Laʻu maualalo Lipoproteins - LDL

I le tino o le tagata, o le cholesterol (aka cholesterol) e taua tele i le metabolism, o se vaega o le fausaga o le tele o sela tino. Ae ui i lea, o "vaega lelei" ma "leaga" o lenei elemene e iloga, e eseese o latou aafiaga i le soifua maloloina o tagata. Faatasi ai ma le faateleina o le tele o le cholesterol i le toto, o le lamatiaga o le fatu fatu, o le stroke ua faateleina.

O a maualuga lipoproteins maualuga?

O le tele o le vailaʻau e gaosia e le tino i le ate (pe a ma le 80%), o le vaega totoe e pa'ū i luga o lona gaʻo ma meaai. Cholesterol e aʻafia i le faʻavaeina o hormones, siama kulimi, siama faʻamau. O le elemene lava ia e le afaina i totonu o le vai; o le mea lea, o se membrane protein o loo siomia ai, lea e aofia ai apolipoproteins (o se polotini faapitoa).

O lenei tuufaatasiga ua taua o le lipoprotein. O nisi o ona ituaiga o loʻo taamilo i totonu o vaʻa a se tagata, lea na foliga mai e eseese ona o le eseesega o vaega o elemene o loʻo aofia ai:

  • VLDLP - o le maualalo o le lipoproteins,
  • LDL - lipoproteins maualalo,
  • HDL - lipoproteins maualuga.

O le vaega mulimuli e itiiti sina cholesterol, e toetoe lava o le vaega o le porotini. O le galuega autu o le HDL cholesterol o le felauaiga o le cholesterol tele i le ate mo le gaioiga. O lenei ituaiga vailaau e taua lelei, e maua ai le 30% o le toto cholesterol toto. O le maualuga o le lipoproteins o le maualalo o luga o le maualuga e faaosofia ai le faʻavaeina o pepa cholesterol, lea, pe a faaputuputu i maʻa ma veins, e oʻo atu ai i le fatu fatu, o le stroke.

Toto toto mo le cholesterol

Mo le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol, e tatau ona pasia se suʻega o le toto o meaola e fuafua ai mea o loʻo iai i le HDL ma le LDL. Faiaʻoga faʻatulagaina i le tuufaatasiga o lipograms. E fautuaina e faia i tagata uma e silia i le 20 tausaga o le matua pe a ma le 1 le taimi i le 5 tausaga. Afai o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina se meaʻai e maualalo le gaʻo, vailaʻau, suʻesuʻega toto e tatau ona faia soo ina ia mataituina le aoga o le togafitiga.

Auala e ave

O se suʻega toto mo le cholesterol atoa e manaʻomia ai ni sauniuniga aʻo leʻi tuʻuina atu. Mo le mauaina o faʻamaoniga saʻo, e tatau ona e mulimuli i nei tulafono:

  • e tatau ona faia le pa i le taeao,
  • faatapulaa meaʻai gaʻo mo 2-3 aso ao le i faia taualumaga,
  • o le meaai mulimuli e tatau ona 8 itula aʻo leʻi faia le suʻega,
  • Aloese mai le faamalosi tino, lagona atuatuvale,
  • tuu le ulaula pe a ma le 30 minute ao lei faia le suʻega.

Totogi

O taunuʻuga o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le aofai o le cholesterol i totonu o le toto, o mea e aofia i triglycerides e aafia ai le lipid processes, ma HDL, LDL. E mafai ona tatou fai atu o le fua o le leaga i le cholesterol lelei e iloa ai le ono mafai ona atiina ae ni maʻi pipisi. O lenei tau e taua o le atherogenic index poʻo le coefficient. A leai, o loʻo i ai se lisi maʻoti o faailoga o le maualuga o le LDL ma le HDL i le toto o fafine ma alii o vaitausaga eseese:

LDL cholesterol, mmol / l

HDL cholesterol, mmol / l

E faapefea ona fuafua le maualuga o LDL?

Mo le fuafuaina o le maualuga o le lipoproteins o le maualalo, e manaomia e le tagata maʻi ona faia se lipine lipine, o le mea e mafua ai le toto vevesi. O lenei auiliiliga o le a faʻaalia ai e le gata o le LDL, ae faʻapea foi isi faʻataʻitaʻiga taua mo le suʻesuʻeina o le metabolism lipid i le tino ma le lamatiaga o le faatupuina o maʻi o toto ma le fatu. Aemaise lava, o le atherogenicity coefficient ua fuafuaina, lea e fuafua ai le fua faatatau o le HDL i le LDL i le toto ma e faʻavae i nei faʻamaumauga o loʻo faʻaalia ai le lamatiaga o suiga ole vascularcletic vascular.

E tatau ona iloa e le tagata maʻi ao lei faia se faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona e 'aina ni meaʻai gaʻo i le aso e tasi, fai galuega mamafa mamafa. O le taumafataga mulimuli ao le i tuuina atu le toto mo le suʻesuʻega e tatau ona le itiiti ifo ma le 12 itula, ae le silia le 14 itula. O le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa e mafai foi ona faʻaseseina ai taunuuga o se lipid profile, o le mea lea, e tatau ona talanoaina lenei fesili ma le fomaʻi na lafoina i le suʻesuʻega ma faʻaalia ai fualaau ma a latou gaioiga o loʻo ave e le tagata maʻi i le taimi nei.

Iloiloga o le LDL i le toto

O le lipoproteins maualalo maualalo e sili ona afaina ai le maualuga o le cholesterol i le toto, talu ai o le LDL o le vaega sili ona atherogenic o le cholesterol. O le mea lea, o le suʻesuʻeina o le lipid profile a se tagata maʻi faapitoa, e matua gauai atu fomai i lenei faailoga faapitoa. Pe a suʻesuʻeina, o loʻo aʻafia tagata taitoatasi o le tino, o le mea lea, mo vasega eseese o tagata, o tulaga masani a le LDL ma o latou vavaeesega mai le masani e ono eseese lava.

O le mea lea, mo se tagata maʻi e 20-35 tausaga e aunoa ma ni maʻi o le cardiovascular system ma se tino masani o le tino, o le iloiloga o le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto o le a foliga faapenei:

Le faailo (i le mmol / l)1,55-2,592,59-3,343,37-4,124,14-4,9Luga 4.92
Toto LDLLeleiFaateleina le leleiFaʻamasinoga maualugaMaualugaToa umi

O le mea masani, o LDL levels, lea e faʻamatalaina maualuga pe maualuga, o loʻo iai se lamatiaga faapitoa o le soifua maloloina. I lenei tulaga, e manaʻomia le faʻasaʻo vave, lea e faatonuina ai le vailaau ole vailaʻau ma e fautuaina e faʻafetaui le ituaiga olaga. Afai o le faʻasologa o le LDL e sili atu nai lo le 4.14 mmol / l, e ono mafai ona faʻaitiitia le lumenia o vaa ma le atiaʻe o le atherosclerosis. Afai o le faailoga e sili atu i le 4.92 mmol / L, o lenei tulaga e tupu tele.

I isi tulaga, e le manaʻomia le faʻaogaina ogaoga, atonu e tatau ona e fetuunai fetuʻunaʻi lau taumafa i aso taʻitasi ma fai gaoioiga faaletino. O le mea lea, o le taua o le LDL i lalo ifo o le tulaga maualuga o le 4.92 mmol / L e mafua mai i fomaʻi i filifiliga masani, talu ai o le faailo o le "leaga" cholesterol i le faasologa o le 4.14-4.92 mmol / L e mafai ona mafua mai i uiga o le soifuaga po o mea taua.

Laʻu maualalo lipoproteins: masani

Seʻi oʻo i se isi itu, na talitonuina o le maualalo o le maualuga o le lipoproteins, o le sili atu lea. Ae i le tele o suʻesuʻega, na faʻamaonia ai afai o le maualuga o le LDL ua tuʻuina ifo, e mafai foi ona faʻaalia togafitiga faʻaleagaina i le tino. O le mea lea, na amataina ai se tulaga taua - o le tulaga masani o le lipoproteins o le maualalo o le toto, lea e faʻaalia ai le gasegase lipid metabolism i totonu o le tino ma faʻaalia ai le maualalo o le lamatiaga o le fatuina o pathologies cardiovascular.

E taua le matauina o le LDL cholesterol i tamaitai ma alii e ese si ese. E sili atu lenei mea i le eseesega i tulaga o le hormonal, lea e atagia mai i faiga faʻavavelaʻau i le tino.

O le tausaga o le maʻi, o lona i ai i nisi o faʻamaʻi (faʻapitoa o le tino ma le tino), mamafa, o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa ma isi mea o loʻo talanoaina faʻatasi ma le fomaʻi aoga e amanaʻiaina.

O le siata o loʻo i lalo o loʻo faaalia ai le fua faatatau o le "leaga" cholesterol, o lona uiga, LDL mo fafine o vaitausaga eseese:

TausagaI lalo o le 19 tausaga20-2930-3940-4950-5960-6970 tausaga ma luga atu
O le masani a le LDL mo tamaitai (i mmol / l)1,55-3,891,55-4,141,81-4,42,07-4,922,33-5,72,59-6,092,46-5,57

Mo tagata, lipoproteins maualalo, o le masani o loʻo i ai i vaega nei (faʻatatau tausaga):

TausagaI lalo o le 19 tausaga20-2930-3940-4950-5960-6970 tausaga ma luga atu
O le masani o le LDL mo alii (i le mmol / l)1,55-3,631,55-4,532,07-4,922,33-5,312,33-5,312,33-5,572,33-4,92

Faatasi ai ma le matua, o le gaosiga o le cholesterol e mafua mai i le ate, ma e fesootaʻi ma suiga o le hormonal e tutupu i le tino o alii ma tamaitai pe a mavae le 40 tausaga. O le mea lea, o le tulaga taua o le LDL ua siitia agai i luga. Ae a maeʻa le 70 tausaga, e le o toe i ai se faʻalavelave faʻaleagaina o meamoni, o le masani o le "leaga" cholesterol e tutusa ma tupulaga talavou.

Afai o le tagata maʻi e maua i faafitauli ma le fatu, toto toto, pancreas, o loʻo i ai se faʻafitauli o le CVD, poʻo le maualuga o le cholesterol i lona toto, ona tatau lea ona taumafai mo se tapulaa maualalo o le LDL norm - itiiti ifo i le 3 mmol / l. O le fautuaga lava lea e tasi e faatatau i na gasegase ua uma ona atiaʻe le maʻi fatu fatu i le i ai o le maualuga o le cholesterol. O nei tagata maʻi e tatau ona lesitalaina ma se cardiologist ma ia siakiina e le aunoa le maualuga o le toto cholesterol.

LDL maualuga i luga o le toto

Mo tamaitai, o le maualuga o le lipoproteins i le toto e maualuga atu nai lo le 4.52 mmol / L ma mo tagata i luga aʻe o le 4.92 mmol / L ua manatu maualuga. O lona uiga o se tagata maʻi o loʻo i ai ia ituaiga faʻataʻitaʻiga o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o aʻafiaga o loʻo iai i galuega a le loto ma toto toto.

O mafuaaga mo le faateleina o le lipoproteins maualalo i le toto e masani lava ona avea ma se olaga le saʻo po o faamaʻi o totoga eseese ma tino. O le mea lea, o tagata masani o le atinaʻeina o sea faiga i le tino o:

  • meaai le lelei: masani ona faʻaaogaina meaai, meaʻai e maua i le gaʻo ma gaʻo tumu (fulufulu mafiafia, meaʻai mumu, pailani, mea faʻafiafia, kulimi, kuki), margarine, mayonnaise, keke, falai ma meaʻai suamalie e mafua ai ona faateleina "Leaga" cholesterol i le toto,
  • amioga le talafeagai: o le vavalalata e aafia ai le tele o faagasologa i le tino, e aofia ai le gaosia o hormones, galuega a le loto. Ua faʻamaonia o le leai o se faʻaauau faaletino e mafua ai le faʻaitiitia o le gaosia o le lipoproteins maualuluga ma le faateleina o le toto LDL,
  • afaina: o se tasi lea o mafuaaga autu i le atinaʻeina o pathoces cardiovascular, lea e aafia ai le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto. E sili ona matautia le "faaputuga" o gaʻo i luga o le manava,
  • fualaau faasaina: o fualaau faasaina e mafai ona faatiga ai le lipid profile, o lona uiga, faaitiitia le maualuga o le "lelei" cholesterol ma faateleina le maualuga o le "leaga". O nei vailaʻau e aofia ai faʻamaʻi faʻamaʻi, corticosteroids, faʻamaʻi faʻamaʻi ma isi,
  • faʻasologa: o se faʻamaʻi pipisi e pei o le hypercholesterolemia aiga e faʻatoʻateleina ma faateleina le cholesterol toto.

O le maualuga o le LDL i le toto - hyperlipidemia - e mafai ona afaina i faʻamaʻi tuga:

  1. Paʻu o le Endocrine: faʻaleagaina o le thyroid gland, pituitary gland, ovaries i fafine.
  2. Hypothyroidism
  3. Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo.
  4. Anorexia Nervosa.
  5. O le maʻi suka.
  6. Faʻamaʻi o le ate ma fatugaʻo, faʻavaivaia le faʻailogaina o tamaiti.
  7. Toto maualuga.
  8. O maa poʻo le faʻamaʻaloga i le gallbladder.
  9. O se maʻi leaga o loʻo maua i le pancreas poʻo le prostate gland i tane.
  10. Cushing's Syndrome.

O le isi mafuaaga taua mo le faateleina o le LDL maualuga o le solia lea o gaioiga metabolic i le tino, lea e fesootaʻi ma le gaioiga o sosoʻo o le tino e puʻeina totoga eseese toto. O le cholesterol e maua mai i le ate e le tuʻuina atu i tino, ae o loʻo nofo i luga o le vasothelium vascular, o le mafuaʻaga lea e amata ai ona maua le cholesterol i le tele o voluma.

E taua le maitauina o le maualuga maualuga o le "leaga" cholesterol o le tulaga faʻapitoa mo fafine maʻitaga, lea e fesoʻotai ma suiga faigata o le tino i lenei vaitaimi.

O le a le lamatiaga o LDL maualuga?

O le lipoproteins maualalo maualalo o le vaega sili lea o le atherogenic o lipids i le toto, o lea i la latou maualuga maualuga ei ai se tulaga lamatia o le atiina ae o faamai vascular ma fatu, aemaise atherosclerosis. I ia ituaiga o gasegase, maʻi o le cerebrovascular, faʻaleagaina o le fatu fatuga ma isi faʻamaʻi tuga masani, e aloese ai mai togafitiga faʻafuaseʻi.

O le faiga o le atinaʻeina o taunuuga uma o le maualuga o le "leaga" cholesterol e tutusa lava: o le cholesterol o loʻo nofo i luga o puipui o toto toto i foliga o afifi, ao le mea muamua e afaina ai le gaʻo. O ia ituaiga o laau e tupu i le lapoa ma e tele naua le tafe mai o le toto, ma faʻalavelave ai i le masani ai o le gaioiga o totoga ma tino o le tino.

O le tulaga sili ona lamatia o le faateleina o le cholesterol ma le LDL aemaise o le mea moni e le mafai e se tagata ona iloa le atinaeina o patho i vaega muamua o lenei faagasologa, talu ai e le oi ai ni faailoga iloga i le tele o tulaga. O le mea lea, i le mavae ai o le 30 tausaga, e fautuaina e fomaʻi i tausaga taʻitasi le faʻaiʻuga o lipid. Afai e pa'ū le tagata maʻi i totonu o le vaega lamatia (faʻaleagaga, faʻateleina le mamafa o le tino), ona tatau loa lea ona faia se suʻesuʻega e tusa ai ma faʻamatalaga a le fomaʻi.

O se faʻafitauli ogaoga o le LDL e mafai ona mafua ai tulaga faʻale-soifua maloloina nei:

  1. Atherosclerotic suiga i le loto. I lenei tulaga, o loʻo i ai faailoga o angina pectoris, pe a le mauaina e le tino le aofaʻiga talafeagai o le okesene mo lona masani ai.
  2. Maʻi maʻi fatu lilo. O le faʻalavelave taatele lea e tupu i le maualuga o le cholesterol i le toto. Afai e te faaitiitia i le taimi, e mafai ona e puipuia le soifua maloloina o le tino ma puipuia ai le oso o le fatu. E sili ona lamatia le tulaga maualuga o le LDL mo fafine i le taimi o le misa, pe a tupu se suiga iloga matautia i totonu oo latou tino. O le Cholesterol e sili atu lona faʻaogaina i puipui o toto, lea e mafua ai le tele o faafitauli i vaʻa toto ma le fatu. O le mea lea, o tamaitai pe a uma le 45 tausaga e manaʻomia le mataʻituina e le cardiologist ma suʻe suʻega talafeagai.
  3. Faamai o toto toto. O lenei togafitiga e mafai foi ona faigofie ona fuafuaina e le tagata maʻi: aʻo faia ni faʻamalositino faaletino i vae o loʻo i ai se tiga faʻapitoa, e mafai foi ona tupu se mea e tupu. O lenei faʻataʻitaʻiga e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le tafe toto i pito i luga ona o le pipiiina oa latou vaa i pusa cholesterol.
  4. Faʻaitiitia le toto i le faiʻai. Faʻasalaga ma le vevela o le cholesterol mai le LDL, o laititi laititi o le faiʻai e matua vavalalata, ma e tele mea e mafai ona puipuia atoatoa e ala i le cholesterol. O sea faagasologa i le faiʻai e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o le toto, lea e mafua mai i le foliga mai o se osofaʻiga o le faʻataunuʻu.
  5. O le faʻapupulaina o le lumino o isi gaʻo o le tino (faʻamau, mesenteric) e mafai foʻi ona mafua ai ni faʻalavelave ogaoga. O le mea lea, o le toto faʻaleagaina o le toto i totonu o laʻau e mafai ona oʻo atu ai i le anerysm, thrombosis poʻo le stenosis.
  6. O le gasegase o le myocardial ma le faiʻai o le faiʻai. O nei maʻi uma e lua e fesootaʻi ma le faia o se tui toto lea e poloka atoatoa ai le toto i le fatu po o le faiʻai.

E tatau ona malamalama e mafai ona alu ese mai i luga o se pusa cholesterol i soo se taimi ma faʻamaʻi atoa se vaa poʻo se uaea, e oʻo atu ai i le oti. O le mea lea, e taua tele le siakiina ma le faatumauina o le maualuga o le cholesterol i le toto (aemaise le LDL) i totonu o tapulaa masani.

E faapefea ona faʻaititia le LDL ile toto?

Ina ia ausia lenei sini, e tatau ona e faʻafetaiaʻia le faafitauli i se tulaga lautele, i le amanaʻiaina o uiga taʻitasi o le tino. I lenei tulaga, e taua le faʻatuina o le gaselase lipid i totonu o le tino, o lona uiga, ia faʻaitiitia le maualuga ole LDL ma faʻaleleia le HDL. Ina ia faia lenei mea, mulimuli i fautuaga nei a fomaʻi:

  1. Taaloga agavaʻa. Faʻapitoa - o lona uiga e faigofie mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi, o lona uiga, o le tasi o le a fautuaina le vave anapogi mo le 30-40 minute, ae o isi e faatagaina na o le 40 minute le umi i le taimi masani. O le faitioga autu mo le iloiloina o le "faʻaleleia" o le faateleina o le fua o le fatu: i le taimi o le faʻamalositino, e le tatau ona tulaʻi mai i le sili atu ma le 80% o le masani masani.
  2. Meaʻai talafeagai. Taumafa meaai i ni vaega laiti, ae masani lava. Aloese mai mea manogi, mea vevela, meaʻai kuka, meaai gaosi, gaʻo uma gaʻo ma meaʻai susu, fuamoa, meaola manu, sisi, pusa, laʻau suamalie.Tuuina atu le fiafiaga i oloa e maualalo i luga o fuainumera, fualaʻau suamalie, fualaʻau i fiva vaivai, fualaau faisua fou, fua ma fualaau suamalie, meaʻai gaʻo susu, iʻa iʻa, meaʻai e maualalo le gaʻo, lauti lanumeamata. I aso nei, ua faʻamautuina o loʻo i ai oloa e faʻaaogaina i aso taitasi e mafai ai ona faʻasalalau le fua o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol: garlic, soy, kāpeti, apu, avocados, nati, fatuga, suauu manogi, fatu o le sunflower. Ina ia maua se faʻamautuga mausali o le lipid metabolism, e tatau ona e leiloa le mamafa. O lenei fautuaga e sili ona talafeagai mo tagata gasegase ma le numera tele o le numera o le tino. I le taimi lava e tasi, o oloa e aofia ai le cholesterol e le mafai ona faʻamavaeina atoa: o lenei mea e mafai ona faʻalavelaveina ai le gasegase faagasologa i le tino. E sili atu le pipii atu i se paleni paleni, e fautuaina e le fomaʻi taitoatasi.
  3. Taofi le ulaula ma taofi le inu ava malosi. O nei amio leaga e mafua ai le faʻamaʻiina o le LDL o le pala i totonu o le toto, e mafua ai ona tumau pea se gaioiga i luga o puipui o vaʻa, ma amata ai ona fausiaina ia pusa cholesterol.

E le gata i lea, e tatau ona aveese le mafuaʻaga, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le maualuga o le lipoproteins maualalo: o nei mea e mafai ona avea ma meaʻai (faʻaleagaina o meaʻai gaʻo), ma faʻamaʻi tuga e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa.

Afai o le auala ua faʻamatalaina e le maua ai se faʻamatalaga faʻalauiloa, e tatau i le cardiologist ona faʻatonu se togafitiga faʻapitoa i le faʻaaogaina o vailaʻau. I togafitiga faigata e mafai ona faʻatulagaina:

  • statins
  • fibrates
  • nicotinic acid
  • meaʻai paleni taumafa faʻamalosia ma omega-3 oona gaʻo,
  • cholesterol absorption inhibitors,
  • tagata faʻasalaga o meaola suamalie.

O le tagofiaina o vailaʻau faʻatasi ma le togafitiga o loʻo faʻamatalaina i luga o le a faʻaititia ai le maualuga o le LDL i le toto ma faʻavasega ai le gaʻo gaʻo i le tino. Afai, a maeʻa togafitiga, ole a mulimuli i fautuaga masani mo se olaga ola maloloina, atonu e ono mafai ona taofia le cholesterol i totonu ole tapulaa masani e aunoa ma fualaau.

LDL faʻaitiitia

Pe a maualuga le maualuga o le LDL, e masani lava e le mautonu mo fomai ma gasegase, oe ua iloa le matautia o le maualuga o le cholesterol. Ae afai o lenei faailo e lalo ifo i le masani, e aoga le popole pe mafai ona le amanaiaina lea ituaiga o suʻega?

Afai o le LDL e laʻititi ifo nai lo le 1.55 mmol / L, o le a masani ona fautuaina e le fomaʻi suʻesuʻe ni suʻega faaopoopo ma faʻafeiloaʻi oe i se feutagaiga ma ni tagata tomai faapitoa vavalalata ina ia mafai ona maua ai isi faʻamaʻi e le fesootaʻi ma le gaʻo gaʻo i le tino. O le mea lea, i se tagata gasegase e maualalo le lipoprotein maualalo, o maʻi nei e mafai ona iloa:

  • gasegase masani
  • cirrhosis o le ate
  • kanesa o le ate,
  • myeloma
  • loto vaivai tumau
  • maʻi faʻamaʻi tumau, masani ona faʻalavelave faʻalavelave i latou tino,
  • Soifua a Raynaud
  • ogaoga faigata e manaomia ai togafitiga faafomaʻi,
  • faʻatasi faʻamaʻi (i totonu o le gaioiga lapopoa), mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi oona,
  • faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi toto.

I le tulaga mulimuli, e masani lava o loʻo i ai se faʻamaoniga faʻapitoa, lea e faʻaosofia le maʻi i le taimi e vaʻai ai i se fomaʻi mo se fesoasoani.

E le gata i lea, i se tagata maʻi ei ai le maualalo o le LDL i totonu o le toto, o tulaga nei e mafai ona matauina: hyperthyroidism, hypobetaproteinemia, le atoatoa o le enzyme: lipoproteins alpha, lipoprotein lipase, lecithin cholesterol acyltransferase, abetaproteinemia.

O le mafuaʻaga e sili ona leaga e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le LDL atonu o se taumafa e le lelei i mea taumafa ma le maualuga poʻo le maualuga o mea e maua i gaʻo gaʻo ma le cholesterol. I lenei tulaga, o le a fautuaina e le fomai le fetuunaiga o le taumafataga: o le a ia fuafuaina vaega o le gaʻolaʻau o loʻo i ai cholesterol e manaʻomia ona faʻaumatia i aso uma, ma mafaufau i le masani masani.

E tatau ona faʻafesoʻotaʻi fomaʻi e le gata pe a maualuga le maualuga o le LDL, ae faʻapea foi pe a oʻo i lalo le masani o le "leaga" cholesterol. I mataupu uma e lua ma le lua, o loʻo i ai se tulaga lamatia e faapea o le maʻi ua uma ona amataina nisi faʻamaʻi e manaʻomia le togafitiga vave.

Atene o le coefficient faʻatupulaia

O lea faaiuga, pe a faʻamaonia, e faʻaalia ai le ono mafai ona atiaʻe le fatu o faʻamaʻi, o le cholesterol, faʻamaʻotiina o le lumanaʻi o toto toto, lea e oʻo atu ai i le paʻi, faʻalavelave fatu. I lenei tulaga, o le "leaga" cholesterol e manumalo i le "lelei". I le fuafuaina o le atherogenic coefficient, faʻaaogaina le HDL mai le aofaiga atoa o le HDL cholesterol ma vaelua faʻasalalau le taunuʻuga i le maualuga o le HDL. O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o se faʻaopoopoga o le:

  • ogaoga o le ate,
  • uiga faʻamaoni
  • faʻalavelave faʻapitoa (faʻasolosolo),
  • maʻisuka le togafitia
  • cholestasis
  • ogaoga masani o gaʻo, lea e oʻo atu ai i le nephrotic syndrome.

Atenerogenic coefficient faʻaititia

O le tala lelei lenei, i lenei tulaga, o le lamatiaga o le atiaeina o pusa cholesterol, poloka, afaina o le fatu po o le stroke e matua laitiiti lava. O lenei mea moni e le o faʻamaonia ai se tau faʻamaonia ma o lona uiga o loʻo i ai le maualuga o le cholesterol HDL, lea e le afaina ai le soifua maloloina o le tagata. I le taimi o togafitiga, latou te taumafai pea e aumai le atherogenic index i le masani pe faʻaititia.

HDL masani

O se faailoga masani mo le cholesterol lelei e le o le saʻo saʻo. O le tulaga talafeagai o lenei vaevaega e eseese mai lea mataupu i lea mataupu ma ua fuafuaina taitoatasi mo se tagata. O le avanoa e atiaʻe ai faʻamaʻi o le cardiovascular system e aʻafia i le tele o mea e tatau ona suʻesuʻeina taʻitasi mo tagata taʻitoʻatasi. Low HDL cholesterol e mafua ai le lamatiaga o le atherosclerosis. E tusa ai ma fuainumera lautele, e mafai ona e iloiloina le lamatiaga o le atinaʻe i tagata matutua e ala i faʻataʻitaʻiga nei:

  1. Se maualuga maualuga o le atiaʻe o le atherosclerosis i tane i le 10 mmol / L, i tamaitai - 1.3 mmol / L, e aunoa ma le amanaiaina o mea e faʻafefe.
  2. O le averesi o le atherosclerosis i alii e 1.0-1.3 mmol / L ma tamaitai 1.3-1.5 mmol / L.
  3. O le maualalo o le tulaga o le atherosclerosis i tagata o le 1.55 mmol / L.

Auala e faʻaleleia ai le cholesterol lelei pe a maualalo le HDL

I taimi eseese, e ono iai se pasene eseese o le HDL cholesterol. O le mea lea, o se suʻega toto e tasi e le o se faailoga o le "masani" le aofai o le cholesterol. O lenei mea e taʻu mai ai le manaʻomia ona siaki le tulaga o le mea masani i le tulaga o le fefe i se faʻaopoopoga. O suiga e mafai ona tupu i se taimi puupuu, ua taʻua o lenei - fesuiaiga i le cholesterol metabolism. Le faateleina o le HDL:

  • le aofia ai corticosteroids, anabolic steroids, androgens,
  • aloese mai tulaga atuatuvale
  • ave fuainini, fibrates, cholestyramine, phenobarbital, insulin, estrogenic.

Aoao atili e uiga i le LDL - pe faʻapefea ona fai se auʻiliʻiliga.

O le a le LDL cholesterol?

Cholesterol o se vailaʻau o se vaega o le toto. O loʻo i ai sona gaʻo-pei o le fausaga. O lona faʻaiʻuga e tupu i le ate. E le gata i lea, e mafai ona ulu i totonu o le tino ma meaʻai o manu.

E tolu ituaiga autu o lenei mea: lautele, LDL ma le HDL. Laititi-lipoprotein cholesterol e masani ona taua "leaga." O lona faʻamalieina i le toto o le a fuafuaina e le plasma cholesterol matāʻupu.

Ole laʻititi laʻititi e laʻititi lava, o lea e mafai ai ona latou ulu atu i puipui o toto toto. Faatasi ai ma le faateleina o le matuitui, e mafai ona teuina vaega ninii i luga o puipui, ma avea ai ma puipui. E faigata ona aveeseina mai le tino.

O galuega autu o LDL cholesterol

I le aʻoaʻoina o le mea, e tatau ona e malamalama i galuega faʻatino o se vailaʻau. E tele ni faʻamoemoe i le taimi e tasi:

  1. Auai i le fausiaina o siama, e afaina ai lo latou mafai.
  2. A aunoa ma lea, o le atoatoaga o hormones steroid, e pei ole estrogen, cortisol ma isi, e le mafai.
  3. E manaʻomia se vaega i le faʻavaeina o le kulimi pipi.

O le maualuga ma le maualuga o le cholesterol levels e afaina ai le soifua maloloina o le tino atoa. O le mea lea, e fautuaina e le au atamamai ni suʻesuʻega masani o le toto

Faailoga masani

I fafine, o se aganuʻu le faʻaaogaina o tulafono faʻatulafonoina nei:

  1. I le 20 o ona tausaga - 60-150 mg / l.
  2. I le va o le 20 i le 30 tausaga, o le taua o le 59-160 mg / l e manatu e masani.
  3. Mai le 30 i le 40 tausaga - 70-175 ml / l.
  4. I fafine mai le 40 i le 50 tausaga le matutua, o le aoga masani o le 80-189 ml / l.
  5. O tamaitai e silia i le 50 e leai se mea e popole ai pe afai e fetaui lona fua i totonu o le faʻavae o le 90-232 mg / l.

O faʻasologa mai faʻataʻitaʻiga o loʻo i luga o se taimi e mafaufau ai i lou soifua maloloina. E tatau ona faia se suʻega faafomaʻi ma talanoa i se fomaʻi.

Mo tagata, LDL cholesterol levels:

  1. I le 20 o ona tausaga - 60-140 mg / l.
  2. Mai le 20 i le 30 tausaga - 59-174 mg / l.
  3. Afai o le matua o le tamaititi mai le 30 i le 40 tausaga, o lona uiga e 80-180 mg / l le masani.
  4. I le 40-50 tausaga - 90-200 mg / l.
  5. Mo tagata e sili atu i le 50 tausaga, o le masani masani mai le 90 i le 210 mg / l.

Ina ia iloa le aofaiga tonu o le cholesterol i totonu o le toto, e faia se talaaga lipid. O le suʻega lea o le toto e fesoasoani e fuafua ai le faʻaogaina o lipoproteins toto uma.

Aisea ua siitia ai le LDL cholesterol?

O mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol maualuga e mafai ona eseese. I le tele o auala, o le taumafa ma le olaga o se tagata e fai sona sao. E masani lava o ituaiga uma o pathoces e mafua ai lenei mea matautia. Faʻatasi ai ma mea taua e mafai ona iloa:

  1. Mafuaaga O le maualuga o le maualuga o le cholesterol leaga e masani lava ona taʻu mai ai le taumafaina o le tele o meaʻai gaʻo ma gaʻo manu, lea e mafua ai le maua o le mamafa.
  2. Itū faʻatasi. I nisi tulaga, o sea suiga e ono mafai ona maua. O le vaega aʻafia e aofia ai tagata o latou aiga latou te mafatia i le fatu poʻo le taia.
  3. O faʻamaʻi o le fatu ma vascular system.
  4. Pancreatic maʻi. O le tele o taimi, o le maʻisuka, pancreatitis ma maʻi mama o loʻo i ai sona aafiaga.
  5. Faigaluega i le galuega o le ate ma fatuga.
  6. Hormonal suiga i le tino na mafua ona o le maitaga.
  7. Ava malosi ma ulaula.
  8. Soifuaga masani.

I le i ai o ia faafitauli, e tatau ona faia i taimi uma se suʻega toto e fuafua ai le maualuga o le cholesterol. Afai e maua le tele o le faʻatupulaia, e tatau ona faia vave le galuega.

O a fua e fai ma le maualuga o le cholesterol

Afai e maualuga le LDL cholesterol, e manaʻomia loa le gaioiga vave. A leai, o le a taʻitaʻia ai le fausiaina o fata vascular, fatu fatu, ma isi faʻafitauli tau soifua maloloina. E tele auala e faʻaitiitia ai le faʻamalosi o lenei mea:

  • Muamua lava, e tatau ona e iloiloina au meaʻai. E le mafai ona matua teena uma meaʻai gaʻo. Ae e tatau ona faʻaaogaina i ni mea laiti. Ulufale atu nisi cholesterol-faʻaititia meaʻai i luga o le lisi.
  • Taumafa meaai e aofia ai omega-3s. O ia gaʻo gaʻo o loʻo i ai i le gataifale.
  • Taʻitaʻi se olaga malosi. Amata le taʻalo i taʻaloga, faʻafeiloaʻi atili i le ea fou, sainia mo se vaitaele. Faia tafaoga i taeao uma. O le gaioiga faaletino o le a fesoasoani e le gata ina aveese le lipoproteins maualalo, ae e taofia foi le atinaʻeina o le tele o faamai.
  • Afai e maualuga tele le maualuga o le cholesterol leaga, e mafai ona faʻaaoga togafitiga faʻapitoa. O le tele o taimi, e faʻaaoga ai moega-fualaau faʻasaina e poloka ai le galuega o le enzyme e nafa ma le gaosia o le cholesterol leaga. Fibrates e aoga foi. Latou te fesoasoani e momotu le LDL i le toto. O le filifiliga o fualaau faasaina ma le vailaau moomia e mafai ona faia na o le faatasi ai ma le fomai tipitipi.

O le faʻaitiitia o lipoproteins maualalo maualalo o le a fesoasoani e foʻia faafitauli faʻalesoifua maloloina ma faʻaleleia ai le lelei o le olaga.

Taiala o taumafa

O le faavae mo le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le cholesterol i le toto e avea ma mea paleni. Iloilo lau lisi muamua. Aveese mea nei mai ai:

  1. Poru gaʻo.
  2. Tisaga mamafa gaʻo.
  3. Mayonnaise ma sauga e faavae i luga.
  4. Soo se oloa e leʻi maeʻa ona faʻaaogaina.
  5. Sausagesi.
  6. Fua o le falaoamata, vailaau.
  7. Meaʻai gaʻo.
  8. Paʻu kulimi.
  9. Laʻau

Taumafai e 'ai fualaau tele ma fualaau aina pe a mafai. E tatau ona i ai le iʻa i le sami i le taumafataga. Sili pe afai o le a avea ma semoni po o sardines. I lenei tulaga, ia 'ai iʻa i totonu o le pusa poʻo le tao. O le susulu e lelei.

O oloa o loʻo mulimuli mai o le a fesoasoani e faʻaititia le LDL i le toto:

  1. Green tea. O lona tuufaatasiga e aofia ai flavonoids, o loʻo i ai se malosiaga faʻamalosia i puipui o toto toto.
  2. Tomato O loʻo i ai le lycopene - o se mea e faʻaitiitia ai le cholesterol. E lava le inu o ipu tioata e lua i le aso.
  3. Nati. Talu ai mo o latou manuia uma, latou te maualuga tele i le kalori, e mafai ona faʻaumatia i aofaiga e le sili atu i le 10 fasi pepa i le aso.
  4. Kāreti. Ina ia foia le faafitauli, e lava lava le 'aina o kapiti laiti e lua i le aso.
  5. O le kele. O lenei oloa e sili ona aoga i le tuufaatasiga ma le lemon. Ina ia saunia se vailaau faʻataʻitaʻi, e tatau ona e taʻalo i luga o le lemon ma le kalama. O le 'ai o pasta kuka e fesoasoani e faʻaititia le LDL maualuga ma faʻamamā puipui o toto toto.
  6. O fuamoa. E sili ona lelei ona 'ai i le fagu pe faʻapipiʻi se gaʻo uila.
  7. Seleti Aʻo leʻi faʻaaogaina, e tatau ona faia i le vai inu mo le silia ma le 7 minute ma faʻasusu i fatu fatu.

O le mulimuli i nei taʻiala faigofie o le a fesoasoani ia te oe e vave faʻafouina ai tulaga masani o le cholesterol masani. Faʻaopoopo au mea taumafa ma le faʻatinoga lelei.

Le tau maualalo le cholesterol

O nisi taimi i le taimi o le suʻeina o le toto, e aliali mai ua tuʻuina ifo le LDL cholesterol. E mafai lenei i mataupu nei:

  1. A maea le anapogi umi.
  2. Tumau i se tulaga faigata.
  3. O le i ai o le anemia i se faiga masani.
  4. Cystic fibrosis.
  5. Hyperthyroidism
  6. Le faaaogaina o fualaau oona.
  7. Paʻu o le gaʻo i le ponaivi.
  8. Vaʻaia i le ate.
  9. Maʻi faʻamaʻi i se foliga tele.

Ina ia mafai ona toe faʻaleleia le masaniga o le cholesterol, e tatau ona e sailia muamua mafuaʻaga o le faafitauli ma faʻaumatia. Ina ia faia lenei mea, o le ae manaʻomia se suʻega faafomaʻi.

E faʻapefea ona auʻiliʻili ma faʻamatalaina

O le auala sili ona taatele mo le fuafuaina o LDL maualuga o le faʻatusatusaga a Friedwald. O se fua saʻo, e tusa ai ma lea, o lipoproteins maualalo maualalo ua faʻamatalaina o le eseesega i le va o le cholesterol ma triglycerides, vaevaeina e le 5.

E tatau ona faia se suʻega o le toto i luga o se manava gaogao. O se vaega itiiti o vai mama e faatagaina.. Talu mai le taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo i le 12, ae le silia le 14 itula e tatau ona pasia.

I nai vaiaso aʻo lumanaʻi le auʻiliʻiliga, e tatau ona taofi le ave o fualaau. Afai e le mafai, ae tatau ona lisi i le fomaʻi uma vailaʻau na ave, faʻaalia o latou vailaʻau.

O le taumafa talu ai nei o meaʻai gaʻo ma le falai, mea inu ava malosi e mafai foi ona faʻaosoosoina ai le faʻaali saʻo o le LDL cholesterol i se suʻega toto. Aua le tuusao i luma o le aʻoga ina ia e galue malosi i le tino.

O se maualuga maualuga LDL maualuga e taʻu mai ai o se tagata e mafatia i le atherosclerosis ma le maʻi fatu fatu. O se eseesega itiiti mai le masani e faailoa ai le amataga o le atinaʻeina o ia faamaʻi.

LDL cholesterol o se faailo taua lea e tatau ona mataʻitu i taimi uma. E tatau ona faia ni fuataga e tusa lava pe itiiti ifo le eseesega mai le masani.

Tuua Lau Faamatalaga