Taʻiala mo le mamafa o le maʻisuka

I le faʻavaeina o falemaʻi o le maʻisuka, o le malosi o le maʻisuka, faapea foi ma le setete o taui ma le taufaasese o le maʻisuka, ua iloga. Talu ai o sini o togafitiga o le maʻisuka ma le faʻavasegaina o ona faʻafitauli masani e masani lava ona suia e le lalolagi faʻasalalauga faʻavaomalo, o lenei malosiaga a le au popoto Rusia, ia suia i taimi uma le uiga o le malosi o le maʻisuka ma le tikeri o le taufaasesega na faʻaaogaina i Rusia.

Le ogaoga o le maʻisuka

Laʻu agavaʻa - tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo faʻaaogaina ai le metabolism o le carbohydrate e ala i togafitiga faʻasoifua maloloina ma e leai ni faʻafitauli masani o le maʻisuka, aemaise lava micro-ma macrovascular, ma mafai ai ona maua le neuropathy.

O le maʻisaga masani - tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ituaiga 1, o ana meaʻai e maua ai le gaosiga o le gaʻo i le gaosiga o le suka (papa ma / poo inisalini), faʻafitauli masani o le maʻisuka ua le o iai pe ua i ai i le laasaga muamua, e le faʻaleagaina ai le maʻi,

  • maʻi o le maʻisuka retinopathy, faʻasologa o le lē faʻateleina,
  • maʻisuka nephropathy, laasaga o le microalbuminuria,
  • maʻisuka neuropathy e aunoa ma le totoina o le okeni.
  • Maʻega ogaoga (i ai o se tagata maʻi le atoatoa mo le maʻisuka faafitauli):
  • labile auala o le maʻisuka (masani i le hypoglycemia ma / poʻo le ketoacidotic conditions, coma),

T1DM ma le T2DM faʻatasi ai ma faʻafitauli faigata ogaoga:

  • le retinopathy o le maʻisuka i se laasaga e maualuga atu nai lo le leai o se faʻatelega (faʻamuamua, faʻateleina, faʻaulu, faʻamaʻaloga pe a maeʻa le faʻataʻitaʻiga o le retinal coain),
  • maʻisuka nephropathy, laasaga o proteinuria po o le le atoatoa o le tino,
  • diabetic foot syndrome
  • autonomic neuropathy,
  • post-infarction cardiosclerosis,
  • loto vaivai
  • se tulaga i le maeʻa ai o se taʻavale poʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular,
  • o le mea e gata ai le taua o aruro o pito i lalo ifo.

E tatau ona maitauina e faapea o le lalolagi o le diabetes community na faʻamaonia mai le ogaoga o le maʻisuka ("agamalu" - agavaʻa, "ogaoga" - ogaoga, ogaoga), ae mulimuli ane na lafoaia lea tulaga e leai se aoga, e le afaina ai le togafitiga poʻo le faʻamalosia o togafitiga maʻisuka. I lena taimi i Rusia, na faatuina ai le vasega o le maʻisuka i le faigata, ae, e le pei o faiga faʻavaomalo, matou te lei teena lenei auala. Ae o le tumau pea i le malosi o le malosi o le maʻisuka, o le diabetes o Rusia e tele lava ina vavaeese mai le tulaga o le tulaga o le gaosiga faavaomalo o le maʻisuka, lea, i loʻu manatu, e le talafeagai ma atonu o le a toe iloiloina i se taimi lata mai. O le mafuaʻaga mo lenei mea e tatau ona avea ma tulaga faʻavaomalo aupito lata mai mo le togafitiga o le T2DM, lea e fautuaina ai e faʻatonu se togafitiga o gaʻo (metformin, aemaise lava) mai le taimi o suʻesuʻega. O le iʻuga, o le maʻisuka vaivai e tatau ona mou ese mai le faʻavasegaina o le malosi i le faʻauigaga.

Taʻiala mo Taui o le Maʻisuka

O le isi eseesega mai le faavasegaina faavaomalo o le vaevaeina lea o le tikeri o le taufaasese o le gaosiga o le gaʻo: gafatia, faʻaogaina ma faʻatauvaaina (Laulau 4). Ou te matauina o faailoga e atagia mai i le laulau. 4.4 le totogi o le maʻisuka e le tatau ona faatusatusa i le toto kullukose masani, talu ai o loo taulai atu i luga o le faamatalaga o le glucometer. O le tulaga mulimuli e mafua ona o le saʻo o le glucometer ua lava naʻo le iloiloga o le tulaga o le gaʻo gaʻo i le tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ae le talafeagai mo le vavaeeseina o le masani mai maʻi. O le mea lea, o le faaupuga "taui o le maʻisuka" e le o lona uiga o le oʻo atu i tulaga taua masani, ae e le sili atu i le maualuga o le taua, ma, o le tasi itu, e faaitiitia ai le lamatiaga o le tuputupu aʻe o faafitauli i le maʻisuka (microvascular matua), ma le isi, saogalemu i tulaga o fualaau faasaina o le hypoglycemia.

O le sini o le togafiti o le maʻisuka o lona taui. E tatau ona manatua i tamaiti e faʻapea, mo fanau ma talavou, o tamaiti fomaʻi e fausia ni nai sini eseese mo le togafitia o le maʻisuka ma o lea la o le taʻiala ua tuʻuina i le laulau. 4.4, aua le faʻaaogaina ia i latou.

O taumafaiga ina ia ausia le taui o le maʻisuka e le faʻamaonia i tagata gasegase ma le faʻatupuina o le faʻamoemoeina o le ola. O le faʻaaogaina o faʻamaʻi o le maʻisuka e faʻalavelave ai le maʻi o le a avea ma sini o le togafitia o le maʻisuka. E tatau foi ona manatuaina, i nisi o tagata gasegase, e le o se avega mamafa o togafitiga o le suka (1-2 pusa i le aso ma le faaaogaina tatau o meaʻai, mo se faataitaiga) e le totogia ai le maʻisuka.

I le isi itu, i le tele o tagata gasegase atonu e mafai ona latalata i tulaga masani o le glycemia e aunoa ma le faateleina o le tele o taimi o le hypoglycemic e ono lamatia ai le ola maloloina. I lenei itu, ua tuuina atu e iloa ai "mea autu" o le maʻisuka taui, o le tulaga ua taʻua o le tulaga masani ma le lelei (tagai i le laulau 4).

Taʻiala mo taui mo le maʻi suka i tagata matutua ma le maʻisuka (silia ma le 18 tausaga). Glucose plasma toto plasma - e tusa ai ma se glucometer, lea o le kulukose o le toto atoa e otometi lava ona liua i le taua o le kulukose plasma glucose.
O le numera liliu mai o le 1.11

Faʻavasegaina o le retinopathy

Vaega I - lē faʻateleina: (naʻo le microaneurysms poʻo le faʻaumatiaga ma / poʻo faʻatasi ai ma faʻamalosi malosi).

II tulaga -muaʻi faʻamalosiO aʻu: microaneurysms ma le afaina ai ma / poo ni mea vaivai, faʻalavelave faʻaleagaina o le microvascular.

III tulaga -faʻateleina: o le i ai o vaʻa fou ua gaosia, vailaau faʻamaʻapeʻapeʻa, afaina o le tino.

VAEGA FAAMASINOGA O LE NEPHROPATHY

laga o le proteinuria ma le puipuia o le malosi o le malosi o le gaosiga o gaʻo.

laasaga o le gasegase masani o le faaletonu.

FUAFUAGA O LE NI O LE TALOSAGA FAʻAVAE

1. Faʻaleagaina i le totonugalemu o le tino:

2. Faʻaleagaina i le faʻalavelave faʻalavelave lautele

A) Polyneuropathy faʻamaʻi:

Folafolaga faʻapitoa (faʻamaonia, tutusa)

Moli (foliga tutusa, tutusa)

Sensorimotor (faʻataʻitaʻi, tutusa)

B) Mononeuropathy o le maʻisuka

3. Lauropathy autonomy (pepa cardiovascular, foliga gastrointestinal, urogenital form).

Maʻi fatu faʻamaʻi fatu ma fatu le fatu

Faafuaseʻi maliu maliu

Stable - angina pectoris 1-4 vasega faʻatino

Faʻaavanoa angina pectoris (fesuisuiai)

Laititi laʻititi (e aunoa ma le Q)

Loto o le fatu o le fatu

FAAMASINOGAINA O MEA ESEESE

- Toto i le mafaufau

Faʻalavelave faʻaleagaina o le cerebrovascular

Faʻavasegaina o le toto maualuga (mmHg)

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi lea e maualuga le maualuga o le suka i totonu o le toto o se tagata, ma e le lava i totonu o sela o le tino. E tele tikeri o le malosi.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faʻafitauli o le vaʻai, tulaga paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma oʻo ai i le paʻu o le tino! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

O le faʻafitauli ole gasegase e fesoʻotai ma gaʻo ma le vai e aʻafia ai galuega ole pancreas. I lenei tulaga, o le le atoatoa o le panalreatic hormone insulin produced ua fausia. O ia o le na te faia se vaega malosi i le gaosia o le suauu i totonu o le kulukose, lea e matua talafeagai mo le saunia o masini ma le malosi. O se taunuuga o le solia, o le suka e faʻapipiʻi i totonu o le toto ma e alu ese ma le urine, e le mafai e vailaʻau ona uuina le vai ma aʻafia ai fatugaʻo e alu ese mai le tino.

Mafuaaga ma uiga

O le gasegase o le maʻisuka e mafua mai i le lavelave o le faʻaleagaina o le maʻi. O le ogaoga o le gasegase o le faamai e afaina i le matua, o le i ai o ni mea e lamatia ai le ola poo le maʻi le tumau. E tolu tikeri lautele o le maʻisuka:

Faʻavasegaga o le faʻamaʻi ile tikeri o le malosi ma a latou fale suesue, faʻamaoniga o faʻasalaga.

  • malamalama
  • avega
  • mamafa.
Toe foʻi i le laulau o mea

Lalelei

O le maualuga o le toto toto o le suka e le sili atu ma le 8 mmol / L; e leai se eseesega tele o le suka mai le masani i le aso. O le i ai o le kulukose i le urine e le taua (e oʻo i le 20 g / l) poʻo le toesea atoa. O le maʻisuka o le maʻisuka e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o togafitiga; o suiga faʻaleaganuʻu i neura ma vaʻa toto e mafai. O le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto e faʻafesoʻotaʻia faʻapitoa e ala i togafitiga o meaʻai.

Tulaga maualalo

O le i ai o le kulukose i le anapogi o le toto i le tikeri tikeri e faateleina i le 14 mmol / l, o loʻo i ai se faʻafitauli o faʻamatalaga i le aso atoa. Urine glucose e le sili atu ma le 40 g / l. O le tagata gasegase o loʻo i ai se lagona o le gutu malulu, masani ona fia inu, general malaise, faʻaauau ma faʻaaogaina urination. Faʻaleagaina o fatugaʻo, puipui o toto toto ma le i ai o pustules i luga o le paʻu o ni faʻafitauli lelei mo faʻafitauli le tumau o le endocrine. E mafai lava ona e oʻo i le maualuga o le kulukose e ala i le matauina o se meaʻai ma le faʻaaogaina o suka poʻo le insulin.

Tulaga maualuga

I se tulaga ogaoga, o loʻo i ai le solia o le faagasologa o le liua o meaʻai i le malosi. O maualuga o le suka o le toto e maualuga tele (sili atu i le 14 mmol / l), ma i le iniseti e sili atu i le 40-50 g / l ma o loʻo i ai le malosi o fesuiaiga i faailo. O se tikeri ogaoga eo faatasi ma faʻamaʻi manino le maʻisuka. O le toe faʻaleleia o le glucose e na o le faʻaauauina pea o le inisalini. O le maʻi e ono faigata:

  • o le atinaʻe o le ketoacidosis, o le maʻisuka,
  • vascular vascular
  • solia o galuega o totoga i totonu (ate, fatuga, fatu, failele),
  • faaleagaina le tino o vae.

E le mafai ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1 ma nisi ituaiga o ituaiga 2. Ae o le taimi faʻapitoa fesoasoani faafomaʻi e mafai ona puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli.

Faiga masani

O le faʻaitiitia o le suka toto o le sini autu lea i le togafitia o le maʻi. O le togafitiga e faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi. O le maʻisuka ituaiga 1 e manaomia ai le tumau o tui o le hormone (inisalini), ma le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia i le togafitiga ma fua o le suka ma le taumafa. O fua uma o fualaau faasaina e fuafua faʻapitoa, faʻaopopo i le mamafa o le tino, le i ai o faʻafitauli ma le malosi o le atinaʻe o le togafitiga.

E foliga mai e le mafai ona togafitia le maʻisuka?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei, o le manumalo i le tau faasaga i le maualuga maualuga o le suka o le toto e le oi ai i lou itu.

Ma ua uma ona e mafaufau e uiga ile togafitiga ile falemai? E manino, aua o le maʻisuka o se maʻi sili ona leaga, lea, afai e le togafitia, e mafai ona iu i le oti. O le fiainu, vave vave, faanenefu le vaaiga mamao. O nei faʻamaoniga uma e masani ai oe muamua.

Ae pe mafai ona togafitia le mafuaaga nai lo le aafiaga? Matou te fautua e faitau se tusiga i togafitiga o maʻisuka o loʻo iai nei. Faitau le tusiga >>

Faailoga o le maʻisuka

O lenei faʻamaʻi e le faʻafuasei lava ona aliali mai, o loʻo faʻamatalaina i le faasolosolo malie o le fatuina o faʻamaoniga ma le faʻalauteleina o le tuputupu ae O mea autu o le fia inu, o le paʻu vevela ma le tigā faifai pea, lea i le tele o mataupu e taua o le popole, pala, e tusa lava po o le a le tele o le vai e faʻaumatia.

Faateleina le vevela - hyperhidrosis, aemaise lava i luga o alofilima, mea mamafa ma le gau, vaivaiga o musika, faʻamalolo umi o faʻamaʻi ma manuʻa, suppuration mo le leai o se mafuaaga.

E tatau ona maitauina afai ei ai se tasi o faʻamatalaga lisiina, ona faʻafesoʻotaʻi loa lea o se fomaʻi. O le a ia faatonuina se faasologa o suʻega talafeagai e faʻamaonia ai le siama.

Afai o le togafitiga e le talafeagai pe leai foi, o le maʻisuka faigata e mafai ona fai. O lona uiga o:

  1. feusuaʻiga faifaipea ma le vevela,
  2. maualuga toto maualuga, i nisi o itu taua,
  3. solia o le savali, o tiga e masani ona lagonaina i vae,
  4. loto le toʻa,
  5. faateleina le ate
  6. ogaoga ogaoga o foliga ma vae,
  7. o se faaitiitia taua o le tulaga lelei o vae,
  8. vave faʻavave le faʻaaliga
  9. o le manogi o le acetone mai le maʻisuka e sau mai le tino o le tagata.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Afai ei ai se masalosaloga o le i ai o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka poʻo se isi ituaiga o maʻi, e taua le faia o suʻega e tele e ala i metotia metotia. O le lisi o faʻataʻitaʻiga e aofia ai:

  • anapogi suʻesuʻeina suʻesuʻega toto,
  • suʻega toleniuga suka
  • mataʻituina o suiga o faʻamaʻi,
  • suʻesuʻega o le urine mo le suka, polotini, sela paepae paʻepaʻe,
  • suega o le urine mo le acetone,
  • suega toto mo le hemoglobin glycated,
  • suʻeina o le toto,
  • Suʻega o le Reberg: o le naunautaiga i le maualuga o le faaleagaina i le urinary tracts ma gaʻo,
  • suega toto mo insulin,
  • feutagaiga ma se tagata e faia togafitiga faafomai ma suega suega
  • Faʻaipoipoina o totoga o le tino
  • cardiogram: pulea o galuega a le tagata i le maʻisuka.

O faʻataʻitaʻiga e faʻamoemoe e iloa ai le maualuga o le faaleagaina o vaʻa o vae e faʻataga ai oe e puipuia le atinaʻeina o se maʻi suka.

O tagata e maua pe masalomia le maʻisuka e tatau ona suʻesuʻe e nei fomaʻi:

  1. fomaʻi
  2. fomai tipitipi
  3. endocrinologist
  4. neuropathologist
  5. cardiologist
  6. endocrinologist.

O le gasegase o le hyperglycemic o loʻo suʻesuʻeina i luga o se manava leai. O le fua faatatau lea o le suka i le tasi itula pe a uma le avega o le kulukose i le kulukose toto. O le fua masani masani e oo i le 1.7.

Ole vaega ole hypoglycemic is the ratio of volume of glucose i totonu o le toto i se manava gaogao ile lua itula pe a uma le avega o le kulukose i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le faʻaalia masani e le sili atu i le 1.3.

Fuafuaga o le tikeri o faʻamaʻi

E i ai le faʻavasegaga o le maʻisuka i le mamafa. O lenei vavaeesega e mafai ai ona vave fuafuaina le mea o loʻo tupu i se tagata i laasaga eseese.

Faʻaaoga e fomaʻi le faʻavasegaina e fuafua ai le fuafuaga sili ona lelei mo togafitiga.

Vaega 1 o le maʻisuka o se tulaga lea e le sili atu i le 7 mmol / L. le kulukose o le toto. E leai se glucose i le faʻavave; o le toto e taulia i totonu o taʻaloga masani.

E leai se faʻafitauli o se tagata i le maʻisuka, o le faʻamaʻi e totogi i meaʻai ma vailaʻau.

O le maʻisuka lona lua e aofia ai na o se vaega ole taui ma nisi o faailoga o faʻafitauli. O totoga faʻavae i lenei tulaga:

Faʻatasi ai ma le maʻisuka ile 3 tikeri, e leai se aoga o togafitiga fualaau ma mea taumafa. E maua le suka i le urine, o le maualuga e 14 mmol / L. O le vasega 3 o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i ni faʻafitauli:

  1. vailaau vaaia i le maʻisuka,
  2. fulafula o lima ma vae amata
  3. o loʻo i ai pea le toto maualuga.

Vasega 4 o le maʻisuka o le tulaga sili ona faigata o le maʻisuka. I le taimi lea, o le maualuga o le kulukose (e oʻo atu i le 25 mmol / L) ua maua. E maua le palatini ma le suka i le urine, o le tulaga e le mafai ona faasaʻoina i fualaau faasaina.

O lenei laasaga e mafua mai i le atinaʻeina o le le atoatoa. O le gangrene ma le maʻi o le maʻisuka e mafai foi ona aliali mai.

O le tele o taimi, o le tolu tikeri muamua o le maʻisuka ua maua.

Vaevaega o le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin-o se ituaiga 1 faʻamaʻi. Faatasi ai ma lenei maʻi, e le mafai e le tino ona toe gaosia lona inisalini.

O lenei faʻamaʻi ua vaʻaia i se ogaoga, faʻalelei ma agamalu.

O le malosi o le maʻi e faalagolago i le tele o vaega. Muamua lava, e mafaufauina le tele o le tagata gasegase e faigofie i le hypoglycemia, o lona uiga, o le paʻu tele i le suka o le toto. O le isi, e tatau ona e fuafuaina le ono mafai ona maua le ketoacidosis - o le faʻaputuina o mea leaga, e aofia ai le acetone i le tino.

O le ogaoga o le faʻamaʻi e afaina foi i le i ai o faʻafitauli faʻapitoa, lea na mafua ai le maʻisuka ma ua atili ai nei ona tupu le tulaga.

Faʻafetai i togafitiga faʻasolosolo ma le mataʻituina lelei o le maualuga o le kulukose o le toto, ua faʻaumatia faʻafitauli. Faatasi ai ma se faʻamaonia o le faʻamaʻi, e mafai ona e taitaia se olaga masani, faʻamalositino, ae tatau ona e tausisia i taimi uma se taumafataga.

I le tautalagia o le ogaoga o le gasegase o le faamai, o le tele lava o filifiliga e mafai, e faalagolago i le le amanaiaina. E maua e tagata taʻitasi le maʻisuka i lona lava ala, e mafai ona faʻatauvaʻa pe totogi. I le tulaga muamua, e faigata ona faʻafetaia le faʻamaʻi e tusa lava pe fesoasoani i fualaau malolosi.

O le maʻisuka uiga ese o loʻo i ai uiga nei:

  • toetoe lava o le maeʻa maeʻaina o le inisalini faʻasoasoaina e siama pancreatic,
  • taimi faʻapitoa o le ketoacidosis ma le hypoglycemia,
  • le faʻalagolago i faiga faʻasolosolo ma meaʻai i luga o le tuʻuina atu o inisalini i fafo.

I le maʻisuka tele, e mafai ona tupu mea nei:

  1. manuʻa
  2. faamutaina o le gaosiga o le inisalini,
  3. le faʻavaeina o le le atoatoa o le inisalini,
  4. tuutuuga o le ketoacidosis ma le hypoglycemia e oʻo i ai,
  5. tuai o faʻalavelave: nephropathy, retinopathy, nephropathy, lecephalopathy.

O le isi ituaiga o maʻisuka e iloa pe a leai se maʻi. O loʻo matou talanoa e uiga i le maʻisuka labile. E iai uiga nei:

  • sulu i le suka i le aso atoa mo le leai o se mafuaʻaga,
  • faigata i le filifilia o le inisalini,
  • ketoacidosis faʻamalosi ma le hypoglycemia,
  • vave faʻavaveina o le maʻisuka ma faʻafitauli eseese.

O le ogaoga o le maʻisuka ua faʻamoemoeina e le gata i faailoga ua faʻaalia, ae faʻapea foi iʻuga o suʻega a le fale suʻesuʻe e pei ona faatonuina e le fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga