Ava mo le maʻisuka

O faʻamaoniga o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e faʻaalia e ia lava e faʻalagolago i le ituaiga, ae, o se tulafono, e tutusa i le tele o tagata.

O faailoga e faʻalagolago i le tele o le inisalini i totonu o le toto ma lona faʻatulagaina, faʻapea foi le vave vave ona atiina ae o le maʻi.

O faʻamaoniga sili ona taatele e aofia ai:

  • paleni mamafa
  • leai se manaʻo
  • o se faailoga o le maʻisuka o le le lagona lea e se tagata o le fiaai, ona o le leai o se meaʻai,
  • faateleina le galala
  • e masani ona faia i le ao ma le po.

O se tagata e maua i le maʻisuka e masani ona lagona le vaivai, vaivai, ma le vaivai - o nei mea faʻapitoa o isi faʻamaoniga o le maʻi.

E masani ona tupu le sosolo. O le isi faʻataʻitaʻiga e tatau ona faʻaleagaina.

O faʻamaoniga o loʻo i luga e pito sili ona mataʻutia, ae o loʻo i ai foi le manava, le manava manaia, faʻalavelave tuga poo le manava.

Afai e iai se tasi o faʻafitauli o le maʻisuka, e tatau ona latou faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma ia suʻeina. Ina ia puipuia le faʻamaʻi, o le faʻamaonia o le tino ua leva ona faʻaalia i le faʻamautuina mulimuli ane o le maualuga o le suka.

Maʻisuka Meaʻai

O le maʻisuka e aofia ai nisi o mea taumafa. O le meaai, e ui i lea, e le tatau ona mamafa, ae ia paleni ma lelei.

O le mea moni, o se tagata e mulimuli i le maʻisuka taumafa e mafai ona ola i se olaga masani ma atoatoa. O le iloa le auala e faʻapipiʻi ai oloa ma le auala e suia ai, e mafai ona e togafitia au tofo ma ni mea lelei i taimi o faafiafiaga.

O le maʻisuka taumafa e tatau ona aofia ai sina vaega tele o mea inu. E tatau ona vavae ese le suka ma sui i se mea suamalie masani.

O meaai masani, vaevaeina i le 6-7 taumafataga, ma o lenei faʻamaʻi o se faavae lelei mo le tuʻuina atu o le suka.

O mea taumafa e tatau ona tamaoaiga i filo o mea taumafa ma fualaʻau, o le gaioiga lea e fuafua i le faʻaitiitia o le malosi o le tino.

Lava fuālaʻau, fatuga atoa ma fualaau aina e tatau ona aofia i totonu o le meaai.

O meaʻai nei e talafeagai lelei e pei o se mea paleni paleni mo le maʻisuka:

Ma le isi, o mea faasaina mo le faʻamaʻi:

  • saisi,
  • falaoa paʻepaʻe
  • suauu ma gaʻo oloa,
  • sipuni.

Mo le taumafa lelei ma sili ona lelei, e fautuaina e asiasi i se fomai faapitoa i vailaau faʻavaomalo, o le a mafai ona fautuaina oloa e talafeagai mo lou tino. Ia mautinoa ia fesili e uiga i le suia o meaai e faʻaitiitia ai le malosi o le gaʻo.

O le faatonuina o se taumafa mo oe lava e le fautuaina; o tapulaa talafeagai e tatau ona talanoaina ma se fomaʻi maʻi poʻo se tagata paleni meaʻai.

Ava ma le maʻisuka

E toaitiiti tagata e le fiafia i iʻa. O a mea e tatau ona faia e le maʻisuka? E mafai ona 'ai i le tulaga o lenei faʻamaʻi, pe o se oloa faatagaina? O le a le ituaiga iʻa e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2?

O iʻa mo le maʻisuka e tatau ona avea ma vaega taua o meaʻai uma. O loʻo aofia ai le tele o mea taua, e aofia ai omega-3 ma omega-6 oona gaʻo. O gaʻo nei e sili ona aoga i le tino. Sei o tatou vaai po o le fea o iʻa mo le maʻisuka (ituaiga 2 ma le 1) e aoga, ma o le a le aoga o aʻafiaga e faatatau i le suāuʻu.

O le a le ituaiga iʻa e tatau ona aofia i au mea taumafa?

O iʻa e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka, i le mea muamua, o loʻo avea ma ona puipuiga. E fautuaina ina ia 'aina uma iʻa e lua ma le gataifale - o lau meaai e tatau ona eseese.

Aʻai iʻa pe a ma le tasi i le vaiaso. O lona lelei e le gata i le maualuga o mea o fuainumera taua, ae i le mea moni foi e mafai ona kuka i se auala e sili ona lelei - e mafai ona falai i luga o le meaʻai poʻo totonu o se pani, ma o pateta poʻo le araisa o le a sili ona lelei e pei o se falaoa.

O nisi o suʻesuʻega i fafo e faaalia ai o ituaiga e tatau ona aofia ai i au mea taumafa e aofia ai ituaiga paʻepaʻe (cod, flounder or fate) ma gaʻo (salmon, tuna, meli). Ae peitai, ia faaeteete i iʻa. O nisi o suʻesuʻega ua faʻaalia ai le mea moni e mafai ona latou faʻateleina le ono mafai ona atiae le maʻisuka. Ae ui i lea, o le a manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo e faʻamaonia ai se faʻalagolago i le va o le maʻisuka ma iʻa.

Aafiaga lelei o le suauu

O iʻa o se oloa, aemaise le tamaoaiga i omega-3 fatty acids, lea e le mafai e le tino o le tagata ona gaosia, ma na o meaai e maua ai. O lona uiga, o le toʻatele o tagata e leai se aoga o nei gaʻo taua. O mea taumafa taumafa i le ituaiga o suauʻu iʻa e maua ai le maualuga o le suauʻu iʻa. I lenei fomu, e mafai ona faaopoopoina i vitamini e faafaigofie ai lona faʻaaogaina.

O le faʻaaogaina o le suāuʻu e iai le tele o faʻamanuiaga i le soifua maloloina o le tagata, ma e aofia ai foi i le faʻaitiitia o le lamatiaga o le maua o le maʻisuka, aemaise le maʻisuka. 2. Faʻaitiitia saʻo le faʻamaʻi o le maʻi cardiovascular ma le maualuga o le toto maualuga, faʻaitiitia ai le cholesterol, fesoasoani e puipuia le afaina poʻo le foia o faafitauli fao po o lauulu. O lea la, afai e te manaʻo e ola i se soifua maloloina ma paleni, o le faʻaaogaina o iʻa ma le suāuʻu o se mea e puipuia ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o le a avea ma se fofo lelei mo oe.

E fesoasoani le suāuʻu iʻa e puipuia ai le maʻisuka ma faʻaitiitia ona aafiaga

E sili atu ma le 1 miliona tagata i lo tatou atunuu o loʻo mafatia i le maʻisuka (e faʻatatau i le numera atoa o ituaiga 2 ma le 1). O latou fuainumera ua faateleina le malosi i nai tausaga talu ai, ma ua manatu fomaʻi o lenei tulaga e faaauau pea. O le puipuia o le maʻisuka, e ui i lea, e foliga faigofie. O le faavae o se paleni taumafa ma le tele o gaʻo maloloina. O mea ia e tuʻuina atu i le tino o le tagata e ala i iʻa. O punaoa sili ona maualalo o gaʻo eletise o le eleelea, tuna ma le togafiti.

Talu ai ona o le numera o le maʻisuka ua faateleina i le fiasefulu afe i tausaga taʻitasi, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se faʻafitauli faʻapitoa o lenei maʻi. O le taatele o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, lea e aafia ai le sili atu ma le 90% o tagata gasegase faamauina. E fia selau afe tagata, atonu e le iloa e uiga i lo latou maʻi.

O iʻa e maua ai mea tino e le mafai ona maua i se isi mea.

O mafuaʻaga autu o le maʻisuka o loʻo i ai nei, e tusa ai ma tagata atamamai, e aofia ai, aemaise lava, se olaga le talafeagai ma le faʻaaogaina o le tele o gaʻo maualalo. Latou te faasolosolo malie lava ona afaina siaki tino ma taofia le fesiitai o kulukose. O le faʻafeiloaʻi o le kulukose, i ia foliga, e le aoga e pei ona tatau ai, ma e faʻapupulaina i totonu o le toto po o le urine. O le mea lea, e le o se mea e ofo ai le fomaʻi e fautuaina e le fomaʻi se meaʻai mo maʻisuka uma e le aofia ai gaʻo maualalo. E mafai ona sui oe, mo se faʻataʻitaʻiga, i le iʻa oona. O loʻo i ai mea taua - omega-3 ma omega-6 oona gaʻo.

O iʻa o se oloa maloloina, aemaise lava ona e maua ai le tino i gaʻo gaʻo, lea e le mafai ona gaosia e ia lava. O nei gaʻo e mafai ona fesoasoani i le maualalo o le maualuga o le toto suka ma avea o se puipuiga lelei. O le suauu gaʻo o se punavai lelei foi o vitamini A ma D. E iai foi le aoga o le faaaogaina o iʻa i le galuega o le fatu, toto ma le faʻaitiitia o le cholesterol.

Maʻa Matagofie Mo Maʻisuka

E ui lava o le tele o tagata e taumafai e aloese mai gaʻo, i le tulaga o le fagota, o le faʻafeagai e tatau ona avea ma mataupu. O le maʻisuka, aemaise lava, e fautuaina mo le gaʻo o iʻa mai vai malulu. O le sami suamalie e sili atu le maualuga o le aoga o meaʻai gaʻo nai lo le suavai fou. Aua o le maʻisuka, anufe, tuna, togafiti poʻo le salmon e lelei. O iʻa vaivai, faʻamaonia, e puipuia ai le tupu o le maualuga o le gaʻo i le toto ma, o le iʻuga, o le faʻamaʻaʻaina o gaʻo, lea o se faʻaaliga leaga o le maʻisuka. O le suauʻu fagota e faʻaititia ai foi le toto maualuga.

Tulafono o le kuka

E tele suʻesuʻega na faʻaalia ai le aoga o le suauu i luga o le soifua maloloina. Saienitisi i le Iunivesite o Fairbanks, mo se faʻataʻitaʻiga, ua latou iloa o Eskimos e faʻaaogaina gaʻo omega-3 lelei mai le iʻa e sili atu i le 20 taimi e sili atu i le Amerika. E taʻitaʻia lenei mea, e tusa ai ma suʻesuʻega, i le maualalo o le lamatia o le maʻi cardiovascular, o le maʻisuka o se mea e le masani ona tupu. E naʻo le 3% o le tagata Eskimo na suʻesuʻeina na aʻafia i le maʻisuka ituaiga 2. Ae o tagata popoto e lapatai e taua tele le aofia ai o iʻa i lau meaʻai, ae ia faʻamaʻo lelei foi. E sili lava le fufulu, i totonu o le ogaumu poo luga o se mataua o le suauu lelei. E le fautuaina foi ia iʻa mama. E sili atu le kuka o aano o manu fasi i luga o le meaʻai, ae le o totonu o se pani. E mafai ona e saunia se taumafataga manaia o iʻaʻai, ma faʻaaogaina, peitaʻi, o le tele o masima.

O le a le ituaiga iʻa ou te 'ai ma le maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2, e le faasaina le fafagaina o iʻa, aua e taua o se oloa taua e aofia ai le tele o polotini. E le gata i lea, o loʻo i ai isi mea aoga i ai:

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea latou te fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

  • Protein, lea e aofia ai i le faʻasiga o le inisalini, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le gasegase o gaʻo.
  • Fuālaʻau, paluka, magnesium, faʻaleleia le metabolism.
  • Kolomu e faʻamalosi ai le tino.
  • Polyunsaturated fatty acids Omega-3, Omega-6, o loʻo i ai le puipuiga i le tino, faʻasaʻo le toto toto.

O iʻa e puipuia le puipuia o le tino mai faiga le lelei, e puipuia ai amioga e uiga i le tupu mai o maʻi o le toto ma le fatu. E manatu o se oloa e aofia ai le tele o le tele o porotini, o le mea lea e le faʻasaina ai, ae e fautuaina mo le faʻaaogaina.

Ae ui i lea, e mafai ona e 'aiina iʻa i na o tulaga faʻalelei ma faatapulaaina. A leai, atonu ei ai ni faafitauli i le vaega o meaʻai, mea e le fiafia ai. E oʻo i le 150 kalama e faatagaina i le aso.

E tusa ai poʻo le a le ituaiga o iʻa e mafai ona faʻaopopo i le taumafataga mo le maʻisuka, e taʻu mai e tagata atamamai se tali mautinoa: tagata ei ai faafitauli i le maualuga o suka (faatasi ai ma soʻo se ituaiga o suka) e mafai ona 'aina ituaiga iʻa:

Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻafitauli pe a uma ona 'aina le' aʻai, e tatau i le tagata gasegase muamua ona feutagai ma lau fomaʻi. O le fomaʻi e faʻavae se taumafataga e faʻavae i luga o faʻamatalaga o loʻo i ai nei o le maʻi. Afai e le o faʻateteleina le tulaga, ona ono talafeagai lea o le lisi o le maʻisuka.

O tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona 'ai iʻaʻai, ae e taua e leai ni suauʻu. O meaai faʻafelalaʻau faʻavae e mafai ona aʻafia i le tulaga o le maʻisuka, faʻalauteleina le cholesterol toto, lea o le a mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino. Faʻaleleia le lelei o iʻaʻai e mafai ona faʻatagaina mo tagata e maua i le maʻisuka:

E le gata i lea, o le tele o le maʻisuka latou te 'ai i le salmon, lea e aofia ai le Omega-3 amino acids (lea e lagolagoina ai le paleni o le tino) ma le togi, lea e faʻamaonia ai le mamafa o le tino. E faʻatagaina i latou e 'ai e tao pe tao.

O taumafataga uma e tatau ona faʻamaopoopoina ma le endocrinologist, talu ai o le faʻaaogaina o meaai eseese e mafai ona aafia ai le soifua maloloina o le tagata i auala eseese. E le fautuaina le maʻisuka e taumafa mamago, ulaula, gaʻo, salima, iʻa falai. O meaai falai ua le naʻo le iʻa.

I le tulaga lautele, o tagata e maua i le maʻisuka e le fautuaina e 'ai meaʻai ua pasi i laasaga o le faʻavelaina. E mafai ona latou aʻafia ai le tulaga o le soifua maloloina, faʻaleagaina le tulaga lautele, mafua ai le maualuga o le maualuga o le toto, gaʻo po o le atherosclerosis.

E fautuaina le maʻisuka e 'ai iʻa e salu, kuka, tao tao. E matua fetaui ma fualaau faisua, falaoa, saula ma fua. E tele suʻega e faʻapipiʻi lelei ai meaʻai o iʻa ma isi mea taumafa.

E manaʻomia ona faʻatau sau iʻa i faleoloa faʻapitoa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le mauaina o se mea leaga poʻo se mea na tupu. E taua le manatuaina o le autu autu mo le filifilia o iʻa:

  • le i ai o mumu lanumumu mumu,
  • leai se meataalo, manogi le lelei,
  • le i ai o mata felafolafoaʻi
  • avanoa paleni susulu ma le tino oti.

Afai ei ai ni meaʻai po o ni tupe meataalo i luga o le tino o le iʻa, e tatau ona e lafoaia lenei faʻatau, talu ai ona o le le lelei o le iʻa e mafai ona faʻaleagaina ai le vomiting ma le nausea, e afaina ai le tulaga o le maʻisuka.

O iʻa mama mo le maʻisuka

I le maʻisuka i le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, e tatau ona faʻaaogā ia iʻa i le faʻatusaina ina ia le faʻaosofia ai le faʻafuaseʻi o faʻafitauli. Fai mai tagata popoto faapea o iʻa felelei i le maʻisuka e faasaina, aua e tumau ai le masima i le tino, ma o se taunuuga, e tulai mai le toto toto. Ae ui i lea, e matua faigata tele mo le toʻatele ona teenaina se oloa masani e pei o le togafiti.

O fomaʻi e faʻatagaina le maʻisuka e faʻaopopo i le taumafataga i le vaiaso i le paluga, sina paluga, faʻapipiʻi.
O isi ituaiga iʻa e mafai ona faʻapipiʻiina i le lisi, e ui i lea, e tatau ona manatua i le mafaufau e tatau ona maua sina suamalie, e aunoa ma le suāuu.

Manuʻa Faʻateʻaina mo Maʻisuka

O iʻa falai e tatau ona vavae ese mai le taumafataga, aua e mafai ona mafua ai le tele o faʻafitauli o le tino e fesootaʻi ma le vaega o meaʻai ma isi totoga.

O le tele o endocrinologists e faatagaina le faaaogaina o iʻa falai, ae tatau ona faia i le faagasologa o le falai e aunoa ma le faʻaaogaina o le suauu. E le gata i lea o le a le faʻaaogaina le filifiliga o le kuka i le siteki.

Laʻau mumu mo le maʻisuka

Salmon o se taitai i iʻa o le sami, ona o lona maualuga o mea e gaosia mai omega-3. E aoga mo le tino o le tagata, ae maise lava, latou te maua se aafiaga aoga i le soifua maloloina i le maʻisuka o le ituaiga lona lua:

  • galuega faaleleia o le fatu
  • o le lamatiaga o se fatu fatu e puipuia,
  • o le tulaga o le paʻu e faʻapitoa.

E mafai ona e kukaina le salmon i auala eseese: falai i luga o se afi mumu, tao i totonu o le ogaumu, ma tuʻu le kuka. O ia auala o sauniuniga o le a le mafua ai ni faʻafitauli i le maʻisuka, ae i le isi itu, o le a latou faʻatumu le tino i mea aoga, aemaise lava popo.

Stockfish

E le tatau ona faʻaumatia e le maʻisuka le sun, aua e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaititia o le soifua maloloina lautele, ma le faʻamalosia o le maualalo. E le gata i lea, o lenei ituaiga o iʻa e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis ma le maualuga o le mamafa.

O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa ana meaʻai ina ia le faʻaleagaina ai le tulaga ma le mafua ai ni faʻafitauli, a leai, o le tino o le a faʻavaivaia ma o le a sili atu ona faigata le tauina o le maʻi.

Ava gaʻo mo le maʻisuka

Ona o le leai o le inisalini i totonu o le tino o se tagata e maualuga lona suka, e mafai ona tupu ai ni faaletonu o le tino i totonu ia te ia. Ina ia faʻaleleia atili lou soifua maloloina, e manaʻomia lou faʻateleina o vitamini. O le suauʻu fagota o loʻo i ai se aofaiga tele o vitamini E ma A, ona o le mea e sili atu nai lo gaʻo o isi ituaiga o mea masani. E le o se mea e le aoga le fautuaina o le siama mo le maʻisuka, aua o lona ate o loʻo aofia ai le aofaʻi maualuga o vitamini A.

O le suāuʻu gaʻo o loʻo taʻua o se gaʻo eletise e fesoasoani i le tau atherosclerosis. O sea ituaiga oloa e pulea ai le cholesterol, ina ia le maua ai ni atherosclerotic plate i puipui o toto.

O le mea lea, e mafai ona faaopoopoina le suauʻu popo i le taumafataga o le maʻisuka e aunoa ma le fefe i aʻafiaga poʻo faʻalavelave.

Fualaʻau aoga i iʻa

E mafai ona faʻaaoga iʻa i auala eseese i meaʻai, aemaise lava, ona o le tele o metotia o sauniuniga. E tele naua meaʻai e faʻaitiitia ai le maʻisuka menu. Le sili ona lauiloa i latou:

  1. Saladi iʻa. Mo le kukaina, kuka iʻa, kuka, apu, kukama ma tamato. O mea uma e faʻafefiloi ma faʻafefiloi ma le yogọti ma le saumalie.
  2. Faʻaaliga mo le maʻisuka. Ina ia saunia se meaʻai, e tatau ona e ave iʻa (iʻa, salmon poo semoni), faʻapipiʻi i totonu o vai inu. Faaopopo pateta, kāloti. O mea uma lava e tatau ona faʻaaoga lelei, tapena lelei.
  3. Peʻa iʻa. O lea ituaiga ipu e afaina, ina ia leai se aafiaga le lelei i le gastrointestinal tract. E mafai ona e kuka kuka keke e faʻaaoga ai le siʻi, falaoa falaoa, fulufulu pollock. O se fuamoa ma le masima e faaopoopoina i aano o manu. O nei cutlets e lelei lelei ma fualaau faisua.
  4. Fusi iʻa fufusi. Ina ia saunia se ituaiga ipu, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se ituaiga. E taua le fufulu lelei o le fusi, tipi ma tuu i totonu o se apa. Suʻu iʻa seia kuka, faʻatasi ai ma fualaau faisua, kulimi mafiafia ma le sinapi. Atoatoa e pei o se apa falaoa mo cereals.

E le tatau i le maʻisuka ona faʻavaivai pe a uma ona faʻalogo i latou maʻi. E ui lava i le tele o tapulaa i luga o meaai, e mafai ona faaauau pea ona 'ai i meaai masani, na o le suia o le auala e kuka ai. O le tele o taʻutaʻua taʻutaʻua na o mai i le tele o suʻega lea e mafai ona faʻalauteleina le lisi o aso taʻitasi.

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele. Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, na amata amata osofaʻiga faʻafuaseʻi, na toe foi moni mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e maua mai, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

Mea aoga

O le faʻaaogaina o iʻa mo le maʻisuka e mafua mai i le i ai o vitamini A, E ma se numera o elemene o loʻo i ai, o le manaʻoga lea e faateleina ai le maʻisuka i taimi e tele. E le gata i lea, o iʻa, e le pei o meaola o manu fasi e leai ni cholesterol faʻamaʻi, o se puna o le protein lea e aofia i le faʻasiga o le inisalini. Ma o le i ai o omega-3 ma omega-6 oona gaʻo e faia ai le iʻa e tatau ai mo le puipuia o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le tino cardiovascular system.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le iʻa e leai ni gaʻo (pike perch, fusi tui, vaitafe), sami mumu ma le paʻepaʻe (beluga, trout, salmon, salmon, pollock), e mafai ona faatagaina iʻa i totonu o a latou lava sua (tuna, salmon, sardines).

I le taumafataga, e le tatau ona i ai se maʻisuka:

  • Fua eseese o iʻa o le gataifale.
  • Laʻau mimama po o le ulaula, lea e fesoasoani i le fausia o le edema ona o le faatumauina o le vai i totonu o masini.
  • Tuugalaʻau i totonu o le suauʻu, maua ai le maualuga o kalori.
  • Caviar e aofia ai le tele o pene.

Tuutuuga o le faaaogaina

E ui lava i faʻamanuiaga o iʻa, o le taumafaina oi latou i le tele o le maʻisuka e matua afaina lava e pei o le le aofia ai i le taumafataga. O faʻalavelave faʻafefete ma faʻafefe o loʻo i lalo o le mamafa o le mamafa ona o le atiaʻe o le atherosclerosis, ma o le protein meaʻai e faʻaleleia atili ai.

Ina ia manuia le iʻa mai le maʻisuka, e tatau ona kuka lelei. O fualaʻau faʻatau mo le maʻisuka e le tatau ona fagaina i le tele o le suauu. O ia ituaiga ipu ei ai aafiaga le lelei i le faagaioia o le pancreas, e faaosofia ai se tuufaatasiga malosi o ituaiga eletise pancreatic.

E faʻafefea ona kuka iʻa mo le maʻisuka ituaiga 2? E mafai ona tunu i totonu o le umu, kuka, kuka i totonu o le vai poʻo le uila. E faʻatagaina foi e 'ai faʻamalo ipu ma le faʻaopoopoga o iʻa. I le taimi lava e tasi, o le leai o masima ma mea manogi e le o se mea e manaʻomia muamua, ae e tatau ona faʻaopopoina i le faʻatusa.

Fea iʻaʻai i le maʻisuka, faʻaaoga ai sina siʻosiʻu suauu

Faataʻitaʻiga o ipu taumafa suamalie

O le maʻisuka ituaiga 2 e lelei tele mo le taumafaina o le gataifale e maua i le gaʻo gaʻo. Mo le kukaina, e mafai ona e faʻaaoga fua o fualaau nei:

O lenei mea suamalie e mafai ona saunia e 'ai mo le' aiga o le afiafi, aua, e ui lava i le faʻatigā, e mama ma e le mamafa tele le manava.

  1. Aʻa (fulu) - 1 kg.
  2. Green onions - 1 paipu.
  3. Fualaau talavou - 150 g.
  4. Lemon wai - 1.5 tbsp. l
  5. Laʻu kulimi maualalo maualalo - 120 ml.
  6. Olive olive - 1.5 tbsp. l
  7. Titi, pepa.

Matou te saunia le ipu e pei ona taua i lalo. Fufulu mama ma faʻagogo le fusi pollock. Laʻau susulu ma aniani, faʻafefiloi i totonu o se ipu loloto, faʻalanu i le kulimi ma le sua o le tipolo.

Vaʻai le ogaumu i le 200 tikeri. Tuu le fusi i totonu o se masini tao tao, gaʻo faʻasusu olive, masima ma le pepa, tuʻu i le ogaumu. A maeʻa le 12-15 minute, aveese, faʻaliliu.

A o le i ai, sasaa le sauuga, teuteu i fualaau faisua, ma mafai ona 'aina le ipu.

  • Togati tao i le itu o fualaau faisua i le pepa

O lenei ipu e mafai ona faʻalauteleina le lisi o le maʻisuka. E talafeagai mo meaai uma i aso taitasi ma se laulauʻai fiafia ona o le faigofie o sauniuniga ma le tofo fiafia.

  1. Pelu tifaga - 1 kg.
  2. Basil, pasesa - i se fusi.
  3. Lemon wai - 1.5 tbsp. l
  4. Zucchini - 2 pi.
  5. Tato moli - 2 pi.
  6. Pepa suamalie - 2 pi.
  7. Onions - 1 pc.
  8. Ata - 2-3 mata.
  9. Olive olive - 2 tbsp. l
  10. Titi, pepa.

O le sauniuniga o loʻo mulimuli mai. Fufulu, faʻamama ma faʻagogo le pusa i luga o se solo pepa. Matou te faia ni mea e le mama i luga, ma faailogaina fasi vaega. Fufulu mea manogi ma le sua o le tipolo, ae le galo e gaosia le totonu o le iʻa.

A fai le kuka iʻa, e le tatau ona galo ia i tatou le gaosia o totonu

O le sua pasili ma le basil, o le afa o le numera atoa, o le tino. Matou te fufuluina ma teuteuina fualaau faisua, zucini ma pepa i mama, aniani ma tamato i afa mama, fasi keke. Vaʻai le ogaumu i le 160 tikeri.

Tuu le pusa i luga o se pepa tao taofi ufiufi i le pulu, faʻamamaina i le suauu olive, fufuluina i gutu o totoe. I totonu o le iʻa tatou te taoto ai fualaau faisua i le faasologa lenei: zucchini, tamato, pepa, aniani, garlic. O laulau taʻitasi e faʻafefeteina fufuluina i mea manogi. Matou te tapunuina le pepa tao ma le isi fasi pepa alumini, faʻapipiʻi laitiiti i tafatafa o le pito mo le fusi.

A mavae le 15 minute o le tao, matou te tatalaina le pito i luga ma tuu le iʻa e kuka mo le 10 minute. Matou te o ese atu ma a maeʻa le manava matou te tautua i le laulau e 'ai.

Glycemic index (GI) o iʻa

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona 'ai meaai ma le GI e le silia le 49 iunite. O lenei lisi e aofia ai le tele o aitema, o lea o le a le mafatia ai gasegase i le tapulaa oa latou meaʻai. Meaʻai ma le GI i totonu o le 50-69 iunite o le maʻisuka e mafai ona faʻateleina ona faʻaaoga. A oʻo ina faʻamagaloina le maʻisuka, e mafai ona 'aina' aʻai ma lenei GI 120-135 kalama le sili atu i le tolu taimi i le vaiaso.

E i ai oloa ma GI mai le 70 iunite. E manatu i latou e lamatia mo le maʻisuka aua latou te faateleina le faʻatonu o le kulukose. O mataupu pe afai o le faateleina o le GI e mafua mai i le gaosia o le oloa poo le suia o lona tulaga masani e le seasea.

Taua! Meat, iʻa ma iʻa e le suia a latou GI i le taimi o kuka.

O le faasinoupu o nisi o meaʻai o le 0. O lenei uiga o le polotini poʻo meaai gaʻo. O le maʻisuka maualuga e tatau ona matua taofia le 'ai o meaʻai gaʻo, ona o latou, o le gaʻo ma le maualuga o le "leaga" cholesterol e vave ona tupu i le tino.

E faʻapefea ona filifilia iʻa mo le maʻisuka ituaiga 2? E fautuaina e le au poto le taumafaina o le maualalo o kalori ma ituaiga GI.

Pike perch fusi

E faigofie le ipu, o lea e mafai ona matauina mo le aofia ai i taumafa i aso taitasi.

  • Pike perch (fillet) - 1 kg.
  • Onion - 1 pc.
  • Togi masima - 1 pc.
  • Chicken Egg - 1 pc.
  • Olive olive - 1.5 tbsp. l
  • Pepa, masima.

Matou te saunia e pei ona taua i lalo. Matou te mama, fufuluina ma tipi fualaau faisua i ni vaega tetele. O laʻu iʻa ma 'ai foi. Taʻu meaʻai i fasi moa, faʻaopopo le fuamoa, masima ma le pepa. O le faʻafefiloi e tatau ona tutusa, faʻamalulu ae le o le vai. Matou te faia se fusi lapotopoto. O lea e le pipii le masini i lima, matou te susu i totonu o le vai.

Vaʻai le ogaumu. Fuga i totonu o se apa vevela vevela ma le suauu seia oʻo i se pepa faʻaoga. Matou te fesuiaʻi meaʻai i totonu o se masini tao tao, sasaa sina tamaʻi vai, tuu i le ogaumu ma kuka mo le 10-15 minute.

Matou te o ese, malu ma tautua e 'ai ma fualaau faisua fou.

E mafai ona faʻaaoga le ipu mo le faʻaaogaina i aso uma.

Laitiiti lanu meamata

O le finau o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega faasaienisi, o le mea lea, o loʻo i ai pea le tele o lanu paʻepaʻe i fesili o mafuaʻaga o faʻamaʻi, pe aisea e tupu ai le faaletonu o le hormonal i alii ma tamaitai i vaitausaga eseese, ma pe o le a le mea ua tupu. I totonu o le faʻasologa o tala eseese, matou te taumafai e faʻatasi le itu uma ma mafua ai atonu e mafua mai ma faaosofia ai le tele o faʻamaʻi pipisi o tagata.

Hormonal malfunctions ma faʻamaʻi pipisi o le endocrine e mafai ona tupu ona o:

  • Aiga.
  • Le tulaga o le siosiomaga i le nofoaga e nofo ai.
  • Microclimate (maualalo le iodine content).
  • Aga masani leaga ma le le lelei.
  • Tigāina o le mafaufau (mafatiaga).

O nei ma le tele o isi mafuaʻaga e manatu i luga o la tatou 'upega tafaʻilagi e pei o le faʻamalosia o faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi faʻamaonia. O le a le mea tonu e tupu i totonu o le tino o le tagata, o a mea taua o le tino o le hormonal e le tatau ona e gauai i ai, o le a le mea o le a tupu pe afai e te le alu i le endocrinologist i le taimi?

Le aoga aoga o iʻa i luga o le tino

O iʻa mo le maʻisuka o se oloa taua e aofia ai le protein ma le tele o mea aoga. Protein e matua aʻafia i le faʻasiga o le inisalini, ma faʻaititia ai foi le lamatiaga o faʻafitauli o gaʻo. O lona le lava i totonu o le tino e mafua ai le faaitiitia i le puipuiga. O le magnesium, potassium, phosphorus ma le calcium o mea ia e aofia ai i le faiga o mea faʻapitoa. Latou te faʻaleleia le gaioiga o le gaioiga o gaʻo i le telefoni feaveaʻi, ma auai ai foi i faiga faʻavae tulafono a le tino maʻi. O le fafagaina o iʻa e fesoasoani e tetee atu ai i le faiga o le le fiafia, ma fesoasoani foi e faatulaga le puipuiga o maʻi o fatu ma toto toto.

Fua eseese

O ituaiga o iʻa nei e fautuaina mo le maʻisuka:


O ituaiga uma o meaola o loʻo i luga o tagata o le gataifale e mafai ona faʻaaogaina i soo se ituaiga o suka. Ina ia le afaina ai lona tino, e tatau i le tagata gasegase ona feutagai ma lana fomaʻi ao le i oʻo i le mea lenei, ma ia iloa pe mafai ona 'ai le iʻaʻai i le maʻisuka. O oloa mulimuli e mafai ona aofia ai meaai a le tagata maʻi, ae na o mea e leai se suauʻu.

O nei oloa e faʻasaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, talu ai o se taumafataga maualuga lea o le kalori lea e mafua ai le faateleina o le cholesterol toto. O meaai taumafa mama e aofia ai le leai o se mea aoga. Faatasi ai ma se faʻamatalaga faapena, o ipu ua saunia mai:


E mafai foi ona e faʻaaoga:

  • Salmon o loo i ai le omega-3 amino acid, e manaʻomia e faatumauina le paleni o le hormonal i le tino,
  • Tifaga, lea e fesoasoani e faʻamamā ai le tino, faʻapea foʻi ma le faʻavasegaina o le mamafa, ona o lona anotusi o protein, fatty acids ma antioxidants.

O mea uma o mea taumafa e aofia ai le aofia ai o iʻa i le laulau taumafa e tatau ona malilie faatasi ma le endocrinologist. O fualaau suamalie ma suamalie fou (sardine, salmon ma tuna i foliga o oloa na teu) e aoga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. I le faʻatau atu, e mafai ona e iloa le tele o ituaiga o iʻa:

E mafai ona faʻaopoopoina meaai faʻasaina e avea o se meaʻai i soupese ma sopo. Afai e te faʻafefiloi i le yogurt, e te maua se sosolo maloloina ma maloloina.

Filifiliga faasaina

O le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2 e le faatagaina ona 'ai le iʻa lenei:

O meaai falai e tatau ona aveese atoatoa mai le lisi meaai. E mafai ona mafua ai aʻafiaga leaga nei:

    Faʻafefea ma mea e faʻaaoga

Mo tagata mamai e maua i le maʻisuka, e aoga tele le 'ai i iʻa i le faiga o loʻo i lalo:

E mafai foi ona e kukaina se keke falaoa mo se ulugalii, ia faia ia foliga mai.

O iʻa e fetaui lelei ma oloa nei:


Eseese o le lisi o iʻa

E tele suʻega mo le saunia o iʻa mo le maʻisuka. E mafai ona e faʻavasegaina le laulau faʻatasi ai ma fusi vao. Mo le sauniuni, e te manaʻomia ni laʻau o soʻo se iʻa. E tatau ona fufuluina le tino maliu, tipi i ni fasipepa ma tuʻu i totonu o se pani, faʻaopopo se tamai vai i le fagu. Faʻaopopo le masima ma le uʻamea, faʻalanu i mama i le ipu. Ona faʻafefiloi ai lea o le kulimi kulimi e maualalo-manogi ma le kalama ma sasaa i luga o le iʻa. E fautuaina le kuka i luga ole vevela vevela.

O le fusi pollock, faatasi ai ma le faʻaopoopoga o se fasi lanu viola, o le a fiafia ia te oe ma lona tofo. O le sauniuni e faigofie:

  • O iʻa e maua i le maʻisuka-1 kilokalama,
  • O iʻa e maua i le maʻisuka talavou lanu - 300 g,
  • Olive olive - 2 tbsp. l.,
  • Lemon wai - 1 tbsp. l.,
  • Se fusi lanu lanumeamata,
  • Kefir poo kulimi kirimulu (nonfat) - 150 ml,
  • Pogisa pepa
  • Suamalie

I totonu o se pesini ma se pito i lalo, faʻafefiloi le radisa (gaʻo lelei), aniani lanu meamata, kefir poʻo kirimi kiripulu, faʻapea foi ma le sua o le tipolo. E tatau ona tuu i lalo se fulufulu mamoe i totonu o se pusa vevela e aunoa ma se paʻu. Liligi le ipu i le sau kuka ma e mafai ona faʻaaogaina. E mafai ona e kukaina mo le malologa.

Mo le 'aiga o le afiafi, o le a faia iʻa. Ina ia saunia, o le ae manaʻomia mea nei:

  • Pelu tifaga - 800 g,
  • Lemoni suamalie - 2 tbsp. l.,
  • Pasili ma le basil - i se tamai fusi,
  • Se nai zucchini laitiiti ma le tele o pepa suamalie
  • 3 tamato
  • Onioni,
  • Laʻau - o ni nai cloves,
  • Suauu o le suauu - o ni lua sipuni,
  • Pepa ma le masima e tatau ona faʻaaoga e tofo ai.

Fufuluina, faamama ma aveese iʻa ma manua. E tatau ona faia ni vaitusi i ona itu. O lenei gaioiga o le a fesoasoani e vaevae iʻa i vaega e aunoa ma ni faʻafitauli. Grate fasi fasi pepa i le paluga o masima ma pepa.

E mafai ona suia le masima i se suka mamago, susu. O lenei mea aoga o le a maua ai le meaai o se tofo suamalie.

Afai e faʻaleagaina e le tagata maʻi le masima, e tele lona tuai ona sili atu lona malosi ile tino. I lenei tulaga, o le amataina o le tusiama tusitusi o le a amata ona tupu, o le a avea ma faʻafitauli sili atu le faigata o faʻamaʻi.

Sasaa fasi iʻa i le sua o le tipolo. Fai lenei togafiti mai totonu ma fafo. Faʻaliliuina le fusi iʻa i se pepa tao, faʻasaga muamua i le pepa ma faʻafeu i le suauu manogi. O le meaʻai i luga o le pito i luga e tatau ona fufuluina i le gaosi lanu meamata ma le pasili. O totoe o lanu e tatau ona tuʻu i totonu o le iʻa.

Fufuluina fualaau faisua, pi ma tapuni:

  • Zucchini i foliga o liʻo e tusa ma le 5 mm le uumi,
  • Pepa i mama
  • Lua tamato
  • Omoni - afa mama.


O fualaʻau e tatau ona tuʻuina atu i le faasologa lenei i totonu o se ipu tao i tafatafa o le fagu:

  • 1 ipu - zucchini ma masima ma pepa,
  • 2 ipu - tamato,
  • 3 ipu - pepa ma le riki.

Tipi le kalama ma faʻafefiloi ma le faaeteete ma se vaega o laau ma fufuluina fualaau faisua. Liligi le pusa ma fualaʻau ma le suauu totoe. Ufiufi le pepa tao ma le pepa. Auina atu iʻa i le umu ile 200 ° C. A maeʻa le 25 minute, aveese le pepa mai le ipu. Tuʻu mo le isi 10 minute i le ogaumu. Ona aveese lea o le pusa mai le ogaumu ma tuʻu ese mo le isi 10 minute.

Fagogoina o fagota

Mo lenei ipu e te manaʻomia iʻa fou i se aofaiga o le 1 kilokalama ma mea faʻaopoopo faaopoopo:

  • Salt salt - 1 tbsp. l.,
  • Fualaʻau o fualaʻau
  • Kāreti - 700 g
  • Onion - 500 g
  • Tomato juice
  • Peʻa lauusiusi ma pepa uliuli.

  1. Faʻatau iʻa mai le paʻu, faʻafefete ma 'ulu. Otioti le fusi i fasi pepa ma masima ma tuu e taofi mo le 1.5 itula,
  2. Saunia ni fagu mo le ipu,
  3. Faaopopo mea manogi i le pito i lalo ole ipu ipu,
  4. Nofoaga tuʻuina i totonu i totonu o fagu,
  5. Tuu se mea faasee i le pito i lalo o le pusa, ma faʻavela meaai i luga,
  6. Sasaa vai i totonu o se atigipusa tele pe tusa o le 3 cm le tumau i le pito i luga o le pusa. Ufiufi mea taumafa faʻatasi ma uʻamea uʻamea luga,
  7. I luga o se tamai afi, aumai le vai i se mea e vevela ai,
  8. Pe a faʻaputu le vai, o le a iai se vai i totonu o fagu vai, lea e ao ona aoina ma se sipuni.

Aʻo sauniuni le iʻa, e tatau ona e faʻatumu se tamato:

  • O kāloti ma aniani ua pasi i se lanu manino,
  • O le sua Tomato ua faaopoopoina i mea aoga,
  • Taʻu le kulupu mo le 15 minute.

I le taimi o kuka, e tatau ona e tago i se meaʻai laititi. O le fofo pito sili ona lelei o le faʻaaogaina lea o se paʻu e leai se meaʻai. A maeʻa ona faʻatumu, lafo i totonu o fagu o iʻa. E tatau ona faʻamalositina meaai faʻavave mo le itiiti ifo ma le itula, ona faʻamaʻi.

O le isi laasaga o lenei fua o le faia lea o isi faʻamaʻi pipisi - ia le itiiti ifo i le 8-10 itula. O lenei gaoioiga e faia i luga o se afi maualalo. A maeʻa lenei faʻagasologa, e manaʻomia ona faʻamafanafana le kulupu e aunoa ma le aveʻesea mai le pusa i vai. O lea ituaiga ipu e mafai ona i ai i luga o le lisi o le tagata gasegase e mafatia i le maʻisuka, talu mai ona o mea mai le natura e le mafai ona afaina ai le pancreas.

Faaiuga

Laulauʻai meaai Nu.9, fautuaina mo le maʻisuka o le agamalu ma le agavaʻa faʻamaʻi, e aofia ai le faʻaaogaina o iʻa. E fesoasoani i le puipuia o le gaʻo gasegase gaʻo, ma faʻamaonia foi le paleni o le carbohydrate. O se faiga lelei o mea taumafa e fesoasoani e aloese ai mai le faʻalagolago i le faʻaaogaina o le inisalini, e aunoa ma ni gasegase e le mafai ona faia e aunoa ma se faʻafitauli ogaoga.

Aisea e le mafai ai e le maʻisuka ona tuʻuina iʻa?

O lenei oloa ua i ai le taua o le paleni o meaʻai, ona o uiga nei:

  • O iʻa, e pei o moa, o se tasi lea o ituaiga o manu e sili ona vave eli.
  • O le iʻa ei ai le peletini maualuga, lea e nafa ma le faʻasologa o insulin, lea e taua mo le maʻisuka. E le gata i lea, o lenei polotini e faigofie lava ona ufiufi ma e iai sona aafiaga umi, ona o le faʻaleleia atili o puipuiga puipui o le tino.
  • O iʻa e faʻapipiʻi ai le tino o le tino ma omega-3, o le aofaiga o vitamini (A, vaega B, C, D, E), ma o le punavai autu o le potassium, phosphorus, magnesium ma iodine.

Ina ia na o le pau le mea e maua mai i iʻa, e tatau ona manatua e le maʻisuka le fua faatatau lelei o aso taitasi - e tusa ma le 150 g.

Tulafono mo le filifiliina o ituaiga iʻa mo le maʻisuka

E tele ituaiga o iʻa, e tatau i le maʻisuka ona filifili e faavae i luga o le gaʻo. O lea la, e tatau ona tuʻuina atu i se oloa e leai sona sili atu i le 8%. O le laasaga lenei o le a oʻo mai i le laveaʻi i lenei mataupu:

FatFua o le samiVaitafe o le vaitafe
E tusa ma le 1%Tuʻu

· Vobla

Vaitafe o le vaitafe
E tusa ma le 2%Lamprey

Feʻa moa

Sig

Tilapia

E tusa ma le 4%· Sea bass

Toto

Pheasant

· Rudd

E tusa ma le 8%Keta

Salaka

Carp

· Crucian

O gasegase e tatau ona tuʻuina atu iʻa gaʻo. O lea la, i luga o le laulau e leai se nofoaga mo le Caspian ituaiga o iʻa, manulele, sturgeon, whabut, eel, saury, stellate sturgeon ma isi ituaiga o mea e maua i le kalori 13% pe sili atu.

E tatau ona maitauina o le maʻisuka e tatau foi ona faavae i luga o le manuia:

  1. Pe a oʻo ina faʻalauteleina pe mumū le pancreas, e naʻo le gaʻo maualalo le gaʻo e faatagaina. Pe a kukaina, e tatau ona tuʻuina atu i le tao, kuka ma le suʻaina. O le 'ai o iʻa e leai se paʻu.
  2. E tasi le vaiaso talu ona maeʻa le faʻavasegaga, e talafeagai foʻi iʻa. E le gata e taoina pe kuka, ae faʻaaoga foi e kuka ai silati.
  3. Stable condition. E mafai ona e filifilia meaai o meaʻai gaʻo maualalo. Mo se faʻataʻitaʻiga, mai vailaau o vaitafe e tuʻuina atu i ai le fiafia i carp, catfish, bream or carp. Ae o meaola o le gataifale, lanu piniki, lemoni, vao, tuna poʻo le maketi solofanua e masani ona filifilia.

Pe mafai ea e le maʻisuka ona 'ai i iʻa ulaula? O le mea moni, o se oloa e le manaomia, ae ui i lea, i se tulaga e le masani ai, e ulaina ai iʻa vaivai (100 g) e mafai ona tautua.

Ae o le aofaʻiga o faʻasaina, o le maʻisuka e tatau ona lafoaia na oloa:

  • O iʻa mama. O lona faʻaaogaina o le a faʻaosofia ai le tumau o le tino i totonu o le tino, o le a mafua ai le fulafula ma le loma.
  • Tuʻu faʻasaina i totonu o le suauu. O le maualuga lea o le kalori oloa o le a mafua ai ona faʻaleagaina le metabolism.

O le caviar mumu e aofia ai le tele o le masima, o lea o lenei oloa e sili atu le faʻaaogaina i ni mea laiti.

I le amanaʻiaina o tapulaa ma le soifua lelei, o le maʻisuka e mafai ona filifili i taimi uma se iʻa e aoga mo ia lava.

6 sili ona lelei mo le maʻisuka ituaiga 2

Soo se iʻa o mea e gaʻo gaʻo e mafai ona fafagaina i le maʻisuka. E le gata i lea, o ituaiga iʻa nei e sili ona lelei mo le maʻisuka ituaiga 2.

O le laʻau mumu o le aiga o le salilo o se taʻitaʻi i totonu o mea o gaʻo omega-3 e maua mai ai ni faʻamanuiaga i le tino:

  • saofagā i le faʻaleleia atili o le lelei o le kesi cardiovascular, lea e faaitiitia ai le lamatiaga o se fatu fatu,
  • faaleleia le tulaga o le paʻu
  • lagolagosua o le failele lagolago

O salmon o loʻo i ai se laumei tele, o lea pe a faʻavelaina, e mafai ona e tuʻuina atu se mea e te manaʻo e kuka i luga o se afi mumu pe tao i totonu o le umu (vevela - mai le 170 i le 200 ° C). O le tipi faʻamaʻaina ma se fasi keke o lemoni fou o le a faʻaleleia lelei ai le tofo o iʻa.

E mafai ona e faia le samasami, chum salmon poʻo le chinook salmon mai iʻa.

Se ituaiga paʻu papaʻe e maualalo le paʻu lea e tele ai le palatini. E mafai ona faʻatau mai fou pe faʻasisa (filet). E matua vevela lava, o lea o le kuka o le a faia ni nai minute. Metotia o le kuka - fuga i totonu o se pani e leai ni laau e faʻapipiʻiina ma sina paʻu paepae. Afai e te faʻaalu le fusi i luga o le afi, o le a pala.

E mafai ona faʻaaogaina ni kapoti tilapia kukaina ma se falaoa e faia mai i fualaau 'aina tao.

O loʻo i ai se tulaga faifai pea, o le mea lea, e le pei o le tilapia, e mafai ona aʻafia i togafitiga taua. O lea la, e mafai ona kukaina ni fasi iʻa i luga o le kuka, ma o gaʻo ma mea manogi e mafai ona faʻaaogaina mo le tofo. Afai e fufusi fasi fasi, e tatau ona liliuina pe a vela.

O le tele o faila e fautuaina le kukaina o iʻa aʻo leʻi kuka ina ia mafai ai ona sosolo le manogi o meaʻai ma vaitau. I le taimi lava e tasi, o le sami faʻaaogaina e le tatau ona i ai le tele o masima, ma nai lo le suka, e faaopoopoina sina meli.

Taaloga poʻo Austern perch

E lelei tele mo le taoina po o le tunu, ae e sili atu le le masima, ae faʻaaoga le sua o le afa o fualaʻau suamalie pei o se sami.

E tusa ai ma fautuaga a le American Heart Association, o le maʻisuka e tatau ona le sili atu i le 2300 mg o le masima i le aso (itiiti ifo ma le afa o le sipuni), ma afai e iai le maualuga, faʻaititia le fua i le 1500 mg (pine).

E i ai le gaʻo oona i le 6.5%, o lea e naʻo le soifua maloloina lelei e mafai ona 'ai, aua o le a atili ai le faʻalavelave. O iʻa e taua i uiga nei:

  1. Faʻamālōina le mumū i le pancreas.
  2. Faʻaauau le tuʻuina atu saoloto o enzymes i le 12-gut.
  3. Faʻasalalau le galuega a le gallbladder.

O nei faʻamanuiaga uma e mafai ona maua pe afai ei ai se mea malie e oʻo i le 2 taimi i le vaiaso. E le mafai ona falai ma faʻafefe. E tatau ona afaina, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o le fusi e kuka ai meaʻai gaʻo, fasi meaʻai, kuka.

O se iʻa faatau pisinisi e 15-20 cm. E tele le tamaoaiga i le pata, vitamini D ma omega-3. E masani ona gaosia fualaʻau fou. E mafai foi ona e faatauina sardines canned, ae le o le suauu. O ituaiga eseese e avanoa mo le faʻatau atu, ma o le maʻisuka e mafai ona faʻatau ma le sinapi, pi poʻo le pepa. O ia ituaiga iʻa e mafai ona tuʻuina atu i ai se meaʻai aoga poʻo se faʻaaoga i le sauniuni o le kuka poʻo le supa.

Matafaioi i le olaga o le tagata

O hormoni e tele le aitalafu a se tagata, i le mea e foliga mai e masani ai ia te ia muamua. Hormones e aʻafia ai le tuputupu aʻe, metabolism, pala ma le gafatia e gaosia ai le fanau. E tusa lava pe pa'ū i le alofa o se faʻalavelave faʻalavelave lea o le gaioiga o lemoni. O le mafuaaga lea i luga o le saite na matou taumafai ai e paʻi atu i taimi taua uma e mafua ai le polokalama endocrine.

O faʻamaʻi pipisi Endocrine o se poloka e ese ai, e mafai ona e faitau e uiga ia i latou i luga o la tatou upega tafaʻilagi ma mafaufau ia i latou o ni faʻamatalaga atoatoa. O le a le mafuaʻaga mo le faʻalavelaveina o le pito o le endocrine, o le a le mea muamua e manaʻomia ona ave, o ai e faʻafesoʻotaʻi pe a iai se masalosaloga o le faʻaleagaina o le hormonal, o a togafitiga o togafitiga.

E mafai ona maua mea uma i luga o la matou 'upega tafaʻilagi, tuʻufaʻatasia i le saienisi o le endocrinology, hormones ma filifiliga mo le puipuia ma le togafitia o faʻamaʻi pipisi.

FAʻATASI! O le faʻasalalauga faʻasalalau i luga o le 'upega tafaʻilagi mo na o faʻamatalaga faʻamatalaga ma e le o se fautuaga mo le faʻaaogaina. Ia mautinoa e talanoa i lau fomaʻi!

Laumei i le pepa alumini

Saunia le iʻa:

  1. Aveese gills ma insides o le maketila e aunoa ma le tuu o le toto.
  2. Fuʻu iʻa i lalo o le vai tafe.
  3. Tuu le iʻa i luga o se ipu, masima ma liligi le sua o le lemoni e tasi.

Aʻo tauina e le iʻa, ia saunia le faʻatumu:

  1. Oti le afa o le sipuni i ni mama, logo le pepa i ni fasipepa.
  2. Fuga le sipisi ma le pepa i totonu o le suauu manogi.

Toe tumau laasaga mulimuli: faʻaaoga le iʻa i le faʻatumu, afifi i le folasini, tuʻu i luga o se pepa tao ma tuʻu i le ogaumu, faʻamafanafana i le 180 ° C. Taimi e kuka ai - 40 minute. A e auauna atu, e mafai ona e fufuluina i le vao.

I le ata vitio o loʻo mulimuli mai, e mafai ona e vaʻaia manino le auala e kuka ai se meaʻai ma fualaʻau ile ogaumu:

Taumafa ma fualaau faisua

I le sauniaina o meaai mo le 6 fesoasoani, e tatau ona e tausisia le faasologa lenei:

  1. Fufulu le kilogram, ma ia tipi i tafatafa ina ia faigofie ai le vaevaeina o iʻa i vaega.
  2. Faʻalafola le pepa i luga o se pepa tao, faʻapipiʻi le gaʻo ma fufulu i le suauu manogi i le umi atoa, ona faʻafefe lea i le paprika ma le masima, fufuluina i le meaʻai ma le basil.
  3. Oti le 200 g tamato i ni vaega se lua, 70 g o le zucchini i mama, ma le 100 g o aniani i afa mama.
  4. Tuu fualaʻau maeʻa i le iʻa i le umi atoa.
  5. Tipi ni lala pasili ma 2-3 cloves o le kalama seia oʻo i le kulimi ma gaosia ai fualaʻau ile iʻa.
  6. Liligi le iʻa 1 tbsp. l suauu manogi ma ufiufi i pepa e aunoa ma le faamau.
  7. Kuki i le ogaumu mo le 25 minute i le 200 ° C, ona aveese lea, aveese le pepa ma tuu i le ogaumu mo le isi 10 minute.

E mafai ona e kukaina paluga lanu meamata ma fualaʻau e tusa ai ma le fua mai le vitio:

Topo le cod

O lenei ipu e talafeagai mo le 'aiga o le aoauli. Ua saunia i nisi tulaga:

  1. Faʻamauina ni fasipepa o le cod (pe a ma le 500 g) i lalo o le vai taʻavale, tuʻu i luga o se solo ma faʻatali sei oʻo ina uma mea uma.
  2. Grate le pani i le suauʻu, ona tuʻu lea o le iʻa, lea e manaʻomia ona avea ma masima ma pepa.
  3. I totonu o se isi pesini, faʻafefiloi le 1/4 ipu o le moa susu ma le paʻu papaʻe mamago, ona sasaa lea 1 tbsp. l leona tipolo. Faʻafefiloi mea uma, ua saunia le sauuga.
  4. Liligi le cod i luga o se masi ua saunia, ufiufi le pani ma se tapuni ma tuʻu se mumu. Taimi e kuka ai - 15 minute.
  5. I totonu o se isi ipu faʻavaivai 1 tbsp. l maualalo le gaʻo margarine, ona faaopoopo 2 tbsp. l falaoa atoa po o le falaoa o le rai, palu lelei ma sasaa 3/4 ipu susu. Tuu le faʻafefiloi i luga o le afi ma kuka i luga o le vevela masani, e aunoa ma le faamutaina o le faʻafefiloi. Aveese mai le vevela pe a vela le paluga.
  6. Tuu le cod i totonu o le ipu tunu ma sasaa le suauʻu o totoe i le pusa, ona sosoo ai lea ma le faʻafefiloi kuka ma le suauʻu.
  7. Otioti le vine paʻepaʻe i nifo (100 g) ma tuʻu le iʻa.
  8. Pipi mo le 5 minute i le vevela o le 170 ° C. E tatau ona ulaula le iʻa.

E mafai foi ona falaiina Cod i totonu o se apa ma tautua ma se vine, e pei ona fautuaina i le vitio lenei:

Halibut ma Tomatoes

O le iʻa na kukaina e tusa ai ma le fua o loʻo i lalo o le a iai se manogi manogi ma faʻamatalaga o le le fiafia:

  1. Lili le ogaumu i le 200 ° C ma muai faʻasolo mo le 20 minute.
  2. Saunia le fusi (500 g), o lona uiga ia aveese uma ponaivi ma le paʻu.
  3. Lubili le fata falai ma le suauu manogi ma tuu le iʻa i le ogatotonu, lea e tatau ona ufi i masima.
  4. Liligi le iʻa i le sua o le 1 lemoni, ona tuu lea o tomati peleti, na vaeluaina i le afa.
  5. Fafasogo le aniani mata lanumeamata ma le basil.
  6. Tuu le apa i totonu o se ogaumu vevela mo le 10 minute.

E mafai ona kuka le hatobutisi i tamaʻi Brussels e tupu ma tautua ma le saumalie. O le fua o loʻo tuʻuina atu i le vitio:

Salu manogi

Muamua, e aoga le saunia o le saumalie:

  1. I ipu e tuʻuina atu mea nei: 1 tbsp. l sukala enaena, 50 g pata, 2 tbsp. l mago mamago ma soya sau.
  2. Tuu le faʻafefiloi i totonu o le microwave mo le 1-2 minute pe faʻatali seia oʻo i le suavai.
  3. Aveese le saumalie, faʻafefiloi lelei ma tuʻu ese mo se kuata o le itula.

Faʻaauau le sauniuniga o iʻa:

  1. O le salmon fillet poo le steak (700 g), pe a tatau ai, vela, fufulu ma aveese le tele o le suavai ma se solo pepa.
  2. Oti le iʻa i ni fasi mea e aunoa ma le aveeseina o le paʻu.
  3. Grate saumoni ma sau moli, tuʻu i totonu o se pusa paʻu ma tuʻu atu i le pusaaisa mo se itula. E fautuaina e te faia nei laasaga i le po ina ia fagogo le iʻa i totonu o le faapaleʻele mo le 12 itula.

Faʻaoga lima mulimuli: aveese le sau o totoe mai le aano o manu, afifi fasi pepa taitasi ma tao i luga o le meaʻai mo le tusa ma le 25 minute. Auauna faʻatasi ma le sauʻai na totoe i le ogaumu.

O Salmon e mafai ona kuka i le ogaumu ma fualaʻau e tusa ai ma le fua mai le vitio:

Vailaʻau Afe

O ia ituaiga tilati e mafai ona faʻaaogaina i le kuka ma le sukaisa. Saunia i totonu o le 30 minute:

  1. Faʻasalaina vave gutu 150 g o aniani ma faʻafefiloi ma le 600 g fusi paʻu paʻepaʻe. E mafai ona avea ma pike, pollock, taʻavale poʻo le cod.
  2. Saunia ni aano moa e faʻaaoga ai se mea e faʻaleleia ai le suamalie poʻo se mea e fai ai meaʻai.
  3. Faʻaiʻu le kulimi kulimi 10-20% (80 ml), faʻaopoopo 30 g o le oatmeal, fafasi i le 2 tsp. mago mago ma taia le fuamoa se tasi. O le masima ma le pepa, faʻafefiloi lelei ina ia maua se masini tutusa.
  4. Pepa pepa e taʻavale i falaoa falaoa i itu uma.
  5. Fagogo se pesini o se fafie faʻamaʻavale ma tuʻu ese patties.
  6. Cook mo le tusa ma le 20 minute.

E mafai ona kuka i totonu o ogaumu ia falaovi kulimi suamalie, e mulimuli i fautuaga mai le vitio:

O le mea lea, o le iʻa o se oloa e aoga mo le maʻisuka, ona e faigofie lava ona ufiufi, saturates le tino ma vitamini talafeagai, minerale ma amino acids. Afai e te filifilia iʻa e maualalo pe maualalo le gaʻo, ma faʻaaogaina foi e le sili atu i le 150 g i le aso, o le maʻisuka e na o le oloa e aoga.

O fea iʻa e filifilia?

O maʻi suka e tatau ona 'ai iʻa. Ua faʻamaoaigaina i faʻamalotu faigofie ma le tele o isi mea e lagolagoina ai le faʻatinoina lelei o le tino o le tagata. I le faaopoopo atu i meaʻai eseese, e mafai e le maʻisuka ona 'ai sina taimi i se vaega itiiti o iʻa.

O le manuia o iʻa mumu, faʻaaogaina i le kuka ma le salima, e avea o se puna o le Omega-3 - o le gaʻo e gafa ma le tala saʻo saʻo. Afai o le maʻisuka e tusa ma le 300 kalama o iʻa mumu i aso uma e 5-7, o le a maua e lona tino se vaiaso o le Omega-3.

Ina ia avatu le Omega-3 i le tino, o le maʻisuka e mafai ona saunia meaʻai mai:

O iʻa mama e tatau ona 'aina na o ni vaega laiti. O le le amanaiaina o lenei tulaga o le a taitai atu ai i le mea moni e faapea, o le vai i le tino e amata ona tumau ma e mafai ona mafua ai le fula o le tino. Ae o le maʻisuka e faʻatagaina e 'ai naʻo iʻaʻai e faia i le fale.Aemaise lava mo lenei mea, ua atiae e le au atamamai le tele o suʻeuga e aunoa ma le faaopoopo o suka.

O le a le ituaiga iʻa ou te 'ai?

O faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻalauteleina a latou lisi autu:

O nei ituaiga e faʻatagaina mo le faʻaaogaina e tagata o loʻo mafatia i soo se ituaiga o suka. Ina ia aloese mai faʻalavelave, e tatau i le tagata gasegase ona faʻafesoʻotaʻi i se fomaʻi ma saili po o fea iʻa e talafeagai mo le kuka. E le gata i lea, o tagata alolofa i iʻa e mafai ona faʻamalamalama le talafeagai o le latou faʻafeiloaʻiga. I le tele o tulaga, e faatagaina e le au atamamai le maʻisuka e 'ai meaai, ae o lenei mataupu e aupito sili ona taʻutaʻu taʻitasi.

O a iʻa e mafai ona afaina

E leai se nofoaga mo iʻa i le lisi o le maʻisuka:

O caviar lanumumu ma le uliuli e leaga foi. I nai tootoo ma e seasea ona maua, e mafai e le tagata maʻi ona togafitia o ia i le salmon caviar.

Afai e le mulimuli le tagata maʻi i fautuaga faafomaʻi ma e le suia lana meaʻai, mo se taimi puupuu e ia te ia:

  • o lou soifua maloloina o le a faʻalavelave
  • maualuga le toto maualuga
  • mamafa o le tino o le a faateleina
  • atherosclerosis o le a tupu.

E mafai foi ona faʻasaina le faʻaaogaina o iʻa. E aofia ai le tele o suka ma le suauu sulu, ma o nei oloa e afaina i le maʻisuka. O le susu e tatau ona vavaeeseina, ona o le tele o le mamafa o le paʻu.

Fusi uʻamea

Fufuluina lelei le fusi vao, tipi i ni fasi vaega laiti, tuu i totonu o se fagu loloto, pe a uma ona sasaa vai i totonu. Faaopopo le masima ma le mama.

Tipi le kālati, faaopoopo le 250 grams o le kulimi kulimi laʻitiiti i totonu, faʻafefiloi lelei. Liligi le fusi ma le mea e maua mai ai. Cook i se vevela vevela seia oʻo i le kuka.

Pollock ma le susulu

  • kilokalama o pou,
  • 220 kalama o le laisa talavou,
  • 25 mililita o le suauu olive,
  • se afifi o le kulimi kulimi / kefir,
  • 50 mililiters o le sua o le lemon
  • lanumeamata lanumeamata
  • pepa, masima e tofo.

Oti lelei le susulu, faaopoopo le sipisi gaosi i ia, taimi ma le kefir ma le sua o le tipolo, paluga. Uʻu le fusi iʻa i totonu o se uila vevela. Afai o le masalosalo e kuka le pollock, faʻaalu i totonu o se kuka taofi. Liligi le fusi ua maeʻa ma sau sau ma tuʻu i luga o le laulau.

Laʻu iʻa

O lenei ipu e sili ona lelei mo le 'aiga o le afiafi. Ina ia saunia mea e te manaʻomia:

  • 750 kalama o le gaogao nuanua,
  • 2 sipuni tele o le sua o le tipolo
  • se fusi pasili ma le basil,
  • lua zucini ma pepa suamalie,
  • 2 tamato masani
  • laitiiti laisi
  • tolu cloves o le kalama,
  • 75 kalama o le suauʻu olive,
  • masima, pepa.

Fufuluina le pusa, faamama ma aveese mea e le tatau ai. Vaevae i ni fasi vaega, pepa ma masima.

Faʻalogo lelei! O le faʻaitiitia o le masima i le maʻisuka, moa, nutimomoia i le paʻu, e mafai ona faʻaaogaina. O le a ia tuʻuina atu i le ipu se mea manaia suamalie.

Vailaʻau suamalie e sasaa ai le sua o le tipolo i itu uma, ona faʻafeiloaʻi atu lea i se pepa e tao ai le kuka, na ufiufi muamua i le pepa alumini. Faʻasusu le fasipepa ma le tele o laau aʻo leʻi tuʻuina atu i latou ile ogaumu.

Mo se falaoa o le itu, tipi i totonu o le zucchini, pepa, sukani ma tamato. Mo le taoina i totonu o le oven, ia faatulaga fualaau faisua i autafa o le iʻa i le faasologa lenei: zucchini + pepa, tamato, pepa + sukati.

Tasi le keleni, faʻafefiloi i laau, fufuluina fualaau faisua. Liligi le meaʻai i le suauʻu o loʻo totoe, ufiufi i ata. Tuu le pepa tao i totonu ole ogaumu, vevela i le 190-210 tikeri. Pipi meaai mo le afa itula, ona ave lea o le pepa ma tuu le ipu e tao ai mo le isi 10-12 minute. A uma ona kuka, toso ese le apa ma tuʻu le meaʻai manaia.

Faʻasologa o iʻa faʻatau

O le faʻaaogaina o lenei fua o le mafai lea e oe ona faʻaaoga soʻo se ituaiga iʻa.

  • kilokalama o iʻa
  • 25 kalama o masima vai,
  • 650 kalama o kāloti,
  • 0.5 kilokalama o aniani,
  • 0.5 lita o sua toto,
  • nisi o laʻau laʻau, pepa uliuli,
  • 250 kalama o suauu manogi.

Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga mo le kuka:

  1. Fufulu ma fufulu le iʻa, tipi i ni fasipepa, masima e tofo ai ma alu e taʻalo mo le itula ma le afa.
  2. Saunia ni nai fagu o meaai kuka.
  3. Liligi ni manogi i totonu o pusa taitasi.
  4. Taʻu iʻa.
  5. I le pito i lalo o se pusa lapoa, tuu se uaea uaea ma tuʻu ai ato i luga.
  6. Faatumu le apa i le vai ina ia le oʻo i lona maualuga le 4 inimita le maualuga.
  7. Aumai le vai i se vevela ile vevela vevela.
  8. Faʻaeteete faʻamama le vai na faʻaalia i totonu o fagu.

I le faagasologa o le kukaina o iʻa, faʻatumu:

  1. Fufulu fasi kāloti ma aniani.
  2. Liligi i latou i le sua mama.
  3. Sue mo le 15-17 minute i luga o le vevela vevela.

A uma ona faʻatumu, sasaa i totonu o fagu iʻa. Sterilize le kuka meaai mo le 60-75 minute, ona pipii lea ma faʻaauau le faʻamaʻi mo le 8-10 itula ile vevela vevela. I le faaiuga o lenei taimi, tuu le fagu e mafanafana e aunoa ma le aveeseina mai le apa.

O fua o loʻo i luga o se tasi o nai auala e mafai ona e kuka ai meaai mo le maʻisuka. O meaʻai kuka kuka e puipuia ai faʻalavelave faʻaleagaina ma se paleni gaʻo masani. O le 'aiina o "meaai saʻo" o le a fesoasoani i le maʻisuka e faʻaititia le insulin ma le fesoasoani e puipuia le atinaʻeina o isi maʻi ogaoga (e pei o le stroke).

Tuua Lau Faamatalaga