O a faailoga o le maʻisuka insipidus i tamaitai?

O le maʻisuka insipidus o se vaega o faʻamaʻi e seasea maua, o lona uiga o le solia lea o le faʻaaogaina o le vai. O lenei mea e tupu i luga o le faʻavae o le endocrin ma le faʻafitauli ole gasegase, poʻo luga o le faʻamaʻi fatu fatu poʻo le maʻi o le mafaufau.
O le faʻasologa o le endocrine o faʻamaʻi poʻo le faʻaleagaina o le pito o le endocrin. O le faailoga autu o lenei vaega o faʻamaʻi o se malosi malosi (polydipsia) faʻatasi ai ma le gaosia o le tele o le urine (polyuria), lea e oo lava i le 20-30 lita. i le aso.

O le maʻi suka e le tutusa ma le maʻisuka, e le tatau ona fenumiai. E ui o foliga o nei faʻamaʻi e talitutusa lava (masani ai ma le galala), ae ui i lea, o faʻamaʻi e le fesoʻotaʻi le tasi i le isi.

Faiga o le maʻi


E 4 ituaiga autu o le maʻisuka insipidus. E tofu i latou ma mafuaaga eseese ma e tatau ona ese le faʻatusatusa. O auala autu e aofia ai:

  • totonugalemu po o le neurogenic (i ai se mafuaaga i le mafaufau o le mafaufau),
  • Nephrogenic (e tupu mai o se taunuuga o le le toe faʻaaoga),
  • maʻisuka insipidus diabetes gestation (lē masani ai)
  • Dipsogenic (primary), o le mafuaʻaga e le o iloa. O le maʻi o le maʻisuka o le mafaufau e aofia ai foi i lenei ituaiga; o lona mafuaʻaga o le mafaufau.

O pepa o le maʻisuka insipidus ua vaeluaina ma maua. O nei mea e sili ona taatele.

O mafuaʻaga o le maʻi o le maʻisuka o le ogatotonu o le tino e le lava le tele o le HHH (vasopressin), lea e masani ona pulea (faʻalautele) le fusia o le vai e fatugaʻo nai lo le vavaeeseina mai le tino ma le urine. O le mea lea, e maua ai e se tagata le tele o le tele o le mimiti faʻamalosi i le aso, lea e mafai ona mafua ai le faʻamalaina, le lava le moe, vaivai, faʻaitiitia le gaosia ma mulimuli ane faʻafitauli o le mafaufau.

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka insipidus o le puipuiga o le tino gaʻo i aʻafiaga o le hormone ADH.

Faʻamaumauga o Atinaʻe


Faatasi ai ma mea taua, o mea nei e tatau ona matauina:

  • afaina o le faiʻai
  • o se maʻi o le faiai e aafia ai le pituitary ma le mafaufau,
  • faʻafitauli e tupu i le amataga amata pe a uma le taotoga i luga o le faiʻai,
  • genis predisposition
  • encephalitis
  • anaemia
  • metastases
  • faʻamaʻi fatu.

O se eseesega faapitoa o le maʻisuka tutotonu o le maʻisuka insipidus o le Tungsten syndrome. O le mea nei e tupu faʻafuaseʻi o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus, tauaso ma le tutuli. E pei foi o isi ituaiga o le maʻisuka insipidus, o lenei maʻi e masani ona tutusa i tamaitai ma alii, talu ai ona o le tofi o le tino.

O le aano o le maʻisuka o le insipidus o le nephrogenic o le a le toe gauai atu i le hormones antidiuretic (ADH). E ui i le mea moni e faapea o lenei hormone ua gaosia, e le maua ai lona faaaogaina i fatugaʻo ma o le taunuuga, o le mea lea, e tutusa ma le mataupu muamua.

O le maʻisuka o le maʻisuka o le pipipidus e masani ona tupu pe'ā uma ona maua ni vailaʻau maʻoti, e pei o le lithium. O le ituaiga o le faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le chromosome X, o lona uiga, e aʻafia ai tagata nai lo tamaitai.

O le maʻisuka o le insipidus e na o tamaitai i le taimi e maitaga ai e mafua mai i le enzyme vasopressin, lea e maua mai e le placenta. O lenei enzyme e afaina ai le faaleagaina o le hormones antidiuretic, lea e tau atu i aafiaga tutusa ma isi ituaiga o lenei faamai. O le maʻisuka o le maʻisuka i fafine e masani lava ona alu ese i totonu o le 4-6 vaiaso talu ona fanau mai.

Faʻaalia o le maʻisuka insipidus

O faailoga o le maʻi e eseese. O le maʻisuka insipidus e seasea lava ona togafitia. Faatasi ai ma tamaitai, o le tele o teineiti lalo ifo o le 25 tausaga o mafatia. O le fua faatatau o le faʻatupulaia o le 3 mataupu mo le 100,000 tagata. O tamaʻitaʻi ma tamaloloa o loʻo maʻi i taimi uma. O faʻaʻailoga o le maʻi o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i luga o le tala o le faʻaosoina o mea. O le masani ona maua i totonu o le tino o le maʻi. O ona faailoga e mafua ona o mafuaaga nei:

  • faiʻai o le faiʻai
  • manuʻa manuʻa
  • syphilis
  • encephalitis
  • le le lelei o le pituitary ma le mafaufau,
  • laʻau metastatic o le hypothalamic-pituitary system,
  • malaria
  • tuberculosis.

Afai ua atiae e le fafine le pipili o le maʻisuka, o le mafuaaga e ono tupu i le selesa, o le hypocalcemia, o le gasegase o le tino, le toilalo, le amyloidosis, le inu o le tino ma sauniuniga lithium ma isi gasegase o le nephrotoxic, polycystic, anomalies kidney congenital. O tulaga taua o le atinaʻeina o lenei togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o fualaau (Amphotericin B), faʻaititia ai le puipuiga, faʻamaʻi, maʻitaga, ma le gasegase. E masani lava e le mafai ona iloa le mafuaʻaga o faʻamaoniga o le maʻi.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga mo le Maʻisuka Moliso

O aʻafiaga o aʻafiaga e aʻafia ai faʻamaʻi autoimmune (e aofia ai i totonu o le aiga), poʻo ni manuʻa (faʻapitoa i faalavelave tau taavale), taotoga o le faiʻai, fulafula o le faiʻai, pituitary ma tumutumu hypothalamic ma le i ai o se maʻi faapena ile aiga (faʻatoʻilaloina faʻatasi).

Faailoga o le maʻisuka insipidus


E pei ona taʻua muamua, o le maʻisuka insipidus e faʻaalia i le galala ma le faʻavaeina o le tele o le urine, o le mea lea, o le tele o faʻasolosolo. O le leai o se vai i totonu o le tino e mafai ona mafua ai le faʻamalolo, fiva, ma le tulaga o le maʻisuka insipidus, o se mea e faʻaalia ma faʻaalia mai lava mai le fanau mai, e mafai ona oʻo atu ai i le mafaufau. O le maʻisuka insipidus e mafai ona tupu i soo se matua, masani mai le 10 i le 20 tausaga. O tagata maʻi e sili atu ona i ai isi uiga e ese mai i le masani ai o le urination ma le fia inu tele. Ole faia vave ole solo i le po e taʻitaʻia ai le vaivai ma le le manuia o le tamaititi ile aoga.

E sili atu nai lo le atoa (atoatoa le ADH), o le maʻisuka insipidus e tupu, lea e faateleina ai le voluma o fuamini mai i le 2.5 lita. urine / aso (o le pito i luga o le aofaiga masani). Faʻasolosolo i le maʻisuka insipidus, o le tagata maʻi e masani ona sili atu i le 4 lita. urine / aso. I isi tulaga, o le "masani" le taua o le aofaiga o urine i aso taitasi e 4-8 lita. Tulaga taua (pe a ma le 20-30 lita o le mimi / aso) e seasea lava.

O faʻamaoniga lautele o le maʻisuka insipidus e aofia ai:

  • faateleina le galala
  • faateleina le faʻaaogaina o le suavai,
  • faʻalauteleina i fafo atu o gaioiga (3-30 lita / aso).

O faʻauiga e ono aofia ai:

  • urination i le po,
  • enuresis.

O faʻamaʻi o le maʻisuka insipidos e le o faʻamalamalamaina, o lea e tatau ai ona vavae ese isi faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi o le maʻisuka, isi faʻamaʻi endocrine poʻo le faʻaleagaina o totoga, aemaise lava, le neurological ma le urological i le natura.

O loʻo i ai ituaiga o le maʻisuka lipipidus, uma ua faʻamaonia uma, faatasi ai ma le pronounures diuresis ma le vevesi, ma le asymptomatic, lea e mafai ona manumalo ai faailoga o se uiga eseese nai lo le faʻamatalaga faʻamaʻi o le maʻi - gasegase lautele, vaivaiga, aemaise lava le musika, le mautonu i le po. O syncopes faʻatele (faʻavaivaia) e mafai ona tupu i nisi taimi.

O faʻamaufaʻailogaina o loʻo faʻamatalaina o le faʻafuaseʻi, faʻavavega o le malamalama ma le muscle, ma le faʻaleleia faʻapitoa mulimuli ane. O le faʻanoanoa o le taunuuga lea o le faʻaitiitia le tumau o vaega o faʻamalolo o le pulea o le tulaga o le malamalama ma, i le avea ai o se tulafono, e fesootaʻi ma se faʻaitiitia o le toto. O tuʻutuʻuga e fesoʻotai ma le le lava o le taumafaina o meaʻai e tatau mo le faia o le faiʻai, e pei o hypoglycemia poʻo le hypoxia, e mafai foi ona mafua ai le leiloa. O nei tulaga, e ui i lea, e le oi ai i le syncopes. E mafai ona vaevaeina kopi o faʻamaufaʻailoga i ni vaega se tolu, o loʻo i ai se tulaga faʻapitoa:

  • leai se cardiological
  • leai se faʻamatalaga
  • cardiological.

Faamatalaga lautele o le maʻi

E mafua mai i le maʻisuka inisiua i vailaau faʻaleagaina o se faʻamaʻi lea e tupu ona o le le lava o le hormones antidiuretic e pei ole vasopressin. E le gata i lea, o se faʻamaʻi lea e mafai ona tupu ona o le le mafai o le gaʻo o le fatu ona gauai. O le iʻuga, o le maʻi e amataina se eletise malosi, e le pulea lelei, ma e maua ai le lagona fiainu. I lenei tulaga, e le pei o le maʻisuka, i totonu o se tagata maʻi i le toto maualuga o le suka o loʻo ogatasi ma le masani.

E taua le matauina o le aʻafia o le maʻisuka i le fafine e sili atu le maualuga nai lo alii. E mafua lenei mea i le physiology, ae e le tatau foi i tamaloloa ona malolo, aua e mafai ona latou mauaina lenei maʻi, e ui lava o le mea moni e fesootai i le malosi malosi o feusuaiga. O le mea lea, ia maua faʻamatalaga e uiga i lenei ituaiga o suka suka latou te le afaina foi.

Afai tatou te liliu atoa atu i le physiology, o le autu autu o le hormones antidiuretic o le toe fesuiaʻiina o le suavai i totonu o fatugaʻo i totonu o le moega hematopoietic. O le mea moni, e le o le vai uma ua uma ona faʻamamaina i totonu o le tino e mafua mai i lea mea. O le tele lava o loʻo faʻaaogaina e ona tino ma okeni i tua. I le maʻisuka insipidus, o mea uma e "faaaluina" e tuu ai le tino i fafo, ma e mafai ona mafua ai le faamalolo.

O se taunuuga, o le gasegase e matuai galala lava ma inu tele le suavai. O sea ituaiga gaioiga e tau atu i le "maʻisuka". E le gata i lea, o faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi e masani ona tusia i tamaitai talavou ei lalo o le 25 tausaga, ma o le maualuga o le maʻi o le 3 mataupu mo le 100,000 tagata.

O faʻapogai taatele o le pipisi o le maʻisuka o:

  • faiʻai o le faiʻai
  • afaina o le faiʻai
  • syphilis
  • ituaiga eseese o le le lelei o le mafaufau ma le pituitary gland,
  • encephalitis
  • tuberculosis ma malaria.

I le faʻaopoopoga, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻaosofia ai le atuatuvale, maitaga, faʻapea ai ma aʻafiaga le lelei o nisi o vailaʻau faʻasaina ma se faʻaitiitia lautele ole puipuiga. E taua le matauina o nisi o faailoilo ma mafuaʻaga o le faʻamaʻi e leai se faʻamatalaga talafeagai ma e le mafai lava ona faʻavasegaina i nisi tulaga. O le mea lea, o le saʻo togafitiga e mafai ona faʻatalanoaina pe a maeʻa se suʻega auiliili i totonu o le falemaʻi, ae le o se suʻesuʻega masani a se fomaʻi. E taua foʻi le manatuaina o le faʻamaʻi e sili atu ona ogaoga le faʻamaonia pe a uma ona oʻo atu se tamaititi i le 30 tausaga, o lea e fautuaina ai e taumafai e togafitia o ia i luma o lenei taimi.

Faailoga ma faailoga o le maʻi

O faʻafitauli o le maʻisuka insipidus e matua ese lava, ae peitai, o faailoga autu o lenei faamaʻi e faapenei:

  1. fia inu lela
  2. paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  3. o le i ai o le gutu malulu, faapea foi ma se faaitiitia o le fiaai,
  4. vaivaiga ma le le mautonu
  5. se faaitiitia o le faatinoga,
  6. tau faʻaitiitia
  7. vevela paʻu

E le gata i lea, e mafai ona tusia se soliga o le faasolosolo malie, e pei foi o suiga faafuasei i le lagona. Ae ui i lea, o le urination sili atu o le faailoga autu lea o lenei maʻi. O le mea moni o le masani o le excretion urine i totonu o se tagata soifua maloloina e 1-1.5 lita, ao le ituaiga urine e lona lua ma e sili atu ona taulai. I le gasegase, ua tatala ai o ia. Afai tatou te aʻafia le itu o le faʻamaʻi, ona oʻo lea i le gasegase e toetoe a latalata i le uati.

Talu ai ona o le maʻi ua gase le tele o le vai, ua ia atiina ae se fiainu tele. Taumafai e faʻatumu le vai, e inu tele le tagata, ae e le maua ai le mea e manaʻo ai. Afai e vaivai le tagata maʻi ma o lea e le mafai ai ona oʻo i lona faʻapogai, pe afai ei ai se vevela i le fanua, e ono maliu lava o ia mai le faʻamalaina.

Le leai o se vai i totonu o le tino e faavaivaia ai le fatugalemu o le tino, o le mea lea o le foliga mai o le le fiafia ma le le lava o le moe ua manatu o se tasi o faailoga o le maʻisuka insipidus. E mafai e se fafine ona faʻaumatia mo le leai o se mafuaaga manino i le pele, vave ona vaivai. O lona toto maualuga ua faaitiitia, ma o le tiga o le ulu na tiga.

Afai o masalosalo ua masalosalo i le maʻisuka insipidus, ona mafai lea ona faʻamaonia le faʻamaonia o le gastrointestinal tract i fafine o lenei faʻamaʻi. O le mea moni e mafua ona o le le lava o le susu, o le manava o se tagata ua faʻalauteleina, ma o le faʻaogaina o enzymes e talafeagai mo le faʻaogaina o meaʻai ua faʻalavelaveina.

O le taunuuga o lenei mea, e faaopoopo atu i le le mautonu ile aiga, atonu o le a tupu mai le mumu o le mucosa ma le manava.

O auala autu ma metotia o suʻesuʻega

Mo le faia o se faʻamaonia saʻo, e le lava le iloa o uiga o le maʻisuka o lenei ituaiga, ma faʻataʻitaʻiga e faia i le faʻaaogaina o suʻega faapitoa ma masini e manaʻomia foi.

E le gata i lea, e sili pe a fai o sea suʻesuʻega o le a faia i totonu o se falemai. Mo se faʻataʻitaʻiga, i tulaga tumau o loʻo faia ai ituaiga o suʻega nei:

  • faʻataʻitaʻiga
  • suʻesuʻega faʻasolosolo e tusa ai ma le Zimnitsky,
  • suesuega o le toto mo le faʻaogaina o le hormones antidiuretic,
  • siaki toto
  • MRI
  • O le faʻasologa o le vevela ma fatugaʻo,
  • ECG

E le gata i lea, o loʻo maua le maualuga o le suka i le toto, ma isi suʻesuʻega e faʻatautaia e tusa ai ma le auala masani mo le siakiina o le maʻisuka insipidus. I lenei tulaga, o suʻesuʻega faaopoopo e mafai ona faʻatulagaina e faʻamoemoe e le aofia ai le faʻatasi ma tagata mamaʻi o isi faʻamaʻi e fesootaʻi ma lenei faʻamaʻi.

I tulaga faapitoa taitasi, o le numera o suʻesuʻega o suʻesuʻega ua faʻatulaga e le fomaʻi, o le mea lea, e le afaina le taʻuina o le mea o le a manaomia e lenei poʻo lena tamaitai e faia ai se siama.

Afai tatou te talanoa faʻapitoa e uiga i le itu faʻapitoa o le mataupu, o lona uiga o le i ai o se siama o le maʻisuka insipidus e mafai ona taʻu mai:

  1. mamafa o le urine i lalo ifo o le 1005,
  2. o le le maualalo o le faʻamasinoga o le hormonone vasopressin i totonu o le toto,
  3. se maualuga maualuga o le patelala i totonu, faapea foi ma se maualuga maualuga o le calcium ma le sodium.
  4. le mautonu o le urine.

I le taimi o le maʻitaga poʻo le tulaga o le faʻagavalea, e ono manaʻomia oe e feutagai ma se fomaʻi e tatau ona faʻamaonia au lava suʻega. O suʻesuʻega lava ia e tasi e mafai ona faʻamatalaina e se neurologist. E le gata i lea, afai o le tagata maʻi e tuʻu i se falemaʻi, e mafai ona tuʻuina atu i se suʻega atoa.

I le faagasologa o le faʻafoʻiina o se faʻamaʻi, e le o fautuaina le mafaufau ia te oe lava, aua o le a naʻo le faʻaleagaina o le maʻi o le maʻi. E sili le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma ave vailaau o le a ia fautuaina aʻo leʻi amataina togafitiga autu. O le mea lea, e le gata ina mafai ona e faʻasaoina le malosi mo togafitiga, ae ausia foi se taunuuga lelei i le lumanaʻi.

I se tulaga faʻapitoa, e taua le taʻua muamua o fua muamua mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka insipidus. O le faailoga autu iinei e tatau ona i ai le mea moni na amata ona faʻaaoga e se fafine le tele o le vai. Aua le manatu faatauvaa i lenei taimi ma tape mea uma i le vevela. Soʻo se vavaeese mai le masani e tatau ona siakiina vave mo le mafai ona auai i lenei mea moni i le amataga o le maʻi.

E na o le pau lea o le auala e aloese ai mai le amataga o le le lelei o taunuuga o lenei maʻi.

E faʻapefea ona togafitia le maʻi o le maʻisuka?

Togafitiga o le maʻisuka insipidus e masani lava ona faʻaaogaina e faʻaaoga ai vailaau masani, faʻalagolago i foliga o le faʻamaʻi o loʻo i ai i se tagata maʻi faapitoa. O fualaau taatele e masani ona iai fualaau faasaina pei o Minirin poo Adiuretin.I totonu o falemaʻi, e tuʻuina i foliga o mataʻu i totonu o le isu po o papa ma o se vaega o se togafitiga toe fesuiaʻiga ma mea tutusa o le hormones antidiuretic.

E le gata i lea, o fualaau faasaina e pei o Chlorpropamide, Miskleron, Carbamazepine e mafai ona auai i sea togafitiga. I lenei tulaga, o se fofo atoatoa i faafitauli ma le tele o le urine i le tagata maʻi e mafai ona maua i le aveeseina o le mafuaaga autu e le o gaosia le hormone pe e le o aafia foi i totoga o le tino o le tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le faʻasalaga o lenei hormone ua muta ona o le i ai o ituaiga eseese o maʻi mama i le tagata gasegase, e mafai ona faʻaalia o ia i le taotoga poo le togafitiga.

I le tulaga lava e tasi, pe a fai o le maʻi ua faʻauʻuina, e tatau ona faia se togafitiga faʻasolo ina ia mafai ai ona aumaia le masima o le toto i le masani, faʻapea foʻi ma le faʻalauteleina o lona voluma. Mo lenei mea, e fautuaina le tagata maʻi e faʻamapulaʻa le aofaʻi o le vai faʻaaogaina. Afai e le mafai e ia ona faia lenei mea na o ia, ua faatonuina o ia i vailaau e pei ole hypothiazide.

Afai, i le taimi o le siakiina, ua foliga mai o lenei ituaiga o suka suka o se natura lautele, o le faavae o togafitiga e tatau ona avea ma faʻaaogaina o togafitiga faʻasolosolo, e pei o le anti-inflammatory drugs mai le NSAID, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o le Indomethacin poʻo le Ibufen. E le gata i lea, faatasi ai ma soo se ituaiga o le maʻisuka insipid, ua taʻua ai le togafitiga o le maʻisuka. I le tulaga lava e tasi, pe a faʻalavelave le moe a le tagata maʻi, o le a faʻaalia ia mea faʻapitoa pei o tinawort, valerian, poʻo moli.

Ae mo le faʻataʻitaʻiga lautele, o le maʻisuka insipidus o le mea e sili ona lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le maʻisuka lona lua, o faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o le malaria poʻo le syphilis, e tasi le selau pasene le toe faʻaleleia e masani ona tupu. Ae o le tulaga sili ona ogaoga, o se fesuiaiga nephrogenic o le faamaʻi, lea e seasea lava i tamaitai.

E le gata i lea, o le tulai mai o sea faʻamaʻi e le tatau ona faʻalavelave ai fafine maʻitaga, o aʻafiaga e pei o le fanau mai, o se faʻamaʻi e masani ona alu ese.

Taumafa ma le faʻaaogaina o togafitiga faʻatoʻaga

I le tulaga pe a maua se fafine i le maʻisuka insipidus ma ua faatonuina o ia e togafitia togafitiga, i le taimi lava e tasi e tatau ai i le tagata maʻi ona tausisi i se meaai paleni. O le maʻisuka insipidus, o se ituaiga o meaai e tatau ona taulai i le faʻaitiitia o le tele o le urine e faʻaogaina e le tino, faʻaitiitia le fia inu, ma toe faʻaleleia mea aoga na leiloloa e le tino o le tagata. I le taimi lava e tasi, e le tusa ai ma le tala o le ave o togafitiga, o sea ituaiga o meaai o le a faamalosia ai lo latou aafiaga.

Muamua lava, ua fautuaina tagata maʻi e faʻaititia le tele o masima latou te faʻaaogaina, lea latou te kukaina ai a latou lava meaai ma e le 'ai foi i meaai gaosia. E taua le faʻaopopo i au meaʻai i aso taitasi e aofia ai le tele o le magnesium, mo se faʻataʻitaʻiga, pei o fualaau mamago. O lenei vailaʻau e tatau mo le faʻasologa talafeagai o le vasopressin i le tino, ae o oloa uma e mafai ona mafua ai le fiainu e tatau ona aveeseina.

O fualaau faisua fou, fualaau aina ma vine, i se isi tulaga, e tatau ona aofia ai i au meaʻai, aua e tamaoaiga i elemene eseese, vitamini ma isi mea aoga. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e aoga tele le taumafaina o fualaau aina suamalie ma suamalie. Milu, oloa gaosi susu, aano o manu ma iʻa o ituaiga o meaʻai maualalo, ma gaʻo e talia. Meaʻai mo le maʻisuka insipidus e tatau ona faʻaaogaina vaevaega i vaega lima i le ono taimi i le aso. I lenei tulaga, o le togafitiga o le maʻi o le a sili atu le vave.

Afai o oe o se tagata o togafitiga masani, ona mafai lea ona e togafitia nisi o faʻamaʻi o le maʻi faʻamaʻi togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻasalaga o le paluga po o le tinawort faatasi ai ma moli hop, mint ma le valerian aʻa e fesoasoani tele. I lenei tulaga, e sili atu ona taua le faʻatauina o se mea na faia i le falemaʻi ma faʻafesoʻotaʻi se fomai aʻo leʻi faʻaaogaina. E naʻo le tulaga lenei, o togafitiga faʻalapotopotoga e mafai ona maua ai se lelei lelei, ma e le sili atu ona leaga le tulaga o le maʻi. E tutusa foi le faaaogaina i isi togafitiga mo le maʻisuka insipidus.

O le a faʻamatalaina oe e le au poto e uiga i le maʻi o le maʻisuka i le vitio i lenei tusiga.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus

Talu ai ona o le faifaipea faifaipea o se faailoga o le maʻisuka, muamua lava, e manaʻomia le suʻeina o le maualuga o le suka i le urine ma le toto. Afai o tulaga taua e masani (e le o le suka o le toto e le sili atu i le tapulaa o le 3.5-5.5 mmol / L. Le toto ma le iniseti - 0 mmol / L. Urine), ma isi mafuaʻaga o le mamafa o le urination, e tatau i le fomaʻi fuafua pe o le a le ituaiga o maʻi o le maʻisuka e aʻafia ai.

Faʻamatalaga o le maʻi maʻisuka faʻatasi ma le fesoasoani a le soʻo Desmopressin faʻataʻitaʻiga, pe a faʻapipiʻiina le desmopressin (o se vailaʻau faʻapipiʻi mo vasopressin) i le tagata maʻi ma e matauina pe a tupu se suiga i le numera o le urina. Afai - ioe, ona tatou talanoa lea e uiga i le fatu o le maʻisuka insipidus, ma afai e leai, ona faʻasalalau lea.

Faailoga o le Renal i le maʻisuka insipidus

O faailoga nei o le maʻisuka insipidus i tamaitai e iloga:

  • fia inu pea
  • paleni mamafa
  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • matagogo
  • faaitiitia le fiaai
  • tiga matuia
  • moe i le moe
  • faʻataʻitaʻiga
  • vaivaiga
  • faaitiitia galuega
  • tulaga le mautonu,
  • lagona vaivai
  • tau faʻaitiitia
  • vevela paʻu.

O mea faʻafuaseʻi o le Dysuric e oʻo mai i luma. E masani lava, o meaʻai o aso taitasi o se tagata maloloina e 1-1.5 lita. O le elemene lona lua lenei, lea e faʻalauteleina. Afai e faʻalavelave le faagasologa o le urination, o le a atili faʻaitiitia le urine. Polyuria ma pollakiuria o uluaʻi faailoga ia o le maʻisuka insipidus i fafine. O le tele o le urine produced e eseese mai le 3 i le 20 ma le 30 lita i le aso. O fafine gasegase o loʻo faʻataʻamilo i le uati.

O le urine o fafine maʻi e manino, e le lanu. E i ai ni nai masima. O se faʻamaoniga faʻapitoa o le faʻamaʻi e maualalo le elemene. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le maualuga o le 1000-1003, aʻo i ai i se tagata soifua maloloina o le mamafa o le urine o loo i le lautele o le 1010-1024. I nisi o gasegase, o le tele o le mimium i le aso e tele sefulu. I le lotolotoi o le tele o le vai, o le galala e tupu.

Isi faʻaaliga o le maʻi

Uluai faailoga o le maʻi e aofia ai le polydipsia. O le manava o se tali tetee i le gau o le tino. O loʻo taumafai le tino e fai ni vai mo le vai. E iloa lelei o le leiloa o le tele o le vai e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamalaloina ma e oʻo lava i le maliu o se tagata maʻi.

O fafine e manaʻo e inuina meainu suamalie (vai oona, fualaau suamalie, vai mama). Latou te faanatinatiina le fiainu. O le leiloa o le suavai leaga e afaina ai le gaioiga o le tino tutotonu. O lenei mea e mafai ona mafua ai le gaoioi, vomiting, afaina, ma le fiva.

O le gau o le suavai e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le manava ma le mamafa o le mamafa. E masani ona faʻaleagaina le faʻaleleia o le gaioiga masani. E le mafai e tamaitai ona momoe i le po. Latou te vaivai vave. O le maʻisuka lipipidus e masani ona oʻo atu ai i le neurosis. Faatasi ai ma lenei togafitiga, ua faaleagaina ai le gastrointestinal tract. O le manava e faʻaloloa, o le faʻaogaina o enzymes e talafeagai mo le gaogao o meaʻai ua faʻaleagaina. E masani lava, i fafine maʻi, o le mucous membrane o le manava ma le gaogao o le a mumū. O le leiloa o le suavai e mafua ai ona faaitiitia le faasalalauina o le toto. O le toto toto e faʻaitiitia ma tiga ai le tiga.

I nisi tulaga, o faʻamaʻi o le maʻi e aliali mai i fafine maʻitaga. Tachycardia, hyperthermia, pallor o le paʻu - o nei mea uma e faʻaalia ai le faʻamalolo. O le tulaga ese o le maʻi o le maʻisuka i fafine e mafai ona oʻo atu ai i le faʻasolosolo taimi, faaletonu ma le mutaʻaga o le maʻitaga. Faatasi ai ma se tino tutotonu o le maʻisuka, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaeina o le le atoatoa o le pituitary. E faʻaalia mai i le faʻamaʻi o maʻi, amenorrhea, gau o le mamafa. I tulaga ogaoga, o le cachexia e atiina ae.

Faailoga faʻamaʻi o le maʻisuka

O faʻamaʻi o le maʻisuka insipidus e mafai ai ona maua se uluaʻi suʻesuʻega. O le faʻamaʻi mulimuli e naʻo le maeʻa ona suʻesuʻeina se fafine maʻi. O ia ituaiga suʻesuʻega ua faatulagaina:

  • faʻataʻitaʻiga,
  • Suesuega a Zimnitsky,
  • o le naunautaiga o le siama o le hormones antidiuretic i totonu o le toto,
  • suesuega faaletino
  • fuaina o le toto
  • foliga vaaia magnetic resonance,
  • electrocardiography
  • Faʻasologa o fatuga ma le fagu,
  • suesuega lautele o le toto.

Ina ia aloese mai le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua fuafuaina.

O le i ai o le maʻisuka insipidus i se fafine ua faʻaalia i faailoga nei:

  • mamafa o le urine i lalo ifo o le 1005,
  • maualalo maualalo ole vasopressin ile toto,
  • faaitiitia le paluga i totonu o le toto,
  • maualuga le maualuga o le sodium ma le calcium i totonu o le toto,
  • faʻaopoopoga i aso taʻitasi o faʻasolosolo.

Pe a faʻaalia se ituaiga o maʻisuka, e manaʻomia se faʻatalanoaga urologist. A aʻafia i le gaioiga o okeni faʻatasi ma le solia o le ala o le faasolosolo malie, e tatau ona faia se feutagaiga ma se fomaʻi. E le gata i lea, o suʻega faapitoa e mafai ona faia. Ina ia iloilo le tulaga o le mafaufau ma le pituitary gland, ua maeʻa le MRI o le faiʻai.

Faʻafefea ona faʻaaogaina faailoga

E mafai ona e faʻaaoga faʻamaʻi o le faʻamaʻi ma vailaʻau. O togafitiga togafitiga e faʻalagolago i le tino o le maʻisuka insipidus.

I le maʻisuka i le ogatotonu, o togafitiga e aofia ai le auala o le fesuiaiga o togafitiga ma mea tutusa o le hormones antidiuretic.

Mo lenei faamoemoe, "Minirin" poʻo le "Adiuretin" e faʻaaogaina. O vailaau faafomai e maua i le ituaiga o laupepa po o le faʻapala. Le faʻaleleia o le gaosia o le hormones antidiuretic, o vailaʻau e pei o le Carbamazepine, Chlorpropamide, Miskleron ua faʻamatalaina. E talitutusa foi le taua o le faʻaumatiaina o togafitiga faʻavae. I le tulaga o fomaʻi, togafitiga o togafitiga poʻo le togafitiga o le radiation e manaʻomia.

Faʻasualaina, faʻaaogaina togafitiga. O lona faʻamoemoe o le faʻasaʻoina lea o le masima o le toto ma faʻateleina lona voluma. O fafine mamaʻi e le manaʻomia le faʻamapulaʻaina o le ola. O le hypothiazide e masani ona faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le diuresis i le maʻisuka insipidus.

O se nofoaga taua i togafitiga o meaai paleni. E tatau i tagata maʻi ona mulimuli i se meaai. E aʻafia ai se faʻagata i le faʻaaogaina o meaʻai porotini, faʻatamaoaigaina o le taumafataga ma gaʻo ma lipids. O le faʻaaogaina o le masima o le laulau e gata i le 5-6 g i le aso. E ui lava i le le lava o le manaʻo, e tatau ona faʻaaoga meaai i taimi uma i ni vaega laiti. Ina ia faʻafuina le toto i mea eletise, e fautuaina e inu ni compotes, meainu suamalie, suavai masani.

I le ituaiga o le maʻisuka insipidus, o le faavae o le togafitiga o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo faʻasili ma anti-inflammatory mai le NSAID group (Ibuprofen, Indomethacin). I le maʻisuka lipipidus, o loʻo faʻaalia ai togafitiga faʻamaʻi. I le tulaga o le faʻavevesi o le moe, e faʻaaogaina ai meaʻai o laau toto (faʻavae e faʻavae i aʻa o valerian, motherwort, hop cones). O le fomaʻi mo le soifua maloloina e faʻalagolago i mafuaʻaga o le maʻisuka. I le maʻisuka tulaga lua (tuberculosis, malarial, syphilitic), o gasegase e mafai ona faʻamalolo atoa. O le nephrogenic sili ona ogaoga o le maʻi. Faatasi ai, e masani lava ona le atoatoa le gasegase. O le mea lea, o le maʻi pipisi o le maʻisuka i fafine e vave ona tupu.

Afai o lenei maʻi na tupu i le taimi o le maʻitaga, ona vave oʻo lea e aunoa ma se togafitiga faapitoa. A oʻo mai faʻaalia o le maʻi, e tatau ona e asiasi i se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga