Aso o le maʻisuka

I tua i le 1991, na faalauiloa mai e le International Diabetes Federation le aso o le maʻisuka. Ua avea lenei mea ma fua talafeagai i le tali atu i le faatupulaia o le mataʻutia o le salalau atu o lenei faamai. Na faia muamua i le 1991 i le aso 14 Novema. E le gata o le International Diabetes Federation (IDF) na aafia i le sauniuni, ae faʻapea foi le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO).

Mea o le a oʻo mai

Mafaufau i le polokalame o mea na tutupu i le faʻataʻitaʻiga o nisi ulutala:

  • I Moscow, mai le 14 i le 18, e mafai ona faia se suʻega suʻega e aunoa ma se totogi e iloa ai tulaga lamatia mo le maʻisuka. Lectures i luga o auala faʻaonapo nei i togafitiga ma vaega o fesili ma tali mai le faia o endocrinologists o loʻo tuʻuina atu foi. E mafai ona maua se lisi o faʻataʻitaʻiga ma faʻataʻotoga o faʻamatalaga i luga o le upega tafaʻilagi aloaia http://mosgorzdrav.ru/ru-RU/news/default/card/1551.html.
  • I Kiev i le aso nei i totonu o le Ukrainian House o le a faia polokalame faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le vave faʻataʻitaʻiga o le kulukose toto ma le fuaina o le toto.
  • I Minsk, o le a faia e le Faletusi a Belarus se faʻataʻitaʻiga tutusa i le Aso Lua e faailoa ai le lamatiaga o le maʻisuka mo tagata uma.

Afai o oe i se isi nofoaga, matou te fautuaina oe siaki lau fale lata ane lata mai mo gaoioiga fuafuaina i lena aso.

Talafaasolopito o le foafoaga

O le aso o le "maʻi mama" o se faamanatu i le tagata soifua o le taufaamatau tuputupu aʻe. E ala mai i galuega faʻatasia, IDF ma WHO na latou faʻapotopotoina faʻalāpotopotoga faʻapitoa e 51 i atunuu eseese. O lenei mea e tatau ona faʻalauteleina ai le malamalama i le faitau aofaʻi lautele e uiga i le lamatiaga o le faʻamaʻi, e uiga i faʻafitauli faigata.

Ae o le gaoioiga e le faʻatapulaʻaina i le aso e tasi: o le faʻapotopotoga faʻapitoa e faʻatautaia i tausaga taʻitasi.

O le Aso o le Maʻisuka e masani ona faʻamanatuina i le aso 14 o Novema. O le aso na faʻamaonia e le filifilia e se avanoa. O le aso 14 o Novema, 1891 na fanau mai ai le fomaʻi o Kanata, fomai Frederick Bunting. O ia, faatasi ai ma le fesoasoani fesoasoani Charles Best, na maua le inisalini o le homone. Na tupu lenei mea i le 1922. Faʻaiʻuina le inisalini ua tui i totonu o le tama ma laveaʻi lona ola.

Na tuʻuina atu se pateni patent i le Iunivesite o Toronto. Ona ia siitia lea i le Canadian Research Council. Ua oʻo i le faaiuga o le 1922, na faʻaalia le inisalini i le maketi. O lenei mea na laveaiina ai ola o le faitau afe miliona o tagata o le maʻisuka.

O faʻamanuiaga a Frederick Bunting ma John MacLeod sa aloaia i le lalolagi atoa. Na latou maua i le 1923 le Nobel Prize i le fanua o physiology (vailaʻau). Ae na manatu le Failautusi a le Failautusi e le talafeagai le faaiuga lenei: na ia tuuina atu le afa o le tinoitupe i lana fesoasoani, le uso o Charles Best.

Talu mai le 2007, ua faʻamanatuina le aso i lalo o le ausilali a le UN. O se malo faapitoa a Malo Aufaatasi na faalauiloaina le manaomia mo polokalama a le malo e foia ai le maʻisuka. E ese lava, o le taua o le fuafuaina o le faiga tonu mo le tausiga o tagata maʻi ma lenei maʻi.

Tu ma aga masani

O le aso 14 o Novema ua saʻo le mafaufau i le aso o i latou uma o loʻo aʻafia i le tau faasaga i le faʻamaʻi. E tatau ona manatuaina e le gata i tagata gasegase, ae faʻapea foi ma fomaʻi, endocrinologists, tagata faʻafitafita o latou gaioiga o loʻo faʻatatau i le faafaigofieina o soifuaga o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. O isi faʻavae alofa alofa, faleoloa faapitoa, ma falemaʻi faʻapitoa e auai.

I Rusia, o lenei aso malolo e le o se aso, ae o taumafaiga uma a faʻalapotopotoga o loʻo aʻafia i le tau faasaga i le maʻisuka e lagolagoina malosi i le setete.

I lenei aso, masani, o loʻo iai faʻatautaia aʻoaʻoga. Aua le suia le masani ile 2017. E faamoemoe e faia ni tautalaga faalauaitele, konafesi, ma semina. I totonu o aai tele, e faʻatautaia ai tagata faatupu vevesi.

Fale faʻafomaʻi ua ofoina atu le avanoa e asiasi ai i se endocrinologist ma faia suʻesuʻega e fuafua ai tulaga lamatia mo le maʻisuka. O tagata e fiafia i ai e mafai ona faʻalogo i lauga e uiga i le puipuia ma auala faʻaonapo nei o le togafitia "maʻi manaia".

O nisi o falemaʻi, falemaʻi o le maʻisuka, i sauniuniga mo le Aso o le Lalolagi e faʻatatau i lenei maʻi, o loʻo atinaʻe a latou polokalame:

  • taofiofia felafolafoaiga o ata tusi, au faitau, tauvaga taʻaloga, musika i le va o tagata mamaʻi,
  • faatulaga ata vanu ua mamanuina e faʻaali ai o le ola ma le maʻisuka e mafai,
  • sauniuniga faʻataʻitaʻi.

O i latou o loʻo auai o tamaiti ma tagata matutua o loʻo mafatia i se "maʻi mama".

Sini mo le tausaga oi ai nei

O le le tutusa o le tamaoaiga, aemaise lava i atunuʻu atinaʻe, ua mafua ai ona maua e fafine le tele o aʻafiaga mo le maʻisuka. O le ono tulai mai o se mea e tupu e mafua ona o le le paleni, le lelei o le tino, inu ava, ma le ulaula.

I le 2017, o le aso o le a tuʻuina atu i le autu "Tamaitai ma le maʻisuka". E lei filifilia i se avanoa, aua o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le oti. O le iva uma o fafine na maliu mai lenei faʻamaʻi.

I le faʻaopoopoga, i nisi o atunuu, e faʻamapulaʻaina tamaitai i auaunaga tau soifua maloloina. Ona o lenei mea, o le vave iloa o le faamai, o le tofiaina o togafitiga talafeagai talafeagai e le mafai.

E tusa ai ma fuainumera, o le 2 mai le 5 fafine o loʻo maua i le maʻisuka e tupuga mai tausaga. E sili atu ona faigata mo i latou ona tofo ma fanauina se tamaititi. O ia ituaiga fafine e tatau ona fuafuaina se maʻitaga, taumafai e toe faʻafoʻi le kulukose o le toto i le masani ai muamua. A le o lena, o le tina ma le tamaititi o loʻo faatalitali e lamatia. Le le mafai ona pulea le tulaga, togafitiga le talafeagai e mafai ona oo atu ai i le oti o tamaʻitaʻi uma ma le tamaititi.

I le 2017, o le a faʻalauiloa le faʻamalosi o le maʻisuka i le faʻateleina o le maua o auaunaga faʻalesoifua maloloina mo fafine i atunuu uma. E tusa ai ma fuafuaga a le IDF, e tatau ona faʻamautinoa e mafai e tamaitai ona maua faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka, metotia mo le suʻesuʻeina ma le siakiina o latou tulaga. O se isi vaega e tuʻuina atu i faʻamatalaga e uiga i le puipuia o faʻamaʻi ituaiga 2.

Mai ia Me ia Setema, na tuʻufaʻatasia ai e le faʻapotopotoga faʻava-o-malo mea faʻalauiloa. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, ua ia faʻamoemoe e sili atu ona oʻo atu i nuʻu o faʻalapotopotoga fiafia, faavae ma o le a saunia atoatoa mo le aso 14 o Novema.

Faʻailoga taua

I le lalolagi i le faitau aofaʻi o tagata, o le faʻateleina o le faʻamaʻi e oʻo ile 1-8.6%. E pei ona faaalia i fuainumera faamauina, i le 10-15 tausaga le numera o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka lua. O lenei mea e oʻo atu ai i le mea moni e faapea o le faʻamaʻi e faʻaalia ai uiga o fomaʻi ma agafesootai. Fai mai tagata faapitoa o le maʻisuka ua avea ma se faʻamaʻi e le o fesoʻotaʻi.

E tusa ai ma fua faatatau o le IDF, i le amataga o le 2016, e tusa ma le 415 miliona tagata i le 20-79 tausaga le matutua o le lalolagi na maua i le maʻisuka. I le taimi lava e tasi, o le afa o tagata mamaʻi latou te le iloa e uiga i le alualu i luma o le maʻi. E tusa ai ma le IDF, e tusa ma le 199 miliona tamaitai ua maua nei i le maʻisuka, ma i le 2040 o le a 313.

O se tasi o gaoioiga a le International Diabetes Federation o le faʻalauiloaina o le faʻamaʻiina o lenei maʻi. E tusa ai ma fautuaga a fomaʻi, o le suʻega suʻe e tatau ona le itiiti ifo i le taʻitasi i le tausaga, tusa lava pe leai se faʻafitauli o le soifua maloloina.

O le numera o tagata gasegase o loʻo i ai le ituaiga o faʻamaʻi o le insulin e faasolosolo malie lava ona faateleina. O lenei mea e mafua ona o se faʻaleleia atili o le lelei o auaunaga faafomaʻi na tuuina atu: faʻafetai i vailaʻau faʻaonapo nei ma faʻamalositino o le faʻaleleia o le inisalini, ua faʻalauteleina le soifua o tagata maʻi.

Mo le tele o seneturi, ua maliliu tagata ua maua i le maʻisuka, aua a leai se inisalini, e le mafai e gasegase o le tino ona gaosia le kulukose. O tagata maʻi e leai se faʻamoemoe o le toe faʻaleleia. Ae o le tele o taimi ua mavae talu mai le mauaina ma le amataga o le tele o le gaosiga o le inisalini. O vailaʻau faʻasaienisi ma le saienisi e leʻi tumau, o lea la ua sili atu ona faigofie olaga o tagata e iai ituaiga II ma le ituaiga o maʻisuka II.

Tuua Lau Faamatalaga