Ou te manaʻo e moe pea ma le maʻisuka

O aso nei matou te fautua atu ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "O le le fiafia i le maʻisuka e matautia" faatasi ai ma faamalamalamaga a le fomaʻi o le mafaufau Vera Bespalova. E mafai ona e fesiligia fesili uma i faʻamatalaga pe a uma le tusiga.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le le fiafia i le maʻisuka e le gata ina faʻaleagaina ai le manuia o le maʻi, ae mafua ai foi ona muamua faʻafitauli o le maʻi.

I le afiafi, o le tino o le tagata e faʻalautele ai le melatonin hormone. O lenei vailaʻau e saunia ai potu taʻitasi mo le moe. I le taimi o le moe, o faagasologa taua e faʻagesegese, sili atu ona fuaina.

Melatonin e faʻavaivaia ai le fausiaina o insulin. E tatau lea mea ina ia mafai ai e le glucose mai le toto ona tafe atu i sela i le aofai latou te manaʻomia ao malolo. I laʻititi laʻititi o le melatonin i taimi o alaga, o le maualuga o le insulin secretion e tumau pea. O ia ituaiga faaletonu e mafua ai le atinaʻeina o le le lava o sela i le inisalini.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O se tulaga matautia lea ona e mafai ona faʻaosooso ai le atinaʻe o le maʻisuka. O se tagata ua uma ona feagai ma le maʻi o le maʻisuka ua maofa i le iloa ua sili atu ona faigata ia te ia ona pulea lona maualuga o le suka ma feagai ai ma faafitauli le lelei o le maʻi.

Suʻeina o le natura o le moe i tagata e maua i le maʻisuka e tele mafuaaga:

  • ogaoga o faʻamaʻi o le maʻi,
  • faʻamalosi le tumau i le taimi o le moe,
  • faanoanoaga

Mo se tagata gasegase i se maʻi le lelei, o le togafitiga lelei ole faʻamaʻi e taua tele. O le tulaga lautele e faʻaleleia pe a faʻaitiitia le mamafa o faʻamaʻi o le maʻi i togafitiga.

Afai o le taumafataga, fualaau oona, ma inisini injections e le mafai ona faʻamautuina, o maualuga maualuga le maualuga o le suka, o le maʻi e masani lava ona fia inu. O lona fiainu i aso ma po. O lenei mea e le mafai ai ona e malolo, fiafia e talanoa ma Morpheus. E faʻamalosia o ia i le tele o taimi i le po e aluese mai le moega ma alu i se mea e maua ai le susu susu, ona sosoo ai lea ma le faletaele. O le maʻisuka moe e seasea umi ma loloto. E oʻo lava i lenei taimi, e faʻaauau pea ona fesili le tino mo se vaiinu.

E ese le tulaga - o numera o le toto toto ua matua faʻaitiitia. E ono foliga mai o mea uma e lelei. O lea ua mafai ona e moe. Ae le faigofie tele. O lenei ua mafai ona moe le tagata maʻi, ae o lona moe e puupuu, e le lava.

O le faiʻai, pe a maualalo i le suka, amata ona tuʻuina atu faailoilo SOS. Moemiti gaogao faʻafefe i le tagata le manuia. Na te fafagu i luga ma ufitia i le afu malulu, o lona fatu e paʻu i se vevela vevesi, o lona tino ua maofa. O faailoga nei o le maualalo o le suka. O le tino i lenei auala ua lipotia ai e matua manaʻomia le fafagaina.

I le maʻisuka, o gasegase e aafia i neura o le gataifale. O se taunuuga, o vae e amata ona faʻalogo i le maʻi, o le a faigata tele ia te ia ona savali, e oʻo mai tiga. O nei lava lagona e taʻitaʻia ai le mea moni e tatau ona e ave fualaau e faʻamalieina ai le tiga. A o galue fualaau, o le tagata le manuia e faamalosia e toso ma liliu mo se taimi umi, taumafai e moe. I le aluga o taimi, ua le mafai e le tino ona tali atu i fualaau, o le tagata maʻi ua faamalosia e vaavaai malosi mo fualaau faasaina. E tapunia le liʻo, ae e le uma le faʻamaʻi.

E seasea lava e mafai e se tagata ona ola filemu, e aunoa ma le popole i totonu, le mautonu, ma le iloa o loʻo ia te ia se faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalolo. O mafaufauga le lelei, o lagona faanoanoa o lagona e sili ona faaalia pe a le maʻi le tagata maʻi pe a maeʻa le faataunuuina o togafitiga a le fomaʻi.

I le maʻisuka, latou te "fiu", ma o le atuatuvale ua aliali mai. I le po, pe a malolo tagata uma, o mafaufauga le lelei e asiasi ia te ia i se tauimasui.

O le apnea o le po o se togafitiga lea e aafia ai se tagata i le taimi aupito sili ona vaivai mo ia, ao moe. O musele o le mata ma le ua e malolo i le mea sili e gata ai, o le aʻa o le laulaufaiva e goto, poloka poloka ala. O le tagata maʻi e taofi manava mo sina taimi. Apia e mafai ona tumau mai ni nai sekone i le tele o seneturi sekone.

O se taunuuga o le faʻamalosi faʻafuaseʻi, o siama uma lava o le tino (namu) e oʻo i le faʻalavelave matuia ona o le faʻaitiitia o le faʻaititia o le okesene. E fafagu le faiʻai, faʻamalosi le maso, toe amata ona manava.

Faʻalagolago i le mamafa o le maʻi o le maʻi, o na taofi e mafai ona oʻo i le 40 taimi ile po. O le mea lea, e faigata mo se tagata ona moe masani, atoatoa. O le tagata gasegase e mafua ona fafagu pe a maeʻa ona malolo.

O le susulu o le pueina faanatinati i le po e tatau ona i ai i tagata o loo gaioi tele i se miti. I le noatia ma le fai fuafua i le aoauli o le aoauli:

  • gasegase o loʻo mafatia i le maʻisuka
  • i ai se faafitauli o le mamafa o le mamafa,
  • gasegase e maua i le maʻisa.

Ma le isi, e foliga mai, o se mea faʻafaatusa, o se lio leaga - o se tasi setete e faʻateleina le tulaga o le isi. E taua le iloa e na o le faʻafefeina o le faʻafitauli o le apnea, e mafai ai ona e amata amataina lelei ma isi maʻi.

Faʻanoanoa i le maʻisuka e le tatau ona vaʻaia e le tagata maʻi ma le fomaʻi. O se tagata poto faapitoa poto masani o le a taumafai e faamatala atu o le puleaina o faamaʻi e faatoa mafai lava ona ave pe a mafai ona foia le maʻi.

E taua tele le mafaufau loloto i lenei faafitauli, ia mafaufau uma i ituaiga o togafitiga. Muamua e tatau ona e filifilia fualaau faasaina, i lalo o le aafiaga o le maualuga o le suka o le toto o le a oʻo i tulaga masani. I lenei tulaga, o le tagata maʻi o le a le faalavelave i le fiainu. E le manaʻomia ona alu ese mai le moega i le tele o taimi i le po e faamalie ai o ia. O togafitiga talafeagai o le maʻi o le a fesoasoani e aloese ai mai le faaleagaina o namu, foliga vaaia o le tiga.

A lagona e le tagata maʻi le faʻaleleia lelei o lona tulaga, ua ia iloa o ana taumafaiga uma i meaai ma fualaau oona na maua ai taunuuga, o lona uiga ua amata ona faaleleia. O mafaufauga faanoanoa e suia i le nuanua, o le atuatuvale e toe ola.

E taua le faʻalogo i fautuaga nei:

  • pe a uma le 'aiga o le afiafi, inu vai inu vela,
  • e oo lava i togi laiti o le ava malosi e tatau ona lafoai,
  • ao lei alu i le moega, e sili atu le savali i le ea fou (tusa lava pe leaga le tau),
  • e taua foi le fafaguina o le potu i le afiafi o le moe,
  • musika leotele ma le fiafia TV e faaalia ai ni nai itula ao le i momoe e tatau ona le aofia ai.

E mafai ona e taumafai e malolo, faʻalogologo i leo filemu filemu. E mafai ona avea ma fati malie o timuga, leo o se afu, leo o pesega o manulele vaomatua.

O le maʻisuka e le mautonu: o le a le mea e fai ma po o le a le mea e momoe ai

E pei ona e iloa, o le moe e toetoe lava o le tasi vaetolu o le olaga o se tagata, o le mea lea, o ona faʻalavelave e maua i le silia ma le afa o tagata soifua. Faʻatasi ai ma lenei faʻalavelave faʻafuaseʻi, e tutusa uma lava tagata matutua ma tamaiti. E tusa ai ma fomaʻi, o tagata faʻaonapo nei latou te le lava le gauai atu i mataupu o le moe atoa, ae peitai o le ki lea i le soifua maloloina.

O tagata e maua i le maʻisuka latou te pagatia foʻi mai le faʻalavelave moe. I le taimi lava e tasi, o le tausisia o le malologa ma le moe o se tasi lea o meafaigaluega autu e mafai ai e oe ona pulea le faʻamaʻi ina ia aloese ai mai faigata ogaoga.

E tusa ai ma taunuʻuga o le tele o suʻesuʻega, sa maua e saienitisi mai Falani, Kanata, Peretania ma Tenimaka e faʻalavelave le moe ma le maʻisuka, maualuga le toto suka ma insulin e fesoʻotaʻi vavalalata, talu ai o loʻo puleaina i latou e le lava gene. O le mea aupito sili ona taua, o faʻafitauli moe e maua e le maʻisuka ma le tele o mamafa ma faʻafitauli o le cardiovascular system.

E pei ona e iloa, o le hormone e taʻua o le inisalini, ona o le le lava po o le leai foi o le faʻamalosi lea e faʻaalia ai le maʻisuka, ua gaosia e le tino o le tagata i ni atopa eseese i se taimi patino o le aso. Na maua ai o le tagata solitulafono o se fesuiaiga i le gene, lea e le gata ina afaina ai le vevesi o le moe, ae e faaosofia foi le faateleina o le kulukose plasma.

Na faia le suʻega i luga o le faitau afe o tagata volenitia, o ē sa i ai le maʻisuka ma le tino maloloina o tagata. O le mamanu o le fesuiaiga o le gutu e nafa ma mea e maua ai le gaʻo ma mafua ai le faateleina o le suka i totonu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. I le maʻisuka, o le le mautonu e mafua tonu lava i nei tulaga.

E masani lava ei ai tulaga e manino lelei ai le gasegase i fautuaga uma a fomaʻi, mulimuli i se meaai faapitoa, ae peitai, e le aoga le faʻaitiitia o le mamafa ma faʻavasega le kulūkose. E tatau ona e iloa o le mafuaʻaga o mea uma e le gata o le maʻisuka, ae o le moe, o loʻo taʻua foi o le apnea.

Na faia e le au amonoma se faasologa o suesuega na faaalia ai e 36% o le maʻisuka e afaina mai aafiaga o lenei maʻi. I le isi itu, o le aʻoga o le aoauli ua avea ma mafuaaga e faʻaitiitia ai le faʻapalaina o le inisalini, e pei o le faʻafitauli o siama i le hormone.

E le gata i lea, o le le lava o le moe e afaina ai foi le fua o le pala, e oo lava i meaai e sili ona mamafa e masani ona le fesoasoani e aveesea le mamafa. Ae ui i lea, o le togafitiga o le apnea ma le togafitiga e faigofie. O le faʻaʻauʻau autu o le maʻi o loʻo galo, faʻapea foi le taofi o lou manava i se miti mo le sefulu sekone pe sili atu foi.

O faʻapogai autu o le apnea o:

  • fafagu soo
  • oso i luga o le taeao i le toto maualuga, faatasi ai ma taimi masani o le ulu tiga, lea e mou atu ia i latou lava e aunoa ma le faaaogaina o vailaʻau,
  • leai se mea, moe papaʻu ma, o se taunuuga, moe i le ao,
  • afu o le po, poloka poloka ma arrhythmias, fulafula poʻo le fusi,
  • o le urination o le po e sili atu i le lua taimi i le po,
  • leai se aoga, leai se aoga,
  • faateleina le kulukose o le toto
  • osofaʻi ma fatu fatuga i le vaveao.

Ae ina ia mafai ai e le suʻesuʻega ona sili atu le saʻo, e tatau ona faia se suʻesuʻega faafomaʻi, ma o le a mafai ai e le fomaʻi ona faʻamaonia saʻo togafitiga. I se taimi puupuu, o le maʻisuka e mafai, faatasi ai ma le fesoasoani o le togafitiga talafeagai, sili ai le maualuga o le kulukose o le plasma ma toese ai le mamafa.

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e tatau ona faʻamaonia saʻo le faafitauli. O suʻega nei e faia e faʻamaonia ai le manava o le maʻisuka:

  1. suesuega lautele o le toto ma le suka,
  2. hemoglobin glyc,
  3. o le suʻeina o le toto mo hormones e maua mai i le thyroid gland, o le suʻesuʻeina o meaola mo le gaosini, ourea ma le palatini, faʻapea foʻi le fusi o lipid,
  4. suʻesuʻega urine mo le albumin ma le suega a Reberg.

Aʻo amata ona faʻaalia e le tagata maʻi aso o faailoga o le apnea, e tatau ona faia faʻataʻitaʻiga vave. O maʻi o le maʻi suka e tatau ona togafitia lelei. Muamua, o le tagata maʻi e tatau ona suia lana lava ala o le ola:

  • lafoaia atoatoa amioga leaga,
  • mulimuli i se taumafataga o le maualalo o le kalama-maualuga,
  • maua faʻasolosolo laʻititi laʻititi o faʻamalositino,
  • afai e tele le mamafa o le mamafa, e tatau ona faʻaititia e le itiiti ifo i le sefulu pasene.

O togafitiga faʻapitoa foi e faʻafeiloaia. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a maʻi se tagata maʻi mai le apnea i lona tua, e tatau ona e moe i ona tafatafa.

O nei metotia uma e mafai ona mulimulitaʻia e aunoa ma le tele o taumafaiga a le tagata maʻi ma aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.

Ou te manaʻo e momoe, pe le mautonu: aisea e mafua ai e le maʻisuka faafitauli i le moe ma pe faʻapefea ona faʻaumatia?

O le maʻi suka o se maʻi ogaoga o le endocrine e aʻafia ma le le lava o le gaosiga o le insulin i le pancreas.

O le tele o tagata gasegase e faitio i le le mautonu o le moe: o nisi e matua le lavava i le ao, e le mafai ona momoe i le po. O le a le mea e fai pe afai ua maua oe i le maʻisuka ma e moe lelei, o le a taʻu mai i se tala .ads-pc-2

O le palasi ma vaivaiga o ni soa faifaipea o le faʻasalaga o le endocrin.

O lenei uiga e sili atu ona taatele i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tupu e amata ona moe le tagata i le aoauli. O nisi tagata gasegase e momoe pea. Latou te lagona le vaivai e tusa lava pe a uma ona 'ai.

E le gata i lea, o le le fiafia, atuatuvale, le fiafia, ita o le le fiafia, faanoanoa e mafai ona matauina. O nisi taimi o le auga e malu. Ae i le aluga o taimi, o le ata o le falemaʻi ua atili manino.

Afai ua faateleina e le tagata le malosi o le insulin, o le a ia moe pea pe a uma ona 'ai.

E faʻamatalaina lenei mea i le mea moni o le kulukose, o le ulu atu i le tino ma meaʻai, e le mafai ona ulu i totonu o sela ma e le ulu atu i le faiʻai. Ma o le kulukose mo le faiʻai o le punavai autu o meaai paleni.

E masani lava o le manaʻo e momoe pe a uma le 'aiga o le faʻailoga muamua lea o le atiaʻe o le maʻisuka .ads-mob-1

O fomaʻi e le ioe i le aoga o le moe i le ao mo le maʻisuka. O nisi e talitonu e mo tagata e 25-55 tausaga, o le moe i le ao e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular. Ae i le matua, o le malologa faapena e mafai ona amata ai se afaina.

O le aoga o le moe i le ao o le toe maua lea o le malosi o le tino ile taimi puupuu:

  • faʻaleleia lagona
  • galue malosi galue
  • leo ua toe faʻaleleia
  • mafaufauga ua muta.

Ae maise lava o le malologa i le ao e aoga tele mo le maʻisuka ile vaitau, i le tautotogo ma le autumn.

A o faagasolo lea vaitaimi, ua vaivai le tino ona o le leai o se malamalama o le la, hypovitaminosis. Ma afai e te le moe i se taimi faapitoa i le aso, ona faʻaitiitia lea o le puipuiga.

Faamaonia ma le afaina o le moe i le ao mo le maʻisuka. O se suʻesuʻega o le soifuaga o le tusa ma le 20,000 tagata na faʻataʻitaʻiina lenei suʻesuʻega. E tele le taulaʻi na totogi i tagata o loʻo momoe pe tusa ma le fa taimi i le vaiaso i le ao.

E foliga mai a oʻo i le taimi e momoe ai i le aso, o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tino e afaina ai le maualuga o le teteʻe o siama i le insulin ma faateleina ai le maualuga o le suka i plasma.

Ina ia foia le le mautonu ma le moe, o le maʻisuka e mafai ona fesoasoani i le afi, meaʻai lelei ma malologa. O faamalositino faaletino e faateleina ai le lagona lelei o sela i le inisalini, faʻaalia le tino ma faʻaleleia le lagona.

E le gata i lea, o taaloga e mafai ai ona e:

  • solo ese nisi pauna,
  • faaitiitia le avega i luga o sooga,
  • fomaʻi maso
  • faaleleia le tulaga o toto toto,
  • faatulaga le toto toto,
  • faia se miti.

O le savali i le ea fou e fesoasoani foi e aveesea le moe. E taua foi le taumafa: o tagata e maua i le endocrine o loʻo fautuaina e faʻaalu se aofaiga o vitamini ma le polotini, fiber. E ala i le faʻaaogaina o fualaʻau, fualaau 'aina, ma greens i au meaʻai, e mafai ona e faʻaumatia vave le vaivai.ads-mob-1

O mafuaʻaga o le le mautonu i tagata e maua i le maʻisuka o:

  • popolega popole. O le maʻisuka e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le telefoni. O lenei mea leaga e afaina ai le tulaga o vae. E faigata ile maʻi ona savali, o tiga e tupu ile pito i lalo. Ina ia taofi se mea le lelei, e tatau ona e ave ni meaʻai. A aunoa ma se vailaʻau, e le mafai ona moe le tagata maʻi. A maeʻa sina taimi, ona tupu ai lea o mea ua fai ma vaisu: e manaʻomia e le tino ni fualaau malosi,
  • apnea E mafua ai le gaogao, le mafaʻatasi le moe: o le maʻisuka e ala i luga i taimi uma i le po,
  • faanoanoaga. E le o tagata maʻisuka uma ua saunia e talia ma talia le maʻi. O lenei mea e mafua ai le atuatuvale ma le le fiafia i le moe,
  • glucose plasma gutu. Faatasi ai ma le hyperglycemia ma le hypoglycemia, o le moe e le maualuga ma popole. A maualuga le suka, o le fiainu e aliali mai, ma aioi atu i le faletaele e sili atu ona masani. I le maualalo o le glycemia o le tagata, o le fiaaai ua pagatia. O nei mea uma e faigata ai ona moe
  • toto maualuga. Faatasi ai ma le maualuga o le mamafa, o le tiga o le ulu e foliga mai, popole i se osofaiga fefe. O lenei mea leaga e afaina ai le lelei o le moe.

E mafai ona faʻamaloloina le le mautonu e ala i le tuʻufaʻatasia o le faʻafitauli.

O le togafitiga e tatau ona filifilia e le fomaʻi. Ina ia iloa le mafuaʻaga o le solia, o le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina le faʻasalaga o suʻega toto ma urine, suʻesuʻega o plasma o meaola, suʻesuʻega o hormones ma hemoglobin, ma suega a Reberg. E faʻavae i luga o iuga o le suʻega, ua filifilia vailaʻau. Papa-mob-2

Ina ia faʻamaopoopoina le moe, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina mea leaga ma fualaau moe Melaxen, Donormil, Andante, Corvalol, Valocordin, motherwort poʻo valerian. O nei tupe e ave i le lua itula ao lei momoe.

Ina ia faatelevaveina le togafiti o togafitiga, ua fautuaina e lafoaʻi masani leaga, liliu i meaʻai ma faʻamalosia le mamafa. I le afiafi, e le tatau ona e matamata i ata tifaga ma polokalama i se galuega mamafa. E sili atu le savali i luga o le auala poʻo le faʻalogo i le musika malu.

E uiga i le moe i le ituaiga 2 maʻisuka i le vitio:

O le mea lea, o le maʻisuka e masani lava ona faitio i le le mautonu. O lona mafuaʻaga o maʻi e le afaina i le endocrine ma o latou taunuuga. O le mea lea, ina ia faʻamaonia le moe, e tatau ona e faia se taimi atofaina ma se endocrinologist ma ia faia suʻega fautuaina.

O le fomaʻi o le a filifili se togafitiga faʻapitoa mo le faʻaaogaina. Afai e tatau ai, e mafai ona faʻamaonia fualaau moe lelei. Ae e le mafai ona e faʻaaogaina ia fualaau: o loʻo i ai se tulaga lamatia o le tagofia o mea ua fai ma vaisu.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

E aliali mai o le lelava ma le maʻisuka e fesoʻotaʻi vavalalata. Faatasi ai ma se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, o le faateleina o le numera o tagata o vaitausaga eseese latou te iloa i aso taitasi. Ma o sea solitulafono i le tino o le tagata e pei o le siʻesa e puipuia ai se tagata mai le gata ina maua le malosi, ae e faʻaosofia foi le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi. O le mea lea, e tatau ona mafaufau pe o le a le fesoʻotaʻiga i le va o nei manatu e lua ma mea e tatau ona faia ina ia maua ai le maʻisuka ma le le lava e tuua ai i tatou e faʻavavau.

O loʻo iloa i totonu o le sefulu tausaga talu ai o loʻo aʻafia le maʻisuka i se fuainumera e le mafaamatalaina, lea e maua ai mafuaaga e talanoa ai e uiga i le atinaʻeina o le faʻamaʻi. E tusa ai ma le tele o saienitisi mai Peretania, o se tasi o mea taua i le atinaʻeina o le maʻisuka e masani ona le lava, lea e le itiiti ifo i le tasi taimi na feagai ai i tatou taitoatasi.

E aliali mai o le le mautonu e le o se masani masani, ona o le mea tatou te maua ai le le mautonu i le taimi o le moe ma lagona ai le lelava i le aso atoa. I le iʻuga o lenei soliga, o tagata taʻitasi e iai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i le 5-6 taimi. E le gata i lea, o le le mautonu e mafai ona aafia ai le galuega ao tatou loto.

O tagata o loʻo mafatia i taimi uma mai le le mautonu, e tatau ona mafaufau pe faʻapefea ona pasia se auiliiliga faapitoa e mafai ai e oe ona suʻe atoa le DNA. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le solia o lea mea e masani lava ona tupu ona o ni faaletonu taua lea e tupu i le pulelasi o se hormone e taʻua o le melatonin. O le fesili ole fesili, ole mafuaʻaga o le solia o le pulelaina a le melatonin, e mafai ona tatou fai atu o le gene o le MT2 o loʻo aofia ai i lenei mea, lea e faasolosolo lava ina amata ona sui.

E foliga mai o tagata e matua faateleina le maualuga o le mamafa o sea ituaiga hormone e pei o le melatonin, o le a amata ona paʻu le maualuga o le inisalini i le taimi o le moe. Ma o lenei mea masani, aua i le po e tatau ona faʻaitiitia le maualuga o le suka o le toto. Afai ei ai i le tagata se fesuiaiga o le gene o le MT2, o le mea lea e tau atu i le mea moni e faapea o le maualuga o le inisalini e le faaitiitia, ae tumau pea i le tulaga. I nisi o tulaga, ua faʻamaumauina o tulaga o le inisalini e mafai ona tulaʻi. Ona o na faʻalavelave i le moe i le po, e mafai ai e se tagata ona atiae le maʻisuka ituaiga 2 ma le faʻamalosia o le inisalini.

Afai o se tagata ua maua i le maʻisuka, o le a le afaina tele lona tino.

Mai le maʻisuka o le masani masani, ona o le le lava, e mafai e le tagata ona fesuiaiga i lena ituaiga o faamai lea e le mafai ai ona tufatufaina atu le inisalini. O le mafuaʻaga lea e sili atu ona lamatia ai le maʻi o le maʻisuka ma e tele aʻafiaga.

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka pe o oe o se tagata e faigofie i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi pipisi, e tatau ona e mautinoa e le afaina oe i le le mautonu. Aemaise lava pe afai o loʻo taofia oe mai le moe. Muamua, e tatau ona e faia mea uma ina ia e malolo atoa i le po. Mafaufau i auala ma metotia e aveesea ai le le mautonu pe faaitiitia ona faʻaaliga.

Tatou te iloa uma o ituaiga o laau ma togafitiga masani e mafai ai ona tatou toʻafilemu ma, e tusa ai ma lea mea, faʻamaonia le moe i le po. E le talafeagai le inu o le lauti i le tele o mea. E mafai ona e faʻatau mai se aluga faapitoa lea e tumu i gaioiga ofoofogia mai totonu. Ina ia mafai ona moe lelei, maso susu po o vaomago masani e mafai ona faʻaaogaina e fai ma ufiufi. E mafai foi ona e faʻaaoga ituaiga uma o laau totō e mafai ona maua i le fale talavai. E mafai ona avea ma tino olaola, nila, hazel, laurel, fern, geranium, mint, peti peti ma isi laau. Afai e te le manaʻo e moe i luga o sea aluga, e mafai ona e tuʻuina i luga o se masini mafanafana. Faafetai i lenei mea, o le a salalau atu se manogi suamalie matala i totonu o le potu.

Ina ia mafai ai ona vave momoe ae aua le togi ma liliu i se miti, e aunoa ma le faʻaaogaina o le musumusuga ma le laumei lauiloa lavender. Faatasi ai ma lenei mea, e mafai ona e 'aina se tamai sipuni o le meli. Ina ia mafai ona iloa atili le tulaga, e mafai ona e faʻaititia sina mataua o suauu i luga o se kulimi masani ma suʻeina aʻo lei moe.

E tutusa lelei le aoga o le vai na maua pe a uma le kukaina o apu. Ina ia maua, e tatau ona e ave se apu tele e tasi ma ufiufi i le tusa o le 1 lita o le vai. Kuki le apu mo le tusa o le tasi le itula. O le taimi lava e kuka ai, e tatau ona aveese le apu, ma faʻamalolo malie le vai. O lea ituaiga vai e tatau ona onā i le taimi lava e te leʻi momoe mo ni nai aso.

Mo tagata faʻaola e faʻafeiloaʻi le mafanafana mafanafana, e taʻua o moe momoe e talafeagai, lea e faʻapipiʻi ai mea taua faapitoa. O se mea lelei e moe ai o le vai taele lea e te faaopoopoina ai le suauu moli, moli ma le chamomile oil. O lea lava taele e tatau ona faia vave ae leʻi alu i le moega. E leai se aoga o le taʻele o le taele i le faʻaopoopoga o suauu tāua.

I le mea ua e maua i le maʻisuka ma e te mafatia pea i le le mautonu, taumafai e faia mea uma ina ia faʻaumatia ai lenei soliga. Afai e leai se tasi o auala o tauivi e talafeagai mo oe, saili le fesoasoani mai tagata tomai faapitoa oeo le a fesoasoani ia te oe e vave ona taulimaina le le mautonu ma faaitiitia i se mataupu o aso. Afai e te le faia ni fua e faʻaitiitia ai le maʻi, ona mafai loa lea e le maʻisuka ona faʻaaogaina atoa. Ma ia manatua: o le le mautonu e le o se fuaiupu. E tele auala eseese e taulimaina ai.

Aisea e mafua ai ona moe oe i le maʻisuka?

O le maʻi suka o se maʻi tigaina o le endocrin, o le mafuaʻaga o le le lava o le inisalini. O le faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻafitauli o le tino i totonu o le tino, aemaise lava, o le gaʻo o le carbohydrate e mafai ona fai suiga.

Faatasi ai ma le atiina ae o togafitiga, o le pancreas ua le toe aoga ina ia maua ai le gaioiga talafeagai o le inisalini, o se taunuuga, o le maualuga o le kulukose i le toto e faateleina.

O faʻamaoniga muamua o le maʻi e mafai ona maitauina le tutoʻatasi. Faatasi ai ma uiga taua o loo i ai pea lava se lagona o le vaivai ma le malepelepe. Afai o nei faʻaaliga e sili atu ona faʻaauau, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Faʻaaliga o le maʻisuka

Ina ia faʻamaonia poʻo le vaʻaia le maʻisuka, e tatau ona faia se faasologa o suʻega pe a fai e moe le moe, vaivai, ma le galala tele.

O nisi taimi o le maʻisuka e foliga mai ona o le atuatuvale. O le lamatiaga o le atiaʻe o se maʻi e tupu tele i le faatupulaia o le tuputupu ae. E masani lava, o faʻafitauli o le hormonal, faʻapea foʻi ma le faʻamautinoaina o vailaʻau ma le soona inu malosi, avea ma ona mafuaʻaga.

Talu ai ona o faʻasalaga faʻasalalau, o le maʻisuka e masani lava ona maua i le leva o le maʻi.

O le faʻaalia o lenei maʻi e fesoʻotaʻi ma na tulaga:

  • mamafa tele
  • uiga faʻamaoni
  • talaʻaga faafomaʻi, na mamafa i le faʻailogaina o suauu peta e nafa ma le gaosiga o le inisalini: togafiti o gasegase endocrine, kanesa o pancreatic, pancreatite.

E mafai foʻi ona tupu le faʻamaʻi ona o:

  1. fulu
  2. lapisi
  3. afaina o le hepatitis
  4. moa moa.

Faʻalagolago i mafuaʻaga e mafua ai le faateleina o le kulukose i le toto o le tagata, o le maʻi ua vaevaeina i ni ituaiga se lua. O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia i le faalagolago i le inisalini. I lenei vasega ole faʻamaʻi, ua aʻafia le pancreas, ua taofia ai le faia o le inisalini. E tatau ona faʻalauiloaina i totonu o le tino i se isi itu.

O lenei ituaiga o maʻisuka e sili ona taatele i se talavou. I le ituaiga lona lua o togafitiga, e leai se faʻalagolago i le insulin. O lenei ituaiga maʻi ua mafua ona o le le atoatoa o le insulin. I le avea ai o se tulafono, o lenei ituaiga o faʻamaʻi o uiga ia o tagata matutua ma matutua atu.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le inisalini e faʻaauau pea ona gaosia, ma afai e te tausisi lelei i meaʻai ma faatino le tino faaletino, ona mafai lea ona e puipuia ni faʻafitauli eseese.

O le faʻaofiina o le inisalini i lenei ituaiga o togafitiga e faʻaalia i na o mataupu taʻitasi. E taua le manatua e masani lava o lenei ituaiga o maʻisuka e aʻafia ai faamaʻi cardiovascular.

O le moe o le mea masani lea o le tino, e tatau mo se tagata i aso uma ona toe faʻaleleia le soifua maloloina o le mafaufau ma le tino. Atonu e le o iai o le ai ai se tagata e le iloa pe o le a le taimi e te manaʻo ai e moe.

Peitai, e toaitiiti tagata e malamalama i le matuia o lenei tulaga. O le moe umi e matua faʻaitiitia ai le lelei o le olaga, faʻaleagaina le soifua manuia ma le faʻatinoga.

E le gata i lea, o lenei maʻi matautia e lamatia ai le ola ma le soifua maloloina o tagata.

Ala i luga i le po - o le a le mea matautia?

I le pogisa, o le faagasologa o le gaosiga o le melatonin ua faateleina i le tino o le tagata. O lea vailaau e nafa ma le saunia o siama tino uma ina ia momoe.

I le taimi o le moe i le po, o gaio uma o le tino e galue malie ma fuatia - o lenei tulaga e sili ona lelei e faʻamautinoa ai le malolo manaʻomia.

Aafiaga e aʻafia ma le siama.

E le gata i lea, o le melatonin e taofia ai le faagasologa o le gaosiga o le inisalini. O lenei tulaga e talafeagai e maua ai suauʻu ma le kulukose i le taimi o le moe. I tulaga o le maualalo o le melatonin, pe afai e ala mai le tino o le maʻi ile po, e ono tupu ai le le mautonu ile tino.

Faʻalogo! O le malologa malolo o le po e le gata mo se maʻisuka, ae mo se tagata soifua maloloina. O le le lava o le moe e mafai ona mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka i nisi tulaga.

Tauvaʻa pe a uma ona 'ai e fai ma faʻailoga o le maʻisuka ituaiga 2


O le palasi ma vaivaiga o ni soa faifaipea o le faʻasalaga o le endocrin.

O lenei uiga e sili atu ona taatele i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tupu e amata ona moe le tagata i le aoauli. O nisi tagata gasegase e momoe pea. Latou te lagona le vaivai e tusa lava pe a uma ona 'ai.

E le gata i lea, o le le fiafia, atuatuvale, le fiafia, ita o le le fiafia, faanoanoa e mafai ona matauina. O nisi taimi o le auga e malu. Ae i le aluga o taimi, o le ata o le falemaʻi ua atili manino.

Afai o loʻo faʻaauau ona matauina vaivaiga ma le moe, e fautuaina e siaki le faʻamasinoga o le kulukose i le plasma. Masalo o se tagata e maualuga lona suka.

Faʻafefea ona toe faʻafoʻi le moe: faigofie faigofie

E mafai ona foia le faafitauli e fesoʻotaʻi ma le sogasoga o le aoauli i le maʻisuka. O le mea autu o le togafitia lea o le solitulafono ma le tiute talafeagai. E mafai ona e foia le faafitauli ma faʻamaonia le faiga o le malologa e aunoa ma le faaaogaina o fualaau momoe moe malosi - o lenei tulaga e sili ona lelei mo le tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

O fautuaga taua e aoga le gauai atu i le tagata gasegase e mafai ona faʻatusalia e pei ona taua i lalo:

  1. Aua e te suia lou moe ma le sola. E tatau ona faʻaaoga le tino e moe ai i se taimi. Lelei - i le 22 itula.
  2. O le afiafi e tatau ona le sili atu i le 4 itula ao le i momoe, ma o meaai e tatau ona mama. O ia fautuaga e fesootaʻi atu i le mea moni o meaai e tatau ona paʻu.
  3. Ole faʻaosofia e tatau ona tupu i le taimi e tasi. O le umi o le moe mo se tagata maʻi matua e tatau ona 8 itula.
  4. E tatau ona e lafoaia le faʻaaogaina o meainu vevela ae leʻi moe.
  5. O le vaeluaga o le a fesoasoani e faamama avega pe a uma se aso faigata. E mafai ona faʻapipiʻi togafitiga faʻamalosia ma faʻalogo i musika matagofie.
  6. Ae e te leʻi alu i le moega, e tatau ona faʻamalosi le potu, e oʻo lava i le taumalulu.
  7. Aua nei sili atu le faigata o totoga o faaaliga. Ae e te leʻi alu i le moega, e tatau ona e musu e matamata ata tifaga i luga o se komepiuta po o se papa.

Taua! O nisi tagata gasegase ua faitio e le mafai ona latou momoe aua latou te le lagona le vaivai. O lenei faafitauli e masani ona feagai ma tagata e mumusu e faʻaaogaina. I ia tulaga, o le a faʻapitoa le tagata gasegase i fafo i le afiafi.

E naʻo le fomaʻi e fesoasoani e faʻamalo le oona i le maʻisuka pe a fai e le aoga ia fautuaga o loʻo i luga. Fautuaga lautele e mafai ona tuʻuina atu se taunuʻuga itiiti, ona manaʻomia lea o se suʻesuʻega auiliili ina ia faʻamavae le soliga. A maeʻa ona maua iuga, o le a mafai e le tagata tomai faapitoa ona filifili le tulafono sili ona lelei e faʻaalia.

E mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni fualaau moe.

O le aʻoaʻoga e masani ona aofia ai le faʻaaogaina o faatulagaga nei e faʻaleleia ai le faafitauli:

Taua! E tatau ona tuʻuina atu i le tino-gaʻo. Faatonuga mo le tele o fualaau momoe e mafua ai le maʻisuka ia avea o se mea e teteʻe ai.

O fualaau ua filifilia e fautuaina ina ia faʻaaogaina ile itula e tasi ao le i momoe. Ina ia maua vave se togafitiga i le vave e mafai ai, e tatau ona e lafoaia amioga leaga, e pei o le inupia o le ava ma le tagofia o le nicotine.

E mafai ona e faʻaitiitia le le mautonu i le maʻisuka. O le tagata maʻi e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai o le faafitauli o loʻo i ai mo se taimi uumi pe toe maua foi i nisi taimi. I le tele o tulaga, o lenei suiga ua faʻaaogaina e ala i le faʻaaogaina o mea faʻasao.

E faʻapefea ona fesoʻotaʻi le le mautonu ma le maʻisuka: faʻafefea ona aumai lau masani moe i tua masani?

Ole taimi ole maʻi suka e masani ona masani ile atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga i le endocrine system. O se faʻamaʻi masani e faʻaosofia le foliga mai o faʻafitauli eseese e fesootaʻi ma le le lava o le faagasologa o le gaosia o le insulin i le pancreas. E taua le manatuaina o le maʻisuka e tele taimi e tupu ai faʻafitauli eseese, ma o le le lava o se malologa e faʻateleina ai le ono mafai ona tupu.

O le le mautonu e maua i le maʻisuka e faʻaalia lava ia lava i le tele o taimi, o le tele o tagata gasegase e fai mai i le aso latou te lagona ai vaivaiga masani, ma i le po, i le isi itu, latou te momoe leaga. O le a le mea e fesootaʻi ma le auala e faʻaitiitia ai le soliga? O tali i fesili sili ona lauiloa e tuʻuina atu i le tagata faitau.

O mafuaaga o le le lava o moe.

O le moe i le maʻisuka e faʻalavelaveina. O tagata maʻi e le mafai ona malolo atoa ona o le fafaguina soo mo mafuaaga eseese. O le tulai i le po e mafai ona tupu mai i se lagona malosi o le fiaai po o le maʻi tiga.

Manua tuga.

E mafai e se tulaga o le hypoglycemene ona faʻaosoina le ala i le po. I lenei tulaga, o le faiʻai o le tagata ma le tino atoa ua feagai ma le leai o se kulukose. O se suiga faʻaleagaina e oʻo atu ai i le faʻalavelave i le gaioiga o totoga ma faʻamalosia ai se faʻafitauli.

O le hypoglycemia i le po e mafai ona mafua ai:

  • moe malulu
  • faʻavevesi faʻafuaseʻi,
  • pogisa o le po,
  • urination i le po
  • fiainu (ata)
  • faʻamalosi faʻafuaseʻi.

O le tagata gasegase i le maʻisuka e sili atu ona i ai i ni faʻafitauli faigata e ono mafua ai le lelava moe. I le leai o se malologa lelei, o sea suiga e mafai ona mafua ai ni faafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

Taua! O le le lava o le moe e mafai ona faʻaleagaina le ala o le maʻisuka i maʻi.

O le maualuga o le maualuga ole maualuga o le mamafa.

Le lava le moe i le maʻisuka e mafai ona mafua ai se suiga ile lagona o le tino i le insulin ma le kulukose. O ia faʻasalaga e masani ona faʻateleina le ata o le falemaʻi ma mafai ona faʻaosoosoina se tulaga o le taufaasese.

O le maualuga ole maualuga ole maualuga ole maualuga o le maʻisuka e mafai ona mafua ai le lelea.

Le moe leaga i le po ma le moe tumau i le gasologa o le aso.

O se faʻamaʻi faapena e faʻaalia ai foliga o le ulu o le ulu i le po. O le vitio o loʻo i totonu o lenei tusiga o le a taʻu atu ia te oe le mafuaʻaga o le leai o se malologa e lamatia mo le tino o le tagata ma pe o le a le tau o le leai o se tali vave.

I le pogisa, o le faagasologa o le gaosiga o le melatonin ua faateleina i le tino o le tagata. O lea vailaau e nafa ma le saunia o siama tino uma ina ia momoe.

I le taimi o le moe i le po, o gaio uma o le tino e galue malie ma fuatia - o lenei tulaga e sili ona lelei e faʻamautinoa ai le malolo manaʻomia.

Aafiaga e aʻafia ma le siama.

E le gata i lea, o le melatonin e taofia ai le faagasologa o le gaosiga o le inisalini. O lenei tulaga e talafeagai e maua ai suauʻu ma le kulukose i le taimi o le moe. I tulaga o le maualalo o le melatonin, pe afai e ala mai le tino o le maʻi ile po, e ono tupu ai le le mautonu ile tino.

Faʻalogo! O le malologa malolo o le po e le gata mo se maʻisuka, ae mo se tagata soifua maloloina. O le le lava o le moe e mafai ona mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka i nisi tulaga.

O le a se aafiaga o le melatonin i le gaosiga o le inisalini?

E mafai ona foia le faafitauli e fesoʻotaʻi ma le sogasoga o le aoauli i le maʻisuka. O le mea autu o le togafitia lea o le solitulafono ma le tiute talafeagai. E mafai ona e foia le faafitauli ma faʻamaonia le faiga o le malologa e aunoa ma le faaaogaina o fualaau momoe moe malosi - o lenei tulaga e sili ona lelei mo le tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

O fautuaga taua e aoga le gauai atu i le tagata gasegase e mafai ona faʻatusalia e pei ona taua i lalo:

  1. Aua e te suia lou moe ma le sola. E tatau ona faʻaaoga le tino e moe ai i se taimi. Lelei - i le 22 itula.
  2. O le afiafi e tatau ona le sili atu i le 4 itula ao le i momoe, ma o meaai e tatau ona mama. O ia fautuaga e fesootaʻi atu i le mea moni o meaai e tatau ona paʻu.
  3. Ole faʻaosofia e tatau ona tupu i le taimi e tasi. O le umi o le moe mo se tagata maʻi matua e tatau ona 8 itula.
  4. E tatau ona e lafoaia le faʻaaogaina o meainu vevela ae leʻi moe.
  5. O le vaeluaga o le a fesoasoani e faamama avega pe a uma se aso faigata. E mafai ona faʻapipiʻi togafitiga faʻamalosia ma faʻalogo i musika matagofie.
  6. Ae e te leʻi alu i le moega, e tatau ona faʻamalosi le potu, e oʻo lava i le taumalulu.
  7. Aua nei sili atu le faigata o totoga o faaaliga. Ae e te leʻi alu i le moega, e tatau ona e musu e matamata ata tifaga i luga o se komepiuta po o se papa.

Taua! O nisi tagata gasegase ua faitio e le mafai ona latou momoe aua latou te le lagona le vaivai. O lenei faafitauli e masani ona feagai ma tagata e mumusu e faʻaaogaina. I ia tulaga, o le a faʻapitoa le tagata gasegase i fafo i le afiafi.

Savalivali i le afiafi.

E naʻo le fomaʻi e fesoasoani e faʻamalo le oona i le maʻisuka pe a fai e le aoga ia fautuaga o loʻo i luga. Fautuaga lautele e mafai ona tuʻuina atu se taunuʻuga itiiti, ona manaʻomia lea o se suʻesuʻega auiliili ina ia faʻamavae le soliga. A maeʻa ona maua iuga, o le a mafai e le tagata tomai faapitoa ona filifili le tulafono sili ona lelei e faʻaalia.

E mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni fualaau moe.

O le aʻoaʻoga e masani ona aofia ai le faʻaaogaina o faatulagaga nei e faʻaleleia ai le faafitauli:

Taua! E tatau ona tuʻuina atu i le tino-gaʻo. Faatonuga mo le tele o fualaau momoe e mafua ai le maʻisuka ia avea o se mea e teteʻe ai.

Faʻaaogaina fualaau momoe e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.

O fualaau ua filifilia e fautuaina ina ia faʻaaogaina ile itula e tasi ao le i momoe. Ina ia maua vave se togafitiga i le vave e mafai ai, e tatau ona e lafoaia amioga leaga, e pei o le inupia o le ava ma le tagofia o le nicotine.

E mafai ona e faʻaitiitia le le mautonu i le maʻisuka. O le tagata maʻi e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai o le faafitauli o loʻo i ai mo se taimi uumi pe toe maua foi i nisi taimi. I le tele o tulaga, o lenei suiga ua faʻaaogaina e ala i le faʻaaogaina o mea faʻasao.

O le le fiafia i le maʻisuka e le gata ina faʻaleagaina ai le manuia o le maʻi, ae mafua ai foi ona muamua faʻafitauli o le maʻi.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaʻau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO .

I le afiafi, o le tino o le tagata e faʻalautele ai le melatonin hormone. O lenei vailaʻau e saunia ai potu taʻitasi mo le moe. I le taimi o le moe, o faagasologa taua e faʻagesegese, sili atu ona fuaina.

Melatonin e faʻavaivaia ai le fausiaina o insulin. E tatau lea mea ina ia mafai ai e le glucose mai le toto ona tafe atu i sela i le aofai latou te manaʻomia ao malolo. I laʻititi laʻititi o le melatonin i taimi o alaga, o le maualuga o le insulin secretion e tumau pea. O ia ituaiga faaletonu e mafua ai le atinaʻeina o le le lava o sela i le inisalini.

O se tulaga matautia lea ona e mafai ona faʻaosooso ai le atinaʻe o le maʻisuka. O se tagata ua uma ona feagai ma le maʻi o le maʻisuka ua maofa i le iloa ua sili atu ona faigata ia te ia ona pulea lona maualuga o le suka ma feagai ai ma faafitauli le lelei o le maʻi.

Suʻeina o le natura o le moe i tagata e maua i le maʻisuka e tele mafuaaga:

  • ogaoga o faʻamaʻi o le maʻi,
  • faʻamalosi le tumau i le taimi o le moe,
  • faanoanoaga

Mo se tagata gasegase i se maʻi le lelei, o le togafitiga lelei ole faʻamaʻi e taua tele. O le tulaga lautele e faʻaleleia pe a faʻaitiitia le mamafa o faʻamaʻi o le maʻi i togafitiga.

Afai o le taumafataga, fualaau oona, ma inisini injections e le mafai ona faʻamautuina, o maualuga maualuga le maualuga o le suka, o le maʻi e masani lava ona fia inu. O lona fiainu i aso ma po. O lenei mea e le mafai ai ona e malolo, fiafia e talanoa ma Morpheus. E faʻamalosia o ia i le tele o taimi i le po e aluese mai le moega ma alu i se mea e maua ai le susu susu, ona sosoo ai lea ma le faletaele. O le maʻisuka moe e seasea umi ma loloto. E oʻo lava i lenei taimi, e faʻaauau pea ona fesili le tino mo se vaiinu.

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

E ese le tulaga - o numera o le toto toto ua matua faʻaitiitia. E ono foliga mai o mea uma e lelei. O lea ua mafai ona e moe. Ae le faigofie tele. O lenei ua mafai ona moe le tagata maʻi, ae o lona moe e puupuu, e le lava.

O le faiʻai, pe a maualalo i le suka, amata ona tuʻuina atu faailoilo SOS. Moemiti gaogao faʻafefe i le tagata le manuia. Na te fafagu i luga ma ufitia i le afu malulu, o lona fatu e paʻu i se vevela vevesi, o lona tino ua maofa. O faailoga nei o le maualalo o le suka. O le tino i lenei auala ua lipotia ai e matua manaʻomia le fafagaina.

I le maʻisuka, o gasegase e aafia i neura o le gataifale. O se taunuuga, o vae e amata ona faʻalogo i le maʻi, o le a faigata tele ia te ia ona savali, e oʻo mai tiga. O nei lava lagona e taʻitaʻia ai le mea moni e tatau ona e ave fualaau e faʻamalieina ai le tiga. A o galue fualaau, o le tagata le manuia e faamalosia e toso ma liliu mo se taimi umi, taumafai e moe. I le aluga o taimi, ua le mafai e le tino ona tali atu i fualaau, o le tagata maʻi ua faamalosia e vaavaai malosi mo fualaau faasaina. E tapunia le liʻo, ae e le uma le faʻamaʻi.

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao. Ina ua atoa loʻu 66 tausaga, sa ou tuleiina ma le mausali loʻu inisalini, na matuai leaga mea uma lava.

Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

E seasea lava e mafai e se tagata ona ola filemu, e aunoa ma le popole i totonu, le mautonu, ma le iloa o loʻo ia te ia se faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalolo. O mafaufauga le lelei, o lagona faanoanoa o lagona e sili ona faaalia pe a le maʻi le tagata maʻi pe a maeʻa le faataunuuina o togafitiga a le fomaʻi.

I le maʻisuka, latou te "fiu", ma o le atuatuvale ua aliali mai. I le po, pe a malolo tagata uma, o mafaufauga le lelei e asiasi ia te ia i se tauimasui.

O le apnea o le po o se togafitiga lea e aafia ai se tagata i le taimi aupito sili ona vaivai mo ia, ao moe. O musele o le mata ma le ua e malolo i le mea sili e gata ai, o le aʻa o le laulaufaiva e goto, poloka poloka ala. O le tagata maʻi e taofi manava mo sina taimi. Apia e mafai ona tumau mai ni nai sekone i le tele o seneturi sekone.

O se taunuuga o le faʻamalosi faʻafuaseʻi, o siama uma lava o le tino (namu) e oʻo i le faʻalavelave matuia ona o le faʻaitiitia o le faʻaititia o le okesene. E fafagu le faiʻai, faʻamalosi le maso, toe amata ona manava.

Faʻalagolago i le mamafa o le maʻi o le maʻi, o na taofi e mafai ona oʻo i le 40 taimi ile po. O le mea lea, e faigata mo se tagata ona moe masani, atoatoa. O le tagata gasegase e mafua ona fafagu pe a maeʻa ona malolo.

Tala o le au faitau

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou asiasi ai i le endocrinologists, ae na o le tasi lava le mea latou te fai mai ai: "Ave insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

O le susulu o le pueina faanatinati i le po e tatau ona i ai i tagata o loo gaioi tele i se miti. I le noatia ma le fai fuafua i le aoauli o le aoauli:

  • gasegase o loʻo mafatia i le maʻisuka
  • i ai se faafitauli o le mamafa o le mamafa,
  • gasegase e maua i le maʻisa.

Ma le isi, e foliga mai, o se mea faʻafaatusa, o se lio leaga - o se tasi setete e faʻateleina le tulaga o le isi. E taua le iloa e na o le faʻafefeina o le faʻafitauli o le apnea, e mafai ai ona e amata amataina lelei ma isi maʻi.

Faʻanoanoa i le maʻisuka e le tatau ona vaʻaia e le tagata maʻi ma le fomaʻi. O se tagata poto faapitoa poto masani o le a taumafai e faamatala atu o le puleaina o faamaʻi e faatoa mafai lava ona ave pe a mafai ona foia le maʻi.

E taua tele le mafaufau loloto i lenei faafitauli, ia mafaufau uma i ituaiga o togafitiga. Muamua e tatau ona e filifilia fualaau faasaina, i lalo o le aafiaga o le maualuga o le suka o le toto o le a oʻo i tulaga masani. I lenei tulaga, o le tagata maʻi o le a le faalavelave i le fiainu. E le manaʻomia ona alu ese mai le moega i le tele o taimi i le po e faamalie ai o ia. O togafitiga talafeagai o le maʻi o le a fesoasoani e aloese ai mai le faaleagaina o namu, foliga vaaia o le tiga.

A lagona e le tagata maʻi le faʻaleleia lelei o lona tulaga, ua ia iloa o ana taumafaiga uma i meaai ma fualaau oona na maua ai taunuuga, o lona uiga ua amata ona faaleleia. O mafaufauga faanoanoa e suia i le nuanua, o le atuatuvale e toe ola.

E taua le faʻalogo i fautuaga nei:

  • pe a uma le 'aiga o le afiafi, inu vai inu vela,
  • e oo lava i togi laiti o le ava malosi e tatau ona lafoai,
  • ao lei alu i le moega, e sili atu le savali i le ea fou (tusa lava pe leaga le tau),
  • e taua foi le fafaguina o le potu i le afiafi o le moe,
  • musika leotele ma le fiafia TV e faaalia ai ni nai itula ao le i momoe e tatau ona le aofia ai.

E mafai ona e taumafai e malolo, faʻalogologo i leo filemu filemu. E mafai ona avea ma fati malie o timuga, leo o se afu, leo o pesega o manulele vaomatua.

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

O fualaau uma lava, pe a tuʻuina atu, na o se taunuuga lē tumau, o le taimi lava na taofi ai le meaʻai, na faʻateleina ai le faʻamaʻi.

Pau lava le fualaau na tuʻuina mai ai taunuuga taua o Dialife.

I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O Dialife na faʻaalia lona malosi tele i le amataga o le maʻisuka.

Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai nei se avanoa
maua le telefoni TUSI!

Faʻalogo! O mataupu o le faatauina atu o fualaau faasaina a Dialife ua sili atu ona masani.
E ala i le tuʻuina o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamautinoa oe e maua se oloa lelei mai se gaosiga faʻapitoa. E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau o femalagaiga) i le mea e le o iai se togafiti o togafitiga.


  1. Chaskalson, Michael Live consciously, galue malosi. 8-vaiaso faʻasologa o le faʻamalosi / Michael Chaskalson. - M.: Alpina Publisher, 2014 .-- 194 p.

  2. Polonnikov, A. A. E uiga i le auala o le aʻoaʻoina o le mafaufau. Faʻamaumauga ole tulaga faʻapitoa o fesoʻotaʻiga mafaufau / A.A. Polonnikov. - M.: European Humanities University, 2013. - 128 p.

  3. Kostina, L. M. Faʻafiafiaga faʻapitoa i le mafaufau: monograph. / L.M. Kostina. - M .: Speech, 2013 .-- 136 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Vera. Sa ou galue o se fomaʻi mafaufau mo le silia ma le 7 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Aisea e te lagona ai moe i le maʻisuka?


Afai ua faateleina e le tagata le malosi o le insulin, o le a ia moe pea pe a uma ona 'ai.

E faʻamatalaina lenei mea i le mea moni o le kulukose, o le ulu atu i le tino ma meaʻai, e le mafai ona ulu i totonu o sela ma e le ulu atu i le faiʻai. Ma o le kulukose mo le faiʻai o le punavai autu o meaai paleni.

E masani lava o le manaʻo e momoe pe a uma le 'aiga o le faʻailoga muamua lea o le atinaʻeina o le maʻisuka.

O faʻamanuiaga ma faʻalavelave o le moe i le ao mo le maʻisuka

O fomaʻi e le ioe i le aoga o le moe i le ao mo le maʻisuka. O nisi e talitonu e mo tagata e 25-55 tausaga, o le moe i le ao e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular. Ae i le matua, o le malologa faapena e mafai ona amata ai se afaina.

O le aoga o le moe i le ao o le toe maua lea o le malosi o le tino ile taimi puupuu:

  • faʻaleleia lagona
  • galue malosi galue
  • leo ua toe faʻaleleia
  • mafaufauga ua muta.

Ae maise lava o le malologa i le ao e aoga tele mo le maʻisuka ile vaitau, i le tautotogo ma le autumn.

A o faagasolo lea vaitaimi, ua vaivai le tino ona o le leai o se malamalama o le la, hypovitaminosis. Ma afai e te le moe i se taimi faapitoa i le aso, ona faʻaitiitia lea o le puipuiga.

Ua fautuaina le maʻi suka ia lava le moe i le po ma aloese mai le moe i le aso.

Faamaonia ma le afaina o le moe i le ao mo le maʻisuka. O se suʻesuʻega o le soifuaga o le tusa ma le 20,000 tagata na faʻataʻitaʻiina lenei suʻesuʻega. E tele le taulaʻi na totogi i tagata o loʻo momoe pe tusa ma le fa taimi i le vaiaso i le ao.

E foliga mai a oʻo i le taimi e momoe ai i le ao, o faʻalavelave faʻaleaga faʻafuaseʻi e tupu i totonu o le tino lea e aʻafia ai le maualuga o le teteʻe o siama i le insulin ma faʻalautele le maualuga o le suka i le plasma.

E faʻafefea ona taulimaina le malolo vaivai ma le le mautonu?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

Ina ia foia le le mautonu ma le moe, o le maʻisuka e mafai ona fesoasoani i le afi, meaʻai lelei ma malologa. O faamalositino faaletino e faateleina ai le lagona lelei o sela i le inisalini, faʻaalia le tino ma faʻaleleia le lagona.


E le gata i lea, o taaloga e mafai ai ona e:

  • solo ese nisi pauna,
  • faaitiitia le avega i luga o sooga,
  • fomaʻi maso
  • faaleleia le tulaga o toto toto,
  • faatulaga le toto toto,
  • faia se miti.

E tāua le filifilia e le endocrinologist galuega ma mea taumafa e amanaʻia ai le faʻafitauli o le maʻi, le tulaga lautele o le soifua maloloina ma le matua o le maʻi.

O le savali i le ea fou e fesoasoani foi e aveesea le moe. E taua foi le taumafa: o tagata e maua i le endocrine o loʻo fautuaina e faʻaalu se aofaiga o vitamini ma le polotini, fiber. O le aofia ai fualaau faisua, fualaau ma laulaʻau i au mea taumafa, e mafai vave ona e faʻavaivaia le vaivai.

Mafuaaga o le le mautonu i le maʻisuka

O mafuaʻaga o le le mautonu i tagata e maua i le maʻisuka o:

  • popolega popole. O le maʻisuka e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le telefoni. O lenei mea leaga e afaina ai le tulaga o vae. E faigata ile maʻi ona savali, o tiga e tupu ile pito i lalo. Ina ia taofi se mea le lelei, e tatau ona e ave ni meaʻai. A aunoa ma se vailaʻau, e le mafai ona moe le tagata maʻi. A maeʻa sina taimi, ona tupu ai lea o mea ua fai ma vaisu: e manaʻomia e le tino ni fualaau malosi,
  • apnea E mafua ai le gaogao, le mafaʻatasi le moe: o le maʻisuka e ala i luga i taimi uma i le po,
  • faanoanoaga. E le o tagata maʻisuka uma ua saunia e talia ma talia le maʻi. O lenei mea e mafua ai le atuatuvale ma le le fiafia i le moe,
  • glucose plasma gutu. Faatasi ai ma le hyperglycemia ma le hypoglycemia, o le moe e le maualuga ma popole. A maualuga le suka, o le fiainu e aliali mai, ma aioi atu i le faletaele e sili atu ona masani. I le maualalo o le glycemia o le tagata, o le fiaaai ua pagatia. O nei mea uma e faigata ai ona moe
  • toto maualuga. Faatasi ai ma le maualuga o le mamafa, o le tiga o le ulu e foliga mai, popole i se osofaiga fefe. O lenei mea leaga e afaina ai le lelei o le moe.

E na o le fomaʻi e mafai ona iloa le mafuaʻaga tonu o le le mautonu. O le mea lea, afai o le maʻisuka ua faʻafefeina le moe, e tatau ona e alu i le falemaʻi ma faia se suʻega.

Moega o le moe

E mafai ona faʻamaloloina le le mautonu e ala i le tuʻufaʻatasia o le faʻafitauli.

O le togafitiga e tatau ona filifilia e le fomaʻi. Ina ia iloa le mafuaʻaga o le solia, o le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina le faʻasalaga o suʻega toto ma urine, suʻesuʻega o plasma o meaola, suʻesuʻega o hormones ma hemoglobin, ma suega a Reberg. E faʻavae i luga o iuga o le suʻega, ua filifilia vailaau.

Ina ia faʻamaopoopoina le moe, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina mea leaga ma fualaau moe Melaxen, Donormil, Andante, Corvalol, Valocordin, motherwort poʻo valerian. O nei tupe e ave i le lua itula ao lei momoe.

Ina ia faatelevaveina le togafiti o togafitiga, ua fautuaina e lafoaʻi masani leaga, liliu i meaʻai ma faʻamalosia le mamafa. I le afiafi, e le tatau ona e matamata i ata tifaga ma polokalama i se galuega mamafa. E sili atu le savali i luga o le auala poʻo le faʻalogo i le musika malu.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i le moe i le ituaiga 2 maʻisuka i le vitio:

O le mea lea, o le maʻisuka e masani lava ona faitio i le le mautonu. O lona mafuaʻaga o maʻi e le afaina i le endocrine ma o latou taunuuga. O le mea lea, ina ia faʻamaonia le moe, e tatau ona e faia se taimi atofaina ma se endocrinologist ma ia faia suʻega fautuaina.

O le fomaʻi o le a filifili se togafitiga faʻapitoa mo le faʻaaogaina. Afai e tatau ai, e mafai ona faʻamaonia fualaau moe lelei. Ae e le mafai ona e faʻaaogaina ia fualaau: o loʻo i ai se tulaga lamatia o le tagofia o mea ua fai ma vaisu.

Ou te fia momoe i taimi uma: mafuaaga e lei faamoemoeina

O le tele lava o taimi tatou te lagona ai le le mautonu i taimi uma aua tatou te moe laitiiti lava. Ae o le a le mea laitiiti? "O le tali i lenei fesili e faʻavae i luga o se suʻesuʻega a le Sosaiete a le Lalolagi o Maluga Moega," o loʻo fai mai ai Anastasia Krivchenkova, endocrinologist, ulu o le matagaluega faufautua a le MEDSI Clinic. - E tusa ai ma ona taunuuga, o le taimi masani mo le moe mo se tagata matua mai le 15 i le 50 tausaga i le averesi o le 7-9 itula, mo tagata matutua e silia i le 50 tausaga - 6-8 itula. E le gata i lea, o le manaʻomia mo le moe i le tagata lava ia e ese mai lea aso i lea aso. O le aso, mo se faʻataʻitaʻiga, o le a na o le 7.5 itula, ma a taeao o le a 8 pe 9. "

E mafai ona e faʻatusatusa lau avefeʻau masani masani. Ina ia faia lenei mea, taumafai e alu e moe i le taimi lava e tasi o le gasologa o le vaiaso, ae pe ae matua vaivai lava. E tatau ona e ala i le taeao e aunoa ma se uati o le uati ma vave loa, e aunoa ma le faatagaina o oe lava e sulu i lalo o le afifi mo sina taimi umi atu. O le taimi e te faʻaaluina i lima o se morpheus o le a avea ma ou "tulaga auro." Afai e aliali mai o loʻo e malolo lelei lava, ae e goto lou isu i le aso atoa, e tatau ona e suʻeina le mafuaʻaga o le moe i le ao i se isi mea. E tele tulaga o loʻo e manaʻo ai e moe. O mea pito sili ia ona matautia.

Hypothyroidism

Malosiaga le lelei lea e le toe gaosia ai hormones o le thyroid (trironothyronine, tetraiodothyronine (thyroxine), calciniini). E masani lava ona atiina ae o se taunuuga o se isi faʻamaʻi lea e faʻalavelaveina ai le toto o le thyroid. E tupu lenei mea i le taimi o le maitaga, pe a le faʻafefe le gland i le faʻaopoopoga o le avega. O le Hypothyroidism e masani lava ona aafia ai tamaitai i taimi uma. O hornemoni i totonu o le tino e nafa ma le tele o galuega, e aofia ai le faatonutonuina o le metabolism ma le faatumauina o le taua. O le faʻaitiitia o latou faʻasinomaga e faʻalavelaveina ai faiga faʻavae. O loʻo i ai vaivaiga, vaivai ma fiamoe pea lava pea.

O le a le mea e suʻe i ai.E tusa ai ma le Anastasia Krivchenkova, o le moe o le faailoga lea o se paʻu i lauroid function - hypothyroidism. Ae o le tele lava o taimi o lenei maʻi e tuʻuina mai faatasi ma le tele o uiga le lelei. O lenei mea o le vevela ma le mago o le paʻu, paʻu o lauulu, fao fao, fulafula, le lava o le mānava, maua o le mamafa, malulu, faʻaitiitia le gauai, le fiafia, ma o nisi taimi e le talafeagai ai. O se faʻamaoniga saʻo e mafai ona faia e se endocrinologist pe a uma se suʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega faʻapitoa. Afai e masalomia le hypothyroidism, ua faatonuina le ultrasound poʻo le MRI o le thyroid gland, faʻapea foi ma se suʻega toto mo hormones. Afai e faʻamaonia le faʻamaonia, o le a faatonuina e le fomaʻi le togafitiga o le sui.

O le maʻi suka

Faatasi ai ma lenei maʻi, ua faateleina le maualuga o le kulukose o le toto. E masani lava, pe a ulu le suka i le toto, e maua le insulin i le hormone, lea e liuaina ai i le malosi. I le maʻisuka, e le o faʻamaopoopoina le inisalini i fuainumera (ituaiga 1 maʻisuka) poʻo le lagona o sela (ituaiga 2 o le maʻisuka) e faʻavaivaia. O se taunuuga, o le kulukose e le ulu i totonu o siama, e le maua e le tino le "suauu", ma tatou te lagona vaivaiga, leai se malosi ma se manao faifai pea e taoto.

O le a le mea e suʻe i ai.Ma le isi i luga o faʻauiga faʻatasi. O lenei mea e mafai ona maua i le fia inu, fiaai, matagogo, paʻu o le paʻu, vevela, faʻafitauli o le vaʻai (faʻafuaseʻi, faʻapipiʻi). O tagata maʻi foi e faitio i le faanatinati faifaipea i le faletaele ona o le mea moni e le mafai e le tino ona taulima le faateleina o le suka i totonu o le toto ma saili e aveese i le vave e mafai ai. Afai e te masalomia le maʻisuka, aua le faatuai e alu i le endocrinologist. O le fomaʻi o le a faʻataʻitaʻiina le toto ma le urine suʻega mo le suka. O le maʻisuka o se maʻi ogaoga e le mafai ona amataina.

Vaʻaia (faʻaitiitia le maualuga o le toto)

O le maualuga o le toto (BP) e 120/80. Afai o laʻasaga e laʻititi, latou te talanoa e uiga i le masalosalo. Ae ui i lea, e le o taimi uma o se faafitauli. E tele tagata e maualalo le toto maualuga e lagona le lelei ma e le faitio e uiga io latou soifua maloloina. Mo i latou, o le masani lenei. O le isi mea o le taimi e tupu ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi. "Faatasi ai ma se mataua tele o le toto, o le toto i le mafaufau e faaitiitia, e leai se okesene, ma, faatasi ai ma isi mea, tatou te momoe," o le tala lea a Anastasia Krivchenkova. - Manatua o le tuuaiga o se faʻamaʻi tutoatasi e masani lava ona le tupu. "O se tasi lea o faʻailoga o isi maʻi - faʻafitauli i le cardiovascular or endocrin system, popole ma le mafaufau." O fafine maʻitaga ma tamaʻitaʻi e tele lava ina mafatia i le maualalo o le toto.

O le a le mea e suʻe i ai.Afai o le toto maualuga e le o se tulaga masani mo oe, e ese mai i le moe, e mafai ona o mai faatasi ma le vaivaiga, leisa, maʻi vevela, vevela. E na o se fomai faapitoa e mafai ona taulimaina le faafitauli. Ia mautinoa e feutagai ma se fomaʻi. Afai e le maua ni faʻafitauli ogaoga faʻalesoifua maloloina e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa, o vasa vaʻavaʻai, gymnastics, o togafitiga o togafitiga, mo se faʻataʻitaʻiga, mea o le ginseng, Eleutherococcus, o le a fesoasoani i le faateleina o le toto ma lagona ai le fiafia tele. E mafai ona e pulea le toto toto e ala ile siakiina e le aunoa. Faʻafefea ona fai saʻo, e mafai ona e faitau i inei.

Faʻataʻu le taua o le anemia

E tusa ai ma fuainumera, o se tasi lenei o mafuaʻaga sili ona taatele o le moe. Anemia o le le lava o le hemoglobin, o le uʻamea uʻamea o le toto mumu. I le leai o se mea, ua sili atu ona tumu lela o le tino atoa i le okesene. O le faiʻai e iloa ai le okesene o le matelaina, ma tatou mafatia mai vaivaiga, matou te mananao e momoe i taimi uma. O le hemoglobin lauleʻa pe a oʻo i le tino, mo le tasi mafuaaga poʻo le isi, e leai se mea e manaʻomia mo le gaosiga. E tusa ai ma le Anastasia Krivchenkova, e mafai ona avea lenei ma se taunuuga o le le tumau o le toto (mo se faataitaiga, i vaitaimi mamafa), poʻo faʻamaʻi. Ae maise lava, o le mumū o le manua lapoa ma le laiti, pe a faʻavaivaia le vevela o le uʻamea.

O le a le mea e suʻe i ai.I le anemia, e mafai ona e lagona e le gata o le vaivai ma le moe, ae e tiga foi i le manava, palapitations, leiloa o lauulu, toesea o le tofo, togi i tulimanu o le gutu. Paʻu paʻu ma mucous membranes e mafai foi ona faʻaalia. Sue le eyelid pito i lalo ma vaai po o le a le lanu o totonu. E masani lava e tatau ona mumu. Ae i le maualalo o le hemoglobin, o le mucosa o le a lanu piniki.

O le auala pito sili ona mautinoa e iloa ai le tele o le hemoglobin o le suʻeina lea o le suʻega toto. E masani lava, e tatau ona i le maualuga 120-140 mmol / l i fafine ma 130-170 mmol / l i alii. Afai e maualalo numera, faʻafesoʻotai lau fomaʻi. O le a ia malamalama i mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le hemoglobin ma, pe a talafeagai ai, o le a faʻamaonia mai ai fualaau oona. E tatau ona ou fai atu e na o mea'oa e maua ai oloa e foia ai le faafitauli o le a le aoga.

Aisea e le mafai ai ona moe i le po

Faʻafitauli mo le moe i tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tutupu i le lotolotoi o faʻaletonu i ituaiga eseese. O le mafuaʻaga sili ona taatele o se maʻi hypoglycemic, pe a iloa e le tino le leai o se kulukose. O se tagata gasegase e ala i luga i le tele o taimi i le po ona o le fiaaai po o le fiainu, ulu o le ulu ma le moe.

Mai lea taimi i lea taimi, o le vevesi foi e faamalosia oe e aluese mai le moega. I maʻi e maua i le maʻisuka, o le urination masani i po e toetoe lava o le masani.

Faʻalogo!O le tulaga sili ona lamatia o le le mautonu i le maʻisuka o le mafai lea ona faʻateleina atili le tulaga faigata o le maʻi. A aunoa ma le toe faʻafoisia o lona malosi, e le mafai e le tino ona teena le faʻamaʻi. O le popole o le maʻi na faʻapupula. E le mafai e le faʻamaoni ona feagai ma uta.

Mafuaaga o le moe ma togafitiga o togafitiga

O le faʻasauāina ma le maʻisuka e mafua ai:

  1. Le mautonu popole. O se tasi o faʻamaʻi o le maʻisuka o le faʻaleagaina o neura o le gataifale, e oʻo atu ai i le tiga i vae, fulafula. E fesoasoani faʻamaʻi e fesoasoani ia i latou, e aunoa ma le maʻisuka i nisi taimi e le mafai ona moe.
  2. Faʻafitauli. O le faʻamaʻi e faʻalavelave ai i le paleni o le tulaga o le mafaufau. O tagata maʻi e masani ona mafatia i le atuatuvale, vaai i mea uma i le uliuli. Afai ei ai se uiga faapena, e manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi mafaufau. E le faʻaesea le faʻafoega o faʻamaʻi pipisi.
  3. Uiga masani. O le faʻamalosia o faiga faʻasolosolo e mafua ai ona maua e tagata mamaʻi le maʻisuka malosi malosi. I le gasologa o le aso, toetoe lava a fia inu. O le faʻaleagaina e taʻitaʻia ai le masani i le po. Ina ia mafai ona pulea lenei faagasologa, e tatau i le tagata maʻi ona mataʻituina pea le maualuga o le suka i totonu o le toto ma aloese mai le faʻalavelave matuia.

O le a se isi mea o le a fesoasoani e toe faʻafoʻi le moe

O le tau faasaga i le le mautonu e le na o le taimi talafeagai o vailaau uma ua faatonuina e le fomai. E mafai foi ona e fesoasoani ia te oe lava e ala i le matauina o le mama o le moe.

Le moe lelei i le po, savalivali i po uma! O le itula poʻo le lua i le ea fou, sili atu le gaioiga ma lagona lelei - ma o le tino lava ia o le a toe faʻafoʻi ma ole atu mo se malologa.

Aua e te ai tele i le po! O le manava tumutumu (aemaise lava i le tuufaatasiga ma le maʻisuka) e le o se uo pito sili lea ona lelei le moe. E fautuaina e fomaʻi le tolopoina o le taumafataga mulimuli i le taimi e mamao ese mai le moe i le 4 itula. I le taimi lea, o le a faʻafefeteina meaai, ma o le a maua se malamalama lelei ile tino.

E taua tele le alu i taimi uma e momoe i le taimi e tasi ma moe mo le itiiti ifo i le 8 itula. O le mafaufau o le a faʻaaoga i lenei faiga ma o le a otometi lava ona fesuiaʻi i le tulaga moe i le taimi tatau.

Afai e mulimulitaʻia tulafono uma, ae e le o alu pea le miti, masalo e te maua se moega le lelei? Suia lou paʻu tuai tuai i se mea fou, faʻapitoa! O le ae iloa, o le a loloto le loloto o le miti ma sili atu ona manaia.

Matega o le Manava o le Maʻisuka

O fomai e le vaivai i le toe fai mai o se moe atoa i le po atoa, o mea lelei talafeagai ma le tausia o se soifua maloloina maloloina e aoga mo tagata uma. Ae o nei masani lelei e sili ona taua mo na tagata ua maua i le maʻisuka. E masani lava ona o mai tagata maʻi i le fomaʻi e fai latou te le moe lelei: i afiafi e le mafai ona momoe, moe le moe, ma fafagu i taimi uma, pe papaʻu, i taeao e lagona ai le vaivai ma le le mautonu. E iai ni mafuaʻaga masani e mafua ai ona faʻalavelave le moe i le atinaʻe o le maʻisuka. E taua le suʻe poʻo fea mea e aafia ai le maʻi.

Suauu toto ma faletaele e malaga

Muamua, o fesuiaiga o fesuiaiga i le suka i le po e mafai ona faalavelave ai le moe. O le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona oʻo atu i le tele o le urination, ma atonu e faʻalavelave le moe ona o le asiasi soo i le faletaele. E mafai lenei mea pe a fai e le lelei ona pulea le maualuga o le suka i le toto ona o le taumafa o meaʻai, vailaʻau poʻo insulin. Afai e maualalo tele le suka o le toto i le po, o faʻamaoniga e pei o le le lava o le moe, sola tele, ma tachycardia e mafai ona tupu. E mafua ai ona fagua, manaʻomia vave le faʻamaonia o le tulaga.

Maʻi o le Moli Vaʻaia: Nocturnal Apnea

O se faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa e pei o le moe i le moe e sili atu ona taatele i le maʻisuka.O le upu "apnea" o lona uiga moni o le "leai se manava". O le mea lea, o le momoe o le moe e faatatau lea i le pupuʻu o le faʻavelaina o le pulmonary, tumau e le sili atu i le 1-2 minute, pe a vaivai le manava pe le o iai i le taimi o le moe. O le isi mafuaʻaga o le moe i le moe e mafai ona gata, lea e fesootaʻi ma le mamafa, masani ona maua ai le maʻisuka.

O le masani lava o le apnea, o le po o le sning e matauina e le toʻalua poʻo tagata o le aiga o le tagata maʻi, ma o le manava le mautonu e mafai ona fefe tele. O le tagata gasegase atonu e lagona le vaivai pe momoe i le ao, e pagatia ona o le le fiafia. O faʻafitauli o le manava o le tino e faʻateleina ai le osofaʻi o le fatu ma le taʻavale, ma le mamafa o le manava moe, o le ogaoga o le lamatiaga mo le ogaoga o le maʻisuka.

Maʻisaga Faʻamatalaga e aʻafia ai le moe

O le isi faafitauli masani i nisi tagata maua i le maʻisuka o le polyneuropathy o le maʻisuka. E mafai ona mafua ai le tiga i vae, e pei o se mea mu muʻamuʻa poʻo se lagona tingling, lea e ono aʻafia ai le moe. O le isi maʻi le moe, ua taʻua o le tino le mautonu o le maʻi, e mafai ona faaosofia ai le manao e siitia lou vae aʻo moe ma avea ma ni mea le lelei, lagona le lelei e taofia ai le moe masani. Ona o nei faafitauli, o tagata e maua i le maʻisuka o le a sili atu ona pagatia i le po ma le momoe i le ao.

Isi mafuaaga o le le mautonu: tiga, togafitiga

E mafai foi ona tupu le le fiafia e avea o se itu itu o le mauaina o fualaau faapitoa, e pei o le antidepressants, ma le atuatuvale e sili atu ona taatele i tagata e maua i maʻi tumau pei o le maʻisuka.

O le faʻamalosia o le moe i le po e mafai ona faʻaosofia ai le faʻatupulaia o hormones, lea e faigata ai ona pulea le mamafa. O lenei faiga o se taamilosaga matautia lea e fesootaʻi ma le maʻisuka, o le gaʻo ma le moe. Ina ia iloa po o le a le mafuaʻaga o faafitauli moe, o le a fautuaina e lau fomaʻi se suega moe. I le taimi o le suʻesuʻega, e mataʻituina le fatu, le tino, ma le faiʻai. E talafeagai lenei mea e iloilo ai pe o le a le lelei o loʻo moe ai le tagata maʻi, ma fuafua pe o le a le mea e mafai ona mafua ai le le mautonu.

Matelaina o le Maʻisuka Maloloina

E taua le suʻeina uma o mafuaʻaga o le moe ma le faʻaaogaina, ina ia malolo tagata mamai i le maʻisuka i le po ma aua nei lagona le le mautonu ma le moe i le ao. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai ua fuafuaina e le fomaʻi le manava o le moe, ua faʻaalia le togafitiga CPAP, o le faʻaaogaina o se masini faʻapitoa mo le gutu ma le isu, lea e fesoasoani e taofia ai le manava faʻafuaseʻi i le taimi o le moe ma le atinaʻe o hypoxia, e aofia ai le faiʻai. O le togafitia o le manava o le moe e mafai ona fesoasoani i le puleaina o le toto suka, faʻatoʻilaloina vaega o le inisalini, ma faʻaumatia isi faʻamaʻi e fesootaʻi ma fatu fatu. E le gata i lea, o le leiloa o le mamafa e mafai ona fesoasoani i le faʻaleleia atili ma atonu e faʻaitiitia ai le manava moe.

Ina ia faatumauina le maualuga o le suka toto, o nisi o gasegase ua faʻaalia le faʻaaogaina o se masini siaki faifaipea. O le faʻasalalau e mafai ona faʻatagaina pe tasi pe faalua i le po i le gasologa o le vaiaso e siaki ai le maualuga o le suka ma siaki ona fesuiaiga. O le mea masani, o le fetuunaʻi o vailaʻau poʻo meaʻai e mafai ona fesoasoani e foia lenei faafitauli.

Faʻatasi ai ma maʻi le mautonu, e mafai e lau fomaʻi ona fautuaina togafitiga. Atonu foi e te manaʻomia le siakiina o lau uʻamea, e pei o le faʻavaivai e mafai ona fesoasoani i le faʻafitauli, aemaise lava i tamaitai o le vaʻavaʻa.

Fautuaga mo tagata mamaʻi

E tele ni taga e mafai ona e faia e oe lava e faaleleia ai le moe:

  • Fai le moe o se faamuamua. E taua le alu i le moega i le taimi lava e tasi, tuʻuina atu pisinisi e leʻi maeʻa, ma mautinoa ia moe mo le itiiti ifo i le 8 itula.
  • Moega i se potu pogisa, toʻa, ma le malulu, aveese uma gaioiga, TV, ma mea eletise mai le potumoe.
  • Aloese mai fualaau momoe ma malosi malolosi. E mafai ona latou faʻateteleina le manava o le moe ma iai isi aʻafiaga.
  • Faʻaoga le moega e moe ai. Afai ei ai sau faʻalavelave moe pe a uma le 15-20 minute, e tatau ona e alu ese mai le moega ma faitau se tusi (e le sili i luga o se laulau po o se masini faaeletonika).
  • Ia faia se faamalositino o se masani. O lenei mea o le a fesoasoani e moe lelei ai i le po.
Fai le suʻega

Tuua Lau Faamatalaga