Taʻo toto o le suka i tamaitai i le matua - o se laulau taua tele

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le tele o le kulukose i totonu oo latou toto ma faia fua masani. O tulaga masani masani e ese siʻitia e fuafua i tausaga o tagata.

Suga masani i luga o se manava gaogao e 3.2 - 5.5 mmol / lita. I luga o se manava atoa, e mafai e le tagata ona alu aʻe i le 7.8 mmol / lita.

Mo le faʻatuatuaina o taunuʻuga, o fuataga e faia i le taeao, aʻo leʻi 'ai. Mo taunuʻuga saʻo, e tatau ona faia le suʻesuʻega i le taeao, ao le i ai meaai. E le mafai ona faʻatuatuaina le auiliiliga pe a iai ni tulaga faʻalavelave, ogaoga poʻo manuaga laiti.

Gaoioiga masani

A le lava le tino pe a le tali lelei le tino, e tatau ona maualuga le maualuga o le suka.

O le tuputupu ae o lenei faailo e afaina foi i:

Taimi masani anapogi toto toto i totonu o le moli / L:

  • i se tamaititi mai lona fanau mai i se masina 2.8 - 4.4,
  • i se tamaititi ei lalo o le 14 tausaga 3.3 - 5.5,
  • i se tamaititi mai le 14 tausaga ma tagata matutua 3.5-5.5.

Pe a suʻesuʻeina le toto mai se tamatamailima po o se vein, o le taunuuga o le a laʻititi ese lava, o lona uiga, o le fua o le suka i le toto vevela e sili ona maualuga. O le averesi masani o le toto vevela o le 3.5-6.1, ma capillary (mai le tamatamailima) e 3.5-5.5.

Ina ia maua se siama o le maʻisuka, e le lava le suega o le kulukose mo le suka. E tatau ona fai le auʻiliʻiliga i nisi o taimi ma faʻatusatusa taunuuga ma faʻamaoniga o le maʻi ma lona talafaasolopito lautele.

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mai le tamatamailima e 5.6 - 6.1 mmol / l (ma mai le vein 6.1-7) - o lona uiga o le solia lea o le faapalese kullukose poo le setete o prediabetes. Afai o le toto toto toto e silia ma le 7.0 mmol / l, ma le 6.1 mai le tamatamailima, e talia e talanoa e uiga i le maʻisuka.

A oʻo i lalo ifo o le 3.5 mmol / l le kulūkose a se fafine, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le hypoglycemia ma mafuaʻaga faʻaleagaina pe faʻaleagaina. O le suʻega toto mo le suka e faʻaaogaina e iloa ai le maʻisuka ma iloilo le aoga o togafitiga.

Aʻo le sili atu i le 10 mmol / l le glucose o le anapogi, o le maʻisuka ituaiga 1 e manatu ua totogi.

Mo le faʻamaʻi o le ituaiga 2, o le iloiloga o maʻaʻoga e sili atu ona mamafa: o le maualuga masani o le suka i le toto e masani lava i luga o se manava gaogao e le tatau ona silia ma le 6 mmol / L, ma i le ao e le sili atu ma le 8.25 mmol / L.

Glucose i tamaitai

E pei ona e iloa, o le suka maua i totonu o le toto e faalagolago lea i le matua o le tagata ma le itupa.

Ole WHO na faʻatuina ni taʻiala mo le maualuga o le suka o le toto mo tamaitai, e faʻatatau i lona matua.

I teine ​​i lalo ifo o le 14 tausaga, o le kulūkose, i le tasi taimi poʻo le isi, e mai le 2.80 - 5.60 mmol / l, e faʻatatau i suiga i le tino ola. Mo tamaitai e 14-60 tausaga, o le kulukose concentrations o le 4.10 i le 5.90 mmol / L e talia.

O tamaitai ua taʻi 60 - 90 tausaga e masani lava ona i ai le suka toto e 4.60 - 6.40 mmol / l. Mo i latou na pasia le 90 tausaga, o le masani e 4.20 - 6.70 mmol / l.

O le masani o le suka o le toto i teineiti e 20 tausaga le matutua o loʻo i totonu foi o tapulaʻa ua faʻaalia. Ae peitaʻi, a maeʻa le 25, 26 tausaga, e amata ona faʻaitiitia le lagona o le tino i le inisalini, e pei ona maliu nisi o le tino, ma mafai ona faʻaopopo le mamafa.

O le iʻuga, o le inisalini, e oʻo lava i le gaosia e masani lava, e le faigofie ona gauai i fuluʻi i le taimi, ma faateleina le maualuga o le suka.

Aisea e vavaeeseina ai le suka toto mai le masani


I fafine, o le lisi o mea taua e iloa e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o le faailoga o le suka o le toto e aluese mai le masani.

O fomaʻi e manatu o le mea e sili ona taatele o se siitaga pe, i se isi itu, o se faʻaitiitia o le aofaʻi o hormones o feusuaiga. E maitauina foi e mafai ona suia tulaga o le kulukose ona o le le paleni o meaai.

O aʻafiaga masani e aʻafia ai le tino o se fafine, e mafua ai le faʻaleagaina o le mafaufau ma aʻafia ai le paʻu. O lenei tino e maua ai le inisalini, o le pule sili lea o le toto suka.

Faʻafesoʻotaʻi tagata i aso nei e uiga i fafine maʻisuka provocateurs:

O nei amio leaga e le gata ina afaina ai le tulaga o le paʻu, ae o le mafuaʻaga foi o le fausiaina o le tele o faamai o totoga ma tino, lea e masani ona oo atu ai i le fausiaina o se maʻi.

Faailoga o le maualuga o le kulukose

O aʻafiaga autu e foliga mai e faasolosolo malie. O le mea lea, o se tagata mo se taimi umi e le iloa ai suiga i lona tino, o lona uiga e alu loa o ia i le fomaʻi.

I le tele o tulaga, e manaʻomia e tagata le fesoasoani faʻapitoa i laʻasaga mulimuli o le faʻamaʻi.

E mafai ona e talanoa e uiga i togafitiga pe afai ei ai se tagata:

  1. maualuga le vaivai
  2. ulu tiga, vaivaiga,
  3. mamafa o le mamafa ma le maualuga o meaʻai,
  4. matuai galala
  5. mūmū mucous membranes,
  6. tele gaioiga o gaioiga, urination i le po.

E le gata i lea, e mafai e le tagata ona i ai ni faʻafefete i luga o le paʻu, faʻamaʻi, malosi ma le faʻamalolo manuʻa ma maʻila.

Faatasi ai ma le faʻaalia o le faʻaleagaina o le faagasologa, e taua foi:

  • faaitiitia le puipuiga,
  • malulu tumau
  • faaitiitia galuega
  • sasaa ma susunuina i totonu o le nofoaga vavalalata.

O nei mea uma ua taʻua o faailoga o le tele o le kulukose i le toto. E tusa lava pe iai se fafine i le 27.28 tausaga le matua na o nisi o nei faʻaʻailoga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O tagata e maua i le maʻisuka o loʻo aʻafia i le maʻi:

  1. matua
  2. genis predisposition
  3. mamafa tele
  4. togafitiga o le pancreas.

I lenei tulaga, o se iloiloga se tasi e le mafai ona faʻatuatuaina, aua o le tele lava o taimi o faʻaalia e tupu mai i galu ma le manino.

Suesuega

Ina ia siaki lou suka toto, e tatau ona e faia se auʻiliʻili i luga o se manava gaogao. O tamaitai e tatau ona tofotofoina e le aunoa aua latou te foliga mai e atiaʻe le faʻamaʻi. E sili le amata ona faia i se taimi taimi se iloiloga mai le 29-30 tausaga.

O le suʻesuʻega e faia i le falemaʻi. E faʻapefea ona saunia mo foai toto mo le suka? Aʻo le i maua le toto, e le mafai ona e 'ai meaai mo le 8-10 itula. A maeʻa ona ave le plasma, e tatau i se tagata ona ave le 75 g o le kulukose i le vai. A mavae le lua itula, toe faia le suʻesuʻega.

Afai a maeʻa le lua itula, o le faailoga o le ai ai i le lautele o le 7.8 - 11.1 mmol / lita, ona iloa ai lea e le fomai le faapalepale o le kulukose. Afai o le maualuga o le suka i totonu o le toto e sili atu i le 11.1 mmol / l, ona faia lea o se faaiuga i le i ai o le maʻisuka malosi. A itiiti ifo i le 4 mmol / l le auiliiliga, e tatau ona faia ni auiliiliga faaopoopo.

Pe a filifilia le faʻavaivai o le kulukose, e taua le gauai atu i le tulaga o le soifua maloloina. Afai e te faia togafitiga uma, e mafai ona e aloese mai le alualu i luma o le maʻi.

O nisi taimi o le toto toto i fafine, o tane ma tamaiti e 5.5 - 6 mmol / l, o loʻo faʻamaonia ai se tulaga vavalalata, o lona uiga, o loʻo faʻasolosolo. I lenei tulaga, o taumafa, gaioiga faaletino ma le teena atoatoa o masani leaga e faailoaina. O le maʻi suka e mafai ona fausiaina i soo se matua, e tusa lava pe o se tamaitiiti e tasi le tausaga le matua.

Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e te le manaʻomia se meaʻai faapitoa. Ae ui i lea, aua neʻi 'ai ni mea suamalie i ni aofaiga tetele. O faʻamaʻi faʻafuaseʻi, maʻitaga poʻo tulaga faigata e mafai ona aʻafia ai le faʻamaoni o faʻamaumauga.

E le fautuaina le faia o suʻega pe a fai e faigaluega se tasi i se po. E taua tele le moe lelei a le tagata. E tatau ona faʻatino le suʻega ile ono masina pe afai o le tagata e 40-60 tausaga.

E tatau ona tuʻuina atu faʻamatalaga masani pe afai o loʻo lamatia le tagata. Muamua lava, o tagata nei o loʻo i ai le tele o meaʻai, o se mea na tupuga mai, faapea foi ma tina maʻitaga o soo se vaitausaga.

Suga i fafine aʻo maʻitaga

O se fafine e afaina i faʻamaʻi eseese ao aveina se tamaititi. Leai se faʻasalaga ma le maʻisuka. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i le taimi o le maitaga, o le tino o le fafine e iai ni suiga taua. E masani lava, o faasaʻoga e faia foi i le gaioioiga o le faiga o le hormonal.

Glucose o le toto i fafine maʻitaga e 25-30 tausaga ma le matua e 4.00 - 5.50 mmol / L. pe a 'ai e se fafine, e le sili atu i le 6.70 mmol / l lenei fuainumera. I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le kulukose e mafai ona faateleina i le 7.00 mmol / L. E le manaʻomia ai togafitiga togafitiga.

E tatau ona tumau le suka i le toto atoa. Mai le lua masina, o le kulukose i totonu o se tina maitaga e tatau ona suʻesuʻeina i taimi uma. O le toto e masani ona ave i luga o se manava gaogao.

O le pancreas o se fafine maʻitaga e faigata ona faʻafetaui le avega. O le mea lea, o se fafine ei ai lona ituaiga o maʻisuka. O lenei tulaga e le o se mea lelei mo se tina maʻitaga, talu ai o le suka maualuga e ulufale atu i le fomaʻi, mafua ai ona mamafa le pepe, faʻapea foʻi ma faʻafitauli tau atinaʻe.

I se fafine o loʻo iai se pepe, o le faʻaitiitia o le suka i totonu o le toto e masani ona tusia. O le mea moni e tatau ona ia tuʻuina atu le kulukose ma meaʻai i lona tino atoa ma le fusi. E ave e le tamaititi le aofaiga o suka o loʻo ia manaʻomia, ina ia ono mafatia le tina.

O lenei tulaga e aliali mai lava i le le fiafia o le fafine, faʻapea foi ma lona galala ma faʻaititia ai le tino ma lagona. O ia ituaiga o faailoga e vave ona alu ese pe a uma ona 'ai meaai, o lea e fautuaina ai e fomaʻi ia fafine maʻitaga e' ai meaai i ni vaega laiti i le aso atoa. O le mea lea, e le mafai ona alofia le fausia o le hypoglycemia poo le leai o le suka. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻamalamalamaina le aʻafia o le tino i le toto suka.

Le Taua o Pulea Suavai

O gaʻo vailaʻau na maua ma meaʻai e paʻu i glucose ma isi suga faigofie. O loʻo aʻafia e lelaʻau o le intestinal, ona ulufale ai lea i le faʻagasologa o le taamilosaga. Ole suauu faigofie e faʻaaogaina e le tino o le tagata e maua ai le malosi mo metabolic processes.

O le sili ona maaleale i le maualuga o le suka i le toto, o mea ia o le popolega ma le cardiovascular systems.

O le faaitiitia o le suka toto e tau atu ai i popolega, popole. Loto o le fatu, tachyarrhythmias, faʻateleina o le toto, tamaititi ua vavae ese, le mautonu i le avanoa, faaletonu o le paʻu ma le mafaufau musika, vomiting, totogia, fiaai tele, faailoga o le neurological foo, ma isi.

O le faateleina o le toto toto, o le foliga mai o le gutu malogo, o le vevela ma le vevela paʻu, paʻu o le fatu, le galala tele, vaʻaia le vaʻaia, faʻaitiitia le mafai ona toe faʻafouina o le paʻu ma mucous membranes, faʻaitiitia le puipuiga, ma isi.

E masani lava, o le inisalini e faʻatautaia le gaioiga o le kulukose mai le toto i totonu o le tino, faʻapea foi ma le gaioiga o le eletise malosi o suauu gaʻo i le tulaga o se fanua faʻasao-glycogen poʻo triglycerides. O le tino o le tagata e taumafai e taui mo le sili atu o suga e ala i le tosoina faatasi i latou ma le faanatinati ma le gaioiga malosi o le inisalini.

O se suiga taua i le maualuga o le suka ma le inisalini i totonu o le toto e mafua mai i le paʻu poʻo le maliu ona o le ogaoga o faʻalavelave o totoga i totonu. I le taimi lava e tasi, o le maualuga ma le maualalo o faʻatatauga o le vailaʻau e tutusa lava le lamatiaga o le ola.

O afea e tatau ona tofotofoina ai oe?

O le tagata gasegase e mauaina se faʻamatalaga mai se fomaʻi, endocrinologist, cardiologist, fomai, fomai poʻo le fomai tipitipi. E fautuaina le auiliiliga pe a:

  • suʻesuʻeina suʻesuʻega faʻaletausaga a se fafine. O loʻo faia i le faʻamoemoe o le vave iloa o le maʻisuka, talu ai o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i nai mea laiti i se amataga vave. E ui lava i le genetic predisposition i togafitiga, e mafai lava ona faʻaalia i le tagata lava ia,
  • tulaga faʻasolosolo, pe a maualalo ifo le maualuga o le suka i le tagata maua i le maʻisuka, ae sili atu nai lo le faʻatagaina masani,
  • se mea moni o le maʻisuka. I lenei tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona fua le suāsusu i aso uma,
  • le mafaʻatasi o talatalanoaga le manino ina ia mafai ai ona vavaeeseina le toto maualuga o le toto o le tagata maʻi,
  • faailoga o le maualuga o le toto o le suka,
  • maʻitaga e taofiofia le maʻisuka faʻamaʻi. Afai e maua, e tatau ona faʻamalosia le auʻiliʻili i le taimi atoa o le maʻitaga ma ina ua mavae le fanau mai o le pepe,
  • suʻesuʻega auiliili faʻatasi ma auʻiliʻili mo insulin ma le C-peptide.

E faʻapefea ona faia se suʻega toto?

O fua masani o le toto suka o loʻo fuafuaina e tusa ai ma WHO i le 2006. O le aʻafiaga o le faiga o le enzymatic (hexoginase) o le faʻatinoina lea o ni tali e lua. Muamua, faatasi ai ma le fesoasoani a se mea e mafai ai, o le tali o le glucose-6-phosphate formation ua maeʻa, ona sosoo ai lea ma lona liua o le enzyme i le 6-fascogluconate. O le tali e maua mai i le toe faʻafouina o le coenzyme NAD + i le NADH -, o lona fua faatatau lea e mafai ona faʻamautu i le uumi o le 340 nm.

O le maualuga o le auiliiliina o le auiliiliga o lenei auala, lona faatuatuaina ma le aoga, ua faamaonia ma faamaonia. O le tausisia o nei taiala ua mafai ai ona siitia i le tulaga masani mo le fuaina o le maualuga o le suka i le toto o le tagata.

O le toto poʻo le toto vevela - o le a le mea sili e foai atu?

O suʻega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe e faia i luga o le manua o le toto. E tatau ona tuʻuina atu i le toto vevela, ona o le faʻaititia o le siama (faʻamaogaina o totola mumu i vitro), e mafai ona faʻaseseina ai taunuuga. E le gata i lea, o le aoina o le toto vevesi e ala i masini faʻaonaponei faʻaonaponei e faʻaaogaina ai le faʻafesoʻotaʻi ma le siosiomaga ma faʻaitiitia ai mea sese.

E tatau ona aoina le toto o le toto toto ina ia lofituina ai alofilima mai le tamailima i totonu o le pu. Ae ui i lea, o le avea o le biomaterial i lenei auala e faigata tele mo se tagata matua, ma mo teineiti e le mafai ona mafai.

O le suʻeina o le toto mai le tamatamailima ua manatu o se metotia manino, o lona faʻaaogaina e mafai ona faʻatagaina i le siakiina e le tagata lava ia le taua i le aso. O le masini fua o se glucometer ma fasi siaki. Mo nisi faʻamatalaga sao, e tatau ona tuuina atu le toto vevela. E tatau ona manatua o le taua masani o le faʻamaufaʻailogaina o tamatamailima ma vein e ese si ese.

Faailoga o le toto maualuga i le tagata matua

O le maualuga o le kulukose o loʻo faʻaalia e le fomaʻi o le hyperglycemia, o le faaletonu o le hypoglycemia. Faailoga o le toto maualuga i tagata matutua:

  • e masani ona faia, aemaise i le po,
  • e oʻo lava i manua laiti i luga o le tino e faʻamalolo umi ai
  • vaivai po o le vaivai vaivai,
  • lagona o le le fiafia e aunoa ma ni mafuaʻaga faʻamoemoe, atuatuvale,
  • oso faafuasei o lagona,
  • faʻamaʻi pipisi
  • paʻu o le mamafa (ao tumau pea le manaʻo masani),
  • ogaoga o le paʻu ma mucous membranes,
  • matuai galala
  • paʻu o le paʻu, e masani lava faʻamaʻi tigaina,
  • faʻaitiitia le faʻalogoina o lima poʻo vae.

O se faʻaaliga tuʻufaʻatasi pe faʻaesea o faʻamaoniga o loʻo i luga o se mafuaʻaga lelei lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi mo le auiliiliga.

Faailoga o le hypoglycemia

Afai o le maualuga o le suka o le toto e pa'ū ifo i lalo ifo o le masani, ona popole ai lea o le tagata e uiga i le vevela, vevela poʻo le ulu, faʻavaivaia faʻavaivaia, faʻapea foi le fiaai tele poʻo le lagona o le gaioiga, le faʻavevesi, le fefe poʻo le atuatuvale, le mautonu i le vateatea, uunaiga, solia o le paʻu o le paʻu, ma isi.

Suauu toto - o se laulau o tulafono masani mo fafine i tausaga taʻitasi

O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto i fafine e fuafuaina mo tamaitai taʻitoʻatasi e le fomaʻi, ma mafaufau i lona matua.E taua tele le faia o suʻesuʻega i luga o se manava gaogao, ia le itiiti ifo i le 8 itula i le maea ai o le taumafataga mulimuli. O fua masani masani o le faitioga ina ua maeʻa ona 'ai, ae ui i lea, o nei faʻamaumauga e leai se taua o le faʻamaʻi mo le fomaʻi.

Taua: o tulaga masani masani mo le vevesi ma le toto suauu e ese lava. O le mea lea, aua e te maofa pe afai o le tau o le faailoga e eseese ma fuaina le maualuga o le kulukose i le toto vevela ma le ulu.

O le laulau o loʻo otootoina ai tulaga faʻatagaina o le taua o le faʻavae o le toto mai le tamatamailima ma le vein, faʻalagolago i tausaga o le fafine.

TausagaOle masani masani anapogi glucose, mmol / L
Mai le veinMai le tamatamailima
Mai le 1 le tausaga i le 15 tausaga2,7 – 4,52,5 – 4
Mai le 15 i le 20 tausaga3,2 – 5,53,2 – 5,3
Mai le 20 i le 60 tausaga3,7– 6,33,3 – 5,5
Ina ua mavae le 60 tausaga4,5 – 6,64,3 – 6,3

O le masani masani o le kulukose pe a uma ona 'ai (1-2 itula) e i le lautele o le 7.5 i le 8.5 mmol / L. E tatau ona e mafaufau i meaʻai na faʻailoa e le fafine ao leʻi fuaina le tele (aofaʻi o gaʻo).

O le a le uiga o lenei mea pe afai o le toto toto e 6.2 mmol / l?

O lenei tulaga o se faailoga o le soifua maloloina mo tamaitai matutua.

Ole fua o le toto i tamaitai pe a uma le 30 tausaga e matua ese lava mai tulaga talafeagai pe a uma le 60 tausaga. E 2 mafuaaga mo lenei tulaga:

  • faaitiitia le lagona o le cell i le inisalini,
  • o le i ai o faʻasalaga faʻamaʻi faʻamaʻi. O latou togafitiga e masani ona aofia ai le faʻaaogaina o vailaʻau malolosi, o lona gaioiga e atagia i le gaosiga o gaʻo.

E ese le eseesega o le suka o le toto i fafine pe a uma le 40 i le tulaga muamua o le suʻavavava?

Leai, o tulaga taua e taliaina mo tagata mamai pe a uma le 40 ma le oʻo atu i le 50 tausaga le matutua e tutusa lelei ma tamaitai talavou, pe a leai e leai se faʻamalologa. I le tulaga o le muaʻi vaʻavaʻava, o se suiga taua i le tala faʻasolopito o se fafine ua matauina. Ae ui i lea, o nei suiga e tatau ona aʻafia ai le tele o hormones ma e le afaina ai le inisalini.

O le a le masani o le suka o le toto i tamaitai i le tulaga?

I le taimi o le maʻitaga, e tatau ona aofia ai le kulukose i se aofaiga e 3.6 i le 5.4 mmol / L (i luga o se manava gaogao) ma le 5.5 i le 6 mmol / L (pe a uma meaai). I le taimi lava e tasi, o le sili atu o le faailoilo ma lona le lava e tutusa lelei le atagia mai i le atinaʻeina o le intrauterine.

O le siʻitia poʻo le faʻaitiitia i le kulukose e mafai ona oʻo atu ai i le le mautonu o le maitaga, o le atinaʻeina o le gestosis ogaoga, o le matelaina o le okesene o le fetus, o le tuputupu aʻe o le intrauterine, ma isi.

O le maʻisuka o le maʻisuka e mafai ona mafua ai le gasegase matautia o le pepe faatoa fanau mai, faʻaleagaina ai lona tino nasu ma totoga o le tino, fetau oti o le fetus, le atinaʻe o le hypoglycemia ma le pepe fou, ma isi.

O le a le mea e faʻatele ai le toto toto ma pe faapefea ona faʻaitiitia?

O le mafuaaga autu o le hyper- ma le hypoglycemia o le maʻisuka. Faʻateleina le maualuga o le kulūkose, e mafai ona atiaʻe ai se coma (hyperglycemic coma). Togafitiga o le puleaina vave o le inisalini. E tusa ai ma fuainumera, o le afa o tagata e maua i le hyperosmola coma e leʻi maua i le maʻi suka i le taimi muamua. I le leai o ni togafitiga talafeagai, o lenei tulaga e tau atu i le oti.

E le mafai ona faʻamoemoeina le maualuga o le maualuga o le suka i le toto. Mo tagata maʻi taitoatasi, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a eseese.

O le maualuga o le kulukose i le faʻaopoopoga i le maʻisuka e aʻafia ai faʻamaʻi nei:

  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • pancreatitis poʻo se neoplasm leaga e aafia ai le pancreas, ma o le iuga o le inisiua o le inisalini ua faamutaina i le aofaiga manaomia,
  • o le solia o le fulufulu oona, ae o le hyperglycemia e mafai ona toe suia,
  • acromegaly o se maʻi o le endocrine e faʻatasi ma le faʻateleina le faʻaosoosoina o masini mūmū.

Peitai, o sea tulaga e mafai ona tupu e le gata o se taunuuga o se faamai o totoga i totonu. O le atuatuvalega faalelagona malosi poʻo le tele o mea taumafa e maualuga i le gaʻo e mafua ai le maualuga o le kulukose. E le gata i lea, o nisi fualaau oona e tutusa ma meatotino: antibiotic, antimycotics, oral contraceptive and other hormone-based drugs.

Afai o le tagata gasegase, e tusa ai ma taunuuga o le suʻesuʻega, na faʻaalia se laʻititi laʻititi mai tulaga masani masani, ona tatau lea ona faʻafetaui le meaʻai ma toe faʻalanoa le faʻasologa. O mea taumafa maualuga i gaʻo meaʻai e tatau ona aveesea mai le meaʻai: sugar, bakery and pasta, ava malosi ma mea inu inu. E tatau ona tuʻuina atu fualaʻau ma laumei. E mafai ona 'aina mea suamalie.

I le tulaga o le hyper- poʻo le hypoglycemia e mafua mai i isi faʻafitauli, i le taimi muamua, o se togafitiga togafitiga ua atiaʻe. Oncology e aofia ai le chemotherapy poʻo le taotoga. I le taimi muamua, o togafitiga o le toilalo e aofia ai le gasegase, o mataupu ogaoga e manaomia ai le toto, ma tulaga ogaoga e manaomia ai togafitiga o fatuga.

Malfunctions o le thyroid gland ua totogiina i togafitiga o hormonal. I lenei tulaga, e tatau ona tuʻuina atu i le auala o togafitiga faʻapitoa. O le tele o taimi, o fualaau oona e mafua ai le fefe ona o le lautele o le manatu e uiga i aʻafiaga o aʻafiaga. Ae ui i lea, o fualaau faasaina ma vailaau faʻaonaponei ua fuafuaina e le fomaʻi taʻitasi mo tagata maʻi taitoatasi, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faailoga le manaʻomia.

Pe a iloa le maʻisuka, o le manaʻomia ma le fualaau o inisiua o le inisalini poʻo le meaʻai e maualalo ai le suka, e siaki le maʻi ile fua o meaʻai gaʻo ma faʻaaogaina le tino. I le iai o faʻafitauli, e faia togafitiga faʻamaoni.

Julia Martynovich (Peshkova)

Faʻauʻuina, i le 2014 na ia faauu ai ma le mamalu mai le Federal State Budget Educational Institution of Higher Education i le Orenburg State University ma se tikeri i le microbiology. Faʻasalalau o aʻoaʻoga pasiʻaʻoga FSBEI HE Orenburg State Agrarian University.

I le 2015 O le Institute of Cellular and Intracellular Symbiosis o le Paranesi Ural o le Rusia Academy of Sciences na toe faʻaauau aʻoaʻoga i lalo ole polokalame faʻapitoa faʻapolofesa "Bacteriology".

Laureate o le tauvaga a le All-Russian mo le galuega faasaienisi aupito sili i le filifiliga "Biological Sciences" o 2017.

Tuua Lau Faamatalaga