Maʻisuka i fafine: faʻamaoniga ma togafitiga

Faʻalagolago i foliga o le atinaʻe, o le maʻisuka ua vaevaeina i ni ituaiga se lua:

  • Itū'āiga 1 (poʻo le faʻatonuga o le insulin) - ua faamaumauina, e fai ma tulafono, i totonu o tupulaga. O le mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le faʻapipiʻiina lea o auupega e faʻaumatia ai sela o le pancreatic. E afua ona o faʻafitauli i totonu o le tino puipuia. O se faʻamaʻi viral (pei o le moa moa poo le gutu) e mafai ona avea o se mea e faaosofia ai. O le genis predisposition i le maʻisuka e taua.
  • Tusa 2 (foliga e le o insulin-dependent) - e atiina ae i tagata e silia i le 40 tausaga o loʻo mamafa pe matutua. O le mafuaʻaga o lenei ituaiga faʻamaʻi o le leiloa o le lagona o le tino i le inisalini. O mafuaʻaga autu o lenei faʻamaʻi o le gasegase o le gaʻo ma le faʻamaoni.

E tatau foi ona maitau le maʻisuka o le symptomatic, lea e atiina ae i le talaaga o isi faʻamaʻi poʻo faʻalavelave i le tino. Faatasi ai ma le faʻamamaina o faʻamaʻi pipisi, o le maualuga o le suka e toe foʻi mai i le masani. Faatasi ai ma faamaʻi e faaosofia ai le hyperglycemia, e tatau ona taua:

  • fomaʻi poʻo le tumutumu o faagasologa e aʻafia ai le pancreas,
  • faʻamaʻi faʻasolosolo (e pei o le pheochromocytoma),
  • le aafiaga o fualaau faasaina ma vailaau kemini,
  • faʻasologa o gaioiga taʻitasi.

E le gata i lea, o loʻo i ai le maʻisuka (maʻisuka gestation) ma le maʻisuka, lea e atiina ae ile talaaga o le le lelei o meaai.

Uluai faailoga o le maʻisuka

Faʻaaliga e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻe o le maʻisuka:

  • faateleina le vaivai, faaitiitia le galue malosi e tusa lava pe lelei meaai paleni, lava le moe ma le leai o se popolega faaletino pe faalemafaufau,
  • moe pe a uma ona 'ai,
  • polyuria (faʻaopoopoga o le urine), galala ma le malulu - o nei faʻaaliga e sili atu ona popole i tagata gasegase,
  • i fafine e maua i le maʻisuka, e mafai foi ona iloa le polyphagia - o se lagona o le fiaaai, lea e faamaumauina i taimi uma ma e le mou atu e tusa lava pe a uma ona 'ai meaai maualuga-kalori,
  • se manava e pei o se acone e mafai ona matauina,
  • o le i ai o le mamafa o le mamafa poʻo le gaʻo, aemaise lava i le faʻaputuina o gaʻo i le manava,
  • toto maualuga
  • faʻatasi ai ma le maʻisuka e leai se inisalini, e mafai ona matauina le paʻu mamafa, o le faailoga muamua lea o le atinaʻeina o le maʻi,
  • tulaga le mautonu,
  • ituaiga o fao o fao ma mucous membranes (ona o taunuuga o le hyperglycemia),
  • e masani ona malulu ona o le faʻaitiitia o le puipuiga,
  • e oʻo lava i nai paʻu paʻu paʻu e faʻaleagaina ma le faʻaleagaina ma e tele lava ina afaina,
  • e masani ona le fiafia i maso o le tamai povi
  • o faʻamaʻi o le faʻamaʻi e aofia ai le ulu o le ulu, lotovaivai, ma le faateleina o le faʻaleagaina.


Uiga o le paʻu o le paʻu. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o elemene elemene e ono oʻo mai i luga o le paʻu. E masani ona matauina:

  • Xanthomas - tulaʻi ona o suiga i le lipid metabolism faasaga i le talaaga o le hyperglycemia. E foliga mai o laumei samasama e foliga mai, o se tulafono, i luga o le maualuga o luga o vae.
  • Erythema - mumu lanu mumu ma tuaoi manino o loʻo i totonu o vaega tatala o le tino.
  • Paʻu i luga o vae ma se vaimusu malamalama.
  • Maʻisuka scleroderma - faʻaalia i le mafiafia o le paʻu (faʻapitoa i tua po o le ua).

O le paʻu paʻu ma le mucosa vaʻaia, o le palasi o fao ma lauulu, o le vevela ma le faʻailoga i luga o foliga o loʻo iai foi le uiga o le maʻisuka. I tagata gasegase pe a uma le 50 tausaga, e masani lava ona tusia le faaletonu o le vaai. O faʻaaliga uma o le faʻamaʻi e mafai ona puipuia e isi faʻamaʻi, lea e faigata ai le faʻamaonia. Pe a oʻo mai faʻamaoniga o loʻo i luga o le hyperglycemia, e tatau ona e faʻatalanoa se endocrinologist. O le a ia fuafuaina mafuaʻaga o ia faitioga ma faʻamaonia suʻega talafeagai, ultrasound poʻo isi suʻega.

O le a le maʻisuka ma le maʻisuka?

O le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 o le taimi lea e maualuga ai le maualuga o le kulukose o le toto o le tagata. E i ai pea le kulukose i totonu o lou toto, lea e faʻaaoga e le tino o se puna o le malosi. Ae peitai, o le tele o le suka e afaina ai le soifua maloloina. Mai le toto, glucose e ulu atu i sela, i le mea e mumu ai le suauu. Ina ia mafai ona alu le suauu i totonu o sela, e manaʻomia le inisalini. O le hormone lea o le pancreas, aemaise lava o ona peta peta, e gaosia. Mai le pancreas, o le inisalini e ulufale atu i le toto, i mea e fai ai lana galuega, e fesoasoani ai i siama e faʻaaogaina le kulukose.

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o le pancreas e le lava ai le insulin. I le maʻisuka ituaiga 2, e lava pe sili atu ile inisalini i totonu o le toto, ae o le lagona o sela i totonu o le maʻitaga ua faaitiitia. Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka, e maualuga le maualuga o le toto toto. O lenei mea e mafai ona mafua ai ni faʻalavelave matuia - tauaso, faʻalavelave faʻapitoa, tosoina o le vae poʻo le vae, ma e masani lava o le fatu fatu poʻo le taʻavale. I fafine o loʻo faʻatamaʻi tausaga, o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o se taunuuga o le maʻitaga leaga.

Prediabetes - ua maualuga le suka o le toto, ae le tele tele. E le o le "atoatoa" o le maʻisuka. Afai e le pulea le maʻisuka, ona oʻo lea i le taimi o le a avea ai ma le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, o tagata gasegase e tele lava ina maliu mai le fatu fatu aʻo leʻi oʻo i le ituaiga 2 o le maʻisuka e iai le taimi e atiina ae ai. Faʻaaogaina lenei suʻesuʻega i se tulaga sili ona mamafa, e tusa lava pe leai se mea e afaina ai oe i le taimi nei. O le a le i ai ni aʻafiaga leaga pe afai e te fesuiaiga i se olaga ola maloloina - suia au meaʻai ma auai i aʻoga faʻapitoa.

Faailoga o le maʻisuka i fafine

Mo le tele o vaega, o faʻamaʻi o le maʻisuka i fafine e tutusa ma tane. Na o le pau lava le uiga o tamaʻitaʻi o se faʻamaʻi pipisi. O le maʻisuka na mafua ai tulaga lelei mo le toe gaosia o sigi i totonu o le tino. Faʻatasi ai ma isi mea, o fatufatuga faʻamaʻi e mafua ai le vevela ma le faʻasao. E le gata i lea, i le maʻisuka, o le galo e mumusu e togafitia.

Faʻamataʻoti puupuu ia faʻatele masani masani:

  • Tigā, masani ona faia.
  • Fungal iniseti i le gutu po o vae.
  • O se fafine e le mafaamatalaina le leiloa le mamafa (e le o taimi uma!).
  • O le le lava, o le gau o le vaai, o mafaufauga o mafaufauga o faailoga ia e sese ona mafua mai i le matua.

O nisi taimi o se faʻamaʻi i fafine e faʻaalia i le mea moni o loʻo maua i ai lima ma mata, fao ma lauulu. Ae o faailoga "teuteu" o le maʻisuka e le mafai ona manatu e masani. E le seasea. Ma e leva lava aʻo lei suia le paʻu, fao ma lauulu, o le ae lagona vaivaiga, gasegase tumau, fia inu pea ma isi faʻamaoniga autu.

O togafitiga o maʻi suka:

  • soifua maloloina lelei
  • gaoioiga faaletino
  • le siakiina e le aunoa o le kulukose o le toto,
  • Injections inisalini - pe a manaʻomia.

Faitau atili faʻamatalaga:

  • Le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma le matelaina, inisalini ma le galue malosi.
  • O togafitiga lelei mo le maʻisuka ituaiga 1 e mausali lava le suka masani, maualalo o tui o le inisalini, ma le taofia o faʻafitauli.

O auiliiliga o togafitiga o le maʻisuka i fafine o loʻo faʻamatalaina i lalo. Saili pe faʻafefea ona aafia lou toto toto, vailaʻau, ma le inisalini i le faasologa o le paʻu o le tino, maʻitaga, ma le menopause.

Vaega o le maʻisuka ituaiga 1

O le inisalini o se tasi lea o hormones e nafa ma le faʻaaogaina o meaai. E faʻapipiʻi le kulukose mai le toto i siama ma aʻafia ai foi i le metabolism o protein ma gaʻo. O le a aoga mo oe le faitau i le tusiga "Faʻapefea ona galue le inisalini, pe faʻafefea ona faʻasaina le toto suka". O nisi fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 1 e matauina afai e te faʻaitiitia le tui o le inisalini, e faigofie ona e le maua le mamafa. Prick iti insulin - ma o le mamafa o le tino o le a vave faʻaitiitia e 2-3 kg. Ae ui i lea, i ia ituaiga o faʻataʻitaʻiga, e aveesea ai le suka toto. O le gau o le paʻu pupuu e maua i le tau o le atinaʻeina o faʻafitauli matautia o le maʻisuka, e masani lava ona le mafai ona faʻafitia.

Ia manatua o le le lava o le inisalini, vai, ae le gaʻo, o le mea muamua e tuua ai le tino. O le mea lea, o le leiloa o le mamafa o se mea vave faʻafuaseʻi. Ae peitai, pe a toe faʻafoʻi e se fafine le masani o inisalini, o lona mamafa e vave ona toe foi mai. E masani foi ona faateleina. O faʻafitauli o le maʻisuka ua atiaeina e le mou atu. Ma afai e te faatapulaaina le inisalini mo se taimi umi, o le a oʻo atu ai i le maʻi tigaina i le ketoacidosis o le maʻisuka. O le mea e leaga ai, o le faʻaitiitia o le tui o le inisalini ina ia le maua ai le mamafa o se tasi lea o faafitauli masani a le mafaufau e maua e fafine ei ai le maʻisuka. E tele taimi e te manaʻomia ai le fesoasoani a se fomaʻi maʻi, ma o nisi taimi o se fomaʻi mafaufau.

O le a le mea e tupu pe a le togafitia

O le maʻi suka i tamaitai ma alii, tagata matutua ma tamaiti e matautia mo ona faʻalavelave, lea e mafua ai le le atoatoa ma le vave maliu. O lenei faamai ua taua o le "fasioti tagata le leoa" aua e leai se mea e tiga ai i se tagata, e ui lava o loo i ai nei ni faafitauli i le aotelega atoa. A maʻi, o le a tuai ... Siaki se lisi manino o faʻafitauli o le maʻisuka. O auala o le faʻasaina ma togafitiga o faʻafitauli o loʻo faʻamatala auʻiliʻili iina. Faʻaalosia le faʻamalosi e siaki ma le totoa lau kulūkose metabolism.

I le 2007, na faasalalauina ai e le European Journaliovascular Journal le taunuʻuga o se suʻesuʻega umi umi o aʻafiaga o le maʻisuka i alii ma tamaitai. Ae paga lea, na foliga mai o le maʻisuka e afaina ai tamaitai nai lo alii. O lenei faʻamaʻi e faʻaititia ai le ola o tagata i le 7.5 tausaga, ma tamaitai i le 8.2 tausaga. Mo tagata, o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular i le 2-3 taimi, ma mo tamaitai, i le 6 taimi. E le gata i lea, o tamaitai e maualuga atu le lamatiaga o le a oso atu le fatu i le oti.

O le atuatuvale ma le maʻisuka e fafagaina e le tasi le isi ma avea ai se taamilosaga leaga e tau atu i le vave maliu. Ae o le atuatuvale i fafine e faalua ona tupu i taimi uma pei o tane, ma i maʻi e maua i le maʻisuka o loʻo iai pea le fua faatatau. I le faitau aofai o tagata ei ai le gaosiga o le gaosiolosi o le carbohydrate, o le a le mafai ona mafatia tamaiti i faʻamaʻi fatuga. Ae i totonu o le maʻisuka, o lenei avanoa o fafine ua leiloa. Latou te pagatia i le fatuina o fatugao e pei lava o tamaloloa.

Faaiuga: pulea ma le faʻaeteete le maʻisuka, tausia oe lava ia. I le tusiga e uiga i suega e tatau ona e faia, o le ae maua se lisi auiliili o suʻega. O le tele o taimi latou te manaʻomia e pasia i le fale suʻesuʻe ua faʻaalia. E le na o suʻega toto mo le suka, ae mo le cholesterol ma isi mea lamatia o le cardiovascular. Tuuina atu i luga e le aunoa. Vaʻai foi lau galuega fatugao. Fefaʻasoaʻi ma tagata tomai faapitoa pe a manaʻomia. O lau 'au fomaʻi e tatau ona i ai se cardiologist lelei, o se tagata faʻafomaʻi ... ma o se nephrologist o le a le afaina, i le tulaga lava.

Puipuiga

O le maʻisuka ituaiga 2 e nafa ma le 9/10 o mataupu uma o lenei maʻi. O le tala fiafia e faapea e le gata ina puipuia. E mafai ona faʻamautinoa e puipuia pe afai e te taitaia se olaga ola maloloina. Ma mo lenei mea e te le manaʻomia ona e nofo i luga o le 'fiaʻai' ma 'aiʻese i le aʻoga. Saili pe o le a le meaʻai ma le maualalo le maualalo o le taumafa-carbohydrate, ma pe faʻapefea ona fiafia i aʻoga faaletino.

E mafai e fomaʻi ona taʻu atu ia te oe e 100% le mafai ona puipuia le maʻisuka ituaiga 2 pe afai ua le manuia le gaʻo. Ae ui i lea, e le saʻo lenei mea. O le agaleaga leaga o lona uiga ua na o se masani o meaai "piopio" ma se olaga le mama e tuuina atu i fanau mai o latou matua. O meaai matelaina ma le galue malosi e le aoga lava. O se meaʻai maualalo-gaʻo ma le faʻaaogaina o le tino o le a fiafia ia te oe ma o le a tuʻuina atu se faʻamaoniga atoatoa o le a leai se maʻisuka ituaiga 2.

O le mea e leaga ai, e pei o le maʻisuka ituaiga 1, o togafitiga lelei e le oi ai nei. E talitonuina afai o le pepe o fafagaina, ma e le o se mea e faʻaoga, ona faʻaitiitia ai lea o avanoa e maua ai le maʻisuka ituaiga 1. Ae e le faʻamaonia lea tulaga. E leai se tui poo ni fualaau e fesoasoani tonu.

Tausiga o tane

I tulaga eseese o le taamilosaga, e le eseese le tala i le tino o se fafine. O nisi o hormones e faateleina, ao isi e maualalo le toto i le maʻisuka. O le tele o fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e tausia ai maualuga maualuga o latou suka mo le tele o aso ao le i amataina aso taua. Ma, pe a amata ona faʻagasologa, o le a toe foi mai le suka i totonu o le 1-2 aso. O le faataamilosaga o le taamilosaga e sili ona aoga i le taeao o le kuka. Faitau pe faapefea ona toe maua i le masani.

O nei mea uma e foliga mai o se maitaga, lea o loʻo faʻamatalaina auiliili i lalo. I le afa lona lua o le maitaga, ua tupu le suka, ma a uma ona fanau mai e vave ona toe foi i le masani. Ae, o le mea moni, i le taimi o le faasolosolo malie, o fesuiaiga i le kulukose i totonu o le toto e le malosi tele.

Atonu e te iloa le taimi e tatau ai aso taua. Tausia se tusi tala o fua o le suka e siaki pe faapefea ona amio i vaega eseese o le taamilosaga. A maeʻa le 3 masina, o le ae iloa o le ata e tutusa lava i taimi uma pe afai e le se ese le taamilosaga. Ou te uiga - o le tulaga e mausali, e te le popole tele, ma isi. Taumafai e taui mo le faateleina o le suka suka e mafua ai ona e mafua ai lau hormones i taimi uma. Ina ia faia lenei mea, i luga o aso saʻo, ia faʻaititia le fua o le inisalini tele i aso taitasi e 10-20%. E ono pa'ū le suka i le toto pe a uma le faʻagasologa o le faʻagasologa. I le tali atu i lenei mea, faʻaitiitia le fua o le insulin umi poʻo le insulin i le taimi muamua ao leʻi ai ile 20-30%.

E mafua mai le misa o le natura ona o le mea moni e faapea, o ovaries o se fafine matua e maua malie mai le estrogen. E mafai foi ona mafua mai le toso i le taotoga e aveese ai ovaries. I lenei tulaga, o le gaosiga o le estrogen o loʻo taofia faʻafuaseʻi. I le taimi o le menopause, o le tino o le tino e masani ona tulaʻi. O isi faailo e vevela, vevela o lagona, vaivai. Estrogen e faʻapupulaina le lagona o le tino i le inisalini. A oʻo ina laʻititi lenei hormone, o le puleaina o le maʻisuka e mafai ona faigata.

I le amataga o le misa, o le tele o tamaitai e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e matauina o lo latou hypoglycemia e tupu soo ma sili atu ona ogaoga. Ole osofaiga le lelei o le hypoglycemia i le po. O nei faʻafitauli e mafua mai i le mea moni e maualuga le maualuga o le estrogen. Mulimuli ane ua tuʻuina ma le maualalo. O se taunuuga o lenei mea, o le aoga o le inisalini ua faaitiitia, ma e tatau ona faateleina lona fua.

Fluctuations i le suka toto i fafine i le taimi o le misaopaʻu o tagata taitoatasi. E le mafai ona tuʻuina atu soʻo se faʻamatalaga tonu e uiga i tui o inisalini. Faʻasolosolo fua lau suka i se glucometer, tausia talafaamaumau, faʻavasegaina. Aoao pe faapefea ona faʻatusatusa saʻo ia tui o le inisalini mai lou toto kulukose toto ma meaʻai e te 'ai. E mafai e le suka ona fesuisuiai tele i tua ma luma, ae le o se mafuaaga lea e matua suia ai le tulafono o le inisalini togafitiga. Galue faʻamalosi, ae faʻapitoa - ma i le aluga o taimi o mea uma o le a faʻamautuina.

Gesational diabetes

O le maʻisuka faʻamamafa o le taimi lea ua matua faateleina le toto o le toto o se fafine i le maitaga. Ma i le taimi muamua, aʻo lei aveina se tamaititi, e masani lava. Faʻafitauli i le suka i le taimi o le maitaga e tupu i le 2-10% o fafine. Afai e le pulea le maʻisuka ile manava, ona i ai lea o taunuuga leaga mo le tina, aemaise lava mo le fomaʻi. I le isi itu, o lenei maʻi le gasegase e matua afaina lava i taumafa ma inisini injections. O le mea autu o le iloa i le taimi, ona togafitia lelei lea.

E manaʻomia lou faʻaaogaina o le mita i le tele o taimi i le aso, aemaise lava i le 30-60 minute talu ona 'ai. Vaʻaia oe lava ma le maelega, e tusa lava pe le maua e le suka maualuga le toto se faʻaʻailoga. E te le manaʻomia fetalaiga a le tama ma fanau faigata, oe? Vaavaai lau suka ma mulimulitai i le faʻatulagaga na faatonuina e au fomaʻi e mautinoa ai le masani ai o le atinaʻe o lau pepe.A maeʻa le fanau mai, o le a toe foʻi le suka i le masani, ma o le pulega e mafai ona vaivai.

Ina ia iloiloina lou tulaga lamatia mo le maʻisuka faʻamaʻi, tali fesili nei:

  1. E te mamafa tele pe e te matua aʻafia?
  2. E i ai ni aiga o le ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ituaiga 1?
  3. O le maʻitaga i luga o le 25 tausaga?
  4. Pe i ai ni faafitauli i le taimi o le maʻitaga muamua? O le maʻisuka faʻamamafa, o le faʻanoanoa, o le fetuseta lapotopoto e 4-4.5 kilokalama poʻo le sili atu, o le pepe na fanau.
  5. E i ai sau faʻamaʻi o le ovary polycystic poʻo isi faʻamaʻi e mafua mai i le tui insulin?
  6. Ua e maua se tasi o mea nei: faʻamaoniga o inisalini, faʻavaivaia o le kulukosesesese, prediabetes?
  7. Ua siitia le cholesterol toto "leaga"? Maualuga maualuga? Pe o i ai nisi mea aʻafiaga o le fatu cardiovascular?

Afai e te taliina le "ioe" i le itiiti ifo ma le tasi o fesili, o loʻo i ai se tulaga lamatia. Afai e lua pe sili atu tali lelei, ona maualuga lea.

Po o le a lava au tali i fesili o suʻega, siaki lou suka i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le gaioiga. O lau fomaʻi atonu o le a faasino oe i se auiliiliga.

Ina ia faamanino, o le anapogi ole suega toto toto e le o se filifiliga sili ona lelei. E mafai ona ia natia le faafitauli, tuʻuina atu se taunuuga lelei. O le hemoglobin glycated o se faʻataʻitaʻiga sili lea mo le togafitia o le maʻisuka ... ae le o le taimi o le maitaga, ona o loʻo tutupu faʻateleina mea tutupu. Faʻaalu le taimi e suʻe ai se suʻega o le faapalepale lua-itula.

O le maʻisuka ituaiga e maua ai pe a lua suʻega toto mo le suka i aso eseese e foliga leaga. E le lava le tasi taimi. Afai e gauai se fafine i le puleaina o lana suka, o le tele lava o tulaga e manuia le maitaga. O le togafitiga faʻapitoa e faʻamatala auʻiliʻili i le tusitusiga "Diabetes Gestation."

A maeʻa le 2010, e faʻatagaina le faʻatagaina o se taumafataga faʻatasi ma se faʻatapulaʻaina lelei o meaʻai gaʻo, e oʻo atu i le 80-100 kalama i le aso pe oʻo atu i le 35-45% o le faʻaogaina o le kalori. O vailaʻau faʻasolosolo ua vave ona faʻaaogaina ua faʻaaogaina atoa. I le taumafa a se fafine maʻitaga mai mea e maua ai gaʻo, na o fualaau faisua, fualaau aina ma sina cereal e totoe. O sea ituaiga taumafataga e faʻaleleia ai le toto toto ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o se gasegase o le maitaga, pe a faatusatusa i se "paleni" taumafa e aofia ai 45-65% o gaʻo. Punaoa - o le tusi "Maʻisuka: Faʻailoga, Togafitiga, Puipuiga", ed. I. I. Dedova ma M. V. Shestakova, 2011, mataupu e 23 "O le maʻisuka o le maʻisuka ua malosi".

O le mulimuli i se taumafa maualalo-carbohydrate (20-40 g o carbohydrates i le aso) i le taimi o le maitaga e le fautuaina i le asō. Ae peitai, e aoga le alu pe a uma le fanau mai. O le mea sili lea ona taua e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 i le vaeluaga ma le matua.

I le taimi lava e uma ai le fanau mai, atonu o le a toe foʻi mai lou suka toto i le masani. Ae peitai, o loʻo i ai le maualuga o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 2. O mea uma o loʻo tusia i luga i le vaega "Puipuiga" e mo oe. O tamaitai ua maua i le maʻisuka ituaiga e fautuaina e suʻe suʻega toto mo le hemoglobin glycina i le tausaga. Ua faʻamautinoa oe e puipuia le maʻisuka ituaiga 2 pe afai e te taitaia se olaga ola maloloina. O lenei faʻamaʻi e le maalofia.

Ituaiga 1 maʻisuka

Afai ei ai lou maʻisuka ituaiga 1, ia manatua o manaoga o le inisalini o le a suia i laʻasaga eseese o le maʻitaga. O le aofaiga ole aso ole inisalini o le a eseese i le I, II ma le III o tau o le maitaga. E le gata i lea, o le fua o le umi (basal) ma le vave (bolus) insulin e ono tumau pea e le suia.

E tusa ai ma le suiga i manaoga o le insulin, o le maitaga ua vaevaeina i vaitau nei:

  • mai le amataga i le 6 vaiaso,
  • 7-12 vaiaso
  • II ma III, seia oʻo i le faaiuga o le 36 vaiaso,
  • mai le 37 vaiaso aʻo leʻi tuʻuina atu,
  • o le 2-3 aso talu ona fanau mai.

Seʻi oʻo i le ono vaiaso o le maitaga, o mea uma o le a ono pei o masani. O le manaʻomia mo le inisalini e tumau lava i le taimi muamua aʻo lei amataina. Atonu e te le iloa foi ua e maʻitaga. E le gata i lea, mai le 6 i le 12 vaiaso, o le fua o le inisalini o aso taitasi e faʻaititia ai. E le foliga mai e ese ia te oe? Seʻio tatou vaai pe aisea e tupu ai lenei mea. O le gaioiga o le polokalame puipuia i le vaitau o lenei vaitau ua faʻaititia ina ia le tupu ai le fetal. Ona o lenei mea, o osofaiga a le autoimmune i luga o suauu peta pancreatic e faavaivai le tumau.

Atonu o le pancreas e amata ona maua mai ai nisi o lona lava inisalini. O se taunuuga o lenei mea, mai le 6 i le 12 vaiaso o le maitaga, o le lamatiaga o le hypoglycemia e faʻatupulaʻia 3 taimi. E matautia mo le fomaʻi. Lagona le saoloto e faʻaitiitia au tui o le insulin i le taimi lava e taʻu mai ai e le mita o loʻo alu ifo lou suka toto. O le mea e tatau ai, e tatau ona faʻaititia i le 25%, ae o tagata uma lava. Taofi maa kullukose i luga o le lima. E tusa lava pe leʻi oʻo i le maʻitaga, e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona faʻaaogaina mo le puipuia ma le toomaga o le hypoglycemia.

I le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia e le fafine ona puleaina lona maʻisuka e sili atu ma le faʻaeteete nai lo le masani

I le II ma le III, o le manaoga o le inisalini o le fafine e faʻatuputeleina le faʻatupulaia. E mamafa le mamafa o le tino. O le placenta e maua ai hormones e faʻaitiitia le aoga o le inisalini. O nei lapateni lapatisi tagata, proachron, prolactin ma cortisol. Mai le 12 i le 36 vaiaso o le maitaga, o le fua o le inisalini o aso taitasi e faʻatupulaʻia ile 2-3 taimi. E masani lava lenei mea. O le fua o loʻo ola malosi. Ina ia tausia lenei faagasologa, e te manaʻomia le tele o inisalini.

Mai le 36 vaiaso ao le i fanau mai, e le toe tupu le inisalini, ae tumau pea le maualuga. I le taimi lava e uma ai le fanau, e le na o le pau, ae paʻu lemu. E le afaina pe afai o le fanau mai o se mea masani pe o se mea e le o iai. A maeʻa ona aveese le placenta, o le maualuga o hormones na mafua ai le faʻafetaia o le insulin i le taimi lava lea e pa'ū ai i le tino o se fafine. I le muamua 24-48 itula talu ona fanau mai, o le aso sili ona lelei o le inisalini i aso taitasi atonu e maualalo ifo nai lo le maʻitaga. Mataʻituina le hypoglycemia i le vaitau lenei! Mo nisi o fafine ei ai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, i nei aso faʻapitoa, o le inisalini o le inisalini atonu e le talafeagai. E seasea ona tupu, ae ia teuina i lou mafaufau.

E le gata i lea, o lou inisalini o le a tutusa ma tutusa ma le maʻitaga. O le susu susu e faʻaititia ai le toto toto. O le mea lea, e tatau foi ona faʻaitiitia le tuʻuina o insulin. Ae peitai, afai e maua e se fafine le mamafa pe a uma ona fanau, o le a faʻapupulaina ai le malosi o le inisalini. Ina ia totogi, o le a manaʻomia le maualuga o aso o inisalini. A e tausia se pepe, o le ae moe lemu, e le lava le moe. O lenei mea o le a aʻafia ai foi lou manaoga ile inisalini, atonu i le itu o lo latou faateleina.

Mo le tele o vaega, o le maʻisuka i fafine e le ese mai lenei faamaʻi i alii. E toetoe lava a tutusa ia faʻamaʻi. O se tuusaunoaga o faʻamaʻi vavalalata, o le natura na faʻamafanafanaina tane. Ae le tatau i tamaitai ona popole e uiga i le le atoatoa ...

O vaega o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka i fafine ua faamatalaina auiliili i luga. O laʻasaga o le taʻamilosaga, maleopause ma le tele o maitaga uma e aʻafia ai le toto toto. I nei tulaga uma, e tatau ona fetuunai le fua o le inisalini. Aoao e fuafua saʻo le fualaau, ma aua le tuiina mea tutusa i taimi uma, e pei ona faia e le tele o maʻisuka.

O le 'upega tafaʻilagi o le DiabetMom.Com e faʻalauiloaina ai metotia fou o le puleaina o le maʻisuka i le gagana Rusia:

  • maualalo meaʻai gaʻo
  • aoaoga faaletino ma le fiafia,
  • auala taufaasese e fuafua ai tui o inisalini.

Aoao lenei faʻamatalaga ia tausia lelei lou toto suka, pei o tagata soifua maloloina. O lenei suka e le sili atu nai lo le 5.5-6.0 mmol / l pe a uma ona 'ai, i le taeao i luga o se manava gaogao ae maise lava aʻo le i ai. Faatasi ai ma ia faailo, o le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka e leai se fesili. O se soifua maloloina seia oʻo lava i le matua ua avanoa nei mo tagata gasegase Rusia. Afai ei ai pea au fesili e uiga i uiga o le maʻisuka i fafine, e mafai ona e fesili ia i latou i faʻamatalaga. O le pulega o le nofoaga e vave ma auiliili.

O le maʻisuka insipidus

E tatau ona matauina le i ai o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka insipidus. O le a le ute o lenei togafitiga? O lenei fuaitau e faatatau i le maʻisuka i le totonugalemu o le genesis, lea e atiina ae ai le le lava o le totoina o le horopone vasopressin e le hypothalamus. E le gata i lea, o se nephrogenic foliga o le maʻisuka insipidus, lea e tupu i se masaniga masani o le vasopressin faasaga i se talaaga o le le maualalo o mafaufauga i gaioiga o hormones, ua vavae ese.

E faapefea ona faʻaalia lenei maʻi? O ona faailoga muamua e mafai ona faʻataʻitaʻiina le maʻisuka, ona o le tele o le galala ma le vevela (o le urine volume per day e oʻo i le 6 l). O tagata maʻi e faitio i le faʻalavelave moe ma le tele le vaivai. O le ulu o le ulu, o le paʻu vevela, ma le faʻaitiitia o le eletise sima ma le gau o le mamafa o loʻo faamaumauina foi. I lenei tulaga, o le suka o le suka o loʻo i totonu o taʻaloga masani, o se mea taua lea e mafai ai mo suʻesuʻega eseese o le maʻisuka insipidus ma faʻalavelave ai i le i ai o le maʻisuka, mafaufau faʻapitoa o le psyzipsia ma le fatu fatu.

Togafiti

O le sini autu o soo se togafitiga mo le maʻisuka o le tau faasaga i le hyperglycemia. O togafitiga togafitiga e ono fesuisuiai e fuafua i le ituaiga o maʻisuka. O lea la, o le maʻisuka ituaiga 1, naʻo le togafitiga o le inisalini. Injections o vailaau faʻamalosi e maua ai le vave faʻaaogaina o suauu gaʻo e sau ma meaai. O le insulin e maualalo le kulūkose i le po ma le va o meaʻai. E iai foʻi sauniuniga faʻatasi e iai mea e lua o loʻo taua i luga, ae e masani lava e le faʻaaogaina i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1. O a fualaau e faʻaaoga ma pe o le a le fualaau - o le fomai e fuafua e faalagolago i le maualuga o le glycemia.

I aso nei, o loʻo faʻaleleia auala fou o togafitiga. E tatau ona taua i latou o le gafa o suauu beta, oe nafa ma le faaselaina o le inisalini, poo le pancreas uma, o togafitiga o gasegase poo togafitiga o le toto, lea o le a matua lafoaia ai le inisua. Ae ui i lea, o nei mea uma ua na o le laasaga suʻesuʻe, ma o le inisalini e tumau pea le togafitiga autu.

I le togafitiga o soʻo se ituaiga o maʻisuka, o se matafaioi taua e faia i meaʻai talafeagai. E taua tele mo tagata mamaʻi e le fia faʻanoanoa, ia tufatufa lelei le gaʻo gaʻo i le aso atoa. O meaai e fautuaina i ni vaega laiti. O lenei mea e taofia ai sosolo i le maualuga o suka. O le kalori matāʻupu o mea taumafa i aso taʻitasi e fuafua e faʻatatau i le faʻasologa o le inisalini.

I le maʻisuka, e lua ituaiga o menus ua mamanuina e puipuia ai le mamafa, o lona uiga, o meaai maualalo-calorie o loʻo aofia i le lisi. E le gata i lea, o le maʻisuka, o le faateleina o le tele o le cholesterol ua faamaumauina, lea e aafia ai le tulaga o le vaa, o le mea lea, e tatau ona faatapulaaina gaʻo manu. O oloa gaosi susu e tatau ona leai se gaʻo, o iʻa e mafai ona faatagaina na o meaʻai e maualalo le gaʻo i totonu o le vela poʻo le tusitusi.

I mea taumafa, e tatau ona tuʻuina atu ia i latou o loʻo i ai le "gaogao" gaʻo (pe a ulu atu i le tino, o le suka e tupu malie, 20 minute talu ona 'ai). E taua le taulaʻi atu o le vevela o ipu ma a latou faʻaauau e aʻafia ai le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo. Mo le maʻisuka, e sili atu ona lelei le 'ai o meaʻai malulu, maoaʻe ma fibrous e maualuga i fiber.

Tuua Lau Faamatalaga