Tulaga masani o le cholesterol i le taimi o maitaga ma mafuaʻaga mo lona maualuga maualuga i le toto i taimi mulimuli

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "Cholesterol i le taimi o le maitaga o le masani ma mafuaʻaga o le faateleina" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le a le mea e fai i le maualuga o le cholesterol i le maʻitaga?

A o faagasolo le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi, o loʻo feagai tamaitai ma le tele o suʻega, faia ni suʻesuʻega eseese e fesoasoani i le matauina o fomaʻi-fomaʻi suʻesuʻe i le taimi e iloa ai mea eseese i le atinaʻeina o le pepe faatoa fanau mai. O fomaʻi e taʻitaʻia e masani ona talia ma faʻasaʻoina mea o loʻo i totonu o le toto ma urine. O le a le uiga o le maualuga o le cholesterol i le toto o le tina faatalitali? E i ai se mafuaaga e fefe ai i mea sese i le atinaʻe o le tamaititi? Seʻio tatou faʻataʻitaʻiina.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O se soifua maloloina ma le faapaleniina o se fafine o le faavae lea o le fanau masani (physiological).

Hemoglobin, suka, lipoproteins, triglycerides ma le cholesterol e faʻalagolago i taumafa i aso taitasi.

Afai tatou te talanoa e uiga i tagata masani, ona avea lea o le solia o le mea mulimuli ma mea e maualuga atu nai lo le 6.1 mmol. O se faailoga lea o le popole, o se tulaga lamatia e tau atu i le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese. Ae mo fafine maʻitaga, o le maualuga o le cholesterol o le masani. E le gata i lea, o le maualuga o sea sili atu e mafai ona tasi ma le afa i le lua taimi. O le mea lea, e le fautuaina e fomai e popole i lenei mea. O le maualuga o le cholesterol e le o lona uiga o le fafine maʻitaga ma lana pepe o loʻo lamatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system, faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le tele o le tele o tulafono masani e fesoʻotaʻi, muamua lava, faatasi ai ma le mea moni o le ate o le tina i le lumanaʻi e amata ona gaosia atili cholesterol mo le atinaʻe o le tamaititi. A maeʻa lona fanau mai, pe a mavae sina taimi, e mafai e se fafine ona faia se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o lenei mea e mautinoa ai e masani. Afai e lelei le 'ai lelei o se tina fou, tausi lelei ia lava, ona oʻo mai ai lea o le auiliiliga o le auiliiliga o le a faʻaalia lelei mea uma.

E faʻapefea ona iloa pe lelei mea uma i se maʻitaga poʻo se tagata masani ma lenei mea? E faigofie mea uma. E tatau ona tuʻuina atu le toto mai se vein mo suʻesuʻega o meaola. Afai o le maualuga o le cholesterol e sili atu i le tasi ma le afa pe lua taimi, o le fafine maʻitaga e leai se mea e popole ai. Ae a oʻo ina faʻateleina ona faailoga i le sili atu i le 2.5 taimi, ona avea loa lea o se faailoga o le faʻailoga. A uma mea uma, o sea tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaalia o le gaʻo susu i maʻa o le pepe e leʻi fananau mai.

I le amataina o le maitaga, ua amata ai ona iloa e tamaitai suiga i le galuega o toetoe o totoga uma lava. O loʻo sauni e talia se tino fou, lea na ia taliaina muamua o se tagata ese. Ua faʻaitiitia faʻafitauli o le puipuiga, o le toto, tau o le cholesterol, o le endocrine ma le tino. Muamua lava, ua toe fausia le metabolism o le fafine, ma faia ai ni tulaga lelei mo le faʻamalosia. I le taimi muamua, o nei suiga e tupu i totonu lava o le atunuu, o lona uiga, i totonu o genital. Ona aʻafia ai foi lea o le gasegase o le lipid, e masani lava ona maualuga le cholesterol i le taimi o maitaga, ma o le mafuaʻaga o lenei mea o le gaosia o le tele o homoni. I le taimi lava e tasi, o le numera o lipoproteins e felauaiga ai cholesterol i totoga uma e faʻalautele. O nisi eseesega mai le masani i tamaitai e faaletino, o lona uiga, e taulai i le lelei o le tino. Ae o se suiga i le faailo e mafai ona sopoia se tuaoi talafeagai, ma avea ai ma tagata e le mautonu.

Mafaufau pe o le a le maualuga o le cholesterol i fafine maʻitaga ua manatu e masani i tulaga eseese o le maitaga, mo mafuaaga e le afaina ai le gasegase lipid, ma pe faapefea ona aafia ai le soifua maloloina o tamaitai ma tamaiti e leʻi fananau mai.

Normal cholesterol aʻo maʻitaga

O faʻamaoniga autu e faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol i le tino o se fafine maʻitaga:

O se eseesega tele i le fua faatatau o le cholesterol i fafine maʻitaga e fesootaʻi ma le tele o mafuaʻaga. O tausaga taʻitasi o loʻo i ai ona lava tulaga masani masani, o lea i le 16 tausaga o le 3.07 - 5, 19 mmol / l, ma i le 25 tausaga le matua 3.17 - 5.6 mmol / l.
I tamaitai ile 2-3 masina o le maitaga, o le siʻitia o le cholesterol e 1.5-2 taimi mai faʻataʻitaʻi masani e manatu e masani.

Lisi o fuainumera masani o le cholesterol mo fafine maʻitaga, e faalagolago ile tausaga.

O le le talafeagai o meaai, mamafa, ma le leai o se faamalositino e mafai ona faaosofia ai le solia o le masani o le cholesterol i le toto o se fafine maʻitaga.

O oloa e sili ona leaga e aofia ai le transisomers o gaʻo gaʻo, lea e aʻafia ai le toto ma le lipid metabolism. E le o fautuaina e tatau i tamaitai ona uu aano o manu, palafoni, ma mea manaia i le taimi o le maitaga. O nei oloa e aofia ai gaʻo gaʻo, ma e afaina ai le solia o le masani o le cholesterol i totonu o le toto.

O le maualuga o le cholesterol i le taimi o le maʻitaga e mafai ona mafua mai i le faʻailoga, pe afai oi ai ni aiga i le aiga o le tina ua mafatia i le atherosclerosis, o le aʻafiaga e faʻalavelave ai tulaga masani o le cholesterol masani ua faateleina. O le matua o le fafine maʻitaga, o le tele o faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia. O lenei mea e faʻaaogaina i faʻamaʻi pipisi, faʻateleina le matutua i le toto cholesterol. O le faʻaaogaina o le suauu suauu e mafua ai le leaga tele, e sili atu le faʻaaogaina atoa ma suia i le olive.

Isi mafuaaga o le faateleina o le cholesterol i le toto o se fafine maʻitaga:

  • Faʻailogaina o le cardiovascular system,
  • O le i ai o le foci o faʻamaʻi pipisi i le tino,
  • Maʻi faʻamaʻi, e aofia ai le toilalo, nephroptosis,
  • O le gasegase o le pancreatic, faʻapitoa ma le leaga o gaioiga o totoga o le endocrin system,
  • Le lava o le homone tuputupu aʻe, maʻisuka.

O suiga i le taimi o le maitaga e taufaasese i latou latou te faʻaititia le maualuga o le cholesterol aoga i totonu o le toto ma saofagā i le faateleina o le "leaga".

Faʻailoaina i faʻamaʻi tausaga, masaniga leaga ao le i mafaufauina se tamaititi, e pei o mea e le masani ai, na o le faʻamalosia ai o se tulaga ogaoga, lea e mafai ona oʻo atu ai i le le lelei o taunuuga.

E le faigata tele ona faʻaosofia le mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i le toto o se fafine maʻitaga, ae e manaʻomia sina taimi e faʻaalu i le manuia. E tatau i le fafine ona mulimulitai i tulafono faʻamalositino mamafa, mataʻituina le mamafa ma faʻaauau ona faia suʻesuʻega, foaʻi toto i le cholesterol.

O le faʻaitiitia o le maualuga o le faʻaogaina o mea faʻaleagaina e tatau ona matua saogalemu mo le tina faʻamoemoe, o le mea lea e matua le manaomia ai le faʻaaogaina o vailaʻau mo lenei mea. Aʻo leʻi amataina togafitiga, e taua le manatua e manaʻomia e le tino le cholesterol, ma e ono lamatia ai le sili atu. Faʻaaogaina vailaʻau ma togafitiga faʻaleaganuʻu, o le mea autu e le o le faʻaaogaina, talu ai o le tino o se fafine maʻitaga e galue mo le lua ma le itiiti o le solia o le lipid metabolism o le a le afaina ai o ia.

Faʻafefea ona faʻamaonia (faʻaititia le faʻamalosia o le mafaufau) lipid metabolism e aunoa ma ni papa?

  1. Mulimuli i le taumafataga: o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, pata, faʻaitiitia o le taumafa o laʻau suamalie,
  2. O le faamalositino e fesoasoani e faapaleni le paleni o cholesterol leaga ma aoga i totonu o le toto o se fafine maʻitaga, o le mea moni, o le malosi o le malosi o le a le manaia, ae o le tino faapitoa mo taʻaloga o le a le gata ina faʻavasegaina le metabolism lipid, ae fesoasoani foi e faʻasaʻo le mamafa.
  3. O le sua suamalie ma le lauti, e sili ona lanu meamata, e ono afaina ai metabolic processes ma, faatasi ai ma isi puipuiga, e mafai ai ona faatulaga le tulaga o le cholesterol ma faaitiitia.

O le maʻitaga atonu e le faigofie, ona galo ai lea i se fafine le tele o fautuaga, talu ai o mafaufauga uma e taulai i le tetee atu i le faʻamaʻi, le lelei o le soifua maloloina, faʻalavelave moe ma le fia 'ai. E mafai foi ona afaina ai le cholesterol, aua o masaniga ma ituaiga olaga e aafia tuusaʻo lava i gaioiga o le tino.

O le a le mea o aofia ai i lenei manatu? Mo se fafine maʻitaga, o le puipuia o le atherosclerosis ma le faʻaitiitia o tulaga o mea leaga i totonu o le toto e aofia ai meaʻai talafeagai, o le faʻaleleia o le mafaufau, le faʻaaogaina o togafitiga saogalemu, togafiti masani, ma le faʻaumatiaina o amio leaga.

O le tulafono faavae mo le puipuia o le tuʻuina atu o le cholesterol e faigofie tele ma masani i tagata uma e aunoa ma se tuusaunoaga - o se soifua maloloina lelei.

E sili ona aoga le faia o le vai togafitiga, lea e le aveesea ai le mafuaʻaga, ae faʻamalosi ai le puipuiga o le tino.
E faʻapefea ona saunia fualaau aina ma fualaau suamalie e faʻaitiitia ai mea leaga ile toto?

  1. O le aso muamua o togafitiga e tatau ona e saunia ai le 50 g o le sua mai le seleni ma le kālati 130 g, e tatau ona e faʻaaogaina i le 2 itula talu ona 'ai,
  2. I le aso lona lua o le faʻaitiitia o le cholesterol, kukama, pusi ma le karoti o le 100 g ia taʻitasi e talafeagai, inu i le taeao i le aoauli ma le afiafi,
  3. O le aso lona tolu e aofia ai le kāpeti, kāroti, sua o le apu.

O le taimi nei o le a tatou mafaufau i mea saogalemu ma lelei togafitiga masani e faʻaitiitia ai le maualuga o mea leaga i le toto.

  1. Totoga - lua tioata o le suauʻu olive ma 10 'ulu o le kāleni ua fefiloi, o le kalone na muamua pasi atu i se squeezer garlic. E faʻafefiloi le faʻafefiloi mo le vaiaso, ma o le suauu gaosi teuteu o le a avea ma se puipuiga lelei o le atherosclerosis, ma afai e siitia le cholesterol, ona faʻafefeina ai lea ma le saogalemu e le fualaau faasaina, faatasi ai ma isi fua, le mafuaʻaga.
  2. Recipes - ina ia faʻamaonia le maualuga o le cholesterol, e te manaʻomia le afa ipu tioata, se ipu meli, se sipunipuni o valerian. O mea uma e faʻafefiloi ma faʻafefiloi ma se lita o vai inu, a maeʻa ona tuʻuina lea mo le 2 aso. E tatau ona teuina i totonu o le pusaaisa le faʻamaʻi maeʻa ma faʻaalu 3 taimi i le aso mo se sipuni siva i le afa itula ao le i faia taumafataga. O se puipuiga lelei lea o le atherosclerosis, talu ai e mafai ona faʻasolosolo tulaga taʻitasi o mea leaga i le toto.
  3. Fua fua - e tatau ona e 'ave le 50 kalama o keleni ma sasaa i ni ipu tioata se lua. O le sosolo mata, e pei o le suauu, o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le cholesterol lamatia i le toto o se fafine maʻitaga ma faʻaumatia mafuaʻaga.
  1. O le avocado o le oloa sili lea ona aoga pe a oʻo mai i le puipuia o le atherosclerosis ma le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto i se fafine maʻitaga. Afai e 'aina le afa o le avoka mo le 21 aso, o le maualuga o le cholesterol leaga e faʻaititia e le 5%,
  2. O le suauu olive e aofia ai le tele o fomai, e faʻaitiitia ai mea leaga ma faʻamaonia ai le paleni atoa. O le suauu e leʻi faʻamaonia e iai foʻi lona aʻafiaga e faʻaleagaina ai, e faʻapipiʻiina ai le mimiti i luga o puipui o maʻa,
  3. Ava o iʻa - sardines ma le gaogao vao e taʻitaʻia ai mea o loʻo maua i le Omega 3 gaʻo, ae o sui o le gataifale e maua le aofaiga ole mercury. Ole lanu mumu e masani ona faʻaaoga e faʻaititia ai le cholesterol ma o se malosi malosi faʻaleaga masani.

I le amataga o le maitaga, e taumafai se fafine e mulimuli i fautuaga uma a se fomaʻi, ma e taua tele lenei mea pe a iai le maualuga o le cholesterol i le toto. Talu ai o se mafuaʻaga masani o le atherosclerosis o se mea e le lelei le soifua maloloina, o lona uiga e tatau ona e faia tonu.

O a mataupu faavae mo le faʻaitiitia o le toto maualuga o le cholesterol?

  • Suia o le gaʻo gaʻo o mea taumafa, sui o gaʻo tumu ma gaʻo susu, lea e vave aveesea ai mafuaʻaga,
  • Eseese oloa, tuufaatasiga tuufaatasiga o fua, fualaau faisua, aano o manu ma iʻa,
  • E tatau ona e 'ai atili meaʻai fou e aofia ai elemene e manaʻomia mo se fafine maʻitaga ma vitamini,
  • O mea taumafa e faʻaitiitia ai le cholesterol i se fafine maʻitaga e tatau ona lauiloa le amataga, faʻavela i le fale.

E taua tele le 'ai tele o fualaau faisua, o le a lelei pe a fai e sui ai meaʻai gaʻo.

O latou o le punavai autu o vitamini E ma le C, beta-carotene, minerals. O oloa sili ona aoga i le taimi o le maitaga e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol i le toto e mafai ona iloa i lanu. O nei lanu lanumeamata, lanu samasama, mūmū fou mūmū fualaʻau ma fua. O le meaai e tatau ona faʻamafuluina i fualaʻau ma laau totō o lau laʻau o loʻo i ai le alofilima. E taofia ai le fausiaina o cholesterol leaga. E le gata i lea, o sea taumafataga o se puipuiga lelei lea o faʻamaʻi o le endocrin system ma faiga leaga i le tino. E faʻapefea ona e faʻamaeʻaina lelei le faʻaaogaina o le gaʻo tumu ina ia le afaina ai lou manuia?

Fautuaga mo le faaitiitia o le tele o le gaʻo o le gaʻo i se fafine maʻitaga:

  1. Taumafai e sui i latou i meaʻai i meaʻai ina ia faʻaaogaina ai le mafuaaga,
  2. Pe a filifilia meaʻai, e tatau ona e filifili ni fasi mea e leai se paʻu pe aveese le gaʻo ao leʻi kuka,
  3. E tatau ona e 'ai le moa e aunoa ma se paʻu, ma ia aloese mai le faʻaogaina o totoga i totonu, aua neʻi kuka kuka ma e le faʻaopopo i salati, talu ai e tele le cholesterol oi latou.

Ae maise lava e taua o le gaʻo - o le gaʻo gaʻo i luga o le eleele e sili ona matautia, o le mea lea e tatau ona aveeseina aʻo leʻi faʻaaogaina.

O se fafine maʻitaga ei ai le cholesterol maualuga i le taimi atoa o le aveina o le fomaʻi e tatau ona mataituina e le cardiologist ma le endocrinologist.

Tulaga masani o le cholesterol i vaega taʻitasi uma o le maʻitaga

E masani lava, i se tamaitai soifua maloloina, o le cholesterol e le tatau ona sili atu i le 5.2 mol / l, ae o fafine maʻitaga e siitia i luga 1.5-2 taimi. Ma o le tulaga masani lena. E matautia tele pe afai o le cholesterol ua tupu ile 2.5 pe sili atu taimi. O le tulaga e manaomia ai togafitiga vave. O le avega i luga o le tino o le tina i le taimi o le maitaga e lapoa, ma o le taunuuga autu o le atherosclerosis o le fatu o le fatu. E le mafai e le tino o le tina ona tu i luga - o le a tupu se fatu fatu. O le maualuga o le cholesterol e afaina ai foi le tamaitiiti. E faʻafefe ai vaʻa o le fomaʻi, e puipuia ai le atinaʻe atoa o le faiʻai.

E oʻo atu i le 40 tausaga, e maualuga le maualuga o le cholesterol. E leai se faʻailoga lautele. E faʻatatau e faʻatatau i le matutua o le tina faʻamoemoe ma le tausaga o tafaoga.

O tulaga masani o le aofaʻi o le cholesterol i tausaga taʻitasi i laʻasaga eseese o le maʻitaga o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo.

Tina fafineE tolu masina, mol / lII - III le tolu, mol / l
16-203,07-5,193,07-10,38
20-303,17-5,83,17-11,6
30-403,4-6,33,4-12,6
40 ma sili atu3,9-6,93,9-13,8

I le uluaʻi masina, o le maualuga o le cholesterol e tutusa lava ma se fafine e le o maʻitaga. E naʻo sina siʻitaga laitiiti e mafai. O se osofai malosi e matauina i le amataga o le lona lua o masina, pe a amata ona galue malosi le placenta. O le masani o le cholesterol i le 3 tolu masina o le maualuga.

Mafuaaga o maualuga maualuga i fafine maʻitaga

O le Cholesterol e tulaʻi i le tuai o le maitaga mo mafuaaga o le tino. O fualaau oona o le faavae lea o hormones fafine: estrogen ma progesterone. I le taimi o le maʻitaga, o gasegane e maua i le tele o mea, ma sili atu cholesterol e manaʻomia nai lo le masani. O le ate e amata ona maua malosi, o le cholesterol e momoli atu i masini i foliga o lipoproteins. I luga o se suʻega o le toto, o loʻo taʻu mai ai o le LDL ma le VLDL (o le lipoproteins maualalo ma le maualalo). O ituaiga nei o felauaiga o meaola mama.

Mai le lua o masina, o le placenta o loʻo faia i totonu o le fatu. Cholesterol o le faavae mo ona sela. O le umi o le taimi o le gaioiga, o le tele o le cholesterol. O lenei mea e mafua ona o le malosi o le maualuga o le placenta. I ni nai aso talu ona fanau mai, o le faailo e faʻasolosolo ma mulimuli ane e le faateleina.

Afai o le cholesterol e sili atu i le 2.5 taimi pe sili atu, o loʻo matou talanoa e uiga i le atherosclerosis ma le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli o le cardiovascular.

O mafuaʻaga o le oso i luga o le gaʻo i totonu o le toto e mafai ona:

  • faʻamaʻi o le tino cardiovascular o loʻo i ai aʻo leʻi maʻitaga,
  • gaioiga tumau o loʻo aʻafia ai i le tino o le tina,
  • afaina o le ate e fesootaʻi ma le gaʻo gaʻo gaʻo,
  • faʻamaʻi fatu
  • chronic pancreatitis
  • neoplasms i luga o gutu o le endocrine,
  • toesea o le toto,
  • maʻisuka malosi.

Afai e le afaina se fafine mai faʻamaʻi faʻamaʻi masani, o le mafuaʻaga o le osofai o le cholesterol o se olaga le saʻo.

E faʻaalia mai e ia ia mea nei:

  • meaai le lelei: le tele o le faʻaaogaina o gaʻo manu mo meaai, mea suamalie, meaʻai falai (pe a fuga, cholesterol e gaosia tele),
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • le lava le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo eletise (PUFA) - Omega-3, Omega-6, Omega-9,
  • maualalo o le taumafa
  • ulaula tapaa, ava malosi.

Aʻo lei oʻo ile maʻitaga e ulaula tele le fafine ma inupia le ava, o lona tino e faʻavaivaia ma e le mafai ona teteʻeina se avega maualuga (faʻamautinoa le ola o le tino o le tama ae le o ia). O le cardiovascular system o le a le lelei, o le paleni lipid e faʻalavelaveina.

E aoga le faia o se mea?

Afai o le cholesterol o loʻo i totonu o le tulaga masani mo fafine maʻitaga, e leai se mea e manaʻomia ona faia. Afai e te fefe o le a atili ai ona faʻaauau, mulimuli i auala e puipuia ai. O le a lisiina i lalo.

Faatasi ai ma le faateleina o le faateleina o gaʻo i luga atu o le tulaga faatagaina, o le a faatonuina e le fomai togafitiga: taumafa, togafitiga o le physiotherapy, faia o meaʻai mo fafine maʻitaga.

Fautuaina Mea ma Meaai

Taumafa i le aso atoa i ni vaega laiti, ae masani lava. 5-6 taimi i le aso - o le numera sili ona lelei o taumafataga, faʻatasi ai ma faʻalavelave i le ituaiga yogurt, o le ipu o kefir poʻo le susu gaʻo o meaʻai maualalo.

E fautuaina le kuka i auala nei:

O meaʻai ma ulaula e tatau ona lafoai.

Soifua maloloina ma le le lelei.

O le mataupu autu o le taumafataga o le leai lea o gaʻo manu i totonu o le lisi ma le tele o lipids maua mai fatu. E tatau ona le aofia ai:

  • aano o aano o manu (o gaʻo uma mai aano o manu o loo kuka i totonu)
  • meaʻai gaʻo
  • oloa maualuga gaʻo susu,
  • povi, sooga, puaa vela,
  • meaʻai vave, meaʻai talafeagai,
  • sisi
  • kofe
  • ava malosi
  • margarine
  • pastry, sweets,
  • mayonnaise
  • fuamoa (e le talafeagai le lafoaia atoa o fuamoa, ua lava le faatapulaaina o le faaaogaina: tasi le aso e faatagaina).

Fualaau faisua ma fualaau aina, o le faʻaaogaina o se puipuiga lelei tele o le maualuga o le cholesterol.

Faʻasolosolo saʻo le lisi:

  • fuālaʻau fuālaʻau: olive, sana, linseed, sesame,
  • fualaau faisua ma fualaʻau
  • greens
  • vela
  • iʻa
  • nati
  • mea soya (soya susu, sisi, cheese cheese).

O se vaega faapitoa i le tau faasaga i le cholesterol e taina e omega-3. O le eletise gaʻo eletise e mafua mai i le natura masani. E le gata ina aofia ai le manaʻo o le tino mo gaʻo, ae faʻamavae foi ia atherosclerotic plate. O Omega-3 o se vaega o fuālaʻau fuālaʻau, avocados, walwuts, iʻa gaʻo (o le samani, o le vevela, o le vao, le gaʻo). E fautuaina e faʻaaoga nei oloa i aso uma.

E tatau foi ona faaitiitia le aoga o le kalori. E oʻo i le 2500 kcal i le aso. O le fua o le taumafa i le aso e oʻo atu i le 2 lita. O lenei fesili e tatau ona malilie faatasi ma le fomaʻi. I le tuai o le maitaga, e tele tina e le mafai ona fulafula ma faateleina le mamafa. I ia tulaga, e le mafai ona e inu tele.

Fuauu Fagota ma Omega 3

I le faʻaopoopoga i le faʻaaogaina o omega-3 i aso taitasi i le tulaga o oloa, e tatau ona faʻaopopoina i totonu o capsules. O le fomai o le a faatonuina le gaosiga talafeagai ma gaosiga. O capsules e aofia ai le suauu o le vailaʻau. E mafai ona avea ma se faʻamatalaga mai le suauu iʻa ma fuālaʻau fuālaʻau. Afai e le mafai ona e 'ai i iʻa, nati, avocados, mea faʻalaʻau faʻapitoa i aso uma, o se auala lelei sili lea.

O se vaega maualalo o omega-3 o loʻo maua i le suāuʻu iʻa. O loʻo faʻatau atu foi i se fale talavai: i le tulaga o se suauʻu suauu ma capsules. O le itu leaga o le oloa e tatau ona faʻaaogaina i ni aofaiga tetele e faʻaleleia mo le manaomia i aso taitasi mo omega-3s. E sili atu ona faigofie le inu o kapaila ma se mafaufau o le vailaʻau. Ole fua ole fua ole suāuu suauʻu e 50-100 mg. O le suauʻu suauu e le tofo i le lelei, o le manogi e ono mafua ai le gaioiga. Faʻasolosolo le vevela, o le a faigata ona ave le suāuʻu iʻa.

Tulaga masani o le cholesterol aʻo maitaga

I le taimi o le maitaga, o le suʻega o le toto o le toto e tuʻuina atu i le tolu taimi, lea, faatasi ai ma isi faʻamatalaga, o loʻo faaalia ai le aofaʻi o le cholesterol. Ina ia mafai ona iloiloina lelei le maualuga o le cholesterol i totonu o le tino, e tolu ni faailoga iloga e vaai i:

  • Aofaʻi cholesterol. O le masani o le aofaiga o le cholesterol i le toto o fafine maʻitaga o loo i le va o le 3.07 i le 13.8 mmol / l.
  • Aterogenic coefficient, o lona uiga, le fua faatatau o le maualuga o le maualuga o le aoga ma le "leaga" cholesterol. O le tulaga masani e manatu o fua mai le 0.4 i le 2.5 iunite.
  • Ava malosi.

E faʻavae i luga o suʻega mo le cholesterol i le taimi o le maitaga, o le masani i fafine o vaitausaga eseese o le a eseese tele. O se eseesega tele i le va o le pito i luga ma le pito i lalo e mafua mai i le tulaga masani o le cholesterol e patino lava ma e faalagolago lava i le matua (talu ai ona o le faatupulaia i totonu o le tino, o lona uiga, ua maualuga lona maualuga i tausaga), ituaiga, le i ai o faamaʻi ma isi mea .

Cholesterol i le taimi o le maitaga e talafeagai mo le atinaʻe tatau o le fetus, o le mea lea, i taimi mulimuli ane, o lona faʻatonuga e mafai ona faʻaopopoina le tasi ma le afa i le lua taimi. Lalo tatou te mafaufau i mataupu pe a maualuga le maualuga o le cholesterol, o le a le mea e fai ma pe o le a le mea e tupu.

O mafuaʻaga mo le siʻitia i le taimi o le maitaga

I le taimi o le maitaga, o le galuega a le tele o gaioiga ua toe faʻaleleia i totonu o le tino, e aofia ai se suiga matuia i le tala o le hormonal ma se ata o meaola o le toto, ma le lipid metabolism ua faʻaalia foi. Cholesterol e talafeagai mo le gaosia o le tele o fuamone talafeagai, vitamini D, lea e talafeagai mo le faʻaaogaina o le calcium, o lenei lipid e taua tele mo le fausiaina o le placenta ma totoga o le tamaititi.

O le mea lea, o se maualuga maualuga o le aofaʻi o le cholesterol i le taimi o le maitaga e le o se mafuaʻaga e popole ai ma e le o lona uiga o se aʻafiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi o le cardiovascular system. E le gata i lea, afai e matauina le maualuga o le cholesterol i le taimi o le maitaga, o mafuaaga e mafai ona faapenei:

  • Itū faʻatasi
  • Tausaga
  • Maʻi faʻafuaseʻi ma faʻamaʻi pipisi
  • O faʻamaʻi o le fatu fatu, pancreas ma le endocrine
  • Le lava o le hormone tupu
  • O le maʻi suka

O le a le matautia o le maualuga ma le maualalo o le cholesterol mo le tino o le tina ma le pepe

Analysis mo le cholesterol i fafine maʻitaga, e pei o se suʻega o le toto e tatau ona faia ile tolu masina. E talafeagai lenei mea ina ia maua ai le tele o le cholesterol i le taimi, lea e mafai ona oʻo atu ai i le soifua maloloina ogaoga i le tina ma le tamaititi, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻalavelave i le atinaʻe o le cardiovascular system.

O le faateleina o le cholesterol i fafine maʻitaga nai lo le 2-2.5 taimi o lona uiga o le toto e sili atu ona matagofie, ma o ipu e sili atu ona pala. O le aʻafiaga o le fanau mai vave ma le faʻaleagaina o le placental o loʻo faʻatuputeleina foi. Atherosclerosis ma le maitaga ua avea ma taunuuga o le tuputupu ae o le LDL, lea e le o togafitia, ma o le manuia o le fanau mai o se tamaititi maloloina ua lamatia.

Tulaga maualalo cholesterol, ma maualuga, o se faailoga e iai se mea e faaletonu i totonu o le tino maitaga. O le faaitiitia o lipoproteins maualalo maualalo e mafai ona faaosofia ai le vave amataina o le galuega, o le vavae ese o le nofoaga e masani ona tu ai, faapea foi ma le vavaeeseina o le tuputupu ae o le tamaitiiti, le lelei o le faatinoga ma le manuia o le tina, mafaufau le mafaufau, ma isi. Mo nisi faʻamatalaga e uiga i uiga ma taunuuga, e mafai ona e fesili i lau fomaʻi.

Le taua o le cholesterol i le 3rd trimester

O le faʻataʻitaʻiga o le pito i luga o le tulafono masani o se tina soifua maloloina, o faʻataʻitaʻiga masani o le le maʻitaga e ave ma faʻateleina e 2. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tulafono cholesterol mo teineiti e 16 i le 20 tausaga e 3.07-5.19 mo e le o maʻitaga ma 3.07-10.38 mo fafine maʻitaga . O le taua tele o le auʻiliʻiliga o le cholesterol i le taimi o le maʻitaga i le tolu tausaga, talu mai lona tuputupu ae i lenei vaitau e mafai ona oʻo atu ai i pathoces o le atinaʻe o le ate, fatugaʻo ma le paʻu i le tamaititi.

O le mafuaʻaga lea e mataʻituina ai e fomaʻi suiga uma i le suʻesuʻeina o se fafine maʻitaga ma tuʻuina atu e le aunoa ia faatonuga mo suʻega masani. Afai e te le suʻeina suʻega i le taimi, o faʻafitauli e mafai ona afaina ai le soifua maloloina o le tina ma le tamaititi ma taitai atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi e le mafai ona tali atu, ma o le taimi e tatau ai ona fesoasoani e aloese mai nei mea uma.

Faʻafefea ona faʻamaopoopo le cholesterol

Toeitiiti lava o metotia uma o le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol e talafeagai foi i fafine maʻitaga. Ina ia faʻamaonia le cholesterol i le maʻitaga, e tatau ona e 'ai saʻo, faʻaalu le taimi e faʻamalositino ai, pulea lau mamafa, lafoai masani leaga ma asiasi atu i lau fomaʻi i taimi uma.

E taua le manatuaina o soʻo se mea togafitiga togafitiga e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le cholesterol aʻo maitaga e tatau ona malu ma agamalu, ina ia le afaina ai le soifua maloloina o le tamaititi, o lea e sili ai ona lafoai le metotia o fualaau faasaina, e pei o le faaaogaina o fualaau faasaina e taʻua o fuainumera.

I le tauivi ina ia faʻamaonia faʻamaoniga, ia manatua e tatau i le tamaititi ona atiaʻe saʻo, o loʻo manaʻomia pea le cholesterol, ma e manaʻomia tele le mea, o lea o le mea autu e le o le faʻaaogaina. Afai ei ai sou fesili pe faʻapefea ona faʻaitiitia le faʻasalaga o triglycerides, mulimuli i tulafono nei, ma o le taunuuga o le a le umi ona oʻo mai:

  • Meaʻai. E iloa e tele le cholesterol e gaosia i totonu oo tatou tino, ma o se vaega e sau mai meaʻai, o le fetuunaiga o le taumafa a se fafine maʻitaga o le a fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le LDL. E fautuaina e le au atinaʻe le tina o loʻo faʻamoemoe e aloese mai meaʻai, suamalie, falai, suia le pata i le suauʻu manogi, e pei o le olive, faʻamalo pe faatapulaaina le faʻaaogaina o suti i le tele e mafai ai.
  • E le gata i le lelei, e taua foi le tele o mea taumafaina i aso taitasi. E tusa ai ma tagata atamamai, i le taimi o le maitaga e tatau ona e 'ai i ni vaega laiti e oo i le 6 taimi i le aso.
  • Faʻaaofia ai isi oloa e aofia ai Omega 3 ma Omega 6 polysaturated fatty acids, ao latou faʻaitiitia le maualuga o le "leaga" cholesterol. E aofia ai ia iʻa, suauu paʻu, ituaiga fatu.
  • Sui meaʻai manu mea faʻapitoa. Fiafia mea taumafa, meaʻai paʻepaʻe, e pei o le moa ma le pipi, faʻatapulaaina le faʻaoga masima i le 5 kalama i le aso.
  • Faʻaaoga le tele e mafai ai tele fualaau faisua, fualaau aina ma vine. O Karoti, apples, currants, herbs, artichokes, garlic, orange, asparagus, eggplant, persimmons, spinach, cranberries - o nei mea uma, ma le tele o isi oloa e aofia ai le tele o vitamini ma fesoasoani e faatumauina le cholesterol toto i le tulaga saʻo.
  • Faʻaaoga masani lanu meamata aoga aoga i luga o le maualuga o lipoprotenins maualalo i totonu o le toto, faʻamaonia le metabolism, ma i le faʻatasi ai ma isi faiga puipuia e maua ai se tulaga tumau tumau.
  • E aoga i le faʻaitiitia o LDL laʻasaga sua o le sua. Ina ia faia lenei mea, o aso uma e te manaʻomia ai inu vai mai Karoti, seleni, kukama, beets, kapisi, apu ma isi fualaau faisua. E mafai ona e inu faʻamalo mai se mea e tasi pe faʻafefiloi.
  • Meaʻai ao maitaga e tatau ona paleni ma tuʻufaʻatasia soʻo se ituaiga o oloa, e pei o vine, fualaau 'aina, fualaʻau, aano o manufasi, iʻa.
  • Faatinoga faaletino. O le mea moni, o se tamaitai i se tulaga, aemaise lava i taimi mulimuli o le maitaga, e le mafai ma e le tatau ona faia ni faʻamalositino faigata, ae o vailaau faʻapitoa mo fafine maʻitaga o le a le gata ina afaina, ae o le a fesoasoani e faʻamaonia lipeta metabolism ma le cholesterol synthesis i totonu o le tino.

O le gaioiga o le maʻitaga e ono faigata ma eo mai faatasi ma le ogaoga o le vevela, tiga, fula, fesuiaiga o lagona ma isi faafitauli. Ona o nei mea uma, atonu o le a galo pe fuafua ma le loto i ai se tamaitai e mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, lea e mafai ona mafua ai le faateleina o le maualuga o le maualuga o le LDL i le toto, ona e taua tele o tatou olaga ile lipid metabolism ma le cholesterol synthesis.

I totonu o tagata faʻamaʻi E i ai ni tagata gaosi lelei ma malupuipuia e fesoasoani e faʻaititia le cholesterol i le taimi o maitaga i le fale. Faʻailoa ia i latou kesi suauu, mo le sauniuniga lea e te manaʻomia e ave ai 2 ipu o le suauʻu olive, faaopoopo 10 cloves olo o le kalani ma faʻaauau 7 aso. A maeʻa lena, e mafai ona 'aina le suauʻu. O le a faia ai se lalelei lelei o le salati, lea o le a aʻafia ai foi le cholesterol.

E mafai ona kuka afaina o afa afa meaʻai, se sipuni tele o le valerian ma le tasi ipu malamalama o le meli. O mea uma e tatau ona faʻafefiloi, sasaa vai inu ma alu e faʻaaoga mo le 48 itula. A maeʻa lenei mea, o le oloa maeʻa e faʻatau faatolu i le aso, 1 sipunipuni 30 minute aʻo leʻi 'ai. E fautuaina e teu le mea e afaina i totonu o le pusaaisa.

I le faaiuga, ou te fia fai atu o le vaitaimi o le maʻitaga e faʻaalia i faiga faʻapitoa o meaola, e aofia ai le tuputupu aʻe o le cholesterol, lea e taua tele i le faʻamalosia lelei o le placenta ma le atinaʻeina o le fetus. E le tatau ona fefe lenei mea pe afai o le faailoga o totonu o le masani masani ua faʻatulagaina patino mo lou tausaga, pe a uma le fānauga, o le tele o le cholesterol masani ona faʻamautuina.

I le taimi o le maitaga, o le a mataʻituina lelei e fomaʻi le toto cholesterol, ona o le tele o lona tuputupu aʻe po o le faʻaitiitia ua faʻamaonia ai le ono mafai ona atiaʻe faʻamaʻi o tino o le tamaititi e leʻi fanau mai, ma e lamatia ai le soifua maloloina o le tina. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e mulimuli i se meaai, tausia se soifua maloloina lelei ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

O le maualuga o le cholesterol i le taimi o le maʻitaga e mafai ona mafua mai i le faʻailoga, pe afai oi ai ni aiga i le aiga o le tina ua mafatia i le atherosclerosis, o le aʻafiaga e faʻalavelave ai tulaga masani o le cholesterol masani ua faateleina. O le matua o le fafine maʻitaga, o le tele o faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia. O lenei mea e faʻaaogaina i faʻamaʻi pipisi, faʻateleina le matutua i le toto cholesterol. O le faʻaaogaina o le suauu suauu e mafua ai le leaga tele, e sili atu le faʻaaogaina atoa ma suia i le olive.

Isi mafuaaga o le faateleina o le cholesterol i le toto o se fafine maʻitaga:

  • Faʻailogaina o le cardiovascular system,
  • O le i ai o le foci o faʻamaʻi pipisi i le tino,
  • Maʻi faʻamaʻi, e aofia ai le toilalo, nephroptosis,
  • O le gasegase o le pancreatic, faʻapitoa ma le leaga o gaioiga o totoga o le endocrin system,
  • Le lava o le homone tuputupu aʻe, maʻisuka.

O suiga i le taimi o le maitaga e taufaasese i latou latou te faʻaititia le maualuga o le cholesterol aoga i totonu o le toto ma saofagā i le faateleina o le "leaga".

Faʻailoaina i faʻamaʻi tausaga, masaniga leaga ao le i mafaufauina se tamaititi, e pei o mea e le masani ai, na o le faʻamalosia ai o se tulaga ogaoga, lea e mafai ona oʻo atu ai i le le lelei o taunuuga.

E faapefea ona faʻaitiitia le cholesterol?

E le faigata tele ona faʻaosofia le mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i le toto o se fafine maʻitaga, ae e manaʻomia sina taimi e faʻaalu i le manuia. E tatau i le fafine ona mulimulitai i tulafono faʻamalositino mamafa, mataʻituina le mamafa ma faʻaauau ona faia suʻesuʻega, foaʻi toto i le cholesterol.

O le faʻaitiitia o le maualuga o le faʻaogaina o mea faʻaleagaina e tatau ona matua saogalemu mo le tina faʻamoemoe, o le mea lea e matua le manaomia ai le faʻaaogaina o vailaʻau mo lenei mea. Aʻo leʻi amataina togafitiga, e taua le manatua e manaʻomia e le tino le cholesterol, ma e ono lamatia ai le sili atu.Faʻaaoga togafitiga ma togafitiga faʻaleaganuʻu, o le mea autu e le o le faʻaaogaina, talu ai o le tino o se fafine maʻitaga e galue mo le lua, ma o le itiiti o le solia o le lipid metabolism o le a le taofia ai o ia.

Faʻafefea ona faʻamaonia (faʻaititia le faʻamalosia o le mafaufau) lipid metabolism e aunoa ma ni papa?

  1. Mulimuli i le taumafataga: o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, pata, faʻaitiitia o le taumafa o laʻau suamalie,
  2. O le faamalositino e fesoasoani e faapaleni le paleni o cholesterol leaga ma aoga i totonu o le toto o se fafine maʻitaga, o le mea moni, o le malosi o le malosi o le a le manaia, ae o le tino faapitoa mo taʻaloga o le a le gata ina faʻavasegaina le metabolism lipid, ae fesoasoani foi e faʻasaʻo le mamafa.
  3. O le sua suamalie ma le lauti, e sili ona lanu meamata, e ono afaina ai metabolic processes ma, faatasi ai ma isi puipuiga, e mafai ai ona faatulaga le tulaga o le cholesterol ma faaitiitia.

O le maʻitaga atonu e le faigofie, ona galo ai lea i se fafine le tele o fautuaga, talu ai o mafaufauga uma e taulai i le tetee atu i le faʻamaʻi, le lelei o le soifua maloloina, faʻalavelave moe ma le fia 'ai. E mafai foi ona afaina ai le cholesterol, aua o masaniga ma ituaiga olaga e aafia tuusaʻo lava i gaioiga o le tino.

Puipuiga o le faʻamalosi

O le a le mea o aofia ai i lenei manatu? Mo se fafine maʻitaga, o le puipuia o le atherosclerosis ma le faʻaitiitia o tulaga o mea leaga i totonu o le toto e aofia ai meaʻai talafeagai, o le faʻaleleia o le mafaufau, le faʻaaogaina o togafitiga saogalemu, togafiti masani, ma le faʻaumatiaina o amio leaga.

O le tulafono faavae mo le puipuia o le tuʻuina atu o le cholesterol e faigofie tele ma masani i tagata uma e aunoa ma se tuusaunoaga - o se soifua maloloina lelei.

E sili ona aoga le faia o le vai togafitiga, lea e le aveesea ai le mafuaʻaga, ae faʻamalosi ai le puipuiga o le tino.
E faʻapefea ona saunia fualaau aina ma fualaau suamalie e faʻaitiitia ai mea leaga ile toto?

  1. O le aso muamua o togafitiga e tatau ona e saunia ai le 50 g o le sua mai le seleni ma le kālati 130 g, e tatau ona e faʻaaogaina i le 2 itula talu ona 'ai,
  2. I le aso lona lua o le faʻaitiitia o le cholesterol, kukama, pusi ma le karoti o le 100 g ia taʻitasi e talafeagai, inu i le taeao i le aoauli ma le afiafi,
  3. O le aso lona tolu e aofia ai le kāpeti, kāroti, sua o le apu.

O le taimi nei o le a tatou mafaufau i mea saogalemu ma lelei togafitiga masani e faʻaitiitia ai le maualuga o mea leaga i le toto.

  1. Totoga - lua tioata o le suauʻu olive ma 10 'ulu o le kāleni ua fefiloi, o le kalone na muamua pasi atu i se squeezer garlic. E faʻafefiloi le faʻafefiloi mo le vaiaso, ma o le suauu gaosi teuteu o le a avea ma se puipuiga lelei o le atherosclerosis, ma afai e siitia le cholesterol, ona faʻafefeina ai lea ma le saogalemu e le fualaau faasaina, faatasi ai ma isi fua, le mafuaʻaga.
  2. Recipes - ina ia faʻamaonia le maualuga o le cholesterol, e te manaʻomia le afa ipu tioata, se ipu meli, se sipunipuni o valerian. O mea uma e faʻafefiloi ma faʻafefiloi ma se lita o vai inu, a maeʻa ona tuʻuina lea mo le 2 aso. E tatau ona teuina i totonu o le pusaaisa le faʻamaʻi maeʻa ma faʻaalu 3 taimi i le aso mo se sipuni siva i le afa itula ao le i faia taumafataga. O se puipuiga lelei lea o le atherosclerosis, talu ai e mafai ona faʻasolosolo tulaga taʻitasi o mea leaga i le toto.
  3. Fua fua - e tatau ona e 'ave le 50 kalama o keleni ma sasaa i ni ipu tioata se lua. O le sosolo mata, e pei o le suauu, o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le cholesterol lamatia i le toto o se fafine maʻitaga ma faʻaumatia mafuaʻaga.

O a meaai o le a aoga?

  1. O le avocado o le oloa sili lea ona aoga pe a oʻo mai i le puipuia o le atherosclerosis ma le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto i se fafine maʻitaga. Afai e 'aina le afa o le avoka mo le 21 aso, o le maualuga o le cholesterol leaga e faʻaititia e le 5%,
  2. O le suauu olive e aofia ai le tele o fomai, e faʻaitiitia ai mea leaga ma faʻamaonia ai le paleni atoa. O le suauu e leʻi faʻamaonia e iai foʻi lona aʻafiaga e faʻaleagaina ai, e faʻapipiʻiina ai le mimiti i luga o puipui o maʻa,
  3. Ava o iʻa - sardines ma le vafelo vao e taʻitaʻia i totonu o mea e maua i omega 3 gaʻo gaʻo, ae o sui o le gataifale e iai le sili atu o le mercury. Ole lanu mumu e masani ona faʻaaoga e faʻaititia ai le cholesterol ma o se malosi malosi faʻaleaga masani.

Taumafa talafeagai ma paleni

I le amataga o le maitaga, e taumafai se fafine e mulimuli i fautuaga uma a se fomaʻi, ma e taua tele lenei mea pe a iai le maualuga o le cholesterol i le toto. Talu ai o se mafuaʻaga masani o le atherosclerosis o se mea e le lelei le soifua maloloina, o lona uiga e tatau ona e faia tonu.

O a mataupu faavae mo le faʻaitiitia o le toto maualuga o le cholesterol?

  • Suia o le gaʻo gaʻo o mea taumafa, sui o gaʻo tumu ma gaʻo susu, lea e vave aveesea ai mafuaʻaga,
  • Eseese oloa, tuufaatasiga tuufaatasiga o fua, fualaau faisua, aano o manu ma iʻa,
  • E tatau ona e 'ai atili meaʻai fou e aofia ai elemene e manaʻomia mo se fafine maʻitaga ma vitamini,
  • O mea taumafa e faʻaitiitia ai le cholesterol i se fafine maʻitaga e tatau ona lauiloa le amataga pe tunu i le fale.

E taua tele le 'ai tele o fualaau faisua, o le a lelei pe a fai e sui ai meaʻai gaʻo.

O latou o le punavai autu o vitamini E ma le C, beta-carotene, minerals. O oloa sili ona aoga i le taimi o le maitaga e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol i le toto e mafai ona iloa i lanu. O nei lanu lanumeamata, lanu samasama, mūmū fou mūmū fualaʻau ma fua. O le meaai e tatau ona faʻamafuluina i fualaʻau ma laau totō o lau laʻau o loʻo i ai le alofilima. E taofia ai le fausiaina o cholesterol leaga. E le gata i lea, o sea taumafataga o se puipuiga lelei lea o faʻamaʻi o le endocrin system ma faiga leaga i le tino. E faʻapefea ona e faʻamaeʻaina lelei le faʻaaogaina o le gaʻo tumu ina ia le afaina ai lou manuia?

Fautuaga mo le faaitiitia o le tele o le gaʻo o le gaʻo i se fafine maʻitaga:

  1. Taumafai e sui i latou i meaʻai i meaʻai ina ia faʻaaogaina ai le mafuaaga,
  2. Pe a filifilia meaʻai, e tatau ona e filifili ni fasi mea e leai se paʻu pe aveese le gaʻo ao leʻi kuka,
  3. E tatau ona e 'ai le moa e aunoa ma se paʻu, ma ia aloese mai le faʻaogaina o totoga i totonu, aua neʻi kuka kuka ma e le faʻaopopo i salati, talu ai e tele le cholesterol oi latou.

Ae maise lava e taua o le gaʻo - o le gaʻo gaʻo i luga o le eleele e sili ona matautia, o le mea lea e tatau ona aveeseina aʻo leʻi faʻaaogaina.

O se fafine maʻitaga ei ai le cholesterol maualuga i le taimi atoa o le aveina o le fomaʻi e tatau ona mataituina e le cardiologist ma le endocrinologist.

Tuua Lau Faamatalaga