Hypercholesterolemia (maualuga cholesterol): mea tutupu, faʻaaliga, meaʻai ma togafitiga

O iLive uma e iloiloina e fomaʻi poto faapitoa e faʻamautinoaina le sili atu ona maualuga le saʻo ma talafeagai ma mea moni.

E iai a matou tulafono faʻavae mo le filifiliina o faʻamatalaga o faʻamatalaga ma e na o matou e faasino i nofoaga iloga, atinaʻe suʻesuʻega faʻaleaʻoaʻoga ma, pe a mafai, faʻamaonia suʻesuʻega faafomaʻi. Faamolemole ia matau o numera i puipui (,, etc.) o fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi ia i ia suʻesuʻega.

Afai e te manatu o se tasi oa tatou mea e le saʻo, ua le toe faʻaaogaina pe ua le mafai ona fesiligia, filifili ma lolomi Ctrl + Enter.

O le faʻalavelave faʻaleagaina o le a iloiloina i lenei tusiga e le o se faʻamaʻi, ae o se vavaeese mai le masani, o se vavaega matuia. O le Hypercholesterolemia i le amataga e foliga mai e sili ona matautia, mafaufau i le maualuga o le cholesterol plasma. Ae i le umi o le matauina o ia tulaga faatauaina, o le tulaga e na o le tulaga e sili atu ona leaga, e oo atu ai i maʻi matuia.

ICD-10 numera

E pei ona uma ona faʻamatalaina, o le malaise e fesiligia e le o se faʻamaʻi, ae naʻo se vavaevaʻa. Ae o le ogaoga o suiga na latou aafia ai e faʻamaonia e uiga i uiga matuia o fomai i lenei faafitauli. O le mea moni, o le hypercholesterolemia i le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi o loʻo i ai lana lava tulafono patino. E tusa ai ma le ICD 10 - hypercholesterolemia mama - o loʻo natiaina e pei o E78.0 ma o se mea i le vaega o maʻi e aʻafia ai le lipoprotein metabolism (sub-code is E78).

Mafuaaga o le Hypercholesterolemia

O se tasi o maʻi faʻapitoa e taʻua o hypercholesterolemia o se taufaʻailogaina o le atinaʻeina o le faʻaleagaina o toto toto o le tino circulatory system o le tino o le tagata. O ia fesuiaiga e aafia ai meaʻai o le loto ma isi totoga i totonu, capillaries o le faiʻai, pito i luga ma pito i lalo. O le faʻaleagaina o le mafaufau o se faʻalavelave o le atherosclerosis o le atinaʻeina o le atherosclerosis, o se faʻalavelave e mafai ona aafia ai soʻo se vaega o le tino o le tagata, e avea o se aʻafiaga mo le atiina ae o isi faʻamaʻi matautia.

O mafuaaga o le hypercholesterolemia e eseese, ma e eseese uiga.

  • E mafai e se tagata ona maua lenei suiga e ala ile tofi, ma le fanau mai. O le faʻapogai o le gafa ua suia e mafai ona tasi ma matua uma. O suiga le lelei i le gene e fesootaʻi ma le solia o le faamatalaga e nafa ma le gaosia o le cholesterol.
  • O le atinaʻeina o faʻalavelave e toetoe lava a le puipuia pe afai e faʻaleagaina e se tagata mea taumafa e aofia ai le tele o gaʻo manu.
    • O faʻaaliga faʻaalia o le faʻamaʻi e fesiligia e mafai ona matauina pe afai o le afiafi o le maʻi e 'ai le tele o meaʻai gaʻo.
    • O se faʻaaliga faifai pea e mafai ona mataʻituina pe a maualuga le gaʻo o mea e maua ai oloa o le masani lea mo meaai a le maʻi.
  • O le mafuaʻaga o le le lelei o le tino i le masani ai o le tino, e oʻo atu ai i le falemaʻi mafaufauina, o le faʻamaʻi lea:
    • O le Hypothyroidism o se tulaga lea e atiina ae i le talaaga o le leai o ni homoni i le thyroid gland, na maua mai ona o se taotoga poʻo se faʻafitauli faifaipea faifaipea.
    • O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e faʻaitiitia ai le gaosiga o le kulukose i totonu o fausaga faʻapitoa. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le 6 mmol / L i le maualuga o le 3.3-5.5 mmol / L.
    • Faʻalavelave faʻalavelave e afaina ai le ate. O lenei togafitiga e mafua mai i le faʻaitiitia o le tafe mai o le talo mai le ate o loʻo gaosia ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona avea ma faʻamaʻi gallstone.
  • O se umi faaumiumi o le inu o vailaau faapitoa e ono mafua ai se suiga faapena i le tino. O nei mea e aofia ai le immunosuppressants, fualaau oona, peta blockers, ma isi.
  • O mafuaʻaga faʻapitoa o le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa o mea ia e faʻasaʻo pe a iloiloina e tagata suʻesuʻe o latou olaga.
    • Faʻaaofiofia se olaga ola mama, faʻaalia i le gaioiga faaletino.
    • Meaai.
    • Faʻaaloalo i masaniga leaga: faʻaleagaina o le ava malosi, fualaau faasaina, taumafa o le nicotine.
  • Ole maualuga ole maualuga ole toto maualuga.
  • O aʻafiaga e le suia e aafia ai le atinaʻeina o lenei maʻi:
    • O le predisposition muamua o alii e sili atu nai lo le 45 tausaga.
    • E faʻaleagaina e se talafaʻasolopito o aiga pe afai o le aiga o loʻo maʻi e sili ona vavalalata aiga (i luma o le 55 tausaga) ua uma ona maua i le vave atherosclerosis.
  • O le tagata gasegase e iai se talaʻaga o le faʻaleagaina o le myocardial, o ona taunuuga o le taofia lea o le tafe o le toto i se vaega patino o le muso o le fatu, a maeʻa ai.
  • Le afaina o se natura o le natura, faʻaosoina auala e le faʻaaogaina e aafia ai se vaega o le faiʻai.

, , , , , , , , , ,

O afea e iloa ai le hypercholesterolemia?

I le tele o tulaga, e osofia ai le hypercholesterolemia:

  1. Maʻisuka
  2. Faʻi maʻi
  3. Hypothyroidism,
  4. Faʻaleagaina o le Nasrotic (NS),
  5. Le faʻaaogaina masani o nisi vailaau.

O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai:

  • Genetic (SG),
  • Faʻasaʻo maualuga,
  • O le mamafa, o le tele o taimi e mafua mai i meaʻai ma mea faʻaletonu o le tino,
  • Le lava faamalositino,
  • Le mautonu
  • O le le lelei o le tausami o meaai, le tele o taumafa e faateleina ai le cholesterol, e pei o falai falai i le paʻu,
  • O le faʻaaoga pea o le ava malosi, pe a le o le ava lava ia e taʻitaʻia ai le teuina o pusa, talu ai e le o iai ni lipids, ae o se "meaʻai," lea e manaʻomia ai.

I le tulaga o nisi o tulaga o loʻo taua i luga e fetaui lelei, e tatau ona e gauai faapitoa i lou soifua maloloina ma, pe afai e mafaia, ia faʻaitiitia faafitauli o iai.

Faailoga ma faailoga mai fafo

I le avea ai o se faailoilo faapitoa lea e maua i le faʻaaogaina o metotia o suʻesuʻega a le laboratory (lipidogram), o le hypercholesterolemia e faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, o lona uiga lautele, i le lautele, e le malamalama, ona e aofia ai lipoproteins maualuga ma le mamafa ma triglycerides. O le galuega o suʻesuʻega faʻatekinisi o le vaevaeina o le cholesterol atoa i vaega ma fuafua le aʻafiaga o lipoproteins maualalo ma maualalo i luga o puipui o vaʻa.

I nisi o mataupu (ogaoga), o le maʻi o loʻo i fafo atu faʻaaliga, e tusa ai ma le mea e mafai e se fomaʻi ona faia se faʻamaoniga saʻo. E i ai faailoilo patino e faʻaalia ai le hypercholesterolemia lua poʻo le hereditary:

  1. O se faʻailoga o le lipoid o loʻo avea ma faʻamaoniga o le maualuga maualuga pe afai ole 50 tausaga le matua,
  2. Xanthelasma o ni nodules palapala samasama i lalo ifo o le pito i luga o le epithelium eyelid, ae atonu o le a le vaaia e mata e leai se poto masani,
  3. Xanthomas o cholesterol nodules o loʻo i luga aʻe o tendon.

O le tele o le faailoga e aliali mai o se taunuuga o le alualu i luma o le faʻamaʻi, lea e maua malie ai se uiga ogaoga ma le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Xanthomas (agavale) ma xanthelasms (i le ogatotonu ma le taumatau) e mafai ona i ai tikeri eseese o le malosi ma le susulu o faʻaaliga. O faʻataʻitaʻiga faʻamaonia e le faʻaleagaina ua tuʻuina mai.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O le faʻamaoniga saʻo ma le faʻamaoni e mafai ona faia pe a uma le suʻesuʻega. lipid spectrum, lea e vaevaeina ai le cholesterol atoa i ni vaega (aoga ma leaga) faatasi ai ma le faʻatusatusaina o le aofaʻiga o le atherogenicity. Ma ina ia iloa le ituaiga o hypercholesterolemia, o nisi suesuega e mafai ona faatonuina:

  • O se iloiloga atoa o le komisi (i le amanaia o faitioga o loʻo i ai i le taimi nei), e tutusa lava le taua le iloa o le manatu o le tagata maʻi i le mafuaaga o le faʻaalia o faailoilo faapitoa (xanthomas, xanthelasms),
  • Faʻavaeina o le i ai o le maualuga maualuga (hypercholesterolemia) ma isi faafitauli tau le soifua maloloina e lei mafaufau muamua,
  • Asiasiga, lea e aofia ai le auscultation ma le fuaina o le toto,
  • O se faʻataʻitaʻiga masani o le toto ma le faʻamalosi e faʻaitiitia ai le mafai ona mumu,
  • O se suesuega loloto o le toto (biochimium) e fuafua ai le maualuga o le creatinine, sugar and uric acid,
  • O le lipid profile e amata ai le i ai o le hyperlipidemia (maualuga lipoproteins),
  • Suʻesuʻega faʻamaonia
  • O se suʻesuʻega faʻapitoa o le toto i tagata o le aiga e iloa ai se faaletonu o le tino.

O taunuʻuga talafeagai ma faʻafitauli

O le sili ona leaga o taunuuga o le hypercholesterolemia o le atherosclerosis - o le teuina o pusa cholesterol i luga o puipui o toto toto, lea, pe a faaputuputuina, e taitai atu ai i suiga o le tino i le puipui, o le a le toe aoga, lea e aafia ai le galuega atoa o le cardiovascular system. I le mea mulimuli, o atherosclerotic plate e mafua ai le vavalalata o le vaa ma lona faʻalavelave, lea e mafai ona mafua ai le osofaʻi o le fatu poʻo le faʻamaʻi.

O le natura masani o faʻafitauli ma nisi o taunuuga o le faʻamaʻi ua faʻamatalaina e ala i le le lelei o le faʻamalosi totoga, o se taunuuga o le atinaʻe o totoga poʻo toto toto e atiaʻe.

O le le atoatoa o le tino o le faʻalavelave aupito sili lea ona leaga, ma o lona natura faʻapitoa e faʻatonuina e le vaʻaia o le vaa. O le osofaʻi o le fatu ma le malepe o vaʻa laiti po o vaa tele o faʻaalia faʻaalia o taunuuga ma le supcholesterolemia faʻatasi o faʻamaʻi.

Afai o le suʻega toto e maua ai le maualuga o le cholesterol (toto cholesterol toto e itiiti ifo i le 5.2 mmol / l pe 200 mg / dl), e talafeagai le suʻesuʻeina o fusi o le lipid atoa. Ma afai o le maualuga o le cholesterol e maualuga ona o "mea e afaina" ai (vaega laiti ma maualalo le lipoproteins), o le ae toe mafaufau i lau ituaiga olaga, suia ai lou olaga masani i se soifua maloloina ma maloloina.

Faʻamatalaga o le maʻi. Mafuaaga o le faamai

Hypercholesterolemia - O nei mea o soliga o le lipid composition o le toto, lea eo faatasi ma le faateleina o le maualuga o le cholesterol i totonu. O se tulaga faapitoa mo le dyslipidemia, ma o le faateleina o le cholesterol toto ua na o se faailoga, ae le o se faamaʻi eseese. O le mea lea, e tatau i le fomaʻi ona mafaufau pe o le a le mea e mafua ai le hypercholesterolemia i tulaga taitasi, e ui lava e le o taimi uma e mafai ai, ma i le tele o tulaga, o le faateleina o le faateleina o le cholesterol toto e mafua mai i uiga masani o le olaga "sisifo".

Lipids - O mea ia e mafua mai i aʻafiaga o le natura, lea e mafua ona o mea faʻapitoa o la latou fausaga, e le mafai ona faʻaaogaina i le vai ma e mafai ona suauu i totonu ole solvent organic. Le sili ona taʻutaʻua (ae le o le pau na o le lipids) o gaʻo. O lipids e aofia ai le cholesterol, o lona esters, phospholipids, waxes ma nisi mea.

O le a le mea e maua ai le lipid metabolism?? O mea nei o le faʻaaogaina o le lipid mai meaʻai ma lo latou gaogao i le gastrointestinal tract, o le totoina o felauaiga, o lo latou ulufale atu i totonu o siama, o suiga uma o vailaʻau o nei vailaau, faapea foi ma a latou vailaau faʻamalosi e maua mai ai le faʻasalaga mai le tino. O nei faiga uma ua tuufaatasia i le atoaga e le manatu o "fesuiaiga", ma soʻo se soliga i soʻo se tasi o nei tulaga e tele, i le faasologa, lipid metabolism disorders, ma le cholesterol metabolism disorders o se tasi o fesuiaiga o ia ituaiga maʻi, ae atonu o le masani ona masani ai.

E lua mafuaʻaga autu o le hypercholesterolemia - o le le paleni o meaai ma le natura / mea e le masani ai. E le gata i lea, o nisi faʻamaʻi (faʻataʻitaʻiga, maʻi o le maʻisuka, hypothyroidism, glomerulonephritis) e faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le toto o le cholesterol toto. O le tagofia o fualaau oona (glucocorticoids, contraceptives hormonal, beta-blockers) e mafai foi ona taʻitaʻi atu i le hypercholesterolemia.

Ua faʻamautuina o le mea tonu lava ia o meaʻai e pei o le toʻatele o tagata i totonu o le faʻavae o le soʻotaga o le "Western lifestyle" i le selau tausaga talu ai, e mafua ai le faʻafitauli o le gaselase maualuga, aemaise lava i le faʻatasi ai ma le le faʻaaogaina ma le ulaula. Aemaise lava, o le taumafa maualuga lea o le kalori, o le maualuga o meaʻai gaʻo, oloa gaosi susu, oloa e leʻi maeʻa, oloa gaosi, margarine, pama pama, suamalie, mea faʻafiafiaga ma le leaga, o le faʻaitiitia o le taumafaina o fualaau faisua, fua, legumes, fatu fatu atoa.

Faailoga o le Hypercholesterolemia

O le faʻaʻoleʻole o le hypercholesterolemia o loʻo taoto i le mea moni e faʻapea, mo le tele o tausaga, e le faʻaalia i se mea, ma e mafai e se tagata ona lagona le atoatoa lelei o le soifua maloloina. O faʻasalaga e mafai ona iloa e suiga i vaega o meaola o le toto - o le tele lava o taimi e fuafuaina ai i latou e ala i ni faailoilo e pei o le cholesterol atoa, lipoprotein cholesterol, le maualuga o le lipoprotein cholesterol ma triglycerides.

O faʻamatalaga talafeagai o le hypercholesterolemia faʻamaonia e mafai ona taʻua:

  • atherosclerotic plate i totonu o vaa,
  • xanthelasma - lanu samasama e pupuʻu i luga o le paʻu o le laumata,

  • xanthomas - samasama poʻo moli moli o le lipids / cholesterol i le paʻu poʻo tendon, e masani ona masani ai Achilles, lea e mafua ai le faʻamafanafana o manoa,

  • o le pusa lipoid o le pene, lea e na o tagata ei lalo ifo o le 45 tausaga le matua e iloa ai le faʻamaʻiina ma o se fausaga papaʻe po o se taʻamilo i luga o le iris o mata.

TAULAʻI: o le leai o xanthomas ma xanthelasm e le o lona uiga e leai se maʻi, pe o le maualuga o le cholesterol e masani lava.

Le pathogenesis o le hypercholesterolemia

Mo auala e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogāina o le eletise, gaioiga, vailaʻau faʻasolosolo ma le cholesterol, o se fuainumera tele o kenera eseese e nafa. I le tulaga o le "gau" (mutation) o se gaʻo faapitoa, o se soliga e tupu i le sootaga tutusa o lenei "mea faʻamalosi vailaʻau".

Mo se faʻataʻitaʻiga, lipoproteins maualalo maualalo le faʻafefe o le toto cholesterol ma ona soʻo (esters) faʻatasi ai ma gaʻo eletise polyunsaturated (e aofia ai le omega-3) lauiloa i na sela e manaʻomia nei mea. Ina ia mafai ona maua le lipoproteins maualalo mai le toto faatasi ai ma vailaau o loʻo aofia ai i totonu, o faʻamalosi e faʻaalia ai "mailei" uiga ese - o latou faʻalogo i luga o latou luga. Afai o le nusipepa e fusifusia i se nofoaga patino i le pito o le lipoprotein particle e tusa ai ma le mataupu "loka-loka", ona puʻea lea o le siaki e le cell ma ulu atu i ai, ma o lipids o loo i totonu o le lipoprotein particle e faaaoga e le cell mo o latou lava manaoga.

I le tulaga pe a solia lenei fegalegaleaiga, e ala i le faʻatusatusaga ma le "loka-loka", o le saoasaoa ma le lelei o le faʻaaogāina o le lipoprotein particles e faʻaitiitia, ma o le toto o le cholesterol toto ua faʻapupula. O sea solia o le fegalegaleaiga e mafai ona tupu, mo se faʻataʻitaʻiga, faatasi ai ma se faaletonu o le eletise mo lipoproteins maualalo. O lenei faaletonu e tupu i le i ai o se gene generation, lea, i le isi itu, e tauaveina ai le faaletonu lava ia.

O le gase faʻaleagaina e mafai ona tuʻuina atu mai matua i tamaiti mo le tele o augatupulaga. O le mea lea, o lea ituaiga o maʻi e valaʻaulia familial hypercholesterolemia. I le taimi lava e tasi, o se fuainumera tele o particles lipoprotein o loʻo i ai le cholesterol o loʻo taʻavale i totonu o le toto, ma i le tele o taimi latou te faaputuputu ai i totonu o le puipui tele o arteries, mafua ai le atinaʻe o atherosclerotic plate.

O le hypercholesterolemia faaleaiga e le naʻo le mamao ma e mamao ese mai le tele o suiga masani ole maʻi ole gasegala. O le tele lava o taimi, o le cholesterol metabolism disorders e tulaʻi mai ona o le aafiaga o mea ola: mea e le lelei, ulaula, ma le le mautonu.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le taumafa tele o meaʻai e aofia ai meaʻai gaʻo ma gaʻo (o loʻo maua i gaʻo gaʻo, meaʻai susu, margarine, pama pama ma isi mea), e oʻo atu ai i le fausia o ia lipoprotein particles e faigata ona faʻaaogaina le tino i le faagasologa suiga o meaola. O se taunuuga o lenei mea, latou te feoai solo mo se taimi umi i totonu o le toto ma oʻo ai ina iu i totonu o le pa puipui lapotopoto, ma faʻaalia ai le atinaʻe o atherosclerotic plate (o se faʻataʻitaʻiga faigofie lenei o le faagasologa).

O le ulaula, toto maualuga o le kulukose, faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi - o nei mea uma e mafua ai suiga o vailaau i lipoprotein particles, o le mea lea e le lelei ona gauai i sulu e manaʻomia ai i latou ma mafai ona iloa e le tino e pei o mea mai fafo.

Faʻavasegaga ma laʻasaga o le atinaʻe o le hypercholesterolemia

O le faʻavasegaga o loʻo i ai nei o le lipid metabolism disorders e ono le aoga i le tagata maʻi, talu ai e tele lava ina fausia i latou i le amanaia o mea e fesoʻotai ai le faʻamaʻoina o le toto totofaʻau.

I se mea muamua, e faigofie ona vaeluaina le dyslipidemia i totonu:

  • hypercholesterolemia - faʻateleina le maualuga o le toto o le cholesterol ma le cholesterol low density lipoproteins ("bad cholesterol"),
  • hypertriglyceridemia - o se faʻaopoopoga i le faʻasalaga o faʻamaʻi (gaʻo) i totonu o le toto, lea, e ui i lea, e le o iai i le toto na oi latou lava, ae tele lava i le tuufaatasiga o lipoproteins maualalo.

Hypercholesterolemia faʻaititia le faʻafitauli o le atiaʻe o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le atherosclerosis. Afai e faaitiitia le maualuga o le lipoprotein cholesterol ("cholesterol lelei") - itiiti ifo i le 1.0 mmol / l i alii ma e itiiti ifo i le 1.2 mmol / l i tamaitai - e leaga foi lenei mea, aua o le a faatelevave ai le atinae o le atherosclerosis.

Maualuga hypertriglyceridemia afaina i le atinaʻeina o le tino pancreatitis (faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o le pancreas), ma hypertriglyceridemia maʻoti faʻafaigofie le atinaʻe o le atherosclerosis.

Faʻafitauli o le Hypercholesterolemia

Afai o le faateleina o le maualuga o le cholesterol toto e tumau pea mo se taimi umi (o loo tatou talanoa e uiga i fua o le taimi e pei o tausaga), aemaise lava pe afai o isi mea leaga, e pei o le maualuga o le toto maualuga, ulaula, maʻi o le maʻisuka, galue tutusa, ona atherosclerotic pulu i totonu o vaʻa e vavalalata ai lo latou lumena, ma o nisi foi taimi e faʻafefe uma ai vaa.

O le fata e ono laitiiti, ae afai e solia lona amio saʻo, ona faʻafefeina lea o mea o totonu o le pusa i le toto e vave ona faʻavaveina ai se toto toto i lenei nofoaga, ma o le lumenia o le vaa e mafai ona puipuia atoa i se mataupu o minute. I lenei tulaga, o le mataupu e mafai ona tupu i le faʻaumatiaga o le myocardial (pe afai e poloka se tasi o vaʻaia le fatu) poʻo le taʻavale (pe a fai e aʻafia soʻo se vaʻa o le mafaufau).

O le masani lava, o lenei masani masani e moni: o le maualuga o le cholesterol i le toto (aemaise lava pe a faateleina le siʻitaga lipoprotein cholesterol), o le sili atu ona ogaoga o le fogaeleele o le vaa e afaina i atherosclerotic plate, o le maualuga o le lamatiaga o le myocardial infarction and stroke, ma le lamatiaga o le faatupuina o faamai pipisi toto i totonu o se totoga faapitoa, mo se faataitaiga:

  • angina pectoris - faʻaalia i le tiga / le faʻavauvau i totonu o le fatafata aʻo faʻamalosi tino (savavali pe tamoe),
  • atherosclerosis e faʻaumatia ai laʻau o pito pito i lalo - faʻaalia i le tiga / susunuina poʻo le vave gase o gaʻo vae aʻo savali.

Faailoga o le hypercholesterolemia

O se iloiloga auiliili o suiga i vaega o meaola o le toto e taua ai lipid metabolism o le ki lea i le siama o le lipid metabolism ma le cholesterol metabolism o se tulaga faapitoa o le dyslipidemia. O le tele o taimi, e fa ni faʻataʻitaʻiga e iloiloina:

  • aofaʻi cholesterol
  • le maualuga o le lipoprotein cholesterol,
  • maualuga lipoprotein cholesterol maualuga,
  • faʻailoa.

I lalo o le "aofaʻi cholesterol"o iinei tatou te mafaufau ai i le tele o le faʻaauau, aʻo nei cholesterol uma o loʻo i totonu o le toto e tufatufa atu i vaega eseese - o le maualalo o le maualuga, lipoproteins maualuga ma isi.

Ina ia faafaigofieina sina mea, o fomai e taʻua le cholesterol o loo maua i le lipoproteins maualalo "leaga," ma o le tasi e maua i le lipoproteins maualuga-o le "lelei." O se uiga uiga ese o tamaiti e mafua mai i le mea moni o le faateleina o le maualuga o le lipoproteins i le toto e fesootaʻi ma le atinae vave o le atherosclerosis (o foliga vaaia ma le tuputupu ae o papa atherosclerotic i totonu o vaa), ma le lipoproteins maualuga, e ese ai, e faalavelaveina ai lenei faagasologa.

E le mafai ona faʻamalamalamaina saʻo le faʻaogaina o nisi o lipoproteins i totonu o se suʻesuʻega o meaola oona, o le mea lea o le latou faʻamasinoga e faʻamasinoina e ala i le faʻasalaga o le cholesterol o loʻo iai i se vaega o le lipoproteins.

I le avea ai o se vaega o le suesuega o le falemai, o le maualuga o le cholesterol atoa i totonu o le toto ua fuafuaina i le faitau aofaʻi o tagata matutua. Afai e foliga mai o le a siitia (sili atu ma le 5 mmol / l mo tagata e le o maua i le fatu cardiovascular diseases), e talafeagai le fuaina o concentrations o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol, faapea foi ma le triglycerides. I le mauaina o se ata atoatoa o le fusi o le lipid toto, e masani lava ona mafai ona maua i se tulaga maualuga le ituaiga o le gasegase o le gasegase e maua e se tagata. O lenei mea o le a tele lava ina fuafua pe o le a le ituaiga togafitiga e tatau ona faatonuina e le fomai.

Ae peitai, o se fomaʻi lelei e le togafitia ma togafitia togafitiga o meaola, ae o le tagata atoa. O le mea lea, o le mea autu e tatau i se fomaʻi ona iloiloina i se tagata maʻi i le lipid metabolism o le faʻafitauli o mea leaga cardiovascular, e pei o le faʻaoga o le myocardial, stroke, maliu ona o le cardiovascular causes, le atinaʻeina o angina pectoris, ma le lamatiaga o le atinaʻe o le pancreatitis. triglyceride concentrations o sili atu ma le 10 mmol / l. O le mea lea, e amanaʻia e le fomaʻi mea e sili ona taua mo le atinaʻe o le atherosclerosis: tausaga, ulaula, maualuga toto maualuga, maʻi suka ma isi. O fua faʻapitoa ma fua faʻatatau e mafai ona faʻaaoga e fuafua ai le lamatiaga.

O le fomaʻi e suʻe le tagata gasegase, faʻalogo, ma isi mea, i le paʻu ma manulele (atonu e teuina ni lipid io latou maualuga maualuga i totonu o le toto), o le mata o le mata o le mata (ona o le lafoaʻi o le lipids, o le uiga o le arc e mafai ona aliali i le pito o le kiona).

O nisi taimi o le sailiga mo papa o le atherosclerotic i totonu o vaʻa e faigofie ona maua mo le le osofaʻi (e le o aʻafia ma le solia o le saʻo o le paʻu ma mucous membranes) o loʻo faia - i totonu o galati, lea e suʻesuʻeina e faʻaaoga ai le ultrasound.

Afai, e faʻavae i luga o le auʻiliʻiliga o le ata atoa o le falemaʻi, o loʻo i ai le mafuaaga e masalomia ai i le atherosclerotic leions o isi vaʻa (loto, faiʻai, pito i lalo, fatugaʻo), ona faia lea o suʻesuʻega talafeagai e faʻamaonia ai le i ai o se liona.

Togafitiga Hypercholesterolemia

O le luitau autu i le togafitiga o le hypercholesterolemia - puipuia ni aʻafiaga ogaoga, poʻo le itiiti ifo faʻaitiitia o latou aʻafiaga. E maua lenei mea e ala i se sini tumau - o le faasaʻoina o le cholesterol i totonu o le toto, faʻapea foʻi ma le faʻaalia i isi tulaga lamatia o le atherosclerosis.

Faatasi ai ma le faʻamautuina o le cholesterol i totonu o le toto ma le faʻalauteleina o le tausiga o lona faʻatonuga i le tulaga aupito sili ona lelei, o loʻo i ai se faʻaitiitia faʻaitiitia o le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial, stroke, maliu mai mafuaʻaga cardiovascular. O le mea lea, e taua tele le faatumauina o le maualuga o le maualuga o le cholesterol i le toto (muamua, "leaga") mo le umi e mafai ai, lelei - mo le ola.

O le mea moni, i le tele o tulaga, o le suiga o le olaga na o ia lava e le lava mo lenei mea, aemaise lava talu ai e toaitiiti tagata e mafai ona tausia se soifua maloloina lelei mo se taimi umi - e tele naua faaosoosoga o loo taoto i le auala.

I le maualuga o le lamatiaga o faafitauli i le cardiovascular, o fualaau e maualalo ai le maualuga o le "leaga" cholesterol e tatau ona faatonuina, tusa lava poo le a le uiga o le tagata maʻi e faʻaleleia ai o latou olaga.

I le taimi nei, i le fatuga, o le manatu o le "masani le cholesterol masani"Ae, faaaoga le faaupuga"cholesterol sili ona lelei", ma pe o le a le mea o le a tupu, e fuafua i le atoa o le lamatiaga cardiovascular. E faavae i luga o faʻamatalaga na maua i luga o le maʻi, ua fuafua e le fomaʻi lenei tulaga lamatia:

  • Afai o le tulaga lamatia e maualuga tele (ma o lenei, mo se faataitaiga, o tagata gasegase ua uma ona maua i le fatu fatu o le fatu poo ua mafatia i le faamai o le ischemic, diabetes, ma isi numera), o lona uiga o le maualuga o le maualuga o le cholesterol e itiiti ifo i le 1.8 mmol / l
  • I le maualuga o le lamatiaga (afai o le tagata maʻi e leʻi maua i le atherosclerotic cardiovascular disease, ae o loʻo i ai le tele o mea lamatia, mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻi gasegase o le tane e 50 tausaga ma le maualuga o le cholesterol o le 6 mmol / l o le ai ai le maualuga o le cardiovascular risk), o le tau sili ona lelei mo " leaga "cholesterol o le a itiiti ifo i le 2.6 mmol / l.
  • Mo isi tagata uma e leai se maualuga poʻo le maualuga o le cardiovascular, o le cholesterol sili ona lelei o le lipoproteins maualalo ("leaga" cholesterol) o le a itiiti ifo i le 3.0 mmol / L.

Afai ei ai se "gau" i tua atu o hypercholesterolemia, ona suia lea o suiga o le olaga (meaʻai, gaioiga, misa) e mafai ai ona faʻaleleia le toto o meaola toto i se tapulaa, o le mea lea, e tatau ona e masani i le faʻasalaga faaopoopo o togafitiga fualaau.

O le a le suiga o le olaga e mafai ona faʻaititia ai le cholesterol ma faʻaitiitia le lamatiaga o le fatu fatu?

Muamua lava, o le:

  1. faaitiitia le taumafaina o meaʻai e pei o aano o manufasi, oloa gaosi susu, mea e gaosia ai suamalie ma suamalie,
  2. mutaaga o le ulaula tapaa,
  3. leiloa o le mamafa o le itiiti ifo i le 10% o le uluai, pe afai oi ai le mamafa ma le gaʻo,
  4. o se siitaga i le afi - o se tino malosi malosi faaletino pe tusa o le 4-5 taimi i le vaiaso mo le 30-40 minute, lea e manaʻomia ai taumafaiga (mo se faataitaiga, taʻavale, uila vilivae, taʻaloga i fafo, aau ma sili atu), ma galuega fale i lenei itu e leʻi mafaufauina le talafeagai gaioiga faaletino.

O nei mea uma e le gata ina faʻaleleia ai le lipid composition o le toto, ae mafai ai foi ona faʻaitiitia le lamatiaga o faʻamaʻi cardiovascular e fesootaʻi ma le atherosclerosis (infarction myocardial, stroke, angina pectoris ma isi).

Fomaʻi togafitiga

O fualaau oona mo le tuʻuina atu o le cholesterol ma ona aʻafiaga cardiovascular e aʻafia ai o fuainumera. O uluai fuainumera na maua, e pei o uluai antibiotic, mai le aganuu. O isi augatupulaga o fuainumera na mafua mai ona o vailaʻau faʻasolosolo.

Tulafono - Atonu o fualaau aupito sili ona suʻesuʻe lelei i le tala faasolopito o vailaau ma i le taimi e tasi o se tasi o mea sili ona saogalemu. O lenei vaega o fualaau faasaina e taofia ai le tuufaatasia o le cholesterol i le ate (ioe, o le tele o le cholesterol ua fausia i totonu ia i tatou, ae le mai fafo). O le ate, i le manaomia o le cholesterol, aemaise lava mo le tuufaatasiga o le suka, o le a amata ona sili atu ona aveese mai le cholesterol mai le toto e avea o se vaega o le lipoproteins o le maualalo, ma o le taunuuga, e faasolosolo lava, i luga o le masina pe lua, o le maualuga o le cholesterol i le toto e faaitiitia ma mafai ona faaitiitia e le 50% mai le tulaga ua mavae ma se fua faatatau o fuainumera. O taunuʻuga o le tele o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga na faʻatinoina ma le auai o le faitau afe o tagata gasegase e faʻaalia le malosi o lenei vaega o vailaʻau e le gata i le faʻaitiitia o le cholesterol toto, ae, sili atu ona taua, ia faʻaitiitia le lamatiaga o le infarction ma le stroke, ma o le mea sili ona taua, ia faateleina le ola o tagata mamaʻi ma faʻamaʻi fatu cardiovascular (aemaise lava i latou na mafatia i le faʻaleagaina o le myocardial, faʻapea foi ma tagata e iai isi ituaiga o gasegase fatu).

Faatasi ai ma le fesoasoani a le ultrasound ultrasound, o le gafatia o fuainumera e masani ona faia mo le itiiti ifo i le lua tausaga e taofi le atinaʻe o le atherosclerosis ma faʻaitiitia ai le tele o pepa atherosclerotic na faʻamaonia.

E taua tele pe afai ei ai ni faʻamatalaga mo a latou mea e fai, e tatau ona faia faʻataʻitaʻiga o fuainumera i le lava o doses ma mo se taimi umi - mo ni nai tausaga. O vailaʻau masani i le fatuga faʻaonapo nei o le 40-80 mg atorvastatin ma le 20-40 mg rosuvastatin. O fualaau nei e sili ona aoga i aso nei o lenei vasega.

O le Gold Standard o fualaau muamua ia o kamupani atinaʻe - Krestor (rosuvastatin mai AstraZeneca) ma liprimar (atorvastatin mai Pfizer). O faʻamaumauga o totoe o loʻo aofia ai rosuvastatin poʻo atorvastatin e kopiina kopi (generics) ma e tatau ona faʻaalia le latou fetaui i uluai fualaau oona i totonu o faamasinoga. E tele faʻamaoni e leai se faʻamaoniga o lo latou lelei ma le saogalemu, ma o lo latou faʻaaogaina e mafai i nisi taimi ona le fiafia. O le faʻaaogaina o generics o lo latou tau maualalo lea.

O le isi fualaau faasaina e maua ai le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto o le ezetimibe. E poloka ai le faʻafefe o le cholesterol i totonu o le moli o le intestinal ma e masani lava ona faʻatulaga i faʻaopoopoga i fuainumera pe afai latou te le faatagaina le monotherapy e ausia ai le maualuga o le cholesterol levels. Naʻo ia lava, e mafai e le ezetimibe ona faʻaitiitia le maualuga o le "leaga" cholesterol e 15-20% o le uluai, o lona uiga. itiiti i fuainumera i lenei tulaga.

O se vasega fou o fualaau faasaina ua sili atu le maualuga i lo latou gafatia e faaitiitia ai le maualuga o le cholesterol levels o le coumaba lea e taʻua o le coumaba, o mea ia e puipuia i le tulafono faatonutonu e puipuia ai le fua faatatau o le absorption o le cholesterol mai le toto. O le mea moni, o nei fualaau oona e matua taugata lava (tau togafitiga e 30-40,000 rubles i le masina). Ae ei ai tulaga e matua talafeagai ai le faʻaolaina o se ola, pe afai e le mafai ona ola le tagata maʻi i le lima tausaga na sosoo ai ona o le faʻamaʻi o le myocardial poʻo le stroke. I le faʻaopoopoga, o lenei vasega fou o fualaau oona e faʻaaogaina e togafitia ai tagata gasegase i le gasemalamia i aiga, pe a oʻo i le maualuga o doses o fuainini e faʻatasi ma le ezetimibe, o le maualuga o le cholesterol e mamao lava mai le tulaga maualuga.

Faʻaaliga Puipuiga

I se tulaga lautele, e mafai ona tatou fai atu o le faʻaititia o le maualuga o le cholesterol i le toto, o le sili atu lea. I pepe faatoa fananau mai ma le tele o mammals, o le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto e 0.5-1.0 mmol / L. O le mea lea, aua nei fefefe i "le maualalo o le cholesterol."

Afai e leai ni faʻamaʻi cardiovascular e fesootaʻi ma le atherosclerosis, ona mafai lea ona e iloiloina le fomaʻi ma fuafua le faʻalavelave e faʻaaoga ai se calculator faapitoa o loʻo aʻafia ai tulaga lamatia e pei o le toto cholesterol, ituaiga, tausaga, ulaula, ma le toto, e masani lava le maʻi. O le calculator e tuʻuina atu le avanoa o le maliu mai le maʻi fatu fatu i le isi 10 tausaga.

E tatau ona maitauina o le aʻafiaga o faʻafitauli faʻafuaseʻi (o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le myocardial poʻo le stroke, pe afai latou te leʻi oʻo atu i le oti, faʻapea foi ma le angina pectoris ma isi faʻamaʻi) e tusa ma le 3-4 taimi sili atu nai lo le taua o le maliu o le a faʻaalia e le calculator (e faigofie maua i luga ole Initaneti).

Afai o le fesoasoani a se calculator ua e maua ai le 5%, o lona uiga o le tulaga lamatia e maualuga pe maualuga tele, ma e manaʻomia le tele o faiga e faʻaitiitia ai e ala i le faʻaleleia atili o lou olaga ma, atonu foi, maua ni vailaʻau (atonu o fuainumera ma / poo fualaau mo togafitiga o le maualuga).

O le mea lea, o le hypercholesterolemia e sili ona matautia ma se lamatiaga moni o le atiina ae o maʻi cardiovascular ma faafitauli, aemaise lava pe a tuufaatasi ma le maualuga o le toto maualuga, ulaula, le mama ma le maʻisuka. O le mea lea, o le togafitiga o se tagata maʻi e faʻaalia ai e le gata o le faasaʻoina o le cholesterol, ae o le faʻaitiitia foi o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le cardiovascular ona o le aʻafiaga i isi itu uma o le faʻataʻitaʻiga leaga ua taʻua i luga.

Vaega o meaʻai i le hypercholesterolemia

O le taumafataga mo hypercholesterolemia ua mamanuina ina ia i ai se aʻafiaga aloaʻia, aveesea le cholesterol sili atu mai le tino ma se seti o oloa.

O tulafono lautele o mea taumafa e fuafua i le faʻamautuina o le metabolism ma le atinaʻeina o le soifua maloloina lelei masani.

Mataupu faavae o meaai paleni mo le hypercholesterolemia:

  1. Faʻaititia le aofaʻi o gaʻo i lau taumafa i aso uma.
  2. Faʻaauau poʻo le faʻamavae atoa o oloa maualuga o le cholesterol.
  3. Faatapulaʻaina o le faʻaaogaina o gaʻo uma gaʻo.
  4. O se faʻaopoopoga i le fuainumera o gaʻo eletise oona i totonu o taumafataga i aso taitasi.
  5. Manatua o se fuainumera tele o gaʻo eletise ma fiber.
  6. Faatapulaa le aofaiga o masima - e le sili atu i le 3-4 kalama i le aso.
  7. Suiga o meaola manu ma fualaau faisua.

Meaʻai, elemene ma vailaʻau e tatau ona avea ma faavae o le taumafataga ina ia faʻaitiitia ai le cholesterol toto. Ae o lenei faagasologa ua umi, ma e tatau ona pipii i le sili atu ma le tasi le masina meaʻai. Tagata tomai faapitoa i mea taumafa ma fomaʻi e faʻamalosi i meaʻai eseese ma ipu ina ia mafai ai e le tino ona faʻatino masani.

O le a le mea e fai ai se meaai mai?

Faatasi ai ma oloa aoga e mafai ona e tuʻu eseese iʻa, talu ai e oʻo lava i ituaiga sili ona suamalie o le a naʻo le manuia, ae o le faʻaaogaina o le suāuu e tatau ona faatoa amatalia pe a uma ona feutagai ma lau fomaʻi.

Meat mo le kukaina, e sili atu le filifili leanoa, a leai e aoga le tipi ese o le gaʻo gaʻo mai se fasi pepa. Fillet ma tenderloin ua avea ma vaega pito sili ona talafeagai mo meaʻai paleni. Sausa, sausagesi ma oloa faʻapusa e tatau ona vavae ese mai le lisi.

Toeitiiti o mea uma e le fautuaina meaʻai susunaʻo se vaega itiiti o susu susu e mafai ona faatagaina.

O oloa e maualalo ai le cholesterol toto, i nisi tulaga, e ono mafua ai le mamafa. O se faataitaiga masani o le nati, lea, e ui lava ina latou manatu e aoga i le tau faasaga i pusa cholesterol, e maualuga tele lava i le kalori. O le lauti lauti o le a fesoasoani foi i le faamamaina o toto, ae o le a le mafua ai le mamafa o le mamafa o le tino.

Aua e te faʻaaogaina mea inu malosi pe a maliu, talu ai e oʻo lava i le hypercholesterolemia (toto cholesterol toto e le sili atu ma le 6.5 mmol / l poo le 300 mg / dl) e manaʻomia ai le tausisia o se meaʻai maloloina, lea e aʻafia ai le ava malosi. E talitonuina ole aofaiga o le ava i le aso e le tatau ona sili atu i le 20ml. I faʻamaʻi o le fatu ma le faʻamalositino, e tatau ona vavaeeseina le ava malosi.

Paranesi ma falaoamata pupuu i le faiga o meaʻai, o le falaoamata o le falaoamata ua uma ona suia, ma o lenei tulafono e tatau ona taʻitaʻia e le filifiliga o meaʻai falaoa. Pelu papala, kuki ma isi laʻau suamalie e le fautuaina, talu ai o le faavae o le tele o fua o le maualuga o le cholesterol oloa.

Cereals ma cereals - o se vaega taua o le taumafataga, fomaʻi ma tagata tausi meaʻai e faatagaina le sauniuni o cereals i susu susu.

O fualaau 'aina ma fualaau aina suamalie o le tolu piliona o le taumafataga, talu ai ona o le vailaau e faʻamaonia le gaioiga o le gastrointestinal tract, e aofia ai le tele o microelements ma fesoasoani e faʻamamaina toto toto e ala i le aveesea o le cholesterol.

O ituaiga uma ma ituaiga o hypercholesterolemia o loo lisi atu i luga e leai ni meaʻai. O le tuufaatasiga o ipu ma le seti o mea taumafa o meaai maloloina e tutusa lelei, e pei o metotia o le gaosiga o meaʻai o meaʻai.

Sili atu ona lelei le uu, e pei foi o le kuka, kuka poo le taoina o soʻo se oloa. Mo faafitauli i le mamafa, e fautuaina e fomaʻi le mataʻituina o le faasologa o igoa o ipu.

Faʻataʻitaʻiga togafitiga

O fualaau e le o togafitiga o togafitiga o le hypocholesterolemia:

  • Paʻu mamafa
  • O le tufatufa atu o le gaioiga faʻaletino e faʻatatau i le maualuga o le okesene (le filifilia e le tagata o le polokalame, mafaufau i faʻamaʻi faʻatasi uma ma le malosi),
  • O le masani ai o le taumafa, faʻamautinoa le tele o mea e sau ai e tusa ai ma le tele o avega (faʻaaogaina o le gaʻo ma falai, suia o masini gaʻo ma le maualalo o kalori, faateleina le vaega o fualaau aina ma fualaʻau),
  • O le musu e inu le ava malosi (fesoasoani e faʻagesegese le maua o le mamafa, faʻateleina le gataifale o le uric acid, le ono mafai ona iai aʻafiaga i le taimi e faʻaitiitia ai vailaʻau),
  • O le faʻagata i le ulaula (e faʻatagaina oe e faʻaititia le lamatiaga o le atinaʻeina o maʻi o le cardiovascular system, o le faʻatupulaʻia o mea o le antiatherogenic vaega e faʻalauteleina),

Esetima ma mea faapena

E tatau i lenei vaega ona taofia le faʻafefe o le cholesterol i totonu o le manava, ae na o sina vaega o lona tino. O le mea moni e na o le 20% o le cholesterol e maua mai i meaʻai, o le isi mea e maua i totonu o le ate.

Cholic Acid Sequestrants

O lenei vaega o mea e fesoasoani e aveese ai le cholesterol, o le vaega o gaʻo gaʻo. O aʻafiaga mai la latou pulega e fesoʻotaʻi tonu lava i le fua faatatau o togafitiga, ae mafai foi ona aʻafia ai aʻafiaga.

O le gaioiga o fualaau oona e fuafua i le faʻaitiitia o le maualuga o triglycerides ao faʻalauteleina le maualuga o le lipoproteins maualuga.

Fofo faʻapitoa

O vailaʻau faʻapitoa ua saunia foi e ofoina atu lana fesoasoani, ma togafitiga faʻasolosolo faʻaleaganuʻu e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le cholesterol toto. Afai o lenei auala e mafai lava ona fesoasoani e taulimaina foliga o le faamai, ona sosoo ai lea ma se mutini, o ituaiga uma o mea teuteu ma meaola o le a mautinoa lava e leai se aoga lelei. Po o le a lava Faʻafeiloaʻiga o togafitiga faʻaleaganuʻu e mafai ona faʻataunuʻuina pe a maeʻa ona tuʻuina atu faʻamatalaga ma le fomaʻi.O faʻataʻitaʻiga o fualaʻau lelei e mafai ona maua i totonu o mea faʻapitoa i le faʻamamaina o toto toto mai cholesterol.

Cholesterolemia: faʻavasegaga ma togafitiga o le maualuga o le cholesterol

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Cholesterolemia e faasino i le aofaʻi o le cholesterol i le toto o se tagata.

E le gata i lea, o le taimi e mafai ona faauigaina o se vavaeese mai le masani, masani ona latou faatatau i togafitiga. O nisi taimi o le fuaitau e naʻo le tulaga lamatia o se faʻamaʻi.

Mo sea ituaiga mea e pei o cholesterolemia, na latou tofia ai le code E 78 e tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi. O sea faʻavasegaga o lona uiga o le lipid metabolism disorders, o le endocrin system.

Cholesterol, e ui lava o se mea taua, ae o lona tele po o le le atoatoa e mafai ona mafua ai faʻamaʻi eseese.

E mafai ona ia faʻaosofia:

  1. le gaioiga o le tino o le hormone ma a latou gaosiga e aunoa ma ni faʻaletonu,
  2. puipuiga o siama siaki, ona o se malosiaga mamana,
  3. Vitamin D absorption
  4. faʻamaʻaina atoatoa ma le faʻaaogāina o gaʻo taua uma.

O le tulaga o le cholesterol maualuga e mafai ona mafua ai ni maʻi se lua. - hypercholesterolemia ma le hypocholesterolemia. E matua aʻafia lava i latou e tagata matutua, ona o le tele o mafuaʻaga e maua.

Hypercholesterolemia e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le cholesterol toto. O le mafuaaga o le maʻi cardiovascular. E le o lona uiga o se maʻi faʻapitoa, ae o le tele o faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma se maualuga maualuga o le vailaʻau.

O le hypocholesterolemia o loʻo matauina i faʻamaʻi eseese ma ua faʻaalia i le leai o le aofaʻi o le cholesterol. E seasea lava, e mataʻituina i faʻamaʻi o le gaosiga o meaʻai, gaioiga o le ate, colitis, faafitauli faʻaogaina ma faʻafitauli o mea taumafa.

Ina ia iloa na mea ofoofogia, e tatau ona e iloa mea uma e uiga i faailoga ma metotia o le puipuiga.

Mafuaʻaga a Cholesterolemia

O le tele o taimi, o le cholesterolemia o lona uiga o le faateleina o le lipid levels.

Naʻo le mafuaʻaga ona e le tupu ia ituaiga solitulafono.

O lenei mea e manaʻomia ai tulaga e lelei mo le faaputuputu o le cholesterol.

E aofia ai:

  • Vaʻaiga faʻaleagaga i le lipid disorders.
  • Faʻafitauli pipisi.
  • Le faʻaaogaina o mea leaga ma le olaga sese.
  • Faateleina le mamafa o le tino.
  • Tigā toto maualuga.
  • Faʻaauau le faʻaalia o le faʻalavelave ma le faʻafitauli faʻalagona.
  • Tagata o le vaitausaga 60+.
  • Faʻasalaga falai, meaʻai gaʻo i le taumafataga.
  • Ava malosi.
  • Le lava le malosi o le tino, ola masani.

I le faaopoopo atu i ia mea, e mafai e se tasi ona matauina se uiga o le maualuga o le cholesterol maualuga i tagata e iai faʻamaʻi faapitoa.

O latou lava ua liusuavai e ala i se mea e amataina ai le amataina o le gaosiga o le gaʻo. O nei faʻamaʻi faʻamaʻi e masani ona afua ai lenei maʻi. E aofia ai le maʻisuka ituaiga 2, o le ate ma le gaʻo ma le gaioiga, o loʻo faʻavaivaia lau galuega, faʻaaoga umi o fualaau faʻamalosi.

O nei mea taua ei ai lona aafiaga e le gata i le maualuga o lipids, ae o mafuaaga foi ia o faamaʻi matuia.

E tele mafuaʻaga e maua ai le maualalo o le cholesterol. Talu ai ona o le cholesterol e aʻafia ai le gaioiga o le tino atoa, o le leai o se mea e mafai ona mafua ai le tele o faʻamaʻi. I le maualalo o le cholesterol, o se faʻaletonu o tino uma e faʻaalia.

I le tulaga lautele, o lenei mea matautia e mafua ai:

  1. Faʻaleagaina o le faʻasalaga, lea o le a oʻo atu ai i le le mautonu i le vaʻaia o le mafaufau-lagona.
  2. Ona o le leai o se faʻafeusuaʻiga i feusuaiga, o le leai o se mafaufau, o le faʻaitiitia o le manaʻoga feusuaʻiga e mafai ona tupu.
  3. E le lava vitamini.
  4. Faʻafefe o mea inu.
  5. O le maʻi suka.
  6. Vaʻaia o le Cerebral ma le malepelepe o toto toto.

Faʻavae i luga o lenei mea, e mafai ona tatou faʻapea o le taʻavale e masani ona tupu i tagata e iai le hypocholesterolemia. E tutusa lava le mea e tasi e mafai ona fai e uiga i setete depressive. E le gata i lea, o le au atamamai na taʻua e faapea o tagata faapena e faigofie ona maua i le kanesa o le ate, e sili atu ona afaina i le ava malosi ma le tagofia o fualaau faasaina.

Mafuaʻaga o Low Cholesterol:

  • maʻi ate
  • le lelei, ituaiga eseese o fiaai,
  • faʻaauau pea popolega mafaufau,
  • uiga faʻamaoni.

E le gata i lea, o le i ai o le anemia ma faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai tulaga o le cholesterol.

Faailoga o le Cholesterolemia Disorders

Afai e le maua i le taimi ma e le amataina togafitiga, o le tele o faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu. E mafai foi ona avea ma mafuaaga mo lo latou atiina ae.

Ina ia siakiina pea lou soifua maloloina, e manaʻomia lou faia i taimi uma se suʻesuʻega auiliili.

Ina ia iloa le solitulafono i se taimi muamua, e tatau ona e gauai atu i lou tino.

Mo maualuga maualuga o le cholesterol leaga, o uiga nei o uiga ia:

  1. Faʻalavelave o le fatu fatu.
  2. Faʻafitauli, poʻo le tiga o le pusa.
  3. Faʻavavega masani.
  4. Faʻasalaga o le paʻu.
  5. Numera o vae ma le lagona o le tiga i le taimi o le malosi faaletino.
  6. Faatasi ai ma se tui toto, e mafai ona e mafatia mai le lalaga pe ae savali.

O lenei togafitiga e talitutusa lava ma faʻamaoniga i faʻamaʻi fatu cardiovascular. E le o se mea na tupu, aua o le cholesterol o se mafuaʻaga tonu lea o la latou atinaʻega. O faʻamaoniga manino e mafai ona matauina pe afai o le faʻamaʻi e aafia ai le tino mo se taimi umi lava. O le faʻamoemoeina o le i ai o le faʻamaʻi na o ia lava o faafitauli, aua nei faʻafesoʻotaʻi le mafai ona atinaʻeina i ni mea faʻapitoa e pei ole meaʻai ma le olaga. O se faʻamautinoaga saʻo e mafai ona faʻamoemoeina e se fomaʻi pe a maeʻa se faasologa o togafitiga faʻataʻitaʻi.

E le tele naua faailoilo o le vaivaiga o le cholesterol. O i latou uma e le tuusaʻo ma faʻaalia se solitulafono ogaoga. Latou te faʻaalia i latou lava pe a manaomia e le tino se togafitiga faafomaʻi. O nisi o faʻaʻailoga atonu e foliga mai i le:

  • vaivai pe a maeʻa avega mama,
  • o se faʻaopoopoga i le tele o laina o le lymph,
  • faaumiumi le atuatuvale ua faatasia ma le osofaiga,
  • faʻaititia le libido
  • o le leai o se tulaga,
  • afaina fua.

O mea taitasi e mafai ona i ai se eseesega o le amataga, e matua le fesootai lava i le hypocholesterolemia. I soʻo se tulaga, afai e tele ni faʻailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, aua o le tulaga e manaomia ai togafitiga.

Paʻu o meaola o meaola

Ina ia malamalama i mafuaʻaga ma taunuuga o le faʻaalia ma le atinaʻeina o se maʻi faapitoa, e tatau ona malamalama atili i le faiga o le suiga o suiga e ese mai le masani. O le siama suʻesuʻega o le hypercholesterolemia o se faʻafitauli e aʻafia ai taualumaga ole metabolism lipid.

O mea lelei o le faʻavasegaga eseese e aofia i le tino o le tagata ma meaʻai: faʻapitoa o le lipid complexes, esters glycerol, cholesterol saoloto, triacylglycerides ma isi.

A maeʻa ona 'ai le meaai i totonu o le meaʻai, o le a amata ona faʻagasolo le tino. O le oloa gaosia o le "decomposed" i ni vaega, o ia mea uma o loʻo faʻapipiʻiina e se enzyme maʻoti. O le malepelepe o gaʻo e tupu. E le gata i lea, o ituaiga taʻitasi o le gaʻo o loʻo faʻaleleia e lona lava enzyme. Mo se faʻataʻitaʻiga, o triacylglycerides i lalo o le aʻafiaga o biocatalysts o le ate ma le pancreas (bile ma le pancreatic acid) ua faʻauʻuina i lalo ifo o vaega laiti. O se faʻalavelave talitutusa e tupu i isi lipids.

E leai se suiga o le cholesterol saoloto, ae o ona uiga, o loʻo i ai se fausaga sili ona faigata, e matua suia lava. E naʻo le maeʻa ona tupu lea o latou faʻalauiloa e enterocytes, o sela e maua ai le mucosa o le tootoo laiti.

I totonu o nei siama, o gaʻo gasegase toe faʻaleleia, suia e fai ma fomu talafeagai mo femalagaiga, ei ai o latou lava igoa - chylomicrons. O loʻo faʻatusalia mai i latou e le paʻu o mea manogi o le microscopic size, e iai se ufiufi i le foliga o se atigi malupuipuia o phospholipids ma aʻafiaga malolosi.

I lenei fomu, o gaʻo sa i ai muamua e ulufale atu ai i le tino o le tino i luga o le mea faʻapitoa o le enterocyte, ona oʻo atu ai lea i le toto toto.

E tatau ona maitauina e aunoa ma le lagolago a isi vaega, e le mafai e tagata chylomicrons ona ulu atu i totonu o tino talafeagai ma okeni o le tino o le tagata. Latou te mauaina le fesoasoani i le lipoproteins lipine (tuufaatasiga atoatoa o lipids ma polotini). O ia mea faʻateleina e mafai ai e chylomicrons ona "oʻo" i le okeni na manaʻoina e aunoa ma le soloia i le toto toto.

O le lipoproteins lea e tele sona sao i le atinaʻeina o se fomaʻi e taʻua o le hyperlipidemia. O lenei faailoga e amata ona gaosia pe a uma ona solia le gaioiga masani ole lipoproteins.

O loʻo i ai se faʻavasegaga o nei faiga faʻa-enzymatiques e faʻatatau i lo latou tele. O le lipoproteins malamalama ma pito sili lea e mafua ai le atiina ae o le maʻi. E gaosia i latou e le ate, ma mulimuli ane latou aveina atu i enterocytes, lea latou te pipii ai i chylomicrons. I totonu o sea fusi, o lenei tandem e ulu atu foi i totonu o laupepa.

O le lipoproteins maualalo maualalo (LDL) o le "suauu felaʻuaiga" mo le cholesterol, faʻapipiʻiina i totoga ma tino.

O le vaega taua o le lipoproteins maualuga (HDL) o le aveeseina lea o pusa o le cholesterol maualuga mai suauu, lea e siitia ai i latou i le tulaga o le leoleo autu o le tino, ua maua i le uiga o le antiatherogenic.

O lona uiga, o le lipoproteins maualalo maualalo o le felauaiga, ma lipoproteins maualuga o le puipuiga.

E faavae i luga o lenei mea, e mafai ona malamalama e amata ona atiaʻe le hypercholesterolemia pe a iai se soliga i le gaioiga masani ole lipoproteins maualalo, lea, mo nisi mafuaaga, tuu le ave o chylomicrons i totoga talafeagai.

, , , , , ,

Faʻamatalaga ma togafitiga o le cholesterolemia

A maeʻa ona faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi, o le a faatonuina e le fomaʻi ni numera o togafitiga faʻataʻitaʻi.

O le suʻesuʻega e faʻalagolago i suʻesuʻega ma le atinaʻe atili o le faʻamaʻi.

E masani lava, o se suʻesuʻega maeʻaeʻa e aofia ai le tele o auiliiliga.

Afai e te masalomia le faipule, e manaʻomia e tagata atamamai le tagata maʻi:

  1. Tuʻu toto mo le tele o le cholesterol.
  2. Analysis mo lipoproteins maualalo.
  3. Maualuga lipoprotein suʻesuʻega.
  4. Lipidogram.
  5. Suʻeina o le toto i aiga vavalalata.
  6. Suesuega ole toto.
  7. Suesuega faʻamaonia.
  8. Suesuega lautele, fuaina o le toto.
  9. Faʻamatalaga lautele o le urine ma le toto.

E tatau ona manatua o le maualuga o le cholesterol maualuga e ono aʻafia ma le maitaga. Soʻo se fomaʻi e faʻamaonia lenei mea. O nei metotia e mafai ai ona e fuafuaina le siakiina ma le saʻo atoatoa. A maeʻa suʻesuʻega, o le fomaʻi e faʻataʻitaʻiina se togafitiga atoatoa.

Afai e le amataina togafitiga, ole togafitiga e ono leai se vai. E aofia ai:

  • i le i ai o le mamafa mamafa, aumai le pepa i se tulaga masani,
  • tuufaatasiga o se polokalame tulaga ese o gaoioiga faaletino,
  • tausisia meaʻai talafeagai, taumafa faʻalefitisi, faʻalauteleina o le cholesterol e faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo,
  • o le faasaina o le ava malosi i soo se aofaiga,
  • ulaula tapaa i ni tapulaa tapulaa.

Afai e le amanaia togafitiga faʻapitoa faʻatasi ai ma tulaga o loʻo faʻasolo mai i luga, e faʻaaogaina fualaau faasaina faapitoa.

O faʻamatalaga e uiga i cholesterol ma cholesterolemia o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le a le hypercholesterolemia - mafuaʻaga ma faʻamaoniga o le maʻi

  1. Paʻu o meaola o meaola
  2. Ituaiga o Hypercholesterolemia
  3. Faailoga o togafitiga
  4. Mafuaʻaga o le maʻi faʻaleagaina
  5. Hypercholesterolemia Therapy
  6. Fofo faʻapitoa
  7. Taumafa mo hypercholesterolemia
  8. Faataʻitaʻiga o le aso e tasi
  9. O le Hypercholesterolemia Prevention

Hypercholesterolemia - o le a lea? Faaliliu mai le Eleni - maualuga le cholesterol i le toto. O se uiga lenei o le faamai. O le tautala faʻamalosi, hypercholesterolemia e le o se faʻamaʻi - o se maʻi faʻaleagaina, o se faailoga.

Ae o le mea moni - o le mafuaʻaga o le tele o faʻalavelave i le gaioiga o le fatu ma toto toto. Ina ia suʻesuʻeina le matuia o le faʻamaʻi, e tatau ona e malamalama i lona mafuaʻaga ma le faʻaleleia o foliga. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia le tupu mai o le hypercholesterolemia, ma i le tulaga o faʻaaliga, i le taimi e faailoa ma fuafua ai togafitiga sili ona lelei.

Ituaiga o Hypercholesterolemia

O le maʻi o le Pathological ua vaevaeina i luga o mafuaʻaga mo lona atinaʻe, ae o ona ituaiga e leai ni uiga patino o le vasega poʻo faʻaaliga mai fafo. E tolu ituaiga o vailaau oona:

  1. Peraimeri - tuʻuina atu i tamaiti "i le tofi" mai matua. E afua mai i le gaʻo ma e mafai ona:
  • Homozygous (faaleagaina gaʻo e maua mai tama ma tina),
  • Heterozygous (gaʻo e iai se faaletonu na pasia e se tasi o matua).
  1. Maualuga - o se taunuuga o le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi, tulaga o le tino,
  2. Meaʻai - e tupu i le tele o le faʻaaogaina o meaʻai o manu.

O le faʻamaoniga o le "mamacailamalamia mama" ua faia i se tagata maʻi i le maualuga o le cholesterol e maualuga atu i le 5.18 mmol / L. O se taʻavale manino lea o le atherosclerosis.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Faʻavasegaga o le Hypercholesterolemia

I le i ai o punaoa eseese o faaaliga, ua vaevaeina maʻi i vaega eseese. O le faʻavasegaga o le hypercholesterolemia o nai vaega ia:

Peraimeri - suiga faʻapitoa o mea faʻapitoa i le natura.

  • O le togafitiga lona lua e mafua ai, o le mafuaʻaga o le tasi o faʻamaʻi. O lona uiga, o se tagata na soifua mai soifua maloloina e tusa ai ma le mea e manatu i ai, ae na mauaina i le faagasologa o le olaga.
  • O le ituaiga o meaʻai o le faʻamaʻi o se mea maualuga lona lua, ae e ese lava ona aveeseina ona o le mea moni o le malosi mo le alualu i luma o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia e le o se faʻamaʻi faapitoa, ae o le auala e ola ai se tagata - o ana masaniga. E aofia ai:
    • Fuʻa.
    • Ava malosi.
    • Togafitiga i meaʻai gaʻo.
    • "Alofa" mo mea taumafa vave, meaʻai, lea e aofia ai ituaiga uma o vailaʻau faʻasololosi: faʻamalositino, vailaʻau, ma isi.
    • Faʻataʻitaʻiga o se olaga ola solo.
    • Ma le isi.

O le auiliiliga sili ona auiliili ma sili atu na faia e Fredrickson. O lenei tulaga o se faʻasalalauga lautele o togafitiga, faʻalagolago i mafuaʻaga na mafua ai ona faʻaalia. E ui o le tulaga faapitoa o eseesega i le faaletonu i le lipid metabolism ua malamalama atoa i ai na o se fomaʻi agavaa.

, , , , , ,

Faailoga o togafitiga

E leai ni faailoga manino o le hypercholesterolemia, aua o le taimi nei, e le afaina ai le olaga ma le tulaga o se tagata.

I le faagasologa o togafitiga, o lona atinaʻe e mafai ona faʻaalia e:

  • Lanu moli po o le samasama i luga o laumata,
  • O se lanu enaena i le pito i tua o le gutu o mata,
  • Fulafula ma ogaumu (xanthomas) i tamatamai lima, alofilima, tapuvae, tulivae,
  • Faʻaaliga o angina pectoris.

Mulimuli ane, o le cholesterol na teuina i luga o puipui o arteries e fai ai papa. Ua vavalalata fuaitau o vaʻa, ua leiloloa a latou mea e fai, o loʻo tafe le toto. O le Cholesterol palapala e mafua ai le thrombosis.

Faailoga o le hypercholesterolemia ma le sologa lelei "tafe" i totonu o faailoga o pathoces cardiovascular.

Ituaiga o Hypercholesterolemia

O le faʻavasegaga o le faʻamaʻi e tusa ai ma Fredrickson e aofia ai le faʻaaogaina o le faafitauli i lalo o le iloiloga e le vailaʻau, faʻataʻitaʻiina lona ituaiga.

O ituaiga nei o le hypercholesterolemia ua iloga:

  • Faʻailoga o le ituaiga I - matua, faʻavae. E leʻi umi lava ona fetaiaʻi. E alualu i luma ma le le lava o le lipoprotein lipase, faapea foi i le tulaga o le solia o le fausaga o le lipoprotein lipase - activate protein lipide - apoC2. Faʻamatalaga faʻamautu e pei o se maualuga maualuga o chylomicron. O le tele o faʻaaliga o le 0.1%.
  • Faʻailogaina o le ituaiga II - polygenic poʻo le tino. Aitalafu:
    • Ituaiga IIa - le lava le maualalo o lipoprotein lipases. Atonu o se taunuuga o le le paleni o meaai, poo se mea na tupu ile galue. Le tele o faʻaaliga o le 0.2%.
    • I>

    Ina ia malamalama i le eseesega, e tatau ona sili atu ona masani i ni mea e sili ona masani ona maua i suiga e mafua ai le faʻamaʻi o loʻo fesiligia. O le upu matua hyperlipidemia ua maua se solitulafono, o mafuaʻaga autū o nei:

    • O le solia o le fausaga o le lipoprotein protein, lea e mafua ai ona le lelei le gafatia o le lipoproteins maualalo, lea e le maua ai lo latou gafatia e pipii ai i sela o le tino, ma, o le mea lea, e le mafai ona ulu atu i ai le masini.
    • Faʻailogaina o le gaosiga o enzymes femalagaaʻi, lea e nafa ma le puʻeina o chromiorons e le lipoproteins, mo le toe faʻafeiloaʻiga i le tino. O lea ituaiga toilalo e taʻitaʻia ai le mea moni e leai se cholesterol e fausia i se nofoaga e tasi ma latou faaputuputuina le mea e le manaomia ai a latou mea.
    • Faʻafouga o suiga e aʻafia ai le siama o le tino lava ia, e mafua ai le leiloa o le fesootaiga ma le lipoproteins. O iinei tatou te maua ai se tulaga e foliga tutusa ma le parakalafa 1, ae o le eseesega o le mafuaʻaga mo fegalegaleaiga lē manuia e le mai le enzyme poʻo sui o le lipoproteins, ae mai le "tulaʻi" cell, i le isi itu.

    Mafuaʻaga o le maʻi faʻaleagaina

    Pepa Peraimeri (aiga) hypercholisterinemia o se togafitiga e lei maeʻa ona suesueina. O le mea lea, e leai se meafaigaluega e mafai ona faʻamautinoa e taofia ai lona tupu.

    O mafuaʻaga autu mo le faʻaalia mai o le first hyperchoistinemia e taua o:

    • Le atoatoa i le fausaga o le lipoprotein protein. E le mafai ona latou fegalegaleai ma sulu o okeni, e le mafai e le cholesterol ona ulu i totonu,
    • Faʻitiʻitia le gaosiga o enzymes "felauaiga". Faʻatauina le le lava o le cholesterol i se tasi nofoaga ma lona tele i se tasi,
    • Faʻafitauli i totonu o siama faʻanatura. Latou te leiloa lo latou malosi e faʻafesoʻotaʻi lipoproteins.

    O mafuaʻaga o le hypercholesterolemia maualuga e mafai ona:

    • Hypothyroidism (faʻalavelave i le vaomalo),
    • O le maʻi suka (maʻi i le "faʻafeiloaʻiga" o le kulukose i siama o le tino),
    • Faʻaleagaina o faʻamaʻi faʻamaʻi (solia o le talo mai le ate),
    • Le faʻaaogaina o vailaau maʻoti (togafitiga, beta-blockers).

    O le faʻateleina o le faʻaaogaina o gaʻo manu o le mafuaaga autu lea o le tupu o le hypercholesterolemia i le toatele o tagata maʻi.

    Maualuga hypercholesterolemia

    O le isi, o le mea e masani ona maua i le tele o mafuaʻaga, o le hypercholesterolemia lona lua, lea e le o se tofi ae na maua i le olaga o se tasi. O le mafuaʻaga o le falemaʻi o loʻo fesiligia e mafai ona avea ma ava malosi pe afai e le iloa e le tagata maʻi auala e faʻaoga ai, o se olaga le talafeagai, ma le tele o isi mea e faalagolago tonu i le tagata lava ia.

    O faʻalavelave faʻalavelave e tupu i le system endocrine, o suiga faʻapitoa e aʻafia ai galuega a totoga i totonu e mafai foi ona faʻaosoosoina ai se faafitauli. I le uma, o le tino o se masini e tasi ma o le le lelei o se tasi polokalama e aofia ai isi suiga.

    O le Hyperlipidemia e amata ona alualu i luma pe afai o le auala e aafia ai le felauaiga o fua o le gaʻo mai enterocytes i sela e aafia ai, poʻo le faʻaaogaina o le lipoprotein synthesis, poʻo lo latou faʻaaogaina o loʻo taofia.

    Hypercholesterolemia Therapy

    O le faʻaititia o le maualuga o le cholesterol i le toto e mafai ona ausia e ala i suiga o olaga ma le faʻaaogaina o fualaau. Faʻataʻaiga o le masani masani o le olaga ma le hypercholesterolemia o se auala puipuia tele e faatumauina ai le maualuga o le cholesterol levels.

    Afai latou te le fesoasoani, e fai e le fomaʻi fualaau, ma faatonuina:

    • Omega-3 fesoasoani - faʻaitiitia le lamatiaga o suiga faʻaleagaina i le fatu fatu, faateleina le ola o tagata maʻi pe a maeʻa le fatu fatu. Faʻaauau pea le cholesterol masani, puipuia mai ai le toto, ma faia ai toto toto e sili atu ona malosi ma malolosi.
    • Fibrates - faʻamaʻi le lipid metabolism i le tino, faʻamalosia le enzyme lipoproteidlipase, faʻateleina le metabolism o gaʻo. Latou te fesoasoani e faʻaleleia le maualuga o le "lelei" cholesterol, e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis. E mafai ona faʻaaogaina i le taimi lava e tasi i fuainumera.
    • Bilo acid sequestrants - faʻaaoga le cholesterol e gaosia e le ate mo la latou faʻasologa. Latou te faʻaitiitia le avanoa e atiaʻe ai faʻafitauli o le fatu, e aofia ai le ischemia, ma faaitiitia le aofaʻi o faʻamaʻi maʻi mai le infarction myocardial.
    • Faʻailogaina - latou te faʻaaogaina le cholesterol mai le manava, ma faʻaititia ai ona mea i le toto. E le afaina, e mafai ona ave e gasegase o loʻo mafatia i faʻamaʻi tuga (faʻataʻitaʻiga, ate). E mafai ona ave faʻatasi ma fuainumera.
    • Tulafono - e taofia ai le gaosiga o le cholesterol e le ate ma faʻaititia ai lona faʻaoga i totonu o sela. Tuʻu atu i le faʻaumatia o gaʻo, faʻateleina le ola o tagata gasegase, faʻaititia le numera o aʻafiaga e maua mai i le atherosclerosis ma le malosi o maʻi vailaʻau. E mafai ona latou faʻaosofia ni suiga le lelei i totonu o musika ma le ate, ma o le mea lea, o la latou faʻaoga e manaʻomia ai le mataʻituina lelei o suʻesuʻega toto mo faʻailoga o le faʻaleagaina o le ate. Faʻatasi ai ma maʻi o le ate e le o faʻamatalaina.

    Saofiamalamia

    Autosomal o togafitiga faʻaleagaina e fesoʻotai ma faʻamaʻi o le vaega monogenic, o lona uiga, ua fuafuaina e na o le tasi le gene. Faʻaleagaina o loʻo aʻafia ai le le lelei o le maualalo o le maualalo o le faitau. I lenei tulaga, o le solitulafono e tupu i le kulupu ma e faʻatoʻaina, ona o le faʻalavelave.

    E mafai e se tagata ona maua se gaʻo le atoatoa mai se tasi o matua, ma mai ia i laua uma, pe afai oi ai se talaaga o le maʻi na fesiligia.

    O tulaga lamatia mo le maualuga o le cholesterol e aofia ai:

    • O le talafaasolopito o aiga ua faateteleina i lenei suiga.
    • Faʻamatalaga o osofaʻiga o le fatu i le amataga, e le gata i le tagata maʻi ma ona aiga.
    • O se faailo tele o le lipoproteins o le maualalo i totonu o se tasi o matua. O le avega o le komesi atonu e aofia ai le tetee atu i le tulaga faʻaleagaina i togafitiga fualaau.

    Cholesterol o se mea e masani ai le enzymatic o le tele o gaioiomi ma o se elemene taua o le membrane. O le faaletonu o le cholesterol e mafua ai ona le atoatoa i le tuufaatasiga o ituaiga hormones eseese. O le toʻatele oi latou e ulu atu i le tino o le tagata ma gaʻo manu, o se aofaiga e maua mai i le ate.

    O le cholesterol faʻateleina e mafai ona vaevaeina i se tasi e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis - lipoproteins maualalo (LDL), ma le tasi e teu ai lona aofaiga, ae le o le puipuia, mai le amataga ma le alualu i luma o le maʻi - maualuga lipoproteins (HDL). O le maualuga o le lipoproteins e faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faaletonu o le fatu.

    Aiga o le hypercholesterolemia

    O le malaise o le aiga e mafua mai i faʻamaʻi pipisi, o se tasi lea o ona vaevaega. O le taimi nei e nafa ma le 10% o aʻafiaga o loʻo aʻafia ai faʻamaʻi, e maua i tupulaga talavou oe leʻi oʻo i le 55 tausaga. O le faʻapogai o nei faʻalavelave o se gaʻo ua suia. O lenei togafitiga e taatele, aemaise lava i aiga o loʻo nonofo i 'aʻai o loʻo faʻaleagaina. Mo le 200-300 genetics soifua maloloina, e tasi le fesuiaiga.

    O le hypercholesterolemia i le aiga e tusa ai ma le faʻavasegaina o Fredrickson o le ituaiga 2. O le aano o lenei faʻamaʻi e mafua ona o se faaletonu i genetics, lipoproteins e le mafai ai ona latou fusifusia i le cholesterol ma feaveaʻi i le totoga o loʻo manaʻomia. I le tutusa ai ma lenei, o le faateleina o le numera o synthesized cholesterol pepa e tupu, o se mea foi e solia.

    Ma o se taunuuga, e amata ona faaputuputu poloka i nofoaga e le tatau ona i ai, lea e tau atu i le atinaʻeina o maʻi cardiovascular, o maʻi le gasegase. O se tasi lenei o mafuaʻaga mo le faʻamautinoaina o osofaʻiga o le "vave" fatu.

    , , , ,

    Family hyperzylesterolemia homozygous

    Afai, i le taimi o suʻesuʻega, e lua faʻafefeteina ituaiga o gaʻo o le lipoproteins maualalo maualalo e iloa ma o lenei maʻi e faʻatoʻateleina, ona faʻamatalaina lea e fomaʻi se maʻi faʻamaʻi, ua faʻaalia e le fuaitau.

    O lenei fesuiaiga e mafua ai le vave ona solia o le lipid deteriolation, faapea foi ma le le atoatoa o tagata e talia. E le o se mea e faanoanoa ai lenei mea, ae o suiga fetuunaiga o se fuafuaga faapea e masani lava ona masani ai, o se tasi o faʻamatalaga faʻapitoa i le selau afe tagata.

    O le tele o faʻamaʻi e fetaiai ai ua vaevaeina foi e le ituaiga "faʻafanoga":

    • I tagata gasegase ma le leai o ni faʻalogo, o na gaoioiga e naʻo le 2% o galuega masani e faʻaalia, ma o le maualuga o le lipoproteins o le maualalo e faʻapupulaina.
    • Afai e le atoatoa le faʻaleleia, o la latou gaioiga e oʻo atu i le maualuga o le 2-25% o le masani, o le maualuga o le lipoproteins o le maualalo e laʻititi ifo nai lo le masani.

    ,,,,,,,,, A (p. Asp492Asn) mutation: Loto Faʻamatalaga> 39

    Lesemalo o le aiga o le Heterozygous

    O se tasi o ituaiga sili ona taatele o le faamai e fesiligia, o le taimi e maua ai o se tasi o ata faataitai i le lima selau mataupu maloloina.

    O le natura o togafitiga o le fesuiaiga lea o le tasi gene, e mafua ai ona o lona leona. O faʻamaoniga o lenei faʻaaliga o le maʻi o:

    • Le faateleina o le cholesterol atoa.
    • Faateleina LDL.
    • E latalata i le mea e masani ai Triglycerides.
    • Faʻamatalaga o faʻamaʻi o le fatu.
    • O se avega mamafa o aiga.
    • O le i ai o le tuluʻau o le tendon, e ui o lo latou toesea i le tino e le o se faʻamaoniga o le soifua maloloina. E moni lenei mea mo le tino o le fanau. O nei faʻataʻitaʻiga o loʻo ave i le vaega o tendon Achilles. O le mea moni, o lenei tulaga e faʻaalia i le fesuisuiai ma le faʻafefe. O le isi vaega o le faʻaalia mai o ufiufi ma ogaumu o le tua o alofilima o pito i luga ma fusi uʻamea o phalanges.

    O le faʻamalositino e faʻateleina ai le ono mafai ona maua e se tagata maʻi le faʻamaʻi cardiovascular (mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi fatu fatu) tusa lava pe laʻitiiti.

    E manaʻomia le iloa o se ata o le falemafaufau e tusa lava pe laʻitiiti, o le a mafai ai e oe ona faʻatonutonuina le itu o le faailo o le faailo, e puipuia ai suiga o le tino i le tino.

    Pure Hypercholesterolemia

    E mafua ona o le faateleina o le vaega tele o le cholesterol i totonu o le toto. O ia ituaiga o siama ua faia i le tagata maʻi pe afai o lenei faitalia ua fuafuaina e se fuainumera e sili atu ma le 5.18 mmol / l. Ua leva ona avea lenei mea ma togafitiga, o le faailoga iloga lea o le atiaʻe o le atherosclerosis.

    O fuainumera faafomai e faapea e tusa ma le 120 miliona tagata i le lalolagi ei ai le maualuga o le cholesterol e tusa ma le 5.18 mmol / L pe sili atu foi, ma mo le 60 miliona o lenei faailoga ua uma ona fuafuaina i le ata o le 6.22 mmol / L pe sili atu foi.

    Taumafa mo hypercholesterolemia

    O taiala lautele mo taumafataga mo le hypercholesterolemia e mafai ona faatulaga i ni nai tulafono faigofie:

    • Faʻaititia le kaloni faʻamaʻi, aemaise lava i se olaga le talafeagai,
    • Aua e te 'ai tele i le po, pulea le mamafa o le tino,
    • Faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo faʻataunuʻuina e ala i le sui i fualaʻau fuālaʻau,
    • Faʻaaofia ai mea taumafa taumafa e iai vitamini ma minerale,
    • Aua le fiu e 'ai le meaʻai,
    • Faʻatapulaa le faʻaoga o masima,
    • Pe a filifilia se laulauʻai, manatua meaʻai ua fai ma vaisu ma e le faʻafefeina le puipuia i le tulaga o le faasalaga.

    O le laulau o loʻo faʻaalia ai se lisi lata mai o oloa ua fautuaina ma faʻasaina e le meaai mo le hypercholesterolemia.

    Faatasi ai ma le hypercholesterolemia, o ipu uma e fufulu, kuka pe tao.

    Faataʻitaʻiga o le aso e tasi

    O le meaai mo le hypercholesterolemia e eseese ma faigofie. O le lisi e le tatau ona mafua ai ni faigata faapitoa. E le mafai e le tagata gasegase ona fai e aunoa ma ni aano o manufasi, ia 'aina ma le fiafia. O le mea autu lava e le tatau ona faʻafefete ma falai.

    O se taumafataga e tasi aso mo ia e mafai, mo se faʻataʻitaʻiga, ona aofia ai:

    1. Breakfast: oatmeal with grapes, tea green,
    2. Taumafa: vine,
    3. Taumafa: sua o fualaau faisua, kuka ai araisa i se fasi fualaʻau vela vela, vela sua,
    4. Snack: o se teuteuga o sisi o le rose, fualaau fou,
    5. Taina o le afiafi: kulimi falaoisi, tea,
    6. I le po e mafai ona e inu i se ipu malamalama o le kefir. O le aofaiga atoa o falaoa i le aso e le tatau ona sili atu i le 120 g.

    O le Hypercholesterolemia Prevention

    Ina ia faatumauina se tulaga talafeagai o le cholesterol i totonu o le toto, e tatau ona i ai nisi puipuiga puipuia.

    E tusa ai ma tulafono mo le puipuiga muamua o le hypercholesterolemia (aʻo le i tupu), e manaʻomia e le tagata maʻi:

    • Aumai le mamafa o le tino i mea masani
    • Mulimuli i meaai fautuaina
    • Tuuina atu masani leaga,
    • Faamalositino e le aunoa
    • Faʻatapulaʻa fua o lagona-lagona-lagona,
    • Faʻamaʻosaʻo le suka o le toto
    • Faʻaauau le totoina o le toto,
    • Vaʻaia masani togafitiga faʻamaʻi e ono mafua ai le hypercholesterolemia.

    Puipuiga lona lua (faʻatasi ai ma le cailamalamomalamia o loʻo i ai nei) ua mamanuina e puipuia ai le tupu mai o maʻi vascular vascular and the development of possible problems. Muamua, o loʻo taoto i le togafitiga a le hypercholesterolemia.

    O le le faʻaaogaina o mea e ono faʻaaogaina ma faʻamalosia le taimi e mafai ai ona faʻateleina le soifua o le tagata maʻi ma maua ai se aoga aoga i lona uiga lelei.

Tuua Lau Faamatalaga