Auala e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka

O le maʻisuka e aafia ai aso uma i le tele o tagata. O le faamaʻi e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto.

Ina ia faʻamaonia le i ai o se faʻamaʻi, ua lava lea e iloa ai mea o loʻo iai. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua mai i faʻalavelave o faʻalavelave faʻafuaseʻi na tutupu i le faiga o le autoimmu pe a le faia le inisalini.

Ae o le mea e tupu e le o faʻalavelave le faagasologa o le gaosia o le hormone, peitai, o le inisalini e le mafai ona iloa e le tino. I lenei tulaga, o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e atiina ae.

E iai isi ituaiga faʻamaʻi. O se tasi o nei mea o le maʻisuka faʻamaʻi, lea e tupu i le taimi o le maitaga ma e mou ese atu pe a uma le galue.

O se tulaga e le masani ai o le faateleina o le suka i le suka o le maʻisuka fou. E tupu pe a tulai mai ni gasegase o le kenera, lea e aafia ai le gaosiga o le inisalini. Ae faʻapefea ona fuafua le maʻisuka i le fale?

Faʻailoga muamua

Le iloa o le maʻisuka e tatau ona faʻalogo i le tele o ona uiga iloga. Ae o le malosi o le faaaliga e faalagolago i mea eseese (maʻi faʻamaʻi, tausaga, tikeri o le maʻisuka), lea e taua foi le mafaufau.

Afai ei ai le maʻisuka, faʻapefea ona fuafua i le fale? O le mea muamua e tatau ona e gauai i le taimi ma numera o urination. Afai e mataʻituina le faanatinati masani, ma o le vevela ua faʻateleina i ni aofaiga tetele, ona maualuga ai lea o le hyperglycemia.

Afai ei ai se suiga i le mamafa, e aunoa ma se taumafaiga i lau vaega, ona tupu tele ai lea o avanoa e maua ai se faʻamaʻi. O faafitauli o le maʻisuka atonu e mafua mai ona o le maualuga o le kulukose o le toto.

O le isi faʻamaoniga e iloa ai le i ai o le maʻisuka o le faʻamalolo umi o manua ma e oʻo lava i nai mea laiti. E le gata i lea, o gasegase e mafai ona atiaʻe faʻamaʻi pipisi.

I le maʻisuka, i le avea ai o se tulafono, e lagona e le tagata maʻi le vaivai ma vaivai. E masani lava ona leaga lana vaai.

Ae ui i lea, o nei uiga uma e mafai ona tupu i se foliga laititi pe matuia. E le gata i lea, o maʻisuka taʻitasi e iai ona lava faʻamaumauga e tasi.

O le uluaʻi faailoga o le maʻisuka o le galala malosi. E foliga mai e le tusa ai ma le talaaga o le le lava o le malosi pe a taumafai le tino ia lava le susu.

E mafai foi ona e talanoa e uiga i le i ai o le hyperglycemia masani ona o le fiaai. I le amataga o le atinaʻeina o le faamai, o le tele o le inisalini e faaitiitia, lea e mafua ai le tele o le 'ai.

E mafai foi ona e malamalama pe afai oe maua le maʻisuka i nei faailoga:

  1. solo ma faʻamago le paʻu,
  2. gaogao i maso o le tamai povi
  3. matagogo
  4. vomiting ma le gaioiga
  5. numbness ma paresthesia o lima,
  6. aʻoaʻoga xantom
  7. afaina o maʻi, manava, vae ma lima,
  8. fulafula
  9. vaivaiga maso
  10. fulufulu lauulu i luga o vae ma lo latou alualu i luma alualu i luma i foliga.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

Toeitiiti lava o maʻisuka uma e tatau ona i ai ni mafuaaga mo le atinaʻeina o le maʻi. O le mea lea, ina ia mafai ai ona iloa lelei le i ai o le maʻi, faʻaopoopoga i faʻamaoniga, e taua le taulaʻi atu i mea e aʻafia ai.

O le mea lea, o le maʻisuka e ono tupu tele pe a maʻi se tasi o le aiga i lenei maʻi. O le 'avaʻese e fesoasoani i le vave amataina o le faʻamaʻi.

I le faʻaopoopoga, atherosclerosis, lea e faʻaleagaina ai ipu o le pancreas ma togafiti o le endocrine (le lelei o le thyroid gland, o faafitauli i le pituitary gland ma slanderland) e oʻo atu ai i le atinaʻe o le maʻisuka.

E le gata i lea, o le foliga mai o le hyperglycemia masani e faʻaolaina i le faʻavevesi i le paleni o le toto lipoproteins, faʻamaʻi pancreatic (kanesa, pancreatitis) ma faʻamaʻi viral (rubella, chickenpox, misela).O le le sao o le taina e mafai foi ona fesoasoani i le atinaʻeina o le faamai, lea o loo i ai se pasene maualuga o gaʻo vailaau faamamaina i lalo ifo o le maualuga o fiber ma fila.

O le isi mea lea e faʻateleina ai le maʻisuka o le faʻaauau pea ona faʻaaogaina o fualaau oona. E aofia ai le Hypothiazide, Furosemide, Somatostatin, Prednisolone, ma isi.

E oʻo lava i avanoa e atiaʻe ai le faʻamaʻi i luga o ia tulaga:

  • ogaoga ogaoga ma popolega faalelagona,
  • faʻamalosi i le suka i le taimi o le maitaga poo le fanau mai o se tamaititi e mamafa tele,
  • fualaau faasaina po o le ava malosi,
  • maualuga le masani
  • le galue malosi.

E faʻapefea ona malamalama i le ituaiga o maʻisuka e ala i faʻaʻailoga?

I le faaopoopo atu i le iloa o le maʻisuka lava, e toatele e fiafia i le fesili, o le a le ituaiga e mafai ona i ai? O lea, i le tulaga muamua (o le insulin-dependent) o le faamai, o le tele o faailoga o loo lisiina i luga o loo i ai.

O le eseesega ua na o le tikeri o le faʻaalia o faailoga. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, o loo i ai i luga o le toto toto le taofiofi.

I alii ma tamaitai, o le faʻasolosolo lava o le faʻamaʻi, lea e mafua ai ona le malamalama le mafaufau ma e mafai ona muta i se paga. E le gata i lea, o se faʻaaliga iloga o le togafitiga o le vave faʻaitiitia o le mamafa (e oo i le 15 kilokalama i le 2 masina). I le taimi lava e tasi, o le malosi ole gasegase o le a faʻaitiitia, e masani ona ia moe ma lagona le vaivai.

O le uluai laasaga o le atinaʻeina o le ituaiga muamua o le maʻisuka e masani ona faʻaalia i le fiaai tele. Ma, a oʻo i luma le faʻamaʻi, o le a le tupu le faʻalavelave. O lona mafuaaga e taoto i luma o le ketoacidosis, lea, i le isi itu, eo mai faatasi ma le manava manava, tiga o le tino, vomiting ma le nausea.

I le faʻaopoopoga, o le ituaiga muamua o le maʻisuka e sili atu ona tupu i tagata gasegase i lalo ifo o le 40 tausaga. O tagata matutua e masani lava ona maua le faʻamaʻi sese - ituaiga 2 faʻamaʻi. O se taunuuga, o le maʻi e vave ona atiina ae, lea e mafua ai le foliga mai o le ketoacidosis.

E faʻapefea ona fuafua le ituaiga o maʻisuka i tagata gasegase e silia i le 40 tausaga? O le mea moni, o le toʻatele o lenei augatupulaga e atiina ae se inisalini tutoatasi tutoatasi o le maʻi.

I le taimi muamua, o le suʻeina e le faigofie, talu ai e leai se faʻataʻitaʻiga falemaʻi. O le mea lea, o le faʻamatalaga o le maʻi e tupu pe afai e te faia se suʻega toto i luga o se manava gaogao. Ae ui i lea, o togafitiga e masani lava ona maua i tagata o loʻo iai ni faʻafitauli i le mamafa o le tino, toto maualuga ma i le tulaga o le toilalo i metotia.

E maitauina o le maʻisuka ituaiga 2 e seasea ona o faatasi ma le galala ma le faifai pea. Ae e masani ona maua e tagata gasegase le paʻu o le paʻu i le tino, lima ma vae.

Talu ai ona o le faʻamaʻi e masani lava ona maua mai i se foliga le tumau, o le maʻisuka e le o le insulin e mafai ona iloa pe a mavae ni nai tausaga i se faalavelave faʻafuaseʻi. O le mea lea, o le i ai o le faamai e mafai ona faailoaina e ala i ona faafitauli, lea e maua ai e le tagata maʻi le togafitiga faafomai.

Faʻailoga

E faʻapefea ona fuafua le maʻisuka e ala i suʻega? I aso nei, o loʻo i ai le tele o suʻega e fesoasoani e fuafua ai pe iai le hyperglycemia masani i le fale.

O le kulūkose ua faʻatulaga e faʻaaoga ai se glucometer. I le faaopoopo atu i le masini, o suʻega faʻasolosolo ma se uila (o se tootoo tui) o loʻo aofia ai.

Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona fufuluina ou lima ina ia le faʻafefeteina ai taunuuga o meaʻai suamalie ma isi mea leaga. Ae o a faitauga e masani?

Afai o le maualuga o le maualuga o le toto toto e mai le 70 i le 130 mmol / L, e leai se mafuaaga e popole ai. 2 itula i le maeʻa ai o le tusitusi, o faailoga e tatau ona itiiti ifo ma le 180 mmol / L.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka e faʻaaoga ai fasi siaki? O lenei metotia faʻataʻitaʻi e mafai ai e oe ona iloa le kulukose i totonu o le uila, ae naʻo pe a maualuga tele. O le mea lea, a oʻo i le itiiti ifo i le 180 mmol / l, o le suka e sili atu i le 180 mmol / l, o le a le maua ni faaiuga.

E mafai foʻi ona e maua le faʻamaʻi e faʻaaoga ai le A1C kit.E maua ai le hemoglobin A1C, lea e le tatau ona sili atu ma le 6%, ma fuafua le fua o le kulukose i 90 aso talu ai.

Ae mo le faʻamaonia saʻo o le siama, e tatau ona faia se faasologa o suʻega falesuesue, e aofia ai:

  1. Glucose toleni test
  2. suʻe toto,
  3. fuafuaina o le maualuga o le insulin, hemoglobin ma le C-peptide,
  4. suʻega suʻega mo tino o le ketone ma le suka.

I le vitio i lenei tusiga, ua taʻu mai e Elena Malysheva le auala e fuafua ai le maʻisuka i le fale.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

Faʻamatalaina le ituaiga o maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi endocrine e mafua mai i le faateleina o le kulukose toto ona o le le lava o le insulin. O le pancreas e le o toe gaosia le insulin, lea e aafia i le gaosia o le suka i le kulukose.

O se taunuuga, o le suka e faʻapipiʻi i totonu o le toto, ma ua faʻavaveina i fatugaʻo ma le urine. Faatasi ai ma le suka, o le tele o vai ua alu ese mai le tino.

O le mea lea, o le faateleina o le suka i le toto e faateleina, ae o loo i ai le leai o nei mea i totonu o tisipenisione o okeni.

E masani lava ona faigofie le faailoaina o togafitiga, ona o le tele o tagata gasegase e liliu atu i le endocrinologist i le leva, pe a uma ona faʻaalia le ata o le falemaʻi. Ma e na o nisi lava taimi eo atu ai tagata i le fomaʻi pe'ā uma ona latou mauaina uluaʻi faailoga o le maʻi. Le auala e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka ma pe o le a le uiga e faʻalogo i ai o le a talanoaina atili.

Suauu toto - masani, vavaeeseina

Afai e te masalomia le maʻisuka, faʻafesoʻotaʻi se tagata e finau o le a faia se suʻesuʻega. O suʻega o le toto o le a fesoasoani e iloa ai le maualuga o le kulukose, aua o le faailoga sili lea ona taua o le ola maloloina mo le maʻisuka. O tagata maʻi e foaʻiina le toto mo suʻesuʻega, o lea e iloilo ai e le fomaʻi le tulaga o le gaosiga o le gaʻo.

O le toto maualuga o le suka o se mea taua lea o le maʻisuka

Ina ia maua ni taunuuga maumaututu, muamua fuafua le maualuga o le suka, ona faia lea o se toto faataitai ma le mamafa o le suka (suega o le faapaleni kullucose).

O faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Taimi suʻesuʻeO le toto totoTau toto
Gaoioiga masani
I luga o se manava gaogaoe tusa ma le 5.5e oʻo i le 6.1
A maeʻa ona 'ai poʻo le faʻaaogaina o le kulukosepe a ma le 7.8e oo i le 7.8
Preditebetes
I luga o se manava gaogaope a ma le 6.1e oʻo atu i le 7
A maeʻa ona 'ai meaai poʻo glucose solupe a ma le 11.1seia oʻo i le 11.1
O le maʻi suka
I luga o se manava gaogaomai le 6.1 ma sili atumai le 7
A maeʻa se taumafataga poʻo se kulukosesili atu i le 11.1mai le 11.1

A maeʻa suʻesuʻega o loʻo i luga, e iai se manaʻoga e faailoa mai faailoga nei:

  • O le coefficient Baudouin o le fua faatatau lea o le maualuga o le kulukosesesefulu minute i le maea ai o le suʻega ole toleniga o le kulukose i le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao. O le fua faatatau masani e 1.7.
  • Rafalsky coefficient - le fua o le kulukose (120 minute pe a uma le gaʻo) i le maualuga o le sukū. E masani lava, o lenei tau e le sili atu i le 1.3.

O le faʻamoemoeina o nei tulaga taua e lua o le a fesoasoani e faʻatūina se faʻamautinoaga saʻo.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

O le faʻafitauli 1 o le inisalini e faʻalagolago i le inisalini, ei ai se auala gaogao ma o loʻo tuʻuina atu i maʻi tuga. O le autoimmune poʻo le viral leions o le pancreas e mafua ai le le lava o le inisalini i totonu o le toto. Ona o lenei, i nisi tulaga, o le maʻi suka poʻo le acidosis e tupu, lea e faʻalavelaveina ai le paleni o le acid-base.

O le manava o se soa tumau o le maʻisuka

O lenei tulaga e fuafuaina i faailoga nei:

  • xerostomia (faʻamago mai le mucosa),
  • fiainu, e mafai e se tagata ona inu i le 5 lita o le vai i le 24 itula,
  • faateleina le 'ai
  • e masani ona faia (e aofia ai i le po),
  • faʻailoa paleni mamafa
  • vaivaiga lautele
  • sasaina o le paʻu.

Ole faʻafitauli o se tamaititi poʻo se tagata matua ua faʻavaivaia, o le tagata gasegase ua faʻavaivai i faʻamaʻi pipisi.E le gata i lea, o le vaaia o le tino e faaitiitia, i tagata matutua, o le manaʻoga i feusuaiga ua faaitiitia.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

O le maʻisuka tutoatasi tutoʻatasi o loʻo faʻamaonia e le lava le pule faitalia o le inisalini ma o le faaitiitia o le gaoioiga o le ß-sela e maua mai ai lenei hormone. O le maʻi e mafua ona o le puipuiga o genes o gaʻo i aʻafiaga o le inisalini.

O le faʻamaʻi e masani lava ona iloa i tagata e silia i le 40 tausaga le matua ma le sili atu o le mamafa, o le a faasolosolo malie lava ona iloa. E leai ni faʻamatalaga e lamatia ai faʻafitauli faʻapitoa.

O le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e matua matautia lava.

O faʻamatalaga nei e tatau ona mafaufauina e fuafua ai le maʻisuka ituaiga 2:

  • faʻafefe
  • mafaufauga mo taimi pupuu
  • fia inu, o le tagata inu e inu i le 5 lita o vai,
  • vave vave i le po,
  • manuʻa e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • vevela paʻu
  • faamai pipisi o fatuga eleele,
  • vaivai.

O se mea e le masani ai e lamatia ai le tele o peta beta, faʻalavelave fatu, taʻavale, poʻo le leiloa o le vaʻai.

O maʻi nei e lamatia:

  • Vaʻaiga faʻapitoa i le maʻisuka,
  • O le mamafa
  • O fafine na fananau i pepe e mamafa le 4 kilokalama ma sili atu ma le kulukose i le taimi o le maitaga.

O le iai o ia faʻafitauli e faʻaalia ai e tatau ona e siakiina pea le toto suka.

Isi ituaiga o maʻisuka

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi ituaiga nei faʻamaʻi:

Fautuaga fautuaina: Faʻailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine

  • O le faiga o le maʻisuka o se ituaiga o maʻisuka lea e atiae i le maitaga. Ona o le le lava o le inisalini, o le faasiliga o le suka e faateleina. O faʻasologa e pasi tuusaʻo pe a uma ona fananau.
  • Latent (Lada) o se faʻaoga tumau o le maʻi, lea e masani ona faʻavasegaina e avea ma lona 2 ituaiga. O le maʻi lea e maua i le autoimmune lea e faʻailoaina e ala i le faʻaumatia o peta peta ia latou lava faʻamaʻi. E mafai e tagata maʻi ona leai se inisalini mo se taimi umi. Mo togafitiga, o fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaogaina.
  • O se maʻi moe poʻo se moe o le maʻi o loʻo faʻaalia i le toto kullukose masani. O le faapalepale o le glucose e le afaina. A maeʻa le utaina o le kulukose, o le maualuga o le suka e faʻaitiitia. O le maʻisuka e mafai ona tupu i le 10 tausaga. Ole togafitiga faʻapitoa e le manaʻomia, ae tatau i le fomaʻi ona mataʻituina pea le tulaga o le maʻi.
  • I le maʻisuka labile, hyperglycemia (faateleina le maualuga o le suka) ua suia i le hypoglycemia (faʻaitiitia le kulūkose) i le aso atoa. O lenei ituaiga faʻamaʻi e tele lava ina faigata i le ketoacidosis (acidosis), lea e liua i totonu o se maʻi o le maʻisuka.
  • Faʻasalaga. O le faamai o loo faamatalaina i le maualuga o le suka, le i ai o le kulukose ma le acetone i le urine.
  • Taaloga. O le maualuga o le suka e faateleina, o le acetone ua toesea i le urine, o se vaega o le kulukose e alu i totonu o le urinary tract.
  • O le maʻisuka insipidus. Mo lenei faʻasologa, o se tulaga le lelei o vasopressin (hormones antidiuretic). O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai i le faʻafuasei o le gaosiga (mai i le 6 i le 15 lita), o le fia inu i le po. I tagata gasegase, o le fiaʻai e faʻaitiitia, mamafa le paʻu, vaivai, faʻaleagaina, ma isi.

O ituaiga uma o le maʻisuka e manaʻomia ai se auala patino, ma o le mea lea, afai e te maua ni faʻalogona masalosalo, faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist.

Faʻaopoopoga faaopoopo

Afai e iai ni faailoilo, o le a faia se suʻega toto, pe a faʻaalia le faateleina o le maualuga o le kulukose, ona maua ai lea e le fomaʻi le maʻisuka ma faia togafitiga.

E le mafai ona faia se faʻamaonia e aunoa ma ni uiga faʻaalia. E mafua ona o le hyperglycemia e mafai ona tupu ona o se faʻamaʻi pipisi, faʻaleagaga poʻo le atuatuvale.

I lenei tulaga, o le maualuga o le sukū e faʻapitoa ona faʻatulagaina e aunoa ma se togafitiga.

Faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega o suʻesuʻega falesuesue o aso nei o le a fesoasoani e fuafua lelei le ituaiga o maʻisuka

O faʻamatalaga autu ia mo suʻesuʻega faaopoopo.

PGTT o se suʻega o le faapalepale kullukose.Ina ia faia lenei mea, muamua suʻesuʻe le toto o le tagata maʻi i luga o se manava gaogao. Ona inu ai lea e le tagata maʻi se vaifofo suamalie. A maeʻa le 120 minute, toe ave le toto mo suʻesuʻega.

O le tele o tagata gasegase latou te fiafia i le fesili pe o le a le mea e mafai ona maua mai i luga o lenei faʻatatauga ma pe faʻapefea ona faʻaalia. O le taunuʻuga o le PGTT o le toto maualuga o le suka i le 120 minute:

  • 7.8 mmol / l-glucose toleniga e masani lava,
  • 11.1 mmol / l - faʻapalepale e faʻavaivaia.

I le leai o ni faʻamaoniga, o le suʻesuʻega e faia 2 isi taimi.

O loʻo fautuaina malosi e le au atamamai o le WHO e faia se suʻesuʻega o le hemoglobin glycosylated e faʻamaonia ai le maʻi. I le iʻuga o le HbA1c = = 6.5%, maua ai le maʻisuka, lea e tatau ona faʻamaonia e se suʻesuʻega lona lua.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 20% o tagata mamaʻi e maua i le ituaiga 1 faʻamaʻi, isi ituaiga o maʻisuka ituaiga 2. I le tulaga muamua, faʻaalia foliga, o le maʻi e amata faʻafuaseʻi, sili atu le mamafa o le mamafa, i le lona lua - o aʻafiaga e le matua tele, o tagata gasegase e mamafa tele tagata mai le 40 tausaga ma le matutua.

Eseesega o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e taua tele, talu ai o togafitiga togafitiga e faalagolago i ai

Soo se ituaiga o le maʻisuka e mafai ona iloa i suega nei:

  • o se suega-c-peptide o le a fuafua pe a maua e suauu suauu le inisalini,
  • autoimmune antibody test,
  • auiliiliga i le maualuga o tino o le ketone,
  • fomaʻi faʻamaʻi.

Ina ia iloa pe o le a le ituaiga maʻisuka o loʻo i ai se maʻi, e taulaʻi fomai i manatu nei:

1 ituaiga2 ituaiga
Tausaga o le onosaʻi
itiiti ifo i le 30 tausagamai le 40 tausaga ma sili atu
Uma o le maʻi
lalo ifomamafa i le 80% o mataupu
Faʻamaʻi faʻamaʻi
maailamolemole
Talosaga o vaitau
pa'ū le taumalulusoʻo se
Vasega o le maʻi
ei ai taimi o le faʻavavevavemausali
Fuafuaga i le ketoacidosis
maualugaagavaʻa, o le aʻafiaga e faʻateleina i manuaga, taotoga, ma isi.
Suʻe toto
Glucose concentration e maualuga, o tino o le ketone o loʻo i aimaualuga maualuga, suka maualalo keneone
Suesueina o Urine
glucose ma le acetoneglucose
C-peptide i le plasma toto
maualalo le maualugamaualuga, ae masani ona faateleina, faatasi ai ma maʻi faaumiumi ua faaitiitia
Faʻafeiloaʻiga i? -Cells
iloa i le 80% o tagata gasegase i le 7 aso muamua o le maʻiua toesea

O le maʻisuka ituaiga 2 e seasea faigata ona maua i le maʻi suka ma le ketoacidosis. Mo togafitiga, e faʻaaogaina papapu, e ese mai i se faʻafitauli 1 ituaiga.

Maʻi faʻamaʻi

O lenei maʻi e afaina ai le tulaga o le tino atoa, o le puipuiga o le tino ua vaivai, malulu, o le niumonia e masani ona atiae. O faʻamaʻi pipisi o le tino o loʻo maua ai se ala masani. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le ono mafai ona atiae le maʻi pipisi, o le a faateleina, o nei faamai e mamafa le tasi i le isi.

Tusa ma le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o faʻafitauli matuia e tupu i le vaega o le tele o totoga ma tino

O le faʻamalositino o enzymes oona e maua ai le pancreas e faʻaititia, ma o le gastrointestinal tract ua faʻaumatia. E mafua ona o le maʻisuka e faʻaleagaina ai vaʻa toto e faʻamamafa ai meaʻai ma nalu e pulea ai le otaota.

O le maʻisuka e faʻapupulaina le ono mafai ona i ai siama o le urinary system (kidneys, ureters, vessder, etc.). E mafua ona o tagata mamaʻi ma faʻamausaliina le puipuiga o le tino e maua ai le neuropathy o le maʻisuka. I le faʻaopoopoga, o pathogens e tupu ona o le faateleina o le kulūkose i totonu o le tino.

O tagata maʻi e lamatiaga e tatau ona mataala i le soifua maloloina ma, pe afai e iai ni uiga faʻaalia, faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist. O togafitiga mo togafitiga o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e ese. O le a fesoasoani le fomaʻi e faʻavae se faʻamautinoaga ma faʻatonu togafitiga talafeagai. Ina ia aloese mai faʻafitauli, e tatau i le tagata gasegase ona mulimulitai i fautuaga faʻapitoa.

O a faailoga o le maʻi?

O mafuaʻaga o le maʻisuka e faʻaleagaina, pe o se taunuuga o faʻamaʻi eseese, pe mafua mai i se olaga le talafeagai. O mafuaʻaga autu e mafua ai le maʻisuka:

  • Soifuaga, i le i ai o aiga o le maʻisuka,
  • Faʻafitauli faʻale-tino
  • O le mamafa (soo se laasaga o le gaʻo)
  • Pancreatic disease (aemaise lava pancreatitis, cancer, ma isi),
  • Atherosclerosis, lea na mafua ai le vavalalata o vaa pancreatic,
  • Faʻalavelave faʻapitoa i le faiga o le endocrine (faʻasolosolo poʻo le faʻaogaina o le toto o le thyroid, pathology o le grenesland poo le pituitary gland),
  • O aʻafiaga o faʻamaʻi viral (chickenpox, flu, measles, rubella),
  • Faʻafitauli i le lipoproteins toto,
  • Faʻaaogaina umi o nisi faʻamaʻi (furosemide, prednisone, cyclomethiazide, pituitary somatostatin, hypothiazide),
  • Fua o le maualuga o le suka i le taimi o le maitaga, poʻo le fanau mai o se pepe e sili atu i le 4.5 kilokalama,
  • Maualuga maualuga mo se vaitaimi umi,
  • O se tulaga le mautonu, e le fesoʻotaʻi ma le olaga masani o le olaga
  • O le tele o popolega faalemafaufau e mafua ai le atuatuvale
  • O le ava malosi ma le tagofia o fualaau faasaina,
  • Meaʻai le lelei (o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le sili atu o meaʻai gaʻo ma le maualalo o meaʻai e aofia ai fiva ma fiber).

O le maʻisuka atonu o le a le afaina. O le suʻesuʻega ua faia, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona asiasi atu i se tagata faʻataʻitaʻi. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se lisi o faʻamaoniga e iloagofie ai le faʻamaʻi atoa, ma nisi o ituaiga o maʻisuka - aemaise lava. O le faʻaalia o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e faalagolago i le tikeri o le faʻaitiitia o le inisalini, le "tausaga" o le maʻisuka ma le tulaga lautele o le soifua maloloina o le maʻi.

I se tino ola maloloina, pe a uma se taumafataga, maualuga le kulukose toto. Ae peitai, a maeʻa ni nai itula, o lenei fuainumera e faʻasalalau. O lenei tali masani o le tino o le tagata ua afaina i le le talafeagai o le suka i le tino. O se taunuuga, o le maʻisuka o loʻo i ai faʻamaoniga nei:

  • Tele le galala e le mafai ona tineia (faʻaaogaina le vai i le iva lita i le aso),
  • Faʻavaʻa vave, faʻafefe i le po,
  • Paʻu, paʻu paʻu
  • Gutu gutu
  • Maualuga maualuga ma se lagona tumau o le fiaaai,
  • Vaivai vaivai musika, vaivai, vaivai, le fiafia,
  • Le faʻaleagaina le faʻaleagaina,
  • Fuga i tamaʻi povi
  • Vaʻai matala
  • Manua faʻamalolo ma le umi
  • Naua ma vili
  • Lafoaʻi vave o le mamafa (mo le maʻisuka ituaiga 1)
  • Ova (faʻamaʻi 2),
  • Tumau tumau o le paʻu i totonu o le tino, manava, vae ma lima,
  • Paʻu o le paʻu
  • Paresthesia ma numera i vae,
  • Faʻamuta le gau o lauulu
  • Faʻapupulaina o lauulu mata,
  • Faʻailoga e pei o le faʻavela
  • Laititi laʻitiiti o se lanu samasama i luga o le tino (xanthomas),
  • Faʻafuina o le paʻu (balanoposthitis), o se taunuuga o le masani ona faia.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai le tele o faʻaaliga o loʻo i totonu o le maʻisuka. O le eseʻesega o loʻo i ai i le tulaga ese o faʻamaoniga. O se vaega o le maʻisuka ituaiga 1 o le malosi tele o fesuiaiga i le maualuga o le kulukose o le toto: mai i luga ma maualalo, ma vice versa. I le gasegase o le faʻamaʻi, o le vave vave ona fesuiaiga i le vaivai o le mafaufau e tupu, e oʻo atu i se siama.

O le isi mea taua o le maʻisuka ituaiga 1 o le vave vave ona paʻu o le mamafa o le tino, o nisi taimi e oo atu i le 10-15 kilokalama i le lua masina muamua. O le gau o le mamafa o loʻo faʻatasi ma le vaivai, le lelei ma le moe.

I le taimi lava e tasi, i le amataga o le faʻamaʻi, o le tuinanau e tele lava ina le talafeagai. I le lumanaʻi, ao amataina le faʻamaʻi, o le anorexia e atiina ae.

E foliga mai i le talaaga o le ketoacidosis, lea e mafai ona iloa e le manogi manogi mai le gutu, taoto ma le vomiting, tiga i totonu o le manava.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona faʻaalia o ia sili atu ona malosi i tupulaga talavou, ma le faʻalauiloaina i tagata e silia ma le 40 tausaga.

O tagata matutua o le matua e masani lava ona maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma ua faatonuina vailaʻau e fesoasoani e maualalo le suka o le toto.

E afaina le maʻi, o le maʻi e galo le mamafa ma le gafatia ona galue, ma o le aafiaga o fualaau faasaina ua uma ona faatonuina e mou atu. O se taunuuga, o le ketoacidosis e atiina ae.

O le faʻamaʻi e masani ona tupu i tagata e silia i le 40 tausaga. O faʻamatalaga o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona toesea. O le faʻamaonia saʻo e iloa e le suʻega ole toto mo le sugar sugar. O le vaega sili ona lamatia o tagata: mamafa tele, ma le maualuga o le toto maualuga ma isi ituaiga o faʻamaʻi pipisi.

Faʻamaumauga a fomaʻi le leai o faitioga o le masani ai ma le galala. O le mafuaaga o le popolega e masani lava o le sasaina o le paʻu o pito ma le suamalie i totonu o le tino. O le mea lea, i le faʻatuina o se faʻamaoniga o le "maʻisuka" e masani lava o le ofisa o se tagata suʻesuʻe.

Ona o le ata natia o le falemaʻi, o le iloa o le maʻisuka o nisi taimi e tuai mo le tele o tausaga. I lenei itu, i le taimi na faia ai le siama, o le faʻamaʻi e tuʻuina atu faʻafitauli (e mafua ai ona alu le maʻi i le fomaʻi).

O nisi taimi o le maʻi e tupu i le ofisa o le fomai tipitipi (mo se faʻataʻitaʻiga, i le tulaga o le siakiina o le maʻisuka foot) poʻo le ophthalmologist (retinopathy).

E tele taimi e masani ona iloa e tagata maʻi e uiga i le hyperglycemia pe a uma ona latou pagatia i le paʻu poʻo le fatu.

O le faigata o le iloaina o le maʻisuka ituaiga 2 i se taimi vave, o le mafuaaga autu lea o faigata ogaoga i le lumanaʻi. E tatau ona mafaufau ma le faaeteete i mea e tutupu muamua ma, pe a aliali mai ni uiga iloga, vave ona e talanoa i se fomaʻi.

O se faasologa o suʻesuʻega e faia ina ia iloa ai le maualuga o le toto:

Ina ia faia le faʻamaonia saʻo, e le lava le na o le iloiloina o le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao. O le a manaʻomia ai foʻi le fuaina o le kulūkose maualuga ile lua itula pe a uma le taumafataga.

I nisi tulaga (i le amataga o le faʻamaʻi), e na o le solia o le absorption o le kulukose, e ui lava o le maualuga o le toto i tulaga masani. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le tino i lenei laasaga o loʻo tausia pea le faʻaagaga o taui.

O le anapogi anapogi e tatau ona fetaui ma le tele o tulaga faʻavae:

  • Aua le 'ai i le 10 itula aʻo leʻi suʻeina,
  • vailaʻau C ua faʻasaina, faʻapea foʻi fualaau e mafai ona aʻafia ai taunuuga o le suʻega,
  • e tatau ona faʻapulaʻa le faʻafitauli o le mafaufau.

O le maualuga o le maualuga o le suka i le kuka o le 3.3-3.5 millimole / lita.

Urinalysis mo tino o le ketone ma le suka

I lalo o tulaga masani, o tino o le ketone ma le suka e le o iai i le urine. O le foliga mai o le kulukose i le urine e mafai ona mafai pe a maeʻa ona maualuga lona maualuga i le toto o le 8 pe sili atu le millimole / lita. Afai o le faailo e sili atu i se tulaga taua, e le mafai ona gafatia e gaʻo, ma o kulukosese mole mole ulufale i le urine.

O le maʻisuka e mafua ona o le le lava o le gafatia e gaosi ma gaosia ai le suka i sela. O se aofaiga tele o le kulukose o loʻo matauina i totonu o le toto, ae i le taimi lava e tasi o loʻo maua ai i le leai o le malosi ma ua faʻamalosi e talepe gaʻo ina ia mafai ona faʻaola.

Aʻo faagasolo le gasologa, tuʻuina atu otaota vevela - tino o le ketone, o le aveesea lea e tupu mai fatugaʻo.

Glucose toleni test

O lenei suʻega e manaʻomia ina ia iloa ai: o loʻo maʻoti le maʻisuka ma vailaʻau. Aʻo leʻi faia le suʻega, inu le tagata maʻi i luga o se manava gaogao 75 g o le kulukose ua fefiloi ma le vai. Lua itula mulimuli ane, fuaina ai le suka toto.

Mo le vaega muamua o le toto (lea e ave i luga o se manava leʻo), o le masani masani o le kulukose o le 3.3-5.5 millimita / lita.

Mo le vaega lona lua (ave i le maea ai o le lua itula): e oʻo atu i le 7.8 mmol / lita - masani, 7.8-11.0 mmol / lita - le lava le glucose toleni (e pei o le vailaʻau), ma mea uma e sili atu i le 11.0 mmol / lita - maʻisuka.

Auala e iloa ai le maʻisuka e aunoa ma ni suʻega

O le maʻisuka i aso nei o loʻo faaauau pea ona avea ma faʻamaʻi ogaoga.O le faasinoga o le taimi lea e amata ai ona sili atu le mamafa o le kulukose i totonu o le toto i le faailoga ma se tau talafeagai. O le taufaasese o le maʻi o loʻo i ai i le mea moni e faʻapea, e le o faʻaalia e ia se isi taimi i se isi lava auala.

E fesoʻotaʻi ma lenei mea e taua tele le suʻeina poʻo le a le mea taua o le maʻisuka ia iloa ina ia iloa ai le maʻisuka i le vave amata. Talu ai ona o lenei mea, e mafai ona le gata ina faatumauina le maualuga o le suka i totonu o le masani, ae ia taofi foi le faʻamaʻi aʻo leʻi oʻo i le mafuaʻaga e mafua ai le ola maloloina.

  • O le a le maʻisuka?
  • E faʻapefea ona iloa le maʻisuka?

O le a le maʻisuka?

Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, o lona uiga o le a eseese. I vailaau, o ituaiga o maʻisuka nei e iloga:

  • le vaega muamua
  • vaega lona lua
  • ituaiga faʻaoga
  • afaina o le neonatal.

O le gaioiga o la tatou pancreas o le maua lea o le aofaʻi sao ole inisalini. Talu ai ona o lenei mea, o le maualuga o le suka e pulea i taimi uma. Afai, ona o le soliga o le masimune, faʻalavelave i le tuʻuina atu o lenei hormone, o le a amata ona matau e le tagata faailoga o le maʻisuka ituaiga 1.

Afai o le hormone e gaosia i fua masani, ae o lona aoga e maualalo tele, o loʻo tatou talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga 2. I le taimi lava e tasi, o le faʻamaʻi o le ituaiga muamua ma le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua e faʻaalia i tulaga masani o le maʻisuka.

O le atinaʻeina o le maʻisuka o le neonatal o loʻo faʻamatalaina e ala i le iai o se gaʻo ua suia, lea e nafa ma le gaosiga o le inisalini.

E taua le matauina o se maʻi o lenei ituaiga e seasea lava ona masani.
Mafuaaga o suka maualuga, e faaopoopo i le maʻisuka, e mafai foi ona maua i le maitaga.

I lenei tulaga, o loʻo tatou talanoa e uiga i le mea e taʻua o faʻamaʻi pipisi. O lenei ituaiga o maʻi o le uiga lea o fafine o loʻo faʻamoemoe ile pepe.

O lenei faailoilo e le mafai e le pancreas ona tuʻuina atu le tino o le tina faʻamoemoe ile tino talafeagai o le hormone. Ae ui i lea, e masani lava pe a maeʻa foliga mai o ni meaʻai, o lenei maʻi e mou atu.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka?

O loʻo i ai se faʻalavelave tele o faʻailoga e iloagofie ai le atiaeina o se maʻi "suamalie". O le mea lea, o aʻafiaga taua e aofia ai:

  • faʻaauau faifaipea
  • se suiga tele i le mamafa o le tino,
  • vaivai faifai pea
  • matagogo
  • se lagona le mautonu o le fiaaai
  • lagona o lagona
  • sili atu lagona le fiafia,
  • faateleina le lamatiaga o faamai pipisi,
  • umi faʻamalolo o manua ile paʻu.

E taua le maitauina o le fuafuaina o le ituaiga o maʻisuka e sili ona totoe i le fomaʻi. Mo lenei mea, i le avea ai o se tulafono, o le pasia o suʻega faʻapitoa ma pasia se tele o suʻega e manaʻomia.

O le toʻatele o tagata atonu latou te le masalomia ua latou amata atiaʻe le faʻamaʻi. E naʻo le taimi o le suʻega ma se fomaʻi e mafai ona faia i le suʻega poʻo se faʻalogona o uiga iloga.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka: o faailoga autu o le maʻi?

O le maʻisuka e le mafai ona faʻaalia o ia lava seia oʻo i se isi itu. Ina ia iloa le i ai o lenei faʻamaʻi, tusa lava pe i ai se fomaʻi, e mafai ona e faia i le tofiga ma le fomaʻi. Ae ina ia aua le misia le maʻisuka ia oe lava ma e pele ia te oe, e tatau ona e iloa le mafuaʻaga ma le faʻaalia o ia lava.

O ai e maua i le maʻisuka?

O le tele lava o taimi, o le predisposition i le maʻisuka e mafai ona amanaʻia i tagata o loʻo i ai tulaga taua nei:

  • O le i ai o le maʻisuka i aiga vavalalata,
  • Taumafa o soo se tikeri
  • Pancreatic disease (faʻasolosolo poʻo le tino pancreatitis, kanesa, ma isi)
  • Pancreatic vasoconstriction ona o le atherosclerosis,
  • Vailaau faʻamaʻi viral muamua (rubella, flu, chickenpox, misela),
  • Faʻailogaina o le tino o le endocrine (o le hyper- ma le faʻaleagaina o le toto, o faʻamaʻi pipisi, piteitary gland),
  • Soifuaga masani
  • Le faaaogaina le pulea o nisi fualaau (prednisone, pituitary somatostatin, cyclomethiazide, hypothiazide, furosemide),
  • Maualuga maualuga i luga o se tagata fafaga,
  • Faʻafitauli matuia
  • Tina oe ua faateleina le suka i le taimi o maitaga, poo ua fanauina se pepe nai lo le 4.5 kilokalama,
  • Le lelei le lipoproteins o le toto,
  • Alu o le ava ma le tagofia o fualaau faasaina.

Faʻaaliga o le maʻi

E masani lava, pe a maeʻa taumafataga taʻitasi, o le maualuga o le kulukose i le toto e faʻateleina, ae a maeʻa le 2 itula e toe faʻafouina. O lenei gaioiga e faʻalavelaveina i le togafitia o le suka i le tino, ma o mea nei e tupu:

  • malosi malosi e le mafuatiaina, e mafai e se tagata ona inu mai le tolu i le iva lita o le vai i le aso,
  • e masani ona faʻasolosolo, e popole i le tagata maʻi e oo lava i le po,
  • sasaina o le paʻu i luga o le manava, pito i tua, i le itutino, lea e le mafai ona faʻamafanafana,
  • o le paʻu e mamago, paʻu,
  • ogaoga matala
  • faʻailoa fiaʻai,
  • musika ma vaivaiga lautele,
  • umi manuʻa faʻamalolo
  • vaivai, moe,
  • mamafa gau gau i le maʻisuka ituaiga 1,
  • ituaiga 2 maʻisuka gaʻo.

O le mea lea, aua neʻi faʻateʻaina tagata o aiga oe fai mai: "E inu tele le vai - e ono maua oe i le maʻisuka!" E sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se faʻatalanoaga.

E i ai taimi e le tumau ai le maʻisuka ma e le mafai ona iloa i le taimi. O lenei faʻamaʻi e aofia ai le solia o ituaiga uma o metabolic processes i totonu o le tino - e le na o le metabolism o carbohydrates e afaina, ae o le palatini, gaʻo, minerale, masima masima. O le iʻuga, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia.

Faamatalaga Lautele

O le maʻisuka o se maʻi faʻasolosolo o le endocrine lea e tupu ai le maualuga o le kulukose o le toto (hyperglycemia). O le mafuaʻaga o lenei mea e mafua mai i le le lava po o le leai atoa o le lamatiaga maualuga o le pancreas - inisalini.

O lea tulaga faʻaleagaina e mafua ai ona soli le polotini, gaʻo, gaʻo, minerale ma le masima masima, e mafua ai faʻalavelave faʻaleagaina mo galuega taua a le tino, e mataʻina, muamua, o le pancreas.

O aso nei, o le so-called state preditebetic, lea e taua o le laina tuaoi, faapea foi ma ituaiga e tolu o le faamai ua lauiloa, ma o le lona tolu, ua taʻua o le gestation, e naʻo le taimi o le maʻitaga ma e pasia pe a uma le pepe.

O le mea sili ona taatele o le muamua (o le insulin-dependent) ma le lona lua - (e le o insulin-dependent) ituaiga. Ua i ai i le igoa lava ia e mafai ona e puʻeina le muamua ma le taua tele i le va oi latou. I le tulaga lautele, o nei ituaiga eseese e eseese i le tele o itu, e aofia ai le oleiology, pathogenesis, uiga vaaia, ma isi mea. Manatua e tusa ma le 9 mai le 10 tagata maʻi na maua i le maʻisuka o loʻo tauaveina le ituaiga lona lua.

I le itupa o le faʻamaʻi, e tele atu fafine, o ituaiga tagata - o le maʻisuka muamua e sili atu ona masani mo tagata o le latitu latū, le lua - mo tagata mai fafo mai le konetineta, tagata nonofo i le Lalolagi Fou, tagata Sapani, tagata nonofo i Atumotu o le Pasefika.

O nisi tagata tomai faapitoa e gauai atu i le taimi masani o le faamaʻi, ma talitonu o le ituaiga muamua e masani lava ona aliali mai i le taumalulu-taumalulu, ma mo le lona lua o lenei mea e le taua.

O a suʻega e fai ina ia iloa ai le maʻisuka?

Suʻega o fale suʻesuʻe, pei o:

  1. suega toto mo le suka,
  2. suega faʻamalosi mo le suka,
  3. faʻataʻitaʻiga i tino o le ketone,
  4. naunautaiga o hemoglobin glycosylated,
  5. Glucose toleni test
  6. fuafuaina o le aofaiga o le C-peptide ma le inisalini.

O le a le paleni o le inisalini ma pe aisea e manaomia ai

O le inisalini e faʻasaʻoina e le pancreas. O lona gaioiga autu o le felauaiga o le kulukose ua solo i totonu o le toto i gaʻo ma siama uma o le tino. E nafa foi o ia ma le paleni o le gaosiga o le porotini. O le inisalini e fesoasoani e faʻapipiʻiina mai i mea amino ma tuʻuina atu ai protein i sela.

A oʻo mai le gaosiga o le hormone poʻo ona fegalegaleaiga ma fausaga o le tino e faʻalavelaveina, e maualuga le maualuga o kulukose o le toto (e taʻua o le hyperglycemia).E foliga mai o le mea autu o le suka e le o iai, ma e le mafai ona ia ulu atu i totonu o sela. O le mea lea, o le suavai le maua o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto, o le a sili atu ona eleelea ma ua le maua ai le malosi e felauaiga ai le okesene ma meaʻai e manaʻomia e lagolago ai le gaosiga o le tino.

O se taunuuga, o puipui o vaʻa e le mafai ona faʻaaogaina ma ua le toe aoga. E faigofie lava ona faamanualia i latou. Faatasi ai ma lenei "sugaring", e mafai ona afaina ai neura. O nei mea uma i le faʻalavelave e taua o le maʻisuka.

Mafuaaga mo ma amata

O mafuaʻaga autu, e pei ona taʻua muamua, o le faʻavaivaia o le pancreas.

Aʻo faʻaaogaina se tele o meaai le lelei, lea e aofia uma ai le carbonated, kuka, gaʻo, mea ulaula ma suamalie, o le vevesi malosi o le gland e tupu, ona o lenei avega, e mafai ona teena pe faʻatagaina se faʻafitauli, lea e mafua ai lenei maʻi.

O le amataga o le maʻi e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu o le atinaʻe:

  1. Fuafuaga mai le faʻaleagaina o le fatu. E vave ona manino lenei mea i le pepe pe a fanau mai. E sili atu nai lo le 4.5 kilokalama ua manatu mamafa i se tamaititi fanau, o lenei mamafa o loʻo faatatau i le gaʻo,
  2. O le faʻagasologa o foliga, e maua i se auala o suʻesuʻega suʻesuʻega,
  3. Faailoga iloga o le faʻamaʻi ma uiga taua. Atonu o lenei mea o se vaivaiga, o se manao faifai pea e inu, vevela, le mautonu ma le le fia ai, pe sui foi lona faateleina. O le tagata gasegase atonu e faʻafefe i le moe, maʻi tiga, tiga i maso ma le fatu.

O eseesega i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e taoto foi i le natura o faʻafitauli, talu mai le maualuga o pasene o mataupu o le ketoacitosis o le maʻisuka i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

O le a se mea e mafua ai faʻafitauli?

  • Afai e le saʻo le siakiina mo le maʻisuka 1. A aunoa ma se togafitiga talafeagai, e mafai ona matua faateteleina le tulaga
  • Faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi, fomaʻi, afaina, faʻapea foʻi ma se osofaʻi fatu. E mafua ona o le tele o fualaau oona,
  • Afai e le saʻo le filifilia o le inumaga mo inisiua vevela pe ua maeʻa fualaau,
  • I le taimi o le maitaga ma le gasegase, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua i ai se faʻalavelave tuputupu aʻe,
  • Faʻatasi ai ma le le mautonu o le faʻamaʻi ma le ava malosi e oʻo atu ai i le ketoacidosis.
  • Le lafoaʻia o se meaai malosi ma 'ai meaai maualuga o gaʻo,
  • Talosiga ma faagaoioiga.

E fautuaina e suʻe suʻega e faʻamaonia ai le i ai o le maʻisuka, pe afai o loʻo lamatia le tagata, e aofia ai:

  • Vaʻaiga faʻavae, aemaise lava pe afai na maua e le tina le faʻamaʻi,
  • Faʻafitauli faʻapitoa i le pancreas, e aofia ai le kanesa ma le pancreatitis,
  • Faaopoopoga pauna
  • O le vavalalata o vaʻa toto i le pancreas ona o le atherosclerosis,
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tino o le endocrine, mo se faʻataʻitaʻiga, o le sili atu poʻo le vaivai o le gaosia o hormones, faʻapea foʻi ma soliga i le galuega o le eleele ma le pituitary gland,
  • Le faʻaaogaina o vailaʻau mo se taimi umi,
  • Hyperglycemia (maualuga maualuga) i fafine maʻitaga,
  • Maualuga (maualuga toto maualuga)
  • Galuega faʻamaonia ma le leai o se gaioiga faaletino,
  • Faʻataʻitaʻiga ma faʻalavelave mafaufau, mo se faʻataʻitaʻiga, ona o faafitauli i totonu o le aiga poʻo i le galuega, faʻapea foi i suʻega suʻega, suʻega, ma isi.
  • Le faʻaaogaina o fualaau oona poʻo le ava (i le tele o mea),
  • Le lelei le taumafa, aemaise lava mo meaai maualalo o le faasinoupu meaai e matua faateleina ai le suka suka.

Soʻo se tasi o mafuaʻaga lisi e mafai ona avea o se amataga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o lea afai ei ai se tagata lamatia, e tatau ona suʻeina pea ma suʻesuʻeina oe mo le suka o le toto. O le faasaʻoina o lau lisi o aso taʻitasi e le afaina ma e fautuaina e amata le taalo taʻalo.Tuuina atu nei faʻaaliga, e le mafai ona e fefe e maʻi i le maʻisuka ma ola i se olaga filemu.

Ituaiga ituaiga o maʻisuka ma pe faapefea ona fuafua le ituaiga o maʻisuka

Ou te lolomi (insulin dependent)Ituaiga II (leai se inisalini tutoatasi)Gestational (glucose inesite)
O le tino puipuia o le tino e amata ona faʻaumatia ai sela o le pancreatic. O kulūkose uma e faʻafefea ai vai inu i totonu o le toto, ma amata ai ona faʻamalolo.

O le maʻi i le toesea o togafitiga e mafai ona paʻu i totonu o se siama, lea e masani ona oʻo atu ai i le oti.

E faʻaitiitia le lagona o le faʻaleleia o le inisalini, e ui lava o se aofaiga masani e maua. I le aluga o taimi, o le gaosia o le hormone ma le malosi o le malosi (glucose o lona autu autu).

E faʻamalosia le faʻamalosi o le protéini, faʻaleleia le faʻamalolo o meaʻai. O tino o Ketone e amata ona faaputuputu i totonu o le toto. O le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le lagona e ono oʻo i le matua poʻo le faʻaleagaina (faʻamaʻi vailaʻau, oona, faʻamalosi fualaau) o se faʻaitiitia o le numera o le faʻalogo.

E tele lava ina foliga mai i fafine pe a uma le fananau. O le tele o tamaiti i lenei tulaga e sili atu i le 4 kilokalama. O lenei faʻamaʻi e faigofie ona alu i le maʻisuka ituaiga II.

O le masini o foliga vaaia o maʻisuka taitasi e eseese, ae o loʻo i ai ni faʻamaoniga e iloagofie ai i latou taʻitasi. Latou te le faalagolago foi i le matutua ma le itupa o le tagata maʻi. E aofia ai:

  1. Suiga o le mamafa o le tino,
  2. O le tagata maʻi e inu i le tele o vai, aʻo fia inu pea,
  3. Ole faanatinati faifai pea i le urinate, o aso uma e mafai ona oʻo i le 10 lita.

Faailoga o le maʻisuka e mafai ona fesuisuiaʻi e fuafua i le ituaiga o maʻisuka e aʻafia ai le tino o le tagata. O ituaiga autu o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka. A e leʻi amata ona e filifilia le ituaiga o maʻisuka, ia manatua o loʻo tele atu ituaiga o maʻisuka:

  • maʻisuka faʻamaʻi - aʻo maitaga, o nisi o fafine e maua le maualuga o le toto suka ma o latou tino e le mafai ona lava le insulin e faʻaaoga uma ai suka. I le tele o tulaga, o le maʻisuka faʻamalosi e atiina ae i le va o le 14 ma le 26 o vaiaso o le maitaga, ua lauiloa o le lona lua o masina, ma ua mou atu ina ua uma le fanau mai o le pepe
  • O le maʻisuka o le maʻisuka - O se maʻi e seasea lava ona tupu. E mafua ona o se suiga i le gene lea e aafia ai le gaosiga o le inisalini.

Soʻo se tausi soifua maloloina e faʻamaonia o se manatu lelei le aoao atili e uiga i le auala e iloa lelei ai le ituaiga o maʻisuka ma pe faapefea ona iloa lelei le ituaiga o maʻisuka o loʻo maua e le maʻi. O faʻamaʻi o le maʻisuka ma ituaiga eseese e le o tutusa, i le mea moni latou te faalagolago i le mafuaaga o le faafitauli.

O le pancreas i le tino e manaʻomia le lava o le insulin, ma e fesoasoani e maua ai le maualuga ole kulukose o le toto. Afai o le tino o le tino e faʻaleagaina le tuʻuina atu o le inisalini, o le a mafua ai faʻamaʻi o le maʻisuka, e pei o le maʻisuka ituaiga 1.

A oe taumafai e fuafua pe o le a le ituaiga o maʻisuka, e tatau ona e iloa, i le isi itu, e mafai e le tino ona lava le inisalini, ae o le inisalini e le aoga i le puleaina ole maualuga o le suka toto, ona taʻua lea o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 2.

E tele ituaiga o maʻisuka:

O le maʻisuka ituaiga e faʻaalia i le taimi o le maitaga, pe a le maua e le tino o le fafine maʻitaga le lava insulin ona o suiga o le hormonal, ma le maualuga o le suka. E masani lava e aliali mai i le 2 vaiaso ma pasi pe a uma le fanau.

Ole ituaiga e le masani ai o se mea e seasea tupu ona o suiga o le kenera lea e aafia ai le faagasologa o le inisalini gaosiga.

O le ituaiga 1 o le maʻi e tupu pe a taofia le pancreas i le gaosia o le inisalini talafeagai, lea e taofia ai le glukose i lalo o le puleaina. O le maʻi lea e maua i le autoimmune o loʻo i ai ona lava faʻamaoniga ma e na o le tuiina o le insulin i totonu o le toto.

O le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae pe afai e le toe aʻafia le inisalini i ni siama, e tusa lava pe maua lelei. E leai se aoga i le tauiviga mo le tumau o le suka.E masani lava, o nei faʻalavelave faʻafuaseʻi e tutupu i le solia ma le faifai malie o metabolic process, ogaoga o le afaina ma o se taunuuga o isi maʻi.

O le maʻi suka - ua taʻua o le faʻamaʻi masani lona tolu i la tatou paneta. O le toʻatele o tagata atamamai e talitonu o mafuaʻaga autu o le maʻisuka o le faateleina o le numera o meaʻai sugary i le taumafataga, faʻamaʻiina, le atoatoa le tino, vailaʻau faʻamaʻi ma le popole. O se vaega taua o tagata o ona po nei o loo i totonu o le lamatiaga matautia. O le mea lea, e taua le faailoaina o faailoga o le maʻisuka i se taimi talafeagai ma amata togafitiga.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 e maua i tagata e faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini. I lenei tulaga, e le mafai e le pancreas ona taulimaina le gaosia o le hormone. O le, pe pei ona latou fai mai, e le o gaosia pe ua gaosia i ni vaega laiti ma e le mafai ona gaosia le tele o le kulūkose o loʻo sau, ona o lenei, o le faateleina o lona taua i le toto e tupu.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaaogaina o le suka mai le toto i totonu o siama e faʻasaina ma ua faʻaaogaina i le urine. Talu ai ona o le suka e manatu o le punavai autu o le malosi, ua amata ona matelaina le tino. O aʻafiaga autu o le faʻamaʻi e masani ona maua ai le tele o meaʻai, o mea ua fai ma vaisu, o le mamafa o le mamafa ma le galala malosi. Latou te faʻaalia le i ai o le glycemia i tagata.

Afai ei ai lou maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona e fuaina le suka pe tusa ma le fa taimi i le aso - i le aoauli i luga o se manava gaogao ma aʻo lei faia meaai autu. Mai lea taimi i lea taimi e manaʻomia le puleaina muamua ao le i momoe, 2 itula talu ona 'ai ma i le taeao.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le ituaiga o maʻisuka lona lua e foliga mai e le lelei, ae faapea foi ma le gaosiga talafeagai o le inisalini. Ae o le hormone e mafai ona le aoga, aua tisipenisione e leiloa lo latou lagona. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona maua i le matua matua, o se fanua e 35-40 tausaga. O lona atinaʻe e masani ona fesoʻotai ma le mamafa.

O le mea lea, faʻatasi ai ma lenei ituaiga faʻamaʻi mai lea mataupu i lea mataupu, ua lava lea e suia ai le faʻatulagaina o le fafagaina ma faʻateleina le gaioiga faaletino, ma toetoe lava o faʻailoga uma e maua ai avanoa uma e natia ai. Ina ia fofoina le faamai, o mea oona ua faatonuina lea e faaitiitia ai le mautu o sela i le inisalini po o fualaau faasaina lea e faaosofia ai le pancreas e faʻasaʻo ai le inisalini.

I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2, o le a le mafai ona toesea ma le lelei le faʻaalia o faʻamaʻi o le maʻi. E le mafai ona e maitauina le maʻi mo le tele o tausaga.

Afai e togafitia le maʻisuka ituaiga 2 i se meaai, o le a lava le fua o le suka i aso uma. E mafai ona faia lenei mea i luga o se manava gaogao pe 2 itula talu ona 'ai. Afai ua uma ona faatonuina lau pili, e tatau ona e fuaina le suka 2 taimi i le aso - i le aoauli i luga o se manava gaogao ma pe a mavae le 2 itula ma le maeʻa ai sina taumafataga.

Matou te fautuaina oe e faitau:
Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka i Fafine

  • O le faiga o le maʻisuka o se ituaiga o maʻisuka lea e atiae i le maitaga. Ona o le le lava o le inisalini, o le faasiliga o le suka e faateleina. O faʻasologa e pasi tuusaʻo pe a uma ona fananau.
  • Latent (Lada) o se faʻaoga tumau o le maʻi, lea e masani ona faʻavasegaina e avea ma lona 2 ituaiga. O le maʻi lea e maua i le autoimmune lea e faʻailoaina e ala i le faʻaumatia o peta peta ia latou lava faʻamaʻi. E mafai e tagata maʻi ona leai se inisalini mo se taimi umi. Mo togafitiga, o fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaogaina.
  • O se maʻi moe poʻo se moe o le maʻi o loʻo faʻaalia i le toto kullukose masani. O le faapalepale o le glucose e le afaina. A maeʻa le utaina o le kulukose, o le maualuga o le suka e faʻaitiitia. O le maʻisuka e mafai ona tupu i le 10 tausaga. Ole togafitiga faʻapitoa e le manaʻomia, ae tatau i le fomaʻi ona mataʻituina pea le tulaga o le maʻi.
  • I le maʻisuka labile, hyperglycemia (faateleina le maualuga o le suka) ua suia i le hypoglycemia (faʻaitiitia le kulūkose) i le aso atoa. O lenei ituaiga faʻamaʻi e tele lava ina faigata i le ketoacidosis (acidosis), lea e liua i totonu o se maʻi o le maʻisuka.
  • Faʻasalaga.O le faamai o loo faamatalaina i le maualuga o le suka, le i ai o le kulukose ma le acetone i le urine.
  • Taaloga. O le maualuga o le suka e faateleina, o le acetone ua toesea i le urine, o se vaega o le kulukose e alu i totonu o le urinary tract.
  • O le maʻisuka insipidus. Mo lenei faʻasologa, o se tulaga le lelei o vasopressin (hormones antidiuretic). O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai i le faʻafuasei o le gaosiga (mai i le 6 i le 15 lita), o le fia inu i le po. I tagata gasegase, o le fiaʻai e faʻaitiitia, mamafa le paʻu, vaivai, faʻaleagaina, ma isi.

O ituaiga uma o le maʻisuka e manaʻomia ai se auala patino, ma o le mea lea, afai e te maua ni faʻalogona masalosalo, faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist.

E faapefea ona faʻaalia le maʻi i tagata matutua ma tamaiti

O le uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi e masani lava ona maua e aunoa ma ni faʻamaoniga. O se faʻamaoniga e mafai ona tupu, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona asiasi i se fomaʻi poʻo se fomaʻi. Ae o loʻo i ai se lisi o faʻamaoniga e foliga mai o ituaiga uma o togafitiga. O le manino o la latou faaaliga e faalagolago i le maualuga o le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini, o le soifua maloloina lautele, ma le umi o le maʻi. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose, lea e le totogiina i le gaosiga o le inisalini, e masani ona matauina:

  • fia inu tele
  • fuga faʻamaʻi mago,
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai, leai se popole,
  • umi manuʻa faʻamalolo
  • fiaai pea
  • matagogo
  • vaivaiga maso
  • sosogi o le acetone mai le ooto,
  • faafitauli gynecological ma feusuaiga i feusuaiga,
  • gaogao i maso o le tamai povi, afaina,
  • toesea o mea faitino vaaia
  • vomiting ma faʻaauau soo
  • faʻamaʻi pipisi i luga o le paʻu, fungal infections, faʻapea foʻi ma furunculosis,
  • sili atu gaʻo (faʻatasi ma le ituaiga 2) poʻo le mamafa o le mamafa o le mamafa (type 1),
  • o le suamalie ma le vevela o le mucous membranes o le gutu ma genital,
  • afaina o lauulu i luga o lala uma,
  • fuga samasama i luga o le tino.

O faʻamaoniga masani ia pe a oʻo mai le maʻisuka, ae mafai ona vaevaeina e ituaiga o faʻamaʻi ina ia mafai ai ona iloa lelei, fuafua le ogaoga o le maʻisuka, ma taofi saʻo e puipuia ai aʻafiaga leaga. I tamaiti, o le maʻi endocrine e toetoe lava o tutusa lava faailoga ma e manaʻomia vave ona vaʻaia se fomaʻi.

Le feutagai ma se fomaʻi pe a masalomia - faitau i inei.

E faʻapefea ona iloa faailoga muamua o le maʻisuka

O le isi auala e iloagofie ai faailoga muamua o le maʻisuka o le matauina lea o faailoga o le matua vaivai ma le vaivai ma le faʻavalea o le vaʻai. O nei faailoga e lua e masani ona taʻu mai ai o loʻo mafatia se tagata mai le maʻisuka. O faailoga muamua o le maʻisuka e mafai ona eseese mai le agamalu i le ogaoga, ma o lo latou malosi e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i nisi o mea. I le faʻaopoopoga, e leai ni maʻisuka e lua o loʻo faʻaalia tutusa lava faailoga o le maʻisuka.

1) lagona o le le lava: I le i ai o le tele o le mafatiaga faaletino poo le mafaufau ua maua e le maʻisuka maʻi, o le aofaʻi atoa o le inisalini i le toto e amata ona paʻu, lea e mafua ai ona leai se malosi, o le mafuaʻaga lea e lagona ai le vaivai tele o le maʻisuka i le aso.

2) fiaai i le maʻisuka: A oʻo ina amata le maʻi, o le a amata ona pa'ū le faʻaʻau o le inisalini, lea e maua ai e le tagata maʻi le fiaai tele, ma amata ona 'ai e sili atu nai lo mea masani.

3) galala i le maʻisuka: Talu ai ona o le leai o le tele o le malosi, o le tino e manaʻomia ai le tele o vai e faʻafefe ai le fiainu. O nisi ia o tali sili ona faigofie i le fesili i le auala e iloa ai faailoga o le maʻisuka.

4) Faʻataʻitaʻiga sili ona mamafa: O le faailoga autu lenei o le amataga o le maʻisuka. E amata ona faʻamalosi faʻamalosi i le sili atu nai lo tupe masani ona o le faaopoopoina o toto i gaʻo, aʻo amata ona tulaʻi toto kulukose.

5) O le maʻisuka e faʻavavevave: Faatasi ai ma le faateleina o le toto suka, ua i ai se aafiaga i luga o neura o le faiʻai, lea e afua ai le le fiafia o tagata mamaʻi maua i le maʻisuka.

6) Faʻaaliga vaivai: Afai o loʻo e mafaufau i le auala e iloa ai le maʻisuka, faʻalogo i le faʻaaliga - o le maualuga o le suka i totonu o le toto ei ai se lamatiaga i le tioata, pe a le amanaiaina le leaga o le maʻisuka, e mafai ona taitai atu ai i le tauaso.

7) Faʻalogoina o loʻo Paʻu i le Maʻisuka: Ona o suiga i totonu o le maualuga o le toto suka, o se faatosinaga tele i le tulaga o le mafaufau o le maʻi. Maʻisuka i taimi uma ma mo le leai o se mafuaʻaga e amata ona lagona le atuatuvale. E matua le lelei lava o ia ma e fefe i taimi uma o le a le manuia i vaega uma o le olaga.

O a ni mea taua e faʻaalia ai le maʻisuka? Aoao pe faʻapefea ona iloa le maʻisuka ao le i mafua ai le leaga o le tino, mai le vitio.

O le faʻafitauli 1 o le inisalini e faʻalagolago i le inisalini, ei ai se auala gaogao ma o loʻo tuʻuina atu i maʻi tuga. O le autoimmune poʻo le viral leions o le pancreas e mafua ai le le lava o le inisalini i totonu o le toto. Ona o lenei, i nisi tulaga, o le maʻi suka poʻo le acidosis e tupu, lea e faʻalavelaveina ai le paleni o le acid-base.

O le manava o se soa tumau o le maʻisuka

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 1?

O se ituaiga o maʻisuka e faʻaalia i ona uiga, o le a le mea e masani ai mo le ituaiga muamua? Afai tatou te talanoa e uiga i faʻamaoniga o loʻo i luga, o lona uiga o le tele lava o mea uma e patino lava mo le maʻisuka ituaiga 1. O le eseesega e mafai ona vaaia e se fomaʻi i le manino o nei faailoga. O se mea taua o le suʻesuʻeina o le maualuga o le kulukose o toto, o lona uiga o fesuiaiga mataʻutia i lenei faailoga. E pei ona mafai ona e vaʻaia, e faigata ona siaki ma faailoa se faʻamaʻi faapitoa e naʻo le faailoga; e manaʻomia nisi faʻamatalaga.

E pei ona uma ona taʻua, mo le ituaiga muamua, o isi mea uma e mafua ona o le leai o le mamafa o le tino. Mo tagata taʻitoʻatasi, e mafai ona tupu i ni auala eseese, ae i masina muamua o le faʻamaʻi, e mafai e le tagata ona paʻu le mamafa e oo lava i le sefululima kilokalama. E manino lava o nei mea uma o le a aʻafia ai le filifili o isi faʻasalaga e le manaomia: moe, faʻaititia le faʻatinoga, vaivai, ma isi.

E tatau ona maitauina e muamua ona 'ai se tagata e pei ona masani ai. O se uiga lelei lea e mafai ona faʻamaonia oe. E taua le matauina e tusa ai ma fuainumera, o lenei ituaiga o maʻi e masani lava ona maua i tupulaga talavou, aʻo le ituaiga 2 o le maʻisuka e tupu, o se tulafono, i tagata e sili atu i le fasefulu.

Afai tatou te talanoa e uiga i le alualu i luma o le faamai, ona mafai ai lea ona atinae le anorexia. E tupu lenei mea i le talaaga o le ketoacidosis, o ona uiga e:

  • taoto ma vili
  • fualaau manogi mai le gutu
  • tiga
  • i le manava.

Uiga iloga o le maʻisuka

E pei o soʻo se faʻamaʻi, o se "gasegase suamalie" e atiae e tusa ai ma se mamanu patino. E tusa ai ma lea, o ni faʻamatalaga faapitoa poʻo ni faʻamaoniga e tulaʻi mai e mafai ona taʻu atu i se fomaʻi poʻo se maʻi e uiga i le i ai o se faʻamaʻi ma le sao atoatoa o le 100%.

O le faʻamoemoeina o le maʻisuka e aunoa ma se auiliiliga o se faiga faigofie lava, pe afai e te malamalama pe faapefea ona tutupu suiga i le tino ma pe faʻapefea ona latou faʻaalia.

O faʻamaoniga sili ona taua e tatau ona vave logoina le tagata maʻi o:

  1. Polydipsia (fiainu). O le mafuaʻaga mo lona atinaʻe o le faateleina o le kulūkose i totonu o le toto. O le vai i totonu o vaa e avea moni ma "suamalie." E auina atu e le tino ia faailo talafeagai i le faiʻai, ma e faamalosia ai se tagata e faʻaaoga le tele o le susu. Ua faia lenei mea e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o le serum ma faʻaitiitia le glycemia. E masani lava, e mafai e le maʻisuka ona inu 4-5 lita i le aso e aunoa ma le matauina.
  2. Polyuria Ole faʻasolosolo vave o le a mafua mai i se faʻaopoopoga o le vevela toto. E inu tele le tagata maʻi, ma o gaʻo e galue i se auala malosi e aveese uma ai le suavai. E mafai ona matauina Nocturia - po e alu i le falemaʻi. O lenei faailoga o se mea faʻapitoa mo le gaioiga o le tino, o loʻo taumafai e aveesea le suka maualuga.Faatasi ai ma se "faamai pipisi", o le urine e masani lava ona afaina ona o le uluina o molimula suka i totonu o le puipui o le nephrotic.
  3. Polyphagy. O le fiaai pea lava o se soa faamaoni o le faamaʻi. O gaʻo gaʻo o le punavai autu lea o le malosi mo le tino. I le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, e tele naʻo le kulukose i le ogaoga, ae e le o aʻafia i sela. O le mea lea, latou te le lava le suʻeina ma faʻaalia pea lenei mea i le ogatotonu o le tino (CNS). O le mafaufau autu, i le isi itu, e faʻaaogaina le ogatotonu o le fiaaai, ma e manaʻo pea le tagata e 'ai. O loʻo i ai se faʻamaoni - o le maʻi e tele mea e 'ai, ae le lava gaʻo ma gaʻo ATP.

O nei faailoga e taua i le faʻamaʻi ma ua taʻua o le "tolu" o le faʻamaʻi. O le auai oi latou uma o le a fesoasoani i le fuafuaina o le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma ni auiliiliga e 99-100%.

I le fale, e mafai ona e iloa pe iai lau 1-2-maʻisuka, ona o lona faʻalauiloaina o faʻamaoniga, ae pe faapefea ona faʻaalia e faalagolago ile ituaiga o togafitiga. E le gata i lea, o le tikeri o le inisalini na faia e le pancreas ma lona malamalama i sulu o le tino e mafai ona aʻafia ai le malosi o faʻaaliga, aua o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faalagolago i ai. I nisi tulaga, e sili atu le leaga o faʻamaʻi ona o le matua o le maʻi poʻo isi faʻafitauli faʻaleaga.

Afai tatou te ave se tagata maloloina e fai ma faʻataʻitaʻiga, a maeʻa ona 'ai, o le faʻatupulaia o le kulukose i totonu o le toto e faateleina, ae a maeʻa le 2 itula e toe foi mai i le masani. I tagata mamaʻi, o le suka e le faʻaitiitia pe faʻaitiitia, ae faʻagesegese lava, faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka, ona o lenei mea, o mea nei e tutupu:

  • Tumau tumau e inu vai. E i ai mataupu pe a inu le maʻisuka i le 8-10 lita. suavai i le aso
  • Uiga masani,
  • Totoina o lagona i le mucosa,
  • Manuia le faamalieina
  • O se lagona o vaivaiga lautele ma le le fiafia,
  • Le popole
  • Misa, aemaise lava i vae,
  • Faʻaitiitia le tino vaaia,
  • Faʻaleagaina le tino o le faʻafouina
  • E masani ona fai pe a uma ona 'ai, e oʻo i le vomiting,
  • I le maʻisuka ituaiga 1, o le televave o le mamafa e masani ona matauina,
  • I le maʻisuka ituaiga 2, o le tele o isi pauna e aliali mai,
  • E masani ona tuai i le vaega o le tino, faapea foi luga o pito i luga ma pito i lalo,
  • Tetele i faʻamaʻi pipisi,
  • Numera o pito i lalo,
  • Alopecia (gau o lauulu) i luga ma luga o vae,
  • Faʻavave vave le lauulu i foliga,
  • Faailoga o le siama siama
  • O foliga mai o xanthomas (se fasi lanu samasama) i le tino atoa,
  • Faʻaleagaina o le tino faʻaleagaina e mafua mai i le masani ona fai.

O le faʻamasinoina e ala i ni uiga manino, e le tatau ona avea ma se mea lilo pe faapefea ona iloa le maʻisuka e aunoa ma le suʻeina o le toto, ae e taua le iloa le ituaiga o faʻamaʻi. O le faia o lenei mea e aunoa ma le sailiga e sili atu ona faigata, ae mafai ona e taulai atu i faailoga e iloa ai se ituaiga o maʻi.

O le maʻisuka e masani ona i ai ni faʻamaoniga faapitoa o le maʻisuka, lea e taʻu mai ai o loʻo i ai i se tagata se faafitauli faʻalesoifua maloloina. Ina ia iloa pe i ai moni ni faailoga o le maʻisuka, e faia e fomaʻi ni suʻega, e aofia ai le suʻega o le toto, lea o le a faʻaalia ai pe maua le maʻisuka pe leai foi.

Iloiloina ole taimi ma le numera o le urini e tuuina atu e se tagata i aso taitasi o se isi auala e iloa ai le maʻisuka i totonu o se tamaititi ma se tagata matua - afai e faifai pea le sogasoga ma sili atu ona mamafa, e mafai ona faailoa mai ai le i ai o faailoga o le maʻisuka.

Suia o le mamafa - pe o tupe mama poʻo tupe leiloa - e mafai foi ona fesoasoani i se tagata e fuafua le uiga o le maʻisuka. O aʻafiaga mamafa i tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tulaʻi mai ona o tagata e maua i le maʻisuka e tele pe sili atu le toto suka. O le tino o le maʻisuka e sili atu ona lamatia mo faʻamaʻi pipisi.

E tatau ona e vaʻai i lau fomaʻi pe afai e te manatu ua i ai soʻo se maʻisuka. Afai e te siakiina le maualuga o le suka i le mita ma maua se iuga sili atu i le 130 mg / dl, ona talanoa lea i lau fomaʻi mo nisi suʻesuʻega.Soʻo se faitauga o le suka toto sili atu i le 200 mg / dl, faʻatasi ai ma le fia inu ma le urination, puupuu le manava po o le nausea, o le mafuaaga lea o le suʻesuʻeina o le maʻisuka maualuga.

O le toto maualuga e mafai ona vave oʻo atu ai i se faʻafitauli o le inisalini, o ona taunuuga e masani ona afaina. Mo suʻega A1C, soʻo se iuga o le sili atu ma le 6 pasene o se mafuaaga e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. Soo se A1C sili atu nai lo le 8 pasene e tatau ona iloiloina e le fomaʻi i le taimi lava lea ona o le maualuga o lamatiaga o le faʻafitauli o le inisalini.

Le iloa o le maʻisuka e tatau ona faʻalogo i le tele o ona uiga iloga. Ae o le malosi o le faaaliga e faalagolago i mea eseese (maʻi faʻamaʻi, tausaga, tikeri o le maʻisuka), lea e taua foi le mafaufau.

Afai ei ai le maʻisuka, faʻapefea ona fuafua i le fale? O le mea muamua e tatau ona e gauai i le taimi ma numera o urination. Afai e mataʻituina le faanatinati masani, ma o le vevela ua faʻateleina i ni aofaiga tetele, ona maualuga ai lea o le hyperglycemia.

Afai ei ai se suiga i le mamafa, e aunoa ma se taumafaiga i lau vaega, ona tupu tele ai lea o avanoa e maua ai se faʻamaʻi. O faafitauli o le maʻisuka atonu e mafua mai ona o le maualuga o le kulukose o le toto.

O le isi faʻamaoniga e iloa ai le i ai o le maʻisuka o le faʻamalolo umi o manua ma e oʻo lava i nai mea laiti. E le gata i lea, o gasegase e mafai ona atiaʻe faʻamaʻi pipisi.

I le maʻisuka, i le avea ai o se tulafono, e lagona e le tagata maʻi le vaivai ma vaivai. E masani lava ona leaga lana vaai.

Ae ui i lea, o nei uiga uma e mafai ona tupu i se foliga laititi pe matuia. E le gata i lea, o maʻisuka taʻitasi e iai ona lava faʻamaumauga e tasi.

O le uluaʻi faailoga o le maʻisuka o le galala malosi. E foliga mai e le tusa ai ma le talaaga o le le lava o le malosi pe a taumafai le tino ia lava le susu.

E mafai foi ona e talanoa e uiga i le i ai o le hyperglycemia masani ona o le fiaai. I le amataga o le atinaʻeina o le faamai, o le tele o le inisalini e faaitiitia, lea e mafua ai le tele o le 'ai.

E mafai foi ona e malamalama pe afai oe maua le maʻisuka i nei faailoga:

  1. solo ma faʻamago le paʻu,
  2. gaogao i maso o le tamai povi
  3. matagogo
  4. vomiting ma le gaioiga
  5. numbness ma paresthesia o lima,
  6. aʻoaʻoga xantom
  7. afaina o maʻi, manava, vae ma lima,
  8. fulafula
  9. vaivaiga maso
  10. fulufulu lauulu i luga o vae ma lo latou alualu i luma alualu i luma i foliga.

I le faaopoopo atu i le iloa o le maʻisuka lava, e toatele e fiafia i le fesili, o le a le ituaiga e mafai ona i ai? O lea, i le tulaga muamua (o le insulin-dependent) o le faamai, o le tele o faailoga o loo lisiina i luga o loo i ai.

O le eseesega ua na o le tikeri o le faʻaalia o faailoga. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, o loo i ai i luga o le toto toto le taofiofi.

I alii ma tamaitai, o le faʻasolosolo lava o le faʻamaʻi, lea e mafua ai ona le malamalama le mafaufau ma e mafai ona muta i se paga. E le gata i lea, o se faʻaaliga iloga o le togafitiga o le vave faʻaitiitia o le mamafa (e oo i le 15 kilokalama i le 2 masina). I le taimi lava e tasi, o le malosi ole gasegase o le a faʻaitiitia, e masani ona ia moe ma lagona le vaivai.

O le uluai laasaga o le atinaʻeina o le ituaiga muamua o le maʻisuka e masani ona faʻaalia i le fiaai tele. Ma, a oʻo i luma le faʻamaʻi, o le a le tupu le faʻalavelave. O lona mafuaaga e taoto i luma o le ketoacidosis, lea, i le isi itu, eo mai faatasi ma le manava manava, tiga o le tino, vomiting ma le nausea.

I le faʻaopoopoga, o le ituaiga muamua o le maʻisuka e sili atu ona tupu i tagata gasegase i lalo ifo o le 40 tausaga. O tagata matutua e masani lava ona maua le faʻamaʻi sese - ituaiga 2 faʻamaʻi. O se taunuuga, o le maʻi e vave ona atiina ae, lea e mafua ai le foliga mai o le ketoacidosis.

E faʻapefea ona fuafua le ituaiga o maʻisuka i tagata gasegase e silia i le 40 tausaga? O le mea moni, o le toʻatele o lenei augatupulaga e atiina ae se inisalini tutoatasi tutoatasi o le maʻi.

I le taimi muamua, o le suʻeina e le faigofie, talu ai e leai se faʻataʻitaʻiga falemaʻi. O le mea lea, o le faʻamatalaga o le maʻi e tupu pe afai e te faia se suʻega toto i luga o se manava gaogao.Ae ui i lea, o togafitiga e masani lava ona maua i tagata o loʻo iai ni faʻafitauli i le mamafa o le tino, toto maualuga ma i le tulaga o le toilalo i metotia.

E maitauina o le maʻisuka ituaiga 2 e seasea ona o faatasi ma le galala ma le faifai pea. Ae e masani ona maua e tagata gasegase le paʻu o le paʻu i le tino, lima ma vae.

Talu ai ona o le faʻamaʻi e masani lava ona maua mai i se foliga le tumau, o le maʻisuka e le o le insulin e mafai ona iloa pe a mavae ni nai tausaga i se faalavelave faʻafuaseʻi. O le mea lea, o le i ai o le faamai e mafai ona faailoaina e ala i ona faafitauli, lea e maua ai e le tagata maʻi le togafitiga faafomai.

O le mea e leaga ai, e masani ona aʻoaʻoina e tagata e uiga i faʻamaʻi o le maʻisuka ua leva ona tuai, o nisi taimi e le o se mea faʻafuaseʻi, aua latou te le o vave mai. Mo lenei mafuaʻaga, afai e te le manaʻo e misia le atinaʻeina o le maʻisuka, faia ni suʻesuʻega puipuia e tagata tomai faapitoa ma o nisi taimi e suʻe suʻega i se fomaʻi.

Suesueina o le Urine mo le maʻisuka

Latou te tuʻuina atu e fuafua ai le maualuga o le suka i le plasma toto. E sili atu ona lelei le faia o se faʻalavelave e aofia ai ia ituaiga suʻesuʻega:

  • Urine i tino ketone ma suka,
  • Toto mo le suka mai lou tamatamailima
  • Toto mo le insulin, hemoglobin ma le C-peptide,
  • Glucose Sensitive Test.

Toto mo le glucose e faʻatumu ai le ata e te manaʻomia e foai faalua: i luga o se manava gaogao (masani e oo i le 6.1 mmol / l) ma ni nai itula talu ona 'ai (masani 8.3 mmol / l).

E masani lava ona tumau le kulūkose toto, aʻo suia le gaʻo - o le mea masani lea mo le amataga o le maʻi.

A o lei pasia suega, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  1. Vagana uma vailaʻau i le 6 itula,
  2. Aua le taumafaina a itiiti ifo i le 10 itula aʻo leʻi faia le suʻega,
  3. Aua le taumafaina le vitamini C,
  4. Aua e te faaalu oe lava i lagona ma faaletino.

Afai e leai se faʻamaʻi, o lona uiga o le kulūkose o le a amata mai le 3.3 i le 3.5 mmol / L.

Ina ia foʻia le faʻafitauli o le auala e fuafua ai le ituaiga 1-2 maʻisuka, e mafai ona e faʻaogaina le suʻega, e pei o:

  • Totoga o le toto anapogi. E mafai ona ave uma le meaola mai le tamatamailima ma mai le vein, ae o le auala muamua lea e sili ona talafeagai ma manaʻomia. O le mea moni, e ui i le saʻo o le suʻega e faʻavae i luga o le toto oona, o sea faiga e sili atu ona tiga. O le tamatamailima tamatamai lima e vave, faigofie ma na o le tasi le mataua e lava e maua ai iuga. O le faʻatinoga o loʻo faia i luga o se manava gaogao, o lona uiga, e faʻasaina le 'ai i soo se mea 8 itula muamua atu. E mafai ona e inuina le vai e aunoa ma le faʻasaina,
  • Faia o se suʻega o le kullukose (suega o le faapaleni kullukose). E manaʻomia pe afai o le faitauina o le anapogi o le toto e faʻaalia ai se faʻaopoopoga po o le faʻaititia o le suka. E faʻatino lelei lava, mo lenei mea, aʻo lei faia le faʻataʻitaʻiga, o le tagata maʻi o le a tuʻuina atu i ai se ipu malamalama ma le glucose ua faʻamamaina, ma a uma ona inuina, e tatau ona faʻatali mo le 1 itula ma pasi se suʻega lona lua. A maeʻa, o le a manaʻomia se isi suʻesuʻega 1 i le itula ma faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua, o le a tuʻuina atu e le endocrinologist lana faʻaiuga.

O se auiliiliga o le urine mo le gaogao o tino o le ketone ma le kulukose i totonu e mafai ona fesoasoani i le fuafuaina o le maʻisuka. E mafai ona e iloa le suka i totonu pe a maeʻa lona maualuga i le toto e oʻo i le 8 mmol / l ma le maualuga. E tupu lenei mea ona o le matuia o le kulukose i meaola o le fatugaʻo, latou te le o toe feagai ma le filtration ma ua oʻo mai i le urine.

O tino pepe Ketone e ulufale atu i le urine ona o le le lava o le malosi, talu ai e le mafai ona feaveaiina le suka i sulu ma e tatau ona susunuina gaʻo gaʻo. Aʻo faagasolo lenei faagasologa, o loʻo maua ai toxins, lea e faʻamalosi e fatugaʻo. O tino o le konetone.

O nisi o suʻesuʻega e fesoasoani e iloa ai le faʻamaʻi ma fuafua ai lona ituaiga, lea e taua mo le faʻaleleia atili o togafitiga ma le faʻaleleia o le lelei o le olaga. Afai e te masalomia ua maua le suka maualuga:

  1. Se suʻega toto mo le suka. O le masani e 3.3-3.5 mmol / l. E le lava le na o le foai o le toto i le taeao i luga o se manava gaogao e iloa ai le maʻisuka. E tatau ona faamanino le maualuga o le kulukose 2 itula pe a uma se taumafataga masani.O le kulūkose e mafai ona tumau pea i se tulaga saogalemu saogalemu, ae o loʻo i ai se soliga o lona avega. O le taimi muamua lenei o loʻo faʻaagaga ai le tino. E le mafai ona e 'ai muamua aʻo leʻi faia le auʻiliʻiliga, ave le acid ascorbic, o fualaau e mafai ona aʻafia ai suega ma "lubricate" le ata. E tatau ona faʻatapulaʻa le mafaufau ma le malosi tele o le tino.
  2. Urinalysis mo suka ma tino ketone. O nei mea e le masani ona i ai i le urine. Faʻateleina le suka i se faasinoupu o le sili atu ma le 8, o se faʻaopoopoga o lona faʻaogaina i le urine e tupu foi. O fatugaʻo e le faʻavaivaia ai le maualuga o le kulukose, ma e ulu atu i le urine. O le glucose maualuga e le mafai ona teu ai ni sela e amata ona momotu ai sela oona ina ia mafai ai ona tausia a latou galuega taua. O le gau o le tino e faʻaitiitia ai toxins - tino o le ketone e tuliesea ai fatugaʻo e ala i le urine.
  3. C-peptides ma le inisalini. O lenei auʻiliʻiliga o loʻo taʻu mai ai ituaiga o faʻamaʻi. E le o totogia le siakiina ma le ituaiga 1 togafitiga, ma o le masani e iai le faʻamaʻi 2.
  4. Glucose toleni test. Fuafuaina le predisposition poo le muaʻi maʻisuka. Aʻo leʻi suʻeina, e inu e se tagata le suamalie suamalie, ma a maeʻa le 2 itula e fuaina le suka. Ole tele o suʻega e faia i taimi masani. O le a latou faʻaalia le le lava o le kulupu o le kulukose, o lona uiga, o le togavao poʻo le atinaʻeina o le faʻamaʻi lava ia, pe afai o le faailoga e sili atu i le 11.0 mmol / l.
  5. Gelaglobin Glycosylated. Se suega faʻalagolago mo le fuafuaina o le hyperglycemia. Na te fuafuaina pe ua faateleina le suka i nai masina na muamua atu.

O maʻisuka uma e tatau ona resitalaina ma asiasi i le endocrinologist, suʻe suʻega taimi, ma ia mataʻituina le maualuga o le suka i le fale, manuia lautele, feutagai ma tagata tomai faapitoa i tulaga o faʻamaʻi tutusa. E manaʻomia se taumafa faʻapitoa, faʻapea foʻi ma se soifua maloloina lelei, ia tumau le puleaina o le maʻisuka.

O lenei maʻi faʻatuʻesega ma se igoa suamalie o le faʻamaʻi masani lea o le endocrin i le lalolagi. O le maʻi suka ua lauiloa i aso anamua, ae o lo tatou taimi o le numera o tagata o loʻo mafatia i ai e soli faamaumauga uma. Ma o le mafuaʻaga o lenei mea, faʻafefea, o le malamalama faʻatasi ma lona ituaiga soifuaga masani ma le tele o mea taumafa e maua i le gaosiga faigofie o gaʻo. O le mea moni, o le vaega aʻafia e aofia ai tagata uma e tele ni mea e 'ai ma e le tele se mea e gaoi. E ui lava, e moni lava, o le faʻavaeina o mea na tutupu e taua tele.

O lea la, o le a lenei faʻamaʻi, ma o a ona uiga? Ma o le mea pito sili ona taua - o le a le taimi e faʻalogo ai i le faʻamalo?

I le taimi nei, o lenei maʻi ua manatu e le mafai ona faʻaleleia (e le o le faitauina o le maʻisuka ituaiga). Ae ui i lea, o le faʻatinoina ma le faʻaeteete o fautuaga a le fomaʻi ua mafai ona faʻaauau pea le togafitiga o le faʻamaʻi ma mafai ai e le tagata maʻi ona taitaia se soifuaga atoa.

Sugar, maʻi maʻi suka.

O le maʻisuka e leai se inisalini e vaevaeina i ituaiga e lua: 1) maʻi suka i tagata e iai le mamafa o le tino, 2) maʻi suka i tagata ma le tele o meaʻai.

I suʻesuʻega a nisi saienitisi, na iloa ai foi se tulaga ua taʻua o le prediseters (latent diabetes). Faatasi ai, o le maualuga o le suka o le toto ua sili atu nai lo le masani, ae e le lava le maualuga e fai ai se siama o le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, o kulūkose o le va o le 101 mg / dl ma le 126 mg / dl (laʻititi i luga atu o le 5 mmol / l). A leai se togafitiga talafeagai, o le a avea le prediabet ma maʻi suka. Ae peitai, afai e iloa muamua le togavao i le taimi ma faia fua e faasaʻo ai lenei tulaga, o le a lamatia le lamatia o le maʻisuka.

O loʻo faamatalaina ai se ituaiga o maʻisuka e pei o le maʻisuka faʻamaʻi. E atiina ae i fafine aʻo maʻitaga, ma atonu e mou atu pe a uma ona fananau.

Ituaiga 1 maʻisuka. I le ituaiga o le maʻisuka e faʻalagolago i le inisalini (ituaiga 1), e sili atu ma le 90% o suauu pancreatic e faʻamaonia ai le inisalini ua faʻaumatia.O mafuaaga mo lenei faiga e mafai ona ese: autoimmune poʻo faʻamaʻi viral, ma isi.

Suʻega o fale suʻesuʻe, pei o:

  1. suega toto mo le suka,
  2. suega faʻamalosi mo le suka,
  3. faʻataʻitaʻiga i tino o le ketone,
  4. naunautaiga o hemoglobin glycosylated,
  5. Glucose toleni test
  6. fuafuaina o le aofaiga o le C-peptide ma le inisalini.

I le tulaga o le maʻisuka ituaiga II, o faʻamaʻi o le maʻi atonu o le a toesea pe agamalu. E le mafai ona e masalomia le i ai o le maʻi mo le tele o tausaga.

2) Tulaga maualuga o suka suka.

O le faʻateleina o le anapogi o maualuga toto maualuga o le sili atu i le 120 mg% e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka i se tagata maʻi. E masani lava, o le suka i le uila e le o iloa, talu ai ona o le masini faamama e tumau uma i le kulukose. Ma a oʻo i le sili atu i le 160-180 mg% (8.8-9.9 mmol / l) le maualuga o le suka o le toto, o le faamama fatu fatu e amata ona pasi le suka i totonu o le uila.

I le pito i luga o sela o lo tatou tino o loʻo i ai ni fausaga faapitoa e faapitoa (patino) ia i tatou taitoatasi. Latou te galulue e faʻamautinoa o loʻo iloa e le tino po o fea o anala, e pei o tagata ese. O lenei polokalame e taʻua o le HLA (o le auiliiliga o faamatalaga e sili atu i le lautele o lenei tusi, e mafai ona maua i tusi faapitoa) ma ia ituaiga o le maʻisuka e fesootai ma HLA B8, B15, Dw3 ma Dw4 santigens.

O le maʻisuka o lenei ituaiga o suka suka tatau ona i luga o se meaai ma ia mautinoa e taitaia le inisalini, mo le tele o taimi i le aso, ina ia tumau le maualuga o le suka i le tulaga masani, e pei o masani.

Mo se faʻamaoniga saʻo o le maʻisuka, e le lava le filifiliga o le sugar sugar. E tatau foi ona tofotofoina kulūkose i le 2 itula pe a uma ona 'ai. O nisi taimi (i le amataga), naʻo le gauai atu o le kulukose, lea na ulu atu i le tino ma meaʻai, ua faʻalavelaveina, ma o se faʻaopoopoga faifai pea e le o matauina. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea e leʻi maeʻa le tino ona mafai ona totogi ma e mafai pea ona tumau le kulukose i se tulaga masani.

E taua tele le faʻamalieina o le toto mai le tamailima e faʻapipiʻi ai mea nei:

  • anapogi i le 10 itula muamua ao leʻi faia se suʻega (mo le faʻataunuʻuina o anapogi), ua faatagaina e inu vai manino,
  • i le aso o le auiliiliga, faʻapea foʻi ma nai aso talu ai, tausisi i lau masani masani (mo le samasama toto pe a uma le 2 itula),
  • e le aofia ai le taumafa o le vailaʻau C, salicylates ma nisi vailaʻau e mafai ona aʻafia ai le taunuʻuga o le suʻesuʻega. Talu ai e mafai ona faigata ona fai e oe lava, e tatau ona e lapatai le fomaʻi e uiga i fualaau uma e te tagofia,
  • aua nei ulaula aʻo leʻi totoina le toto,
  • aloese mai popolega faalelagona ma faaletino.

O fua masani o le suka mo le anapogi mai se tamailima e 3.3-5.5 mmol / L.

E masani lava, o le urine e aofia ai le suka poʻo tino ketone. Glucose i le urini e naʻo le taimi e maualuga ai le maualuga o le toto i le 8-9 mmol / l. O lenei faʻatonuga e mafua ai fatugaʻo e pasi ai mole kulūkose e ala i lona faamama, ma latou aliali mai i le urine.

O le auala autu e togafitiga ai le:

  • Faʻamauina le mamafa ma le fesuiaiga i se taumafataga faapitoa,
  • Faʻalēaogāina mea inu ava malosi,
  • Totoina o le suka i le toto,
  • Togafitiga ma togafitiga faʻa-aganuu ma le faʻaaogaina o meaʻai faʻapitoa e maua ai fualaau faʻatoʻaga e faʻaitiitia ai le kulūkose,
  • Vaʻai vailaʻau eseese e faʻamanuia ai le suka,
  • Afai e faʻaleaga le faʻamaʻi, o loʻo i ai se manaʻoga mo togafitiga insulin,
  • Atonu o togafitiga o taotoga i le mataupu pe a manaʻomia ona faʻaitiitia le manava. O lenei togafitiga e aoga ma e faʻaaogaina aemaise lava o mataupu faʻafuaseʻi.

O le auala e fai ai le inisalini e faia e ala i le tui i le paʻu paʻu, i le maualuga o le 45 tikeri. O vailaʻau e tatau ona faʻatonuina i nofoaga tumau, ma aua le suia soo.

Suʻe suʻa toto

Mo se faʻamaoniga saʻo o le maʻisuka, e le lava le filifiliga o le sugar sugar. E tatau foi ona tofotofoina kulūkose i le 2 itula pe a uma ona 'ai.

O nisi taimi (i le amataga), naʻo le gauai atu o le kulukose, lea na ulu atu i le tino ma meaʻai, ua faʻalavelaveina, ma o se faʻaopoopoga faifai pea e le o matauina.

O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea e leʻi maeʻa le tino ona mafai ona totogi ma e mafai pea ona tumau le kulukose i se tulaga masani.

E taua tele le faʻamalieina o le toto mai le tamailima e faʻapipiʻi ai mea nei:

  • anapogi i le 10 itula muamua ao leʻi faia se suʻega (mo le faʻataunuʻuina o anapogi), ua faatagaina e inu vai manino,
  • i le aso o le auiliiliga, faʻapea foʻi ma nai aso talu ai, tausisi i lau masani masani (mo le samasama toto pe a uma le 2 itula),
  • e le aofia ai le taumafa o le vailaʻau C, salicylates ma nisi vailaʻau e mafai ona aʻafia ai le taunuʻuga o le suʻesuʻega. Talu ai e mafai ona faigata ona fai e oe lava, e tatau ona e lapatai le fomaʻi e uiga i fualaau uma e te tagofia,
  • aua nei ulaula aʻo leʻi totoina le toto,
  • aloese mai popolega faalelagona ma faaletino.

O fua masani o le suka mo le anapogi mai se tamailima e 3.3-5.5 mmol / L.

Suʻe suʻe i le fale

O se masini mo le fuafuaina o le kulukose o le toto ua taua o le glucometer. I le tele o tagata maʻi e maua i le maʻisuka, o loʻo avanoa.

O le toto e foaiina atu i se manava gaogao, e fai mai tagata atamamai e le faatagaina e inu vai. Atonu foi e talafeagai le faia o se suʻesuʻega ma se avega, mo lenei mea, pe a maeʻa se suʻesuʻega, ona 'ai lea o se tagata ma toe faia faʻamatalaga ile lua itula. Pe a pasia se suʻega toto, e iai tulafono patino e tatau ona mulimuli ai:

  • e tatau i se tagata ona 'ai e le itiiti ifo ma le sefulu itula ao leʻi faia le suʻesuʻega,
  • e tatau ona e taofi le inu o vailaau e mafai ona aafia ai lou kulukose toto,
  • e faasaina le ave o le eleʻele acids,
  • malosi faigata faaletino ma faalelagona atonu e aafia ai le taunuuga o le suʻesuʻega.

E faia foi se suʻega faʻamatalaga mo le suka. Ina ia faia lenei mea, ia aoina mai urina i aso taitasi: mai le taeao o le tasi aso seia oʻo i le taeao o le aso e sosoo ai. O loʻo i ai ni suʻega faʻapitoa e suʻe ai le lanu e faʻalagolago i le maualuga o le suka i le urine. Afai e toesea le kulukose, ona le suia ai lea o le lanu, pe a liua lanumeamata, ona i ai lea. E faʻatatau i le malosi o le pisia, ua fuafuaina ai le mea e maua ai le suka i le urine.

O se uiga o le maʻisuka e mafai ona maua i se tagata matua, tusa lava pe saogalemu tagata matutua poʻo tamaiti. Ae e le o se faaiuga, ae o se taimi e sili atu ona taulai atu i lou soifua maloloina. E mafai ona togafitia le faʻamaʻi e le gata i le fesoasoani a vailaʻau, o le saʻo paleni taumafa e taua tele. Afai e te faʻaaogaina mea leaga, o le togafitiga e ono le manuia.

Mafaufau i tulafono faavae e uiga i meaai:

  • E tāua le tausia o le paleni o le malosi, o lona uiga, e tele naua kalori e te manaʻomia e faʻaumatia,
  • o le faʻaaogaina o proteins, gaʻo ma gaʻo gaʻo e tatau ona fetaui ma manaʻoga o lou tino,
  • 'ai faʻatasi, i ni vaega laiti.

Mulimuli i nei taʻiala:

  • pulea le taumafaina o le suamalie, falaoamata, sukalati ma le meli,
  • tele gaʻo ma meaʻai vevela ua faʻaseseina,
  • o le tui e tatau ona le gata o le suka mama, ae o lona i ai i siamu po o suti,
  • 'ava malosi e tatau ona tuʻuina i soo se taimi e mafai ai.

E mafai ona e faʻaumatia faʻamaʻi ma togafitiga faʻavae. O isi vailaʻau e le o se mea e sui ai i vailaʻau, o se faʻaopoopoga lenei. Faʻaaoga le lelei o fua o isi auala e mafai ona afaina, o lea e tatau ai ona talanoaina ma lau fomaʻi ni gaioiga. O vaifofo faʻapitoa mo le maʻi o:

  • sosolo mai le paʻu o le ulu,
  • teuteuga o paʻu o aspen,
  • teuteu ma le afu e faavae i luga o laʻau faisua,
  • tanu tanu
  • fualaau aina o fugalaau fugalaau, quinoa leaves ma laulaau alder,
  • pepe oti ma lago.

O lea la, o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e faʻaalia i uiga le lelei, o faʻaaliga faʻaʻoleʻole ma mea lamatia o faʻalavelave ogaoga. O le mafuaaga lena e matua taua ai le faʻamaonia o se maʻi i le taimi. E mafai foi ona faia se mea i le fale. Faʻalogo lelei i lou tino, faʻalogo i suiga, ma pe a tulaʻi mai "faʻaaliga," faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Vaʻaia 1 ma le 2 maʻisuka: eseese i le masini, auala ma togafitiga

E tusa ai ma le suʻesuʻega o le faʻamaʻi, o feeseeseaiga i le va o tagata tomai faapitoa e leʻi faʻavaivai mo le tele o tausaga, ma o manatu e tele lava ina faʻafeagai.

O le maʻisuka o le ituaiga muamua o se maʻi mimiti lea e mafua ai le faaletonu i le tino o le tino e mafua ai le le "iloa" o laulaau gaosia o insulin ma o le iloa ai o ni tino mai fafo, e osofaia ai i latou. O se taunuuga, o le gaosia o le insulini hormone e faʻaitiitia le faʻaititia (e 90 pasene pe sili atu).

O lenei maʻisuka e taua foi o le maʻisuka o le talavou, talu mai le amataina o le maʻi ua faataatia i le taimi o le tamaitiiti po o le talavou.

E i ai se faʻataʻitaʻiga, o lenei ituaiga e sili ona taatele i tagata oe na fafagaina susu susu i le pepe.

Afai tatou te talanoa e uiga i le vaega o le kenera, o lona uiga, e tusa ai ma le tele o tagata atamamai, e mafai, ae le o se pule.

I le eseesega, o le "le" insulin-dependent "o le maʻisuka ua manatu o se faʻamaʻi o le matua matutua. E ui lava i lea, i le tele o tausaga talu ai, o loʻo i ai le tulaga o le "toe taui" - i le saofaga tonu i le faateleina o mataupu o le gasegase i tupulaga.

O le maʻisuka i le lalolagi atoa o loʻo faʻateleina pea i tausaga taʻitasi. O lenei suʻesuʻega ua faia mo tagata e maualuga le maualuga o kulukose o le toto.

I le i ai o se faʻaagaga o le malosi, e le maua e le tino o le tagata maʻi ni meaʻai, e pagatia le gaselase. O ia tagata e le mafaamatalaina e le mafai ona taitaia se olaga masani.

E pei ona e iloa, e lua ituaiga o faʻamaʻi: faʻapefea ona iloa le ituaiga muamua mai le lua?

Urinalysis mo suka ma tino ketone

E masani lava, o le urine e aofia ai le suka poʻo tino ketone. Glucose i le urini e naʻo le taimi e maualuga ai le maualuga o le toto i le 8-9 mmol / l. O lenei faʻatonuga e mafua ai fatugaʻo e pasi ai mole kulūkose e ala i lona faamama, ma latou aliali mai i le urine.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le faʻafefe ma le faʻafefe o le suka i siama o le tino ua faʻalavelaveina. E tele le kulukose i totonu o le toto, ae o siama e le lava le malosi, ma, ina ia aua le oti, latou te amata ona talepe gaʻo i ni aofaiga tetele. O se taunuuga o lenei faagasologa, o se fuainumera tele o fualaau oona e maua mai - tino o le ketone, lea e faʻamalosi e gaʻo.

Glucose toleni test

O lenei suʻega e faia e iloagofie ai vailaʻau mai le maʻisuka. I luga o se manava gaogao, a uma ona fuafuaina le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tatau ona inu le 75 g o le kulukose i se ipu vai manino. Ona fua lea o le maualuga o le suka i le toto pe a uma le 2 itula.

O le kulūkose i le vaega muamua o le toto (ave i luga o se manava gaogao) e faʻatatau i le masani - 3.3-5.5 mmol / l. O le toto o le suka i le vaega lona lua o le toto (i le mavae ai o le 2 itula) e itiiti ifo nai lo le 7.8 mmol / L o se mea masani, 7.8 - 11.0 mmol / L o le solia lea o le faapalepale i gaʻo (prediabetes), e sili atu i le 11.0 mmol / L - suka maʻisuka

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i le amataga o le faʻamaʻi

Mafaufau i le auala e fuafua ai le maʻisuka i le fale, e tatau ona e malamalama pe aisea e taua ai lenei mea. O le maʻi suka e masani lava o se faʻamaʻi matautia lava.

O lona pepelo o loʻo taʻoto i le mea moni e faʻapea, o faʻamaoniga e le oʻo mai seʻia oʻo i le sili atu ona ogaoga o fomaʻi. E masani lava, o faʻaaliga o le faʻaitiʻetiʻo o faiga ia o faʻamaʻi faʻamaʻi.

E mafai ona avea o se paʻu, fatuga o le fatu, gangrene poo le coma, mafua ona o le le lelei o le toto i le mafaufau.

E le gata i lea, e tatau i matua talavou ona iloa le auala e iloa ai le maʻisuka i se taimi vave. A maeʻa, o lenei faʻamaʻi e mafai ona aafia ai se tagata i soo se matua, ma o le tele lava o taimi nai lo le leai, o lona amataina e faigata ona iloa tonu i tamaiti.

Faailoga masani

O le mea moni, o le auala aupito sili ona faigofie e fuafua ai le maʻi o le siakiina o suka i totonu o le fale suesue lata mai. Ae e le o taimi uma e manaʻomia ma, o se taunuuga, manaʻoga.

O le mea lea, o loʻo i ai le tele o faʻailoga i le auala e iloa ai le maʻisuka i le amataga o lona atinaʻe:

  1. O le mucous membrane o le gutu e faʻavaivai uma lava.
  2. E mafai ona iloa le maʻisuka i le tele o vai inu. Afai e sili atu i le 3 lita i le aso, ma le fia inu e leʻi mou atu, o lona uiga o se tagata e maualuga le suka i le toto.
  3. O le maʻi suka e faʻatasi ma le faʻasolosolo faifai pea. Ma i soo se taimi o le aso.
  4. O le paʻu o le tagata e foliga manaia, matagogo, ufiufi i microcracks ma fua. Tue le paʻu i luga o lima ma vae. E le o se mea masani i genetics.
  5. O le maʻisuka e aunoa ma se auiliiliga e faʻaalia e ala i le fiaʻai tele. O le lagona o le fiaai i se tagata maʻi e toetoe lava a le alu ese.
  6. Afai o ou maso ma le vaivai e vave ona vave ona leai se mafuaaga, o le tasi lenei o faailoga o le maualuga maualuga.
  7. O le maʻisuka o loʻo iai se faʻalavelave popole tele. Latou te matua ita lava, ma e masani lava e leai se mafuaʻaga mo na amioga.
  8. O faʻamaʻi o le maʻi e aafia ai le vaʻai. E matua vevesi lava, o le "ata" ua faanenefu.
  9. I luga o lima ma vae, o le a amata ona pauu lauulu. Ae o foliga, ua faʻaleleia lo latou alualu i luma.
  10. O nisi taimi o faʻamaoniga o togafitiga e talitutusa lava ma faailoga o le amataina o le pipili.

O nei faailoga uma o uiga ia o se faamai o le muamua ma le lona lua. Ae e tofu i latou ma ona lava faʻaaliga iloga. Afai e te gauai atu ia i latou, e mafai ona e faaiʻu pe o le a le ituaiga o faamaʻi e atiina ae i totonu o le tino o le tagata.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

E faʻapefea ona fuafua le maʻisuka ituaiga 1? E tatau foi ona e faʻalogo ma le faʻaeteete i ou lagona pe mataʻituina amioga ma tulaga o se isi tagata. Aemaise le pepe.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi e faʻaalia i suiga faafuasei i le kulūkose. O le mea lea, e tusa ai ma lea, mafua ai uiga iloga. O le faʻaaliga autu o se eseesega tele o le leai o se malamalama. A maeʻa le mataupu muamua, e tatau ona e faia se suega o le maʻisuka.

O le isi vaega o lenei togafitiga o le mamafa o le mamafa o le mamafa. E le gata i lea, o le faʻamalosia ma le faʻateleina o le taumafa e le suia ai le tulaga i soo se auala - o le tagata gasegase o loʻo faʻaauau pea lona mamafa. O le paʻu o le mamafa e taʻitaʻia ai le vaivai, vaivaiga ma le vaivai.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona oʻo atu ai i le leai o se mea - o se tulaga oti ma le paʻu mamafa. O lenei tulaga e masani ona matauina i tamaiti ma tupulaga talavou. I tagata gasegase e sili atu ma le 40 tausaga, o lenei faʻaaliga e masani lava e le. Ma afai ei ai, e le o se faʻaaliga.

Talu ai o le togafitiga mo ituaiga eseese o faʻamaʻi e eseese tele, e taua tele le fuafuaina po o le a le ituaiga o togafitiga e faʻaleleia e se tagata.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 2? E le gata i lea, e ala i le matauina o le tulaga o se tagata ma le i ai o uiga iloga. E ui i le mea moni e faapea o lenei ituaiga maʻi ua taʻua o se maʻi e le "vaaia," e mafai ona fuafuaina.

Muamua lava, mamafa tele. O le mea moni, e masani lava ona le mafai ona iloa pe o le a, i lenei tulaga, o le mafuaaga ma o le a le taunuuga. I se isi faaupuga, o le maualuga o le suka e mafai ona mafua mai i le tele o meaʻai po o le gaʻo mafua mai i suka.

O le maʻi suka, lona faʻamatalaga, e masani lava ona tupu i le taimi o suʻesuʻega o faʻamaʻi faʻamaʻi. A uma, o le mea autu o le faʻamaʻi o le vevela ma le mumu o le paʻu i le paʻu ma luga o lima.

O le mea moni, o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e aunoa ma ni faailoga. I le taimi lava e tasi, ia faʻavave lemu le tino mai totonu. E ono iloa e le tagata gasegase o loʻo maʻi o ia i le taimi atofaina ma se fomai tipitipi, nephrologist poʻo le optometrist.O lona uiga, latou te aumaia o ia i le fomaʻi, o mea na tutupu e faasaga i tua o le maʻisuka - o le toilalo, gangrene, tauaso.

Faailoga o le faʻamaʻi i tamaiti

Afai o se tagata matua, toetoe lava a masani ona iloa pe faapefea ona tofotofoina mo le maʻisuka, ona o tamaiti laiti o mea uma e sili atu ona faigata. Muamua, o le tele lava o latou mafatia i le maʻisuka ituaiga 1.

Ma e pei ona e iloa, o lenei faʻamaʻi e vave ona tupu. O nisi taimi 2-3 vaiaso e lava mo le tulaga e liliu mai le masani ai i le faitioga.

O le mea lea, e manaʻomia lou mafaufau manino i le auala e iloa ai le faʻamaʻi i le pepe, ma pe faʻapefea foi, i le taimi e tasi, ona avea ma faailoga.

Faʻailoga faʻapitoa

I le auala, o le toetoe lava atoa le atoa o lisi o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka ituaiga 1. E le gata i lea, e masani lava ona matauina le tiga o le ulu ma tiga o le maso, o maʻi o le gaioiga, i tamaitai e ala i le solia o le vaitaimi o le taamilosaga ma le ono tulai mai o ni faafitauli, ma i alii - faaleagaina o erectile, e oo i le le atoatoa o feusuaiga.

I le ituaiga muamua, o le faamaʻi e amata faʻafuaseʻi ma vave, ma atiina ae i totonu o le 5-6 vaiaso, ma o nisi taimi muamua. O tagata maʻi e i ai se faʻavae masani pe faʻapitoa.

Ona o le vavao o faailoga, o faailoga autu o le faamai o suesuega suesue a le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o le urine ma le toto.

I le ituaiga lona lua:

  • E leai se acetone i le faʻavave,
  • O le pancreas o loʻo i totonu o tapulaa masani,
  • O le faʻaogaina o fomaʻi faʻamaʻi ma paʻu o le paʻepaʻe paʻepaʻe ua faʻateʻaina.

E lua ituaiga o maʻisuka - ituaiga 1 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2. E i ai le tele o eseesega i le va o nei ituaiga o maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, e eseese a latou faʻapogai, o latou uiga, uiga, latou te togafitia eseese, e eseese o latou tausaga.

O le auala pito sili ona faigofie e iloa ai le eseesega, faʻapea foʻi ma mea tutusa i le va oi latou, o le faʻatusatusaina lea o vaega eseese o nei faʻamaʻi.

Laulau 1. Fautuaina le taulasea o toto toto mo le maʻisuka 1 ma le 2

O le tele o tagata soifua maloloina ei ai le maualuga o le kulukose o le toto e tusa ma le 4.0 mmol / L poo le 72 mg / dl.

Faʻataʻatia le maualuga o le kulūkose o le toto

Suauu toto ae le i ai

Suauu toto 2 itula pe a uma se taumafataga

Tagata e leai se maʻisuka

itiiti ifo i le 7.8 mmol / l

Tusa 2 Tomaʻi maʻi

itiiti ifo i le 8.5 mmol / l

Tusa 1 Tomaʻi maʻi

Tamaiti e iai le maʻisuka ituaiga 1

itiiti ifo i le 10 mmol / l

Le faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka ituaiga 2

O ituaiga eseese o le faamai ua i ai sina eseesega o faailoga. Tusa 1 poʻo le 2 maʻisuka - faʻapefea ona fuafua e ala i faailo?

Mo nei ituaiga o maʻisuka, o loʻo i ai faʻailoga masani:

  • o le fia inu ma le fiaai,
  • faʻaoga faifaipea,
  • suamalie ma vego paʻu
  • vaivai,
  • taoto, vili,
  • afaina ma tingling i vae,
  • telegese faʻamalolo o manua, tataʻa,
  • faʻaleagaina.

Ae o loʻo i ai foi eseesega o faʻamaoniga.

Faʻamatalaga o le maʻisuka e aofia ai faʻafitauli faigata. E tutusa uma lava mo ituaiga uma e lua: toto maualuga, hypoglycemia, neuropathy, faamaʻi fatuga, fatu fatuga ma stroke, vae o le maʻisuka, vaevaeina o vae, maʻi o le maʻisuka.

Tolu faailoga muamua o le maʻisuka (vitio)

O le isi auala e iloagofie ai faailoga muamua o le maʻisuka o le matauina lea o faailoga o le matua vaivai ma le vaivai ma le faʻavalea o le vaʻai. O nei faailoga e lua e masani ona taʻu mai ai o loʻo mafatia se tagata mai le maʻisuka.

O faailoga muamua o le maʻisuka e mafai ona eseese mai le agamalu i le ogaoga, ma o lo latou malosi e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i nisi o mea. I le faʻaopoopoga, e leai ni maʻisuka e lua o loʻo faʻaalia tutusa lava faailoga o le maʻisuka.

1) lagona o le le lava: I le i ai o le tele o le mafatiaga faaletino poo le mafaufau ua maua e le maʻisuka maʻi, o le aofaʻi atoa o le inisalini i le toto e amata ona paʻu, lea e mafua ai ona leai se malosi, o le mafuaʻaga lea e lagona ai le vaivai tele o le maʻisuka i le aso.

2) fiaai i le maʻisuka: A oʻo ina amata le maʻi, o le a amata ona pa'ū le faʻaʻau o le inisalini, lea e maua ai e le tagata maʻi le fiaai tele, ma amata ona 'ai e sili atu nai lo mea masani.

3) galala i le maʻisuka: Talu ai ona o le leai o le tele o le malosi, o le tino e manaʻomia ai le tele o vai e faʻafefe ai le fiainu. O nisi ia o tali sili ona faigofie i le fesili i le auala e iloa ai faailoga o le maʻisuka.

4) Faʻataʻitaʻiga sili ona mamafa: O le faailoga autu lenei o le amataga o le maʻisuka. E amata ona faʻamalosi faʻamalosi i le sili atu nai lo tupe masani ona o le faaopoopoina o toto i gaʻo, aʻo amata ona tulaʻi toto kulukose.

5) O le maʻisuka e faʻavavevave: Faatasi ai ma le faateleina o le toto suka, ua i ai se aafiaga i luga o neura o le faiʻai, lea e afua ai le le fiafia o tagata mamaʻi maua i le maʻisuka.

6) Faʻaaliga vaivai: Afai o loʻo e mafaufau i le auala e iloa ai le maʻisuka, faʻalogo i le faʻaaliga - o le maualuga o le suka i totonu o le toto ei ai se lamatiaga i le tioata, pe a le amanaiaina le leaga o le maʻisuka, e mafai ona taitai atu ai i le tauaso.

7) Faʻalogoina o loʻo Paʻu i le Maʻisuka: Ona o suiga i totonu o le maualuga o le toto suka, o se faatosinaga tele i le tulaga o le mafaufau o le maʻi. Maʻisuka i taimi uma ma mo le leai o se mafuaʻaga e amata ona lagona le atuatuvale. E matua le lelei lava o ia ma e fefe i taimi uma o le a le manuia i vaega uma o le olaga.

O a ni mea taua e faʻaalia ai le maʻisuka? Aoao pe faʻapefea ona iloa le maʻisuka ao le i mafua ai le leaga o le tino, mai le vitio.

E i ai le tele o aʻafiaga faafomaʻi o le maualuga maualuga o le toto suka. Ole taunuʻuga pito sili ona ogaoga o le faʻanoanoa o fatuga, faafitauli o le vaʻai (tauaso), faʻaleagaina o le neurology, ma le faateleina o le aʻafiaga o le maʻi cardiovascular (e aofia ai le fatu fatu ma le taʻavale).

O nisi o faʻaʻailoga ma le lapataiga o aʻafiaga e taatele i ituaiga uma o le maʻisuka. E mafai ona latou vaaia i le laulau i lalo, e aofia ai le: galala tele, vave vave, faʻavavevave le mamafa o le paʻu, matelaina tele, vaivaiga, vaivai, tulaga tiga ma le le fiafia.

Laulau 3. Iloiloga faʻatusatusa o faailoga, faʻamaoniga ma faʻafitauli o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

Paʻu mamafa mamafa.

O se lagona faifai pea o le fiaai tele.

Lagonaina o le vaivai tele ma le vaivai.

Naua, vili, le faʻaleagaina.

Paʻu mamafa mamafa.

O se lagona faifai pea o le fiaai tele.

Lagonaina o le vaivai tele ma le vaivai.

Naua, vili, le faʻaleagaina.

Fog i luma o mata.

Telefoni faʻamalosi.

Laveʻa le faʻamalosiina o maʻi mama ma gaʻo.

Tingling i tamatamai lima po o le paʻu i vae.

Le faʻaalia o le tino maʻi

O le tele lava o le masani poʻo le vevela.

Le mafiafia pe foliga manino.

Faʻatupulaia vave (vaiaso) - O se tulaga ogaoga ma le ketoacidosis e masani ona i ai.

O le maʻisuka ituaiga 2 e amata lemu (i luga o tausaga), e masani ona tupu vave.

O le maʻi suka poʻo le ketoacidosis (mai le toto maualuga).

Toto maualuga (maualuga maualuga).

Hypoglycemia (maualalo le toto toto).

Tauaso, mata mata.

Faaleleia o pito i lalo.

O le maʻi suka poʻo le ketoacidosis (mai le toto maualuga).

Toto maualuga (maualuga maualuga).

Hypoglycemia (maualalo le toto toto).

Tauaso, mata mata.

Faaleleia o pito i lalo.

E ese se isi mea e fuafua ai pe maua le maʻisuka

Iloiloina ole taimi ma le numera o le urini e tuuina atu e se tagata i aso taitasi o se isi auala e iloa ai le maʻisuka i totonu o se tamaititi ma se tagata matua - afai e faifai pea le sogasoga ma sili atu ona mamafa, e mafai ona faailoa mai ai le i ai o faailoga o le maʻisuka.

Le iloa o le maʻisuka e tatau ona faʻalogo i le tele o ona uiga iloga. Ae o le malosi o le faaaliga e faalagolago i mea eseese (maʻi faʻamaʻi, tausaga, tikeri o le maʻisuka), lea e taua foi le mafaufau.

Afai ei ai le maʻisuka, faʻapefea ona fuafua i le fale? O le mea muamua e tatau ona e gauai i le taimi ma numera o urination. Afai e mataʻituina le faanatinati masani, ma o le vevela ua faʻateleina i ni aofaiga tetele, ona maualuga ai lea o le hyperglycemia.

Afai ei ai se suiga i le mamafa, e aunoa ma se taumafaiga i lau vaega, ona tupu tele ai lea o avanoa e maua ai se faʻamaʻi. O faafitauli o le maʻisuka atonu e mafua mai ona o le maualuga o le kulukose o le toto.

O le isi faʻamaoniga e iloa ai le i ai o le maʻisuka o le faʻamalolo umi o manua ma e oʻo lava i nai mea laiti. E le gata i lea, o gasegase e mafai ona atiaʻe faʻamaʻi pipisi.

I le maʻisuka, i le avea ai o se tulafono, e lagona e le tagata maʻi le vaivai ma vaivai. E masani lava ona leaga lana vaai.

Ae ui i lea, o nei uiga uma e mafai ona tupu i se foliga laititi pe matuia. E le gata i lea, o maʻisuka taʻitasi e iai ona lava faʻamaumauga e tasi.

O le uluaʻi faailoga o le maʻisuka o le galala malosi. E foliga mai e le tusa ai ma le talaaga o le le lava o le malosi pe a taumafai le tino ia lava le susu.

I le faaopoopo atu i le iloa o le maʻisuka lava, e toatele e fiafia i le fesili, o le a le ituaiga e mafai ona i ai? O lea, i le tulaga muamua (o le insulin-dependent) o le faamai, o le tele o faailoga o loo lisiina i luga o loo i ai.

O le eseesega ua na o le tikeri o le faʻaalia o faailoga. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, o loo i ai i luga o le toto toto le taofiofi.

I alii ma tamaitai, o le faʻasolosolo lava o le faʻamaʻi, lea e mafua ai ona le malamalama le mafaufau ma e mafai ona muta i se paga. E le gata i lea, o se faʻaaliga iloga o le togafitiga o le vave faʻaitiitia o le mamafa (e oo i le 15 kilokalama i le 2 masina). I le taimi lava e tasi, o le malosi ole gasegase o le a faʻaitiitia, e masani ona ia moe ma lagona le vaivai.

Fua o le suka i le toto i se glucometer

O le suega o le maʻisuka sili ona faigofie ma sili ona saʻo o le suʻega o le toto. O mita o le suka i le toto e i totonu o le tau mai le 500 i le 3000 rubles.

O mita o le suka i le toto e masani ona faʻapipiʻiina i se numera laʻitiiti o suʻega, faʻapea foʻi ma se mea e tui ai. E taua lou fufuluina muamua o ou lima aʻo leʻi suʻeina lou suka toto e faʻaumatia ai soʻo se suka e ono suia ai lau faitauga.

E masani ona anapogi le toto toto i le va o le 70-130 mg / dl. Afai o le suʻega e faia i totonu o le lua itula i le maeʻa ai o se taumafataga, ona tatau lea ona maualalo ifo i le 180 mg / dl.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i faʻamaʻi suʻega

O se auala e sili atu ona osofaia mo le suʻega o le suka toto o le urine glucose test strips. O fua mo le fuafuaina o le maʻisuka o le a tau e tusa ma le 500 rubles.

O nei fasipepa e tatau ona faʻaaogaina e iloa ai o loʻo iai le suka maualuga. O fasipepa e le iloa ai le suka o le toto i lalo ifo o le 180 mg / dl, ma o latou taunuuga e faigofie tele ona faʻamatalaina.

Afai e aliali mai le glucose i luga o se faʻamaʻi o le urine, e taua le siakiina o lou suka toto ma se masini saʻo.

Auala e iloa ai le maʻisuka i le pusa A1C

O le isi auala mo le fuafuaina o le maʻisuka i le fale o le A1C kit. O nei suʻega o suʻega mo le hemoglobin A1C ma avatu ai le toto toto e tolu masina. O le A1C masani e tatau ona i totonu o le 6 pasene. A e faʻatau se A1C kit kit, ia mautinoa e ofoina atu i totonu ole lima minute.

Afai o oe o se sui o se aiga o loʻo i ai oe poʻo oe maua i le maʻisuka, ona e sili atu lea i le lamatiaga mo le atiaeina o faailoga o le maʻisuka. O le mea lea, afai o lau talaʻaga o aiga e faʻaalia ai se tasi o le maʻisuka, ona tatau lea ona latou saunia mo le mea moni e mafai foi ona aafia i latou i lenei maʻi, lea e te iloa muamua ai le auala e iloa ai le maʻisuka e oʻo lava i le fale.

O lenei ituaiga o maʻisuka e faʻaalia i ni faʻafitauli iloga ma se faʻaaliga manino o le maʻi. Faatasi ai ma lenei togafitiga, o le fesuiaʻiga o fesuiaiga i le suka e tupu mai, mai le maualuga tele i le maualuga, matautia i tagata.I le maʻisuka ituaiga 1, faʻafuaseʻi ona tupu le mamafa o le mamafa, i masina muamua e ono oʻo i le 15 kilokalama.

Faʻatasi ai ma se paʻu mamafa mamafa, vaivaiga, moe, ma se faʻaitiitia iloga o le gaioiga faigaluega o loʻo matauina foi. O le manaoga i le taimi lava e tasi e tumau i se tulaga maualuga. E le gata i lea, o le anorexia e mafai ona atiaʻe, lea eo mai faatasi ma le manogi mai le ooto, vomiting, faʻalavelave faifai pea, tiga poʻo le tiga tiga o le manava.

O ia togafitiga o le endocrin e faʻaalia e ala i le masani ona fai ma le lagona fiainu. O le mafuaʻaga e alu ai i le fomaʻi e tatau ona faʻamalosi i le vaʻai vavalalata ma i luga o le paʻu o vae. Ae o nei faʻaaliga e le mafai ona aliali mai, ona tupu ai lea o le maʻi e aunoa ma ni faʻamaoniga i ni nai tausaga.

Seiloga o faʻafitauli e alu tagata i fomaʻi. E mafai e le fomaʻi ona iloa le retinopathy, faʻasalaga, e mafai e le fomai tipitipi ona faʻamaonia se vae o le maʻisuka, e mafai ona iloa e le dermatologist siama maʻi e leai se faʻamalolo.

O se fatu faʻafuaseʻi o le fatu poʻo le stroke atonu foi e taʻu mai ai le hyperglycemia. Pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga, i le i ai o se mea e sili ona leaga, e tatau ona vave tuʻuina atu le toto i le kulūkose ma asiasi i le endocrinologist.

Faitau atili e uiga i uiga o le maʻisuka ituaiga 2 - faitau i inei.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, toetoe lava o foliga uma o foliga vaaia. O le mea lea, o foliga o le maʻisuka e matua ese lava. Latou te aofia ai:

  • le aʻafiaga o "mata lapopoa." I le amataga o le togafitiga o le inisalini, faatasi ai ma le toso malosi i le maualuga o le glycemia i nisi o gasegase, o le a avea le mata ma vaaiga mamao.
  • o le foliga mai o le le faia o le laumata i luga, le atinaʻe o strabismus, faalua vaaiga, o se faaitiitia i le tele o le faagaioiga o mata.
  • fesuiaiga o le mata o mata (faʻapitoa i masini faʻapitoa).
  • tatala-angle glaucoma ma le maualuga o le toto.
  • faʻapupulaina o tioata o mata (cataract).

O le maʻisuka ituaiga 2 e aafia ai tagata i le matutua, aemaise i latou o loʻo mamafa tele. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e ese mai le muamua i totonu o lea e atiina ae e oʻo lava i le talaaga o le gaosiga o le inisalini. Ae o le hormoni e leai se aoga, ona o le tino o le tino ua le toe maua ai le latou lagona.

O le fomaʻi mo le maʻisuka ma le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e sili atu ona lelei, talu ai latou te le o faalagolago i tui masani o le inisalini ma e mafai ona faʻaumatia faʻamalologa ma le taufaʻamataʻu o faʻafitauli e ala i le fetuunaiga oa latou meaʻai ma faamalositino. Afai e tatau ai, o fualaau e mafai ona faatonuina e faaosofia ai le pancreas ma faaitiitia le tetee atu o sela i le inisalini.

E faʻapefea ona filifilia le maʻisuka ituaiga 2 e ala i faailoga? Mo se vaitaimi uumi, atonu e le lelei le faʻaalia pe le atoa, e toatele tagata latou te le masalomia o latou siama.

O le faailoga pito i fafo o le hyperglycemia (maualuga maualuga o le toto) o le sasaina o pito ma tino. Mo lenei mafuaʻaga, e masani lava ona iloa e se tagata lona faʻamautinoaga i se taimi atofaina ma se tagata suʻesuʻe.

O se faʻamaoniga o le faʻamaʻi o le solia foi lea o le faʻafouina o le tino.

E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2 e oʻo atu ai i le retinopathy, o se faʻaletonu vaaia.

Talu ai ona o le maʻi e le o aliali mai i le taimi muamua, o loʻo maʻi o ia, o le a maua e le tagata i le tele o mataupu le suʻega o le toto, pe a maeʻa le fatu fatu poʻo le stroke, i le taimi o le fomai tipitipi mo faafitauli i ona vae ("maʻi suka).

A oʻo mai se tasi o faʻasologa o faʻamaoniga, e tatau ona e fetuunai le meaai i se taimi vave e mafai ai. I le vaiaso, o le faʻaleleia o le a faʻaalia.

E faʻapefea ona fuafua pe o le a le ituaiga maʻisuka o loʻo i ai i se tagata? Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia suʻesuʻega suʻesuʻe. Muamua, e taulaʻi atu le fomaʻi i le matua ma le tino o le tagata maʻi, saili mea o loʻo i ai.

Ona auina atu loa lea o le tagata maʻi mo suʻega a le fale suesue:

  1. Se suʻega toto mo le kulukose. Tuʻuina i luga o se manava gaogao. O le toto e toso mai se tamatamailima po o se vein.
  2. Glucose toleni test. O le toto e ave i luga o se manava gaogao. A maeʻa le itula, e tuʻuina atu i le tagata maʻi se vaifofo lelei e inu ai ma toe ave le toto. Ole suʻe toto e sosoo ai e ave ile 2 itula ma faʻatusatusa taunuuga.
  3. Faailoga o le hemoglobin glycated. Ole suʻega faʻamaonia lea e mafai ai e oe ona iloilo le maualuga ole suka mo le 3 masina.
  4. Iloiloga o le mimilo mo le suka ma tino ketone. O le i ai o le ketone i le urine e taʻu mai ai e le ulu le kulukose i le tino ma e le fafagaina i latou.

E le i ai ni suʻega mo le fuafuaina o le maʻisuka i le fale. I le faʻaaogaina o le mita o le kulukose o le toto, e mafai ona e iloa le aofaʻi o le kulukose o le toto, ae e le lava lea e fai ai se siama.

E na o se suʻega suʻega e mafai ona faʻamaonia lelei le i ai o le maʻisuka ma fuafua le ituaiga o togafitiga

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka - o le fuafuaina o le i ai o togafitiga e le faigata tele. O taimi faʻamaʻi faʻamalositino e faʻateleina togafitiga ma aloese mai le atinaʻega o faʻafitauli.

O le maʻi suka (glycemia) o se faʻamaʻi tumau lea e siitia ai le maualuga o le suka toto. Afai e te aʻoaʻo e pulea ana faailoilo, ona liliu mai lea o le maʻisuka mai se faʻamaʻi i se ituaiga soifuaga faapitoa. Ona mafai ai lea ona aloese mai faafitauli faʻafefe. O au taga o le a faʻalagolago i le ituaiga o glycemia o loʻo e mafatia ai.

E lua ituaiga o faʻamaʻi: ituaiga I - inisalini-faʻalagolago ma le ituaiga II - insulin-tutoatasi.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-faalagolago) i le tele o mataupu e le faigata. O le ata o le falemaʻi, ua naʻo luga o se suʻesuʻega o le maʻi, ua mafai ai ona matou talanoa e uiga i le i ai o le fomaʻi. I le tele o tulaga, o suʻega falesuesue naʻo le faʻamalosia o le uluai suʻesuʻega.

Glucose i totonu o se tino ola maloloina.

Faʻailogaina o taunuuga mai le le mafaia o le pancreas e maua ai le inisalini i le tele o aofaiga. O faʻamaoniga masani o le faʻamaʻi o le mamafa o le mamafa, ma, i le taimi lava e tasi, faʻalauteleina le fiaʻai, fia inu pea, faʻalavelave faifaipea ma le mamafa, vaivaiga, ma le faʻalavelave moe.

O tagata mamaʻi ei ai le lanu paʻu paʻu, o se uiga o le malulu ma faʻamaʻi pipisi. Pustular rashes i luga o le paʻu e masani lava ona aliali mai, o manua e malolo le lelei.

E leai se sili atu i le 10-20% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O isi uma e iai le maʻisuka ituaiga 2. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le tino e iloa ai, o le amataina o le faʻamaʻi e maamaʻa, ma o le tele o meaʻai e masani lava ona toesea. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e sili atu ona tele tagata le mautonu i le vaeluaina ma le matutua. O latou tulaga e le o se mea sili ona leaga.

Mo le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o loʻo faʻaaogaina nisi suʻesuʻega toto:

  • i luga o se C-peptide e fuafua ai pe o le pancreas e maua ai lona lava inisalini,
  • i luga o autoantibodies i le pancreatic beta-sela ei ai antigens - e masani ona maua i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 maʻisuka,
  • i luga o ketone bodies i totonu o le toto,
  • suʻesuʻega faʻavae.
Ituaiga 1 maʻisukaItuaiga 2 maʻisuka
Tausaga o le amataga o le maʻi
e oʻo atu i le 30 tausagaina ua mavae le 40 tausaga
O le mamafa o le tino
faaletonususu i le 80-90%
Faʻamaʻi faʻamaʻi
Spicyfaifai malie
Vaʻaia o le faʻamaʻi
taumalulu-taumaluluo loʻo misi
Gaʻo maʻi
o loʻo i ai faʻatelegamausali
Ketoacidosis
maualuga le gafatia i le ketoacidosise masani lava e le atinaʻeina, e talafeagai i tulaga faʻalavelave - faʻalavelave, taotoga, ma isi.
Suʻe toto
suka maualuga maualuga, o tino o le ketone e sili atusuka maualuga le maualuga, o tino o le ketone e masani
Urinalysis
glucose ma acetoneglucose
Inisalini ma C-peptide i le toto
faaitiitiamasani, masani ona maualuga, faʻaititia i le maʻisuka faaumiumi ituaiga 2
Faʻafeiloaʻiga i 'au peletini beta
iloa i le 80-90% i vaiaso muamua o le maʻiua toesea
Immunogenetics
HLA DR3-B8, DR4-B15, C2-1, C4, A3, B3, Bfs, DR4, Dw4, DQw8leai se eseesega mai se faitau aofaʻi lelei

O lenei algorithm o loʻo tuʻuina atu i le tusi "Maʻisuka. Faailoga, togafitiga, puipuiga "i lalo o le faatonu o I.I.Dedova, M.V. Shestakova, M., 2011

I le maʻisuka ituaiga 2, ketoacidosis ma le maʻisuka e matua le lava lava. O le tagata gasegase e tali atu i fualaau o le maʻisuka, aʻo iai i le maʻisuka ituaiga 1 e leai se tali faapena.Faamolemole ia matau mai mai le amataga o le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 o le XXI senituri ua avea ma "matua". O le taimi lenei o lenei maʻi, e ui lava e seasea, e maua i talavou ma e oʻo lava i le taʻi 10 tausaga le matutua.

Fuafuaga o le C-peptide ma le inisalini

O nei faailo fesoasoani e iloa ai le ituaiga o suka suka maua e le tagata maʻi. E matua faʻaitiitia i le maʻisuka ituaiga 1, ma tumau i tulaga masani i le maʻisuka ituaiga 2.

O maʻisuka uma e tatau ona lesitalaina ma se fomaʻi ma le endocrinologist. Pe a ma le 2 taimi i le tausaga e tatau ona latou faia se suʻega atoa. E aofia ai le auiliiliga ma le suʻega a se fomaʻi mata, le neuropathologist, fomai tipitipi e faailoa mai vave faailoga o faʻafitauli o le maʻisuka.

O faʻaʻailoga o le maʻisuka o se faailo mai le tino o le gaioiga o le suka o le suka e faʻavaivaia. Ina ia faʻamaonia le i ai o le faʻamaʻi ma faʻamaonia lelei lona ituaiga, e tatau ona pasia se numera o suʻega ina ia iloa ai faʻafitauli poʻo le vavaeeseina o latou mea tutupu i le lumanaʻi.

Laasaga muamua i le masalomia o le maʻisuka o le fuaina lea o lou kulukose toto. O lenei faiga e mafai ona faia i le fale e faʻaaoga ai se glucometer. E masani lava, o le anapogi o le suka toto e tatau ona iai i le lautele o le 3.5-5.0 mmol / L, ma a maeʻa ona 'ai - e le maualuga atu nai lo le 5.5 mmol / L.

O se ata sili atu ona auiliili o le tulaga o le tino e mafai ona maua e ala i suʻega suesue, lea e aofia ai mea nei.

Urinalysis mo tino o le ketone ma le suka

O le i ai o le suka i le urini e fuafuaina pe a oʻo i lona maualuga i le toto e oʻo i le 8 mmol / L poʻo le maualuga, o loʻo faʻaalia ai le le mafai ona gafatia fatugaʻo e faʻafetaui ai le filiga o le kulukose.

I le amataga o le maʻisuka, o le suʻega o le toto e mafai ona i totonu o tapulaa masani - o lona uiga ua faʻapipiʻi e le tino lona faʻaoga i totonu ma e mafai lava ona ia gafatia. Ae o lenei tauiviga o le a le umi, o le mea lea, afai ei ai se tagata i fafo atu o le faamaʻi, e tatau loa ona ia faia se suʻega, e aofia ai tagata tomai faapitoa (endocrinologist, ophthalmologist, cardiologist, fomai tipitipi vascular, neuropathologist), o ia, o se tulafono, faamaonia le siakiina.

Ole aofaiga ole auiliiliga ole auala e iloa ai le ituaiga o maʻisuka e mafai ai ona e faia oe lava ma fai ni auala e faʻaitiitia ai le suka toto i se taimi puupuu lava. E le gata i lea, o le faailoaina o le faʻamaʻi i se taimi vave e mafai ona puipuia ai le tupu mai o ni faʻafitauli matuia.

Ina ia saʻo le fuaina o le maualuga o le suka i le plasma o le toto, o le tele o suʻega suʻega e faia:

  1. Toto toto mo le suka.
  2. Urinalysis mo suka ma tino ketone.
  3. Glucose susceptibility test.
  4. Fuafuaga o le hemoglobin, insulin ma le C-peptide.

O le fea ituaiga e sili atu ona matautia?

E tusa lava po o le a le ituaiga, o le maʻisuka o se faʻamaʻi ogaoga, ma lamatia ai le ola. Aemaise lava, pe afai e le o mulimulitaia ia togafitiga talafeagai pe afai e le talafeagai le togafitiga, e mafai ona iai ni faafitauli ogaoga.

I le auala, i le faʻatinoga, e leai se eseesega i faʻafitauli i le va o ituaiga e lua o le maʻisuka: i itu uma e lua ei ai tulaga lamatia:

  1. O le maʻi suka (i le mea muamua e taʻua o le ketoacidotic coma, i le lona lua - hypersmolar),
  2. O se paʻu mataʻutia i le suka o le toto,
  3. Suiga faʻapitoa i le gaioiga o fatugaʻo,
  4. Toto toto toto
  5. O le faʻaitiitia o aʻafiaga a le tino, e mafua ai ona maua i taimi uma faʻamaʻi vailaʻau ma faʻamaʻi pipisi,
  6. Faʻaauau le faʻalelei o le vaaia o le tino, e oʻo lava i le atoa o lona toilalo.

E le gata i lea, o le lamatiaga o le atiaeina o faamaʻi cardiovascular ma le neuropathy foi e faateleina. Vailaʻau vevela e fesootaʻi ma le le lelei o le taʻavale e mafai ona aʻafia ai le soifua maloloina o pito i lalo, i tulaga ogaoga e oʻo atu ai i le manaʻoga mo le faʻanofo. E tatau foi ona mataʻituina le tulaga o le mafaufau o ia ituaiga o gasegase, aloese mai tulaga atuatuvale, suiga masani i lagona.

I le faaopoopo atu i lenei mea, e na o le pau lava le mea e mafai ona matauina: faatasi ai ma le ituaiga insulin, e mafua mai i le pa'ū o le puipuiga, e masani lava ona mafua ai le iniseti o le muscle atrophy ma le pipisi.

Ae peitai, o le faʻatusatusaina uma o faʻafitauli o le maʻi, e mafai ona tatou maua se faaiuga le mautonu: o le leai o se isi mea i le inisalini faalagolago ma le maualuga o aʻafiaga o le toe faʻafoʻi ma faʻalavelave faʻapitoa ona faʻalogo le tagata maʻi o le ituaiga muamua, aemaise lava le mataʻituina o lona lava soifua maloloina ma le faʻaogaina o lona soifua i togafitiga ma puipuiga .

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e tatau ona togafitia vave, atoatoa ma lelei.

Muamua, e aofia ai le tele o vaega: o le meaai saʻo, o se olaga ola, pule toto ma le togafitiga.

Lalo o tulafono faavae mo le togafitia o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o le eseesega e tatau ona amanaia e faaleleia ai le soifua maloloina o le maʻi.

1 ituaiga2 ituaiga
FaʻaolainaE leai se fofo mo le maʻisuka. Faatasi ai ma le ituaiga muamua o faamai, o le togafitiga faifai pea o le inisalini e talafeagai. Talu ai nei, o loʻo suʻesuʻeina e saienitisi le faʻaaogaina o immunosuppressants, lea o le a maua ai le gastrin, faʻamalosia ai le gaosia o hormones e le pancreas.E leai se fofo atoatoa mo le maʻi. E na o le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ma le saʻo le faaaogaina o fualaau faasaina o le a faʻaleleia ai le maʻi o le maʻi ma faʻalautele le faʻamalologa.
TogafitigaInisalini togafitiga

· Vailaau (i se tulaga e le masani ai),

· Puleaina o le suka toto,

Le siakiina o le toto

· Puleaina o le cholesterol.

· Faʻaaloalo i se taumafataga faapitoa,

· Puleaina o le suka toto,

Le siakiina o le toto

· Puleaina o le cholesterol.

O le tulaga ese o meaʻai faapitoa o le faʻatapulaʻaina lea o le gasegase o le gasegase o gaʻo ma gaʻo faigofie.

Mai le taumafa e tatau ona e vavaeese mea e gaosi ai falaoa, paluga, laʻau suamalie ma vai suamalie, aano mumu.

Lalo o auala faʻaonapo nei o togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka o le uluaʻi ma le lua.

E mafai ona faʻaumatia le maʻisuka i le fale?

O se masini mo le fuafuaina o le kulukose o le toto ua taua o le glucometer. I le tele o tagata maʻi e maua i le maʻisuka, o loʻo avanoa.

O le toto e foaiina atu i se manava gaogao, e fai mai tagata atamamai e le faatagaina e inu vai. Atonu foi e talafeagai le faia o se suʻesuʻega ma se avega, mo lenei mea, pe a maeʻa se suʻesuʻega, ona 'ai lea o se tagata ma toe faia faʻamatalaga ile lua itula. Pe a pasia se suʻega toto, e iai tulafono patino e tatau ona mulimuli ai:

  • e tatau i se tagata ona 'ai e le itiiti ifo ma le sefulu itula ao leʻi faia le suʻesuʻega,
  • e tatau ona e taofi le inu o vailaau e mafai ona aafia ai lou kulukose toto,
  • e faasaina le ave o le eleʻele acids,
  • malosi faigata faaletino ma faalelagona atonu e aafia ai le taunuuga o le suʻesuʻega.

E faia foi se suʻega faʻamatalaga mo le suka. Ina ia faia lenei mea, ia aoina mai urina i aso taitasi: mai le taeao o le tasi aso seia oʻo i le taeao o le aso e sosoo ai.

O loʻo i ai ni suʻega faʻapitoa e suʻe ai le lanu e faʻalagolago i le maualuga o le suka i le urine. Afai e toesea le kulukose, ona le suia ai lea o le lanu, pe a liua lanumeamata, ona i ai lea.

E faʻatatau i le malosi o le pisia, ua fuafuaina ai le mea e maua ai le suka i le urine.

O se uiga o le maʻisuka e mafai ona maua i se tagata matua, tusa lava pe saogalemu tagata matutua poʻo tamaiti. Ae e le o se faaiuga, ae o se taimi e sili atu ona taulai atu i lou soifua maloloina.

E mafai ona togafitia le faʻamaʻi e le gata i le fesoasoani a vailaʻau, o le saʻo paleni taumafa e taua tele. Afai e te faʻaaogaina mea leaga, o le togafitiga e ono le manuia.

Mafaufau i tulafono faavae e uiga i meaai:

  • E tāua le tausia o le paleni o le malosi, o lona uiga, e tele naua kalori e te manaʻomia e faʻaumatia,
  • o le faʻaaogaina o proteins, gaʻo ma gaʻo gaʻo e tatau ona fetaui ma manaʻoga o lou tino,
  • 'ai faʻatasi, i ni vaega laiti.

Mulimuli i nei taʻiala:

  • pulea le taumafaina o le suamalie, falaoamata, sukalati ma le meli,
  • tele gaʻo ma meaʻai vevela ua faʻaseseina,
  • o le tui e tatau ona le gata o le suka mama, ae o lona i ai i siamu po o suti,
  • 'ava malosi e tatau ona tuʻuina i soo se taimi e mafai ai.

O le mea sili lava o le amata lea ona togafitia soʻo se ituaiga o maʻisuka i le amataga e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli. A oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga o le maʻi, e mafai ona e faia suʻega mo le kulūkose i le fale. I le i ai o le hyperglycemia, ua taʻuina atu ia faia i aso uma.

  1. Faaaogaina o se glucometer. Saʻiliʻiliga saʻo ma faigofie ile fale. O le masini e maeʻa ma se luasefulu suʻega suʻega ma se masini e tipi ai tamatamailima. E taua le muamua fufuluina le nofoaga o le a ave ai le toto mo le suʻega. O le glucose anapogi e masani lava ile 70-130 mg / dl, pe a uma ona taumafa i lalo o le 180 mg / dl.
  2. Urine test strips. O le i ai o le kulukose i le urine ua fuafuaina. O se suega lelei e manaʻomia ai se suʻega toto.
  3. Seti le A1C. E faʻatagaina oe e suʻe le suka i le fale, faʻapea foʻi ma le hemoglobin. O le suka e le sili atu ma le 6% e tusa ai ma le molimau o le masini, lea e faʻaalia ai le iuga pe a maeʻa le 5 minute.

O ia ituaiga auala e mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa faailoga muamua o le maʻi. Ae e le mafai foi ona latou mautinoa se ata atoatoa o togafitiga o le endocrine. E na o se fomaʻi ma suʻesuʻega i fale suesue o le a faʻaalia ai togafitiga ma pe o a ni mea e manaʻomia.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻapitoa lea e oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga e aunoa ma le togafitiga talafeagai ma le puipuia o faʻafitauli o le inisalini, e aofia ai le oti. E taua le faailoaina ma le puleaina i fesoasoani faafomaʻi i le taimi, mulimuli i togafitiga togafitiga uma ina ia tausia ai se tulaga maualuga o le olaga.

Togafitiga ma Puipuiga

O le tausisia o nei fautuaga o lona uiga o se mea tele i se tagata ua uma ona i ai le tagata e toatasi o le aiga o loʻo i ai se faʻafitauli. O se olaga le taua e afaina ai lou soifua maloloina, aemaise lava, e mafua ai le maʻisuka.

O le mea lea, o aso uma e te manaʻomia ai le soʻotaga, yoga, taalo i taʻaloga e sili ona e fiafia i ai, pe na o le savali.

E le mafai ona e gaoioi, leai se moe, aua o loʻo i ai le faʻaititia o puipuiga a le tino. E tatau ona manatua o le ituaiga muamua o le maʻisuka e sili atu le lamatia nai lo le lona lua, o lea o se soifua maloloina e mafai ona puipuia tagata mai se faʻamaʻi.

Ma o lea, o se tagata na te iloa le maʻisuka, o le a le mea e iloagofie ai le ituaiga muamua mai le lona lua, o mea taua o le faamaʻi, o se faatusatusaga i togafitiga o ituaiga e lua, e mafai ona taofia ai lona atinaʻe ia te ia lava, pe afai e maua, vave ona iloa le maʻi ma amata le togafitiga saʻo.

O le mea moni, o le maʻisuka e maua ai se lamatiaga tele i le tagata gasegase, ae i se tali vave, e mafai ona faʻaleleia lau soifua maloloina e ala i le faʻaitiitia o le kulukose i tulaga masani. O le a le eseesega i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka i le vitio i lenei tusiga?

Tuua Lau Faamatalaga