Faailoga, suʻesuʻega ma le togafitiga o le atherosclerosis o le tino

Atherosclerosis o le aorta, aemaise le vaega o le manava, o se maʻi taatele o le cardiovascular system. O le tele lava o tagata matutua e aafia ai, ae o togafitiga o loʻo i ai le uiga o le toe faʻafouina - o le tele lava o ona uiga e aliali mai i le amataga.

O le aso o le a tatou mafaufau ai i uluaʻi faailoga e mafai ona taʻu mai ai le atherosclerosis o le ogalaau o le manava, o tulafono mo suʻesuʻega, puipuiga ma togafitiga.

O le a le gasegase o le atherosclerosis

Aoric atherosclerosis o se liona o le mimitiuma o le autu autu o le puʻu manava. Aorta e lua vaega taua - pusa ma le manava.

Lower (afaina - BOA) e tuʻuina atu paranesi e tuʻuina atu toto i le tele o totoga o le pelvic ma sina pelvis - fatugaʻo, ate, totoa o mea laiti ma le tele, vaʻa, paʻu o le paʻu. Faʻaleagaina o se uaga o lenei caliber e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o mea leaga i le galuega a tino faʻapitoa.

O le amataga i le faiga o le atinaʻeina o le faamai o se faʻaauau pea ona faʻaitiitia le sao o le cholesterol saoloto i le toto. Aemaise lava - o lona vaega faʻaleagaina (LDL ma le VLDL). I le mulimuli ai i lenei mea, o le teuina o nei lipoproteins i vaega vaivai o le mimiti e tupu. A maeʻa le lipid, ona tupu ai lea o se faʻafitauli i totonu o nei foci. E tusa ai ma lona taunuuga, o fulafula foamy e fai. O fua nei e leʻo faʻataunuʻuina le faagasologa o le phagocytosis o tupe teu ma le cholesterol e faʻaaogaina ai le mimiti.

Vailaau maʻoti ma molelaʻau toto e faʻapipiʻiina i se mea e taulaʻi i ai, ma amata ai ona fausia se pusa atherosclerotic i puipui o le aorta. O le iʻuga, o loʻo faʻaaogaina i le kononium, e faʻaaogaina ma fuafua. O sea faʻavae e le gata e afaina ai le vaa lava ia, e faʻaitiitia ai lona malosi ma le leo, ae mafua ai foi le solia o le toto, ona o le faʻamaʻi. I le nofoaga o le vavalalata, masini thrombotic ma isi fausaga lautele o le toto gaʻo e mafai ona pipii. O aʻafiaga o le ischemia e tupu, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o aisiosys, o fatu fatuga ma strokes e faʻateleina.

E faapefea ona faʻaalia le maʻi

Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le atherosclerosis o vaʻa o le vaega o le manava, vaega nei ma faailoga masani:

  • Le faʻavaivai vaivai.
  • O tiga masani i le gastrointestinal tract, aemaise pe a uma ona 'ai.
  • Dyspepsia, le galala ma le motusia - manava manava ma le faatumauina o le fale.
  • Heartburn i le maeʻa ona 'ai e mafai ona e faʻafiafia.
  • Aʻo le pute ma le itu tauagavale o le manava o loʻo i ai se faʻalauteleina o le pulupation.
  • Faʻaitiitia le faʻaitiitia o le mamafa o le tino.

I le atinaʻeina o laasaga nei o le atherosclerosis o le abdominal aorta, faʻailoga fou. E le o ni faʻamatalaga ma e manaʻomia se suʻega auiliili.

  • O tagata maʻi e amata ona pagatia mai le fulafula i o latou lima ma vae, aemaise i le taeao.
  • O le vaivai o foliga e mafai.
  • Vaʻaia faʻasalaga - o le faʻasolosolo e itiiti le masani, faigata. Ua maeʻa lenei mea i se faʻalavelave - faʻalavelave faʻapitoa.

I lenei laasaga o le atherosclerosis, ua manino le faʻaalia - i le suʻesuʻeina o le toto ma le suʻesuʻega o le urine. Ae ui i lea, o nisi o faʻamaoniga faʻapitoa e mafai ona puipuia e pei o se isi maʻi - maualuga maualuga. E taua tele le vavaeeseina o nei mea ma faʻamaʻi ma faia ai le faʻamaonia tatau ile taimi.

E le faʻatagaina le vailaʻau-pe a fai o nisi o nei faitioga e aliali mai, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i se fomaʻi.

E masani lava, o le leʻo le atherosclerotic i le aorta abdomina e faʻatasi le faʻavaeina o le anesysm - faʻavae vascular. O lenei faagasologa ua afaina i ogaoga, o nisi taimi e afaina ai, o faafitauli, lea, e tusa ai ma fuainumera, e le o se mea masani. O puipui o se ipu toto ma se anerysm e faasolosolo malie, ma o le mamafa o loo i ai o loo faateleina pea. O nei mea uma e mafua ai tulaga mo le malepelepe ma le lapisi i le manava o le manava.

Mafuaaga mo le atiina ae o togafitiga

E talitonuina o le atherosclerosis o le abdomina aorta o se maʻi masani e masani lava ona maua i tagata matutua i le 55-60 tausaga. Ae o suʻesuʻega faʻaonapo nei o loʻo faʻaalia ai e mamao ese mai le mataupu, ma o le atherosclerosis e mafai ona tupu i se talavou.

O le aʻafiaga o lenei fomaʻi faʻapitoa o le tagata lava ia mo tagata uma ma e faalagolago i le i ai o mea lamatia e mafua ai le atinaʻe o le atherosclerotic faagasologa.

Mafaufau i le mea sili ona taua ma masani:

  • Uiga leaga - ulaula ma le ava malosi.
  • Le toaga, le sologa lelei o le ola, se vaega itiiti o le faʻalavelave faaletino ma taaloga.
  • Mea leaga ma le le paleni meaai paleni - o le tele o mea faʻafefete, ulaula, salima, solo.
  • Faʻalavelave masani faʻalavelave, faiga le talafeagai, faʻaaogaina.
  • O le i ai o faʻamaʻi faʻasalalau e mafai ona galue o ni mea e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis o le toto maualuga (o se tulaga e mafua ai le maualuga o le toto toto i luga o le maualuga o le 140 mm Hg), le maʻisuka, hyperthyroidism
  • Faʻaleagaina o le lipid ma le palatini, e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le cholesterol i le toto.

Faʻamatalaga o le maʻi

O uluai faailoga o le atinaʻeina o le faamaʻi o ni faaletonu i le paleni lipid, lea o le a vaaia i luga lipid profile. O le mea lea, o le muamua ma le tasi o metotia autu mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis o le inumaga o le inisifo o se suʻega o le toto o meaola.

Faʻatasi ai ma auala faʻapitoa mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis, o le angiography, ultrasound with dopplerography, duplex and triplex scanning, ma le iloga o le faʻamaonia. O nei auala faigaluega o le a tuʻuina atu ai se manatu i le maualuga ma le maualuga o le toto e maua i totoga ma mea e fiafia i ai. I le avea ai o ni metotia faʻaopoopo suʻesuʻe, faʻaaoga se fomaʻi, electrocardiogram ma le ballistic cardiogram. E pito sili ona aoga i le amataga o le atherosclerosis.

Auala e togafitia ai le atherosclerosis aortic aortic

E faʻapefea ona togafitia le atherosclerosis o vaʻa vevela? Muamua, o le togafitiga e tatau ona atoatoa ma manino, e pei o le atherosclerosis o soo se isi lava localization. E tatau ona aofia ai vailaʻau, faʻataʻitaʻiga lautele faʻataʻitaʻiga ma se fesuiaiga o ituaiga soifuaga ma meaʻai, togafitiga ma togafitiga faʻaleagaga ma, pe a manaʻomia, togafitiga faʻapitoa.

O le taumafataga mo le atherosclerosis e aofia ai le tele o fualaau aina fou, fua o iʻa e maualalo le gaʻo, fiber. Paʻu, ulaula, meaʻai vevela ma meaai lelei e tatau ona faatapulaaina. E tuʻuina atu i le tolu isi auala fai kuka - faʻatau, tao ma kuka. O le mea lea, o oloa e gaosia ai vitamini ma minerale aoga e aunoa ma le maua mai o se vaega o meaola o manu.

O le soifua maloloina e tatau ona faʻamalosi, ma gaioiga faaletino i aso taʻitasi. Taeao i le taeao, faʻamalositino togafitiga, faʻataʻitaʻiga, massage o le a aoga. E tatau ona e lafoaia amioga leaga, taumafai e aloese mai tulaga faigata.

O togafitiga faʻamaʻi e filifilia taitoatasi, e tusa ai ma suʻesuʻega ma meafaigaluega. O fualaau sili ona lauiloa mo togafitiga faafomaʻi mai vaega o fibrates ma statins. O le vaega muamua o fualaau faasaina - fibrates - e aofia ai Lipantil 200, Gemfibrozil, Fenofibrat, Taykor. O le vaega o fuainumera e aofia ai vailaʻau faʻasauga e fa - mai Atorvastatin, Krestor, Livazo, Simvastatin ma Rosuvastatin. O le vaega mulimuli o ia i latou e iai aʻafiaga e le faʻaleagaina, e le gata ina faʻaitiitia ai le cholesterol leaga, ae toe faaleleia ai foi mea faaleagaina.

Faʻamatalaga o le ola ma faʻafitauli faigata

O le puipuia o le atiaʻe o le atherosclerosis o le vaega o le manava o le aortic trunk e sili atu ona faigofie nai lo le togafitia. O le mea lea, e taua le mataʻituina o lau meaʻai, aloese mai masani leaga ma tulaga faʻalavelave, taʻitaʻia se olaga soifua ola maloloina - o le mea aupito sili lea ona puipuia. Afai ei ai faʻamaʻi pipisi e aofia ai i le lisi o mea lamatia mo le atherosclerosis, e tatau ona totogi le tausiga i le togafitiga. Afai e te usitai i fautuaga mai le fomaʻi ma fetuutuunai le ituaiga olaga, e mafai ona e ola faatasi ma le faʻamaʻi e aunoa ma ni faʻaaliga faʻapitoa ma faafitauli.

O le atherosclerosis o le ogalaau o le vaomalo o se maʻi ogaoga ma se saoasaoa vave o le alualu i luma. Ae peitai, afai e te iloaina le maʻi i le taimi ma amata togafitiga, e mafai ona e puipuia ona faafitauli ogaoga ma faʻaaliga. Afai o muamua faitioga, foliga tutusa ma i latou e maua i le atherosclerosis, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave lau fomaʻi.

Faʻamatalaga o le maʻi, mafuaʻaga ma laasaga

O le aorta abdomina (BA) o le vaa telē tele i le tino o le tagata. E amata i le maualuga o le XII thoracic vertebra ma faaiuina i le itulagi ole IV-V lumbar. O le aluga e masani ona totoina ai totoga uma o le tino (manava, vavae, ate, fatugaʻo, paʻu, gaioiga, vailaʻau, ovaries poo mea taua i alii), o loʻo faʻamatalaina ai le lavelave o le falemaʻi i le tulaga o le faʻatoʻilaloina.

Atherosclerotic faagasologa o le fomaʻi e faʻavae i luga o le "fuʻa" o le puipui i totonu o le vaa (vavalalata) lipids ma faʻavae mulimuli ane atherom (plaque). O lo latou tupuga e mafai ona naʻo luga ole mimiti ua faaleagaina. Mai lea taimi i lea taimi, o le tuputupu ae o le gaʻo e maua ai le pala ma le thrombosis, lea e mafua ai le faʻaalia o faʻamaʻi o le maʻi.

O le faʻasauā i le puipui i totonu o le lotoifale e fesoasoani i:

  • lylipidemia tumau, dyslipidemia,
  • faateleina le vevesi o le puipui o le lapisi (o le mimiti e mumu i lalo o le mamafa o le toto i tagata gasegase e maualuga le toto), aemaise lava i nofoaga e sosolo ai le vaa,
  • hyperglycemia
  • ulaula tapaa (tapaa tapaa ma carbon monoxide e faateleina ai le mafai ona gafatia o le lapisi lapisi ma le faaosoina o mea ita edema),
  • o le i ai o le faʻasalalau o faʻalavelave puipuia, prostacyclin I2 i faʻalavelave pipisi, maʻi faʻafuaseʻi poo le autoimmune,
  • le solia o le manaia o le toto.

Vaega o le atinaʻe o le atherosclerosis o le abdominal aorta:

  1. Muamua - vaitaimi o le dyslipidemia. E aofia ai le ulufale mai o le puipui i totonu o le vaa ma gaʻo ma le faʻavaeina o paʻu (taimi mai le 5 i le 30 tausaga).
  2. Latent (natia) - suiga o le pathologist i le AD e mafai ona iloa i metotia suʻesuʻeina meafaigaluega.
  3. Polymorphic clinical manifestations - o loʻo i ai le tele o faʻamaoniga o le solia o galuega a totoga i totonu.
  4. Faʻasologa o vaʻa fagota - O le vaitaimi o vailaau faʻamaonia manino o le faʻaalia o lenei maʻi.

E ui lava o muamua atheromas e masani lava ona aliali mai i luga o puipui o le aorta, o lona maualuga lautele e tolopo ai le faʻaalia o le maʻi.

O le natura ma le ituaiga o faailoga e faʻalagolago i:

  • le maualuga lea e tupu ai le occlusion,
  • tikeri o le vaapiapi o le vaa,
  • suiga o le hypoxic i totoga toto.

O faailoilo o le AD atherosclerosis e le mautonu, e masani ona i ai le auala e pei o le galu ma e masalomia e isi tulaga faʻaleaga.

Faailoga masani:

  • Paga o le tino. E iai le eseʻesega o le faailoga, e aunoa ma se faʻasalalau faapitoa (o nisi taimi e migratory), e tupu i le faoa, e masani lava i ni nai itula pe a uma le taumafataga, e tigaina, o le malosi e faʻaitiitia pe a maeʻa ona tago i le antispasmodics, e mafai lava ona pasi.
  • Dyspepsia. Faʻasalaga o le inisinia o le intestinal, fulafula, leisa, le faʻamafanafanaga o le manava, faʻailoga, faʻavalea nofoa (faʻatasi ai ma le manava o le manava), o le belching e faʻatasi ma ona faʻaʻailoga.
  • Malabsorption ma Maldigestion Syndrome - leiloa o mea mamafa, faailoilo o le hypovitaminosis, tuinanau tuinanau.
  • Faʻasalaga le toe galue - faʻaititia le diuresis, maualuga le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, eleelea eletise.
  • Paʻa i totonu o le tamai povi ao savalifaʻapipiʻi faʻapipiʻi, faʻafeʻeseʻese ma lagona le lelei i totonu o vae, musele muscle o pito pito i lalo.
  • Erectile faʻaletonu, faʻafitauli o le libido, tulaga lua le maualalo.

E masani lava o le suʻesuʻeina o le AD atherosclerosis e faia tusa lava pe i ai ni faʻafitauli:

  • thrombosis o lala o le aorta abdominal - thrombosis mesenteric (tulaga lamatia o le ola e manaomia ai vave togafiti), faʻalavelaveina o gaʻo fafati, vaʻaia o le aifili,
  • thromboembolism o le liʻo tele - microinfarction o totoga o visceral, faʻalavelaveina o mea o loʻo i lalo ifo,
  • atherosclerotic aortic aneurysm o le faʻalavelave aupito sili ona faigata (faʻasolosolo faʻapipiʻi o le puipui ua suia), o le fuainumera o le tino lea e oʻo mai i le taimi o le faʻamavaega poʻo le vaeluaina e sili atu i le 85%.

Metotia mo le togafitia o le maʻi: o a suʻega ma suʻega e fai

Ona o le tele o faʻamaoniga, o se tagata maʻi e maua i le atherosclerotic leion o le aorta abdomina e masani lava ona liliu i se gastroenterologist poʻo se neurologist.

O le faʻamaonia lelei o le faʻamaʻi o le a fesoasoani i metotia faʻatusa nei:

  • X-ray o le tino o le tino - e mafai ai e oe ona vaʻai i le atherosclerotic faʻatulagaina i totonu o mataupu maualuga,
  • Faʻailoga o le vevela ma le aorta,
  • foliga o le aborina aorta,
  • filifilia aortoangiography,
  • faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo faʻatulagaina,
  • MRI ma le eseesega.

O faʻatatauga o loʻo i luga e mafai ai ona tatou faʻatuina se tulaga patino o le faagasologa o le atherosclerotic:

Togi o le toilaloFaʻaaliga faʻapitoa
O aʻuFaʻasalaga itiiti o le puipui o le vaa (intima)
IIO le taua tele o le puipui o le vaa (intima)
IIIAtherosclerosis
IVFaʻataunuʻuga o aʻoaʻoga
VMobile atheromas
VIUluaʻi faʻamanuiaina ma le oʻo mai o aʻoaʻoga

Ma le isi, e mafai ona latou faatonuina:

  • suʻesuʻega lautele o le toto ma le urine, faʻasologa o meaola oona,
  • coagulogram,
  • lipid profile study,
  • fibrogastroesophagoduodenoscopy (FEGDS),
  • ECG, echocardiography, electroncardiography transesophageal.

Faʻaaoga faʻaonapo nei o togafitiga o le atherosclerosis o le abdominal aorta

O auala o loʻo i ai nei i le togafitiga o faʻamaʻi atherosclerotic o AD faʻapitoa i le taotoga. O togafitiga faasao e na o le vailaau saʻo faagasologa poʻo i le tulaga o teteʻega mo togafitiga faʻapope.

O togafitiga faʻamaʻi o:

  • faaitiitia le cholesterol - tausisia ma le maelega i se taumafataga faapitoa, ave fua o le lipid-lowering (Atorvastatin, Rosuvastatin, Petervastatin),
  • togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi (fatu faʻamaʻi o le fatu, toto maualuga, maʻi o le intestinal),
  • ua faatonuina ai vailaau nei:
    • antiplatelet agents, vailaʻau faʻamalosi: ASA, Clopidogrel, Dipyridamole, heparins mamafa maualalo mole mole,
    • angioprotectors: Alprostadil, Pentoxifylline,
    • anti-inflammatory drugs: NSAID, antispasmodics,
    • β-blockers: Propranolol, Metoprolol, Bisoprolol.
  • faʻaleleia olaga
  • togafitiga faʻapitoa, faʻamalositino togafitiga, togafitiga.

I aso nei, e tele ituaiga togafitiga (taotoga) o le atherosclerosis o le foma.

  • Vaʻaia Endovascular:
    • faʻasolosolo angolilasti paluni,
    • endovascular faʻailoga o le maʻisa,
    • siaki faʻamalosi,
  • "Tatala" taotoga taotoga:
    • faʻasalaga,
    • tatala le thrombectomy / embolectomy,
    • lumatomatoma,
    • le vavalalata vaega ma le toe faʻaleleia mulimuli o le lumen e faʻaaogaina ai se mea faʻapipiʻi poʻo se faʻavafesa faʻapipiʻi gasegase,
    • aloese le aloese mai le nofoaga o le stenosis.

Le aoga o togafitiga faʻaleaganuʻu: faʻafefea ona e le afaina oe lava ia

Togafitiga ma togafitiga faa-tagata e le aoga i le tulaga o le atherosclerosis o le aorta abdomina.O nisi o taunuuga lelei mai le faʻaogaina o metotia faafomaʻi e mafai ona faia i le taimi muamua o le faʻamaʻi (aʻo leʻi amataina faailoga o le ischemia) faʻatasi ai ma togafitiga faʻasoifua maloloina ma se olaga ola maloloina.

I le avea ai ma auala faaopoopo o le puleaina o le atherosclerosis o le fomaʻi e faʻaaogaina:

  • hawthorn, St. John's wort, bearry,
  • solofanua solofanua, thyme,
  • fatu lili, oats,
  • viburnum, sea buckthorn, lanati, palukin,
  • chamomile, uila, coltsfoot,
  • lemongrass, plantain, heather, sage,
  • upega, falaoamata, galala, mumu,
  • honey ma beekeeping oloa.

O nei oloa e faʻaaoga i foliga o tinctures, totogifuapauina mo le sauniaina o se teuteuga, faʻamatalaina. E mafai foi ona faʻaaogaina e avea o ni siva ma ni meaʻai faaopoopo.

E masani lava o le atherosclerosis o le aborina aorta e maua e aunoa ma ni faʻamaumauga ile falemaʻi ma o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga masani. Ua leva ona suʻesuʻeina suʻesuʻega o le pathomorphology e faapea, o le aorta i tagata ogatotonu e toetoe lava aʻafia i taimi uma i se faiga o le atherosclerotic o suiga eseese. Muamua lava, o le vaega o le manava, o lona fausiaina ma le tele o laʻau e mafatia ai. O le suʻesuʻega o le falemaʻi ua faʻamautuina ma le faʻaalia, e masani lava ona le tuusaʻo, i luga o le atinaʻeina o occlusion, thrombosis ma le faʻamalosia. O le lamatiaga o le faaleagaina o mea moni o loʻo taoto i le tulaga maualuga o tulaga lamatia o le ola: faʻalavelaveina o vaʻalele, vaʻavaʻa ma iliac bifurcation faatasi ai ma le atinaʻe o gangrene, faʻapea foi ma le anerysm.

O punaoa o faʻamatalaga nei na faʻaaogaina e saunia ai mea.

Faʻaiʻuga na fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis

O mea nei e mafai ona faʻaosoosoina ai le atiaʻe o le atherosclerosis o le abdominal aorta:

  • O le maualuga o le maualuga, lea e mafua ai le mamafa o le diastolic i le sili atu i le 90 mm Hg, ma le systolic e sili atu i le 140.
  • Meaʻai le lelei, o se taunuuga lea e ulufale atu ai le tele o cholesterol leaga i le tino.
  • Soifuaga masani.
  • Uiga leaga, pei o le inupia po o fualaau faasaina po o le ulaula.
  • Suiga i le maualuga o le faʻasalaga e mafua mai i faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi pipisi.
  • Faʻafitauli pipisi.
  • Faamai pipisi.
  • Faʻalavelave faʻaletonu o le tino.
  • Vaʻaiga faʻasologa.
  • Faʻasalaga masani.

O le a le uiga o le atherosclerosis o le abdomina aorta?

O le natura o lenei togafitiga e aofia ai i totonu o le tino o loo i ai se soliga i le lipid metabolism, lea e mafua ai le pala o le lipoproteins sili atu i luga o membranes arterial and on the aorta. O le faʻavaeina o atherosclerotic plate e fesootaʻi ma le maualuga o le cholesterol i le toto.

I le gasologa o taimi, o pusa e televave i le konatele ma e faigata. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le aorta abdomina, o le a le toe maua se mea e mafai ona tupu mai i le tino.

O le faamaʻi e mafua ona o le solia o le lipid metabolism, lea e tau atu i le lafoina o pusa cholesterol i puipui o toto toto.

A maeʻa sina taimi, latou te faʻatatauina, palu le lumen ma faʻafefea i le faʻaitiitia o le tafe toto. O le atherosclerosis o le aborina aorta e mafua mai i le faaitiitia o le galapula o puipui puipui.

O le aorta o le toto sili ona tele i le tino o le tagata.

Ua vaevaeina i ni vaega:

  • O le amataga o le toto toto o le taula. Mai lenei vaega o le aorta, o le pito i luga o le tino o le tagata ua maua i le toto. O nei gaioiga o le carotid ma le brachiocephalic lea e maua ai mea taumafa i le faila o faiʻai. E le gata i lea, mai le vaega sao o le aorta, o loo i ai se uaea tele e pasi atu i le manava o le manava ma e fafagaina i le toto totoga uma o le peritoneum,
  • O le vaega pito i lalo o le laina tutotonu o loʻo vaevaeina i le ogatotonu o le abdominal ma le 2 laina o ario iliac.

95.0% o ituaiga uma o le atherosclerosis o loʻo maua saʻo i luga o le aorta. O le faʻalavelaveina o le abdomina aorta ma le atherosclerotic plate e mafua ai le siama o le peritoneum ma totoga o le pelvic.

O le amataga o le toto toto o le taula

Faailoga o le maʻi

E i ai ni vaega o le faʻamaʻi, lea e eseese i le maualuga o le faaleagaina o le vaa. I le laasaga muamua, o le faamaʻi e le o faaalia mai i soo se auala, ma o ni atherosclerotic plate e mafai ona iloa naʻo le fesoasoani o le faʻatautaia o le faʻatalanoaga. E faasolosolo malie lava, o le tulaga o le aoma o le manava e faʻavaivai, ma o mea nei e tupu:

  • Faʻanoanoa ma le le toʻa i totonu o le manava.
  • O le tiga masani o le tiga o le manava e tupu pe a uma le 'ai e le o se nofoaga faʻasalatala ma e mafai ona tuʻuina i le pito i lalo poʻo le pito i lalo. O le tiga e mou atu na o ia i ni nai itula.
  • Totoinaina o meaʻai e faʻalavelaveina, faʻaauau ona mausali ma manava manava.
  • A maeʻa ona 'ai, faʻaalia le nausea poʻo le kuluma.
  • I le manava i le itu tauagavale o le pute o loʻo i ai se lagona o le malosi ma le vevesi.
  • O le tagata maʻi e amata ona paʻu le mamafa.

Afai e le amataina togafitiga ile taimi, e aafia ai fatugaʻo. O lenei mea e molimauina i le solia o le urination, tiga i le pito i lalo ma le foliga o le edema o mata ma vae.

Afai o le aorta e aʻafia i le vaega o le vavaeʻesea i le agavale ma le taumatau iliac, ona mafai ai lea ona mafua ai le faʻamaʻi totoʻa i vae. O faʻamaoniga o togafitiga e pei ona taua i lalo:

  • Faʻaitiitia le muso o le pito i lalo.
  • Numera ma le malulu vae.
  • Le lava le pulsation o arteries i luga o vae.
  • Sogi o vae.
  • Faʻafitauli faʻaleleia i alii.
  • Uluai luga o tamatamailima ma vae i le taimi mulimuli o le maʻi.

O matala visceral e alu ese mai le aorta, fafagaina totoga o le tino e mafua mai i lo latou gaʻo, o faailoga nei e tupu:

  • Malosiaga malosi i totonu o le manava, atiae e avea o se taunuuga o le oti o sela vavalalata.
  • Faʻasalaga o le motilemini ile motala.
  • Naua ma vili.
  • Faʻafitauli.
  • Faʻailogaina, suia ma le manava.
  • Fefe, tagi.

O le thrombosis e maua i le peritonitis, lea e mafai ona afaina.

E faigata tele ona iloa le faʻamaʻi, talu ai o ona uiga e amata ona tuai, ma e mafai ona faʻaalia isi faʻamaʻi o le tino. O le faapipiiina o le aorta ua faailoa mai e le muimui i luga aʻe o le pute i le ogatotonu o le manava ma le le mautonu o le vaa i le taimi o le palpation.

Ina ia faʻamaonia le siakiina ma fuafua pe faʻapefea ona vavalalata le aorite, faʻaaoga le ultrasound poʻo le faʻaaogaina o suʻesuʻega. E taua foi le suʻeina o le toto mo le cholesterol.

Auala e togafitia ai faʻamaʻi

Ina ia mafai ona togafitia le faʻamaʻi, e tatau ona le gata ina faʻaaogaina vailaʻau na faatonuina e le fomaʻi, ae ia suia foi le ituaiga olaga, faʻaitiitia mea e fesoasoani i le faateleina o le cholesterol.

A filifilia filifiliga o fualaau oona mo togafitiga o se faʻamaʻi, e tatau i le fomaʻi ona amanaia:

  • Le matua o le maʻi.
  • Pauna.
  • Le i ai o masani leaga.
  • Le setete o le soifua maloloina o le maʻi.
  • Maʻi faʻafuaseʻi

Mo le togafitiga o le atherosclerosis o le aorta abdomina, o fualaau mai kulupu o vailaʻau eseese e faʻaaogaina. O vailaau, o le polokalame ma le umi o le pulega, faapea foi ma le vailaau, e mafai ona faatonuina e se fomai e tusa ai ma taunuuga o auiliiliga.

O le vaega o fuainumera e aofia ai fualaau faasaina lea e mafai ai ona e poloka le enzyme, i lalo o le aafiaga o le cholesterol e gaosia i le ate. O le faʻaitiitia o le maualuga o lenei vailaʻau i le hepatocytes e taʻitaʻia ai foliga o le tele o tagata maualalo o lipoprotein receptors.

E i ai foi se aafiaga e tetee atu ai i le toto, toe faʻafoʻiina ai le toto o le toto, faʻaitiitia le lamatiaga o le osteoporosis ma le kanesa.

O tulafono e vaevaeina i le natura (Simvastatin, Lovastatin) ma faʻamalosi (Atorvastatin, Fluvastatin).

  • Maʻi maʻi ate.
  • Tele le faʻaletonu.
  • Ole gaioiga ile vaega.

A faʻaaogaina nei fualaau oona i se mea e seasea tutupu, o aʻafiaga e tupu aʻe i foliga o mea e afaina ai le maʻi, o le tiga, tiga o le muso, le mafaufau mama ma le mafaufau, o le siva po o le vavao.

Aua le faalagolago atoatoa i fualaau faasaina. Aʻo faagasolo taimi o togafitiga, e tatau ona pipii atu i se meaʻai ma lafoaʻi masani leaga.

O mea e maua mai i le fibroic acid e ala i le fusifusia i le bile acid e faʻaititia ai le gaosiga o le cholesterol. O nei fualaau faasaina e aofia ai Taykolor, Lipantil, Gemfibrozil.

A faʻaaogaina fualaau oona, tiga o le musika, faʻalavelave matelaina, faʻamaʻi mea e afaina ai. E le mafai ona e faʻaaogaina nei vailaau mo le faʻamamaina o le tino i vaega, ogaoga o le tino ma le ate, ma le taimi o le maitaga ma le lactation.

I nisi tulaga, o se tuufaatasiga o fibrates ma statine e mafai.

Faiga faʻamaʻi faʻamalolo

O vailaʻau i lenei vaega e faʻalavelave i le faʻaaogaina o le cholesterol i totonu o le manava. O lenei mea e tau atu i le mea moni o loʻo faʻaititia le tausiga o le ate i le ate, ma o le faasiliga mai le toto e faateleina. E aofia ai Esetaimi.

O fualaau faasaina, e le pei o fuainumera, e le taofia ai le gaosiga o le cholesterol i le ate ma e le o le bile acid e pei o fibrates. E le fautuaina e faʻaaogaina i le vailaau eletise i vaega poʻo le gaioiga ogaoga o le ate.

Pe a faʻaaogaina fualaau oona, manava manava, vaivai, tiga i maso ma ponaivi, poʻo ni mea e ono afaina ai.

Fualaau o Nicotinic

E fesoasoani le Niacin i lalo ifo o le cholesterol ma triglycerides e ala i le faaitiitia o le fua faatatau o le VLDL synthesis. E faʻaititia ona o se faʻaitiitiga o le aofaʻi o gaʻo maualalo faʻasaʻoloto na faʻasaoina mai le tino.

O le itu pito sili ona lauiloa i le taimi o le aveina o le kulimi nicotinic o le vasodilation o le paʻu, mafua ai le fiva ma le mumu. O le tele o taimi, e atiina ae i le amataga o togafitiga, ona vaivai ai lea. Ina ia aloese mai faʻamatalaga, o le faʻaaogaina o le kulicoticic acid e amata i sina tootoo, lea e faasolosolo malie ona faʻatupulaia.

E le gata i lea, ina ia faʻaitiitia le itu, o le vailaʻau e faʻatasi ma Aspirin. E le gata i lea, e masani ona faʻasolosolo faʻasolosolo i le filoti le nicotinic acid.

Afai o le atherosclerosis o le abdominal aorta na mafua ai ona fausia se anateysm, o lona lapoa e sili atu ma le 4 cm, e faia se taotoga, faʻaalia le vaega na afaina o le vaa ma le siakiina o le faaletonu pe sui foi i se fomaʻi vascular.

Afai o le gau o le estherysm, e manaʻomia le faʻaosoosoina faʻafuaseʻi.

Fofo faʻapitoa

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le abdominal aorta, o togafitiga nei a tagata e faʻaaoga:

  • Tincture o le hawthorn. Ina ia saunia, 200 g o fua fou o le hawthorn ua sasaa atu i totonu o le 300 ml o le 70% o le ava malosi ma ua tauanau i se nofoaga pogisa mo le vaiaso. Filu ma ave le 3 ml i le taeao ma i le afiafi ao leʻi 'ai. Faʻaauau le faʻaauau mo le 3 masina, ona latou faia lea o se malologa mo le 4 vaiaso ma toe faʻafeiloaʻi.
  • Faiga faʻamalolo. O le mutia o vao, mamafort ma valerian e fefiloi i le tutusa. 3 g o le aoina mo le 200 ml o le vai inu ma tumau ai ile 40 minute. Filu ma inu i nai sipuni laiti. Faaaoga le oloa i le aso mo le 2 masina.
  • Tincture o le kalaka. O se ulu lapopoa o keleleti e tipiina, tuu i totonu o se ipu malamalama tioata ma sasaa i le ava malosi. E faʻatagaina i latou e faʻaaogaina, lulu i nisi taimi mo le vaiaso. Faʻasusu ma ave 15 pata i le taeao ma le afiafi mo le 6 masina.
  • Tincture o viburnum. O le 200 g o le viburnum o le vine e tatau ona taina ma faaopoopo le 50 g o le meli. Ona ita lea 400 ml o le uaina masani na faia mai vine mama. Faʻailoa mo se vaiaso ma se faʻalavelave. Faaaoga le 5 ml tolu taimi i le aso ao le i faia taumafataga. Taulimaina le maʻi mo le itiiti ifo ma le ono masina.
  • Tincture o aʻa o le horseradish. Ina ia saunia le oloa, e 2 sipuni tele o le aʻa nutimomoia ua sasaa atu i totonu o le 100 ml o vodka ma finafinau mo se vaiaso i se nofoaga pogisa. Faʻasolo ma ave le 20 pa'ū faalua i le aso mo le 4 masina.
  • Paʻu suamalie. O le aso i luga o se manava gaogao e te manaʻomia e inu ai le 100 ml o le sua suamalie mai le pulupulu o le paʻau matua. Saunia le oloa i le taimi lava lea aʻo leʻi faʻaaogaina. O ia togafitiga e tatau ona faaauau mo le itiiti ifo i le 3 masina.

Ina ia faʻaititia le maualuga o le cholesterol i le toto o le aorta ma faʻamalosia ai vaʻa, e tatau ona e 'ai saʻo. Meaʻai e fai i ni vaega laiti pe tusa ma le fa taimi i le aso. O oloa e faʻaaogaina i le kuka, tao tao, fuʻeina poʻo le vaʻa. Faʻaititia foi le tele o masima i ipu. E tatau ona tuʻuina atu i fualaau faisua fou ma fualaau aina.

O le a se mea e mafai ona ou faʻaaogaMea e le tatau ona faʻaumatia
Meat: moa, tolotolo, lapiti, vela.Meaʻai: puaa, tamai mamoe.
Aʻa: o le gataifale ma le vai fou, e aofia ai ituaiga gaʻo.O-gaʻo: ate, fatuga, palaʻau, mafaufau.
Leona: olive olive olive, sana, sunflower.Leona: pata, trans fat, palu.
Fualaau faisua ma fua.Feʻaveʻaina iʻa.
Egg yolks.Palu atoa, kulimi, kulimi kulimi gaʻo ma le sisi siʻi.
Laʻau gaʻo laititi gaʻo maualalo.Maʻa suamalie.

O le faʻataʻitaʻiina o le atherosclerosis e faalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi:

  • Afai e maua le faamai i se vaitaimi o le soymptomatic poʻo le latente, e mafai ona toe faʻafoisia le faʻaogaina o toto toto e ala i le faʻamautuina o meaʻai ma le teenaina o masaniga leaga.
  • I le taimi o le siama o le faʻamaʻi, o puipui o le aorta e avea ma mea e le talafeagai, ma e le tali lelei i fesuiaiga i le toto. O le a le mafai ona faʻaumatia atoa le faʻafitauli, ae o le togafitiga talafeagai, e mafai ona taofi le alualu i luma o le maʻi.
  • I le lumanaʻi, o le tulaga o toto toto o le tagata maʻi e faʻalagolago i togafitiga talafeagai ma faʻamaʻi pipisi. I nisi tulaga, e le mafai ona taofi le malosi o le atherosclerosis.

O faʻafitauli faigata

Afai o le taimi e te le amata togafitiga mo maʻi o le tino, o le maʻi e mafai ona mafua ai le tele o faʻafitauli:

  • Faanatinati faʻafuaseʻi aʻafiaga.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • Faʻaleagaina o le puipui o le inisinia.
  • Ischemic poʻo le faʻamaʻavale.
  • O le aousicm aorticm, i luga o le gau lea e mafai ai ona maliu le tagata maʻi.

Puipuiga

Ina ia puipuia ai le atherosclerosis, e tatau ai:

  • Taʻitaʻi se soifua maloloina.
  • Aloese i masaniga leaga.
  • Faʻamaʻosaʻo meaʻai.
  • Alu i totonu mo taʻaloga.
  • I le taimi e togafitia ai faʻamaʻi pipisi.
  • Faamalosia le faiga puipuia.
  • Aveese le mamafa o le mamafa.

O le atherosclerosis o le abdomina aorta e tupu malie, ma o lona togafitiga e umi. Afai e aliali mai ni uiga le lelei, talanoa i se fomaʻi.

O le a le faʻamaʻi?

I vailaau, o lenei fomaʻi e masani ona taʻua o le aoric anorysm (AAA). I le atunuu faavaomalo o taotoga cardiovascular, AAA ma le lapisi e sili atu i le 3 cm e sili ona aoga. Afai e oʻo i le atherosclerosis o le aortic aorta i lenei laasaga, ona oʻo mai ai lea o le tiga, o le maʻi o le manava, ma ua i ai faailo faʻalauiloa o le toto totoʻa ma, o se taunuuga, .

Ae seiloga ua ausia e le anerysm se tele taua pe o mai, e le faitio se tagata i soo se faailoga.

O le atherosclerosis e masani lava ona iloa i se faasologa faasolosolo i le taimi o se suʻesuʻega masani a se tagata poʻo le faʻamaonia o isi faʻamaʻi.

Faʻaleagaina ma tiga e mafai ona tupu i soʻo se vaega o le vevela o le manava, i lalo ifo o le ivi poʻo i le amataga o sulu. O se faailo iloga o le anerysm o le fatuina o le gatete i totonu o le manava, manatuaina o le galuega a le loto. E tusa lava pe a uma se taumafataga le taumafa, e faitio tagata i se lagona o le manava atoa, leisa, o nisi taimi o le vomiting.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

E toʻatele e talitonu e na o tagata matutua e mafatia i le atherosclerosis. Ae o le aso, o le mea e leaga ai, e le o le tulaga lea. O le aorta abdomina e mafai ona ufiufi i ni atherosclerotic plate e le gata ona o suiga o le matua, o maʻi faʻapitoa e matauina i tagata o vaitausaga uma o ituaiga uma. E i ai mea e matua faateleina ai le ono mafai ona atiaʻe le atherosclerosis o le vevela. E aofia ai:

  • Fuʻa.
  • Ava malosi po o fualaau faasaina.
  • Galuega faʻamaonia, maualalo le gaioiga faaletino.
  • Ole maualuga ole totoga, pe afai o le maualuga o faailo o le mamafa e sili atu i le 140 mm RT. Art., Ma le lalo ifo o le 90 mm RT. Art.
  • Faʻanatinati masani, popolevale, galue malosi masani.
  • Hormonal le le atoatoa i tamaitai ma le amataga o le misa.
  • Meaʻai le lelei - o meaʻai uma ma taumafataga monotone e leaga.
  • Agavaʻa i le gaʻo, maʻisuka.
  • Hypotheriosis ma isi thyroid pathologies.
  • Faʻafitauli o le polotini ma le lipid metabolism, e oʻo atu ai i le faʻateleina o le cholesterol.

E tele naua mea, ma o le tele lava o ia mea e mafai ona alofia. Ae o nisi e le afaina, ma ua leai lava se mea e mafai e se tagata ona fai - e naʻo le siakiina pea o lona ola maloloina ae le o le faʻaosoosoina o le atherosclerosis o le gaogao o loʻo i ai ma amio leaga ma se olaga le saʻo. I lalo o le aafiaga o se tasi o mafuaaga, e le mafai ona atiaʻe e patho. E tatau ona manatua lenei mea i na tagata e pauu atu i le vaega maualuga, ma amio lelei. E moni lava lenei mea mo alii ua limasefulu tausaga.

Faailoga ma Faailoga

I aso nei, faʻafetai i le faʻaogaina o meafaigaluega faʻaonapo nei, e mafai ona faʻamaonia le atherosclerosis o le abdominal aorta i le amataga. O lenei faʻamaʻi e faʻavaivaia, e naʻo le suʻesuʻega faʻafuaseʻi e mafai ona iloa. O loʻo faʻatinoina i totonu o faʻataʻitaʻiga suiga faifaipea i le amataga o le faʻamaʻi. Ae o le iloa lelei o le atherosclerosis o le itū o le manava e matuā faigata lava, e mafai e se tagata ona ola faatasi ma lenei maʻi mo le tele o tausaga ma e le o nofoia foʻi. Ae ao faagasolo le alualu i luma, o faailoga masani o le abaseina aortic atherosclerosis o le a amata ona aliali mai:

  1. Faʻafitauli i le manava.
  2. O tiga masani i totonu o le manava o le manava, lea e sili atu ona malosi pe a uma ona 'ai.
  3. Faʻalavelave faʻaogafitiva - faʻaoʻo poʻo le manava.
  4. Faʻafeʻaveaiga i le itu tauagavale o le manava ma faʻataʻaliʻoliʻo le pute.
  5. Paʻu, mimiti, taoto pe a uma ona 'ai.
  6. Paʻu mamafa.

E pei o le atiaʻe o le atherosclerosis o le manava o le manava, e amata ona pagatia uma totoga i totonu. Muamua, e aʻafia fatugaʻo. Ona o le le lelei o le tino, o suauu masani e amata ona suia e ala i le fesoʻotaʻiga. E taʻitaʻia ai nei mea e pei o le:

  • fula o lima ma vae,
  • osofia o le taeao,
  • faigata, ma se mea e le masani ai.

Afai i lenei laasaga, ua maeʻa se suʻesuʻega o le faʻasolosolo o le tagata maʻi, o le a faigofie ona maua ni suiga lelei i lona tuufaatasiga kemikali. E taua le aua nei fenumiai ia uiga o le atherosclerosis o le abdomina aorta ma le faʻaalia o le maualuga o le toto maualuga. I nisi o auala, e matua tutusa lava. O le tele o tagata gasegase e manatu o lo latou malaise ua faʻamatalaina e ala i le taofiofia i le mamafa, ma amata ona inu vailaau sese. Pe tuʻua mea uma i le vaivai ma le leai o se moe.

O le le amanaiaina o faailoga o le aoric anerysm ma le le togafitia o se mea sili ona matautia aua o le tele o laina toto. O se toto maualuga o loo i ai pea i totonu o le vaa. Afai e le pulea ma e le o ave, o le a matua faateleina pe a ma le afa pasene i le tausaga. O lona uiga, i le sefulu tausaga, o le mea e masani ai, e mafai ona oso i soo se taimi ma o le a oti se tagata. E tupu lenei mea ona o le afaina o le gasegase mai se mea e oso ai le vaa i totonu o le lua. O se taunuuga faapena e taatele ma e le seasea lava. Ina ia puipuia se tulaga ogaoga, ia iloa le maʻi i le taimi ma amata ona togafitiga, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i siaki masani ma se cardiologist.

O a ni taunuuga

Atherosclerosis o le aortic aorta e mafua ai le maliu vave o le tele o tagata gasegase, o lenei maʻi o loʻo faʻaalia i le tele o meaʻai gaʻo i luga o puipui o le aorta. O nei tuputupu aʻe e faʻamalosi ao faʻateleina le faʻamaʻi, atherosclerosis plaques form. O nei mea uma e mafua ai ona vavalalata le lumanaʻi vascular ma le le lava o meaʻai o totoga tutusa - o le toto e le oʻo atu ia i latou i le aofaiga manaʻomia.

Ole maʻi ole hypoxia e amata, e le o se mea e gasegase ma e vave ona mate. O puipui o le vaa e leai se mea e mafai ona fai, e faʻafefeteina, ae i le taimi lava e tasi e faʻavaivaia, e faigofie i le taʻeina ma le faʻaleagaina. Papatusi i luga o puipui o toto toto e tutupu filemu, mo ni nai tausaga atonu e le lagona e le tagata maʻi soʻo se faailoga o togafitiga. Ae o loʻo faʻateleina ona faʻaauau ma taʻitaʻia atu i faʻafitauli e lamatia ai le soifua o tagata:

  • O le toilalo o le aorta e le gata, ae o vaʻa laiti ma capillaries e faʻalautele mai ai,
  • Hypoxia o le mafaufau ma le fatu o le fatu, a maeʻa ona aʻafia ai isi o totoga i totonu,
  • tissu necrosis mafua mai i le vevesi o puipui puipui,
  • A oʻo i le atherosclerosis plaque condenses, e mafai ona alu ese mai le puipui vascular. E i ai se tui toto, faʻapipiʻi atoatoa le ala tele ma poloka le tafe toto,
  • O le fesuiaiga o le tino e mautinoa lava e taʻitaʻia ai le tino o le tino, lea e faʻaalia ai o ia o le gangrene, faʻalēmū ma le faʻaleagaina o le faʻaoʻo, ma le oti o sela o isi totoga.

Faʻaleagaina o le myocardial, faʻamaʻi pipisi o fatu fatu, taʻavale - o nei mea uma o aʻafiaga sili ona taatele o le pipili o laina toto, e oʻo atu ai i le oti. O le atherosclerosis o le abdomina aorta e mafai ona togafitia, ae mo lenei mea e tatau ona e iloa i se taimi talafeagai, talanoa i se fomaʻi ma faia se faʻataʻitaʻiga maualuga. E ui lava e talitonuina e le mafai ona faʻaumatia atoa lenei maʻi. O le faafitauli o le faaleagaina o le mata e le o vavae ese, o le fatu ma fatuga e afaina muamua lava. Ma o lenei mea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le faʻaogaina o le myocardial ma le le atoatoa. E mafai lava ona faʻaitiitia le faaleagaina o le tino ma le fesoasoani o le taimi talafeagai ma atoatoa le togafitiga.

O le a se isi mea e ono oʻo atu ai le faʻamaʻi?

Afai e alu ese vaega o le anerysm, o le toto toto e ulufale i le toto toto. Latou te agai i luga o le toto ma poloka poloka laiti. O se taunuuga, o laʻau maualalo poʻo luga e le lava le okesene ma meaʻai. E foliga mai i lenei auala:

  1. o le paʻu i luga o lima ma vae e malu ma malulu,
  2. o loo i ai se lagona o le tingling ma le numera i totonu o lena okeni na aafia ai ona vaa,
  3. maʻi pipili i luga o vae e mafua ona o le gaioiga o le tino.

Afai o le anerysm e oʻo i le lima senitimita, o le aʻafiaga o lona maeʻa atoa ua matua maualuga lava. O le gasegase tele e amata, pe afai e le tuʻuina atu le maʻi i togafitiga faʻafuaseʻi, e paʻu i le maʻi ma maliu i ni nai itula. O lenei tulaga e faʻaalia i le maualalo o le toto, vave, ae i le taimi lava e tasi e vaivai le pulupulu, e le lava le manava. O le tagata maʻi e oʻo i se osofaʻiga faʻafuaseʻi, amata vave ona afu, atonu e le iloa, ma e masani ona tupu le vomiting. O nei mea uma o ni taunuuga leaga o le gasegase oona i le taimi mulimuli. E na o se faʻaopoopoga o le toto e mafai ona faʻaolaina ai le maʻi. I le 20% o mataupu, e faʻafuaseʻi lava ona tupu le gau o le manava o le manava ma mafua ai le oti vave o se tagata.

O le isi aʻafiaga matautia o le faʻamaʻiina o le gasegase o le sisifo o le visceral. Veins e fafagaina le manulele ma totoga o le pelvani e faʻalautele mai le aorta. Lalo o laupega femoral. Afai e aʻafia i latou, ona maʻi ai lea o le maʻi i le tiga ogaoga ma le faaumiumi o le tiga i le vaega maualalo, o le faʻasalaga, o le masani ona faʻasolo pe, i se isi itu, manava. E mafai ona taʻitaʻia ai le gangrene o vae. Ma, aʻo mate le alofilima o le iniseti, o le a amata ona amata ona tupu - o le mumu o le tino. I lenei tulaga, e aunoa foi ma togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi, e maʻi le maʻi.

Faʻasologa o faʻamaʻi

O le aano o le faamai, ua taʻua o le atherosclerosis o le inisifo, o le foliga vaaia lea i luga o lenei vaa tele o le cholesterol "patches", faatasi ai ma le fesoasoani lea e taumafai ai le tino e taofi le faatamaiaina o le inima o le aorta. Aʻo tupu le faʻamaʻi, e mafai e tagata gasegase ona atiaʻe suiga eseese o galuega e aʻafia uma ai gaioiga o loʻo i totonu o le potu toe faʻapipetitoneal, o le pelvic organs, ma pito pito i lalo.

O le faʻavaeina o le falemaʻi aloaia e faʻamaonia ai le tele o ituaiga o faʻamaʻi, fuafua i le tikeri o suiga i totonu ole vaʻa:

  1. O le uluaʻi faʻatalanoaga - e le o faʻaalia i soʻo se faailoga, e maua i se avanoa i taimi o suʻesuʻega a le auupega (MRI poʻo le CT) o vaʻa o le tino atoa poʻo totoga o le tino. E mafai foi e le fomaʻi ona fautuaina lona auai pe a filifilia le suʻesuʻeina o le toto, suʻesuʻeina le maualuga o le lipoproteins o le maualalo. Ae ui i lea, o se faʻamatalaga faʻamaonia e le mafai ai ona suʻeina le toto, talu ai o soʻo se vaʻa, e le na o le manava o le manava, e mafai ona suia suiga.
  2. O le lona lua o le taimi muamua - o suiga o le atherosclerotic e mafai ona iloa i luga o ata MRI poʻo CT, ae leai ni faʻamatalaga faʻaalia o le le mautonu o le totoga ma tino i totonu. O se suesuega o le toto o meaola e maua ai le maualuga o le maualuga o lipoproteins maualalo.
  3. O le vaega lona tolu-o le faʻataʻitaʻiga faʻatasi - e tuʻuina mai ma faʻamaoniga muamua e faʻamaonia ai le le lava o le toto i tino i totonu ma pito i lalo. I lenei laasaga, e mafai ona tupu mai i le manava o le tino.
  4. O le faʻasalaga lona fa faʻatasi ai ma le faʻavaeina o le tuatusi (vavalalata o le lumena o le uaea i se tapulaa faʻatapulaʻa) ma suiga o le gaʻo i totoga o loʻo ulufale atu i ai le toto, faʻasese ai le manava o le manava. O lenei laasaga e tuʻuina atu ma faʻamaʻi tele ma le tele o faʻasalaga e le mafai ona faʻaseseina o galuega a totoga i totonu.

E tusa ai ma le faʻasinomaga o le 'upega tafailagi o loʻo i ai faʻamaumauga autu o le cholesterol, o le atherosclerosis o le aborina aorta ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  1. Faʻagasolo maualalo - o le vaʻaia o le manava o le abdomina ua i ai i le eria o lona fausiaina ma le fesuiaiga i totonu o lala laʻau.
  2. O le vaeluagalemu - o le vaapiapi e tu i totonu o le aorta abdominal vavalalata.
  3. Maualuga maualuga - vavalalata o le 'upega tafaʻilagi o loʻo matauina i lalo o lala o laʻau.

O ituaiga uma ma le eseese o le atherosclerosis o le abdominal aorta e faʻamaonia e nisi o faʻamaoniga ma fesuiaiga patino i galuega a totoga i totonu, o le mea lea, pe a fai e togafitia e taua le faʻamalamalamaina o le faʻavasegaga o togafitiga.

Vaega o le faʻamaʻi

O le aorta o le vaega tele lea o le porokalamega, e tuʻuina atu totoga tāua ma le aofaʻiga talafeagai o le vai, okesene ma meaʻai. Talu ai lona lautele o lona lautele, aua o le alualu i luma o le atherosclerosis o le aborina aorta e manaʻomia ai le taimi sili atu nai lo le atinaʻe o faʻamaʻi o isi vaʻa. O le mea lea, i le 95% o mataupu, o maʻi ua maua i tagata matua matutua.

E le pei o suiga o le atherosclerotic i le ulu, o vae vaivai ma le fatu, lipoprotein deposits i luga o puipui o le aorta abdominal ma iliac arteries e le o faʻatasi ma faailoga faʻapitoa o falemaʻi e faʻaalia manino le amataina o le atherosclerosis.

O faʻamaoniga o le faʻamaʻi e masani lava ona tapeina ma e le mafua ai le masalosalo o faʻalavelave faʻavave.

I le tele o tulaga, o le atherosclerosis o lenei vaega o le porokalamega e tuʻuina mai ma le tiga o le tino. E masani ona latou sese mo faʻamaoniga o faʻamaʻi gasegase, o le mafuaʻaga lea e le togafitia ai le atherosclerosis o le abdomina aorta ma alualu i luma.

Faailoga o le Aotic Atherosclerosis

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le aorta abdomina, o le faailoga e faalagolago i le vaega o loʻo i ai le tele o faʻamaumauga o le cholesterol. I soʻo se tulaga, o le togafitiga o le a aʻafia ai le galuega a le inumaga, ona o le a iai:

  • faʻavauvau tiga i le manava o le mea e tupu i le taimi o taumafa, faʻapea foi i le taimi o le faʻalavelave faaletino poʻo lagona,
  • faʻaaogaina o le kesi, faʻavevesi i totonu o le manava, faʻavalea o le ogaumu, lea e faʻavevelaina ai le faʻaitiitia o le peristalsis ma le mafuaʻaga o le faʻaaogaina o le gaioiga i totonu o le manava,
  • paʻu o le mamafa i le lotolotoi o le faʻaleagaina o le vaega o meaʻai.

Afai e iai suiga o le atherosclerotic i le eria o le bifurcation (faʻavaeina o le aorta abdominal), o le a matauina se mea e ese le eseesega, lea e toetoe lava o totoga uma o le retroperitoneal space ma sina pelvis e aofia ai.

I le faʻaopopo atu i maʻi o meaʻai, e maua e gasegase:

  • faaleagaina le galuega erectile,
  • faaitiitia le vae malamalama
  • lameness
  • Atinaʻe o le gangrene o pito pito i lalo.

Faatasi ai ma le faʻavaeina o faʻamatalaga i luga o puipui o le faga o tagata gasegase, o loʻo matua mataʻituina le fulafula o vae. I le taimi lava e tasi, e ui lava i le televave o le alualu i luma ma le faateleina o faailoga, e le mafai ona le amanaiaina le atherosclerosis o le tino ona o le tutusa o le ata o le falemaʻi ma faʻamaʻi pipisi.

Togafitiga ma le puipuiga


O le maʻi ua manatu e le mafai ona faʻaleleia, o le mea lea, e maua ai le atherosclerosis, o togafitiga e tumau i le olaga atoa. O le faʻamaloloina o faʻamaoniga o se mea taua, ae le o le vaega sili ona taua o le togafitiga o le atherosclerosis o le inisinia. O se vaega e sili atu le taua o le faia i ni auala e faʻaitiitia ai le maualuga o lipids leaga i totonu o le toto, toe faʻafoʻisia le meaʻai o totoga ma gasegase e aʻafia ai faiga faʻapitoa. Afai e te toe aumaia nei faailoilo i le masani, o le a faʻavaivaia ia faailoga. Ae ui i lea, o lo latou le atoatoa o le a le mafai ona ausia e tusa lava pe aʻafia ai i latou.

Fautuaga lautele mo maʻi

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o soʻo se vaʻa, o le matafaioi autu o le faia e ala i le tausia o se soifua maloloina lelei ma le malamalama i le tulaga e tagata maʻi. Ae paga lea, o le teena o le maʻi i le matua ua tupu tele lava. O le mea lea, e taua mo le fomaʻi ona faʻamatala atu i le tagata maʻi le manaʻoga e siaki faiga nei:

  1. Suiga o le olaga i se sili atu o le toʻa ma fuaina, e aunoa ma le atuatuvale ma le malosi malosi. O ia ituaiga o gaioiga e mafai ona taʻitaʻia ai le fesuiaiga o le toto, lea e matautia mo le atherosclerosis.
  2. Suiga i meaʻai. Faʻasalaga mai le lisi o gaʻo manu, suka, mea manogi faʻamalama ma mea faʻaleleia, ava malosi. O le faateleina o le numera o fuālaʻau fou ma fualaau aina, pata, manu papaʻe ma meaai, fuālaʻau fuālaʻau. O ia ituaiga mea taumafa o le a faʻaititia le fua faatatau o le faʻaopoopoga i pusa atherosclerotic.
  3. Faʻalēaogāina masani leaga. Ova malosi, ulaula, leai se faʻamalositino e oʻo atu ai i le faʻaumatia o puipui puipui, lea e faʻafefe ai

o le tupu mai o pusa cholesterol i luga ia i latou. O le mea lea, a maeʻa suʻesuʻega, e taua le vavaeeseina o nei mea mai le olaga.
O aiaiga lautele e taua i soo se laasaga o le maʻi. I vaega muamua ma vailaau, o la latou tausisia o le a fesoasoani e aloese ai i le alualu i luma o le faamaʻi. I le faailoga o mea faʻapitoa ma faʻasologa, o le a latou fesoasoani e faʻatuai le faʻalavelave poʻo le aloese uma.

O le autu o togafitiga mo liona o le lipoproteins maualalo (LDL) o le aborina aorta e faia faʻamalosi, o lona uiga, faʻaaogaina o se faʻalavelave o fualaau. E aofia ai le tele o vaega o fualaau faasaina:

  • auʻau o le acids cholic (Colestipol, Colextran, Cholestyramine ma isi) - ia faʻavasegaina le maualuga o le LDL i le toto e ala i le faʻaitiitia o le faʻaogaina o nei mea i le ate,
  • fibrates (ciprofibrate, clofibrate ma isi) - fualaau mo le faʻatonutonuina o le gasegase o le lipid and normalizing lipids lipids, faʻamalosia o puipui o le eleele ma le faʻaleleia atili o le toto toto,
  • statins (Atorvastatin, Simvastatin, Fluvastatin ma isi) - fualaau e faʻamaonia ai le metabolism o gaʻo i le tino ma le toto toto e ala i le taofiofia o nisi o enzymes,
  • vailaau apalai (Aspirin Cardio, Thrombo Ass, Aspicore ma isi) - fualaau oona e afaina ai le toto ma faaleleia ai le toto toto,
  • Avanisi inhibitors (enalapril, lisinopril ma isi) - fualaau faasaina. Faʻatagaina oe e faʻasaʻo le toto ma faʻamausali i totonu masani.

E le gata i lea, o sauniuniga faʻapitoa o vitamini e faʻaaogaina, e aʻafia ai vailaʻau e aʻafia ai le tetee atu o vaʻa toto i le aʻafiaga o mea le lelei.

Faiga faʻavae

Afai o le togafitiga o faʻaaliga ma faʻamaoniga o le faʻasolosolo faʻatasi ma le vailaʻau e le maua ai ni taunuuga lelei, e faʻaaogaina togafitiga. Talu ai ona o le lapoa o le aorta e telē tele e faʻapipiʻi ai le tui, pe a afaina, e na o le taotoga o le tino e faʻaaogaina, lea e aveeseina ai le vaega na afaina o le aorima ma suia i se tui.

O le faʻaogaina o togafitiga faʻapitoa e faia i le na o le tulaga maualuga o le faʻalavelave i le vavalalata poʻo le faʻaumatia (faʻailoga o le anerysm).

Faʻaiʻuga o le atherosclerosis o le aorta abdomina

O le faʻavaeina o atherosclerotic deposits e tupu mai i le gasegase o le lipidropoins, pe a oʻo i le maualuga o le lipoproteins e maualalo le mole-maso o le toto ma e tele le fualaʻau o le cholesterol free i totonu o le toto.

O lenei mea e mafua ai le pipii atu o le suauu gaʻo i puipui o le aorta.

O faʻataʻitaʻiga e mafai ona vave alualu i luma ona o le maualuga maualuga o le cholesterol. Afai e tapunia e se atherosclerotic plate le lumanaʻi o le aano e 70.0% poʻo le maualuga, e amata ona faʻaalia le atinaʻe o le fatu cardiac.

O mafuaʻaga mo le atiaʻe o le atherosclerosis o le toto, e aofia ai togafitiga faʻasolo, o:

  • Faʻasologa faʻapitoa o togafitiga o le hypercholesterolemia,
  • O le le atoatoa o le gaioiga faaletino ma le atuatuvale,
  • Faʻailogaina o totoga o le endocrin,
  • Oona tele,
  • Faʻalavelave a sui sooupu,
  • O vaisu o le ava ma le ulaula,
  • O meaai le maloloina ma 'ai le tele o meaola gaʻo,
  • Le tikeri o le masaniga masani o le tino.

Soʻo se tasi o nei mafuaʻaga e mafai ona faʻaosoina ai le solia o le metabolism lipid, lea e oʻo atu ai i le atherosclerosis.

Paranesi o le vaega o le manava

Faʻasologa o le faʻavasegaga

I vailaau faʻapitoa, ua vaevaeina le faʻatonuga i le 3 tikeri o le faʻaogaina o le lumanaʻi.

E tusa ai ma lenei faʻavasegaga, o le tikeri o le okonemia o loʻo maua i le:

  • Laititi maualalo o le faʻatoga. Ua faʻaalia le faʻaleleia o le vaalele,
  • Le tikeri o le faʻatonuga. O loʻo i ai se faʻaogaina o le lumanaʻi lumanaʻi i le maualuga maualuga,
  • Faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi pe a faʻatusatusa ia atherosclerotic platela e faʻafefe ai le lumen i lalo o le vaega o le fatu fatu.

I totonu o nofoaga faʻapitoa, o loʻo i ai se faʻavasegaga o Fontaine o le atherosclerosis o le inisinia.

Na te faʻasoa le togafitiga i le 4 vaega o lona atinaʻe:

  • Laasaga muamua o le atinaʻe. O faʻataʻitaʻiga e le afaina. Pe a suʻesuʻeina e ala i mea faigaluega, e le o matauina le atherosclerosis. Ole aofaiga o lipoproteins i le toto e le sili atu i faailoga faʻapitoa. O se suʻesuʻega auʻiliʻili o le tuufaatasiga o le toto e faʻaalia ai se faʻaopoopoga o molelaʻau LDL ma faailoga o le hypercholesterolemia. E tatau ona taofia le atinaʻe o le atherosclerosis, faʻafeiloaʻi meaʻai ma puipuia le faʻaitiitia o le cholesterol,
  • Laasaga latene o le atinaʻe o le atherosclerosis. Faʻamatalaga o le suiga o le tino o loʻo i ai mea faʻapitoa. I le suiga i le lipid metabolism ma pathologies i le toto, o le tagata maʻi ua maua i le atherosclerosis o le aorta abdomina,
  • Vaega o ni faʻamatalaga faʻapitoa o faaaliga. E lagona e le tagata maʻi le gasegase o le tino o le tino i le taimi o le moe. O le atherosclerosis e mafai ona iloa e ala i auupega meafaigaluega,
  • Faʻaaliga faʻavae o se tikeri masani o le faʻaaogaina o le vavaega ma faailoga i luga o le paʻu. O le siakiina o puipui o le aorta ma le organitoneal organs e tupu, ma o le fibrotic disorders e tupu i totonu o sela o vavae o okeni.

Tulaga o le atherosclerosis

Faʻaiʻuga o le atinaʻe o le atherosclerosis o le aorta abdomina

I le faaopoopo atu i le atinaʻe o le thrombosis i arteries autu, atherosclerosis o le peritoneal aorta e mafai ona atiaʻe ai le toilalo o le gaʻo.

O se faʻalavelave faigata o le atherosclerosis e alu i ni vaega o le atinaʻe, ma i laʻasaga taʻitasi ma togafitiga faʻapitoa, e le maua ai ni leaga leaga:

  • Le tikeri muamua o le suʻesuʻega. Faʻataʻitaʻiga i le faʻanoanoa, o le tiga i totonu o le manava o le manava ua faʻaalia, ei ai foi nisi taimi o faʻaalia mai angina pectoris,
  • O le tikeri o le thrombonecrotic o le atiaʻe o le atherosclerosis. O faʻasologa e oʻo mai i le taimi masani o le vasega ma e masani lava ona mafua mai i le faʻamaʻi, faʻalavelave e pei o le gangrene o le vaega ua afaina, o le fatu fatu, stroke,
  • O le tikeri mulimuli o le atiaʻe o le atherosclerosis o le aborina aorta o le fibrous. I lenei laasaga, ei ai le taufaʻamataʻu o le atinaʻe o cardiosclerosis, faʻapea foi ma le aano o le membrane. 90.0% le malepelepe o le aortic anerysm e afaina.

Faailoga o le atherosclerosis o le aorta abdomina

I le 95% o tagata gasegase, o le atherosclerosis e faʻaalia ai o ia o se tiga faʻaletonu i le peritoneal region, poʻo se tiga ogaoga. O le localization o le tiga e mafai ona i ai i vaega eseese o le vaega o le manava.

Faailoga o le atherocalcinosis e mafai ona:

  • O le vaivai i totonu o le mea oona i le taimi e 'ai ai meaai. O lenei uiga e tupu ona o le leai o se toto e tafe atu i totoga o le digestive,
  • Faʻaleagaina o le gaioiga o vaega uma o le manaʻoga,
  • Paʻu mamafa.

Faatasi ai ma nei faʻaʻailoga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e maua togafitiga talafeagai. E le mafai e oe lava ona mafaufau loloto ma taofi le faʻamaʻi tiga i fualaau oona.

Faʻatasi ai ma se faʻafitauli e le masani ai, e mafai ona e misia togafitiga taua o togafitiga i vaega muamua o togafitiga. O le malosi o faʻamaʻi tiga e fetaui lelei ma le tulaga o le atiaʻe o le atherosclerosis.

Faʻatasi ai ma le ituaiga o atherosclerosis o le vailaʻau o le manava, o se suiga i le vailaau oona ua matauina.

O le tagata maʻi e faʻaalia ia uiga nei:

  • Ulu le ulu
  • Noise i le suetusi suʻe suʻe suʻega
  • O le vaivai o pito i lalo,
  • Numera i le vae na aafia.

Togafitiga o le maʻi o le tino

E talafeagai le togafitia o le atherosclerosis i le vaomalo i le manava atoa. I le faagasologa o le faatonuina o togafitiga, e tatau ona amanaia tausaga o le maʻi, ituaiga tagata, mafuaaga o le atinaʻeina o togafitiga ma le maualuga o lona alualu i luma.

Togafitiga e amata i se faaitiitia o le numera o le cholesterol toto:

  • Suʻe i se taumafataga o le cholesterol-e leai se totogi,
  • Tuuina atu masani leaga,
  • Faaaoga fualaau faasaina e faavae i vailaau masani,
  • Faʻaaoga vailaʻau i togafitiga.

O togafitiga o fualaau faasaina e aofia ai vaega nei o fualaau faasaina:

  • O se vaega o fualaau o fuainumera e faʻaitiitia ai le faʻapipiʻi o molelaʻau o le cholesterol e faʻalaʻau ate,
  • O le antiplatelet properties o fualaau e faʻafefe ai le plasma toto,
  • O le vaega o fualaau faasaina e faʻaititia ai le maualalo o le lipid production,
  • Vailaʻau faʻamaʻi pipisi,
  • Fualaau faʻatau fualaau.

Fomaʻi togafitiga

Togafitiga ma togafitiga masani

Togafitiga o vailaau faʻamalosi i totonu o le manava faʻamaʻi e mafai ona faʻaaogaina, e fai ma togafitiga, i togafitiga faʻafomaʻi autu ma naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi o loʻo auai.

Mo togafitiga, e tatau ona faʻaaoga ia togalaau togalaau, laau toto ma se vailaʻau faʻasaina ua saunia i luga o latou faʻavae:

  • E talafeagai le faʻaaogaina o laau e maualalo ai le numera o le cholesterol i le toto. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga ia mea inu ava e faʻavae i le garlic ma le karite, faʻapea foi ma teuteuga o fatu laula ma tii mai le susu,
  • E tatau ona faʻaaoga togalaau e iai le malosi e mitiia ai le plasma toto ile togafitiga. O nei meatotino o loʻo i ai laʻau o strawberries ma fugalaau, o laulaʻau lanumeamata o le hawthorn ma le aronia, laʻau ma fugalaau papaʻe papae. O teuteuga e faʻavae i luga o ia mea o le a fesoasoani e aloese mai le faʻavaeina o toto i totonu o le moega.

Taumafa paleni mo le atherosclerosis o le abdominal aorta

I le togafitiga o faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le cholesterol maualuga, e tatau ona aofia ai se taumafataga o le kulupalelala, lea e fesoasoani ai i fualaau e faʻaitiitia ai le toto toto.

O le aano o le taumafa o le tatau lea ona faʻapulaʻa le faʻaogaina o meaola manu, lea o loʻo tuʻuina mai ai le cholesterol i le tino mai fafo.

E tatau ona suia gaʻo meaʻai i fualaʻau fuālaʻau. Afai e mafai, ia faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo faʻamalolo atoa.

Faaaoga le masima e le sili atu i le 2.0 kata i le aso.

Taumamafa 5 6 taimi i le aso. O le numera maualuga o meaai i le taumafa e tatau ona avea ma fualaau 'aina ma fua. Faailoa atu iʻa iʻa (e oo i le 4 taimi i le vaiaso) ma ituaiga o meaʻai (gaʻo, toso) i le taumafataga.

Vitio: Vaʻaia o le abdominal aestic symptoms symptoms ma mafuaʻaga

E faʻalagolago i le matuia o togafitiga ma luga o togafitiga saʻo. E faʻalagolago foi i le maʻi pe o le a le tele o lona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le saʻo togafitiga faʻapitoa i togafitiga faʻapitoa, e sili atu le lelei o le faʻasolosolo. A aunoa ma togafitiga, o le atherosclerosis o le abdominal aorta e vave ona alualu i luma ma oʻo atu ai i le oti.

Tuua Lau Faamatalaga