Suga Suauʻu 3

O le suka i totonu o le toto ua taʻua o le kulukose, o loʻo i totonu o le totoga o tagata, ma faʻasalalau i totonu o toto toto. O se suega o le kulukose e mafai ai e oe ona iloa poo le a le maualuga o le suka i totonu o le toto i luga o se manava gaogao, ma pe a uma ona 'ai.

Glucose e ulufale atu i le totoga mai le gastrointestinal tract ma le ate, ona sosoo ai lea ma le toto o loo salalau solo i le tino atoa, o se taunuuga o le "molia" o masini mumu i le malosi mo le atoatoa o le galue.

E masani lava, e mafai ona fesuisuiai, ae e le sili atu i tapulaa faatagaina. O le sili laʻititi o loʻo matauina i se manava gaogao, ae pe a uma se taumafataga, o le suka, o lona uiga, o lona maualuga, o le faateleina.

Afai e galue atoatoa le tino o le tagata, e le maua i le maʻisuka, ma o gaioiga gasegase e lelei lona lelei, ona toto maualuga ai lea o le suka toto, ma a mavae ni nai itula e toe foi i le tuaoi masani.

E tatau ona mafaufauina o le a le masani masani o le suka o le toto, ma o a mea e mafai ona fai? O le a le uiga pe afai o le toto toto e 3-3.8 iunite?

Tusitusi masani ile kulukose

I se tagata soifua maloloina lelei, o le pao e mai le 3.8 i le 5.3 iunite. I le tele o mataupu, e foliga mai o le 4.3-4.5 iunite i luga o se manava gaogao ma pe a uma se taumafataga, ma o le mea masani lenei.

A 'ai e se tagata meaʻai sugary ma isi meaʻai e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo, ole glucose e mafai ona faateleina i le 6-7 iunite, ae ui i lea, i ni nai minute, o le a toe paʻu foi faailoga i le taliaina masani.

Mo maʻi e maua i le maʻisuka, glucose i le tino o le 7-8 iunite i ni nai itula pe a uma se taumafataga e masani, e mafai foʻi ona e fai atu e sili atu ona lelei. Suga i le tino e oʻo atu i le 10 iunite i lenei mataupu e talia.

E tatau ona maitauina o tulaga faʻale-soifua maloloina faʻapitoa mo le kulūkose i le tino mo le maʻisuka ua faʻavaveina. O le mea lea, e fautuaina e maua e tagata gasegase a latou suka i totonu o le 5-6 iunite.

Ma o lenei mea e faigofie tele, pe afai e te 'ai saʻo, ia aofia ai mea taumafa e aofia ai le tele o mea inu gaʻo. O nei manipisi o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le tele o faʻafitauli o le suka suka.

O a faailoga e manatu i ai o se tulaga masani e tusa ai ma vailaau faafomaʻi (tulaga ua taliaina mo se tagata soifua maloloina):

  • Taeao o le taeao ae leʻi faia le taeao mai le 3.8 i le 5 iunite.
  • I ni nai itula talu ona 'ai e le silia le 5.5 iunite.
  • O le taunuuga o le hemoglobin glycina e le sili atu i le 5.4%.

O lenei laulau e faʻaaoga i tagata e maua le kulukose. Afai o loʻo maua e le maʻi maʻi le maʻisuka, o lona uiga o le ai ai se tulaga e ese le eseese:

  1. Aʻo leʻi faia le taeao i le taeao mai le 5 i le 7.3 iunite.
  2. I ni nai itula talu ona uma le taumafataga - lalo ifo o le 10 iunite.
  3. O le hemoglobin glycated e mai le 6.5 i le 7%.

O le mea lea e le faʻapea, o maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona taʻitaʻia e tulafono masani mo se tagata soifua maloloina. Aisea ua faapena ai O le mea moni o faʻafitauli masani e tulaʻi mai i lalo o le malosi o le kulukose, lea e sili atu i le tau o le 7 iunite.

O le mea moni, latou te le alualu i luma vave pe a faʻatusatusa i ni maualuga maualuga atu. Afai e le manuia le maʻisuka i le faatumauina o le kulukose i totonu o le masani masani o se tagata soifua maloloina, ona faʻaititia lea o le lamatiaga o le oti mai se faʻalavelave o le maʻisuka i le leai.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i tulaga o le kulukose:

  • O faʻamaumauga masani e tutusa ma tagata uma, mo tamaiti ma tagata matutua o ituaiga uma e lua.
  • E tatau ona e pulea lau kulūkose i taimi uma, ma o se meaʻai e aofia ai sina vaega o meaʻai gaʻo fesoasoani i lenei.
  • Aʻo faagasolo le taimi o le gaioiga, ua fautuaina e fai se suʻega o le toleniga o le kulukose.
  • A maeʻa le 40 tausaga le matua, e tatau ona e suʻeina se suka i le tolu taimi i le tausaga.

O le faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai o le taumafa maualalo o le gaosiga o le lelei lea o le puleaina o le maʻisuka, ma e maua ai iʻuga pe a mavae ni nai aso.

Glucose e faʻasolosolo lelei, ma o le tui o le inisalini e faaitiitia i le tele o taimi.

Prediabetic condition ma le maʻisuka

I le tele o mataupu pe'ā iai se faʻafitauli o le kulūkose, e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E masani lava, o lenei maʻi e le tupu vave, o lona uiga o le alualu i luma lemu.

Muamua, o loʻo i ai se tulaga e pei o vailaau muamua, o lona umi e eseese mai le lua i le tolu tausaga. A le maua e le tagata gasegase togafitiga talafeagai, ua liua o ia i se ituaiga o le maʻisuka.

O mea nei o loʻo i lalo o le faʻavae mo le faʻamaonia o se setete: i luga o se manava gaogao, o le kulukose e ese mai le 5.5 i le 7 iunite, hemoglobin glyse mai le 5.7 i le 6.6%, glucose pe a uma le taumafataga (pe a ma le 1 pe 2 itula) mai le 7.8 i le 11 iunite.

Preditebetes o se faʻafitauli ole gaʻo i le tino o le tagata. Ma o lenei tulaga e faailoa ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma lenei mea, o le tele o faʻafitauli i le tino ua leva ona atinaʻe, fatuga, vaevaega vaivai, ma le malamalama vaaia o mafatiaga.

Tulaga faʻamaonia mo le ituaiga 2 faʻamaʻi pipisi:

  1. Glucose i luga o se manava gaogao e silia ma le 7 iunite. I lenei tulaga, e lua suʻega eseese na faia i le salalau atu o ni nai aso.
  2. Sa i ai se taimi na sili atu i le 11 iunite na toto ai le toto toto, ma o lenei pa'ū e le faʻalagolago i meaʻai.
  3. O le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycina mai le 6.5%.
  4. O le toleniga suʻesuʻega na maua ai le sugar sili atu i le 11 iunite.

Faatasi ai ma nei faailoilo, ua faitio le tagata maʻi ua lulu o ia, e masani lava ona fia inu, e tele naua le masani ai. E masani ona tupu e faʻaitiitia ai le mamafa o le tino, e le o le talaaga o le mea moni e tumau pea le taumafa.

O mea nei e ono aʻafia ai mo le totoina o le maʻisuka ituaiga 2:

  • Oona tele poʻo le mamafa.
  • Maualuga maualuga.
  • High cholesterol.
  • Polycystic ovary i tamaitai.
  • Katia aiga e maua i le maʻisuka.

E tatau ona maitauina o fafine na oʻo i le taimi na fanauina ai se tamaititi e sili atu i le 17 kilokalama le pau i totonu o le vaega lamatia, ma i le taimi lava e tasi latou te fanauina ai se pepe e sili atu i le 4.5 kilokalama.

Afai ei ai i le tagata se vaega se tasi, ona amata lea mai le 40 tausaga, e tatau ona suʻe se suʻega kulimi i le itiiti ifo ma le faatolu i le tausaga.

Suauu toto 7 iunite: o le a le uiga?

O le faasinoala o le suka o le 7 iunite o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino, ma o le tele lava o le mafuaʻaga o se maʻi "suamalie". Ae atonu ei ai isi mea na mafua ai ona faateleina: o le faʻaaogaina o vailaʻau maʻoti, ogaoga faʻalavelave, faʻaleagaina o le tino, ma maʻi faʻaleagaina o se natura faʻapitoa.

Tele fualaau faasaina e mafua ai le faateleina o le toto suka. I le avea ai o se tulafono, o nei mea o fualaau oona, corticosteroids, beta-blockers, antidepressants. Lisi uma fualaau faasaina e faateleina ai le kulukose, e le faigofie.

O le mea lea, afai e fautuaina e le fomai soʻo se vailaʻau, ona tatau lea ona e fesiligia pe o le a faapefea ona aʻafia ai le concentrated sugar.

O le tele o taimi, e le mafua ai se faʻafitauli ogaoga i se tulaga o le hyperglycemic, pe a faʻapea o le kulūsese e alu laʻititi. Ae ui i lea, i le maualuga o le hyperglycemia, atonu o le a le iloa e le tagata gase ma pauu i totonu o se maʻi.

Faailoga masani o le suka maualuga:

  1. Le lagona masani o le fiainu.
  2. Paʻu paʻu ma foliga mucous.
  3. Le tele ma le faifai pea o le gaioiga.
  4. Malamalama mata ata.
  5. Tue le paʻu.
  6. Moega o le moe, paʻu mamafa.
  7. E le faʻamalolo faʻamaʻi ma manuʻa mo se taimi uumi.

Afai e matauina le ketoacidosis i tua atu o le tulaga o le hypoglycemic, o le ata o le falemai e faaopoopo i le manava faifaipea ma loloto, o le manogi o le acetone mai le vavau, ma le gafatia o le tulaga faalelagona.

Afai e te le amanaʻia le faateleina o le suka, o le a avea ma faʻalavelave faʻalavelave ma faʻalavelave masani o togafitiga o suka. Fuainumera faamaumauina o aʻafiaga leaga i le 5-10% o mataupu o le mafuaʻaga lea o le maliu o tagata gasegase.

O le maualuga o le kulukose i totonu o le tino e solia ai le fausaga o toto toto, ma o le taunuuga lea latou te maua ai le faigata le masani ma avea ma le mafiafia. I le gasologa o tausaga, o lenei tulaga e mafua ai le tele o faʻalavelave: faʻasologa o le tino ma le le atoatoa, le atoatoa le vaʻai, togafitiga cardiovascular.

E tatau ona maitauina o le maualuga o le kulukose, o le televave o latou alualu i luma ma faigata ogaoga e tulai mai.

Glucose e itiiti ifo i le 3: o le a le uiga?

I le galuega faafomaʻi, o le kulūkose laʻititi i le tino ua taua o le tulaga o le hypoglycemic. E masani lava ona maua se maʻi faʻaleagaina pe a pa'ū le suka ile tino 3.1-3.3 iunite.

O le mea moni, o suiga i le suka o le toto mai i le maualuga ma maualalo maualalo e mafai ona matauina e le gata i le talaaga o le maʻisuka, ae faʻapea foi ma isi faʻamaʻi.

I lenei tulaga, o faailoga o le maualalo o le suka e faalagolago i le ala o le a pa'ū ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le kulukose i totonu o le tino e tusa ma le 10 iunite, na faʻaalia e le tagata maʻi se hormone, ae na le saʻo le fuafuaina o le fua, ma o le suka na pa'ū i le 4 iunite, ona avea lea o le hypoglycemia ma mafuaʻaga o le faʻaitiitia vave.

O mafuaaga autu mo le paʻu o le suka:

  • Le fua saʻo o vailaʻau poʻo inisalini.
  • Se vaega itiiti o mea taumafa e 'aina, faʻafefe meaai.
  • Gaoioiga faaletino sili.
  • Faʻasologa masani o le le atoatoa o le tino.
  • Sui le tasi vailaʻau i le isi.
  • Inuina o le ava.

E mafai ona faʻaitiitia le suka pe afai e faʻaaogaina e le tagata maʻi isi auala e faʻaitiitia ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, na te ave pills i lalo o le suka i le gaosiga muamua, ma inu foi mea inu decoration e faavae i luga o togalaau.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le suka, ua matauina le vaaiga o le falemai:

  1. O le vevela vevela e sau.
  2. O se lagona le talafeagai o le atuatuvale ua aliali mai.
  3. Ou te fia taumafa.
  4. Ua vaivai le tino.
  5. O ata e aliali mai, taʻavale.
  6. Loto, numera o le laulaufaiva.

Afai e te le amanaiaina le tulaga, o le a atili ai ona leaga. O le faʻamaopoopoina o gaioiga e faʻalavelaveina, o loʻo tautala le tagata, atonu e te manatu foi ua onā o ia. Ma o lenei mea e sili ona matautia, aua o tagata o loʻo lata ane e le mananao e fesoasoani ia te ia, ma o le tagata lava ia ua le toe mafai.

I le hypoglycemia malu, e mafai ona e faateleina le suka: ia 'ai se sipuni o siamu, inu le lauti suamalie. A maeʻa le 10 minute, siaki lou suka toto. Afai e maualalo, toe fai le "faʻaleleia" taualumaga.

E faʻapefea ona suʻe lau suka?

Soo se maʻisuka e tatau ona i ai se masini pei o se glucometer. O lenei masini e mafai ai e oe ona pulea le faʻamaʻi "suamalie". E fautuaina e fua le maualuga o le kulukose mai le lua i le lima taimi i le aso.

O masini faʻaonaponei e telefoni feaveaʻi ma malamalama, vave faʻaalia le fua o fua. E oʻo lava i puipuiga faʻapitoa mo le maʻisuka na faʻaalia i luga o le faʻatau. O le tasi faafitauli o le tau o fasi siaki aua e le taugofie. Ae ui i lea, o loʻo i ai se liʻo mataʻutia: faʻapolopolo i luga o fasi faʻataʻitaʻiga o le a taʻitaʻia ai tupe faʻaalu mo le togafitia o faʻafitauli o le maʻi. O le mea lea, filifili le mea itiiti "leaga."

O le fuaina o lau kulūkose o se mea faigofie, ma sili atu le taua o le faʻaogaina o le kulukose. O le faʻaigoa o nila faʻapitoa. O le lagona e le sili atu le tiga nai lo le afaina o le namu. E pei o le faʻatinoga, o le fuaina o le suka ma le glucometer e faigata mo na o le taimi muamua, ona oʻo lea i mea uma e pei o le uati.

Faʻasaʻo le faʻamautuina o faailo o le kulukose:

  • Fufulu lima, fufulu faʻamago ma se solo.
  • O lima e tatau ona mulumulu i vai o le fasimoli; o le ava malosi e faʻasaina.
  • Faʻafoe lima i totonu o le vai mafanafana pe luluina ina ia tafe le toto i tamatamailima.
  • O le poloka poloka e tatau ona matua faʻamago. E leai se tulaga e tatau ona faʻafefeteina ai le toto.
  • O le fasi siaki ua faʻaofiina i totonu o le masini, i luga o le laupepa e tatau ai ona faʻasalalau se pepa e mafai ai ona e amataina le fua.
  • Ina ia tui se vaega o le tamatamailima, faʻamalo sina mea itiiti ina ia oʻo mai ai se mataʻu toto.
  • Faʻaaogā le vai ola i le fasi pepa, tagaʻi i faailo.

Ina ia pulea lau faʻamaʻi, ia puipuia le maualuga poʻo le faʻaitiitia o le kulūkose i le tino, e fautuaina e teuina se tusi tala mo se maʻi suka. E tatau ona toe faatulaga aso ma fuainumera patino o fua o le suka, o meaʻai na faʻamaʻaina, o le a le fua o le hormone na faʻalauiloa mai.

A maeʻa ona suʻeina lenei faʻamatalaga, e mafai ona e malamalama i aʻafiaga o meaʻai, gaioiga faʻaletino, inisiua insulin ma isi tulaga. O nei mea uma o le a fesoasoani e puipuia le maʻi i lalo o le puleaina, lea e faaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe ni faʻafitauli le lelei. O le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i fua o suka.

Tuua Lau Faamatalaga