Ketosis - o le a le mea, o faailoga ma mea matautia o le kososis

Matou te ofoina atu ia te oe e faitau le tusiga e uiga i le autu: "o le a le mea e faʻalogo i totonu o tagata, le puipuia o le maʻi," faʻatasi ai ma faʻamatalaga a tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

O le tino o le tagata e 'ai meaʻai mai meaai, faʻapea foʻi ma le faʻaputuina o gaʻo i lalo o le paʻu. O lenei faagasologa e ogatasi ma le mea moni o tino o le ketone ma le kulukose e vave ona vaeluaina, ma e maua e sela le malosi talafeagai. O le tulaga e mafua ai ia ituaiga faagasologa ua taua o le kososis i le togafitiga faafomai.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le Ketosis i le tino o le tagata o se tali atu i le talepe gaʻo. O lona sini autu o le tuʻuina atu lea o le tino i le malosi talafeagai. I le taimi lava ia, e le o le taimi mo lo tatou soifua maloloina. Ae o loʻo i ai nuances. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le kososis, o le acetone compound. Afai e tele naua, ona amata lea e se tagata le ketoacidosis, lea e ono lamatia ai le ola.

Ina ia mafai ona ulufale le kosamo, e tatau i le tino ona iloa le leai o se kulukose. O se punavai o le malosi e manaʻomia e lagolago ai le ola maloloina o o tatou tino. Aʻo le lava le kulukose, o le tino "e ave" mo gaʻo gaʻo. O le ate e tuusao saʻo i lenei faʻafoʻi. O ia lea na te faʻasao le ketonic acid.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le isi tulaga o le kososis e faalagolago i uiga o se tino faapitoa. O le faʻafitauli ole gasegase, o le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaosoina ai le kososis (faʻataʻitaʻiga, maʻisuka) e oʻo atu ai i le soona inu.

E mafai e se tagata ona fuafua le kososis e ala i ni faailoga:

  • vaivaiga ma le vaivai,
  • faʻaauau faifaipea
  • gasegase ma le faʻaumatia pea,
  • solia le masani masani o le manava (o se tagata e manavaina le ea).

O tagata e saili e leiloa le mamafa e faʻaaogaina auala eseese, aemaise lava, latou te filifilia le kososis mo le paʻu mamafa. E mafai ona e faʻataunuʻuina. O lenei mea e manaʻomia ai se mea taumafa e maualalo le iniseti o gaʻo.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le kososis e fesoasoani e aveesea le mamafa i ni taimi pupuu. O nei taumafa e masani ona faʻaaogaina e le au faʻapitoa e sauniuni ai mo tauvaga.

E mautinoa e tagata e taumafa fualaau taumafa o le lelei o lenei metotia o le leiloa o le mamafa e sili atu nai lo ona le lelei. I le taimi muamua, atonu e lagona e se tagata le vaivai ma le faalavelave. E faasolosolo ona faʻaaogaina le tino i ni tulaga fou, pe a fai o faleoloa o gaʻo gaʻo e avea ma punavai autu o le malosi. O se taunuuga, e le gata ina aveesea le mamafa o le tagata, ae maua ai foi le malosi tele o le malosi, ma o lona manuia o le tulaga masani.

Mo le puipuia o aʻafiaga o le soifua maloloina, e fautuaina e fomaʻi le faʻaaogaina o vailaʻau. O le mea lea, o le tino o le a maua mea uma e talafeagai mo galuega masani.

O le Ketosis i totonu o se tamaititi e atiina ae i se tulaga tutoatasi ma se meaai e le tatau ona saunia. O le tele naua o meaʻai e mafua ai le fausiaina o se maʻi faʻapitoa, faʻapea foi le umi o le matelaina.

O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai o le kososis e faʻaalia i se talaaga o faʻalavelave faʻapitoa, faʻalavelave, ma faʻamaʻi maʻi tiga. I lenei tulaga, o lapataiga nei o le kososis ua mataʻituina: o le vomiting faifaipea, o le manogi o le acetone i le taimi o le urination, tiga tiga i totonu o le manava.

O se tasi mafuaaga mo le amataina o le kososis o le faʻaleagaina lea o le ava malosi. I se isi faaupuga, ogaoga tuinanau o le tino. O le iʻuga, o le ate e le toe aoga masani, e tusa ai ma lea, o faafitauli ma le faʻasologa o tino o le ketone e amata.

Sei o tatou mafaufau i auala e togafitia ai le kososis. E taua le iloa o lenei tulaga o se tulaga mo le faʻaumatiaina o le togafitiga e le manaʻomia. Ina ia faʻamaonia le tino, ua lava lea e filifili ai meaai saʻo.

E le gata i lea, e manaʻomia e le tagata le malolo ma le inu soo. Afai o le a le alu ese le faʻamalosi o le kososis i totonu o se tagata, ia faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi. I lenei tulaga, o loʻo i ai se avanoa o le ketoacidosis, lea ua i ai se lamatiaga ogaoga i le olaga.

Ketosis, po o le acetoneemia - O se faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻaputuina o povi peta i totonu o le tino, ma mafua ai ona afaina e manu le masini o gaʻo, gaʻo ma pulu. O Ketones e mafua ona o le tele o meaʻai i totonu o le manava o le povi ma le le atoatoa o le faʻamaʻiina o aʻafiaga ma gaʻo, o le mea lea e mafua ai le faʻaitiitia o le elemene o le amonia ma fai ai le suauʻu ma le acetic acid, lea ua liua i le acetone ma le beta-hydroxybutyric acid, i le faavae o lenei elemene. vailaʻau ma faʻaleagaina le tino.

O le acetoneemia povi e maua ai le tele o gau, ona o le faʻaititia o le susu i le 50%, o le taimi o le faʻaaogaina o lafumanu e faʻaititia i le 3 tausaga, o le gaioiga o galuega e faʻalavelaveina, ma ua faʻaitiitia le mamafa o le manu.

Ketones foi e sopoia le placenta i totonu o le tamaititi ma mafai ona mafua ai le faapau pepe, po o se tamai povi ua oti, pe a fanau mai le tamai povi, o le a matua vaivai lava ma faigofie ona aafia i faamaʻi eseese.

I aso nei, e saogalemu le faapea atu o le kososis e leai se fesootaʻiga ma soo se taimi faapitoa o le tausaga, ma e ono tupu i soo se taimi. Pau lava le mea e mafai ona maitauina, o le taimi o le taumafataga i nofoaga e tafafao ai, o le fua faatatau o le faʻatupulaia e faʻaititia ai le tele o taimi. O le tele o taimi, o tagata taʻitoʻatasi o le 4 tausaga i le 7 tausaga e aʻafia i le acetoneemia i masina mulimuli o le gaioiga ma i totonu o le masina ma le afa i le maeʻa ai o le vevela.

O le faʻamaʻi e mafai ona tupu ona o le faʻaaogaina o le silasila, lea e aofia ai le butyric acid i ni aofaiga tetele. O le atinaʻe e faafaigofieina e ala i le fafagaina o pusi pīpia eletise mai beets, meaʻai vevela, ma mea taumafa gaʻo (mo se faʻataʻitaʻiga, bagasse).

Leai se mea taua e mafai ona taʻua o le carbohydrate poʻo le palatini e maua ai susu susu. Faʻatasi ai ma le leai o ni meaʻai, o le tino e amata ona faʻafefiloi le glycogen mai le ate, ma o le mafuaaga lea e atiaʻe ai le hypoglycemia, lea e fesoasoani i le amataina o le kososis.

Faʻafitauli i le system endocrine, lea e tuʻuina atu i lalo ifo o le pulelalalo maualalo o glucocorticosteroids, adrenocorticotropic ma hormones. E le gata i lea, o le mafuaʻaga o le acetoneemia e mafai ona avea ma faʻamaʻi o le manava ma tino.

O le mea muamua e tatau ona e gauai i ai o le maualuga o le susu. A maeʻa le gaosiga o le susu, o le oloa o loʻo i ai le oona oona, ma i lona manogi o loʻo i ai ni faʻamatalaga mataʻina o le acetone, ao le fulu e masani ona masani ai e le masani ona faia i luga o le susu. E le o se mea faigofie tele le meaola, o le mamafa o le paʻu e tupu, ma o le lauulu ua le toe aoga.

E i ai le le lava o le fiaʻai, ma o le gaosiga o susu e faʻaitiitia le malosi, seia oʻo ina maeʻa, ma mai le povi e amata ona manogi e pei o le acetone.

I foliga vaaia o le physiological, o suiga manino e mataituina: o le vevela e faasaoloto tele, o le gatete e pasia le tino, e le mafai ona aloese le nifo, e paʻu le vevela tele, o le a faʻaaluina e le povi le tele o taimi e taoto ai i lalo. O le gasegase o le tino i fualaau oona e foliga mai, e matua fefefe povi ma mumusu pea.

Afai e te maitauina nei faailoga i fafo o le maʻi, mo se faʻamatalaga saʻo, e tatau ona e liliu i metotia faasaienisi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina le faʻaogaina o le polotini ma gaʻo i mea e maua mai ai meafaitino - o se eseesega o le tasi ma le afa pasene o loʻo faʻaalia ai le mea e mafai ona maua i elemene ketone.

E le gata i lea, i totonu o le fale suesue, o le auiliiliina o oloa gaosi susu ma le faanatinati o lafumanu o loo faatinoina.O le tele o taimi e faʻaaogaina ai le suega o le Lestrade, o lona uiga o le faʻaaogaina o se masini vevela. E mafai ona saunia mai le ammonium sulfate, sodium nitroprusside ma sodium carbonate anhydrous i se fua faatatau o le 20: 1: 20 g 10 ml o le susu po o le urine e faʻaofiina i totonu o sea fofo. Afai o le i ai o tino pathogenic ua iloa, ona maua loa lea e le tagata atoa se lanu violē.

Afai e saʻo le mauaina o le kososis i povi, ona togafitia lea o togafitiga i le fale e aunoa ma le faatuai.

Ia mautinoa ia gauai atu i le taumafataga o lafumanu: afai e maua se siaki, ia lafo loa. E tatau ona tuʻuina atu i manu le fafaga fou, lea e tatau ona aofia ai e oo i le 10 kilokalama o vaovao lelei, mutia vao, aʻa aʻa, e aofia ai pateta.

O fualaau faafomai ua faatonuina e faʻamaonia ai galuega uma o se tino vaivai. Mai le tolu i le fa aso, o injections ma le kulukose o le itiiti ifo i le luasefulu pasene ma le umi o le 12 itula o loʻo faʻatonuina.

E pei o se isi togafitiga togafitiga, ua fautuaina e faʻaofi se faʻafefiloi o Sharabrin ma Shaikhamanov i totonu o le pito i totonu o le abdominal, ma faʻapipiʻi i le lua lita.

Ina ia faʻatulaga lelei le faiga faʻafeusuaiga ma le endocrin, o le a le sili atu le le faʻaaogaina o vailaau oona, lea e aofia ai vailaʻau faʻasaina oona.

O le puipuiga sili o le kososis i povi o le tuʻuina lea o le manu i totonu o le ea fou i taimi uma. E sili le vavaeeseina o meaai o le ituaiga lava e tasi ma aofia ai se maualuga o le maualuga o le suka. E tatau ona faʻaopopo le mutia o le mutia, beets, turnips ma isi fualaau faisua i le lafumanu, aʻo latou saunia le faamamaina e le aunoa o le gastrointestinal tract, faʻamaonia le maualuga o le paleni o le acid-base.

O povi i le taimi o le lactation e faʻapipiʻiina ai fatulaʻau, molasses, faʻapea foʻi ma gaʻo faʻapitoa e faʻatatau mo le fafagaina o manu. Ae ui i lea, aua neʻi faʻasalalau povi, aua o lenei mea e mafai ona mafua ai le faateleina o le masini protein i totonu o le rumen, ma o lenei mea ua afaina i le solia o le vaega o meaʻai.

E le gata i lea, aua nei galo e uiga i le mama o le fafaga, inu pusa ma pusa lavalava mo le oona o le manu. O le tausisia o tulafono faavae o se paleni paleni ma tausiga lelei, e mafai ona e faʻaitiitia ai le lamatiaga e le gata o le kososis, ae faʻapea foi le tele o isi faʻamaʻi o povi.

O mea e manaʻomia muamua mo le paʻu o le mamafa e masani lava ona faʻaititia le calories, faʻaitiitia le gaʻo, sili atu le malosi faaletino. O i latou na taumafai e pulea le mamafa e ala i le faʻamaʻaʻaina oa latou taumafataga, latou te iloa o lenei auala e le maua ai iuga sili: o le pasefika e vave ona oʻo i totonu, e faigata le faatumauina o le taunuuga ausia i le taimi umi, ae le o le taʻua o le lagona maualalo ma le faʻaleagaina.
O meaʻai o le ketogenic, faasaga i le talaaga o isi metotia, e foliga mai e le o faʻasaina, o loʻo latou faʻatautaia le tele o meaʻai, ae o mea gaʻo (e oʻo lava ile soifua maloloina) e faʻatapulaʻa lava.
Na toe faafoi mai e le Susuga Jim Abrahams le fiafia i lenei faiga masani (na toe atinaeina i le 1920) i le ogatotonu o le 1990, ma le faasoaina atu o le manuia o lona atalii i le faatoilaloina o faailoga o le epilepsy, e aofia ai mea e mafua mai i le taumafataga o le ketogenic. O lona "itu itu" o le gau tele o le mamafa, ma o le taunuʻuga na maua e tumau pea le tumau. E le gata i le tusiga, o mataupu e pei ole:

  • kososis i tagata - o le a le mea,
  • o aʻafiaga le lelei o se taumafataga o le ketogenic,
  • sili ona lelei
  • pe faʻapefea ona sao saʻo i le kososis.

O le mataupu mulimuli o le a lisiina ai le tele o contraindications i lenei auala.

Ua leva ona maua e le susu le taʻutaʻua leaga (aemaise lava le tumu). O nei mea ua tuuaia i le faatupuina o le gaʻo, fatu fatu, aʻo latou sili atu mea e sili ona fiafia i ai le malosi nai lo gaʻo.
A faʻaitiitia le tele o le kulūkose (ona o le tapulaa o oloa o le falaoamata, fualaau, suka), o le gaʻo e faʻaaogaina e avea ma suauu.I le taimi lava e tasi, o vailaʻau faʻasaina e gaosia ai le metabolism - ketones. Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa o ketones, ua tupu vave ai le mamafa o le mamafa.

O isi mea e aʻafia ai foi: genetics, malosi malosi, tulaga o le tino. E masani lava, e amata le kososis pe a uma se taumafataga ketogenic i totonu o le tasi ma le afa i le lua vaiaso.

Ona o le mea moni e faapea, o le tele o tautua e le faʻaititia, o le faʻaaogaina o oloa e mafai ai ona faʻataunuʻuina mo se taimi uumi, e leʻo iloa le taumafataga o le ketogenic o se faʻatapulaʻaina, lea e mafai ai ona pipii i lenei taumafa mo se taimi umi.
A e faʻaaogaina meaʻai gaʻo, o lona sili atu ua liua i triglycerides, toe faʻaleleia le numera o sima gaʻo. O vaega tetele o le kulukose e ulufale i totonu o le tino (ma le tele o taimi), o le itiiti ifo o le gaʻo e faʻaaoga mo le gaosiga o le malosi, o le tino e faigofie atu le faʻaaogaina o le malosi mai mea e faigofie ona maua. O se taunuuga, o le gaʻo oi ai nei e le o faʻaaogaina, ma o le a maua mai ai le gaʻo fou.
I le noatia ma le fai fuafua i le taumafataga o le ketogenic, o le gaʻo gaʻo e maualuga atu i le 5-10% o le taumafataga (pe a ma le 40-60% i taumafa masani). I le taimi lava e tasi, o oloa e leai ni meaʻai taua e le aofia ai: gaosi, falaoamata oloa, pasta, meainu suamalie, meaʻai. O lona uiga, o mea tonu ia e faʻaosofia ai le fesuiaiga o fua o le suka lea e fai ma vaisu ma saofagā i le tagofiaina o meaʻai.

O se meaʻai faʻatoʻaina e le o faʻamaonia ai le mamafa o kalori. O le le fiafia faalelagona lea e masani ona sauaina pe a mulimulitaina meaai mama o le a aveesea, ma o le fefe i le fiaaai. E masani lava, oi latou e tausisia lenei ituaiga o meaai, e oo lava i le anapogi anapogi, ae o le mumusu e 'ai e foliga mai e le mamafa.
O le tuufaatasiga o gaʻo faatasi ai ma sina vaega ole porotini e faʻaleleia ai le gaosiga o le kirisa ma le cholecystokinin. Faʻaleleia o le maualuga o hormones e nafa ma le lagona o le fiaaai, faʻaitiitia le manaʻoga mo meaʻai, faʻaitiitia ai le manaʻo mo meaai lelei ma le le lelei.
O tino o Ketone e aafia ai foi le hypothalamus - o se eria e nafa ma le puleaina o galuega e pei o le matelaina ma le galala. I le faʻamautuina o le maualuga o le leptin (o le isi hormone e aofia i le malosi o le tino), e mafai ona aloese mai le faʻaitiitia o le metabolism, lea e le maalofia ma se meaʻai.

Pe a ulu le glucose i le toto, o le pancreas e maua ai le inisalini, e maualuga le maualuga o le suka, o le hormone e alu i suauu uma e faʻaaoga e avea ma suauu. Faatasi ai ma le tele o meaʻai, glucose ua liua i le glycogen ma tumau ai i le ate ma maso, mulimuli ane liliu i triglycerides (gaʻo gaʻo).
Keto-taumafa, faʻavasegaina o le kulukose ma le puipuia mai le tagofiaina o meaai, e maua ai faʻamanuiaga tau soifua maloloina:
• faʻamalosia le faʻamalosi,
• puipuia mai le maʻisuka,
• puipuia ai le dyspepsia,
• lelei i le epilepsy.

Pe a faʻafetaui le tino i le faʻaaogaina o ketones e pei o le suauu, e toe faʻaleleia le faʻatinoga. O siama e maua le malosi e faaliliu ai le acetoacetic acid i le beta-hydrobutyric acid, lea e le gata o se punavai lelei o le malosi, ae e faateleina ai foi le gaioiga.
E le gata i lea, o le faagasologa o le gluconeogenesis - o le liua o le glycerol (mafua mai i le oxidation peta) i le kulukose, e mafai ai ona taofia le malosi.

Faʻaitiitia le lamatiaga o faʻamaʻi faʻamaʻi (aemaise lava le neurological)

O le taumafataga o le ketogenis e faʻaleleia ai le aoga o togafitiga mo vailaʻau, maʻi a Alzheimer, nisi o ituaiga o kanesa, ma puipuia ai faʻafitauli o le neurological.
O le faaitiitia o le tafe o le kulukose mai fafo ma le amataga o le faagasologa o le kososis e fesoasoani i suiga o meaola o meaola e aveesea ai le faaleagaina o le siata.
O suiga i le gaosiga o le adenosine triphosphate e atili ai ona mausali ma mafai ona suia le suiga o suiga ole soifua maloloina, ma afaina ai a latou gaioiga.

O le tulaga autu aʻo leʻi ulufale atu i le kososis o le tipi ese lea o le tuʻuina atu o le kulukose i siama, ma faʻatapulaʻaina ai le faʻaaogaina o le gaʻo. E le gata i lea, o le fua o le protein i le taumafa e faʻaitiitia, talu ai o lenei mea e mafai foi ona liua i le kulukose.
O le taumafataga o le ketogenic e taʻu mai ai o sea tufatufaina atu i le va o macroelements: gaʻo - 60-80%, protein - 15-25%, carbohydrates - 5-10%.
Ina ia aloese mai aʻafiaga, e sili atu le amata ona faʻatapulaʻaina mai le 50-60 g o gaʻo kulū mama i le aso, ma faʻaitiitia ai le aofaʻi i le 20-30 g. Aʻo faʻatatauina lenei faailoga, e tatau ona amanaʻia isi elemene e mafai ona aofia i meaʻai gaʻo-meaʻai (mo se faʻataʻitaʻiga, fiber).
E faʻapitoa faʻataʻitaʻiga e ala i le fesoasoani i le fuafuaina o le kalori o meaʻai ma le manaʻoga mo le malosi, faʻapitoa ole initaneti (calorie counters). Aʻo sui suiga o le tino (gau o le mamafa, tuputupu aʻe o musika), e tatau ona fetuutuunai faʻatusatusaga.

A faʻafeiloaʻi se mea taumafa e taulai i le faʻaleleia o le gaʻo o gaʻo, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi. O se mea muamua lea mo i latou e maua i le maʻisuka o loʻo i ai ni fatu fatuga, faʻamaʻi fatugao, faʻaleagaina o le gamoni poʻo le gasegase.
E le saogalemu foi se meaʻai mo tagata e maua i le faʻafitauli o le tino, faʻapea foʻi ma mafatiaga mai:
• faamai o le gallbladder,
• faʻaleagaina ole lipid digestion,
• pancreatitis,
• gaioiga o le ate,
• ava malosi,
• faʻamaʻi porphyrin,
• pe a maeʻa le taotoga.
Mo le maʻisuka, ei ai le maualuga o le lamatiaga o le ketoacidosis, o se tulaga o le gasegase mafua mai i le tele o ketones. I tagata soifua maloloina, o le faagasologa o le kososis e faʻatulafonoina e le insulin, o lenei hormone e pulea le foafoaina o tino o le ketone ma faʻafoe le tafe o gaʻo gaʻo.
O le gaosiga o le inisalini e faʻaalia i le maʻisuka ituaiga 1, o le mafuaʻaga lea e le mafai ai e le tino ona pulea le gaosia o ketones. Faateleina le galala, faʻaosoina atili le gasegase, gasegase, vaivaiga, vili, le manava manava, tiga o le manava, ma le leai o se mea e puipuia ai le tupu o le ketoacidosis.

Ketosis i totonu o tagata, o se taunuuga o se taumafataga o le ketogenic, e mafai ona aoga uma (e aofia ai le faʻatagaina o oe e vave alu le mamafa) ma faʻaleagaina. Mafaufau i le mafai ona sui se ituaiga o meaai, e tatau ona e mafaufau i mea uma o loʻo taʻua i luga, ma afai ei ai ni maʻi, faʻafesoʻotai se fomaʻi.

E pei ona e iloa, e mafai e le tino ona maua ni meaʻai e le gata mai meaʻai e 'aina, ae mai faleoloa o gaʻo gaʻo. I le taimi lava e tasi, o le kulūkose ma tino o le ketone e amata ona faʻamaʻi lemu, ma tuʻuina atu ai sela ma le malosi. O le tulaga e mafua ai na ituaiga faagasologa ua iloa i vailaau faafomai e pei o le kososis.

I le taimi o le malepelepe o meaʻai e maua ai le gaʻo, o le kulukose o loʻo gaosia lelei i le tino o le tagata. O nei mea mulimuli e avea o se punavai taua o le malosi, lea e manaʻomia ina ia faatumauina ai le ola maloloina o totoga ma mamanu uma. O le le lava o le kulukose e mafua ai se gaioiga e pei o le ketosis. O le malepelepe lenei o le gaʻo faaputuputu o gaʻo. O le gaioiga e faʻaalia ona o le gaosia o le ketoniic acid e le ate. O le isi alualu i luma o lenei tulaga e faʻalagolago i le fua faatatau o le metabolic individually. Soo se faʻalavelave faʻaleagaina, o le i ai o faʻamaʻi e fesoasoani i le faʻamalosia o le kososis, aemaise lava o le maʻisuka, e mafai ona oʻo atu ai i le'ona malosi o le tino. E i ai tulaga pe a maeʻa le ketoacidosis i le maʻi suka i le oti. Ae o le a tatou talanoa atili e uiga i lenei mea matautia mulimuli ane.

Ketosis o se tulaga e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • vaivaiga lautele
  • taʻavale
  • masani ai le gaoi
  • masani faifai pea, faʻaaogaina.

Ketosis i tagata - o le a lea mea? Faʻasaga i tua o mea o loʻo taʻua i luga, e mafai ona faʻalauteleina le maʻisaga. Ona oo mai ai lea o le aafiaga o le fiainu tele.Faatasi ai ma faafitauli o le kososis, o le manogi o le acetone e tupu i le taimi o le manava ma le urination. I le tulaga o le faʻaleagaina o le tino, o le a faʻalavelaveina le manava o le manava manava. O se tagata e masani ona manavaina le manava ma i le pisa e faʻasaʻo le ea mai mama.

O lea na matou iloa ai o le kososis i tagata o le mea lea. O le a se mea e amataina e se ituaiga o meaola? E mafai ona e valaʻau i ai ma le loto i ai e ala i le nofo i luga o se taumafa maualalo. O le sini autū o nei polokalame taumafa o le paʻu mamafa i le taimi sili ona puupuu. O malosiaga o le natura o le natura ua matua manaomia tele i tagata tautaua, tagata e manaomia ona o atu i tagata lautele i se auala atamai. O pati Ketose o loʻo faʻatinoina foi e le tino e faʻaitiitia ai le tino i se taimi e leʻi leva ona faia.

O le a le faʻamatalaga ma o le a le mea?

O le Ketosis i le tino o le tagata o se tali atu i le talepe gaʻo. O lona sini autu o le tuʻuina atu lea o le tino i le malosi talafeagai. I le taimi lava ia, e le o le taimi mo lo tatou soifua maloloina. Ae o loʻo i ai nuances. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le kososis, o le acetone compound. Afai e tele naua, ona amata lea e se tagata le ketoacidosis, lea e ono lamatia ai le ola.

Ina ia mafai ona ulufale le kosamo, e tatau i le tino ona iloa le leai o se kulukose. O se punavai o le malosi e manaʻomia e lagolago ai le ola maloloina o o tatou tino. Aʻo le lava le kulukose, o le tino "e ave" mo gaʻo gaʻo. O le ate e tuusao saʻo i lenei faʻafoʻi. O ia lea na te faʻasao le ketonic acid.

O le isi tulaga o le kososis e faalagolago i uiga o se tino faapitoa. O le faʻafitauli ole gasegase, o le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaosoina ai le kososis (faʻataʻitaʻiga, maʻisuka) e oʻo atu ai i le soona inu.

Faailoga o le faʻamaʻi i tagata ma manu

Faʻateleina le toto suka

Faateleina le ketone i le urine

Faʻavaʻa vave ma le galala

A o faagasolo pea le maʻi, o isi faailoga e mafai ona aofia ai: tiga o le manava, gasegase ma le vomiting, faigata ona manava, faʻanoanoa, faigata ona taulaʻi.

Faailoga o le kososis e masani ona avea ma: vaivai, vaivaiga, suiga o le lagona, anemia, faafitauli i le mafaufau ma le mafaufau, faaitiitia le puipuiga.

O le mea masani, o le kososis o se taimi pupuu lea e fofoina ia lava pe a toe amata ona gaosia e le tino le kulūkose nai lo le gaʻo. Ae afai o se tagata na te faʻaloloaina ma le loto i ai le setete o le kososis, ona mafai lea ona ia taʻitaʻi atu i ulu o le ulu ma tiga i le manava, fiainu, manava manava.

Ina ia aloese mai le ketoacidosis, e taua le mataʻituina o le kulukose o le toto, faʻaauau ona faia suʻesuʻega o le urine, ave insulin e tusa ai ma lau fuafuaga togafiti, 'ai saʻo.

Faitau atili e uiga i lamatiaga o taumafa ketogenic iinei.

1. Se paleni paleni o meaʻai ma le malosi i vaega uma o le lactation e tusa ai ma manaʻoga o le manu. Fafagaina i taimi uma le fafagaina o mea sili ona lelei (faʻamalolo!)

Fafagaina le lelei o mea uma! O le silasila lelei e puipuia i luga o mea e faʻaleleia ai le malosi.

3. Fafagaina o povi matutu:

  • pe afai e mafai, vaevaeina i ni vaega se lua: malosi-matitiva le vave maliu laau ma le malosi-mauoa le taimi o femalagaiga
  • naʻo pisinisi e maua mai le maualuga o le gaosiga ma le leai o ni manu e fafagaina i le pito i tua o le lactation e mafai ona faʻaitiitia le taimi malogo i le 5-6 vaiaso
  • maliega fetuutuunai: fafaga meaola uma lava e tasi i le tasi meaai, o lenei meaai e tatau ona itiiti le malosi (itiiti ifo i le 6.0 MJ CHEL / kg CB)
  • faʻaaoga fualaʻau o meaʻai mo vaovao susu: matua tuʻuina atu meaola ma vitamini ma minerale (faʻaleleia faʻamaʻi)
  • e tatau i kamupanī taʻitasi ona i ai lana lava poloka polokalame puipui

4. Tulaga lelei o le tino mo povi susu

  • BCS score: 3.25-3.75
  • leai se gau o le mamafa (faʻaaogaina o le tino gaʻo) i le taimi o le vevela
  • o nei vaega e lua e tatau ona mataʻitu i taimi uma

5. Faʻasoa tufatufaina atu o fafaga (ma / aemaise lava mo laau oti)

  • sili ona lelei i le tulaga o se meaʻai faʻafefiloi
  • fafaga e le tatau ona vevela ma faʻafefe

6. Faamafanafanaga o manu (aemaise lava laau ua mate ma le taimi o femalagaiga)

  • tele le malamalama ma le ea
  • lava le vai fou ma mama
  • pusa pepelo ma mama mama (1.30 x 2.90 m)
  • lautele tele ala savali, o se auala puupuu i meaai ma vaiinu
  • tele avanoa i le laulau pito i luga (lautele - 75 cm / ulu)

7. Faʻailoaina i totonu o se uarota tausi fanau ma se loloto loloto o vaomago

  • lava le mea e taofiofi ai: 4 nofoaga faʻamafanafana / 100 susu
  • faʻaauau le mea e faʻaaogaina (faʻapalapala, aemaise lava mo faʻafitauli i le tosoina ma le faʻamaʻi tino)

O le sili atu ona faapaleniina le fafagaina o le povi na maua, ma le sili atu i tulaga mo le tausia, o le itiiti ifo lea o le manaʻomia mo ni faʻaopoopoga faʻaopoopoga faapitoa.

8. O le vai vevela i le taimi lava e maeʻa ai (20-50 l)

9. Vaʻavaʻai manu:

  • amioga, tuinanau (i aso uma)
  • fua o le vevela (i aso uma i le vaiaso muamua pe a uma le tuʻuina)

10. Faʻaleleia o tausiga aʻo lumanaʻi

11. O le faʻaaogaina o mea faʻapipiʻi:

  • propylene glycol: e faʻaolaina ai le gaosiga o le inisalini, mo le faʻamalolo: 150 ml / ulu i le aso, i le amataga o le lactation: 250 ml / ulu i aso taitasi e faʻaleleia le metabolism
  • le faʻaaogaina o le propylene glycol i aso muamua pe a maeʻa le paʻu:
    • mo povi matua e maualuga tele le gaosiga
    • mo povi vevela pe manua foi
    • mo meaola ei ai faʻafitauli faʻalesoifua maloloina (faʻataʻitaʻiga faʻafitauli pe a uma le vevela, faʻamaʻi faʻamaʻi, ma isi)
  • glycerin e leai sona aʻafiaga faʻamalositino, ae e fesoasoani i le faateleina o le fafagaina o meaʻai ma faʻaleleia ai le tulaga.

12. O le faʻaaogaina o le niacin

  • inhibits lipolysis ma faʻaosofia ai le liua malosi
  • aoga lelei pe a tatau ai: 6 g / ulu i aso taitasi (mo se faataitaiga, i le 150-200 g o le fafagaina o meaʻai i aso taitasi ma le 36,000-40,000 mg / kg o meaʻai fafaga)
  • o le manaʻomia mo le totolo tele e faalagolago i le tuufaatasiga o le taumafa ma le metabolism. Aʻo fafagaina le tele o fiber e faʻamautinoa ai le lelei o kulumu ma le tino o le tino, o le niacin e maua mai e le manu na o ia lava e masani lava.

13. O le faʻaaogaina o le filifili (filifili le chloride, o le tasi lea o vitamin B)

  • e tatau ona i totonu o se fale mautu mo le taula
  • i le tele o meaʻai e faʻaaogaina i le roughage, ae vaeluaina e microbes i le rumen
  • galue e avea o se fesoasoani i le methyl group
  • faʻaaogaina i le fausia o le lipoproteins, lea e fesoasoani e feaveaʻi gaʻo mai le ate, o le maua o le choline e mafai ona avea o se mea e faʻagata
  • e avea o se laasaga muamua ile oxidation o gaʻo e faasaga i le kososis
  • O le filifiliina lelei o le sapalai e faasaoina ai le methionine i le gataifale
  • fualaau lelei o le filifili mama pe a manaʻomia: 6 g i le ulu i le aso

14. O le faaaogaina o le methionine

  • o le mea muamua lea e faʻatapulaʻa ai le amino acids i le faʻapipiʻi o le susu, e mafai ona faʻaofiina i totonu o le meaʻai i totonu o se fale mautu i le rumen
  • ma se faaletonu i le taumafataga, muamua lava, e afaina ai le faateleina o le sifi o le susu susu
  • Methionine ei ai le puipuiga o le ate e avea o se foaʻi o vaega o le methyl, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le ketosis
  • fualaau lelei o le methionine mama pe a manaʻomia: 5 g i le ulu i le aso
  • e mafai ona faʻaleleia aiaiga ma le methionine e ala i le faʻaaogaina o felauaiga e aofia ai lenei amino acid ma le maualuga o le protein lea e le mafai ona talepeina i totonu o le rumen (e pei o le taumafataga o le pala)

15. Le faʻaaogaina o le L-carnitine

  • vailaʻau-pei o le vailaʻau
  • synthesized i le tino mai le amino acids lysine ma le methionine
  • afaina ai le metabolism o gaʻo, L-carnitine faaleleia le felauaiga o gaʻo susu i le mitochondria, lea e faʻaititia ai lo latou faʻaaogaina o le malosi ma le faagasologa o le susunuina o gaʻo. E mafai foi ona faʻagesegese ai le lipogenesis ma faʻaitiitia le manua o le ate.
  • afai ei ai se manaʻoga, e tatau ona faʻafeiloai le L-carnitine i se fomu puipuia i le taumafataga ina ia le malepe i lalo i le 'ie
  • Fualaau lelei o le carnitine mama pe a manaʻomia: 2 g i le ulu i le aso

16. Apalai linolega faʻamalosi (CLA-faʻatoʻa gaʻo)

  • fatty acid
  • e mafai ona faʻagesegese le faʻaogaina o le gaʻo susu, ma faʻaitiitia ai le gaʻo i totonu o le susu i le amataga o le lactation
  • e fesoasoani i le faʻalauteleina o le gaosiga o susu ma / poʻo se faʻaitiitia o le paʻu o le paleni ole malosi (pe a leai se faʻalauiloa o le gaosia)
  • faʻatasi ai ma le faʻaleleia o le paleni o le malosi paleni aafiaga lelei i le soifua maloloina i le tino e mafai ona faʻamoemoeina

17. Meaʻai Fualaau Fualaau Faasaina

  • o le aafiaga i le metabolism o loo faamatalaina i auala eseese: e ui i le maualuga o le faamoemoe o le gaosia, o le fafagaina e le faaosofia ai le fausia o le inisalini. O le faʻaleleia atili o le gaʻo o le gaʻo, aemaise lava o le gaʻo gaʻo, e mafai ona faʻavavevaveina ai le gaʻo o le gaʻo ma faateleina le aʻafiaga o le kososis. O gaʻo puipuia e tutusa lava le aafiaga pe a aofia ai i meaʻai o le taimi o femalagaiga ao leʻi faʻapipiʻi.
  • o le lelei ma le puipuiga mai le ketosis pe a fafagaina le mausali i gase rumen ona o le faaleleia o le paleni o le malosi ma se maualuga o mea o mea mama i le toto e lei faamaonia ma e masalosalo lava
  • isi gaʻo gaʻo e ono mafua ai ona faateleina le cholesterol toto. O lenei mea e mafua ai le faʻatupulaia o le faʻatonuina o le gaseterone ma le estrogen. O le atinaʻeina o luteum, follicles, faʻapipiʻiina, meaʻai ma le ola o le pepe ua faʻaolaina (o lona uiga e mafai ona faʻaleleia le faʻatinoga).
  • ae o le gaʻo e le faʻaosofiaina ai le inisalini, o lona uiga o le lamatiaga o le kososis e maualuga tele. O lea aua le faʻaaoga gaʻo puipuia i le taimi o femalagaiga.
  • o le faʻaaogaina o gaʻo puipuia e fautuaina i le amataga ma le maualuga o lactation, mo povi i le pito i luga o le lactation, o se tulafono, 400-800 g i le ulu i le aso, mo povi pe'ā uma le paʻu - tasi i le lua vaetolu o le aofaiga atoa.

O le faʻamatalaga o loʻo i luga o faʻaopoopoga faʻaopoopoga faapitoa o se faʻataʻitaʻiga lea e faʻalagolago i le auala e aafia ai le malosi ma gaʻo gaʻo, faʻapea foʻi ma le malosi e faʻaitiitia ai pe faʻaitiitia ai faʻafitauli o le gataifale.

O isi vailaau o loʻo faʻaaogaina e lagolago ai le togafitiga o le faʻapalaina i le rumen ma / poʻo le aloese mai le faʻaleagaina o le faʻamalosiina o le cicatricia ma faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le oxidative i povi, lea, aemaise lava i le amataga o le lactation, e aoga ma taua tele (mo se faʻataʻitaʻiga, beta-carotene, soʻo faʻamalosi).

O faʻaaliga o le faʻamatalaga i totonu o tagata ma manu o ni faailoga ia o le ita o le mucosa gastrointestinal ma le urogenital system faʻatasi ai ma tino o le ketone:

Faʻasagaga o le faʻamaʻi mulimuli, faʻalauteleina le fia inu, lea e mafua ai le fia inu tele. I faʻafitauli faʻalavelave faʻaleagaina mai le gutu ma le mimi, o loʻo manogi le manogi o le acetone. E i ai le solia o le paʻu o le manava, lea e oʻo mai le manaia ma le loloto.

O le Ketosis o le sini lea o taumafa maualalo-carb e faʻamoemoe e faʻaitiitia le mamafa i se taimi puupuu. O ia ituaiga meaai e masani ona faʻaaogaina e tagata lauiloa o loʻo taumafai e tausia lo latou mamafa i le masani.

O lenei amioga e feteenai ma le manatu masani, talu ai o se taumafataga maualalo-kapiti, o le teenaina o meaola manu ma isi meaai le lelei o se mea le tumau mo le lafoaia o le tino o le tino. O se taumafa faapena e faia e tagata faʻanatura ao lei faia se taʻaloga.

O nei taumafataga e aofia ai foi ma le lauiloa o Ducan i le taimi nei, pe a manaʻomia le lelei o mea taumafa mo le faʻaleleia atoatoa o le tino, lea e tele le malosi e alu i le mamafa o le tino. E manaʻomia lenei mea mo le vave toe faʻafouina o maso uta.

E tusa ai ma lea, i totonu o manu e pei o se faagasologa o se mea e manaʻomia muamua mo le alu i le fomaʻi.

E tatau ona iloa le eseesega o manatu o le kososis ma le ketoacidosis.O le faagasologa o le kososa e mafai ona tupu pe afai e le lava le suʻavaʻava a le tino ma sui i meaʻai o le protein e mafua mai i manu. O le mea sili ona taatele i ona po nei, e tupu le kososis pe a matauina e se tagata se taumafataga faʻapitoa e faʻamalieina ai le susunuina o gaʻo gaʻo.

E mafai ona faapitoa le "faʻaosoina" ketosis?

O tagata e saili e leiloa le mamafa e faʻaaogaina auala eseese, aemaise lava, latou te filifilia le kososis mo le paʻu mamafa. E mafai ona e faʻataunuʻuina. O lenei mea e manaʻomia ai se mea taumafa e maualalo le iniseti o gaʻo.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le kososis e fesoasoani e aveesea le mamafa i ni taimi pupuu. O nei taumafa e masani ona faʻaaogaina e le au faʻapitoa e sauniuni ai mo tauvaga.

Ketosis ma lona lamatiaga i le tino

E mautinoa e tagata e taumafa fualaau taumafa o le lelei o lenei metotia o le leiloa o le mamafa e sili atu nai lo ona le lelei. I le taimi muamua, atonu e lagona e se tagata le vaivai ma le faalavelave. E faasolosolo ona faʻaaogaina le tino i ni tulaga fou, pe a fai o faleoloa o gaʻo gaʻo e avea ma punavai autu o le malosi. O se taunuuga, e le gata ina aveesea le mamafa o le tagata, ae maua ai foi le malosi tele o le malosi, ma o lona manuia o le tulaga masani.

Mo le puipuia o aʻafiaga o le soifua maloloina, e fautuaina e fomaʻi le faʻaaogaina o vailaʻau. O le mea lea, o le tino o le a maua mea uma e talafeagai mo galuega masani.

Ketosis i tamaiti

O le Ketosis i totonu o se tamaititi e atiina ae i se tulaga tutoatasi ma se meaai e le tatau ona saunia. O le tele naua o meaʻai e mafua ai le fausiaina o se maʻi faʻapitoa, faʻapea foi le umi o le matelaina.

O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai o le kososis e faʻaalia i se talaaga o faʻalavelave faʻapitoa, faʻalavelave, ma faʻamaʻi maʻi tiga. I lenei tulaga, o lapataiga nei o le kososis ua mataʻituina: o le vomiting faifaipea, o le manogi o le acetone i le taimi o le urination, tiga tiga i totonu o le manava.

Vaega o togafitiga o le kososis

Sei o tatou mafaufau i auala e togafitia ai le kososis. E taua le iloa o lenei tulaga o se tulaga mo le faʻaumatiaina o le togafitiga e le manaʻomia. Ina ia faʻamaonia le tino, ua lava lea e filifili ai meaai saʻo.

E le gata i lea, e manaʻomia e le tagata le malolo ma le inu soo. Afai o le a le alu ese le faʻamalosi o le kososis i totonu o se tagata, ia faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi. I lenei tulaga, o loʻo i ai se avanoa o le ketoacidosis, lea ua i ai se lamatiaga ogaoga i le olaga.

Faailoga ma meaʻai laiti-carb

O faʻamaoniga o le ketoacidosis fou e aofia ai le gaioiga ma le vomiting, faʻapea foʻi ma le manogi o le acetone. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma suiga eseese, ae o le maʻisuka o le mafuaaga autu lea.

O mea leaga e afaina ai le mucous membranes o le gastrointestinal tract and system geninary system, lea e tau atu ai i le faanatinati masani e alu i le faletaele. O le iʻuga, o le galala e tupu, lea eo mai ma le fia inu pea. Mo se faʻalavelave matuia, o faʻafitauli faʻapitoa ma le galuega o totoga faʻaleleia o le tino, o le manava ma le manava.

E tatau ona maitauina o se taumafataga maualalo-gaosiga, o le galuega autu o le faatea ese o paʻu faaopoopo i le taimi e sili ona puupuu, e oʻo atu ai i le amataga o le maʻi. Ae ui i lea, o saienitisi ma tagata atamamai latou te le fautuaina e faʻaaogaina, aua o se mea le tumau lenei e aveesea ai le mamafa.

O meaai laiti-carb e matua faʻasaina mo tagata ei ai faʻalavelave faʻafuaseʻi gasegase, lea e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻalavelave matuia o le acidosis metabolic. I le le lava o le gaʻo o le tino, o le kulukose e leai se taimi e maua ai i le aofaiga manaʻomia, ma e oʻo atu ai i le gaosia o tino o le ketone ma le atinaʻe o le ketoacidosis.

Afai e iloa muamua faailoga, e faanatinati le faafesootai o se fomaʻi mo se fesoasoani, o le, pe a maeʻa suʻesuʻega ma suʻega, o le a faʻamaonia le saʻo togafitiga, lea i le tele o mataupu e fesoasoani e aloese ai mai le lamatiaga o le maʻisuka.

Mafuaʻaga o le kosamo

O le Ketosis o se tulaga o le tino, ma o le ketoacidosis ua leva ona i ai se tulaga le mautonu lea e maualuga ai mea o loʻo i totonu o tino o le ketone i le maualuga o le paleni-o le faavae o le tino i le itu o le gaʻo. Afai o le atinaʻeina o le ketoacidosis e le taofia i le taimi, ona ono ono lamatia ai lea o le oti.

I se tulaga o le kososis, o tino o le ketone ua faia tutusa e pei lava ona manaomia e le tino le malosi, ma o latou uma o loʻo faʻaleagaina. I le setete o le ketoacidosis, o tino o le ketone e televave ma o loʻo taumafai malosi le tino e aveese le tele o tino o le ketone i le urine, e ala i le paʻu ma le mama.

Mafuaʻaga o le kosamo

Ketosis ma Ducan meaai

E mafai e le tino ona maua meaʻai talafeagai e le gata i le 'ai o meaʻai, ae faʻapea foi mai gaʻo gaʻo pipisi.

Pe a le lava ni meaʻai i le tino i meaʻai, e amata ona latou gaosia ni gaʻo subcutaneous e maua ai le malosi talafeagai. O se taunuuga o le gaosia o gaʻo, o le tele o tino o le ketone e ulufale atu i le toto. E toʻatele tagata e faʻaaoga meaʻai laiti-carb, latou te mafua ai le kososis, ae atonu e le afaina e pei ona foliga mai muamua.

O le a le matautia o le i ai i se tulaga o le kososa i le taimi o se taumafataga?

E tusa ai ma le au fai meaʻai, o le lelei o le auala ketogenic o le faʻaitiitia o le mamafa sili atu nai lo ona le lelei. I vaiaso muamua o le anapogi, o suiga i le gasegase e tutupu i le tino. I le taimi nei, o loʻo i ai sina malamalama lelei, faʻapea foʻi le gasegase lautele. Ae ui i lea, o le taimi lava e fetaui ai le tino i suiga suiga, o le punavai autu o le malosi o le vaeluaina o meaʻai gaʻo. I lenei tulaga, o se tagata e masani lava ona i ai lona malosi, ma o le tulaga e sili atu ona mataala nai lo le faaaogaina o meaai e maua i le gaʻo.

O le faʻafitauli i se ketone diet e mafai ona leai se mea e iloa ai. Ina ia aloese mai aafiaga le lelei o le soifua maloloina, i lenei tulaga, ia avea ma fualaau o le vitamini ma sauniuniga e aofia ai minerale. E le gata i lea, i le taimi o le matelaina o le kososis, e taua tele le 'aina o fualaʻau lanumeamata, araisa, pateta suamalie, pasta mai le saito o le kulimi.

I tamaiti, e mafai ona tupu le kososis pe a iai ni mea sese i le sauniuniga o le taumafataga. O le tele o gaʻo i mea taumafa poʻo taimi uumi o le anapogi e oʻo atu ai i le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina. O le Ketosis i tamaiti e mafai foi ona faia e faasaga i le talaaga o nisi o gasegase afaina, somatic ma endocrine.

O le tulaga e aliali mai i pepe e masani ona i ai le vomiting, lea e tupu pe tusa o le vaeluaga tutusa. O le foliga mai o se kososis i totonu o se tamaititi e mafai ona iloa e le foliga mai o se manogi o le acetone i le taimi o le urination, faapea foi ma le tele o tiga i totonu o le manava.

I le maʻisuka, o le atinaʻeina o le kososis e fesoʻotaʻi ma le le lava o le inisalini i totonu o le toto. I lenei tulaga, e aoina e le tino le tele o kulukose. Ae ui i lea, ona o le le lava o le inisalini, e le talepe ai le meaʻai ma e le oona ai le tino. Ina ia totogi le fia taumafa o le gaʻo, o le tino e amataina le faagasologa o le vaeluaina o amino acid i lalo o le malosi o enzymes e maua mai i le ate. O le liua o gaʻo gaʻo i tino o le ketone e amata. Mulimuli ane, ona o le faaletonu o le tino, e manaʻomia e le tagata le pulega masani o le inisalini. A le o lena, o le faʻamaeʻa atoatoa o le tino e tupu - ketoacidosis. E mafai ona muta i se siama, ma mulimuli ane maliu o se maʻi na maua i le maʻisuka.

Ketosis ma le ketoacidosis i le maʻisuka e mafai ona mafua mai i:

  • faia o mea sese i le tausisia o le taumafataga na faatonuina e le tagata fai meaʻai,
  • matelaina poʻo le faʻaleagaina o mea taumafa ia e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo faʻatautaia faigofie,
  • se faaitiitia o le numera o tui tui inisalini, isi vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto toto,
  • faaumiumi le aafia i le susulu o le la.

O se tulaga o le kosamo e mafai ona atiae e faasaga i le talaaga o le tele o le ava malosi. I lenei tulaga, e mafai ona faʻagaoioia le faagasologa mo ni mafuaʻaga:

  • malfunctions o le ate i lalo o le aafiaga o le ava malosi, lea o loo faamatalaina i le sili atu o le tuufaatasiga o tino o le ketone,
  • fafagaina pe maeʻa le matelaina i taimi o le inu malosi,
  • E le lava le aveeseina o tino o le ketone mai le tino ona o le faʻamalolo.

O le tulaga tuʻuina atu e mafai ona atiaeina e le gata i tagata, ae faapea foi i manu, aemaise o povi. O le faamai ua mafua ai le faaitiitia o le gaosiga o susu i le 10-15%, lea e mafua ai ona leiloa mo faifaatoaga. O le alualu i luma o le tulaga faʻaleagaina i le tino o le povi e mafua ai le faʻaitiitia o le taimi o le faʻaaoga lelei o le manu. I nisi tulaga, o le taunuuga o le atinaʻe o le kososis o le maliu le tumau o povi, faʻalavelave i le faletalimalo, ma o se taunuuga, o le manaʻoga e fafaga susu povi mo aano o manufasi.

O le Ketosis i povi e mafai ona atiina ae i le talaaga o:

  • le tele o le fafagaina o le manu faatasi ai ma meaai fafagaina ma le leai o vaovao ma aʻa fou e totoina i le taumafataga,
  • fufuluina o se povi ma le protein i le taimi o le milipolo,
  • fafagaina o lafumanu i laʻau le lelei, lea o loʻo i ai le tele o vailaʻau faʻasanika.

Ina ia faʻaitiitia le tulaga faʻaleagaina, e fesiitai le manu i le fafagaina o vao maualuga, togavao aʻa. Ua faʻafeiloai atu Molasses i le taumafataga. O povi, lea e amata ai le kososis, tuu le fafagaina ile silasila, isi oloa gaosi.

Ketosis o se tulaga lea e le manaomia ai le faʻamaloloina o togafitiga i se fomaʻi. Ina ia toe faʻafoʻi le tino, e naʻo lou manaʻo e toe faʻafoʻi meaʻai lelei. E manaʻomia foʻi e se tagata se inu tele ma se malologa lelei. I le taimi lava e tasi, pe a oʻo mai faailoga o le tulaga i tagata e faalagolago i le insulin, e tatau i le tagata mulimuli ona faʻatalanoa se fomaʻi. O le mea moni, i lenei tulaga, o le atinaʻeina o le ketoacidosis e mafai ona lamatia ai le ola.

O lea na ma suʻeina ai le kososis. Faailoga, togafitiga mo le amataina o lenei tulaga ua e iloa nei. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le kososis ua taua o le gaioiga i le tino, faatasi ai ma le faʻamalosia o lea mea o loʻo i ai le faasolosolo malie o le gaʻo o le gaʻo i lalo o le gaʻo ina ia mafai ai ona maua ai sela tino i le malosi. O le tali e amata i le le lava o meaʻai taumafa.

O le mea moni, o le kososis e le o se mea lamatia. O se aʻafiaga le lelei i le soifua maloloina e mafai ona faʻaaogaina naʻo le tele o le faʻavaeina o tino o le ketone, lea e amo ai le acetone. Faatasi ai ma lo latou atinaʻe taua i le tino, o le ketoacidosis e mafai ona tupu - o se toilalo i le metabolism, o se tulaga matuia e mafai ona afaina. O le mea lea, e taua le mataala ma ia iloa le fuataga pe a matauina meaʻai ketone.

E mafai e le tino ona maua meaʻai talafeagai e le gata i le 'ai o meaʻai, ae faʻapea foi mai gaʻo gaʻo pipisi.

Pe a le lava ni meaʻai i le tino i meaʻai, e amata ona latou gaosia ni gaʻo subcutaneous e maua ai le malosi talafeagai. O se taunuuga o le gaosia o gaʻo, o le tele o tino o le ketone e ulufale atu i le toto. E toʻatele tagata e faʻaaoga meaʻai laiti-carb, latou te mafua ai le kososis, ae atonu e le afaina e pei ona foliga mai muamua.

Ketosis o se gaioiga lea e tupu i totonu o le tino e talepe ai le gaʻo pipisi, ona o le tele o le aofaʻi o tino o le ketone e ulufale i le toto:

  1. O lenei faagasologa e amata i le leai o ni meaʻai gaʻo ma le kulukose latou te gaosia.
  2. Faatasi ai ma le leai o se kulukose, ua gaʻo ai gaʻo, ma ua amata ona maua le ate i le ketoniic acid, lea ua faamoemoe e faatupuina ai le malosi.

O le mea o le a tupu i le lumanaʻi e faʻalagolago lava i le gataifale o le tagata, pe afai e le afaina:

  • O le tele o mea oona e mafai ona tupu,
  • Faʻaiʻuga mataga.

O le Ketosis o le mea sili ona taatele i tagata e maua i le maʻisuka ma e 'ai sina vaega o gaʻo. O i latou e sili atu mea taumafa e maualalo i le gaosiolo e tatau ona iloa pe o le a le kosamo i totonu o se tagata pe a leiloloa le mamafa ma le auala e togafitia ai.

O le toʻatele o tagata fai meaʻai e manatu o le metotia o le paʻu o le mamafa o le ketogenic e sili atu ona lelei nai lo mea le lelei.

I nai vaiaso talu ona amata ona matelaina le tagata i tagata:

  • Le mautonu,
  • Aofaʻi vaivai o le tino.

A maeʻa ona faʻaogaina le tino i isi tulaga, o lona punavai e le o le gaʻo meaʻai, ae o gaʻo gaʻo, lea e vaeluaina. A maeʻa lenei mea, e iai se malosi tele o le tagata i le malosi ma le malosi, lea e leʻi maitauina pe a 'ai le gaʻo.

Faʻamatalaga o mea taumafa:

  • O le tino e leai ni elemene,
  • E manaomia e se tagata ona ave i totonu o vitamini ma minerale i ni aofaiga tetele.

E lelei le 'ai i meaai nei:

  • Rice
  • Fualaau faisua (lanu meamata),
  • Macaroni (ituaiga eseese),
  • O le pateta.

I le maʻisuka, e tupu aʻe le kososis ona o le le lava o le inisalini. Ona o le leai o le inisalini, o le kulukose ua faʻaputuina i le tino e le mafai ona talepe ma saturate sosoʻo. Ina ia totogi le fia taumafa o le gaʻo, o le vaevaeina o amino acids e tupu, ma o gaʻo gaʻo ua liua i tino o le konetone.

O lenei maʻisuka maʻi e mafai ona mafua mai mafuaʻaga nei:

  1. I le tulaga o le le lelei o taumafa ua faatonuina e se tagata fai meaʻai.
  2. Faʻaitiitia le fua talafeagai o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e maualalo ai le suka o le toto.
  3. Faʻaaogaina tele o meaʻai gaʻo, lea e faigofie ona ufiufi i totonu o le tino.
  4. Faʻasalaga mai le taumafataga poʻo le faʻaaogaina o nai meaʻai gaʻo.
  5. Faʻaauau le tumau i le susulu o le la.

Faʻatasi ma se tulaga tiga o le ketoacidosis i totonu o se tagata e tupu:

  • Faʻamalalaina
  • Faʻaogaina o le gaʻo le gaʻo
  • Tesega taua o le masima.

I le gaogao o le gaʻo, ua gaosia ai konesona e faʻapupulaina ai le malosi o le toto.

Ketagacidosis e atiina ae ona o:

  • Tatalo le pulega o inisalini
  • Manuia o meaʻai
  • Oona malosi,
  • Pule le pulea,
  • Le togafiti togafitiga i le fomaʻi e faʻamalamalama ma iloa ai le faʻamaʻi.

O tino Ketone, lea e gaosia i le tele o mea i le tino, ei ai aafiaga le lelei i le tino o le tagata.

O faʻafitauli o le kososis i tagata e foliga tutusa lava ma le oona ma ua faʻaalia i tulaga nei:

  • Vomiting
  • Nausea
  • Tesea
  • Paʻu i le ulu ma le manava
  • O le mamafa o le mamafa o le mamafa,
  • Tauvalea
  • Faʻaaloalo
  • Laititi laiti i totonu o vae
  • Smell o le acetone mai le gutu
  • Faʻasoʻatoaga o aʻoaʻoga i avanoa (vaeluaga pe maeʻa).

I le faʻaopopo atu i nei faʻaʻailoga, o le paʻu o le tagata e matua matutu lava, o le acetone e aliali mai i le uila, lea e mafai ona fuafuaina e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i ituaiga o taʻavale.

Afai o le a leiloloa e se tasi le mamafa o mea uma o meaʻai a se tagata fai meaʻai, ona amata lea o le kososisi pe a mavae ni nai aso talu ona amata le 'ai o meaai e fautuaina e se fomaʻi. E matua faigofie lava le fuafua tutoatasi o le amataga o le kososis - o se manogi taua o le acetone e maua mai i se tagata.

Togafitiga o le kososis i nisi tulaga e faʻamalosia, aua o se faʻalavelave o le atinaʻe o ketoacidosis (diabetic).

I tulaga uma lava, o loʻo taua i lalo:

  • Fainu le tele o vai
  • Toe foi atu i meaʻai gaʻo gaʻo
  • Malologa atoa.

I ituaiga uma e lua, e tatau ona faʻatonuina se fualaau o le inisalini. Faʻatasi ai ma se faʻamatalaga e leʻi faʻaalia, i le tele o tulaga togafitiga e le manaʻomia.

O fea e faia ai se suʻega mo le acetone i le urine, faitau i inei.

O le ketosis malosi e aliali mai i le maʻisuka ma le faʻaauau pea o le maʻi.

E atiina ae:

  • I le taimi o le maitaga
  • Faatasi ai ma taotoga faʻapitoa,
  • Faʻamatalaga sesē o le inisalini.

I nisi tulaga, o le maʻisuka e le oʻo i se faʻafitauli i le manuia. Pe a pasia suega, e toetoe lava o faʻamaoniga uma o le a faʻateleina.

O le atinaʻeina o lenei ituaiga kososis e mafai i tagata taʻitoʻatasi e mafatia i le ogaoga o le maʻisuka.

E tulaʻi mai:

  • Ona o se laʻititi laʻititi mai mea taumafa,
  • Faʻaitiitia le fua o le insulin,
  • Faʻasaga umi i le la
  • Maea le toto.
  • I nisi o maʻisuka, atonu e foliga mai o se taunuuga o le malulu.

O le tulaga o le kosamo lava ia e le afaina mo le tino, ae o le a alu se taimi puupuu e alu ai i le ketoacidosis. O le mafuaʻaga lea na maua ai e Ducan (tusitala o le lauiloa iloga) manatu o ona soo i le mea moni e le taliaina le i ai i se tulaga o le kososis mo se taimi umi.

O nai aso i lenei setete o le a lava. E tatau ona latou muta aʻo leʻi oʻo i le vevela, inu, ma vaivaiga i le tino.

Ona o le matelaina faaumiumi, ua tupu ai le maso maso, i lenei tulaga, o le ate o le tagata ua amata ona talepe i lalo e le gata o gaʻo, ae faapena foi i le palatini o loo i ai i le tino e maua mai ai le aofaiga manaomia o le kulukose. Afai e sao le sao o le tagata mamafa i le taumafataga o le protein ma e le alu ese mai le mea ua fuafuaina, o lona uiga o le a leai ni aʻafiaga leaga.

Afai e le o matauina le tino o tino o le ketone, o mea nei e aliali mai:

  1. O se avega taua i fatugaʻo.
  2. E i ai le maualuga o le lamatia o fatu fatuga ona o le excretion o le sili atu o le calcium e ala i le fausiaina.
  3. E mafai ona atiaʻe le Osteoporosis.
  4. I le tele o tagata, o le cholesterol e oso maualuga.
  5. E i ai se faʻafitauli faʻaleagaga taua.
  6. A maeʻa sina taimi, pe a le mafaufauina e se tagata lenei mea, o lona tulaga e amata ona faasolo ina leaga ma inu ai le tino.
  7. E mafua tonu ona e tupu malie lenei mea e taua ai le taumafai e toe faʻaleleia paleni paleni ma gaʻo i totonu o le tino.

Fautuaga mo le amataina o le matelaina o le gaʻo

  1. E mafai ona e fuafuaina le amataina o le kososis e ala i le manogi o le acetone, a vave ona aliali mai, e tatau ona e taumafai e toe foʻi mai a itiiti ifo ma le itiiti ifo o meaʻai gaʻo i le meaʻai.
  2. O le faagasologa o le kosamo e le tatau ona umi se taimi.
  3. Aʻo leʻi amataina se taumafataga, e tatau ona e asiasi atu i se tausi meaʻai e saili ai meaai lelei mo le maʻi.

E uiga i le amataga o le faagasologa o le vaeluaina o le gaʻo o le gaʻo e mafai ona faʻamoemoeina e ala i le tumau pea i le ulu. O lenei taimi e mafai ona taʻu mai ai le amataga o se faʻafitauli le lelei, o se taunuuga o se tulaga taua tele i le tulaga ma le soifua maloloina o le fatu ma fatugaʻo e mafai ona mafua.

Afai o le nofo i luga o se meaai, e le i ai se taunuuga le lelei o se tagata ma o le soifua maloloina e le leaga, ona mafai lea ona e tausisi i se meaai ma fiafia i le faagasologa o le leiloa o le mamafa.

Afai e te faʻalogo i tagata fai meaʻai, e mafai ona e faʻauʻuina e faʻapea o le meaai lelei, lea e tatau mo le tagata ona leiloa le mamafa, ma le amataina o le kososis, o le tagata o le a leiloa le mamafa o le ai ai le fiafia, malosi ma le faigofie muamua i totonu o le tino.

Afai ei ai i le tagata ni aʻafiaga i totonu ma se metabolism saʻo, ona mafai lea e le malosi na maua mai le gaʻo male gaʻo ona faʻaaoga masani. E le gata i lea, e mafai e le tino ona tauivi tino tino o le ketone e aunoa ma ni faafitauli.

O le taumafaina o meaʻai laiti-kapiti o se auala sili ona lelei o le faʻaitiitia o le mamafa. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e sili atu le lelei o le tagata e le aʻafia i lenei ituaiga o meaai. Afai e tupu lenei mea, e tatau ona e mataituina ma le totoʻa lou suka toto, puleaina vave o le inisalini, ma faʻamatalaga itiiti ma le le lelei o le soifua maloloina, faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi.


  1. Kalinin A. P., Kotov S. V., Rudakova I. G. Faʻafitauli o le neurology i faʻamaʻi pipisi, Medical News Agency - M., 2011. - 488 p.

  2. Dedov I.I., Shestakova M.V.O le maʻisuka ma le toto maualuga, Medical News Agency - M., 2012. - 346 i.

  3. Olga Aleksandrovna Zhuravleva, Olga Anatolyevna Koshelskaya und Rostislav Sergeevich Karpov Faʻatasi ai le togafitiga antihypertensive i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka: monograph. , LAP Lambert Academic Publishing - M., 2014 .-- 128 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Togafitiga ma ituaiga o kosamo

I le amataga, e le manaʻomia ni togafitiga faʻapitoa, ma o fomaʻi e faatonuina le tagata maʻi i se mea inu tele, se moe lelei atoatoa ma se paleni paleni o meaʻai. A leai, faatasi ai ma se faʻateleina o le acetone, e tatau ona e saili faanatinati i le fesoasoani faafomaʻi, aua o le mea lea e mafai ona lamatia ai le ola.

O le ketoacidosis o le maʻisuka o loʻo faʻatusalia i ni pepa se lua, e aofia ai:

  • faʻailoa
  • leai se tala (episodic).

I tagata gasegase e maua ai le maʻi suka poʻo le maʻisuka, o mafuaʻaga o le maʻi e mafai ona:

  • le lelei ma le le paleni meaai,
  • Faalauiloa tele atu i le susulu o le la
  • vaivai, mamafa ma le atuatuvale,
  • faʻaleagaina o se taumafa maualalo ma le gaʻo meaai,
  • faaitiitia i tui o inisalini.

O le kososis matuia i le maʻisuka ma se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi e mafai ona tupu i le talaaga o le maitaga, taotoga vavalalata, le toe fetuʻutuʻutuʻuina o tui o inisalini, faʻapea foi ma le leva o le siakiina o le maʻisuka.

O le ketoacidosis o le tamaitiiti

O le faamai i le tamaitiiti e atiina ae o se taunuuga o le solia o meaai lelei, le tele o le taumafaina o meaai gaʻo ma le umi o le matelaina, faapea foi ma faamai pipisi ma faamai pipisi. O se taunuuga, o le vomiting ua mataituina i vaelua tutusa o le taimi.

O le tamaititi e faitio i se tiga ogaoga i totonu o le manava, ma e mafai ona iloa le kososis e le manogi aloaʻia o le acetone mai le ooto. I lenei tulaga, e tatau ona pasia se suʻega o le urine mo le acetone ma faia se suʻega.

Ketosis i le maʻisuka ma le ava malosi

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le maʻisuka e fesoʻotai ma le le lava o le inisalini: o le kulukose e sili atu, ae e le aʻafia. O se taunuuga, o le faagasologa o le ketonic acid production e amata i le ate, lea e masani ona afaina ai le manuia o le maʻi.

Ina ia aloese mai isi faʻalavelave faʻaleagaina, e tatau ona faʻatonuina se tui o le inisalini, lea e aloese ai i le ketoacidotic coma ma le oti. O mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le maʻisuka e aofia ai le le saʻo o le inisalini, lea e le fetaui ma le ogaoga o le faʻamaʻi, faapea foi ma le faʻaaogaina o se vailaau faʻamalolo.

O mafuaʻaga autū o le kosolo o le ava e aofia ai le gaosia o tino o le ketone i le ate ona o le faʻavalea o le ava, fia ai i taimi o le vevela, faʻalavelave faʻalavelave o le faʻaaogaina o mea leaga ona o le faʻamalaina. O le taofi o le ava malosi e oʻo atu ai i le vomiting ma le manava o le manava.

O le a le faʻamatalaga i totonu o tagata?

Ketosis o se gaioiga lea e tupu i totonu o le tino e talepe ai le gaʻo pipisi, ona o le tele o le aofaʻi o tino o le ketone e ulufale i le toto:

  1. O lenei faagasologa e amata i le leai o ni meaʻai gaʻo ma le kulukose latou te gaosia.
  2. Faatasi ai ma le leai o se kulukose, ua gaʻo ai gaʻo, ma ua amata ona maua le ate i le ketoniic acid, lea ua faamoemoe e faatupuina ai le malosi.

O le mea o le a tupu i le lumanaʻi e faʻalagolago lava i le gataifale o le tagata, pe afai e le afaina:

  • O le tele o mea oona e mafai ona tupu,
  • Faʻaiʻuga mataga.

O le Ketosis o le mea sili ona taatele i tagata e maua i le maʻisuka ma e 'ai sina vaega o gaʻo. O i latou e sili atu mea taumafa e maualalo i le gaosiolo e tatau ona iloa pe o le a le kosamo i totonu o se tagata pe a leiloloa le mamafa ma le auala e togafitia ai.

Taumafa i meaʻai

O le toʻatele o tagata fai meaʻai e manatu o le metotia o le paʻu o le mamafa o le ketogenic e sili atu ona lelei nai lo mea le lelei.

I nai vaiaso talu ona amata ona matelaina le tagata i tagata:

  • Le mautonu,
  • Aofaʻi vaivai o le tino.

A maeʻa ona faʻaogaina le tino i isi tulaga, o lona punavai e le o le gaʻo meaʻai, ae o gaʻo gaʻo, lea e vaeluaina. A maeʻa lenei mea, e iai se malosi tele o le tagata i le malosi ma le malosi, lea e leʻi maitauina pe a 'ai le gaʻo.

Faʻamatalaga o mea taumafa:

  • O le tino e leai ni elemene,
  • E manaomia e se tagata ona ave i totonu o vitamini ma minerale i ni aofaiga tetele.

E lelei le 'ai i meaai nei:

  • Rice
  • Fualaau faisua (lanu meamata),
  • Macaroni (ituaiga eseese),
  • O le pateta.

Matela o le suka

I le maʻisuka, e tupu aʻe le kososis ona o le le lava o le inisalini. Ona o le leai o le inisalini, o le kulukose ua faʻaputuina i le tino e le mafai ona talepe ma saturate sosoʻo. Ina ia totogi le fia taumafa o le gaʻo, o le vaevaeina o amino acids e tupu, ma o gaʻo gaʻo ua liua i tino o le konetone.

I le lumanaʻi, o le a le mafai e le tagata ona aunoa ma le faʻaauau pea o le inisalini. O le Ketoacidosis e mafai ona atiaʻe, ma o le mafuaʻaga lea ua paʻu ai le maʻisuka i totonu o se paʻu ma oti ai i se taimi mulimuli ane.

O lenei maʻisuka maʻi e mafai ona mafua mai mafuaʻaga nei:

  1. I le tulaga o le le lelei o taumafa ua faatonuina e se tagata fai meaʻai.
  2. Faʻaitiitia le fua talafeagai o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e maualalo ai le suka o le toto.
  3. Faʻaaogaina tele o meaʻai gaʻo, lea e faigofie ona ufiufi i totonu o le tino.
  4. Faʻasalaga mai le taumafataga poʻo le faʻaaogaina o nai meaʻai gaʻo.
  5. Faʻaauau le tumau i le susulu o le la.

Tulaga leaga o le ketoacidosis

Faʻatasi ma se tulaga tiga o le ketoacidosis i totonu o se tagata e tupu:

  • Faʻamalalaina
  • Faʻaogaina o le gaʻo le gaʻo
  • Tesega taua o le masima.

I le gaogao o le gaʻo, ua gaosia ai konesona e faʻapupulaina ai le malosi o le toto.

Ketoacidosis o se maʻi gasegase ma vave faʻavaveina. I nisi tulaga, faatasi ai ma foliga vaaia o ia togafitiga, e mafai ona manatu o se tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1.

Ketagacidosis e atiina ae ona o:

  • Tatalo le pulega o inisalini
  • Manuia o meaʻai
  • Oona malosi,
  • Pule le pulea,
  • Le togafiti togafitiga i le fomaʻi e faʻamalamalama ma iloa ai le faʻamaʻi.

Immunology ma le biochemistry

O le taumafa lelei i gaʻo, ae o le mativa i le gaʻo, ua sili ona lauiloa o se auala lelei e aveesea ai le mamafa ma faaleleia ai le soifua maloloina. O lenei D na mauaina le igoa o se meaʻai gaʻo (nofoaafi), ketogenic poʻo le keto.

I lalo o tuutuuga o le faʻasaina tele o gaʻo (e le sili atu i le 15-30 g mai fualaau faisua), e liliu le tino i le masini masani o le fesuiaiga o le malosi i gaʻo gaʻo.

I totonu o le ate, o le faagasologa o le tuufaatasia o ketones poʻo tino o le ketone ua faʻaaogaina, o le maualuga o le toto e tulaʻi mai. O konesona o le autu autu o le malosi mo le faiʻai o le faiʻai ma maso i le nofoaafi.

O le tulaga o le tino i tulaga o le malosi o le gaosiga ma le ketones ua faʻailoaina o le ketosis (K).

Aʻo faʻaaogaina nofoaafi, e taua tele le pulea e le tagata o ia lava, o le malamalama o faailoga ma faʻamaoniga o le malosi o le tino na suia i le susunuina o le gaʻo pei o le malosi o le suauu.

Le manava leaga o se faailoga K

O manogi manogi o se tasi lea o faailoga pito sili ona taua o K, o se ata o le ausia e le tino o le kososa. O le manogi o le manogi o tino o le ketone na tuʻuina atu ile manava. O le manogi e mou atu pe tusa ma le vaiaso o le faʻaaogaina o le alatele.

Fofo: suāuʻu manogi (suāuʻu suauu) i le taeao, pulumu ou nifo i ni nai taimi i le aso, faʻaaoga le kuki i le aso atoa.

Ketones i le toto - o se faailoga o le kososis

O le maualuga o ketones i totonu o le toto i taimi o le le lava o le mamafa ua faateleina ona o lo latou gaosiga masani masani i le ate. O le keta matua o le beta-hydroxybutyric acid. Ketones e faʻamoemoe i le mataʻu o le toto e faʻaaoga ai se masini laʻititi (Fig.1). Sign K - le maualuga o ketones i le toto i le va o le 1.0- 3.0 mmol. I le fig. 1 masini e atagia ai se mea e maua i le ketone i le 1.4 mmol.

Ketones i luga o le ea ma le faanatinati - o se faailoga o K

I le taimi o le toto, o le konesone e tuʻuina atu i totonu o le ea i totonu o mama. O le faavae lenei mo le fuafuaina o ketones e faʻaaoga ai le Ketimonx respiration analyzer (Fig 2).

O le i ai o ketones i le maeʻa le ea o se faailoga o le kososis.

O le ketones toto o loʻo faʻamamaina i fatugaʻo i le urine ma e le aʻafia ai le toe suia o le gaʻo. O le fuafuaina o ketones i le urine e faia i le faaaogaina o fasi siaki.

E mafai ona e talanoa e uiga i le kososis i luma o ketones i le urine. O le auala e le saʻo, ae lautele lautele, lelei e avea o se taʻiala.

Faitiitia le fiaai ma le fiaai e avea o se faailoga o le kososis

O le isi faʻamaoniga e te i ai i le tulaga K o se faʻaititia tele o le tuinanau, atonu ona o le gaioiga o ketones i le faiʻai. E le gata i lea, o le faateleina o le gaʻo o le gaʻo i totonu o le taumafataga e oʻo atu ai i se suiga atoatoa i le metabolism ma le faʻaleleia o meaola, faʻafefe o lagona o le fiaʻai o se tasi lea o faʻaaliga o nei suiga.

Suiga i le faia o faiʻai

Na maua ai o le faʻaaogaina o le nofoaafi e fesoasoani e fesuiaʻi ai le malosi mai le gaʻo i gaʻo. Ae o gaʻo gaʻo e le faʻaogaina e le faiʻai. E masani lava o lana suauu o le kulukose. I le faaletonu o le glucose, o konesoni o se punavai sili lea o le suauu mo le faiʻai.

O le mea tonu, i tulaga o nofoaafi o loʻo i ai se faʻaleleia atili o mafaufauga, o le gafatia e taulai atu. O le mea e leaga ai, o le faagasologa o le suia o metabolism mai gaʻo gaʻo i gaʻo e mafai ona tele aso poʻo vaiaso.

O le pasia o nisi o mea e tupu i le faia o faiʻai o le faailoga K.

O le vaivai o se faailoga o le kososis

O se tasi o faʻamatalaga sili ona mataʻutia o le vaiaso muamua o le vaivai o le uila o le vaivai poʻo le faʻavaivaia le vaivai. O lenei mea e ono mafua ai ona tuʻua e le tagata le nofoaafi aʻo leʻi oʻo i le kososis atoatoa. O le taimi e ulufale atu ai i le kososis atoa faʻapitoa, e mafai ona 7-30 aso. O le vaivai, o le popolevale e masani lava ona fesootaʻi ma le alu vave o le vai ma eletise, sodium ma le potassium.

I soʻo se alalaupapa e iai suiga taua i mea e faʻaaogaina (suauu, proteins, gaʻo) o loʻo manaʻomia nisi aʻafiaga, e aofia ai vaivaiga ma le vaivai.

Faʻitiʻitia le faʻatinoga atoa

O le faʻaitiitia o le gaʻo gaʻo e mafai ona oʻo atu ai i le galala lautele ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faʻatinoga faaletino.

I le vaitaimi o fesuiaiga, e mafua mai i le mea moni ua faʻaitiitia le faʻaogaina o le glycogen, ma o le ki o le muscle malosi i ketones e lei ausia atoatoa (Ata 4). E tatau ona e onosai.

O le faʻaitiitia o le faʻatinoina o le tino pe'ā faʻaaogaina le alalaupapa o se faailoga o le ulu atu i le kososis.

Faʻasologa o meaʻai

O le faʻaaogaina o nofoaafi e mafai ona faʻafefe ai le manava, dyspepsia, faamalosi. Ae o le tele o nei faafitauli e gata i aso. Ae ui i lea, e tatau ona e mataʻituina nei suiga ma gauai atu i meaʻai e mafai ona faʻateteleina ai uiga o le faʻafefeteina o fua o le kososis.

Ia mautinoa e tele au lanu meamata, laiti-carb i lau mea taumafa e mauʻoa i le fiber ma le vai e fesoasoani ia te oe e teli lelei i lalo o le kososis.

Faanatinati

O le isi faailoga e te i ai i se tulaga o le kososis o le faʻalavelave moe. Ma o lenei mea e mafai ona avea ma faafitauli ogaoga mo le toatele o tagata e amata ketogenic D. Ae a uma ona fetuunai i le D, o le tele o moe e sili atu nai lo le taimi muamua, aʻo leʻi oʻo i le nofoaafi. O le faʻanoanoa e aliali i le amataga o le kosamo ma faʻaleleia pe mou atu i ni nai vaiaso.

Faʻamuʻu maso i le kososis

I nisi tagata, e mafai ona oʻo mai i luga o le nofoaafi maso o vae i vae.O le gaga o vae e pei o se faailoga o le kososis e atagia ai le leiloa o fale o le glycogen ma se vaega o le vai (tasi mole mole glycogen e fusifusia ai ni molimiti vai se 5). Glycogen o se ituaiga o teuina o le kulukose i masini a le tagata.

Faʻailoa le mamafa o le mamafa i aso muamua o le nofoaafi ona o le faʻaaogaina o faleoloa glycogen o se punaoa malosi. O le leai o se suavai e fesoʻotai ma le leiloloa o mea eletise, e pei o le sodium, potassium, magnesium, e taua mo le gaioiga o maso. O le gasegase maso o se ata o le vaivai eletise i le kososis.

Fesoasoani: rehydron, aspartame.

Faʻailoga tagata

O le natura o manatu o le ketoacidosis ma le kososis e tatau ona iloga. Ketosis, i totonu o tagata ma meaola, e mafai ona tupu ona o le le lava o le taumafa o gaʻo i totonu o le tino ma lo latou sui i oloa popo o meaola.

I aso nei, e masani lava ona amataina le faagasologa o se taunuuga o le mea moni e faapea o le maʻi e matauina se taumafa faapitoa, o lona faamoemoega o le faaleagaina lea o le gaʻo gaʻo i le maualuga. O le mafuaʻaga o le mu o le masini e leai se mea faʻaleagaina ma e le o se mea e lamatia ai le ola.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le taumafa po o le ave faamalosi o le kulukose, o se vaega faigata o se taumafataga maualalo-gaosiolosi, o tino o le ketone ua tupu ma o se tulaga e pei o le ketosis ua atiae. O le faʻaaogaina lea o le tino e maua ai le tino ma le malosi.

I mafaufau o le tele o tagata e maua i le maʻisuka, o upu ketone bodies, kososis, ketoacidosis o lona uiga tutusa lava. Latou te lūlūina le atuatuvale ma faʻamautuina i se faʻalavelave faʻalavelave - o le maʻisuka coma.

Ae e tatau ona ou faamautinoa atu ia te oe ma fai mai o le kososis ma le ketoacidosis e le tutusa. Ma o lenei o le a ou faʻateʻaina le tala o le tino o tino i luga o NUP e leaga ma matautia, faʻapea foi i nisi o tulaga pe afai e le o tausia lenei meaʻai.

Aʻo vaʻavaʻai i luma, o le a ou fai atu o le ketoacidosis o le 100% maʻi faʻapitoa ma e manaʻomia ai le faʻaogaina e fomaʻi. O le a e faitau e uiga i lona atinaʻe i lalo, ae ou te fautuaina oe e aua le faaseʻe faamatalaga nei ina ia aua nei mou atu le uiga.

Muamua, o le a ou taʻu atu ia te oe e uiga i tino ketone ma pe faapefea ona faia. I lalo o le faaupuga lautele "tino o le konetone" e tolu vaega o meaola oona:

  • acetoacetic acid (acetoacetate)
  • beta-aminobutyric acid (hydroxybutyrate)
  • acetone

O le faagasologa o le fausia o nei mea e taua o le ketogenesis. Ma o le tino mo le tino o se faiga e sili ona manaia, o lona uiga, e tupu i tagata soifua maloloina i nisi tulaga.

O se vaega taua lea o le metabolism. O se taunuuga o lenei faagasologa, o palatini, gaʻo ma gaʻo gaʻo ua fesuisuiaʻi ma le fesuisuiaʻi, ua susunuina le masini i le vevela e faatumauina ai le tumau o le vevela o le tino ma le teuina o le malosi i foliga o mole mole mole.

O se vaega itiiti o le acetone o loʻo faia i le tino o le tagata ma e vave tele ona faʻaaogaina e le puipuiga o le ate. O le mea sili ona taua o le keto acid o le hydroxybutyrate, lea e fausiaina mai i ni molimiti se lua o le acetoacetate.

I le tino o le tagata, o mea nei e mafai ona faʻaaogaina e pei o le malosi o le suauu:

  1. Carbohydrates e teuina e pei o glycogen i le ate ma maso
  2. Laʻau faʻapipiʻi (gaʻo gaʻo ma gaʻo e gaʻo ai totoga o totonu)
  3. Puipuia e maua ai maso ma isi totoga.

Carbohydrates

Glycogen ua afifiina faapitoa le kulukose. I mataupu o le le lava o le kulukose, e faʻamavae muamua i totonu o kulūkose mole molekeke e ulu i le toto ma tufatufaina i le tino atoa.

O lenei gaioiga e taua o le glycogenolysis ma e tupu i lalo o le aʻafiaga o hormones o le ga-hormones (glucagon, cortisol, hormone growth, etc.)

E mafai e Glycogen ona faatumauina kulūkose maualuga mo se taimi puupuu, ona o lona limite e gata i na o le 500-700 g.

Afai tatou te faaliliuina i le malosiaga tutusa, ona pau lea o le 2,000-3,000 kcal. O lona uiga, o manaoga masani i aso uma. O faʻataʻavalega na faʻaumatia i le aso lona lua o le oge. Ae ui i lea, e le o mea uma e faʻaaogaina, o nisi o mea e tumau i totonu o le ate ma maso, ma i soo se tulaga, o le tino o le a toe faʻatumu muamua nei faʻaagaga.O le mea lea, o le faʻamoemoe mo fale glycogen i le taimi o le fiaai e le aoga.

O ai e te manatu e sili atu le malosiaga? Faia gaʻo po o proteins?

O le mea moni, i le puipuiga, aua o le tagata lautele e tusa ma le 35-40 kilokalama o le maso, lea e tutusa ma le 14-16,000 kcal. O le mea lea, o le tino ei ai se mea e teli.

Ae talu mai le vaaiga o le vave o le ola, o le tino e saili e puipui malu. O se oloa sili ona aoga ma o nisi taimi e taugata, aemaise lava pe a maua e se tagata le le lava o le protein ma meaai. Ma e masani ona ou vaai i lenei mea.

Faʻafeiloaʻi i totonu oo tatou tino o loʻo faʻatinoina se galuega faʻapikopa (fale) i tulafono faatonutonu o hormonal.

O se taunuuga, o le auala pito i sili ona lelei o le teuina o le malosi i le tulaga o le fia aai o le faagasologa lea o le lipogenesis pe na o le lafoina o gaʻo i le gaʻo, ma afai e sili atu ona faigofie, o le gaʻo o gaʻo i luga o itu, manava ma isi nofoaga le talafeagai.

O le tagata lautele e aunoa ma le oona e 15-18 kilokalama o gaʻo, e tutusa ma le 13-16 afe kcal. Toeitiiti lava o le tele o aʻafiaga. E le pei o musele, o mea faʻapipiʻi e manaʻomia ai le itiiti o le tausiga ma le tausiga, o lona uiga e te le manaʻomia le faʻaaluina o le tele o fale ma le malosi i le tausiga.

O le mafuaaga lena, ona o le tele o oloa, o loo taumafai pea o tatou tino e faia ni faaagaga mo se timuga.

Ona o le tele o le faʻaaogaina o le malosi faʻavaveina ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o siʻosiʻomaga o fale i le faʻatusatusa i le 100 tausaga talu ai, ua atili ai ona matutua tagata matutua ma tamaiti.

Talu ai e faaopoopo atu i le malosi o le malosiaga, o le gaʻo ei ai isi tiute tauave. O loʻo aʻafia o ia i le faʻasologa ma le metabolism o hormones ma meaola o meaola, o le gaosiga ma le faʻasaoina o le vevela, o le faʻaititia o totoga o le tino, o le tuʻuina atu o mea e faʻaaogaina i masini mūmū, ma isi.

E i ai i le tino se mafuaʻaga lelei e tausia ai le tausia o meaʻai gaʻo.

E toe manaʻo foʻi fomaʻi e faʻatautaia le maʻisuka. O loʻo i ai se togafitiga faʻaonaponei faʻaonaponei Europa, ae latou te fifilemu e uiga i ai. O le mea lenei.

Togafitiga ma le maʻisuka

E le manaʻomia le togafitiga o le kososis, ma o lenei mea e faatatau i tagata ma meaola. E naʻo le toe faʻaleleia o meaʻai lelei, vai tele ma malolo.

Ae afai ei ai ni faailo manino o le faateleina o le acetone (o loʻo faʻamatalaina i luga), e tatau ona e asiasi faʻailoa atu i se fomaʻi o le a faʻamaonia le saʻo togafitiga, talu ai o lenei tulaga e matautia mo le soifua o le tagata maʻi. E mafai ona e mauaina le acetone i le urine, faapea foi le acetone, e pei o se manogi mai le gutu.

O le ituaiga o gasegase o le gaioiga e matua taua lava mo ituaiga labile o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, aemaise i le laʻitiiti ma le talavou. Ae o le kososis e mafai foi ona atiae ma le maʻisuka tutoatasi tutoatasi o le maʻisuka, pe afai o le a feagai ma ia tulaga leaga ma le alualu i luma o le ketogenesis.

Faatasi ai ma le ketosis o le maʻisuka, e iai:

  1. Ketose faʻaalia.
  2. O le Ketosis e le o taʻua, o nisi taimi e mama ai le episodic.

E mafai ona atiaʻe le faʻamalosi faʻamaʻi i tagata mamaʻi e iai le maʻisuka maualuga. E mafai ona latou valaʻau ia te ia:

  • taua, ae o nisi mea sese i taimi masani i le taumafataga ma le tulaga,
  • solia o le taumafataga i le matelaina po o le faʻaleagaina o meaola manu ma meaʻai gaʻo,
  • le faʻaitiitia le faʻaititia o tui o inisalini poʻo isi fualaau faʻasaina e faʻaititia ai le suka,
  • tulaga faigata
  • faʻalautele le la.

I nisi o gasegase, o le faʻaaogaina o biguanides e mafai foi ona o faatasi ma le atinaʻeina o se ketotic state.

O faʻamatalaga ile falemaʻi i tagata gasegase e tutusa foliga o le kososis o loʻo faʻaalia i le vavalalata agavaʻa o le maʻisuka. Faatasi ai ma le lelei atoatoa o le maʻi, o suʻega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe e mafai ona faʻaalia ai le ketonuria.

O suʻesuʻega o meaola o meaola e mafai ona faʻaalia ai sina siitaga itiiti o le maualuga o le suka i totonu o le toto ma le urine, lea e ese mai le maualuga o le glycemia ma le glucosuria e masani lava mo lenei maʻi.

I nisi o gasegase, ketonuria o le episodic.O lenei mea o loʻo faʻaalia i ni vaega eseese o le urine i le lotolotoi o le faamalieina o le glycemia ma le glycosuria. I le ketonuria episodic, o le numera masani o tino o le ketone i le toto e faʻamatalaina i le puupuu o le ketonuria, lea e le o taimi uma e faamaumauina.

O le kososis matuia o se faailoga lea o le tagata maʻi na ia faʻateleina le maʻisuka. O le tele o taimi, e atiina ae ai se ituaiga o maʻisuka ogaoga i le talaaga o le:

  • maʻitaga
  • faʻamaʻi pipisi
  • le saʻo ma le le saʻo le faʻasologa o le inisalini,
  • taotoga taotoga
  • faʻatasi ai ma suʻesuʻega tuai o le maʻisuka faatoa maua i le maʻisuka.

O le ata o le falemaʻi ua faʻaalia i faʻamaoniga o le faʻaleagaina tele o le faʻamaʻi. O foliga o meaola o lenei kososis ua faamatalaina e faapea:

  1. o faailoga o le glycemia ma le glycosuria i se tagata maʻi e maualuga atu nai lo le masani (peitai, o le tulaga e mafai ona tumau le faamalieina, e pei o se foliga malie o le kosose, aemaise i tamaitai i le maitaga),
  2. faailoga o le malo-base, le mea o loʻo i ai i le toto eletise i totonu o tapulaa masani,
  3. o le maualuga o tino o le ketone i le toto e sili ona maualuga, ae e le sili atu i le 0.55 mmol / l, ketones i le urine faʻalauteleina
  4. Na taʻua le ketonuria, o loʻo tumau mo le aso e tasi pe sili atu (mai se tali lelei o le urine e faʻataunuʻu ai ina ia faʻamalosi lelei)

Mai le manatu o le pathophyiologist, o le ketoacidosis o le maʻisuka ua faʻaalia i se fomaʻi o le faʻafitauli o le tino e foliga mai o le kososis, ae ua sili atu ona faʻailoa. I le avea ai o se tulafono:

  • maualuga ketonuria,
  • glycosuria sili atu i le 40-50 g / l,
  • glycemia i luga atu o le 15-16 mmol / l,
  • ketoneemia - 5-7 mmol / l ma le maualuga.

O le paleni o le acid-base ma le electrolyte i lenei laasaga e le o faʻalavelaveina ma fetaui ma le ata o le faʻasalaga o le maʻi. O le Ketoacidosis e le mafai ona o mai faatasi ma le tele o le leai o se suavai ma maua ai sina vai inu, lea e fesootaʻi ma ituaiga sili ona ogaoga o le maʻi.

Ketosis o le a?

E pei ona e iloa, e mafai e le tino ona maua ni meaʻai e le gata mai meaʻai e 'aina, ae mai faleoloa o gaʻo gaʻo. I le taimi lava e tasi, o le kulūkose ma tino o le ketone e amata ona faʻamaʻi lemu, ma tuʻuina atu ai sela ma le malosi. O le tulaga e mafua ai na ituaiga faagasologa ua iloa i vailaau faafomai e pei o le kososis.

Ketosis - o le a?

I le taimi o le malepelepe o meaʻai e maua ai le gaʻo, o le kulukose o loʻo gaosia lelei i le tino o le tagata. O nei mea mulimuli e avea o se punavai taua o le malosi, lea e manaʻomia ina ia faatumauina ai le ola maloloina o totoga ma mamanu uma.

O le le lava o le kulukose e mafua ai se gaioiga e pei o le ketosis. O le malepelepe lenei o le gaʻo faaputuputu o gaʻo. O le gaioiga e faʻaalia ona o le gaosia o le ketoniic acid e le ate.

O le isi alualu i luma o lenei tulaga e faʻalagolago i le fua faatatau o le metabolic individually.

Soo se faʻalavelave faʻaleagaina, o le i ai o faʻamaʻi e fesoasoani i le faʻamalosia o le kososis, aemaise lava o le maʻisuka, e mafai ona oʻo atu ai i le'ona malosi o le tino. E i ai tulaga pe a maeʻa le ketoacidosis i le maʻi suka i le oti. Ae o le a tatou talanoa atili e uiga i lenei mea matautia mulimuli ane.

Ketosis o se tulaga e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • vaivaiga lautele
  • taʻavale
  • masani ai le gaoi
  • masani faifai pea, faʻaaogaina.

Ketosis i tagata - o le a lea mea? Faʻasaga i tua o mea o loʻo taʻua i luga, e mafai ona faʻalauteleina le maʻisaga. Ona oo mai ai lea o le aafiaga o le fiainu tele. Faatasi ai ma faafitauli o le kososis, o le manogi o le acetone e tupu i le taimi o le manava ma le urination. I le tulaga o le faʻaleagaina o le tino, o le a faʻalavelaveina le manava o le manava manava. O se tagata e masani ona manavaina le manava ma i le pisa e faʻasaʻo le ea mai mama.

E mafai ona faʻaaogaina le kososis?

O lea na matou iloa ai o le kososis i tagata o le mea lea. O le a se mea e amataina e se ituaiga o meaola? E mafai ona e valaʻau i ai ma le loto i ai e ala i le nofo i luga o se taumafa maualalo.

O le sini autū o nei polokalame taumafa o le paʻu mamafa i le taimi sili ona puupuu. O malosiaga o le natura o le natura ua matua manaomia tele i tagata tautaua, tagata e manaomia ona o atu i tagata lautele i se auala atamai.

O pati Ketose o loʻo faʻatinoina foi e le tino e faʻaitiitia ai le tino i se taimi e leʻi leva ona faia.

Ketoacidosis i le maʻisuka

I le maʻisuka, o le atinaʻeina o le kososis e fesoʻotaʻi ma le le lava o le inisalini i totonu o le toto. I lenei tulaga, e aoina e le tino le tele o kulukose. Ae ui i lea, ona o le le lava o le inisalini, e le talepe ai le meaʻai ma e le oona ai le tino.

Ina ia totogi le fia taumafa o le gaʻo, o le tino e amataina le faagasologa o le vaeluaina o amino acid i lalo o le malosi o enzymes e maua mai i le ate. O le liua o gaʻo gaʻo i tino o le ketone e amata. Mulimuli ane, ona o le faaletonu o le tino, e manaʻomia e le tagata le pulega masani o le inisalini.

A le o lena, o le faʻamaeʻa atoatoa o le tino e tupu - ketoacidosis. E mafai ona muta i se siama, ma mulimuli ane maliu o se maʻi na maua i le maʻisuka.

Ketosis ma le ketoacidosis i le maʻisuka e mafai ona mafua mai i:

  • faia o mea sese i le tausisia o le taumafataga na faatonuina e le tagata fai meaʻai,
  • matelaina poʻo le faʻaleagaina o mea taumafa ia e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo faʻatautaia faigofie,
  • se faaitiitia o le numera o tui tui inisalini, isi vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto toto,
  • faaumiumi le aafia i le susulu o le la.

Ketosis ma le inu ava malosi

O se tulaga o le kosamo e mafai ona atiae e faasaga i le talaaga o le tele o le ava malosi. I lenei tulaga, e mafai ona faʻagaoioia le faagasologa mo ni mafuaʻaga:

  • malfunctions o le ate i lalo o le aafiaga o le ava malosi, lea o loo faamatalaina i le sili atu o le tuufaatasiga o tino o le ketone,
  • fafagaina pe maeʻa le matelaina i taimi o le inu malosi,
  • E le lava le aveeseina o tino o le ketone mai le tino ona o le faʻamalolo.

Ketosis i povi

O le tulaga tuʻuina atu e mafai ona atiaeina e le gata i tagata, ae faapea foi i manu, aemaise o povi. O le faamai ua mafua ai le faaitiitia o le gaosiga o susu i le 10-15%, lea e mafua ai ona leiloa mo faifaatoaga.

O le alualu i luma o le tulaga faʻaleagaina i le tino o le povi e mafua ai le faʻaitiitia o le taimi o le faʻaaoga lelei o le manu.

I nisi tulaga, o le taunuuga o le atinaʻe o le kososis o le maliu le tumau o povi, faʻalavelave i le faletalimalo, ma o se taunuuga, o le manaʻoga e fafaga susu povi mo aano o manufasi.

O le Ketosis i povi e mafai ona atiina ae i le talaaga o:

  • le tele o le fafagaina o le manu faatasi ai ma meaai fafagaina ma le leai o vaovao ma aʻa fou e totoina i le taumafataga,
  • fufuluina o se povi ma le protein i le taimi o le milipolo,
  • fafagaina o lafumanu i laʻau le lelei, lea o loʻo i ai le tele o vailaʻau faʻasanika.

Ina ia faʻaitiitia le tulaga faʻaleagaina, e fesiitai le manu i le fafagaina o vao maualuga, togavao aʻa. Ua faʻafeiloai atu Molasses i le taumafataga. O povi, lea e amata ai le kososis, tuu le fafagaina ile silasila, isi oloa gaosi.

Ketosis o se tulaga lea e le manaomia ai le faʻamaloloina o togafitiga i se fomaʻi. Ina ia toe faʻafoʻi le tino, e naʻo lou manaʻo e toe faʻafoʻi meaʻai lelei.

E manaʻomia foʻi e se tagata se inu tele ma se malologa lelei. I le taimi lava e tasi, pe a oʻo mai faailoga o le tulaga i tagata e faalagolago i le insulin, e tatau i le tagata mulimuli ona faʻatalanoa se fomaʻi.

O le mea moni, i lenei tulaga, o le atinaʻeina o le ketoacidosis e mafai ona lamatia ai le ola.

I le faaiuga

O lea na ma suʻeina ai le kososis. Faailoga, togafitiga mo le amataina o lenei tulaga ua e iloa nei. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le kososis ua taua o le gaioiga i le tino, faatasi ai ma le faʻamalosia o lea mea o loʻo i ai le faasolosolo malie o le gaʻo o le gaʻo i lalo o le gaʻo ina ia mafai ai ona maua ai sela tino i le malosi. O le tali e amata i le le lava o meaʻai taumafa.

O le mea moni, o le kososis e le o se mea lamatia.O se aʻafiaga le lelei i le soifua maloloina e mafai ona faʻaaogaina naʻo le tele o le faʻavaeina o tino o le ketone, lea e amo ai le acetone.

Faatasi ai ma lo latou atinaʻe taua i le tino, o le ketoacidosis e mafai ona tupu - o se toilalo i le metabolism, o se tulaga matuia e mafai ona afaina.

O le mea lea, e taua le mataala ma ia iloa le fuataga pe a matauina meaʻai ketone.

E saogalemu le kososis ma le kuka?

O se meaʻai faʻamaʻi ma le kososis e saogalemu. E le na o le saogalemu, ae aoga foi mo tagata e iai faʻamaʻi eseese. O le meaai o le ketogenic ua fesoasoani i tagata gasegase, tagata e maua i le maʻisuka (ituaiga 1 ma le ituaiga 2), o fafine e maua i le maʻisaga o le ovary, tagata e maua i le maʻi fatu, ma isi mea.

O lea la, o fea e sau ai tala mai lena mea e le mafai ona saogalemu le kuka ma le kososis? Ia, e amata uma i ketones.

O se tasi o sini autū o se taumafataga faʻatoʻaina o le faʻalauiloaina lea o le kososis (o se metabolic masani i le gaosia o ketones mo le suauu). O le mea moni, o le kososis e faʻatulafonoina e le ate, lea e fesoasoani e maua ai ni ketones ia fetaui ma manaoga o le tino.

Aepeitaʻi, pe a le lava le inisalini i le tino, o le gaosiga o le ketone e mafai ona alu ese mai le faʻamalosi, e oʻo atu ai i le ketoacidosis. Atonu o le mafuaaga lea mo tala e le o saogalemu ma le kososis e le saogalemu.

Ketoacidosis o se tulaga ogaoga e le mafua mai i se meaʻai faʻatoʻa.

Ketoacidosis o se maʻi tuga e mafua mai i le maʻisuka lē pulea. E mafua ona o le tagata na fanau mai e aunoa ma le malosi e maua ai le insulin (ituaiga 1 maʻisuka) poʻo se ituaiga ola e fesoasoani i le faʻamalosia o le insulin (ituaiga 2 maʻisuka).

I itu uma e lua, o le le lava o le inisalini o le saini e mafua ai gaʻo gaʻo ma potu o le ate e alu ai i le anapogi e tusa lava pe maeʻa se taumafataga mamafa.

E amata ona faʻamalolo tino o le tino i le toto e maua ai isi sela e maua ai le malosi, aua o siaki e iloa ai le tulaga i se auala e leai ai se suauu. I le taimi nei, o le ate e amata ona faʻaleleia glycogen, ma faʻaaoga le gluconeogenesis ma le ketogenesis e tuʻuina atu ai i le tino le suka ma ketones e le manaʻomia.

O nei mea uma e mafua ai le faateleina o le suka toto i se tulaga le lelei, ae o le le lava o le inisalini e faatagaina ai ketones e faaputuputu i totonu o le toto. O le maualuga o le suka ma le ketones o le a amata ona aveese vai mai i masini ma mai le tino i le urine.

I le itiiti ifo o le vai i totonu o le toto, o le elemene o ketones ua mafua ai le manava o le toto e ulufale ai le tino i se tulaga ua taua o le acidosis metabolic. I se isi faaupuga, o le toto e sili ona mataʻaleʻa e le mafai e le tino ona galue masani.

O le faʻamaoniga muamua o le ketoacidosis o faʻamaoniga nei:

  • Vomiting
  • Paʻu o le tino
  • Faʻamalalaina
  • Tauvalea
  • Glucose o le toto e silia ma le 250 mg / dl
  • Toto toto i lalo ifo o le 90/60
  • Loto fatu i luga o le 100 pa i minute taitasi

Matou te fautuaina e te faitau la matou taiala atoa i le ketoacidosis.

O le tala lelei o le ketoacidosis e mafai ona puipuia.

I le mulimuli ai i se taumafataga o le ketogenic, o le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka atonu e sili atu le maloloina o le toto ma le ketones, ma o le a sili atu ona latou maua le aoga o le kososa (pe a latou pulea o latou tulaga insulin). O le mea moni, o le meaʻai o le ketogenic ua fesoasoani tele i le toʻatele o tagata e taofia le inuina uma oa latou maʻi o le maʻisuka.

Ma e le o mea uma. E i ai tala lelei mo tagata e le o maʻisuka.

Afai e te le oi totonu o le 422 miliona tagata i le lalolagi atoa o loʻo mafatia i le maʻisuka, o le a le mafai ona e oʻo i le ketoacidosis. E tatau ona e faʻaipoipoina lou tino mo le tele o tausaga ma le atuatuvale, se olaga e le tauagafau, ma meaai le lelei ae leʻi mafai ona maua le ketoacidosis. (I le taimi lena, atonu e maua oe i le maʻisuka ituaiga 2.)

O le keto fomaʻi o le fesili autu lea e uiga i le saogalemu o keto

O aʻafiaga e mafai ona e oʻo i ai pe a faʻafetaui lou tino i se meaʻai faʻatoʻatoʻaina ua lauiloa o le fomaʻi ona o latou foliga tutusa o le tino moni.

O nei faʻaʻailoga atonu e aofia ai:

  • Ootia
  • Vaivai
  • Fog fog
  • Taumafa
  • Miti leaga
  • Nausea
  • Nonofoina faafitauli
  • Faaletino faaletino
  • Le manava leaga
  • Vaʻa vae
  • Faateleina le fatu fatu

O nei faʻaʻailoga o le taunuuga lea o le faʻaalia o lou tino i le faʻasaina o le gaʻo. I le taimi o le taumafataga o le ketogenic, o le inisalini ma le glycogen levels drop, e mafua ai ona vave le maua le vai ma le sodium.

O aʻafiaga o lenei faamatuu mai o tagata mamaʻi o faʻatelega masani o le ketopsin, ae e le sili atu le lamatia nai lo le faʻavaveina i aso taʻitasi.

Faamanuiaga o le Keto, Ketone, ma le Ketosis

O se meaʻai faʻamaʻi e iai sona aafiaga tulaga ese i le tino ma siama. O le tuufaatasiga o le gaʻo gaʻo ma le gaosiga o gaosiga i luga o se taumafataga ketogenic:

  • Faʻaitiitia le maualuga o le inisalini
  • Fufulu mama
  • Faateleina le gaosiga o le mitochondrial ma le lelei
  • Faʻaitiitia le mumū
  • Suafa gaʻo

O le tele o nei faʻafitauli e maua ai le tele o faʻamanuiaga mo le toʻatele o tagata e iai faʻafitauli tau le soifua maloloina. I le taimi nei, o suʻesuʻega faasaienisi tatou te maua ai faʻamaoniga e mafai ona fesoasoani se meaʻai faʻamalosi e suia pe faʻaitiitia ai le matuia o faʻamaʻi e pei o:

E tusa lava pe e te le o iai i nei faʻamaʻi, e mafai ona manuia oe i se meaʻai ketogenic. O nisi o faʻamanuiaga e sili ona lelei i tagata e aofia ai:

  • Faʻaleleia atili o galuega ole lima
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi
  • Siʻitia le malosi
  • Faaleleia le tuufaatasiga o le tino

Keto meaai

O le taʻua o le meaai a Keto e mafai ona maua i luga ole Initaneti. O le mafuaaga lena e aoga ai le mafaufau atili i auiliiliga o mataupu faavae o lenei taumafa, o le a le aoga ma le a.

O le faavae o lenei taumafa o le toesea atoatoa lea o meaʻai i le taumafataga, ae o le taui mo le leai o ni suka, o le taumafa o proteins ma gaʻo ua matua faateleina.O fea e sau ai le igoa "keto"?O mea uma lava e faigofie iinei - ona o le leai atoatoa o gaʻo ma le taumafaina o gaʻo, o le tino ua amata ona gaosia le ketones.

E faʻaaogaina e le tino ia tino o le ketone (ketones) e fai ma suauu mo totoga taua - o le faiʻai ma le tino. Afai tatou te mafaufau i mea taua e tolu i totonu oo tatou tino, latou te faia galuega nei: 1) Purotini - o le fale autu mo le tino.

2) Manua - tausia o tatou tino i se tulaga malulu 3) O meaʻai e gaosi ai le tino, e maua ai le malosi mai ia latou. E mautinoa e iloa uma e le tagata muamua o le malosi muamua e oʻo mai i le tino mai gaʻo, ma o le protein ma gaʻo o mea ia e lua.

O le mafuaʻaga lea e sili ai le fiafia o le toʻatele o tagata i le sipuni, lea e matua faigata lava ona teena. Afai e faʻamapulaʻa le tino i gaʻo, o le glycogen o le a vave ona faʻaumatia, ma o le tino o le a faʻamalosi e faʻaaogaina le malosi mai mea maualuga, e taʻua o le gaʻo ma le polotini.

Ma afai o lenei tulaga o mataupu e le sili ona matautia mo o tatou tino, ona o le tino popole ma le faiʻai, lea e matua manaomia ai le kulūkose, e manaʻomia le suʻega. E taua le iloa o le faiʻai e le mafai ona tuʻu saʻo atu le malosi e mafua mai i gaʻo gaʻo.

I le lautele, e lua punavai o le malosi mo le faiʻai:

· Glucose (pei ona uma ona mafaufauina - o le punavai autu o le malosi, i le i ai o suauu i le taumafataga) · Ketones (malosiaga e sau mai gaʻo pe afai e le o gaʻo le tino) O le faagasologa e mafua mai ai le malosi mai le gaʻo o le kososis. E mafua mai i lenei faiga e amata ai e le faiʻai ona faʻaaoga ketones nai lo le kulukose, ma maua ai le malosi mai ia gaʻo.Pe a ulufale mai mea inu i totonu o le tino i le taimi o taumafataga, e gaosia i le kulukose (mo vave ma sili atu ona faʻaaogaina) ma le glycogen o se sapalai o le kulukose mo le faʻagasolo le faʻaaoga. O gaʻo autu o loʻo faʻapipiʻi ai le glycogen o le ate ma maso. Ae afai e le toe faʻatumu, ona oʻo lea i totonu o ni nai aso o le a matua vaivai lava. O lo tatou tino e tali saʻo ma taumafai e fetuunai i se tulaga talitutusa, o le mea lea o loʻo toe faʻafouina i se isi mea e maua ai le malosi. O lenei faiga, i le averesi, e tusa ma le vaiaso, mulimuli ane o le a mu ai lou tino, ma faʻaaoga gaʻo o le malosi.

E mafai ona faʻaaogaina atoatoa mea inu mai le mea taumafa i taimi o taumafataga?

E i ai ona manuia ma mea leaga. Faatasi ai ma tulaga lelei, e mafai ona iloagofie pe afai e faatapulaa le aofaʻi o meaʻai gaʻo i totonu o le tino, e televave le faʻaogaina o le tino o le glycogen, o lona uiga o le tino o le a sili atu le vave mafai ona fetuunai mo le taumafa malosi mai le gaʻo.

O le ki i lenei filifili o le inisalini - o le mea aupito sili ona malosi mo le gaosiga o le inisalini o le gaʻo, o le itiiti ifo lea o le inisalini e faʻamalolo ai le inisalini, o lona uiga o le gau o gaʻo.

E mulimuli mai afai e le toe i totonu o le tino ia gaʻo, o le a faʻaosoina le lipolysis lava e tasi tatou te manaʻomia tele.

Faatasi ai ma le gaogao, e mafai ona tatou vavaeeseina le autu ma, atonu, na o le pau lava lea - o le leai o se fila, o le ki lea i le lelei o le galueaina o le gastrointestinal tract.

Taumafa ma le faʻatapulaʻaina poʻo le vaeluaina o meaʻai.

E masani lava ona fenumiai tagata i nei ituaiga o meaai ma e aoga le mafaufau i auiliiliga pe o le a le eseesega.

O se taumafataga, e tusa lava pe i ai se mea maualalo o le carbohydrate, o le a le mafua ai le ketosis, lea na matou taʻua muamua ma o le a le toe fausia le tino e faʻaaoga ai le malosi mai le gaʻo.

O se taumafataga ma se tapulaa atoatoa o lona uiga o se mea e matua tele lava pe leai foi le tino i totonu o le tino, ma o lenei mea o le a mafai ai ona suia le taumafaina o gaʻo e fai ma puna o le malosi.

O a ituaiga o keto diets?

- faʻaauau (o lona uiga o le leai atoatoa o ni gaʻo i totonu o le taumafataga mo se vaitaimi patino) - mana (o mea e gaosi ai le gaʻo pe a oʻo i le aʻoga malosi e faʻamautinoa ai lona aoga) E tatau ona maitauina o le aofaʻi o gaʻolaʻo e tatau ona filifilia tonu, fuafua i le taumafaina i le taimi o le toleniga) - cyclic (times i le vaiaso e te tuʻuina atu oe lava i se gaʻo carbohydrate, faʻamalosia le gataifale ma puipuia le maso masoa)

Le faʻagasologa o le faʻafetaui o le tino i le ketosis.

Ina ia malamalama i aoga o filifiliga eseese o keto, e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona fetaui le tino i le ketosis.

1. I le mavae ai o le 8 itula i le maeʻa ai o gaʻo, o loʻo faʻaaogaina pea le kulukose, ae amata mai le 10 itula, ua uma ona ia faʻaaogaina le glycogen mai le faʻasao i le ate. A mavae aso e lua, o le gaosiga o glycogen i muso ua vaivai, ma faaiʻu i le ate, o le faagasologa o le faʻaaogaina o gaʻo amata. A maeʻa le vaiaso, pe a leai se toesea o gaʻo, e faʻaaogaina e le tino le gaʻo ma le kulukose, lea e maua mai le polotini. O lenei vaitau o le vaega lea e taofi ai le tino e faʻaaoga le gaʻo ma sui i le protein e avea ma punavai autu o le malosi. E amata mai le 5-7 aso i le maeʻa o le vaega lona tolu, amata le vaega lona fa, lea e tupu ai le kimofa loloto. O lenei laasaga e tupu i le toesea atoatoa o mea inu gaʻo i le taimi atoa. O le mea autu o le malosi o le gaʻo, ma o le tino e iu lava ina fetuutuunai i le leai o ni gaʻo. E faavae i nei vaega e fa, e mafai ona tatou manatu o le itiiti ifo ma le umi o le taimi o le toesea i le tino o le tagata taʻalo, o le umi o le susunuina o gaʻo. E oo lava i se mea le aoga o mea inu gaʻo e mafai ona aafia ai le tino ma "toso" ese mai le setete o le kososis. E sili le taua o le manatuaina o lenei mea, o le gauai atu i le mana o le keto meaai.Afai o le tele o carbohydrates e itiiti ifo i le maualuga nai lo le masani ona faʻaaogaina i se tasi taʻaloga, o le a taofi le kososis ma o le a alu uma taumafaiga i lalo o le alavai. O tagi a nisi o tino e fai mai pe a latou ave mea inu oona aʻo leʻi aʻoga, latou te lagona le lelei ma toesea o latou maso, e aoga le mafaufau e ala i le masalosalo, pe a tatou talanoa e uiga i se kuka. i le gasologa o le vaiaso, ma pe a maeʻa, ia e tuʻuina atu ia oe i se tasi aso malolo, ma 'ai faʻamalosi. O le mea lenei, e te toe faafoi mai le tino mai le ketosis i lona tulaga masani, e faaosofia ai le metabolism. Ina ia sili atu le saʻo, o loʻo i ai se saoasaoa i le gaosia o nisi o enzymes ma hormones o le tino, o le leptin, lea e matua talafeagai mo le susunuina o gaʻo. O le polokalame atoa o le a aoga pe afai, a oʻo i le ketosis, sa e tausia le tino i lenei vaega mo le itiiti ifo ma le tele o aso. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i taimi mulimuli, e sili atu ona faigofie le ausia o le kososis ma faʻaaogaina faleoloa glycogen, aua o le taimi muamua na e amataina se taumafa pe a maualuga lona maualuga. O lona uiga, e amata ona e faʻafesoʻotaʻi le fuafuaga tau cyclical pe afai ua uma ona ausia le kososa, o lea i le taimi muamua atonu e sili atu ma le tasi le vaiaso e ausia ai lenei tulaga.

Le tuufaatasiga o le meaai keto.

E pei ona uma ona matou iloa, o le meaai e faʻavae i luga o gaʻo ma pulu. O le gaosiga o le carbohydrate e matua vavaeeseina (vagana ai na o le 20-50 kalama o fualaau lanumeamata i aso taitasi). Fuaina o calories i le aso - lua-vae tolu o gaʻo ma le tasi vaetolu o faʻamalosi. E taua le manatuaina o le 1 gram o gaʻo e aofia ai le 9 kcal, ma le gram o protein - 4 kcal.

Le manogi o le acetone - faʻapefea ona taulimaina?

O faailoga autu o le kososis:

- o le manogi o le urine ma le tino - o le leai o se fiaʻai - o le faʻaleleia atili o le setete o le tino Atonu o le faʻailoga autu o le manogi lea e sau mai le tino, mai le gutu ma mai le urine. E tupu lenei mea ona o le aveesea o le tele o mea gaʻo mai le tino. Atonu e le mafai ona e faʻaumatia uma le manogi o le ammonia, ae o le faʻaaogaina o le tele o vai o le a faʻafesoʻotaʻia ai. O le inu i le sili atu i le 3 lita o le urini i le aso, o auala autu e aveese ai ketone tele o le a avea ma urini ma afu, ma o se vai faigofie e fesoasoani e faasaʻo lenei faʻatusa. Ae e taua le manatuaina o le 3 lita o le vai o le fua faatatau lea ole aso ole aso ma e le tatau ona e faʻagaloina lenei tulafono.

Ketosis i tagata: o le a

Ketosis o se tulaga e atiae i totonu o se tagata i le toesea po o le leai o ni gaʻo.

O le mafuaaga autu o le kososis o le matelaina o le gaʻo, lea e tupu ai le gaʻo o le gaʻo e maua mai ai le malosi talafeagai, ma maua ai le tele o le ketonic acid.

Glucose ua avea ma punavai autu o le malosi i totonu o le tino o le tagata, ma i lona toesea, o se sailiga mo isi auala e faatumauina ai gaoioiga taua e tupu.

Mo le puipuia o le reserves, o le tino e faʻafetaui i le gaʻo gaʻo, faia o tino o le ketone i le ate, sui le kulukose. O le faʻasalaina o faiga faʻasolosolo i se vaitaimi uumi e taʻitaʻia ai le tuputupu ae, o le mafuaʻaga lea o le 'ava ma le ketoacidotic coma, ma i nisi tulaga e ono oʻo atu ai i le oti.

Keto meaʻai taumafa

O le keto-diet, o le ketogenic foi, e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o gaʻo, proteins ma le aofaʻi maualalo ole mau. I le uluai lomiga o le keto, lea na faʻaaogaina e togafitia ai maʻi, e masani lava i tamaiti, o le fua o le gaʻo, protein ma le carbohydrate e 4: 1: 1. I filifiliga mo le faʻaitiitia o le mamafa, o le tele na suia i le itu o le faʻateleina o le puipuiga.

O se meaʻai mo le togafitiga o le epilepsy o loʻo faʻamatala mai e se fomaʻi. E naʻo se tagata tomai faapitoa, e tusa ai ma taunuuga o iloiloga ma le iloiloina o le tulaga o le maʻi, o le a mafai ona tusia saʻo se fuafuaga o meaʻai.

O le ute o le keto meaai o le aumaia lea ma tausia le tino i se tulaga o le kososis.O le punavai autu o le malosi mo le tino, o mea ia e gaosia ai le gaʻo, lea e liua i le kulukose ma e faʻapipiʻi i le maso ma le ate.

Faatasi ai ma le le lava o mea -ona, o le tino e faʻaaogaina ai le glycogen, ona amata lea ona faʻaaoga le gaʻo gaʻo e avea o se punaoa malosi, talepe i lalo gaʻo gaʻo, lea e maua mai ai tino o le ketone. O le ketone lea e avea o se punavai o le malosi mo le faiʻai ma isi totoga.

E mafai ona tupu le gaioiga pe a fai o le tele o le carbohydrate e faʻaumatia i le fafine e le silia le 100 g.

O se taumafataga o le ketogenis e tele lava ina tutusa ma se taumafataga o le maualalo o meaʻai. I le mea mulimuli, o loʻo faʻaititia foi le gaosiga o carbohydrate, ae o lo latou aofaiga e sili atu i le 100 g ma e le tupu le faagasologa o le kososis.

O le a le mea e tupu i se tagata i le taimi o le kuka

  • Carbohydrate matelaina. A aunoa ma le toe faʻaleleia, o le kulukose e faʻaagaga mo le 8-9 itula. A maeʻa lenei taimi, e lagona e se tagata le fiaai tele, aʻo le tino e leʻi oʻo i se faʻalavelave.
  • O le faʻaaogaina o seketi glycogen o le taimi pito sili lea ona faigata o le taumafataga. I le avea ai o se tulafono, e manaʻomia e le tino 1-3 aso e teʻa ese mai ai. E lagona e se tagata le fiaaai faifai pea e oo lava i gaʻo ma puluvaʻa e le mafai ona faamalieina. O le lagona lenei pe a e lagona le fiaai i se manava atoa. O mafaufauga e uiga i laʻau suamalie, faʻalauteleina o le pala, vevesi, tigaina o tiga i le ate, manava, vavao, leisa, le faʻavevesi, faʻalauteleina le gasegase i mea manogi, vave mulimuli le vaivai mo aso e 3.
  • Gluconeoginesis. E faʻaumatia e le tino mea uma o loʻo maua i le kulukose, e oʻo atu i le polotini. O lenei vaitau e faʻaalia i le gau o le musika ma le faʻaitiitia o totoga o totonu. O le faagasologa e tasi le vaiaso.
  • Ketosis Pe a amata ona iloa e le tino e le o faamoemoeina le gaosiga o le kulukose, o le a amata ona faʻaaogaina lona faʻasao i le tamaoaiga ma suia mai le vaeluaina o le suka i le gaʻo. O se taunuuga o le lipolysis, o gaʻo gaʻo e paʻu i totonu o le glycerol ma gaʻo gaʻo, lea ua liua i tino o le ketone - faʻatautaia faʻamalosia le malosi. Faʻaaliga manino o le kososis ua amataina o se manogi o le acetone faapitoa e mafua mai i le tino ma mea faalilolilo uma, osofaʻiga o le fiaaai, vaivai, vavalalata leʻa.

E tele ni filifiliga mo le faʻamalosi mo le susunuina o gaʻo:

  • meaʻai masani - pasene o le RCU 75: 25: 5,
  • taumafa o le keto cyclic - o le fesuiaiga o aso o le carbohydrate i le ketogenic, mo se faataitaiga, 2 aso o le vaiaso e maualuga le carbohydrate, ma o isi o le ketogenic,
  • taumafa faʻatulagaina - i luga o aso aʻoga, o le aofaʻi o meaʻai gaʻo,
  • maualuga le palatini - o se faʻaopoopoga o le aofaʻi o le porotini, o le fua faatatau o gaʻo, proteins, carbohydrates 60: 35: 5.

O le keto cyclic e tele lava ina faʻaaogaina e tagata taʻalo faapolofesa;

E faʻapefea ona aliali mai tino o le tino

Ae toe foi atu i tino o le ketone. O lenei ua e iloa o loʻo i ai i le tagata le 2 faʻamuamua o punaoa o le malosi i le tulaga o se paʻu o meaʻai: gaʻo ma gaʻo.

O le taimi lava e faʻaititia ai le faʻaaogaina o meaʻai, o le kulukosela e muamua ona faʻaaogaina, pe a maeʻa le lua aso, e le tupu le mea e maua ai gaʻo, ona amata lemu lea e le tino ona toe fausia i se siding.

O gasegase oona, o le autu autu mo le fausiaina o tino o le ketone, e amata ona faʻasaʻoloto mai i sela mama. O le musele o le skeletal, o le muso o le fatu, o le eleele, o le ate, o le tino o le tino e galue lelei lava i luga o gaʻo gaʻo latou lava, lea e susunuina i le mitochondria ma le fausia o le malosi.

Ae e le mafai e le faiʻai ona gaosia mea gaʻo, aua e le mafai ona latou pasi atu i le pupuni o le toto (BBB). O tino o Ketone o loʻo i totonu o le ate o vai vaifofo ma faʻafeiloaʻi lelei i le BBB.

Faatasi ai ma le suiga, o le faagasologa o le gluconeogenesis e tumau, e le muta.Ona o loʻo i ai ni meaola ma totoga o le kulukose e le mafai ona faʻaaogaina le malosi o gaʻo gaʻo poʻo tino ketone. E aofia ai lela mūmū mūmū, mea mata (tioata), vailaʻau faʻatoʻa o fatugaʻo, vasothel vascular, epithelium o le intestinal.

O nei totoga e le manaʻomia le inisalini, ma o le kulukose e pasi atu i totonu o le masini i le faasologa o le kosi. O le mafuaʻaga lea e sili ai ona matautia le suka i nei totoga ma o le mafuaʻaga lea e tupu aʻe ai faʻafitauli o le maʻisuka i nei totoga.

Ina ia suʻesuʻeina le maʻisuka ma iloilo le aoga o togafitiga, e faʻaaogaina le hemoglobin glyc - o lenei vaega o le hemoglobin e soli solo i glucose. O lenei faagasologa ua taua o le togafiti o le glycation ma e tupu i le tele o totoga ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O se taunuuga, o le galuega o le puipuiga o le faʻalavelave ua faʻalavelaveina.

Aisea e tupu ai faafitauli? Talu ai ona o loʻo i ai se faʻafitauli o puipuiga lea e fegalegaleai glucose saoloto. Na ia fusifusia faʻatasi ma i latou ma ua le o toe i tua.

O le mea lea, na manino ia te oe o kenegenesis ma ketone bodies o se tali faʻafeiloaʻi ma o lenei mea e matua masani lava. Ma i nisi tulaga e le mafai ona e aloese mai ai.

Fetuunaiga i le ketosis

Fetuunaiga i le setete o le kososa e maua i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le carbohydrate (e masani lava e itiiti ifo ma le 50 kalama i le aso) e avea ma punavai autu o le malosi ma le faʻaaogaina o gaʻo.

O le tulaga autu aʻo leʻi ulufale atu i le kososis o le tipi ese lea o le tuʻuina atu o le kulukose i siama, ma faʻatapulaʻaina ai le faʻaaogaina o le gaʻo. E le gata i lea, o le fua o le protein i le taumafa e faʻaitiitia, talu ai o lenei mea e mafai foi ona liua i le kulukose.

O le taumafataga o le ketogenic e taʻu mai ai o sea tufatufaina atu i le va o macroelements: gaʻo - 60-80%, protein - 15-25%, carbohydrates - 5-10%.

Ina ia aloese mai aʻafiaga, e sili atu le amata ona taofiofia le cg o mea mama gaʻo i le aso, faʻaitiitia le faʻaitiitia o latou numera o taifau. Pe a faʻatatauina lenei faailoilo, e tatau ona amanaʻia o isi elemene (faʻataʻitaʻiga, fiber) e mafai ona iai i le tuufaatasiga o oloa gaʻo oloa gaʻo.

E faʻapitoa faʻataʻitaʻiga e ala i le fesoasoani i le fuafuaina o le kalori o meaʻai ma le manaʻoga mo le malosi, faʻapitoa ole initaneti (calorie counters). Aʻo sui suiga o le tino (gau o le mamafa, tuputupu aʻe o musika), e tatau ona fetuutuunai faʻatusatusaga.

A tupu le ketosis

E tele mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le kososa, e masani lava ona aliali mai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Totogi o le Maʻisuka

Ketosis i le maʻisuka e fesootaʻi ma le le lava o le inisalini - e tele le kulukose i totonu o le toto (hyperglycemia), ae e le ulufale i sela.

I le tino, ina ia totogi ai le fia taumafa o le gaʻo, o le faagasologa o le gluconeogenesis - o le tuufaatasiga o le kulukose i le ate mai le vaeluaina o le amino acids ma le ketogenesis - e mafua mai - o le gau o le gaʻo ma le metabolism o gaʻo gaʻo saoloto i tino o le ketone.

Ona o le solia o ituaiga uma o metabolism, o le excretion o tino o le ketone e faʻagesegese, ma o se setete o le ketoacidosis e tupu, lea, afai e te le ulufale i insulin, e pasi atu i se ketoacidotic coma ma e mafai ona iu i le maliu o le maʻi.

O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le kososa i le maʻisuka o se vailaau le saʻo o le inisalini e le fetaui ma le tikeri o le maʻi, le solia o le injection, le faʻauluina o se faʻamalauina o fualaau, o le faateleina o le manaoga o le maʻi mo le inisalini i le tulaga o faʻamaʻi po o le maitaga.

O le maʻi gasegase a tamaiti

O le Ketoacidosis e tupu i totonu o tamaiti ona o mea sese ole meaʻai - pe a taumafa tele gaʻo po o taimi faaumiumi o le anapogi, faapea foi ma nisi faamaʻi (somatic, infectious, endocrine). E faʻaalia i le tele o vomiting cyclic, lea e tupu i taimi masani.

Vaitaimi o le fesuiaiga eseese ma vaitau o le vafealoai, pe a le popole le tamaititi. O le Ketosis i totonu o se tamaititi e mafai foi ona masalomia e le manogi o le acetone ma le tiga o le manava i totonu o le manava.

Matelaina ma le maualalo o meaʻai

O le faiga o le atinaʻeina o le kososis i le taimi o le anapogi e aofia ai le malepelepe o gaʻo ma le faʻatuina o gaʻo gaʻo ma le faʻasologa mulimuli o tino o le ketone. O le umi o le anapogi e mafai ona taʻitaʻia ai le suiga o le ketosis i le ketoacidosis ma le inupia o le tino.

O le afaina o le tele o le teena o meaai e aofia ai le faʻaaogaina o tino o le ketone e pei o le malosi, o loʻo e manaʻomia pea sina sina glucose. O lona tino o loʻo faʻasalalau i le ate mai amino acids ua fausia e mafua mai i le palatini. O le mea lea, e masani lava o tagata ua matelaina ina ia leiloa le mamafa e mole le tino maso nai lo le gaʻo.

O meaai laiti-carb e faavae i luga o le mataupu faavae lenei - o le faʻaaogaina o le porotini e maua ai se mea mo le faʻapipiʻi o le kulūkose, lea e faʻaaogaina i le metabolism o tino o le ketone e mafua mai i le gaʻo.

E galo le gaʻo pe a leai se maso maso. Ae o le fua faatatau o le kulūkose e sili atu le maualalo nai lo le fua faatatau o le faʻavaeina o tino o le ketone, o lea e le maua ai se taimi e faʻataʻi ai ma amata ai le kososis.

O meaʻai laiti-carb e sili ona matautia mo tagata ei ai maʻi le mautonu i le gasegase, lea e leʻo mai i taimi masani masani. E mafai ona latou atiaʻe faʻamaʻi faʻamaʻi mata.

Ketoacidosis i le ava malosi

E tupu le Ketosis pe ae taofi le inu ava malosi, faʻaalia i le vomiting ma tiga ogaoga i totonu o le manava.

E tele mafuaaga mo le ketoacidosis:

  • o le faʻavae i le ate i lalo o le malosi o le ava malosi o mea e fesoasoani i le faʻapipiʻi o tino o le ketone,
  • anapogi atoatoa pe leai foi i le taimi o le vevela,
  • solia le manava o tino o le ketone e fatugaʻo ona o le galala.

O le Ketosis ua manatu o se maʻi tuga o le tino, i uluai faailoga lea e tatau ai ona faafesootai se fomaʻi.

O le Ketones e faia pe afai o le gaosiga o glycogen i totonu o le ate ua vaivai, aʻo faʻaumatia i le malosi. Ketones o ni vaega laiti o kaponi o fua o le gaʻo o gaʻo.

Ae peitaʻi, pe a oʻo le tino i se tulaga o le kososis, e masani lava ona lagona e se tagata le fiaai ma 'ai e itiiti ifo nai lo le mea masani. O le tino e alu ese mai se faiga o le mu o le carbohydrate i se gaʻo gaʻo.

Ae i le taimi nei, o le tino o le tino, mo le tele o vaega, o le metabolizes glucose mai gaʻo gaʻo mo le malosi, ma e le maua le malosi mai gaʻo. Afai e le lava le kulukose i totonu o le toto, ona amata loa lea e le tino ona talepeina gaʻo gaʻo, lea e fesoasoani i le faʻaalia o ketones i le toto. Ketones o loʻo faia i le ate mai le gaʻo.

E faʻaaogaina e le tino ia palatini ma gaʻo o se mea e fausia mo sela ma ni masini, ae, e ui i lea, e mafai foi ona avea ma punavai o le malosi pe a tatau ai.

O le faiʻai e faʻaaogaina le glucose poʻo le ketones e avea ma punaoa o le malosi, ona o le faiva o le faiʻai e le mafai ona talepeina gaʻo e maua ai le malosi.

Afai ei ai le tele o gaʻo i totonu o le tino, o le a gau i lalo i le kulukose, lea e feaveaʻi i totonu o siama ona liua ai lea i le malosi.

I le tulaga pe a le paʻu le glucose, mo se faataitaiga, i le maualalo o le insulin poo le leai o le kulukose, o le tino o le a amata ona faaleagaina le gaʻo ua teuina ina ia maua ai le malosi. O se taunuuga o le gaʻo gaʻo, o le maualuga o ketones i le toto e tulaʻi, lea e oʻo atu ai i le kososis.

acetone, acetoacetate poʻo le beta-hydroxybutyrate. O se maualuga maualuga o ketones e mafai ona mafua ai le inupia, faateleina le maualuga o le toto, ma gaʻo afaina e pei o gaʻo ma le ate.

O le tino o le tagata o loʻo taumafai e faʻaititia le maualuga o le acetone (ketone) e ala ile tosoina i le taimi o le manava, lea e maua ai se faʻamaoniga e pei o le manava manaia ma le suamalie. E faʻapena foi ona fai le faasela a Ketone ma le faanatinati.

O se meaʻai mo le togafitiga o maʻi faʻamaʻi, o se mea e maualalo-gaʻo, fua tele-gaʻo. Na atiina ae i le sefulu tausaga muamua o le 20 seneturi. E fesoasoani le taumafataga i le tino e mu ai le gaʻo mo le malosi.

E tusa ai ma suʻesuʻega mai le Epilepsy Foundation, na faʻaalia ai e toʻalua mai tama uma e toatolu se taumafataga na faʻamalolo. O le mea moni, i le tasi vaetolu o mataupu, ua taofia atoatoa le faoa faamalosi.

E le iloa lelei e fomaʻi pe aisea e avea ai se taumafataga e masani ona faʻaaogaina le anapogi e ala i le susunuina o gaʻo mo le malosi e puipuia ai le paroxysm. E le mafai foi e le au atamamai ona malamalama pe aisea e le faʻaitiitia ai le tulaga o tagata uma e maua i le maʻi maʻi.

O se meaʻai tele e mafai ona maua ai ni aʻafiaga e aʻafia ai, e aofia ai le faʻamalalaina, le mausali, ma o nisi taimi o gaʻo po o pilia. E i ai isi aʻafiaga o loʻo faʻalautele ai le taua o le mataituina lelei o le tagata maʻi.

sulu (pito i luga o le suilapalapa o ogavae), taʻavale, ma le manava. Ae peitaʻi, e le mafai ona teuina i totonu e le tino mea gaʻo. E masani ona tatou iloa le fiaai pe a pa'ū le kulūkose. Ina ia ausia se tulaga o le kososis, e tatau i le tino ona maua se aofaiga tele o gaʻo / pulu ma mea maualalo.

E tusa ai ma nisi o tagata atamamai, mo se faataitaiga, Dr. Atkins, faatasi ai ma le pulea tatau (siakiina le tuufaatasiga o le urine, mo se faataitaiga), o le maualuga o ketones e mafai ona teuina i totonu o le saogalemu ma e mafai e le tagata gasegase ona ausia lona mamafa lelei e aunoa ma le feagai ai ma le fiaai lema. I lenei tulaga, o le matagofie ma le ola maloloina o se tagata vave "manuia".

O aʻafiaga e ono tutupu mai o se meaʻai

Ae o loʻo i ai se tulaga lamatia i le tausisia o se taumafa maualuga i le palatini ma maualalo i le gaʻo mo le umi. Afai e le pulea lelei le maualuga o tino o le ketone, e ono i ai se avega mamafa i fatugaʻo ma le faateleina o aʻafiaga o maʻa fatuga, ona o le tele o le calcium e alu ese mai i le urine,

o loʻo i ai se maualuga maualuga o le osteoporosis. Fai mai nisi tagata atamamai o le aʻafiaga e fesootaʻi ma le faateleina o le faʻateleina o le cholesterol ua faʻateleina foi. Ma o nisi o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o meaʻai maualalo, maualuga-protein e le gata ina fesoasoani e maualalo le cholesterol, ae maua ai foi le maualalo o le toto i tagata e maualuga le toto.

E le mafai e tagata popoto ona malilie pe lelei pe leaga mo se tagata e faʻaaoga i le kososis e ala i se meaai e maualalo i le gaʻo ma maualuga i le popo. O nisi e fai mai e matautia.

E ui o isi tagata suʻesuʻe e faʻasino i le tulaga o le evolusione faaletagata, ae mo se taimi umi o tagata o tagata tulimanu ma e masani ona ola i totonu o se setete. E tele faʻamaumauga faʻamaonia e iai nisi sosaiete i aso nei o loʻo iai i se setete o le ketogenic umi.

Pe a maeʻa le 2-4 vaiaso, ole ketosis e le aʻafia ai le faʻaletino faaletino, o lona uiga e le manaomia e le tino o le tagata ona toe faʻaleleia le maualuga o meaʻai gaʻo ina ia mafai ai ona totogi le fale glycogen ua maeʻa pe a uma le faamalositino. O lenei mea moni e faʻamaonia ai i nisi vaega o le kososis, o le tino o le tagata e manuia.

Mea faʻapitoa: Euroservice pharmacy

Ketosis i le maʻisuka e fesootaʻi ma le le lava o le inisalini - e tele le kulukose i totonu o le toto (hyperglycemia), ae e le ulufale i sela.

I le tino, ina ia totogi ai le fia taumafa o le gaʻo, o le faagasologa o le gluconeogenesis - o le tuufaatasiga o le kulukose i le ate mai le vaeluaina o le amino acids ma le ketogenesis - e mafua mai - o le gau o le gaʻo ma le metabolism o gaʻo gaʻo saoloto i tino o le ketone.

O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le kososa i le maʻisuka o se vailaau le saʻo o le inisalini e le fetaui ma le tikeri o le maʻi, le solia o le injection, le faʻauluina o se faʻamalauina o fualaau faʻasaina, o le faateleina o le manaoga o le maʻi mo le inisalini i le tulaga o faʻamaʻi po o le maitaga.

O le Ketoacidosis e tupu i totonu o tamaiti ona o mea sese o meaʻai - pe a taumafaina le tele o le gaʻo po o le faaumiumi o taimi o le anapogi, faapea foi i nisi faamaʻi (somatic, infectious, endocrine).E faʻaalia i le tele o vomiting cyclic, lea e tupu i taimi masani.

Le lelei ma le le lelei o le keto

O le keto-diet e faʻaalia ai tulaga lelei nei:

  • afaina mamafa o le mamafa lea e mafua ona o le leiloa o gaʻo gaʻo,
  • meaʻai lelei ma leai se fiaʻai pe a uma le ketosis,
  • pe a uma le taumafataga, e le toe foi mai le mamafa mo se taimi umi,
  • faʻasaoina o musika,
  • o le mafai ona kuka i totonu o le gaʻo loloto, e tele ituaiga o aano o manu, e aofia ai pailani,
  • tele filifiliga o oloa.

  • O le matelaina o le gaʻo e afaina ai le galuega a le faiʻai, faʻaitiitia le faʻatupulaia o le mafaufau, mafaufau loloto, faʻaaogaina aʻoaʻoga, maualalo le gaʻo gaʻo tumau, e mafai ona oʻo atu i suiga e le mafai ona suia,
  • gasegase gasegase
  • oona ai le tino i mea oona, o ona uiga e faʻaalia mai e le manogi o le manogi o mea faalilolilo,
  • lagona le mautonu i aso popofou,
  • o se taumafataga e ono mafua ai le gout, ona o le maualuga o meaʻai o aano o manufasi,
  • o le le atoatoa o le fiber e mafai ona faʻaosoina ai le pipili ma le faʻailogaina o le tino i totonu o le atigilima tele.

O le taumafataga e matua faʻaseseina i le taimi o le maitaga ma le lactation, faʻatasi ai ma le le atoatoa, faʻamaʻi faʻamaʻi o le digestive, system excretory, ma le maʻisuka. E le fetaui se meaʻai mo tagata o loʻo galulue i le mafaufau.

O le a le mea o aofia ai i le lisi meaai

O le vaega autu o le taumafataga o meaai ia o meaola: manu, iʻa, moa, fuamoa.

Paluina o pata, anufe, fulufulu, fuālaʻau fufulua, musipolo, iʻa, fua, fualaau faisua: fulufailaʻau, kapisi paepae, pulupulu Brussels, broccoli, Peking, kukama, pi vine, lau laulaʻau, seleri, zucini, aniani, tamato i fua faatapulaa nati. I le taimi o le keto, e tatau ona e inuina le tele o suavai ina ia faʻaitiitia ai le faʻaalia o le oona i mea oona o loʻo faia i totonu o le tino ma le tele o meaʻai o le palatini.

Keto-taumafa o lona uiga o le teena atoatoa o se vaega tele o oloa:

  • suka ma oloa uma faʻatasi ai ma ona anotusi,
  • fualaau aina ma vine, sei vagana ai fuamoa mumu,
  • sweets, sweets, fualaau mama, siamu, jam, ice kulimi,
  • Faʻaaogaina suka suka
  • fualaʻau aʻa, e aofia ai pateta, beets ma kāloti,
  • ituaiga uma o falaoa, meaʻai,
  • pasta
  • pi
  • fatu
  • susu
  • fualaau suamalie
  • ituaiga uma o ava malosi
  • meli
  • alamanuia tau alamanuia.

Keto Diet - Menu i vaiaso taʻitasi

Faʻalagolago i mea o sini o le taumafataga, o le lisi mo le vaiaso o le ai ai ni filifiliga eseese. Afai e manaʻomia lou fausia o le musele, ona faaopoopoina lea o isi calories 500 i le aso masani i le kalori. Afai o se keto taumafa e manatu o le paʻu o le mamafa, o lona uiga o le 500 calories e toesea mai le masani masani.

Ina ia amataina le kososis, o le taumafa e tatau ona aofia ai se lisi e tutusa ai le fua o proteins i gaʻo i le mamafa, ae le tatau ona sili atu i le 100 g le aofaʻi o carbohydrates. Mulimuli ane, o le fuafaatatau o protein, gaʻo, gaʻo, gaʻo, fualaʻau e fuafua i luga o le fua: protein 35%, gaʻo 60%, carbohydrates 5%.

O punavai autu o gaʻo kulimi e tatau ona avea ma fualaau faisua, laʻau laʻau. E i ai ni nai suka gaʻo i le 100 g fualaau faisua, ae mafai ona latou tuʻuina atu i le tino le fiva tatau, vitamini, ma elemene e iloa ai.

Se fuainumera talafeagai ole taumafa ketogenic mo le vaiaso:

  • taumafataga o le taeao: falafa fua ile fasi puaa,
  • 'aiga o le aoauli: moa falai ma le salati kulumba,
  • 'aiga o le afiafi: gaʻo gaʻo kuka ma asparagus.

  • 'aiga o le taeao
  • taumafataga o le aoauli: aano o manufasi i le puaaʻai ma le kuka,
  • taumafataga o le afiafi: o se salati o le sisi, olive ma tamato sieri.

  • taumafataga o le taeao: omelet ma le ham ma le sisi,
  • 'aiga o le aoauli: meaʻai ma fualaʻau,
  • 'aiga' aiga: 'aiga i le fale.

  • taumafataga o le taeao: 4 fuamoa ua kuka ma moa susu,
  • 'aiga o le aoauli: tuna ma le meaʻai,
  • taumafataga o le afiafi: falaoamata puaa i fualaau faisua.

  • taumafataga o le taeao: falai fua ile avoka, mea manogi,
  • 'aiga o le aoauli: moa Kiev, fasi fualaau faisua,
  • 'aiga afiafi: tuna tuna.

  • taumafataga o le taeao: salati o susu o susu, fuamoa, aniani ma mayonnaise,
  • 'aiga o le aoauli: misa malulu,
  • o le siʻosiʻaiga faleʻai ma ni fatu.

  • taumafataga o le taeao: omelet with mushrooms,
  • 'aiga o le aoauli: puaa falaoa,
  • taumafataga: moa ma fualaʻau.

Le Auala e Tu ai se Taiga O le Lemon Slimming Diet

Pene o teori

A e faʻaititia au meaʻai gaʻo pe tusa ma le 100 g i le aso, e leai se mea e filifili ai lou tino ae ia maua le malosi e ala ile susunuina o ana lava gaʻo.

A maeʻa le 7-10 aso i se faʻaititia o le fua o le gaʻo, o le tino e ulu atu i se setete o le kososis, o lona uiga, meaʻai mai i totonu o alalafaga. I le taimi o le vaevaeina o gaʻo, vai, carbon dioxide ma tino o le ketone - o loʻo totoe mai le faʻamaʻiina o gaʻo.

O nei tino e ulu atu i le toto ma e faʻaaogaina e le tino e faʻaalia ai le malosi ma maua ai amino. O le mea lea, o le meaai e taʻua o le meaʻai o le ketogenic.

E te fuafuaina le umi ole taumafa oe lava, ae le mulimuli i ai mo le silia ma le 2 masina. E tusa lava pe e te leʻi ausia le mea e manaʻomia i le mamafa, ave se malologa mo le masina, ona toe foʻi lea i le kuka keto.

Meaʻai fautuaina ma faʻasaina faʻatasi ma se meaai keto

I le taimi o taumafa ketogenic, taumafai e fausia lau lisi mai mea nei:

  • manufasi ma aano manu,
  • fuamoa
  • iʻa (e aofia ai iʻa gaʻo),
  • sisi
  • kusi falaoa
  • nati
  • susu susu ma oloa gaosiga susu,
  • fualaau faisua.

Ae o nei oloa faʻatau meaai e tatau ona tuʻuese mai le taumafataga:

  • cereals ma cereals
  • faʻi, vine, beets, kāloti,
  • beets, pateta,
  • suka
  • pasta.

Ketosis ma se taumafataga e maualalo ifo le kapiti, tino o le ketone. Faamatalaga mo oe lava ia

O le tino o Ketone (synonym: acetone body, acetone o se fomaʻi masani) o se vaega o oloa gaosia i le gaʻo mai le acetyl-CoA: acetone (propanone) H3C - CO - CH3, acetoacetic acid (acetoacetate) H3C - CO - CH2 - COOH , beta-hydroxybutyric acid (β-hydroxybutyrate) H3C - CHOH - CH2 - COOH. ******************************************* * ** ************************

Ketosis o se tulaga e siitia ai le maualuga o ketones (tino ketone) i totonu o le toto.

O le Ketones e faia pe afai o le gaosiga o glycogen i totonu o le ate ua vaivai, aʻo faʻaumatia i le malosi. Ketones o ni vaega laiti o kaponi o fua o le gaʻo o gaʻo. O le Ketosis o se maʻi ogaoga pe afai o le maualuga o ketones e maualuga tele.

Ae peitaʻi, pe a oʻo le tino i se tulaga o le kososis, e masani lava ona lagona e se tagata le fiaai ma 'ai e itiiti ifo nai lo le mea masani.

O le tino e alu ese mai se faiga o le mu o le carbohydrate i se gaʻo gaʻo. O le fiva gaʻo e avea ma punavai autu o le malosi, ma o le tagata e leiloa le mamafa.

O le mafuaʻaga lea na avea ai ma mea e sili ona lauiloa ma aoga tele-iti carb, aemaise lava i tagata lautele.

Ae i le taimi nei, o le tino o le tino, mo le tele o vaega, o le metabolizes glucose mai gaʻo gaʻo mo le malosi, ma e le maua le malosi mai gaʻo. Afai e le lava le kulukose i totonu o le toto, ona amata loa lea e le tino ona talepeina gaʻo gaʻo, lea e fesoasoani i le faʻaalia o ketones i le toto. Ketones o loʻo faia i le ate mai le gaʻo.

E faʻaaogaina e le tino ia palatini ma gaʻo o se mea e fausia mo sela ma ni masini, ae, e ui i lea, e mafai foi ona avea ma punavai o le malosi pe a tatau ai.

O le faiʻai e faʻaaogaina le glucose poʻo le ketones e avea ma punaoa o le malosi, ona o le faiva o le faiʻai e le mafai ona talepeina gaʻo e maua ai le malosi.

Afai ei ai le tele o gaʻo i totonu o le tino, o le a gau i lalo i le kulukose, lea e feaveaʻi i totonu o siama ona liua ai lea i le malosi.

I le tulaga pe a le paʻu le glucose, mo se faataitaiga, i le maualalo o le insulin poo le leai o le kulukose, o le tino o le a amata ona faaleagaina le gaʻo ua teuina ina ia maua ai le malosi.

O se taunuuga o le gaʻo gaʻo, o le maualuga o ketones i le toto e tulaʻi, lea e oʻo atu ai i le kososis.

E mafai ona tupu le Ketosis i le maʻisuka ituaiga 1 (e le lava le inisalini), ava malosi, matelaina, ma le maualalo o le carbohydrate, ae i ai le maualuga o gaʻo ma protein, meaai.

acetone, acetoacetate poʻo le beta-hydroxybutyrate. O se maualuga maualuga o ketones e mafai ona mafua ai le inupia, faateleina le maualuga o le toto, ma gaʻo afaina e pei o gaʻo ma le ate.

O le tino o le tagata o loʻo taumafai e faʻaititia le maualuga o le acetone (ketone) e ala ile tosoina i le taimi o le manava, lea e maua ai se faʻamaoniga e pei o le manava manaia ma le suamalie. E faʻapena foi ona fai le faasela a Ketone ma le faanatinati.

O se meaʻai mo le togafitiga o maʻi faʻamaʻi, o se mea e maualalo-gaʻo, fua tele-gaʻo. Na atiina ae i le sefulu tausaga muamua o le 20 seneturi. E fesoasoani le taumafataga i le tino e mu ai le gaʻo mo le malosi.

E tusa ai ma suʻesuʻega mai le Epilepsy Foundation, na faʻaalia ai e toʻalua mai tama uma e toatolu se taumafataga na faʻamalolo. O le mea moni, i le tasi vaetolu o mataupu, ua taofia atoatoa le faoa faamalosi.

E le iloa lelei e fomaʻi pe aisea e avea ai se taumafataga e masani ona faʻaaogaina le anapogi e ala i le susunuina o gaʻo mo le malosi e puipuia ai le paroxysm. E le mafai foi e le au atamamai ona malamalama pe aisea e le faʻaitiitia ai le tulaga o tagata uma e maua i le maʻi maʻi.

O se meaʻai tele e mafai ona maua ai ni aʻafiaga e aʻafia ai, e aofia ai le faʻamalalaina, le mausali, ma o nisi taimi o gaʻo po o pilia. E i ai isi aʻafiaga o loʻo faʻalautele ai le taua o le mataituina lelei o le tagata maʻi.

Ketosis mo le mamafa o le mamafa.

E pei ona faamatalaina i luga, pe a liliu ese le tino mai le faiga o le susunuina o gaʻo i le tulaga o le susunuina o gaʻo, e faʻaititia le mamafa o le tino.

O le mea moni o le tino o le tagata e mafai ona teuina le gaʻo, o nisi taimi i nofoaga e le manaʻomia, e pei o: ogavae (pito i luga o le ogavae), pulu, ma le manava. Ae peitaʻi, e le mafai ona teuina i totonu e le tino mea gaʻo. E masani ona tatou iloa le fiaai pe a pa'ū le kulūkose.

Ina ia ausia se tulaga o le kososis, e tatau i le tino ona maua se aofaiga tele o gaʻo / pulu ma mea maualalo.

E tusa ai ma nisi o tagata atamamai, mo se faataitaiga, Dr. Atkins, faatasi ai ma le pulea tatau (siakiina le tuufaatasiga o le urine, mo se faataitaiga), o le maualuga o ketones e mafai ona teuina i totonu o le saogalemu ma e mafai e le tagata gasegase ona ausia lona mamafa lelei e aunoa ma le feagai ai ma le fiaai lema. I lenei tulaga, o le matagofie ma le ola maloloina o se tagata vave "manuia".

O aʻafiaga e ono tutupu mai o se meaʻai

Ae o loʻo i ai se tulaga lamatia i le tausisia o se taumafa maualuga i le palatini ma maualalo i le gaʻo mo le umi.

Afai o le maualuga o tino o le ketone e le o lelei ona pulea, o le avega mamafa o fatuga, atonu e ono faateleina, ona o le tele o le calcium e alu ese mai i le urine, ei ai le maualuga o le osteoporosis. Fai mai nisi tagata atamamai o le aʻafiaga e fesootaʻi ma le faateleina o le faʻateleina o le cholesterol ua faʻateleina foi.

Ma o nisi o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o meaʻai maualalo, maualuga-protein e le gata ina fesoasoani e maualalo le cholesterol, ae maua ai foi le maualalo o le toto i tagata e maualuga le toto.

E le mafai e tagata popoto ona malilie pe lelei pe leaga mo se tagata e faʻaaoga i le kososis e ala i se meaai e maualalo i le gaʻo ma maualuga i le popo. O nisi e fai mai e matautia.

E ui o isi tagata suʻesuʻe e faʻasino i le tulaga o le evolusione faaletagata, ae mo se taimi umi o tagata o tagata tulimanu ma e masani ona ola i totonu o se setete. E tele faʻamaumauga faʻamaonia e iai nisi sosaiete i aso nei o loʻo iai i se setete o le ketogenic umi.

E le fautuaina e faʻaaogaina meaai tutusa pe afai o oe, mo se faataitaiga, o le a asiasi atu i se faletupe sperm o se tagata foai.

Pe a maeʻa le 2-4 vaiaso, ole ketosis e le aʻafia ai le faʻaletino faaletino, o lona uiga e le manaomia e le tino o le tagata ona toe faʻaleleia le maualuga o meaʻai gaʻo ina ia mafai ai ona totogi le fale glycogen ua maeʻa pe a uma le faamalositino.O lenei mea moni e faʻamaonia ai i nisi vaega o le kososis, o le tino o le tagata e manuia.

O lea, e ese le manaia, ou te faitauina ni nai tusiga ma e na o le 2 taamilosaga na maua ai le taufaamataʻu e uiga i le ketosis, i tala o loʻo totoe e leai ni faʻamatalaga, na o ni mea lelei. Ae e le tupu na o le kososis e afaina ai le tino, aua e tele naua mea le lelei e le afaina ai o tatou tino. E tutusa lava, o mea uma e fesootai.

Tuua Lau Faamatalaga