E fia cholesterol e te manaʻomia i le aso

E leʻi leva talu ai i togafitiga, na filifili ai e faʻaitiitia le maualuga o le "leaga" cholesterol i totonu o le toto i le tele e mafai ai, talu ai ona o le faateleina o lona faʻatupulaia na afaina ai le tulaga lautele o le soifua maloloina. O le mea moni, o le faʻateleina o le cholesterol e faʻapogai ai foliga o papa ma toto i totonu o le toto o le toto, lea e i ai le aafiaga leaga i le toto. O se toto gau ua mafai ona alu i totonu o vaʻa ma taʻitaʻia ai taunuuga mataʻutia: o le pulmonary embolism, heart attacks and strokes, maliu faʻafuaseʻi maliu.

Ua faʻamautuina i totonu o atunuu atiaʻe o tagata e sili atu ona taumafaina le tele o le cholesterol i meaʻai, ae o le masani ai o faʻamaʻi fatu cardiovascular i totonu o le faitau aofai e maualuga tele. Ae ui i lea, o nei saienitisi ua oʻo mai i le faaiuga o le faaletonu o le cholesterol e le aofia ai foi i le lalolagi atoa, ae o aʻafiaga leaga foi: afaina o le tino, vaivai o le muscle, fula, vaivai, tiga o le muso ma le dystroph.

E tatau ona tausia pea le maualuga ole lipids i le masani: aua le faʻaaogaina mea taumafa e maua i le cholesterol, ae ia le vavaeeseina foi i latou mai au meaʻai uma.

E mafai faapefea ona e maua le cholesterol i meaʻai i le aso?

Talu ai o loʻo aʻafia le cholesterol i le tele o gaioiga faʻavae i le tino, e tatau ona sau i aso uma mai le taumafa. O lenei lipid e gaosia i le tele o le ate, ma o le cholesterol eo mai faatasi ma meaai e na ona faaopoopo i ai lona tino i le tino.

O nisi saienitisi e naunau e talitonu e mafai e se tagata ona ola e aunoa ma le sau mai cholesterol i fafo. Ae peitai, e le o lea, ma mo le atoaga o le soifuaga, oe manaʻomia pea le tausisia o se fua faatatau o le faʻaaogaina o gaʻo mai meaai.

O lea, i aso uma mo le faʻaaogaina masani o galuega uma i le tino, e tusa ma le 1000 mg o le cholesterol e manaʻomia. O nei mea, 80% o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le tino e le ate (maua ai le tele o cholesterol), suauu, fatugaʻo, inumaga ma gonads. Ma e na o le lima o lipoproteins e tatau ona maua e se tagata mai meaai. E fautuaina e tagata tomai faapitoa i aso taitasi "taumafa" 250-300 mg o le cholesterol, ae leai. O le tele o lenei aofaiga, o le sili atu foi lea o le gaioiga o le ate i le synthesizing cholesterol ma le suka.

O le tele o lipoproteins e maua i gaʻo manu. O le cholesterol i aso uma e mafai ona maua i le 'ai:

  • 1 fuamoa (moa),
  • 200 kalama o le pata,
  • 400 kalama o moa po o pulu,
  • 2.5 lita o susu o susu,
  • 1 kilokalama o le siʻi gaʻo maualalo,
  • 700 g kalama sieti.

Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona pipii i meaʻai talafeagai, iloilo le aofai ole aofai o le cholesterol e ulufale atu i le tino.

Le mea e fai pe afai e maualuga le cholesterol

Afai e aliali mai o le tagata maʻi ei ai le toto maualuga o le cholesterol, ua faʻamaonia mai ai fualaau talafeagai, ua fautuaina e lafoaʻi amio leaga, faʻaleleia le gaioiga faaletino.

O le matafaioi aupito taua i le faʻamaoniaina o lipoproteins leaga ma lelei e faia i meaʻai talafeagai, i se isi faaupuga, e tatau i tagata gasegase ona tausisia se taumafataga ma se masani masani o le cholesterol o le faʻaaogaina i le aso.

O sea ituaiga taumafataga e le mafai ona vavaeina faʻamalosi, ae e maua ai le tausisia o nisi o mataupu faavae:

  1. Ole maualuga ole taumafa o le cholesterol ile aso ole 250-300 mg.
  2. O le fua faatatau o gaʻo uma i le aso o taumafa taumafa e le tatau ona silia ma le 30%.
  3. O le tele o meaʻai e tatau ona faʻaaogaina e tatau ona faia i gaʻo-tele ma gaʻo. E mafai ona maua mai iʻa ma iʻa.
  4. O le faasologa i aso uma o gaʻo manu o mea manogi uma e gaʻo e itiiti ifo ma le 30%.
  5. O le faavae o taumafa i aso taitasi e tatau ona avea ma cereals, fualaau faisua ma fua. O meaʻai faʻamalosi-meaʻai e masani ona gaʻo le gaʻo ia i latou lava ma aveese saogalemu mai le tino.
  6. E fautuaina le toʻatele o tagata mamaʻi e faʻatapulaʻa le taumafa masima i le 5 kalama i le aso.

O faailoga muamua o le maualuga o le cholesterol maualuga i totonu o le toto e le mafai ona faʻaalia i soo se auala, ae afai e te matauina i le taimi ma suia lou olaga ma amioga masani, e mafai ona e faasaʻoina le tulaga e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau, ma puipuia ai aʻafiaga ogaoga o le hypercholesterolemia.

Taumafa e faʻafaigofie le cholesterol

O mataupu faavae o mea taumafa mo tagata gasegase e maualuga le cholesterol e aofia ai le faaitiitia o le taumafaina o meaola manu ma faateleina le tele o fiva i meaai. I taumafa i aso taitasi e tatau ona aofia ai suauu fuālaʻau, lea i le tele o aofaiga e aofia ai gaʻo aoga aoga. I lenei tulaga, e tatau ona e tausisi i le faʻatagaina o le kalori i aso taʻitasi. Lalo o se laulau faʻatasi ai ma vaega o oloa gaosi.

Meaʻai e fautuaina ai meaʻai

Meat:Mea gaosi susu:Iʻa:
Veal, lapiti, toso, tamai mamoe (mamoe talavou), moa. E le sili atu ma le 1 le taimi i le vaiaso - puaa ma pusi moa.Ole yogurt gaʻo, susu, sisi.Faʻamafa, vevela pe falai faʻanoanoa.
Faʻailoga:Seafood:Manua:
Oatmeal, cereals o fatugaʻo eseese, pasta mai le saito o le kulimi, falaoa paʻu po o sina mea e mamago, le laisa e leʻi puipuia.Scallops, oysters.Olive, sana, sunflower ma le pata pipi. Margarine e leʻi totoina.
Fua:Fualaau faisua:Nati:
Soo se mea fou pe mamago, e pei foi o se meaʻai ma sina 'aila o le suka.Soʻo se mea fou poʻo le aisa. E sili ona lelei le 'ai o pateta ua kuka, saito suamalie, pi, lentils, ma pi.Amene, Voloshsky nati.
Mea inu:Desserts:Faʻafiafiaga:
Fualaau aina po o fualaau faisua fou, lauti.Leli, fuamoa fualaau aina, popsicles e aunoa ma le gasegase fats i le tuufaatasiga.Laumalie suamalie, Turki fiafia.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, mai meaʻai e le mafai ona e kukaina taumafa lelei i aso uma, ae o le mea autu o le mataʻituina o le tele o calories o meaʻai ma gaʻo fualaʻau.

Cholesterol faʻaitiitia meaʻai

E taua tele le tausisia o se taumafataga masani i aso uma, ma matauina le faatagaina o le lipoproteins i meaʻai. Ae fai mai tagata popoto o le 'ai o meaai faapitoa e fusifusia ai le "tele" cholesterol ma aveeseina mai le tino, faʻamautinoaina lona tulaga masani i le toto, e taua tutusa.

O se lisi lenei o mea taumafa e tatau ona e 'ai i vaiaso uma:

  • oloa faʻamaoaigaina i gaʻo mono-ma polyunaturated: avocate, olive ma pīni,
  • alimoni
  • o meaola uma o le lycopene-tamaoaiga: vine, guava, tamato, tilo,
  • o le lala oat
  • karite karite
  • lanu meamata
  • kaluka
  • fatu lili
  • pistachios, alalaupapa,
  • o sukalati pouliuli.

I le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto, e tatau ona e 'ai sina vaega itiiti o nei meaai. O le masani o lo latou taumafaina e na o le 20-100 kalama i aso uma. O le mea lea, a aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau faʻatau, e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le lipoproteins i le toto i le 18% ma faʻaitiitia ai aʻafiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi matautia.

O tagata ua leva ona maua i faʻamaʻi pipisi (faʻataʻitaʻiga, o le atherosclerosis), e fautuaina e tagata atamamai e faʻafeiloaʻi i meaʻai a le vaomatua ma se kulutalalūlūina i le taumafataga e le sili atu ma le 100 mg i le aso, e matua itiiti lava nai lo le fautuaina lautele. O lenei taumafataga o le a mafai ai mo le 2 tausaga ona faʻaleleia le tulaga o le tagata ma ola i se olaga atoa.

E i ai fuamoa moa ia cholesterol?

  1. Le aoga o fuamoa o le salu
  2. E fia cholesterol i fuamoa o le salu
  3. Choline vs Cholesterol
  4. Laʻau moa ma moa moa: tutusa ma eseesega
  5. E mafai ona 'ai fuamoa o le salu i le maualuga o le cholesterol
  6. Harvard University Studies
  7. Laitiiti ma kuka?
  8. Cholesterol i le kulimi ma le kuka

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le atherosclerosis o toto toto ma le maualuga o le toto maualuga ua setiina ai nisi o manaʻoga mo le filifiliga o meaai. Ina ia faʻaitiitia le aofai o le cholesterol i le toto, e tatau ona 'ai e pei o sina gaʻo (lipids, cholesterol) ma meaʻai. O fea fuamoa e sili atu cholesterol - moa po o salu? Ma e mafai ona faʻaaogā se meaola o le salu pe afai e tatau ona faʻaitiitia le cholesterol ma faʻamalolo le gaʻo?

Le aoga o fuamoa o le salu

E i ai le manatu e sili atu le aoga o fuamoa o moa nai lo moa, kosi, ostrich ma isi oloa. Sei o tatou vaai po o le a le faamalologa ia i latou?

Soo se fuamoa e aofia ai gaʻo, carbohydrates, proteins, elemene, vitamini ma cholesterol. E le gata i lea, o la latou fuainumera ma le fuainumera i le tuufaatasiga o le yolk ma le porotini e faalagolago e le gata i le ituaiga o manulele, ae faapena foi i tuutuuga o le tausiga.

O le faʻaaogaina o le salu o oloa gaosi e mafua mai i le faʻamalosia o salu i tulaga ola. O nei manulele e le faʻafeiloaʻi meaai le lelei, vai faʻafefe. O le mea lea, o fuamoa o le salu e le o aofia ai ni mea faʻamaʻi, paluga, hormones.

E le pei o le salu, o le hen ua oʻo i suiga o gafa. Ua uma ona gaosia e saienitisi ituaiga eseese o moa - egg and meat (broilers). E tele foi le faigata o pou i tuutuuga o le taofia. O le mea lea, e masani ona fafagaina i latou e le o ni meaʻai sili ona maualuga ma faʻataʻitaʻiga o hormonal ma e togafitia i vailaʻau. O le fea, ioe, e aafia ai le lelei o fuamoa.

Ma le isi foi, o salu e le aafia i le salmonellosis. O latou vevela o le tino e tele tikeri maualuga atu nai lo o le moa. O le mea lea, o le salmonella i le salu e le tupu. E mafai ai e oe ona 'ai fuamoa moa fua e aunoa ma se togafitiga umi.

E fia cholesterol i fuamoa o le salu

O le mea lea, o le aofai o le cholesterol i fuamoa o moa ua le lava. O le mea lea, aua le talanoa mamafa e uiga i le afaina i le tino. Aemaise lava pe ae mafaufau e 80% o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i le ate o le tagata, ma na o le 20% e sau mai fafo.

Mo i latou e manatu e 3% sili atu, o le a aoga tele le manatuaina o le cholesterol e maua i le sulugatiti. Afai e tatau ai, e mafai ona e vavaeeseina atoa mai meaʻai, pe afai e te faʻaaogaina fuamoa paʻepaʻe (pei o se porotini).

O le salu o salu e aofia ai elemene taua:

  • Sodium
  • Potassium
  • Magnesium
  • Vaʻalele
  • Omea
  • Kalaku
  • Copper
  • Cobalt
  • Chrome.

Ole aofaiga ole minerale e le silia le 1g. Ae o protein ma gaʻo - sili atu. I le 100 g o fuamoa o moa - 11 g - gaʻo, 13 g porotini. O isi vailaau o loʻo aofia i totonu oa latou tuufaatasiga ua fuafuaina i micrograms. Mo se faataitaiga, i le 100 g o le salu o oloa - 0.15 g o le sodium, 0.13 g o le potassium, 0.4 g o carbohydrates ma le 0.09 g o le cholesterol.

Choline vs Cholesterol

O fuamoa moa e aofia ai le cholesterol faatasi ma le leithith ma lona choline. O nei mea e faʻaitiitia ai le aofaʻi o lipids o loʻo faʻasaga i le toto, faʻaleleia le setete toto i le atherosclerosis ma faʻamaloloina le ate.

Choline - o le vaitamini o le kulupu B (e taua o le vailaʻau B4). I fua eseese, e faʻaaogaina fomaʻi ma le lipotropic fualaau faʻasaina (faʻamaonia le faʻasaina o le lipid ma le tele o cholesterol i totonu o le toto).

Lecithin o se mea faʻalavelave e aofia ai gaʻo gaʻo, phosphoric acid ma choline. I le tino o le tagata, lecithin e tele ni galuega taua e faia. O se fale mea mo le

namele, ma fai foi le membrane o soʻo se sela tagata. E auina atu le cholesterol ma le palatini i le toto. O meatotino a le hepatoprotector ua faʻaalia (e puipuia ai suauu ate ma faʻamalosia ai lo latou toe faʻaleleia, faʻaitiitia le cholesterol ma puipuia le fausia o gallstones).

O le auai o le choline ma le leite i totonu o le isu e totogi ai gaʻo (lipids) i lona fatuga. O le mea lea, e le taua tele pe oi ai le cholesterol i fuamoa o moa, e taua le i ai o le leithith ma le filifili.
Lecithin o loʻo maua i meaʻai uma o se punavai masani o gaʻo gaʻo (iʻa gaʻo, sisi malo, pata, ate). Ma o le natura na mautinoa o le tele o le cholesterol sili atu e leʻi faʻaputu i le tino o le tagata.

Manatua: lecithin o se mea e galue malosi. O le mea lea, o loʻo aʻafia mai i le yolks mata ma e le aʻafia mai le vevela-togafitia. E ui o le cholesterol o loʻo aʻafia mai soʻo (meaʻai, taofi, falai).

Laʻau moa ma moa moa: tutusa ma eseesega

O le lisi o tagata e aofia ai le porotini, le carbohydrate, fuamini. Fuamoa o manulele - moa, salu, ponoa - e masani ona saunia e pei o le fulufulu digestible. O fea e sili atu ona filifili i le maualuga o le cholesterol?

Mo se tagata e maua le lipid metabolism, e taua tele le iloa o le cholesterol i totonu o salu ma moa moa. E mafua lenei mea i le manaʻoga e tausia se taumafataga ma fuafua le numera o kalori ma cholesterol i le lisi. I le maualuga o le cholesterol maualuga, ua fautuaina ina ia faʻatapulaa ana meaʻai mai fafo, ia 'ai sina meaʻai e maualalo-calorie ma meaʻai maualalo.

O le mea lea, o le fesili talafeagai e tulaʻi mai, o le a le tele o le cholesterol o iai i le oloa a manu felelei? Ma oa fuamoa ei ai le tele o cholesterol - moa po o salu?

I fua 100 g o fuamoa100 g fuamoa moa
Cholesterol850 mg420 mg
Fats13 g11 g
Carbohydrates0.6 g0.7 g
Squirrels12 g13 g
Faʻafiafiaga kalori158 Cal155 Cal

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le meaola o le salu e tutusa ma moa i totonu o mea o loʻo aoga. E i ai foi nai calories, ei ai puipuiga ma lipids (gaʻo). Ae o le tele o cholesterol, i fuamoa o salu e sili atu.

Ae ui i lea, e le o le itiiti ifo o le faʻaitiitia o latou manuia. E le mafai ona afaina se vaega ole cholesterol. O le mea lea, o fuamoa o le suka ma le maualuga o le cholesterol e mafai ona 'aina.

E mafai ona 'ai fuamoa o le salu i le maualuga o le cholesterol

O fuamoa e taʻua o le mea sili ona lelei o le protein. O loʻo aofia uma ai mea taua o le amino (mea e le faʻapipiʻiina i le tino ma e tatau ona sau ma meaʻai). Latou te aofia ai foi le protein talafeagai. I lalo ifo o le atigi e aofia ai le 1.2-1.5 g o le porotini, o le 3% o le masani masani (e tatau i le tagata matua ona aina le 50 g mama mama i le aso).

Tului: 30 fuamoa o le suka e faʻamalieina ai manaoga o tagata matutua i aso taʻitasi mo meaʻai.
E le gata i lea, o le meaola o le salu e na o ni nai calories (na o le 1,55 kcal i fuamoa taitasi).

Manatua: o le lelei o le 'ai o fuamoa o lo latou tino atoa. O le yolk ma le porotini e sili atu le lelei nai lo le susu (e faʻaaogaina i le tino e 85%). E sili atu ona lelei nai lo le aano o manu (e paʻu i lalo e 85%). Latou te sili atu lo latou lelei nai lo legumes ma iʻa (lea e na o le 66% e vaeluaina ma faʻafefe).

Harvard University Studies

O suʻesuʻega uumi o mea matautia ma faʻamanuiaga o fuamoa manu lele na faia i le Harvard Medical University. Iinei 120,000 volenitia sa suesueina. I le gasologa o le suʻesuʻega, na maua ai e na oi latou e 'ai le 2 fuamoa i aso taitasi e leai ni aumei nai lo isi tagata e leʻi' ai i ni yolks ma ni palatini.

Na faia faʻamatalaga mo le 14 tausaga. E tusa ai ma faʻamatalaga na maua, na faʻataunuʻuina e saienitisi Harvard o le faateleina o le cholesterol toto o le tagata pe'ā uma ona 'ai fuamoa, muamua lava, e le taua, ma, lona lua, na faʻamaonia e isi mea aoga o loʻo i lalo o le atigi.

Laitiiti ma kuka?

O le mea lea, na matou iloa ai o le 'ai o fuamoa moa e aoga mo tagata uma - o tagata e iai le cholesterol masani ma le maualuga o mea. Na matou iloa foi o le meaola o le salu e aofia ai mea e sili ona leaga ma leaga (hormones, nitrates, antibiotics). O le mea lea, o le 'aiina o fuamoa o salu i le cholesterol e sili ona lelei i le oloa o moa faatoaga.

E totoe na o le malamalama pe o le a le ituaiga e sili atu ona lelei le faʻaaogaina - inu ava, kuka kuka kuka (vevela) pe fulu i latou i foliga o fuamoa fulufulu, omelettes.

Mafaufau i le eseesega i le va o kuka ma meaʻai kuka.Ma o fea oi latou o le a sili atu ona aoga i se tagata maʻi.

O togafitiga mafanafana o oloa e tupu i le maualuga o le vevela (pe a ma le 100 ° C). I lenei tulaga, o le polotini ma le yolk e maua ai le tutusa tutusa. Latou te paʻu (pa'ū, pe, i fua faasaienisi, denature).

E le gata i lea, pe a vevela i luga atu o le 60 ° C, o meaola oona (enzymes, vitamines) ua faʻaumatia. E faʻaitiitia ai le lelei ma le faʻaaogaina o le oloa. Afai e le manaʻomia e le tino ona faʻaaoga ana enzymes e faʻamalo ai le kulimi mata, ona tatau ai lea mo le faʻafefeina o meaʻai ua tunu.

E le gata i lea, a maeʻa le togafitiga vevela, e leai se aoga o fuamoa ma le protein. Ma minerale - alu i totonu se isi ituaiga o mea e le o gauaiina e le tino o le tagata.

Faaiuga: ina ia mafai ona gaosia le vitamini ma minerale o fuamoa o le salu, e tatau ona faʻaumatia. O togafitiga faʻamalolo e faʻaleagaina ai vitamini ma liliu mai minerale i ni mea e le lelei ona faʻaaogāina.

Cholesterol i le kulimi ma le kuka

O se mea manaia ma le lauiloa le moni: o se oloa laititi o le protein e naʻo le tino pe a manaʻomia. I lenei tulaga, o le oloa faʻavevelaina e faʻamamafa i soʻo se tulaga - pe i ai se manaʻoga pe leai. E aliali mai o se fuamoa moa e mafai ona pasia i totonu o le mea o loʻo i ai meaʻai pe a leai se mea e manaʻomia mo mea o loʻo aofia ai. Ae o se kuka kuka poʻo se mea faʻavela ua faʻamoemoeina e tatau.

O le mea lea o le faaiuga: o le faʻaaogaina o fuamoa ua tunu e sili atu cholesterol i le tino o le tagata nai lo suauu salu ma pulu. O le mea lea, o tagata e maua i le maʻi mama, maualuga le cholesterol i le toto, ma le atherosclerosis ma le lapisi e fautuaina e 'ai fuamoa.

E fia le cholesterol e gaʻo

Salo o se tasi o mea e sili ona fiafia i ai i meaai a Slavic ma Europa. E alofagia, kukaina ma faʻaaogāina e Ukrainians, Belarusians, Rusia, Siamani, Poles, Balkan Slav ma le tele o isi nuʻu o latou aganuu ma tapuaiga e mafai ai ona latou 'aʻai i aano o puaa. E tofu tagata uma ma a latou lava fua ma o latou igoa mo lenei oloa. O le mea lea, mo tagata Siamani o se speck, aua o le au Balkan e paʻu, aua o Poles o le elefane, o tagata Amerika ua taua le toe foi. Ina ia faamanino pe faapefea ona fesootai le gaʻo ma le cholesterol, e tatau ona e malamalama pe o le a le gaʻo, pe o le a le mea e aofia ai, oa meatotino o ia. A uma, o loʻo i ai se manatu faʻapea: o le gaʻo o le cholesterol mama ma e matua le lelei lava. Ae o le talafaasolopito o le gaʻo o se oloa gaosi na amataina e le ananafi, ae tele lava, i se taimi umi ua leva. O le a le mea na maua eo tatou tuaa i lenei mea?

O se vaega o le talafaasolopito o oloa

E talitonuina o le gaʻo e tulaʻi mai o meaai a tagata matitiva. O fasi siliva o manu fasi puaa sa mauoa ma malolosi, ma e tatau i tagata matitiva ona fiafia i mea e leai ni mea. Ma e masani lava ona itiiti le tumau - o le paʻu ma le gaʻo lata ane.

Na lauiloa Salo i Roma anamua, ona taua lea o le eletise. Na lauiloa Salo i Sepania. O le au Sipaniolo, o lo o feosofi i luga o le sami ma manumalo i le lalolagi, e masani lava ona i ai ia i latou se sapalai o ham ma le gaʻo. O nei oloa e mafai ona teuina mo le ono masina, ma sa i ai le tele o kaloni oi totonu ia i latou. Afai e le o le paluga i totonu o le vaʻa o le vaa o Columbus, ona tumau ai lea o lona masalosalo i lona mauaina o Amerika. O le fesili "e mafua ai le maualuga o le cholesterol" e le fiafia i soo se tasi, talu mai lena taimi sa latou le iloa se mea e uiga i le cholesterol. Ma o le soifua maloloina i na aso e le o se mea e faamuamua mo tagata masani.

I le Vaitau Tutotonu i Europa, o gaʻo na tele lava ina fufulu. O lea ituaiga o meaʻai e masani ona manaʻomia e tagatanuʻu uma ma nuʻu. Na mafai foi ona faʻatagaina monomana e 'ai le povi. Sa lelei lelei le gaʻo ma tuʻuina atu le malosi. Sa 'ai o ia ma pei lava o lena, ma faaopoopo i ipu eseese.

I Sepania sa latou 'ai ma faaauau pea ona' ai i le jamon, i Egelani sa latou 'aina le taeao ma fai le' aiga o le taeao i fuamoa fuga ma le bacon. O le Slav na kukaina le borsch, o le paluga o paluga o gaʻo, ma isi. Ma e leai se tasi na mafaufau pe mafai ona 'ai le gaʻo i le maualuga o le cholesterol.

O le gaʻo na oo mai io matou aso. Ma e na o le faʻalauiloaina o se soifua maloloina, faatasi ai ma le tuputupu ae o le malamalama e uiga i le tino o le tagata, o masalosaloga e uiga i le aoga o lenei oloa na amata ona tulai mai.

Faʻatulagaina o Mea

O le gaʻo e masani lava o le gaʻo meaola, ma le gaʻo o le gaʻo e taofia ai meaola ma meaola. O le gaʻo mea mamafa e matua maualuga - 100 g o oloa e aofia ai 770 kilokalo. O le mea moni, o loʻo i ai le cholesterol i le paʻu, pei o soʻo se oloa o manu. Ae aua le faanatinati ma vave faaopoopo le gaʻo i meaʻai e le lelei. Muamua, fuafua le tele o le cholesterol e gaʻo. O lea la, ua iloa e 100 g o le gaʻo puaa e aofia ai le 70 i le 100 mg o le cholesterol. E tele pe laitiiti? Mo le faʻatusatusaga, o le 100 g o le cholesterol o le fatufusi fatu e aofia ai le sili atu ona sili atu - e pei o le 1126 mg, i le 100 g o le atefeli - 670 mg, ma le pata - 200 mg. O le mea e ofo ai, e itiiti ifo le cholesterol i le gaʻo nai lo oloa e pei o fuamoa, sisi kulimi, fatu, veal ma e oʻo lava i nisi o iʻa.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Ae i le gaʻo e tele mea aoga aoga, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • Arachidonic acid. E le mafai ona maua lenei vailaau i meaʻai laau - e le o iai i totonu. O le gaioiga o le arachidonic acid i gaioiga e faia i totonu o le tino o le tagata e faigata ona faʻatele. E auai o ia i le gasegase o le tino, e faatonutonuina ai le gaioiga o le hormonal ma, o ai e ono mafaufau, e avea ma vaega pito sili ona malosi i le cholesterol metabolism. Pe aafia le cholesterol i le paʻu? Ioe, e afaina, ae le o se mea leaga, ae lelei. O le Arachidonic o se vaega o le enzyme o le muso o le fatu, ma, faatasi ai ma isi meaola o lo o aofia ai i le gaʻo (oleic, linolenic, palmitic, linoleic), e fesoasoani e faamama toto toto o le cholesterol deposits.
  • Vitamini A, D, E ma carotene. E mafai ona tatou talanoa tele e uiga i aoga o nei vitamini mo tagata: faʻateleina le puipuiga, taofia le kanesa ma, toe faʻafouina, faʻamalosia le puipui o toto toto.

Ma o le pailani ma le cholesterol i totonu o le tino o loo i ai i se mafutaga faigata.

E tatau ona maitauina o vailaau aoga i totonu o gaʻo, pei o vitamini, e matua puipuia lelei i le aluga o taimi. O le gaioioga o lenei oloa e sili atu i le gaioiga o le pata o le pata pe a ma le lima taimi.

Faʻamanuiaga o le Tamaoaiga

Sa leva ona faʻaaogaina Salo faʻalelei i togafitiga faʻaleaganuʻu. E le gata ina fesoasoani pe a fai e tautala, ae faʻaaogaina mo le faʻaaogaina i fafo. O aoga o le gaʻo e faʻamaonia le faʻamaonia i le togafitiga o faʻamaʻi nei:

  • Paga ootia. O le sooga e lubricili i le gaʻo susu, e ufiufi i le pepa afifi ma afifi i se ie fulufulu mo le po.
  • Faʻafesoʻotaʻi faʻasolosolo post-traumatic. O le gaʻo o loʻo fefiloi ma le masima, o le vaega o le faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina i le tino, e faʻaaogaina le fusi i luga.
  • Vailaʻau matala. Fufulu lua punetini o le gaʻo e leai ni toto, lelei, faʻaopopo le 1 lita o le suka celandine, o le fuamoa e lua ma le 100 g o le nightshade, faʻafefiloi lelei. O le faʻafefiloi e tu mo le 3 aso ma e faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai vaega ua afaina o le paʻu.
  • Toothache Ave se fasi gaʻo, tipi ese le paʻu, solo le masima ma faʻaoga mo le 20 minute i le nifo maʻi i le va o le alafau ma le gutu.
  • Mastitis. O se meaʻai tuai e sili ona lelei i luga o le nofoaga mumū, faʻapipiʻiina i se fesoasoani faʻamau, ona fai ai lea o se fusi.
  • Fofo mo le inupia. Sa teu le manava e Salo ma puipuia ai le ava mai le susu. O le inu o le ava malosi ua uma ona tupu i totonu o le inumaga, ma o se faiga e sili atu le sologa lelei.
  • Gaʻo ma le cholesterol. Ave le gaʻo i se vaega itiiti (e oo i le 30 g i le aso) e maualalo le cholesterol. O se vaega lenei ona afai e le ulu atu le cholesterol i le tino e ala i meaai, e amata ona sili atu ona gaosia lelei e le tino lava ia. O le gaʻo e puipuia ai lenei mea. O lona uiga, o le masini o le gaosiga o le cholesterol e le tino ua poloka, ma o le cholesterol i le gaʻo o le tele lava o le tuueseina e mea e aofia ai le gaʻo.

O le fea gaʻo e sili atu ma pe faapefea ona 'ai

O le gaʻo aupito sili ona aoga e lelei tele. E oʻo i le maualuga o loʻo taofia uma ai mea aoga aoga. E sili atu ona lelei le 'ai o le pailani e sili atu i le 30 g i le aso, ae faʻaopoopo fualaau faisua i le taumafataga o le ai ai se aoga aoga faʻapitoa. O lenei gaʻo e mafai ona faʻaaoga mo le faʻavela. O le elemene o le gaʻo o le gaʻo e sili atu nai lo o le suauʻu manogi, ma, o le mea lea, e tumau ai le aoga o mea o iai i le taimi o le fuluina nai lo le suauʻu manogi.

  • O le puaa faʻamalosi e aofia ai carcinogens, o lea e tatau ai i tagata e maualuga le cholesterol ona sili atu ona aloese mai le 'ai.
  • O le gaʻo e tatau ona faʻamalosi. Aua le 'ai samasama, gaʻo gaʻo, o le a na o le afaina ai.

E tauaofai. Sa matou taumafai e iloa pe iai le cholesterol i le paʻu. Ioe, o loʻo i totonu, ae leai lava i le tele o mea taufaʻatau. E le gata i lea, na foliga mai i sina vaega laitiiti, o le pailani e fesoasoani e tau ma le cholesterol ma le tele o isi faafitauli.

E mafai la ona 'ai le gaʻo i le maualuga o le cholesterol? Taumamafa i luga o le soifua maloloina, ia na o le iloa le fuataga ma filifili se oloa lelei.

O le a le cholesterol?

Cholesterol o le autu autu i lipid (gaʻo) metabolism. E faʻateleina i le ate, ma i se mea maualalo, eo mai ma meaai. Cholesterol metabolism e faʻatonutonu e le ituaiga o manatu faaalia: o le siʻitia o lona 'anotusi i meaʻai e taʻitaʻia ai i le faʻaititia o le faʻasologa.

Cholesterol e le mafai ona fofo i totonu o le vai, aua o ona femalagaaiga e mafua mai le lipoproteins maualalo ma maualuga.

O le ave muamua o le cholesterol mai le toto i le tino (tissues "leaga" cholesterol), aʻo ave e le au mai i luga o le ate i le ate ("lelei" cholesterol).

O le faʻamoemoega faʻapitoa o le cholesterol o se punaoa sili o le malosi, o se vaega o fausaga cellular, o le faavae lea mo le fausia o le vitamini D, gaiola ma gaʻo.

E le gata i lea, e taua le cholesterol mo le atoatoaga o le gaioiga o le tino, talu ai o se vaega o le taualuga o le myelin o neura ma e saofaga i le saoina lelei o le lagona o le nasu.

O le ā le lamatiaga o le faʻateleina?

O le faateleina o le maualuga o le cholesterol ma ona vaega i le toto e tau atu ai i le atinaʻeina o lapisi lapisi, ma faasolosolo malie le poloka o le lumen.

O nei suiga e mafua ai le faʻalavelaveina o totoga ma faiga faʻapitoa mo tagata:

  1. Polokalama cardiovascular (faʻamaʻi fatu o le fatu, toto maualuga). O le lamatiaga o le atiaʻe o le faʻaleagaina o le myocardial, faʻalavelave maualuga.
  2. O le faiʻai. O le faʻafefe o se gasegase o le cerebrovascular seʻia oʻo i ai (faʻasologa o le maʻisuka ma le afaina).
  3. O le inumaga. Ole inisinia (le lava le toto) o puipui o le intestinal e mafai ona taʻitaʻia ai le necrosis.
  4. O fatugaʻo. O le gaioiga alualu i luma o hypoxia e lamatia ai le atiaeina o suiga o le morphology ma le faaletonu le tumau o le tino.
  5. Lauga o le gagana. O le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo e lamatia ai le atinaʻe o le gangrene ma le manaʻomia mo le tosoina o le vae.
e aofia i le ↑

O le a le mea e faʻafefe ai le faaletonu?

Cholesterol e le o se "fili" o le soifua maloloina, ae o se mea taua o le metabolism. O le le lava o le faʻaaogaina o le cholesterol i le aso e oʻo atu ai i vaivaiga o musika, faʻalavelave gasegase ma le gasegase, ma faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le faʻalauiloa.

O le faaletonu o le Cholesterol e mafua ai le atinaʻeina o le le mautonu o le mafaufau ma le atuatuvalega o le moe, faapea foi ma se faaitiitia o galuega tau feusuaiga, aemaise lava i tamaitai.

Le masani o le cholesterol i le aso

Mafaufau e tusa pe tusa ma le 1000 mg o le cholesterol i le aso (80% o loʻo faʻapipiʻiina e le ate) e talafeagai mo le gaioiga lautele o le tino, e tusa ma le 250-300 mg e mafai ona faʻaumatia i meaai.

O le fua faatatau fautuaina o le cholesterol i le aso o le averesi, tusa lava po o le a le itupa.

Ina ia aloese mai le le atoatoa o le lipid, e tatau ona e iloa le tele o le cholesterol e mafai ona faʻamaina ma po oa meaai e sau ai.

Fautuaga Maualuga

Ole maualuga ole cholesterol e leʻo se faʻasalaga, ae manaʻomia ai le faasaʻoina o meaʻai ma ituaiga olaga:

  1. E tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo manu ma gaʻo. Tuuina atu le fiafia i fualaau faisua ma fualaau aina. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai faʻalala ma gaʻo, tuʻuina atu le fiafia i le suʻe, kuka ma le uila. Faʻateʻaina atoatoa le faʻaaogaina o falaoamata ma meainu suamalie.
  2. Lafoaʻi malosi amioga leaga. Ua leva ona iloa o le ulaula ma le tele o le inu o le ava malosi e fasiotia ai o tatou tino, faaleagaina ai le toto.
  3. E sili atu le tau gauai atu i le gaioiga faaletino. Matou te le o talanoa e uiga i taʻaloga umi ma faigata i le falemaʻi. O le taamilosaga, poʻo le uila i le paka po o le vaomatua, o le a avea ma a latou filifiliga sili ma se taimi sili ona lelei.
  4. Mulimuli, inumia le vai. E manaʻomia e se tagata matua ona inu i le 1.5-2 lita o le vai i le aso (e ese mai le lauti, kofe ma isi meainu). O le faapaleniina lelei o le vai e taofia ai le teuina o le gaʻo i totonu o siama ma faatonutonu ai le gataifale.
Manaomia le faʻaititia o le gaʻo manue aofia i le ↑

Meaʻai e faʻamaonia le maualuga

O le upu "taumafa" e le o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o meaai, poʻo le matelaina, ae na o le mea e manaʻomia e te fetuʻunaʻi lau meaʻai ma iloa meaʻai e tatau ona faaititia ina ia aua neʻi afaina ai le tino.

O le puipuia o le hypo - (faaitiitia), poʻo le hypercholesterolemia (totoina o le cholesterol i le toto), e tatau ona e mautinoa o le taumafataga e fesuisuiai ma paleni i tulaga o le mauaina o mea uma e tatau ai: gaʻo, carbohydrates, proteins ma minerals.

Fautuaina oloa o aso taʻitasi:

MeaAso umaDosed
MeatToa, lapiti, tolotolo.E leʻo gaʻo pipi, puaa.
Cereals ma cerealsPala o le saito kulimi, sukalani enaena, falaoa lanu, oatmeal ma le buckwheat.O le fafie.
FatsOu suauu: linseed, sesame, soya, sana, mata mata.Pulu.
O iʻa ma iʻaUu, pe uʻu: cod, hake, pollock, perch, bream, pike.Fusi iʻa faʻatasi ma se pulu.
Fualaau faisuaO mea uma e gaosia, gaosia, poo fualaau faisua.Kino, poʻo Farani Fries.
FuaO fua uma, fou pe faʻamaisaCanned with sugar, or juice juices / compotes.
MeainuTeu tiiti, fualaau suamalie ma fualaau suamalie.Kofe malosi, koko.
DessertsFualaau suamalie, salati.Fale faʻafiafia, aisa kulimi.

E tatau ona maitauina ei ai oloa e maualalo ai le cholesterol ma tumau lona tulaga masani ile toto.

O nei mea e aofia ai: avocado, pata pīni, lanu lanumeamata, fatu o le flax ma le lala oat, faʻapea foʻi le lentils, pi, apu.

Hypo / Hypercholesterolemia Prevention

O togafitiga e faʻafaigofie ai le cholesterol e aofia ai meaʻai ma le faʻaleleia o le olaga, faʻapea foi le faʻaaogaina o ulaula ma faʻaitiitia ai le inu o le ava.

Ua faʻamaonia e fomaʻi o le tausisia e le aunoa o ia fautuaga e faaitiitia ai le maualuga o le cholesterol i le 20-25% o uluai taunuuga, ma e mafai ai ona e tausia lona tulaga masani.

O le a le tele o le cholesterol e mafai ona faʻaumatia i le aso?

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O nisi tagata e talitonu o le cholesterol o se tasi o mea leaga i le tino. I le taimi nei, e tele le au gaosi oloa latou te faailoa mai a latou faailoga "e le oi ai le cholesterol" poʻo le "leai se cholesterol."

O nei oloa e manatu o meaai ma e fautuaina mo le faʻaaoga e le tele o fomaʻi. E mafai e tagata ona ola e aunoa ma cholesterol? E leai.

Cholesterol ei ai nisi o meatotino, e aunoa ma le tino o le tagata e le mafai ona i ai:

  1. Faʻafetai i le cholesterol, o le ate e maua ai le kulimi pati. O nei meaola e aʻafia i le gaʻoina i totonu o le togafiti laiti.
  2. Auai i le gaosia o hormones steroid i alii.
  3. Faia se vaega o le gaosia o le vitamini D.
  4. O se laasaga o le lipoproteins e mautinoa ai le masani o se fuainumera tele o gaioiga o le tino.
  5. Lipoproteins o se vaega o le fausaga o siaki.
  6. O le faiʻai o le tagata i lona tuufaatasiga e aofia ai le oʻo i le 8 pasene o lipoproteins, lea e saofaga i le masani ai o le galue o nasu.

O le tele o le cholesterol e faʻapipiʻiina e le ate. O le ate e maua ai le 80 pasene o cholesterol uma i le tino. Ma le 20 pasene e sau mai fafo ma meaai.

O le tele tele o lenei tuufaatasiga o loʻo maua i:

  • meaola manu,
  • aano o manu
  • iʻa
  • oloa gaosiga susu - kusi cheese, susu, pata ma kulimi suamalie.

E le gata i lea, o se tele o le cholesterol e maua i fuamoa moa.

O le toto cholesterol toto ma mea e aofia ai

Mo totoga maloloina, o le cholesterol e tatau ona faʻamalosia i aso uma. Cholesterol e tatau ona siakiina e le aunoa. Mo lenei faamoemoe, ua fautuaina e foai atu le toto mo le auiliiliga ile tausaga.

Tulaga masani masani o lenei vailaau e mai le 3.9 i le 5.3 millimita i le lita. O le maualuga o le cholesterol e ese mai i alii ma tamaitai, o le tausaga e iloa ai le taua tele. O le tulaga masani mo tagata pe a mavae le 30 tausaga ua faateleina i le 1 millimole i le lita. I tamaitai o lenei vaitausaga, o faailoga e le suia. O le faatonutonuina o le faagasologa o le faatumauina o se tulaga mautu o le lipoproteins i le tino ua faia i lalo o aafiaga o hormones sex sex.

Afai e maualuga tele le cholesterol, o le a mafai ona faʻaosoina ai le tele o le aʻafiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli eseese.

O ia faʻafitauli e aofia ai:

  • atherosclerosis
  • maʻi ate
  • faʻamaʻi o pito i lalo ma pito i luga,
  • maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • microstroke poʻo le stroke.

Faatasi ai ma le masani ai o gaioiga o totoga, e mafai e le tino ona feagai ma maualuga maualuga o le cholesterol leaga. Afai e le tupu lenei mea, o le cholesterol e faaputuputu i totonu o toto toto, ma pepa o le cholesterol e faia i luga o le taimi. E le gata i lea, o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e matauina i totonu o le tino.

E fia cholesterol i le aso?

Afai e leai se faʻamaʻi o se tagata, o le fua ole aso ole 300-400 mg. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e 'ai saʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, 100 g o le gaʻo manu e tusa ma le 100 miligrams o lenei vaega. O lenei mea e taʻu mai ai e tatau i tagata e sili atu ona mamafa pe mamafa tele ona matua mataala i mea uma.

O le tele o le cholesterol o loʻo i totonu o oloa o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

ate le ate, ate500 mg
manu feʻai2000 mg
fuamoa200 milligrams
malosi kulimi130 mg
pata140 mg
puaa, tamai mamoe120 mg

O loʻo i ai se vaega o oloa e faʻasaina ona 'ai i soo se ituaiga i tagata o loʻo mafatia mai le maualuga o HDL ma le LDL i le tino.

O nei oloa e:

O le pata foi o lenei vaega.

Meaʻai mo le maualuga o Cholesterol

O loʻo i ai le tele o oloa e fautuaina e faʻaaoga pe a maualuga le cholesterol toto.

Aʻo leʻi faʻaaogaina i latou i se aofaiga taua, e fautuaina e feutagai ma lau fomaʻi.

O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai i le maualuga o le LDL ma le HDL i le toto.

Mafaufau po o le a tonu le lelei i le faʻaoga.

O oloa e aofia ai gaʻo susu o le polyunsaturated ma monounsaturated. O lenei ituaiga o oloa e aofia ai suauʻu fuālaʻau ma meaʻai o loʻo maua. E mafai ona avea ma suauʻu olive, avocate, suauu suauu ma isi. O se taumafataga e aofia ai nei oloa e mafai ona faʻaititia le cholesterol leaga e 20%.

O oloa o loʻo i ai pipi poʻo le pulu. E mafai ona latou tauivi maualuga maualuga o le cholesterol leaga. O le vaega autu o le tuufaatasiga o le filo o le fiber. Faʻafetai tele ia te ia, o le faagasologa o le faʻaaogaina o le lipoproteins e puipui o le totini laʻititi ma le ogaoga e masani ona faʻatulaga. Cereals ma le paranesi e mafai ona maualalo ai le cholesterol leaga e tusa ma le 12%.

Fatu laʻau Ua faʻamaonia e sili atu ma le tasi o le flax o se laau aoga i le tau faasaga i lipoproteins maualuga. Ua iloa e saienitisi e na o le 50 kalama o fatu e aina i le aso e faaitiitia ai le cholesterol e 9%. E aoga tele le faʻaaogaina o le suauu lili mo le atherosclerosis ma le maʻisuka.

Garlic: Ina ia faʻaalia le aʻafiaga o le kalakeke, e tatau ona faʻaumatia faʻatasi. Faafetai ia te ia, o le maualuga o mataupu i le tino ua faaitiitia e lata i le 11%. Faatasi ai ma soʻo se togafitiga vevela, o le kiliata ua le toe aoga ona mea aoga

Fualaau faisua, fualaau aina po o vine ma se lanu mumu. Faʻafetai i le i ai o le lipcopile pigment, o le faʻaaogaina o na fualaau aina po o fualaau faisua e mafai ona faʻaititia le maualuga e 18%.

Nati. Walnuts, pistachios, po o peanuts e aveese le cholesterol mai le tino. Mo le sili atu ona aʻafiaga, e tatau ona faʻaumatia i gaʻo fualaʻau. I lenei tulaga, o le LDL o loʻo faʻaititia le 10%.

Barley E mafai ona faʻaitiitia le LDL i le toto e toeitiiti 9%.

Pogisa tipi E na o le koko sukalati e sili atu ma le 70% koko koko. O lenei oloa, faapea foi ma le lauti lanu meamata, e mafai ona aveese mai le cholesterol lamatia mai le tino, o lona maualuga e faaitiitia i le 5%.

I le faaopoopo atu, e fautuaina e inu le tasi ma le afa lita o le vai i aso uma.

Ava malosi ma le maualuga o le cholesterol

Pe a tulaʻi le fesili pe ono mafai ona inuina le ava malosi, ma pe o le a le aofaʻi, pe a maualuga le cholesterol, e vaevaeina manatu.

O nisi e finau faapea o le ava malosi e afaina, e tusa lava pe le maualuga le cholesterol. Ma afai o le maualuga ua matua maualuga, ona atili faateleina ai lea.

O isi, i le isi itu, ua latou fai mai o le ava malosi e aoga ma mafai ona faʻaumatia, aveese le cholesterol.

Ae paga lea, o nei faamatalaga e lua e sese.

E faapefea la ona fegalegaleai le cholesterol ma le ava? A oʻo mai i le inuina o le ava malosi i se tulaga maualuga, e tatau ona e mafaufau i ni vaega:

  1. o le ava malosi ua faʻaaogaina,
  2. o le a le ituaiga o ava malosi e faaaoga.

E masani lava, ina ia mafai ona faʻasolo i le cholesterol, e faʻaaogaina e vailaau vodka, uaina, pulu poʻo le musumusu.

Whiskey, lea e faʻavae i luga o le malt, ei ai lona faʻamalosiau. O lenei vai inu o loʻo i ai se tino malosi malosi - o le acid ellagic lenei. E mafai e le vaega ona aveesea le cholesterol e le tino.

Vodka ei ai sana meatotino eseese. E leai se mea e fesoʻotaʻi ma togafitiga faʻamalosi. E naʻo le leaga lava.

O le tuufaatasiga o cognac ua faʻamaoaigaina i mea ola. E mafai ona maualalo le cholesterol, e iai sona aʻafiaga.

O le uaina e mafai ona faʻatusatusa i le cognac. E i ai foi le aafiaga o le antioxidant ma malosi ai le tau o le cholesterol. E tatau ona manatuaina o le faʻaaogaina o le ava malosi e tatau ona matua faʻataʻitaʻiina ina ia aua neʻi afaina ai le tino.

E faʻatatau i le cholesterol ma le fua o le taumafa o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

E tele le cholesterol e faʻamalosia i meaai

Cholesterol o se vaega taua o le tele o faagasologa io tatou tino. O le tele o lona fua faatatau i aso uma mo tagata, e tusa ma le 80%, e gaosia i le ate, o isi mea matou te maua mai meaai.

Mo le faʻatusatusaga, o le averesi o le cholesterol mo se tagata matua e mafai ona maua i le na o le 2 fuamoa yolks, se pauna o le moa po o le paluga, 100 kalama o caviar poo le ate, 200 kalama. E tusa ai ma lenei mea, e manino lava, ina ia mafai ona pulea le tele o lipoproteins e sau ma meaai, e tatau ona e filifilia saʻo ipu mo lau lisi.

Aso o aso uma

E tusa ai ma le au saienitisi, mo le gaioiga lelei o totoga uma, o le fua o le cholesterol i le aso e tusa ma le 300 mg o le cholesterol. Ae ui i lea, e le tatau ona e ave lenei fuainumera e avea o se tagavai, aua e mafai ona fesuisuiai tele.

O le masani i aso uma mo alii ma tamaitai e le gata ina faalagolago i le itupa, ae i luga foi o le matua, o le i ai o faamaʻi, o le tulaga o gaoioiga faaletino ma le tele o isi mea.

I fua masani masani

Mo se tagata tino maloloina, o le manaoga i aso taitasi mo le cholesterol e mafai ona faateleina i le 500 mg. E ui lava o nisi taimi e fai mai tagata atamamai e mafai ona e faia atoatoa e aunoa ma le cholesterol, e sau mai oloa, ae e le o lea. O se aʻafiaga leaga i le tino e le gata ina sili atu le tele o le cholesterol nai lo le mea e tatau ai, ae faʻapea foi pe a itiiti ifo nai lo le masani. I lenei tulaga, o le fatugalemu o le tino ma o le faiʻai na muaʻi pagatia, lea eo mai faatasi ma se lagona faifai pea o vaivaiga, vaivai, faʻalavelave, moe, popolega ma isi faʻamaʻi.

Ma le maualuga o le cholesterol

O tagata maʻi i le lamatiaga mo le atherosclerosis e fautuaina e faʻaitiitia le fua o le cholesterol i le aso i le afa.

O se taumafataga e faʻafaigofie ai le cholesterol e aofia ai le faʻaitiitia o le taumafaina o gaʻo manu. O le leona o le taumafataga e tatau ona aofia ai fualaʻau, fualaau faisua ma cereals, ma e le sili atu ma le 30% o le aofaʻiga o meaʻai e atofaina i gaʻo o soʻo se amataga. O nei mea, o le toʻatele e tatau ona iai gaʻo susu, lea e maua i iʻa.

High Cholesterol Products

I faʻamuamua o le lipid metabolism disorders in the body, ua faatonuina tagata maʻi e puipuia togafitiga, ma o le autu autu o lea mea o loʻo faia e ala i meaai lelei, lea e le aofia ai meaʻai e maua i le maualuga o mea inu lipid. Mo tagata e muamua mauaina i latou i se tulaga faapena i le taimi muamua, e mafai ona faigata ona iloa po oa meaai e mafai ona e 'ai, ma e tatau ona e teena. Mo lenei mea, o loʻo i ai laulau faapitoa i luga o le cholesterol matamata i le 100 kalama o le oloa.

O pamufana cholesterol moni e mafaufauina aano manu, ma o faamaumauga mo mea o lipoproteins o le faiʻai, aua e aofia ai le 800-2200 mg o le cholesterol. O lona uiga pe a maeʻa ona 'ai le 100 kalama o le faiʻai, o le a sili atu le faʻatagaina i aso taitasi i le 3-7 taimi.

O le caviar o le aiga sturgeon e leai se tulaga maualalo, o le aofai o le cholesterol lea e mafai mai le 2000 i le 2500 mg i le 100 caviar. O sina mea itiiti, ae tele pea cholesterol i fatugaʻo, fatu o le ate ma le fuamoa (pe tusa ma le 1000 mg i le 100 kalama), 800 mg i le pato ma le fusi nifo, 500 mg i fatugaʻo.

Le tele o cholesterol i iʻa o le vaitafe ma iʻa. 400 mg i le kariota solofanua, 300 mg i luga o le uʻamea, 280 i le maketi ma le carp ma le 220 i le vevela ma le vevesi. I meaʻai, o le cholesterol e itiiti lava. O aano o manufasi e taua o le aano o moa, pepe ma lapiti, e aofia ai le 80, 50 ma le 40 mg o le cholesterol, i le faasologa.

Faatasi ai ma mea uma e maua ai susu, o le tele o le cholesterol o loʻo i ai i le kulimi malo. Rusia, Kostroma, o fulufulu Dutch e aofia ai le 500 i le 2500 mg o le cholesterol.

E manatu foi e afaina ai oloa e maua ai le tele o aano o gaʻo, o le tele o lipoproteins i le pata, pama ma niu niu, sausa, sukalati ma iʻa inu.

E ui lava i nei faʻatusa uma, e tatau ona e malamalama o le sterol e na o le leaga lava o le tino e sili atu. E le mafai ona lafoai atoa meaola manu, talu ai o le faia o lea tatou te taofia ai i tatou lava mai le tele o elemene aoga o loo aofia ai i le faaopoopo atu i lipoproteins lelei ma leaga. Faatasi ai ma sauniuniga tatau ma se fua talafeagai, e mafai ona e 'ai e toetoe o mea uma, e le sili atu i le fua faatatau o le gaʻo.

Afai e te vaavaaia ma le totoʻa lau meaʻai i aso taitasi o le cholesterol, e mafai ona e faʻamausali le maualuga o le lipid masani, tausia le soifua maloloina ma toto toto, ma faʻaitiitia le lamatiaga o le atherosclerosis.

O le a le eseesega i le va o le LDL ma le HDL?

Le lipoproteins maualalo maualalo (LDL) o le "leaga" cholesterol lea e sili atu ona mamafa i puipui o toto toto. I fua masani, o lenei vailaau e fesoasoani i le galue o sela. Laʻau maualuga-lipoproteins (HDL) o le "lelei" cholesterol, lea, i se isi itu, o le LDL. Na te aveina atu i le ate, pe a oʻo i le taimi e aveese ai e le tino lona natura.

O le fua faatatau o le cholesterol o le faʻaaoga i le aso e fuafua e ave i ai le fua faatatau o nei mea e lua.

E fautuaina e fomaʻi suʻe suʻega mo le aofaʻi o le cholesterol, ae o lenei faailo e itiiti ifo le faʻamaonia. E sili atu le foai atu o le toto mo se auiliiliga auiliili ina ia mafai e le fomai ona iloa le eseesega i le va o le LDL ma le HDL.

Mea taumafa mo le maualuga o le cholesterol (hypocholesterol): mataupu faavae e mafai ma e le mafai, o se faataitaiga o se taumafataga

O se taumafataga e maua ai le cholesterol maualuga (hypocholesterol, meaʻai maualalo lipid) e faʻamoemoe e faʻasaʻo le fusi o le lipid ma puipuia ai foliga o le atherosclerosis ma le cardiovascular pathology. Faatasi ai ma suiga o loʻo i ai nei i totonu o vaa, o meaʻai paleni e fesoasoani i le faʻamalolo o maʻi, faʻaititia le lamatiaga o faʻalavelave matautia ma faʻaʻumiʻumi le ola.

O le Cholesterol ua manatu e toetoe lava o se "mea e mate ai." O kamupani gaosi oloa na amata ona faaigoaina oloa: "Cholesterol-e leai se totogi". O taumafa fetaui lelei ua avea ma foliga masani.

Ae mafai e tagata ona fai e aunoa ma le cholesterol? Leai.

  1. Cholesterol o loʻo faʻalogoina le gaosiga o le suka i le ate. O nei meaola e faʻaaoga e le tootoo laitiiti i le faagasologa o gaʻo gaʻo.
  2. Faafetai i le cholesterol, o le tino e toe gaosia ai hormones.
  3. O hormones feusuaiga o le cholesterol i lona foliga, lea e mafua mai ona o le faʻaogaina o le gaioiga.
  4. O le cholesterol, e 8% e aofia ai le faiʻai.
  5. Cholesterol o le ki lea i le masani ai le metabolism i le tino.
  6. Faafetai i le cholesterol, o le tino e maua ai le vitamini D.
  7. Cholesterol o se vaega o membranes ma tissueso o sela.
  8. O le mama i le cholesterol e fesoasoani i le atiina ae o le atuatuvale ma le neurosis. E taua tele mo se tagata e masani ona ulufale atu le masani o le cholesterol i lona tino.

O le tele o cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i le ate ma isi tisipese e avea o se taunuuga o le liua o mea taumafa. Ae o le 1/3 o le cholesterol e tatau ona sau ma meaai.

E maua i meaai o manu. O meaʻai nei ma iʻa, meaʻai susu, e aofia ai le pata, faʻapea foʻi fuamoa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma faʻamatalaga faasaienisi, o le kulimi fuamoa e aofia ai le 1480 mg i le 100 g o le cholesterol.

Tulaga lamatia mo toto toto

E le o tagata uma e iloa le tele o le cholesterol e mafai ona faʻaumatia i le aso, o le tele o taimi e le iloa e tagata latou te atiaʻe le atherosclerosis. O lenei maʻi e filemu, e aunoa ma ni faʻaaliga manino. E tele lava ina mafai ona matauina se faailoga sili ona maualuga o le "leaga" cholesterol ua i ai i le vaitaimi o le matuia matautia, o le atiina ae o le angina pectoris poo le maʻisuka.

O le faagasologa ole suauu cholesterol e amata pe a ulu atu le tino, nicotine ma le ava malosi i totonu o le tino. Mea leaga e ulu i le toto e leai se taimi e tatau ai.

Mai meaai le lelei, e maua e le tino se tele o mea e faigofie ona gaosia i le gaʻo, ma e leai se taimi e faʻaumatia i le malosi o le malosi. O lenei mea e mafua ai le faʻaalia o faʻamaʻi ma faʻamalosi, vave faʻamaʻiina mole mole LDL i le toto, lea e faigofie ona faʻapipiʻi i puipui o toto toto.

O le faʻaleagaina o le myocardial ma le stroke o se taunuuga o le le lelei o togafitiga o LDL maualuga. Ma o nei faʻamaʻi e le mafua ai le fefe i le lumanaʻi, e tatau ona e iloa i se talavou pe o le a le masani masani o le cholesterol.

Afai e le tausisia e se tagata le masani o le cholesterol o le faʻaaogaina i aso taitasi, e faʻamoemoe o ia i le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga.

O le sone o le tele o aʻafiaga o le atherosclerosis e aofia ai tagata e:

  • toto maualuga
  • feʻai
  • loto vaivai
  • siama fatu fatu
  • maʻisuka
  • aiga faʻasalalau aiga.

O nei faamai e mafai ona faaosofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis o toto toto. I se tulaga ese, o se vaega o tagata e tu i fafo oe ua pauu i le tulaga lamatia ona o mafuaaga nei:

  • ava malosi
  • ulaula
  • silia le 40 tausaga
  • misa
  • tausisia o se olaga ola solo e aunoa ma taaloga ma gaoioiga faaletino.

O le afaina i le LDL e le tupu vave, o lea e taua ai le faia o suʻesuʻega puipuia e fomaʻi i le taimi. Ina ia siakiina lou soifua maloloina, e sili atu le suʻeina o se suʻega toto toto.

Tupe sili ona lelei

O le a le taumafa i aso taitasi o le cholesterol? E le tatau ona silia le 500 mg mo se tagata soifua maloloina. O le aofaiga sili ona lelei o le 300 mg. Ole fua ole aso lea.

O taimi taʻitasi, e fautuaina e suʻeina se suʻega toto. Bilirubin e tatau ona i ai i le va o le 8.5-20.5 iunite. Creatinine - 50-115 iunite. O faʻamatalaga taua ia o le ate ma le fatu fatu.

O le isi suʻesuʻega e mafai ona faʻamaonia i le taimi e uiga i se faʻafitauli i le tino o le index prothrombin (PTI). Afai o le toto ua "mafiafia", ona lamatia ai lea o se tagata i le atinaʻeina o gasegase cardiovascular. E fautuaina e le fomai togafitiga ma meaʻai.

O le toto cholesterol toto e le tatau ona sili atu i le 220 mg / dl. Afai e maualuga luga o le 300 - o le setete o se tagata e manaʻomia togafitiga ogaoga.

High Cholesterol Products

O tagata e mananaʻo e tausia le cholesterol masani e tatau ona matuā gauai atu i a latou meaʻai. E le tatau ona e matua teena uma meaʻai e maua ai meaʻai manu. I lenei tulaga, e pei ona faaalia i le faatinoga, ina ia maua ai se lagona o le faamalieina, o le a amata ona faalagolago le tagata i gaʻo.

O le a se mea e mafai ona e 'ai:

  • iʻa aoga, e fautuaina e 'ai i aso uma. Omega-3 fesoasoani fesoasoani e faatumauina ai le maualuga o le toto ma le maualuga o le cholesterol. E mafai ona e tuʻuina atu se mea e sili ona lelei i iʻa faiva,
  • moa e leai ni paʻu ma le siva. Meaʻai o le Rabbit. Afai e te faʻaaogaina nisi aano o le "mamafa" - povi po o le mamoe, e tatau ona e faʻaaogaina naʻo vaega e leʻo gaʻo,
  • oloa gaosi. Tino lelei - kāloti, beets, kapisi. O le suauʻu e sili ona aoga mo le ate, ma ipu ua saunia mai ai,
  • cereals mai fatu masani. Afai e gaosia le cereal ina ia avea ma se vave gaosiga, e le manaomia le faʻaaoga,
  • fuālaʻau fuālaʻau. Naʻo iinei e tatau ona e siakiina le fua, talu ai o soʻo se suauu e maualuga tele-kalori,
  • fualaau eseese, e aofia ai fualaau mamago.

E le mafai ona vavae ese mai le taumafataga:

  • fuamoa e tatau ona faʻaaoga 2-3 taimi ile vaiaso. E fautuaina e faʻaaogaina ia mea e le o foliga o fuamoa fuʻa, ae ia kuka. Pe aofia ai i le tuufaatasiga o ipu,
  • meaʻai susu e pei o le pata, cheese cheese, cheeses. I aso uma e mafai ona e gafatia se sanuisi, tuu se fasi pata i totonu o le pusa. E fautuaina le vao e faʻaaoga le leʻo gaʻo uma lava. O gaʻo susu e le tatau ona sili atu i le 30%.

1. O le aano o aano o manu e matua taua tele i le cholesterol - puaa ma pipi. E sili atu le lafoai o le gaʻo, le ua, maunu, carbonade ma isi vaega o le tino maliu o loʻo i ai le tele o gaʻo. E i ai foi gaʻo lilo e tamaoaiga i le puaa puaa. I le avea ai ma se isi mea i lenei oloa, e mafai ona e faʻatau le moa vao poʻo le aisa.

2. Taumafai e aloese mai le faʻaleagaina, pei o le faiʻai, ate, ma le tino. O le tasi e galue (200 g) e aofia ai le tele o alauni mo aso cholesterol.

3. O le tele o le cholesterol ma gaʻo tumu o lo o aofia ai le gaʻoina o aano o manu: sausage, ham, sausage, ulaula meaʻai ma aano o meaʻai. E oo lava i le kuka kukaina e aunoa ma le puaa ua natia ai gaʻo. E le gata i lea, o nei oloa e tele le masima.

4. O le tele o le cholesterol o loʻo i ai foi le puaa gaʻo - kusi, ponaivi. O nei oloa e le tatau ona fagalala i le gaʻo, e fautuaina e tipi ese le gaʻo ma filifili mai meaʻai leaga mai vae poʻo le fatafata o le manulele, aveese le peʻu.

5. O pine e masani ona tuuaiina mo le maualuga o le cholesterol, ae pe a faʻatusatusa atu i gaʻo ulaula po o aano gaʻo, e foliga mai e le tele naua i latou i fuamoa. Ae ui i lea, o fomaʻi e fautuaina pea ia faatapulaa i le fuamoa e tasi i le aso poʻo le kukaina o ipu e faʻaaoga ai na o le polotini. E le mafai foi ona mumusu fua i fuamoa, talu ai e tamaoaiga i mea aoga.

6. Cheeses, pata, kulimi kulimi ma yogurts gaʻo, lea e masani ona aofia ai le tele o suka faaopoopo, o loʻo mauʻoa foi i le cholesterol. E fautuaina e tagata e taumafa mea taumafa le inu o le gaʻo susu po o le susu susu ma le gaosia o meaʻai susu faatasi ai ma le gaʻo mea e le sili atu i le 2.5%.

7. O se aofaiga tele o le cholesterol e ulufale mai i totonu o tatou tino ma meaai faigofie, oloa gaosi oloa gaosiga, taumafa leaga ma mea suamalie. O nei meaai e aofia ai gaʻo susu ma le tele o gaʻo tumu.

1. E tatau ona aveese mai le pusaaisa mea uma e mauʻoa i gaʻo tumu: meaʻai talafeagai, margarines, meaʻai kuka, soisi, kuki ma meaʻai. Afai e leai sau oloa, o le a le mafai ona e 'ai.

2. A e alu i le faleoloa, taumafai e savali naʻo tafatafa o fata ma fualaau aina fou, fualaau 'aina, faʻanoanoa o aano o manu ma meaʻai susu. O nei fata e masani lava ona i luga o puipui, ma fata ma oloa gaosi, oloa e leʻi maeʻa ma oloa o loʻo i totonu o le faleoloa.

3. Taimi uma, ia maua ni fualaau aina se lua se lua po o fualaau 'aina e leʻi maua ai se taimi e faʻataʻitaʻi ai i le tausaga nei pe na e le umi se taimi. Berries, apples, bananas, broccoli, kāloti - e aofia ai uma fiber, e faʻaitiitia ai le cholesterol.

4. Suesue ma le faaeteete le tuufaatasiga. O meaai maualuga gaʻo ma maualuga le kalori e taʻu mai ai o meaai e tatau ona maualuga i le cholesterol.

5. Faʻafofoga i gaʻo e leʻi faʻaaogaina. E le gata ina maua ai vitamini aoga ma le Omega-3, ae e fesoasoani foi i le maualalo o le cholesterol toto. O ia gaʻo o loʻo mauoa i nati, sea iʻa, fuālaʻau fatu ma suauu olive.

6. Faʻaopoopo meaʻai uma o le fatu i lau taumafataga. Fiber o iai i totonu e fusifusia ai le cholesterol, ma puipuia ai mai le ulu atu i le toto.

7. Aua neʻi faʻaesea aano o manu mai le meaʻai. Aoao e filifili se oloa lelei. O se filifiliga lelei o le kulumu, moa ma le moa. Mo le tele o meaʻai, e mafai ona e faʻaaoga iʻa iʻa, lea e mauʻoa i gaʻo masūsūina.

8. Fualaau faisua ma fualaau aina e tatau ona avea ma vaega taua o le taumafataga. E toetoe lava a leai se gaʻo, e maualalo i calorie ma mauoa i vitamini.

Lower cholesterol

O le tele o oloa e masani ona masani ai tagata i a latou meaʻai, e le gata ina le aumaia ai ni faʻalelei i le tino, ae faʻalautele ai le cholesterol, e maua ai le malosi i le atinaʻeina o faʻamaʻi. O nei faʻamaʻi o le cardiovascular system, ate, le faʻasologa o le tino.

E tatau ona vavaeese mai le taumafataga - falaoa pata, keke, falaoa paʻu ma kulimi, mayonnaise, margarine, polani, aano mumu, meaʻai vave.

O le tele o faʻamaoniga e mafai ona taʻu mai ai ua i ai le atherosclerosis i le pito o le:

  1. O suʻega e faʻaalia ai le toto maualuga o le cholesterol.
  2. O le mamafa o le tagata e 20% pe sili atu le maualuga nai lo le masani.
  3. Ua maualuga le toto maualuga.
  4. E tele na galo, e leai se lagona o se "ulu manino."
  5. Na amata ona vaivai le gaioiga faaletino.

Ina ia ausia e tulaga o le cholesterol o latou tulaga masani, e tatau ona e mulimuli i se meaai mo se taimi umi. E sili atu foi le lelei o le tumau i luga mo le olaga. O le aofia ai i le taumafa o se aofaiga taua o fualaau aina ma fualaʻau, soupisi vao, o le faʻaaogaina o iʻa ma le aano o manu, o le teenaina o selu ma ulaula masi - o le ai ai se aafiaga lelei i le soifua maloloina. O se vaega itiiti o le uaina mumu e mafai ona faatagaina - e oo atu i le 200 g i le aso.

Ae sili atu, ia tuʻufaʻatasia le taumafa ma gaioiga faaletino. O faʻaaliga ua faʻaalia o se olaga malosi, gymnastics, o mea saʻo e mafai ona faʻaitiitia le cholesterol.

Tuua Lau Faamatalaga