Faʻalavelave matautia: faʻamaʻi le maʻisuka ma ona aʻafiaga

O le faʻamaʻi o le Cardiovascular (CVD) ma le faʻailoga o le ischemic o nisi nei o faʻafitauli autu o le maʻisuka ma o le mafuaʻaga autu o le maliu vave o le maʻisuka - e tusa ma le 65% oi latou e maliliu mai maʻi fatu ma le taʻavale i le maʻisuka.

O se tagata maʻi mai se tagata matua e 2-4 taimi e sili atu ona iai le paʻu i le maʻisuka nai lo tagata e leai lenei faʻamaʻi. O le kulukose maualuga i le maʻisuka matutua e faateleina ai le lamatiaga o le fatu, stroke, angina pectoris, e masani ona atiina ae le ischemia.

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona i ai le maualuga o le toto maualuga, o le cholesterol ma le manua o faafitauli, lea e mafai ona i ai se tuufaatasiga tuufaʻatasi i le aafia o maʻi fatu. O le ulaula e faaluaina ai le lamatia o le paʻu i tagata e maua i le maʻisuka.

E tusa ai ma suesuega faasaienisi, o le lamatiaga o le maʻi cardiovascular ma le stroke e 2 taimi maualuga i le maʻisuka nai lo tagata soifua maloloina. E tusa ai ma fuainumera, i le 2 mai le 3 gasegase e maua i le maʻisuka, o faʻamaʻi pipisi e pei o le stroke ma le maʻisuka e alu faʻatasi.

E iai foʻi isi mea faʻafitauli e ono aʻafia ai le tulaga. O nei faʻafitauli faʻafitauli e mafai ona vaevaeina i le pulea ma le le pulea.

Muamua o mea na e mafai ona pulea e se tagata. E aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleleia le tulaga o le soifua maloloina. O le le pulea e leai se pule a tagata.

Faʻatautaia Faʻamatalaga Faʻatau

Ole lisi o loʻo i lalo o se lisi o mea faʻafitauli e ono mafai ona pulea ma tausia i totonu o puipuiga saogalemu e ala i togafitiga talafeagai poʻo suiga o olaga, faʻapea foi ma meaʻai.

Oona tele: o se faafitauli matuia mo le maʻisuka, aemaise lava pe afai e mafai ona matauina lenei tulaga i le ogatotonu o le tino. O le ogatotonu tutotonu e fesootaʻi ma le faaputuputu o gaʻo i totonu o le manava.

I lenei tulaga, o le aʻafiaga o le paʻu ma le maʻisuka ma ona taunuuga o le a lagona, ona o le gaʻo o le manava e nafa ma le siitia o le maualuga o le cholesterol leaga poʻo le LDL. Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o le LDL, o le teuina o gaʻo i totonu o le vaa e faʻatupulaʻia foi, o lea e mafua ai faʻalavelave faʻasalalau. O lenei mea e mafua ai ona afaina ai fatu ma faateleina ai le tulaga lamatia.

O le tele o le cholesterol: O le faateleina o le cholesterol e mafai foi ona faateleina ai le lamatiaga o le fatu cardiovascular ma le stroke. I maualuga maualuga o le LDL, o le gaʻo sili atu e mafai ona tumau pea i luga o puipui o le toto, e mafua ai le le lelei o le taʻavale. I nisi o tulaga, o le ogatotonu ua poloka atoatoa ma, o le mea lea, o le tafe toto i lenei vaega ua faaitiitia pe taofia atoa. I le isi itu, o le cholesterol lelei, poʻo le HDL, e faʻapipiʻi ai le gaʻo o le tino mai maʻa.

O le maualuga o le toto maualuga: o le maualuga o le toto maualuga, o le stroke ma le maʻisuka o maʻi "fesootai". Faatasi ai ma le maualuga, o le mamafa o le fatu e tulai mai, lea e mafai ona faaleagaina ai lana gaioiga ma, i le taimi e tasi, faateleina ai le lamatiaga o le faaletonu o le fatu.

Smoking: o le maʻisuka ma le ulaula o se leaga leaga. O le ulaula e mafai ona mafua ai le vavalalata o le toto ma faateleina le teuina o gaʻo. O le lamatiaga i ia ituaiga tulaga e tupu i le 2 taimi.

Faʻasalaga e le mafai ona puipuia

Ae ui i lea, o loʻo i ai foi nisi o aʻafiaga o aʻafiaga e le puleaina:

O le matua: e vaivai le loto i le matua. Faatasi ai ma tagata pe a uma le 55 tausaga le matua, o le lamatiaga o le paʻa e faateleina i le 2 taimi.

Talafaasolo- pito o aiga: afai ei ai se maʻi fatu po o se lavea i le talafaasolopito o aiga, e faateleina foi le tulaga lamatia. Ae maise lava pe a mafatia se tasi i le aiga mai le fatu fatu poʻo le stroke ao le i 55 ona tausaga (alii) poʻo le 65 tausaga (fafine).

Itupa: O le itupa o se isi foi itu taua. O tamaloloa e sili atu le lamatia nai lo tamaitai.

I le taimi nei ua e faamasani i mea sili ona lamatia, e mafai ona e faia auala talafeagai e taulimaina ai. E tele fualaau oona ma le tele o fuataga puipuia.

O le a le CHD ma e faʻafefea ona fesootai i le maʻisuka?

IHD (fatu fatu fatu) o se faʻafitauli o le gaioiga o le fatu, e mafua ai le le lava o le toto i le muso o le fatu. O le mafuaʻaga o se faʻamaʻi o siama e maua ai le toto e tuʻu ai le toto i le fatu. O nei vailaʻau e masani lava ona faʻaleagaina e le atherosclerosis. O le CHD e mafai ona faʻalavelave pe faʻaloloa.

I le tulaga o le le lava o le okesene i le fatu ma le leai o le faʻaaogaina o oloa gaosi mai le tino, ischemia (le lava le toto) ma, o se taunuuga, e tulai mai ai le gaʻo o le myocardial (muscle muscle). Afai e tumau le aʻoga mo se taimi puupuu, o suiga e mafua mai i le faʻamaʻi e mafai ona toe faʻafitia, ae afai e faʻaauau suiga mo se vaitaimi umi atu, o suiga e tupu i le fatu o le fatu e le toe foi i lo latou uluai setete, ma suiga i le tino, lea e faʻaleagaina, e faasolosolo lava ona faʻamalolo i le maʻila. E le mafai ona faʻaaogaina e le siakiina o le tino le galuega tutusa e pei o se musika soifua maloloina.

Afai e le gata i le mea e gata mai ai le toto, e le gata i lea, ae o le vaega o le vaa o loo i ai se moli, o le vaa e na o sina itu, e le tupu ai le afaina o le myocardial, ae o le angina pectoris, lea e faaalia i tiga o le pusa. O lenei tulaga e tupu pe a iai se faʻavasegaina i le va o le tuʻuina atu o le okesene ma le faʻaaogaina o otaota faʻasoasili ma manaoga ole fatu. O lenei tulaga e masani ona tupu, mo se faataitaiga, i taimi faigata (e le gata i le ita ma lagona fiafia), o le suiga mai le vevela i le malulu, faateleina le gaioiga faaletino, ma isi.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le faʻamaʻi ma le maʻisuka

Mafuaaga:

  1. O le maʻi suka.
  2. Meaʻai faʻatau meaai (faʻafefe tele o le suka).
  3. Faatoilaloina o le inisalini.

  1. Naʻo, fiaaai, vaivai, afu.
  2. Loto o le loto, le mautonu, poʻo le faʻafitauli o amioga (amio e pei o le soona inu).
  3. E leai se aoga, e manava le manava, fefe, gaogao, coma.
  4. Hyperglycemia (toto maualuga - glucose> 10 mmol / l).

O le a le paʻu?


O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le taina poʻo le faaleagaina o vaʻa toto.

O le mafuaʻaga lea ua matua faʻaleagaina ai le gafatia galue galue a le faiʻai, talu ai o loʻo totolo le toto i se vaega faapitoa.

E pei ona e iloa, o ona sela e amata ona le toe aoga pe a mavae le tolu minute o le leai o se okesene.

E tusa ai ma le faʻavasegaina, e lua ituaiga o faʻamaʻi: hemorrhagic and ischemic. Muamua e amataina ona o le malepelepe o le faga, ma le lona lua - o se taunuuga o lona afaina.

Faʻamatalaga o aʻafiaga


E tasi le vaega taua lea e mafai ona iloa ai le tele o le faʻasolosolo i le faʻamaʻi - o le i ai o le toto maualuga.

O amioga le talafeagai e pei o le vaisu o le nicotine ma le aina o cholesterol leaga, lea e afaina ai toto toto, e mafai ona aafia ai lona atinaʻe.

O le mafuaaga lena e tatau ai ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma saili pe o le a se mea e mafai ona e 'ai pe a maeʻa le paʻu i le maʻisuka, ina ia le toe faia se mea sese na faia muamua.

E taua le maitauina e faʻapea, mo tagata e leai se kulūkose, e matua faigata lava. E le mafai ona latou faʻafeiloaʻi masani, talu ai ona o le i ai o le atherosclerosis, o laʻau tele ma le taua e le mafai ona faʻaaogaina vaega o le okesene. O le mea e leaga ai, o le afaina i le i ai o le maʻisuka o se mea e sili ona le fiafia ma leaga.

Pe a maua ni faailoga autu, e taua tele le valaʻau vave i se falemaʻi. I lenei tulaga, aua e te faatuai, aua o mea uma e mafai ona iu i le faanoanoa tele. E leai se mea e tatau ona e amataina ai le maʻi, ae i le isi itu, e taua le taofi o lona atinaʻe atili i le taimi.

O faʻaaliga muamua o le paʻu o:

  • o se lagona o vaivaiga o le tino, o foliga vaaia o le le mautonu o vae ma mata,
  • faafuasei maʻi ma le le mafai ona gaoioi se vaega faapitoa o le tino,
  • mafaufau le lelei, leiloa le mafai ona tautala pe vaai i le tautala,
  • tiga e le mafai ona faʻavave
  • vaʻai mataʻutia o mea e siomia,
  • faigata faʻafefe mafaufauga,
  • leai se paleni ma faafitauli e fesoʻotaʻi ma le masani ona faʻamaopoopoina o gaioiga, lea eo mai faatasi ma vaivaiga,
  • leai se malamalama mo ni nai sekone.

E tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa meaʻai e te 'ai, aua e mafai ona maua uma aoga ma aʻafiaga leaga ile soifua maloloina ma le faʻafitauli o le maʻi.

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


E taua tele le mataituina o puipuiga ina ia puipuia ai lenei maʻi.

Naʻo meaai saʻo mo le taʻavale ma le maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina, aua e mafai ona faia se vaega taua i le tausia lelei o vaa.

Ma le isi, aua nei galo e uiga i le faatumauina o se olaga ola malosi, lagolagoina e se aofaiga tele o gaoioiga faaletino.

E tatau i le fomaʻi ona fautuaina togafitiga talafeagai, o le faʻaaogaina o le a puipuia ai le toe faʻapalaina o vaa, ma o lenei, e pei ona e iloa, e mafai ona faʻaitiitia ai le atinaʻeina o le taʻavale.

O le faʻalavelave o togafitiga puipuia e aofia ai:

  • o le teena atoa o le faaaogaina o ituaiga uma o tapaa,
  • faaaogaina lelei o ava inu-ava,
  • mataʻituina le maualuga o le cholesterol, aemaise lava i latou e aʻafia i le vaega "leaga",
  • mulimuli i fautuaga a le fomaʻi
  • faamalosi toto toto,
  • ave aspirin.

E le fautuaina e faʻaaoga le aspirin o se lapataiga o se maʻi e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi.

O meaai mo le taʻavale ma le maʻisuka o se taimi sili ona taua, lea e tatau ona matauina. O lenei mea o le a aloese mai faafitauli matuia o le soifua maloloina i le lumanaʻi. E mafai ai ona toe faʻafoʻisia le tino, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina atoa o se avanoa e toe faia ai se mea le lelei.

Le lisi o meaai # 10

E oo lava i totonu o le Soviet Union, na atiae se lisi faapitoa, lea e taua o le "Numera numera 10". E sili ona aoga aua e faʻasese i se isi vaega mai meaai i aso uma meaai na e tumu i gaʻo ma gaʻo. O le mea lea e mafai ai ona faʻaitiitia le tele o kalori o ipu e tatau ona 'ai i le aso.

Meaʻai mo le paʻi ma le maʻisuka e tatau ona mafaufau lelei, faapaleniina ma le leai o se tele o meaʻai gaʻo, lea e matua le lelei mo le soifua maloloina o toto toto o le tino.

E tele ni faʻaaliga e faatatau i taumafa i aso taitasi mo tagata o loʻo i ai se avanoa sili o lona faʻaaliga:


  1. inu vai inu lelei.
    Talu ai ona o le tino i aso uma e manaʻomia ona maua se aofaʻi o le vai, ona oʻo lea i se maʻi e tatau ona sili atu. E mafua ona o le faʻamaʻi o le toto e matua mafiafia, o le mea lea, e tatau ona faʻaitiitia ina ia aloese mai le faʻaumatia o le paleni masima. O vai manino o Crystal e aunoa ma ni mea le mama, fua o fualaau suamalie, lea sa muamua ona faʻamaeʻaina i le tele o vai, mea inu suamalie - o nei mea uma ua faʻaalia mo le faʻaaogaina. Pau lava le mea e tatau ona e aloese mai ai o mea inu suamalie ma kafe,
  2. maualalo le cholesterol. E tatau ona faʻaitiitia pe faʻaumatia atoa mai le lisi autu mea uma e saofaga i lona faʻatupulaia i le tino. E fautuaina le tausia lelei o le meaai mo le maʻisuka ma le paʻu i le taimi muamua atu nai lo le faʻaalia o mafatiaga leaga,
  3. soli atoa masima. E taua tele le lafoaia mo soʻo se vaitaimi. O lenei mea o le a faʻatagaina ai se vaitaimi patino e faʻaleleia lelei ai le tulaga o le tino. E na o le taimi lava e mafai ai ona faʻafeiloaʻi malie i le masani masani. Ae aua nei galo o lona aofaiga e tatau ona itiiti,
  4. paluga meaʻai. E taua le tuʻuina atu ia i latou o se totoga ina ia mafai ai ona faʻamaopoopoina le gaioiga o le fatu ma aumai le toto maualuga i se tulaga masani,
  5. vitamini faʻalavelave. Aua nei galo o punavai autu o le soifua maloloina ma le soifua maloloina lelei o vitamini i ni aofaiga tetele, lea e manatu o se oloa taua o ituaiga uma o fualaau faisua ma fualaau faisua. E mafai ona faʻataunuʻuina ma faʻatau,
  6. aveeseina o meaʻai caffeine. E taua tele le aua nei inu kofe,
  7. aveina omega-3. O lenei vailaʻau e mafai ona i ai sona aafiaga lelei. O lenei vailaʻau e fesoasoani e toe faʻafoʻisia se tino vaivai.

Afai ua mafatia se tagata i le paʻu, ona e manaʻomia lea ona e mafaufau i le filifiliga o le suʻega meaʻai.

E faʻafefea ona tupu se paʻu?

I se tasi itu e leai se okesene, lea e mafua ai ona soli le gafatia masani o galuega.

O lenei mea e mafai ona avea ma se fuga o le vaa, lea e nafa ma le meaʻai o le faiʻai, ma lona vaeluaina. O nei mataupu uma e matua ogaoga, o le togafitiga e le tatau ona tolopoina - o se meaʻai lelei pe a maeʻa le paʻu i le maʻisuka e manaʻomia.

Aisea e leiloa ai e le vaa a latou gaioiga?


E pei ona e iloa, o le fesoʻotaʻiga i le va o le maʻisuka ma le stroke e matua vavalalata. E aofia ai mea nei: o se tagata ua mafatia i lenei faʻamaʻi mo le sili atu ma le tasi le tausaga, ua ia silafia e leiloa e lona vaʻaia ma le mapu.

O le ulaula, meaʻai le paleni, ma le leai o se tino masani i le maso ma le tino i lona aotelega e mafai ona faateleina ai le lamatiaga o le solia o lo latou faamaoni.

E faʻapefea ona iloa faʻafitauli i le tino i taimi talafeagai?


O le isi faʻamaoniga o le paʻu ma le maʻisuka o le manogi o le urine. O, i le avea ai o se tulafono, maua mai se lauiloa sili ona lauiloa ma suamalie.

E taʻu mai ai e iai le maualuga o mea e taʻua o tino o le ketone.

O le isi faailoga iloga o le matelaina tele. I lenei tulaga, o le urine o le ai ai se manogi e le mafai ona tatalia o le acetone.

O taunuuga o le maʻi

O le mea e leaga ai, o taunuuga o se paʻi i le maʻisuka malosi e matua le fiafia:

  • suiga i tamai vaa,
  • faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa faʻafitauli,
  • ogaoga ogaoga o vaa o le retina o mata,
  • faaitiitia po o le leai o se lagona i le vaega o vae.

E pei ona e iloa, o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e tuusaʻo saʻo lava i le mamafa o lona tulaga. O le susulu o latou, o le tele foi lea o le alualu i luma o le maʻi. O se aafiaga taua i le tino e mafai ona i ai se meaai mo le maʻisuka ma le paʻu, lea o le a faʻaleleia atili ai le tulaga lautele.

Ina ia aloese mai foliga vaaia o lenei maʻi ogaoga, e taua tele le aua le galo e uiga i puipuiga. O lenei mea o le a mafai ai ona faʻatautaia lona alualu i luma e le mafai ona suia, ina ia le amata ona aofia isi vaega o le tino o le tagata.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i aʻafiaga o le paʻi i le maʻisuka i le vitio:

Ae mo le faʻataʻitaʻiga lautele mo le paʻi i le maʻisuka, ma faʻamalosiaga faʻamalosia a le fomaʻi, aemaise lava, meaʻai talafeagai, faʻamaeʻaina atoatoa o faʻafitauli matuia ma le toe foʻi mai o le soifua maloloina masani e mafai. O se mea e manaʻomia muamua, o le faʻaaogaina lea o meaʻai faʻamaʻi, lea e avea ma punavai muamua o le tele o le cholesterol, o le taumafaina e matua le manaomia.E tatau foi ona e asiasia le ofisa o le fomai i se taimi talafeagai e mataitu ai le tulaga ma aloese ai mai le lumanai i mea taua, o veins ma capillaries e fafaga ai le faiʻai.

O aʻafiaga masani o se faʻamaʻi pipisi i le maʻi suka:

1. Faʻaiʻuga mataga.
2. Fuafuaina o le galuega o le gaosia o le insulin.
3. Le mautonu.
4. Pomaonia.
5. Maualuga.
6. Vaʻavaʻai.
7. Fofo upu.
8. O le le mafai ona malamalama i se isi tagata e faʻamatalaina mafaufauga.
9. Vaʻaia poʻo le faʻamaʻi atoa.
10. Amnesia.
11. Faʻalogo.
12. Nausia.
13. Faʻaleagaina le vaai
14. Faʻailoga ma musele o foliga.

Manua ma le maʻisuka: faʻasologa

O le togafitiga mo se tuufaatasiga o faʻamaʻi uma e sili atu ona leaga nai lo le i ai o se tasi oi latou.
Faʻaiʻuga e aʻafia ai le manuia o le toe faʻaleleia:

1. O le umi o le atinaʻe ma le togafitiga o le maʻisuka ao le i faʻamalolo.
2. Suauu toto.
3. Faʻailoga o le faʻaleagaina o le cerebral (o le ischemic or hemorrhagic).
4. Le i ai poʻo le toesea o le atherosclerosis.
5. O le le mautonu o le toto maualuga (oso, maualuga pe maualalo le toto).
6. O le ogaoga o le le mautonu e mafua mai i le stroke (faafitauli i le tautala, maʻi pipili, ma isi)

Fualaau faʻasaina faʻavae:

1. Faʻaaogaina o le inisalini.
2. Puleaina o le kulukose i totonu o le tino o le laulau, lea e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini e le pancreas.
3. Faʻatonu o le enzyme dipeptidyl peptidase-4, faʻatatau i le faʻafanoga o hormones gastrointestinal (incretins).
4. Metformin - faʻaaoga e faʻaitiitia ai le gaosiga o le kulukose i le ate.
5. Faʻailoga e faʻavavevave ma faateleina le aofaʻi o le kulukose e aveesea mai le tino. A maeʻa ona fai le papipilosin poʻo le canagliflosin, o le monosaccharide lea e faʻateleina i le urine.
6. Pioglitazone - e aʻafia ai le afaina o le insulin i sulu.
7. Vailaʻau e faʻagesegese ai le fua o le gaosiose gaosiga, lea e galue e ala i le faʻaitiitia o le faʻafefe o gaʻo. O ia mea e aofia ai le initaneti glucosidase.
8. Sulfonylurea - ua faatonuina ina ia faʻaalia le gaosiga o le inisalini e le gland, faʻapea foi ma le faʻamaonia le faʻaaogaina o lenei hormone e le tino.
Meaʻai mo le paʻu ma le maʻisuka
A maeʻa le taʻavale, e masani ona mafaufau tagata o le falemaʻi pe o le a le mea e mafai ona 'aina pe a maeʻa le afaina i le maʻisuka.

Meaʻai mo le taʻavale ma le maʻisuka: mataʻitusi

O meaai masani a tagata i aso taʻitasi e faʻavae i luga o tulafono faavae o le PP (meaʻai talafeagai):
1. O le masani o taumafa.
2. Suesuega malosi i le tuufaatasiga o mea taumafa, aemaise lava i mea o loʻo i ai le suka.
3. O le faʻaaogaina o le taumafa o meaʻai faʻavelaina e aofia ai le tele o le pala pala.
4. Taumafa fualaau aina ma fualaʻau fou. E tatau foi ona e taulai atu i laumei ma fatuga atoa.
5. Tausia se fuataga o kalori e 'aina - pe'ā tusia le tele o taumafa, e tatau ona fetuutuunai le vaega tele mo le tasi meaai.
6. Aua nei inuina ava malosi.

Fautuaga fautuaina mo le stroke ma le maʻisuka:

• cereals (cereals) - falala, masini e leai ni togafitiga, o saito, brown rice, bulgur,
• fualaʻau - kāloti, fulufailaʻau, paukini, broccoli, keleka,
• aano o le paʻepaʻe (moa, tolotolo) ma le mumu (moa) ituaiga,
• iʻa maualalo-gaʻo.

O fuainumera o loʻo lisiina e faʻamaʻaina i le paluga, kuka poʻo le asu.

Meaʻai faasaina e aofia ai:

1. Suga ma isi suamalie.
2. O le masima.
3. O le pateta.
4. Faʻasāina meaʻai.
5. Meaʻai.
6. Laisa paepae
7. Manka.
8. Sola.
9. Soale.
10. Laʻau.
11. Fualaau aina ma se fuainumera maualuga maualuga.
12. Mea e gaosia i le Semi.

O le a ou faamaoni, ou te le masani lelei i faʻamaʻi e pei o le stroke ma le maʻisuka. E i ai loʻu isi faafitauli - tele sikula. Ae pe a sauniuni mea e aoga mo laʻu blog, ou te masani foi i isi "maʻi."

Ou te mautinoa e le tatau ona e taumafai e taofiofi le paʻu, faatali seia faigofie, oe manaʻomia se togafitiga faʻafuaseʻi, ma i se tulaga masani o le faʻasolosolo e sili atu ona faigofie ona puipuia nai lo le taulimaina o ona taunuuga mulimuli ane.

O le faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka: meaʻai ma faʻafitauli faigata

Faʻaleagaina o le puipui lapisi ma maualuga maualuga o le kulukose i le toto e oʻo atu ai i le faateleina o le 2.5-faʻalavelave i le tupu aʻe o le stroke i le maʻisuka faʻatusatusa i tagata e leai se maʻisuka.

Faʻasaga i tua atu o le le lava o le insulin, o le auala o le taʻavale e faigata tele, o le taulaʻi o le leʻo o le faiʻai e faʻapupulaina, ma toe faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi e taatele.

O le faʻamaʻi i le maʻisuka na tupu i faʻalavelave i le ituaiga o cerebral edema, ma le taimi toe faʻaleleia, o se tulafono, e umi atu. O se faʻalavelave matuia ma le leaga o faʻataʻitaʻiga e fesoʻotai ma fesuiaiga o le atherosclerotic o le tino - o le faʻavaeina o pulu cholesterol, thrombosis vascular.

O se mea e afaina ai le toto o le uiga o le faamalolo o le maʻisuka e le mafaamatalaina. E tupu ona o le mea moni o kulūkose e maua mai ai le sua o le tino i totonu o le toto toto.

O le toto toto e afaina ai le vaa, ma le toto e le mafai ona ulu atu i totonu o le faiʻai. O gaioiga uma e faia i le talaaga o le toto maualalo i le faiʻai ma le faigata ona fausia ni auala fou e toe faʻaleleia ai meaʻai i le mea na afaina ai le faiʻai. O ia suiga e masani lava ona faʻaleagaina i le ischemic.

I le atinaʻeina o le fomaʻi o le gasegase o le cerebrovascular, o le taʻitaʻia o le gaioiga e faia i le tele o le palasi o toto toto e maualuga le toto, lea e masani ona sili atu le maualuga, o le tau sili atu ona leaga mo le maʻisuka ua ausia.

E mafai ona e masalomia le atinaʻeina o se stroke i le maʻisuka i faʻamaoniga nei:

  1. Le foliga mai o se ulu tuga.
  2. I le tasi itu o foliga, o le gaioiga na le lelei, na pau ai le tulimanu o le gutu po o mata.
  3. Taofi le lima ma le vae.
  4. Vaʻaia le vaʻaia.
  5. O le faʻamaopoopoina o gaioiga na faʻaleagaina, na suia ai le gaioiga.
  6. Na amata le tala.

Togafitiga o le taʻavale e faasaga i le maʻisuka o loʻo faia i vailaʻau vailaʻau ma le toto, o le togafitiga o le antihypertensive ua faʻamatalaina, ma o lona uiga foi o loʻo faʻaaogaina e faʻavasegaina ai le gataifale lipid. O tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 ua fautuaina ina ia maua le inisalini togafitiga ma le puleaina o le suka toto.

Mo le puipuia o faʻalavelave faʻaleagaina, o maʻi e tatau ona mulimuli i se meaʻai faapitoa.

O le taumafataga e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le cholesterol i le toto ma ausia ai faailoga o taui mo le maʻisuka.

O le tofiaina o se mea taumafa pe a maeʻa le paʻu i le maʻisuka e tatau ona fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o metabolic processes ma faʻagesegese le alualu i luma o le atherosclerosis. O se taʻiala taua i le vaitaimi o le toe faʻaleleia o le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa.

I totonu o le gaioiga laititi, o le meaʻai i le taimi o le taʻavale e masani lava o le vai-vai, e pei o le afaina o loʻo afaina ai tagata mamaʻi. I faʻamaʻi ogaoga o le faʻamaʻi, fafagaina e ala i se suʻega. O le lisi e mafai ona aofia ai masini fuālaʻau ma susu susu, susu inu susu, mama mo pepe meaʻai e le o iai le suka, o mea taumafa faʻapipiʻi meaʻai ua saunia.

A maeʻa ona faʻapalapalaina e le tagata gasegase, ae o luga o le moega e malolo ai, o le filifiliga o oloa e mafai ona faʻalauteleina, ae tatau ona kuka uma meaai e aunoa ma le masima ma mea manogi, saunia fou.

I le fafagaina o tagata gasegase e maua i le maʻisuka i le maeʻa ai o le paʻu, e fautuaina e faʻapulaʻa le tele o meaai e mafai ona iai i le cholesterol. E aofia ai:

  • O-oloa: mafaufau, ate, fatugaʻo, fatu ma le pala.
  • Meaʻai gaʻo - tamai mamoe, puaa.
  • Duck po o le kusi.
  • Fagalaʻu ulavaʻa, sooga ma meaʻai aano.
  • Aʻa ulavavale, caviar, iʻa fagota.
  • Fatisi kulimi, pata, sisi, kulimi kulimi ma le kulimi.

E tatau ona faʻaititia le faʻaogaina o kalorie i le faʻaitiitia o le gaʻo manu, ma mea faigofie e gaosia ai le gaʻo. O vailaʻau faʻamalosi ma mea faʻamavae e le aofia ai meaʻai: aano o manu, mushroom po o faʻi, e gata le masima o le laulau.

E fautuaina e aofia ai meaʻai e maua i le magnesium ma le saltsium, ma le lipotropic mea e faʻamaopoopoina ai le gaʻo gaʻo (iʻa o le sami, cheese cheese, nuts). Meaʻai mo le taʻavale e tatau ona lava ia vitamini, fiber ma le gaʻo faʻamamaina o gaʻo, lea o se vaega o fuālaʻau fuālaʻau.

O meaai e tatau ona faalima 5-6 aso i le aso, o vaega e le tatau ona lapoa. I le faagasologa o le kuka, e le faʻaaogaina masima, ae tuʻuina atu i le tagata maʻi i ona lima mo le salting. Afai o le maualuga o le toto maualuga e masani, ona oʻo lea i le 8-10 g masima e faatagaina i le aso, ma afai e siitia, ona gata lea i le 3-5 g.

O le faʻataʻitaʻiga o le kalori ma le mea o loʻo i totonu o mea taumafa masani i le taumafataga e faʻatatau i le maualuga o le metabolism, mamafa ma le tikeri o le faʻalavelave toto. E lua filifiliga:

  1. Taumafa mo le taʻavale mo tagata mamaʻi poʻo se faʻalavelave faʻavafesa. Faʻaaogaina kalori o le 2200 kcal, le fua faatatau o palatini, gaʻo, gaʻo-gaʻo -90: 60: 300.
  2. Taumafa mo tagata gasegase e maualalo le mamafa o tino. Calories 2700, proteins 100 g, gaʻo 70 g, suauu gaʻo 350 g.

Mo le gaosiga o mea taumafa i le taimi o le faʻasologa o le gasegase, e mafai ona faʻaaogaina le gaoi i le vai, taʻavale. E tatau ona nutimomoia ma faʻafefiloi laulaʻau filati ina ia aua nei mafua ai le tiga ma poloka i totonu o le manava.

O ipu muamua e saunia i le ituaiga o soupeti vavalaʻau ma cereal, fualaau faisua, otaota, borsch ma soupeti soupese ua saunia mai fualaau faisua fou, e tasi i le vaiaso, o le meaʻai atonu o le susu i luga o le moa moa lona lua.

O le falaoa e faatagaina le lanu uliuli, suauu, faatasi ai ma le faaopoopoina o le oate po o le fagalati, o le fatu atoa. Talu ai o le falaoamata papaʻe e faʻaleleia ai le maualuga o le suka toto, soʻo se falaoa, falaoa e faia mai le falaoamata lelei e le faʻaaogaina i le taumafa o tagata maʻisuka.

Mo vasega lona lua, e mafai ona fautuaina ia ipu ma oloa:

  • Aʻa: o loʻo aofia i le lisi i aso uma, ituaiga eseese meaʻai e filifilia - pike perch, codi sapone, pike, perch, cod. E faʻafefea ona kuka le iʻa mo se maʻisuka sili? O le mea masani, o le iʻa e faʻaaogaina i le laulau 'oloʻo kuka, uʻu, tao tunu po o aano o manufasi, vaʻa aisa.
  • O fua o le sami e aoga e avea o se punavai o le iodine ina ia le faateleina ai le cholesterol toto. E saunia ni lapisi mai musele, mimiti, moa, moa, kalepa.
  • Fualaau: fufulu-kuka e le mafai ona sili atu nai lo le 3 fasi vaega i le vaiaso, o se protein omeletine mo se ulugalii e mafai ona i luga o le lisi i aso uma.
  • E tele taimi e faʻaaogaina ai le manu nai lo iʻa. E mafai ona e kukaina moa ma le pisuka e aunoa ma le paʻu ma le gaʻo, palu, lapiti.
  • O ipu falala e kuka mai le falala ma le oatmeal, o isi ituaiga e masani ona faʻaaogaina. Faatasi ai ma le mamafa o fualaau oona i le tuufaatasiga o le ipu e mafai ona na o le faatasi i le aso.

E kuka le kukaina o fualaau faisua, ma e mafai foi ona fautuaina ia suauu ma fualaau faisua. A aunoa ma ni tapulaa, e mafai ona e faʻaaogaina le zucini, tomato fou, kalafela, broccoli, eggplant. O le mea e masani ai, e mafai ona e 'ai peʻa lanumeamata, pi ma le pauka.

O oloa gaosi susu ua filifilia ma se mea e gata ai le gaʻo. Kefir, yogurt ma yogurt e sili ona aoga. O le kulimi e aoga foi mo le maʻisuka ituaiga 2.

O mea suamalie susu e tatau ona fou, e lelei ona kuka i le fale e faʻaaogaina aganuu. O le laisi o le kulimi e mafai ona 5 pe 9% gaʻo, e kuka ai keke keke i totonu o le ogaumu, umu kuka, meaʻai i luga o suamalie. E mafai ona faʻafeiloaʻi le mutia.

E pei o meainu, o le vao, teasite rose, chicory, compotes ma le suka e sui mai vine, lingonberries, cherries, apu, ma le sua mai ia latou e le silia le 100ml i le aso e faatagaina.

Mai le lisi o le maʻisuka pe a uma le taʻavale e tatau ona le aofia ai:

  1. Suga, jam, sweets, honey, ice cream.
  2. Mea inu ava malosi.
  3. Suauu kuka, margarine.
  4. Teu ma le lauti malosi, ituaiga o sukalati, koko.
  5. Semolina, araisa, pasta, pateta.
  6. Meaʻai faʻatau, meaʻai, ulaula meaʻai.
  7. Fualaau 'eseʻese o aano o manufasi, iʻa, meaʻai susu.
  8. Lulu, radis, radis, mushrooms, sorrel, spinach.

O le faʻagataina o togafitiga faʻapitoa i maʻi o le maʻisuka ua tuʻuina i luga o hamburgers ma isi lava meaʻai, meaʻai, mea manogi mama, mea meataalo, mea suamalie suamalie, ma suavai afifi ma mea e leʻi maeʻa.

Punaoa faʻaaoga: diabetik.guru

I tagata e maua i le maʻisuka, o le aʻafiaga o le paʻu e matua faateleina i se faʻamaʻi.

Faʻafetai i fua o le tele o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga, ua maua e saienitisi e faapea o tagata gasegase ua i ai se mea na tupu, ae le i ai se talafaasolopito o le maʻisuka, e itiiti ifo le lamatia nai lo le maʻisuka.

O le ono mafai ona paʻu i le maʻisuka e faʻatupulaia i le 2.5 taimi.

Ischemic and stroke stroke - o le a le maʻisuka?

O le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi e mafua mai i le faʻaleagaina poʻo le afaina o vaʻa toto.

O se taunuuga o le mea moni o le toto e le toe tafe atu i nisi o vaega o le faiʻai, o lana galuega o le a faasolo ina leaga. Afai o le vaega aafia i totonu o le 3-4 minute e lagona ai le le lava o le okesene, o le a amata ona oti ia sela.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi ituaiga e lua o togafitiga:

  1. Ischemic - na mafua mai i le faʻaogaina o gaʻo.
  2. Hemorrhagic - faʻatasi ma le malepe o le faga.

O le mea autu e fuafua ai le maualuga o le predisposition i le maʻi o le toto maualuga. O le sili atu o le "leaga" cholesterol e mafai foi ona faaosofia ai le maʻi. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le ulaula tapaa ma le ava malosi.

Taua! A maeʻa ona aʻafia le tino o le tino i le okesene, o faʻamaʻaloga e le faʻasalalau e faʻaleleia ai le ea, e faʻafefe ai le afaina o le ea. E sili atu le faigata nai lo isi tagata uma ona pagatia, o tagata mamaʻie maua i le maʻisuka.

E mafua lenei mea ona o le faʻalavelave o le atherosclerosis o vaʻa o vae, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o arteries e faʻaumatia lo latou gafatia e feaveaia le okesene.

Mo lenei mafuaʻaga, o le faʻamaonia o le paʻi i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e matua le fiafia.

Faailoga o le paʻu

Afai e maua ni faailoga o le paʻu i totonu ia te oe lava, e tatau i se tagata ona vave fesili i se fomaʻi. Afai o le atinaʻeina o lenei faamai matautia e taofi i se taimi talafeagai, o le tagata maʻi e mafai ona toe faafoi i se olaga atoatoa. O faʻamatalaga nei o uiga ia o le faʻamaʻi:

  • Faʻafuaseʻi faʻapope.
  • Sensation o vaivaiga po o le paʻu o foliga, lima, vae (aemaise i le tasi itu o le tino).
  • Le maua le malosi e fai ma malamalama i tautalaga.
  • Mafaufauga faigata.
  • Mo le leai o se mafuaaga, o le tupuga o se maʻi tiga matuia.
  • O se faʻalavelave matuia i le faʻaaliga vaaia i se tasi pe lua uma.
  • Le lava le faamaopoopoina o gaoioiga.
  • Le maua le paleni, faʻatasi ma le faʻavalea.
  • Faʻafitauli poʻo le faʻalavelave faʻafefiloi le gutu.
  • Faʻasolosolo taimi o le le malamalama.

E faʻafefea ona 'ai ma le paʻu ma le maʻisuka

I le maʻisuka, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o le stroke e maualuga ile 2.5 taimi. O le le atoatoa o le inisalini e aʻafia ai le gasegase o le faʻamaʻi, faʻateleina le taulaʻi o le faiʻai ma faʻaleagaina ai le lamatiaga o le atiina ae o faʻalavelave faʻafuaseʻi. Latou te togafitia le faʻamaʻi i le maʻisuka ma vailaʻau vailaʻau ma le toto.

O togafitiga antihypertensive o loʻo faʻamatalaina foi ma o loʻo faʻaaogaina e faʻavasegaina ai le lipeta metabolism. O se vaega taua i le togafitiga o maʻi e faia i meaai lelei mo le stroke ma le maʻisuka. O le a fesoasoani le taumafataga e taofia le toe faʻafouina o faʻalavelave faʻalavelave.

O le meaʻai i le maeʻa ai o le maʻi suka na toe faʻafoʻiina ai le metabolism ma faʻagesegese ai le atinaʻe o le atherosclerosis. O le taimi e toe faʻaleleia ai e tatau ona fesoasoani e aveesea le mamafa.

Faʻatasi ai ma se paʻu i le taimi o le gaioiga mamafa, e faʻaaogaina ai meaʻai vai-vai, talu ai o loʻo i ai i le gasegase se gaioiga faʻafefe. Afai e ogaoga le faʻamaʻi, faʻaaoga se suʻega fafaga. O le lisi e mafai ona aofia ai:

  • masusu suamalie
  • pepe pepe mama,
  • susu susu
  • mea e faʻaleleia meaʻai,
  • meainu susu.

Afai ua uma ona folo le tagata maʻi, ae o loʻo faʻaauau ona i ai i le moega, ua faʻalautele le lisi o oloa faʻatagaina. E tatau ona saunia fou meaai.E fautuaina ina ia faʻapipiʻi meaʻai e aunoa ma le masima ma mea manogi, salu i totonu o le vai poʻo le uila.

A maeʻaeʻa, o le taumafa o le maʻisuka e le aofia ai meaai o loʻo i ai le cholesterol. O le tele lava o le faʻaaogaina o:

  • afaina (ate, fatuga, fatu, faiʻai, pulumu),
  • gaʻo gaʻo (puaa, mamoe),
  • ulaula ula ma caviar,
  • pato ma le fusi
  • iʻa ma aano o manu,
  • saisi
  • meaʻai ulaula
  • oloa gaosi susu (kisisi, kulimi suamalie, pata, sisi, kulimi).

O le taumafataga e aofia ai le itiiti ifo o meaola gaʻo ma faigofie gaʻo, ma faʻaitiitia ai le kalori o meaʻai. Faʻesea aano o manu, iʻa ma mushroom broth, faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o masima.

O le taumafataga mo le taʻavale e aofia ai meaʻai e aofia ai le tele o suauu o le potassium, magnesium ma le lipotropic organisms e faʻasaʻo ai le gaʻo gaʻo (nuts, seafood, leʻo gaʻo susu). Meaʻai e tatau ona tuʻuina atu i le tino le aofaiga talafeagai o vitamini, gaʻo susu gaʻo ma le fiber.

E fautuaina le 'ai e 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti. Aua le faʻaoga masima aʻo kuka. E tuʻu ese atu i se masima masima le ipu. I le masani ai o le toto, e faʻatagaina e le sili atu i le 8-10 g masima, e faʻateleina - e oo i le 3-5 g.

Tatau meaai a le maʻisuka pe a uma le taʻavale

O maʻi gasegase e masani lava ona mafatia mai le mea moni o le maualuga o le toto suka e aafia ai toto toto. E tusa ai ma fuainumera, o le avanoa e maua ai le stroke i le maʻisuka e 2.5 taimi le maualuga nai lo le tagata e le mafatia i lenei maʻi.

O ituaiga o le mea na tupu, o lona faigata ma isi faʻafitauli e mafai foi ona faʻateleina e le maʻisuka. Ina ia faʻamaonia le tulaga ma puipuia le toe faʻaleleia o le tino, o se taumafa faapitoa e faʻamatalaina pe a uma le paʻu i le maʻisuka.

O le faʻalavelave o se faʻalavelave lea e tau atu i le tele o faafitauli tetele ma laiti. O le tagata gasegase e mafai ona le atoatoa pe leai foi lona tino, ma pe mafai ona toe faʻafoisia lenei mea ia te ia, o le a faalagolago i le tele o mea.

O le taʻavale e taua o le faʻavevesi o le totoga i totonu o le faiʻai, lea o loʻo faʻalavelave pe taofi ai le tuʻuina atu o le toto i nisi o nofoaga. O se taunuuga o le matelaina o le okesene, o tino i vaega na aafia o le faiʻai ua mate. E ono mafai ona lavea le fomaʻi poʻo le ituaiga o gasegase:

  1. O le faamai o le Ischemic o se maʻi gasegase ona o le fatuina o se palesla cholesterol poo le toto toto. I lenei tulaga, o le matelaina o le okesene e mafua ai le vavalalata o le lumen poʻo le maeʻa maeʻa o le aluga e fafaga ai le faiʻai. E tusa ai ma fuainumera, o le 80% o le suka o ni suʻesuʻega.
  2. Paʻu faʻamaʻi - le faʻaleagaina o le gasegase ona o le faaleagaina o le vaa. O le sasaa mai o le toto e mafai ona faia i totonu o le inisetila poʻo i totonu o le avanoa i le va o le lachnoid ma le membrane vaivai (subarchanoid). Faʻatasi ai ma se lavea, o se vaega o le faiʻai na maliu ona o le faʻavauvau ona o le iʻuga o le tusitusi. O le pasene tele o le afaina o le afaina ai e fesootaʻi ma le toto maualuga.

Ua leva ona e iloa e uiga i le maualuga o le cholesterol, toto toto ma le toto maualuga. Ae e le na o le pau ia o mafuaaga o le sasa. E masani lava o le mafuaʻaga o le taʻavale o le ulaula, fatu ma vailaʻau vascular, maualuga maualuga o le meaʻai, le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma mea e faʻamalosi ai.

Aisea e taua ai meaai?

Ua uma ona tupu le faalavelave. Ae o le maualuga o le cholesterol e maualuga pea, o le uiga e tupu ai le toto e lei mou atu, ma o le meaʻai e le uma i togafiti faataulaitu. O lona uiga o le taumafataga tatau mo le taʻavale o le a tuʻuina atu numera 1.

Le aotelega, o mea taumafa pe a uma le taʻavale o loʻo i ai sini nei:

  1. Tuuina atu o le tino ma le vaega talafeagai o meaʻai. A aunoa ma lenei, o tino taua e le mafai ona atoatoa le aoga.
  2. Foafoaga o tuutuuga lea e faʻaitiitia ai le faʻamaʻaina o le toto ma faʻaaogaina ai le ola maloloina. E taua tele lenei mea mo le maʻisuka.
  3. Faʻataunuʻuina o le mamafa ma puipuia lona faʻatupulaia, ona o le tele o meaʻai e aafia ai le faʻatinoina o le cardiovascular ma le endocrine.

E leai se eseesega taua na mafua ai le paʻu. O le meaʻai i le maeʻa ai o le paʻu e filifilia e tusa ai ma tulafono faʻapitoa i itu uma e lua.

E faʻapefea ona fai se lisi?

O le tulafono muamua o le faasologa o le mulimuli-stroke o le teena o le pata. Cook i luga o le sunflower, fuamati salamalie i le olive, faʻasolosolo pe fufusi le suauu. E taua lenei mea!

O le isi tulafono o le teenaina o meaʻai gaʻo. O le taumafataga mo le taʻavale e mafai ai ona taumafaina le tusa ma le 120 g o leano o le aano i le aso. Ma ia maitauina: o le aano o manu o loʻo vevela pe kuka. Mo se suiga, e mafai i nisi taimi ona taoina.

Tuʻu vave mea taumafa ma meaʻai talafeagai. O lenei meaai e faigata tele mo tagata soifua maloloina, ma pe a maeʻa le taʻavale e le taliaina.

Faʻaitiitia le faʻaaogaina o fuamoa. Fai le lisi ina ia le sili atu ma le tolu vaega e faʻaaogaina i le vaiaso. O le taumafataga i le maea ai o le taʻavale e faʻamoemoe, i le isi itu, i le faʻaitiitia o le cholesterol, ma i fuamoa e tele lava.

Taofi le faalagolago i luga o falaoa, falala, pusa ma kuki. Afai e le mafai ona e ola e aunoa ma se falaoa, ona e faatauina mai lea o falaoa o le sana, oatamea poo le falaoa atoa o le falaoa.

O le meaʻai i le maeʻa ai o le taʻavale i le fale ua fuafuaina i se auala e aloese ai mai se lagona tiga o le fiaaai. E tatau ona e 'ai atili i taimi uma, ae fai si laʻititi vaega nai lo le taimi muamua. E le mafai ona e gaogao, aua o le toʻatele e avea ma sini taua e leiloa le mamafa.

I le taimi lava pe a uma le afaina, e le faaopoopoina le masima i meaai. E taʻitaʻia atu ai i le faʻavaivai. E le gata i lea, e maua mai ai le malosi mai le masini o loʻo siomia ai vaa, ma faʻapupulaina ai le avega i luga o le vateatea. O le faʻaaogaina o le masima e masani ona mafua ai le faateleina o le toto, ma e le tatau ona faatagaina lenei mea. O le taumafataga pe a uma le taʻavale (ischemic or hemorrhagic) e tatau ona leai se masima.

Pe a faʻaleleia lelei le tulaga o le maʻi, e mafai ona ia teena taumafa fou (e le o le lelei). I lenei tulaga, e mafai ona faatagaina se faaopoopoga laitiiti o le masima. Ae o le filifiliga lelei o le taimi lea e masani ona faʻaaogaina le tagata maʻi pe a uma le taʻavale i le faamalieina i ipu mama mama.

E faʻapefea ona faia se taumafataga i se paʻu? O le lisi e tatau ona aofia ai se fuainumera tele o fualaʻau ma fua. E taua le faʻaaogaina i aso uma i le tausaga atoa. O fualaau faisua ma fualaau aina e maualuga i le fiber, gaʻo kulifa, ma le vaitamini B e sili ona lelei.

Afai e masani le maualuga o le suka, o aso uma lava e aoga ai le 'aiina o faʻi, aua o loʻo aofia ai le tele o le suka. O le potassium e faʻaitiitia le ono mafai ona maua e le 25%. Kāreti, leki, asparagus, meaʻai, soya, kapisi, zucini ma le isalaʻelu, e tatau ona faaopoopo faʻamala i le meaʻai.

E te fesili e uiga i pateta, aua o le fualaau sili lea ona lauiloa ma taugofie i la matou laulau? Ioe, o le pateta e sili ona fiafia i ai i le tele o tagata e le o le fualaau sili ona aoga. O le taumafataga mo le paʻu e le manaʻomia ai le faʻaaogaina atoa o pateta, ae e tatau ona aofia ai i le taumafataga e le silia ma le faalua i le vaiaso.

Ae o fualaau ma laumei e tatau ona i luga o le lisi i taimi uma e mafai ai. O nei fualaau e aoga tele pe a maeʻa le taʻavale, ona o latou o le antioxidants ma fesoasoani e toe faʻafoʻi le masani ai o le toto, faʻaititia le faʻafefe o lela mumu.

E tatau ona tuueseese le suka mai oloa susu. E aofia ai le tele o le cholesterol. E fautuaina le faʻaaogaina o sina siʻisi kulimi laʻitiiti, kefir poʻo le susu susu.

Filifili falala e pei o se falaoa pito. Mo le 'aiga o le taeao, e mafai ona e kuka le oatmeal ma fualaau aina. Buckwheat po o le araisa sukati o le a lelei i le ao, aemaise pe a faʻaaogaina le araisa enaena.

O meaai mo le taʻavale e tatau ona aofia ai iʻa o le gataifale. O le iʻa iʻa, o iʻa ole vaitafe e le o aofia ai gaosi omega-3 talafeagai. E toatele tagata e le aofia ai lenei oloa aua latou te mafaufau i iʻa e taugata, ae e tatau, pe afai o se puna o le phosphorus, lea ei ai sona aoga aoga i le faiai, faaleleia atili o le gataifale.

O tagata e fiafia i ai e tatau ona sili atu le fiafia i le lapiti, popo, vela. O le pato ma le moa e mafai ona kukaina e aunoa ma le paʻu. Ae o oloa-gaʻo (gaʻo, ate ma le isi ate) o le a lafoaia. O nei meaai e aofia ai le tele o le cholesterol.

O le a se mea e mafai ona ou inuina?

I le gasologa o le aso, e taua le inu vai, mama, faigofie, ae le o le gaosiga. O meainu, e mafai ona aofia ai mea inu ava ma uzvar (fualaau aina suamalie) i le taumafataga. O le salu o le rosehip e talafeagai, e le o le suamalie suamalie, kvass, sili ona lelei fale, fua o suamalie fou.

Sei tatou fai lauti, ae na o sina mea itiiti, ae ua faasaina le kofe. E leai se tulaga e tatau ona e inu ai suamalie suamalie, e siitia ai le maualuga o suka, puipuia ai le tau faasaga i meaʻai, faaleagaina ai tamai vaa.

A maeʻa le pa, e tatau ona e faʻagaloina meainu malolosi, o le a na o le afaina tele.

O le meaai mo le paʻu e le mamafa tele. E fautuaina e talanoa i lenei mataupu ma lau fomaʻi ma le au fai meaʻai. O tagata faʻapitoa o le a tuʻuina atu fautuaga talafeagai e tusa ai ma mea e mafai ona e faia ai se lisi eseese o oloa talafeagai.

Aua nei tuʻuina atu i le tagata maʻi le falai pe ulaula. Afai e le fiafia i le uila ma le kuka kuka, ona kuka lea i totonu o le ogaumu, ae aunoa ma le suauu. Ia mautinoa e kuka ai soupuni ma susu. Afai o le tagata maʻi o loʻo i ai se gaioiga faʻafefeteina, olo le meaʻai i totonu o se mea e gaosia ai le kuka pe kuka ai se sasala.

Nai lo le masima, faaopoopo le manogi o mea manogi ma laʻau, e faʻaleleia ai le tofo, sogisogi ma faʻaitiitia le lagona o le leai o masima.

O le mea lea o le taumafa a se tagata pe a uma le taʻavale atonu e foliga mai:

  1. Tutu o le taeao: o le oatmeal e le faʻasalaina ma fualaau aina po o fualaau mama, sua suavaia poʻo le vaivai lauti, nisi o fatu poʻo le meli.
  2. Taunuuga o le taeao: moli lanumeamata po o fuamata faisua, sina falaoa o le falaoa atoa.
  3. Taʻaloga: 'aila ma se fasi meaʻai povi poʻo se iʻa iʻa, sina falaoamata falaoa, fuamoa fualaau aina poʻo se fualaau suamalie.
  4. Taumafa: sina kisimiti gaʻo (e mafai ona e faʻaopopo sina apricots mago mamago).
  5. Taumafa: O se fasi lapiti lapisi poʻo se moa e aunoa ma le paʻu, o se vaega o paluga pateta, o se ipu vai inu po o se mea e inu.

Ina ia mafai ona ausia le taunuʻuga ma ausia le maualuga o le toe faʻaleleia, o le mea autu o le faʻamaonia lea o se tagata e le o se mea lelei, ae o se mea tatau. Ona avea lea o oe ma au uo i le tau faasaga i taunuuga o se paʻu.

Faʻalavelave matautia: faʻamaʻi le maʻisuka ma ona aʻafiaga

O le gasegase ma le maʻisuka o ni mataupu e fesoʻotaʻi lelei lava. O le i ai o le pito i tua i le tino e taʻu mai ai e sili atu le ono mafai ona tupu i le lumanaʻi.

E tusa ai ma fuainumera, o tagata o loʻo i ai se predisposition, ae leai se maʻisuka, ua matua puipuia mai lenei sasa.

Ae o le maʻisuka e lamatia - o le avanoa e maua ai lenei maʻi i totonu ia i latou e matua maualuga lava.

Tuua Lau Faamatalaga