Glycemic index for sweet teeth

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, faʻaopoopoga i le tagofiaina o fualaau oona poʻo le inisalini togafitiga, o se vaega taua o togafitiga o meaai. O le mataupu faavae autu o meaai paleni e faʻavae i luga o le teenaina o mea taumafa oona gaʻo.

O se taumafataga maloloina ma le maualalo-carb 'aina i vitamini ma minerale e tatau ona sili atu i le taumafa a le tagata maʻi. E tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi, e tatau i tagata gasegase ona 'ai fualaau faisua, vela o aano o manu, iʻa, meaʻai ma isi meaʻai lelei. Ae faʻapefea pe a fai o le maʻisuka e te manaʻo ai i se mea suamalie ma faʻapefea ona e faʻamalolo oe?

O nisi taimi, faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga o le glycemia, e mafai e le maʻisuka ona gafatia le 'ai o meaai. O le filifiliga sili o le a avea ma fua, e aofia ai leroba, ma se numera maualalo maualalo. O tagata e mafatia i le maualuga maualuga o le suka i le sili atu ma le tasi le tausaga latou te iloa le uiga o lenei faailoga, ma oi latou ua na o le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona masani lelei i ai.

Glycemic index: o le a lea?

Naʻo gaʻo gaʻo, o le suka, e aafia ai le kulukose toto. Ua vaevaeina i ni vaega eseese. Muamua o monosaccharides (faigofie) carbohydrates, e aofia ai le kulukose ma le fructose.

O le vaega lona lua e le faʻasalalau, lea e aofia ai le sucrose (suka faigofie), lactose (susu susu), maltose (beer, kvass). O gaʻofale gaʻo e aofia ai le suka (cereals, falaoamata, pateta).

O le vaega o polysaccharides e aofia ai foʻi fiva, o aofia i totonu:

O le faʻamatalaga faʻapitoa o se faailoilo lea e atagia ai le saoasaoa o le vaevaeina o gaʻo i le kulukose. O le tino mulimuli e faʻaaogaina le malosi. O le televave o le vaevaega o suka, o le tele o le GI o le ai ai.

O lenei tau aofaʻi na folasia mai e le fomaʻi Amerika o D. Jenix i le 1981, o le sa suʻesuʻeina oloa ma le sini o le atiaeina o se lisi sili ona lelei mo tagata e maua i le maʻisuka.

I le taimi muamua, na manatu o so o se oloa e tutusa lona aafiaga i tagata. Ae peitai, o le manatu o Jenkinson o le faafeagai, ma na ia faamaonia o oloa taitasi e aafia ai le tino e faalagolago lava i mea oona o lo o aofia ai.

O le mea lea, o suʻesuʻega a le saienitisi ua faʻamaonia mai oi latou e 'ai le aisakulimi, o se suamalie suamalie, e sili atu le maualuga o le kulukose o le toto nai lo tagata na latou' aina faʻatau meaai. Mulimuli ane, na suʻesuʻeina le faʻasologa o igoa o le toetoe lava o oloa uma.

E maitauina e mafai ona aʻafia faailoga o le GI i ni mea eseese:

  • gaioiga o puipuiga, gaʻo ma o latou ituaiga,
  • ituaiga o gaʻo
  • metotia gaosi oloa,
  • o mea o loʻo i tafatafa o le fiber, lea e faʻateleina ai le umi o le faʻapalapalaina o meaai, lea e faʻagesegeseina ai le faʻafefe o le suka.

O le a le faʻatusatusaga faʻamaualuga ua manatu e masani?

Ina ia iloa pe faapefea ona e malamalama i le GI, e muamua ona e malamalama i le matafaioi o le kulukose ma le insulin i le tino. Suga o le malosi mo le tino ma soo se mea e gaosia ai le gaʻo lea e sau ma meaai mulimuli ane avea ma kulukose e ulu atu i le toto.

O fua masani o le suka e mafua mai i le 3.3 i le 55 mmol / L i luga o se manava gaogao ma oʻo atu i le 7.8 mmol / L lua itula pe a uma le 'aiga o le taeao.

O le faʻamatalaga faʻamaonia o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le suka suka ua ola pe a uma ona 'aina ni meaʻai patino. Ae e taua foi le amanaia o le taimi e oso aʻe ai le glycemia.

I le tuufaatasia o le GI, o le kulukose sa avea ma tulaga masani; o lona GI e 100 iunite. O faailo o isi oloa e eseese mai le 0 i le 100 iunite, lea e fuafuaina i le saoasaoa o lo latou faʻasalaga.

Ina ia mafai ai e le glucose mai le toto ona ulu i sulu o le tino ma avea ai ma malosiaga, o le auai o se insulin faapitoa e manaomia. Ma o le faʻaaogaina o meaai ei ai le maualuga o le GI e fesoasoani i le osofaʻi vave ma le maualuga i le suka i totonu o le toto, o le mea lea e amata ai ona faʻamaopoopo faʻamalosi le insulin.

O lenei hormone ei ai sona aafiaga tuusao i le maualuga o le glycemia:

  1. E taofia le gaʻo o le gaʻo mai le toe glucose ma pe a uma ona tuʻuina i totonu o le toto.
  2. Faʻaititia le kulūkose e ala i le tufatufa atu i masini mo le faʻavaveina o le taumafa poʻo le tuʻuina o suka i le ituaiga o gaʻo gaʻo mo le taumafa pe'ā tatau.

O tagata uma ua maua i le maʻisuka e tatau ona iloa e vaevaeina uma oloa i ni vaega se tolu - e maualuga GI (mai 70 iunite), medium - 50-69 ma maualalo - mai le 49 pe itiiti. O le mea lea, pe a faʻapipiʻi se taumafataga i aso uma, e taua le malamalama i le lelei ma le faʻasoa o vaega taʻitasi.

E ui i le mea moni e le fautuaina le maʻisuka e 'ai meaai i le maualuga o le GI, e tasi le lelei - o le vave alu o le malosi lea e toetoe lava a maeʻa ona faʻaaogaina gaʻo. Ae ui i lea, o na meaai e faʻamalosia mo na o sina taimi puupuu.

E oo lava i suiga iloga i le maualuga o le suka i le toto e tau atu i le atinaʻeina o se tele o faafitauli. E iai foi meaʻai ma le GI e sili atu i le toafitu e taʻitaʻia ai le faʻaputuina o le tino o manu ma isi mea e tupu. Ae o meaai maualalo-GI, e suia mea.

O meaai e maualalo i le glycemic index ua faʻatalalaina mo se taimi umi, e aunoa ma le faatupuina o le malosi o le toto toto. Ma o le pancreas e maua ai le inisalini i ni vaega laiti, lea e puipuia ai gaʻo mai le maua mai.

Afai o le maʻisuka o le a aofia ai fualaau faisua po o fualaau faisua ma le maualalo o le GI i le lisi ma taumafai e teena meaai ma se maualuga o le GI, o le a le mamafa tele. O le faʻaaogaina lelei o ia ituaiga meaai e afaina ai le lipid profile o le toto ma puipuia ai le faʻaalia o ituaiga uma o faʻalavelave i le galuega a le loto.

O aʻafiaga le lelei o le GI tele e aofia ai:

  • le lava le kalori ma le taua o taumafa mo taaloga,
  • le faigata o le kuka, aua o lenei vaega o loʻo i ai ni nai meaʻai e mafai ona 'aina faʻatasi.

Ae pe a fatuina se lisi mo le maʻisuka, e tatau ona filifili ni oloa ma GI eseese, faʻasoa sao i le aso atoa. Ae ui i lea, e tusa lava pe a 'ai meaʻai ma maualalo le GI, o meaʻai gaʻo e ulufale atu i le tino.

Ina ia faʻaitiitia le aofaʻi o suka i totonu o le tino, e mafai ona e faʻaaoga nisi fautuaga. O le mea lea, e fautuaina e filifili se mea atoa, ae le o mea e gaosia.

O le umi o le togafitiga o le vevela e tatau ona laʻititi, ma e tatau ona faʻamaunuʻu gaʻo i gaʻo ma gaʻo. E le o se mea lelei le 'ai faʻatasi o mea inu gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, i le aoauli o le aoauli e mafai ona e' aina le 1 le fasi falaoa atoa o le falaoa ma se fasi sisi.

I le maʻisuka, e faasaina le suka masani. E masani ona suia i le fructose - glucose e maua mai fua.

Ae le gata i lenei suamalie, o loʻo i ai isi, mo se faʻataʻitaʻiga, karo, lea e mafai ona avea ma sui atoatoa ma aoga gaʻo.

O le a le faasino igoa

O le glycemic index (GI) o se faailoilo lea e atagia ai le fua faatatau o le vaevaeina o soʻo se oloa i se setete o le kulukose, o le punavai malosi lea o le tino atoa. O le vave le faagasologa, o le maualuga o le GI.

Naʻo gaʻo gaʻo (a leai, sugar) e aʻafia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. E le aofia ai pama ma gaʻo. O vailaʻau faʻamalosi uma ua vaevaeina i:

  1. Simple (aka monosaccharides), lea e aofia ai le fructose ma le kulukose.
  2. E sili atu ona faigata (disaccharides), o loʻo faʻatusalia e le laose (maua i totonu o meainu susu), maltose (maua i le kvass ma le pia) ma le sucrose (sili ona taatele).
  3. Faʻateleina (polysaccharides), e faʻamavae ai fiva (o se vaega o suauu e maua i fualaau faisua, cereals, fualaau, fua o le falaoamata) ma le maso (falaoamata o falaoamata, pateta, falaoamata, palu).

Tala faasolopito

O le fuaitau glycemic Index na faʻalauiloa mai e se fomaʻi D. Jenkins (Toronto) i le 1981, o suʻesuʻega oloa e maua mai ai se fua faʻatatau o meaʻai mo le maʻisuka. Sa muai mafaufauina o mea uma lava e gaosi tutusa i tagata. Ae na tuʻuina atu e Jenkinson le manatu faʻafeagai ma fautuaina e amanaʻia le aʻafiaga o oloa i luga o le tino o le tagata, e faʻatatau i vailaʻau maʻoti. O se taunuuga o suʻesuʻega, na ia faʻamaonia ai pe a faʻaaogaina le kulimi kulimi, e ui i le maualuga o le suka, o le suiga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e itiiti ifo nai lo le 'aiina o falaoa. O le iʻuga, na suʻesuʻeina e saienitisi oloa uma ma laulau faʻapipiʻi o kalori ma GI.

O le ā e aʻafia ai oe?

O le tau o le GI e aafia i le tele o mea, e aofia ai:

  • ituaiga o gaʻo i totonu o se oloa na tuʻuina atu (mo se faʻataʻitaʻiga, televave pe televave poly-poʻo monosaccharides)
  • le aofaʻi o le fiva lata ane, lea e faʻalauteleina ai le taimi o le 'aiina o meaai, ma faʻaitiitia ai le faʻafefe o le kulukose,
  • o mea o loʻo iai i gaʻo ma proteins ma o latou ituaiga,
  • auala e kuka ai se taumafataga.

O le matafaioi o le kulukose

O le malosiaga o le tino o le kulukose. O meaola uma e ulu i totonu o le tino ma meaʻai e faʻamaʻo saʻo lava i le kulukose, lea e mulimuli ane tuʻuina i le toto. O lona masani masani o le 3.3-5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao ma e le silia le 7.8 mmol / L 2 itula pe a uma le taumafataga. Pe o faamanatu mai ea e lenei mea ia te oe? Ioe, o se suʻega lauiloa o le suka. O le kulukose e mafua ai le tufatufa o le toto i le tino atoa, ae manaʻomia le insulin e oʻo i totonu o siama ma liliu mai i le malosi.

GI e faʻaalia le tele o le kulūkose pe a uma ona faʻaaogaina se oloa faapitoa. Faatasi ai ma lenei, o le saoasaoa o lona faateleina e taua foi.

Ua talia e le saienitisi le kulukose e avea o se faasinomaga ma o lona GI e 100 iunite. O faʻataʻitaʻiga o isi oloa uma e faʻatusatusa i le tulaga faʻasaʻo ma fesuiaʻi i le va o le 0-100 iunite. faʻalagolago i le saoasaoa o lo latou osofaʻi.

Le fesoʻotaʻiga o le kulukose ma le inisalini

O le taumafaina o le oloa i le maualuga o le GI e mafua ai le maualuga o le suka i le toto, lea e iloa ai le gasegase e faʻasaolotoina le inisalini. O le vaega mulimuli e taua tele le taua:

  1. E maualalo ai le maualuga o le suka, faʻasalalau i luga o fusiva mo le faʻaaogaina atili poʻo le tuʻuina atu "mo se taimi mulimuli ane" i le ituaiga o tupe teu.
  2. E le mafai ai ona maua le gaʻo e toe foʻi ai i le kulukose ma faʻamalosi.

E faʻapitoa lava ona tuufaatasia. I aso anamua, na malulu ma fiaai tagata, ma o le inisalini na fatuina ai le malosi o le malosi i le tino, ona faʻamaʻaina lea pe a manaʻomia.

O le taimi nei e leai se mea e manaʻomia ai, aua e mafai ona e faʻatauina ni oloa, ma amata ona matou faʻagasolo malie. O le mea lea, e tulai mai se tulaga pe a iai ni faʻaagaga, ma e leai se mea e faʻaalu ai. Ma o loʻo malupuipuia i totonu o le tino.

O fea GI e sili?

O oloa uma e pau i vaega e tolu:

  • ma maualuga maualuga (GI e 70 pe sili atu),
  • fua faʻatatau (GI 50-69),
  • maualalo maualalo (GI 49 pe itiiti).

I le mataupu o le filifilia o oloa mo le taumafataga, e tatau i se tasi ona amanaia le lelei ma le le lelei o vaega taʻitasi.

Maualuga maualuga

O le lelei o ia oloa o:

  • televave le faateleina o le toto toto i le suka,
  • se faʻateleina o le malosi ma le maualuga o le mana.

O aʻafiaga e aofia ai:

  • maualuga le lamatiaga o tupe teu i lalo o le gaosiga ona o mea faafuaseʻi i le suka,
  • puupuu le taimi o le saturation o le tino ma gaʻo,
  • meaʻai mo le maʻisuka.

O faʻaopoopoga e aofia ai:

  • faʻasalalauga faifai pea o le kulukose i le tino atoa i le gasologa o le aso,
  • faaitiitia le fiaai
  • Ole maualalo o le tuputupu aʻe o le kulukose, lea e taofia ai le fausia o faleoloa gaʻo.

  • faigata i le sauniuni, talu ai i lenei vaega o loʻo i ai ni nai meaʻai e mafai ona 'ai faʻatasi,
  • leai se aoga ao faʻaaogaina aʻo faagasolo aʻoaʻoga.

Mai mea o loʻo i luga, e mafai ona tatou faʻataunuʻu e faapea, o le meaai e tatau ona filifilia oloa mai i vaega uma, faʻasoa saʻo mo le aso atoa.

Faʻafefea ona faʻaititia le lisi o lau lisi

E tusa lava pe faʻaaoga meaai e maualalo le GI o se meaʻai, o se taunuuga, o le faʻatinoga o le lisi atoa e tele. E mafai ona faaitiitia tulaga faatauaina e pei ona taua i lalo:

  • faaitiitia le taimi o le vevela,
  • tuu atu le fiafia i oloa uma, talu ai ona o lo latou ulaina e mafua ai le faateleina i le GI,
  • faʻaaogaina gaʻo, ma le galo o gaʻo po o fiber,
  • taumafai e aua nei faʻaoga eseese le suga. Mo se faataitaiga, o se fasi falaoa i le aoauli o le aoauli e mafai ona 'aina, ae na o le sisi, lole e le o kilokalama, ae pei o se meaʻai.

Glycemic Glycemic Chocolate Index

O le taʻuina saʻo o sukalati sukalati e le talafeagai ona o le tele o ituaiga ma mea eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sukalati oona ma le koko koko o le sili atu i le 70% o loʻo iai le GI o le 25 iunite. O ia maualalo maualalo, e ui lava i le suka, e maua mai i le koko o meaʻai, e fesoasoani e faʻaititia GI. Mo le faʻatusatusaga, o le GI o le susu sukalati e faatolu ona maualuga - 70 iunite. faʻatusatusa i meaʻai o nisi o ituaiga sukalati ua tuʻuina atu i le laulau i lalo.

Laulau faʻamaonia GI mo sukalati
Mea taumafaFaʻaaliga GI
Sukalati20 — 70
Paʻu sukalati22 — 25
Folatila sukalati20 — 36
Miliki sukalati43 — 70
Chocolate "Alenka"42 — 45
Sugar Free Chocolate20 — 22
White sukalati70
Black sukalati, mai le 70% koko22 — 25
Pogisa tipi25 — 40
Kelake 85% Meaʻai22 — 25
Telati 75% Teu22 — 25
Chocolate 70% koko22 — 25
Chocolate 99% koko20 — 22
Chocolate 56% Koloa43 — 49
Sukalati65 — 70
Sukalati70
Filifili50 — 60

Glycemic Index of Powder Cocoa

O keke koko sa maua i Mekisiko ma Peru e toe foi i aso anamua. O le Aztec o le muamua lea na saunia le vaiinu, talu ai na muamua faʻasua ia pi i se eleʻele eleʻele ma kuka i le meli ma mea manogi. Na talitonuina o se meafaigaluega e le gata na maua ai le malosi, ae na toe faafouina foi le tino. I Mekisiko, o se vai inu na na o tagata o le aiga tautupu na faia mo se taimi umi.

Talu ai o le koko o le koko e maualuga le kalori, e mafai ona faamalieina le fiaai e tusa lava pe itiiti. E le gata i lea, na te tuʻuina atu le tino i le fiva, tele le sinima, uʻamea ma gaʻo.

GI o koko koko 20 iunite Ae i le mea e latalata i le suka, o le tau e suia tele - 60 iunite. O le mafuaaga lena e tatau ai ona e matua faʻaeteete i koko, aemaise lava mo le maʻisuka.

Carob Glycemic Index

O Carob e leai se mea e sili atu na i lo le eleele carob fua ma ua lauiloa ona o ana meatotino antidiabetic. E le gata i lea, e mafai ona faʻaaogaina e avea o se mea taumafa, suia le suka, stevia, koko.

O le aʻafiaga a le antidiabetic o loʻo maua mai i mea o loʻo iai i le D-pinitol, lea e puleaina ai le toto maualuga o le suka i le ituaiga o maʻisuka II ona o le faateleina o le lagona ile inisalini. E le gata i lea, o le tuufaatasiga o fualaau aina e aofia ai: hemicellulose, cellulose (18%), tannins, suga (48-56%) o lo o faatusa i kulukose, sucrose ma fructose.

Mai fua muamua o fualaau o le carob e ala i le olo, e maua mai ai le koko e foliga mai o le koko, ma e sili atu le suamalie nai lo le suka masani. Ae o fuainumera, o le kalori content of carob e tusa ma le 229 kcal mo le 100 g o oloa, ma GI e tusa ma le 40 iunite. O le a aoga le maitau o le carob, e pei o stevia, o se suamalie masani.

O le faasinomaga faʻamalamalamaga o se tasi lea o faʻamatalaga taua. Faʻafetai atu ia te ia, e le gata e mafai ona e tuʻuina lau meaai ma pulea le maualuga o suka, ae e tau ai foʻi ma le mamafa o le mamafa. Mo le mafuaʻaga lenei, o loʻo faʻaaogaina laulau faʻapitoa na fuafuaina, lea o loʻo faʻaalia ai faailoga o mea GI ma ipu mai ia mea.

O le a le carob ma o le a lona faʻamatalaga mataʻutia?

O Carob o loʻo faʻamaina fua o le koko e lauiloa mo a latou mea faʻamaonia. E faʻaaogaina i le foliga o se faʻataʻitaʻi ole maʻi suka, lea e sui atoatoa mo koko, stevia ma le suka masani.

I le maʻisuka, o le carob e aoga ona o loʻo i ai le D-pinitol, lea e faʻaititia ai le inisalini ma faʻamaonia le maualuga o le glycemia i le maʻisuka ituaiga 2. O fua e aofia ai sugars (fructose, sucrose, glucose), tannins, cellulose, protein, hemicellulose ma le tele o minerals (phosphorus, copper, barium, manganese, nickel, magnesium, iron) ma vitamini.

O le caloric content of the powder is 229 kcal per 100 g O le glycemic index of carob e 40 iunite.

O le isi faʻataunuʻuina o le laau carob o le mea moni e le afaina ai allergies, o le mea lea e masani ona tuʻuina atu i tamaiti. Ae e ui lava i le maualalo o le kalori, e le tatau ona faʻaleagaina, e le mafai ona maua lenei suamalie, ona o se aofaiga lapoa e mafai foi ona mafua ai le faateleina o le suka toto. O le mea lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka, e faʻatagaina ona 'ai meaai carob, ae na o le tapulaa faʻapulaʻa.

E faʻaopopo i le paʻu, e faʻaaogaina le sipuni carob. E mafai ona e sasaa atu le kusi falaoa ma le suamalie suamalie poo le fuamoa fualaau suamalie. Ma ina ia saunia se mea manogi, ia na ona faʻafefiloi se sipuni o karopi ma le 200 ml o le susu poʻo le vai. Ina ia tofo, faaopoopo sina vanilla po o le kenamoni i le vaiinu.

E mafai e le maʻisuka ona togafitia i latou i se keke inu carob latou te faia ai latou lava pe faatau i faleoloa faapitoa. E faʻaaogaina foi le paʻu i le tao, ona maua ai lea o se paolo malulu ma se manogi o le caramel-nut.

Mai fatu piroti, e mafai ona e faia keke, sukalati poo isi suamalie e aunoa ma le suka. Faatasi ai ma le maʻisuka pulea, o nisi taimi e maua ai le sukalati koko. Ina ia saunia o le a e manaʻomia:

  1. caroba (60 g),
  2. koko koko (100 g),
  3. susu susu (50 g),
  4. eseese mea faaopoopo (popo, cinnamon, nati, sesame, fatu poppy).

O le uʻamea carob paʻu o le sieve e faʻapipiʻi ma faʻaogaina se sieve. Ma, i totonu o le vai vai taele, faʻafefete le pata, lea e sasaa ai le koko ma le susu.

O le faifai pea o le faʻafefiloi e tatau ona foliga tutusa ma le kirimulusua mafiafia. Ona faaopoopo lea o mea manogi, nati poo fualaau mamago i le sukalati. O le mea e tupu mai ai le faʻafefiloi o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o fomu pe faia mai ai se sukalati ma tuʻu i totonu o le pusaaisa seia maeʻa.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o le faʻasologa o fuainumera o mea taumafa e fuafua i ituaiga o suka o loʻo aofia ai i totonu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o oloa e aofia ai le kulukose o loʻo lafoina i le GI maualuga.

Ma o fua ma fua e tele i le fructose e masani ona maualalo GI. O nei mea e aofia ai le paʻu (14), pulu, cherry, lemoni (21), keke paʻu (26), apu, sea buckethorn, (29), physalis (14), apricot (19), strawberries (27), paʻu ma cherries ( 24).

O le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i aoga o le carob.

Tuua Lau Faamatalaga