O le a le mea e atiina ae ai le faʻaleagaina ma le gaioiga o le pancreas

O le faʻaleagaina ma le gaioiga o le pancreas o faʻamaʻi sili ona ogaoga lea, i le leai o se togafitiga talafeagai, e oʻo lava i le oti. O le faʻaleagaina o se faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le tino o le tino ma le hypoglycemia (faʻaitiitia i le maualalo o le kulukose i le tino). Ina ia foʻia lenei faʻamaʻi, e tatau ona faʻatonuina le kulūkose, e mafai ona faʻafaigofie le tulaga o le maʻi ma poloka poloka o le maʻi.

Ole faʻamaʻiina ole tino e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka. I lenei tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona tuiina le inisalini e faʻamautinoa ai le galue masani a le tino. O le togafitiga vave o le hypo- ma le gaioiga o le pancreas o le a fesoasoani e taulimaina le faʻamaʻi ma faateleina ai avanoa o se vave vave toe faʻaleleia.

Mafuaaga o le faʻamalolo

O le vaega endocrine o le pancreas e mafai ona fausia ai se kulupu faapitoa, lea e masani ona taʻua o motu o Langerhans. O le faaputuputuina o siama endocrin e maua ai sela e maua i le siʻusiʻu o le gland. Faafetai i lenei vaega o sela, o le pancreas e mafai ona maua ai ituaiga tolu o le hormone:

  • glucagon - faʻapupula le kulukose toto,
  • inisalini - faʻatonutonu le maualuga ole kulukose,
  • lipocaine - faʻatonutonu le gaʻo gaʻo i le ate.

O le faʻatoʻilaloina o tamaʻitaʻi o Langerhans e mafai ona taʻitaʻia ai le tino o le pancreas. O le natura o lenei liona e mafai ona fesuisuiaʻi.

Faailoga o le faʻaleagaina

Aua neʻi galo o aʻafiaga o lenei faʻamaʻi e naʻo le tagata lava ia i le natura ma e ono fesuisuiai e fuafua i le tulaga o le maʻi. O le faʻaitiitia o galuega o le pancreatic o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga autu nei:

  • fia inu, fia inu,
  • lagona o le mago ma le le mautonu i le gutu,
  • e masani ona faʻateleina (polyuria)
  • anapogi vave ma mamafa mamafa,
  • lagona o le gaioiga, vili,
  • tiga e maua i le manava
  • vaivai ma vaivaiga,
  • fenumiai.

O ia faʻaʻailoga e mafai ona taʻitaʻia ai se maʻi o le maʻisuka. Afai e te matauina le i ai o faʻamaoniga o loʻo i luga ma se faʻafitauli i le tulaga lautele, ona vave sailia lea ole fesoasoani mai se fomaʻi.

E taua le taulaʻi atu i le mea moni o le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona oʻo atu ai i le faʻafanoga o nisi o masini ma toto toto. O nisi taimi o nei gaioiga e mafai ona oʻo atu ai i le gangrene, tauaso, faʻafitauli o le cardiovascular system and strokes. Ina ia puipuia nei faʻaaliga o le maʻi, e tatau ona e mataʻituina lou soifua manuia ma e masani ona e alu i suʻega faafomaʻi.

Mafuaaga o gasegase o gasegase

O le faʻamalamalamaina o le mafuaaga autu o le gasegase o le gland e taua tele mo togafitiga mulimuli ane. E mafai ona tupu le afaina ona o le faʻaitiitia o le kulukose toto. I le tali atu i lenei faʻalavelave, o le tino ua amata ona faʻatupulaʻia le faateleina o le inisalini o le gaosiga, lea i le faaiuga e le mafai ona faʻavaivaia.

O le gasegase pancreatic e tufatufa atu e le itupa, aua o lenei maʻi e sili atu ona taatele i fafine nai lo alii.O le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli o le eseesega lea o le tino o le endocrine, faʻapea foʻi ma uiga iloga faʻapitoa o le tino o le fafine (o le faʻamaʻi e mafai ona alualu i luma ma se taimi puupuu, ae i luga o le lautele).

O le hypoglycemia e iloa e mafua mai i le gasegase pancreatic.

Ina ia mafai ona siaki muamua faailoga muamua o le maʻi, e tatau ona e matua faʻaeteete:

  • meaai
  • tulaga lautele o le tino,
  • toto kulukose.

E faʻapefea ona faʻaalia e le pancreatic hyperfunction ia lava?

Faailoga o Hyperfunction

O faʻamaʻiga o lenei faʻamaʻi e le faʻaalia. Ona o lenei mea e faigata ai i tagata gasegase ona matauina soʻo se suiga i le tafaoga o le olaga, ma e sili atu foi ona fefaʻasoaʻi i se fomaʻi. O uluai faailoga o le faateleina o le kulukose e sili atu ona pei o le vaivai masani ma lagona popole. Faatasi ai ma le galueaina o le pancreas, o mea nei e atiina ae:

  • vaivai lautele ma vaivaiga o le tino,
  • vaivai le talafeagai,
  • moe, leai se malosi,
  • tulaga o le le fiafia
  • vae ma lima lima
  • faʻanoanoa.

O le vave lava ona e tali saʻo i uiga o le gasegase pancreatic, o le vave, sili atu ona mataalia ma sili atu le aoga o togafitiga o le ai ai. Le leai o se taimi talafeagai mo togafitiga o le pancreatic e taʻitaʻia ai taunuuga e le mafaafitia, e oʻo ai i le taofia o galuega taua a le tino.

O faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi e sili atu ona faʻailoaina i le gasologa o le taimi, o le maʻi e amata ona oʻo i le le mautonu tele, ma o le mea na mafua ai ona faʻaleagaina lona ola masani.

Motugaafa: taua ma puipuia lou soifua maloloina, ia mautinoa oe asiasi i tagata tomai faapitoa mo suʻesuʻega faatulagaina, e aofia ai se lisi o suega faaopoopo. O lenei mea o le a matua faateleina ai le ono mafai ona vave faʻaleleia.

O faʻamaʻi pipisi o le pancreas e mafai ona matua ogaoga.

Faʻamatalaga o le maʻi

E faʻamaonia le faʻamaʻi o le maʻi ile tele o tulaga, lea e mafai ai e le fomaʻi i latou taʻitasi ona maua faʻamatalaga lautele e uiga i le tulaga o se tino maoti tino atoa. O le faʻamaoniga o le maʻi o le:

  • fuafuaina o maualuga o kulukose,
  • naunautaiga o tulaga o inisalini,
  • fuafua le maualuga o le proinsulin,
  • suega galue, lea e faia pe a maeʻa anapogi i aso taitasi,
  • suʻesuʻega faʻatulagaina o vaega patino o le tino maʻi.

E faʻapefea ona togafitia le gasegase o le pani?

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi, e pei o se tulafono, ua faʻamavaeina ona o le faʻaofiina o le kulukose i totonu o le va. O le tagata maʻi e i ai le aiā e teena ai lenei metotia ma amata ona ave soo se punavai o le kulukose i le taimi o le matuia. E mafai ona tuʻuina atu i luga o le tino o le pancreas le foliga mai o tino i totonu o lenei totoga. I se tulaga faapea, o le togafitiga o le faamaʻi e aofia ai togafitiga o taotoga ma le aveeseina o le neoplasm.

O nisi taimi, ona o uiga patino o le tagata maʻi, o lea taotoga e matua solia. Ona tatau ai lea i le tagata gasegase ona mulimulitaʻi i se meaai faʻapitoa, suʻe vailaau faʻapitoa ma faʻamalamalama manino i faʻamaumauga faafomai

Ae aua nei galo o togafitiga faapena e le aoga, e ese mai le taimi e aveese ai le tino.

I le faaiuga

Ae mafaufau e matua faigata lava ona togafitia lenei maʻi? Afai o na mafaufauga e asiasi i lou ulu, o lona uiga o le manumalo i le taua faasagatau i faamaʻi pancreatic e le o manino i lou itu. Pe ua uma ona e mafaufau i taotoga? E le o se mea e ofo ai, aua o le pancreas o se okeni sili ona taua, o le lelei o le faʻatinoina o ia mea ua avea o le ki i le ola manuia ma le soifua maloloina i le lautele. Vaʻaia oe lava ia ma ola maloloina!

Faʻalogo, o lenei tusiga e mo na o faʻamatalaga faʻamatalaga.Aua e te mafaufau ia te oe lava, aua o lenei auala e sili ona matautia, ae maise lava pe a oo mai i faamaʻi o le pancreas.

Pancreatic structure

O le pancreas e tele sona sao taua i le galuega a le tino. E le sili atu i le 70 kalama, ma o lona telē e amata mai i le 16 i le 22 cm. O lenei okeni ua faʻaloloa, "natia" i tua o le manava, e aofia ai se tino, se ulu ma se siʻu.

O le tolu tafatolu o le gland ei ai tua, tua, pito i lalo. O le siʻusiʻu o le siʻusiʻu e oʻo atu i le tafatafa. O le ulu o loʻo i luga o le paʻu o le duodenum.

I totonu o le okeni o motu o Langerhans. O latou sela e faʻapipiʻiina i capillaries o le toto, e faʻaogaina lelei i fiva namu. O motu e aofia ai:

O le faʻavaeina o le inisalini e tupu i peta peta.

Metotia faʻamalosi mo le hypersecretory activity

Ina ia iloa le i ai o le tele o le pulelasi, o auala eseese mo le togafitiga o togafitiga e faʻaaogaina. Muamua lava, o se auiliiliga o faitioga a le tagata maʻi ma se talaʻaga faafomaʻi ua faia.

A maeʻa ona maua le faʻamatalaga autu, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina togafitiga faʻapitoa. Mo suʻesuʻega, e faʻaaogaina suʻesuʻega falesuesue ma mea faigaluega.

E faʻaaogaina metotia falesuesue:

  • fuafuaina o le aofaiga o le kulukose i totonu o le tino i luga o se manava gaogao,
  • fuafuaina o le aofaiga o le inisalini i le plasma toto, mo lenei faamoemoe ua faʻaaogaina se tasi o metotia aupito sili ona faʻamaonia - radioimmunological,
  • se suega toto mo le suka ma se avega,
  • naunautaiga o le proinsulin ma le C-peptide i le toto,
  • taʻalo faʻamalositino galuega faʻatasi ma anapogi.

I le avea ai ma auala faʻapitoa mo le faʻamaonia o se faʻaopoopoga o le gaioiga o le tino, o mea nei e faʻaaogaina:

  1. Faʻasalalau faʻatusatusa.
  2. Angiofia.
  3. Faʻaaogaina o le telefoni feaveaʻi e iloa ai le inisalini e le faʻamalosi.

A maeʻa ona faia uma suʻesuʻega manaʻomia ma faʻamaonia le faʻamaonia, o le fomaʻi o loʻo faatonuina se togafitiga e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le pancreas.

O le togafitiga o le tulaga o le gasegase o le gland i totonu o le vaitau umi e aofia ai le faʻaofiina o se tali kulukose i totonu o le tino.

Togafitiga mo le siakiina o insulinomas i totonu o fusi o le gland e aofia ai togafitiga o gasegase. O le taotoga e aveese ai le paʻu. I le tulaga o le faʻaalia o le natura leaga o le tumutumu e taulaʻi i ai, e aveʻesea ma se vaega o le gland tissue.

Afai e le mafai ona faia le taotoga mo ni mafuaʻaga faʻamoemoe, ona faʻamatalaina lea o le maʻi ile togafitiga faafomaʻi, e aofia ai vailaʻau e taofia ai le faʻasiga o le inisalini hormone.

Pe a iloa se faʻamaʻi mo maʻi, o le usitai i se taumafataga faapitoa e taua tele. O lea ituaiga taumafa e aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo gaʻo.

O le tausisia o taumafa paleni e aofia ai le teenaina o le faaaogaina o gaʻo ma meaai vevela, i se faaopoopoga, e tatau i le tagata maʻi ona musu e faʻaaoga fua o le falaoamata i le taumafataga.

I le tulaga o le faateleina o le secretory activity of tissues pancreatic, o le toto toto ma le insulin e tatau ona mataituina, ma i le tulaga o se faaitiitia o le aofaiga o carbohydrates, e tatau ona faateleina a latou mea e ala i le taumafaina o meaai e aofia ai le tele o lenei vaega.

O le faʻaaogaina o nei meaʻai e mafai ona faʻaititia ai le suka toto ma le maualuga o le insulin.

O galuega a le pancreas o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

O le pancreas e taua tele i le galuega o le gastrointestinal tract. O loʻo i ai se foliga uigaese e iai se ulu, tino ma se siʻu. O lenei okeni ei ai 2 galuega faalilolilo: totonu ma fafo.

O le gasegase pancreatic e mafai ona atiaʻe i soo se matua. O lenei maʻi e vavalalata vavalalata ma le gaosiga o le inisalini. O le maʻi e seasea lava, ae mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave mataʻutia, e le mafai ona faʻafitia i le tino.

O le faʻatamaʻaina ma le gaioiga o le pancreas e fesoʻotaʻi vavalalata ma le tupuga ma le alualu i luma o faʻamaʻi i totonu o masini o le okeni.

O le tele lava o taimi, o le faʻasolosolo o loʻo faʻaleleia, ae i nisi tulaga, o le gaioioiga o lelaʻau e faateleina. O lenei tulaga e taʻitaʻia ai le mea moni o le gasegase o loʻo faʻaalia le gaioiga o le pancreas. O sea solitulafono e seasea ona tupu ma, o se tulafono, faatasi ma le alualu i luma o faamaʻi matuia i totonu o le tino.

E masani lava, o le gaioiga o le okeni o loʻo faʻaalia i le faateleina o le inisalini i totonu o le toto.

O mafuaaga e mafua ai le faateleina o le gaioiga o sela mascreatic glandular atonu e le masani ona fesootaʻi ma faalavelave i le faagaoioia o le okeni.

O le faateleina o le gaioiga o le tino e mafai ona mafua ona o le le saʻo po o le le atoatoa o togafitiga o le maʻisuka, pe a tele le inisalini e tui i totonu ole siosiomaga o le tino nai lo le auala ole faasaʻoga.

O lenei tulaga e tupu pe afai e le saʻo le fuaina o vailaʻau pe a maeʻa le faʻaaogaina o fualaau oona i luga o se manava gaogao.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga o le faʻateleina o failautusi atonu o le atinaʻeina o le toilalo.

O le le lava o se faʻavae pipisi lea e atiaʻe mai le motu o Langerhans. O lea ituaiga o suauu i le tino o le tino e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini. O lea ituaiga o tumo e leaga ma e le afaina ai le gasegase, ae o le gasegase o le pancreatic e mafua ai le atinaʻeina o faigata ogaoga i le tino lea e mafai ona afaina ai le tino pe a le lava le togafitiga.

O le faʻavaeina o nisi o ituaiga o tino i totonu o le faiʻai e taʻitaʻia ai foi i le faateleina o le galuega faalilolilo o sela.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

O a faailoga e aliali mai ma le faʻateleina o le failautusi, ma o le a le mea e atiina ae ai le faʻaogaina o le pancreas?

O le faʻaalia o faʻamaoniga faʻapitoa i le faateleina o le gaioiga o le cellcreatic cell e fesoʻotaʻi ma le amataina ma le alualu i luma o le hypoglycemia i le tino o le maʻi.

O le hypoglycemia o le faʻaalia autu lea o le vaʻaia o le vaʻaia i le totoga o le tino.

Faailoga o uiga o lenei tulaga faʻaleagaina i le taimi o le faʻamalosia o le solia o faailo nei:

  1. I le taeao, e faigatā mo le tagata gasegase ona faʻataʻavale, masani lava i ia taimi na te toe faia ai ia lava gaioiga ma upu e tasi, ma e mafai foi ona tali faʻafesoʻotaʻi fesili.
  2. Ua faʻaalia le faʻaosoosoga o le suʻega, o le maʻi e masani ona le maua se nofoaga mo ia lava, e masani ona taʻitaʻia isi i le manatu o le tagata ua onā.
  3. O le tagata gasegase e ono maua ni faoa faamalosi e foliga tutusa i foliga o maʻi, ae tumau umi.
  4. O se tagata e maualuga lona afu, o loo i ai ni oso malolosi i le toto, ma o le pao o le loto contractions e mafai ona faalavelaveina.
  5. O le alualu i luma o le hypoglycemia e mafua ai le le malamalama, seia oʻo ina pa'ū le tagata i se popo o le hypoglycemic.

I le va o vaitau o le faʻavavevave i totonu o se tagata, o faailoga o le hypoglycemia masani e iloa:

  • faʻaleagaina le uʻamea o le nerve mata ma le glossopharyngeal, ma o se taunuuga, o mea faʻaleaga e faʻafefe ai le paʻu o muso o le tino,
  • faʻalavelave i mafaufauga o le tendon ma le tutupu o patreflexes,
  • o loʻo i ai se faʻaititia o le mafaufau ma le mafaufau.

O faʻamaoniga o le faʻaitiitiga o galuega faalilolilo e faʻalagolago i uiga patino o le tino maʻi.

O faailoga masani o sea solitulafono o:

  1. Faʻamalalaina.
  2. O se lagona o le mago i le vaeluaga o le tautala.
  3. Faateleina urination.
  4. Faʻailoa le mamafa o le mamafa.
  5. Le foliga mai o lagona o le gaioiga ma le naunau e vili.
  6. Le faʻaalia o tiga o loʻo maua i totonu o le manava.
  7. Le foliga mai o le le mautonu.
  8. Le foliga mai o le vave vaivai ma le malologa lautele.

O nei faʻaʻailoga e ono avea ma faʻamalositino o le amataga ma le alualu i luma o se tagata maʻi e maua i le maʻi suka.

O le faaletonu o le faila faalilolilo e tupu i gaʻo pancreatic e masani lava o se taunuuga o le pancreatitis.

O faʻasalaga o faʻataʻitaʻiga masani e masani ona o mai faatasi ma le solia o le galuega o le exocrine o le glandular tissue, lea eo mai faatasi ma soliga i le gaioiga o le vaega o meaʻai.

O le pancreas e tele sona sao i le olaga o le tino o le tagata. E faʻatinoina ni galuega autu se lua. Muamua, o le pancreas e maua ai le glucagon ma hormones inisalini e faʻasaʻo le maualuga o le kulukose i le toto, ma lona lua, faʻafetai i ai, o le fatuina o enzymes e aʻafia ai le porotini, gaʻo ma le gaʻo gaʻo i totonu oo tatou tino.

Afai ei ai ni faafitauli e tulai mai i le galuega a lenei tino, o le galuega o le masani ai o le gaosiga o meaai e faʻalavelaveina, lea, i le itu, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi o le natura mumu ma le natura.

I le tulaga pe a amata ona gaosia le vaega o le enzyme o lenei okeni i se aofaiga faateleina, ua maua ai le gaioiga o le pancreas. O lenei togafitiga e seasea lava ona maua i tagata, ma e fesootaʻi ma le solia o le metabolism o le carbohydrate i le tino.

O le tele o taimi, o le faʻalauteleina o le gaosia o le manava faʻanatura e faʻamaonia ai ua amataina e se tagata se faiga o le maʻi o le tino. O le mafuaʻaga lea e matua taua tele ai le faʻamautinoaga vave i le tulaga o ia suiga faʻapitoa i le gaioiga o le okeni.

E pei ona uma ona taʻua, o lenei sasa e maua i tulaga vavalalata, ae leai se tasi e saogalemu mai ona foliga. O le mafuaaga lena e tatau ai ona e nofouta i faʻamatalaga autu e faʻaalia ai le atinaʻeina o togafitiga, lea o le a fesoasoani e le misia ai muamua faailoga faʻafefe ma faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa i se taimi talafeagai.

Gastroenterologists, i le tali atu i fesili a tagata e uiga i le auala e faʻaalia ai le gasegase o le pancreatic ia te ia lava, e masani ona matauina o uluai faʻamatalaga e faʻaalia ai le faʻasalaga o le pancreatic e le o faʻamalamalamaina.

E matua faigata lava ona masalo i mea e le masani ai i le galuega a le okeni, talu ai o nei mea o faailoga o mea le masani ai i le tino - faateleina le vaivai, vaivaiga, le mautonu, le mautonu ma le le fiafia. E le gata i lea, o le leai o se malamalamaga ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi.

  • Leiloloa o le taeao i le faʻatonuga, faʻaalia i le tutupu o faigata i fesoʻotaiga ma isi, e pei ona molimauina i fuaitau faʻataʻitaʻiga ma felafolafoaiga.
  • Tuuina atu le tele o le popole i le psychomotor, e manatua ai se tulaga o le inupia o le malosi.
  • O le faʻaalia o faʻalavelave faʻamalosi e pei o le gasegase o le tino, o se eseesega taua e mafua ai ona umi atu i le taimi.

I le tulaga pe a leaga le gasegase o le tino, e aʻafia i togafitiga o le falemaʻi ma se maʻi matautia o le insulinoma, o loʻo i ai i le tagata ni faailo o le oncology - o le tiga i totonu o le manava o le manava, o le lapisi, ma le ogaumu.

  • fuafuaina o le aofaiga o le kulukose i totonu o le tino i luga o se manava gaogao,
  • fuafuaina o le aofaiga o le inisalini i le plasma toto, mo lenei faamoemoe ua faʻaaogaina se tasi o metotia aupito sili ona faʻamaonia - radioimmunological,
  • se suega toto mo le suka ma se avega,
  • naunautaiga o le proinsulin ma le C-peptide i le toto,
  • taʻalo faʻamalositino galuega faʻatasi ma anapogi.

Faʻaalia lou suka pe filifili le itupa mo fautuaga

Faailoa le tausaga o le tamaloa

Faailoa le tausaga o le fafine

Pancreatic hyperfunction - faʻamatalaga faʻapitoa ma togafitiga togafitiga

O le taatele o le localization o le insulinoma o le tumo e taʻitaʻia ai le gasegase o le gland

O faʻamaoniga o togafitiga o loʻo fesiligia e mafai ona fesuisuiai e fuafua i le o le a le susu. I le tele o tulaga, o le amataina o le faʻamaʻi o le soymptomatic.Aʻo faʻateleina le pulelaʻau o le hormone i le neoplasm tissue, o le tagata maʻi e ono oʻo i le moe, vaivai, faʻaitiitia le faʻatinoga, faʻaleagaina le mafaufau, ma le gaʻo. O masini volumetric e oʻo atu ai i le foliga mai o se mea ofoofogia o faailoga o le faʻamaʻi.

O le maʻi e faaalia:

  • sosolo
  • Tachycardia
  • faʻafitauli i le faʻalauteleina o laufanua
  • mafaufauga mafaufau,
  • tofo tofo.

O le tele o insulinomas e tele lava ina mafua ai le hypoglycemia (e itiiti ifo i le 3 mmol / L). I lenei tulaga, o le tagata maʻi ua le iloa, ua paʻu i totonu o le tino, ma ua maliu pe a le maua ni togafitiga faafomaʻi.

O le faʻamaʻiina o le maʻi e faʻavae i luga o se suʻega toto mo le suka, suʻega galue, meafaigaluega ma meafaigaluega (CT, MRI). Vaʻaia togafitiga o fomaʻi, faʻatasi ma chemotherapeutic or radiation techniques.

O le tofoina o osofaiga o le hypoglycemia e mafai ona faia e ala i le puleaina o le kulukose poo se taumafataga e tumu i le gaʻo. Afai e manaʻomia le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini, e faʻaaogaina sui sooupu faʻasaʻo.

O le maʻi suka o le faʻamatalaga sili lea ona taatele o le faʻaleagaina o le tino.

O le faʻamaʻi autu e tupu i le faʻaitiitia o le manava faʻanatura o le maʻisuka. O aʻafiaga e afua ona o le le lava o le kulukose e faʻaaogaina i siama oona, lea e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga i lona faʻamasinoga i le toto.

Laititi le inisalini e atiina ae i:

  • afaina
  • autoimmune reactions
  • faʻamaʻi
  • afaina
  • thyrotoxicosis.

O se tasi o faʻamuamua o le maʻisuka o le fia inu. O le tagata maʻi e mafai ona inu i le 10 lita o le vai i le aso. O le diuresis e masani foi ona faateleina, o le faailoga lona lua lea o le faamaʻi. O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e faigofie lava i le taumafa, ae e oʻo lava i le tele o meaʻai, latou te faʻaitiitia pea le mamafa.

Aʻo tupu le faʻamaʻi i maʻi, faʻaleagaina mea e tutupu i le tino, e mafua ai le tele o faailo o le falemaʻi (retinopathy, maʻi o le gaʻo, gasegase, gasegase o le tino). O le faaitiitia o le malosi o le puipuiga o le tino ua matauina.

O le faʻaumatia o tamaʻi motu o Langerhans ma le faʻamaʻi faʻatasi o le pancreas o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O togafitiga e faia i se tulaga lagolago. O le tagata maʻi e faʻamalosia e maua se hormone gaosia i foliga faʻaogaina i lona olaga atoa.

O le Hypo ma le gaioiga o le pancreas e manaʻomia ai le suʻega faʻamalosia ma le togafitiga e se endocrinologist. Tomai faʻavae vailaʻau faʻapitoa e le talafeagai iinei. O le mea lea, i uluaʻi faailoga o le maʻi, e fautuaina ia faia se suʻega atoa ma amata le togafitiga faʻalauiloaina mo le faʻamaʻi pipisi.

O le faʻaleagaina o se faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le tino o le tino ma le hypoglycemia (faʻaitiitia i le maualalo o le kulukose i le tino).

Ina ia foʻia lenei faʻamaʻi, e tatau ona faʻatonuina le kulūkose, e mafai ona faʻafaigofie le tulaga o le maʻi ma poloka poloka o le maʻi.

Ole faʻamaʻiina ole tino e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka. I lenei tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona tuiina le inisalini e faʻamautinoa ai le galue masani a le tino. O le togafitiga vave o le hypo- ma le gaioiga o le pancreas o le a fesoasoani e taulimaina le faʻamaʻi ma faateleina ai avanoa o se vave vave toe faʻaleleia.

O le vaega endocrine o le pancreas e mafai ona fausia ai se kulupu faapitoa, lea e masani ona taʻua o motu o Langerhans. O le faaputuputuina o siama endocrin e maua ai sela e maua i le siʻusiʻu o le gland. Faafetai i lenei vaega o sela, o le pancreas e mafai ona maua ai ituaiga tolu o le hormone:

  • glucagon - faʻapupula le kulukose toto,
  • inisalini - faʻatonutonu le maualuga ole kulukose,
  • lipocaine - faʻatonutonu le gaʻo gaʻo i le ate.

O le faʻatoʻilaloina o tamaʻitaʻi o Langerhans e mafai ona taʻitaʻia ai le tino o le pancreas. O le natura o lenei liona e mafai ona fesuisuiaʻi.

Aua neʻi galo o aʻafiaga o lenei faʻamaʻi e naʻo le tagata lava ia i le natura ma e ono fesuisuiai e fuafua i le tulaga o le maʻi. O le faʻaitiitia o galuega o le pancreatic o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga autu nei:

  • fia inu, fia inu,
  • lagona o le mago ma le le mautonu i le gutu,
  • e masani ona faʻateleina (polyuria)
  • anapogi vave ma mamafa mamafa,
  • lagona o le gaioiga, vili,
  • tiga e maua i le manava
  • vaivai ma vaivaiga,
  • fenumiai.

O ia faʻaʻailoga e mafai ona taʻitaʻia ai se maʻi o le maʻisuka. Afai e te matauina le i ai o faʻamaoniga o loʻo i luga ma se faʻafitauli i le tulaga lautele, ona vave sailia lea ole fesoasoani mai se fomaʻi.

E taua le taulaʻi atu i le mea moni o le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona oʻo atu ai i le faʻafanoga o nisi o masini ma toto toto. O nisi taimi o nei gaioiga e mafai ona oʻo atu ai i le gangrene, tauaso, faʻafitauli o le cardiovascular system and strokes.

Faʻaleagaina o le pancreas

Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le pancreatic, o lona tino masani o loʻo faʻalavelaveina. E lua ituaiga o mea leaga - o le tino ma le gaioiga - o se tulaga o le faaitiitia ma le faateleina o le pulelasi o hormones e le pancreas.

O le pancreatic hypofunction is a conditional pathological lea e le maua ai e le pancreas le aofaiga tatau o ana hormones, aemaise ile inisalini, ma mafua mai i le faʻaumatia o tamaʻi motu o Langerhans.

Suiga i faʻavae antigenic o sela vavalalata atonu e mafua mai i mea eseese. O le taʻitaʻia oi latou o se faʻamaʻi vailaʻau, faʻafitauli o le siosiomaga, e aʻafia ai le atuatuvale ma le le lelei o taumafa. O le matafaioi o faʻamaʻi pipisi e molimauina e le faʻateleina ona iloa o le maualuga o vaega o faʻamaʻi faʻamaʻi i nisi faʻamaʻi i tagata mamaʻi. I le taimi nei, o nisi faʻamaʻi e manatu e ono aʻafia i le faʻaleagaina o le faʻamalolo o le pancreas ma, ae maise lava, o lona tulaga matautia - ituaiga 1 o le maʻisuka:

Fai se fesili i tagata tomai faapitoa ma maua
Tali i totonu o le 15 minute!

  • Coxsackie virus VZ ma le B4,
  • Reoviruses type 3,
  • cytomegalovirus,
  • mumps virus
  • lapisi faʻatasi
  • encephalomyocarditis,
  • afaina o le tino.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se tulaga ogaoga o le faʻaaogaina o le tino

O le faʻaleagaina o le tino o le pancreas e leai lava se mea e sili atu nai lo le ituaiga 1 o le maʻisuka, o se maʻi faʻamaʻi. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona aʻafia e se faʻamaʻi vailaʻau, faʻapea foʻi ma aʻafiaga o le siosiomaga e aʻafia ai le faʻavaeina o le gasegase. O lenei ituaiga o maʻisuka e faʻaalia i le taimi o le aʻafiaga ma se faʻaopoopoga i le tautoulu mulimuli ma le tau malulu (o le maualuga o faʻalavelave e tupu ia Oketopa ma Ianuari).

I le maʻisuka ituaiga 1, o le mamafa ma le lapoa o le pancreas e itiiti ifo nai lo tagata e leai se maʻisuka, poʻo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O le numera o inisalini e maua mai le pancreas i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e itiiti lava faʻatusatusa i le masani.

I le etiopathogenesis o le maʻisuka ituaiga 1, e fautuaina e iloa se vailaau o gasegase e fesootaʻi ma nisi o antigens o le HLA leukocyte antigen system (Human Leucocyte Antigens - antigens human letecyte), lea e fesootaʻi atu i genes response genes. O loʻo i luga o se vaega itiiti o le ono chromosome autosomal, ole nofoaga e 5 loci e iloa ai: A, B, C, D, DR. Anetikeni o le loka A, B, C o loʻo maua i totonu o selaʻau atoa o le tino, antigens of locus D (DR, DRW) - i le B-lymphocytes ma macrophages. Ua faʻamautuina o le genes predisposition o le maʻisuka ituaiga 1 e fesoʻotaʻi ma HLA B8 ma antimini B15 (o le avanoa o le atiaʻe o se maʻi e 2.5-3 taimi maualuga nai lo tagata e aunoa ma nei antigens, ma faatasi ai ma le B8 ma le B15, ua faateleina le lamatia o le maʻi. 8-9 taimi).

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le tufatufa atu o antigens e le ese mai lena i le faitau aofaʻi lautele.O se suʻesuʻega o le nofoaga D na faʻaalia ai o le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻapitoa faʻatasi ma le i ai o antigine DW3, DRW3, DR4 ma DRW4, ao le DRW2 antigen o se faailoga o se tulaga lamatia tele o le maʻisuka ituaiga 1 (mafua ai se puipuiga ma puipuiga).

Faailoga ma Faailoga

O faʻamatalaga iloga o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai: polyuria (tele urination), polydipsia (faʻalauteleina le galala), gutu malulu, polyphagia (faʻalauteleina le fiaai), vaivai, ma le mamafa o le mamafa.

O le tele o maʻisuka ituaiga 1 e maua pe a latou i ai i le ketoacidosis o le maʻisuka. Faailoga ma faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka e aofia ai le paʻu vevela, faʻavavevave le manava, moe, fia galala tele, faʻanofo faifai pea, tiga o le tino, ma le vomiting. E tusa ma le 12% o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ei ai le faʻalavelave faʻalavelave.

E tusa ma le 6 pasene o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ei ai le maʻi o le celiac, ae i le tele lava o tulaga e leai ni faʻamalologa o le maʻisuka, gastroparesis, poʻo le neuropathy o le maʻisuka. I le tele o tulaga, o le maʻi celiac e maua i le maeʻa ai o le maʻisuka ituaiga 1. O le faʻatasi ma le maʻi celiac ma le maʻisuka ituaiga 1 e faʻapupulaina ai le faʻalavelave faʻafitauli e pei o le retinopathy ma le tino. O lenei mafutaga e mafai ona faʻamatalaina e ala i faʻatoʻaga faʻasolosolo, e pei foi o le mumu po o le le lelei o aʻafiaga e mafua mai i le togafitia o le celiac, e tusa lava pe maua muamua le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 1.

O nisi tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona tutupu i luga o le kulukose, e masani ona tupu ona o le leai o se mafuaaga, e taʻua o le "maʻisuka le mausali" poʻo le "maʻisuka labile" ma o nisi taimi o le "maʻisuka pisipisia", e ui lava e le o toe faaaogaina lenei taimi. O le taunuuga o nei fesuiaiga e mafai ona fai ma faʻasalaga hyperglycemia, ma o nisi taimi e fesoʻotaʻi ma le ketoacidosis, ma o nisi taimi ma le maʻi o le hypoglycemia. O le maʻisuka faʻaleaga e le sili atu nai lo le 1% i le 2% o le maʻisuka.

Matou te lei mauaina le tali
i lau fesili?

Tau naʻo tusi mea oe
manaʻomia se fesoasoani

Suʻega faʻaleagaina

O se suʻega urine e faʻaalia ai lou kulukose o lou toto o le a fesoasoani i lou siakiina o lou tino. A uma ona pasia le suʻega, e tatau ona vave amata togafitiga. Ua faatonuina e le fomaʻi le puleaina o le insulin malosi ina ia faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto.

O le faʻamalamalamaina o le mafuaaga autu o le gasegase o le gland e taua tele mo togafitiga mulimuli ane. E mafai ona tupu le afaina ona o le faʻaitiitia o le kulukose toto. I le tali atu i lenei faʻalavelave, o le tino ua amata ona faʻatupulaʻia le faateleina o le inisalini o le gaosiga, lea i le faaiuga e le mafai ona faʻavaivaia.

O le gasegase pancreatic e tufatufa atu e le itupa, aua o lenei maʻi e sili atu ona taatele i fafine nai lo alii. O le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli o le eseesega lea o le tino o le endocrine, faʻapea foʻi ma uiga iloga faʻapitoa o le tino o le fafine (o le faʻamaʻi e mafai ona alualu i luma ma se taimi puupuu, ae i luga o le lautele).

O le hypoglycemia e iloa e mafua mai i le gasegase pancreatic.

Ina ia mafai ona siaki muamua faailoga muamua o le maʻi, e tatau ona e matua faʻaeteete:

  • meaai
  • tulaga lautele o le tino,
  • toto kulukose.

E faʻapefea ona faʻaalia e le pancreatic hyperfunction ia lava?

O faʻamaʻiga o lenei faʻamaʻi e le faʻaalia. Ona o lenei mea e faigata ai i tagata gasegase ona matauina soʻo se suiga i le tafaoga o le olaga, ma e sili atu foi ona fefaʻasoaʻi i se fomaʻi. O uluai faailoga o le faateleina o le kulukose e sili atu ona pei o le vaivai masani ma lagona popole. Faatasi ai ma le galueaina o le pancreas, o mea nei e atiina ae:

  • vaivai lautele ma vaivaiga o le tino,
  • vaivai le talafeagai,
  • moe, leai se malosi,
  • tulaga o le le fiafia
  • vae ma lima lima
  • faʻanoanoa.

O le vave lava ona e tali saʻo i uiga o le gasegase pancreatic, o le vave, sili atu ona mataalia ma sili atu le aoga o togafitiga o le ai ai. Le leai o se taimi talafeagai mo togafitiga o le pancreatic e taʻitaʻia ai taunuuga e le mafaafitia, e oʻo ai i le taofia o galuega taua a le tino.

O faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi e sili atu ona faʻailoaina i le gasologa o le taimi, o le maʻi e amata ona oʻo i le le mautonu tele, ma o le mea na mafua ai ona faʻaleagaina lona ola masani.

Motugaafa: taua ma puipuia lou soifua maloloina, ia mautinoa oe asiasi i tagata tomai faapitoa mo suʻesuʻega faatulagaina, e aofia ai se lisi o suega faaopoopo. O lenei mea o le a matua faateleina ai le ono mafai ona vave faʻaleleia.

O faʻamaʻi pipisi o le pancreas e mafai ona matua ogaoga.

E faʻamaonia le faʻamaʻi o le maʻi ile tele o tulaga, lea e mafai ai e le fomaʻi i latou taʻitasi ona maua faʻamatalaga lautele e uiga i le tulaga o se tino maoti tino atoa. O le faʻamaoniga o le maʻi o le:

  • fuafuaina o maualuga o kulukose,
  • naunautaiga o tulaga o inisalini,
  • fuafua le maualuga o le proinsulin,
  • suega galue, lea e faia pe a maeʻa anapogi i aso taitasi,
  • suʻesuʻega faʻatulagaina o vaega patino o le tino maʻi.

E faʻapefea ona togafitia le gasegase o le pani?

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi, e pei o se tulafono, ua faʻamavaeina ona o le faʻaofiina o le kulukose i totonu o le va.

O le tagata maʻi e i ai le aiā e teena ai lenei metotia ma amata ona ave soo se punavai o le kulukose i le taimi o le matuia.

E mafai ona tuʻuina atu i luga o le tino o le pancreas le foliga mai o tino i totonu o lenei totoga. I se tulaga faapea, o le togafitiga o le faamaʻi e aofia ai togafitiga o taotoga ma le aveeseina o le neoplasm.

Ae aua nei galo o togafitiga faapena e le aoga, e ese mai le taimi e aveese ai le tino.

Mafuaaga o le faamai

  • mea sese i togafitiga o le maʻisuka. O le inisalini tui e faia i luga o se manava gaogao poʻo le fua o fualaau e matua maualuga,
  • sulomas - o le tino na mafua ai ona o hormones. O nei neoplasms e le o ni mea leaga, e le faia ni metasisi,
  • faiʻai o le faiʻai.
  • leai se mafaufau
  • vaivaiga lautele
  • faaaliga o le le fiafia,
  • gaogao i vae
  • le mautonu pea.
  1. Tele le inisalini.
  2. Le atinaʻeina o le le atoatoa.
  3. O foliga vaaia o le faiai o le faiai.

Faʻamatalaga faʻamatalaga e uiga i le palatroid glands ma a latou galuega

O le vaeluaina o le tino, o foliga ma togafitiga i fafine, hyperparathyroidism maualuga, o le faʻasolosolo i luga o le hypercalcemic o tulaga ia e masani ona feagai ma gasegase. Ae ae e te leʻi malamalama i mafuaʻaga ma faʻamaoniga o le maʻi, e aoga le mafaufau i nisi o mea faʻaanatura o le tino o le tagata.

O le tele o tagata ei ai ni paʻu lua palatroid, lea e masani lava ona i luga o le pito i tua o le lauroid (o nisi taimi e oʻo lava ina faʻamofuina i totonu o lona tino). I le auala, 15-20% o le faitau aofaʻi e mai i le 3 i le 12 glands. O latou fuainumera ma le nofoaga e mafai ona eseese. O laufanua e laiti, e tele millimeta i le telē, e mamafa mai le 20 i le 70 mg.

O le palatroid gland e faʻapipiʻi ai se meaola ola maloloina, e pei o le parathyroid hormone, lea e faʻasalalau ai le metabolism o phosphorus ma le calcium i le tino. O le le lava o le konisini i totonu o le toto, o le hormone e amataina ai le faagasologa o lona faʻamalolo mai i ponaivi, faʻaleleia le faʻaaogāina o lenei mineral e ala i tui vavalaʻau, ma faʻaititia ai foi le aofaʻiga e masani ona faʻaaogaina i le urine. O le parathyroid hormone e faʻapupulaina foi le faʻamalolo o moli mai le tino.

O le a le hyperparathyroidism? Epidemiology

O le Hyperparathyroidism o se faʻamaʻi lea o loʻo i ai le faateleina o le pulelasi o le parathyroid hormone e ala ile parathyroid glands. O le faʻamaʻi tumau lea o le tino o le endocrine, lea e masani ona fesootaʻi ma le hyperplasia o le glands latou lava poʻo le fausia o fomaʻi i totonu oa latou masini.

Mea aoga? Faasoa le sootaga

E taua le tau atu o faailoga o le hyperparathyroidism i totonu o tamaitai e sili ona faatolu ona sili atu ona faamaumauina nai lo le feusuaʻi malosi. I aso nei, o togafitiga ua manatu e masani lava. Afai tatou te talanoa e uiga i faamaʻi endocrine, ona avea lea o le hyperparathyroidism i le masani ai ma le tolu (pe a uma le hyperthyroidism ma le maʻisuka).

Faʻafitauli faʻapitoa ona o maʻi

E pei ona uma ona taʻua, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le parathyroid hormone i totonu o le toto, o loo i ai se soliga o le konetino metabolism i le tino - o lenei mineral e amata ona fufulu mai ivi. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le calcium i le toto e tulaʻi mai. Oona o le skele ua suia i le fiva, lea, e moni, e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le mea e lagolago ai.

O aʻafiaga o le hyperparathyroidism e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le solia o le fausaga o ponaivi. O le siʻitia i le maualuga o le calcium i le toto e masani ona oʻo atu ai i le faʻavaeina o faʻamatalaga i totonu o le tino o le tino. Muamua lava, o pa puipui ma fatuga o gasegase e afaina mai foliga mai o na neoplasms. I le faaopoopo atu, e le o le tala o le calcium, ua i ai le faateleina o le toto, ua faateleina le pulelasi i le manava (e masani ona oo atu ai i le paʻu) ma le faaletonu o le tino i totonu o namu fusi, lea eo mai faatasi ma mafaufauga le lelei, vaivaiga maso ma setete faanoanoa.

Hyperparathyroidism: faʻamaoniga ma mafuaʻaga o le fomu muamua

I le faʻavasegaga faʻaonaponei, o le tele o vaega o lenei fomaʻi ua iloga. O maʻi e masani ona maua i le hyperparathyroidism muamua. O lona uiga e fesoʻotai ma faʻamaʻi muamua i gland, ma i le 85% o mataupu, o le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻi o se adenoma (mumū tumo).

E sili atu ona itiiti, pe a faʻamaonia, e maua ai le tele o tumema. E seasea lava, o le mafuaaga o le faasela o le kanesa lea, lea e tele lava ina atiae pe a uma ona aveeseina le ua ma le ulu. O le amataga o le faʻamaʻi e tuʻuina atu i faʻamaoniga e le manino - vaivaiga, vaivai, moe, le faʻaleagaina. O le mafuaʻaga lena e seasea ona sailia ai e fesoasoani se fesoasoani. E mafai ona atiaʻe se faʻamaʻi i le tele o tausaga. E tusa ai ma fuainumera, o le ituaiga autu o le faamai i le tele o tulaga e atiae i tamaitai e tetee atu i tua o le misa, faapea foi ma tagata matutua.

Le tulaga lua o le maʻi ma ona foliga

Maualuga hyperparathyroidism o se faʻamaʻi lea e atiina ae i le tumutumu o lauulu ola maloloina. Faateleina le pulelaa o le parathyroid hormone e tupu mai i se talaaga o se faaitiitia i le maualuga o le konisini i totonu o le toto, lea, o se tulafono, e fesootai ma isi maʻi.

I le tele o tulaga, o le hypocalcemia e fesoʻotaʻi ma le ogaoga ogaoga o le fatu fatugaʻo, poʻo le malabsorption o meaʻai (e aofia ai le calcium) ile puipui o le intestinal. O le maualuga o le parathyroid hormone e tulaʻi mai i le va o le manava, faʻapea foʻi ma le tuanaʻi o le vevela. O mafuaʻaga e aʻafia ai le faʻataunuʻu ma le faʻaleagaina o le ate, lea eoʻo mai ma le solia o le metabolism o le vitamini D.

Mafuaaga

E tolu aʻafiaga o le lalolagi mo le atinaʻeina o le faʻateleina o le galuega endocrine pancreatic function:

  1. Mea sese i togafitiga togafitiga o maʻi o le maʻisuka poʻo togafitiga: o le maualuga o le inisalini poʻo lona faʻaofiina i luga o se manava gaogao.
  2. Poma - o le leloma. O se manatu masani lenei e tuufaatasia uma neoplasms mai tamaʻi motu o Langerhans. E aofia ai le atinaʻe o insulinomas, glucagonomas, gastrinomas, somatostatinomas ma isi. O le tele o taimi, e tupu ai le insulinoma, ae e seasea lava i le faitau aofai - 1 mataupu i le 250,000 tagata i le tausaga. O isi sapalai o loʻo totoe, e faasolosolo lava, ma e maualalo ifo i lalo.
  3. Tumama ma le faʻasalalauga i le faiʻai.

O le tele o taimi, o ituaiga eseese o siaki e auai i le atinaʻe ma le tuputupu ae o le le lava. E tusa ma le 60% o tumema e maua mai ai le inisalini, ae o le gastrin, somatostatin, polypeptide pancreatic atonu e sili ona taua. O le le atoatoa e atiina ae e avea o se adenoma, o se siama mama, pe o se adenocarcinoma, o se vevela matautia, vave le alualu i luma.I le mataupu mulimuli, e ono mafai ona tupu se taunuuga ona o faʻafitauli e tulaʻi mai ona o le aafia i le tino o le tele o inisalini, ma le salalau o le paʻu.

E tusa ai ma fuainumera, e aofia ai i latou e maua i le inisalini, o mea nei e iloa ai:

  • 80% - faʻamanuiaina,
  • 9% - faʻatasi ai ma faʻailoga o le nofo pologa,
  • 11% o faʻasalaga leaga.

O le tino e tupu i le matua o le 35-50 tausaga, e 2 taimi e sili atu ona iloa i tamaitai nai lo alii, toetoe lava a le tupu i tamaiti. E leʻo se faʻamaʻi pipisi.

Ituaiga o inisalini

  1. Inisulinoma - O le le lava lea ma le faateleina o le gaosiga o le inisalini (pe a na o ni β-sosolo-pacreatic e aofia ai i le faagasologa). I mataupu o le insulinoma: 70% o le adenoma, 30% o le adenocarcinoma.
  2. Glucagon (o se ituaiga o le le lava) e seasea lava ona tupu. E sau mai i se-α-cell pancreatic, faatasi ai ma lo latou tuputupu ae o le maʻisuka ua amataina ma ona faailoga uma. O loʻo faʻamatalaina e le mea moni e faapea o le glucagon ma lona sili atu le pulelasi e mafai ona faʻaleleia atili ai le maualuga o le suka toto, talepeina fale o glycogen i maso ma le ate. O le paʻu e faigofie ona faʻaleagaina, ma mulimuli ane maua ai le le pulea lelei.
  3. Gastrinoma mai g-sel o faia gastrin. O le hormone e afaina ai le tulaga o le manava. I le 90% o tagata gasegase, e faʻaalia ai o ia lava o se maʻi tigaina o le manava e pei o le syndrome o Sollinger-Ellison (ulcerogenic syndrome). E iloa i alii mai le 50 tausaga. O le mea pito sili ona leaga (i le 70%) i totonu ole tino o le pancreatic. O faʻamaʻi pipisi o maʻi tuʻi ma manava manava. O tulaga maualuga maualuga o le gastrin e faaosofia ai sela o le perietal. O le tele o le suka gastric e maua ai le maualuga o le eleʻele o le hydrochloric e maua mai, lea e mafua ai le fatuina o maʻi pipisi.
  4. Somatostatin - tumo mai i le pancreatic δ-sela. O le pito sili ona itiiti i totonu o silomas. O le somatostatin, e gaosia i le sili atu o le aofaiga, e taofia ai le puleaina o le hormone tuputupu aʻe (STH - hormone tuputupu aʻe, gaosia i le pituitary gland), thyrotropic (thyroid hormone), insulin, glucagon, gastrin. O aʻoaʻoga e faigofie i le tele o metastases (i le 74%), o se maʻi gasegase. O le falemaʻi e eseese, e leai se ata patino (afaina o le gallstone ona o le aafiaga antispasmodic o le somatostatin i maso masi o le gallbladder, maʻi o le maʻisuka, anaemia, manava manava ma le faʻavavevave o le maʻi, gau). O le faʻaitiitia o le pa'ū i le STH (o le tupu aʻe o le tupu) e oʻo atu ai i le taofia o le faʻaaogaina o le siama o le hormone (o lona lua o igoa o le gutu o le musika) - thymosin. E aʻafia ai le gataifale masini ma le neuromuscular transmission. A o laʻitiiti, e faʻagesegese ai le atinaʻeina o feusuaiga ma le tuputupu ae o le tamaititi.

Faailoga a le Peraimeri o le maʻi

O faʻamaoniga o togafitiga faʻalagolago i luga o le faʻaaogaina o le pulelasi o se hormone faapitoa. O le tele lava o taimi, o le faateleina o le inisalini.

O le falemaʻi o le tagata lava ia, ae o loʻo i ai le tele o faʻafitauli i se tulaga e mafai ona masalomia ai maʻi. O le Tupulaga Tuai - o aʻafiaga e fesootaʻi ma le pa'ū i le suka o le toto:

  1. O le hypoglycemia e le masani ai (maualalo le sugar i le maeʻa o le moe i le po, galue malosi pe a maeʻa ona leai se mafaufau).
  2. Faʻaaliga autonomic (faʻapupulaina le sosolo, malosi vaivai ma le gatete i le tino, paʻu, popolega, fefe, leisa, vevela, vili, se lagona o le fiaai tele, i mataupu ogaoga - coma).
  3. Faʻaleleia vave pe a uma le puleaina o le kulukose.

I le aluga o taimi, o aʻafiaga o le neurology, faʻalogo ma le faʻaletonu o le vaʻai. E masani ona aliali mai:

  • le fiafia i le taeao,
  • faʻalavelave faʻamalosi umi faʻapitoa e foliga tutusa ma le maʻi,
  • Vaʻaia le vegetative o loʻo faʻagasolo i luma ma avea ma masani: hyperhidrosis (vevela tele), vaivaiga ogaoga, mūmū o foliga, faʻalavelave, faateleina le toto maualuga (BP), osofaʻiga a tachycardia poʻo le arrhythmia,
  • psychomotor agitation i upu le mafaamatalaina ma gaoioiga le aoga, e tutusa ma le tulaga o le inupia,
  • le mafaufau le lelei i luga o se paʻu.

O le faʻamaʻi e matautia ona o uluaʻi laʻasaga e leai ni faʻamatalaga maʻoti. O le tulaga e pei o le vaivai vaivai, maʻi o le asthenic, poʻo le tupu mai o se vystonia vegetovalcular. I le tele o tulaga, o le falemaʻi e amataina lemu: faʻalavelave faʻafuaseʻi, leai se faʻamalosi, o nisi taimi e le mafai e se tagata ona taulai ma tali sao i se fesili faigofie.

I le lumanaʻi, ao pa'ū le maualuga o le suka i le toto, o loʻo i ai mataupu o le mafaufau o le psychomotor (lafoina, sailiga le aoga, le faʻaopoopoina o galuega, le mafai ona fesoʻotai). O elemene o le le mautonu o le mafaufau ma le le fiafia o le aoaoga, lea e sili atu ona faifai pea ma alualu i luma, o faaupuga e pei o se miti: o se tagata e alu i se mea pe faatino ni gaoioiga e le mafaamatalaina ma le le iloa. O osofaiga mataga e mafai foi ona sili atu ona masani: faafuasei ona faateleina le maualuga o le toto i le maualuga o numera, oso fatu, afu. O le tulaga eo mai faatasi ma le gutu malulu, taoto, vomia. A mavae le tausaga, o suiga e le mafai ona suia i le mafaufau e tupu ona o masaniga masani o le hypoglycemia.

E ui lava i taimi uma o osofaʻiga o le fiaaai, e mafai ona tupu le gaʻo i le va oi latou ona o le tele o taumafa. I le tele o tulaga, faatasi ai ma se umi faaumiumi o le maʻi, ua vaivai le tino ma le musika atrophy.

Vaʻaia le faʻamaʻi

I le gasegase o le pancreatic e fesootaʻi ma le faʻalauteleina o le gaosiga o le inisalini, faʻaleagaina tulaga o le hypoglycemic ma le coma. O le faʻaleagaina e fesoʻotaʻi ma le maualalo o le toto suka e le masani ona tupu malie. E masani lava e tupu lenei mea i se taimi faafuasei ma e faaalia mai i le valea, faʻavevesi poʻo se ituaiga o mafaufauga.

Faailoga o le uluai laasaga o se fiaʻai tele, lima le mautonu, faʻafitauli autonomy. Afai e te le vave taofia le atinaʻeina o le hypoglycemia ma gaʻo (meaai poʻo glucose), o le a faʻaauau ona osooso le osofaʻiga. O le a aliali mai:

  • sosolo malie,
  • gatete i le tino
  • diplopia (faalua vaaiga)
  • foliga saʻo
  • afaina.

Masalo o le atinaʻeina o se tulaga faʻale-mafaufau e foliga tutusa ma le inupia malosi: le mafai ona faʻatautaia, faʻafeiloaʻiga. Afai o le tulaga e le faʻasalalau, faʻaleagaina le tupu, faʻaleagaina le maʻi faʻatasi ma le faʻalologo ma le faʻalavelave o le tino, fenumiai, maʻa. O osofaiga faifaipea e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le tagata.

Faailoga o le hypoglycemia masani

O le hypoglycemia taimi e faʻaalia e ala i vaivaiga, leai se popole, se lagona o le leai o se vaivai, vaivaiga, moe i taimi masani i le taimi masani o le moe, ulu o le ulu, ma le le mafai ona taulai. O faʻamaoniga e agamalu, o le ata faʻataʻitaʻi e foliga tutusa ma le hypothyroidism. E masani lava e le alu le tagata gasegase i le fomaʻi, o le amataina o le faʻamaʻi ua faaseʻe. O faʻasologa e avea ma taimi masani. O faailoga taitasi e faateleina i le taimi.

O le faʻamaʻavaleina o se osofaʻiga o le hypoglycem o le vevela, mataʻutia, popolega, palpitations, pa'ū o le toto, o se lagona malosi o le fiaai. O le tulaga e mafai ona faʻavevesiina ile aveina ole kulukose.

Faailoga o le faʻaleagaina

O se faʻaaliga o le faʻaitiitia o le pisapisaia o le maʻisuka. O loʻo faamatalaina i le:

  • ia tumau le susu
  • matuai galala
  • polyuria (faʻamalositino o se tele o urine),
  • paleni mamafa
  • vaivai faifaipea ma vaivaiga.

Afai e le o faia ni togafitiga talafeagai pe ua solia le taumafataga, o le a faʻaauau pea le maʻi, faʻalavelave faʻalavelave: e toetoe lava o totoga uma ma aʻafiaga e aafia. O fatugaʻo, mata (tauaso e ono foliga mai), o le cardiovascular and nervous systems e sili ona afaina, o le toto toto i vae ua faʻalavelaveina, o le maʻi suka, gangrene e atiae. O le faʻalavelave sili ona matautia o se maʻi maʻi suka.

O le maʻisuka faʻamaʻi ma le faʻamalolo o le inisalini, ma le amanaʻiaina o le masini o le faʻaleagaina, ua vaevaeina i ituaiga e lua:

  • le inisalini (faalagolago I) - mafua mai i le faʻaumatia o sē β, faʻaalia e le maualuga o le insulin (i le 10% o maʻi),
  • e le o le insulin-faalagolago (ituaiga II) - e atiina ae i tagata gasegase, ma le le atoatoa o le tino, le atuatuvale, o le gasegase o le gaioiga o loʻo i ai nei, e fesootaʻi ma lagona le lelei o le inisalini talini.

Faʻaleagaina o hormones

O le faʻaleagaina o hormones ma le faʻaogaina o le pancreatic ua sili ona matauina ma e faʻaalia i le soliga o le inisalini gaosiga, o se taunuuga - o le maʻisuka. I le taimi nei, o le fausaga ma meatotino o le inisalini e suʻesuʻeina, o loʻo faʻapipiʻiina ma faʻaaogaina i togafitiga o lenei maʻi. O lenei mea e mafai ai ona faʻateleina le ola o tagata gasegase. Ae tatau i tagata gasegase ona suitulaga i le togafitiga o le insulin ma mulimuli i se taumafataga faapitoa io latou olaga atoa.

Auala faʻamalositino mo le faʻaleagaina o le pancreatic

Afai e masalomia se faʻalavelave faʻalavelave, e tatau ona maeʻa suʻesuʻega. Mai metotia falesuesue ua fautuaina mo le insulinoma:

  • toto ma fuamini suʻesuʻega mo le suka,
  • pe afai e manaʻomia - faʻataʻitaʻiga faʻamalositiga faaopoopo i le taumafataga o le gaʻo, insulin,
  • i le taimi o se osofaiga faʻafuaseʻi o le insulinoma, o le maualuga o le insulin i totonu o le toto ua fuafuaina.

Faʻaaogaina metotia faʻaaoga:

  • Faʻasologa OBP ma le ZP - e iloa ai se tumutumu ma suiga i totoga vavalalata, pe afai ei ai,
  • CT scan - pe afai e le masalosalo pe a taitaia se ata o le ultrasound.

Aʻo faʻamautinoaina glucanomas:

  • toto ma suamalie
  • glucagon toto.

  • anapogi toto mo gastrin,
  • X-ray ma le suʻesuʻega faʻamataʻu e iloa ai le mai i totonu o le mucous membrane o le manava ma le fatu,
  • gasegase gastric.

O le nofoaga o le paʻu e faʻamoemoeina ma le faʻamaonia, e pei o le insulinoma.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Toto (insuliomas) e togafitia togafitiga e faʻaaogaina ai metotia nei:

  • enucleation - faʻaaoga lelei i le amataga o le faʻamaʻi,
  • faʻalavelave pancreatectomy,
  • laparoscopy.

Gastrinum ua togafitia i fualaau faasaina e taofia ai le pulelasi o le eleʻele o le hydrochloric:

  • PPI (proton pump inhibitors) - Pantaprazole, Rabeprazole, Omeprazole,
  • H2-responsive blockers - cimetidine, ranitidine, famotidine.

I tulaga ogaoga, o le taotoga e faʻaaoga - gastrectomy.

Mo le togafitiga o le faʻamalolo, faʻaalia i le maualalo o le suka toto, o se meaʻai gaʻo, o le faʻaofiina o le kulukose, e tatau ai, i le siamaina o le paʻu - togafitiga o togafitiga, o le togafitiga o le chemotherapy. E mafai ona faatonuina le inisalini e taofiofia ai fualaau faasaina - Diazoxide, Octreotide ma hormonone pancreatic - Glucagon. Inisalini-faaitiitia o fualaau faasaina ua sili atu ona mamafa le gaioiga o le panocreatic function, o lea e fautuaina ai le togafitiga o le enzyme i le taimi lava e tasi.

I le togafitiga o le maʻisuka, insulin, fualaʻau o le suka, o se taumafa malosi - laulau numera 9 e tusa ai ma le Pevzner. Pe a faatonuina le inisalini, e aoaoina le tagata maʻi e faʻaaoga se laulau faapitoa e faʻaalia ai le gaosiga o le gaʻo o oloa, o le numera o iunite masani o falaoa, lea e mafai ona faʻaaogaina e fuafua ai le fua o le inisalini mo le le paleni.

O le a le mea e atiina ae i le faʻaleagaina ma le gaioiga o le pancreas?

O le hypoglycemia o le faʻaalia autu lea o le vaʻaia o le vaʻaia i le totoga o le tino.

O le atinaʻeina o lenei togafitiga i le tele o tulaga e afua mai i le le lelei o le tino, ma le faʻaitiitia o le kulukose i le toto o le tagata.

O ituaiga taʻitasi o le gaioiga o le gland e tatau ona iloiloina taitoatasi.

Pancreas - o se okeni e faia ai le exocrine ma le sooga galuega

Tulaga maualuga o le faamai

Maualuga hyperparathyroidism e tupu i tagata mamai o loʻo maua se gaosiga o fatugaʻo, ma ua manuia le gaosiga.

E pei ona taʻua muamua, o faʻamaʻi fatuga masani e masani ona o faatasi ma le faateleina o le parathyroid hormone levels. O le mea moni e faapea o faʻamaʻi pipisi e ogatasi ma le excretion o le calcium mai le tino. Ole umi o le hypocalcemia e mafai ona oo atu ai i suiga tumau ile pala elero.E tusa lava pe maeʻa le toe faʻafoʻisia o le taʻavale, o loʻo maua pea e le au gasegase se faʻalavelave o le eleele ma le faʻateleina le pulelasi o le parathyroid hormone.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻasalaga o le hormone

Afai e faʻaitiitia le gaioiga o le pancreas, e faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini ma maua ai le maʻisuka, i le le lava o togafitiga poʻo le solia o le taumafataga, o loʻo alu le maʻi. O faʻalavelave faʻalavelave lea e aʻafia ai vaʻa ma tisipenisi o toetoe lava o totoga uma ma mamanu. O fatugaʻo, mata (tauaso e ono foliga mai), o le cardiovascular and nervous system e matua afaina, o le toto toto i vae ua faʻalavelaveina, o le maʻi suka, gangrene e atiae. O le faʻalavelave matuia o le maʻi suka.

E le mafai ona faʻafoʻatoaina le faʻaleagaina o le tino, ae o togafitiga vave ma vave togafitiga poʻo togafitiga faʻapitoa, e mafai ona faʻaleleia le lelei o le olaga, ma i nisi tulaga e tausia ai.

Le ata faʻataʻitaʻi ile hyperparathyroidism

O faʻafitauli o le hyperparathyroidism e eseese, aua e aʻafia ai le tele o polokalama o okeni. E le gata i lea, o le falemaʻi e faalagolago i le eseesega o le faʻamaʻi, o le tulaga o lona atinaʻe, o le i ai o faʻamaʻi pipisi, o le matua ma le itupa o le maʻi.

O uluaʻi faʻamaoniga e masani lava e le o se mea patino. O maʻi latou te matauina foliga o le le mautonu ma vaivaiga, o le faaitiitia o le fiaai, o foliga vaaia o le taoto. E i ai foi le tiga i sooga. Talu ai ona o le siʻitia o le maualuga o le calcium e suia ai le felaʻuaiga o le manaʻoga o le neuromuscular, e maua ai foʻi e le au gasegase le tiga o le musika - o le auala lea e atiaʻe ai le hyperparathyroidism. Faailoga o tagata matutua matutua, e pei o se tulafono, aofia ai vaivaiga maso. E faigata mo tagata gasegase ona aluese mai se nofoa, latou te tautevateva ao savavali, e masani ona paʻu.

Ona o le vaivai o maso o vae, o vae laugatasi e masani ona tupu, o tiga i vae e aliali pe a savali. Ona o le faʻaleagaina o le tele o lapisi, o isi faʻafitauli e mafai, aemaise lava, o se faʻaopoopoga o le tele o le urine. I tulaga ogaoga, o gasegase e matua paʻu le mamafa ona o le le lelei o le manava ma le faʻamala. Le leai o se vai i totonu o le tino e aafia ai le tulaga o le paʻu - e vevela, mauaina se lanu eleele. O le leiloa o le calcium e masani ona oʻo atu ai i le vavalalata ma le leiloa o nifo maloloina.

O ponaivi e maumau ai le masini ma fuluka. E le gata i lea, e le o le talaaga o lenei maʻi, faʻafouina o le osteoclast, sela e mafai ona faʻamavae ai ponaivi, ua matauina. O taunuuga o le faateleina o le parathyroid hormone levels o le osteoporosis faifaipea.

Talu ai ona o le faʻaitiitia o le ponaivi o le ponaivi, o mea e le masani ai e le masani ai mo tagata gasegase. E le gata i lea, e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino pe faateia foi e ono afaina ai le ponaivi. E masani ona le tupu faatasi ia ponaivi, o le mea e taʻua o "sooga faʻamalosi". O faʻataʻotoga o le skeleton, aemaise lava, le siaki (kyphosis, scoliosis), pusa ma le pelvis, o loʻo matauina foi. O le mea moni, o lenei, e aafia ai le soifua manuia ma le agavaʻa o se tagata. E masani ona tuʻufaʻatasia le vaeluaina o le tino ma le tuʻuina atu o tioata o le uric acid i totonu o sooga (gout).

O le maualuga o le calcium e aafia ai gaioiga gaioiga. E masani lava i totonu o le pyelocaliceal system, foliga o le kolani. I le leai o togafitiga, e masani lava ona atiina ae le faaletonu o le tino, lea, e le mafai, e le mafai ona faʻafitia - e masani ona manaʻomia e le tagata maʻi se gaosiga fatu.

O le faʻamaʻi e afaina ai le vaega o meaʻai. O tagata gasegase e faitio i le faʻaitiitia o le manava, le faʻasalaga, le mausali, leisa, ma le tiga o le manava. Faatasi ai ma le sili atu o le calcium i totonu o le toto, o le fausiaina o maa i le gallbladder ma le pancreatic ducts e le o aofia ai, lea e mafua ai le atinaʻe o cholecystitis ma pancreatitis. I le auala, o faailoga o le hyperparathyroidism i fafine e masani ona tupu i le taimi o le maʻitaga, lea e sili atu le matautia e le gata mo le tina, ae mo le pepe foi.

O le faateleina i le maualuga o le calcium e aafia ai le faagaioiga o le tino ma e mafua ai ona suia mafaufau.E mafai e tagata maʻi ona matauina le le fiafia, popole, ma o nisi taimi o le atuatuvale o suiga eseese. O le gaogao, le mafaufau mama ma mafaufauga o le mafaufau e aliali mai. I tulaga sili ona ogaoga, o le maʻi eo faatasi ma le le mautonu ma mafaufau loloto.

E tele taimi e fiafia ai matua i fesili pe faʻafefea ona foliga mai le hyperparathyroidism i tamaiti. O faʻamaoniga, togafitiga ma faʻafitauli i lenei mataupu e tutusa lava. Ae afai tatou te talanoa e uiga i le ituaiga tino o le faamaʻi, ona masani lea ona fesootaʻi ma le fatuga o le fatu. Afai o le maʻi na aliali i masina muamua poʻo tausaga o le olaga, o le faʻatuai i le faʻaleleia o le tino ma le mafaufau o le tamaititi o loʻo matauina.

Hyperparathyroidism: faʻamaʻi

I lenei tulaga, o faʻataʻitaʻiga e taua tele. O faʻafitauli o le hyperparathyroidist e faʻagesegese lemu, ma o nisi taimi e le atoa ai. O le mafuaʻaga lena, mo tagata amataina, o suʻega falesuesue o le toto ma le urine e faia. Aʻo suʻesuʻe i faʻataʻitaʻiga toto, e mafai ona e maitauina le faateleina o le maualuga o le calcium ma le faʻaitiitia o le aofaiga o phosphates. Aʻo suʻesuʻeina le urine, o le a tele le numera o elemene e lua. O lenei suʻesuʻega e faalua ona faʻatinoina - afai latou te tuʻuina atu ia lava taunuuga, o le suʻeina o le toto mo le parathyroid hormone e faia.

O le faateleina i le maualuga o le hormone e faailoa ai le i ai o le hyperparathyroidism, ae e taua tele le le faʻamautuina o le i ai o le faʻamaʻi, ae ia fuafua foi lona mafuaʻaga. Muamua, e faia se faʻataʻitaʻiga ultrasound e fesoasoani i le tagata tomai faapitoa ia iloa le faateleina o le tele o le parathyroid gland poo le i ai o neoplasms. E le gata i lea, o loʻo faia faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻatulagaina faʻamaumauga - o nei taualumaga e maua ai faʻamatalaga saʻo.

Ia mautinoa e suʻesuʻe suʻega ma skeletal system e saili ai pe o iai le faʻafitauli i le maʻi.

O le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le togafitiga

O le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le tino o se tulaga ogaoga lea e atiina ae i le maualuga o le calcium i totonu o le toto. O ia togafitiga e mafua ai le faaleagaina matautia o le tino ma i le 50-60% o mataupu e oʻo atu ai i le oti.

O le mea e lelei ai, o se faʻafitauli ua manatu o se faʻalavelave masani o le hyperparathyroidism. O mea eseese e mafai ona faaosofia ai, e aofia ai faʻamaʻi pipisi, ponaivi ponaivi tele, faʻamaʻi, inu. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le maitaga, faʻamaʻavaʻaina, ma le faʻaaogaina o vailaau faapitoa, e aofia ai oloa e maua ai le konisini ma le vitamini D, thiozide diuretics. O maʻi e maua i le hyperparathyroidism e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa a latou meaʻai, e le aofia ai mea taumafa maualuga i le calcium ma le vaitamini D. E le o le mea sili ona taua i le atinaʻeina o le faʻalavelave e mafua ona o le le lava o togafitiga ma faʻamaʻi sese.

O le faʻalavelave faʻaleagaina e vave ona tupu. Muamua, o tagata maʻi e leai ni faʻalavelave o le faʻaogaina o meaʻai, e aofia ai le tiga o le manava o le tino, vomiting vomiting. O le faateleina o le vevela o le tino e iloa. O tagata maʻi e faitio i le ponaivi o le ponaivi ma vaivaiga maso. O faʻalavelave mai le faʻalavelave faʻalavelave e foliga mai foi, amata mai le atuatuvale ma le atuatuvale, e faaiʻu i mafaufauga. O le paʻu o se tagata mamaʻi e mago, e foliga mai e mamae.

Ona o le gasegase o le toto, e mafai ona atiaʻe le DIC. Masalo o le atiina ae o se tulaga faateia. O le tagata maʻi e maliu ona o se faʻamaʻi pipisi poʻo se tino vaivai o le tino.

Faiga Masani mo Togafitiga o le Hyperparathyroidism

Ua uma ona matou faia ni fesili e uiga i mea e aofia ai le hyperparathyroidism. O faʻamaʻi ma togafitiga i lenei mataupu e vavalalata vavalalata. Afai o tatou talanoa e uiga i le ituaiga muamua o le faʻamaʻi e aʻafia ai le fausia o se paʻu, ona mafai loa lea ona aveese le taotoga o le neoplasm. O le taotoga e le o faia i taimi uma. O le mea moni o le faʻamaʻi e mafai ona tupu i luga o le tele o tausaga, e aunoa ma le mafuaʻaga o le maʻi i soʻo se faʻalavelave faʻapitoa. Ioe, ma o le tele o tagata matutua o loʻo mafatia mai ai, lea e mafua ai isi faʻafitauli.

O le faaiuga i le manaʻomia o le taotoga e faia e le fomaʻi.E talitonuina o le taotoga e tatau ai ma se malosi malosi i le maualuga o le calcium i le toto (sili atu nai lo le 3 mmol / l) ma le faʻaleagaina o le gaioiga galue. O faʻamatalaga mo le faʻatulagaga o maʻa i totonu o le faʻalavelave faʻapitoa, o se toesega tele o le konisini ma le urine, o se talaʻaga o faʻalavelave faʻamaʻi, ma le osteoporosis ogaoga.

Afai e filifili le fomaʻi e aua nei ave le avega o le paʻu poʻo le gland (faʻatasi ai ma lona maualuga), ona manaʻomia pea lea ona suʻeina e tagata gasegase - e taua le faia o suʻesuʻega o fatuga ma ponaivi a itiiti ifo ile 1-2 taimi i le tausaga. O le mataituina pea o le toto ma le toto maualuga e taua tele.

Ae mo le aoga maualuga, o le togafitiga o le hyperparathyroidist e faʻapalapalaina ai e faʻaitiitia ai faʻamaʻi matua. E le mafai ona faʻamavaeina le kalama i le toto - o tagata maʻi o loʻo faʻamatalaina vailaʻau o loʻo aofia ai lenei minerale, faapea foi ma le vaitamini D. Afai o le tagofia o fualaau faasaina e le maua ai le faʻamoemoega, e mafai ona faia le faʻataʻi vaʻaia o vaega o gland.

Pseudohyperparathyroidism ma ona foliga

O vailaau o aso nei e lauiloa foi mo le pseudohyperparathyroidism. O se faʻamaʻi e le masani ai e maua mai ai faʻatasi ma faʻamaoniga lava e tasi. Ae ui i lea, o le togafitiga e le o fesoʻotaʻi ma le galuega o le sili atu o parathyroid glands.

O le tagata gasegase e mamaʻi neoplasms e mafai ona maua i fatugaʻo, mama, mammary gland ma isi totoga. O nei tumutumu ei ai ni mama e mafai ona gaosia ai gaioiga gaioiolosi tutusa i la latou masini o le gaioiga i le parathyroid hormone. Faatasi ai ma se faʻamaʻi, o le faateleina o le maualuga o le konisini i totonu o le toto ona o le soloia o le ponaivi. O se maʻi sili ona lamatia lea e mafai ona oʻo atu i le oti.

Pese mo Tagata Matutua

O lenei ua e iloa le auala e atiaʻe ai le hyperparathyroidist. O faʻamaʻi ma togafitiga i fafine, aemaise lava le gasegase o le faʻamaʻi i tamaiti, o ni mataupu taua. Ae o a faʻamatalaga e mafai ona faitauina? O taunuʻuga e faʻalagolago i luga o le a le tulaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

Afai o loʻo tatou talanoa e uiga i uluaʻi ulutala o le hyperparathyroidism, ona faʻataʻitaʻiina ai lea o togafitiga faʻapitoa. O aʻafiaga mai totoga o le tino ma le tino o le tino e mou atu pe a mavae ni nai vaiaso. E mafai ona toe faʻaleleia le fausaga o le ponaivi i nai tausaga. I tulaga maualuluga, e mafai e tagata gasegase ona taofiofia le skeletal faaletonu e aʻafia ai le lelei o le olaga, ae e le afaina.

Afai e afaina le gaosima, e tusa lava pe uma le taotoga, e le mafai ona alualu i luma le faaletonu. I soo se tulaga, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa lau soifua manuia ma maua ni suʻesuʻega faʻapitoa.

O taalalaʻau o le paipa o le tino o le endocrine tagata. O faafitauli sili ona taatele e fesoʻotai ma a latou soliga o le faʻaleagaina ma le gaʻo. I le tulaga muamua, o paʻu o le endocrin paipa ua le toe mafai ona faʻaopoopoina se aofaiga o hormones, ma i le lona lua, i se isi itu, latou te gaosia tele.

O le a le mea e tafe ai?

O lenei okeni o le endocrin o se tamai paiga o glands e tu saʻo i luga aʻe o vaega pito i luga o fatugaʻo. O le taumatau saʻo e tusa ma foliga o se tafatolu, ma o le itu tauagavale o se pito i luga.

Hormones e maua mai i lenei okeni ua tuʻufaʻatasia le ulu toto ma e taua mo le ola o le tino. O gland taʻitasi e aofia ai vaega eseese e lua: o le tino i totonu ma le pito i fafo. O nisi tulaga e mafai ona mafua ai le faʻalavelaveina o le faʻaogaina o nei vaʻaia uma i le itu o le faʻaitiitia o le gaioiga, ma faʻaititia.

Faʻavasegaga o gaioiga masani

O le paʻu o nei paʻu paipa e aofia ai le faiʻai o le faila, retina, glomerular ma fusi paʻu. O siama faʻapitoa e maua mai ai homone. O faʻafitauli nei e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave i la latou gaioiga:

  • sili atu meaʻai e mafai ai ona faʻaaogaina le numera o eletise i totonu o le toto,
  • afaina o le hyperandrogenism,
  • sili atu catecholamines, ia e mafua mai i le maʻi vevela poo lalo o le atuatuvale,
  • sili atu glucocorticoids, e nafa ma le faatumauina o le toto, totoʻa ma le metabolism.

Faʻaogaina o meaola: gaioiga ma le faʻamalolo

O le paipa paipa o le tino o le endocrine e tele lava mea e maua mai i le toto. A aunoa ma lana galuega, e le mafai ona ola. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mate le manu i ni nai aso pe a maeʻa ona aveeseina pusi.

O le faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o le tino o se faʻafitauli matuia i totonu o le tino. O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o gland o le tulaga muamua ma le lua. O le foliga autu o loʻo faia i taimi e le mafai ai ona faʻaaogaina i le mea oona o le glands, ma le lua lona lua e mafua mai i le solia o le hypothalamic-pituitary system.

O le faailoga autu o le le atoatoa o le tino o le paʻu o le paʻu. E amata ona pogisa, e pei o se tulafono, i vaega nei o le tino: neck, arms and faces.

O le faʻaleagaina o le mea faʻapitoa o le solia o le gaioiga o le gaioiga, faʻatasi ma tamaiti e ala i le vave tutupu o hormones o feusuaiga. O nei mea uma e mafai ona taʻitaʻia ai le matua. O mataupu na faʻamatalaina pe a tamaʻi tamaiti e taʻi 4-6 tausaga sa iai se manaʻoga tau feusuaʻiga, na tupu aʻe le 'ava, ma na oʻo i le tino, pei o tagata matutua.

O le afaina o le faʻavavega o le eleele ma le faʻaleleia o le gaosiga o le kulukosecorticoids e mafai ona tupu i tumutumu, lea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le syndrome o Itsenko-Cushing. O se faʻafitauli sili lea ona ogaoga.

O le faʻaleagaina o le tino, ma le faʻaleagaina, e masani ona faʻaalia ai le i ai o se maʻi tuga i totonu o le tino, o lea ia aua le amanaia faailoga muamua o le maʻi, ae sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Omoni pancreatic

Pancreatic insulin hyperfunction

Ole vaega mulimuli o le pancreas e mafua ai le 3 hormones:

O le inisalini e nafa ma le faʻaaogaina o le glycogen ma e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻiina o le suka i totonu o maso. Pe a taofi galuega a teine ​​o Langerhans, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e oso maualuga. O lenei tulaga e taua o le hyperglycemia.

A oʻo mai le suka i le mimi, faʻapupulaina le glucosuria. Afai e faʻaitiitia le faʻapitoa i le toto, e faʻaleleia le hypoglycemia. O le faʻatonutonuina o le elemene elemene e faʻatinoina e ala i le neuro-humoro ma mea faʻainitaneti.

Glucagon o se tagata e tetee i le inisalini. E aʻafia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia, faʻaititia ai le maualuga o le glycogen i le ate. Lipocaine e fesootaʻi ma le aveesea o gaʻo mai lenei okeni. O le gaioiga o le homone e fesoasoani e taofia ai le suiga o mea inu i totonu o gaʻo.

E tele auala e aʻafia ai e le hormones o le gland le metabolism o gaʻo. Faafetai i le insulin, glucose e ulu atu i totonu o le paʻu o le cell. O lenei hormone e faʻateleina le faʻapipiʻi o enzymes. Latou te faʻapipiʻi le glycogen, oxidize glucose. Ona o le gaioiga o le glucagon, o mea o loʻo i totonu o le enzyme lea e faʻaitiitia ai le glycogen e faʻapupula.

E faʻapefea ona faʻaalia le sili atu o le feusuaʻiga i gaioiga masani?

Faailoga i fafine e tele le faʻavae o hormones:

  • siama,
  • pigmentation o le paʻu,
  • tulaga atuatuvale.

Afai ua maua se fafine maʻitaga i le hyperandrogenism, i se isi faaupuga, faateleina le gaosiga o hormones tane, ona tatau ai lea ona tausia pea e le fomaʻi e aloese ai mai se faʻanoanoa. O le tele o taimi, mo le togafitiga o sea maʻi, o le faʻaaogaina o analogues faʻaogaina o cortisol, lea e taofia ai le gaosiga o androgens, ua faʻamaonia. Ina ia faʻamaopoopoina le gaioiga o lenei okeni, o B ma C vitamins ma microelements e mafai ona faʻatulagaina.

E le gata i lea, i le tulaga o le solia o le gaioiga o paʻu paʻu i fafine, e ono tulai mai ni faafitauli ma le mafaufau ma le fanauina o se tamaititi.E masani ona faʻaalia le faʻafefeteina o laʻau i fafine e ala i le faʻateleina o le clitoris, paʻu o le pusa, mea e le masani ai ma e oʻo lava i le faʻaitiitia o le telē.

O se fafine o loʻo faia ni faʻamaʻi e tatau ona taofi le aveina oi latou e faʻasalalau le galuega a le paʻu lua. I se tulaga aoao, afai o se tamaʻitaʻi e iai lona faʻaletonu, e tatau ona ia suia lona olaga, aloese mai mea faʻalavelave ma, ioe, maua se malologa lelei. Ia mautinoa ia 'ai lelei ma le solia o lea mea. E le gata i lea, e tatau ona e iloa poʻo a isi mea mamafa e mafai ona oʻo i ai le faʻavaleaina o se maʻi. O faʻafitauli o le faʻamaʻi, faʻamautinoaga ma le togafitiga taimi o togafitiga faʻasolosolo lelei e mafai ona vave faʻafoʻisia le soifua maloloina.

Mafuaaga o togafitiga

O le faʻaleagaina o le maʻi pipisi e tupu mai ona o le tele naua o gaʻo glandular. O lenei foliga vaaia e aliali mai ma ni faaletonu o galuega pe ona o le atinaʻega o faiga le lelei. I tamaiti, o le gasegase masani e seasea.

O mafuaʻaga mo lona faʻatulagaina e mafai ona ese, ae sili ona taatele:

  • O le supapipia o se suiga i le telē o le gland paipa.
  • Faʻasologa o le tino: maʻi suka, gaʻo, fanau fanau, popole.
  • Suauu e aʻafia ai laufanua.

Faailoga o le maʻi

O le faʻamaoniga o le iloa lea o le mumū ma isi faʻafitauli o le gland slander, ae o ni faailoilo e aunoa ma le faʻaalia o faʻafitauli o iai i le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma a latou gaioiga, e mafai e le tagata maʻi ona lagona le tiga i totonu o le manava, e mafatia i le maofa poʻo le manava.

O le faʻamaʻi o Addison e faʻaalia ai lava ia i se faʻaitiitia o le leo o musele maso ma skeletal, vaivaiga o le musika, faʻasologa o le mucous membranes ma le paʻu. O le melanosis i se taimi vave e tupu i le maualuga o togavao ma paʻu paʻu, ona maua ai lea o se amio e faʻasalalau. O lenei maʻi e atiaʻe ona o le faaitiitia o le gaosiga o gasegase o le cortisone ma aldosterone ma le faateleina o le pule faalilolilo o le hormone pituitary melanoform.

Ae faatasi ai ma le maʻi o Cushing, o faailoga manino o se masina, foliga faataamilo i se lanu mumu, lamolemole o le paʻu ma le gaʻo o gaʻo i luga o le ua. I le tele o tulaga, o le maʻisuka na mafua ona o le faateleina o le toto o le kulukose toto, talu ai e le maua e le pancreas le tele o le manaʻomia ole inisalini. Faatasi ai ma le sili atu o le pule faitalia a le tane malemoni o hormones i tamaiti ma tamaitai, o le malosi o lauulu ma le faateleina o le toto maualuga ua matauina.

Le lava o glucocorticosteroids i totonu o le tino e faʻaalia ai le foliga mai o le hypoglycemia, paʻu o le mamafa, faʻavasegaga, faʻaleagaina o le cardiovascular system ma le nutimomoia. E le gata i lea, talu ai ona o le faʻasalaga, o le faʻaitiitia o le fatu e mafai ona mafai.

Faʻamatalaga o le faʻasalaga faʻapitoa

Aʻo leʻi faia se suʻesuʻega, e suʻe muamua e le fomaʻi le tagata maʻi ma aoina se fagu. Ona ia auina atu lea o ia mo le toto ma faanatinati e iloilo le tulaga o le hormonal ma le maualuga o cortisol. E le gata i lea, o le maʻi e maua le ultrasound ma le MRI.

Faʻafefea ona faʻasalalau le galuega o paʻu o endocrine paipa?

Togafitiga mo le gasegase masani e ono fesuisuiaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le mafuaʻaga o le maʻi o la latou gaioiga i le paʻu, o lona uiga, atonu o le a faʻataʻitaʻiina le aveeseina o taotoga. E masani lava, a maeʻa se taotoga, o le tele o faʻamalologa e alu naʻo latou lava e aunoa ma se togafitiga faaopoopo.

O togafitiga faafomaʻi o lenei faʻamaʻi e faʻavae i luga o faʻasologa eseese o kulūkocorticoids: Cortisone Acetate, Hydrocortisone, Dexamethasone. E le gata i lea, o hormones o tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi e pei o le estrog ma le asrogen e mafai ona faʻatulagaina. E le gata i lea, ua fautuaina e faʻaititia le taumafa o masima.

Laʻau faʻapipiʻi faʻatasi ma le tele o gaosia o le hamu

E le tatau ona e le fiafia ma le fiu pe afai ua maua oe i le gaioiga masani.Togafitiga ma togafitiga faa-tagata o le a fesoasoani e faaleleia atili le gaioiga o nei gaioiga endocrine eseese.

Mo togafitiga togafitiga, e mafai ona e faʻaaogaina le Lunighort Medicine, o laulaau ma ona ogaoga ua faʻatagaina e faʻauluina fou. O loʻo i ai le tele o minerale aoga ma vitamini. O se teuteuga ua saunia mai lenei laau e togafitia ai le gaioiga masani, lea e faaosofia ai le gaosia o hormones.

Ina ia saunia le tincture, e tatau ona e saunia le 30 kalama o vao vao. E sasaaina i le vai inu ma tuʻu ai e faʻamalo lelei. Ona maua lea o le faʻafefiloi o le faʻafefiloi. Ave le broth i le itiiti ifo ma le fa taimi i le aso, 250 ml, pe a ma le 30 minute aʻo leʻi 'ai. O le umi ole togafitiga e 2-3 masina.

E oʻo lava i le faʻaaogaina o le toto, e aoga tele le faʻaaogaina o se teuteuga o le paʻepaʻe ma le paʻepaʻe paʻepaʻe. Ina ia faia lenei vaiinu o le ae manaomia laulaʻau laʻau. Muamua, e tatau ona fufuluina, ona maeʻa lea. I le 1 lita o le vai, faʻaopoopo 4 sipuni tele o laʻau tipi ma kuka i le vevela vevela mo le 15 minute. O le faʻafefiloi mafanafana o le a na o le faʻalavelave. E inu le inu, e pei o le lauti masani. Ina ia faʻaleleia le tofo, faʻaopopo se sipuni o le meli i le vaiinu.

Ina ia taofia le atinaʻeina o le gaioiga o le cortex, e taua tele le tausisi i tulafono patino i meaʻai. E taua le lafoai o le faaaogaina o pi, sukalati, pi, koko, tea malosi ma laʻau. E sili atu le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai kulimi moa mata, aniani, togafiti fou, sisi i totonu o le fale ma le apu apu.

O le Hypothyroidism ma le hyperthyroidism o maʻi sili ona taatele o thyroid pathologies. E tusa ai ma fuainumera, e sili atu nai lo le leai o fafine pe a mavae le 30 tausaga na mafatia mai nei tulaga. I le amataga o le faʻamaʻi, e mafai ona togafitia lelei i latou, ae o le tuai o suʻesuʻega e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia. E taua le mafai ona iloa le va o le hypothyroidism ma le hyperthyroidism. O vaega o le kosi e faʻaalia i se ata o le soifua maloloina, ma le iloa o le a mafai ona e iloa le maʻi i le taimi ma tausia lou ola maloloina.

O le thyroid gland o loʻo i le maualuga o le pili o le thyroid cartilage i luma o le ua. O le trachea, larynx, karaʻau faʻatoʻa ma neura e latalata vavalalata i ai. O le vevela vevela e aofia ai le tauagavale ma le taumatau saʻo, lea e mafai ona oʻo atu i le 6th cartilage o le trachea. O loʻo i ai foi se vavalalata fesoʻotaʻi i lobes. O loʻo tu i le tulaga o le 3-cartilage o le trachea. O le suauu toto e ala mai i le pito i luga ma lalo ifo o laʻau. O le ulu atu i le stroma o le okeni, ua vaevaeina i latou i le tele o lala, fafagaina ia poloka taitasi. I luga o lona pito i luga o le isi gland, parathyroid. O le mafuaʻaga lea i le taimi o le faʻaaogaina o galuega, latou te matua gauai atu i la latou vavaeesega. A uma mea uma, o le aveesea o ia ituaiga o hormone parathyroid e mafai ona oo atu ai i le oti o le tagata.

O le a le eseesega i le va o le hypothyroidism ma le hyperthyroidism? O le faʻatusatusaga o le mea o loʻo iai le lauroid i nei tulaga e leai se aoga - i le muamua ma i le mataupu lona lua, o le a faateleina.

Touroid function

O le auivi autu ma le faʻavaeina o vaega o lau thyroid gland o le thyrocyte. Ole cell lea ole mailei na mafua ai le iini o iodine mai le toto ma fai ai se porotini, thyroglobulin, faʻaaogaina o se enzyme faapitoa. Ma o ia foi, e aofia ai i le tuufaatasiga o ni hormones autu e lua: o le triternothyronine ma le thyroxine, lea e mulimuli ane aofia ai i le toto.

O faʻamoemoega mo a latou gaioiga o le tele lava o siama o tatou tino. O le Tonootomaronine ma le thyroxine e aofia ai i le tulafono faatonutonu o le metabolism a le tino, faʻaleleia le atinaʻe maso ma le protein, ma e nafa ma le fesuiaiga o vitamini A ma le B12.

I le faʻaopopo atu i vevela vevela, o le thyroid gland e aofia ai isi ituaiga se lua. O nisi e maua mai ai le fuainumera, ae o isi e avea o se ituaiga faʻaagaga e sui ai tagata ua leiloloa o loʻo gaosia ia hormones e lua.Hypothyroidism ma hyperthyroidism, o latou uiga e le gata e faalagolago i le tele o thyroxine ma le triiodothyronine i totonu o le toto, ae faapena foi i le i ai o ni tino faapitoa o le masini i luga o le masini.

Manatu faaalia manatu

I totonu o le tino o le tagata, o loʻo i ai se tupu o meaola uma o le endocrin - o le pituitary gland. O ia lea, faatasi ai ma le fesoasoani a ana hormones, e puleaina le galuega a sasala, o ovel, ma le vevela.

Ae o le galuega a le pituitary gland e pulea foi. O le vavalo ma le fesoasoani o ana hormones freeoms ma statins e mafai ona taofia pe faʻagasolo ai le pulefaʻatonu a le pituitary gland. O le mea mulimuli, i le isi itu, e faalilolilo ai le hormone e faʻafefe-faʻamalosi, lea e faʻafefeteina ai le toto o le thyroid.

I le tulaga o le faʻaitiitia o le mea o loʻo i lau thyroxin ma le triioneothyronine i totonu o le toto, o le a oʻo mai ai se faailoilo i le pituitary gland ma le faʻataʻitaʻiga o le faʻasologa. E faʻaleleia ai le gaioiga o le thyroid glands, ma o le maualuga o hormones e toe foi i lona uluai tulaga masani. Afai o le maualuga o le thyroxine ma le triioneothyronine e tulaʻi i le toto, ona faʻamaonia lea e le hypothalamus statins, lea e taofiofia ai le pulefaasoa a le pituitary gland. E le faʻamaloloina le hormone e faʻamalosi-faʻamalosi, ma ua le toe faʻamalo le hormones. O le mea lea, o le maualuga ole thyroxine ma le triioneothyronine e toe foi i lona tulaga muamua.

O le Hypothyroidism, hyperthyroidism o le thyroid gland o tulaga ia e mafua ai le faʻaleagaina o le hormonal e faʻaaogaina le mataupu faavae o tali e faasaga i le tino o le tagata.

Hyperthyroidism: faʻamalamalamaga, fomu ma muamua faailoga

Hypothyroidism ma hyperthyroidism. O le eseesega i le va o nei syndromes o le a fesoasoani i le vave iloa o togafitiga. Muamua lava, e tatau ona tuʻuina atu i le tele o galuega o lauroxine ma le triternothyronine. O le Hyperthyroidism o se tulaga o le tino e fesoʻotaʻi ma le tele o faʻataunuʻu. O lenei faʻamaʻi e mafai ona muamua i le togafitiga o le lauroid, o lona lua - i le solia o le pituitary gland - ma le tertiary - i le tulaga o le toilalo o le hypothalamus.

E tolu vala o le gaioiga o le hyperthyroidism e iloga: faʻalelei, faʻaalia, faigata. O le faʻataʻitaʻiga muamua o loʻo faʻaalia i faʻamaʻi o faʻamaʻi o le maʻi, ma o le suʻesuʻega e mafai ona faia i na o suʻesuʻega falesuesue ma meafaigaluega. O le foliga vaaia e iloga i ni vailaau faʻamaʻi manino. O le Hyperthyroidism e manatu e faigata pe a faʻapipiʻi maʻi le mafaufau mai isi tino ma tino. Mo se faʻataʻitaʻiga: o le tupuga o arrhythmias, foliga mai o le edema.

O le mea muamua e tatau ona e faʻalogo i ai, o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino. E maua foi e le tagata maʻi le faʻamafanafanaga faʻafuaseʻi, faʻalauteleina le fatu, mata lapopoa, afu, se lagona faifaipea o le fia inu ma faatinoga o le inu. O le le fiafia ma le le fiafia e avea ma soa tumau. I fafine, o loʻo iai ni faaletonu mataga.

Hypothyroidism: o uluai faailoga

O le Hypothyroidism o se tulaga o le tino e fesootaʻi ma le le lava o hormones. O lenei faʻamaʻi e mafai foi ona avea ma tulaga muamua, lua ma tulaga maualuga i le natura. E tusa ai ma faʻamatalaga faʻapitoa, e vaevaeina foi i ni vaega laiti, manino ma faigata. O tagata gasegase na matauina se faaitiitia o le loto, vaivai, moe, maua o le mamafa. Paʻu paʻu, lauulu lauulu, faʻavae, faʻagesegese o le fatu, faʻaitiitia o le toto - o nei mea uma e tatau ona faʻaosofia ai le manatu o le hypothyroidism ma avea ma mafuaʻaga mo se asiasiga muamua i se fomaʻi. O le a le eseesega i le va o le hypothyroidism ma le hyperthyroidism?

O faʻamatalaga faʻapitoa o le hypothyroidism ma le hyperthyroidism, o latou faailoga e eseese uma pola. E le faigata ona faʻamalamalamaina i latou i faʻamatalaga, sei vagana ai pepa faʻavae, lea e na o le fesoasoani i tusitusiga falesuesue e mafai ona iloa. Mo le suʻesuʻega, o le faʻaaogaina o le maualuga o le thyroxine, triternothyronine ma le hormone e faʻamalosi ai le thyroid e faʻaaogaina.

Hypothyroidism, hyperthyroidism: laulau faʻataʻitaʻiga

Faailoa ma togafitia faigata

E pei ona taʻua muamua, o lenei mea faʻalavelave faʻapitoa e taua tele le faailoa i le amataga o le atinaʻe.E naʻo le tulaga lenei e mafai ona faʻamaonia le manuia mai se togafitiga togafitiga na faʻamatalaina e se tagata tomai faapitoa. O suʻesuʻega faʻamalositino e faia i nisi o vaega, i ia tusi taʻitasi e maua ai e le fomaʻi ni faʻamatalaga e faʻaalia ai le tulaga faʻaleagaina o le pancreas. E masani lava, o metotia nei e faʻaaogaina mo le suʻesuʻega:

  • le fuafuaina o le toto toto o le proinsulin, insulin ma le kulukose,
  • faʻatino se suʻega galue, aʻo leʻi aveina le maʻi e tatau ona matelaina mo se aso,
  • faʻatinoga o faʻatinoga o faʻatinoga faʻataʻitaʻiina i nisi vaega o le tino.

I le tulaga e masalomia le oncology, o le suʻeina o le toto e faia mo le i ai o ni meaʻai o le kuluma i totonu (o aʻafiaga o se ituaiga, lea e maua mai i sela e le masani ai). O le galuega autu o suʻesuʻega e le na o le faʻamaonia o le gaioiga, e mafua ai ona maua fuamoni i totonu o le totoga o meaola, i le tele naua, ae o le faʻavaeina foi o mafuaʻaga na mafua ai le le atoatoa.

Faailoga o uiga o le faʻaleagaina o tulaga o le gland

  • vaivai,
  • le le fiafia
  • vaivaiga
  • moe
  • faʻamalosi faʻamalosi,
  • leai se mafaufau.

I le aluga o taimi, ua na o le leaga lava o faailoga. E tele taimi e matauina ai le miti faʻamalosi. Ona oʻo mai lea o osofaʻiga uumi, tiga. Atonu o le a le iloa se mea e le mafaufauina e se tagata, lea e ono lamatia ai lona ola. O le isi faʻamaoniga faapitoa o se mea sili ona mamafa ma le maualalo.

O le faʻamatalaga o le gasegase o le pancreatic e mafua mai i le hypoglycemia. I le taimi o le faʻamaʻi tele o le faʻamaʻi, ua sili atu ona faʻailogaina faailoga.

A maeʻa, e iloa e se tagata faʻafitauli i le faʻatulagaga i le taimi ma avanoa. E tele lava taimi na te faia ai lea lava gaoioiga e tasi, ma tali atu ma le le fiafia i fesili.

O le faʻamafanafanaga o le tagata e fiafia i ai. O amioga a le tagata maʻi i le tele o auala e talitutusa ma tali a se tagata inu malosi. Ua amata ona atiaʻe faʻafitauli o le neurovegetative. O loʻo faʻamalamalamaina i le fatu o faʻalavelave faʻavevesi, faʻateleina le vevela, ma le mumu o le paʻu. Ua mataituina le fesuiaʻiga o fesuiaiga.

O le sili ona matuia o le le malamalama o le mafaufau o le hypoglycemic coma. O nisi taimi o le tagata gasegase ua i ai i se setete "miti". Na te alu ma le le iloa, ma ina ua "ala mai" e le mafai ona ia malamalama i le auala na iu ai iina. O lenei tulaga ua taua o le toe foi mai o le amnesia.

  • fuluʻi mata,
  • solia o le tendon mafaufauga,
  • leai se tofo
  • mafaufau le mafaufau
  • faʻaleagaina gaioiga faʻale-mafaufau,
  • leiloa o tomai faapolofesa.

A oʻo ina faʻalauteleina le insulinoma, o le maʻi e mafatia i le manava ma le tiga ogaoga o le tino.

ma le gasegase pancreatic, o loʻo maua ai le maʻisuka

Faʻailogaina o le Ata Mata

O le faʻamaʻi o loʻo i ai le faʻata foliga - o le faʻaitiitia lea i le faʻatinoina o lenei meaola toto. O le faʻaleagaina ma le faʻafefeteina o le pancreas e matua ogaoga le suia o le pathological changes, ma e faigata ona fai pe o fea oi latou e sili ona matautia.

Ae afai tatou te faia i le faʻatusatusaga, e mafai ona fai mai e uiga i le faʻamaʻiina e foliga mai i tagata ei ai faʻafitauli faʻapitoa o le pancreatic faafitauli. O lona natura o loʻo taʻoto i le mea moni o le gland e amata ona maua ai hormones ma enzymes i le tele o mea, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻamaʻi tuga, o le sili ona lauiloa o le maʻisuka.

E fautuaina malosi e le au atamamai e manatua o le maualuga ma le vaifofo o le pancreas o ni faʻamaʻi matautia ia e mafua ai ona ogaoga taunuuga mo le tino.

O le mafuaʻaga lea e sili atu ona faigofie le puipuia o mea tutupu nai lo le taimi mulimuli ane ina ia auai i se togafitiga umi ma masani ai.E le gata i lea, e matua faigofie lava le lapatai e faasaga i le atinaʻeina o maʻi - ua lava le na o le amataina o se olaga ola maloloina, aveesea o amio leaga ma puipuia ai le le atoatoa o meaai i mea taumafa ma meaai.

Togafitiga Tuʻu

O le faʻaleagaina o se mea e le masani ai. Ua faamaonia e saienitisi o fafine e mafatia i lenei faamaʻi e sili atu nai lo alii. O lenei mea e mafua ona o nisi o faʻavaega o le tino ma le tino o le tino.

Ina ia iloa se faʻamaʻi o lenei natura, o togafitiga nei e faʻaaogaina:

  • naunautaiga o le kulūkose o le toto,
  • fuafuaina o le aofaiga o inisalini na gaosia,
  • naunautaiga o le maualuga o le proinsulin,
  • samoa faʻatinoina na faia i le faʻaaogaina o anapogi i aso taitasi,
  • le faʻatinoina o le faʻatautaia o faʻataʻitaʻiga o vaega patino i le tino.

Afai e maua mai ni neoplasms o le eseesega o le localization, o le suʻeina o le toto e faia mo le i ai o sela o le kanesa ma le faʻamalama (faʻamaʻoga patino e maua mai i ni maʻi mama).

O le galuega autu o suʻesuʻega e le na o le faʻamaonia o le i ai o le faʻateleina faasee, ae ia faʻamalosia foi mea na mafua ai lona atinaʻeina. O togafitiga mo faʻamaʻi o lenei natura e tatau ona faʻamuamua i le faʻaaogaina o mafuaʻaga o togafitiga, a le o lea o le a toe foi ma toe foʻi mai le faʻamaʻi.

O le togafitiga o le faateleina o le faasee o le pancreatic i se foliga tele e faia e ala i le faʻaaogaina o le kulukose gase. Afai e amata ona lagona e le tagata maʻi le leaga o lona tino, ona mafai ai lea ona ia 'ai se mea suamalie pe inuina se vai inu.

Afai na maua se insulinoma i le tino, ona togafitia lea o le togafitiga ma le fesoasoani o se taotoga, i le taimi e aveesea atoa ai le tino. I le tulaga o se natura leaga o le neoplasm, o se vaega faapitoa o le gland, o le tele lava o lona siʻu, ua fiafia.

O se itu taua tele i le togafitiga o le soona fai o le meaai. E aofia ai le inuina o le tele o vai ma le taumafa i taimi uma. E fautuaina e te aofia ai meaʻai maualuga-carb i lau meaʻai.

Tuua Lau Faamatalaga