Aisea e afaina ai le maʻi suka ma le auala e fesoasoani ai ia i latou

E masani lava, o le fomai nifo o le muamua lea e fautuaina ai le i ai o le maʻisuka i le tagata maʻi. E le gata i lea, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e manaʻomia tele le fesoasoani a se fomai nifo.

E masani lava, o le muamua o nifo o le maʻisuka o le gasegase o le maʻisuka (faʻamaʻi pipisi) ma le faʻavavevave o le maʻi (faaleagaina o nifo), lea e mafai ona taofia e ala i le faʻamautuina o le maualuga o le suka.

Alveolar pyorrhea - o se tasi o soa tumau o le maʻisuka. Faailoga o le faamai: fulafula ma le mumu o pito o le gums, o lo latou gaogao i tua o nifo ma le fatuina o foliga e pei o le taga, e masani lava o le tuueseeseina o le tuuga mai taga, o le tele o le tigaina o le tartar, le manava le manava, le itiiti o le tiga i le tino, ma le mea mulimuli, o le faasolosolo malie ma le le maua o nifo. Alveolar pyorrhea, e pei o se purulenti le taulaʻi, i nisi tulaga e mafai ona afua ai le tino o le tino. O le tausiga o le tino ma le le lava o vitamini (aemaise le vitamini C) i meaai e faʻalavelaveina ai le faʻafitauli o le maʻi.

Alveolar pyorrhea e masani lava o se faailoga muamua o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e salalau solo mai ilala muamua ma o loʻo i ai i le natura o se faagasologa gaosi, e masani ona amata mai i luga o le auvae pito i luga. O laʻasaga taʻitasi o se auala tele o pyorrhea alveolar, e ufiufi ai se vaega tele, e tatau ona masalomia pea.

Liliu atu i le fomai nifo, e tatau i le tagata gasegase ona suʻeina le toto ma le urine i le taimi e tasi. O le manuia o togafitiga o alveolar pyorrhea e vavalalata vavalalata ma le faagasologa o le maʻisuka.

O le faʻaaogaina o vitamini i le aofaiga manaʻomia e mafai ona puipuia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma tuʻuina atu le malosi ile togafitiga.

O nisi taimi e maua ai le maʻisuka, e ono oʻo mai le tiga ile gasegase, o le tele lava o lenei mea e mafua mai i le tuufaatasiga o le pulupulu o nifo. Afai e manaʻomia, togafitiga faʻapitoa (aveeseina o le nifo maʻi, ma isi) e masani ona talanoa ma se endocrinologist.

O faʻamaʻi pipisi e le o faʻavasegaina o maʻi faʻamaʻi, ua naʻo se tulaga tiga e mafua mai i le gaioiga o le gaioiga, o le mafuaʻaga tonu lea e le i faʻavaeina ai le saienisi o ona po nei. E manatu o le maʻi faʻasolosolo ua mafua ona o le le lava o le mamafa i luga o nifo ma'ie. O se faaletonu o elemene ma vitamini e iai foi se aafiaga leaga. Togafitiga e faʻamaonia ai le taimi o le maʻi e ala i le aʻafia o le ua o le nifo, faʻalauteleina le lagona o nifo i mea malulu ma vevela. O le isi mafuaaga taua mo le faʻalavelave o le faʻamaʻi pipisi o le le lava lea o le tuʻuina atu o le toto i le tino o le pulu, i mataupu ogaoga faʻapitoa e masani ona oʻo atu i lona atrophy ma, o se taunuuga, i le tofo le nifo. O le mea e leaga ai, e leai se togafitiga lelei mo maʻi faʻasolosolo, e ui lava o metotia faaonaponei, meafaigaluega ma metotia e mafai ai ona faʻataʻitaʻia le toe faʻafoʻisia o gaʻo.

Faʻasolosolo taimi, faʻamaʻi le masini e faʻaleleia ai le toto, ma i le tulaga o faitioga o le faʻalauteleina o le nifo o le nifo, mafatiaga tigaina, vevela, togafitiga e faʻamalolo ai nei faʻaʻailoga. E i ai pea tagata e taumafai e suʻe ma faʻaoga nisi metotia ma auala e togafitia ai faʻamaʻi pipisi. O lenei, ioe, e tutusa ma le filifiliga, ae e sili lava le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi tipitipi. E mafai ona faʻaaogaina toetoe lava o faʻamaoniga uma o maʻi pipisi, ae afai e te mafatia i le maʻi suka, ona tatau lea ona togafitia le maʻi autu i le mea muamua, ona o le tino o se tino e tasi.

Mo faʻamaʻi mumusu o le oral vevela, ua fautuaina e ave faʻamatalaga mai laau nei: chamomile, nettle, elderberry black, field horsetail, yarrow, blackberry, St. John's wort. E fautuaina e faʻamalo nei togalaau i le tele o taimi i le aso. E mafai ona e faʻaaoga le gutu ma le suāuʻu St. John's wort (mo le 10-15 minute faalua i le aso), o se faʻafitauli 2% o le laulaula o le calendula poʻo se fofo tuʻufaʻatasiga o le meli.

I le taeao ma le afiafi, e fautuaina le fufuluina o lou gutu i le kuka o Kombucha poʻo se vaifofo mafanafana o le inu o le susu.

E tatau ona fufulu o outou nifo i faalua, taeao ma afiafi, ma a uma ona 'ai, fufulu lou gutu i le vai mafanafana.

Mo soʻo se faʻamaʻi mumusu o le ooto, e fautuaina ai:

1. Faʻamama lou gutu i le kapisi laulaʻau poʻo le faʻamaina o le kapisi e fai ile laulaʻau i le tele o taimi i le aso.

2. Fufulu lou gutu i le afu poʻo le teuteu o le sage po o le teuteu o le paʻu (2 tsp. O le paʻu faʻasili i le 200 ml o le vai. * Alala mo le 10 minute ile vevela vevela). O lenei faʻatinoga, e faaopoopo atu i le faʻataunuʻuina o le ita, e faʻaitiitia foi le manava manaia.

3. Fufulu lou gutu i le gaʻo fualaʻau 1-2 taimi i le aso mo le 10 minute.

4. Laʻau umi o aloe poʻo Kalanchoe faʻafia i le aso.

5. Fufulu lou gutu lua i le tolu taimi i le aso ma se vaifofo vaivai o le manganese.

E faʻapefea ona tausia lelei ou nifo i le maʻisuka?

O gasegase o le maʻisuka ua i ai le tele o le aʻafiaga o le atinaʻeina o kuluma ma nifo nifo E mafai ona tatou fai atu o loo i ai se pelu lua-mataʻitua o faʻamaʻi pipisi ma nifo e mafai ona faʻaleleia le toto suka, ma aʻafia ai le taui o le maʻisuka, ma o le mea lea o le tau faasaga i faʻamaʻi.

O le toto maualuga e mafua ai le susu. lea e mafua ai foi le atinaʻeina o maʻi pipisi. Faʻaititia le salivation e oʻo atu ai i le faateleina o le siama o siama i le gutu ma le faaputuputuina o le plaque.

O le tala lelei o le puipuia o maʻi o nifo ma pulu i tagata mamai o loʻo i ai le maʻisuka o latou lava lima.

Falemaʻi nifo ma le faʻamaʻi pipisi

Mayo Clinic fomai e faamatala mai pe aisea e tupu ai faafitauli o le nifo ma le pulu i le maʻisuka:

  1. Caries. O le gutu e tele ni siama. Aʻo iai ni meaʻai ma sugarsu i totonu o meaʻai, faʻapea foʻi mea inu, fegalegaleai ma nei siama, o se ata felanulanuaʻi mumu i le foliga o le plaque e teu ai ou nifo, e aʻafia ai le afaina o nifo. O le maualuga o le toto suka e faateleina ai le mea o sugars ma starches, faapea foi ma le maualuga o le elemene i le vavau o le tautala. e mafua ai le pala o nifo ma le ofo o nifo.
  2. Ini ulutama (gingivitis). O le maʻi suka e faʻaitiitia ai le malosi o le tino e tau ai le siama. Afai e le mafai ona e aveese le faʻailo e ala i le fufulu o ou nifo ma le nifo, o le a faʻamautuina i lalo o gums ma fai ai se soli e taua o le tartar. O le sili atu o le papa ma le tartar e faʻaputuina i nifo, o le tele foi lea o latou faʻaitaʻitaʻu ai le tino. I le aluga o taimi, e pulapula gong ma amata ona tafe. O lenei mea o le taufaasese.
  3. O le gasegase o le alualu i luma (periodontitis). Afai e le togafitiina, o le gingivitis e mafai ona tupu aʻe i se faʻamaʻi pipisi sili atu ona afaina - taimi-taimi, lea e faʻaleagaina ai masini ma ponaivi vaivai o loʻo umia nifo. Faatasi ai ma le alualu i luma o foliga o le vavave, o le a matua faaleagaina lava ia nifo ma amata ona paʻu ai nifo. O le Periodontitis e taumafai e atiae i tagata e maua i le maʻisuka, ona ua itiiti lo latou malosi e tetee atu ai i faʻamaʻi ma faʻagesegese le mafai ona faʻamalolo manuʻa. E mafai foi ona faʻalauteleina le toto o le toto i le vaomalo, ma faʻateleina ai le ala o le maʻisuka. O le puipuia ma le togafitiga o le taimi e matua taua tele mo le maʻisuka ma e vavalalata sootaga ma le maʻisuka taui.

Faʻailoga o nifo ma talitane mo le maʻisuka

O gasegase gasegase e faatagaina e totoina nifo, ae naʻo le sugars e totogi lelei.

E tatau ona fai ma le faʻaeteete ma le faʻaeteete lenei faiga ma ia mautinoa ia logoina le fomaʻi e uiga i le i ai o le maʻisuka. E tāua tele le lelei o le suka i luma o le taotoga mo le maʻisuka. Afai e le pulea siamu, o loʻo i ai se faʻafitauli o le pipisi o siama ma isi faʻafitauli.

Aʻo le i faʻataunuʻuina poʻo le faʻaaogaina o nifo, e tatau ona fua le maualuga o le hemoglobin glycosylated ina ia iloa poo a suga sa i ai i le 3 masina mulimuli. Afai o le maualuga o le HbA1c e 8, e tatau ona tolopoina le taotoga seia oʻo i se aso mulimuli ane pe a lelei le totogi o le maʻisuka.

O le puleaina o le suka i le toto o se tulafono faʻavae e puipuia ai ou nifo ma laʻau maloloina i le maʻisuka

I lenei tulaga, e te manaʻomia vave le siakiina o lau maʻisuka ma saili pe o le a le ituaiga suka e te maua. E tatau ona e vave taʻu atu i lou endocrinologist e uiga i lenei faafitauli, aua o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o le maua o se faʻamaʻi pipisi i totonu o le vavagana o le tautala.

E faʻapefea ona tausia lelei ou nifo pe afai o loʻo maua oe i le maʻisuka?

O tagata faapitoa o le American National Institute of Health ua latou atiaʻe fautuaga nei mo le maʻisuka e tausi ai o latou nifo:

Faaiuga lautele: afai e lelei le totogi o le maʻisuka, ona leai lea o le tele o le lamatiaga o le maʻisuka mo le atiaʻeina o nifo. E mafai ona faia i le maʻisuka nifo ma mea faʻapipiʻi, ae faʻaleleia mo le suka - toto toto e le tatau ona sili atu nai lo le masani. O maʻisuka uma e tatau ona faia e le gata ina ia mataʻituina lelei lona maʻi, ae ia asiasi foi i le fomai nifo i aso uma.

Faʻafitauli o nifo ma le maʻisuka / Falemaʻi Soifua Maloloina, http://www.webmd.com/diabetes/dental-problems

Taʻi Maʻisuka ma Falemai: Taʻitaʻitusi a Mayo Clinicians, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes/art-20043848

Lafo nifo mo nifo ma gums / http://www.webmd.com/eye-health/tc/care-of-your-teeth-and-gums-when-you-have-diabetes-topic-overview

Gingivitis o fafine maʻitaga. Gingivitis maʻi. Gum edema ma le hypothyroidism.

Goto hormonal hypertrophy. poʻo maʻitaga pepe. O le Hormonal gingivitis o se gaioiga maualuga o gums i microbes o loʻo maua i le pusa. O le faʻamaʻi e masani lava ona maitauina i tamaitai i le taimi o le maitaga, e masani ona masani i le taimi o le matua ma le misa. I le faʻaleagaina o le faʻamaʻi, o le faateleina o le maualuga o le estrogen ma le gaserone e mafua mai i suiga o le hormonal, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamalosi i le taimi ua tuanaʻi, e faia ai se matafaioi. I lalo o le aafiaga o nei hormones, o le vevesi o le mea o le pulu, o le a faateleina, ma mafua ai le tali atu o le mumusu i le papa.

Hormonal gingivitis e amata i liona o le itu taufaʻivaʻa ma le faʻasalalauga faʻapitoa ma e masani ona matauina i le masina lona lua o le maʻitaga. O le Gingivitis e faʻaalia i le hypremia ma le edema o le gums, aemaise lava le papalisi o mea faʻapitoa, ma le tiga o le itu taufaʻivaʻa. O gums i luga o le palpation e tiga, e faigofie ona mu. O le faʻamaʻapeʻaina o nifo i totonu o fafine maʻitaga e masani ona mafua ai le taoto, lea e mafua ai le le lava o le tausiga o le tino. O le faateleina o le gasegase o le microbial e mafua mai i lenei mea ua faateleina ai le faʻaalia o gingivitis.

Hormonal gingivitis faigofie faʻafetaui i le fale. E aofia ai le tausia lelei o le tautala, le faʻasolo o le nifo. Faʻaleleia le faʻaleleia e ala i le faʻavavevave o le faʻamautuina o le faʻasalaga faʻasalalau pe a uma le fānauga poʻo lona faʻasalaga faʻapitoa. O nisi taimi o faʻamaoniga o le gingivitis e tumau mo se taimi uumi, lea e oʻo atu ai i le gum fibrosis, latou te avea ma lanu mumu mama. I nisi fafine maitaga, e mafai ona faia se faʻataʻitaʻiga i le lotoifale i le lotoifale, e oʻo atu ai i le fausiaina o le pululoloma pyogenic. O mea e sili atu ona leaga o le tino ma le totogo e pei o le tuputupu ae ua fiafia.

O le maʻi suka - O se faʻamaʻi pipisi masani e aafia ai le 1-3% o le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o Amerika, i latina Latina Amerika o le maualuga o le maʻisuka e sili atu le maualuga ma oʻo atu ile 15-20%. O le maʻisuka e mafua ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini (ituaiga I o le maʻisuka) poʻo le solia o lona faʻamalosi e fulu (ituaiga II o le maʻisuka), lea e mafua ai le faateleina o le kulukose toto. O faʻaaliga o le maʻisuka e aofia ai le hyperglycemia, glucosuria, polyuria, polydipsia, tigā, mea mamafa poʻo le gau o le mamafa, vaivaiga, faʻaitiitia le tino vaaia ma le paʻu o le paʻu, faʻateleina le aʻafiaga o faʻamaʻi, gutu pala, lagona mu i le laulaufaiva, gingivitis faifai pea. E masani ona matauina faʻafitauli e fesootaʻi ma le faʻatoʻilaloina o vaʻa tetele ma vaʻaiti.

Faʻaaliga o gingivitis faʻalagolago i le ogaoga o le maʻisuka. Faatasi ai ma le le atoatoa o le togafitiga o le maʻisuka, o le maualuga o le tafaoga ma le vaega tumau o gums e tupu. O le mea o loʻo i luga o le tino ua i ai se laumei vaivai, o le lanu mumu, o nisi taimi e puna malie. O le pito o le gums o se taunuuga o le hyperplasia e avea o se mea faʻapitoa poʻo le papilipo-nodular. O le tuputupu aʻe e mafai ona i ai i luga o se lautele lautele poʻo le iai foi o se mea. O le gutu gutu, o se manogi manaia pe a manava, faʻaleagaina le ponaivi afuafua ona o se mea e masani ona masani ai. Gingivitis i le maʻisuka e faigata ona togafitia pe a maualuga le kulūkose maualuga. E mafua lenei mea i se suiga i le natura o le faʻaleagaina o le gasegase o vevela. O le manuia o togafitiga e tele lava ina faalagolago i le tausia o le oral veve, ma tumau i le maualuga o le kulukose e ala i taumafa ma le suka-lowering drugs, e aofia ai le inisalini. O togafitiga togafitiga e faʻatagaina pe afai o le toto kulukose o le toto e itiiti ifo i le 200 mg / dl ma o le maʻi o loʻo i ai i se tulaga mausali.

Hypothyroidism - o se maʻi e seasea ona maua, o le ata o le ata e faalagolago i le matua o le tausaga e faaalia ai, faapea foi i le umi ma le mamafa o le hypothyroidism. Afai o le le lava lelei o hormones o thyroid, aemaise lava le triternothyronine ma le thyroxine, e aliali mai i le amataga o le aʻoga, ona tuputupu aʻe ai lea o le tamaititi cretinism. O ona foliga vaaia e puupuu lona tino, o le toe foi i le mafaufau, o le ulu tele lava, o le tuai ona fai, micrognathia o le auvae pito i lalo, fula o laugutu ma laulaufaiva. Tusa lava pe o le a le matutua o loʻo faʻaalia ai le maʻi, matutu, paʻu o le paʻu ma le lanu samasama, lauulu lauulu, faateleina le lagona lelei i le malulu, ma le moe. I tagata matutua ei ai le hypothyroidism, o se foliga le malie, foliga le fiafia, o le gau o le mata, o le faaitiitia o le mafaufau ma le mafaufau, ma ua maualuga le maualuga o le cholesterol. O se faailoga masani o le edema soft tissue, lea e sili atu ona faalauiloa i luga o foliga, ae maise lava i mata. E mafua mai i le faʻaopoopoga o le suavai i le gaʻo oona.

I luga o le palpation, o le thyroid gland e masani ona i ai ni lanu masani, ae mafai ona faalautele. Faʻalautele lau vevela ma le hypothyroidism e mafua i le faʻaaogaina o le lymphocytic autoimmune (Hhatimoto's thyroiditis). I lenei faʻamaʻi, o le siama glandular e faasolosolo malie ona suia e lymphocytes.

Hypothyroidism e mafai foi ona faailoa mai o se liona o le ooto tautala. Macroglossia ma macrocheilia e tele lava ina matauina, e faigata ai le tautala. Ua faʻateleina laʻau, ua i ai se lanu piniki enaena ma se mea e tutusa lelei. Edema e atiina ae i luga o le pito i luga o le fale ma le umi o le alofilima. Faʻatasi ai ma le luama edema, o gums ua mumu, paʻu ma pisapisao lemu. Togafitiga mo faʻamaʻi pipisi i le hypothyroidism e faalagolago i lona ogaoga. Faatasi ai ma le gaogao vaivai, e mafai ona e faatapulaʻaina oe lava i le tausiga o togafiti, ae o le faaitiitia o le faʻailoa i le maualuga o hormones thyroid e faʻaitiitia ai faʻamaʻiga faʻainitaneti ma faʻalauiloa o le maʻi, e tatau ona faʻatulagaina togafitiga e suia ai le sodium levothyroxine.

Periodontitis i le maʻisuka: togafitiga o le tofo o nifo

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani faʻaleagaina e mafua mai i le faʻalavelave matuia o le endocrin system. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le tagata gasegase e maualuga le maualuga o le suka o le toto, lea e atiina ae o se taunuuga o le faamutaina o le gaosiga o le inisalini po o le faaitiitia o le lagona o gaʻo i lenei hormone.

O le maualuga o le kulukose i le tino e faʻalavelaveina ai le gaioiga masani o totoga tagata uma ma afaina ai faʻamaʻi o le cardiovascular, urinary, skin, visual and digestive systems.

I le faʻaopoopoga, o faʻamaʻi pipisi o le oral vavalalata o faifeʻau masani o le maʻisuka, o le sili ona ogaoga o le gasegase. O lenei maʻi e mafua ai se faʻafitauli matuia i le tino o le tagata ma faʻatasi ai ma togafitiga le talafeagai pe leai foi e mafai ona tau atu i le tele o nifo.

Ina ia puipuia nei faʻafitauli o le maʻisuka, e taua le iloa pe aisea e tupu ai le maualuga o le suka, auala e togafitia ai lenei maʻi, ma pe oa metotia mo le puipuia o taimi e tutupu ai i le aso.

I tagata e mafatia i le maʻisuka, i lalo o le aafiaga o se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le faʻaumatiaina o toto laiti toto e afaina, aemaise lava i latou e faʻatuina meaʻai talafeagai mo nifo. I lenei itu, o le nifo o le nifo e matua pa'ū lava i le calcium ma le fulufulu, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le tele o faafitauli o nifo.

I le faaopoopo atu, o le maʻisuka, o le maualuga o le suka e le gata ina faateleina i totonu o le toto, ae faapena foi i isi mea olaola, e aofia ai le fulufulu. O lenei mea e aʻafia ai i le tuputupu ae malosi o siama faʻamaʻi i totonu o le oral, lea e aʻafia ai le tino o le pulu ma mafua ai le afaina tele.

I tagata soifua maloloina, o le susu e fesoasoani e faatumauina se gutu mama ma ni nifo e ala i le faʻamamaina ma faʻamaʻi galuega. Ae ui i lea, i tagata e maualuga le maualuga o le suka i le suavala, o mea o loʻo taua i se mea taua e pei o le lysozyme, lea e fesoasoani e faʻamaʻi ai siama ma puipui ai le paʻu mai le mumū, ua matua faʻaititia.

E le gata i lea, o le tele o le maʻisuka o loʻo i ai se toesega iloga o le laveaʻiina, o le taunuuga lea o le veveva e sili atu ona mafiafia ma sili atu ona mata. O lenei mea e le gata na taofia ai le ola maloloina mai le faataunuuina o ana galuega, ae atili ai foi ona faateleina lona maualuga o le suka, lea e faaleleia atili ai lona aafiaga le lelei i le tino.

Ona o mea uma o loʻo taʻua i luga, na o sina mea leaga lava pe faʻaleagaina i luga o le mucous membrane o gums ua lava mo le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e atiaʻe ai se taimi umi. E taua foi le faamamafaina e faapea, o le maʻisuka, o le toe faʻaleagaina o meatotino o le tino, e matua faʻaitiitia, o le mafuaʻaga lea e matua umi ma faigata ai le mumu.

I le faʻaopoopoga, o le atinaʻeina o le vavave o loʻo faʻafaigofieina foi e isi faʻafitauli o le maʻisuka, e pei o le faʻavaivaia o le tino, fatu ma vascular diseases, o le tino vaivai, faʻapea foi ma le vevelaina o le tino o le tino ma mea leaga o le ponaivi.

Ole taimi ole gasegase ile maʻi suka e amata i le maʻi susu, lea e taʻua i le gagana vailaʻau gingivitis. O le eseesega i le va o le gingivitis ma le vavao o le mea lea e tupu mai i se foliga malamalama ma e le afaina ai le amio saʻo o le faʻaogaina faʻatasi.

Gingivitis e faʻaalia i le afaina o le vaega tele o gums e latalata tonu i le nifo, lea e mafua ai le vaivai o le tino. Faatasi ai ma lenei faamai, e mafai foi ona iloagofie le laumei po o le maua foi o se lanu vaivai.

I tagata gasegase ma le gingivitis, e masani lava ona tupu le tafe o le toto i le taimi o le fufulu, ae o le gasegase o le maʻisuka e mafai foi ona tupu i ni aafiaga leaga. Ma afai o le tagata maʻi e iai ni faʻailoga o le polyneuropathy (faʻaleagaina o le tino), e masani lava ona o mai ma le tiga tele i gom, lea e aʻafia ai le tulaga lautele o le tagata.

E le gata i lea, faatasi ai ma le gingivitis o loʻo i ai se faʻalauteleina o le tartar ma le faaputuputuina o le plaque microbial i luga o le fafie. E tatau ona lafoai ma le faaeteete ina ia le faaleagaina ai le pusa gaʻo ma e le faʻaleagaina ai le ala o le maʻi.

Afai i le taimi nei e te le faia fua talafeagai e togafitia ai gingivitis, ona mafai lea ona e alu i se tulaga sili atu ona ogaoga, lea o le a tupu aʻe ai le maʻi i le maʻisuka. E taua le malamalama o tagata o loʻo mafatia i le maualuga o le suka o le toto, o lenei faagasologa e sili atu le vave nai lo mea maloloina.

Faailoga o le pisi i maʻi e maua i le maʻisuka:

  1. O le mumū o le gutu ma le fulafula
  2. O le faʻalauiloaina o le faagasologa e tuʻuina mai faatasi ma le tuʻuina atu o le tulei,
  3. Laʻau mumu taua o le pulu
  4. O le tiga ogaoga o le gum, lea e faʻateleina i le mamafa,
  5. E amata ona tafe toto e tusa lava po o le a le itiiti o le aafiaga ia i latou,
  6. I le va o nifo ma le pulumu o laupepa tetele o loʻo faia lea e teuina ai le tartar,
  7. I le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le a amata ona matala le nifo,
  8. Taua tele o nifo o nifo i luga o nifo,
  9. Tofo tiga
  10. E i ai se mea le fiafia i le gutu,
  11. Pe a mānava mai le gutu, e sau se manogi.

Togafitiga o le le tumau i le maʻisuka e tatau ona vave amata i le vave e mafai ai, talu ai o le a matua faigata lava ona foia lenei maʻi i taimi mulimuli. E tusa lava pe itiiti ifo le tuai e mafai ona oʻo atu ai i se faʻaopoopoga tele o tupe faʻaogaina ma faʻaleagaina ai le nifo, lea e ono aʻafia ai le nifo.

I tagata gasegase e maualuga maualuga le kulukose, o le taimi e masani ona vave vave ma malosi.

E moni lava lenei mea mo na gasegase e le tausia lelei o latou nifo, ulaula tele ma masani ona inu ava malosi.

O le tele o tagata e masani ona fenumiai taimi o maʻi ma taimi o maʻi, ae ui i lea, o nei faamaʻi e talitutusa lava na o le tepa muamua. O le mea moni, o nei maʻi e atiina ae i auala eseese ma maua ai se eseʻesega o ata o faʻamaoniga.

O le periodontitis o se faʻamaʻi sili atu ona lamatia, e pei ona tupu i le mumū tele o le mumū, lea e mafai ona vave oʻo atu i le leiloa o se tasi pe sili atu nifo. Faʻasolosolo taimi faʻafuaseʻi, o le a tupu ai le maʻi pipili e aunoa ma le mumū ma mafai ona tupu i totonu o le 10-15 tausaga. O faʻamaʻi pipisi e oʻo atu i le gau o nifo i se taimi tuai.

O faʻamaʻi pipisi o se maʻi faʻamaʻi, lea e faʻaalia i le faʻaogaina vave o le ponaivi, ma pe a maeʻa le pulu. O se taunuuga o lenei mea, o va i le va o nifo e aliali mai i totonu o le tagata, ma o le gutu faʻapalapalaina, faʻaalia le aʻa. Faʻasolosolo, o faailoga iloga o le fulafula o gums, tiga ma le toto.

O le a fesoasoani se fomai nifo e sili atu ona saʻo le vaʻaia o taimi ole taimi ole taimi ole taimi.

Ina ia togafiti i le maʻi o le maʻisuka, o le tagata maʻi e tatau muamua ona ausia se faʻaitiitia o le suka toto i tulaga masani. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e fetuutuunai le fualaau o le insulin poo le hypoglycemic fualaau faasaina ma tausisi i se taumafa malosi mo le faʻamalosia o le inisalini.

I faʻamuamua muamua o le taimi, e tatau loa ona e sailia le fesoasoani a se fomai nifo ina ia faia ai le faʻamaonia saʻo ma faatonuina ai togafitiga talafeagai.

Ina ia faʻaumatia lenei faʻamaʻi ma le maʻisuka, e faʻaaoga uma ia togafitiga faʻapitoa, faʻapea foi ma mea na fuafuaina faapitoa mo togafitiga o le maʻisuka.

E faʻafefea ona togafiti i taimi o le maʻisuka:

  • Aveesea o le tartar. O le fomai nifo ma le fesoasoani o le ultrasound ma meafaigaluega faʻapitoa e aveese uma ai le maʻa ma le tartar, aemaise lava i pusa paʻu, ma togafiti ai nifo i se visepisi.
  • Fomaʻi Ina ia faʻaitiitia le afaina, o le tagata maʻi e faʻamatalaina ni gels eseese, o suauu poʻo ni rinses mo le laupepa pito i luga. Faʻasalaga tele, e mafai ona faʻaaoga fualaau faʻamaʻi, e tatau ona filifilia e amanaʻia ai le maʻisuka.
  • Togafitiga I tulaga sili ona ogaoga, o le togafitiga o taotoga atonu e manaomia le faamamaina o taga loloto, lea e faia i le vavave o le tino.
  • Faʻasologa o le eletise Mo le togafitiga o le maʻi o maʻi i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le electrophoresis ma le inisalini e masani ona faʻaaogaina, lea e maua ai le lelei o togafitiga.

I le faaiuga, e taua ona maitauina i tagata e maua i le maʻisuka, o nifo e tutusa lelei lava ma isi totoga. O le mea lea, latou te manaʻomia le tausiga maeʻaeʻa, lea e aofia ai le sao o le filifilia o le tosusu, pulumu ma fufulu fesoasoani, faʻapea foi asiasiga masani i le fomai nifo. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻaauau pea le autu o le vavave ma ona faʻafitauli i le maʻisuka.

O le maʻi suka: gasegase o le toto ma le nifo o nifo

O faʻafitauli tautala e maua i faʻamaʻi eseese. O se tasi o mafuaʻaga mo le atinaʻeina o togafitiga o se faʻateleina o mea o le kulukose i totonu o le toto.

Afai e maua se tagata i le maʻisuka, o le totoga o le toto ma le gaʻo o nifo, e tatau ona faʻatalanoa se fomai nifo i se taimi vave e mafai ai. Masalo i lenei laasaga o le a mafai ona faʻaumatia uma togafitiga faʻaleagaina ma tausia lelei le vavao o le oral.

Faatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka i le tino o le tagata, o se faʻafitauli o le toetoe lava o totoga uma ma faʻalapotopotoga uma e tupu. O le faateleina o le toto toto e fesoasoani i le atinaʻeina o le xerostomia (faʻamago o le mucosa), o le gaosiga o galuega o le periota ua solia, o le vascular wall becomes less elastic and cholesterol plates ua amata ona faaputuputu i totonu o latou lumena.

O se siosiomaga matagofie o se filifiliga sili lea mo le atinaʻeina o soʻo se microflora pathogenic. E le gata i lea, o lenei maʻi o le endocrine e fesoasoani e faʻaititia ai galuega puipui a le tino. Faʻasaga i tua o le manava tumau, o le nifo o le nifo e matua afaina.

O se faaputuga tele o plaque e faʻapupula i luga o latou luga, lea e le mafai ona faʻamavaeina i se tulaga masani i le leai o se fulufulu. O le faʻaleagaina o le maʻa ma le dentin e oʻo lava i le faʻaleagaina o taimi.

A oʻo ina maligi le tino, o le maʻisuka faʻamalosi i lenei vaitau ua i ai se faʻavavevave, o lona uiga, ua maualuga le kulukose o le toto. O lenei mea ua molimauina foi e ala i lo latou vaivai ma tiga, faatasi ai ma manua e le o faamaloloina.

O le mea moni e mafai e se tagata ona atiina ae ni faafitauli i le vavalalata ole tautala e mafai ona faʻamaonia e ni faʻaaliga e pei o:

  • leaga manava
  • faʻaogaina faʻaleagaga o nifo faigata o nifo,
  • faiga o le degenerative i gom,
  • o le le fiafia i taimi uma o le oral veve,
  • gasegase o le tino o le goms i le taimi lava e tasi ma i le taimi o le saluina,
  • taimi o le afaina o le tino,
  • faʻaalia o aʻa ma foliga vaaia o le faateleina o le lagona o nifo.

Ina ia maua se faʻamaoniga saʻo, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi. O le a faia e le fomaʻi se suʻega, faʻamalositino o le ooto tautala ma tuʻuina atu fautuaga ile fale.

O faamai e mafua ai ona tafe le gutu i le maʻisuka

O le oral mouth e faʻataunuʻu i se faʻalauteleina o mea o le kulukose i totonu o le toto, toetoe o le tasi muamua. E oʻo lava i le amataga muamua o le atinaʻeina o faʻamaʻi, o nisi suiga i le mucous membrane e mafai ona iloa. O faʻamaʻi autu e tutupu i le tala o le maʻisuka i totonu o le vavau o loʻo tautalagia i lalo.

O le maʻi lava ia e le afaina ai le toto, ae o ona faʻafitauli e mafai ona oʻo atu ai i ni ogaoga ogaoga. O Caries o loʻo galue malosi i le tulaga o le le lelei o le tumama, o le le lava o le faʻamamaina faalenatura o nifo ma, ioe, o le maualuga maualuga o le suka, lea e fesoasoani i le faatumauina o se siosiomaga oona i le gutu. O le tau o le le togafitia o caries o le atinaʻeina lea o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻapitoa, e aofia ai faʻamaʻi pipisi.

O lenei faʻamaʻi, e pei ona i ai, o le uluaʻi faʻagasologa o le faʻasalaga. O le alofilima, lea e faʻapupula i le fogaeleele, e faasolosolo malie lava ina liua ma avea ma se vaega mausali.

O le tele o lona faʻavae e oʻo atu ai i le soliina o faiga faʻavae i totonu ole periota. Tartar faʻaputu i luga o le vaega atoa o le potu o le paluga. O le tele lava, o le malosi o le faʻavevesiina o masini mumu ma le faateleina o le tafe toto.

I le aluga o taimi, o le mumū ma le fulafula o foma. O le tele o le maʻisuka, o le catarrhal gingivitis e atiina ae. Faʻatasi ai ma lenei fomu, o le vaʻaia ma le fulafula o loʻo matauina i totonu o le taʻavale, o le vaega o totoe o loʻo i ai se kesi cyanotic.

O faʻamaoniga autu o le gingivitis o:

  • afaina
  • gasologa o le toto,
  • fufuluina poʻo le cyanosis o gums,
  • leaga manava
  • faʻalauteleina le faʻalogoina o masini mūmū vaivai ma faigata.

I le i ai o gingivitis uluaʻi pepe, o le tulaga lautele o le tino, aemaise i tamaiti, e mafai ona faʻalavelaveina. O le vevela o le tino, o le vaivai, le lava o le fiaʻai, ua le mautonu le ulu.

I luga o masusu mūmū o le periota, o loʻo maua ai ni mea manogi, ma o le paʻu o le tino i le ogatotonu. Latou te matua tiga lava, faʻalavelaveina mea taumafa ma fesoasoani i le fausia o se manogi oona.

O le Gingivitis e masani lava ona iai se foliga masani. Na faʻafuaseʻi ona faʻaalia ma e mafai foi ona taofia e le tagata lava ia.

Ae ui i lea, e le o maitauina le faʻamaonia o le faʻamagaloga. Afai o le tino e maligi le maualuga o le maʻisuka, o lona uiga atonu e sili atu le ogaoga o maʻi ua tupu.

I le avea ai o se tulafono, o lona muamua e masani lava o le gingivitis. O le lamatiaga o le faamai o loo i ai i le mea moni e le gata o masini mumu, ae faapena foi i ponaivi o le auvae ua faaleagaina.

E mafua ai le tataʻesea o nifo ma sili atu i lo latou toesea. O le periodontitis e taatele i tagata e maua i le maʻisuka, ona o le faʻaitiitia o le malosi e tau ai faʻamaʻi, faʻapea foi le faʻaitiitia o le faʻafouina o le tino.

O faʻapogai autu o le vaʻaia o le:

  • gasegase ogaoga o le toto o gom,
  • tiga pe a 'ai ma a paʻi atu,
  • o le faʻaalia o pusa taimi,
  • leaga manava
  • mumu, fulafula tele o masini mumu o le auvae,
  • faʻaumatiaga o le faʻaogaina o mea faʻapitoa,
  • nifo o nifo eseese eseese.

O le i ai o ni mea faʻapitoa faʻapitoa e le faʻaleagaina o le faʻailoga autu lea o le vevela. O lo latou loloto e fesootai tuusaʻo ma le malosi o le maʻi.

O se aganuu le iloa o le va o le tolu tikeri o le faʻaleagaina, lea e fuafuaina e faʻaaoga ai se suʻega faʻapitoa ole taimi. Afai e leai se togafitiga mo lenei faʻamaʻi, ona mafai lea ona oʻo atu i le fausiaina o le gasegase masani o taimi e faʻaaogaina ai.

Faʻalogo Faʻasolosolo taimi o le maʻi, faʻafefete ma le tafe toto o gums e le o iai i taimi uma. E leai ni mea faʻapitoa, e mafai ona faʻavaivaia le solo o nifo. Naʻo mataupu ogaoga o faʻamaʻi pipisi, masalo o latou mea na faʻaaogaina ma mea e leiloa.

E tusa ai o le faaleagaina o le oral o le maʻi o le maʻisuka, e mafai ona e aʻoaʻo atili auiliiliga e ala i le matamata i le vitio i lenei tusiga.

O le faʻamalositino o aʻafiaga i soʻo se faʻamaʻi e tele lava ina faalagolago i le mafuaʻaga na faia ai le togafitiga. I se tagata e mafatia i le toto maualuga, o le togafitiga e tatau ona faia e se fomai nifo faatasi ai ma se fomaʻi ma se endocrinologist. O le faʻalavelave faʻapitoa o le a fesoasoani e faʻaumatia faʻamaʻi pipisi ma taofia ai le toe foʻi mai mo se taimi umi. O le faʻafitauli o le vavagana o le tautala e tuusaʻo tuusaʻo e le taimi ole taimi.

A asiasi atu i le ofisa, o ituaiga nei o faʻaaliga e faia:

Faatasi ai ma le le atoatoa o togafitiga faasao, o le togafitiga o taotoga e faaaoga. O lenei mea e masani lava o le fofoina o laupepa. O le fomaʻi tipitipi na te faia le fofoina o mea o loʻo iai i le faʻaleagaina o le tino, faia faʻamaʻi pipisi, antibacterial therapy, faʻapipiʻiina se ofu puipui ma faia fautuaga mo le fale.

O le gase na maligi i le maʻisuka ma i tulaga maualuga. Ae le gata i lea, o lo latou matala ma le paʻu ese e mafai ona matauina. O iinei e mafai ona faʻaaogāina le pulou e puʻe ai nifo ma ono leiloloa. Mo lenei mafuaʻaga, ua faʻapipiʻiina ai mamanu faapitoa. Afai e le maua se lelei, e tatau ona aveese nifo.

Soifua maloloina o nifo ma pulu i le maʻisuka. Fautuaga a le lotu

O nei fautuaga e talitutusa lava ma mea e mafai ona tuʻuina atu i tagata lautele. E iai nisi o mea e tatau ona iloiloina mo tagata e maua i le maʻisuka.

O le fautuaga e aofia ai mea nei:

Afai e te mulimuli i fautuaga ile uiga o amioga ile olaga i aso taʻitasi, maʻisuka, e mafai ona faaitiitia le tele o pathologies. O le vavagana o lauga o se faʻavae faapitoa i lenei tulaga.

Faʻasagaga o le malosi o le puipuiga ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le tele o faʻamaʻi e televave le tuputupu aʻe nai lo isi maʻi. O maʻisuka taʻitasi e tatau ona mataʻituina lelei o le suka o loʻo i totonu o tapulaa masani ma auala faigofie mo le puipuia o faʻalavelave o le a mafai ai ona e ola maloloina mo le tele o tausaga.

Goma togafitiga mo le maʻisuka. Faailoga o faʻamaʻi pipisi.

Ese siama faʻamaʻi e tele lava ina maua i le maʻisuka ao faagasolo vaitaimi o le faʻamalololuga o le faʻamaʻi, toto maualuga toto. Afai e te le tali atu i le taimi i se "logo", ona maua lea e le maʻisuka avanoa uma e "ausia ai" taunuuga le lelei, e aofia ai le tosoina o nifo.

I le tusiga i aso nei o le a tatou talanoa e uiga i meaola fomaʻi ma metotia o latou togafitiga ma puipuiga.

Matou te faʻamoemoe o lenei tusiga i se auala faʻamatalaga e aoga tele e le gata ia i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka, ae i le lautele i tagata uma o loʻo i ai poʻo faʻafitauli foi i maʻi pipisi.

I le auala, pe afai e tatau ona e faʻalauteleina le liliu i tagata tomai faapitoa mo togafiti togafitiga, ua oʻo i le taimi e maua ai se tau e le taugata ma taugata e siaki lau maualuga o suka. Naʻo le tulaga.

Mateʻa o le Maʻisuka siama faʻamaʻi matua faateleina. E tupu lenei mea mo le tele o mafuaʻaga:
1. O le faʻaitiitia o le puipuiga o le maʻisuka i faʻamaʻi pipisi eseese.
2. Faʻaopopoina le maualuga o le suka - o se siosiomaga suamalie i totonu o le oral o le eleele lelei mo le toe gaosia ma le atinaʻeina o siama eseese.

1. O le i ai o le foafosis.
2. Manua leaga.
3. O le gaʻo o le tino, o nifo e maua, o foliga vaaia e umi.
4. Faamanatu gasegase toto. A uma ona fufulu ou nifo, pe'ā uma ona 'ai.
5. O le nifo o le a momotu, momotu ese, faasolosolo malie, pala.

O le mea pito sili ona taua, o le mea e tatau ona faia muamua o le faʻasaʻoina lea o le maualuga o le suka o le maʻisuka. O le togafitiga o le gums i le i ai o le maualuga o le glycemia o se faagasologa uumi ma faigata.

Afai o lou maʻisuka ua "filifilia" o le oral veve, o nifo ma 'au e pei o lou "vaivai vaivai" i lou tino, e tatau ona asiasi i lou fomaʻi alofilima i taimi uma e mafai ai, a itiiti ifo ma le fa taimi i le tausaga. Atonu o le a fesoasoani lenei fua faʻamaʻi maʻi i le amataga lava o lona atinaʻe.

O le faʻafoeina o le tino o le oral e tatau ona faʻataʻitaʻiina: filifili se pulumu pulumu e le afaina ai le gums, faʻatau se toothpaste faapitoa i le faʻaaogaina o le anti-gingivitis. E fautuaina e fufulu ou nifo pe tusa o le 2 taimi i le aso, ma sili atu le tele. I lenei tulaga, o se masusu malulu o gums o le a fesoasoani e faʻamaonia ai le toto.

O le a e manaʻomia ni nifo oona e iai aʻafiaga faʻapitoa ma aʻafiaga. Ae ui i lea, e tatau ona aloese mai vailaʻau e aofia ai le triclosan. E ui i le mea moni o tagata gaosi oloa e taʻutino atu le saogalemu o lenei mea, e le faigofie tele i lenei mataupu.

Afai e te masani i le faʻaaogaina o nifo ma nifo nifo e tausi ai lou vaʻai tautala, ma faʻamaʻi pipisi e tatau ona e faʻaaogaina ia mea faitino faʻapitoa.

E tatau ona taʻua le faʻaaogaina o vailaʻau. Mo togafitiga o ituaiga gumama i le maʻisuka, o sauniuniga o le laina fluoroquinolone e sili ona lelei, e aofia ai Nomitsin, Tarivid ma Sifloks. E taua le aua nei galo o nei tofiga e tatau ona faia ma le malamalama o le fomaʻi.

O le togafitiga o le tino i le maʻisuka e mafai ona oo atu ai i taunuuga le lelei.


  1. Gurvich, Mikhail Therapeutic nutrition for diabetes / Mikhail Gurvich. - Moscow: Engineering, 1997. - 288 i.

  2. Dedov I.I., Shestakova M.V. O le maʻi suka ma le maualuga o le toto maualuga, Medical News Agency -, 2006. - 346 p.

  3. Okorokov A.N. Togafitiga o faamai o totoga i totonu. Volume 2. Togafitiga o faʻamaʻi rūmati. Togafitiga o faamai pipisi. Togafitiga o faʻamaʻi fatugao, Fomaʻi - M., 2015. - 608 c.
  4. Auala e aʻoaʻo e ola ai i le maʻisuka. - M.: Interprax, 1991 .-- 112 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faʻamaʻi le paʻu i le maʻisuka

O le lalagaina o le paʻu ma le maʻisuka e masani lava ona mafua ona o faʻamaʻi pipisi. O nofoaga sili ona fiafia i ai lo latou "nonofo" o loo i lalo o fao i lima ma vae, ma i le va o tamatamai vae. Afai e siitia le maualuga o le suka i le suka, ona faʻamalolo mai lea o le kulukose i le paʻu, ma o le mea lea e maua ai tulaga lelei mo le toe gaosia o mea malie. Puleaina lou maualuga o le kulukose o le toto ma faʻamago lou tamatamai vae - e tatau ona faʻamalosea meaʻai, a leai o fualaau e mafai ona fesoasoani lelei

Faailoga o le maʻisuka i luga o le paʻu

I tamaiti ei ai le maʻisuka ituaiga 2, o le acantokeratoderma e masani ona tupu. O le faʻaleagaina lea o le paʻu, o se faailoga masani o le maʻisuka ituaiga 2. Acanthokeratoderma e fesoʻotaʻi ma le faʻamalosia o le inisalini, o lona uiga, o le faʻaitiitia o le lagona o gaʻo i le gaioiga o le inisalini.

O le Acanthokeratoderma e masani lava ona tua i tua o le ua ma le au. O nei mea e tele i vaega paʻi o le paʻu, faʻatasi ai ma le faʻateleina o pigmentation. E masani lava latou te le manaʻomia togafitiga aua e le mafua ai ona popole tagata.

O a isi faʻafitauli paʻu e masani ona maua i le maʻisuka

Afai e atiina ae le neuropathy o le maʻisuka, ona pala lea o le pala, ma o le a tupu ai le paʻu. Xanthelasma o se tamai lanu mumu samasama lea e faia i luga o laumata. O se faailoga o le maʻisuka ma le cholesterol maualuga. Faateleina i fafine nai lo alii.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le alopecia e tupu tele lava nai lo tagata e leai se maʻisuka. Le mafuaʻaga mo lenei mea e le o iloa. Vitiligo o se faʻamaʻi pipisi lea o loʻo i ai i luga ni laufanua paʻepaʻe lautele e aunoa ma se taufaaleaga. Vitiligo e masani ona faʻaleagaina le faʻaalia, ae o auala lelei mo togafitiga e le o iai.

Lipoid necrobiosis - faʻaalia e ala i le faʻavasegaina o elemene pe pipiʻi luga o vae poʻo tapuvae. O le faʻafitauli tumau lea o le paʻu i le maʻisuka. E fesoʻotaʻi ma maʻi faʻafitauli ole gasegase. E togafitia i togafitiga faʻamaʻi. "O le maʻi o le maʻi suka" o le faʻamafanafanaina lea o le paʻu e mafai ona atiaʻe i tagata e maua i le maʻisuka mo le silia ma le 10 tausaga.

E iai se fesoʻotaʻiga i le va o maʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka?

E pei ona e iloa, o tagata e maua i le maʻisuka e sili atu ona faigofie i faʻamaʻi pipisi, ma o latou tino ua faʻaitiitia ai le malosi e tau ai le siama. O le mafuaʻaga lea latou te masani ona i ai ni faʻafitauli e fesootaʻi ma nifo ma ni gaʻo.

O tatou fuluvaʻai e aofia ai le kulukose, ma le maʻisuka lē pulea, o lona tele o le aogā e fesoasoani i siama leaga e tupu. Faatasi ai ma meaai, latou te faia se ata mumu vaivai i luga o nifo. O lea papa e mafai ona mafua ai le manava manaia, maʻi o le gum ma e oʻo lava i le pala o nifo.

E le gata i lea, o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai e mafai e aʻafiaga o le nifo ma le pulu ona aʻafia ai le maualuga o le toto suka, ma saofagā ai i le alualu i luma o le maʻisuka.

Faailoga o faafitauli

E toetoe lava o tagata uma e maua i le maʻisuka, i le tele o tausaga talu ona amata le faʻamaʻi, o le tulaga o le gaʻo ua mamafa. E mafua lenei mea ona o le faʻafitauli ole gasegase, lea e mulimuli ane taʻitaʻi atu ai i le faateleina o le kulukose i le vavalo.

O le mea muamua e tatau ona e gauai i ai o le foliga mai o le gutu malulu. E lava le tele, o le mea lea e mafai ona oʻo atu ai i le salalau o faʻamaʻi pipisi, o foliga vaaia o maʻi pipili, caries ma e oʻo foi i candida stomatitis. O le candida fungus e vave ona tupu vave i tagata e maua i le maʻisuka lē pulea, o loʻo i ai le tele o suka i totonu o la latou fulufulu.

I le faaopoopo i le mago i lenei faafitauli, e mafai ona e lagonaina se lagona mu i lou gutu.

E iai foʻi isi faʻamaoniga e mataʻituina ai:

  • fulafula fulafula
  • gasegase toto
  • toe faʻafefete
  • leaga manava
  • tofo le nifo.

Talu ai o se tagata e maua i le maʻisuka e le mafai ona faʻamausali atoatoa faʻamaʻi, soʻo se siama e mafai ona mafua ai ni faigata ogaoga o le a le faigofie ona faʻaitiitia i le lumanaʻi. O le mea lea, afai e te maua se tasi o nei faʻaʻailoga, vave saili se fesoasoani mai se fomaʻi.

Vaʻa faʻavavevave ma taimi faʻafuaseʻi

O faʻamaʻi tutusa nei e lua lea e suia ai faʻamaʻi faʻafitauli (patipati uma i tafatafa o le nifo o loʻo taofia i totonu o le lua). I lomiga faʻaonapo nei, o le upu termontitis e faʻaaogaina. O le tele o taimi faigata o le maʻi suka i maʻi maua mai le 50 i le 90%.

O le periota e amata i le maʻi pipisi. Uluai faailoga: o se lagona o le fulafula o gom, o le faateleina o le lagona o le vevela. I se taimi mulimuli ane, gasegase o le toto, totolo o nifo.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e maua ai e le gums se lanu uliuli lanumoana, aʻo iai ni faailoga o le cyanosis. O le papillae i le va o nifo na fulafula ma ua tafe i sina mea itiiti. O le gingiva e faʻamalosi, faia ni laupepa taimi. E amata ona feʻaveaʻi, ona fai ai lea o fomaʻi.

O nifo e fai ma telefoni. Faatasi ai ma le malosi o le faamaʻi, o le a gaoioi nifo ma felafoaʻi faataamilo i lona itu. O lenei mea e mafua ai le faʻaleagaina o le tulaga i totonu o le vavagana o le tautala. I le maʻisuka, o le uiga lelei e pauu atu nifo.

Stomatitis ma glossitis

Ona o le faʻaitiitia o le faʻaletonu o le puipuiga, e masani lava ona aliali mai i luga o le pito i totonu o alafau, laugutu, pala, gums. O lenei mea o le stomatitis. O le isi uiga taua o le maʻisuka o se suiga i le gagana. Glossitis o le mumū o le laulaufaiva. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le laulaufaiva e vevela, faatasi ai ma leona i foliga o se faafanua faʻafanua (gagana faʻafanua). E tele taimi e ufiufi ai le laulaufaiva i se ufiufi paʻepaʻe.

E i ai foi se gagana "varnished". O lenei vaega o le laulaufaiva o le iuga lea o le atrophy o se ituaiga papillae o le laulaufaiva ma le hypertrophy o se isi ituaiga.

Xerostomia ma le tuʻuina atu

I le Latina, o le xerostomia o lona uiga o le "gutu tao". I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o se tasi o faʻamatalaga muamua o le falemaʻi o le galala ma le susu. O le faʻamavaeina, poʻo le faʻaitiitia o le aofaiga o le suamalie na faʻalilolilo, e aʻafia ma le faʻaleagaina o vaovao. Latou te faateleina le lapoa, amata ona afaina. O lenei tulaga e taua foi o le "pseudo-parotitis."

Loto nifo

E tusa lava pe faʻaleagaina le nifo ma le nifo. O suiga ole gasegase ona o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e aafia ai e le gata i le ooto, ae o nifo foi.

O le tino ei ai mea puipuia e faasaga i caries: o le vailaʻau faʻamalosi o le uila, lona le gafatia, pala, vailaau aoga o loʻo ola i le gutu.

Faatasi ai ma se suiga i le maualuga o le oral fluid in the diabetes, o le tulaga lamatia o caries e faateleina. Glucose e aliali mai i le pala, o se "fafaga" mo le siama o le cariogenic. Faʻateleina microorganisms, suia le pH o le fuluvaʻa, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le uila - o le tasi i le isi, o le puipuia o mea faʻapitoa e faʻalavelave ai. Muamua, o se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe e aliali i le nifo, o le taunuuga o lea mea o se vaega i le nifo o se lanu uliuli. O nei mea ua faʻamafunaina le laʻau ma le dentin.

Faʻaauauina le alualu i luma o caries ma le vavao taimi e muta i togafitiga faʻapitoa.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai foi ona ofoina atu nifo nifo. O le maʻisuka e le o se faʻalavelave i lenei fofo.

O tagata e maua i le maʻisuka e sili atu nai lo isi le i ai o le faʻasalaina o nifo, faʻafefete, ma le faateleina o le ita.

  • O le maualuga o le nifo o le nifo o se mea le atoatoa o le microstructure o le nifo. O lenei togafitiga e tele ituaiga, o nisi o foliga tutusa i foliga vaaia o caries.
  • O le ulaina o le mea masani e tupu i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O se togafitiga talafeagai o le a fesoasoani iinei.
  • O le faateleina o le pala e faailoa ai le leai o se atinaʻe o nifo. O lenei tulaga eo faatasi ma le vaivai o nifo, lea e vave ona oo atu ai i lo latou ita. Mo le mafuaʻaga lava e tasi i le maʻisuka - o le ua o le nifo e faʻaleagaina.

Tautinoga tautala

O le tausiga lelei e fesoasoani e aloese ai i le tele o faafitauli o loʻo tuʻuina atu i luga.

  1. Faʻalogo lelei ma taimi i le tumama. O nifo o le maʻisuka e tatau ona sasaina faatolu i le aso pe a uma taumafa.
  2. Faʻaaogā faʻaoga faʻapitoa o mea tau tumama: fusi nifo, fufulu fesoasoani ma le suimui. Faʻasusu le gutu o se mea taua tele mo le maʻisuka.
  3. Afai ei ai ou nifo, tausi lelei ma le faʻaeteete. E manaʻomia ona fufuluina ma faʻafefeteina.

Faʻaleagaina o faʻamaʻi

O vailaau faʻaonapo nei e fiafia e puipuia faʻamaʻi, nai lo le togafitia i latou. E le o fomai tipitipi uma o le a toso nifo nifo mo le maʻisuka, ona o nei tagata gasegase e maualuga le lamatiaga o faʻafitauli, e aofia ai le hypoglycemic coma.

  1. E tatau ona mataʻituina pea le toto o le suka, e pei foi ona mulimuli i mea taumafa ma togafitiga o inisalini.
  2. Faʻatasi ma le maʻisuka, e le tatau ona tolopo le togafitiga o nifo. Caries ma le umi o le alualu i luma vave i lenei maʻi.
  3. Sui le suka pe a kuka i le meaʻai suamalie, e pei ole aspartame. O le a le gata ina fesoasoani i le puleaina o le suka toto, ae faʻaititia ai foi le lamatia o le pala o le nifo.
  4. Aua e te lafoaʻia siaki puipui i le fomai nifo. E manaʻomia lou asiasi i se fomaʻi pe a ma le 2 taimi i le tausaga.
  5. Faʻatino le gaioiga faaletino. E faʻaleleia ai le puipuiga lautele o le tino, o lona uiga e puipuia ai faʻamaʻi.

E naʻo le tausiga maualuga ma le taimi e togafitia ai e fesoasoani e taofia ou nifo i se matua matua.

Faʻamaʻi o gums ma nifo i le maʻisuka

Afai e le lelei le togafitia o le maʻisuka, ona faʻapupulaina lea o le suka toto e taʻitaʻi atu ai i le tele o le gaʻo o le kulukose i le gutu. Mo siama e faʻamalo ai nifo ma pulu, o se meaalofa moni lea o le mea e tupu. E amata ona latou faʻateleina le faʻateleina, saofagā i le faʻavaeina o tupe teu i luga o gom. O nei tupe teu ua faasolosolo malie lava ona liua i totonu. E mafai ona e aveeseina naʻo le fesoasoani a se fomaʻi tipitipi ile fomaʻi.

Gingivitis o le mumū o gom. E faʻaalia mai lava ia i le mea moni e amata ona tafe toto, e oʻo lava ina tiga. E taʻitaʻia ai i le mea moni o le nifo e vaʻaia ma paʻu'ū. E mafua ai foʻi le manava. Afai e maualuga le suka o le toto, o lona uiga o le siama e mafua ai le gingivitis e pei o se spa.

O le mea moni, e tatau ona fufulu lau nifo i faalua i le aso ma faʻaoga le fusi e fufulu lelei ai vaʻa i le va o nifo. Ae afai e te le pulea lau suka toto, o le mea lea atonu e le lava le puipuia o faʻamaʻi ma le nifo i le maʻisuka.

Afai e iloa e le fomai nifo o nifo ma ponaivi o loʻo i ai i se tulaga le lelei, e mafai ona ia faatonuina o ia e suʻe se suʻe toto mo le suka. I ia tulaga, o le maʻisuka e masani lava ona iloa mo le taimi muamua, lea na leva ona atiaʻe mo le 5-10 tausaga.

O mataupu nei o le a fesoasoani foi:

  • Mate o le maʻi suka.
  • E faʻafefea ona fua le suka o le toto i se glucometer ma le le faʻaleagaina.
  • O le auala sili e faʻaitiitia ai le toto suka ma tausia masani.

Periodontitis ma gingivitis i le maʻisuka

Gum maʻi, lea e lauiloa foi o le periodontitis (poʻo le gingivitis i le amataga), o lona ono o le taatele i le lalolagi. E tupu pe a amata ona fausia e siama i totonu o le gutu se fagu paʻu i luga o le nifo. O suiga faʻapitoa i le amataga na aafia ai na o le paʻu, ae afai e le togafitia, e mafai ona oʻo atu ai i le nifo.

Gum maʻi ua vaevaeina i lona tikeri o le atinaʻe. E tolu laasaga o faʻamaʻi pipisi:

O le Gingivitis o le uluai laasaga lea o le faʻamaʻi pipisi na mafua ona o le le lelei o le tumama o le tino ma le aveeseina o le pepa.O loʻo faʻaalia i fulafula lanumumu mumu ma e mafai ona tupu ai le toto pe a fufulu. O le mea e lelei ai, o le gingivitis e le faigata ona faʻaaogaina, ia sili atu le tausiga o le tumama ma le asiasi atu i se fomai nifo.

Periodontitis (agavaʻa)

Mulimuli ane, o le gingivitis e mafai ona faʻalauteleina. E sili atu ona taatele i tagata e maua i le maʻi gaʻo ma le maʻisuka lē pulea. O lenei faafitauli e mafua ai le faaleagaina o le tino ma le ponaivi e lagolago ai nifo. Ina ia taofia le atinaʻeina o le maʻi, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi faapitoa.

Periodontitis (ogaoga)

O le tulaga aupito sili lea ona matautia o faʻamaʻi pipisi, faʻaalia i le tele o le leiloa o le tino ma nifo.

O se suʻesuʻega i Netherlands na faʻaalia ai o le togafitiga o le periodontitis e maualalo ai le toto suka. O se isi suʻesuʻega na faʻaalia ai le ogaoga o faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le tele o aʻafiaga o faʻafitauli ogaoga i le loto ma gaʻo, faʻapea foʻi le faʻamaʻi o le Alzheimer ma le osteoporosis.

Aua nei galo o le tausisia o le kulukose i le tulaga faatapulaaina o le a faaitiitia ai le lamatiaga o le faasalalauina o le siama ma le faatupuina o faamaʻi sili atu ona ogaoga, ma le faaeteete i lou soifua maloloina ma asiasiga faifaipea i le ofisa o nifo e mafai ona taofia ai le le fiafia.

Tausiga Tausi i Aso Taitasi

O nei faafitauli uma e mafai ona aloese mai i le taulai atu i ni faiga faigofie i aso taʻitasi. O le tumama o togafitiga ole tino, fufulu ma fufulu o vaega taua ia ole tausiga ole tino ole maʻisuka.

O nisi nei o fautuaga sili atu:

  • Taumafai e tausisia le maualuga o lou suka toto.
  • Faʻaaoga vai faʻamama pe afai e te lagona le susu.
  • Fufulu ou nifo pe a maeʻa taumafataga. Manatua ia faʻatali mo le 30 minute e puipuia ai le manava o le nifo lea na faʻamaluluina i le gaʻo i taimi o taumafataga.
  • Faʻaaoga se pulumu pulumu vaivai.
  • Faaaoga le nifo e le itiiti ifo i le tasi i le aso.
  • Afai e te fai nifo, aua nei galo e uiga i la latou tumama. Ave ese i latou i le taimi o le moe.
  • Afai e ulaula, taumafai e lafoai lenei masani leaga.
  • Aua nei galo e uiga i asiasiga masani ile ofisa o nifo.

Loto le nifo

E ono foliga mai e mafai ona faigofie le fufulu o ou nifo? E toatele tagata e mafaufau i ai, ae ina ia tausia le soifua maloloina o le tino, e tatau ona e tausisi i taiala nei8:

O le faʻamoemoega o le faʻamamāina o le tuʻituʻi atu lea o se faʻailoga e faʻapupula i luga o le laina gutu. Manatua e tatau ona tutusa lelei le manava e pei o ni nifo.

A faʻamamā, o le pulumu e tatau ona i le maualuga o le 45 tikeri e faatatau i nifo. Ina ia fufulu le tua o nifo, ia uu le laina i luga e ala i le sii i luga ma lalo. Ina ia faʻamamaina le meaʻai, ia faʻapipiʻi le pulumu.

Faʻataʻitū i tofo taʻitasi, faʻagasolo lemu, fufulu ma le faaeteete ia nifo, gutu kulupu ma le pulu.

O faʻamaʻaloga faigata i luga o le pulumu o le a le fesoasoani ia te oe e aveese ai le sili atu pepa. Afai e le lelei le faʻamamaina, e mafai ona latou faʻaleagaina gums ma le nifo. Faaaoga se pulumu vaivai, o le a le faʻaitiitia ai le faʻamamaina lelei.

Faʻaaogā nifo nifo

Na te aʻafia ma le aveeseina o siama i le faigata e oʻo atu i vaega o loʻo i luga o le gutu. Uu le fusi i le va o limamatua ma le igoa o tamatamailima, ia ave malie i luga ma lalo i lalo o nifo.

Aua nei galo e uiga i le tausiga o le gagana. E faʻapipiʻi faʻasolo i luga o le bacteria i le auala lava lea e tasi i nifo. E mafai ona e faʻaaogaina se pulumu faigofie e faʻamamā ai lou laulaufaiva, poʻo se mea faʻapitoa faapitoa.
Faʻaaoga le gutu. O lenei mea o le a faʻalavelaveina ai lou mānava ma e fesoasoani foʻi e faʻaumatia siama.

Aua nei galo o le tausiga lelei ma le tausiga o le maʻisuka i aso uma ma asiasiga masani i le fomai nifo o le ki lea i nifo lelei ma nifo.

O mea e faʻaleagaina ai nifo ma'ie

I le faʻaopopo i aso uma o le tumama, e tatau ona e tausisi i tulafono o meaʻai. O nisi o mea taumafa e aʻafia ai le tulaga o gums ma nifo. E tatau ona faʻaitiitia pe tuʻua atoa 9:

  • lole malosi, sosoʻo,
  • fualaau suamalie
  • suka suka, soda, lauti ma le kofe ma le suka,
  • meaʻai paʻu, e pei o fualaau mamago,
  • kiliva.

Afai o loʻo e 'ai pea pe inu se tasi o mea o loʻo i luga, ia mautinoa ia inu i le tele o vai, ona fufulu lea o ou nifo i se pulumu pe fufulu pe a uma le 30 minute ina ia le faaleagaina ai le nifo nifo.

Tuua Lau Faamatalaga