Ierusalema atishoke mo le maʻisuka

O le tuufaatasiga o siaki toto laau e aofia ai le tele o meaola ma mea e le o iai le tino:

  1. macro-, micro-and ultramicroelements: iron, magnesium, potassium, fluorine, silicium, chromium,
  2. vitamini (C, PP ma le vaega B),
  3. vailaʻau faʻasaina (pectin, faʻamalosi tino, carotene, faʻalatini protein, gaʻo, vailaʻau faʻamalosi ma faigofie).

O mea o loʻo i totonu o le artichoke o Ierusalema o amino amino taua e le maua i totonu o le tino o le tagata ma e tatau ona maua mai meaai e taua tele.

E faʻaaogaina i sela e fausia ai a latou lava moletini moletini porotini, e talafeagai mo le olaga.

O le atisikoke a Ierusalema o loʻo i ai le tele o le acid ascorbic, o lenei mea e fuafua ai lona lelei i le faʻamalosia o puipuiga.

O le a le uiga ese o le atisikoke o Ierusalema?

O atiseti o atiseti o Ierusalema e matua mauoa i se mea faapitoa inulin. E masani ona faʻaaogaina mo le gaosia o gaʻo faatagaina mo le faʻaaogaina e le maʻisuka - fructose. Inulin o se polysaccharide masani lea e mafai ona faʻaaoga faatasi ma le hormone pacreatic autu i le togafitiga o le maʻisuka.

E ui lava o le inulin o loo i ai i ni nai laau totino, o le saienisi o aso nei e mafai ona aveeseina mai na o le toisina o Ierusalema.

O se taunuuga o suʻesuʻega, na faʻaalia mai ai e mafai ona avea le tui o lenei laau ma mea e sui ai le inumaga o le inisalini mo se tagata matua e maua i le maʻisuka.

O le eseʻesega o lenei oloa o lona uiga faʻalelei. E le mafai e le laau ona faaputuputuina ia lava i luga o fualaau oona ma palapala mai le eleele, e pei o isi aʻa e fai. O le mea lena e maua ai se avanoa sili ona lelei e faʻaaoga ai le oloa i lona tulaga masani, e aunoa ma le faʻaaogaina o le vevela.

O loʻo i ai le isi igoa mo le atisisiko ile atinaʻe - o se peranise o le eleele. O lenei aʻa, e ui lava e toetoe lava a leai ni fiva, e matua maofa tele i minerale, vitamini, ma amino acids. O le atisikoke a Ierusalema o nisi taimi e sili atu ona maua i le uʻamea, le silicium, vitamini B ma le C nai lo pateta, kāloti poʻo pulu.

Afai e te faʻaaogaina lenei "pi" i meaʻai faʻasolosolo, o le a fesoasoani lea:

  • maualalo le kulukose o le toto
  • puipuia le teuina o masima,
  • puipuia le afaina o le stroke ma le fatu,
  • avea ma faʻataʻitaʻiga o urolithiasis,
  • aumai le toto maualuga i masani,
  • e leiloa le mamafa.

Faʻafefea ona togafitia le atisikoke o Ierusalema?


O lenei aʻa o le aʻa ua leva ona lauiloa mo ona malosiaga ola, lea e na o le aafia ai lava o le tino o le tagata. O le toisina o le toisina o Ierusalema e mafai ona maua mai ona fatu, ma o se teuteuga o loʻo saunia mai le au. O nei vailaʻau na faʻaaogaina i le tele o tausaga talu ai e avea ma vailaʻau e fesoasoani e faʻamalolo manuʻa, tipi, mu.

E le gata i lea, afai e te faʻaaogaina le sua sua ma le teuteu o paʻu o le ele, e mafai ona e feagai ma le tiga i le tuila, sooga, sola ese mai le faʻalavelave moe, leai se malosi ma le leai o se manaʻo.

I aso nei, faʻafetai i suʻesuʻega faasaienisi eseese, o uiga fou o lenei laau aoga ua maua. E mafai ona avea ma se meafaigaluega sili ona lelei i le tau faasaga i nei faʻafitauli:

  1. maʻisuka
  2. toto maualuga
  3. siama fatu fatu.

Ina ia ausia taunuʻuga, e taua tele le faʻaaogaina o le laau i nisi taimi, ae ia aofia ai i le lisi o aso taʻitasi. O le faia o lenei mea e le faigata e pei ona foliga mai i le taimi muamua e te tilotilo ai, aua e lava lava auala e saunia ai. ae ui i lea, o le atisikoke o Ierusalema o loʻo aofia i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma togafitiga faʻaleaganuʻu, o le a sili ona aoga mo tagata matutua.

Ierusalema atisitoke - fatuga ma meatotino

O aʻafiaga o atisiliko a Ierusalema o loʻo aofia ai le tele o mea aoga (ata: lechim-prosto.ru)

O le toso o le atiseti o Ierusalema po o le pi o se fatu tulaga ese. O mea e fai ai, ua faia ai le inisalini, o se vailaʻau e leai se ola ole maʻisuka e le mafai. O le mafuaʻaga lea o le faʻaaogaina i aso taitasi o lenei togalaau o le a fesoasoani i se tagata maʻi i le maʻisuka ina ia tumau le maualuga o le kulukose.
O le artichoke a Ierusalema e foliga tutusa ma le pateta, ae o ipu mai ai o le a manuia ai le maʻisuka. O le vailaʻau faʻasolosolo o le tubers e mauoa i meaʻai ma gaʻo vailaʻau faʻateleina, o le tele o vitamini B1, B2, B6, C, PP. O loʻo i ai le uʻamea manaʻomia o le tino, kilokone, potassium, pectins, faʻapea foʻi ma mea e maua ai le amino ma minerale.
Talu mai aso anamua, o aʻa o lau o le eleele na faʻaaogaina e togafitia ai le tele o faʻamaʻi.

O le a le aoga mo le toesea o Ierusalema ma ona aoga aoga:

  • Pancreas togafitiga.
  • Faʻaitiitia o le suka toto.
  • Fesoasoani i faʻamaʻi o le manava ma le manava (colitis, pancreatitis, manava manava, faamaʻi, gastritis, ma isi)
  • Aumai o le microflora i totonu o le manaʻoga.
  • Faʻaitiitia o le toto.
  • Aafiaga lelei ile vaʻa toto.
  • Cholagogue, mea faʻapipiʻi.
  • Togafitiga o faʻamaʻi o le duodenum.
  • Fesoasoani i le gaioiga ma le vili.
  • Togafitiga o faʻamaʻi mai dermatological (eczema, acne, seborrhea), faʻamalolo o manua ma mu.
  • Fesoasoani i le togafitiga o le osteochondrosis ma faʻamaʻi o le maskloskeletal system.
  • Aveesea o toxins leaga mai le tino.
  • Faateleina puipuiga.
  • Togafitiga o le cardiovascular.
  • Faateleina le hemoglobin i le toto.
  • Tulaga masani o le moe.
  • Faateleina le mafai.
  • Puipuia o faʻamaʻi pipisi.
  • Togafitiga o le kanesa.

O le a le aoga ma le afaina o le suka i le maʻisuka

O faʻamaoniga i le faʻaaogaina o aʻa

O le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema e mafua ai le faʻatupulaia o le gaosiga o le kesi (photo: ozled.pl)

O le atisikoke a Ierusalema ua faʻatuina ia lava e avea o se sui sola maloloina mo le tele o faʻamaʻi. Ae ui i lea, e tele faʻasolega mo le faʻaaoga:

  • Faatasi ai ma le le faapalepale i nisi o mea o loʻo fausia ai le paʻu o le eleele, e mafai ona tupu ai ni faʻafitauli o le maʻi.
  • O le taumafa e mafai ona mafua ai le faʻaleleia o le kesi.
  • E le fautuaina le faʻaaogaina o fualaau aina mo aʻafiaga gallstone.

O le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema i fua faʻatatau e le afaina ai le tino.

Ierusalema atishoke mo le maʻisuka

O le tosina o Ierusalema e maualalo ai le toto o le tagata (photo: sanatory-mashuk.ru)

O a mea aoga o aʻa o le aʻa, ma o le a le malosi o le tosina o Ierusalema i le maʻisuka? O lenei laau e tele lona inulin i lona tuufaatasiga (aua le fenumiai ma le insulin). O se vailaʻau faʻamalosi faʻalavelave lea, pe a faʻaumatia, e fai ai sina vaega itiiti o le fusi. O le itu, e liliu atu i le kulukose, ma o se vaega o le toto e ulu atu i le ate, lea e aofia ai i le fausia o le glycogen, o se punaoa malosi mo le tino. O le agai i luga o le iniseti, o vaega e le mafaamatalaina o le atisolake a Ierusalema e maua ai se aafiaga lelei i luga o le microflora, lea e aafia ai le galuega a le tino atoa.
O le aofaʻi o kulukose o loʻo faʻavae ma le faʻaaogaina o le artichoke o Ierusalema e laʻititi tele ma e le lamatia mo se maʻisuka ituaiga 2. I se isi itu, o inulin e faʻapipiʻiina i le fiber e puipuia ai le vave faʻaaogāina o le kulukose ma le taofiofia o le toto i lona maualuga i le toto.
O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia ona iloa e tusa ma le 13 g o vailaʻau gaʻo e 100 g o oloa. Ma ao le i ai meaʻai i le meaʻai, e tatau ona e tui inisalini ina ia le tupu ai le suka.

O le faʻaauau ona faʻaaogāina o le fualaau aina e fesoasoani i le faʻagesegese ae faʻaitiitia ai le suka ma faʻamalosia ai le pancreas e maua ai le inisalini. O le fetus e le masani ona aoga e le gata mo tagata gasegase e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, ae mo tagata uma foi e avea o se gasegase.

E mafai ona 'ai le meli mo le maʻisuka

Tusia togafitiga mai Ierusalema atisitoke mo le maʻisuka

Mo le maʻisuka, o le a fesoasoani le teuteuga o le artichoke a Ierusalema (ata: goez1.com)

O aoga o le atisosisi o Ierusalema ma le maʻisuka ma pe faʻapefea ona faʻaaogaina lenei togalaau ua leva ona lauiloa. E mafai ona togafitia togafitiga ma le fesoasoani mai o le sua sua suamalie mai aʻa o fualaau aina. E tatau ona faʻafefete le vai i le vai 1 i le 1 ma inu i le 20 minute aʻo leʻi 'aʻai 3 taimi i le aso (togafiti 1 masina).

O le atiseti o Ierusalema e aoga tele mo le maʻisuka ma i le foliga o se teuteuga. Ina ia saunia 3 poʻo le 4 sipuni tele o fualaʻau matala, ia sasaa le 1 lita o le vai inu ma faʻafefete i luga ole vevela mo le itula. Ona tatau ai lea ona faʻafefete le susu ma faʻaauau, faʻailoga ma tuʻu i se mea malulu, pogisa. E tatau ona 50 k i le aso.

O le artichoke a Ierusalema e aoga tele mo le maʻisuka pe afai e te tipiina le lauti mai lau lau mago ma fugalaau. I totonu o se ipu vai vevela tuʻu le 1 teaspoon o le faʻafefiloi ma faʻavaivai 10 minute. Latou te inuina lenei lauti 3 taimi i le aso.

I le avea ai ma suka e suitulaga i le maʻisuka, faʻaaoga le lau o le syrup. E faigofie ona kuka. O le aʻa e tatau ona nutimomoia ma sasaa le sua. Ona inu lea o le suainu i le 50 tikeri mo le 10 minute i le vevela aupito maualalo. A maeʻa ona e faʻamalieina le suamalie ma toe fai le faʻataʻitaʻiga i ni nai taimi seia oʻo ina mamafa le suavai. Faʻaopopo le sua o le lemoni i le siva suamalie, lelei ma sasaa i se ipu mama. Taofi mau le Ierusalema artichoke syrup i totonu o le pusaaisa.

O a mea e mafai ma e le mafai ona i totonu o se meaai mo le maʻisuka: matou te filifilia mea saʻo

O le vailaʻau vailaʻau o aʻa

O le artichoke a Ierusalema o se aʻafiaga tele o aʻafiaga e mafai ona taʻua saogalemu o se pateta sui. Ae le gata i lenei, o lenei lau o le eleele ua maua i le tele o vaega aoga: suauu, minerale, pectins, proteins, vitamins ma amino acids.

E tusa ai ma minerale, e taua le faʻapipiʻiina o le uʻamea, kilokilo, potassium, zinc ma isi. Ae o se vaega faapitoa e taua i togafitiga ma le puipuia o se maʻi suamalie o le inulin. O le tosina o Ierusalema i le maʻisuka ona o le i ai o lenei vailaʻau ma le faʻalauiloaina pe faʻapefea ona faʻaogaina le laau, faʻaititia le tikeri o le suka i le toto. Inisalini i le aʻa aʻa e tusa ma le 20%, o le mea lea, o le tofo o le laau o se mea suamalie.

I le siosiomaga masani, o le inisalini e mafai ona maua i nofoaga faigata. O le mole mole o le vailaʻau e faʻaleleia ai se filifili atoa o totoe o le fructose. I le taimi lava i le vaega o meaʻai, o le enzymes ma le acids e galue i luga o le vaega, lea e liua i se vaega pe atoatoa i le D-fructose. O lenei fructose e alu i totonu o sela ma e le manaʻomia ai le inisalini.

Ma le isi, o le vaega na faʻaumatia le molimulini insulin i totonu o le suauu, lea e mafai ai ona faigofie le sao o le kulukose i totonu o siaki. O na molelaʻau e le malepelepe i lalo o le manava e fusifusia le glucose i meaʻai ma puipuia ai mai le ulu atu i le toto. O le mea lea, ua faʻaitiitia le maualuga o le toto toto.

Mea aoga

Mo le olaga o tagata, o le atisisisi a Ierusalema o se faleteuoloa o minerale ma vitamini o loʻo i ai. E taua le mafaufau e le mafai ona faʻaolaina se paʻu o le eleele mo se taimi umi ona o le faʻamamaina ma le leiloa o meatotino aoga mo tagata e maua i le maʻisuka. E ui o le faia o sina sauniuniga mo le taumalulu i le tulaga o, mo se faataitaiga, o salati e matua moni lava.

O se mea taua o le faʻaaogaina o le laau atoa i togafitiga: tubers, gaʻo, laʻau ma le sua. I le iloa o le atiseti o Ierusalema e aoga tele mo le maʻisuka ma pe faʻapefea ona faʻaaoga lelei, e mafai ona e puipuia le faateleina o le suka. Mo nei faʻamoemoega, e mafai ona e gaosi ma inu leuti suamalie, pe faia se sipopo maloloina e faʻavae i luga o le laau.

E le gata i lea, o lona aoga o loʻo taua i lalo:

  • aveeseina o le mau,
  • toe faʻaleleia o meaʻai,
  • faateleina le puipuiga
  • puipuiga o fasipolo ma fatuga o fatu,
  • faatulagaina masani o le toto,
  • sili atu le mamafa o le mamafa
  • faamamaina o toxins ma toxins.

O le togafitiga e faʻaaogaina ai le sua o le sua poo le faʻafefete, salamoa, o le artichoke tuber Ierusalema e faʻaaogaina faʻatasi ma isi meaʻai e pei o ni ipu na saunia.

Mo le maʻisuka e leai ni faʻasalaga mo le faʻaaogaina, peitai e matua faasaina ona 'ai pe a le maua le faʻaaloalo i lenei oloa. E taua foi le le faʻaleagaina o le laau. O le tuufaatasia o fualaau faisualaʻau ma le pulu manogi ma le lemonite e le taliaina.

Faʻafomaʻi ma mea taumafa faaopoopo mai Ierusalema artichoke

E faʻavae i luga o le laau, papa ma meaʻai faʻapipiʻi ua uma ona atiaʻe e faʻaaoga lelei i vailaau.

O le tele o taimi, o le talosaga e faʻavae i luga o nei faʻaopoopoga:

  1. BAA "Inulin". Faʻaaoga mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻaititia o le kulūkose, o loʻo faia ai "sela o le pancreatic e maua ai le inisalini o le tino. O fualaau faasaina e aofia ai elemene taua e taua i le tuufaatasiga o le inisalini. O le tagofia o fualaau e le faatagaina ai le atinaʻeina o faʻafitauli.
  2. BAA "Neovital". Faʻasolosolo le atisiliko o Ierusalema, o le paʻu e maua mai i faʻamalosi ma le stevia vaʻa. O lenei faʻaopoopoga e mafai ona faʻamalosia ai le puipuiga o le tino, faʻaleleia le metabolism, ma faʻasaʻo le metabolism o le carbohydrate. E tusa ai ma suʻesuʻega, o lenei fesoasoani faʻalauiloa e sili ona lelei e le gata mo le maʻisuka, ae faʻapea foi i le togafitia o faʻasologa o le atherosclerotic o le vascular system.
  3. BAA "Alga Helianthus". O le fua o loʻo aofia ai Ierusalema artichoke, fatu lili, uʻamea enaena. Faʻafetai i nei vaega, e mafai ona faʻafetaui tulaga maualuga o le suka, faʻaleleia le faʻatinoga o le cardiovascular system, faʻavae le fefaʻatauaʻiga o gaʻo ma gaʻo, ma fufulu le tino o mea oona.

E i ai ni faʻalavelave

O vavalaʻau e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaleleia o le kesi ma le faʻamalosi. I lenei tulaga, e sili atu ona lelei le aloese mai le faʻaaogaina o le oloa i lona foliga masani, e fautuaina e faʻaaoga le mea faʻavave, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻavela poʻo le kuka. E le gata i lea, e mafai e le tino ona tuʻuina atu se faʻafitauli o le maʻi, aemaise lava i latou na e leʻi 'aina muamua. O le mea lea, e tatau ona e amata taumafa i se puʻu ma se vaega itiiti e mafai ai ona faʻaaogaina le fasi meaʻai i le ipu fou i le taumafataga.

O fualaau aina e solia i tamaiti ao laiti. O le mafuaʻaga o lenei, o le mea muamua, o le maualuga o le fiber i totonu, lea e afaina ai se tino laitiiti, mafua ai le tiga o le tino ma le gaosiga o le kesi. Lona lua, o tamaiti o le a sili atu ona mafatia i faʻamaʻi o le tino i se oloa fou, e tusa lava pe faʻavelaina. E le fautuaina e tamaiti o le vasega le tuuina atu o le artichoke a Ierusalema nai lo le 3 tausaga, pe mulimuli ane foi.

Lafoga Soifua Maloloina Lelei

O fualaʻau e mafai ona faʻaaoga uma ma faʻasua. E taua le manatuaina o le taimi lava na maua ai le vevela o le toisina o Ierusalema, o se vaega o ona vaega aoga ua leiloloa, e pei lava, ioe, i isi oloa uma lava. O le suiga, e moni, e le taua tele, ae faʻaititia ai mea taumafa ma mea aoga o le oloa. O le mea lea, o tagata atamamai ma fomaʻi e fautuaina le faʻaaogaina o le faʻamaʻi.

Vailaau faʻasaina

Faaaoga ma le faʻaogaina Ierusalema atisosisi e fatu ai meainu. O le mea moni e faapea, i totonu o le sua, o le faʻaogaina o elemene elemene ma vailaau e taua i le maʻisuka malosi ua puipuia.

O le tele lava o taimi, e vave saunia i latou ao le i aveina, e ui o infusions, teas ma syrups o le a le itiiti ifo le aoga i le maʻisuka:

  • Suavai faʻamalolo
    E mafai ona kukaina pe faʻapipiʻi le fualaau faisua, ona togi lea o le sua i totonu o le susu. E taua le iloa o le kukaina o le artichoke a Ierusalema i le maʻisuka i le tulaga o le inu. E sili atu ona saʻo le faʻaitiitia o le vai ua saunia ma le vai i se fua faatatau o le 1: 1. E tatau ona e inuina 30 minute aʻo leʻi 'ai. O le taimi lea o le aʻafiaga o le laau o le a matauina, o le suka o le a faʻaitiitia faʻaitiitia, ma i le faagasologa o le 'aina, o le a toe foi i ona tulaga masani.
    O le togafitiga o le 14 aso, ave se ipu tioata faʻafefe tolu taimi i le aso.
  • Faʻafefete
    Ina ia saunia le fusi, e te manaʻomia 3 tbsp. l laupepa ma pito i luga o le aʻa. E tatau ona sasaaina ma le afa-lita o le vai vevela ma tauanau mo le le itiiti ifo ma le 12 itula. A maeʻa lenei mea, faʻafefe ma inu 100 g 4 taimi i le aso. Ina ia mafai ona faʻamalosi le suka, e tatau ona e inu se vai mo le 3 vaiaso pe sili atu.
  • Ava malosi
    O le faʻataunuʻu i luga o le ava malosi ua saunia i lenei auala: 500 g o laʻau laʻau e tatau ona sasaa i le lita o vodka. Ave i se nofoaga e puipuia mai le la ma le malamalama, faʻaauau pea le 2 vaiaso, vevela ma ave 1 tbsp. l., pe a uma ona liligiina le toto i totonu o le 200 ml o le vai.Fainu lelei i luma o le taumafataga 3 taimi i le aso.
  • Laʻau togafiti
    Iloaina le kukaina o le toisina o Ierusalema mo tagata matutua ma tamaiti e maua i le maʻisuka, e mafai ona e fatuina se siva lelei. Mo le mea lea, o le fatu o le pi e nutimomoia ma le suavai, o le sua o le a togi i le gau, ona tatau lea ona vevela i le 50 tikeri ma kuka mo le 10 minute i le vevela aupito vevela, faamafanafana ma faatagaina e tu. Toe faia le faagasologa 5 sili atu taimi e tuʻuina atu ai se mea e faʻamalosi. Ma le isi, ua faaopoopo le sua o le tipolo i le tofo, ua faamauina le oloa ma teuina i se nofoaga malulu. Faʻaaoga vailaau mo le faʻamaʻi pe a uma ona 'ai 1 tbsp. l
  • Faamalologa lauti
    E mafai ona maua ni lauti lelei ma le soifua maloloina e ala i le sasaʻaina o se fualaau faʻamago mago e tasi ma ni ipu tioata se lua. Faʻaosooso 10 minute. O le tea ua onā 2 taimi i le aso mo le 3 vaiaso ile laina.

Le faʻaaogaina o le atisosisi o Ierusalema i le maʻisuka

O le mea e ofo ai, o le toisina o Ierusalema ma le maʻisuka lea e mafai ona avea ma faavae lelei mo le taumafa. O le mea moni e faapea o lenei oloa matagofie, lea o loʻo i ai i se manaoga maualalo, e aofia ai inulin. O lenei vailaʻau e faʻapipiʻi ai le aofaʻi o le kulukose i le tino o le tagata ma faʻaaoga masani e ono faʻaititia ai le toto toto.

E le gata i lea, o le fesoasoani a atisikoke ile Jerusalem e fesoasoani e faʻamaonia le microflora o le intestinal, aveese le cholesterol, faʻamalosia le puipuiga ma faʻateleina le soifua maloloina ma le manuia.

Faʻatauga o oloa ma Contraindications

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻaloga o le atisosisi o Ierusalema i le maʻisuka o se autu e tatau ona suʻesuʻe lelei. I le filifili ai e taitaia, o le ae iloa ai o lenei oloa e mafai ona afaina ai le tino pe afai e faaleagaina. Ala, o le atisikoke o Ierusalema e le o teuina mo le umi. Ae peitaʻi, afai e le mafai ona faʻatau se oloa fou, o loʻo i ai se auala faigofie e alu ese ai - faaaoga syrups ma papa maʻalaʻau faʻavae.

Ua fautuaina le atiseti o Ierusalema mo le maʻisuka mo mafuaaga nei:

  • E faʻamamāina ai le tino o le glucose sili, fesoasoani e faʻavaivaia lana gaosiga ma faʻagesegese ai lona faʻafefe.
  • Faaitiitia le cholesterol toto.
  • Faateleina puipuiga, faʻavaivaia e le maʻisuka.
  • Faʻasolosolo le gaosia o le inisalini i le pancreas.
  • Faʻafesuiai le kulūkose ma le fructose, saogalemu mo le maʻisuka.
  • Siitia se metabolism.
  • Faʻataunuʻuina le galuega o le mea e gaosi ai meaʻai, afaina ma le vevela.

O le mea e laki ai, toetoe o tagata uma o le maʻisuka e mafai ona faʻaaogaina Ierusalema artichoke ma syrups ma fualaau e faia mai ai. O le mea moni o le pau lea o le faʻailoga i lenei tulaga, o le le lava lea o le tagata e le faʻaaloalo i le oloa poʻo ona vaega, ma e seasea lava.

Ae ui i lea, e fautuaina e faʻatalanoa se fomaʻi aʻo leʻi faia ni vailaʻau e faʻavae i luga o le atisitoke ile atunuʻu poo le aofia ai o se meaʻai i au mea taumafa.

Laʻau fiafia ma maloloina

Faaaogaina o le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka, e mafai ona e faʻaopoopoina au meaai i se taumafataga manaia. E tele suʻega mo lenei oloa, ma i totonu ia i latou o le ae maua se tasi e te fiafia i ai.

Ina ia saunia se paʻu o le fatu, pi, tipi i totonu o poloka ma faapuna 250 g o atisiliko o Ierusalema i totonu o le vai e leai ni vai, ona tuu lea o fasi pepa, fufuluina o laʻau ma sisi, liligi le kulimi kulimi ma tao mo le 10 minute.

Ia mautinoa ia taumafai e faʻaaoga se paʻu mata e pei o se tumu i panikeke poʻo pies. O le togiina o le artichoke a Ierusalema e mafai ona faaopoopo i le paluga mo fritters poʻo le kukaina o tipi.

O le salalamu suamalie e aoga tele mo le maʻisuka. Ina ia faia, ia tipi i totonu o vavao kukama, radisi ma ni nai togi o atisiliko atunuʻu, faʻapipiʻi mea aina ma sina suāuʻu olive, ona faʻafefiloi ai lea.

O fea oe mai ai? Ierusalema artichoke

Ierusalema artichoke hails mai Amerika i Matu. O le taimi muamua na atinaʻe ai e tagata Aboriginal - Topinambo Indians. I le 1600, na faʻafeiloaia lenei laau i Europa e Farani. Ma i Rusia, o le atisikoke o Ierusalema na faatoa na o le lua selau tausaga mulimuli ane. Ae i Rusia, o se paʻu o le eleele, e pei foi ona taʻua o le atisikoke o Ierusalema, e leʻi mauaa. O le mea moni, sa i ai le tele o le fiafia i le laau i le luasefulu o le seneturi mulimuli, ae mo nisi mafuaaga na vave ai ona mou atu. Atonu i le taimi nei e fesootaʻi atu i le tele o le faʻamalosia mo se olaga ola maloloina, o le atiseti o le artichoke ua faʻatautaia lona tulaga i totonu o meaai lelei lauiloa.

Afai o le atisuliko Ierusalema e lūlūina i le hectares i le luasefulu o le seneturi talu ai, o le taimi nei e le o faʻatinoina ma e tupu tele i togalaau totō, o isi taimi e galo ai ma e leʻi tapaina e tagata uma. Ou te mautinoa a maeʻa ona e faitauina lenei tusiga o le a suia lou uiga agai i le atiseti o le Ierusalema - o se mea aoga e le gata mo le maʻisuka, ae mo tagata soifua maloloina.

O le igoa faasaienisi mo le artichoke a Ierusalema o le Helianthus tuberosus, o lona uiga o le "sunflower sunflower." E mai i le ituaiga e tutusa ma le suauu suauu (Helianthus annuus), lea e maua mai ai le suauu manogi sili ona lauiloa i Rusia. Ae o le mea moni, o le peʻa o le eleele e pei o le sunflower: o laina maualuga maualuga ma le tele o fugalaau samasama, i le foliga foliga tutusa ma le sunflower. E na o mea aoga uma lava e faʻaleleia.


E le fefefe i le lamala pe o le malulu, ona o le aʻa o le aʻa e loloto loloto (e oʻo i le 2 m) ma salalau i luga e oo atu i le 4 mita. I se tasi nofoaga, e mafai e le laau ona ola e oʻo i le 30-40 tausaga. Ou te manatua, i la matou togalaau o le atinaʻe o le artichoke o Ierusalema, o le mea la na matou totoina ai, e le mafai ona matou faʻaaogaina atoa. Na tupu i tausaga uma, e ui lava i le eliina o fatu, o nisi na nonofo pea ma nofoia le tele ma le tele o teritori fou. Ma o le tausiga o lenei laau o le a leai sau faafitauli, vagana ai le pulea o lona tuputupu ae i itu eseese.

I le taimi nei, e tele ituaiga ma ituaiga eseese o le ele. O fatu o lenei laau e foliga tutusa lava ma pateta, ae ua le lelei le teuina, vave ona pisi i le vevela o le potu. O le mea lea, e le pei o pateta, e mafai ona e tuua le suka i le eleele mo le taumalulu atoa, ma i le tautotogo, pe a liusua le kiona, eli ma maua se fualaau fou i le laulau. Ole Helianthus e faigofie ona aafia i faʻamaʻi ma meaola faalafua, e mafai ona faʻaleleia e aunoa ma le faʻaogaina o vailaau faʻasaina, aʻo maua mai se mea e faʻaleleia ai le siosiomaga.

O le tamaoaiga o le aʻafia o le aʻa

O le atisikoke a Ierusalema e tele ni igoa: o le sunflower, lala o le pia, Saina pateta, atisiliko a Ierusalema. I Rusia, e lua ituaiga o laau totō e totoina pe tusa ma le tolu selau aiga e ola i vaega eseese o le paneta. O le vaega o taumafa o le artichoke a Ierusalema o fatu ia e faʻapipiʻi i le rhizome. E fetaui lelei le pearise i meaʻai uma mo oloa mo le maʻisuka.

E maualalo le tau o le malosi - 61 kcal, tamaoaiga i vailaʻau gaʻo, fiber, vitamini ma minerale. E tusa ai ma le laulau a le GI (glycemic index), o le atisina o le Jerusalem artichoke o loʻo faʻasinoina i le numera 15. O le tuufaatasiga o le atisisisi o Ierusalema e aofia ai:

  • Ash, o se aafiaga aoga i le totoina ma le manua o le toe faaleleia.
  • O mea taua e manaʻomia e le tino e manaʻomia e le tino, ae le mafai ona gaosia (arginine, threonine, valine, lysine, leucine, ma isi).
  • O meaʻai eleelea eleelea e vave faʻavave le metabolism, faʻaitiitia le manaʻo (oleic, linoleic, linolenic, stearidonic, gadoleic, arachidonic).
  • Oona gaʻo mama mo le fausiaina o siama siaki, ma le faʻamalamalama lelei o vitamini ma minerale (palmitic, stearic, ma isi).
  • Phytosterol e faʻateʻa ai le telefoni.

O fualaau oona ma mineral o:

  • B-Vitamini: B1, In2, In3, In4, In6, In9, In12.
  • Isi vitamini: C, E, D, PP, K ma le tele o fualaʻau U.
  • Macronutrients: potassium, calcium, magnesium, sodium, silicium, phosphorus, chlorine, sulfur.
  • Faʻasologa o elemene: zinc, chromium, nickel, seleni, cobalt, apamemea, manganese, uʻamea, pulu, ma isi.

O le vaega o le carbohydrate o le aʻa e taua tele i le maʻisuka. O le tele o carbohydrates o polysaccharides, lea e faʻagesegeseina, e puipuia ai le faʻateleina o le toto suka. O nei mea e aofia ai fiber, lea e puleaina ai le gasegase, sima, lea e fesoasoani i le toe faʻaleleia o le tino, pectin, faʻamautuina le metabolism, inulin (o le natura masani), lea e faʻaleleia ai le kulūkose ma faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Inulin e le o gaosia i lalo o le malosi o le enzymes, o lona uiga o lona atoatoa o loʻo faʻamautuina.

Fautuaga faafomaʻi

O vailaau aloaia e faamaonia ai le faʻaaogaina o le sunflower assolo o se punavai o vitamini, micro-macro elements, carbohydrates masani ma amino acids. O talotalo ma le atisosisisi a Ierusalema e fautuaina i se tulaga masani:

  • Le faateleina o le leo ma le mafai ona galue.
  • Puipuiga o malulu.
  • Puipuia o le anemia (anemia).
  • Faʻailogaina o le faʻafouina o sela o le kanesa.
  • Faʻaitiitia le osofaʻi i faʻamaʻi fatu.
  • Faʻasalalau masani o faiga faʻafefete ma mea faʻapitoa.
  • Faʻaauau pea le faʻatinoga o le faiga o le hepatobiliary.
  • Lower cholesterol ma le suka o le toto.

O le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema i le faʻalavelave faʻapitoa o faʻamaʻi paʻu ma le taofi o le inu o le tino e maua ai taunuuga lelei. I le avea ai ma sui o fua o aʻafiaga fou, ua saunia e le au vailaau mo togafitiga ia meaʻai mo le maʻisuka o loo i ai se vaega poo se paʻu o se laau toto:

  • PIC (natura masani o inulin), i le paʻu.
  • Pills Lolomi.
  • Ierusalema artichoke syrup.
  • Inulin tablets.
  • Faʻaiʻai meaai (capsules).
  • Santerella (faʻaputuina papa o eleele Ierusalema o atisilisi tubers ma stevia lupe).
  • Teuina o fualaau o atisoa o Ierusalema (faʻapipiʻi ile foliga malogo).

Uiga taua o Ierusalema atisisiko mo tagata mamaʻi maua i le maʻisuka

O le a le aoga o fualaʻau aʻa mo tagata e maua i le maʻisuka, faʻaopopo i le mafai gafatia e pulea le glycemia? O le tuufaatasiga o vaega e fausia ai Ierusalema artichoke e fesoasoani i:

  • Faamamaina le tino o mea oona ma cholesterol deposits.
  • Faʻateleina o le gafatia lautele, ma le faʻamalosia o le muso o le fatu.
  • Tuufaatasia o le toto (toto maualuga).
  • Faʻasalalauga masani o le faʻaogaina o otaota ma le intestinal microenvironment.
  • Aveesea o talo tele, ma le puipuia o le hepatobiliary system.
  • Toe faʻaleleia o paʻu i le tulaga o le faʻaleagaina.
  • Le faʻaitiitia o aʻafiaga o le aʻafiaga mai le faʻaaogaina o vailaʻau.
  • Faamalosia le puipuiga.
  • Liquefaction o le "suamalie" toto, ma le puipuia o le thrombosis.

Mo maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le gafatia o le atisisisesa a Ierusalema e faʻaitiitia ai le faʻanoanoa, faʻagaoioia le gaioiga o le pancreas, ma le faʻaitiitia o paʻu faaopoopo. Ona o le anotusi o mea taua, ua fautuaina ai le atisisisi o Ierusalema mo le puipuia o faʻamaʻi o le maʻisuka ma le puipuia o faʻamaʻi pipisi.

Lapataiga

O le sunflower 'olo e aofia ai laau totō saogalemu. A faʻaaoga lelei, e le mafai ona afaina tele le tino. O se faʻatagaina faʻagata i le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema o se faʻalepale tagata taitoatasi i le oloa. O faʻamaoniga (relative) faʻasolega e aofia ai:

  • Tamaiti matutua e oo atu i le 3 tausaga. E faigata tele i tagata gasegase e faʻafetaui le tele o fiva i totonu o le fale. O le aʻafiaga o le faʻaogaina o le tino o se tamaitiiti e mafua ai le tiga i totonu o le manava. E le gata i lea, o le sese o le faʻaofiina o se oloa fou i totonu o le taumafataga e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o allergies.
  • Faʻailoga masani. O le toisina o Ierusalema (aemaise lava i lona foliga masani), e mafua ai le faʻaaogaina o le kesi. Faatasi ai ma le faafitauli oi ai nei o le faateleina o le aoina o gaʻo, o vaega o le oloa e tatau ona faatapulaaina.
  • Faʻasalaga faʻapitoa o oloa i totonu o le ipu. E le faʻapipiʻiina le paʻu o le eletise ma le pulu manogi ma le saffron.

Filifiliga

O le tofo o le artichoke a Ierusalema e ese mo tagata uma. I lona foliga masani, e foliga mai i le pateta, i le mea ua maeʻa ona iai, o loʻo iai faʻamatalaga o asparagus, nati, puʻamu. E le gata o aʻa toto e talafeagai mo meaai. O lau ma fugalaau o le laau e faʻaaoga i togafitiga faʻasoifua masani. O le toesea o Ierusalema o le a avea ma sui lelei mo pateta, o lona faʻaaogaina e faʻalagolago i tapulaʻa. E manumalo le paʻu o le ele i lalo ifo o le faʻasologa o fuainumera ma le kalori. E faʻaaogaina ipu i le muai saunia, o lona uiga, fufulu ma fufulu ile vai malulu.

Ierusalemaichokiko i le kukaina o le maʻisuka

Mo le kukaina o ipu ma le artichoke a Ierusalema, e mafai ona e faʻaoga uma metotia o le gaosiga o meaʻai (faʻatau, taoina, kuka). E le naʻo le faʻatagaina e faʻamalo le aʻa o le aʻa, talu ai o lenei metotia e le tausisia ai tulafono o taumafa paleni. O le mea na vaʻaia Ierusalema artichoke na faʻapogisa i le ea e pei o le pateta. O le malulu o le vai ma lemoni o le a fesoasoani e faatumauina le lanu. E tatau ona faʻamalulu fuālaʻau ao faʻataunuʻu isi mea.

Laʻau sili ona aoga i se multicooker

O le ipu e saunia mai meaai o le maʻisuka sili ona aoga mo le faʻamaʻi:

  • Ierusalema artichoke - 200 gr. fufulu aʻa.
  • Oona, pepa suamalie ma kāloti - 1 pc. (laʻititi).
  • Olive olive (vevela) - 1.5 tbsp. l
  • Laʻau vaomatua (kuka ma aisa) - 100 gr.
  • Paina paina paepae - 1 mafai.
  • Tomatoes - 3 pcs.
  • Laʻau, faisua, masima, garlic - ia tofo.

Fualaau faisua (aniani, pepa), fualaau faisua (Ierusalema artichoke, kāloti), pi ma tipi i totonu o vavao. Tipi tomati i ni mama mama. Faʻafefiloi vaega uma (e aofia ai suauʻu ma mea manogi) i le ipu tele multicolo, faʻapipiʻi le meafaigaluega i le "tinei" mode. Cook i luma o le faailo. E mafai ona sui ni puʻupuʻu vaomatua i vaimoli fou, o le tofo o meaʻai o le a leiloloa.

Palu mapu ma le meaʻai vela

Suauu pulumu pipifana e faaaoga ai laʻau laʻau, kāloti, seleni aʻa, masima ma le uliuli (peas) mo le broth. Mo le teuteuina:

  • Peʻa o le eleele - o se pauna.
  • Ata - 4-5 cloves.
  • Olive olive 2.5 tbsp. l
  • Turiki susu - 180 ml.
  • Pasili ma le tao, pepa vevela, masima - ia tofo.

Tulimanu o le artichoke Ierusalema ma tipi i ni fasi moa. Oti lelei le galala ma le pepa vevela ma se naifi. Liligi le suauu i totonu o se pani, faaopoopo le kesi ma le pepa, mafanafana lelei (e aunoa ma le faʻavelaina). Faʻaopoopo le atisitoke a Ierusalema, le susu, masima ma faʻafefiloi. Simmer se kuata o le itula i lalo ole tapuni. Faaopopo le pasesa ma le dill. Aumai i le sauniuni ile 2-3 minute. Aveese le pipi mai le susu, tuueseese le aano mai i le ponaivi i ni vaega. Auauna atu ma se meaʻai maʻai.

Fualaau suamalie ma fualaʻau

Ina ia saunia se fualaʻau-mauoa ma malamalama lelei, o le a e manaʻomia fualaʻau fou ma fualaau:

  • Kāreti.
  • Paʻu o le lalolagi.
  • Daikon pe lanu paepae (lanumeamata).
  • Green apples.
  • Peni malosi.

O le tele o oloa e fuafuaina i mea e fiafia iai. Grate fualaau faisua i luga o se fatulaʻau, tipi le fua i totonu o ni nai pusa. Mo le laeiina, faʻafefiloi masani ("Eleni") yogurt, sua o le lemoni ma sina tamaʻi olive olive faaopoopo. O fua e masani lava ona 'aina mo se' aiga o le aoauli, o le mea lea e fautuaina ai le ipu mo se taumafataga i le aoauli.

Ierusalema artichoke casserole

E mafai ona e kuka le kuka i totonu o le ogaumu poʻo le faila faʻanatinati. Punaoa Punaoa:

  • Ierusalemaichokiko - ½ kilokalama.
  • Milu - ¼ cup.
  • Laʻau moa - 8 pcs.
  • Lisi malamalama - 0.1 kilokalama.
  • Fualaau aina po o le pata (e lubricate le fomu).

Toto le oloa autu i luga o se mea e gaosia. Faʻasusu ia fuamoa o le salu ma se fulufulu ma le susu, masima, pepa, faʻaopopo le afa o le masani o le sisi, muamua faʻapipiʻi i luga o se sala tupe. Liligi le paluga i totonu o se atigipusa i fatu kuka, faʻafefiloi. Faʻamau le pata, tuʻu le masini. Tuu i totonu o le ogaumu vevela i le 180 °. Taimi fuafuaina - 25 minute. Se kuata o le itula ao lei oʻo i le faaiuga o le tao, faʻasusu i le kulimi o totoe. E mafai ona 'aina uma le ipu mo le' aiga o le taeao ma mo le 'aiga o le afiafi.

Laʻau Faʻataʻi Kalori

Ina ia saunia ni vaega se tolu o le ipu o le a e manaʻomia:

  • Tubers - se pauna.
  • Onions ma Karoti - 1 pc.
  • Pepa broccoli - ½ pa (200 gr.).
  • Milu - 1 ipu.
  • Aniani mafiafia, masima, pepa.

Fuʻu, fufulu ma tipi le kāloti, aniani, ma pears.Faʻafei i se pani, faʻaopoopo 300 ml o vai, tuʻu i le afi. A uma le kuka ona tuʻu le sukalakoli. Kuki sei suamalie, masima i le faaiuga o le kuka. Liligi le susu, pepa ma le punch ma se mea e fufulu. Tuu le fagu i luga o le ogaumu ma tuu le sua "faʻafetaui". Fafasi le 'apa mafolafola faʻatasi ma lapisi lanu meamata matala.

Faʻafefete o le feʻau

Ina ia faʻasolosolo le glycemia, e fautuaina mo le 3 vaiaso e inu ai se fua e faʻavae i luga o lau o se sunflower (tolu taimi i le aso, 100 ml mo le faʻatagaina). E manaʻomia le 1.5 tbsp. sipuni o mea e gaogao mago e lua ni ipu tioata vai, ma tumau i se vevela mo le 10-12 itula.

O le sipuni teuteuina ua faʻatau i le fale talavai, ae e mafai ona e kukaina oe lava ia. O le togi o Ierusalema o le a tatau ona faʻaaogaina e faʻaaogāina ai se suʻisuʻi pe tipi ma tuʻi i fafo le vai. Fufulu le sua, ae aua le aumaia i se mea vevela (ina ia aua nei le maua le vitamini). Sinu mo se kuata o le itula, mālū. O lenei faiga e tatau ona toe faaluaina seia oʻo ina maua e le vai le tutusa o se siva. Taofi le vailaʻau i totonu o le pusaaisa. Ave le siva tasi le sipuni faalua i le aso.

Tea ua saunia mai fugalaau o le laau. Latou te foliga mai o fugalaau fugalaau, naʻo totonu o se vaega laiti. O petals e tatau ona faʻamago ma faʻaigoa i lau laʻau masani i le fua faatatau o le 1: 1. O le aso masani o le inu o le 300 gr. O le tea e mafai ona gaosia mai fatu mamago o le laau, i le fua tutusa.

O le a le mea e iloa e uiga i lenei fualaau aina ma o fea e sau mai ai?

Ierusalema artichoke o le fale i Amerika i Matu. Na muamua ona ola e Initia Initianuu o le motu o Topinambo, o lea na maua ai lona igoa. I le amataga o le XII senituri, na aumai ai le atisosikisi a Ierusalema i Europa e Farani ma na o le lua seneturi mulimuli ane na o mai i Rusia. I lo matou atunuu, o lenei aʻa e maua mai ai le tele o igoa, e sili ona lauiloa o le lau o le eleele.

Ierusalema atisichoke po o le paʻu oneone

Na amata amata ona galulue faʻamalosia e le au faʻataʻitaʻi le atunuʻu Ierusalema i le taimi o le seneturi talu ai. I sina taimi mulimuli ane, ua le toe i ai le fiafia i le fualaau faisua. Ma talu ai e toatele tagata na amata ona talanoa e uiga i le mea moni e le lelei le teuina o le paʻu o le eleele. E iai se mea moni i lenei, peitaʻi, afai e te faʻapipiʻi fatu i totonu o se pusa paʻu po o se taga pepa, o se taga ie ma tuʻuina i totonu o le pusaaisa, o le atiseti o le Ierusalema e faʻamautinoa e taofi lona uluai foliga vaaia seia oʻo i le seleselega fou. E le tatau ona e faʻagaloina le auala e teu ai i le oneone. O le vaega o totoe o se fale e le lelei atoatoa.

E le fefe o ia i le lamala ma le malulu, e toetoe lava a le afaina ona o le paʻu ma le faʻamaʻi, ma e le manaʻomia foi le tausiga. Pau lava le mea e manaʻomia mai ia te oe e na o le totoina o se fualaau faisua ma aua nei galo e vai i lea taimi ma lea taimi. O le laau e mafua ai nei mea uma i se aʻa amataina, lea e oʻo atu i le 2 mita le loloto, ma upega tafaʻi e oʻo i le 4 mita le maualuga. O le artichoke o Ierusalema e talitutusa lava ma foliga o le sunflower ma e tutusa lava. Ae ui i lea, e le pei o le aganuu Pancake vaiaso, o lona taua taua o loʻo faʻaputuina lalo.

Ava malosi

O se fagu vodka o le a manaʻomia le 250 gr. lau fou o le atisikoke a Ierusalema. O lalaga e tatau ona uʻu e lima, tuʻu i totonu o se koneteina tioata, ma sasaa vodka. Sook i le pogisa mo aso e 15, ona faamama lea ma tuu i totonu o le pusaaisa. Ina ia ave le vailaʻau, 30 ml o le faʻasolosolo o le ava malosi e tatau ona faʻafefeteina i totonu o se ipu malamalama o le vai inu. O le faʻaaogaina o vai inu e tatau ona muamua malilie faatasi ma le endocrinologist. O le tincture ua solia i tamaiti.

E faapefea ona faigaluega le toisina o Ierusalema i le maʻisuka ituaiga 2?

O le faʻaaogaina o le atisosisi o Ierusalema mo le maʻisuka ua faʻamaonia ona o le i ai o se polysaccharide faapitoa, e taʻua o inulin. O le vaega o loʻo tuʻuina atu, o loʻo i totonu o le manava, o le a vaevaeina i le faʻavaeina o le carbohydrate, e taʻua o le fructose. E pei ona e iloa, i le lumanaʻi o loʻo aʻafia i le toto, e aʻafia ai le maualuga o le suka.

O le fructose mai le toto e pasi atu i siama vavalalata e aunoa ma ni faʻafitauli ma faʻapipiʻi ai le tino o le tagata ma le tele o le malosi. I se tulaga lautele, o le gafatia o le fructose e maua ai le kulukose i le fesuiaiga o le tino ma le malosi e matua taua pe a feagai ma le maʻisuka ituaiga 1. Ae e leai se taua o lenei mea i le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, pe a oʻo mai i le le lava o le inisalini. I lenei itu, ua gauai atu tagata atamamai i le mea moni o le togafitiga o le maʻisuka e faafaigofieina e le mea moni e faapea:

  • ma le maʻisuka ituaiga 2 (e aunoa ma le le lava o le inisalini), o loʻo tatou talanoa e uiga i le paʻu tele i le tikeri o le inu o le kulukose i totonu o le manava,
  • ona o lenei mea, o se faaitiitia o le maualuga o le suka i le toto e masani lava ona fausia, ona o le tasi le taimi o le inulin ma le fiber,
  • faʻatasi ai ma le faʻaitiitia ma le faifaipea o le faʻaititia o le kulukose, tagata faʻapitoa e gauai atu i le toe faʻaleleia le tikeri o le gasegase o masini,
  • o se isi aafiaga e tatau ona mafaufauina e faʻaleleia atili ai le mafai gase o pancreatic ina ia maua ai le inisalini tutoatasi.

O le mea lea, o le toisina o Ierusalema mo le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1 ua fautuaina ina ia faʻaaoga ona o uiga ua faʻaalia. Ae peitai, ina ia mafai ona aoga le lau o le eleele e mafai ona aoga, e taua le faamasani oe lava i nisi vaega, e taua o le tuufaatasiga o le laau. Na ia faʻamalamalamaina atoatoa le mafuaaga o le atinaʻeina o Ierusalema o loʻo faʻaalia mai i faʻamatalaga glycemies.

Gasegase togafitiga - o le a le mana o le atisatisima Ierusalema?

O le toʻatele e fai mai o le pepa o le tupu o vitamini, ae afai e te vaʻavaʻai i le tuufaatasiga o le artichoke o Ierusalema i nisi auiliiliga, ona mafai lea ona finau lenei faʻamatalaga. O le lisi tele lea o le tele o elemene ma vaega o vitamini. Ae ui i lea, o le sili ona taua mo le maʻisuka o le mea lea o inulin polysaccharide i totonu o le fualaʻau. O se vailaʻau faʻamalosi faʻalavelave, e aofia ai molelatini o le fructose ma isi mea tuufaatasia. O le pasene o le artichoke o Ierusalema e tusa ma le 80% inulin, lea e avea ai ma se tagata lauiloa i totonu o isi laau totoina ma mea o loʻo i totonu o lenei mea.

Fua o fualaau aina

I le malepelepe o inulin, ua fausia ai le fructose, lea e tosoina i totonu o le toto ma ulu atu i le ate, lea e aofia ai i le malosiaga ole gasegase. E le aoga le popole i le maualuga o le fua o le suka. E itiiti le fua o le suauu e faʻasaʻo mai le inisalini, ma o ona elemene le lelei e ulufale i totonu o le manava, lea latou te faia ai se vaega taua. Faʻatasi ai ma le pectin, o fusi o le fructose e leʻi faʻaaogaina o le faavae paleni lea mo le pale o le bifidobacteria. Inulin e maualalo ai foi le suka toto e ala i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le kulukose mai meaʻai.

Faʻavae ma aoga aoga

Ae e te lei aʻoga e uiga i le kukaina o le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka, e fautuaina e faamasani oe lava i le lisi o vaega i auiliiliga sili atu. O le mea moni, o le faia o lenei mea na o oe e le fautuaina, e sili ona lelei le tausia o le lagolago a se fomaʻi. Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i proteins ma le i ai i totonu ia i latou o se vaega tele o amino oona taua. Lafoga mai Ierusalema atisisiko mo le maʻisuka i le faagasologa o le tafiesea o le maʻisuka e mafai foi ona faʻaaogaina ona o le paʻu o le lalolagi e fesoasoani i le lelei o le faʻatinoina o le tino. I le taimi lava e tasi, o le faʻaaogaina o mea oona mai le vailaau oona, ua faʻaitiitia, lea e aʻafia ai le saoasaoa o le faʻaumatia.

O le faʻaaogaina o se laau e pei o le artichoke o Ierusalema ua fautuaina mo le maʻisuka ona o le i ai o vitamini ma minerale oi totonu.. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e gauai atu i le carotene (provitamin A). O meatotino o Ierusalema artichoke i lenei tulaga ua faʻaitiitia i le faʻaleleia atili o le mafai ona toe vaʻai mata e iloa ai le malamalama. E le gata i lea, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i le faʻaleleia o le tulaga o siama tino uma. O faʻamanuiaga o le atiseti o Ierusalema o loʻo taua i lalo:

  • Vitamini B1, B2 ma le C e taua tele aua latou te mafai ai ona faʻatonutonu faiga faʻasolosolo i le tino atoa,
  • ions o le kalamati sili atu ona aofia ai ma le malosi i le tikeri o le maliliega o siama o le myocardial,
  • o le mea sili ona taua mo le faʻaogaina o siama tino: tui, ponaivi ma fesoʻotaʻi,
  • uʻamea, e pei ona e iloa, o loʻo aofia i le tuufaatasiga o le hemoglobin, ma o lea e avea ai ma vaega i le fesiitaiga o le okesene mai mama ile tisipenisione.

O vitamin uma lava na tuʻuina mai e toetoe lava a puipuia uma i totonu o le laau i le taimi o sauniuniga. O le mea moni, o loʻo i ai i latou i foliga masani, ae sili atu ou te fia tautala e uiga i le faʻaaogaina ma le aoga o lālā, e faʻavae i luga o le glycemic index ma isi faʻamaumauga taua.

Ierusalema artichoke leaves

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻi suka o le a alu i totonu o le 10 aso pe ae inu i le taeao. »Faitau atili >>>

I le tau faasaga i le maʻisuka, faʻaaogaina taimi ma le faʻaaogaina o le lau laʻau e faatagaina. E aunoa ma le paʻi atu i fuataga eseese, e fautuaina malosi oe ia e gauai atu i le faʻavavevaveina o le faiga faʻamalolo. E pei ona e iloa, maʻisuka ma faʻaleagaina ona lima, paʻu - o faafitauli masani ia. O le mafuaʻaga lea e mafai ai e le maʻisuka ona faʻaaogāina le faʻaleleia o faagasologa toe faʻafouina. E ui i lea, e taua le mafaufau o igoa fou e fou e pito sili ona aoga i lenei itu.

O le talanoa atili e uiga i le aoga o le atisitoke o Ierusalema ma ona laulaau, e le tatau ona galo se tasi e uiga i le toe faʻafouina o le paʻu ma le lelei o le faʻaogaina o metabolic process. O lenei mea e fesoʻotai saʻo lava i le fuainumera sili ona lelei o le glycemic, lea o le a le sili atu le maualuga i le sua, syrup ma isi ipu. I se tulaga lautele, o le faʻaaogaina o se lau lau paʻu e mafai ona faia taʻitasi. Ae peitai, o le a sili atu ona saʻo le talanoaina o lenei mea ma se tagata poto faapitoa, faapea foi ma fua uma mo le sauniuniga o le atisosoki a Ierusalema mo le maʻisuka.

E faʻapefea ona fai?

Fai mai tagata popoto o le aveina o Ierusalema artichoke ma le maualuga pe maualalo le suka e tatau ona fuafua i luga o uiga o le tino. I se tulaga masani, o le mea e sili ona lelei le algorithm e pito sili ona lelei: e lua-sipeti e faʻaaogaina e sili atu i le lua i le tolu taimi i le aso. E tatau ona faia lenei mea e tusa ma le 15 minute aʻo leʻi 'ai. I le faʻaopoopoga, e mafai ona e faʻaaoga fua eseese. E uiga i le saunia o le salati, sua, sua ma isi mea.

Ina ia mafai ona malamalama lelei i mea lelei ma mea leaga o nei ituaiga o ipu, e matua fautuaina lava ia e faamasani i oe lava i mea e kuka ai.

Ierusalema artichoke salad ma lana sauniuniga

Aʻo talanoa e uiga i meaʻai ma le atisitoke ile atunuʻu, o le mea muamua e tatau ona maitauina le sauniuniga eo faatasi ma le salati. E tatau ona maitauina e faapea:

  1. pe a faʻapipiʻi mea uma, e tatau ona tumau pea le lelei o le faʻasologa o igoa,
  2. uʻu ma faʻamalo le apu e tasi ma nisi o atisiliko atiseti. E sili atu le lelei i le faʻaaogaina e sili atu ma le tasi pe lua,
  3. e mafai ona tipi le apu, ae fautuaina e faia i se tulaga lelei pe a mafai,
  4. o le paluga e faʻafeinuina i le tasi tsp. sua o le tipolo, ona fufuluina lea o fualaau fou, lea e aoga mo le maʻisuka o soo se ituaiga ma fesoasoani i togafitiga.

O le totoina o se salati e foliga mai e naʻo le suauu na faʻaaogaina. Afai e manaʻomia, ma le faʻatagaina o le 'ai o ipu i lenei pepa, faʻaaoga ma faʻaaoga totolo fou, fuamoa fuʻa. E le gata i lea, ou te fia tautala e uiga i vailaʻau o atisiliko a Ierusalema mo le maʻisuka ma le sua, lea atonu e aoga tele mo togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻapea foʻi salamoa.

Ierusalema toisisiko juice

Mo le sauniuniga o sea inu, o vaega o fualaau aina fou e faʻaaogaina. E matua fautuaina i latou e faʻafefe ma pasi atu i se faila. Ina ia mafai ai ona sili atu faʻamatalaga faʻamaonia, o le ae manaomia le faʻaitiitia o le mea inu i le vai. Tuuina atu ana mea totino, e fautuaina e faʻaaogaina le tuufaatasiga i se pepa fou. I lenei tulaga, o le a mafai lava ona talanoa e uiga i mea aoga e taua mo se maʻisuka.

Isi fua mo le maʻisuka

O le tausiga faʻapitoa e le totogiina tele i le toisito o le atiseti o le artichoke, e pei lava o se faʻasolosolo. O lona sauniuniga e aofia ai le faʻaaogaina o le tolu i le fa punetini o lenei fua ma le tasi le lita o le vai inu. A maeʻa pe a ma le tolu itula, e mafai ona matou fai atu ua maeʻa ona faʻaaogaina le faʻafefeteina. Latou te aveina i le aso atoa ae le o le vai, ma o mea uma e tatau ai vitamini e ulufale atu i le tino.

O le isi fua e tatau ona mafaufau i ai o se meainu e talitutusa ma le kofe. Ae e te leiloa mea uma e uiga i lona faʻaogaina, e matua fautuaina oe e te gauai i le mea moni e faapea:

  1. O lenei vai inu maloloina e faigofie lava ona saunia: i le taimi muamua, e tasi le fualaau aina e seleseleina, o lona uiga o le tele o laʻau. E sili pe afai o ni vaega laiti,
  2. o fua o le a manaomia ona liligi ifo mo ni nai minute, ona toso ese lea oi latou mai le vai ma malogo maeʻa,
  3. ona falai lea o le pi i totonu o se apa e aunoa ma le faaaogaina o le suauu,
  4. o le a tatau ona pasi atu mea e gaosia mai le gaosi e ala i se mea e gaosi ai le kofe masani.

O se mea ua uma ona saunia ua faʻaaoga e tusa ai ma le algorithm, lea e ogatusa ma le sauniuniga o le kofe sili ona masani. Ina ia mafai ona faʻaaogaina uma mea aoga i le atisitoke o Ierusalema i lenei auala, e matua fautuaina lava e faʻaaoga le igoa lata mai. I le tautala e uiga i le siva ma lona faʻaaogaina mo ituaiga uma o le maʻisuka, faʻalogo i le mea moni e tatau ona talanoaina lenei mea ma se tagata poto faapitoa.

Taʻaloga o le Maʻisuka

I le maitauina o uiga o soʻo se oloa, e taua tele le tautala e le gata i ona aoga, ae faʻapea foʻi le afaina. O le mea moni, i nisi tulaga, o le maʻisuka e le mafai ona kukaina le artichoke a Ierusalema, aua e le taliaina lenei mea. I le talanoa ai e uiga i lenei mea, latou te gauai atu i le i ai o se tali atu i soo se vaega o aʻa o le aʻa. O le isi tapulaa e tatau ona mafaufau i faʻafitauli faʻafitauli o le tino. I lenei tulaga, e masani lava ona fautuaina e faʻamapulaʻa i le faʻaaogaina o le tele o taumafa taumafa.

O le mea lea, e tatau ona malamalama o le faʻaaogaina o le togi o le atiseti o Ierusalema, po o le paʻu o le eleele, e mafai ona faatagaina e le maʻisuka. E mafai ona faia lenei mea e le gata i le fou, ae o se vaega foi o fualaʻau eseese. Ae peitai, ina ia aua le faʻaleagaina le auala toe faʻaleleia e faʻaaogaina ai le aʻa o le aʻa, e taua le faamasani ia te oe lava i mea uma e solia ma, e le itiiti ifo le taua, o tulafono mo le faʻaaogaina o le aʻa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le a mafai ona iloa uma pe faʻapefea ona faʻaogaina e le maʻisuka le atisosisi a Ierusalema e se fomaʻi poʻo le endocrinologist.

Fuga suamalie

E patipati fualaau i le faʻaaogaina o tekinolosi tutusa e pei o le faia o sifo. O le inuina o le suavai fou i lona tino mama e le mafai. Ole vaega o le mamafa o le inu ile vai ole 1: 1. O vailaʻau faʻapitoa e maua ai le tele o le aoga pe afai e te inuina muamua aʻo leʻi 'aʻai (mo le afa itula). O le masani mai le ½ i le 1 le ipu mo le faʻatagaina (fuafua i le lelei o le faʻaalia ma le maualuga o le suka i le toto).

Fua o le tagata lava ia

O fualaau aina suamalie mago ua faʻaaogaina e avea o se mea faaopoopo fesoasoani meaai. O le artichoke Ierusalema ua maeʻa e faʻasaina i se eleʻele eleʻele ma faʻafefe i ipu o fualaau faisua, faapea foi ma le faaopoopo i le ti ma le supa. Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga o laau:

  1. Fufulu maeʻa laʻau.
  2. Peel.
  3. Otioti i ni fasi fasi pepa.
  4. Uu i se solo pepa.
  5. Faʻaofi se pepa tao ma tao tao.
  6. Tuu i le ogaumu i le vevela ile 100 ° C.

Ole faitotoa ole umu e tatau ona teuina (e mafai ona lokaina i se atigipusa). Taimi fuafuaina o le faʻamago - 2.5 itula. E tatau ona maeʻa maeʻaeʻa mea e faʻaaogaina i le ea ma tuʻuina atu i koneteina tioata.

Faʻaitiitia le maʻisuka e matua le mafaia. O le faʻaleagaina o le tino i le tino e leai se faʻafeagai. O tagata e iai se faʻamaʻi e tatau ona aʻoaʻoina pe faapefea ona pulea le faʻamaʻi. O le maʻisuka nutrition ma togafitiga faʻavae e fesoasoani e faatumauina ai le toto toto. O le atiseti o Ierusalema o se vaega taua o le taumafa o le maʻisuka.

O le tuufaatasiga o le laau e aofia ai mea taua amino, vitamini, minerale e lagolagoina ai se tino vaivai. Paina o le eleele o loʻo i ai inulin, lea e faʻavaveina ai le aveesea o le kulukose, lea e fesoasoani e faʻamautu ai le maualuga o le glycemia. O le atisisisi o Ierusalema ua faaopoopoina i soupeti ma salati, ua saunia e avea o se ipu falaoa poʻo se mea tutoatasi. Laʻau, tubers ma fugalaau e faʻaaogaina e maua ai mea inu maloloina.

Filifiliga mo le kukaina o fualaʻau ma le suka maualuga

O le filifiliga sili ona aoga mo le maʻisuka o le faʻaaogaina lea o fualaʻau mata mata. O le tofo o le artichoke ma le faʻataunuʻuina o Ierusalema e matua ese lava. I le tulaga muamua, e talitutusa lava ma le mea e sili ona fiafia i ai tamaiti uma, ma i le lona lua - e pei o le pateta suamalie. O se aso e tatau ona e 'aina 50-70 kalama o fatu o le laau. Mo le faʻaogagofie, e mafai ona e kukaina se salalaʻau o le artichoke a Ierusalema e ala i le faapipiiina ma faʻagasolo ma se vaega itiiti o le suauʻu manogi. I le faaopoopo atu i fatu o le fualaau faisua, o laulaau laititi o le laau o loʻo faʻaumatia foi. Matou te fufuluina i lalo o le vai, kuka lelei, faaopoopo le kukama, kāloti ma isi fualaau faisua e tofo ai, vaitau ma le suauu manogi.

O le nofoaga lona lua o loʻo faʻaaogaina e ala i le vevelaina o le artichoke a Ierusalema. Faamama ma fufuluina aʻa, ma faatumu i vai suamalie ma kuka seia kuka. Tatou te 'ai e pei o pateta ua kuka, ma sina fasi pata poʻo se sipuni o le suauu manogi ma laau.

E faʻaaoga tagata uma e sau sau, ae taumafai loa e fai i le atisisisisima a Ierusalema. Fufulu ma tipiina fatu e tipi i fasi moa, tuʻu faʻamau i totonu o se atigipusa tioata ma sasaa suamalie malulu (lua punetini o masima i le lita o vai). A maeʻa lena, tuʻu le faʻafefiloi i lalo o sauaga ma tuʻuina atu i se nofoaga mafanafana mo ni nai aso, ona sosoo ai lea ma le isi lua vaiaso i se nofoaga malulu. Faʻaopopo mea faʻapipiʻi i salati pe faʻaaoga e avea o se falaoa pito. Faatasi i le vaiaso e le faasaina le kukaina o le toisina o Ierusalema. Matou te tipi mai fatu mai le paʻu, faʻasusu i latou i le vai inu ma tipi i totonu o soʻo se foliga. Fuga fualaʻau matala i totonu o le suāuʻu fuālaʻau seʻia maeʻa kuka.

Faʻaopoopo i Salakeke - Vitamini ma le Olioli i le Taulaga

Afai o le maʻisuka ituaiga 1 e manatu e le mafai ona faʻaleleia, ona oʻo lea i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona e tau mo le toe foi i le soifua maloloina masani. E masani lava o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e oʻo i le faʻamagaloina, i le noatia ma le fai fuafua i meaʻai lelei ma faamalositino. O le artichoke Ierusalema, lea e mafai ona faʻaaogaina mo ituaiga uma o le maʻisuka, e le mafai ona aofia ai i le lisi o meaʻai maloloina. O mea e sili ona aoga o atisichoke a Ierusalema mo le maʻisuka o salakeke fou. O le mea lea, i totonu o le fualaau faisua, o le maualuga ole aofaiga o vailaau faʻamalolo e faʻasaoina, o lona uiga o aoga o le artichoke a Ierusalema e sili atu le maualuga nai lo le taimi o togafitiga vevela.

Ierusalema artichoke salad

O se faigofie ma i le taimi e tasi o le aoga aoga o salati o le Vitamini. E mafai ona aofia ai fualaau faisua e te manaʻo ai. I le avea ai o se faavae, ua fautuaina e faʻaaogaina ni fatulaʻau e lua o le atisiliko o Ierusalema, o le totoma fou, o ni nai susulu ma gusi. O le mea autu e sili ona lelei le kukaina, ma o mea o loʻo totoe o loʻo i lau faitalia. Ou te fia iloa e leai se tofo o le artichoke Niu Sila, o lea o le a le faaopoopoina ai le faʻapitoa i lau salati. O lona auai i le salati o le a na o mo togafitiga faafomai. Ina ia puipuia le toesea o Ierusalema mai le pogisa, e fautuaina e fufulu i luga le sua o le tipolo i luga. Faʻaaogā le suāuu olive e pei o se laei.

O le salati ma le atisiliko ma le sauerkraut o Ierusalema e mafai foi ona taʻua o se mea faʻamalosi. Ina ia saunia, ia tilotilo ni nai fualaau o le mea autu mai le paʻu ma faapipii i luga o se fatu. Matou te faia tutusa ma le apu. I le mea na tupu ai, ia faaopoopo le 200 g o le sauerkraut ma le vaitau e faʻafefiloi ai le suauʻu manogi. I le tau malulu, o le Winter Joy o le a avea ma se suiga lelei i salalala vevela. I le faaopoopo atu i le 70 g o le atisina o le atiseti o Ierusalema, o le a e manaʻomia se kāloti tele se tasi, kukama ma tipi. Matou te suʻeina le eletise autu ma kāloti i luga o se fatu laulauina, tipi le kukama i ni fasi ie manifinifi ma tipi ese le greens. Faʻafefiloi mea uma ma le vaitau ma soʻo se suāuʻu masani.

Meaʻai ma le enaena - o mea lelei e faʻaleleia mai i mea faigofie

Mo le toʻatele, o le 'aiga o le taeao e fesoʻotaʻi ma meaai mama, ma mo le maʻisuka e tatau foʻi ona maloloina. O nei mea e aofia ai le gase. Ina ia kukaina, matou te faʻamamaina fatuga o le atisosisi a Ierusalema i luga o se paʻu laumei ma faʻamago i totonu o le apa e aunoa ma se suāuʻu manogi. Vaʻaia, taia ni fuamoa se lua i se masini tutusa ma se sipuni sipuni o le susu ma liligi le artichoke Ierusalema ma le fua o fuamoa. Ina ia tofo, faaopoopo mea manogi ma laau, o mea uma lava o tagata ia iinei. Matou te tao le ipu i totonu o le ogaumu i le vevela i le 180 tikeri seʻia oʻo i le suamalie, pe a tautua, fufuluina i anotusi lanu meamata.

Sela o le Pear

O Pancakes ua taʻua foi o se meaʻai lauiloa o le taeao. Mo le fua muamua, ave le 0.4 kilokalama o fatu, faʻapipiʻi ma faʻafefiloi i luga o se mea gaosi. Faaopopo le 500 ml o le yogurt, tolu sipuni tele o le falaoamata, lua fuamoa, o le soda ma le soda i le fualaau faisua. Fofola le paluga i ni vaega i luga o se ogaumu vevela ma inu le panikeke seia uma ona kuka. Mo le fua lona lua, ia faʻafefe le 0.5 kilokalama o le tosoina o le tosina o le Ierusalema ma toloti i luga o se fuʻa lelei. Ave faʻalua fuamoa i totonu o le faʻafefiloi fualaʻau, faaopoopo lua laulau pununi o falaoamata, se pine o le masima. Ona, pei ona masani ai, salalau le paluga ma se sipuni i luga o se paluga muamua ma fulu i itu uma e lua seia oo ina lanu enaena.

Ierusalema toisikoke meainu - vai e le masani ai ma kofe le mama

E fautuaina le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka o se vaega o le gata o ipu, ae faʻapea foʻi meainu. O le sua o loʻo i ai le tele o elemene o loʻo i totonu o se pepa faʻapitoa. Mo togafitiga ma le toisina o le artichoke a Ierusalema, e tatau ona saunia vave aʻo leʻi faʻaaogaina. Ou te mulumuluina fatu o le fualaau faisua, pi ma le faʻafefe. Faʻasusu le sua i totonu o le vevela, ina ia oʻo ile tusa ma le afa ipu vai, ma inu ai aʻo le i fafagaina faatolu i le aso. Matou te faia le togafitiga togafitiga mo le 14 aso, ona ave lea o le sefulu aso malolo ma toe fai le togafitiga. I le faʻaopopo i le faʻaitiitia o le suka o le toto, o le inu o le sua o le a faʻaitiitia ai le maualuga o le eletise ma faʻaitiitia ai le manava.

Ierusalema artichoke inu kofe

I le tau mafanafana, e mafai ona e faʻapotopotoina le pisinisi ma le fiafia ma saunia kvass faʻamalosi mai le artichoke Ierusalema. Faamama ma faʻagogo fatu laiti, tipi i lalo i ni mea laiti, tuu i totonu o se pusa tioata, faʻatumu i vai malulu ma tuʻu le vai e inu i se nofoaga mafanafana. A mavae le 5 aso, o le a saunia le kvas. Inu ia pei o le sua. Teu kvass i totonu o le pusaaisa.

Matou te fautuaina ia e faamasani ia oe lava

O se mea sili ona lelei e suitulaga i kafe mo le maʻisuka o le a avea ma vaiinu mai le artichoke a Ierusalema. Faʻamuʻi fatu laiti i lalo o le vai tafe (e le mafai ona e paʻu le paʻu) ma tipi i ni fasi manifinifi. O lea e tatau ona e faʻauʻuina le atisusisi a Ierusalema ina ia avea atili e pei o fua ua maeʻa. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le fautuaga i le auala e faʻagogo ai pusi i se eletise eletise, ma faia mea uma e ala i tala faʻatusa. Ma afai e leai sau ituaiga masini i totonu o lou fale, e mafai ona e faʻamagoina fasi pepa o le fualaau faisua i le la, i totonu o se falai e aunoa ma le suauʻu, poo totonu o se umu ile vevela vevela.

A maeʻa le fualaau faisua o le paolo pogisa ma maeʻa maeʻa, faʻafeu i totonu o se kofe kofe pe olo i totonu o se paluga. Matou te inu inu ufi e pei o le kofe. O lenei vaiinu e eseese i le tofo, ae foliga mai o se kofe moni. O le kofe o le artichoke o Ierusalema e lelei tele mo le puipuia o maʻi gastrointestinal.

Tuua Lau Faamatalaga