:

  • mea e le mafai ai ona fai, manatu, masalosalo,
  • hypocalcemia, hypophosphatemia, hyperphosphaturia ma le faʻateleina o gaioiga o le phosphatase alkaline i totonu o le toto. E faʻaleleia i plasma parasroid concentrates concentrations, ma faʻamaonia le aminoaciduria ma se vaivaiga e matauina foi, o nisi taimi o se mea e afaina ai le urinary acid,
  • ua tuai ona amata savali, paʻu, vevela vave faʻalavelave faʻaleagaina, vaivaiga o le musika, faʻapoponuina o le tino, nifo le lelei,
  • O le X-ray na faʻaalia ai le ogaoga o alalaʻau i vaega o le tuputupu aʻe o ponaivi afu uumi, faʻavaveina o le mea e faʻaoga ai le tino, o le faʻaogaina o le osteoporosis. E leai se suiga i le CBS, o le mea o loʻo totoe o le vailaʻau oona, ae o le faʻatonuga o le l, 25 (OH) 2D3 i totonu o le toto ua faʻaitiitia.

Ituaiga IV - le atoatoa o le vitamini D3 - e maua i le gasegase autosomal pe faʻafuaseʻi ona tupu, o teine ​​e tele lava ina gasegase. O le amataina o le faamai ua lauiloa i le amataga o le tamaitiiti, o lona uiga e:

  • vavao o vae, faʻaleagaina o le skeleton, gaogao,
  • alopecia masani ma o nisi taimi o le anomaly nifo,
  • X-ray na faʻaalia ai ni laina eseese eseese.

Suʻega o le maʻisuka phosphate

O se tasi o faailoga e masalomia o le maʻisuka phosphate o le le atoatoa lea o fuataga masani o le vitamini D (2000-5000 IU / aso) i totonu o se tamaititi o loʻo mafatia i le uila. Ae ui i lea, o le faaupuga "vailaʻau D-resistant rickets", na masani ona faʻaaoga e faatatau i le maʻisuka phosphate, e le saʻo atoatoa.

, , , ,

Eseesega o siama o le maʻisuka phosphate

E tatau ona faʻaseseese le maʻisuka faʻasalalaʻau faʻasalalaʻau faʻatasi ai ma le fualaʻau D-deficient rickets, lea e sili atu ona lelei i togafitiga faʻaleagaga, o le maʻi o Toni-Debre-Fanconi, le osteopathy i le faaletonu masani.

A oʻo ina faʻaalia le maʻisuka phosphate mo le taimi muamua i totonu o se tagata matua, e tatau ona faʻatonu le hypophosphatemic osteomalacia i le oncogenic osteomalacia. O lenei fesuiaiga ole maʻi pipisi e matauina i le tele o tumema, e aofia ai le paʻu (tele ole dysplastic nevi).

,

O le a le maʻisuka phosphate

O le maʻisuka phosphate o le igoa taatele mo faʻamaʻi pipisi, o ona uiga e aofia ai:

  • leai ni fuamoa i totonu o le tino,
  • le atinaʻeina o faʻamaʻi ponaivi,
  • o le faʻaalia o rickets-pei o faailoga.

O le maʻisuka faʻasolosolo o se maʻi e seasea lava ona maua i le 1: 20,000 avanoa e atiaʻe ai.

E tusa ma le valu ituaiga o togafitiga e iloagofie e fuafua i le fesuiaiga o se gaʻo faapitoa. O le mea sili ona taatele o le X-linked supo hypophosphatemic rickets ona o le gau o le gene REX.

E tusa ai ma suʻesuʻega faafomaʻi faʻaonapōnei, o meaola faʻapitoa a le tagata e aofia ai le silia ma le 28,000 genes.

O le maʻisuka phosphate o se faʻamaʻi pipisi, e leai se ituaiga o togafitiga.

Aisea ua faaitiitia ai le kulukoo o le tino i le taimi o se faamaʻi?

O le gaioiga o le "gau" e mafua ai le faʻavevesiina o le phosphorus reabsorption i totonu o le taʻavale tupales. O le toto e ulufale atu i totonu o fatu o le fatugaʻo ma faia ai se faiga o le filtration. O se taunuuga, ua fausia le urine muamua ma le lua. O le mimila a le Peraimeri e aofia ai mea e manaʻomia mo le tino: glucose, protein, sodium, fuamosa, calcium. O nei mea aoga mai le renal tubules e toe foʻi i totonu o le toto. O lea ituaiga faagasologa ua taua o le "reabsorption".

I totonu o tubules o fatugaʻo, o le toe faʻaaogaina o mea e aoga i le tino e tupu

O mea e le manaomia (toxins, toxins) e mafua mai i le fatugaʻo ma le urine maualuga: o le urini e ulu atu i le tagata mama, o le vevela ma tuʻu ai le tino e ala i le urethra. I le maʻisuka phosphate, e leʻo faʻafefeteina le fuluʻi i totonu o le toto mai fatugaʻo, ae o loʻo alu i totonu o le urinary tract. O le le lava o lenei mea e maua i totonu o le tino, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le ponaivi, o le atrophy muscle, ma le tupuga mai o le tino, le neurology, ma vascular diseases.

O le vaʻaleleʻo e nafa ma le setete o ponaivi o tagata, ma aʻafia ai foi galuega a le loto ma fatuga.

Isi faʻafitauli o le gasegase i le maʻisuka phosphate

Ma faʻapea foi ma le faʻamaʻi, o isi faiga le lelei i le tino e mafai ona matauina:

  • le lelei o le parathyroid hormone (parathyroid hormone), lea e faatonutonu ai le calcium-phosphorus metabolism. O le iʻuga, o loʻo faʻaitiitia foʻi le faʻatonuga o le calcium.
  • solia o le tino i le tino o le vitamini D, lea o loʻo faʻapipiʻiina i le paʻu i lalo o le aʻafiaga o le ultraviolet radiation, ma e ulu atu foi i le tino ma meaʻai. Ae ui i lea, o le vailaʻau D e faatoa mafai ona gaoioi pe a maeʻa se faasologa o gaioiga e tutupu i totonu o le tele o lapisi. I le maʻisuka phosphate, o nei gaioiga ua faʻalavelaveina, o lona uiga o le le atoatoa o le vitamini D e aliali mai i le tino.

Faailoga o togafitiga

O le faʻamaʻi e aliali mai lava i tamaiti ua i le matua o le 1-2 tausaga ma eo mai faatasi ma faʻamaoniga nei:

  • pusa o le pusa
  • faʻasolosolo o le frontal tubercles,
  • "Foliga-pei" foliga o vae,

I le maʻisuka phosphate, o vae o le tamaitiiti e ave foliga o le mataitusi "o"

Afai o le togafitiga o le faamai e leʻi amataina i le taimi o le tamaitiiti, ona sili atu lea o faailoilo o le maʻisuka phosphate o loo matauina i tagata matutua:

  • ogaoga tiga i sooga o pito i lalo, lima, tua,
  • malosi o gaioiga. E faigata i se tagata ona savali, sikuea, punou i lalo,
  • o faʻalavelave faʻafuaseʻi o vae ma lima e tupu mai ona o le faʻaumatia o le ponaivi,
  • gasegase toto
  • toesea po o le toesea atoatoa o nifo,
  • faʻalogo faʻalogo
  • vevela ma le faʻavaivaia, e tupu mai i tua o le atrophy o le vaʻa.

Le faʻaaogaina o vailaʻau

I le maʻisuka phosphate, o fualaau nei ua faatonuina:

  • fuamoa sauniuniga. Faʻaauau le faʻaiʻuga 4-6 taimi i le aso. O le vailaau o vailaʻau e faʻalagolago i le matua o le maʻi ma ua filifilia e le fomaʻi. I le togafitiga o tamaiti laiti, e mafai ona faʻafefiloi fualaau faʻasusu i le susu, fualaau 'aina ma fualaau faisua, suamalie,
  • Alfacacidol o se tutusa o vitamin D. Ole fualaau faasaina e le gata ina faʻasaina le phosphorus-calcium metabolism, ae fesoasoani foi e faʻaitiitia ai le tiga, faʻaleleia le faʻauigaina o gaioiga. O le togafitiga e faʻalagolago i le maualuga o le PTH,

Alfacacidol - o le tutusa o vitamin D

Tausiga togafitiga

O togafitiga faʻapitoa mo le maʻisuka phosphate o loʻo faʻaalia i tulaga faʻapea:

  • faatasi ai ma ni uumi eseese o vae. O lenei mea uiga ese e tupu pe a oʻo i lalo se vaevaega e sili atu le leaga nai lo le isi,
  • ma se suiga tele i le fausaga o tulivae, tapuvaevae poʻo le tapuvae. O ia faʻafitauli e masani ona tupu i le matua ma le maʻisuka maualuga. Le faʻasologa faʻasalalau e le mafai ai e se tagata ona alu ese ma e mafai ona taʻitaʻia ai le le atoatoa.

Ituaiga o togafitiga taotoga:

  • le epiphysiodesis le tumau. E faia faʻatasi ma le uumi o vae mo tamaiti i lalo o le 15 tausaga. I lenei tausaga, o loʻo i ai se tagata i le tuputupu ae o le laʻasaga, ma faatasi ai ma le fesoasoani o masini faʻalaʻau, e mafai ona e fetuunai le faʻaopoopoga o le umi o vae. I luga o le vae, lea e manaʻomia ona faʻapuupuuina, e faʻapipiʻi ai paʻu 8. E faʻapipiʻi masini i luga o limo o loʻo i luga aʻe ma lalo o le tuputupu ae o laufanua. O vaomatua i luga o vae o loʻo i totonu o le pito i luga ma lalo o le ogavae, faʻapea foʻi i le vae pito i lalo,
  • faʻamaonia le tiso. I le taotoga, gau ponaivi ponaivi. Ma le isi, o le sooga o loʻo tuʻuina atu i ai le saʻo lelei, lea e faʻamau i papatusi ma sikilima,
  • toe sui soofaatasi. I le taimi o le taotoga, e faia ai se faʻaoga laiti i le eria o le sooga faʻapipiʻi. O le sooga faʻasolosolo ua suia e se tui, o le manua o loʻo sutured.

Afai e le manuia se tagata gasegase o le maʻisuka phosphate, ona suia ai lea e se fomaʻi

Faʻafefea ona aloese mai faʻamaʻi pipisi

O tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka phosphate o loʻo i ai se faʻalavelave tele o le atiaʻe o faʻamaʻi tautala. Ina ia aloese mai le faʻaleagaina o nifo ma gaogao, e tatau ona mulimulitaia tulafono nei:

  • pulumu ou nifo 2-3 taimi i le aso. I lenei tulaga, ia faʻaaoga pulu ma pulumu vaivai,
  • A maeʻa taumafataga taʻitasi, faʻamama le vailaau faʻaputu i vaifofo faʻapitoa,
  • aloese mai le faaaogaina o suti (suti, sugar, keke, marmalade),
  • asiasi i le fomai nifo e le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le masina,
  • puipuia le ogatotonu o nifo e ala i le ufiufiina o le enamel ma se polisa faapitoa gel. O sea togafitiga e faia ile ofisa ole nifo.

Tisuka o le Phosphate i tamaiti: mafuaʻaga, faʻamaoniga, taʻiala o togafitiga

O le faaupuga "maʻisuka phosphate" e tuufaatasia ai se vaega o faʻamaʻi pipisi e pei o le rickets, lea e faʻavae i le solia o le felauaiga o phosphates i vavalalata vavalalata o le nephron, o latou gaʻo i totonu o le manava ma, o se taunuuga, o le le atoatoa o suauu phosphoric i totonu o le tino. E i ai foi isi igoa mo lenei togafitiga. Ona o le maualalo o fua o le phosphorus o loʻo tuufaatasia i totonu o le toto ma le ata o le rickets, ua taʻua ai foi o le hypophosphatemic rickets, ma le amanaia o le maualalo o le mafaufau i togafitiga ma le vitamin D, ua taʻua o le vitamin D-resistant rickets.

O lenei togafitiga o se faʻafitauli faʻapitoa faʻapitoa i le togafitiga o pepe ma le nephrology. O lona taua e mafua ona o le manaomia mo se taimi umi, o nisi taimi o le soifua maloloina umi, o le le mafai o togafitiga o loʻo i ai nei e faʻaaogaina atoa ai faʻamatalaga o le faʻamaʻi ma le leaga o le ponaivi.

O faʻamatalaga muamua o le maʻi na faʻaalia i le 20 seneturi. O le tagata gasegase sa faamauina i le fesuiaiga sili ona taatele o le hypophosphatemic rickets ma le taua o le agavaʻa i lona tulaga na faamaonia. Mulimuli ane, na iloa foi isi ituaiga o suka i le phosphate, e iai uma uiga masani ma o latou mafuaʻaga, o le ituaiga o tofi ma tulaga o le vasega. I lalo lalo tatou te nonofo ai i luga autu autu.

O le falemaʻi o le maʻisuka phosphate o le polymorphic. O le faʻamaʻi e masani ona avea ma amataga i le amataga o le aʻoga, ae mafai ona faailoa mai mulimuli ane - i le 7-9 tausaga. E le gata i lea, o le ogaoga o faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai foi ona ese. I nisi o tulaga, o le maʻi o loʻo i ai se auala asymptomatic ma e faʻaalia i suiga laiti i le phosphorus-calcium metabolism. Ae ui i lea, o le tele lava o hypophosphatemic rickets o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga:

  • tolopoina o atinae o le tino ma fua faatupulaia,
  • skeletal deformities (vase deformity of the lower levels, "rickets" on the ribs, thickening of bones bones tubes of forearm, deformation of the skull),
  • suia i le gaioiga o pepe (pei o le pato)
  • solia o le faia o nifo,
  • faʻalavelave faʻaleaga,
  • tiga o le ponaivi, ma isi.

O le vaʻaia o musika, o le uiga o faʻamaoni moni, e masani lava ona toesea i le maʻisuka phosphate.

O le atinaʻeina o le atamai i lenei faʻamaʻi e le mafatia.

O le suʻesuʻega o le maʻisuka phosphate i tamaiti e faʻavae i luga o se ata masani o falemaʻi, faʻamaumauga mai se suʻega faaletino ma le suʻega. O le faʻamaoniga ua faʻamaonia iʻuga o suʻesuʻega ma suʻesuʻega meafaigaluega:

  • suiga i le suesuega o le toto (hypophosphatemia, faateleina le alkaline phosphatase, tulaga masani pe maualuga o le parathyroid hormone ma le calcisini) ma le urine (hyperphosphaturia, faaitiitia le phosphate reabsorption i renal tubules, faateleina le faasee o le calcium i le na o le hypophosphatemic rickets ma le fuafua),
  • X-ray data (faailoilo o le osteoporosis, ponaivi ponaivi, suiga i le fausaga o ponaivi, osteomalacia).

O nisi taimi i le amataina o le faamai, o nei tagata gasegase e maua i le gasegase ma o vailaau ua faatonuina i le vitamini D, o le togafitiga e le maua ai ni taunuuga ma maua ai mafuaaga e masalomia ai le maʻisuka i totonu o se tamaitiiti. Afai e tatau ai, i tulaga faapena, e mafai ona tofia se suʻesuʻega faʻavae o le kenera e faʻamaonia ai le gaʻo.

O le tuufaatasiga o le hypophosphatemia ma rickets o vae e mataʻituina foi i nisi tulaga faaletonu e tatau ona faatino ai le eseesega o siama:

  • faʻamaʻi fatugaʻo (faʻamaʻi pipisi o le fatu, maʻi faʻamaʻi faʻamau) ma le ate (cirrhosis),
  • faʻasologa o le endocrin (faʻafefeteina o le parathyroid glands),
  • malabsorption i ulcerative colitis, celiac enteropathy,
  • mea taumafa (meaai) le lava o vitamini D ma fulukalama,
  • ave ni fualaau faapitoa.

O le togafitiga atoatoa o rickets hypophosphatemic e tatau ona amata i le amataga o le maʻi. Muamua lava, o le faʻaaogaina o le faʻasaʻoina o faʻafitauli o le gasegase ma le puipuia o le agasala o le ponaivi. Pe a faʻamatalaina, o le gaioiga o le gaioiga ma le faapalepale o le tagata lava ia o vailaʻau e amanaia.

O le faʻavae o le togafitiga faʻaleagaina o le togafitiga umi mo togafitiga faʻasolosolo ma le maualuga o vailaau D. O loʻo faʻatulagaina:

  • faatasi ai ma gaioiga malosi i le ponaivi o mea,
  • leiloa o le maikukapi tuufaatasia i totonu o le uila,
  • maualuga le maualuga o phosphatase alkaline i totonu o le toto,
  • i le laasaga o le sauniuniga mo taotoga e faasaʻo ai vaivaiga o le skeletal.

O fua muamua ole vitamini D e 10,000-20000 IU i le aso. O lo latou isi faʻaopoopoga o loʻo faia i lalo o le puleaina o faailoilo o le phosphorus-calcium metabolism i le toto. O le maualuga o aso taitasi e mafai ona matua maualuga ma o nisi taimi e oʻo atu i le 250,000-300,000 IU.

I le i ai o le le faapalepale i le vitamini D, faapea foi ma le hypercalciuria ogaoga, o le tofiaina o ia togafitiga ua manatu e le talafeagai.

I le faʻaopoopoga i le vailaʻau D, o nei tagata gasegase e fautuaina e ave:

  • fuluʻi ma le meaʻai sauniuni,
  • citrate mix (i totonu o le 6 masina e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o nei elemene),
  • totogo tuputupu ae.

I le taimi o le maualuga o le gaioioiga o le gaioiga, ua fautuaina tagata maʻi e momoe, pe a maeʻa ona maua le faamagaloga - togafitiga togafitiga, togafitiga faaletino ma togafitiga toga.

O taiala mo le lelei o togafitiga faasao o:

  • soifua manuia lautele,
  • saoasaoa o le alualu i luma,
  • faʻasologaina o le faʻamalama o le galala i totonu o le tino,
  • maualuluga lelei o le leitio (toe faʻaleleia o le masani o ponaivi masani).

I le i ai o faʻasalaga o ponaivi taʻutaʻua e uiga i le talaaga o le faʻaauau pea o togafitiga faafomaʻi ma le falesuesue, ua faia a latou taʻaloga gasegase. O metotia nei e mafai ona faʻaaoga mo lenei:

  • gasegase (vavave) o ponaivi pipili uumi ma le faasaʻoina o le itu o vae,
  • limase immobilization e le Ilizarov faʻasoesa ma mea faʻapipiʻi.

O ia gaioiga e tatau ona faatoa faia pe a uma le faʻamalositisi o le togafitiga ma suʻesuʻega maeʻa.

Afai e masalomia le maʻisuka phosphate, e tatau ona feutagai ma se fomaʻi talavou o le, pe a uma le uluai suʻesuʻega, o le a faasino atu i le tamaititi mo ni feutagaiga ma se endocrinologist, fomaʻi, ma le nephrologist. O togafitiga e aofia ai se masseur, fomaʻi, fomai faapitoa i togafitiga ma togafitiga maloloina. Afai e tatau ai, o togafitiga e faia e se fomai tipitipi.

Faʻamatalaga faʻasolosolo ma togafitiga muamua, o le faʻasolosolo mo le maʻisuka phosphate e lelei. Ae ui i lea, o nisi tagata gasegase e manaʻomia le togafitiga o le olaga atoa ma le vitamini D. Late diagnosis e fuafua ai se faʻataʻitaʻiga sili ona ogaoga, talu ai o le le ponaivi o le tino e faʻaitiitia ai le lelei o le ola o tagata mamaʻi.

O le maʻisuka faʻamalolo i tamaiti: pe faʻapefea ona iloa e le maʻi ia lava, togafitiga ma ata

O le faʻavaeina o le maʻisuka phosphate e le o aʻafia ma le faaleagaina o le pancreas ma le faateleina o le kulukose toto.

O lenei faʻamaʻi, e pei o le maʻisuka, o loʻo i ai se mea na tupu mai. O ona faʻaaliga e mafua mai i le mea moni e faapea, e leʻo faʻafefeteina le maika i totonu o le toto i totonu o le lapisi.

I le toto, o lona faʻatonuga e faʻaititia, o le fausaga o le ponaivi mea ua solia, lea e oʻo atu ai i ni faaletonu i le fausiaina o skeleton ma faʻalavelave i le fausaga o le tino.

Faʻalagolago i mafuaʻaga o le phosphate, o le maʻisuka e mafai ona fuafua ma tuʻufaʻatasia mai matua mamaʻi i tamaiti poʻo le avea ma se faʻaaliga o le fiva palapoto (oncogenic rickets).

O le popo o le popo e mafua mai i le faaitiitia o le inu o fualaau mai i le urine muamua, faapea foi le le mafai ona ulu atu i le calcium ma le phosphates mai le manava, o le faaitiitia o le tuufaatasiga o le vitamini D ma lona faatoaagaina i le ate. O le faʻaitiitia o le gaioiga o sela e fai ai le ponaivi (osteoblast) e oʻo atu ai i le mea moni o ponaivi ua i ai se fausaga faʻalavelave.

O tamaiti e maʻi i le i ai o le fomaʻi tutusa io latou matua. E leai ni auala maʻoti mo le puipuia o le maʻi. Afai e maʻi le tama, na te faʻafeiloaʻi le maʻisuka phosphate i lona afafine, ma atalii ma afafine o loʻo i ai se ituaiga o atinaʻe e mafai ona fanau mai se tina maʻi. O le gaʻo e nafa ma le gaioiga o le osteoblast ma mea o le phosphorus i totonu o le toto e fesoʻotaʻi atu i le chromosome X.

O le mea sili ona ogaoga, o tama e mafatia i le pisapopopotemic rickets. I le matua, o le maʻi e mafai ona fesoʻotaʻi ma se fulu i le ponaivi po o se mea vaivai.

I le maʻisuka phosphate, o faʻalavelave faʻafuaseʻi e atiaʻe:

  1. Faʻateleina le tupu
  2. Faʻaluluina o le pa
  3. Lafoaʻi o le tapuvae ma tulivae
  4. Faʻaauau le alualu i luma o le vaivai o vae vaivai.

E mafai ona amatalia uliapotemic rickets i le amataga, e masani lava i le taimi e amata ai ona savali le tamaititi i se tulaga tutoʻatasi. Aʻo lei oʻo i lenei, o le tulaga lautele e mafai ona tumau le masani ma e le mafua ai masalosaloga i fomaʻi.

O faailoga muamua lava o le tamaititi o le oona, ona tiga lea i ponaivi pe a savali. E mafai e tamaiti ona mumusu e feoai e aunoa ma se fesoasoani. I le lumanaʻi, e punou vae ma le fausaga o le tulivae ma faʻasolosolo vaevaevae, ma ponaivi i totonu o le tapulima lima ua faʻamaua.

O ia faʻaaliga e ogatasi ma le solia o le amio saʻo o le manava o nifo ma le atinaʻeina o le tele o caries, o le vavau o le vaʻai ma le ponaivi.

Faʻaalia foi uiga iloga o le maʻisuka Fofat o:

  • Faʻaitiitia le leo muso.
  • Spasmophilia.
  • O le futu o le vae o le vae.
  • Faʻalavelave-faʻalavelave ma ponaivi ponaivi.
  • Faʻalētotoina o vae, e masani ona le tutusa

O se suesuega o le X-ray na faaalia ai le lautele o le gagana (o le ogatotonu o le ponaivi afifi), o le ponaivi o le ponaivi, osteoporosis, o le skeleton formation, o ponaivi ei ai le maualuga o le konupini.

O se uiga iloga o le faʻamaonia o le leai o se tali i le ave faʻasologa o vailaʻau D, e le pei o rickets masani, ma le maʻisuka phosphate, o lona faʻaogaina e le faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi.

E le gata i lea, pe a fai se siakiina, o le iloa o phosphates i le urine e tele taimi e maualuga atu nai lo tulaga masani.

O se suʻega o le toto o loʻo faʻaalia ai se mea maualalo o le phosphorus. Ina ia le aofia ai faʻamaʻi o le parathyroid gland, o le maualuga o le parathyroid hormone e suʻesuʻeina. I le maʻisuka phosphate, e maualuga pe i totonu o tapulaa masani. O faʻataʻitaʻiga ma le faʻaofiina o le parathyroid hormone e faʻaalia ai le faʻaitiitia o le lagona o le tele o tamaʻitaʻi.

E le gata i lea, o tagata gasegase, o nisi taimi e faateleina ai le saofaga o le phosphatase ma o le maualalo o le calcium i totonu o le toto e mafai ona iloa pe afai o togafitiga e maua ai le maualuga o fualaau o fualaau.

O le maʻisuka o le phosphate i tamaiti e togafitia i suauu salutoni o le calcium ma le sodium i le fua faatatau o le 10 mg o le phosphate i le 1 kg o le mamafa o le tino o le tamaititi 4 taimi i le aso. O vailaʻau e ave i se ituaiga o fofo poʻo ni meaʻai.

Ina ia puipuia le solia o le konetacini, o le vailaʻau D. O loʻo faʻaaoga e amata mai i doses 0.005 μg ma e faateleina i le 0.03 μg mo le 1 kg o le mamafa o le tino. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o fulukalama i le toto e tulaʻi, ma o le galuega o le alkaline phosphatase ua faaitiitia.

O le puipuia o le teuina o suauu masiʻi i foliga o fatu fatugaʻo, o le maualuga o le calcium i le toto ma le urine e pulea. Faʻatasi ai ma tulaga masani masani, e mafai ona faʻaititia le fua o le vitamin D.

E le gata i lea, o nei tagata gasegase o loʻo faʻaalia le tofiaina o sauniuniga o le calcium. Le faʻaleleia atili o le sosolo o suauu o le maika ma le calcium mai le moli o le intestinal latou te faʻafefiloi ma le kulimi citric. Faʻaaoga le Kaluka Gluconate, Fitini, Calcium Glycerophosphate, Satema Citrate. O togafitiga e faia mo se taimi umi - e oo i le ono masina.

E le gata i lea, o ituaiga o togafitiga nei e faʻamatalaina i tagata gasegase:

  1. Vitamin faʻamalositino ma le tocopherol (vitamini E) ma fuamini A.
  2. Filifiliga o se corset faʻasolosolo mo le faasaʻoina o le vavau o le tui.
  3. I le faaiuga o le tuputupu ae, e mafai ona faia taotoga i se ponaivi taua.
  4. Faʻatasi ai ma le maʻisuka phosphate, e aveesea ai le tumo.

I le gaioiga malosi o le faʻamaʻi ma le ogaoga o tiga i ponaivi, tuila ma sooga, o maʻi ua faatonuina i le moe. E masani lava o lona umi e tusa ma le 15 aso. O le faʻaaogaina o faʻamaʻi ma faʻamaʻi-le-inflammatory non-steroid drugs ua fautuaina.

A oʻo ina pasia e le faʻamaʻi le tulaga o falemaʻi ma le faʻamagaloina o fale suesue, ona faʻataʻitaʻiina ai lea o le gasegase o le tino ma le faʻasaina o le osooso ma le malosi.

E fautuaina foi le faia o se togafitiga togafitiga, masima-coniferous ma le vai taele, togafitiga i tulaga faasao.

E fa ituaiga o faʻamaʻi e iloga faʻalagolago i le ituaiga o faʻalavelave faʻaleagaina. O vailaau muamua e lua o le faʻamaʻi e lelei tele (e tusa ai ma faʻasologa o taimi umi). O le filifiliga muamua e atiina ae i le tausaga muamua o le olaga, gaioiga laiti o le ponaivi, o le vailaʻau D e lelei ona tuʻuina. E fesootaʻi ma le excretion o fuakuro ma le calcium ma le urine ma feces.

I le fesuiaiga lona lua, o le a tupu le maʻi i le tausaga lona lua o le olaga, faʻafeiloaʻi le ponaivi, suia fuluula i totonu o le toto, o le tele o molikaʻo e faʻateleina i le uila. Vitamin D faʻaalia le teteʻe. O aʻafiaga o maukalama e fesoʻotai talu ai na afaina ai fatu fatu i le maʻisuka. O le tuputupu ae o tamaiti e itiiti lava le faʻaititia, o le tino e malosi. Faʻailoga o le X-ray o rickets, e faʻamalulu ai le ponaivi.

O le filifiliga lona tolu e amata i le lima o ona tausaga, o ponaivi ua matua faaleagaina, o le calcium i totonu o le toto ua faaitiitia, ma o le calcium ma le phosphates e le o aafia i totonu o le manava. Vitamin D faaalia le tetee.

O tamaiti e paʻu, o nifo e iai ni faaletonu i totonu o le uila, o le mea e fai ai le gaogao. Ua faʻaititia le maualuga o le calcium toto, ma o le tele o amino acids o loʻo faʻamalosi i le urine. E i ai faailoga o le maualuga o le maualuga o le parathyroid glands. O le suʻega X-ray o loʻo faʻaalia ai suiga i le vaega o le tupu o le ivi, osteoporosis.

O le filifiliga lona fa e faʻaalia i le faʻalauteleina o le lagona i le vitamini D ma le faʻaogaina o le hypervitaminosis, e tusa lava pe faʻaaogaina i ni atopaʻu laiti. Amata i le laʻititi, o le vavau o vae, o le paʻu ma le leaga o le nifo e lauiloa.

Faʻafitauli o le maʻisuka phosphate e aofia ai:

  • Faʻaleagaina o le faʻasolosolo ma le faʻaleagaina o pito i lalo.
  • Faʻasalaga faaletino ma o nisi foi taimi o le mafaufau.
  • O mea e fai ma le faia o nifo e faʻalavelaveina.
  • Laʻau o loʻo i totonu o fatugaʻo.
  • Faʻaiʻuga i le faʻatagaina (vaega ole caesarean e manaʻomia).

O le puipuia o le faamaʻi e aofia ai i se suesuega o le genetic i le tulaga o le maitaga fuafuaina, aemaise lava pe afai ei ai ni tulaga o le le atoatoa o le tino i totonu o le aiga poo aiga vavalalata. O nofoaga faʻapitoa mo fautuaga faʻapitoa e mafai ona faʻatuina le lamatiaga o le maua o le maʻisuka phosphate.

Afai o loʻo lamatia le tamaititi, o le a suʻesuʻeina o ia mai le fanau mai, siaki le maualuga ole phosphorus ma le calcium i le toto ma le urine, ma siakiina le fausiaina o le skeleton, faʻatupulaia le tuputupu aʻe ma tulaga o tausaga, iloilo le tali i le faʻaaogaina o vitamin D. I le i ai o faailoga muamua o le maʻi, vailaʻau togafitiga. E tatau foi i matua ona talosaga mo ni aoga mo se tamaititi e maua i le maʻisuka ma ia maua togafitiga saʻo ma malaga i se nofoaga tutotonu.

I le vitio i lenei tusiga, o Dr. Komarovsky e talanoa e uiga i le le atoatoa o le vitamin D.

Mamisia o le Phosphate: foliga o le faʻamaʻi ma metotia o togafitiga

O le maʻisuka phosphate o se maʻi tuʻufaʻatasia e le afaina i le maʻisuka. O maʻi e mafua mai ona o le faʻafitauli o le tino i le tino ma faʻaalia ai lava ia i le laʻititi. Ina ia matauina faailoga muamua o se maʻi i le taimi ma amata ona galue ma le agavaa, e tatau ona i ai se manatu e uiga i faailoga o le maʻisuka phosphate, faapea foi metotia o suʻesuʻega ma togafitiga.

O le maʻisuka phosphate o le igoa taatele mo faʻamaʻi pipisi, o ona uiga e aofia ai:

  • leai ni fuamoa i totonu o le tino,
  • le atinaʻeina o faʻamaʻi ponaivi,
  • o le faʻaalia o rickets-pei o faailoga.

O le maʻisuka faʻasolosolo o se maʻi e seasea lava ona maua i le 1: 20,000 avanoa e atiaʻe ai.

E tusa ma le valu ituaiga o togafitiga e iloagofie e fuafua i le fesuiaiga o se gaʻo faapitoa. O le mea sili ona taatele o le X-linked supo hypophosphatemic rickets ona o le gau o le gene REX.

E tusa ai ma suʻesuʻega faafomaʻi faʻaonapōnei, o meaola faʻapitoa a le tagata e aofia ai le silia ma le 28,000 genes.

O le maʻisuka phosphate o se faʻamaʻi pipisi, e leai se ituaiga o togafitiga.

O le a lenei faʻamaʻi?

O le maʻisuka phosphate o le igoa taatele mo faʻamaʻi pipisi, o ona uiga e aofia ai:

  • leai ni fuamoa i totonu o le tino,
  • le atinaʻeina o faʻamaʻi ponaivi,
  • o le faʻaalia o rickets-pei o faailoga.

O le maʻisuka phosphate o se fomaʻi faʻasolo e le o aʻafia ma le solia o le gaosiga o le inisalini i le pancreas ma le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto. O lenei faʻamaʻi e mafua mai i le le faʻaaogaina o le vitamini D, faʻapea foʻi ma phosphates. Faatasi ai ma se siama o le maʻisuka phosphate, e leai se toe suia o nei mea i totonu o le renal tubules, ma o le ponaivi o le tino o loo faamatalaina i se fomaʻi le saʻo.

E manatu o se solitulafono e seasea ona tupu, o le avanoa e atiaʻe ai le 1: 20,000. O le faʻavaeina o le maʻisuka phosphate e le o aʻafia ma le faaleagaina o le pancreas ma le faateleina o le kulukose toto. O lenei faʻamaʻi, e pei o le maʻisuka, o loʻo i ai se mea na tupu mai. O ona faʻaaliga e mafua mai i le mea moni e faapea, e leʻo faʻafefeteina le maika i totonu o le toto i totonu o le lapisi. I le toto, o lona faʻatonuga e faʻaititia, o le fausaga o le ponaivi mea ua solia, lea e oʻo atu ai i ni faaletonu i le fausiaina o skeleton ma faʻalavelave i le fausaga o le tino.

  • N25.1 O le maʻisuka o le Nephventic insipidus
  • N25.8 O isi faʻalavelave ona o le gasegase o le tino

O mafuaʻaga autu ma pathogenesis

O le faʻamaʻi e mafua ona o le le toe faʻaaogaina (toe faʻaaogaina) o phosphates i vavalalata vavalalata o fatugaʻo, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o latou tulaga i le ogaoga. O lenei faʻalavelave e fesoʻotai saʻo lava i mea e le masani ai i le gaioiga o osteoblast - o ni ponaivi ponaivi. O le iʻuga, o le faʻaaogaina o le intestinal o phosphates, calcium, ma le vailaʻau D ua faʻaititia.

O lenei faʻamaʻi o le taunuuga lea o se fesuiaiga i le chromosome X, lea e faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o phosphates i le renal tubules, ma mulimuli ane amataina se faasologa o gaioiga faʻaleagaina lea e faʻalavelave ai i le masani ai o le faʻaaogaina o le calcium e le ponaivi.

  • O tane e ave le gaʻo le atoatoa e tuʻuina atu le faʻamaʻi io latou afafine.
  • O fafine o loʻo tauaveina le gaʻo le atoatoa e faʻaalia le faʻamaʻi i tamaiti o itupa uma (ma atalii ma afafine) tutusa.
  • O le mea sili ona ogaoga, o tama e mafatia i le pisapopopotemic rickets. I le matua, o le maʻi e mafai ona fesoʻotaʻi ma se fulu i le ponaivi po o se mea vaivai.

Faʻavasegaga

I le vailaau faʻaonapōnei, e 5 ituaiga autu o faʻamaʻi e iloga, e fuafua i luga o aʻafiaga na faia ai suiga.

  1. X-linked dominant type is the type common disease, lea e matauina vave ai le excretion o phosphates i le urine, o le tetee atu i le vitamin D. Pathology e iloa ai lava ia i le lua tausaga muamua o le olaga o se tamaitiiti. Faitau e uiga i Vitamin D-Resist Rickets
  2. Autosomal recessive type - o le maʻi e seasea lava, le malamalama lelei, e tupu ona o se fesuiaiga i le gene, lea e nafa ma le masani ai o le dentin, le ponaivi.
  3. X-linked recessive type - o avetaavale o le gene mutated o tamaitai, ae o le maʻi e atiina ae na o alii. O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia i le feoaʻi solo o ions phosphate e ala i le epithelium o nephrons.
  4. Autosomal dominant type - ua taʻua o le sili ona mālū o le togafitiga, e mafua mai i le faʻateleina o le excretion o ions phosphate i le urine, hypophosphatemia.
  5. O le faʻaaogaina o le autasi o le hypercalciuria o se ituaiga o faʻamaʻi masani. I totonu o le urine, o mea o loʻo i ai i le phosphorus ma le calcium faʻalautele, i le plasma o le toto, o le maualuga o nei elemene e faʻaitiitia.

Taua! O le maʻisuka phosphate o se faʻamaʻi pipisi. O le mauaina o foliga o tagata matutua o loʻo maua i le i ai o nisi o neoplasms mama i ponaivi ma masini mūmū, e taʻua o le oncogenic rickets.

Faailoga muamua i tamaiti

E faapefea ona faʻaalia le maʻisuka phosphate i tamaiti?

  • O loʻo i ai le faʻatuai ona tupu.
  • Ua feliuliuaʻi vae.
  • O le tulivae ma tapuvae sooga ua leaga.
  • O ponaivi o loʻo i totonu o le au tapulima o loʻo faʻamafiafia.
  • Faaitiitia leo vaivai.
  • I le taimi o le palpation, e lagona le tiga i tua ma ponaivi. O tiga ogaoga e mafai ona mafua ai ona alu ese le tamaititi i luga o ona vae.
  • I se mea e seasea tupu, o mea leaga e afaina i nifo, e mafai ona iloa ai i luga o ponaivi po o ponaivi pelvic.
  • Spasmophilia, o uiga o meaʻai ma le vaivaila D deficiency, e mafai ona atiaʻe.
  • E mafai ona faapuupuuina vae o le pepe faatoa fanau (e masani lava ona le tutusa).
  • Faatasi ai ma le matua, o le tagata maʻi e atiaʻe le osteomalacia.
  • O ata o le X-ray o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o osteoporosis, ua amata ona tuai le puʻu.
  • O le maualuga o le calcium i ponaivi.
  • O le tuufaatasiga o mea eletise, amino acid toto, creatinine, CBS e le suia.

E manaomia e se tamaititi se numera tele o elemene taua ma aoga, e aofia ai le malūlū ma le calcium, mo le atinaʻe masani ma le tuputupu ae. O le leai o nei elemene i le amataga o tausaga muamua o le olaga o loʻo faamatalaina ai le matuia o le maʻi.

Faailoga o le Maʻisuka Phosphate

O faʻaaliga o le maʻisuka phosphate ona o le genetene o le faʻaleagaina o lenei faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se tulaga lautele lautele o le malosi - mai i se auala toetoe lava e le soymptomatic e iloa ai faʻafitauli ogaoga. O nisi tulaga o togafitiga (mo se faʻataʻitaʻiga, ona o suiga i le gene gene FGF23) e mafai ona faʻaalia ai naʻo latou o le hypophosphatemia ma le faateleina o le maualuga o le phosphorus i le urine, ae leai ni faʻamatalaga faʻapitoa. Ae peitai, o le tele o taimi, o le maʻisuka phosphate e taʻitaʻia ai se ata o rickets masani ma e masani lava ona atiaʻe i le laʻitiiti - 1-2 tausaga, e leʻi leva ona amata ona savali le tama.

O le falemaʻi o le maʻisuka phosphate o le polymorphic. O le faʻamaʻi e masani ona avea ma amataga i le amataga o le aʻoga, ae mafai ona faailoa mai mulimuli ane - i le 7-9 tausaga. E le gata i lea, o le ogaoga o faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai foi ona ese. I nisi o tulaga, o le maʻi o loʻo i ai se auala asymptomatic ma e faʻaalia i suiga laiti i le phosphorus-calcium metabolism.

O faailoga muamua lava o le tamaititi o le oona, ona tiga lea i ponaivi pe a savali. E mafai e tamaiti ona mumusu e feoai e aunoa ma se fesoasoani. I le lumanaʻi, e punou vae ma le fausaga o le tulivae ma faʻasolosolo vaevaevae, ma ponaivi i totonu o le tapulima lima ua faʻamaua.

O ia faʻaaliga e ogatasi ma le solia o le amio saʻo o le manava o nifo ma le atinaʻeina o le tele o caries, o le vavau o le vaʻai ma le ponaivi.

O faʻamaoniga e faʻaalia ai le faʻafuaseʻi o faʻafitauli o le soifua maloloina lea e aofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka phosphate:

  • Faʻafitauli i le tulaga lautele o le tamaititi.
  • Tuai le tuputupu ae.
  • Faʻasologa o le pito i lalo i se o-foliga.
  • Suiga i le tapuvae poʻo tulivae.
  • Telefoni maso.
  • I le pito i tua, pe a faʻavauvau, o le tiga e aliali mai.
  • Suia o le gaioiga o pepe (pei o le pato)
  • Faʻaleagaina o le faia o nifo,
  • Faʻalavelave faʻapitoa,
  • Paʻu tiga, ma isi.

O suʻesuʻega faʻapitoa o loʻo faʻamatalaina ai le mea autu o le faʻamaʻi i le i ai o ni faafitauli i se tagata i le atinaʻeina o le maskloskeletal system and deformities of the lower levels. E le gata i lea, i tagata e maua i le maʻisuka phosphate, o le tino puupuu, o mea e le masani ai ma isi fausaga o le skeleton ua maua, o le suiga o le gaioiga, o le tiga i le taimi o le gaioiga e mafai ona maua.

O le vaʻaia o musika, o le uiga o faʻamaoni moni, e masani lava ona toesea i le maʻisuka phosphate. O le atinaʻeina o le atamai i lenei faʻamaʻi e le mafatia.

Faʻaiʻuga

Ona o togafitiga le lelei, o tagata gasegase e maua ai le maʻi e mafai mulimuli ane ona maua faʻafitauli nei:

  • Faʻaleagaina o le uaea, o se taunuuga - posture.
  • Manatu o le mafaufau poo le faaletino i le atinaʻe o le tamaititi.
  • Paʻu poʻo faʻalavelave masani e taʻitaʻia ai le le atoatoa.
  • Tomai o le atinaʻeina o le nifo, solia le taimi o lo latou atinaʻe.
  • Faʻafitauli o le atinaʻeina o le tusi suʻe suʻega.
  • Nifaelocalcinosis, lea o loʻo faʻamatalaina e ala i le teuina o le masima calcium i le fatugaʻo.

Afai o le tamaititi o loʻo i ai se vailaau i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi, ona amata loa lea o lana suʻega talu mai le fanau mai, ina ia puipuia ai faʻafitauli i le tele e mafai ai. Ina ia faia lenei mea, latou te siakiina le maualuga o le calcium ma le phosphorus, mataʻituina pe faapefea ona atiaʻe e le koleti, pe o le tuputupu ae e fetaui ma tulaga maualuga e tatau ona i ai i lenei tausaga.

Pe a iloa uluaʻi faʻailoga o le maʻisuka phosphate, e faatonuina tamaiti i vitamini. Afai e manaʻomia, e mafai e matua ona faatulaga ni aogā mo le tamaititi e maua ai vailaau mo le saolotoga, faʻapea foʻi ma le faʻatulagaina o malaga e aunoa ma se totogi i tolauapiga faʻapitoa soifua maloloina.

O le fea fomaʻi e tatau ona ou alu i ai?

Afai e masalomia le maʻisuka phosphate, e tatau ona feutagai ma se fomaʻi talavou o le, pe a uma le uluai suʻesuʻega, o le a faasino atu i le tamaititi mo ni feutagaiga ma se endocrinologist, fomaʻi, ma le nephrologist. O togafitiga e aofia ai se masseur, fomaʻi, fomai faapitoa i togafitiga ma togafitiga maloloina. Afai e tatau ai, o togafitiga e faia e se fomai tipitipi.

O le maʻisuka o le phosphate i tamaiti e togafitia i suauu salutoni o le calcium ma le sodium i le fua faatatau o le 10 mg o le phosphate i le 1 kg o le mamafa o le tino o le tamaititi 4 taimi i le aso. O vailaʻau e ave i se ituaiga o fofo poʻo ni meaʻai.

Ina ia puipuia le solia o le konetacini, o le vailaʻau D. O loʻo faʻaaoga e amata mai i doses 0.005 μg ma e faateleina i le 0.03 μg mo le 1 kg o le mamafa o le tino. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o fulukalama i le toto e tulaʻi, ma o le galuega o le alkaline phosphatase ua faaitiitia.

O le puipuia o le teuina o suauu masiʻi i foliga o fatu fatugaʻo, o le maualuga o le calcium i le toto ma le urine e pulea. Faʻatasi ai ma tulaga masani masani, e mafai ona faʻaititia le fua o le vitamin D.

I le faʻaopoopoga i le vailaʻau D, o nei tagata gasegase e fautuaina e ave:

  • fuluʻi ma le meaʻai sauniuni,
  • citrate mix (i totonu o le 6 masina e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o nei elemene),
  • totogo tuputupu ae.

I le taimi o le maualuga o le gaioioiga o le gaioiga, ua fautuaina tagata maʻi e momoe, pe a maeʻa ona maua le faamagaloga - togafitiga togafitiga, togafitiga faaletino ma togafitiga toga.

O taiala mo le lelei o togafitiga faasao o:

  • soifua manuia lautele,
  • saoasaoa o le alualu i luma,
  • faʻasologaina o le faʻamalama o le galala i totonu o le tino,
  • maualuluga lelei o le leitio (toe faʻaleleia o le masani o ponaivi masani).

I le i ai o faʻasalaga o ponaivi taʻutaʻua e uiga i le talaaga o le faʻaauau pea o togafitiga faafomaʻi ma le falesuesue, ua faia a latou taʻaloga gasegase. O metotia nei e mafai ona faʻaaoga mo lenei:

  • gasegase (vavave) o ponaivi pipili uumi ma le faasaʻoina o le itu o vae,
  • limase immobilization e le Ilizarov faʻasoesa ma mea faʻapipiʻi.

O ia gaioiga e tatau ona faatoa faia pe a uma le faʻamalositisi o le togafitiga ma suʻesuʻega maeʻa.

Fomaʻi togafitiga mo le maʻisuka phosphate

Fomaʻi togafitiga e faʻaaoga e faʻaitiitia ai le tulaga:

  1. Lafoaʻi Laser O lenei togafitiga togafitiga e faʻaleleia ai le vavalalata faʻatasi ma faʻaitiitia le malosi o le tiga i totonu ia i latou. O le auala maoti e faʻavae i luga o le aʻafiaga o le faʻavelaina o le laser i luga o le tino. I lenei tulaga, ua faʻaitiitia le faʻaogaina o le faʻaogaina, o le toe faʻaleleia o faagasologa ua faʻateleina. O le fagu laser e fafagaina i le faʻafitauli faʻafitauli e faʻaaoga ai se paso faapitoa.
  2. Magnetotherapy. O lenei metotia e mafai ai e oe ona faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, faʻaleleia atili le soifua maloloina ma faʻateleina le toe faʻaleleia o le ponaivi. O lenei metotia o togafitiga e faʻavae i luga o le aʻafiaga o se mageta i le tino o le tagata.
  3. Faʻasologa o le eletise Faaitiitia le tiga i sooga ma ponaivi. O lenei metotia e faʻavae i le mafai gafatia o se eletise eletise e faʻaaogaina ai vailaau faʻasaina i totonu o le nofoaga ua afaina. I lenei tulaga, o le gaoioi i le aʻafiaga o aʻafiaga e faʻatuputeleina. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa faʻapipiʻi nei o loʻo tuʻuina i luga atu o le faʻalavelave tuʻufaʻatasia, talu ai na togafitia muamua i se vaifofo.
  4. Ultraphonopresis. E tutusa ma le metotia muamua, ae ui i lea, o le fualaau faasaina i lenei tulaga e oʻo atu i le vaipanoa o le faafitauli ona o le vibration o le ultrasonic. O le auala e matua saogalemu ma leai se afaina.

O le fomaʻi o le maʻisuka phosphate e mafai ona ese ma e faalagolago i le tele o mea - le ituaiga o faʻamaʻi, o le mamafa o faʻamaoniga, o le tausaga o le fuafuaina o togafitiga ma le amataga o togafitiga saʻo. O le tele o taimi, e lelei tele le fomaʻi, ae o le ola i le olaga atoa e manaʻomia mo le faʻaaogaina o le vitamini D, tapenaga o le calcium ma le phosphorus e mafai ona tumau. O faʻafitauli matuia o le skeletal e mafua mai i le tuai o faʻamaʻi poʻo le le talafeagai o togafitiga e mafai ona faʻaleagaina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi.

Puipuiga

O le maʻisuka phosphate o se faʻamaʻi lea e tuʻuina atu i le toetoe lava o mataupu uma mai matua maʻi i tamaiti. Afai o ona foliga e mafua ona o se genetic predisposition, ona le mafai ai lea e se tagata poʻo se isi fomaʻi ona faʻamalosia lona atinaʻe ma faʻalavelave ai i le faʻafitauli.

O le puipuia o lenei togafitiga e masani lava ona fuafua i le puipuia o le tupu mai o taunuuga ma faaitiitia ai le lamatiaga o le skeleton deformation i tagata gasegase o vaitausaga eseese.

I le i ai o le maʻisuka phosphate i aiga vavalalata, e tatau ona asiasi i genetics i le tulaga o le maitaga fuafuaina. E taua tele le iloa o le faʻasalaga - o le tagata lea na amataina ai le talafaasolopito o faʻamaʻi aiga.

Gaoioiga faaletino

I le maʻisuka phosphate, e taua tele le taitaia o se olaga ola malosi. O faʻamaʻi pipisi e faʻaalia:

  • faʻamalositino i le taeao, lea e tatau ona aofia ai faʻatalositino mo lima, vae, tuila:
    • savavali i le nofoaga
    • sikuea
    • uu vae ma lima
  • uila
  • aau, lea e faʻamalosia ai maso, faʻaitiitia ai le tiga, ei ai sona aoga aoga i le cardiovascular system.

    O le a faʻaleleia e le vaitaʻa le muscle, faʻaleleia le galuega vascular

    O le soifuaga tuusaʻo ma le maʻisuka phosphate e faʻateleina ai le atinaʻe o le musika atrophy.

    Fomaʻi togafitiga

    Le malosi o le physiotherapy mo le maʻisuka phosphate e aofia ai:

    • massage o le pito i lalo ma le pito i luga, lea e faʻaleleia ai le toto, o le muso leo e faʻapitoa,
    • togafitiga o le physiotherapy.

    I le amataga, e tatau ona faia le masini e se fomaʻi i le falemaʻi. I le lumanaʻi, e mafai e tagata o le aiga o le tagata gasegase ona aʻoaʻoina le auala saʻo massage ma faʻatino le faiga i le fale.

    O le lavelave o faamalositino faamalositino e filifilia e le fomaʻi taitoatasi mo tagata maʻi taitasi. O sauniga muamua e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, pe'ā uma ona faia faʻataʻitaʻiga o le physiotherapy i le fale.

    Meaai taumafa

    O le togafitiga o meaʻai e taua i le togafitiga o le maʻisuka Fofat, lea o le a fesoasoani:

    • faʻamalosi le metabolism
    • faaleleia le tulaga o le ponaivi ma le musika.

    I le maʻisuka phosphate, o le lisi e tatau ona aofia ai oloa:

    • e aofia ai le tele o molikalama,
    • faʻamaoaigaina i le calcium.

    Laulau: meaʻai aoga mo le maʻisuka phosphate

    Meaʻai Maualuga i FofoCalcium Rich Foods
    • iʻa
    • sea ​​sea
    • soya
    • lentils
    • pi
    • sisi
    • o fuamoa.
    • kusi falaoa
    • sisi
    • pi
    • fatu sesame
    • alimoni
    • sali ma sardines,
    • kapisi
    • meaʻai
    • pasili
    • rhubarb.

    Faʻesea mai le taumafa tatau meaai e faʻalauteleina ai galuega a fatugaʻo ma le cardiovascular system:

    • masima, lea e faʻafefe ai le tino ma leaga ai aʻafiaga uma o tino,
    • meaʻai gaʻo. O le tele o gaʻo i le taumafataga e faʻaititia ai le tele o le cholesterol i le toto, lea e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o pathoces vascular. E le gata i lea, o meaʻai gaʻo e faʻaleagaina ai le metabolism, faateleina le avega i fatugaʻo,
    • meaʻai, vela, ulaula meaai. O ia oloa e afaina ai le membrane mucous o le urinary tract,
    • ava malosi O vai inu e inu ava malosi e faateleina ai le toto, e fesoasoani i le atinaʻeina o le arthhythmia, faʻapona ai le tino i mea oona.

    Togafitiga faʻasolosolo ma taunuuga talafeagai

    O le togafitiga o togafitiga mo le maʻisuka phosphate e faalagolago i vaega nei:

    • taimi o suʻesuʻega,
    • tusitusi tusitusi o le togafitiga ua faatonuina,
    • o gaioiga tonu a le maʻi poʻo ona matua (pe a tatou talanoa e uiga i se tamaititi e maua i le maʻisuka phosphate).

    O faʻafitauli masani o le maʻisuka phosphate e aofia ai:

    • urolithiasis,
    • osteoporosis (faʻaitiitia le ponaivi o le ponaivi),
    • scoliosis (curvature o le koluma),
    • arrhythmia (faʻalavelave o le fatu),
    • ogaoga maualuga (faʻateleina le maualuga o le toto),
    • fusi o vae.

    O le pito sili ona faanoanoa o le taunuuga o le le atoatoa o le maʻi.

    Mafuaaga o le maʻisuka phosphate

    Faʻalagolago i mafuaʻaga o le phosphate, o le maʻisuka e mafai ona fuafua ma tuʻufaʻatasia mai matua mamaʻi i tamaiti poʻo le avea ma se faʻaaliga o le fiva palapoto (oncogenic rickets).

    O le popo o le popo e mafua mai i le faaitiitia o le inu o fualaau mai i le urine muamua, faapea foi le le mafai ona ulu atu i le calcium ma le phosphates mai le manava, o le faaitiitia o le tuufaatasiga o le vitamini D ma lona faatoaagaina i le ate. O le faʻaitiitia o le gaioiga o sela e fai ai le ponaivi (osteoblast) e oʻo atu ai i le mea moni o ponaivi ua i ai se fausaga faʻalavelave.

    O tamaiti e maʻi i le i ai o le fomaʻi tutusa io latou matua. E leai ni auala maʻoti mo le puipuia o le maʻi. Afai e maʻi le tama, na te faʻafeiloaʻi le maʻisuka phosphate i lona afafine, ma atalii ma afafine o loʻo i ai se ituaiga o atinaʻe e mafai ona fanau mai se tina maʻi. O le gaʻo e nafa ma le gaioiga o le osteoblast ma mea o le phosphorus i totonu o le toto e fesoʻotaʻi atu i le chromosome X.

    O le mea sili ona ogaoga, o tama e mafatia i le pisapopopotemic rickets. I le matua, o le maʻi e mafai ona fesoʻotaʻi ma se fulu i le ponaivi po o se mea vaivai.

    I le maʻisuka phosphate, o faʻalavelave faʻafuaseʻi e atiaʻe:

    1. Faʻateleina le tupu
    2. Faʻaluluina o le pa
    3. Lafoaʻi o le tapuvae ma tulivae
    4. Faʻaauau le alualu i luma o le vaivai o vae vaivai.

    Faailoga o le maʻisuka phosphate diabetes

    E mafai ona amatalia uliapotemic rickets i le amataga, e masani lava i le taimi e amata ai ona savali le tamaititi i se tulaga tutoʻatasi. Aʻo lei oʻo i lenei, o le tulaga lautele e mafai ona tumau le masani ma e le mafua ai masalosaloga i fomaʻi.

    O faailoga muamua lava o le tamaititi o le oona, ona tiga lea i ponaivi pe a savali. E mafai e tamaiti ona mumusu e feoai e aunoa ma se fesoasoani. I le lumanaʻi, e punou vae ma le fausaga o le tulivae ma faʻasolosolo vaevaevae, ma ponaivi i totonu o le tapulima lima ua faʻamaua.

    O ia faʻaaliga e ogatasi ma le solia o le amio saʻo o le manava o nifo ma le atinaʻeina o le tele o caries, o le vavau o le vaʻai ma le ponaivi.

    Faʻaalia foi uiga iloga o le maʻisuka Fofat o:

    • Faʻaitiitia le leo muso.
    • Spasmophilia.
    • O le futu o le vae o le vae.
    • Faʻalavelave-faʻalavelave ma ponaivi ponaivi.
    • Faʻalētotoina o vae, e masani ona le tutusa

    Faʻamatalaga o le maʻi

    O se suesuega o le X-ray na faaalia ai le lautele o le gagana (o le ogatotonu o le ponaivi afifi), o le ponaivi o le ponaivi, osteoporosis, o le skeleton formation, o ponaivi ei ai le maualuga o le konupini.

    O se uiga iloga o le faʻamaonia o le leai o se tali i le ave faʻasologa o vailaʻau D, e le pei o rickets masani, ma le maʻisuka phosphate, o lona faʻaogaina e le faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi.

    E le gata i lea, pe a fai se siakiina, o le iloa o phosphates i le urine e tele taimi e maualuga atu nai lo tulaga masani.

    O se suʻega o le toto o loʻo faʻaalia ai se mea maualalo o le phosphorus. Ina ia le aofia ai faʻamaʻi o le parathyroid gland, o le maualuga o le parathyroid hormone e suʻesuʻeina. I le maʻisuka phosphate, e maualuga pe i totonu o tapulaa masani. O faʻataʻitaʻiga ma le faʻaofiina o le parathyroid hormone e faʻaalia ai le faʻaitiitia o le lagona o le tele o tamaʻitaʻi.

    E le gata i lea, o tagata gasegase, o nisi taimi e faateleina ai le saofaga o le phosphatase ma o le maualalo o le calcium i totonu o le toto e mafai ona iloa pe afai o togafitiga e maua ai le maualuga o fualaau o fualaau.

    Tomaʻi Phosphate Maʻisuka

    O le maʻisuka o le phosphate i tamaiti e togafitia i suauu salutoni o le calcium ma le sodium i le fua faatatau o le 10 mg o le phosphate i le 1 kg o le mamafa o le tino o le tamaititi 4 taimi i le aso. O vailaʻau e ave i se ituaiga o fofo poʻo ni meaʻai.

    Ina ia puipuia le solia o le konetacini, o le vailaʻau D. O loʻo faʻaaoga e amata mai i doses 0.005 μg ma e faateleina i le 0.03 μg mo le 1 kg o le mamafa o le tino. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o fulukalama i le toto e tulaʻi, ma o le galuega o le alkaline phosphatase ua faaitiitia.

    O le puipuia o le teuina o suauu masiʻi i foliga o fatu fatugaʻo, o le maualuga o le calcium i le toto ma le urine e pulea. Faʻatasi ai ma tulaga masani masani, e mafai ona faʻaititia le fua o le vitamin D.

    E le gata i lea, o nei tagata gasegase o loʻo faʻaalia le tofiaina o sauniuniga o le calcium. Le faʻaleleia atili o le sosolo o suauu o le maika ma le calcium mai le moli o le intestinal latou te faʻafefiloi ma le kulimi citric. Faʻaaoga le Kaluka Gluconate, Fitini, Calcium Glycerophosphate, Satema Citrate. O togafitiga e faia mo se taimi umi - e oo i le ono masina.

    E le gata i lea, o ituaiga o togafitiga nei e faʻamatalaina i tagata gasegase:

    1. Vitamin faʻamalositino ma le tocopherol (vitamini E) ma fuamini A.
    2. Filifiliga o se corset faʻasolosolo mo le faasaʻoina o le vavau o le tui.
    3. I le faaiuga o le tuputupu ae, e mafai ona faia taotoga i se ponaivi taua.
    4. Faʻatasi ai ma le maʻisuka phosphate, e aveesea ai le tumo.

    I le gaioiga malosi o le faʻamaʻi ma le ogaoga o tiga i ponaivi, tuila ma sooga, o maʻi ua faatonuina i le moe. E masani lava o lona umi e tusa ma le 15 aso. O le faʻaaogaina o faʻamaʻi ma faʻamaʻi-le-inflammatory non-steroid drugs ua fautuaina.

    A oʻo ina pasia e le faʻamaʻi le tulaga o falemaʻi ma le faʻamagaloina o fale suesue, ona faʻataʻitaʻiina ai lea o le gasegase o le tino ma le faʻasaina o le osooso ma le malosi.

    E fautuaina foi le faia o se togafitiga togafitiga, masima-coniferous ma le vai taele, togafitiga i tulaga faasao.

    Taunuʻuga ma Faʻafitauli

    E fa ituaiga o faʻamaʻi e iloga faʻalagolago i le ituaiga o faʻalavelave faʻaleagaina. O vailaau muamua e lua o le faʻamaʻi e lelei tele (e tusa ai ma faʻasologa o taimi umi). O le filifiliga muamua e atiina ae i le tausaga muamua o le olaga, gaioiga laiti o le ponaivi, o le vailaʻau D e lelei ona tuʻuina. E fesootaʻi ma le excretion o fuakuro ma le calcium ma le urine ma feces.

    I le fesuiaiga lona lua, o le a tupu le maʻi i le tausaga lona lua o le olaga, faʻafeiloaʻi le ponaivi, suia fuluula i totonu o le toto, o le tele o molikaʻo e faʻateleina i le uila. Vitamin D faʻaalia le teteʻe. O aʻafiaga o maukalama e fesoʻotai talu ai na afaina ai fatu fatu i le maʻisuka. O le tuputupu ae o tamaiti e itiiti lava le faʻaititia, o le tino e malosi. Faʻailoga o le X-ray o rickets, e faʻamalulu ai le ponaivi.

    O le filifiliga lona tolu e amata i le lima o ona tausaga, o ponaivi ua matua faaleagaina, o le calcium i totonu o le toto ua faaitiitia, ma o le calcium ma le phosphates e le o aafia i totonu o le manava. Vitamin D faaalia le tetee.

    O tamaiti e paʻu, o nifo e iai ni faaletonu i totonu o le uila, o le mea e fai ai le gaogao. Ua faʻaititia le maualuga o le calcium toto, ma o le tele o amino acids o loʻo faʻamalosi i le urine. E i ai faailoga o le maualuga o le maualuga o le parathyroid glands. O le suʻega X-ray o loʻo faʻaalia ai suiga i le vaega o le tupu o le ivi, osteoporosis.

    O le filifiliga lona fa e faʻaalia i le faʻalauteleina o le lagona i le vitamini D ma le faʻaogaina o le hypervitaminosis, e tusa lava pe faʻaaogaina i ni atopaʻu laiti. Amata i le laʻititi, o le vavau o vae, o le paʻu ma le leaga o le nifo e lauiloa.

    Faʻafitauli o le maʻisuka phosphate e aofia ai:

    • Faʻaleagaina o le faʻasolosolo ma le faʻaleagaina o pito i lalo.
    • Faʻasalaga faaletino ma o nisi foi taimi o le mafaufau.
    • O mea e fai ma le faia o nifo e faʻalavelaveina.
    • Laʻau o loʻo i totonu o fatugaʻo.
    • Faʻaiʻuga i le faʻatagaina (vaega ole caesarean e manaʻomia).

    O le puipuia o le faamaʻi e aofia ai i se suesuega o le genetic i le tulaga o le maitaga fuafuaina, aemaise lava pe afai ei ai ni tulaga o le le atoatoa o le tino i totonu o le aiga poo aiga vavalalata. O nofoaga faʻapitoa mo fautuaga faʻapitoa e mafai ona faʻatuina le lamatiaga o le maua o le maʻisuka phosphate.

    Afai o loʻo lamatia le tamaititi, o le a suʻesuʻeina o ia mai le fanau mai, siaki le maualuga ole phosphorus ma le calcium i le toto ma le urine, ma siakiina le fausiaina o le skeleton, faʻatupulaia le tuputupu aʻe ma tulaga o tausaga, iloilo le tali i le faʻaaogaina o vitamin D. I le i ai o faailoga muamua o le maʻi, vailaʻau togafitiga. E tatau foi i matua ona talosaga mo ni aoga mo se tamaititi e maua i le maʻisuka ma ia maua togafitiga saʻo ma malaga i se nofoaga tutotonu.

    I le vitio i lenei tusiga, o Dr. Komarovsky e talanoa e uiga i le le atoatoa o le vitamin D.

    Mafuaaga ma mea e atinae ai

    O le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi o le faʻaaogaina o le pipili e mafua ai le fesuiaiga o fatu. O le ala le saʻo o se tina maʻitaga, o lona tagofia o mea inu ma le ava malosi, ma le faʻaaogaina o tapaa poo fualaau faasaina e mafai ona faʻaosoosoina ai se faʻalavelave faʻaleaga. O le aʻafiaga o nei faʻafitauli ua faateleina i totonu o tagata o latou aiga e maua i le maʻisuka phosphate. I le taimi lava e tasi, e toetoe lava a le mafai ona aloese mai le tofi o se maʻi faapena.

    Isi mea e faʻaosofia ai mea:

    • ave fualaau faʻamalosi i le uluaʻi masina muamua o le maʻitaga,
    • ogaoga matautia,
    • rhesus feeseeseaiga.

    E tusa ai ma fuainumera, i le tele o mataupu, o le faʻamaʻi e tuʻuina atu mai le tama i le afafine, e ui lava o loʻo i ai ituaiga o tofi ma tina.

    Ata faʻaleleia

    I le 1-2 tausaga muamua o le olaga, e le mafai ona faʻaalia i togafiti. Pau lava le mea o loʻo faʻamaonia ai le faʻamaʻi o se faʻaopoopoga o mea e maua mai i faʻamaʻi faʻamalama i le urine. A amata ona savali le tamaititi, ona oʻo loa lea i le togafitiga. I lenei tulaga, o vae ua pala, lea e maua ai se O-foliga. O loʻo iai foʻii le tamaititi ni vaivaiga vaivai ma le le mafai ona faia ni gaoioiga masani.

    • tuputupu aʻe lag
    • vaivaiga faaletino
    • lauulu lauulu
    • vevesi o nifo
    • ogaoga tiga
    • faʻalavelave faifai pea.

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka phosphate, e faʻamalūlūina ponaivi ponaivi ma avea ma mea e pala

    Afai e le togafitia, o loʻo alu le faʻamaʻi, o le ogaoga o le tiga i ponaivi ma sooga e tupu, o se taunuuga o le mea e leiloa ai e le tamaititi le gafatia e gaoioi atoa.

    Faʻamatalaga Faʻamatalaga

    Metotia suʻesuʻe e faʻaaogaina e faʻamaonia ai togafitiga:

    1. Fuataga o le mimi ma le toto. E mafai ai ona iloa fua o le phosphorus i le plasma ma le urine. I le tulaga muamua, o le numera o ions o loʻo faʻaitiitia le malosi, ma i le lona lua, i le isi itu, e faʻatupulaia. O lenei ata e mafai ai ona tatou masalomia le i ai o le maʻisuka phosphate.
    2. CT ma MRI. O faʻataʻitaʻiga faʻasalalau ua mafai ai ona iloa faʻalavelave i le fausaga o ponaivi. I le taimi lava e tasi, soo se mea leaga e mafai ona vaaia i le ata. Faʻaauau foliga faʻamaonia e tutusa ma le faʻatinoga o faʻataʻitaʻiga, naʻo le taimi e le faʻaaogaina ai, e faʻaaogaina le radiation radiation, ae o le faʻasaina o le mageta. I le faʻaogaina o lenei metotia, e mafai ona e maua atili auiliiliga ata mai vaʻaese eseese o ponaivi ma sooga.
    3. X-ray O se metotia masani o suʻesuʻega e solia ai fausaga o ponaivi. I le ata e mafai ona e vaʻaia le uiga o le curvature o lenei maʻi. I lenei tulaga, o ponaivi o le a faasolosolo malie ma e le mafai ona puipuia mai le mamafa.

    MRI o se tasi o metotia suʻesuʻe sili ona taugata ae o faʻamatalaga mo le maʻisuka phosphate.

    E le gata i lea, e mafai ona faʻaaogaina se suʻesuʻega ultrasound o fatuga, lea e mafai ai ona faʻaalia le itiiti ifo o suiga faʻapitoa i le fausaga o totoga. I lenei tulaga, e mafai ona e mauaina oneone ma maa, e masani ona fesootaʻi ma lenei maʻi.

    Talosaga togafitiga

    O lenei togafitiga e le mafai ona faʻaleleia, ae faʻatasi ai ma le faʻatasiina o le togafitiga, e mafai ona tuʻu le tumau le alualu i luma o le maʻi. Mo nei faamoemoega, o vailaʻau, togafitiga o le physiotherapy ma taumafa taumafa e faʻaaogaina. I le avea ai o se ausilali, e faʻaaoga isi metotia. I tulaga maualuga, togafitiga mo togafitiga faʻapitoa. O le faʻatagaina o le ofuina o fausaga faʻapitoa faapitoa - o fusi e puipuia ai le faʻaleagaina ma le vavave o le vaʻa.

    Faʻasologa o le Maʻisuka o le Phosphate E Puipuia e Faʻalupeina le Faʻasalaina o le Spinal Curvature

    O le tuufaatasiga o togafitiga fualaau faasaina ma le togafitiga faafomaʻi e mafai ona faaleleia atili ai tulaga lautele o se tagata maʻi, faapea foi ma le faaitiitia pe faaitiitia ai le tiga.

    Faʻatau togafitiga

    O vailaʻau nei e faʻaaogaina e togafitia ai togafitiga faʻapitoa:

    1. O sauniuniga e maua ai le salutini phosphate salts: Osteogenon, Tridine, ma isi. O nei vailaʻau e faʻaleleia ai le tulaga o le ponaivi, e puipuia ai nisi faʻafitauli ma suiga faʻaleagaina i le fausaga o sooga. O vailaʻau ua faatonuina mo se umi umi (mai le 6 masina pe sili atu).
    2. Vitamin D: Aquadetrim, Ultra-D, etc. O fualaau o lenei vaega e taua tele mo le gaogao atoatoa o ions o le phosphorus ma faʻaitiitia ai lo latou manava i le urine. O le fualaau o le fualaʻau e faasolosolo malie lava, o le togafitiga e umi foi.
    3. Laʻau o loʻo aofia ai: Faʻatasi, Calcium gluconate ma isi. O vailaau mai lenei vaega e faʻamalosi ai ponaivi, puipuia ai suiga o le pathologia ma faʻaleleia le tulaga o nifo. O nei vailaau e fai mo le le maua o le calcium ma le toilalo malosi o lenei minerale. O lenei mea e faʻaleleia le soifua manuia lautele i le maʻisuka phosphate. O le togafitiga e mai le tele o masina i le ono masina.
    4. Vitamin E: Tocopherol acetate, Aevit ma isi. O vailaau faʻasoifua mai lenei vaega o loʻo i ai se aʻafiaga faʻaleaga, faʻaleleia le soifua manuia ma maua se aoga aoga i le tulaga o le tino atoa.

    O togafitiga o vailaʻau e mafai ona taofia ai le alualu i luma o le maʻi ma fesoasoani e faamalosia ai fausaga o ponaivi, e faaitiitia ai le leiloa o le mailei ma le calcium i le urine.

    Togafitiga

    O le taotoga o loʻo faʻagasolo lelei i le faʻagasolo lelei o le le atoatoa o vae. E taua lenei mea pe a le faia isi metotia. E mafai ona e suʻe i lenei auala o togafitiga pe a maeʻa le tupu o le ponaivi. Faʻasolosolo faʻapitoa, e faʻasaʻo vae vaegālea e ala i le faʻaaogaina o nila faʻapipiʻi. Muamua lava, o le ponaivi ua sopoia, o lona uiga, ua malepelepe ma ua fesuiaʻi i le tulaga sao. Ona toe faatulaga lea i le vaega o loʻo manaʻomia e faʻaaoga ai se fausaga uʻamea (auala Ilizarov).

    Toe maua mai le umi. O le taotoga e faia i lalo o faʻamaʻi pipisi. E le aveeseina ni nila mai le ponaivi seʻia maeʻa tuʻufaʻatasia i le tulaga saʻo. Faatasi ai ma lenei auala, e mafai ona e aveesea le tiga faifai pea. Ae paga lea, faatasi ai ma ni faaletonu matuia, o lenei metotia e le mafai ona faʻaaogaina i taimi uma.

    Faʻasaʻoina o ponaivi i lalo o le taotoga e tusa ai ma le auala Ilizarov

    O le televave o le taotoga e fuafuaina e le fomaʻi pe a maeʻa le tele o suʻega o le toto ma maua ai x-ave. I le faʻaleagaina tele o mea e fai i le ponaivi, o togafitiga faʻapitoa e faʻamoemoe i le toe faʻafoisia o vaega ua aafia.

    O le gaioiga faʻapitoa e mafai ai e oe ona faʻaumatia le vavau o vae, lea e masani ona o faatasi ma tagata gasegase i le maʻisuka phosphate.

    Fofo faʻapitoa

    O lenei metotia e faʻatatau i le faʻamalosia o le tino ma le faʻaleleia atili o faiga faʻavae. O nei fualaʻau e le mafai ona faʻateʻa ese le maʻisuka phosphate ma e le afaina ai le faʻaleleia o fuamoa. Isi auala e mafai ona faʻaaoga e faʻaleleia ai le tulaga o fatugaʻo ma le tino atoa:

    1. Nut mixing. Faʻauma le faaletonu o elemene tauaogaina, faʻaleleia le polokalame faʻafesoʻotaʻi. O le a e manaʻomia ni paʻu, almonds ma hazelnuts. O mea uma e tatau ona faʻafefiloi i le aofaiga tutusa (100 g taitasi), ona faʻaopoopo 2 tbsp. l meli. O le mea e tupu mai ai ua fautuaina e olo i totonu o se mea e faʻafefiloi ma faʻaaoga 1 tbsp. l 3 taimi i le aso 1 itula pe a uma se taumafataga. O le togafitiga e 1 le masina.
    2. Faamalolo faʻamalolo. E faʻamalosia le puipuiga a le tino, faʻaleleia le gaioiga galue. O le a manaʻomia le faʻasalaga o sana i le aofaiga o le 1 tbsp. l., lea e tatau ona sasaa atu le 300 ml o le vai inu ma tuu ai mo le 2 itula. Ona fufulu lea o le vai ma ave le 100 ml 3 taimi i le aso 15 minute aʻo leʻi 'aʻai. O le togafitiga e 2 vaiaso.
    3. Pulu tuai-mumusu. Faʻaleleia le galueaina o fatugaʻo, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino. E tatau ona e faʻafefiloi tutusa le tele o le chamomile ma fugalaulaula. 1 tbsp. l sasaa 400 ml o vai inu ma vevela ile vevela vevela mo le 15 minute. Ona tuu lea i le vai ia malulu ma faamama. Lisi le susu e ave 100 ml 3 taimi i le aso i le tasi itula pe a uma ona 'ai. O le togafitiga e 10 aso.
    4. Laʻau faʻamalolo. O le a fesoasoani e aveesea le tiga i ponaivi ma sooga. E tatau ona fai le taele, o le vevela o le vai lea e le tatau ona sili atu i le 41 tikeri. I le 2 tbsp. l suamalie o le sami e te manaʻomia e faʻaopoopo i ai le 3 mataʻu o le pine o le suauu taua. O le mea autu e le o le faʻaaogaina! Ona faʻamafola le masima i le vai. Fufuluina mo le 15-20 minute. Toe faia le faiga pe a manaʻomia.

    E le mafai ona faʻaaoga togafitiga faʻafaigata e togafitia ai tamaiti i lalo o le 12 tausaga. O nei metotia ua fuafuaina mo tagata matutua. E le tatau ona galo o le tino o le tino e matua nofouta lava ma atonu e le tali atu i auala togafitiga i le auala sili ona lelei.

    Faʻafitauli ma faʻafitauli

    Faatasi ai ma se taimi talafeagai e togafitiga ai, o le togafitiga e lelei. O le faʻaauau pea o le calcium, vitamini D ma le phosphorus e fesoasoani i le faaleleia o le soifua manuia. Ae ui i lea, o nei elemene o le a tatau ona ave seia oʻo i le iuga o le soifuaga o le togafitiga. Afai e amata le maʻi, ona mafai lea ona e feagai ma le tele o faʻafitauli, e pei o:

    • vaevaega taua,
    • vavalaʻau,
    • faʻamaʻi tumau e oʻo lava i manua ma paʻu,
    • mea le lelei,
    • le faʻavaeina o le numera o fatugaʻo.

    O togafitiga muamua mo le maʻisuka phosphate ua amata, o le lelei mo le tamaititi. Afai e maua le faamai i le tausaga muamua o le olaga ma i le taimi lava e tasi e talafeagai ai le togafitiga, o lona uiga o le lamatiaga o taunuuga matautia e maualalo.

    Fuafuaga puipui

    O le mea e leaga ai, e le mafai ona puipuia le maʻisuka phosphate, talu ai o le faʻamaʻi o le faʻatoʻilaloina. Ae ui i lea, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o taunuuga matautia mo le tino, pe afai e te mulimuli i tulafono faigofie o le puipuiga:

    1. Taumamafa lelei ma inu tele vai.
    2. Ave faʻamalosi faʻamalama e aofia ai le vitamini D, calcium ma le phosphorus.
    3. Faʻaauau suʻesuʻe e se fomaʻi: fai se suʻega lautele o le toto ma le urine, ia maua se ultrasound o fatugaʻo.
    4. E masani ona i ai i le ea fou.
    5. Aua le tagofia fualaau faʻasaina e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi.

    O le suʻeina o le toto e mafai ai e oe ona pulea le maualuga o le phosphorus

    Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o se maʻi i se pepe e leʻi fananau mai, e tatau ona faʻatalanoa se geneticist pe a fuafuaina le maʻitaga.

    O le matafaioi o le vailaʻau D i le puipuia o le malosi o le galala e mafua ai le gasegase - vitio

    O le maʻisuka phosphate o se faʻamaʻi tuga lea e mafai ona mafua ai le leaga o le ponaivi. I le taimi lava e tasi, e lagona e se tagata e le na o le physiological, ae o le mafaufau foi le le mautonu, o le mea lea e matua taua ai le le amanaiaina o faailoga muamua o togafitiga. O le umi o le taumafa o vailaau oona o le a fesoasoani i le faaleleia o le soifua manuia lautele.

Tuua Lau Faamatalaga