Tulaga o le atinaʻe ma ituaiga o atherosclerosis vascular

Fuafuaga: 1.2. Laasaga mataʻutia o le atherosclerosis. 3,4,5. Laasaga e le mafuatiaina o le atherosclerosis

Ituaiga I(o le laasaga o uluaʻi liʻa) o loʻo faʻaalia i suiga o le gaʻo i totonu o le toto o le toto na mafua mai i soʻo se mea e sili ona tuai ma aʻafiaga. I fafo, o loʻo faʻaalia i le tatalaina ma le vevela o le glycocalyx puipuia i luga o le endotheliocytes, le faʻalauteleina o vaeluaga o le interendothelial, le faʻaputuina i totonu o le glycosaminoglycans hydrophilic ma lona edema. I luga aʻe o vaega o le methiolum ua suia, e faʻaputu latalata i pa puipui o monocytes ma platelets. O suiga faʻafefe faʻapitoa i feusuaiga vaʻaia e maua i totonu o faʻatagata o tamaiti e taʻi tausaga le matutua.

Ituaiga II(tulaga o le lipid spots and stripes) o loʻo faʻaalia i le femalagaaʻi o monocytes i totonu o le intima ma lona faʻalauteleina o le faʻaleleia o le LDL ma le VLDL - faiga na amatalia e endothelial ma monocytic cytokine. Cytokines - faʻasolosolo peroxides LPO faiga i endotheliocytes ma myocytes o le aufaasālalau. Cytokines - chemoattractants (IL-1, TNFa ma le monocytic chemotactic protein I) faʻapipiʻi ai monocytes ma platelets i totonu o le toto mai le toto, ma le eletise o le tuputupu aʻe (TGF) e faʻaolaina ai le femalagaaʻi o le myocytes media i totonu. I le vavalalata, lipoproteins e fegalegaleai ai ma le lipid peroxyidation product - malondialdehyde, e faʻamalosia ma matuia le mauaina e le "otaota" masini fofo ma masini musele malie e alu ese mai le aufaasālalau. O loʻo tumu i le lipoproteins atherogenic, o loʻo maua i lalo ifo o le terioriolia ma ave ai le ituaiga o "foamed" sela - o uiga taua o lipid spots and strips. O lenei laasaga e masani lava ona masani ai i tala o tagata talavou (2 i le 3 tausaga) ma e oo lava i tamaiti.E faʻamalosia ma e le alualu i luma i taimi uma.

Ituaiga III(tulaga o le liposclerosis),O aʻuV(tulaga o le atheroma) maV(fibroateroma ma le fibrous plate) e faʻamaonialē mafai ona faʻafitiasuiga i le alualu i luma o le atherosclerosis. O le taua i le suiga o suiga fesuisuiai i mea e le mafai ona suia, o le faateleina lea o le gaosiga o cytokine ma le faʻaleleia o tala e lipoproteins atherogenic. I le va o le cytokines, o mea tutupu e avea ma mea e ave i ai le faamuamua: IL-I, endothelin I, thrombin, platelet smooth factors, o le autu o le tuputupu aʻe o le fibroblast, o le tuputupu aʻe o mea totino, ma isi mea. E faaosofia ai le faateleina o siama tutusa, faapea foi le biosysesega o palatini fusi ma glycosaminoglycans e le copper myocytes lea e faaputuputu i le puipui lapoa. O lipine Atheroma e faʻaaogaina e le macrophage lipoxygenase mo le tele naua o leukotrienes, e mafua ai le spasm i le lotoifale o le vaa ma faʻasolosolo ai le thrombosis i totonu.

O foliga vaaia o nei vaega o le atherosclerotic o le:

♦ - o se faʻaopoopoga taua i le vavalalata o le lipids extracellular ma le cholesterol, lea e fausia ai le lipid nucleus o le atheroma i le tulaga IV,

♦ - le faʻateleina o le ola ma le oti o "fulafula foamy, o le faʻaputuina o mea faʻapitoa i totonu o le vavalalata ma le aufaasālalau ma le faʻavaeina o se" afu "filosolo mai luga aʻe o le lipid core. O lenei faiga o le fibroateromatous poʻo le fibrous plate (V stage),

♦ - vavalalata o le lumenia o laʻau, o loʻo faʻaaogaina atherosclerotic plate i totonu oi latou.

O uluai laʻasaga o le faʻaaliga o le III III o le tausaga lona tolu o le olaga, o le IV o le ogatotonu o le sefulu tausaga lona tolu, ma o le IV IV o le amataga lea o le sefulu tausaga.

ItuaigaVO aʻu(laasaga o leona faigata) e faʻaalia i le faʻatulagaina o le atheroma (atherocalcinosis), vaeluaina poʻo le faʻanofoina o se paʻu, thrombosis e faʻapipiʻiina i luga ma mulimuli ane - faʻamatalaga o le vaa ma le ischemia o le eria e fetaui. O le vavae ese o le palapala e matautia i le lipol thromboembolism, ma o lona evolusione i ala o faasalalauga e mafai ona taitai atu ai i le fausia o se atherosclerotic anerysm, o le vavaeina i totonu o se vaa tele (aborina aorta) e afaina.

Taʻiala mo togafitiga atherosclerosis e pei ona taua i lalo:

Faʻafofoina o taumafataga e faʻavae i le faʻaitiitia o le gaʻo manu o meaʻai o le cholesterol ma faʻalauteleina le tele o gaʻo o loʻo i ai gaʻo gaʻo polyunsaturated

Tulaga masani o le mamafa o le tino, gaioiga faaletino, ulaula le ulaula.

Uluai iloa ma togafitiga o le maʻisuka ma le maualuga.

Le faʻaaogaina o vailaau faʻamalolo ma vailaʻau o le hypocholesterolemic.

Togafitiga o faʻafitauli faʻafomaʻi ma vascular.

Vaega o togafitiga, faʻafitauli faʻafitauli

O le tele lava o taimi, o togafitiga o loʻo iloiloina e aafia ai vein ma gaʻo, gaʻo toto o le faiʻai, fatugaʻo, pito i lalo ma le faʻasalalauga, ae o ona faailoga muamua e mafai ona iloa i tamaiti, o latou tausaga e tusa ma le 10 tausaga. Ua oʻo i le 25 o ona tausaga, i totonu o ia ituaiga o gasegase, o lipid bands e aofia i le 30 i le 50% o luga o le vaa. O suiga faʻapitoa e afaina ai le pito i lalo o le ogatotonu, faʻatasi ai ma ituaiga uma o le atherosclerosis e iloga i vaega o le atinaʻe, ia taʻitasi e faalagolago i le maualuga o le faʻaleagaina, le nofoaga o le faʻavaeina o teuga, ma isi faʻafitauli o le maʻi.

O ituaiga autu o togafitiga e aofia ai:

  1. Atherosclerosis o le aorta, i le fea itu e mafai ai e le tagata afaina ona i ai ni uiga manino ma faitioga. O le tele o taimi, e iloa ai pe a uma le suʻega. O nisi taimi, o le toto maualuga e atiina ae i lalo o le malosi o liona, pe a fai o mea leaga e aafia ai le gaioiga - o lala o lona faʻanoanoa - o le le mautonu ma le vevela atonu e tupu. O suiga i le aoma o le manava e fesoasoani i le foliga mai o le paxysmal pain i totonu o le manava, masani lava o lenei tulaga e mulimuli i meaai. O se tulaga faigata mo le atherosclerosis o le aorta o le anerysm.
  2. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis e aʻafia ai vaʻa o le faiʻai o le ulu, o faitioga autu e aofia ai le vevela, mafaufauga mafaufau, faʻafitauli i le mafaufau, le mafai ona gauai. E masani ona i ai se faʻaititia o le faʻalogo, o se lagona o le pisa i le ulu. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei ituaiga o atherosclerosis, o le faʻamaʻi e avea ma faʻalavelave.
  3. Afai e afaina le atherosclerosis i vaʻa o vae, muamua o loʻo i ai faitioga o vaivaiga i vaega o pito i lalo, tiga i le tino maso o tamai povi, lea e tupu i le taimi o le savali ma pasi pe a maeʻa. O le manavaina o tamatamailima ma vae e mafai ona matauina. I mataupu sili ona ogaoga, o ulia e fai i vaega pito i lalo o le vae pito i lalo, o le gangrene development e le faʻamaloloina.
  4. Faʻamataʻu i le loto fatu, o faitioga o faitioga o le faʻalavelave lea e tupu i le vaega o le muso o le fatu. O le faʻalavelave autu o faʻamaʻi o le gaʻo e mafua ai le fatu o le fatu o le fatuga lea o le faʻaleagaina o le myocardial.

Ae o tulaga lamatia, e masani lava ona tupu le maʻi i tagata e sili atu i lo le 45 tausaga le matutua, ao mafatia tamaloloa i le atherosclerosis e sili atu nai lo le sili ona lelei.

O aʻafiaga e maua e tagata ulaula ma tagata e faʻaleagaina le ava malosi. E iai se faʻafitauli e mafai ona tupu i le i ai o le toto maualuga, pe a sili atu i le 140/90 millimita o le mercury. E masani lava ona matauina le faamai i tagata e taitaia le soifua maloloina, i latou e faigofie ona maua i le meaʻai, i le i ai o le maʻisuka ma le maualuga o le cholesterol (o lona uiga o se tulaga e sili atu i le 5 mmol / l), faapea foi i mataupu e iai se tagata predisposition.

Faailoga o le atherosclerosis ma pe faapefea ona taulimaina

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi tumau o le gaʻo e tupu mai i se faʻafitauli ole gasegase, faʻapea foʻi ma le tuʻuina atu o le cholesterol ma isi gaʻo i foliga o atherosclerotic plate i puipui o toto toto. O ia teugatupe e mafua ai le tuputupu ae o le fesoʻotaʻiga o meaʻai i totonu ia latou mea, lea e oʻo atu ai i le faʻaogaina ma le vavalalata o le lumenia o vaa, faʻapea foi ma le mafai ona latou faʻaogaina. O uluai faailoga o le atherosclerosis e mafua mai i mea - o le matua o le maʻi, le lelei o le ola maloloina, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi.

  • O le a le atherosclerosis?
  • O le pathogenesis o le atherosclerosis ma ona foliga
  • Mafuaaga o Atherosclerosis
  • Faailoga o togafitiga faʻamatalaina
  • Atherosclerotic fatu fatu
  • Atherosclerotic maʻi faʻafomaʻi maʻi
  • Atherosclerotic leions o vaʻa mesenteric
  • Atherosclerotic laiono o le gaogao
  • Atherosclerotic vascular disease of limbs
  • Atherosclerotic Brain Disease
  • Faʻafitauli o Atherosclerosis
  • Faʻasologa o faʻamaʻi
  • Vaitaimi ma vaega autu o le maʻi
  • Auala faʻaonapo nei mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis
  • O mataupu autu o togafitiga o gasegase
  • Mea Puipuia

E tusa ai ma fuainumera, o faailoga muamua o le atherosclerosis e amata ona faʻaalia i latou lava i le 40 tausaga. Ae tusa ai ma le faiga o loʻo iai, o le faʻamaʻi ua faamatalaina na tupu i se tausaga laʻitiiti, lea e faʻaalia ai le faateleina o mataupu o se faʻamaʻi.

O le atherosclerosis e aafia ai soʻo se faiga ma okeni o le tino o le tagata: fatu, faiʻai, tino o le tino, e mafai ona aʻafia ai pito i luga ma pito i lalo. Talu ai ona o le le mautonu, o lenei maʻi matautia e mafai ona oo atu ai i le oti.

O le a le atherosclerosis?

I totonu o se tino maloloina, o le toto e faigofie lava ona pasi atu i sikuea i vaega uma o le tino o le tagata, faʻapipiʻiina i le okesene ma meaʻai talafeagai. Ae afai ei ai le tele o le cholesterol i totonu o le toto, ona tuʻuina lea i luga o puipui o toto toto, faia ni atherosclerotic plate.

I le aluga o taimi, o le pepa na faʻamatalaina o ni mea leaga. Ma o fea le mea na tupu, o le toto toto e tu i luga o le puipui o le vaa - i le ituaiga o sela mafolafola ma masini toto. O le toto e atili faʻamalosolo le avanoa i le aluga, e mafai ona sau ma e alu ese le toto i se nofoaga laʻitiiti i totonu o le vaa ma taofi iina. O le taunuuga o sea tulaga o le a faamutaina le toto i le tasi po o le isi vaega o le okeni, ma o se taunuuga, o le a tupu le maʻi po o se fatu fatu eseese.

Atherosclerosis e le o se faʻamaʻi o le tasi tausaga, o le maʻi ua lauiloa mo lona faʻagasolo lemu ma le faʻaleagaina o vaʻa fou. A faʻamavaeina le aluga e ¾, o le tino ua le lava le toto.

  • Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o lālā o le faʻailoga, o le leai o se toto e amata, e aʻafia ai le faiʻai. O se tulaga talitutusa e faʻaalia e ala i le vevela, faʻavaivaia ma, o se taunuuga, o le paʻu.
  • O togafitiga faʻamatalaina e aʻafia ai laʻau o le mesenteric e aofia i le toto i le intestine e oʻo atu ai i le thrombosis o lālā pito i tua, ma, o le iʻuga, i le necrosis o le gaʻo ma le faʻamatalaga. E mafai ona mafua ai le tiga o le manava, aemaise lava pe a uma ona 'ai, faatasi ai ma le taotoga, vomiting ma poloka.
  • Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le gaʻo, o le toto i le okeni e faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i le maualuga o le maualuga o le toto, lea e le mafai ona mafai ona togafitiga. O le taunuuga o se faʻagaiga faapena e mafai ona avea ma mea e le mafai ai.
  • Atherosclerosis o vaʻa o le penis, lea na tulaʻi mai i le talaaga o mea ua fai ma vaisu a se tagata i le ulaula ma le ava malosi, o se vaega lea o le faʻaaogaina o faʻafitauli.
  • O togafitiga faʻamatalaina e aafia ai pito pito i lalo, faʻapea foʻi ma le atherosclerosis o vaʻa pito i luga, e afua mai i le tiga, gasegase mafai, faʻamaʻi taʻitaʻia, e aunoa ma le togafitiga lelei o le maʻi, i le necrosis.

O le pathogenesis o le atherosclerosis ma ona foliga

O le faʻaleagaina o le faʻamaʻi faʻamatalaina e mafua mai i le tele o auala, o le tuputupu ae e le o le aʻafiaga mulimuli lea o le olaga o se tagata. O le atherosclerosis e leʻo se faʻamaʻi tutoʻatasi, o maʻi faʻamatalaina e masani lava o le taunuuga o le inu o se tagata i meaʻai gaʻo ma maualuga-kalori, lea e aofia ai gaʻo matautia, lea ua liua i le lipoproteins maualalo ma le maualalo i le tino o le tagata. O nei elemene e afaina ai foi totonu o totonu o vaa.

I le amataga o le atinaʻega, o le faʻamaʻi faʻamatalaina o loʻo i ai se auala e pei o le asymptomatic, lea e le mafai ai e fomaʻi ona faʻamaonia le atherosclerosis i totonu o tagata.

O le uluai faʻamatalaga o falemaʻi o faʻasologa o le atherosclerosis e faʻaalia ai i latou i le taimi o le vavalalata tele o le vaa, faʻatasi ai ma le faʻavaveina o le faʻaaogaina o meaʻai ma le faʻaalia o faailoilo o le ischemia o le okeni tausia.

I le taimi muamua, i le toto o se tagata ua maua i se faamaʻi e pei o le atherosclerosis, o suiga i le tuufaatasiga o le lipoproteins i le toto e amata, o lona tau e faateleina. A maeʻa, suiga e tupu i le tuufaatasiga o le lipoproteins ona o le maualalo o le tino o le antioxidant, faatasi ai ma le maualuga o le kulukose i le hematopoiesis system. A maeʻa suiga ua faʻamatalaina, o le gaioioiga o le vasothelium vascular e tele sona sao i le pathogenesis o faʻamaʻi faʻamatalaina.

O le pathogenesis o le atherosclerosis o loʻo faʻaalia e le teuina o le cholesterol poʻo gaʻo i luga o puipui o toto toto, ae faapena foi i le teuina o sima calcium iina. I lenei tulaga, o togafitiga togafitiga o le a le aoga, ma o le tulaga e mafai ona faasaoina e ala i taotoga taotoga.

Mafuaaga o Atherosclerosis

O le faʻasalaga o faiga faʻasolosolo o le cholesterol o le mafuaʻaga o maʻi faʻalauiloaina. O isi mafuaaga o le atherosclerosis e leʻi maeʻa suʻesuʻeina, ae mafai ona mafua ai maʻi - toto maualuga, o le i ai o le maʻisuka, masaniga leaga, mo se faataitaiga, ulaula, maualuga o le cholesterol i meaʻai.

Faʻalogo! I le taliina o le fesili i le auala e fuafua ai le atherosclerosis vascular i se taimi talafeagai, e tatau ona manatuaina o le faagasologa o le faʻataʻitaʻiina o togafitiga faʻamatalaina lava ia amata i le taimi o le tamaitiiti, ma i le matua e mafai ona taofia ma faʻateleina.

O le atherosclerosis e mafai ona faailoaina e faʻavae i luga o mea e masani ona aʻafia ai mo faʻamaʻi faʻamatalaina. O latou nei:

  • O aʻafiaga e aʻafia ai tausaga e fesoʻotaʻi ma le natura moni o le atinaʻeina o tagata, faatasi ai ma se faʻaopoopoga lea e naʻo le faʻalavelave faʻapitoa ua faʻamatalaina.
  • Le vaega o le itupa o se tagata. I tagata, e maua i le atherosclerosis e maua i le 45 tausaga. I totonu o sui o tamaitai, o maʻi faʻalauiloa ua lagona e ia i le 55-60 tausaga. Atonu o le estrogen ma lona aafiaga i le lipoproteins e aafia i le fefaʻatauaʻiga o le cholesterol e molia.
  • O se mea taua na mafua ai ona aʻafia le faʻamatalaga o le hormonal ma le tino puipuia i le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamatalaina.
  • O le mamafa, e fesoasoani i le alualu i luma o le maʻisuka ma le atiaʻe o le atherosclerosis.
  • Uiga leaga - ulaula sikaleti, lea e aofia ai le nicotine, faʻateleina le alualu i luma o faʻamaʻi faʻamatalaina. O meainu malolosi i le ituaiga o atopaʻu e taofia ai le atinaʻeina o le maʻi, ae, i le isi itu, e mafai ona avea i latou ma tagata faʻamaʻi o le ate o le ate.
  • O mea taumafa taumafa o se mea sili ona lamatia. O le tele o mea taumafa, o se meaai le paleni o se auala tuusaʻo i le faʻaalia o le atherosclerosis i tagata.

Faʻalogo! Sui o le atunuu Iapani, 'aina o fualaʻau fou, meaʻai fualaʻau, otaota, cereals, ola ile 90 tausaga. O tagata nofomau o Rusia ua i ai le ola mo le tusa ma le 60 tausaga, talu ai latou te le amanaiaina ia faavae o meaʻai talafeagai.

Atherosclerotic fatu fatu

O togafitiga faʻamatalaina e mafua ona o le fausiaina o ni atherosclerotic plate i totonu o vaʻa, e faʻaitiitia ai le tafe o le okesene ma meaʻai i le fatu.

O le atherosclerosis ma faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaalia:

  • Angina pectoris, tachycardia, bradycardia.
  • Paʻu tiga o le fata e tuʻu mai le itu tauagavale i le tauau, alofilima, lima, tamatamailima.
  • Faʻalavelave faʻavevelaina, tiga pe a faʻaauau pe faimalaga.
  • Faʻailoga o le fata.
  • Soreness i tua.
  • Paʻu i le itu tauagavale o le ua, taliga, auvae.
  • Le mautonu, le iloa.
  • O se lagona o vaivaiga i vae.
  • Le fiafia, soona inu tele.
  • O osofaiga o le gaoioi, vomiting.

O togafitiga faʻamatalaina e aafia ai le aorta o le fatu, ona o le faaleagaina o le vaa e ni atherosclerotic plate, e afua mai i faailoga nei:

  • Paga mu i totonu o le pusa.
  • Faateleina le toto toto.
  • Tigā faʻaauau pea.
  • Faʻasagaga faʻafefe meaai.

Atherosclerotic maʻi faʻafomaʻi maʻi

O togafitiga faʻamatalaina e aʻafia ai le vaega o le manava o le aorta ma ona lālā i le atherosclerotic plate o loʻo faʻaalia i faailoga nei:

  • Tuai, le mautonu.
  • Totoina.
  • Faʻanoanoa tumau pe a uma ona 'ai.
  • Paʻu mamafa i se vaitaimi umi.
  • Paʻu tiga i totonu o le manava o le manava e le mafai ona taofia e tusa lava pe o le mea e teu ai.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • Tigā toto maualuga.

E faʻapefea ona suʻesuʻeina suʻesuʻega ole suʻesuʻega ole fuainumera ole atherosclerosis

O le morphogenesis o le atherosclerosis o le suʻesuʻeina lea o masini, toto toto ma teuina i toto. O laʻasaga o le atherosclerosis morphogenesis e mafai ona tupu i le tele o tausaga mai le faʻalauteleina o le gaʻo ma le suiga i le lipid tissue i le fausiaina o paʻu i totonu o vaʻa toto ma le faʻaumatia mulimuli ane o poloka ma le fusi o vaʻa toto ma gaʻo.

O faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu vave i le leai o se tauiviga ma i ai se olaga le lelei ma le le lelei.

  1. O le vaʻaia o le atherosclerosis e faʻaalia i le faʻaputuina o le lipids ma le protein i totonu o maso malie. O tagata taʻavale e vave ona maua le gaʻo ma le mamafa i musika na atiaʻe i le taimi o le faʻagasologa le tumau o aʻoaʻoga e tatau ona matua masani lelei i lenei mea matautia. Ua faʻaleagaina le silasila o mea faʻapitoa, o le faʻapipiʻiina o pulupulu o le toto e mafai, o le gaosiga o le paʻu i totonu o le tino e suia. O gaioiga maso e faasolosolo malie lava le leiloa o latou gaosa. O le taimi lenei e tatau ona faia le tele o taumafaiga ina ia faʻamaonia le tulaga o le tino. O le atherosclerosis o le tikeri muamua e mafai ona toe faʻaleleia ma se soifua maloloina lelei ma le puleaina o meaʻai.
  2. O le lipoid stage e le o fafo mai fafo, sei vagana ai se faʻaopoopoga i le aofaiga o le mea e fesoʻotai ai. O le mamafa o le mamafa o le tino o le uiga lea; o vailaau vavalalata e aliali mai i totonu o maso ma ni mea fesootai.
  3. Liposclerosis e faʻaalia i le fausiaina o paʻu uʻamea maeʻaeʻa lea e ola ai vaa.
  4. Atheromatosis o le taimi lea o le faʻaumatia o atherosclerotic plate ma le faʻavaeina o le granular mass from cholesterol and fatty acids. I lenei laasaga, e amata ona aliali mai maʻi o le atherosclerotic o se taunuuga o le faʻaumatia o toto toto. E le na o toto toto e afaina, ae o le tino maso foi, fesootai. O le iʻuga o suiga, o loʻo aʻafia ai le tino. E ono i ai ni afaina i totonu o le faiʻai, le lava o le okesene i le potu faiʻai. O se taunuuga o le atherosclerosis, na matauina ai le oti o vaega taua o le faiʻai.
  5. O le isi laasaga o le faʻapipiʻiina, pe a fai o le pepa e fai ai ni maʻa maʻa ma ni palasitika. E matua leai lava se mea e gaogao ai vaʻa, ma faʻavaivai. O le foliga o le toto toto ua leaga. O gaʻo autu, fatu ma mea faʻalavelave e mafatia ai.

Auala e aʻoaʻo ai e uiga i le uiga o le atherosclerosis

O nisi o tagata fiafia latou te faatumauina le tino lelei o le tino, gafatia lautele ma le manino o mafaufau i le matua. E mafua lenei mea ona o le lelei o le agavaʻa, lelei meaʻai talafeagai ma le faʻamalositino faaletino.

O le tele o le maelega mo taʻaloga poʻo le galue malosi faaletino, o meaʻai, masani leaga e afaina ai le tino, e le o vaaia i le talavou, ae faʻaalia i foliga o faʻamaʻi faʻapitoa i le matua.

O mea e manaʻomia muamua mo le atiaʻe o le atherosclerosis o mea nei:

  • Manatua, faʻalavelave moe, galuega i le po. O faʻamaʻi pipisi e masani ona faʻaalia i luga o le faʻaoga o le tino,
  • O le maʻisuka, faʻafitauli o le tino, faafitauli o thyroid, o le meaʻai po o le vevela tele,
  • Tuai. O le atinaʻeina o le amataga o vascular atherosclerosis o loʻo faʻaalia i le matua e 40-45 tausaga,
  • Fuʻa. O vailaau o loʻo maua i sikaleti e mafua ai vasospasm, o se mea e manaʻomia muamua mo le atiaʻe o le atherosclerosis. O le faʻaaogaina o nakoti e mafua ai foi le vasospasm, ae, o le mea e leaga ai, atonu e le ola faʻataʻitaʻiga e tusa ai ma le atinaʻe faifai pea o faʻamaʻi pipisi. E i ai isi, sili atu ona ogaoga le soifua maloloina,
  • Alcoholism O le inuina o le ava malosi e taʻitaʻia ai i le faʻafitauli o le tino i le tino, lea e fesoasoani i le atherosclerosis,
  • Faʻailoa tama. Atherosclerosis i tamaloloa e atiaeina le tele o taimi nai lo fafine ma le 10 tausaga talu ai.

Atherosclerosis e aʻafia ai le tino atoa ma o se maʻi pipisi. Mo togafitiga ma le puipuiga o le maʻi, e tatau ona pulea le cholesterol ma gauai atu i se olaga ola malosi. O le maua o le soifua maloloina i le talavou, o le le maua o se faʻaleagaga leaga mai masani leaga e masani lava ona avea ma mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, lea e faʻaalia i latou i taimi mulimuli.

Faʻaleagaina o le tino o le maʻi

O suiga ole atherosclerotic e tutupu i nisi tulaga. E mafai ona iloagofie le microscopically:

  1. Faʻasologa o gaʻo po o fasi, e faʻaalia ai vaega o lanu samasama, samasama-lanu uliuli, faʻapitoa i le faʻapotopotoga. O ia faʻavae e matua laugatasi lava, e aofia ai lipids.
  2. O le faʻaaogaina o lipid lapopoa o faʻavae lapotopoto e maualuga aʻe luga o le intima layer o ni filo fila. E masani lava o la lanu e paepae, o nisi taimi e maua ai le lanu samasama, o le mea e gaogao. O pusi e mafai ona faʻafefiloi, lea e faʻamatala atili ai le aluga.
  3. I na tulaga pe a amata le malepelepe o poloka masini ma gaʻo i totonu o le fata, o le fatuina o le atheroma e tupu. O ia faʻalavelave e oʻo atu ai i le faʻafanoga ma le faʻavaeina o le fogaeleele, faʻavalava i totonu o lona mafiafia, ma le faʻavaeina o le thrombotic overlays. O ia ituaiga faʻaleagaina e faʻaosoina ai le vaʻaina o le ipu ma mulimuli ane faʻaleagaina ai le okeni o loʻo maua i le toto e ala i le aluga e aafia i le faʻamaʻi.
  4. O le laasaga mulimuli o le atherosclerosis o le faʻatusatusaina, o lenei laasaga e faʻaalia i le tuʻuina atu o sima calcium i totonu o le mafiafia o le papa, lea e avea ma papa, lea e oʻo atu ai i le le atoatoa o le tino.

E le gata i lea, i le taimi o suʻesuʻega mole microscopic, ua fuafuaina ai laasaga o le atherosclerosis morphogenesis, lea e tatau ona iloiloina atili auiliiliga:

  1. O le uluaʻi laasaga e taua o le mimita ma e faʻaalia i le faaleagaina o le vavalalata o arteries ona o le afaina i le lipoproteins. Telefoni i totonu o le vavalalata e iloa ai le faʻapipiʻi o glycosaminoglycans acidic.
  2. I le laasaga lona lua, lipidosis e atiina ae, lea e ulu atu ai le lipids i totonu o puipui lapoa, lea e tau atu i lo latou ulu. O se taunuuga, o lanu mumu samasama o loʻo i luga o le pito i totonu o maʻa. I lenei laasaga o le atinaʻe, o le faʻamaʻi e mafai ona toe faʻaaogaina, ae o le faafitauli ogaoga e taoto i le toetoe lava a le mafai ona maua le atherosclerosis.
  3. O le lona tolu o vaega ua taua o le atheromatosis. I lenei piriota, o le faʻavaeina o paʻu e faʻavae i luga o se mea faʻapipiʻi. O ia tulaga uma o loʻo aofia ai mea tau tusitusiga. O pito taʻitasi e alu i luga ae o le puipui i totonu o le vaa, ma oso mai i totonu o lona moli, ma mafua ai ona vavalalata. I lenei laasaga, o le a le mafai ona toesea faailoga pe afai o le maualuga o le vaapiapi e le taua tele.
  4. I le taimi lona fa, o le faʻavaeina o le palapala faʻapitoa - e masani lava o le gaioiga e matauina pe a uma le atheromatosis i mataupu o le faʻavaveina o le faʻaaogaina o paʻu. A maeʻa le faaleagaina i luga o le eleele, o le tino o le detritus e ulufale i totonu o le toto, lea e mafua ai le fesuiaiga o fualaʻau ma le tele o faʻalavelave - faʻasalaga, faʻaleagaina o le myocardial, ma isi togafitiga faʻaleaga.
  5. A le isi, e le mafai ona tupu se vaeluaga, pe o le a le mea e faʻamalosi ai le maʻa ma faʻamalosi. I lenei tulaga, o faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻeina o maʻi masani o le a faʻateleina.
  6. O le vaega mulimuli i le faʻamaʻi o loʻo faʻatulagaina, o le faʻatulagaina lea, e aofia ai i le faʻamalosia o se mea maʻaleʻale ona o le faʻavaeina o sima calcium na teuina i totonu o le mafiafia.

I le amataga o le fausiaina o le atherosclerosis, e na o se fomai tomai faapitoa e mafai ona iloa, e faʻaaoga ai se numera o suʻesuʻega faapitoa e faia ai le faʻamaonia saʻo.

Mate Faʻataʻotaʻu o Maliu

I le uluaʻi laasaga, o loʻo faʻatulagaina faʻamalositino faʻasologa o loʻo tutupu i le myocardium, e aunoa ma ni faʻaaliga manino. Faailoa le faafitauli, ia taulaʻi atu i foliga vaaia o le angina pectoris syndrome. O le cardiogram e mafai ona iloa ai nisi mea faʻalavelave - o se taimi ole S-T. O suiga e masani ona matauina pe a maeʻa le gaioiga faaletino. O le laʻasaga o loʻo faʻatinoina e faʻaalia i se faʻaititialalo o le gafatia o galuega, foliga vaaia o le manava o le manava.

O le laasaga lona lua ua taʻua o mea e le talafeagai, ma lona atinaʻe latou te matauina:

  1. Le faʻavaeina o le necrosis ma e le o se faʻalavelave tele o le faʻaleagaina. E masani lava, o ia tulaga eo faatasi ma le atherosclerosis.
  2. O le fausiaina o le faʻaleagaina o le myocardial, i nisi tulaga, e mafai ona faʻatasi ma le thrombosis vaʻa.
  3. Liga, e mafai ona faʻaauau le osofaʻi fatu.

Pe a faʻasalalau ia elemene, e le na o suiga i le va o le S-T, ae faʻapea foi i vaʻa Q ma T. O le faʻaitiitia o le voltage ma le i ai o faʻaosolosi malosi e faʻamoemoeina foi.

I le vaega lona tolu, o le atherosclerotic cardiosclerosis e atiina ae, o loʻo faʻaalia e ala i le fausiaina o siaki siʻi, lea e taulaʻi pe taatele. O se liona tele faapena e masani ona faaosofia ai se fesuiaiga o le maso, e toe faamanatu ai se gasegase. I lenei laasaga, o le foliga mai o le faʻamalamalamaina o le atrial, o le atinaʻeina o le le atoatoa o le galuega faakonekarate o le okeni, e mafai ona faia le fomaʻi fatu ma eseese poloka. O loʻo i ai se faʻasalaga o le tafe toto o se uiga e le mafai ona faʻaaogaina pe alualu i luma, ma isi faʻafitauli.

Faʻaleagaina o faʻailoga

O le uluaʻi laasaga i le fomaʻi o le atherosclerosis e taʻua o le ischemic, o loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le toto o totoga toto. Isi galuega tauave e le aafia. O se faʻalavelave faʻasologa o mea faʻapitoa o le fausiaina lea o le toto maualuga.

I le laasaga lona lua, o le fatuina o le thrombosis o laʻau o gaʻo, e tuʻuina atu i le necrotic processes e tupu i le parenchyma.

O le vaega lona tolu o loʻo faʻaalia i faailoga o le atherosclerotic nephrocirrhosis - o faʻamaoniga e faʻaalia ai le fatu fatu, suiga o le maʻi i le urine e mafai.

Alofa i pito i lalo

I le taimi muamua, o lagona tigā e tulaʻi mai, e manatua ai le atinaʻeina o le faʻamalamalamaina o taimi. I le taofiofia o le atherosclerosis o vaʻa o vae, o loʻo faʻamauina le pulupulu o gaʻo o le gaʻo. O le manavaina o le paʻu, o lona pallor e le faʻatea. Numera o pito, e mafai ona tupu galuega faʻaletonu.

I le laasaga lona lua, mamanu o le thrombosis, ona aʻafia ai lea o le necrosis o loʻo aʻafia ai itu ole laʻau - muscles, skin, feet and hands of the extremities, fingers.

O le vaega lona tolu o loʻo faʻaalia i le sclerosis ma le atrophy o le tino, lea e aliali mai i vaega e fesoʻotaʻi ma vaega o le necrosis.

I le leai o se togafitiga talafeagai ma le talafeagai, o le faʻavaeina o leʻau o le paʻu o vae e le maalofia. O ia faʻaʻailoga e atiaʻe i le taimi mulimuli o maʻi.

Faʻamatalaga o le maʻi

O le suʻesuʻega muamua o le togafitiga o loʻo faia e se fomaʻi, o se faʻataʻitaʻiga masani lea o se vaega o le suʻega faaletausaga o suʻesuʻega i lenei vaega. I le avea ai o se vaega o le suʻega, ua aoina se siaki, o le mamafa e fuaina, mafai ma maua ai tulaga lamatia ua fuafuaina, ma ua siakiina le numera o le tagata maʻi. E tatau foi:

  • palpation o maʻa,
  • siaki le cholesterol
  • fuafua le paleni lipid ma le atherogenic coefficient,
  • ave se fagu-ray.

Ina ia faamanino, e mafai ona faia nisi suʻesuʻega, e aofia ai:

  1. O le faʻamoemoe o le echocardiography e faʻapitoa ma suʻesuʻega ultrasound o le muso o le fatu ma le aorta. Mo se ata sili atu ona atoatoa, e masani ona faia faʻataʻitaʻiga faigata.
  2. E faʻaaogaina metotia faʻaleagaina, e aofia ai faʻamatalaga o le pito i totonu o vaʻa, faʻatalanoaga ma faʻamatalaga.
  3. Mo le mauaina o faʻamatalaga e uiga i le tulaga o le toto, e faʻaaogaina le metotia o faʻataʻitaʻiga eletise - faʻavasegaina faʻamalosi ma faʻataʻitaʻi.
  4. Le suʻesuʻeina o mea na fausia ma suʻesuʻe le tulaga o puipui o le vaʻa, faʻaaogaina le ata faʻataʻitaʻi magnetic.

Togafitiga o togafitiga: mataupu faavae ma taumafa

O loʻo i ai le tele o mataupu faavae o loʻo faʻavaeina ai se togafitiga faʻapitoa mo le atherosclerosis:

  1. O le avanoa e faʻaalia ai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo e ono aʻafia.
  2. Afai e manaʻomia, e faʻatulagaina togafitiga o fesuiaiga.
  3. O taumafaiga taua e faʻatatau i le tolopoina o le cholesterol ma ona metabolites aʻo faʻamapulaʻaina punavai o lona ulu atu i le tino.
  4. E afaina ai sela e maualalo ai le gaosiga o le cholesterol.

E tatau ona fetuunai le olaga ma masani i aso taitasi, iloilo le meaʻai ma faatulaga se taumafataga, aʻo faʻamavaeina punaoa o le cholesterol i se mea sili e mafai ai. Pe a faia ni suiga e faatatau i mea taumafa, e tatau ona amanaia le tele o aiaiga:

  1. O meaai ua filifilia e le tatau ona ese i le tele o mea o kalori - o lenei faailoga, faatasi ai ma le auala sao, o le a faaitiitia e tusa ma le 15%, pe afai e sili atu le mamafa o le tino, ona 20% le masani masani o taumafa.
  2. I le aso e te manaʻomia e le sili atu i le 80 kalama o gaʻo, o le aofaʻi o gaʻo e tatau ona fetaui i le 300-400 g.
  3. O le aofaiga o aso taitasi o puipuiga pe a uma fetuutuunaiga e mai i le 1.2 i le 1.5 kalama o le vailaau i le kilokalama o le mamafa o le tagata manua.
  4. O mea taumafa e aofia ai le tele o gaʻo vailaʻau poʻo gaʻo manu e faʻaitiitia.
  5. I le atinaʻeina o se meaai, o oloa e filifilia e aofia ai se faʻaopoopoga o le acid ascorbic, tocopherol, rutin ma niacin, pyridoxine. Vitamini C ma P e faapitoa lava le manaomia, ao latou fesoasoani e faʻamalosi puipui puipui, lea e puipuia ai le cholesterol mai le ulu atu i le tino. I le faʻaopoopoga, o le vailaʻau C faʻafaigofie le faʻamaʻi o le cholesterol ma lona aveesea mai le tino.

Afai e te mafaufau i meaʻai e mafai ona e 'ai ma le atherosclerosis, e tatau ona tuʻuina atu le meaʻai e ola ai manu ma ituaiga iʻa, fuālaʻau fou, fua o laau, buckwheat ma le oatmeal, fala fala ma sina falaoa gaʻo. O meainu, e sili ona lelei le tuʻuina o se vai o le minerale, vai susu susu susu, lauti e aunoa ma le faaopoopo o le suka, suamalie fou faʻapipiʻi i luga o le lisi. E faʻaitiitia le faʻaaogaina o suauu fuālaʻau - e le sili atu i le 40 kalama le aofaʻi o aso. I le gasologa o le vaiaso, e le sili atu i le lua fuamoa, e fautuaina e faʻaitiitia le taumafa o falaoa ma falaoa paʻepaʻe, susu susu, tamaʻi mamoe, povi - afai tatou te talanoa e uiga i nei ituaiga o meaʻai, e le mafai ona sili atu i le 150 kalama i le aso.

E tatau ona e tuʻuina atu le pata ma gaʻo manu, margarine ma yolks egg egg. E le mafai ona e 'aina ni meaʻai ma meaʻai gaʻo, e pei foi o sausa, sausage, kuka leki ma le kuka.Ua faʻatagaina le faʻasaina i luga o kosi - o loʻo gaosia uma ma le siʻi - fualaau mama, sukalati ma marshmallows, jam ma marmalade, kulimi. Ole aofaiga o masima e le tatau ona sili atu i le 8 kalama i le aso atoa.

Togafitiga faafomaʻi

Faʻatasi ai ma le atiaʻe o le atherosclerosis, o fualaau o loʻo faʻamatalaina e faasaʻo ai faiga faʻavae, faʻasaʻoina le toto ma le lipid profile, ma ia pulea le maʻisuka. E tusa ai ma sini ua faʻavaeina, o sauniuniga faʻamalositisi e vaevaeina i ni vaega faavae se fa:

  1. O vailaʻau e taofi ai le faʻafefe o le cholesterol e totoga eseese ma puipui puipui.
  2. O fualaau e faʻaitiitia ai le faʻasalalauga ma le faʻamalosia o le cholesterol, triglycerides i le tino.
  3. O lona uiga, o le gaioiga lea e faʻatatau i le malepelepe, aveeseina o lipine atherogenic poo lipoproteins.
  4. O nisi meafaigaluega faaopoopo.

I mataupu sili ona ogaoga, pe a le maua e le togafiti togafiti togafitiga le faʻamoemoe, o le a mafai ona faʻaaogāina togafitiga o taotoga. E taua i le tulaga o le atinaʻeina o se taufaʻamataʻu e le mafai ona faʻafitia, faʻatasi ai ma le faʻaalia o le faʻaaogaina. E mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina se gaioiga faʻavave - endarterectomy pe faʻaaoga le metotia endovascular. E mafai ona manaʻomia le fusi o le coronary le faʻamalosiina i se fomaʻi faʻapitoa e aʻafia ai vaʻa o le fatu.

Ae o le fomaʻi, e iloagofie lava le faʻavaeina o vaega o le necrosis e fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi. Afai ei ai ni faailo e taʻu mai ai le atherosclerosis, e le taliaina le siitia o le suʻega ma togafitiga i le itu.

Atherosclerotic leions o vaʻa mesenteric

O se togafitiga talitutusa e afua mai i le faaleagaina o fua o le gaosiga o le iniseti i le toto. O faʻafitauli o le faʻamaʻi o loʻo faamatalaina e faʻaalia i le:

  • Laʻau faʻamaʻapeʻapeʻa - tiga o le manava oona pe a uma ona 'ai, afaina, dyspepsia.
  • Faailoga o le thrombosis, ma sosoo ai ma le necrosis o le puipui o le intestinal or mesentery.

Atherosclerotic vascular disease of limbs

O le fomaʻi i le tulaga o le taofiofia o le atherosclerosis o pito i tua, o le faateleina lea o le leona o atherosclerotic plate o ipu o lima poʻo vae, faʻatasi ai ma le faʻaauau pea ona vavalalata o latou lumen.

O aʻafiaga o lenei ituaiga o faʻamaʻi e mafua mai i:

  • Pale ma le paʻu paʻu.
  • Tigā i lima ma vae.
  • Sensation of "goosebumps" i luga o le paʻu.

O le atherosclerosis o vaʻa pito i luga e seasea lava. I le laasaga muamua, o le atherosclerosis o vaʻa pito i luga e mafai ona mafua ai nisi ituaiga o tiga, gaogao, afaina o tamatamailima pe taitai atu i vaivaiga o se tasi pe lua lima.

Atherosclerotic Brain Disease

O le atherosclerosis Cerebral o le ituaiga sili ona matautia lea o faʻamaʻi ua faamatalaina. O le faʻasalaina o le vaʻaia o le cerebral e oʻo atu ai i ni aʻafiaga matuia - ile tulaga o le faʻamaʻi, ona o le paʻu ma le oti.

Faailoga o togafitiga o le cerebral e faʻaalia mai i le:

  • Tineni.
  • Lelei ma le valea.
  • Tigā toto maualuga.
  • Faanatinati.
  • Le loto vaivai ma le malosi tele.
  • Faʻavasegaina o mea e fai.
  • Le popole ma le le fiafia.
  • O faʻafitauli o le manava o le tino, tautala faʻafefete, faʻalavelave o le togafiti ma faʻafefe meaai.
  • Manua o le mafaufau.

O le a le mafuaaga o le maʻi?

O le atherosclerosis e mafai ona tupu i lalo ole aʻafiaga o le tele o mea o le aioio. O le mafuaaga pito sili ona masani o le tuufaatasiga o le tele o mea taua.

E tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi faʻapitoa, e tolu ituaiga o tulaga lamatia e fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamaʻi. O le vaega muamua o le mea e taʻua o mea e le mafai ona faʻafitia, o le lona lua o se vaega (atonu e mafai ona mafai ona toe faʻafetaia), ma le lona tolu o faʻaliliuga faʻafesoʻotaʻi.

O le vaega muamua o mea e aafia ai le faagasologa o le atherosclerosis e aofia ai mea nei:

  1. Vaʻaiga faʻapitoa.
  2. Le matua o se tagata.
  3. Faiga o le itupa.
  4. Le i ai o masani leaga.
  5. Le i ai pea o le maualuga o le toto maualuga

O le vaega lona lua o mea moni e aofia ai:

  • faateleina le tele o cholesterol, lipids ma triglycerides,
  • maʻisuka ma le hyperglycemia,
  • maualalo maualuga o lipoproteins maualuga,
  • o le i ai o le gasegase metabolic.

O le vaega lona tolu o loʻo aofia ai se olaga le mautonu, lagona faʻalagona, le i ai o masani leaga.

Vaitaimi ma vaega autu o le maʻi

O le vaitaimi patino e tatau ona:

  • Vasomotor maʻi.
  • O se faʻalavelave o faʻafitauli o fale suʻesuʻe.

O le vaitaimi o suʻesuʻega faʻamalositino e tatau ona:

  • Vaega o suʻesuʻega.
  • Vaega o le faʻamaoniga o le necrotic.
  • Sclerotic stage.

O le vasega o le atherosclerotic state:

  • Le alualu i luma o maʻi ua faamatalaina.
  • Tumau le mautonu.
  • Faʻafitauli.

Auala faʻaonapo nei mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis

Faʻapefea ona iloa le atherosclerosis? E le faigata lenei mea, talu ai o le faʻamaʻi ua faʻaalia nei lava i le amataga o lona atinaʻe. Ae ia iloa le localization o maʻi ma fuafua ai o le liona o nisi taimi e faigata tele mo se tagata tomai faapitoa.

O auala autu o suʻesuʻega ua tuʻuina atu:

  • Se talafaasolopito o le maʻi.
  • Uluai suʻesuʻega o le maʻi.
  • Suesuega Laboratory e faailoa ai le tele o le cholesterol i le hematopoiesis, le paleni lipid, fuafua le coefficient atherogenic.
  • Auala metotia e faaaoga ai le fagu-ray, ultrasound o le fatu ma le manava, angiography, ata o vaʻa pito i luga poʻo vae.

O mataupu autu o togafitiga o gasegase

O le taimi tonu e iloa ai faʻamaoniga ma togafitiga o faʻatonuga faʻatinoga o le a mautinoa ai le lelei o le taunuʻuga o le maʻi maʻi.

O le togafiti togafitiga mo le atherosclerosis e faʻavae i luga o mataupu faavae o:

  • Le teena atoatoa o mea ua fai ma vaisu.
  • Mulimuli i se taumafa faapitoa.
  • Taitaiina o se olaga ola malosi.
  • Fomaʻi togafitiga.
  • Talosaga faʻapipiʻi (pe a manaʻomia).

Manatua! I le 80% o mataupu, o togafitiga faʻamalositisi e taofia le atinaʻe o le atherosclerosis ma e oʻo lava i ona tulaga sili ona leaga.

Mea Puipuia

Ina ia mafai ona taofia, e tatau ona lafoaia mea ua fai ma vaisu o iai, mafai ona ulaula ma inu ava malosi. Afai e tatau ai, faʻatapulaʻa le tele o mea taumafa, ma, pe a mafai, faʻalautele le gaioiga faaletino o lou lava tino.

O mea taumafa e tatau ona paleni i le maualalo o le masima ma le cholesterol. O taumafa i aso uma e tatau ona aofia ai - fualaau faisua, fualaau aina, vaega o meaʻai (samasama ma moli), pata, ma yogurts ma le suauʻu sulu.

Ina ia fetuunai le mamafa, e tatau ona e tausisi i se meaʻai ma faia taumafaiga faaletino, ae ma le mata i le soifua maloloina ma le matua. Faʻamatalaga faʻapitoa, e manaʻomia ona e tausia e se fomaʻi ma mulimuli i ana fautuaga uma, faʻapea foi ma faʻamaonia saʻo ia mea leaga uma e mafua ai le atinaʻeina o lenei maʻi matautia.

Uluai faailoga o le atherosclerosis ma le 5 vaega o lona atinaʻe

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Atherosclerosis io tatou taimi e aafia ai se toatele o tagata. E tusa ai ma lona natura, atherosclerosis o se faʻamaʻi tumau, o le mea na tupu e mafai ona faaosofia ai le tele o mea.

I le taimi o le atinaʻeina o le togafitiga o le tino, o le atherosclerotic plate o loʻo lafoina i totonu o vaʻa, lea e tele taimi e vavalalata ai lo latou mumu ma mafua ai le tele ma le itiiti ifo o faʻamaʻi pipisi i totonu o totoga tutusa ma totoga.

E taua mo tagata taitoatasi ona mafai ona iloa muamua faʻaaliga o le faʻamaʻi, aemaise pe faʻafefea foliga muamua o le atherosclerosis.

E tele lava ina aganuʻu, faʻamalosolo ile falemaʻi, ma o le mea lea o le maʻi e masani lava ona maua i le taimi mulimuli.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Faʻaalia o mea e le mafai ona faʻafesoʻotaʻi e fesoasoani i le atherosclerosis

Vaʻaiga o le vailaau oona - o le mea e leaga ai, e tele faafitauli e fesootaʻi ma lipid (fat) metabolism ua gafa ma mafua ona o nisi o faaletonu i chromosomes. Ma talu ai ona o le maualuga o le cholesterol i le tino o se tasi o mafuaʻaga autu o le atherosclerosis, o le matua i lenei tulaga o se tasi o nofoaga muamua.

Tagata matutua - tagata e taʻi 40 tausaga ma sili atu e sili atu ona faigofie i le faʻamaʻi. I nei tausaga, o le toe faʻafouina o le hormonal toe amataina o le tino, amataina lona malosi ma le vaivai, o faafitauli ma le mamafa ma le metabolism e masani ona amata,

Male kenera - alii e mafatia i le atherosclerosis toetoe fa taimi e sili atu nai lo tamaitai, ma le 10 tausaga talu ai.

Faʻateleina ma masani ona ulaula tapaa - o le nicotine o se mea oona lea e afaina ai le tino, lea e faaleagaina ai sela o le manava ma le cardiovascular systems. Toeitiiti lava o tagata ulaula uma e pagatia i le masani o le bronchitis. Ae o vaa, i lalo o le aafiaga o le nicotine o le a avea ai i latou ma mea sili ona palasi ma pala, ona o le sao o le cholesterol i totonu o le puipui vascular ma o loo teuina i foliga o pusa.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, e masani lava ona leai se mafuaaga. I lenei tulaga, o le a toetoe lava a le mafai e vaʻa ona faʻaleagaina. O se vaʻa uumi e masani ona afaina ai le gaʻo maso o arteries, ma e oʻo atu ai i le faʻaumatia o se vaega o myocytes (sosoʻo maso muscle).

O vaʻa e le mafai ona tali faʻafuaseʻi i aʻafiaga o le aʻa, ma o lipid molecules e sili atu ona faigofie ona ulu i totonu o latou membrane ma, e pei ona faʻamoemoeina, fai faʻailoga.

Faʻamatalaga o ni vaega e le mafaamatalaina

Faateleina le tele o cholesterol, lipids ma triglycerides - hypercholesterolemia, hyperlipidemia ma hypertriglyceridemia. E taua tele le maualuga o le maualuga lipoprotein cholesterol, lea, i le mea moni, o le atherogenic.

O le maʻisuka ma le hyperglycemia (maualuga maualuga o le suka) - o le maʻisuka uma e atiaʻe nisi faʻafitauli i se taimi vave pe mulimuli ane. O nei mea o le retinopathy o le maʻisuka (faʻaleagaina o le tino), le neuropathy (faʻaleagaina le aʻafia), nephropathy (faʻatoʻa fatuga) ma le angiopathy (faʻaleagaina vascular). O loʻo i ai le microangiopathy - o le liona o vaʻa laiti, ma le macroangiopathy - pe a mafatia vaʻa tetele. O nei mea uma e mafua ona o le maualuga o le maualuga o le suka i luga o toto toto, o le mafuaʻaga lea ua faʻaleagaina ai.

Laititi maualalo lipoproteins maualuga - e fesootai ma i latou cholesterol ua taua o le "lelei" aua e le o se vaega o papa. Mo togafitiga atoatoa, o la latou maualuga o le maualuga ma le maualalo o le maualuga o le lipoproteins e manaʻomia.

Metabolic syndrome o se fuaitau lautele mo nisi o faʻaaliga. O nei mea e aofia ai le gasegase o le tino (gaʻo gaʻo i totonu o le manava), faʻaititia le glucose toleniga (faʻalavelave faʻatonu), faʻateleina triglycerides i le toto, ma le maualuga o le toto.

Faʻamatalaga o mea faʻalavelave faʻafefe

O le vaega lona tolu o alaisa araisa o le mea ua taʻua o "isi". Latou te matua faʻalagolago lava i le tagata lava ia, ma o lo latou i ai io tatou olaga e mafai ona faʻaaogaina atoatoa.

O se olaga e le masani ai - tautalaga faasaienisi, o le le atoatoa o le tino. Mo le tele o tagata, o le galuega e fesoʻotaʻi ma komepiuta, faamaumauga tumau, ma o nei mea uma e tupu i totonu o se ofisa mataga. O ia galuega e le aʻafia ai aʻafiaga a le tino. E vave ona maua e tagata le tele o pauna, faʻaitiitia le malosi, ma maualuga le maualuga o le toto maualuga, lea o le ai ai se aafiaga leaga i luga o le tino.

Manatu o le lagona - o le atuatuvale o se tasi lea o mafuaʻaga e mafua mai i le tupu mai o le toto maualuga. E pei ona e iloa, ao vaʻaia vaa i se vaʻa faʻalautele. I le taimi lea, o le muso o le musika o loʻo i ai le mimiti. O lenei mea e aafia ai isi mea e lua o a latou membranes - le mucosa ma le selu. E tusa lava pe itiiti ifo le faʻaleagaga i arteries e avea ma faitotoa i le tele o cholesterol i le tino.

O le ava malosi - alcohol alcohol i lona natura e mafua mai i mea oona. Na te vavalalata auala uma i gaioiga metabolic i totonu o le tino, o lea e atagia i le gaʻo gaʻo.

O le paleni o le lipid i le toto ua faʻalavelaveina, ma o le faagasologa o le faia o ni atherosclerotic plate ua amataina.

Pathanatomy ma pathophysilogy o atherosclerosis

O gaioiga uma e tutupu i vaʻa ei ai le atherosclerosis e suʻesuʻeina auʻiliʻili e le saienisi ua taʻua o le pathoatomy (pathanatomy) ma le physiology faʻaleagaina (pathophysiology). Latou te faamatalaina le atoatoa o le pathogenesis o le maʻi.

Faʻaleagaina o le puipui o le vaa i lalo ole aʻafiaga o soʻo se itu i fafo o loʻo taua o le fesuiaiga. O le suiga e tau atu ai i le paʻu o le paʻu o totonu o arteries - o le endothelium. Ona o le faaletonu o le endothelial, o le gasegase lapopoʻa e faʻapupulaina le malosi, o le gaosia o mea faapitoa e faʻamalosia ai le faʻamalosia o le toto ma le vavalalata o le lumena o le vaa.

O le suiga o le tino i le mataupu o le atherosclerosis e tupu i lalo o le faatosinaga o le tele o cholesterol, o faʻamaʻi pipisi, poʻo hormones sili atu. A maeʻa sina taimi, o loʻo i ai se faʻasalaga, o lona uiga, o le mea lea, o le totonugalemu o totonu o arteries e ala i le faasalalauina o siama i totonu o le toto e taʻua o le monocytes. O sui o le Monocytes e avea ma sela o le macrophage, o loʻo i ai le malosi e faʻapipiʻi ai esters cholesterol. O le gasegase o loʻo faʻaaogaina ua liua i totonu o sela mama, lea e fausia ai fasi pepa lipid i luga o le intima (ogatotonu totonu) o laʻau. Macrophages synthesize mea faʻapitoa e faʻaosofia ai le tuʻufaʻatasiga o mea fesoʻotaʻi. O le faʻaaogaina masani o arteries e sui i le fesoʻotaiga. I suʻesuʻega faasaienisi, o lenei faagasologa ua taʻua o le sclerosis. Sclerosis e mafai foi ona tupu pe a maeʻa le infarction myocardial.

O faʻataʻitaʻiga uma e pei ona taua i luga e oʻo atu ai i le mumū tumau i totonu o vaa. Ata o le atherosclerotic faʻapitoa ona fai. O le palestarol o le puipui tele. Faʻasolo vave ma tuai. Muamua, poʻo le mea muamua, o pulu lava latou e samasama, e faʻateleina ma e le o maua i nisi metotia suʻesuʻe. Afai o le lanu lanu samasama ua faʻaleagaina pe ua lūlūina, ona faʻapipiʻiina lea o le toto, lea e oʻo atu ai i le gasegase o le coronary syndrome.

Mo se taimi uumi, tuai, poʻo le paʻepaʻe, faʻamau pepa. E taʻua foi i latou o fibrous. O loʻo tuʻuina faʻasoa i le mafaufau atoa o le vaʻa ma faʻaleagaina ai le ogaoga o le hemodynamic ma ua faʻaalia i osofaʻiga angina.

E tusa ai ma suiga uma ua faamatalaina i le pathological, e 5 laasaga o le atherosclerosis e iloga:

  1. Laasaga o le gaʻo - i lenei tulaga, e le o faʻaumatia lava ia vaa, na o lo latou mafai ona maualalo le lipoprotein cholesterol (atherogenic cholesterol) e faʻalautele.
  2. O le Lipoidosis o le laasaga lea o le fausia o fasi lipid, pe a amata ona faaputuputu lipoproteins i totonu o le vevela o le gaʻo.
  3. Liposclerosis - mea fou faʻapipiʻi fou ua amata ona faʻaopopo i luga o lipids faʻaputuina, ona o le maualuga o laulau i le lapoa,
  4. Atheromatosis o se uluaʻi pepe o se atherosclerotic plate.

O le vaega mulimuli o le atherocalcinosis - o loʻo i ai le faʻaputuina ma le teuina o sima calcium luga o le papa.

Faailoga o le atinaʻe o le atherosclerosis

Atherosclerosis o loʻo maua i luga o faʻamaʻi o maʻi. O le mea moni, o le faailoga lea o le maʻi.E faʻalagolago lava i le tulaga o le faʻaleagaina o le gaioiga. E i ai le tele o laʻau masani e sili ona mafatia i taimi uma.

Faʻataunuʻu o mea lilo o maliu - e masani ona afaina ai. I le taimi lava e tasi, o le atherosclerosis e masani ona faʻaumatia, o lona uiga, toetoe lava o le ufiufi atoa o le lumenia o le vaa. E masani ona faʻaalia i le maʻi fatu fatu (CHD). O tagata maʻi e masani ona masani i le vevela o le afi, o le tigaina o tiga i tua o le sternum, lea e masani lava ona fesootaʻi ma le malosi faaletino poo le soona fai o lagona. O osofaiga e mafai ona o faatasi ma le manava o le manava ma se lagona o le fefe tele i le oti. I le tele o faʻaleagaga o arteries, e mafai ona atiaʻe le faʻaogaina o le myocardial.

Aortic arch - faatasi ai ma lona toilalo, e mafai e tagata gasegase ona faitio i le vevela, o le leiloa o taimi, lagona o vaivaiga. Faatasi ai ma se lili sili atu, e ono i ai se soliga o le gaioiga ma se leo leotele.

Faʻataʻitaʻe o le Cerebral - o le tele o taimi e aafia ai i latou i le matua. O le uluaʻi laasaga o le fagata o le cerebral atherosclerosis e faʻatasi ma le tiga i le ulu, le mafaufauina le mafaufau, le gafatia o le mafaufau, le ita ma le le mautonu o faʻafitauli. Toeitiiti lava o tagata gasegase uma e iai se faʻailoga o Ribot, lea latou te manatua lelei ai mea tutupu umi, ae le mafai ona latou iloa le mea na tupu i le taeao nei po o ananafi. O se taunuuga o le cerebral atherosclerosis, e mafai ona atiaʻe ai le paʻu.

Meseteric arteries o vaʻa ia o le feʻau o le inumaga. I lenei tulaga, o le a faitio tagata gase i le mu, tigaina o le manava o le manava e le mafai ona gafatia, tulaga faaletonu.

Faʻaaogaina o le Renal - i le taimi muamua, e tupu laʻititi le tiga. Ona mafai lea ona faateleina le mamafa ona o le leai o se mafuaaga, lea e matua faigata lava ona faaitiitia i fualaau.

Laʻau o pito i lalo - latou te masani ona mafatia i tagata mamaʻi i le maʻisuka. O le a faitio tagata i le faʻamafanafanaina o vae, o latou faʻalavelave, ma le leaga o lauulu i luga o le paʻu o vae. O nisi taimi o vae e mafai foi ona liu lanumoana. E le gata i lea, e le mafai e tagata gasegase ona savavali umi mo se taimi umi, ma e faʻamalosia e taofi i lea taimi ma lea taimi, ao vaivai o latou vae, paʻu, amata ona afaina, ma "gutu fuʻa" taamilo solo. O nei faʻaʻailoga o se faʻalavelave faʻamaʻi pipisi. I le aluga o taimi, e mafai ona maua i luga o le paʻu le maʻi o le gaʻo. I le lumanaʻi, e mafai ona tupu lenei mea i le gangrene. Afai e atiaʻe le gangrene, o le vavaega pito i lalo o le atherosclerosis e faʻatagaina.

O vaʻa uma, sei vagana ai le faiʻai, ua taʻua o le extracranial, poʻo le extracranial.

Togafitiga ma le puipuia o le atherosclerosis e aofia ai le mulimuli i se meaʻai ua faatonuina e se fomaʻi, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina e fesoasoani e faʻamamaina toto toto mai pusa. E tatau foi ona e faia faamalositino i taimi uma, e mafai foi ona e mulimuli i fautuaga mo le faaaogaina o togafitiga faa-tagata, lea e mafai ona saunia i le fale. O le a tatau ona togafitiga mo se taimi umi ma e aunoa ma ni faalavelave, aua o le uluai aafiaga o le a na o le pau lava le taimi e mafai ai ona iloa.

Le auala e iloa ai le atherosclerosis i le amataga o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le a le vashepes atherosclerosis, faʻafefea ona faʻaalia ma pe faʻafefea ona togafitia

Atherosclerosis o vaa - o le a lea? O se faʻafitauli faʻapitoa lea e tupu i se foliga masani. O lona uiga o loʻo taoto i le mea moni o loʻo i ai se fesuiaiga o vaʻa toto. O o latou puipui ua liua, e fesuisuiaʻi. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, e mafai ona vavalalata: ona o lenei mea, e faigata tele le tino i le gaoioi o le toto. Faʻataʻoto pepa. Faʻafefea ma pe faapefea ona aveese atherosclerotic plate? E mafai ona togafitia le arteriosclerosis? O a laasaga o le atherosclerosis?

Faailoga o se tulaga faʻaleagaina o vaʻa toto

O le mea sili ona leaga, o le lumen i totonu o le vaa e mafai ona vavalalata. Afai o le tagata gasegase e maualalo le toto toto, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻaofuofu toto. O le mea lea, o le faaleagaina o le ischemic i soo se okeni e mafai ona tupu. E tatau ona faia le faʻamamaina o vaʻa toto mai pusa cholesterol. O se faʻagasologa uumi o le atherosclerosis o le toto e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

O le a le atherosclerosis? E mafai ona faʻamālōlō vascular arteriosclerosis? E faalagolago tele i le tulaga o le atinaʻeina o le maʻi ma le matua o le maʻi.

Aiseā ua aliali mai ai i luga o le toto totolo o le cholesterol? E faʻapefea ona ou faʻaumatia faʻamalosi atherosclerotic? E faʻafia ona fufulu ipu? O a ni uiga taua o le atherosclerosis matautia? O fesili faapena e popole ai i latou e feagai ma lenei maʻi. O le tele o taimi, o le atiaʻe o le atherosclerosis vascular e tupu i vaʻa tutotonu.

Atherosclerosis ma ona faʻailoga e faʻalagolago i le fea o okeni e mafatia i le le maua o le toto:

O faʻamaoniga e agamalu, ma e faigata tele ona iloa le ala o le atherosclerosis. O ituaiga eseese o le atherosclerosis e tele naua mea.

E faʻapefea ona fufulu mama ipu o le cholesterol? E tatau ona iloa ma filifili se togafitiga.

O a sikuea matala ma pe faapefea ona foliga mai pe a maua le atherosclerosis? Faailoga o le faamai o le a faalagolago i luga o vaa o loo faigata ona maua le toto. O tagata tomai faapitoa e mafai ona iloa valaʻau e lua. I le amataga lava o le atinaʻeina o le faamai, ua le o iai ni faailoga ma ua naʻo le taimi e afaina ai le vaa o le a amata ona lagona e le maʻi le faafitauli o le soifua maloloina ma o le masalosalo o le arteriosclerosis, o le faagasologa o le aveeseina o lea mea e mafai ona tele tausaga.

Afai e faʻalavelave le toto o le faiʻai, o le tagata maʻi o le ai ai faʻaʻailoga o le atherosclerosis vascular:

  • afaina o le ulu, o se mea e le masani ai. O le tiga e salalau solo i luga o le ulu ma o loo pisi
  • e lagona e le tagata maʻi lagona mama
  • o le faʻalavelave moe atonu e mafua ai le le mautonu poʻo se manaʻoga faifai pea e moe. I lenei tulaga, o le miti o le miti o le a leai se malologa ma ni miti le fiafia,
  • e mafai e le tagata gasegase ona popole, ita, o lona uiga o le a suia tele,
  • o se tagata e amata ona ia maua se lagona le mafaamatalaina o le atuatuvale, vave fiafia, ma popole,
  • ua amata ona vaivai o ia ma lagona ai le le fiafia,
  • tautalaga faʻafefete, faʻafefeteina e faigata, e manava le manava,

  • o loʻo i ai le solia o le faʻamaopoopoina o gaioiga, leai se faʻatonuga i avanoa. I lenei tulaga, o le cerebellum ua faamuta lona faataunuuina atoatoa o ana galuega.

Faailoga o le atherosclerosis vascular e ono foliga mai e leʻi mafaufauina. I le faaleagaina o vaʻa, e amata ona paʻu le fatu. I lenei tulaga, o le atherosclerotic plate toetoe lava a uma uma le lumen. E mafai ona fesoasoani le faamamaina o tino. O faʻaaliga o le le lelei o le taamilosaga e taʻua o angina pectoris.

I lenei tulaga, o le a aafia le tagata maʻi:

  1. Paʻu i totonu o le pusa. O le a faʻaalia i le tigaina poʻo le mu o lagona ma o le a tuʻuina atu i le lima agavale.
  2. Paga i totonu o le pusa.
  3. Paʻa i le manava ma ona faʻafitauli.

O le toilalo o vaʻa o le fatu e tupu mai ma ona faailoga iloga:

  • o le tiga e lagona i le auvae pito i lalo, le ua ma le taliga i le itu tauagavale,
  • o le a afaina le tua
  • o le a le maua le saogalemu, o le a lagona le vaivai i vae,
  • o le tagata maʻi o le a lagona le atuatuvale ma o le a ia matauina le maualuga o le afu,
  • o le a vave ona maua e le tagata le tiga o le loto i le tiga i totonu o le loto pe, i se isi itu, o se faaitiitia o le numera o feteenaiga o le loto,
  • gaoioi aʻo leʻi tupu le vomiting
  • faʻafitauli ma le le tumau o le malamalama.

O le atherosclerosis ma ona uiga e mafai ona faʻateleina e ala i le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi, o faʻalavelave masani, o le faʻaaogaina o le tele o meaai. Arteriosclerosis o se maʻi faʻatuʻi. E mafai foi ona mafua ai le tafe o le toto o le Cholesterol.

I le faaleagaina o vaa e nafa ma le toto i lima ma vae, o le a aliali mai nei faailoga:

  1. O lima ma vae o le a toetoe lava o taimi uma e malulu.
  2. O le tagata gasegase o le a lagona e pei o tamoe o loʻo taʻavale io latou vae.
  3. O le paʻu o le a liu pale ma veins.
  4. E mataituina le leiloa o lauulu.
  5. Paʻu i totonu o sifo, papa ma lalo vae, o lea e ono vaivai ai le tagata maʻi.
  6. Ulutala e faʻamalolo i le le lelei e mafai ona fausiaina.
  7. O tamatamailima o le a fufula.
  8. I taimi mulimuli ane, e tupu ai le necrosis ma le gangrene.

E mafai ona eseese fomaʻi pe leai uma. E faalagolago tele i uiga taʻitasi o le tino, ae o le atherosclerotic plate o le a faʻalavelave pea i le felauaiga o le toto. I lenei tulaga, e mafai ona fautuaina le faamamaina o ipu.

Mafuaaga o foliga vaaia ma ituaiga o togafitiga

O le a le mafuaʻaga o le atherosclerosis? I nisi tulaga, e mafai ona avea i latou ma tagata taitoatasi i le natura. O le suʻesuʻega o le atherosclerosis o le a fesoasoani e iloa ai.

Aisea e faʻaalia ai le atherosclerosis:

  1. Tigā toto maualuga.
  2. Le faʻaaogaina o le nicotine.
  3. Maua maualuga le suka o le toto.
  4. Tele le cholesterol i le toto.

Faatasi ai ma le matua, o le tomai e iloa ai le atherosclerosis ua tulai, ae ua amata ona amata i le 10 tausaga. Faʻatasi ai ma le arteriosclerosis i totonu o vaa, o faʻamaoniga ma togafitiga e faʻalagolago i le matua o le maʻi. E tatau ona iloa mafuaʻaga o le atherosclerosis, ina ia le faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻi. Ma ia manatua foi o le fufuluina o ipu o le a fesoasoani e aveesea ai le tele o teugatupe. O le a le mea e ono faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le atherosclerosis vascular?

O ai o loʻo lamatia:

  • o le tele lava o taimi e tupu ai le maʻi i alii. O faailoga muamua e mafai ona iloa pe a mavae le 45 tausaga. I tamaitai, e amata ona matauina pe a mavae le 55 tausaga. O le faʻasalaga faʻasalaga ma metabolic faagasologa e mafai ona aafia ai lenei mea,
  • le matua o le tagata gasegase, o le tele foi lea o le avanoa e atiae ai lenei faamai,
  • faʻasologa o togafitiga
  • inupia pia ma le nicotine, aemaise i le tele o mea,
  • mamafa tele
  • meaai e tele ai gaʻo oi ai.

E i ai se faʻavasegaina ile atherosclerosis? O a ituaiga o atherosclerosis vascular ua maua? O le a le laasaga o le faʻamaʻi e mafai ona maua ai?

O le faʻavasegaina o le atherosclerosis e pei ona taʻua i lalo:

  1. Arteriosclerosis o le gaʻo matelaina o le fatu.
  2. Le atinaʻe o le ituaiga o le atherosclerosis.
  3. Atherosclerosis o vaʻa vaʻaia.
  4. Atherosclerosis o lima ma vae.
  5. Atherosclerosis o ipu o fatugaʻo.

E faapefea ona atiaʻe le maʻi?

O le maʻi "atherosclerosis" e tele lava ina iloa, o le mea e leaga ai, o le mafuaaga lea o le oti. O le solia o le vascular system e aafia ai le faʻatinoina o mamanu uma ma okeni. O le faʻamaʻi e oʻo atu i le tele o laʻasaga o atinaʻe.

Atherosclerosis ma ona laasaga:

  1. I le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻapipiʻi papa. E le iloa e le tagata gasegase. E i ai suiga i totonu o masini o puipui o vaʻa, e le o lo latou umi, ae i nisi vaega. Atonu ei ai isi mea e mafai ona faatelevaveina ai lenei faiga. O le maualuga lenei o suka, mamafa, ma faʻamaʻi faʻamaʻi.
  2. Ona i ai lea o le tuʻuina atu o mea faʻapitoa ma le atinaʻeina o le faʻaogaina o le faʻaogaina. O le a taumafai malosi e tetee atu i faiga faifai pea. Ona tupu mai ai lea o mea, ma o le faaputuputu o le gaʻo e faia ai se pusa, lea o le a tu i luga o le puipui o le vaa.
  3. I le laasaga mulimuli o le atinaʻeina o le faamai, o le a maitauina foliga vaaia e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli. E mafai e le papa ona vavae ma mafua ai manua toto. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i se stroke poʻo le gangrene. O le mea lea, o le fesili i le auala e aveese ai atherosclerotic plate e taua tele i lenei taimi.

E le mafai ona vavalo pe faʻapefea ona vave tupu le maʻi. O nisi taimi e manaʻomia ai le tele o tausaga, ma o loʻo i ai ni tagata gasegase i totonu o ni nai masina e amata ona matauina se faʻalavelave ogaoga i lo latou soifua maloloina. E matua faigata lava le vavalo i le atinaʻeina o mea tutupu, e tele lava e faalagolago i uiga taʻitasi o le totoga.

Faʻailoga Faʻamatalaga

Faʻapefea ona iloa le atherosclerosis? O le a vave ona maua le tomai faʻapitoa e mafai ona iloa le faʻamaʻi. E sili atu ona faigata le faailoaina o le nofoaga e tupu ai le faʻalavelave faʻaleagaina.

O le faʻataʻitaʻiga e tatau ona tupu e tusa ai ma lenei polokalame:

  1. Ua maua e le fomaʻi faitioga a le tagata maʻi, ona tulaga soifua, le i ai o faʻamaʻi pe faʻafeiloaʻi faʻamaʻi.
  2. E faʻaalia mai se mea na tupu i le atherosclerosis o vaʻa.
  3. O loʻo i ai se suʻega i le ofisa o le fomaʻi.
  4. E suʻe suʻega suʻega.

Pe a faʻapipiʻi uma faʻamatalaga na maua, e faʻamautu se faʻamautinoaga.

E mafai ona faʻaosoosoina le atinaʻe o le faʻamaʻi:

  • toto maualuga
  • osofaʻiga poʻo le osofaʻi fatu,
  • angina pectoris
  • faaleagaina le atinaʻe ma le gaioiga o fatugaʻo.

I le taimi o le suʻega, e tatau i le fomaʻi ona gauai atu i ia tulaga ina ia saʻo le siama o le atherosclerosis:

  1. Lulu mata i lima ma vae.
  2. Paʻu faafuasei le paʻu.
  3. Tigā toto maualuga.
  4. Le mautonu o le loto.
  5. Suia foliga o fao.
  6. O le i ai o le le fiafia.

Suesuega Laboro:

  • suega toto
  • X-ray ma suʻesuʻega vailaʻau e ala i faʻamatalaga,
  • suʻesuʻega ultrasound.

Atherosclerosis ma lona siama e iloa ai isi gaioiga a le fomaʻi ma le maʻi. E faavae i luga o taunuuga, o le tagata poto faapitoa e filifilia se metotia o togafitiga. Atonu o vailaau, ae mafai foi ona faʻaaogā togafitiga faʻapitoa, lea o le a aveesea ai le vaa ua afaina.

Togafitiga ma le puipuiga

Atherosclerosis ma ona togafitiga e manaʻomia ai se auala faʻale-tino. E faʻapefea ona aveʻesea pusa cholesterol? E faʻapefea ona lafoai le atherosclerosis? E faapefea ona togafitia le atherosclerosis vascular? E faʻapefea ona fufulu ipu? E tatau i le fomaʻi ona tali nei fesili uma i le tagata maʻi pe a uma ona faʻamaonia.

E masani lava, o le togafitiga o le atherosclerosis vascular e tupu mai i le faʻaaogaina o nei fualaau faasaina:

  • statins. O nei vailaʻau faasaʻo le ate e faʻaitiitia ai le gaosiga o le cholesterol. A filifilia nei vailaʻau, e manaʻomia lou faʻaaogaina o meafaigaluega e faʻaleleia ai le gaioiga o le fatu ma le meaʻai. O nisi tagata atamamai e mafaufau i lenei auala togafitiga e le aoga,
  • lcd tagata suʻesuʻe. O lenei vaega e aʻafia ai le gaosia o meaʻai e le ate. Ona o lenei mea, o le faʻaaogaina o se faʻasoa o le cholesterol i le tino e tupu. I lenei tulaga, e mafai ona aʻafia le faʻaogaina o le tino. O lenei metotia o togafitiga e talafeagai lelei i le amataga o le atiaʻe o le atherosclerosis,
  • fibrates e faʻaaogaina e faʻafefe ai gaʻo tino. Ae o loʻo i ai faʻamaoniga pe afai o loʻo maua e le maʻi le maʻi,
  • se kulupu o fualaau oona e faʻaaoga ai le vailaʻau nicotinic. E mafai ona latou afaina vaitafe toto ma faʻasaʻo le tiga. I le maʻisuka, ate ma gasegase faamaʻi, e le talafeagai lenei metotia.

E faʻapefea ona faʻaumatia faʻamau o le cholesterol i totonu o toto? E faapefea ona taulima le atherosclerosis? Atonu e manaʻomia ai taotoga. I le atherosclerosis i totonu o vaʻa, e mafai ona faia togafitiga ile falemaʻi.

Afai e manaʻomia se togafitiga faʻapitoa, e tolu auala o togafitiga o le atherosclerosis e faʻaaoga:

  1. Masalo o le taotoga o taotoga na faia. O lenei metotia e aofia ai le faʻapipiʻiina o se vaʻa na faʻatuina i se mea masani. O se auala fou e tuuina atu ai le toto i le tino e tupu.
  2. Le faʻaaogaina o le sui o se vaa ua faʻaleagaina ma se mea e tasi.
  3. O le faʻapipiʻiina o se kesi e taʻua o le angioplasty. O le a faʻapipiʻiina e ala i se uaga o loʻo i totonu o le ogavae i le nofoaga o le faaleagaina o le vaa.

O le faʻamamaina o vaʻa toto e faia i nisi taimi ma togafitiga faʻavae i feutagaiga ma le fomaʻi. E faʻamamaina faʻatasi ma le meli, lemoni ma le kalama. O lenei mea e fesoasoani e aveesea ai pusa ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli. Ina ia puipuia le faʻaalia o faʻamaʻi pipisi, e le tatau i se tasi ona faʻagaloina togafitiga puipuia.

E aofia ai:

  • soifua maloloina
  • mo faamoemoega faʻasolosolo, e tatau ona faʻamamaina toto toto,
  • meaai o le a aofia ai masima maso ma cholesterol oloa. Ua lava pe ae aveese meaʻai gaʻo. Kāreti, iʻa fagota, yogurt, kelikisi, fualaau 'aina, o loʻo i ai se aafiaga lelei.
  • siaki le mamafa o le tino.E tatau ona e tau le mamafa, taumafa lelei, faamalositino (e mafai ona e savali). O lenei auala e avanoa mo tagata uma ma soʻo se matua.

Togafitiga o le atherosclerosis e tatau ona tupu naʻo lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

O taunuʻuga o le atherosclerosis e faʻalagolago i le okeni aʻafia. O fasipolo, o fatu, osofaʻiga, ma e oʻo lava i le oti.

A maeʻa le atherosclerosis, e le mafai ona vaʻai taunuuga. Atherosclerosis ma ona faʻalavelave faʻalavelave tele ai le soifua maloloina o le maʻi. Fomai e tuuina mai le fautuaga: "Aveese faʻamaʻi o le cholesterol i le taimi - ma o le a le faʻalavelaveina le toto."

Tuua Lau Faamatalaga