Atherosclerosis o toto toto o lima: faailoga ma togafitiga

Mo le faigofie, fomaʻi gasegase atherosclerosis i ni vaega: o lea latou te taulai atu ai i vaega sili ona afaina o le moega lapisi. O le faʻavasegaina faʻavaomalo o faʻamaʻi e aofia ai le atherosclerosis o le aorta, arteries o le fatu, faiʻai, inumaga, vae. E tele mea na tusia e uiga ia i latou, ma e itiiti lava le taulai atu i se faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis o vaʻa pito i luga.

O le a le atherosclerosis o pito i luga

O le mea moni, o le atherosclerotic leva e atiina ae i le taimi lava e tasi i fusi uma o loʻo aofia ai filafiti o loʻo i luga o latou laulau. E na o vaega eseese lava o suiga o le toto e i ai le eseesega o le faigata, o le mafuaʻaga lea latou te faʻavasega ai le faʻamaʻi. Ma i lenei faavasegaga, o le atherosclerosis o arteries o pito i luga e maua ai se nofoaga patino, e ui lava e le o salalau solo i le tuueseeseina.

Afai e mafai ona matauina suiga i le puipui lapoa mai totonu, ona mafai lea ona matou sailia suiga o laasaga faagasologa.

  1. Vaega o lipid ma sisi e masani lava e le afaina ai le tafe o le toto i luga o le tino, talu ai e le suia ai le lautele o le lumenia lumanaʻi. O le laasaga muamua lenei o le atherosclerosis, lea e maua mai ai gaʻo (muamua "cholesterol"), o palatini ma o latou faʻalavelave i totonu o le puipui vascular.
  2. I totonu filorous plaque stages siama o le gaʻo-penefiti faʻapena e tupu mai i mea faʻafesoʻotaʻi, ona sosoo ai lea ma tamai vaa. O le papa ua maeʻa i totonu o le lumen ma faʻasalalau i se vaega. O faʻalavelave faʻamaʻi e masani lava ona iai i nofoaga o le toto vortex, o lona uiga, i vaega muamua o arteries e maua mai i mea tetele.
  3. O le isi laasaga o le atheromatosis - na afua mai i le pala o fale na faʻapupulaina ma tupu aʻe i le puipui tele. O le fata e loloto, e oo atu i le pito i fafo o le faga, ua afaina i le toto o le toto, ma ua galo. Ae o lona pito i luga, o le integumentary layer o loo i ai pea.
  4. I lalo o le aafiaga o le tele o le tafe o le toto, lea e faʻapupula foi ona o le faʻaititia o le lumenia o le vaa, faʻatafunaga faʻamaʻi ma le faʻaleagaina. Uluai o le isi faʻalavelave faigata o le atherosclerosis. I lenei tulaga, o tagata thrombotic e pipii mausali i le mea na faaleagaina o le atigi totonu o le faga, ma faaitiitia ai le maualuga o lona lumen.
  5. O le tulaga aupito sili ona faigata - faʻatusatusaga. Faatasi ai, o le lime o loʻo teu i totonu o le nofoaga ua afaina, ma tuʻuina atu i le vaa se ponaivi e tutusa. O fua o pito i luga ua maeʻa ona le tali lelei i suiga o le toto, o le a avea ma mea e pala, o le a faasolosolo malie lava le vave o le lumen. O le atherosclerosis e taua o le faʻamaofiofia.

O vaʻa o le pito i luga o loʻo i ai filo faʻasolo i le puipui e aofia ai le axilla ma le brachial. O latou laʻau e fafagaina e le gata o masini mūmū o le lima, ae o ponaivi foi, fausaga o le tauau ma le tulivae, pipii laiti o lima o lima. O le mea lea, o suiga e fesoʻotaʻi ma le le lava o le toto e faʻaaoga foi i nei faʻatulagaga faʻatekonolosi.

O le atherosclerosis e taʻua o se faʻamaʻi matua, ae o ona laasaga muamua e tausia foi i pepe faatoa fananau mai. E moni, i le lumanai, lipid spots and stripes i tamaiti e foia. I tagata matutua, o le taimi o le atinaʻeina o togafitiga e mama aʻiaʻi ma faalagolago i le tele o mea.

Faailoga ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o togafitiga

  1. O le uluaʻi laasaga o le atherosclerotic faʻamaʻi o le pito i luga e masani ona mafua ai lagona lagona. E faʻaalia mai i le vaivai o tamatamailima ile tau malulu poʻo timuga, talu ai o fusi lima e sili ona mamao mai vaʻa tetele.
  2. O se taunuuga o se faʻaitiiti vaiti o le lumenia o le lumenisi ma se paʻu filo, o le "muamua" logo muamua: o lima e faigofie ona vaivai, vave ona paʻu i se tulaga le toʻa, latou te lagona le mamafa, e le o maitauina muamua.
  3. O le atherosclerosis o vaʻa i le laasaga o le atheromatosis ua uma ona faʻaalia e ni faʻamaoniga patino o le matelaina o le okesene o meaʻoʻo o pito i luga. O numera nei e aliali mai e oʻo lava i le malolo, o le faʻaitiitia o le vevela ma le leai o se paʻu o le paʻu, faʻavave taimi.
  4. O le faʻafitauli faigata o loʻo faʻamatalaina e se ata faʻapitoa faʻamalosi. O nei faailoga e sili atu ona faifaipea ma ua faateteleina, o faailoilo o le le paleni o mea o le lima ma le lima o le a tupu - afaina o lauulu, fugalaau, mago, vevela ma le paʻu o le paʻu, mafiafia ma le faapipiiina o fao, o maʻi gasegase faigata e mafai ona tupu.

O se faʻalavelave mataʻutia o le togafitiga o le necrosis (gangrene) o masini mūmū o le pito i luga ona o le faʻamutaina o le tafe toto i totonu. E sau faatasi ma le tiga tele ma e masani lava ona muta i le inu o le toto.

O le teuina o mea mai fafo i totonu o le puipui lapoa e le mafuatiaina e ala i le faateleina o le anotusi o le "leaga" cholesterol i le plasma o le toto e ala i le solia o le fua o ana mea uma. Ma o aʻafiaga lamatia o le atuatuvale, leaga meaai paleni, vaisu leaga. Atherosclerosis ma nisi o faʻamaʻi e faʻaalia: faʻalavelave faʻaleagaina o le lipid metabolism, hypertension, maʻi o le maʻisuka.

E tele auala e iloa ai se faʻamaʻi e fetaui lelei le tasi i le isi. Muamua, e faia e fomaʻi suʻesuʻega o suʻesuʻega faʻamalositino, e fuafua ai le pulupulu o le faʻalalalalala pe a uma faʻamalositino faigofie mo le pito i luga. Ae o nei suʻega e leʻo faʻamautinoa tonu le nofoaga o le vailaau. O le mea lea, o le tele o metotia faʻaogaina e faʻaaogaina: x-ray faʻasesega ma suʻesuʻega ultrasound o vaʻa lima, faʻatulagaga faʻasolosolo, faʻasalaga mageta.

O le a le atherosclerosis o vaʻa o pito i luga

O le vaeluaina o le atherosclerotic leions o vaʻa pito i luga e tupu i tulaga tulaga ese. O isi vaega e sili atu ona faigofie nai lo le malologa, ua uma ona fuafuaina e uiga o le tino. E tusa ai ma le ICD, o se aganuʻu le vaʻaia eseese o faʻamaʻi pipisi o pito i lalo.

O le pathogenesis o le faʻavaeina o se mea muamua atherosclerotic plate i le pito i totonu o se faga. Ma, o le tuputupu aʻe o le tino o loʻo tupu aʻe i le faʻamaʻi o le tino, lea e faʻalavelaveina ai le lumenia o le vaa. O elemene faatulagaina o le toto, aemaise lava, o platelets e faasolosolo malie lava ona nofo i le tuputupu ae. O le mea lea, i le aluga o taimi, o le atherosclerotic plaque e tupu. E le gata i lea, ua faia i luga o le tele o le vaega atoa o le puipui lapisi.

O le tele o le tuputupu aʻe o loʻo faasolosolo malie mai i le taua, o lona uiga, e lamatia le tapunia o le lumenia o le toto, tuʻuina meaʻai e aunoa ma se meaʻai. O sea atinaʻe o le faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu i se faʻamaoniga o le taofiofia o le atherosclerosis.

O lona uiga o le vaa ua aafia ua le toe mafai ona pasi le toto i le aofaʻi talafeagai e mautinoa ai le atoatoa o le faʻatinoga. O le localization o le alatele o le alalaupapa e fuafua ai le ata o le maʻi.

I le faaopoopo atu i faʻamaoniga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, o faʻamaoniga o faigata i faʻamalosi faʻamalosi, gasegase lautele, ma le faʻaogaina o le okesene le matelaina o le tino.

Mafuaaga o suiga ole atherosclerotic

O mafuaʻaga o papa i luga o le puipui o loʻo i totonu o le fale e eseese. E maua i vaega eseese.

O le faʻaleagaina o le matafaioi a le faʻavae mo le atinaʻe o le atherosclerosis e mafai ona taʻalo:

  • afaina
  • cardiovascular disease
  • maʻisuka malosi
  • ulaula
  • ava malosi
  • lipid metabolism disorders,
  • olaga soifua
  • tulaga faigata e tuufaatasi ma tulaga taua,
  • gasegase gasegase.

O le tele o gaʻo ma gaʻo i totonu o le tino ma meaʻai e taʻitaʻia ai le faʻapipiʻiina o siama faʻapitoa e le gata i nofoaga masani, ae o luga foi o puipui o maʻa. O lenei mea o le a avea ma mea e gata ai i le atiaʻe o le atherosclerosis, lea e faʻalavelaveina ai le gasegase o faʻamaʻi o le muscle autu o le tino.

O se fatu e galue i faigata, maualuga maualuga o le toto maualuga e aofia ai le hypercholesterolemia (tele toto lipids) e faia ai le puipui vascular wall. E faʻatupulaia ma se mea faʻapipiʻi, e mafai ona faʻaitiitia ai le saoasaoa, toto atoa.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga e afaina ai vaʻa o le tino atoa. O aʻa ma lala o le vaʻaia e sili ona afaina.

O lenei mea e sili atu ona faʻateleina ai faʻamatalaga o le faʻaititia o le toto toto i vae. Faailoga o le atherosclerosis o le pito i luga e le matua ogaoga, ae latou te faʻaitiitia ai le lelei o le ola o le tagata maʻi.

O le ulaula, ava malosi, o se olaga e le o aofia ai ni gaoioiga faʻaleleia talafeagai, o se paleni paleni e vave ona avea ma mafuaʻaga o foliga vaaia o maʻi fomaʻi, fatu fatu, le atiaʻe o atherosclerotic suiga i laina toto.

Faailoga o le maʻi

O le atinaʻe o faʻamaʻi faʻamaʻi o le maʻi e tupu malie. E mafai ona faʻatuina le tikeri o le alofa vavalalata ma se sootaga vavalalata tele. E tatau ona faia se suʻesuʻega faʻamoemoe e faʻaaogaina ai meafaigaluega a le vailaʻau faʻamaʻi faʻaonapo nei.

E masani ona taliaina e iloa ai le va o vaega o le faʻamaʻi, lea e faʻaalia i se tuufaatasiga o suiga o le falemaʻi ma le faʻaleagaina:

  • O le laasaga muamua e faʻamanuiaina i le tino. E le o matauina faaaliga, sei vagana ai le malulu o lima i le malulu, faateleina le lagona i le maualalo o le vevela. I le tulaga o le tino, o suiga e faatapulaa e ala i foliga vaaia o se tamai tuputupu ae i luga o le lapisi lapoa, lea e toetoe lava a le faʻafefe i totonu o le lumenia o le vaa.
  • O le laasaga lona lua e faʻamanuiaina ile tino. O lenei mea e faʻaalia i le tele o le faʻaalia i le malulu, o le vevela o le vevela, o le faʻaitiitia o le lagona o tamatamailima o lima, aʻo vaivai lima vaivai i le taimi e fai ai galuega faaletino. O le lapisi lapisi ua faʻamafiafia, o se paʻu maʻaleʻale o loʻo faʻapipiʻiina i luga o le fata, e vavalalata le lumen.
  • O le tikeri lona tolu o le atinaʻeina o suiga faʻapitoa o loʻo faʻaalia i se faʻalavelave matuia i le gafatia e faʻaalia ai gaioiga faigofie o vaega pito i luga, o le paʻu o lima, o le muaʻi lima e sili atu ona vevela, o le lanu o le paʻu e maua ai le lanu. Pain, paresthesia, faʻalavelave, faʻalavelave i le maʻi ile malologa, ao malolo le po, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le popole popole, faʻaitiitia le taua. I lenei laasaga, ua toetoe lava a tapunia le lumenia o le vaa, ua na o se vaega itiiti o le toto e mafai ona foia ai le faalavelave. O le limite o le lua e le lava, lea e mafua ai ona faigata i le toto. O le innervation ua faʻalavelaveina, lea e faʻaolaina ai le atinaʻeina o faʻaʻailoga o le neurological.
  • O le fa lona fa o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai i faʻafitauli ogaoga o le falemaʻi, o le atinaʻega o suiga o le tino, suiga, o le oti, e mafai. O le cyanosis o le paʻu ua taʻua, o malulu e malulu i le paʻi, o le lagona faʻaitiitia o le a mafai, o le le atoatoa ua toetoe lava a leiloloa uma, ma o loʻo mafai ona atiaʻe ai maʻi papaʻi. O aʻafiaga e aʻafia i le atherosclerosis i lenei laasaga e leai se kiliaina saoloto mo le tafe toto, lea e tau atu i foliga vaaia. Faʻafeʻau faʻapitoa ma leai se lagona.

O le saoasaoa o le fesuiaiga mai le tasi laasaga i le isi e faalagolago i le tele o mafuaʻaga e aafia ai le soifua maloloina o le tagata maʻi: togafitiga o le genetics, ituaiga olaga, meaai paleni, le i ai o masani leaga, gaoioiga faaletino.

O le atherosclerosis o le pito i luga: faailoga ma togafitiga

Atherosclerosis o le mafuaʻaga taatele lea o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻasalaga masani o faʻamaʻi pito i luga. O le mafuaʻaga lea e manaʻomia ai se tali vave ma togafitiga ogaoga ma faʻamaoniga o le atherosclerosis o vaʻa pito i luga.

Faʻataʻituina le vavalalata poʻo le faʻalavelave e mafua mai i le faʻatonuina o le atherosclerotic e faʻaitiitia ai le toto i le pito i luga ao faʻamalosi pe malolo. O se faailo o foliga e aliali mai, o lona mamafa e faalagolago i le maualuga o le aʻafiaga ma le avanoa faʻasalalau avanoa.

O le mea lea, o faʻamaoniga e mafai ona oʻo mai i le tiga i le malologa i faigata pe a liliu le lima, faʻapipiʻi mea laiti i le lima, ma le taimi foi e taumafai ai e faia ni taʻavale afi.

O le vailaʻau o le pito i luga o le tino o se maʻi gasegase e oʻo atu i le vavalalata ma le faʻamaʻaʻaina o arteries e maua ai le toto i lima. E faʻaitiitia ai le tafe o le toto, lea e mafai ona faʻaleagaina ai neura ma isi masini.

I le aluga o taimi, o le tino o le a amata ona faʻafefe le toto mai vae (lima, vae) ma le paʻu i isi vaega o le tino, e pei o le pusa ma le manava.

Soo se meaola mai fafo e faʻapupulaina i totoga ma fusi o le tino o le a oʻo atu ai i le faʻalavelave i faiga faavae o le tino:

  1. fatu fatu
  2. gasegase
  3. faʻamaʻaʻaina o le tino ma fusi maʻa,
  4. paʻu masi i totonu o sooga, ma isi.

O le mafuaaga lena e tatau ai ona amata togafitiga le atherosclerosis o pito i luga i le vave e mafai ai, ma mo lenei mea e tatau ona e iloa manino le va o faailoga o le maʻi ma iloa poʻo le fea togafitiga e sili ona aoga.

Auala e togafitia ai le atherosclerosis o lima

O lenei faʻamaʻi e sili atu le faigofie ona puipuia nai lo le togafitiga mo ona taunuuga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e usitaia fautuaga nei:

  • e faia taʻaloga
  • 'ai paleni
  • taofi le inu pia ma ulaula sikaleti,
  • faʻamalositino le polokalama puipuia
  • tauivi popolega
  • faateleina le tetee atu o le tino popolega i aafiaga o mea e le fiafia ai,
  • fuafua lelei le taimi i le aso faigaluega,
  • ia faaosofia le leiloa o le mamafa.

O nei mea faigofie faigofie e fesoasoani e puipuia le amataina o faailoga muamua o le faʻamaʻi ma faʻaitiitia le lamatiaga ogaoga o taunuuga. Afai e amata ona e mulimuli i nei fautuaga i se taimi vave e mafai ai, ona faʻaititia lea o le tulaga o le atherosclerotic o loʻo faʻapipiʻi i luga o puipui o vaʻa o le tino i tulaga maualalo.

Afai e le mafai ona puipuia le faamai, ona tatau lea ona faia le togafitiga o le atherosclerosis o vaʻa pito i luga i lalo ifo o le vaavaaiga a se fomaʻi, faʻatino ma le faʻaeteete uma tofiga.

Auala faasao

O le vailaʻau faʻamalositino e faʻaaogaina ai statins - faʻalapotopotoga e faʻaitiitia ai le maualuga o lipids ma le cholesterol toto, o le cardiovascular agents, enzymes, vitamins, analgesics mo tiga.

O se vaega taua e avea ma sui o le antiplatelet agents, o vailaʻau faʻasaina o vailaʻau ia e faʻaitiitia ai le viscosity o le toto, faʻaleleia ai lona tamaoaiga.

Togafitiga

O lenei ituaiga o togafiti e faʻaaogaina pe afai o metotia faasao e le o iai se taua tele poʻo se taotoga e manaʻomia mo mafuaaga taua. E tele ituaiga o taotoga faʻapipiʻi e mafai ona faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi poʻo le laveaʻiina o le vae.

O le filifiliga o lenei ituaiga poʻo le ituaiga o tausiga faʻataʻitaʻiga e faalagolago i le maualuga o le faʻaleagaina, o le faʻavasegaina o le atopaʻu o le atherosclerotic, o le tagata lava ia, o le uiga o tausaga o le maʻi.

E masani ona faʻaaoga:

  • 'alofaga - faʻasaʻo le faʻavalea o le tino, faʻaleleia faʻamalosi faʻamalosi,
  • angioplasty - toe faʻaleleia le vaʻaia i totonu o le nofoaga ua afaina,
  • pasi taotoga, anastomosis - o le faia o se ala faʻasaga mo le toto,
  • faʻamalo faʻasalaga - tatalaina o se tele o le uaea, aveeseina o le tuputupu ae o le patho ma le puipuia o le toto.

O le gaioiga faʻapitoa i pito i luga o se mea sili ona mamafa, e tele lava ina faʻapitoa i togafitiga togafitiga.

Vailaau faʻapitoa

O loʻo i ai metotia o isi togafitiga: teuteuga o laau afu, laau e faʻaleleia ai le gasegase, ao faʻaitiitia le cholesterol, e aofia ai vitamini ma mea faʻalaiolosi e faʻaleleia ai le toto i le vaega na aʻafia, i le toto atoa o le tino.

O se lelei lelei, faʻaauau ona faia i luga o le faavae o le solofanua i le pamu, mea manogi. E matua faʻalavelaveina ai le siakiina o le vao vao. E tatau ona aoina na o le pau, o le taimi lea o lona tuufaatasiga e aofia ai le maualuga o le tuufaatasiga o le tino.

Faʻaaogaina o fualaau mo togafitiga faʻafefe, puipuiga, faʻaleleia o lou olaga, taialaina e faatonuga a fomaʻi, e mafai ona e aloese mai le ogaoga o taunuuga e lamatia ai le atherosclerosis o vaʻa pito i luga.

O a vaʻa e afaina

O atherosclerotic plate e masani lava ona faʻalauiloaina i lalo o le ala o lalo. O lenei vaeluaga o le vaa e afua mai le aorta ma fafaga le ulu, fatu ma lima. E tusa ai ma fuainumera, i le 2% o mataupu ei ai le solia o le toto i itu uma e lua. O le tele lava o taimi, e mataʻutia lenei mea mataʻutia i le agavale. O le vaapiapi o le lumanaʻi e taʻitaʻia ai le foliga mai o le toe faʻaleleia o le tino i le atinaʻeina o le "gaoi maʻi" ma e faʻatasi ai ma le numera o lima ma le vetebrobasilar abnormasities. E sili atu ona taatele le vavae ese o vaʻa laiti i luma, tapulima ma lima.

Taua! O le tino, o le okesene ma meaʻai i luga o le pito i luga e sau mai le ogalaau brachiocephalic, ae o le solia o le toto e tafe ai i totonu, e oʻo mai ai faʻamatalaga neurological muamua.

Faailoga ma faailoga

O le atherosclerosis o pito i luga e iloa ai o ia lava o ni faʻamatalaga e leai ni faʻamatalaga, e faalagolago i le tulaga o le togafitiga:

  1. I le taimi muamua, o se vaega o le faasolosolo malie o le tafe o le toto e aliali mai o ia lava vaivai pe leai foi e le maʻi. O nisi taimi e lagona e le tagata le malulu i tamatamailima i le itu o le liona, faʻafeiloaʻi le malulu o le leaga.
  2. E faasolosolo lava, o le tulaga e matuia, o le tiga i totonu o vaega vavalalata e aliali mai, o se solitulafono le tumau o le lagona i le foliga o le sasaina, tafe po o le mu. E faʻateleina i se avega i luga o vae tiga poʻo le taimi o le moe.
  3. A maeʻa le lili ole sili atu ma le 50%, faʻaleagaina le atherosclerosis e tupu, ma le lima e leai se totogi e oʻo lava i le vevela masani. O lagona le fiafia e faateleina ma pasi mai tamatamailima ma lima i luma ma avea ai ma tumau, faalavelave i le taimi o faamalositino ma le malolo. O gaioiga e manaʻomia ai le faʻaaogāina o tomai vaʻavaʻa lelei ua faia ma le faigata tele (faʻamaufaʻailoga faʻamau, tusitusi, tusi tui). O fao o le a faʻapouliuligia ma malepe, amataina le lauulu, faʻafefeteina faʻamalosi o fiva maso taʻitasi.

  1. O le vaega mulimuli e faʻaalia e ulia i luga o le lima, fulafula tele ma foliga mai o vaega o le necrosis, o le paʻu o le cyanotic. O loʻo i ai se faʻafitauli atoatoa. O le faʻatonuina o le atherosclerosis e taʻitaʻia ai le manaʻoga mo le faʻamavaeina o le tino poʻo le maliu o le maʻi ona o le atinaʻe o le gangrene.

Fautua a le fomai: pe faʻapefea ona masalomia se faʻamaʻi

Ina ia aloese mai taotoga, togafitiga ma le puipuia o le alualu i luma o le atherosclerosis o le pito i luga i le amataga o le amataga e tatau ona amata. Ou te manaʻo e fautuaina le faʻafesoʻotaʻi vave o se fomaʻi pe'āfai e iai se tasi o faʻailoga o se faafitauli o le toto i le lima:

  • tiga ma le le mautonu i tamatamai lima ma lima, faapea foi i le vaega o le vaa,
  • pallo o le paʻu, leiloa lanu lanu,
  • a suia suiga, o le eseesega i le itu taumatau ma le lima tauagavale e sili atu ma le 20 mm RT. Art.,
  • o foliga vaaia o le faoa faamalosi, lea e faateleina i le malosi faaletino,
  • hypersensitivity i le malulu po o le vevela,
  • faʻaleagaina o le tulaga o fao ma lauulu i luga o le lima,
  • solia o le lagona lelei, sasaina, susunuina pe tafe i luga o le paʻu,
  • vaivaiga maso i se tasi o vae,
  • vaivai i le taimi o faatinoga masani masani e leʻi mafua ai ni faigata.

Faʻailoga ma suʻega

Mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis, o loʻo faia se suʻesuʻega maʻi. E masani lava ou te iloa pe a oʻo mai uluaʻi lagona ma suiga. O faʻamaʻi pipisi e masani ona tuʻufaʻatasia ma faʻamaoniga tutusa, ae masani ona atiae i se taimi puupuu.

Mai le taimi o le amataina o le tuʻuina o le cholesterol i luga o le puipui o le vaa ma seia oʻo i le amataga o faailo o le maʻi, e tele tausaga e mafai ona pasi, o lea e tatau ai ona e malamalama i le umi o le atinaʻeina o togafitiga.

O le paʻu i luga o le vae ua paʻu o loʻo paʻu pe paʻu pe a faatusatusa i se lima maloloina, faʻafefe i le paʻi. I luga o lea mea, ua lagona le vaivai o le pulupulu, o le toto maualalo ua maualalo. O le talosaga e tu mo le 3 minute, o le sii aʻe o le lima e tutusa ma le eleele, e toetoe lava a le mafaia mo le maʻi. O suʻesuʻega a le neurology e faʻaalia ai le faʻaitiitia o le lagona faʻaalia.

O le suʻesuʻeina o le toto mo le atherosclerosis o le a faʻaalia ai le faateleina o le cholesterol, triglycerides ma le lipoproteins maualalo. O fesoasoani faʻapitoa fesoasoani faʻapitoa e tuʻuina atu e ala i mea faigāluega:

  1. Faʻamatalaga faʻailoga. E leʻo tele le faʻamatalaga i lenei tulaga, ae mafai ona faʻamaonia le i ai o le "gaoi maʻi," o lona uiga, o le i ai o se itu e fesuiaʻi ai le toto.
  2. MRI poʻo le CT. Tuʻu se ata atoatoa o le liona ma le saʻo ma e faʻaaogaina e fuafua ai le manaʻoga ma le metotia o togafitiga faʻapitoa.

Fomaʻi

E masani ona ou fautuaina vaega nei o fualaau faasaina mo le faaaogaina:

  • statins - latou te maualalo le cholesterol e ala i le taofia o lona gaosiga i le ate (Atorvastatin, Rosuvostatin, Simvastatin),
  • antiplatelet agents ma faʻamalosi e puipuia ai le fausiaina o paʻu toto ma le faʻaaogaina atoatoa o le 'upega tafaʻi o le faʻaitiʻitia o le faga,
  • vailaʻau vaʻaia e faʻaleleia le tafe toto ma faʻamalolo spasm,
  • analgesics poʻo le faʻapipiʻi i le lavocaine i le lotoifale ma le tiga tele.

O le a le taotoga e tatau ai?

O le faʻavevesi o le tino e fesoasoani e toe faʻaleleia le lumenia. O le faia o lenei mea, o se pusi faʻatasi ai ma se vaʻa e auina atu i le vaa ua afaina, lea o loʻo i ai se masini faʻapitoa faʻapitoa e faʻapipiʻiina i le vaega vaapiapi, e faʻamalosia le puipui ma e le mafai ai ona paʻu. O le tau i Moscow mo lenei taotoga e mai i le 55 i le 150,000 rubles, ae o le tau o le tui e fefaʻasoaai ese.

O le faʻaaogaina o pathogenetically o le faʻamautuina lea, pe a aveese se plaque ma lena vaega o le faʻaoʻo totonu o le vaʻa o loʻo i ai. O le tau o le gaioiga e i totonu o falemaʻi eseese o le tupe faavae mai le 49 i le 140,000 rubles.

O le mataupu faavae o lenei faiga e manino lava ona vaaia i le ata:

O le taotoga o le taotoga e aofia ai le faʻapipiʻiina o se faʻalapotopotoga e faʻasaʻo ai le tafe toto. O le tele lava o taimi e faia i luga o fuga o mea, ae masani ona faʻaaogaina e faʻaumatia ai suʻesuʻega i tua. O le tau o sea ituaiga taotoga e mafai ona ese mai le 14 i le 21,000 rubles.

Soo se taotoga mo le atherosclerosis e le faʻagataina ai le mafuaaga o le maʻi. Afai e te le inu vailaʻau i lalo ifo o le cholesterol, faʻaauau pea ona faʻaaogaina le ulaula ma meaʻai gaʻo, e ono tulaʻi mai nofoaga fou ma le tafe toto.

Tulaga suʻesuʻe: aisea e te manaʻomia ai le faʻaaogaina i le taimi

Ou te fia taʻuina atu se mataupu manaia mai laʻu masaniga. Na sau se alii e 56-tausaga ma faitioga o le malulu i le itu tauagavale, tiga ma le mu i luma, ova, faavaivaia. I luga o suʻesuʻega, o faailoga o atrophy, o le paʻu o le paʻu, solia o le fausaga o fao ma le leai o se lauulu na matauina. O le pulupulu e vaivai i itu uma e lua, i le itu tauagavale o le filiform, o le mamafa i luga o le lima ua aafia o le 30 iunite maualalo.

Ina ua maeʻa le suʻesuʻeina ma le fesiligia, na i ai i le tausaga talu ai, na maua ai le maʻi i le atherosclerosis o le uaea subclavian, ma o fualaau faasaina na te leʻi umi. I le taimi lava e tasi, sa fautuaina le taotoga e toe faʻafoʻi le toto (pipili), lea na ia teena. O le taunuuga o se atrophy o muso lima. I le taimi nei, o loʻo maʻi le tagata maʻi mo togafitiga faʻapitoa e aloese ai mai le gasegase ma le toesea.

O punaoa o faʻamatalaga nei na faʻaaogaina e saunia ai mea.

Uiga faʻaalia o le maʻi

O le mea moni, o le atherosclerosis vascular o pito i luga e iai ona lava faʻamaoniga patino. Ona o le mea moni o tamaʻi laititi e faʻalavelave i le tafe saʻo o le toto i maso, o se taunuuga, e mafua ai ona faʻaitiitia le gaioiga i galuega a le vae.

O se tiga matuia e aliali mai foi, aemaise lava pe a alu ma se vae. O le faailoga autu lenei poʻo se tasi o faʻamaoniga o le maʻi. Afai o le arteriosclerosis o loo i itu uma e lua, o le malosi o faailoga e masani ona faateleina.

E le gata i lea, o faailo nei e aliali mai:

  • mafatiaga po o tiga i lima,
  • punouai i se tasi poʻo lima uma i le taimi e tasi,
  • lagona o le vaivai
  • lagona o vaivaiga
  • vavao
  • tiga o le ulu
  • tiga i le itu o lumbar.

E mafai foi ona suia le lanu o le lima. O nei faailoga uma e masani ona mou ese atu pe a uma ona faia ni faʻataʻitaʻiga faapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei vaega o tagata gasegase e fautuaina e faia ni faʻataʻitaʻiga o togafitiga faʻapitoa, pe asiasi i taimi uma i le vaitaele.

Ina ia faʻamaonia le saʻo togafitiga, e taua le faia o se faʻamaoniga saʻo o le maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le suʻega, e mafai e se fomaʻi ona maua se leo i le pito i luga o le limo i luga aʻe o le aluga, o lenei ituaiga suʻesuʻega e faia i le faʻaaogaina o se stethoscope. O le faʻaitiitia o le toto i le vaega ua aʻafia e mafai foi ona iloa.

E le gata i lea, o loʻo matauina:

  1. Faʻasolo pe toesea puluma i vae poʻo vae.
  2. O suʻega e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol.

E le gata i lea, o se sootaga le masani ai e maua i le va o le toto o le tapuvae o le tapuvae ma le tauau - o le totigilima / taufaʻailoga poʻo le faʻataʻitaʻiga o arā i vae.

Vaega o togafitiga o le atherosclerosis o pito i luga

Togafitiga e taulaʻi i le faʻamamāina o faʻamaʻi ma le faʻaleleia o le toto. O nisi tagata e maua i le faʻamaʻi o le gaʻo e ono manaʻomia ai le aveeseina o le vae. O fua faatatau o le aofaʻi e sili ona maualuga i Amerika Aferika ma tagata Sapani e maua i le maʻisuka.

O isi auala e faia ai taotoga e mafai ona aofia ai le angioplasty o le paluni - o se metotia talitutusa e faʻaaogaina e tatala ai fausaga o le coronary arteries, ae faia i luga o toto toto o le vaega ua aʻafia.

E mafai ona tuʻuina lenei mea faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o tui, togafitiga laser, poʻo isi togafitiga togafitiga.

E taua foi le faʻaaogaina o se paleni faʻamalositino ma le malologa. Savalivali sili atu pe fai ni faamalositino faapitoa. I le aluga o taimi, o loʻo faʻaleleia toto toto e pei o fou fou, toto laiti toto. Faʻatasi ai ma peta blockers, faʻaitiitia le tafe toto i lima.

E taua le maitauina o le ulaula e faʻamaʻapeʻa ai le gaʻo, faʻaititia le mafai gafatia o le toto e ave ai le okesene ma faateleina ai le faʻalavelave o fusi -LRB-clots and embolism -RRB-. O le tausiga o lou soifua maloloina e taua tele pe afai e maua oe i le maʻisuka.

I lenei tulaga, e tatau ona e gauai atu i soʻo se tipi, magia poʻo manuaga. E tatau ona taulimaina saʻo ma o latou foliga na aloese mai ai. E faʻamalolo faʻavavevave faʻasolosolo i le faʻaitiitia o le toto ma e ono afaina i siama.

Afai e maualuga le cholesterol, o meaai e maualalo le cholesterol ma se meaʻai maualalo e tatau ona faʻaaogaina.

Togafitiga fautuaina

O togafitiga faafomai e masani ona taulai atu i le faamamaina o faailoga. Ae ui i lea, o fua faatatau e faʻaitiitia ai le atherosclerosis autu, e ese mai i togafitiga faigofie, e sili atu ona lelei.

O vailaʻau e le masani ai e masani lava o le togafitiga muamua, e pei o le faʻaaogaina o ulaula ma faamalositino masani.

Afai e le aoga nei metotia, o vailaau e masani lava o le laasaga e sosoo ai i le togafitiga o faʻamaʻi fatu cardiovascular ma, faatasi ai ma le faʻaleleia atili, ua avea ma auala sili ona aoga i le umi.

O le ki i auala sili atu ona lelei o le tuʻufaʻatasiga o le tele o togafitiga togafitiga eseese. Arteriosclerosis, poʻo le "faʻamalosiina o arteries," e masani lava ona afaina ai vae. O le vavalalata o laʻau e mafai ona oʻo atu ai i le tapunia o le vaa. O puipui puipui i lalo e le talafeagai ma e le mafai ona tatala e tuʻuina atu ai le tafe toto pe'ā tatau, e pei o aʻoga.

O le CT coronary angiogram e faʻamaluluina ai le tafe toto i arteries pe a uma ona tui le vali i totonu ole vevela. O le faʻaaogaina o le kalama i puipui o le gaʻo e fesoasoani i le faʻaitiitiina ma le faʻamalosi.

O se maʻi le masani lea, e masani ona aʻafia ai tagata e sili atu nai lo le 50 tausaga. O tagata e sili atu le lamatiaga pe afai ei ai a latou lava talaʻaga patino poʻo talafaasolopito o aiga, faʻapea foʻi:

  • maʻisuka
  • fatu fatu
  • maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi
  • maualuga le toto maualuga
  • fatuga o fatugaʻo, faʻapipiʻi,
  • maʻi o le cerebrovascular.

O le lamatiaga o tupe teu masima le faateleina pe afai o le atherosclerosis o le alualu i luma e mafua ai faamaʻi pipisi ma le stroke.

Faʻamatalaga o le Faʻamatalaga mo Maʻi

O faʻamaʻi pipisi o pito i luga e mafai ona avea ma se faʻataʻitaʻiga o faʻamaʻi pipisi lautele e mafua mai i le atherosclerosis.

I lenei tulaga, e taua tele le siakiina o le tulaga o le vaa, ma faʻamalofia ai foi le lamatiaga o le atherosclerosis.

E tatau ona e taumafai e faʻaitiitia mea faʻalavelave o lenei maʻi.

Atherosclerosis tulaga lamatia e aofia ai:

  1. Fuʻa.
  2. O le cholesterol maualuga.
  3. Tigā toto maualuga.
  4. Mafuaaga.
  5. Talafaasolo- pito o aiga o le fatu po o maʻi fomaʻi.

O le fomai tipitipi vascular o le a taumafai e fuafua pe o maʻi le tagata mai se faʻamaʻi o le vascular system of the upper limbs, ma o le a ia fautuaina foi le auala aupito sili ona togafitiga.

E masani lava, e mafai e se fomai tipitipi vascular ona fai fesili e pei o:

  • o le a le tulaga lautele o le soifua maloloina
  • o le a le tala faʻasolopito
  • le i ai o uiga iloga.

E le gata i lea, o le a faia e se fomaʻi se suʻesuʻega faaletino. Fesili e uiga i le aiga ma talafaʻasolopito. O le a fesili le fomaʻi ia te oe e faʻamatala atu uiga, faʻapea foʻi le faʻaalia o le tele o taimi e tupu ai, ma o latou nofoaga.

Faʻaaogāina o se masini e faʻalogo ai i le toto o loʻo tafe atu i totonu o le vaa, e mafai e le fomai tipitipi ona fuafua le malosi o le tafe.

Talu ai o faʻamaʻi pipisi o le pito i luga e mafai ona aafia ai soʻo se gaʻo i totonu o le tino, e masani ona siakiina e le fomai siaki i nofoaga e ese mai i lima.

Mo lenei mafuaʻaga, e manaʻomia se suʻesuʻega e ala i le faʻaogaina o metotia nei:

  1. Faʻamatalaga faʻasolosolo faʻamalosi numera.
  2. Faʻaaliga angonic resonance.
  3. Faʻamatalaga komepiuta i totonu o le komepiuta.

I le avea ai o se auala suʻesuʻe, e tatau ona faʻaoga le metotia angiography.

Le faʻaaogaina o meaʻai meaai

Suiga i meaʻai e mafai ona fesoasoani e puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis. Uluai faʻamaoniga o loʻo taʻu mai ai o se taumafa o loʻo i ai meaʻai susu e le afaina pe faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular.

O se taumafataga maualuga i fualaau aina ma fualaau faisua e faʻaitiitia ai le lamatiaga o maʻi ma le oti. O molimau e taʻu mai ai o le taumafa i le Mediterranean e mafai ona faʻaleleia iloiloga a le maʻi.

O loʻo i ai foʻi faʻamaoniga e mafai ona sili atu le taumafa taumafa i le Metitirani nai lo le maualalo o mea taumafa taumafa e mafua mai i suiga i taimi umi i mea e lamatia ai le cardiovascular (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaitiitia o le cholesterol ma le toto).

O le kulupu o vailaau faʻatau e taʻua o fuainumera e masani ona faʻaaoga e togafitia ai le atherosclerosis. Ua faʻaalia i latou e lelei tele i le faʻaitiitia o le maʻi cardiovascular ma le olaga faitino i tagata e maualuga le cholesterol ma aʻafiaga laiti laiti.

Monocytes, faʻapea foʻi ma tagata cholesterol, e pei o le ratio o le LDL, HDL ma le fua o le apolipiprotein B, apolipoprotein A-1, e mafai ona faʻaaoga e fai ma faailoga e pulea ai le tikeri o le atherosclerotic regression, lea e aoga i le togafitia o maʻi.

O a mea e tatau ona manatuaina pe a togafitia se faʻamaʻi?

Pe a oʻo i le atherosclerosis i lona alualu i luma e oʻo atu i vaega mulimuli o le atinaʻe ma mafua ai suʻesuʻega e le faʻafefeteina, e manaʻomia le taotoga.

O se taotoga lapisi e mafai ona toe faʻafoʻi le tafe i le vaega na aafia o le faga. O le faʻaaogaina o le angioplasty ma le tui e mafai ai e oe ona toe faʻafoʻi le felauaiga o le toto i totonu o le vaa i totonu o se vaiti vaiti.

O le faʻamalosia o coronary o le faʻamalosiina na faʻaalia ai le toe faʻaleleia o le fua faatatau o le toto, lea na faʻaititia ai le ono tulai mai o le paʻu ma le oti pe a faʻatusatusa atu i le faʻaleagaina o le heartiac revascularization.

O loʻo i ai le faʻamaoniga o nisi o mea faʻamalosi, aemaise lava Warfarin, e taofia ai le toto toto, e faʻalavelave i le metabolism o vitamin K ma mafai ona saofagā i le faʻatulagaina o le vailaʻau i le umi, e ui i le faʻaitiitia o le ono mafai ona faia i le vavao i le taimi pupuu.

E tatau ona maitau o le atherosclerosis o pito i luga o se faafitauli matuia pe afai e le amataina togafitiga taimi.

O le mafuaʻaga lea, o tagata atamamai uma e fautuaina e mataʻituina a latou meaʻai ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina, na o le tulaga lava lenei e mafai ona aloese ai mai faafitauli i vaʻa toto.

Ae mo togafitiga, i lenei tulaga e sili atu le faʻaaogaina o metotia faigata. E le gata o togafitiga faafomaʻi poʻo togafitiga faʻapitoa e tatau ona faʻaaogaina, ae o se taumafataga ma faʻamalositino faapitoa.

O le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga o le a talanoa auiliili e uiga i le atherosclerosis.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Atherosclerosis o toto toto o lima: faailoga ma togafitiga

E faʻapefea ona iloa le atherosclerosis o pito i luga i le taimi? O faʻafitauli o lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia i latou lava i auala eseese, faatasi ai ma le tele o taimi o tagata gasegase uma o le itupa e lua pe a uma le 30 tausaga.

O loʻo i ai i tagata le tele o mea lamatia e fesoʻotaʻi ma ituaiga olaga, galuega faʻapitoa.

O tamaitai e maualuga le pasene o lenei faʻamaʻi ona o le aafiaga faʻapitoa o suiga o mea faʻavaomalo i luga o faʻaʻau tino uma.

Atherosclerosis o pito i luga: faailoga ma togafitiga

O le faigata tele o le atherosclerosis o le suia lea o le tino i le faasolosolo malie. I le amataga o le atherosclerosis o pito i luga, e masani lava ona le maua ni faailoga.

Faailoga mai fafo o suiga o le atherosclerotic i lima e aliali mai pe a manaʻomia le togafitiga faafomai. O le mafuaʻaga lea e taua ai le faia o suʻesuʻega faʻavaitaimi o le tino mo le i ai o ni atherosclerotic plate i totonu o vaʻa o le tino.

E sili atu le taua lenei mea pe a uma le 40-45 tausaga.

O le iloa vave o le faʻamaʻi ma le togafitiga talafeagai o le a aloese mai faafitauli matuia e fesootai ma le alualu i luma o le maʻi.

Faailoga o le atherosclerosis o vaʻa pito i luga

O faʻamaoniga autu o le atherosclerosis o le faʻaalia i foliga o atherosclerotic suiga i pito i luga na faʻaalia pe a oʻo i le taimi nei ua faʻapipiʻi atu vaa i paʻu oona. Faatasi ai ma le amataina o uluaʻi faailoga, e tatau loa ona e alu i le fomaʻi, aua o le maʻi o le a alualu i luma vave, ma o le tiga o lona atinaʻe o le a faʻaosoosoina.

Faʻamaonia saʻo lelei faailoga o le atherosclerosis o pito i luga ma le togafitiga ua faʻamatalaina e se fomaʻi i se taimi talafeagai o le a mafai ai e oe ona toe lagona le mama ma le malosi i ou lima pe a mavae sina taimi.

O le mea masani, o le atherosclerosis o lima e faʻaalia e ala i:

  • ogaoga e tupu e aunoa ma se mafuaaga, e oo lava i se tulaga toafilemu,
  • tiga i le foliga o le mu tele ma le sasaina,
  • vaeluaga taimi o lima, aemaise i le po,
  • ogaoga vaivai o lima e tusa lava pe ua uma sina galuega faaletino,
  • eseesega o le vevela o le paʻu o lima i vaega eseese,
  • faʻaitiitia le faʻafefeteina o lima
  • leiloa o lauulu o vae ma faafitauli i fao,
  • mamafa le talafeagai i lima.

Afai e leai se mea e faia pe'ā uma ona faʻaalia mai uluaʻi faailoga, ona i ai lea o le faʻaititia o le setete i le tulaga o le faʻaitiitia o le lagona o le fatu fatu i le tapulima. I lenei tulaga, o le pulse e mafai ona mou ese atoa mo sina taimi puupuu. E le gata i lea, o faʻamatalaga o uluaʻi faʻamaoniga ua faʻateleina. O le atherosclerosis o le vailaʻau o loʻo i ai faʻaaliga faʻaalia.

Mo se malamalama sili atu i uiga ma togafitiga o le atherosclerosis o vaʻa pito i luga, o tulaga nei o le atinaʻeina o le maʻi e mafai ona iloga:

  1. Taimi o taui. O le "muamua" o le faagasologa faifai pea o le atherosclerotic e foliga mai o le faateleina o le lagona o lima i le malulu.
  2. Tulaga vaʻaia. O lima e amata faʻafuaseʻi ona faʻavaivaia, o le uiga o le vaivai o le tino ua faateleina. Le fiafia i luga o lima.
  3. Vaega o le faʻaitiitia o le toto toto. I lenei laasaga, e amata ai suiga faafomaʻi i totonu o vaʻa pito i luga. O faʻamaʻi e foliga mai e sili atu le susulu ma sili atu i taimi uma, e oʻo lava i se tulaga o le malologa atoatoa. Ua leiloloa le gauai o tamatamailima ma lima, o le afaina e aofia uma ai vaega tele o vae.
  4. Tulaga faʻapitoa. O le mea moni, o le laasaga lea o se faʻamaloloina o faʻamaʻi lea e mafai ona tupu ai taunuuga le mafaʻatau. Uluaʻi maʻi ma galu e aliali i luga o lima, lea e maua ai le malosi. O le paʻu e leiloa lona lanu moni ma foliga mai lanumoana. O le a foliga mai o le a faʻapupulaina nofoaga o meaola ma gangrene.

Vaavaai i se vitio e uiga i le ultrasound o maʻa ole pito i luga.

I le taimi mulimuli o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o se taunuuga oti e toetoe lava a mautinoa.

O le mea lea, o se vaega taua tele i le tau faasaga i le atherosclerosis i alii ma tamaitai o lona puipuiga. I le tulaga o le faʻaalia o uluaʻi faailoga, e tatau ona vave iloa. O lenei mea o le a faʻatagaina ai oe e faʻamaonia le sao ma le sili ona taua, taimi talafeagai togafitiga.

Faitau le tele o taimi e mafai ai ona e foaʻi toto.
Ma e uiga foi i le rosacea i foliga ma metotia o togafitiga.

Togafitiga o le atherosclerosis o pito i luga

Metotia o le togafitiga o le atherosclerosis o pito i luga e faalagolago i le tulaga o le siakiina o le maʻi. I le uluai laasaga o le atinaʻeina o le maʻi, o le a lava le tele o togafitiga puipuia ma ave vailaau na faatonuina e le fomaʻi.

O le taliaina o fualaau faasaina o le a faatagaina ai le masani ai o toto i totonu o vaa o pito i luga. E taua foi le aveesea o faʻamaʻi tiga o le faʻaalia o le maʻi. E faia foi i fualaau.

I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona malamalama o le atherosclerosis e le o le tulaga lea e mafai ai ona e mafaufau ia oe lava.

Afai na leiloloa le taimi o se fofo faafomaʻi i le faafitauli, ona tatau ai lea ona faʻaaoga togafitiga ole togafitiga faafomaʻi maʻi. I faʻamatalaga faʻaonapo nei, o metotia nei e togafitia ai togafitiga o le atherosclerotic o pito i luga e faʻaaogaina:

  1. Sympathectomy. O le taotoga e aofia ai le vavalalata (aveesea) o le nonoa e maua ai le tiga i le tagata gasegase ma faʻalavelave ai i le masani ai toto.
  2. Faʻasologa o vailaʻau faʻavae. O le taotoga e aofia ai le fatufatuina o se ituaiga o "faʻaagaga" auala mo le toto e faʻafefe ai le vaa ua afaina. O sea faʻafitauli e manaʻomia i mataupu e le mafai ona faʻafesoʻotaʻi ai le fomaʻi. Shunting o se mulimuli mulimuli. E masani lava, o fomaʻi e taumafai e fai ma auala laiti.
  3. Aveesea o le puipui o le vaa ua afaina. O lenei taotoga e taua o le "endarterectomy." Faʻaolaina i totonu o le vaa e tupu, pe o le atherosclerotic plate lava ia poʻo le laulau o le vaa faʻatasi ai ma le tuputupu aʻe ua aveesea. O sea taotoga atonu e le mafai i luga o vaa uma.
  4. O le angioplasty Balloon. O lenei faiga e faia i le faʻalavelave faʻalavelave o arteries ma toto toto e faʻamautinoa le tafe toto. Ua faia se mimiti i luga o le vaa lea e faʻapipiʻiina ai se kapuni faapitoa ma se paluni puʻu. O le taotoga atoa lava e faia i lalo o le vaaiga vaaia a se fomai tipitipi e ala i se masini ray-ray. A maeʻa ona faʻamaʻiina, o le palota e tupu i le vaeluaina o le vaa. O lenei mea e mafai ai ona e faʻalauteleina le puipui o le vaa ma faʻavae le toto.

O le faaiuga e faʻaaoga lenei auala poʻo togafitiga o togafitiga e faia na o le fomaʻi o loʻo auai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia le faiga o suʻesuʻega, lea e le gata i le suʻesuʻeina suʻesuʻega o le toto o le tagata mamaʻi ma le urine, ae faʻapea foi i le suʻega a se fomaʻi faʻapitoa e faʻaaogaina metotia ma suʻesuʻega faʻapitoa.

Atherosclerosis o vaʻa pito i luga (lima) - faʻamaoniga, tulaga, siama, togafitiga

O le atherosclerosis o vaʻa pito i luga o se faʻamaʻi lea e faʻalavelave ai le lipid lipid formed i le masani ai toto. E masani ona tupu i le matua i le 50-55 tausaga.

A aunoa ma togafitiga talafeagai, o lenei tulaga o le a faasolosolosolo ina faateteleina seia oo ina oo atu ai i ni taunuuga matautia, lea o le tele o vaega e le mafai ona suia.

O le atherosclerosis o se faʻafitauli lea e faʻaititia ai le maʻi ole maʻi. I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi, e le maua e se tagata ni faʻalavelave faʻalavelave.

  • O faʻamatalaga uma i luga o le 'upega tafaʻilagi e mo naʻo le taʻiala ma e LE FAIA se taʻiala i le faʻatinoga!
  • E mafai ona e faʻaolaina le EXACT DIAGNOSIS Na o se FAITOA!
  • Matou te ole atu ma le agalelei ia te oe ia aua nei e mafaufau ia te oe, ae sainia i se tagata tomai faapitoa!
  • Soifua Maloloina i oe ma e pele ia te oe!

I le taimi nei, o le atherosclerosis e mafai ona iloa naʻo le fesoasoani a se suʻega faapitoa. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, o le malosi ma le tele o le amataina o faailoilo o le faʻamaʻi ua faʻalauteleina, ma o le soifua maloloina o le maʻi ma le soifua manuia lautele e faʻaleagaina.

O le tele o taimi, o tagata maʻi ma le atherosclerosis o vaʻa pito i luga ua faitioina:

  • galu i lima, aemaise i le malolo,
  • tiga, susunuina, vevela, afaina i luga o le pito i luga, mafua ai le le mautonu,
  • faateleina le lima vaivai i le taimi o le malosi faaletino,
  • sili atu pallor i lima,
  • le eseesega i le vevela o le paʻu i vaega eseese o le lima,
  • vaivai i le pito i luga mo le leai o se mafuaaga,
  • lima malulu uma
  • mafiafia o fao ma se faʻaitiitia o le numera o lauulu i le pito i luga.

I le aluga o taimi, o le faʻavaivaia o le pulupulu i le tapulima poʻo le atoa o le leʻa mo sina taimi ua faaopoopo atu i faʻamaoniga uma o loʻo i luga. O faʻamaoniga uma e sili atu ona faʻaalia ma e masani lava e le o ese. E mafua mai lenei mea ona o le faʻatapulaʻaina o laʻau ma isi vaʻa, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le tafe toto ma le matelaina o le okesene i masini.

O nisi vaega o le atherosclerosis o vaʻa pito i luga e iloga:

Vaega o tauiE mafai ona faʻamalosi pe faʻaalia i sina malulu i tamatamailima ma faʻalauteleina le lagona lelei ile vai malulu poʻo le ea.
Tausaga o taui taui
  • I le taimi lava e tasi, o fusi o lima ua uma ona oʻo i le matelaina o le okesene, aemaise lava i le taimi o le faʻamalosi tino e manaʻomia ai galuega a tamatamailima.
  • E na o le tasi taimi i lea taimi e iloa ai e se tagata le vaivai o ona lima, le mautonu, faateleina le vaivai o le pito i luga.
  • I le faʻaopoopoga i nei faailoilo, e ono tulaʻi mai ni faʻamaoniga o le le atoatoa o le le atoatoa.
Le lelei le taamilosaga
  • O loʻo faʻaalia i suiga ogaoga o le pathological i vaʻa toto.
  • O faʻafitauli o le faʻamaʻi e faʻalogo ai le tagata maʻi e oʻo lava ile malolo.
  • O nei lagona le lelei e pei o tiga, malulu, afaina e le gata i le lima, ae faapena foi i le lima.
  • E leiloa e se tagata le malosi e fai ai ni nai gaioiga ma ona tamatamailima, ua leai sona lagona.
Vaevaega o ulugalii faafomaʻi suiga faʻapitoa
  • O lima ma lima e le toe maua la latou lanu masani, ma o le nofoaga o le pallor e ave i le paʻu o le paʻu.
  • E iai faʻalavelave i le paʻu e mafua ai le tiga e le mafai ona faʻaalia.
  • O lima e amata ona fulafula, ia susu ma susunuina pea ma faamuta le aoga masani.
  • E mafai ona tupu le gaʻo o le mea e fai i le tino, e pei foi o le gangrene o tamatamailima.

Togafitiga o le atherosclerosis o vaʻa o pito i luga

I le amataga o le faʻamaʻi, e leai se togafitiga faapitoa e manaʻomia. O le tagata gasegase e tatau ona pipii atu i nisi o fautuaga a tagata tomai faapitoa:

  • Paleni paleni. I le taimi lava e tasi, e tatau ona lafoaia meaʻai, meaʻai vevela, meaʻai falai, meaʻai ma le maualuga o mea e puipuia ma le "cholesterol leaga."
  • Gaioiga faʻaletino masani. I le taimi lava e tasi, e lelei le auai i taʻaloga e le manaʻomia ai ni suiga faʻafuaseʻi.
  • Faʻalēaogāina masani leaga.
  • Le siakiina o le toto, le setete o pito i luga.
  • Faʻasologa o Mata.

O le atherosclerosis o vaʻa o pito i luga i tulaga ogaoga o le faʻamaʻi ua togafitia eseese. Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, ua faatonuina ai fualaau faasaina e faatulaga ai.

O loʻo faʻaaogaina foi poloka poloka, lea e maua i le faʻamaʻi o se vaega tiga o le pito i luga. Afai e mafai, ua faʻaumatia le mafuaʻaga o le faʻamaʻi.

Faʻaaoga vailaʻau e faʻamalolo ai faʻamaʻi o le faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o le toto i le lima ma lima.

O togafitiga a le tagata lava ia i lenei tulaga e le fautuaina, talu ai e mafai ona mafua ai se faʻafitauli i le maʻi ma le alualu i luma o le maʻi.

Taunuuga Suiga

E tele taimi e togafitia ai le atherosclerosis o ipu o lima e le mafai ona faia e aunoa ma le taotoga. E mafai ona tuliloa sini eseese, ua fuafua e faʻaleleia le tafe toto o tamatamai lima, le lima atoa ma le lima.

O nisi nei o ituaiga o gaioiga e faia i le atherosclerosis o lima:

Sympathectomy
  • I lona auala, ua aveeseina ai le node alofa, ma taitaia ni lagona o le nerve e mafua ai le tiga i lima o le maʻi.
  • I lenei tulaga, ua aveeseina le spasm ma maua ai le toto i le fusi o lima ma lima.
Faʻavevesi
  • O loʻo faia faʻatasi ai ma ni piliki mamafa o vaʻa lima. I lona gasologa, o se miti laiti e faia i totonu o maʻa e faʻaogaina ai se pusa. I lona faaiuga o se mea e mafai ona sosolo.
  • O le taotoga e faia i lalo o le rayisi ray, e puipuia ai manuʻa i le vaa.
  • O le paluni e aumai i luga o le nofoaga o le vavalalata malosi o le aluga ma faʻafefeteina i le tele o le manaʻo. I lenei tulaga, o le a faalauteleina puipui o le vaa.
  • I le taimi o lenei taotoga, i nisi tulaga, o se laupepa lagolago e faia ai le uaea faapitoa ua faʻapipiʻiina i le mea e vavalalata ai.
Faʻasalaga
  • O le tatalaina lea o se uaga i se nofoaga faapitoa ma le aveesea o le atherosclerotic tupu i luga o lona puipui.
  • Ae e le mafai ona e faʻaaogaina lenei metotia i luga o soʻo se vaa.
  • I le faagasologa o le mauaina o se faʻamaʻi, o le fesili i le talafeagai o le faʻaaogaina o lenei metotia ua filifilia.
Faʻasologa taotogaO se faʻaoga lenei mo le totoina aʻo tuʻuina le taotoga.

Ole gaioiga faʻapitoa e naʻo le tulaga o faʻamaʻi pipisi. Afai o le toto i lima e sili atu pe itiiti foi le masani, e taumafai fomai e foia le faafitauli e ala i auala faasao.

A maeʻa le suʻesuʻeina ole laʻasaga 3 ma le 4 o le faʻamaʻi, ona faia loa lea o ni faʻaoga faanatinati e faʻaitiitia ai le poloka. E le gata i lea, o le tagata tomai faapitoa, pe a maeʻa suʻesuʻega maeʻaeʻa ma suʻesuʻe le talaʻaga o le maʻi maʻi, filifili le auala aupito sili ona agamalu ma le faigofie o togafitiga faʻapitoa.

E mafai ona togafitia le anapogi a le atherosclerosis, faitau i lenei tusiga.

O le lamatiaga o le retinal atherosclerosis o le tali lea.

Aua e te faatali seʻia oʻo ina oʻo ina faʻalauiloa tele faailoga o le atherosclerosis o vaʻa pito i luga. Ua i ai muamua i faʻaaliga muamua o le maʻi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa. E tatau ona amata togafitiga pe a uma le 40 tausaga.

Metotia o togafitiga ma le puipuiga

O le togafitiga o afaina o le atherosclerotic e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faʻataʻitaʻi, isi auala, ma aʻafiaga faʻapitonuʻu i masini mūmū. Taina o fualaau faasaina:

  • faaitiitia le maualuga o le "leaga" cholesterol,
  • toto felanulanuaʻi
  • vitamini
  • analgesics (pe a tatau ai).

Ae o togafitiga o le a leai se aoga pe afai e le suia e se tagata lona olaga: e le paleni ana meaʻai, e le puipuia ia lava mai le atuatuvale, e le fiu ai masaniga leaga ma e le faateleina ai le gaioiga afi. O lona uiga, o le a le faia mea uma e aofia i le manatu o le puipuia o le atherosclerosis.

I tulaga maualuga, faatasi ai ma le atinaʻeina o fesuiaiga e le mafai ona suia i totonu o fusi o le vaega pito i luga, o le a faamalosia fomai e togafitia togafitiga faafomaʻi - mai le aveeseina o le gaiolia o le agaalofa lea e faʻaogaina ai le puipui tele i le gao. Ma o lea e le tupu le faʻalavelave, e tatau ona e 'ai le ola maloloina ma ola maloloina.

Hand arteriosclerosis: faʻamaoniga ma togafitiga

Atherosclerosis o se togafitiga faʻapitoa o le moega lapisi. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le faaputuputuina o pathological cholesterol ma le lipine atherogenic i luga o le vasothelum vascular e tupu.

O le atherosclerosis o vaʻa luga o pito i luga o loʻo faʻaalia i le faaleagaina o auga o lima, o foliga mai o le faʻaogaina ma le vevela o le lumen. O lenei togafiti faʻaleagaina e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le toto i tisipenisione, lea i le lumanaʻi o le mafuaʻaga lea o le suʻesuʻeina o le siama ma le gasegase.

Fomai o Fomai Faʻafomai, Polofesa G. Emelyanov:

Sa ou togafitia le toto maualuga mo le tele o tausaga. E tusa ai ma fuainumera, i le 89% o mataupu, o le maualuga o le toto maualuga e maua i le fatu fatu poʻo le stroke ma maliu ai se tagata. E tusa ma le lua vaetolu o tagata maʻi ua maliliu nei i le 5 tausaga muamua o le maʻi.

O le mea moni lenei - e mafai ma tatau ai ona faʻasaʻo le mamafa, ae e le fofoina ai le maʻi lava ia.

Naʻo le vailaʻau faʻasaʻo ua fautuaina aloaia e le Matagaluega o le Soifua Maloloina mo le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga ma ua faʻaaoga foi e le cardiologists i la latou galuega o lenei.

O le vailaʻau e afaina ai le mafuaʻaga o le maʻi, lea e mafai ai ona faʻaumatia uma le toto maualuga. E le gata i lea, i lalo o le polokalama a le malo, e mafai e tagata uma o le malo o Rusia ona maua NO.

O le mea pito sili ona taua o le faʻatinoina lea o le faʻalavelave atoa o suʻega faʻataʻitaʻiga i le taimi e faʻamaonia ai le nofoaga o le faʻaaogaina o gaioiga.

Muamua, e manaʻomia le faʻatinoga:

  • x-ray suʻesuʻega o vaa tulaʻi ma se eseesega,
  • iloiloga ultrasound o fausaga lautele,
  • resonance magnetic ma diagnostics.

O le faʻamaonia ma le taimi tatau o le faʻafitauli sili ona taua mo togafitiga manuia. Togafitiga o le faamai e faavae i luga o le faaitiitia o le tiga, faaleleia atili o le tulaga lelei o le olaga o le tagata maʻi. O togafitiga ma togafitiga o togafitiga e faʻaaogaina. I le tulaga o le le saʻo ma le faʻamalositino, o le tagata maʻi e tele lava ina lamatia e oʻo lava i le leiloloa o le vae.

Atherosclerosis o laʻau o pito i luga

O le atherosclerotic faagasologa o pito i luga o loʻo faʻaalia i se gasegase masani o le gasegase, i vaega vavalalata o vaituloto, ma mafua ai le ogaoga o le faʻaogaina o le lumena o le faga.

O le faʻamaʻi e mafua ai e le gata o le gasegase o le hypoxia, ae o le ogaoga foi o le tino o le tino o le pito i lalo ma le pito i luga.

O se faʻaosooso talitutusa tutusa e tutusa lava i le va o tagata o itupa uma.

E masani lava ona mafatia tagata matutua.

E lua ituaiga o faamai e iloagofie: o le ogatotonu, lea ua faaleagaina ai le aoruma, ma le ituaiga lautele, lea e aafia ai isi vaa tetele o le tino.

E ui lava o le mea moni e masani ona vaevae le atherosclerotic faʻasologa i ni fomaʻi e lua, e masani lava o lenei faagasologa o se mea e tasi.

O mea sili ona taatele mo le atinaʻeina o le atherosclerosis o mafuaʻaga nei:

  1. Le mautonu o vaega o le atherogenic ma antiatherogenic lipid i le toto.
  2. Faateleina le aofaʻi o le cholesterol.
  3. Faʻateleina le faʻaogaina o vaega ole lipid atherogenic.
  4. Faʻaitiitia le faʻatupulaia o vaega-anti-atherogenic.
  5. Faʻaleagaina o le taumafataga.
  6. Aga masani leaga.
  7. Faʻaiʻuga Endothelial.

I le faʻaopoopoga, o le faʻasologa o le gasegase e aʻafia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

Pathogenesis o le atherosclerosis o arteries o lima

O le faʻamoemoe o lenei togafitiga o le puipui i totonu o le vaa (intima poo le methiolum).

O le faʻamaʻi o taimi uma lava e mafua mai i faʻalavelave faʻavaomalo ma suiga i le tino.

O le maʻi faʻapitoa e iloa ai le 5 vaitaimi o le atherosclerosis:

  • vaitaimi le tumau, lea e mafua mai i le foliga mai o se faaletonu i totonu o se vaa,
  • atheromatosis, faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le atherogenic masses i luga o le nofoaga o le puipui vascular,
  • liposclerotic period, e mafua mai i le faʻaaogaina o le cholesterol,
  • tuusaʻo le vaega o le atherosclerosis, lea e tupu ai le germination o le atherogenic mass e ala i le fesoʻotaʻiga,
  • atherocalcinosis, o le tulaga o loʻo faʻaalia e ala i le tuʻuina atu o sima calcium luga o le pito i luga o le mea na faia.

I le tele o tulaga, o le papa ma le thrombotic masses e toso i luga o le fogaeleele.

O lenei faagasologa e matua masani lava mo le tino, talu ai ona o le tafe toto e taofi i le fesoasoani a platelets.

O le papa e faateleina ai le tele. O le uluaʻi faʻamaoniga o le faamai e na o le taofia o lumen e sili atu ma le 50%.

Faʻafitauli ogaoga ma faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le atherosclerosis o vaʻa vai:

  1. Fuʻa.
  2. Ova malosi, e tusa lava po o le a le ava malosi. O le mea e sili ona leaga o le mūmū mūmū mama o le maualuga.
  3. E masani ona iai le taumafa o le cholesterol ma meaai.
  4. Faʻasalaga tulaga.
  5. Menopause ma faaletonu o hormonal i fafine.
  6. Faʻasao faʻafitauli.

E masani lava, o le atherosclerotic faagasologa i totonu o vaʻa e leʻo se maʻi faʻavae. I nisi tulaga, o le atherosclerosis o vaʻa lima e atiaʻe e faasaga i se talaaga patino.

O togafitiga faʻamuamua mo le atherosclerosis o lima o:

  • afaina o le toto maualuga
  • afaina o le le atoatoa,
  • maʻisuka malosi
  • afaina o le tino
  • suiga i le tino o le faasologa ole vaega o le tino i le mamafa ma le mamafa o meaʻai,
  • faʻaititia le galuega o lauroid,
  • faamai pipisi masani

E le gata i lea, o le gaioiga o le autoimmune e ono avea ma togafitiga.

Faailoga o le atherosclerosis o lima

Talu ai ona o lenei faagasologa o taimi masani, o uiga faʻalelalolagi ma sini e naʻo tulaga pito sili ona maualuga o maʻi.

Tala o le au faitau

Faʻamasili maualuga i le fale. Ua mavae le masina talu ona ou galo e uiga i tafega. Oi, o le a le tele na ou taumafai ai i mea uma - e leai se mea na fesoasoani. E fia taimi na ou alu ai i le falemai, ae na faatonuina aʻu i taimi uma e le o fualaau faasaina, ma ina ua ou toe foi mai, sa feteenai lava fomai. Mulimuli ane, na ou gafatia le malosi, ma faafetai uma lava. O tagata uma ei ai faafitauli i le mamafa e tatau ona faitau!

E masani lava, o le tagata maʻi mo le taimi muamua e iloa ai lona maʻi, na o le amataga o le ischemia poʻo le thromboembolism. O le maʻi e sili atu lona lelei i le natura, o lona uiga o lona alualu i luma tumau.

O faʻamatalaga sili ona taua o loʻo taʻua muamua:

  • tiga i luga o vaa,
  • pallo o gaʻo lima
  • ese esega i luga o vaega eseese,
  • vaivai i lima ma lima
  • gaogao e aunoa ma se mafuaaga tatau,
  • maualuga le vaivai e tusa lava pe a fai galuega malamalama,
  • lima gau lauulu
  • faatamaia o papatusi fao,
  • faateleina le maaleale o lima i fesuiaiga o le vevela,
  • paresthesia
  • malulu tumau i lima.

Ina ia faia se suʻesuʻega, ua lava lea e maua ai le tolu o nei faitioga. O faʻamaoniga uma e mafua i se tulaga patino e ala i le gasegase ma faaleagaina ai le tino.

Mo le atinaʻeina o aʻoaʻoga, o faʻamatalaga nei e taua:

  1. Suia le lanu o le paʻu o lima. I le amataga o le faʻamaʻi, ua maitauina suiga i le paʻu o tamatamailima, latou te maua ai se pale, ma mulimuli ane e vevela, lanu.
  2. Atrophy o le vaega faʻapipiʻi o mea faʻapitoa o loʻo faʻaleleia. I lenei tulaga, e le o se mea lelei lenei.
  3. Lafoaʻi o lauulu ma le maeʻa maeʻa o lo latou tuputupu aʻe.
  4. Faateleina le puletini.
  5. Faʻasalaga le faʻamalosi o papatusi fao.

O le isi faʻataʻitaʻiga o le paʻu i luga o le paʻu o lima.

Togafitiga o le atherosclerosis obliterans

O le togafitiga o le atherosclerosis vascular o arteries o pito i luga o se galuega faigata ma e manaʻomia ai le tele o taimi ma taumafaiga.

Pe a filifilia togafitiga togafitiga e fuafua i le tikeri o le faʻaaogaina o vaʻa ma le ischemia. Afai e le mafai e le vaa ona pasia le toto, ia togafitiga i togafitiga o togafitiga. O tagata maʻi ua i ai le aia tatau e teena ai le taotoga, ae tatau ona manatua pea i soo se taimi atonu o le a sili atu ona le atoatoa le lima.

I le amataga, togafitiga o vailaʻau, togafitiga o togafitiga, isi auala o togafitiga e faʻaaogaina (na o le faʻatasi ma le autu autu).

O le auupega autu mo le taofia o le alualu i luma o le faagasologa o le suia o le olaga ma se auala talafeagai i togafitiga.

E le gata i lea, o le mauaina o taunuuga lelei o togafitiga e tatau ona faatinoina:

  • faʻavaeina o togafitiga faʻamaʻi,
  • aveeseina o le oso i le kulukose e faaaoga ai fualaau oona ma le insulin i le i ai o le maʻisuka,
  • uia atoatoa o masani leaga,
  • puipuiga lona lua o faafitauli.

O togafitiga faʻapitoa e tuʻuina atu i le tagata gasegase pe a, e tusa ai ma le ICD-10, o le faʻamaga atoa o le vaa na tupu. O le taʻaloga e sili ona lauiloa o le taotoga lea e ala ile vavalalata lautele.

I le taimi o le taotoga, o le vaa e toe faamanatuina ma faʻavae le toto. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaogaina ai prostheses faʻavafesa faapitoa, shunts ma stents.

O se faʻafitauli faapena o se faafitauli i le lalolagi i atunuu atiaʻe. I lenei itu, o le tele o le taulai atu e totogi i le puipuiga muamua o le faamai.

Muamua lava, faatasi ai ma le faʻaalia o ni faailoilo laiti, e tatau ona e mautinoa le vaʻaia o se tagata tomai faapitoa. O le lōia lautele o le a faia le tele o suʻesuʻega ma o le a mafai ona faʻamaonia pe le faʻatagaina le suʻesuʻega. O le taualuga o le tauau i luga e faapitoa lava lona aoga mo le maʻi. E oʻo lava i se faʻaletonu laiti e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le lelei o le olaga ma, e oʻo lava i le le atoatoa.

O le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, muamua, e fautuaina tagata uma, e aunoa ma se faʻasalaga:

  • tausia se olaga ola maloloina
  • tausisi i se meaʻai fua mo le atherosclerosis,
  • puipuia le maua o le mamafa,
  • mataitu le faiga o galuega ma malologa,
  • Aua neʻi galo e uiga i le faʻaaogaina masani o fesoasoani gaosi omega.

I le faaopoopo atu, e fautuaina pe a mavae le fasefulu tausaga e ave le acetylsalicylic acid i aso taitasi i ni faʻavae laiti.

O osofaiga o le fatu ma le tafe o le mafuaʻaga lea o le toetoe 70% o maliu uma i le lalolagi. E toafitu mai le toʻasefulu tagata maliliu ona o le fesuiaiga o fua o le fatu po o le faiʻai.

Ae sili atu le mataʻutia o le mea moni o le toʻatele o tagata latou te le masalomia o latou maualuga le maualuga. Ma latou te misia le avanoa e faʻaleleia ai se mea, na o le faʻasalaina i latou lava i le oti.

  • Ootia
  • Loto o le fatu
  • Nofoaga uliuli i luma o mata (lago)
  • Mamala, le fiafia, moe
  • Vaʻai matala
  • Sweating
  • Lelava vaivai
  • Sogi o mata
  • Numera ma le tagi o tamatamailima
  • Faʻalavelave mamafa

E oo lava i se tasi o nei faailoga e tatau ona e mafaufau ai. Ma afai e lua, ia aua le faatuai - e maualuga lou maualuga.

E faʻafefea ona togafitia le maualuga o le toto maualuga pe a iai se fuainumera tele o vailaʻau e tau tele ai tupe?

O le tele o fualaau faasaina o le a leai se mea lelei, ma o nisi e ono afaina! I le taimi nei, na pau lava le vailaʻau ua fautuaina aloaia e le Matagaluega o le Soifua Maloloina mo le togafitiga o le maualuga o le maualuga.

I O le Institute of Cardiology, faatasi ai ma le Matagaluega o le Soifua Maloloina, o loo taitaia se polokalame " e aunoa ma le toto maualuga". Totonu o loʻo maua ai le vailaʻau mo le saoloto, tagata uma o nonofo i le taulaga ma le itulagi!

Faailoga ma togafitiga o le atherosclerosis o pito i luga

O le Cholesterol palapala e aafia ai puipui o toto toto e ono mafua ai se faʻamaʻi matautia - atherosclerosis. E mafai ona tupu i totonu o gaʻo o le manava o le manava ma le fatu, i pito i luga ma pito i lalo.

Faʻaitiitia le tafe toto e oʻo atu ai i faʻalavelave faʻaleagaina, faʻaleagaina o gaioiga ma tino, tiga.

Afai e te le vaʻavaʻai i se fomaʻi, e ono mafai ona tupu se taunuuga e mafua ona o le paʻu poʻo le fatu fatu, le tele o le toto i totonu.

Faailoga ma mafuaʻaga o le atherosclerosis o lima

O le faʻaaliga o faailoga atherosclerotic o pito i luga e amata i le faʻaogaina o le toto toto e sili atu i le afa. I le lamatiaga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi, oi latou e faʻaleagaina le ava malosi ma le ulaula ua i ai le gauai ma le faʻalavelave masani. E le gata i lea, o le tele o aʻafiaga i fafine i le taimi o le misaopaʻu ma i latou uma e matutua atu i le 45 tausaga.

Le lava o le gaioiga faaletino e taʻitaʻi atu ai i le faʻavaivaia o le toto. Afai o mea taumafa a se tagata e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo, ona faʻalavelaveina lea o le ate. O lenei mea e aafia ai le gaosia o enzymes e faʻafaigofie ai le cholesterol. O se taunuuga, o le a faateleina lona maualuga, ma o le faagasologa o le faaputuputu o mea i luga o puipui o toto toto o le a amata.

O le atherosclerosis lautele e mafai foi ona atiae e faasaga i le talaaga o ia ituaiga o maʻi e pei o:

  • Faʻasaʻo maualuga,
  • Faʻasologa o le mafaufau
  • Maʻisuka
  • Faʻaleagaina gasegase,
  • Mafuaaga
  • Faʻasalaga lau galuega,
  • O faʻalavelave faʻafuasei o se natura faatosina,
  • Faʻagasologa Autasi.

O faʻamaʻi faʻamuamua o le faʻamaʻi lea e tele sona sao i le atinaʻeina o le maʻi o loʻo i lalo, faapea foʻi ma lona faʻalavelave leaga ma le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi. O le faʻamaoniga o loʻo faʻaalia ai le faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻafitauli ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

Symptomatology

E mafai ona e iloa le faʻamaʻi i uiga nei:

  • Paga o le tino
  • Lava i totonu o maso o lima,
  • E masani ona le fiafia
  • Pale, lauulu po o le paʻu paʻu o lima,
  • Le eseʻesega i faʻamaʻi toto o le lima taumatau ma lima tauagavale,
  • Ole vaʻaia o le paʻu i le vevela vevela,
  • Faafuasei le mu o lagona ma lagona ootia
  • Le lagona le mautonu i lima ma tamatamailima.

Mo se suʻesuʻega, e masani lava o le tolu o faʻamaumauga, o loʻo faʻaalia i le taimi lava e tasi, ua lava.

O le atinaʻeina o le atinaʻe i le talaaga o le faʻamaʻi e aloaia e:

  • Pale ma paʻu le paʻu o lima
  • O le foliga mai o le atrophy o le tino,
  • Le faʻamaʻiina o fao ma le faʻateleina o le galaini.

O faʻafitauli o le faʻamaʻi e le oʻo mai i le taimi e tasi ma faʻafuaseʻi. E masani ona latou tulaʻi malie ma faateleina i le taimi.

Lafoaʻiina togafitiga o le atherosclerosis

I le muamua valaau i le fomaʻi, o faitioga ua tusia e uiga i tiga, o le taimi o le amata ma le malosi, o le i ai o faʻamaʻi faʻapitoa i totonu o aiga. I le taimi o le suʻega faʻapitoa, e faia se suʻesuʻega muamua i luga o le tupuga o le tiga pe a oomi i luga o le paʻu o lima.

I luga o suʻesuʻega, e faia e le fomaʻi se faasologa o suʻega e iloa ai le natura o le maʻi ma lona tikeri:

  • Suʻega mo le faʻaalia o vaivaiga pe a faʻapipiʻi maso o lima ma lima,
  • Suʻega mo le faʻaalia o le tiga ma le leai o se lagona pe a mamafa i le brachial plexus,
  • Suʻega mo le tupu o le tiga i le taimi o le palpation o le fossa i lalo o le paʻu, trapezius ma le muscle paracercical,
  • Suʻega mo le iloa o le faaitiitia o le lagona o le paʻu o lima.
  • O se suega a Edson i le i ai o se faʻamaʻi o le a faʻaalia ai se faʻaitiitia o le fatu i luga o le tapulima. E faia i le taimi o le musumusuga, pe a toe foʻi mai le tagata maʻi pe punou lona ulu i le tasi itu.O se isi suʻega taua mo le faʻamalaila. E togi i se tamatamailima, ma o le maʻi i totonu o le 2 minute faʻamalosi ma faʻamalosi faʻamalosi lona lima. I le tulaga masani, o le paʻu o le lima e faʻavave le lanu. I le taimi o le suʻesuʻeina, o se x-ray e faʻatagaina e iloa ai faʻafitauli o le lima.
  • X-ray faʻasagaga angiography e mafai ai e oe ona iloa ni vaega vavalalata pe afaina o toto toto, faʻalauteleina o le natura o le natura, pusa toto ma o latou nofoaga.

Tofia ma le suʻeina o le toto. E mafai ai ona e iloa:

  • Faailoga o le amataina o le thrombosis,
  • O le le lava o le le atoatoa
  • Aneurysm o vaituloto.

E faʻaaogaina foi le faʻasolo e faʻafoʻi ai foliga vaaia o vaega o veines vaevaeina, faʻatasi ai ma le ischemia, faʻatasi ai ma se tulaga faʻaleagaina o vaa. O faʻamaʻi faʻamaʻi e tele lava ina maua i le maeʻa ona maua o le siakiina o le siama ma le gaʻo.

Fomaʻi togafiti

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o vaʻa pito i luga, o le metotia, taimi ma le faigata o togafitiga e faalagolago i le tulaga o le maʻi. I le laasaga muamua, afai e le faʻavevesi ona o maʻi o loʻo i tua, e mafai ona e faia e aunoa ma ni vailaʻau. E na o le tatau lava:

  • Vagana ai meaʻai gaʻo ma meaʻai ma le tele o faʻatoʻaga,
  • Alu i totonu mo taʻaloga ma faʻaauau galuega faʻaauau faaletino,
  • Mataitu lau toto toto
  • Tuuina atu masani leaga,
  • Faʻaitiitia le mamafa.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le tagata maʻi ua faatonuina vailaʻau. Ina ia faʻaitiitia le tiga ogaoga, o loʻo faʻamaonia ai le faʻamaonia. Ina ia faʻaitiitia le mamafa, o fualaau o le vaega antihypertensive o loʻo faʻatulagaina, lea e mafai foi ona faatonuina e faʻaleleia le toto. Afai ei ai le maʻisuka, ona manaʻomia ai lea o le kulukose-faʻatonutonuina o fualaau.

O vailaʻau faʻasoifua ma togafitiga faʻaleagaina e faʻaaogaina e pei lava ona faʻamatala mai e le fomaʻi ma faʻatasi ai ma togafitiga fualaau.

O le suia o le olaga ma mulimuli i fautuaga a fomaʻi o le auala sili lea e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga