O a mea faigofie (vave) gaʻo? Laulau oloa ma lisi

O se tagata masani e manaʻomia pe tusa ma le 5 kalama o meaʻai gaʻo i le aso i le kilokalama o le mamafa o le tino, ae o loʻo matou talanoa e uiga i le aofaʻi o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, vave ma lemu. E fautuaina e tagata e taumafa mea taumafa le faaitiitia o le aofai o meaʻai gaʻo.

Faʻalogo lelei! O mea taumafa e mauʻoa i gaʻo vailaʻau faigofie faigofie, e leaga lava, e mafai ona fai ma vaisu.

Ae o le lafoaia atoa o ia meaʻai poʻo le taumafa i sina vaega itiiti e le faigofie. Pe a faʻapipiʻi se lisi meaai maloloina, e manaʻomia ona e faʻatatau i ni vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie.

O le taumafa e mafai ona faʻamaoaigaina ma le tele o meaʻai maloloina: ituaiga uma o vine, otaota, togafiti e faia mai fualaau faisua po o fua. Ae o meaai lelei e tatau foi ona 'aina i se aofaiga talafeagai.

O vailaʻau e televave le manava ma liliu atu i ni mea gaʻo, o loʻo i ai i fua o fualaau faisua, vine, fualaau 'aina, o loʻo i ai le eseesega o monosaccharide. O le pasene o le kulukose i totonu e eseese, ae o loʻo i ai pea.

Faʻamatalaga Faʻatau Mea Faʻateʻa

Fualaʻau ma fualaau 'aina ma le kullukose i la latou tuufaatasiga:

O le fructose o se vaega o se ituaiga o meaʻai e maua i fualaau faisua, vine, fualaau aina ma le meli masani. I le pasene, e pei o lenei:

E mafai ona maua le lactose i le susu (4.7%) ma i totonu o oloa gaosi susu: kulimi kirimoli o soʻo se mea gaʻo (mai le 2.6% i le 3.1%), yogurt (3%), lefir o soʻo se mea gaʻo (mai le 3.8% i le 5.1%) ma le gaʻo gaʻo (2.8% ) ma le leai o se mea (1.8%).

O se vaega itiiti o le sucrose e maua i le tele o fualaau faisua (mai le 0.4% i le 0.7%), ma o lona faʻamaumauga, ioe, o le suka - 99.5%. O le maualuga o le pasene o lenei gasegase e mafai ona maua i nisi o meaʻai: koko (3.5%), plums (4.8%), beets (8.6%), melon (5.9%), pi (6.0%) ma le mandarin (4.5%).

Mo le manino, tatou te faʻaalia se laulau o oloa e aofia ai vailaʻau faʻamalosi ma faigofie.

FaigofieFaigata
MeliCereals ma pasta
SugaPeas
Jami ma faʻasaoLentils
FaasaoPeni
Mea inu gaosiBeetroot
mea faʻafiafiaPotato
Paʻu paepaeKāreti
Fua suamaliePaʻu
Fualaau faisuaCereals ma cereals
Vaʻaiga eseesePalu falaoa atoa

Anava (faigofie) carbohydrates faasaʻo tulafono

| faasaʻo tulafono

Meaʻai anapogi poʻo faigofie - o tuufaatasiga o mea nei e suamalie i le tofo ma e aofia ai le tasi pe lua monukaccharide molecula. O suālaʻau e faʻaaogaina e fai ma sui i meaʻai gaʻo.

O vailaʻau faʻamalosi faigofie e vaevaeina i ni vaega se lua:

  • Monosaccharides (glucose, fructose, galactose),
  • Faʻailoga (sucrose, lactose, maltose).

O a meaai e le oi ai ni vailaʻau gaʻo?

E leai ni meaʻai e leai ni mea inu gaʻo, sei vagana ai kofe, i le lauti, mo se faʻataʻitaʻiga, ua uma ona maua, e ui lava i ni laʻititi laiti (0.2 g mo le 100 g). Ae ui i lea, o fualaau faisua e mafai ona taʻua saogalemu o le maulalo. E aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, arugula, radis, asparagus, spinach ma le broccoli.

O le mea lea e aoga ai meaai ma e le afaina ai le fuainumera, e fautuaina e le au fai meaʻai e filifili mo ni mea gaosi suamalie e faʻafefeteina le tino ma tuʻuina atu se malosiaga malosi o le malosi. Ae ui i lea, o lo latou taumafaina e fautuaina ina ia faaitiitia i le mavae ai o le 17 itula. Afai ole laʻititi o le inisalini i le afiafi, ona amata ai lea o le somatotropin (aʻa growth hormone), lea e tumau ai le maualuga o le suka i totonu o le toto ma fesoasoani e aveesea le mamafa.

E le aoga le lafoaia o soʻo se gaʻo, e tatau mo le faiʻai (suʻesuʻega na faia e saienitisi Amerika mai le University of Tufts na faʻaalia ai o tagata na faia lenei mea na sili atu ona tofotofoina nai lo isi e taulotoina faʻamatalaga).

E fia ni gaʻo e te manaʻomia? O le tali i lenei fesili e mafai ona maua e ala i le pasi o le suʻega faʻapitoa i se pulou!

Carbohydrates i meaʻai: faigofie ma faigata

O vailaʻau 'oloʻo aofia ai i mea taumafa e matuā ese lava le tasi mai le isi. O nisi o meaola e aofia ai gaʻo vailaʻau faʻavave ma faigofie, ma o isi e aofia ai le gaʻo gaʻo, ma o isi e aofia ai ituaiga eseese. O nisi o ia mea e vave ona paʻu ma tuʻuina atu lo latou malosi i le tino (o vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie), ae o isi e sili atu le lemu (gaʻo vailaau faʻamalosi).

I le taimi lava e tasi, o le faʻaaoga masani o oloa e aofia ai le tele o vailaau faʻamalosi faigofie e taʻitaʻia ai i se faʻafitauli o le gasegase faifai pea - o le mea moni, o le tele o meaʻai gaʻo i totonu o le taumafataga e taʻitaʻia ai le gaʻo (aemaise lava i le manava ma ogavae), le atinaʻeina o le inisalini (o le laasaga muamua i ala i le maʻisuka) ma le gaʻo.

O a mea e faigofie ai gaʻo: lisi (laulau) o mea i totonu o oloa

Ina ia paleni le taumafataga ma maeʻa i ana tapenapenaga, e tatau ona iloa e uiga i vailaʻau o loʻo 'aina i meaʻai. O vailaʻau faʻamalosi ma faʻalavelave faʻalavelave o loʻo i ai se nofoaga taua i le taumafa a tagata taitoatasi. Ae ui i lea, e tatau ona e iloa e le gata i mea e gaosia ai meaai, ae ia malamalama foi ia latou mataupu faavae o faatinoga.

O le faʻamatalaga o "mea faʻatauvaʻa faigofie pe faigofie" e lauiloa tele i aso nei. La latou kulupu e aofia ai suka, fructose ma glucose. I le avea ai o se tulafono, o lo latou faʻaaoga e fesoasoani i le faʻaopoopoga o isi pauna.

O le galuega autu o le kulukose o le faʻamautuina lea o le metabolism masani o mea inu i totonu o le tino. Faʻafetai i lenei mea, e mafai e le faiʻai ona galue atoatoa, maua le malosi talafeagai. Taumafa meaʻai ma gaʻo maulalo, aemaise lava le kulukose, e tatau ona i ai i ni mea laiti.

O meaola faʻapitoa e aofia ai glucose e aofia ai:

Fructose o se ituaiga o fualaau suamalie. O lenei suamalie o se faʻaaloalogia masani i luga o le laulau a se tagata e maua i le maʻisuka. Ae ui i lea, o vailaau faigofie o loʻo iai i le fructose e mafai ona faʻalautele ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, ae i se vaega itiiti.

O le suamalie suamalie e maua ai se mea taua. E talitonuina foi o le faʻaofiina o lenei mea suamalie i le lisi o aso taʻitasi e mafai ai ona faʻaititia le faʻamaoniga o mea e le tatau ai (gaʻo gaʻo) i le taumafataga.

O le tofo o lenei suamalie e sili atu ona taʻua nai lo le suka faigofie. E talitonuina e ala i le faʻaaogaina o le sukasela i totonu o le taumafataga, e mafai ona ausia se faʻaitiitiga o mea e gaʻo ai le carbohydrate i meaʻai.

E leai ni meaʻai i lenei suamalie. A maeʻa ona ulu atu i le tino o le tagata, ona solo lea i lalo i le manava, ma o le mea e maua ai vaega ua auina atu i le fausiaina o mea tino.

O le taʻuina o vailaʻau faʻataʻavalegofie e tele lava ina uiga i le suka, ae o le mea moni o loʻo i ai le tele o mea e maua ai vailaʻau faʻasaina. O ia meaai e le o taimi uma e le aoga, ae ui i lea, e aofia ai le suka.

O suauu e aofia ai meaʻai e aofia ai mea e faʻafiafia ai, faʻamaʻa aisa, siamu, meli, meainu ma isi mea. Fualaau aina ma fualaau faisua o loʻo aofia ai le suauu e aofia ai meloni, beets, plums, tangerines, kāloti ma pika.

O le a le mea e afaina ai se ata tusi?

O le fili leaga o se ata matagofie o ipu ia, i le sauniuniga lea sa faaaoga ai le suka. O keke eseese, suamalie ma mea manogi suamalie e taua o meaai.

E le lelei le fesoʻotaʻi o mea taumafa taumafa i lenei mea taumafa ona o mea o loʻo aofia ai i totonu o le amio e patino lava: latou te ulu atu i le manava, lea latou te malepe ai i elemene taʻitasi.

Taua! O le suauu e vave ona gauai i le toto, ma mafua ai ona osooso malosi i le inisalini!

O le vaega autu o mea uma - gaʻo - e fesoasoani i le faʻaputuina o gaʻo. Ma o le lagona o le fiaaai, pe a uma ona 'ai meaai suamalie, ia faamanatu ia te ia lava i le taimi sili ona puupuu.

O a vailaau gaʻo vave?

O mea taumafa (poʻo le faigofie) gaʻo, o meaʻai ia e maua ai le itiiti ifo o numera o elemene (na o le tasi poʻo le lua molelaʻau, e le selau, e pei o vailaʻau faʻamalosi) ma e faʻapipiʻiina e le tino i le vave e mafai ai. I le tele o tulaga, o nei vailaau faʻataʻavale faigofie ua lauiloa le suamalie suamalie ma e faigofie lava ona suauu i le vai.

E le pei o vailaʻau faʻamalosi (masini malolo poʻo le fiber), o meaʻai gaʻo ia e manaʻomia na o ni nai minute e faʻaaogaina i le suka o le toto, e maua ai le malosi o le malosi ma faʻateleina ai le maualuga o le inisalini - o lona uiga o loʻo i ai se latou faʻamaumauga maualuga. Afai e le vave faʻaaogaina lenei malosi, o lona tele o le a alu i le gaʻo faʻaagaga.

O le a le mea e vave ai le gaʻo?

O faʻataʻitaʻiga masani o meaʻai gaʻo e maua ai le suka i ona faʻaaliga uma (mai i le laulau e sili ona lelei le suka ma le suka niu i jam, sukalati, meli ma suamalie suamalie), faapea foi ma le tele o falaoamata paʻepaʻe (aemaise lava falaoa, pasta, ma meaʻai suamalie). O le mea moni, soʻo se mea suamalie e 70-80% meaʻai gaʻo.

E taua le malamalama o le suka i lona tino mama na foliga mai talu ai nei. Ina ia mafai e le tino o lo tatou tuaa anamua ona maua se aofaiga o suka e tutusa ma le tasi o lelala, e tatau ona ia 'ai i le tele o mita o se laau e taua o le "sugarcanane". Meli, o se isi punaoa o gaʻo gaʻo vave, e masani lava ona mafaufauina o se meaʻai, e maua i na o tulaga tulaga ese.

Faʻateʻa Gaʻo Māmā: Fua o Mea Taumafa

Lisi Meaʻai Meaʻai a CarbohydrateLisi o Mea Gao Carbohydrate
laulau sukaeseese fatu
siaki ma faʻasaopi ma isi laumei
melifalaoa atoa o le falaoa
meainu suamalie masanilanu enaena
soʻo se taofualaau faisua
fua suamaliesuamalie suamalie
sua suanisi fualaau mamago
kāloti ma isi fualaau faisuanati
aisa kulimimusika

Matou te maitauina foi o le suamalie moli (tusa lava pe toe togi) o se punavai o meaʻai gaʻo, e pei lava o le moli moli. O se ipu vai o soo se sua o fualaau suamalie e toetoe lava o le suka o se cola masani. O le i ai o le vaitamini C ma le tele o filo meaai (fiber) e le mafai ona faʻaitiitia le afaina o le suka masani i totonu o fua suamalie.

E le gata i lea, o palu masani masani, e pei o se oloa e maua ai le gaʻo gaʻo (o loʻo i ai le maso, ae le o le kulukose) e tatau foi ona i lalo o le gauai faapitoa a i latou o loʻo mananaʻo e aveesea le mamafa - o le kuka o pateta o loʻo i ai se faasinoala maualuga. O le kulimi suamalie (pateta suamalie), lea e latalata i le pauka ma kāloti, e mafai ona avea ma ona sui.

Aisea e matautia ai le gaʻo gaʻo?

I le le lava o ni nai minute, o gaʻo gaʻo tele e matua faateleina ai le toto suka. Mo le faʻaaoga tatau o lenei suka, o le tino e faʻapipiʻi le insulin, faʻamalosia i latou e faʻaoga nei calorie mo manaʻoga o loʻo iai nei (e le gata i le gaioiga faaletino ma le gaioiga masani), poʻo le tuʻuina atu i latou i le gaʻo.

O le osofaʻi malosi i le suka o le toto ma lona faʻaitiitia mulimuli ane e faʻaalia ai se lagona o vaivaiga ma le vaivai, ua iloa e le toʻatele e pei o le fiaai. O lenei lagona patino lea e faaosofia ai le 'ai o se mea suamalie e faateleina ai le suka toto, e mafua ai le inu ma le gaʻo. O le mafuaʻaga lena e fai ma vaisu vave gaʻo gaʻo.

O le a le mea tonu e ono afaina ai gaʻo gaʻo?

O le aʻafiaga autu e mafua mai i le faʻaaogaina masani o atunuʻu tetele o meaʻai vailaau faʻasaʻo e aunoa ma le tulaga talafeagai o le gaioiga faʻaletino o le solia faifaipea o auala o le glucose. O le tino e pei o le a le "matau" le suka i totonu o le toto ma e le mafai ona faʻaaoga lelei. O le kulūkose o le toto e tulaʻi mai, faʻafefeteina uma le mafaufau ma le metabolism.

O lenei faamai ua taʻua o le "maʻisuka ituaiga 2" ma ua atiina ae i le tele o mataupu ona o se olaga le mama ma le le lelei o meaai, o le suamalie i fualaau suamalie eseese, oloa o le falaoamata ma fiva vaivai. O aʻafiaga e aofia ai le gaʻo, gasegase lautele ma le muscle, le faʻavaivai masani, ma le faʻamalo lemu.

Aʻau anapogi i luma o faamalositino

E ui lava i le mea moni o le tele lava o mea e faʻaleagaina ai gaʻo gaʻo i le masani ai o le tino, e mafai ona aoga mo tagata taʻaalo. A faʻaaogaina le 20-30 g o meaola suamalie faigofie 20-25 minute ao leʻi amataina aʻoaʻoga malosi, o le aotelega o le faʻatupulaia o le faʻatinoga, fesoasoani i le faʻatinoga lelei o aʻoaʻoga. O le mea moni, o vailaʻau gaʻo vave e avea ma suauu mo maso.

I le isi itu, o le faʻaaogaina o meavaʻavaʻa faigofie aʻo leʻi faia se taʻaloga mo le mamafa o le mamafa ua toetoe lava a taofia uma ai le faʻaaogaina o gaʻo. O le mea e leaga ai, o mea taalo e pei o Powerade ma Gatorade (na faia e Coca-Cola ma PepsiCo) e aofia ai le tele o suka ma e le o faʻamalosia le fautuaina mo i latou e mananao e aveesea le mamafa ma le cardio.

O oloa e aofia ai vailaau faʻasaʻo (pe faigofie) o le suka ma le meli, e pei foi o asikulimi, pusa, fualaau suamalie ma fualaau faisua ma meainu eseese (mai i suamalie suamalie, e faaiʻu i "taaloga" vavalo). O faʻataʻitaʻiga o vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa o gaʻo, pi ma leki, fualaʻau lanumeamata ma isi pasta.

Carbohydrates e faigata ma faigofie: lisi o oloa, laulau.

Fai se aso manaia tagata uma! O le mea nei o loʻo ou tusia e uiga i gaʻo meaʻai: faigofie ma faʻalavelave, pe faapefea ona ese mai le tasi i le isi, le auala e tatau ona sili ai.

O gaʻo gaʻo o le punavai sili lea o le malosi mo o tatou tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faiʻai e naʻo gaʻo meaʻai e maua ai le malosi. Ae i le lalolagi faʻaonaponei o loʻo i ai se faʻafitauli: e tele naua meaʻai i le tatou meaai. E tele naua e le mafai e le tino ona liua uma i latou i le malosi. E leai ni mea e gaosia ai gaʻo meaʻai, e pei ona matou manaʻo ai, ae o loʻo teuina i le tino o gaʻo. I aso nei, o le fuainumera o le mamafa o tagata matutua o loʻo faʻaauau pea ona tuputupu ae, ma e aoga lenei i soʻo se va fealofani ma tupulaga uma. Faʻalogo lelei i tamaiti o aso nei. Toeitiiti o le kuata o latou ua iai ni faafitauli i le mamafa tele. Ma o le mafuaaga autu o lenei mea matautia o le sili atu lea o gaʻo i le taumafataga. O se mea e sili atu, o le mea moni, o mea faʻataunuʻu faigofie ...

O vailaʻau faʻamalosi faigofie o monosaccharides, faigofie i le fausaga, faigofie ma vave ona gauai. A e 'ai meaai e tele ai mea inu gaʻo, ole gaʻo (glucose) e oʻo ile toto. E tele mo le taimi e tasi ... Inisalini, o le hormonone oona, e faatonutonu ai le aofaʻi o suka i totonu o le toto. E vave ona ia aveesea le glucose maualuga ina ia leai se taimi e afaina ai le soifua maloloina. Ma o le sili atu o le ate o loʻo faʻaaogaina i totonu o tupe mama, lea e le mafai ona faʻatapulaaina. E naʻo le 2,000 kcal e mafai ona teuina i le ituaiga o glycogen i le ate. Glycogen e masani lava ona faʻaaogaina i mataupu o le fiaai.

O vailaʻau faʻamalosi faigofie e lelei tele pe afai e 'aina i latou ao lei faia le toleniga mamafa. Ona faʻaalu lea o le malosi malosi.

O gasegase faʻalavelave o polysaccharides. E sili atu le faigata o le carbon and water integrated. E umi le vevela, o le suka e le ulu i le toto i le taimi e tasi, ae faasolosolo, i ni vaega laiti.
O lenei mea e fesoasoani e faatumauina se lagona o le nofo fiafia mo se taimi uumi, e aloese ai mai fesuiaiga i le suka ma le faʻasaina o le inisalini. O le a maua e le tino le malosi talafeagai mo se taimi uumi, ae le o mea uma i le taimi e tasi, e pei o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie.

Mo le soifua mālōlōina, e manaʻomia lou tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai gaʻo vailaau faʻamalosi!

Aʻo fai lau 'aiga o le taeao, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma ni mea inu gaʻo (tea ma le pa, vave pusa), o le maualuga o le suka o le suka o le a maualuga. I le taimi nei, o le pancreas e amata ona maua le inisalini ina ia mafai ai ona gaosia lenei kulukose. O le glucose o le sili atu e afaina ai le soifua maloloina lautele. O tagata ei ai le maualuga maualuga o le suka e muaʻi tuʻuina i le maʻisuka, o le fatu fatu, atherosclerosis, faamaʻi fatu, tauaso, ma le mamafa. O le inisalini e vave faʻaitiitia ai le suka maualuga, o se taunuuga o lea mea tatou te amata lagona ai le fiaʻai, tatou te le lava le malosi. Ma matou toe aʻapa atu foi i sukalati (lole, keke, pusa). O lea tatou te oʻo atu ai i se liʻo mataʻutia. O vailaau faʻamalosi faigofie e fai ma vaisu, aua o le auala vave lea e maua ai le tele o le malosi, e ui lava e le umi.

Ina ia motusia lenei liʻo leaga, e tatau ona e amata lelei lau aso, ia 'ai lelei le taeao. E i ai se mea e ese mai luga o lenei mataupu, faitau i ai iinei. E le gata i lea, mo meaʻai e te manaʻomia e filifili ai meaai o loʻo i ai ni mea gaʻo maulalo ina ia mavae le itula e te le faʻanatinati atu i soʻo se meaʻai leaga.

E le gata i lea, e manaʻomia ona aʻoaʻoina fanau e 'ai saʻo mai le laʻititi, e taʻu atu ia i latou meatotino o oloa. O le taimi nei i le lalolagi i aso uma e 200 tamaiti e pauu i le maʻisuka ituaiga 2! Ma o lenei, e tatau ona maitauina, o se tausaga matua. I aso ua mavae, o tagata na aulia le 50 tausaga le matutua na maʻi i le maʻisuka aua o le a leai se tele o mea leaga na tumu i le suka. O le taimi nei ua tele naua mea tatou te faʻateleina nei o meaʻai faʻataʻavalevale ma e le o faʻaaluina le malosi tatou te 'ai, o le mea lea o faafitauli.

E tatau i se tagata matua ona 'ai mai le 150 i le 400 kalama i le aso. gaʻo. Ole tau e faalagolago i le taumafa taumafa. O lenei aofaiga, e 80% e tatau ona avea ma mea gaʻo faʻamalosi.

Glycemic index, poʻo pe faʻapefea ona iloagofie le faigofie mai i gaʻo gaʻo.

O meaai eseese e faateleina ai le maualuga o le suka i le fesuiaiga o tikeri. Fiber - o se vailaʻau faʻamalosi - e fesoasoani e pulea le maualuga o le suka. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fualaau aina e aofia ai le fusi - o se vailaʻau faʻamalosi faigofie, ae o loʻo aofia ai foi le fiber - o se vailaʻau gaʻo tele e puipuia ai le fructose mai le vave ona tagofia.

O lea e mafai ai e tagata ona iloa po o fea meaʻai e mafua ai ona oso i le suka toto ae leai, na latou maua mai le manatu o le glycemic index (GI). O le faavae o le kulukose - o lona GI o le 100. Low GI - e oo i le 40, mai le 41 i le 69 - ala, 70 ma luga - maualuga. E tatau ona tuʻuina atu i ai meaʻai i le maualalo o le GI, faʻaʻatau i meaʻai talafeagai ma, pe a mafai, ia 'alofia meaai ma GI maualuga.

O mea taumafa i le maualalo o le GI e le mafua ai le faateleina o le suka toto, e mafai ona 'aina e pei lava o oe. O meaai maualuga GI, i le faasologa, e matua faateleina ai le suka.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o gaʻo: o se lisi o mea taumafa maualuga ma maualalo

Carbohydrates o se vaega taua o meaʻai a se tagata. O meaʻai e faʻamalosia ai i latou e le gata ina maua ai le tino i le malosi, ae o loʻo i ai foi se sao taua i le tele o faiga taua i totonu. E masani lava, o tagata e taumafai e aveesea le mamafa e faia le filifiliga sese e aloese mai meaʻai gaʻo mai a latou meaʻai. Latou te le o iloa le afaina latou te mafua ai i le tino e ala i na taga.

O le fiafia mo ia ituaiga meaai na mafua ai ona aafia i le ate ma le pancreas i le tele o tagata. E le gata i lea, ile aveesea atoatoa o oloa gaʻo mai le lisi, e mafai ona e faʻaleagaina le metabolism i le tino e tatau ona e toe faʻafoʻi le paleni leiloa i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi mo se taimi umi.

Ae faʻafefea e uiga i le masani masani o meaʻai e gaʻo ai meaʻai i totonu o meaai o se auala tuusaʻo e maua ai le mamafa? O le mea moni, e le faigata tele mea uma! Soʻo se tagata faʻamalositino talafeagai o le a taʻu atu ia te oe e tatau ona iloa le eseesega o vailaʻau faʻamalosi ma le soifua maloloina ma gaʻo gaʻo, o gaʻo gaogao gaogao ma e le tauaveina se mea lelei mo le tino.

  • O vailaau faʻamalosi (monosaccharides) e naʻo le mulimuli.
  • Carbohydrates o faʻalavelave masani (disaccharides) ma faʻalavelave (polysaccharides) o loʻo maua i meaʻai maloloina.

Mo le faigofie, o se aganuʻu le fuafuaina o le tikeri o le "aoga" o se oloa gaʻo i totonu o le carbohydrate e ala i le maualuga o le faʻasologa o igoa. I lalo ifo o lona faailoga, o le sili atu foi ona lelei o lenei meaai mo tagata e popole i lo latou ola maloloina ma mataʻituina o latou foliga vaaia. O le maualuga o le faasino igoa, o le sili atu le faigofie o le gaʻo i totonu o le oloa. O le mea lea, e sili le lelei ona 'ai na o na mea taumafa pe mafai foi ona teena atoa.

O oloa ia e aofia ai vailaʻau faʻamalosi faʻalavelave e faʻagesegese lemu i le taimi o le lomiina, tausia o le maualuga o le suka i totonu o le toto, e puipuia ai ona paʻu faafuaseʻi. Latou te tuʻuina atu i le tino le aofaiga talafeagai o le malosi mo sina taimi.

O vailaau faʻataʻavalevalea faigofie e gasegase toetoe lava i le taimi lava lena, ma maualuga le maualuga o le suka i le toto. Le mafai ona faʻaalu vave le tele o le malosi, o le tino e liua le kulukose i le gaʻo, ma o le faʻatupulaia o le mamafa o le mamafa e amata vave ona maua le malosi.

O a meaai e maua i gaʻo? Afai e te amata lisiina mea uma, ona oʻo loa lea i le lisi umi. I le aoteleina, e faigofie ona e manatua o loʻo i ai i le tele o fualaau suamalie, o mea e tao mai le falaoamata, o masini ma pateta, i fualaau aina ma fua. I oloa gaosi susu o loʻo i ai i le ituaiga lactose (susu suka). Ae e tatau ona manatua o eseesega o meaola manu e aofia ai le cholesterol, ma o latou uiga e le masalomia. Mo le mafuaʻaga lenei, o tagata o loʻo ola i se soifua maloloina lelei ma meaʻai e sili ona fiafia e faia a latou lisi mai meaʻai.

E tatau ona maitauina e toetoe lava o meaʻai uma e aofia ai gaʻo. O oloa e eseese naʻo le aofaʻi o nei vailaʻau ma isi vaega i totonu o la latou fatuga, faʻapea foʻi ma le faʻasologa o le glycemic index. O loʻo i ai ni gaʻo faʻamalosi e oʻo lava i le lau salati!

Ina ia i ai i taimi uma se manatu manino o le a le mea tonu e taoto i luga o le ipu, o le toʻatele e fai se laulau o na oloa e faʻaaogaina e faʻaaoga. I le taimi lava lea e tasi, o le aofaiga o carbohydrates mo le 100 g e matauina, mo se faʻataʻitaʻiga, lau falaoa e sili ona e fiafia i ai poʻo se falaoamata faʻailo maloloina, meli masani poʻo vine fou. I le faʻaaogaina o lenei laulau, e faigofie ona e pulea le aofaiga o mea o loʻo aʻafia i le tino, tuʻuina atu mea nei:

  • ina ia faʻaitiitia le mamafa, e tatau ona faʻatapulaaina oe lava i le 60 g o meaʻai gaʻo i le aso,
  • pe afai o le mamafa o le masani, o le 200 g o meaʻai e maua ai le gaʻo e mafai ona faʻatagaina oe e tumau i foliga atoatoa, pe afai e le oona le gaʻo meaai,
  • 'ai mea taumafa ma gaʻo i le sili atu i le 300 g i le aso, e mafai ona e matauina le faateleina o le mamafa o le mamafa.

Taua: o se ipu o le oatmeal rich in carbohydrates complexes e mafai ona tuʻuina atu se lagona o le atoaga mo le tele o itula i luma, o le tuʻuina atu o le tino i le malosi.

I le taimi lava e tasi, o le pata suka o le falaoamata paʻu o le a faʻafefe ai le fiaai mo le sili atu i le afa itula, ae faʻafetai i le maualuga maualuga o le faʻasologa o mea (gaʻo vailaau faigofie) o le a vave ona faʻalelei i luga o le puʻu poʻo le sulu i le tino o tupe teu.

O le aofaʻi maualalo o meaʻai gaʻo (mai le 2 i le 10 g mo le 100 g) e maua i meaʻai, e pei o le:

  • aniani, aniani aniani, lanu, lanu mumu,
  • kāloti, paukini, zucini, seleri - aʻa ma fatuga,
  • paʻu paʻepaʻe, fuluʻilaʻau, pulupulu Brussels ma le broccoli,
  • kukama, tamato, fufulu ma susulu,
  • letusi o soo se ituaiga ma soo se isi lava greens,
  • lemoni, fualaau aina, oran ma tangerines,
  • opu aisa, pears, plums, peaches, apricots ma nectarine,
  • suamalie ma melons
  • fualaau suamalie
  • musika
  • fualaau faisua masani.

O se aofaiga tele o mea inu (10 i le 20 g mo le 100 g) o loʻo i ai i meaai nei:

  • beets, pateta,
  • suamalie suamalie ma vine,
  • suamalie suamalie
  • mati
  • natura (ae le mai pusa ma afifi) fualaau suamalie ma sua e aunoa ma le suka.

  • fatuga atoa o falaoa e leʻi faʻafefeteina,
  • halva, sukalati malulu,
  • pulu mago ma pulu lanumeamata fou, sana,
  • O pi e mumu, piniki, paʻepaʻe ma laumei uma.

O le maualuga o le maualuga o carbohydrates (mai le 65 g mo le 100 g o oloa) e matauina i meaʻai e pei o:

  • caramel, susu sukalati, suti ma isi suamalie,
  • sugar granulated, suauu faamamaina, suauu,
  • kuki, keke, falaoa, keke suamalie ma isi meaʻai, meaʻai suamalie,
  • fualaau mamago - laʻau, apricots mago, vine, aso,
  • meli masani
  • faʻasao, lapisi, marmalades, jams,
  • pasta
  • buckwheat, rice, karite, millet, oats ma isi cereals.

E pei ona mafai ona e vaʻaia mai i lenei lisi, o le vaega o oloa gaosi maualuga e aofia ai e le gata o sima le lelei e leai se mea naʻo se mea e maua ai le mamafa, ae o fualaau mamago lelei ma le meli ma fualaau aina e tatau ona lelei i se soifua maloloina lelei.

E filifili e tagata taʻitoʻatasi meaʻai e kuka ai ma 'ai mo le' aiga o le taeao, 'aiga o le aoauli poʻo le' aiga o le afiafi, aua e le gata o ona foliga vaaia o le a faalagolago i lenei mea, ae, muamua, o le setete o le tino, le lelei o le faʻatinoga o ona totoga uma, ma, soifua manuia, lagona ma faʻatinoga. E manaʻomia lou faʻaeteete e uiga ia oe lava, ma o le laasaga muamua i lenei mea o le filifilia ma le faaeteete o ipu.

E masani ona fautuaina oe e le meaʻai taumafa e te mulimulitai i se tasi tulafono faigofie e taofi ai le mamafa i lalo o le puleaina. I le tulaga masani, o le lisi mo le aso e tatau ona vaevaeina e pei ona taua i lalo:

  • toetoe o le lua-vaetolu o taumafataga e tatau ona tamaoaiga i le maualalo o masini gaʻo,
  • o sina mea itiiti ifo nai lo le lona tolu o meaʻai protein,
  • o le vaega sili ona totoe o gaʻo, e aunoa ma se tino e le mafai ona faia.

O se isi pito taua tele mo le faia o se meaai lelei: o meaai e maualuga i le gaʻo o le a sili ona aoga pe afai latou te i luga o se ipu i le taeao. Mo se faʻataʻitaʻiga, 'ai le fala falala ma fualaau mamago mo le' aiga o le taeao, e le mafai ona e popole i le fuainumera ma e le manatua e uiga i meaʻai ao lei faia le 'aiga o le afiafi.

Mo le taumafataga o le aoauli, pea po o le pi pi ma le falaoa atoa o falaoa ma fualaau faisua fou e atoatoa. E mafai foʻi ona e togafitia oe lava i laʻau tila poo se teuteuga o le rosehip ma se fasi o fualaau mamago poo se sipuni suamalie o le meli. Ae o le 'aiga o le afiafi e mafai ona aofia ai anufe puʻu ma se mataua o le suālaʻau fuālaʻau ma le salati lanu meamata, talu ai o le protein,' ai i le afiafi, o le a avea ma mea mo le fausaga ma le toe faʻaleleia o le tino.

Ae o "mea matautia" gaʻo, aemaise lava, ituaiga uma o laʻau suamalie, lea e aofia ai gaʻo (keke, suti ma fufulu kulimi, ma isi), ona sili atu lea ona lafoai atoa le faʻaaogaina o ia oloa. E le gata ina leai se aoga, ae e matua afaina foi.

Afai tatou te talanoa pe o fea mea "sese" o gaʻo i totonu o le tele o mea, ona mafai lea ona faapaleina le lisi o mea e gaosia e aunoa ma le faʻaaogaina i le suamalie suamalie ma meaʻai vave.

O lenei mea e matua "mate" meaʻai, tumu i sugu, gaʻo ma le faʻasao ina ia oʻo lava i se tino ola maloloina e le faigofie ona faʻafetaui taunuuga o sea taumafataga. E le gata i lea, o meaʻai gaʻololosi e fai ma vaisu. O le tele, o le faʻaaogaina i ai, ma le faigata tele ona faʻaumatia le naunau mo nei ipu. Filifili le mea sili! Filifili le aoga!

Faʻamalosi faʻamalosi gaʻo: foliga

O vailaau faʻamalosi faigofie e masani ona faʻatusalia i luga o monosaccharides vave digestible ma faʻafefe. O lenei faiga e vave ona o lona faavae o le kulukose ma le fructose.

O ia elemene e faʻaaogaina i le tao, o fualaau faisua po o meaʻai susu. E le mafai ona latou amio ese ona o la latou fausaga faigofie.

Faʻalogo lelei! O meaʻai faʻavave pe faigofie e matua afaina ai tagata o loʻo nonofo faʻatasi.

O le vave gaosiga o taumafa i se siosiomaga nofofua e fesoasoani i le faateleina o le toto maualuga o le suka. Pe a pa'ū lona tulaga, e lagona e se tagata le fiaaai. I lenei tulaga, o vailaʻau e le faʻaaogaina ua liua i le gaʻo.

Ae ui i lea, i lenei faagasologa, e tasi le mea manaia: faatasi ai ma le le atoatoa o le carbohydrate, ua lagona e le tagata le vaivai ma ua moe pea.

Faʻalogo lelei! O le faʻaaogaina o vailaau oona i le tele o mea e fesoasoani i le atoaga.

Tuua Lau Faamatalaga