Faʻasologa o Faʻamaumauga Faʻasologa o Fualaau Faʻatau

I le taimi nei, ua avea ma foliga masani e talanoa ai e uiga i le faasino igoa. O lenei manatu na oo mai ia i matou mai bodybuilders, ae ua maua aʻa ma ua uma ona faaaogaina i soo se mea. Soʻo se tagata taʻaʻalo pe naʻo se tagata e manaʻo e leiloa le mamafa e amata ona filifilia ni oloa e faʻavae i luga o faʻataʻitaʻiga GI. Ae ui i lea, o fualaau faisua ma fualaau aina ua manatu i ai o se meaʻai maloloina ma maloloina, o lea e masani ai ona le amanaiaina. Ae i totonu ia i latou o loo i ai fua e maualalo le faasino igoa, ma mea e tatau ona tapulaa. Ioe, o nei mea uma e aoga tele ma e tatau ona i ai i au meaʻai. O mea uma e uiga i uiga o le tino ma le iai o faʻamaʻi pipisi.

O le a le GI?

Sei o tatou talanoa faapuupuu i le teori ina ia manino le mea o loo tupu. O lea la, o le GI o se faailoga o suiga i le kulukose o le toto pe a maeʻa se meaʻai. I le taimi nei, o loʻo i ai laulau faʻamatalaga e mafai ai ona e maua le numera tonu, e tusa ai ma le mea e fausia ai lau taumafataga.

O le maualuga o le GI, o le maualuga e maualuga le suka o le toto pe a ulu atu. O lenei mea e aofia ai le gaosiga o le tele o inisalini, ona o le mea na auina atu i ai mea gaʻo i le gaʻo gaʻo. O le mafuaaga lea e matua taua ai mo se tagata e iai le inisalisi ole inisalini e aofia ai fualaau aina e maualalo le faasinomaga o fuainumera i le taumafataga. O le taumafataga o le aoauli e tatau ona sili atu ma le afa o fualaau fou.

Tataloina o le fiaaai

Afai o loʻo ofoina atu lau lauti ma keke poʻo fualaau, o le a le mea e te filifilia? O le tele o taimi, o le mea muamua, o se vaega ona e sili atu ona faigofie ona maua ma o le tele lava o malo e ofoina atu naʻo se mea manaia. O le a le mea e tupu i totonu o le tino pe a uma ona 'aina sulu? O le fiaai e vave lava ona alu, ae a maeʻa le itula e toe foi i lona tulaga muamua, ona amata ai lea ona tupu. Ae o fualaau 'aina e maualalo le faʻaogaina o fuainumera e matuā ese lava, talu ai o loʻo i ai i totonu ia mea masoā totonu le toto ma e faʻaalu i manaoga masani o aso uma.

O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai ina ua uma meaʻai ma le maualuga o le GI, na faʻamaonia e tagata le 80% sili atu kalori nai lo le latou 'aiina o fualaau aina suamalie. Mai lea mea, na faaiʻu ai e le au fai meaʻai e faapea, o le vave faʻavaveina o le kulukose e mafua ai le faateleina o le maualuga o le hormone, lea e faaosofia ai le manaʻo. O le taunuuga o se taamilosaga leaga. E masani ona oʻo atu le tagata i mea suamalie, ma o le mea lea o loʻo aʻafia ai totoga ma faʻalapotopotoga uma ona o le le lava o meaʻai talafeagai, ma o le mamafa o le mamafa e le mafaamatalaina.

Le faʻaaogaina o le glycemia index

O le GI o se faʻamaoniga iloga e tatau i tagata uma ua filifili e tuʻuina lona mamafa i le tatau ona amanaia. I le glucose mama, e 100, o le maualuga aupito maualuga lea. E tusa ai ma lea, o le maualuga o le suka, o le suka o le a vave ona tupu, ona pau vave ai lea. O lona uiga o le tagata o le a toe fiaai ma e le mafai ona teena se meaʻai.

O le GI o soʻo se oloa e faalagolago i le tele o mea. Sei o tatou lisi puupuu i latou:

  • Le ituaiga o suauu o loʻo i totonu.
  • O le i ai o le fiva suauu ma le faʻasiliina meaai.
  • Mea gaosi.
  • I le faaopoopo atu i gaʻo, o meaai e aofia ai gaʻo ma puluvaʻa, lea e manaʻomia foi ona mafaufauina.

O fualaau aina ma fualaʻau e maualalo le faʻaogaina o faʻamaufaʻailogaina o le sili lea ona faigofie ile digestible o oloa uma, o lea ua fautuaina ai i latou o se puna o fiva. Ae ui i lea, aua neʻi galo o lo o aofia ai se aofaʻiga o gaʻo. O le mea lea, i le vaitaimi o le vevela, ua fautuaina e faʻagata le faʻaaoga.

Vaega Faʻatulagaga Tele

Mo le maʻisuka, o mea taumafa ma se numera laʻitiiti e sili ona aoga. O le faʻagesegeseina o le faʻatinoina o le faʻataʻitaʻiga, e sili atu. O loʻo i ai le fati lea, lea e mafai ai e oe ona vave malamalama po o le fea o oloa e tatau ona faʻaaoga ma e le o:

  • O le maualuga o le 10 i le 40 e laʻititi.
  • Fuataga - mai le 40 i le 70.
  • Maualuga - mai le 40 i le 100.

I aso nei, e tele le au gaosi ua uma ona faailoa i luga o le afifi faamatalaga e uiga i nei faailoilo. Ae e le faʻaaoga lenei mea i oloa mama. O le mea lea, o fualaau faisua ma fualaau 'aina e maualalo le faʻaogaina o fuainumera e tatau ona iloiloina i se tulaga tutoʻatasi, e le o se faafitauli, talu ai o loʻo i ai laulau uma o loʻo i ai uma faʻamatalaga talafeagai.

Suiga i le tele o gaioiga

GI e le faʻamaonia. E faalagolago i le tele o itu. E faatatau foi lenei i fualaau. Seʻio tatou tilotilo i se faʻataʻitaʻiga faigofie. E iai le GI o le 20 apricot, pe afai e te faia ni apricots maroke, o numera o loo i ai nei i le 30. E iai le GI o le fualaau o le 91 i le meaʻai. I le suʻesuʻeina o le lisi o fualaau aina ma se fuainumera maualalo itiiti, e tatau ona e faʻalogo, o le gasologa o fualaau aina fou e mafai ona faʻaitiitia ai le faagasologa o le faʻavaveina ma le saoasaoa ia. O fua uma ei ai le fiva i la latou tuufaatasiga, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le faatinoga. Ae ui i lea, o le maʻisuka e mafai lava ona 'aina fua o fualaʻau mama i le faʻalelei.

O a ituaiga o fua e mafai ona ou 'ai ma toetoe lava leai se tapulaa?

O meaai ma fualaau 'aina e maualalo le faʻaogaina o le maʻisuka ma le tagata taʻalo. O le tele o fualaau aina ma fualaʻau e maualalo le GI. O le mea lea e avea ai i latou ma se vaega sili ona taua o le taumafa a se tagata afeleti ma se maʻi e maua i le maʻisuka.

  • O le sili atu ona popole mo le tino o lemoni, blackcurrant, apricots ma cherries, vine - oi latou uma lava o se faasino igoa o le 20. O lona uiga, e mafai ona faʻaumatia e toeitiiti leai se fefe.
  • BlackBerry ma togavao vao, cherry plum ma lingonberry - faailo 25.
  • Raspberries ma apples, red currants, peaches, oranges and strawberries, sea buckthorn - 30.
  • Blueberries ma blueberries, cranberries, tangerines ma gooseberries - 40.
  • Kiwi, persimmon ma mango - 50.

Mo le matagofie ma le manuia

GI i apples o le 35 iunite. O le taumafaina i aso taitasi o apu e lua o le mea lilo o le matagofie, fou ma le soifua maloloina. O lenei oloa e tele naua meaʻai. Pectins ma le fiber e faʻaleleia ai le fausiaina o otaota; e lelei le paluka mo fatugaʻo. Vitamin E e lagolagoina le matagofie, ma o le vailaʻau A e lagolagoina le tuputupu ae. O le mea lea, o apples should be consumed i aso uma. E le gata i lea, o le GI ua faʻamatuʻuina i lenei mea. E i ai se mea e ese le eseesega o le keke - o lona 35. O loʻo i ai ni meaola faʻasaina, fiber ma vitamini, tannin ma mea faʻalauiloa, faʻapea foʻi ma isi mea aoga. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o faʻamatalaga GI e le o ese tele mai le tasi ma le isi. Faʻataʻitaʻi i fua faʻatasi ma se faʻamaulalo maualalo o le nectarine. O le faailo e 35 foi.

Taumafa ma le faʻagata

E i ai fua e le fetaui mo i latou o loʻo i ai nei i se taumafataga. O maʻi suka e tatau ona lafoaia. E le aofia ai i latou i le toetoe lava o fua uma o le leiloa. O fua o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga maualalo e mafai ona avea ma se mea lelei lelei mo aso uma, ma o sui o lenei vaega e na o se paʻu. O pineapales ma vine ua faʻamaonia e GI maualuga, 66. O loʻo i luma o le silo (faʻaaliga 72). Ae o tafaoga o le manumalo aʻiaʻi - o la latou faasino igoa o le 100. E ui i le mea moni e faapea o nei fualaau lelei lelei, e mafai ona e 'ai faʻamalosi i fua faatapulaʻa, 1-2 fualaau taʻitasi.

Fualaau suamalie

O fua uma o loʻo i luga o loʻo aofia ai le tele o fiva. O le mea lea, e ui lava i le taua tele o meaʻai gaʻo, o la latou GI e maualalo. O le tele o fiva masani i totonu o le peel. O le mea lea, o le 'ai o fua e aunoa ma le faʻamamaina muamua, e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le kulukose i totonu o le toto, lea e mautinoa ai le satieti umi. O le fiber faʻagesegese le faʻagasologa o le kulūkose. O le mea lea, e oʻo lava i tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona 'ai fualaau aina ma se GI e oʻo atu i le 40 iunite. Ae o le faʻaaogaina o le vai fou e te aʻafia uma ai faʻamanuiaga ole fiber. O le taimi nei ua faateleina le GK. O fualaau aina e faʻasaina i le maʻisuka, e le fautuaina i le taimi o le taumafa lelei.

Fualaau faisua matala ma fualaau faisua

Toeitiiti lava o tagata uma e maualalo le glycemia. Mai le 20 i le 40 o se faailo sili ona lelei, lea e avea ai i latou ma se falaoa lelei ma se mea tutoatasi mo aso uma. Faʻatasi o pateta ma sana. O nei fualaau faisua e tatau ona tuʻuese mai le taumafataga poʻo e mafai foi ona faʻaumatia i ni vaega laiti, ma i nisi taimi.

Le taua o fualaau faisua e le mafai ona sili atu ona maualuga. E tatau ona sili atu ma le afa o meaʻai mo aso uma mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, faapea foi ma se tagata soifua maloloina. O isi itu faʻalavelave faʻafefiloi, salakeke ma paluga e mafai ona saunia mai fualaʻau.

O le metotia o togafitiga faʻamafanafana e le afaina ai le faateleina o le faasino igoa. Ma afai e mafai ona faʻaaogaina fualaau aina e maualalo le faʻaogaina o le faʻamago, e le gata ina mafai ona 'aina fualaʻau, ae inu foʻi. E pei o le Tomato juice, mo se faʻataʻitaʻiga, e fautuaina e tusa lava pe sili atu le taumafa.

Laʻu Fualaʻau Gagavai Maualalo

E fautuaina le faʻaaoga o aniani, garlic, ituaiga uma o kapisi, eggplant ma zucchini, squash, tomato ma kukama, pepa, pi ma lentils ma toetoe lava leai se tapulaa. Mai fualaau faisua uma, e na o ni nai tuusaunoaga. Muamua o kāloti kuka. I lona tulaga masani, o lona faasinomaga o le 35, ma i totonu o foliga ua saunia, 85 PIECES. O le mea lea, e manino le filifiliga. E toatele tagata e pei o pateta, ae o lona index o le 85. Afai e te filifili pea e faaopoopo se tasi pateta pateta i le ipu, ona e muamua manaomia lea ona tipi ma tuu i totonu o le vai i le po. O lenei mea o le a fufulu ai le maso.

Auala fai kuka

E taua tele e le gata ina filifilia fualaau faisua ma fualaau maualalo maualalo GI, ae ia tufatufa atu foi i le aso atoa, ma ia tuʻufaʻatasia ma isi oloa. E pei ona taʻua muamua, o fualaau aina e tatau ona 'aina faʻatasi pe tao, e aunoa ma le faaopoopoina o kulimi ma asikulimi. O se mea manaia matagofie e mafai ona avea ma se fualaau suamalie, lea e mafai ona faʻavasegaina i yogurt maualalo. E mafai ona faʻaaoga fualaau faisua i soo se ituaiga, e aunoa ma le faʻavelaina i le pata ma le suauʻu manogi. E mafai ona faia se uʻu mai fualaau faisua.

Nai lo o se faaiuga

Aʻo filifilia meaʻai e sili ona lelei, ia taulaʻi faapitoa i fualaau faisua ma fualaau aina maualalo GI. E le na o se faʻaopoopoga matagofie, ae o se vaega taua foi o le taumafataga. Faatasi ai ma taumafataga taitasi, e tatau ona alu se punavai, lea e mafai ai ona e faatumauina se lagona o le faamalieina mo le umi. Ae maise lava o lenei tulafono e tatau ona matauina ile aoauli. O le mea lea, e tatau ona sui le taumafataga o le afiafi i fualaau faisua ma laʻau po o iʻa. O se taunuuga, o le maʻisuka o le a mafai ona pulea le suka o le toto, ma o le a mafai e le tagata taʻalo ona mafai ona pulea lona mamafa o le tino. Afai o loʻo e fuafuaina se auala mo le gau o le mamafa, ona ave lea o lenei faʻamatalaga i se tusi.

Tuua Lau Faamatalaga