E faʻapefea ona maua le suʻega o le toleniga o le kulukose i le taimi o le maʻitaga o le suka

I le taimi o le maitaga, e tatau i tamaitai uma ona faia ni suʻega faapitoa ma pasia suega talafeagai. I le faaiuga o le lona lua - amataga o le lona tolu o masina o le maitaga, o se tasi o ia faʻataʻitaʻiga faʻamaonia o le maʻitaga suʻega toleniga kulukose. O lenei suʻega e faʻaalia ai pe faapefea e se fafine maʻitaga ona talepeina le kulukose toto (suka).

O le suʻega o le toleniga o le kulukose i le taimi o le maitaga e faia ina ia iloa ai le maʻisuka (latent) maʻi maʻisuka. O le faʻamaoniga o le faʻapalepale o le kulukose o se mea vave lamatiaga mo le atiina ae o le maʻisuka e aʻafia ai le maʻisuka.

E faʻapefea ona suʻe se kulūkose i le taimi o maitaga? Aisea ua faatonuina ai lenei faiga?

I le tolu tausaga, o loʻo faʻataʻitaʻiina e tina le tele o suʻega faʻamaonia, e aofia ai Glucose toleni test. I le faagasologa o lenei suʻesuʻega, ua siaki le metabolism o gaʻo i totonu o le tino.

Soʻo se vavaeese mai le masani e mafai ona mafua ai faʻafitauli mo le tuputupu ae o pepe ma manaʻomia le mataʻituina taimi. Faia lenei suʻega i le taimi o le gaioiga, e sili ona taua mo i latou o loʻo lamatia, mo se faʻataʻitaʻiga, ua faʻateleina le mamafa.

Glucose - Ua na o le pau lenei o le punavai o le malosi ma meaai paleni mo totoga mumu mumu mo le tuuina atu o le faiʻai tagata i le toto. Auina o le kulukose tupu i le taimi o le taumafaina o meaai, lea e aofia ai gaʻo. E le gata ina maua i laʻau suamalie, ae faʻapea foi i mea masani: fualaau 'aina, vine, fualaau faisua.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Ulu i totonu o le toto meaʻai faʻasolosolo lalo ma liua i le suka. O le maualuga faifai pea o le kulukose e lagolagoina e se hormone faapitoa, insulin, lea e gaosia i le pancreas. Ole aofaiga e mafai ona siaki e suʻega suka. Mo le galue masani o le faiʻai i le tino, 5 kalama o le suka ua lava.

I le taimi o le gaioiga, e mafai ona faʻalavelaveina le gaioiga faʻavae i totonu o le tino o le tina faʻamoemoe. Faateleina le avega o le hormonal i le taimi o le maitaga e aʻafia ai le paleni o le gaosiga o le gaʻolaʻau ma o nisi taimi e mafua ai faʻalavelave. O le faʻaoʻoina o le kulukose i le toto e tulaʻi pe pa'ū, ma o le inisalini e faamuta le taulimaina o le suka i totonu o le tino. O le leai o se paleni e mafai ona amata ai le atiina ae maʻisuka maʻitaga.

O le suʻega o le toto mo le kulukose o loʻo faʻatino i le taimi 24-28 vaiaso o gaioiga ina ia iloa ai le maualuga ole metabolism. O suʻesuʻega faʻalesoa o le aofaʻi o le suka e mafai ai e oe ona iloa vave le vavaeese mai le masani ma puipuia ai le amataina o le maʻisuka o le maʻisuka.

Suʻega mo kolisi suka o loʻo faʻaalia ai le setete o le tino o se fafine. Faʻafetai i le totoina o toto i lalo o se uta o suka, e mafai ona e iloa pe le aofaiga tonu ole inisalini.

Talu mai le suʻesuʻega o loʻo faia mo puipuiga, e mafai e se fafine maʻitaga ona tusi teena o lana fuaitau. Ae ei ai tulaga pe a manaʻomia le suʻeina o le toto mo le kulukose:

    O le mamafa poʻo le mamafa.

Le pasi o le suʻe suʻe manaʻomia e aumai se masi, se sipuniti, se fagu vai mama e aunoa ma le kesi ma se voluma o le 0.5 lita ma se glucose faapitoa i le foliga o se paʻu o le 75 kalama, lea e tatau ona vave faʻatauina i le falemaʻi. O le a faia le tele o itula, o lea e mafai ai ona e ave se tusi poʻo se mekasini faʻatasi ma oe. Ua faia se auiliiliga i luga o se manava le aogai le taeao.

O le suʻesuʻega e aofia ai le tele o vaega:

    O se tamatamailima e aveesea mai se tina maʻitaga mo le taimi tonu e filifili ai gaʻo nei faʻaaogaina o se glucometer poʻo le toto mai se vein.

E le o fomaʻi uma e aumaia maʻi foliga o le suʻesuʻega. Ina ia pasi lelei le suega o le faapaleni o le kulukose ma maua ai le saʻoga saʻo, o le fafine maʻitaga e tatau ona tausisi i tulafono nei:

    Aua e te alu i luga o se meaai ao lei faia le suʻega.

Mo tamaitai i soo se laasaga o le maitaga, o se faailoga o le suka mai 3.3 i le 5.5 mmol / L pe a fai se suʻe toto mai se tamatamailima ma mai 4.0 i le 6.1 pe a aveesea mai se vein.

2 itula i le maeʻa ai o se uta o carbohydrate, o fuainumera masani o le kulukose toto e le silia le 7.8 mmol / l. Afai e sili atu nei fuainumera, e faia se siama o le maʻisuka ituaiga.

Faʻaleagaina o le suka i le afa muamua o le maʻitaga e ono oʻo atu ai i se faʻalavelave faʻafuaseʻi. I le afa lona lua o le vaitau o vavaeesega mai le masani o le kulupu kesi e mafua ai faʻalavelave i le faʻavaeina totoga i totonu o le fetus. O le suega o le faapalepale o le glucose o le metotia pito sili lea ona aoga mo le suʻesuʻeina taimi e ono lamatia ai le fetus ma lona tina.

E tusa ai ma taunuʻuga o le auʻiliʻiliga mo le faʻatonuga o le kulukose, ua fuafuaina pe o le fafine maʻitaga ua i ai tulaga manaomia mo le tupu mai o tuai o le toxicosis ma le maʻisuka gestation.

E siakiina e le suʻega suʻesuʻe toto toto samples mai se vela na ave i ni vaitau faapitoa pe'ā uma ona faʻaaoga le sipuni glucose mo le tausisia o faʻataʻitaʻiga. Soifua maloloina toto suka pe a uma ona inu se pati fiafia ile 1-2 itula e toe foʻi i le masani.

Afai i le taimi o le suʻega o le aofaiga o suka sili atu i fuainumera faatagaina, o le fafine maʻitaga na auina atu mo se faiga lona lua e faʻamalamalama. O faʻataʻitaʻiga sese e mafai ona tupu e soli tulafono o sauniuniga mo le suʻega.

Faatasi ai ma le faia pea o taunuuga lelei, o se suʻesuʻega auiliili ua faatonuina e le endocrinologist. Afai e matau faʻaauauina le faateleina o le suka i totonu o le toto, o se fafine maʻitaga e tatau ona mulimuli i se meaai faapitoa ma pulea i aso uma le maualuga o le kulukose i lona tino.

O nisi fafine maʻitaga e le tatau ona siakiina le toto mo le gaosiga o le gaʻo, ina ia aua le mafua ai ni faʻafitauli. Soʻo se faʻavevesi ma maʻi i le tino e mafai ona taʻitaʻi atu ai i le le saʻo. Ole togafitiga suʻesuʻe ile suʻesuʻega e le fautuaina e tusa lava pe i ai se isu vaivai, o lea faʻaitiitia le vaeluaina o faailoga.

O faʻamaoniaga nei i le suega o le kulukose e iloagofie:

    Suauu toto e maualuga atu i le 7 mmol / L.

I le taimi o le maitaga, na faʻalauteleina le popolega o le tino o le tino. Mataʻituina le maualuga o le suka i le toto faʻaitiitia pe faʻaitiitia le lamatiagasolitulafono inisalini faʻasologa. I lalo o le faʻatonuga mo le amio ma le leai o se faʻamaoniga o le faapalepale o le kulukose i le tagata lava ia leai se taufaamatau i tina ma tama, ma o le taimi e maua ai muamua mea e manaʻomia mo le maʻisuka faʻamamaina o le a mafai ai e oe ona fetuunai le metabolism o le carbohydrate i le tino.

I le taimi o le maitaga, e tatau i tamaitai uma ona faia ni suʻega faapitoa ma pasia suega talafeagai. I le faaiuga o le lona lua - amataga o le lona tolu o masina o le maitaga, o se tasi o ia faʻataʻitaʻiga faʻamaonia o le maʻitaga suʻega toleniga kulukose. O lenei suʻega e faʻaalia ai pe faapefea e se fafine maʻitaga ona talepeina le kulukose toto (suka).

O le suʻega o le toleniga o le kulukose i le taimi o le maitaga e faia ina ia iloa ai le maʻisuka (latent) maʻi maʻisuka. O le faʻamaoniga o le faʻapalepale o le kulukose o se mea vave lamatiaga mo le atiina ae o le maʻisuka e aʻafia ai le maʻisuka.

E faʻapefea ona e suʻeina le faapalepale o le kulukose i le taimi o maitaga?

O le suega o le toleniga o le glucose o se suega mamafa i le glucose (75 g), o se siaki saogalemu o suʻesuʻega e iloagofie ai le gasegase o le gataifale i le taimi o le maʻitaga.

O le sauniuniga mo lenei suʻesuʻega e sili atu le faigofie ma maeʻa nai lo le faia o se filifiliga faigofie o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le suʻega e faia i luga o se tala o meaʻai masani (ia le itiiti ifo ma le 150 g o suka o le gaʻo i le aso) mo le itiiti ifo ma le 3 aso ao lumanaʻi le suʻesuʻega. O le suʻesuʻega e faia i le taeao i luga o se manava gaogao pe a maeʻa le 8-14 itula i le po. O le taumafataga mulimuli e tatau ona aofia ai le 30-50 g o gaʻo. O vailaʻau e aʻafia ai le kulūkose toto (multivitamins ma le uʻamea omea e aofia ai vailaʻau faʻamalosi, vailaʻau kulupucocorticoids, β-blockers (faʻamalositiga), faʻamaonia faʻamaonia (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga) e tatau ona faia pe a uma le suʻega pe'ā mafai.

I le maitaga o le suʻega kullusese toleniga e tolu taimi e ave ai le toto mai se vein mo le kulukose:

  1. O le laina faavae (pito i tua) anapogi o le toto toto maualuga e fuaina. A maeʻa ona suʻe muamua le toto toto, o le kulukose e vave fuaina. Afai o le kulūkose e 5.1 mmol / L poʻo le maualuga, ona faia loa lea o se siama Gesational diabetes. Afai o le faailoga e tutusa ma le 7.0 mmol / L poʻo le maualuga, ua faia se suʻesuʻega muamua Faʻaalia (iloa muamua) maʻisuka maʻi ao maitaga. I tulaga uma e lua, o le a le toe faia le suʻega. Afai o le taunuʻuga o loʻo i totonu o le tulaga masani, ona faʻaauau lea o le suʻega.
  2. A faʻaauau le suʻega, e tatau i le fafine maʻitaga ona inu i se vaifofo glucose mo le 5 minute, e aofia ai le 75 g o le malogo (anhydrite poʻo le anhydre) glucose ua faʻamaʻi i le 250-300 ml o le mafanafana (37-40 ° C) inuina vai inu (poʻo le faʻasaina). O le amataina o se vaifofo o le kulukose o le amataga lea o se suʻega.
  3. O suʻe toto nei e fuafua ai le kulūkose ole plasma vevela e ave 1 ma le 2 itula pe a uma le utaina o kulukose. I luga o le mauaina o faʻamatalaga e faʻaalia ai Gesational diabetes pe a maeʻa le 2 sampling, e taofi le suʻega ma e le o faia le faʻataʻitaʻiga lona tolu.

I le aotelega, o se fafine maʻitaga o le a faʻaalu e tusa ma le 3-4 itula i le suʻega o le toleniga o le kulukose. I le taimi o le suʻega, e faʻasaina le gaioiga malosi (e le mafai ona e savali, tu). O se fafine maʻitaga e tatau ona faaaluina le itula i le va o le ave o le toto na o ia, nofo faanatinati i le faitauina o se tusi ma le le maua ai o lagona le fiafia. O le taumafaina e solia, ae o le inu vai e le faasaina.

Toto o le kulūkose i le taimi o le maitaga

Faʻamatalaina o faʻataʻitaʻiga o suʻega o loʻo faia e fomaʻi-gynecologists, fomaʻi, fomaʻi. Fautuaga faapitoa mai se endocrinologist e faʻamaonia le mea moni o le solia o le gaosiga o gaʻo i le taimi o le maitaga e le manaʻomia.

Tulaga masani mo fafine maʻitaga:

  • anapogi ole glucose plasma venu ifo ile 5.1 mmol / L.
  • ina ua mavae le 1 itula ile taimi o le suʻega ole toleniga o le kulukose e itiiti ifo ma le 10.0 mmol / L.
  • pe a mavae le 2 itula, sili atu pe tutusa i le 7.8 mmol / L ma e itiiti ifo i le 8.5 mmol / L.

Puleaina ma le togafitia o fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka faʻamama

O le togafitiga o meaʻai e faʻaalia i le atoaga o faʻamalosi gaʻo ma le gaʻo gaʻo, o le tufatufa atu o le aofaiga o meaai mo 4-6 meaʻai. Carbohydrates ma maualuga maualuga o filo o mea taumafa e tatau ona le sili atu i le 38-45% o le meaʻai i le calorie i aso taitasi, o palatini 20-25% (1.3 g / kg), gaʻo - e oo atu i le 30%. O tamaitai ei ai se tino o le numera o le tino (BMI) (18 - 24.99 kg / sq. M) e fautuaina ia faaaoga i le aso nei le calorie 30 kcal / kg, ma sili atu (mamafa o le tino e maualuga i le 20-50%, BMI 25 - 29 , 99 kg / sq. M) - 25 kcal / kg, ma le oona (o le mamafa o le tino e maualuga i le sili atu i le 50%, BMI> 30) - 12-15 kcal / kg.

O faamalositino faʻamalositino i le ituaiga o savaliga mo le itiiti ifo i le 150 minute i le vaiaso, aau i le vaitaele. Aloese mai faʻamalositino e mafai ona mafua ai le faateleina o le toto maualuga (BP) ma le hypertonic uterine.

O fafine e maua i le maʻisuka ituaiga o loʻo i luga o le lamatiaga mo le atiaʻe i maʻitaga mulimuli ma ituaiga 2 o le maʻisuka i le lumanaʻi. O le mea lea, o nei tamaitai e tatau ona mataʻituina e le endocrinologist ma le obstetrician-gynecologist.

Le matafaioi o le kulukose i le tino o le tagata

E faʻapefea ona maua le kulukose i totonu o le tino? Mo le faia o lenei mea, ua lava lea e 'ai le selu, tele o fualaau faisua ma fualaau faisua, sugar grown granite po o le meli, faapea foi ma oloa e maua ai le malo.

I le taimi o le maʻitaga, e taua le siakiina e le aunoa o faitauga kulukose

Ina ia faatumauina le tulaga saʻo o vailaʻau i totonu o le tino, e manaʻomia le insulin, ma maua ai le paleni talafeagai. O le faʻalauteleina poʻo le faʻaititia o lenei vaega o lona uiga o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, mo se faataitaiga, maʻi o le maʻisuka, lea e faia i le le atoatoa o le insulin.

O le faʻaaogaina o laulaʻau po o le meli e fesoasoani e faateleina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. O lenei mea o se faailo mo le tino e faʻaauau ai le gaosiga o le inisalini mo sulu e faʻaaoga ai elemene ma le malosi na maua, faʻapea foʻi ma le faʻaititia o le kulūkose.

E le gata i lea, o le insulin e mafua ai le faaputuputuina o le kulukose i le faʻasao e le tino ma lona faʻaaogaina tele.

O le taua tele i le taimi o le gaioiga o le maualuga o le kulukose. Talu ai ona o le le atoatoa o lenei vaega e mafua ai le atinaʻeina o maʻi ile fafine maʻitaga, e iai sona aʻafiaga i le atinaʻe o le tamaititi.

Mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le meafaigaluega faapitoa e taʻua o le glucometer e faʻaaoga. E mafai ona faatauina faʻatasi i se fale talavai, o le tau masani mo le masini e 700-1000 rubles. E le gata i lea, e tatau ona e faʻatau ni faʻataʻitaʻiga faapitoa, o lo latou tau e afaina i le tele i totonu o le afifi ma le gaosi oloa. O le tau o le suʻega e 1200-1300 rubles mo vaega e 50.

Maualuga glucose

O le tele o taimi, e maualuga le maualuga o le toto toto ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini. E maua mai e le pancreas ma e taua tele i le tino, aua e fesoasoani i le kulukose e ulu i totonu o siama.

Afai o le aofaiga o le hormone e gaosia e maualalo ifo nai lo le mea e manaʻomia, ona tele lea o le kulukose o loʻo oʻo mai i fatugaʻo e aunoa ma le alu i totonu o sela. O le mea lea, latou te le maua meaʻai ma le malosi, lea e tau atu i le fiaai fiaai.

E afua mai i le vaiaso 20, o le faateleina o hormones faapitoa e tupu i totonu o le tino maitaga, poloka le gaioiga autu o le inisalini.

Ina ia faʻamaonia le kulukose o le toto i le tuai o le maitaga, o le pancreas e faʻapupulaina ai le sifi o le hormone. I se tamaitai soifua maloloina, e mafai ona faʻaleleia le tele o taimi pe a faʻatusatusa i le masani masani o le tino.

I nisi fafine maitaga, mo mafuaaga eseese, e le mafai e le pancreas ona taulimaina sea avega, ona o le mafuaʻaga o le atinaʻe o le inisalini, lea e mafai ona fesootaʻi pe leai. O lenei tulaga e taʻua o le maʻisuka faʻamaʻi.

O le a le matautia o lenei tulaga:

  • Faʻaleagaina o le atinaʻeina o okeni ma faiga o le fomaʻi. A maeʻa le fanau mai, o le pepe e le lelei le galue ma atoatoa.
  • Faʻailoga faʻapitoa, aemaise i le 20 vaiaso muamua o le maʻitaga. E mafua mai i le mea moni e le mafai e le placenta ona taulimaina ana galuega.
  • A maeʻa le fanau mai, e tele lava pepe e aafia i le manavaina o faafitauli, faafitauli o le fatu, faafitauli o le neurology, ma le maualuga o le kulukose.

O le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto e mafua ai le manaʻoga mo le suamalie

Low glucose

Aisea e tupu ai le kulūkose i totonu o le toto? E tupu lenei mea pe a fai e le pancreas le tele o inisalini, ae o le suka itiiti e ulufale atu i le tino. Ua taʻua e le au atamamai lenei tulaga o le hypoglycemia, ua aliali mai o ia lava i le tulaga o le vave alu ifo o le suka i totonu o le toto.

Atonu e mafua mai mafuaaga nei:

  • Gaioiga faʻavavevave, i le taimi e vave faʻaalu ai e le tino le malosi na maua. Afai e le mafai ona taofi taʻaloga taʻaloga, e tatau ona e faʻaopopo mea faʻapipiʻi e aofia ai gaʻo i le meaʻai. O le ascorbic acid with glucose e aoga foi.
  • Le faʻaaogaina o meainu suamalie ma ava malosi. O nei meaai e aofia ai le tele o suka, mo le mafuaʻaga lenei e mafai ai ona vave faʻateleina lona toto i le toto, sosoo ai ma se faʻaitiitia vave ma le maoaʻe.
  • Fafagaina o tautua laiti ma ni malologa umi i le va o meaʻai.E mafua ai ona faʻaaogaina uma le malosi pe a uma le 2-3 itula pe a maeʻa se taumafataga.
  • Faʻateleina ma faʻaauau le faʻaaogaina o fualaau suamalie ma falaoamata, faʻapea foʻi ma oloa o loʻo i ai se faasinomaga maualuga. O lenei mea e mafua ai le faateleina tele o le toto suka ma faateleina ai le gaosiga o le inisalini mo lona faʻaaogaina. Mulimuli ane, o le maualuga o le kulūkose e faʻavaivai vave ma vave. O le fafine maʻitaga ua lagona le malepelepe, ua moe o ia ma ua i ai se naunautaiga malosi e 'ai se mea suamalie ona o se manaʻoga. Afai e te le toe mafaufau i le taumafataga, ona oʻo lea i le lumanaʻi o le a faʻaleagaina e le fafine maʻitaga saito ma pusa.
  • Le faʻaaogaina o ipu ma le maualalo o calories i ni vaega laiti tele. O lenei tulaga e taʻitaʻia ai sina mea itiiti o le malosi i totonu o le tino ma le faʻaitiitia faʻaitiitia o le suka i le toto pe a maeʻa le faʻaaogaina o le kulukose. O lenei ituaiga o hypoglycemia e mafua ona o le le lelei o meaai. I le taimi o togafitiga, ua fautuaina e le au atamamai o le fafine maʻitaga e faʻaaogaina meaʻai ma le maualalo o fuainumera, ma suia atoa le lisi ma meaai.

O le faʻaitiitia o le suka toto e le itiiti ifo le lamatiaga mo le fafine maʻitaga ma le fausua, faʻapea foʻi ma lona siʻitia. O lenei mea e mafua ai le fanau mai o se tamaititi e maualalo lona mamafa, i luma atu o le taimi faatulagaina, maualalo le puipuiga ma ituaiga maʻi o le endocrine.

Ina ia faʻaleleia le tulaga, e fautuaina e faʻaleleia le aofaʻi o taumafataga ma ia mautinoa o loʻo i ai meaʻai e maualalo le faʻasologa o fuainumera i le taumafataga. O ia oloa e vave ona afaina, ona o le suka o le a faasolosolo malie lava i totonu o le toto, lea e le mafua ai ona taofiofia le glucose ma le manaomia mo le faateleina o le gaosiga o le inisalini.

Matou te fautua atu ia e faamasani i iloiloga o tina maʻitaga ma tina e uiga i a latou toto suka pe a latou tauaveina se pepe.

I totonu o loʻu aiga ei ai tagata e maua i le maʻisuka. Ina ua ou maʻitaga, sa ou fefe lava neʻi ou maua lenei tiga. O le mafuaʻaga lena, i le 28 vaiaso, na faia ai se suʻega toleniuga suka. O fua uma na masani ai, na fanau mai le pepe i le soifua maloloina.

I le maitaga, sa ai sina mea itiiti ma seasea, e leai se manaʻo. Ona o lenei mea, sa masani ona ou maualalo le kulukose o le toto. Sa tatau ona ou suia le meaai ina ia mafai ai ona faatulaga lelei.

Sa maualuga loʻu suka i le maitaga. E mafua ona o le fiafia e taalo i taaloga. Sa tatau ona ou lafoaia le gaioiga faaletino, pe a na o le aloese mai faafitauli i le atinaʻe o le tamaititi. Na fanau mai le afafine i le taimi.

O le kulūkose o le toto o se faailoga taua o le tulaga o le soifua maloloina. Mo lenei mafuaaga, e tatau ona mataituina i le taimi o le fanauina o le tamaititi. Tausia se faʻamatalaga o lou soifua maloloina ma lou fanau fanau!

GTT ma le OGTT faʻataʻitaʻiga ao maitaga: aiseā ua faatonuina, masani

Soʻo se fafine e fananau mai e iloa le a le suʻega o le toleniga o le kulukose i le taimi o le maitaga. Ae oi latou o loʻo sauniuni mo le taimi muamua e toe faʻatumu le aiga, atonu, latou te le i feiloai ma ia ma leai se manatu pe aisea ua tofia ai o ia.

I le isi itu, o tina faʻapitoa e le o taimi uma latou te malamalama ai i le mafuaʻaga e faʻamalosia ai e fomai i latou e inu vai suamalie i luga o se manava gaogao. E taua le matauina o lenei mea e le afaina i le taimi muamua e tilotilo ai, ae o le mea moni o lenei suega e fesootaʻi ma lagona le lelei. Aiseā la e manatu ai fomaʻi o lo latou tiute le tuʻuina o lenei faafitauli i luga o fafine le maitaga? Sei o tatou taumafai e mafaufau i ai.

Na o tamaitai na faʻamafanafana ma fanauina se tamaititi malamalama i le malosi o le galue - o le maitaga, o le a le tele o mafatiaga ma popolega o le tina o loʻo faatalitalia. Ae faʻaopoopo i le vevela, fulafula o vae ma popolega i le po, e iai foi asiasiga faifaipea i le fomaʻi vaavaaia, ma suega faifai pea ma suʻega - e tatau ona mataʻituina le soifua maloloina o le tama ile tausiga uma.

O nisi taimi e le malamalama le fafine i le mafuaaga na auina atu ai o ia e foai atu le toto poo isi meaola ola. I nisi tulaga, e oʻo lava ina amata ona masalomia o ia lava i soo se faʻafitauli ogaoga e le mafai e fomai ona talanoa e uiga i ai. I le uma, o fafine i le tulaga e matua faʻalavelave lava!

Ma i le na o le taʻua o se suega mo le faapalepale o le kulukose i totonu o se fafine maʻitaga, e mafai ona amata le fefe - e foliga mai o se mea fou ma taufaamataʻu.

I le taimi nei, e leai se mea sese i le faia o se suʻega toto mo le maʻitaga mo se suʻega o le faapaleni o le glucose poʻo le GTT ao maʻitaga. O le mea moni o loʻo faʻamatalaina e matua masani lava, ma o lenei mea moni e le o se mea leaga. Ma o suʻega o le a le afaina ai le tina poʻo le pepe. I se isi itu, o le a fesoasoani e iloa ai le i ai o faafitauli e manaomia ai togafitiga faafomaʻi lata mai. A maeʻa, o le auiliiliga o le faapaleni o le kulukose e fuafua ai pe o le tina o loʻo faʻamoemoe e taʻua o le maʻisuka gestation - o se ituaiga o maʻi suka e faʻaalia i le taimi o le maitaga.

I soʻo se fafine o loʻo faʻamoemoe se pepe, o le kulukose (faʻapipiʻi, suka) i le toto e tulaʻi mo mafuaʻaga masani. O le mea moni, e masani lava ona le tele naua lona taua e mafai ona faʻatusatusa ai ona faʻataʻitaʻiga i fua o le maʻisuka. Ae le gata i lea, o le inisalini e maua i se lapoa e sili atu nai lo le mea masani, o se vailaau e faia i totonu oo tatou tino le galuega o le faatonutonuina o le suka toto ma e le faatagaina ai lona alualu i luma umi. O lona uiga, afai e faʻafuaseʻi lava ona tupu le suka, o le inisalini e tatau ona "liua" ma faʻafetaui le tuufaatasiga o le toto.

Afai o le gaosiga o le inisalini e le lava e pulea ai le kulūkose, o lona maualuga i le plasma toto e mafai ona faʻatupulaʻia tele. O le maʻisuka ituaiga poʻo le "maʻisuka maʻitaga." O le mea moni, o se fati lea e le mafai ona faʻaalia ai ni mea mai fafo, ma a maeʻa fanau mai o le a le toe faʻaaoga. O le mea lea, aua e te fefe. Ae aua le toʻa. Afai o le auiliiliga o le faapalepale o le kulukose e foliga mai e lelei, o le uiga o lenei mea e tasi: o le maitaga e tatau ona faia i lalo o vaavaaiga faʻapitoa lata mai. I le maʻisuka o le talafaasolopito, atonu o le a manaʻomia oe e toe iloilo lau meaʻai ma mea e 'ai, mulimuli i se meaʻai faapitoa e le aofia ai se numera o oloa, ulufale i le tino (i ni mea agavaʻa, ioe).

E ui o le suʻesuʻega e le afaina, e le mafai ona ave faʻamalamalamaina - e aunoa ma le faʻatinoga o fautuaga faafomaʻi, o le masani ai le atinaʻeina ma le soifua maloloina o le tamaititi e leʻi fanau mai (ma oe foi) o le a lamatia.

O le a le iloiloga o le faapalepale o le kulukose? O le upu "faapalepale" i le lautele o lona uiga o le "faapalepale," ma i le lagona o le tino, o se vaivaiga vaivai o le tino (po o le le atoatoa o le tali atu) i soo se mea na tuuina atu i ai. E faigofie ona mateina i lenei tulaga o le a tuiina le kulukose i totonu o lou tino ma o le a siakiina pe faapefea ona tali atu i ai.

Pe a pasia le GTT (e iai isi igoa: "uta o le suka" poʻo le suʻega O'Sullivan) e taua le tausisia o tulaga uma - o le itiiti o le solia o le tulafono e mafua mai i le toe faia o le taualumaga atoa.

O mea nei e mafai ona aʻafia ai taunuuga:

  • meaʻai ma meainu (o le suʻega e faia i luga o se manava gaogao, e faʻatagaina e ave se mea e ese mai le vai manino i le gutu mo le itiiti ifo ma le valu itula aʻo leʻi amataina),
  • vailaau (pe afai e tatau ona e ave i taimi uma ni vailaʻau, e tatau ona e mautinoa e logoina le fomai e uiga i lenei mea muamua),
  • popolega faaletino pe faalemafaufau,
  • faʻamaʻi pipisi ma / poʻo faʻamaʻi (manatua pea e oʻo lava i se malulu malulu e mafai ona alu i lalo o le vai i luga o le auiliiliga atoa).

I le amataga o le suʻega, o le a latou ave le toto mai se vein, ona latou avatu ai lea ia te oe se ipu malamalama suamalie - o se fofo maualuga o le kulukose. O lenei cocktail e sili ona suamalie ma e sili atu le leaga (o nisi e lagona le maʻi), ae tatau ona e mafaufau e inu mea uma i le pito i totonu o le lima minute. Afai e lelei mea uma ma lou toto aʻo leʻi faʻaaogaina le kulukose (o lona uiga, e le totoina le suka), o le itula mulimuli ane latou te toe ave ai lou toto. Ma ina ua mavae le isi itula - toe, ma o lea e oʻo lava i le fa taimi. E matua masani lava lenei mea - i lenei auala, e maua e fomaʻi le malosi o mea na tutupu i lou toto, o lona uiga, e galue le inisalini i lona fatuga. Afai e aliali mai e aoga, latou te tuʻuina oe e te alu. A leai, o le a toe faia le suʻega e faʻaumatia ai faitauga sese. I le ala, latou te mafai ona tulaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le le lelei o le paselaka. O lea la, e tusa lava pe e te tausisia tulafono, e te le 'ai pe inu, ma o le suka e maualuga pea, e le o lona uiga o loʻo iai oe i le maʻisuka.

O tamaitai uma ua maitaga e auina atu e siaki le faapaleni o le kulukose, mai le 24 vaiaso seia oo i le 32 tausaga.

Mulimuli ane, e le toe mafai ona tauaveina le GTT - e ono afaina ai le tamaititi. Ma o se suʻega fuafuaina i luma atu o le taimi (i le 16 - 18 vaiaso) e mafai ona taʻu atu o oe o loʻo i totonu o se tasi o faʻafitauli lamatia. O nei vaega e aofia ai:

  • mamafa tele fafine
  • Taʻitaʻia o se tamaititi laititi pe na fanau mai ni tamaiti lapopoa,
  • oi latou o latou aiga e maua i le maʻisuka
  • mafatiaga mai le maʻisuka ile tino i le taimi o se maʻitaga talu ai.

Afai e leai sau tulaga o loʻo lisi atu i luga, ma o loʻo i ai pea le suʻega na faʻamatalaina vave, lagona le saoloto e fesili i le fomai pe aisea na faia ai lenei mea. I se tulaga lautele, aua e te faatalale e fesiligia lau supavaisa soo se fesili e faatatau i pepa o togafitiga, faapea foi ma oe ma le tulaga o lau tama. O le faagasologa pito sili ona taua i le lalolagi o loʻo faia i totonu o lou tino, ma o lau aia paia o le iloa lea mea o loʻo tupu iina ma pe aisea.

Glucose o le toto i le taimi o le maitaga: aga masani, maualuga ma maualalo

O le tusiga e talanoaina le kulukose i le taimi o le maitaga. Matou te talanoa e uiga i lona tulaga masani i le 1st, 2nd ma le 3rd trimestre, lea latou te faia ai se suega mo le faapalepale i ai. O le ae iloa pe o le a le uiga o le faateleina ma le faʻaitiitia o le taua o le kulukose o le toto.

E faʻapefea ona maua le kulukose i totonu o le tino? Mo le faia o lenei mea, ua lava lea e 'ai le selu, tele o fualaau faisua ma fualaau faisua, sugar grown granite po o le meli, faapea foi ma oloa e maua ai le malo.

I le taimi o le maʻitaga, e taua le siakiina e le aunoa o faitauga kulukose

Ina ia faatumauina le tulaga saʻo o vailaʻau i totonu o le tino, e manaʻomia le insulin, ma maua ai le paleni talafeagai. O le faʻalauteleina poʻo le faʻaititia o lenei vaega o lona uiga o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, mo se faataitaiga, maʻi o le maʻisuka, lea e faia i le le atoatoa o le insulin.

O le faʻaaogaina o laulaʻau po o le meli e fesoasoani e faateleina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. O lenei mea o se faailo mo le tino e faʻaauau ai le gaosiga o le inisalini mo sulu e faʻaaoga ai elemene ma le malosi na maua, faʻapea foʻi ma le faʻaititia o le kulūkose.

E le gata i lea, o le insulin e mafua ai le faaputuputuina o le kulukose i le faʻasao e le tino ma lona faʻaaogaina tele.

O le taua tele i le taimi o le gaioiga o le maualuga o le kulukose. Talu ai ona o le le atoatoa o lenei vaega e mafua ai le atinaʻeina o maʻi ile fafine maʻitaga, e iai sona aʻafiaga i le atinaʻe o le tamaititi.

Mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le meafaigaluega faapitoa e taʻua o le glucometer e faʻaaoga. E mafai ona faatauina faʻatasi i se fale talavai, o le tau masani mo le masini e 700-1000 rubles. E le gata i lea, e tatau ona e faʻatau ni faʻataʻitaʻiga faapitoa, o lo latou tau e afaina i le tele i totonu o le afifi ma le gaosi oloa. O le tau o le suʻega e 1200-1300 rubles mo vaega e 50.

Ina ia mafai ona faatuatuaina ia faailo o le kulukose, e tatau ona saunia lelei mo le auiliiliga. E fautuaina le faʻaitiitia o le aofaʻi poʻo le faʻamamaʻa atoa o laulaʻau ma paluga, fualaau 'aina ma fualaʻau' oloʻo iai le tele o le suka mai le taumafataga i ni nai aso aʻo lumanaʻi le faʻatinoga. E tatau foi ona e galo e uiga i le ava malosi (e te manatua e le fautuaina i latou ina ia onā i le maʻitaga?!).

O le auiliiliga e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, o le meaai mulimuli e tatau ona le sili atu i le 8 i le afiafi. I lenei tulaga, e mafai ona inu vai inu mama e leai ni gaʻo. I le taeao e le fautuaina e fufulu ou nifo ma faʻafefe komi, aua e mafai ona latou faʻasese taunuuga o le auiliiliga.

Mo suʻesuʻega, e mafai ona latou faʻaaoga toto uma ma toto toto (mai le tamailima).

O a mea e tatau ona avea ma faailo o le kulukose i le taimi o le maʻitaga? E tatau ona iai i le va o le 3.3-5.5 mmol / L. O le maualuga e mafai ona faatagaina e 6 mmol / L. O ia faailoilo e tatau ona tausisia i taimi uma.

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose i luga atu o le 6 mmol / l, o lenei tulaga e taʻu mai ai le hyperglycemia ma le le lava o le insulin, faapea foi le manaomia o togafitiga faafomaʻi.

I le taimi o le fanauina o le tamaititi, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, talu ai o fesuiaiga i lenei faailoga o loʻo taʻu mai ai le i ai o faʻamaʻi.

E le gata i lea, afai e te le siakiina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le a mafai ona oo atu ai i le atinaʻe o le maʻisuka, aemaise lava mo fafine o loʻo i ai aiga i lenei maʻi. O lenei mafuaʻaga ona o le faateleina o le maualuga o tino o le ketone ma le faaitiitia i le maualuga o le amino acids.

O nisi taimi e manaʻomia e fuafua ai le maualuga o le kulukose e le gata i le toto, ae faʻapea foʻi i le faʻamalosi. I tulaga masani, e le tatau ona i totonu o le tino. Afai e iloa i le 3rd pilimesta, ona e le fefe, aua a uma le fanau mai o lenei tulaga e alu ese lava ia. I vailaau, o lenei mea matautia e taua o le maʻisuka faʻamaʻi, ma o le taimi nei e tupu i le afa o tina faʻamoemoe.

O le tele o taimi, pe a uma le fafagu, o le maualuga o le suka i le tele o fafine maʻitaga ua tuʻuina ma e le sili atu i le 1.1 mmol / L. O lenei tulaga e masani ma e le afaina. Ae afai e afua mai i le matelaina umi, ona i ai lea o le faaitiitia o le glucose plasma.

Glucose tolerance test sa faia i le 28 vaiaso gestation

I le amataga o le 28 vaiaso o le maʻitaga, ua fautuaina tina e faʻamoemoe e suʻe se suʻega o le toleniga suka. E faʻatinoina i ni auala se lua: e ala i le faʻaaogaina o le kulukose i le vavalalata poo le inu.

E pasi i totonu o le 1 itula, lea e faʻaaoga ai le 50 g o le kulukose. I le oʻo atu i le faʻamaoniga o le 7.8 mmol / l, o le a tuʻuina atu i se fafine maʻitaga se isi suʻega ma le faʻaofiina o le 0.1 kilokalama o se vailaau umi e 3 itula.

Afai i le taimi lenei o le faailoga e oʻo i le 10.5 mmol / l, e mafai e se fomaʻi ona iloa le maʻisuka.

Pe a faʻatusatusa faʻamaumauga ma faia se suʻesuʻega, e tatau i tagata tomai faapitoa ona amanaʻia nisi mea e mafai ona faʻaleleia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, iinei o:

  • uiga faʻamaoni
  • masani ona popole,
  • mamafa tele
  • i le taimi ua tuanaʻi, na fanau ai tamaiti e mamafa tele (4-5 kg).

I le tulaga lamatia foi o tamaitai:

  • oe e vavalalata aiga ma maʻi suka,
  • o loʻo i ai maualuga maualuga le kulukose aʻo leʻi fausiaina,
  • o ona tausaga e sili atu i le 30 tausaga,
  • ma fua tetele (mai le 4.5 kilokalama),
  • o loʻo i ai le ovary polycystic,
  • i le talafaasolo- pito lea sa i ai ni faaletonu i le amataga.

O le tele o taimi, e maualuga le maualuga o le toto toto ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini. E maua mai e le pancreas ma e taua tele i le tino, aua e fesoasoani i le kulukose e ulu i totonu o siama.

Afai o le aofaiga o le hormone e gaosia e maualalo ifo nai lo le mea e manaʻomia, ona tele lea o le kulukose o loʻo oʻo mai i fatugaʻo e aunoa ma le alu i totonu o sela. O le mea lea, latou te le maua meaʻai ma le malosi, lea e tau atu i le fiaai fiaai.

E afua mai i le vaiaso 20, o le faateleina o hormones faapitoa e tupu i totonu o le tino maitaga, poloka le gaioiga autu o le inisalini.

Ina ia faʻamaonia le kulukose o le toto i le tuai o le maitaga, o le pancreas e faʻapupulaina ai le sifi o le hormone. I se tamaitai soifua maloloina, e mafai ona faʻaleleia le tele o taimi pe a faʻatusatusa i le masani masani o le tino.

I nisi fafine maitaga, mo mafuaaga eseese, e le mafai e le pancreas ona taulimaina sea avega, ona o le mafuaʻaga o le atinaʻe o le inisalini, lea e mafai ona fesootaʻi pe leai. O lenei tulaga e taʻua o le maʻisuka faʻamaʻi.

O le a le matautia o lenei tulaga:

  • Faʻaleagaina o le atinaʻeina o okeni ma faiga o le fomaʻi. A maeʻa le fanau mai, o le pepe e le lelei le galue ma atoatoa.
  • Faʻailoga faʻapitoa, aemaise i le 20 vaiaso muamua o le maʻitaga. E mafua mai i le mea moni e le mafai e le placenta ona taulimaina ana galuega.
  • A maeʻa le fanau mai, e tele lava pepe e aafia i le manavaina o faafitauli, faafitauli o le fatu, faafitauli o le neurology, ma le maualuga o le kulukose.

O le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto e mafua ai le manaʻoga mo le suamalie

Aisea e tupu ai le kulūkose i totonu o le toto? E tupu lenei mea pe a fai e le pancreas le tele o inisalini, ae o le suka itiiti e ulufale atu i le tino. Ua taʻua e le au atamamai lenei tulaga o le hypoglycemia, ua aliali mai o ia lava i le tulaga o le vave alu ifo o le suka i totonu o le toto.

Atonu e mafua mai mafuaaga nei:

O le faʻaitiitia o le suka toto e le itiiti ifo le lamatiaga mo le fafine maʻitaga ma le fausua, faʻapea foʻi ma lona siʻitia. O lenei mea e mafua ai le fanau mai o se tamaititi e maualalo lona mamafa, i luma atu o le taimi faatulagaina, maualalo le puipuiga ma ituaiga maʻi o le endocrine.

Ina ia faʻaleleia le tulaga, e fautuaina e faʻaleleia le aofaʻi o taumafataga ma ia mautinoa o loʻo i ai meaʻai e maualalo le faʻasologa o fuainumera i le taumafataga. O ia oloa e vave ona afaina, ona o le suka o le a faasolosolo malie lava i totonu o le toto, lea e le mafua ai ona taofiofia le glucose ma le manaomia mo le faateleina o le gaosiga o le inisalini.

Matou te fautua atu ia e faamasani i iloiloga o tina maʻitaga ma tina e uiga i a latou toto suka pe a latou tauaveina se pepe.

I totonu o loʻu aiga ei ai tagata e maua i le maʻisuka. Ina ua ou maʻitaga, sa ou fefe lava neʻi ou maua lenei tiga. O le mafuaʻaga lena, i le 28 vaiaso, na faia ai se suʻega toleniuga suka. O fua uma na masani ai, na fanau mai le pepe i le soifua maloloina.

I le maitaga, sa ai sina mea itiiti ma seasea, e leai se manaʻo. Ona o lenei mea, sa masani ona ou maualalo le kulukose o le toto. Sa tatau ona ou suia le meaai ina ia mafai ai ona faatulaga lelei.

Sa maualuga loʻu suka i le maitaga. E mafua ona o le fiafia e taalo i taaloga. Sa tatau ona ou lafoaia le gaioiga faaletino, pe a na o le aloese mai faafitauli i le atinaʻe o le tamaititi. Na fanau mai le afafine i le taimi.

O le kulūkose o le toto o se faailoga taua o le tulaga o le soifua maloloina. Mo lenei mafuaaga, e tatau ona mataituina i le taimi o le fanauina o le tamaititi. Tausia se faʻamatalaga o lou soifua maloloina ma lou fanau fanau!

Vitio: O le hemoglobin glycated masani i le taimi o le maʻitaga


  1. Tkachuk V. A. Faatomuaga i le endocrinology molemole: monograph. , Falemaʻi o le MSU - M., 2015. - 256 p.

  2. Stepanova Zh.V. Fungal maʻi. Moscow, Kron-Press Publishing House, 1996, 164 itulau, faasalalau 10,000 kopi.

  3. Oppel, V. A. Tusi i luga o Taʻaloga Tomaʻi ma le Clinical Endocrinology. Lautusi lua: monograph. / V.A. Tetee. - Moscow: SINTEG, 2014 .-- 296 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

E uiga i suʻesuʻega

Glucose - Ua na o le pau lenei o le punavai o le malosi ma meaai paleni mo totoga mumu mumu mo le tuuina atu o le faiʻai tagata i le toto. Auina o le kulukose tupu i le taimi o le taumafaina o meaai, lea e aofia ai gaʻo. E le gata ina maua i laʻau suamalie, ae faʻapea foi i mea masani: fualaau 'aina, vine, fualaau faisua.

Ulu i totonu o le toto meaʻai faʻasolosolo lalo ma liua i le suka. O le maualuga faifai pea o le kulukose e lagolagoina e se hormone faapitoa, insulin, lea e gaosia i le pancreas. Ole aofaiga e mafai ona siaki e suʻega suka. Mo le galue masani o le faiʻai i le tino, 5 kalama o le suka ua lava.

I le taimi o le gaioiga, e mafai ona faʻalavelaveina le gaioiga faʻavae i totonu o le tino o le tina faʻamoemoe. Faateleina le avega o le hormonal i le taimi o le maitaga e aʻafia ai le paleni o le gaosiga o le gaʻolaʻau ma o nisi taimi e mafua ai faʻalavelave. O le faʻaoʻoina o le kulukose i le toto e tulaʻi pe pa'ū, ma o le inisalini e faamuta le taulimaina o le suka i totonu o le tino. O le leai o se paleni e mafai ona amata ai le atiina ae maʻisuka maʻitaga.

Aisea ua faatonuina ai?

O le suʻega o le toto mo le kulukose o loʻo faʻatino i le taimi 24-28 vaiaso o gaioiga ina ia iloa ai le maualuga ole metabolism. O suʻesuʻega faʻalesoa o le aofaʻi o le suka e mafai ai e oe ona iloa vave le vavaeese mai le masani ma puipuia ai le amataina o le maʻisuka o le maʻisuka.

Suʻega mo kolisi suka o loʻo faʻaalia ai le setete o le tino o se fafine. Faʻafetai i le totoina o toto i lalo o se uta o suka, e mafai ona e iloa pe le aofaiga tonu ole inisalini.

Talu mai le suʻesuʻega o loʻo faia mo puipuiga, e mafai e se fafine maʻitaga ona tusi teena o lana fuaitau. Ae ei ai tulaga pe a manaʻomia le suʻeina o le toto mo le kulukose:

    O le mamafa poʻo le mamafa.

E faʻapefea ona fai?

Le pasi o le suʻe suʻe manaʻomia e aumai se masi, se sipuniti, se fagu vai mama e aunoa ma le kesi ma se voluma o le 0.5 lita ma se glucose faapitoa i le foliga o se paʻu o le 75 kalama, lea e tatau ona vave faʻatauina i le falemaʻi. O le a faia le tele o itula, o lea e mafai ai ona e ave se tusi poʻo se mekasini faʻatasi ma oe. Ua faia se auiliiliga i luga o se manava le aogai le taeao.

O le suʻesuʻega e aofia ai le tele o vaega:

    O se tamatamailima e aveesea mai se tina maʻitaga mo le taimi tonu e filifili ai gaʻo nei faʻaaogaina o se glucometer poʻo le toto mai se vein.

Sauniuniga mo le faʻatinoga

E le o fomaʻi uma e aumaia maʻi foliga o le suʻesuʻega. Ina ia pasi lelei le suega o le faapaleni o le kulukose ma maua ai le saʻoga saʻo, o le fafine maʻitaga e tatau ona tausisi i tulafono nei:

    Aua e te alu i luga o se meaai ao lei faia le suʻega.

Tulaga masani e faalagolago ile tolu masina

Mo tamaitai i soo se laasaga o le maitaga, o se faailoga o le suka mai 3.3 i le 5.5 mmol / L pe a fai se suʻe toto mai se tamatamailima ma mai 4.0 i le 6.1 pe a aveesea mai se vein.

2 itula i le maeʻa ai o se uta o carbohydrate, o fuainumera masani o le kulukose toto e le silia le 7.8 mmol / l. Afai e sili atu nei fuainumera, e faia se siama o le maʻisuka ituaiga.

Faʻaleagaina o le suka i le afa muamua o le maʻitaga e ono oʻo atu ai i se faʻalavelave faʻafuaseʻi. I le afa lona lua o le vaitau o vavaeesega mai le masani o le kulupu kesi e mafua ai faʻalavelave i le faʻavaeina totoga i totonu o le fetus. O le suega o le faapalepale o le glucose o le metotia pito sili lea ona aoga mo le suʻesuʻeina taimi e ono lamatia ai le fetus ma lona tina.

Faʻailoaina o le iuga

E tusa ai ma taunuʻuga o le auʻiliʻiliga mo le faʻatonuga o le kulukose, ua fuafuaina pe o le fafine maʻitaga ua i ai tulaga manaomia mo le tupu mai o tuai o le toxicosis ma le maʻisuka gestation.

E siakiina e le suʻega suʻesuʻe toto toto samples mai se vela na ave i ni vaitau faapitoa pe'ā uma ona faʻaaoga le sipuni glucose mo le tausisia o faʻataʻitaʻiga. Soifua maloloina toto suka pe a uma ona inu se pati fiafia ile 1-2 itula e toe foʻi i le masani.

Afai i le taimi o le suʻega o le aofaiga o suka sili atu i fuainumera faatagaina, o le fafine maʻitaga na auina atu mo se faiga lona lua e faʻamalamalama. O faʻataʻitaʻiga sese e mafai ona tupu e soli tulafono o sauniuniga mo le suʻega.

Faatasi ai ma le faia pea o taunuuga lelei, o se suʻesuʻega auiliili ua faatonuina e le endocrinologist. Afai e matau faʻaauauina le faateleina o le suka i totonu o le toto, o se fafine maʻitaga e tatau ona mulimuli i se meaai faapitoa ma pulea i aso uma le maualuga o le kulukose i lona tino.

Contraindications

O nisi fafine maʻitaga e le tatau ona siakiina le toto mo le gaosiga o le gaʻo, ina ia aua le mafua ai ni faʻafitauli. Soʻo se faʻavevesi ma maʻi i le tino e mafai ona taʻitaʻi atu ai i le le saʻo. Ole togafitiga suʻesuʻe ile suʻesuʻega e le fautuaina e tusa lava pe i ai se isu vaivai, o lea faʻaitiitia le vaeluaina o faailoga.

O faʻamaoniaga nei i le suega o le kulukose e iloagofie:

    Suauu toto e maualuga atu i le 7 mmol / L.

I le taimi o le maitaga, na faʻalauteleina le popolega o le tino o le tino. Mataʻituina le maualuga o le suka i le toto faʻaitiitia pe faʻaitiitia le lamatiagasolitulafono inisalini faʻasologa. I lalo o le faʻatonuga mo le amio ma le leai o se faʻamaoniga o le faapalepale o le kulukose i le tagata lava ia leai se taufaamatau i tina ma tama, ma o le taimi e maua ai muamua mea e manaʻomia mo le maʻisuka faʻamamaina o le a mafai ai e oe ona fetuunai le metabolism o le carbohydrate i le tino.

Faailoga ma le faʻailoga

E tusa ai ma tulafono a le Matagaluega o le Soifua Maloloina, o lenei suʻesuʻega e tatau ona faia e tina faʻamoemoe uma mo se vaitaimi e 24 i le 28 vaiaso. O le mea pito sili ona taua o le suʻega o le suka i le taimi o le maitaga mo fafine o loʻo lamatia. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai na tusia e le aiga ia mataupu o le maʻisuka poʻo le tagata maʻi lava ia ua i ai ni faafitauli i le metabolism. E aoga le suʻeina o tinā faʻamoemoe o loʻo iloa ai le kulukose o le urine. O tamaitai lamatia e aofia ai ma le mamafa o fafine.

O se suega mo le faapaleni o le kulukose (GTT) i fafine maʻitaga ei ai tulaga lamatia e faia i le taimi lava e maeʻa ai le resitala, ona toe amata mai le 24 i le 28 vaiaso.

O le faatonuga mo le suʻega e tuʻuina atu e le fomaʻi, o loʻo faʻaalia ai le fua o le monosaccharide. E i ai le tele o faʻailoga i le GTT:

  • O le utaina o le kulukose e faʻasaina i fafine o loʻo anapogi i le toto maualuga e sili atu i le 7.0 mmol / L (5.1 mmol / L i nisi o fale suesue).
  • Aua le faʻataʻitaʻiina tagata gasegase i lalo o le 14 tausaga.
  • I le tolu lona tolu, pe a maeʻa se vaitaimi e amata ai le 28 vaiaso, o le uta o le carbohydrate o se mea lamatia i le fomaʻi, o lea e faia faʻamautinoa e tusa ai ma le molimau a le fomaʻi. A mavae le 32 vaiaso, e leʻi tofia.
  • E leʻo faia se suʻega mo gaioiga le lelei, faʻamaʻi pipisi, faʻavavevave o pancreatitis, faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • E leai se aoga i le faia o se suʻesuʻega i le le atoatoa o le glucose toleniga e faasaga i le talaaga o le vailaʻau mo togafitiga ma fualaau faasaina lea e faateleina ai le glycemia.
  • Mo fafine maʻitaga o loʻo aʻafia i le faʻamaʻi, o le suʻega e lamatia ma le tele o aʻafiaga. O se uta o carbohydrates e maua ai ni nai lagona manaia ma e na ona faʻaleagaina ai le gaioiga ma isi faʻaʻailoga.

Suʻega o suʻega

Ina ia mafai ona faʻatuatuaina le fua o le kulukose i le taimi o le maitaga, e tatau ona e saunia lelei mo le suʻesuʻega. E taua le aua neʻi suia le masani masani mo aso e tolu aʻo leʻi oʻo i le GTT, ia 'ai ni meaʻai gaʻo. O le masani masani o gaoioiga faaletino i lenei vaitau e manaʻomia foi. O le po ao leʻi oʻo i le suʻega o le toleniga o le kulukose, e mafai ona e inu vai mo le itiiti ifo ma le 8 itula, ma e le mafai ona e 'ai meaai. E taua le tuʻuina atu o le ava malosi 11-15 itula ao lei faia le suʻesuʻega. E faʻasaina foi le ulaula i lenei taimi. O le taumafataga mulimuli e tatau ona aofia ai le itiiti ifo o le 30 g o suauu.

Afai e te mulimulitai i le tele o nei tulafono faʻatulafonoina, o le tuʻuina atu o le GTT o le a masani, ma o le a faʻamoemoeina taunuuga. E sili atu le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi ina ia faʻamatala auiliili le auala e saʻo ai le suʻega lua-itula. E taua le feutagai ma ia e uiga i tulaga lamatia e ono tulaʻi mai, afaina ai le tamaititi e leʻi fanau mai, o le faufautua o le suʻesuʻega ma le avanoa e lafoai ai.

Tapulaʻa mo GTT mo Tina Fafine

O le suʻega o le faapalepale o le kulukose i le taimi o le maitaga e faʻasaina i mataupu pe a maʻi le tagata maʻi:

  • o loʻo iai i le vaega o maʻi faʻamaʻi pipisi,
  • ave vailaau e maua ai le aafiaga tuusao i le kulukose o le toto,
  • taunuu i le tolu tolu masina (32 vaiaso).

O le taimi pito i maualalo pe a uma ona faʻamaʻi se faʻamaʻi poʻo fualaau oona e faʻaumatia ma ao lei faia le suʻega e 3 aso.

O le tapulaa mo le auiliiliga o le faateleina foi lea o le kulukose i le toto na aveesea mai le maʻi i le taeao i luga o se manava gaogao (sili atu i le 5.1 mmol / l).

E lē gata i lea, e le faia le auʻiliʻiliga pe a fai o le tagata maʻi e iai ni faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi.

E faʻapefea ona suʻe se GTT i le taimi o maitaga?

O le suʻega o le glucose tolerance test e amata i le aoina o le toto mai le vein i le faga o le tulilima. Ona manaʻomia lea e le tagata maʻi ona inu le kulukose i totonu o se vai e iai le 200-300 ml (o le voluma o glucose solu e fuafua i luga o le mamafa o le tino o le tagata maʻi, ae le silia le 75 g). E tatau ona maitauina e tatau ona onā le vai i le silia i le 5 i le 7 minute.

O le fua muamua o le suka e faia pe a uma le 1 le itula, ona maeʻa lea i le 2 itula. I vaitaimi i le va o fua, e tatau i le tagata maʻi ona i ai i se tulaga toafilemu, aloese mai le tino, e aofia ai le savali i luga o faasitepu, faapea foi ma le ulaula.

GTT fua mo fafine maʻitaga

O taunuʻuga o le suʻesuʻega e manaʻomia e faʻamalamalama ai le tulaga o le gaʻo gaʻo i le tino o se fafine maʻitaga. Ae ui i lea, latou te le lava e faia ai se siama mulimuli. Mo lenei, e tatau i le tagata maʻi ona faʻafesoʻotai se endocrinologist ma se fomaʻi ma pasi isi suʻesuʻega faafomaʻi.

O faʻamatalaga o loʻo tuʻuina atu i lalo e mafai ona faʻaaoga mo naʻo faʻamatalaga. O lo latou faʻaaogaina mo le faʻamautinoaina o le tagata lava ia ma togafitiga togafitiga e le taliaina. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le le lelei o le soifua maloloina ma afaina tele ai le atinaʻeina o le pepe.

O le laulau ua faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i le toto o le toto vevela o se fafine maʻitaga e tusa ai ma le World Health Organization.

Taimi o fuaTulaga faʻaleagaina o se tulaga masani i se plasma o le toto vevela, mmol / lIʻuga o loʻo faʻamaonia ai le maʻisuka faʻamama, mmol / L
I luga o se manava gaogaoE itiiti ifo i le 5.15.1 i le 7.5
1 le itula i le maea ai o le fofo o le kulukoseE itiiti ifo ma le 10E itiiti ifo ma le 10
2 itula i le maea ai o le fofo o le kulukoseE itiiti ifo i le 8.58.5 i le 11.1

E tatau ona faamamafaina e faapea e le afaina le filifilia o tulaga faatauaina e faasino i tausaga ma tausaga o le tamaitai.

E faʻapefea ona faia le suʻega ole toleniga o le glucose?

O le suega o le faapaleni o le kulukose mo tagata e le o maʻitaga e faia tutusa lava ma le taualumaga o loʻo faamatalaina i luga mo fafine maʻitaga. Aotelega Algorithm:

  • fuaina o le maualuga o le suka maualalo toto pe a maeʻa le 8-12 itula o le anapogi,
  • taumafa mo le 5 minute o le 75 kalama o le vaifofo o le kulukose ole 82.5 kalama o lona monohydrate mo tagata matutua matutua. E manaʻomia e tamaiti ona inu 1.75 km o le suka faigofie i le 1 kilokalama o le mamafa, faatasi ai ma le maualuga o le 75 kalama,
  • fua o fuataga o le faailoiloina o le a faia i le maeʻa o le 1 ma le 2 itula.

Taua: o le tapulaʻa mo le suʻega o le faateleina o le kulukose toto e oo atu i le 5.8 mmol / L i luga o se manava gaogao. I lenei tulaga, ua faalēaogaina le suʻesuʻega, ma ua tuʻuina atu i le tagata maʻi se suʻesuʻega faʻapitoa i le malosi o le tino i le inisalini.

Le faʻaaogaina o le suʻesuʻega, e faʻaaoga ai se auala enzymatic (hexokinase) ma faʻamaumauga ua faʻamaonia e faʻaaogaina ai le faʻamalama o le ultraviolet (UV). O le autu o le metotia e aofia ai ni tali se lua e tutupu i lalo o le aafiaga o le hexokinase enzyme.

Glucose e fegalegaleai ma le adenosine triphosphate (ATP) mole mole e fai ai le glucose-6-phosphate + ATP. O le mea lea, o le mea e maua ai le vailaʻau i lalo o le gaosene o le glucose-6-phosphate dehydrogenase ua liua i le 6-phosphogluconate. O le gaioiga eo mai faatasi ma le faʻafoʻisia o molelaʻau NADH, lea e faʻamautuina e le UV irradiation.

O le metotia na aloaia o se faasinomaga, aua o lona auiliiliga auiliiliga e sili ona lelei mo le fuafuaina lelei o le aofaiga o le mea ua manao i ai.

Vaega o le faʻaitiitia o le suka

Faailoga o le le lava o le kulukose i totonu o le tino e mafai ona matauina i se taimi faapitoa o le aso (taeao po o le afiafi), ma o lo latou malosi e faalagolago i le tikeri o le faʻaitiitia o le kulukose i totonu o le toto. Afai e pa'ū le tau o le suka i le 3.4 mmol / l, ona lagona ai lea e le tagata le le fiafia, le maualalo le leo, faaitiitia le faatinoga ma vaivaiga masani poo le le mautonu.I le avea ai o se tulafono, ia faasaʻo le tulaga, ua lava lea e ave ai meaʻai gaʻo.

A leai se suga e fesootaʻi ma le atinaʻe o le maʻisuka, e lagona e le tagata maʻi:

  • se faʻamaʻi mataʻutia,
  • solia o le vevela ma, o se taunuuga, o vevela vevela po o le vevela,
  • faʻateleina le sosolo
  • masani o le ulu o le ulu ma le vevela,
  • vaivaiga maso
  • faaitiitia le taulai atu o le gauai ma le manatua,
  • masani ona fiaai, ma taʻavale pe a uma ona 'ai
  • pa'ū i le mea faitino vaaia.

O tulaga mataʻutia e ogatasi ma le faʻavevesiina, le faʻamaoniaina o le gait, faʻavevesi, faʻanoanoa, ma le coma. E tāua le totogi o le taimi vave i le faʻaalia o le maualuga o le hypoglycemia ma tuʻuina atu togafitiga faafomai talafeagai.

O se suega o le faapaleni o le kulukose o loʻo faʻaalia ai tulaga maualalo pe afai:

  • o le tagata gasegase e manaʻomia vailaʻau e fesoasoani e maualalo ai suga faigofie, e pei o le inisalini,
  • o le tagata suʻesuʻe na faʻaalia le insulinoma. O le faʻamaʻi faʻatasi ma le fausia o se neoplasm, lea e amata ona faʻamalosi se mea e tutusa ma le insulin. O le tasi vae tolu o neoplasms e tupu i se faiga leaga ma le salalau o mea e gaosia. O le faʻamaʻi e aafia ai tagata o soo se vaitausaga: mai pepe faatoa fananau mai i matua.

O le faʻataʻitaʻiga o le iuga e faalagolago lea i le natura o le paʻu, ma le lelei - o le toe faʻaleleia atoatoa o loʻo matauina. O aʻafiaga leaga i le gasegase na matua aʻafia ai le fomaʻi. Ae ui i lea, e tatau ona faamamafaina le maualuga maualuga o le lagona o le mutun tissues i aafiaga o fualaau o le chemotherapeutic.

O le faʻaitiitia o faʻamaonia o loʻo faamaumauina foi pe a maeʻa le matelaina umi o le tagata maʻi o loʻo suʻesuʻeina pe maeʻa faʻamalosi tino. O le taua o le taua o nei taunuuga e laiti. O le aʻafiaga o aʻafiaga i fafo o le meaola o meaola o le biomaterial e tatau ona faʻateʻaina ma toe suʻesuʻeina.

Pe o le glucose ma le suka toto e tutusa pe leai?

O le tali i lenei fesili e faʻalagolago i le uiga o mataupu o loʻo fesiligia. Afai o tatou talanoa e uiga i le auiliiliga mo le suka ma le kulukose, ona tutusa lea o uiga ma manatu e tutusa ma le uiga tutusa. O le faʻaogaina o nei faaupuga e lua o le a saʻo ma talafeagai.

Afai e te taliina le fesili mai le manatu o le kemisi, o lona uiga o le tutusa tutusa o manatu e le saʻo. Talu ai o le suka o se vailaau oona e maualalo i le mamafa o le kulūlū. I lenei tulaga, o suga e vaevaeina i mono-, di- ma oligosaccharides. Monosaccharides o ni sugars faigofie, o loʻo i totonu o le vaega lenei e ulufale atu i ai le kulukose. O le tuufaatasiga o oligosaccharides e aofia ai le 2 i le 10 toega o suga faigofie, ma le faʻasalalau o latou tulaga faapitoa.

E faʻafia ona tatau ona ou aveina le GTT?

Fomaʻi e faʻatatau i le suʻesuʻega: fomaʻi maʻi, fomaʻi maʻi, endocrinologist, fomai tipitipi, fomai, fomaʻi cardiologist.

O se suega o le faapaleni o le kulukose i le taimi o le maitaga e faʻamalosia mo tamaitai e iai aʻafiaga o aʻafiaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le i ai o se talaʻaga o maʻi o thyroid, o faʻamatalaga masani o le faʻavaivaia o le kulukose i le vavalalata aiga poʻo le faʻaleagaina o masaniga leaga.

Mo tagata gasegase e sili atu i le 45 tausaga le matua, ua fautuaina le suʻesuʻega ina ia faʻatinoina i le tele o le 1 taimi i le 3 tausaga. Ae ui i lea, i le i ai o le mamafa o le tino ma tulaga maualuga (e pei o fafine maitaga), e fautuaina e faatino GTT ia le itiiti ifo i le 1 le taimi i le 2 tausaga.

Faʻatasi ai ma le faʻamaonia o le gasegase o le kulukose, o le suʻesuʻega e faʻatautaia taʻitasi i le tausaga.

Ina ia tauaofai, e tatau ona faamamafaina:

  • o se tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto e manaʻomia mo se tagata e faʻaaogaina ai meaola o meaola, faʻapea foʻi le lelei o le faʻatinoina o le tino ma le lava le mafaufau,
  • GTT e manaʻomia e faʻamaonia ai le siamaina o le maʻisuka poʻo lona vave iloa i fafine aʻo maʻitaga,
  • auiliiliga e faʻasaina pe afai o le anotusi o suga faigofie i le maʻitaga maʻitaga e sili atu i le 5.1 mmol / l, i le le maʻitaga - 5.8 mmol / l,
  • sauniuniga tatau mo le suʻesuʻega e fuafua ai le saʻo ole taunuʻuga o GTT maua. O le mea lea, o le aoina o le biomaterial pe a maeʻa le matelaina po o le tosoina o le tino e taʻitaʻi atu ai i se paʻu mataʻutia i le kulukose. Ma o le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻateleina ai le maualuga o le glycemia e fesoasoani e maua ai faʻamatalaga sese sese,
  • o se suega o le toleniga o le glucose naʻo ia e le lava e faia ai se faʻamatalaga mautinoa. E fautuaina ina ia maua ni suʻesuʻega faaopoopo e faʻaalia ai le gasegase o gasegase gaʻo: C-peptide, insulin ma le proinsulin maualuga. Ma fuatia foi le maualuga o le hemoglobin glycated ma le creatinine i le toto toto.

Julia Martynovich (Peshkova)

Faʻauʻuina, i le 2014 na ia faauu ai ma le mamalu mai le Federal State Budget Educational Institution of Higher Education i le Orenburg State University ma se tikeri i le microbiology. Faʻasalalau o aʻoaʻoga pasiʻaʻoga FSBEI HE Orenburg State Agrarian University.

I le 2015 O le Institute of Cellular and Intracellular Symbiosis o le Paranesi Ural o le Rusia Academy of Sciences na toe faʻaauau aʻoaʻoga i lalo ole polokalame faʻapitoa faʻapolofesa "Bacteriology".

Laureate o le tauvaga a le All-Russian mo le galuega faasaienisi aupito sili i le filifiliga "Biological Sciences" o 2017.

GTT taualumaga

E faʻapefea ona suʻeina le kullukose i le taimi o le maʻitaga? Muamua, e tatau ona e saunia lelei mo le suʻesuʻega, matauina fautuaga uma a le fomaʻi. O faʻataʻitaʻiga e amata i le mea moni o le toto ua aveesea mai le vein i luga o se manava gaogao mo le auiliiliga ma ua maualuga le maualuga o le suka, ona faatino lea o se uta o le gaʻo. O nisi o fale suesue e muamua-ave se tamatamailima tamatamailima ma fua le kulūkose e faʻaaoga ai fasi siaki. Afai ole sili atu ile tau o le 7.5 mmol / l, ua le maua se uta o carbohydrates.

O le filifiliga pito sili ona faigofie o le suʻega o le faapaleni o le glucose (PHTT), pe a inu e le tagata maʻi se vaifofo o le glucose i le vai i totonu o le 5 minute. E tusa ai ma nisi faʻamaoniga, pe a le mafai ona fai se suega, e fai ma faʻataʻitaʻiga, ona o le ogaoga o le faʻamaʻi, o le glucose o loʻo faʻatonuina i le vavalalata. O le fua o le monosaccharide i totonu o potu eseese e ese mai, e tupu ile 75g poo le 100g. E tatau i le fomaʻi ona fuafua lenei mea.

A maeʻa le uta o le carbohydrate, o le suka e fuaina i ni vaega se lua: a maeʻa le 1 itula, ona maeʻa lea o le 2 itula. E faʻasaina le ulaula ma faʻateleina le gaioiga faaletino seia maeʻa suʻega. Afai o tulaga taua o le kolisi suka i le taimi o le maitaga e fafo atu i le masani masani, atonu o se faailoga o le maʻisuka ituaiga. Ae ui i lea, o se faʻamaoniga mautinoa e faatoa mafai lava ona faia pe a uma ona feutagai ma se endocrinologist. Ina ia faamaninoina le matuia o le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo, o le suʻeina o le toto mo le hemoglobin glycated ua faʻamaonia.

Filifili ma le faʻamatalaina o taunuʻuga

O faʻafitauli o faʻamaumauga mo faʻafitauli faʻapitoa ua faʻatuina e WHO. Tau o le kulukose i le plasma toto mai se vein (avega o le 75 g):

  • i le taeao i luga o se manava gaogao - itiiti ifo i le 5.1 mmol / l,
  • pe a uma le 1 itula - itiiti ifo i le 10 mmol / l,
  • ina ua mavae le 2 itula - itiiti ifo i le 8.5 mmol / l.

O le solia o le toleniga o le kulukose (NTG) ua fuafuaina i faʻataʻitaʻiga nei:

  • i le taeao i luga o se manava gaogao - mai le 5.1 i le 7 mmol / l,
  • poo le itula pe a maeʻa le avega o le carbohydrate - 10 mmol / l pe sili atu,
  • poo le lua itula mulimuli ane, mai le 8.5 i le 11.1 mmol / L.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka o le toto. Ae ui i lea, o le gaʻo iloga o le suka i le taimi o le maitaga o nisi taimi o se mea leaga lelei e aʻafia ai ma taʻaloga lata mai, maʻi faʻafuaseʻi, faʻamautinoaina o fualaau faʻasaina, ma faigata ogaoga. Ina ia aloese mai faʻamaʻi sese o le faʻavaivaia o le kulukose, e tatau ona e mulimuli i tulafono mo le sauniuni mo suʻega ma taʻu i lau fomaʻi mea e mafai ona faʻaseseina ai taunuuga.

O se faailoilo manino o le maʻisuka o le sili atu lea o le tuaoi o le 7 mmol / L i le faataitaiga na ave i luga o se manava gaogao po o le tuaoi o le 11.1 mmol / L i soo se isi lava faataitaiga.

E tatau ona ou malilie e suʻeina?

O le pasia o se suʻega o le faapaleni o le kulukose i le taimi o le maitaga o se popolega mo le tele o fafine. O tina i le lumanaʻi latou te fefe neʻi i ai se aafiaga leaga i le tamaititi. O le faʻasalaga lava ia e masani ona aumaia ai le faʻavauvau i foliga o le nausea, o le vevela, ma isi faʻaʻailoga. Aua le taʻuina e tatau ona tuʻuina atu se suʻega o le kulukose-fuaina e le itiiti ifo ma le 3 itula i le taeao, lea e le mafai ai ona e 'ai. O le mafuaʻaga lea e toʻatele ai fafine maitaga ua i ai le manaʻo e lafoai le suʻesuʻega. Ae ui i lea, e tatau ona e iloa o sea filifiliga e sili ona malie i lau fomaʻi. O le a ia iloiloina le aoga o le suʻesuʻega mo vala eseese, e aofia ai le umi o le maʻi, pe faapefea ona maua le maitaga, ma isi.

E le pei oi matou, i Europa ma le US glucose suʻesuʻeina e le o faia e tamaitai e maualalo le lamatiaina o le atiaʻeina o faʻafitauli o le glycemic. O le mea lea, o le teenaina o suʻega e foliga mai e tauamiotonuina mo tina maitaga o loʻo paʻu i lenei vaega. Ina ia paʻu i lalo o le faʻamatalaga o laʻititi laʻititi, o faʻamatalaga uma nei e tatau ona moni:

  • E leʻi i ai lava se tulaga na iai se suʻega na faʻaalia ai o le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu nai lo le masani.
  • O lau faʻalapotopotoga e itiiti le lamatia o le maʻisuka.
  • E leai sou aiga muamua (matua, tuagane, poʻo tamaiti) ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • O oe o loʻo i lalo o le 25 tausaga ma e iai le mamafa masani.
  • E leʻi i ai ni taunuʻuga GTT i le taimi o lou maʻitaga muamua.

Ae e te leʻi faʻataʻitaʻiga, mafaufau e uiga i taunuuga o le maʻisuka faʻasalaga. E tele ni faʻalavelave faʻafitauli mo le pepe ma le tina lava ia, ma faʻateleina ai le faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine o loʻo faigaluega i le taimi.

Fuainumera Faamauina e faapea e tusa ma le 7% o fafine i le tulaga ua feagai ma se faafitauli faapena. O le mea lea, afai ei ai sina popolega itiiti, e sili atu ona lelei le faʻamaonia o le faʻamatalaga glycemic. Ma, e oo lava i le tele o fuainumera, o taumafaiga a fomai e mafai ona faaitiitia ai lamatiaga i lo latou soifua maloloina ma le atinaega o le pepe. O se meaai faapitoa mo le le lelei o le faapaleni o le kulukose ma se numera o pepa taʻitasi e masani ona fautuaina.

Tuua Lau Faamatalaga