E faia e le statins le maʻisuka ituaiga 2?

O tulafono, lea e masani ona faatonuina i le lalo ifo o le cholesterol, e faʻaititia ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2 e 30%. O taunuʻuga o suʻesuʻega talu ai nei na mafua ai le galu o talanoaga i le lalolagi o vailaau i.

O tulafono o se tasi lea o fualaau sili ona faʻateleina e faʻasaina i Amerika. I tua i le 2012, e tusa ma le kuata o le faitau aofaʻi o le US i luga ifo o le 40 ma e masani lava ona faʻaaogaina fualaau o le cholesterol, i le tele o mataupu - statins. I le aso, o lenei fuainumera ua siitia i le 28% (e ui lava o loʻo faʻatulagaina i se numera sili atu o Amerika).

O tulafono e faʻaitiitia ai le toto cholesterol i le faʻaitiitia o lona gaosiga i le ate. Latou te poloka le enzyme hydroxymethylglutaryl-coenzyme A-reductase i totonu, lea e aofia i le gaosia o le cholesterol.

E le gata i lea, o fuainumera e faʻaitiitia ai le mumū ma le faʻalavelave faʻamalolo. Talu ai ona o nei mea uma na tutupu faʻatasi, o le a faʻamoemoeina o fuainumera e faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2.

Ae ui i lea, o faʻamaoniga mai se faʻateleina o numera o suʻesuʻega e faʻaalia ai le faafeagai - faʻaaogaina umi o statins e faʻapupulaina ai le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 2. O le uluai suesuega na toe lolomiina i le 2008. ii.

I le tali atu i ai, e leʻi umi ae faia ni suʻesuʻega, ma o se tasi o ia (i le 2009) na ia fai mai, e tusa ai ma a latou auala, e leai se faʻaogaina o le faʻaaogaina o fuainumera i luga o le lamatiaga o le maʻisuka ma o lea e manaʻomia ai suʻesuʻega faaopoopo iii, ma isi (i le 2010 ) - o loʻo i ai se nofoaga e faʻateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka, ae e matua le taua lava iv (o le le ogatasi i taunuuga e mafai ona faamatalaina e le mea moni e faapea o nisi suʻesuʻega e lagolagoina e kamupani o vailaau faʻapitoa - comment Translator).

Ina ia iloa le tulaga moni, na filifili ai tagata suʻesuʻe mai le Albert Einstein College of Medicine i Niu Ioka e faʻafeiloaʻi le mataupu i se isi auala ma taulai atu i luga o le mamafa o tagata ma, o le mea lea, ma le tele o le aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 2. O se vaega o saienitisi na faʻaaoga faʻamatalaga aloaia mai le Polokalama Puipuiga Puipuia o le Maʻisuka a Amerika (DPPOS). O le mea lautele, o le faʻaaogaina o fuainumera na mafua ai ona maualuga le 36% o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 2. Pau lava le mafuaaga e mafua ai le masalosalo i luga o ia tulaga maualuga o le tuputupu ae o fuainumera o fuainumera na faatonuina e faavae i le iloiloga a le tagata maʻi e le fomaʻi, ma o le mea lea na le tufatufaina atu ai i latou. O loʻo maua i le BMJ Open Diabetes Research and Care v.

Ua fautuaina malosi e le vaega o saienitisi e faapea o tagata gasegase maualuga ua faatonuina vaʻa mo le puipuia o faamaʻi cardiovascular e le aunoa ona mataʻituina o latou kulukose ma taitaia se olaga ola maloloina.

I lalo o le aafiaga o ia faamatalaga, i le 2012, na tuuina atu e le US Food and Drug Administration se lapataiga e uiga i le ono tulai mai o le lamatia o le maʻisuka i tagata gasegase e maua ai le vailaau cholesterol-downering drugs ma le faigata o le puleaina oi latou ua uma ona maua i le maʻisuka vi.

Ona o le mea moni o fuainumera ua matua lautele ona faamatalaina i totonu o Amerika ma ua faaitiitia ai le lamatiaga o faafitauli ogaoga o le cardiovascular, o le talanoaga e uiga i statins e mafua ai le maʻisuka e le uma.

Ae ui i lea, talu ai nei, o le numera o suʻesuʻega e lagolago ai lenei manatu ua tupu e pei o se ava:

  • "O le faʻaaogaina o fuainumera ma le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka," Barty Chogtu ma Rahul Bairy, World Journal of Diabetes, 2015 vii,
  • "Tulafono ma le lamatiaga o le maua o le maʻisuka," Goodarz Danaei, A. Luis Garcia Rodriguez, Cantero Oscar Fernandez, Miguel Hernan A., Taʻi Maʻisuka o le American Diabetes Association 2013 viii,
  • "Faʻaaogaina vave ma le lamatia o le maʻi suka," Jill R Crandell, Kiren Maser, Swapnil Rajpasak, RB Goldberg, Carol Watson, Sandra Foo, Robert Ratner, Elizabeth Barrett-Connor, Temproza ​​Marinella, BMJ Open Diabetes Research and Care, 2017 ix,
  • "Rosuvastatin mo le puipuia o mea taatele i alii ma tamaitai e maualuga le palatini C-reactive," Paul M. Ridker, Eleanor Danielson, Francisco HA Fonseca, Jacques Genest, Antonio M. Gotto, John JP Castelein, Wolfgang Coõ, Peter Libby, Alberto J Lorenzatti, Jean G. MacPheiden, Borg G. Nordeard, James Shepherd, The New England Journal of Medicine, 2008 x,
  • "O le faʻaaogaina o statins e faʻapupulaina le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2," Jack Woodfield, Diabetes.co.uk, 2017 xi
  • "O le maʻisuka faʻamaʻi ma ona aʻafiaga o aʻafiaga," Uman Ayman, Ahmad Najmi ma Rahat Ali Khan, Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics, 2014 xii.

O le tusitusiga mulimuli e sili ona manaia. Na ia taʻua faʻamaumauga e ono mafai ona maua i le maʻisuka i lalo o le aʻafiaga o fuainumera mai le 7% i le 32%, e fuafua i le ituaiga o statin, lona fuainumera ma le matua o le maʻi. Ua iloa e saienitisi o fuainumera e masani ona mafua ai le suka ma ua sili atu ona leaga lona ala i tagata matutua. O loʻo faʻamatalaina foʻi i le tusiga se masini e mafai ona faʻamalosi ai le maʻisuka ituaiga 2:


o le aʻafiaga lea o faʻalauga puupuu i le mea moni e faapea i le faaopoopoina o le faʻaitiitia o le gaosiga o le cholesterol i le ate, e faʻaitiitia ai foi le gaosiga o le inisalini ma le inisalini e ono mafai ona maua ai siama, ma, o le a mafua ai le faʻaitiitia o le musumu ma le mafai ona faʻaaoga.

O nisi faʻamatalaga faasaienisi e faʻamaonia le faʻaaogaina o fuainumera e mafua mai i vaivaiga maso ma tiga i totonu ona o le leai o le cholesterol:

  • "O le Fesootaiga i le va o tulafono ma gaoioiga ...", Richard E. Deichmann, Carl Jay Lavi, Timothy Asher, James D. Dinicolantonio, James H. O'Keefe ma Paul D. Thompson, The Ochsner Journal, 2015 xiii,
  • "O le aʻafiaga o fuainumera i luga o musika o le skeletal: faamalositino, gaioiga, ma le malosi o musika," Beth Parker, Paul Thompson, Vaavaaiga ma Taʻaloga Faʻasaienisi, 2012 xiv,
  • "Faʻavaivaia vaivai mai fualaau oona?", Ed Fiz, The New York Times, 2017 xv.

E le gata i lea, o tusiga e masani ona faʻaalia e faapea o fuainumera e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻamaʻi o le maʻi o Parkinson ma le atinaʻeina, e feteenai ma uluai talosaga i le ese xvi xvii xviii xix.

O ai e manaʻomia statins?

Talu ai ona o le tuputupu ae o faʻamatalaga faasaienisi e uiga i le ogaoga o aʻafiaga o statins, o nisi o fomaʻi e talosagaina fomaʻi ma gasegase e fesili ifo ia i latou pe o aoga o le faʻaaogaina o statins e sili atu nai lo aʻafiaga le lelei poʻo leai.

O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, afai o se tagata maʻi o loʻo iai se maʻi maʻi ma le maualuga o le cholesterol i lona toto, atonu o loʻo manaʻomia pea ona ia ave fuainumera, aua a le mafai ona oti o ia i soo se taimi. E le gata i lea, e tatau ona manatuaina o le maʻisuka o le a le tupu i totonu ia te ia ma se avanoa e 100%. Afai o le cholesterol ole maʻi e le maualuga tele ma o le loto o le maʻi e sili atu pe itiiti le faamalieina, atonu atonu e tatau ona alu i se meaai ma faamalositino. Ae ui i lea, e oʻo lava i lenei tulaga, o le teena o le aveina o fuainumera e tatau ona iloiloina i feutagaiga ma le fomaʻi ma faia i tulaga ma faʻaeteete. Aemaise lava, o le tusitusiga "Faʻafitauli aʻafiaga o le statin: fua le aofaʻi ma le lamatiaga" o le au Mayo Clinic xx e manaʻomia mo se auala faapena.

O isi lomiga, e pei o se faʻataʻitaʻiga, Aspirin vs. Statins, vaʻai i se auala e sui ai statins ma aspirin mo tagata e le o ni maʻi. E le pei o fuainumera, o le aspirin e le faʻaitiitia ai le toto cholesterol, ae faʻaitiitia ai le toto, e puipuia ai vaega ninii o le cholesterol mai le pipii atu i paʻu toto. E ui lava o nisi tagata atamamai e lagolagoina lenei manatu, o isi e talitonu o le aspirin e le mafai ona suitulaga atoa mo xxi statins.

Tuua Lau Faamatalaga