O le masani o le suka i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai: o le a le mea e tatau?

O le faailoga autu o le maʻisuka o le siakiina o le hyperglycemia. O le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua faaalia ai le tulaga o le le atoatoa o le gaosiga o gaʻo ma le maʻisuka taui.

O se tasi o anapogi anapogi atonu e le faʻaalia i taimi uma ni faʻalavelave. O le mea lea, i mataupu uma masalosalo, o le suega o le mamafa o le kulukose o loʻo atagia ai le gafatia e faʻafefiloi ai gaʻo mai meaʻai.

Afai e maua maualuga faʻataʻitaʻiga glycemia, aemaise lava i le suʻega o le faapaleni kulukose, faʻapea foʻi ma faʻamaoniga e foliga mai o le maʻisuka, o le suʻesuʻega ua manatu ua faʻatuina.

Tu masani ma le maʻisuka glucose metabolism

Ina ia maua ai le malosi, e manaʻomia e le tagata ona faʻafouina i taimi uma ma le fesoasoani o meaʻai. O le meafaigaluega autu mo le faʻaaogaina o se mea e gaosia ai le glucose.

E maua e le tino ni calories e ala i ni faʻafitauli matuia e maua mai i gaʻo. O le kulūkose o loʻo teuina i totonu o le ate e pei o le glycogen ma e faʻaaogāina i le taimi o le gaosiga o le carbohydrate i meaʻai. O ituaiga eseese o carbohydrates e aofia i meaʻai. Ina ia mafai ona ulufale i totonu o le toto masini gaʻo (maso) e tatau ona gau i le glucose.

O vailaau faʻamalosi faigofie e pei o le kulukose ma le fructose e amata mai i le totini e le suia ma faatelevave le maualuga o le suka i totonu o le toto. Sucrose, lea e taua o le suka, e faatatau i le le fiafia, e pei foi o le kulukose, faigofie ona ulu i le toto. I le tali atu i le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le toto, ua faʻasaʻo ai le inisalini.

O le manava o le inisalini o le pancreas e na o le pau lea o le homone e mafai ona fesoasoani i le glucose e pasi atu i totonu o siama siama ma aafia ai i mea o meaola o le tino. E masani lava, a maeʻa le tuʻuina atu o le inisalini, 2 itula pe a uma le taumafataga, e faʻaititia le maualuga o le kulukose i le toetoe lava o uluai mea taua.

I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o faʻafitauli o le kulukose o le gasegase e tutupu:

  • O le inisalini e le lava e alu pe leai foi i le maʻisuka ituaiga 1.
  • Inisalini e gaosia, ae le mafai ona faʻafesoʻotaʻi faʻamaʻi - ituaiga 2 maʻisuka.
  • A maeʻa ona 'ai, o le kulukose e le o gaʻo, ae tumau pea i totonu o le toto, toto aʻe le hyperglycemia.
  • Huna manulele (hepatocytes), maso ma le tino o le tino e le mafai ona maua glucose, latou te oʻo i le matelaina.
  • O le maualuga o le kulukose e faʻafefe ai le paleni vai-electrolyte, ona o ona molimiti e tosina mai ai le vai mai masini.

Glucose fua

Faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini ma hormones adrenal, o le pituitary gland ma le hypothalamus, ua pulea le kulukose o le toto. O le maualuga o le kulukose o le toto, o le tele o le inisalini e tuʻuina mai. Ona o lenei mea, o se vaega vaapiapi o faailoga masani o loʻo tausia.

Suauu toto i le taeao i luga o le manava susu 3.25 -5.45 mmol / L. A maeʻa ona 'ai, e faʻatuputeleina i le 5.71 - 6.65 mmol / L. Mo le fuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, e lua filifiliga e faʻaaogaina: suʻesuʻega falesuesue poʻo le fuafuaina i le fale e ala i se glucometer poʻo se suʻega ata.

I totonu o soʻo se falesuesue i se fomaʻi poʻo se suʻesuʻega faʻapitoa, o loʻo suʻesuʻeina se suʻesuʻega o le glycemia. E tolu metotia autu e faʻaaoga mo lenei:

  1. Ferricyanide, po o Hagedorn-Jensen.
  2. Ortotoluidine.
  3. Glucose oxidant.

E fautuaina le iloa pe o le a le auala e filifili ai, talu ai e mafai ona faʻalagolago le fua o le toto i luga o le mea na faʻaaogaina ai le reagents (mo le auala o Hagedorn-Jensen, o fuainumera e sili atu le maualuga). O le mea lea, e sili atu le siakiina o le totoina o le toto i le tasi fale suesue i taimi uma.

Tulafono mo le faʻatinoina o se suesuega o le kullukose:

  • Iloilo le kulukose toto i le taeao i luga o se manava gaogao seia oʻo i le 11 i le taeao.
  • E leai se auala e suʻesuʻe ai mai le 8 i le 14 itula.
  • E le faasaina le inu vai.
  • O le aso ao lei faia le auiliiliga, e le mafai ona e inuina ava malosi, ave meaai i le faʻamautuina, aua le faʻafefe.
  • I le aso o le auiliiliga, gaioiga faaletino, ulaina ulaula.

Afai e ave vailaau, e taua tele lou feutagai ma lau fomaʻi e uiga i le mafai ona faalēaogāina pe toe faʻatulagaina, ona o le a mafai ona maua ni iuga leaga.

O le masani o le suka toto i le taeao mo le toto mai le tamatamailima e mai le 3.25 i le 5.45 mmol / L, ma mai se vein, o le pito i luga e mafai ona i luga o le manava o le tino 6 mmol / L. E le gata i lea, o tulaga eseese e eseese pe a suʻesuʻeina le toto atoa poo le plasma lea e aveesea ai totoga toto uma.

E i ai foʻi eseesega i le faʻamatalaga o uiga masani mo vaitausaga eseese. Gaʻo anapogi i tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga le matutua e mafai ona 2.8-5.6 mmol / L, e oo atu i le 1 masina - 2.75-4.35 mmol / L, ma mai le masina 3.25 -5.55 mmol / L.

I tagata matutua i le mavae ai o le 61 tausaga, o le maualuga maualuga e siitia i tausaga uma - 0.056 mmol / L ua faaopoopo, o le maualuga o le suka i tagata mamaʻi e 4.6 -6.4 mmol / L. I le 14 i le 61 tausaga, mo tamaitai ma alii, o le masani mai le 4.1 i le 5.9 mmol / l.

I le taimi o le maʻitaga, atonu o le a faʻavaivaia le gasegase o le gaʻo. E mafua ona o le gaosia o le placenta o hormones contra-hormonal. O le mea lea, o tamaitai uma ua maitaga ua fautuaina ina ia suʻeina le suka. Afai e maualuga, ona faia lea o se siama o le maʻisuka ituaiga. E tatau i se tamaʻitaʻi ona faia ni suʻesuʻega puipuia e le endocrinologist pe a uma ona fanau.

O le suka o le toto i le taimi o le aso e mafai foi ona fesuisuiai, o lea e tatau ai ona e mafaufau i le taimi e ave ai le toto (faʻamatalaga i le mmol / l):

  • Aʻo leʻi tafa mai (mai 2 i le 4 itula) - luga aʻe 3.9.
  • I le taeao, e tatau ona i ai le suka mai le 3.9 i le 5.8 (ao lei faia le taeao).
  • Aʻo leʻi faia le aoauli i le aoauli - 3.9 -6.1.
  • Aʻo leʻi faia le taumafataga, 3.9 - 6.1.

Ole fua o le suka i luga o se manava gaogao ma pe a maeʻa ona 'ai e iai foi ni eseesega, o latou tulaga faʻamaonia: 1 itula pe a maeʻa le taumafataga - itiiti ifo i le 8.85.

Ma a mavae le 2 itula, o le suka e tatau ona itiiti ifo i le 6.7 mmol / L.

Maualuga maualuga ma maualalo toto toto

A maeʻa ona maua le taunuʻuga, e iloilo e le fomai le masani o le metabolism o le carbohydrate. O le tele o taunuuga e taua o le hyperglycemia. O sea tulaga e mafua ai faʻamaʻi ma mafatiaga ogaoga, mafatiaga faaletino poʻo le mafaufau, ma ulaula.

E mafai ona faateleina le kulukose ona o le gaioiga o hormones o le tino mo taimi le tumau i tulaga e ono lamatia ai le ola. I lalo o nei tuutuuga, o le siitaga e le tumau ma pe a maeʻa le gaioiga o le mea e faʻavevesi ai, o le suka e faʻaititia i le masani.

E mafai ona tupu i nisi taimi le: Hyperglycemia: fefe, fefe tele, faalavelave faalenatura, faalavelave, galuega faamiliteli, ma le maliliu oe pele.

O le le atoatoa o meaai i le ituaiga o taumafa mamafa i le afiafi o meaʻai gaʻo ma le kofe e mafai foi ona faʻaalia le maualuga o le suka i le taeao. O vailaau mai le vaega o thurezide diuretics, o fualaau oona e faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le mafuaaga masani o le hyperglycemia o le maʻisuka. E mafai ona maua i tamaiti uma ma tagata matutua, e tele lava ina i ai le faʻasologa o le gaʻo ma le mamafa o le tino (ituaiga 2 o le maʻisuka), faʻapea foʻi ma le faʻaalia o gaioiga o le autoimmune (ituaiga 1 o le maʻisuka).

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le hypoglycemia o se faailoga lea o ituaiga faamaʻi:

  1. Faʻaiʻuga o le Endocrine: thyrotoxicosis, gigantism, acromegaly, maʻi faʻamaʻi.
  2. Pancreatic disease: tumutumu, pancreatic necrosis, vascreatic necrosis, vascle po chronic pancreatitis.
  3. O le hepatitis taimi, gaʻo susu.
  4. Nephric taimi ma nephrosis.
  5. Cystic fibrosis
  6. Paga ma le fatu oso i le gasologa laititi.

Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le toto i suauu peta i le pancreas poʻo se vaega o ia mea, faʻapea foi ma le faʻavaeina o mea puipui i le inisalini, e faʻateleina ai le hyperglycemia.

O le faʻaitiitia o le suka i le toto e mafai ona fesoʻotaʻi ma le faʻaititia o le endocrin system, ma le faʻaogaina o le paʻu, aemaise lava le leaga. O le hypoglycemia e faʻatasi ma le cirrhosis o le ate, faʻamaʻi o le tui, arsenic poʻo le ava malosi, ma faʻamaʻi pipisi i le fiva.

Ulumatua ma tamaiti e maua i le maʻisuka e mafai ona maualalo le suka o le toto. O ia tulaga e tupu i le umi o le matelaina ma le mamafa o le tino faaletino.

O le mafuaaga sili ona taatele o le hypoglycemia o se faʻalavelave maualuga o le inisalini poo vailaʻau antidiabetic, o anabolic.

O le aveina o le salicylate i luga o nifo, faapea foi le amphetamine, e mafai ona tuu i lalo le kulukose o le toto.

Suʻe toto

I totonu o le maʻisuka, e tatau ona toe faʻaopoopoina le faateleina o le suka i le toto i le leai o isi mafuaʻaga e mafua ai sea soliga. A aunoa ma se suʻega toto, e le mafai ona faia se suʻesuʻega, tusa lava pe iai uma faailoga o le maʻisuka.

I le iloiloina o taunuuga o se suʻega o le toto mo le suka, e le gata na maualuga tulaga taua, ae faapena foi tulaga faatapulaaina, e taua i latou o le prediabetes, o se ala natia o le maʻisuka. O ia ituaiga o gasegase e amanaʻia, latou te pulea le suka i le tele o taimi nai lo tagata soifua maloloina, o se meaʻai e faʻataʻitaʻiina e pei o le maʻisuka, togafitiga faʻatoʻaga ma gaioiga faaletino.

Fua faʻatatau mo vailaʻau muamua: glucose i le toto mai le 5.6 i le 6 mmol / l, ma afai e faʻateleina le faʻasalaga i le 6.1 ma le maualuga, ona masalomia lea o le maʻisuka.

Afai o le tagata gasegase o loʻo iai faʻamaoniga o le maʻisuka, ma o le kulukose toto i le taeao e sili atu nai lo le 6.95 mmol / l, i soo se taimi (e tusa lava pe o le meaai) 11 mmol / l, ona manatu lea ua faamaonia le maʻisuka.

Glucose suega o suʻega

A maeʻa le suʻesuʻega o le maualuga o le kulukose o le anapogi, e iai ni masalosaloga e uiga i le siama, pe a leai ni faʻamatalaga manino o le maʻisuka, ae o le tagata gasegase e ono aʻafia i le maʻisuka, e faia se suʻega - TSH (suega o le toleniga o le glucose).

O le suʻega e tatau ona faia i le leai o se mea taumafa mo le itiiti ifo i le 10 itula. A o le i faia le suʻega, e fautuaina e taʻalo taʻaloga ma soʻo se gaioiga mamafa faaletino e tatau ona le aofia. Mo le tolu aso e te le manaʻomia le suia o meaʻai ma faʻamapulaʻaina le meaʻai, o lona uiga, o le ituaiga o meaʻai e tatau ona masani.

Afai i le afiafi e iai se faʻafitauli ogaoga o le mafaufau-faalelagona poʻo ni faʻafitauli mamafa, ona tolopo le aso o le suʻega. Aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e moe, ma le fiafia malosi ao le i moe, e mafai ona e faʻamalolo togafitiga o laʻau.

Faʻaaliga mo le suʻega o le toleniga o le kulukose:

  • Tausaga mai le 45 tausaga.
  • O le mamafa o le mamafa, o le numera o le tino i luga atu o le 25.
  • Tasi - ituaiga 2 maʻisuka i totonu o le aiga vave (tina, tama).
  • O le fafine maʻitaga o loʻo maua le maʻisuka faʻamaʻi poʻo le fanau mai o se tamaʻitaʻi (mamafa sili atu i le 4.5 kilokalama). I le tulaga lautele, o le fanauina i le maʻisuka o se faʻamatalaga mo se suʻesuʻega atoatoa.
  • Ole maualuga ole maualuga, maualuga i luga 140/90 mm Hg. Art.
  • I le toto, ua faateleina le cholesterol, triglycerides ma ua maualuga le lipoproteins maualuga.

Ina ia faia le suʻega, muamua se suʻesuʻega o le anapogi o le toto e faia, ona tatau loa lea i le tagata maʻi ona inu vai i le kulukose. Mo tagata matutua, o le aofaiga o le glucose e 75 g. A uma lenei mea, e tatau ona e faatali mo le lua itula, i se tulaga o le malologa faaletino ma le mafaufau. E le mafai ona e alu e savali. Lua itula mulimuli ane, o le toto ua toe tofotofoina mo le suka.

O le faapalepale o le kulukose ole tino e faʻaalia i le faateleina ole kulukose i totonu o le toto ma luga o se manava gaogao, ma i le mavae ai o le 2 itula, ae itiiti ifo nai lo le maʻisuka: anapogi le toto glucose e itiiti ifo nai lo le 6.95 mmol / l, lua itula pe a maeʻa se suʻega faigata - mai le 7, 8 i le 11.1 mmol / L.

O le faʻavaveina o le kulukose glucose e faʻaalia i le maualuga o le glycemia aʻo leʻi oʻo i le suʻega, ae a maeʻa le lua itula o le maualuga o le kulukose o le toto e le sili atu i tala o le physiological:

  1. Glycemia anapogi i le 6.1-7 mmol / L.
  2. I le maeʻa ai o le 75 g o le kulukose, e itiiti ifo i le 7.8 mmol / L.

O tuʻutuʻuga uma e lua o le laina lea e faatatau i le maʻisuka. O le mea lea, o la latou faʻamaoniga e talafeagai mo le vave puipuia o le maʻisuka. O tagata maʻi e masani ona fautuaina togafitiga o meaʻai, paʻu o le mamafa, gaioiga faaletino.

A maeʻa le suʻega ma se avega, o le faʻatuatuaina o le siama o le maʻisuka e le o masalosalo i le anapogi glycemia i luga aʻe o le 6.95 ma le lua itula i le maea ai o le suʻega - luga aʻe o le 11.1 mmol / L. O le fomu i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le toto toto e tatau ona i totonu o se tagata maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga