Tali atu ile inisalini: laulau

O meaai mo le maʻisuka o se saienisi! E tatau i tagata maʻi ona faitauina vaega ole falaoa, ia amanaʻia le taua ole GI (glycemic index), aloese mai le faʻaaogaina o meaʻai o le "anapogi", siaki fua o le suka i luma ma le maeʻa o taumafataga ma le ituaiga insulin-dependent. E i ai le tele o faigata, ae aunoa ma le mulimuli i tulafono, o le maualuga o le kulūkose e tulaʻi mai, faʻalavelave tutupu faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma le tulaga lautele e sili atu.

O le inisalini (index) o le inisalini (AI) o se faʻataʻitaʻiga fou fou i le endocrinology. E tusa ai ma suʻesuʻega, o le tagata fai meaʻai nutrition D. Brand-Muller na iloa e tele oloa o loʻo maua ai le maualuga o le inisalini ile fuainumera ile maualuga o le kulūkose e ulufale atu i le toto. O le laulau o loʻo aofia ai faʻamatalaga e uiga i AI ma GI mo le tele o oloa, fautuaga mo meaʻai mo le maʻisuka, faʻamatalaga lelei e uiga i meaʻai susu.

Inisalini index: o le a

O le tau o loʻo taʻu mai ai le tali o le inisalini i le faʻaaogaina o se oloa faapitoa. O se faailoilo faapitoa e fesoasoani e malamalama ai e le gata i le fua o le faaputuputu o le kulukose i totonu o le toto, ae o le vaitaimi foi lea e fesoasoani ai le insulin e aveesea ai lenei vaega. E tatau ona amanaʻia le faʻasinomaga o le inisalini pe a fafagaina le maʻisuka ma se ituaiga o togafitiga o le inisalini (muamua): o le iloa o le maualuga o AI e faʻatagaina ai oe e faʻamaonia le saʻo o le inisalini mo le isi tui.

I le gasologa o le suʻesuʻega, na iʻu ai ina leai se igoa o igoa o le gaʻo (iʻa, aano o manufasi) ma nisi o oloa e maualalo i le faʻasologa o igoa (kusi cheese, yogurt) e faʻasaʻo ai le inisalini. O le taua o le AI mo nei vaega e sili atu ona afaina: leisi 130 ma se GI o le 30, yogurt - 115 ma se index glycemic o le 35, aano ma iʻa - mai le 30 i le 60 i le leai o ni gaʻo.

E faʻapefea ona fuaina faailoga

O le tagavai e 100%. O le polofesa mai Ausetalia na avea ma faavae o le faʻasaina o le inisalini ina ua maeʻa ona 'ai se fasi falaoa paʻepaʻe ma le malosi o le 240 kcal. I le taimi o suʻesuʻega, o vaega o isi mea gaosi sa i ai foi le faʻatautaia o kalori.

I le taimi o suʻega, na faʻaaogaina e le tagata gasegase se tasi o igoa, i le va o le 15 minute, mo le lua itula na faia ai e le fomaʻi se toto toto e faʻamalamalama ai le taua o le kulukose ma le inisalini i totonu o le toto. I le tele o tulaga, o oloa faʻatasi ma le GI o le 60 iunite poʻo le sili atu foi e maualuga atu nai lo le fuainumera AI, ae na i ai tuusaunoaga: iʻa, cheese, meat, yogurt natura.

I le faagasologa o suʻesuʻega, na suʻesuʻe ai e Polofesa D. Brand-Muller tulaga taua o AI i ituaiga e 38 o meaai. Mulimuli ane, na tuufaatasia ni laulau o le lisi o insulin mo le tele o mea.

E faʻapefea ona faʻaopoopo le testosterone i tane ma vailaʻau? Vaʻai i se aotelega o vailaʻau lelei.

Aoao pe faapefea ona suʻe se suʻega toto mo hormones thyroid ma pe o le a le mea e faʻaalia mai lenei tusiga.

O le ā e aafia ai le maualuga o AI

O tausaga i suʻesuʻega ua faʻaalia ai le maualuga o faʻamaumauga ole inisalini i lalo ole aʻafiaga o ni mea taua:

  • umi togafitiga vevela
  • le i ai o le tele o vaega i totonu o se ipu
  • gaioiga faapitoa i le taimi o tapenapenaga, mo se faataitaiga, i le ava malosi,
  • maualuga lelatini
  • o se tuufaatasiga o meaʻai susu faatasi ma falaoa, pasta, falala, falaoa.

Aisea tatou te manaomia ai se fuainumera taua

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona atiaʻe le gaʻo, e manaʻomia ona e mataʻituina e le gata i le maualuga o suka i totonu o le toto, ae o le kalorie mea o ipu. E taua le iloa o le inisalini o le hormone-accumulator e nafa ma le faʻaleleia o faleoloa o meaʻai i taimi o anapogi.

Faatasi ai ma suiga masani i le inisalini, o le gaʻo e matua faatumulia, ma faʻagata ai le faʻaogaina o le kalori. O le tuufaatasiga o se faasinomaga maualuga ma le maualuga o le maualuga ole maualuga (60 iunite po o le sili atu) e mafai ona faatelevave ai le mamafa o tupe mama, e le afaina ai le leiloa o le mamafa, lea e faafaigata ai le ala o le maʻisuka.

Afai oi ai i le tagata maʻi se laulau e iai faʻamaumauga o le inisalini ma le glycemic index, ona faigofie lea ona faʻatautaia pe mafai ona faʻaogaina lenei oloa poʻo sili atu foi le suia i se isi igoa. Manaomia ia iloa: o le tuufaatasiga o faailoga maualuga e lua ua faatelevaveina ai le faaputuputuina o le kulukose i totonu o le toto, e faaosofia ai le tatalaina o le inisalini.

Lisi o le insulin ma le glycemic index

O le tele o oloa e maua i le maualuga o le Gl o loʻo i ai faʻamaoniga pei o le AI, mo se faʻataʻitaʻiga, falaoa paʻepaʻe - 100, fua o le falaoamata - mai le 90 i le 95, sweets - 75. O le sili atu o le sukari, gasegase faasao, faʻasao, o maualuga uma e lua. O togafitiga mafanafana e faʻaateleina ai GI ma AI.

O le faʻataʻitaʻiga ole inisalini e faʻatatau ile tau maualalo ma maualuga GI na matauina i ituaiga o meaai nei:

O fuamoa lafoaʻi ei ai le maualuga o le AI e tusa ma le 30, aano o manu - mai le 50 i le 60 iunite, iʻa - 58.

Laulau atoa o tulaga faatauaina:

Ituaiga ituaiga meaaiGlycemic Product IndexFaʻamaumauga o le Inisalini
Glazed Corn Flakes8575
Cracker8087
Fualaau suamalie52115
Sukalatila70120
Oatmeal porridge6040
Puki pateta8565
Palu pasila kulimi4040
Fuamoa031
Lentils3059
Palu falaoa6555
Paʻu paepae101100
O keke ma keke75–8082
Iʻa058
O apu3560
Lafumanu051
Vine4582
Manatua le falaoa6596
Suauu kuka70121
Caramel80160
Peanuts1520
Oranges3560
Aisa kulimi suamalie6089
Puni6081
Faʻamaʻoti Kuki5592
White rice6079
Fuga Paʻu40120
Kati le laumei30130

Mea e fiafia i ai e uiga i oloa gaosi susu

I le taimi o le suʻesuʻega, na iloa ai e Polofesa D. Brand-Muller o igoa maualalo maualalo-calorie - o le kulimi falaoa ma le yogurt ei ai se maualuga maualuga o le AI i le tulaga maualalo ole GI. O lenei sailiga na mafua ai ona suʻeina mafuaaga o eseesega eseese ma le faʻamalolo o le inisalini.

Meaʻai gaosiga faʻavavevave le tuʻuina atu o le hormone-accumulator sili atu le malosi nai lo nisi ituaiga o meaʻai gaʻo, ae le maua ai le gaʻo pe a uma ona 'ai le yogurt, susu, cheese cheese. O lenei mea matautia ua taʻua o le "inisalini paradox."

Ua faaalia i suʻesuʻega e ui lava i le maualuga o le AI, o meaʻai susu latou te le o saofaga i le gaʻo. O le isi itu taua - o le tuufaatasiga o le susu ma le falaoa e faateleina ai le kalori mea o le ipu ma afi GI.

Ua iloa e saienitisi o le taumafaina o falaoa ma le susu e faateleina ai le faasinoupu o le inisalini e 60%, o se tuufaatasiga ma pasta - e 300%, ae o le kulukose e toetoe lava a le suia. Aisea e i ai se tali faapena? E leai se tali.

E le o iloa e saienitisi pe aisea e mafua ai le faʻaaogaina o meaʻai susu e sili atu le malosi o le faʻasaina o le inisalini nai lo le mauaina o se laasose solution. Suesuega i lenei itu o loʻo faifai pea.

Aoao e uiga i faailoga muamua ma faailoga o le hypoglycemic coma, faapea foi tulafono mo le tausiga o faalavelave faafuasei.

AMH hormone: o le a le mea o loʻo i ai i fafine ma o le a le matafaioi a se pule faʻatonutonu? Faitau le tali i lenei tuatusi.

Mulimuli i le fesoʻotaʻiga http://vse-o-gormonah.com/vnutrennaja-sekretsija/podzheludochnaya/lechenie-pri-obostrenii.html ma faitau e uiga i tulafono mo le togafitia o le pancreas ma laʻau i le taimi o le faʻavavega o faʻamaʻi.

Fautuaga aoga mo le maʻisuka

I le faʻaleagaina o le pancreatic, e taua e le gata ina iloa le maualuga o GI ma AI mo nisi oloa, ae ia manatua foi mataupu faavae o meaʻai. Endocrinologists ma nutritionists e tumau pea i le taua o mea taumafa i le lona lua ma muamua ituaiga o togafitiga.

E oʻo lava i le iniseti o le inisalini i aso taitasi, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i calories, o falaoa o falaoa, index glycemic and insulin. E na o le iai o le amio pulea, e mafai e le tagata gasegase ona mafaufau i se tulaga sili ona lelei o le soifua maloloina e faasaga i le talaaga o togafitiga masani.

Lima tulafono taua:

  • Teʻena pe seasea ona faʻaaogaina se numera faatapulaa o aitema ma maualuga maualuga GI ma AI.
  • Mātauina le masani o iunite falaoa ma se ituaiga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin.
  • O oloa uma e mafai ona faʻaaogaina e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina e aunoa ma le vevela vevela, maua mai fou.
  • E tele fualaau faisua: o le inisalini o le faasinoupuina o igoa e maualalo ifo nai lo iʻa, aano o manu ma meaʻai susu.
  • Steam, aloese mai meaai falai, aua le taumafa meaai vave ma ni concentrates mai ato.

Suʻe nisi faʻamatalaga aoga e uiga i le faʻasologa o le inisalini o fua o mea taumafa ma pe aisea e manaʻomia ai mai le vitio o loʻo mulimuli mai:

Inisalini ma faʻamatalaga faʻapitoa: o le a le mea ma o le a la latou eseesega?

O le toʻatele o tagata soifua maloloina e iloa le 'auʻaunaga faʻamaonia o meaai. O le GI e atagia ai le maualuga o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi i totonu o le tino ma pe faapefea ona latou faʻamalūina le toto i le kulukose. O lea la, o le index GI ua fuafuaina e faalagolago i le tele o se oloa faapitoa e mafai ona faateleina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto.

O le fuainumera faʻamamafa ua fuafuaina e pei ona taua i lalo: a uma ona faʻaaoga le oloa, mo le lua itula, i le 15 minute uma, e suʻe le toto mo le kulukose. I lenei tulaga, o le glucose masani ua avea o se mea e faasino i ai - o le 100 g = 100%, poo le 1 g o le suka e tutusa ma le 1 vaega masani ole GI.

E tusa ai ma lea, pe a faʻapupulaina le faʻamaualuga o le oloa, ona maualuga lea o le kulukose i totonu o le toto pe a uma ona faʻaaogaina. Ma o lenei tulaga e sili ona lamatia mo le maʻisuka, lea e aʻafia ai le galuega a le tino atoa. O le mea lea, o nei tagata gasegase ua aʻoaʻoina e fuafua tutoatasi le GI, faia o se taumafataga mo ia.

Ae ui i lea, talu ai nei lava, na faia ai suʻesuʻega faapitoa e le gata ina iloa ai le maualuga o le kulukose e ulu atu i le toto, ae o le taimi foi e faʻasaʻo ai le inisalini mai le suka. E le gata i lea, o se muai manaomia mo le tulaʻi mai o le manatu o le faasinoupu o le inisalini e le na o gaʻo gaʻo na o le saofaga i le gaosiga o le inisalini. Na foliga mai o oloa gaʻo-o loʻo iai (iʻa, aano o manufasi) e faʻaosofia ai le faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto.

O le mea lea, o le insulinine index o se tau e atagia ai le tali atu ile inisalini o le oloa. Aemaise lava, o se faailo taua e taua tele le mafaufau i le maʻisuka ituaiga 1, ina ia mafai ai ona saʻo le fuafuaina o le inisalini o le inisalini.

Ina ia iloa pe faapefea ona ese le faasinomaga o le glycemic ma le inisalini, e tatau ona e malamalama i le auala e galue ai le tino, aemaise lava metabolic processes e tupu i totonu o totoga oona. E pei ona e iloa, o le tele o le malosiaga e alu i le tino i le gaioiga o le gaosiga o le gaʻo, lea e vaevaeina ai le gaʻo i le tele o vaega:

  1. A maua mai meaʻai e amata ona faʻafefe, e faigofie ona faʻafeiloaʻi gaʻo meaʻai i le fructose, glucose ma ulu atu i totonu o le toto.
  2. O le masini o le vaevaeina o mea gaʻo vailaʻau faʻalavelave e sili atu ona faigata ma umi, e faia faʻatasi ma le auai o enzymes.
  3. Afai o le meaʻai e faʻasusu, ona oʻo lea o le kulukose i totonu o le toto ma o le pancreas e maua ai le hormone. O lenei faagasologa o le uiga lea o le tali o le inisalini.
  4. A maeʻa le oso i le inisalini, ona tuʻufaʻatasia lea o le kulukose. Afai e lelei lenei faagasologa, ona maua lea e le tino le malosiaga e tatau mo le olaga. O lona tootoo o loʻo faʻaaogaina i le glycogen (faʻafoeina le glucose concentration), lea e ulu atu i maso ma le ate.

Afai e le gafatia le metabolic, ona le toe gaogaoina lea o suauʻu gaʻo mai le inisalini ma le kulukose, lea e mafua ai le sili atu o le mamafa ma le maʻisuka. O le mea lea, afai e te iloa pe o faapefea ona aofia ai gaʻo i totonu o le metabolism, ona mafai lea ona e malamalama i le eseesega i totonu o faʻamatalaga.

O le mea lea, o le glycemic index e atagia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe'ā uma ona faʻaaogaina se oloa faapitoa, ma o le faasinoupu o le inisalini lea o loʻo i lalo, e faʻaalia ai le fua o le suka i totonu o le toto ma le taimi o le inisinia.

Ae o nei manatu uma e lua e fesootai.

O le a le faasinomaga o le inisalini

Sa taʻua e saienitisi i le 90 o le seneturi talu ai e uiga i sea manatu e pei o le insulin (Index) o le inisalini, lea na faateia ai le tele o tagata fai fualaau ma tagata faigaluega faafomai. O lenei faʻataʻitaʻiga e faʻamaonia ai e mafai ona sili atu lou lelei mai mea taumafa e taua o mea taumafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le taumafaina o susu, cheese cheese, iʻa ma aano o manufasi e faʻaleleia ai lagona o le pancreas, ma amata ai ona maua le inisalini masani.

O lenei hormone e matua aʻafia lava i le osofaʻia o le gata, ae o gaʻo foi ma amino acids, o le mea lea e amata ona gaosia e le pancreas ina ua uma ona faʻapalaina nei mea. E faavae i luga o nei suʻesuʻega, ua faʻalauiloa e tagata tomai faapitoa le faʻamatalaga o se insulin (index) o le insulin (AI). O loʻo faʻaalia ai le maualuga o le inisalini pe a 'ai meaʻai eseese. I fuainumera numera, o le index e fuaina mo se vaega o se oloa e aofia ai le 240 kcal. Aua o le "faasino tusi" na avea ma falaoa paʻepaʻe, o lona AI = 100.

Nai lo le faasinomaga o le inisalini e iloa mai le glycemic

O le glycemic index (GI) e tele lava ina le mautonu ma le numera o le inisalini, ae o nei tulaga faatauaina e itiiti lava le tutusa. Ua lauiloa o le tagata e maua mai i le sili atu o le gaʻo. O meaai gaʻo-tamaoaiga e aofia ai meaʻai suamalie ma le telefoni. O lo latou faʻaaoga e faateleina ai le kulūkose i totonu o le tino, ma o le glycemic indicator e faʻaalia ai le aʻafiaga o meaai i luga o le suka suka.

Sugar e le o taimi uma e faʻamaonia ai isi pauna. O ipu leaga mai se vaaiga o meaai, e pei o le sisi, pateta ma le yogurt, e mafai foi ona amata ai le tatalaina o le hormone o le pancreas. Aiseā e tupu ai lenei mea, e le mafai e saienitisi ona fai mai mautinoa, ae o loʻo i ai le mea moni: o meaai e aofia ai se vaega itiiti o mea inu gaʻo poʻo le le aʻafia ai i latou e mafai ona mafua ai se tali mai le inisalini o oloa. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, ua maua e saienitisi le faʻamatalaga o se faasinoupu insulin.

Aiseā e matuā matautia ai lenei hormone, ma e tele taimi e tupu ai i luga i le aso pe a uma ona 'ai meaai? Afai o le aofaiga o le inisalini o loʻo i le masani masani, ona e le tatau lea ona e popole. O le faateleina o mea o inisalini i totonu o le toto e avatu ai i le tino se faailo e le gata e le mu ai le gaʻo, ae ia teuina foi, poloka le galuega o se enzyme susunuina o le tino e pei o le lipase.

E tatau ona ou iloiloina le faasinoupu o le inisalini o meaai

Afai tatou te faatusatusa le AI ma le GI i le va oi latou lava, o nei faailoga e le tutusa uma. O apple lauiloa e iai na faailoga: GI = 30, ma AI = 60, i.e. faalua pe sili atu. O lona uiga, o lenei fualaau aina maualalo i le kalori e le o le avea ma meaai e pei ona foliga mai. Mo lenei mafuaʻaga, o tagata na faʻalauteleina le lagona o le insulin (o loʻo mafatia i le maʻisuka), faapea foi i latou e mulimuli ia latou fuainumera, e tatau ona mafaufau lelei i meaai a AI, ina ia le faateleina le fua o le homone.

Tuua Lau Faamatalaga