Ituaiga lua o vailaau maʻisuka

O vailaau faʻamalosi mo le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona faʻaaogaina mo togafitiga e tupu i le alualu i luma o le maualuga o le maʻisuka, le lava lelei poʻo le taimi e manaʻomia ai le faʻaaogaina o le vae vae.

I le taimi nei, ua tele ni vailaʻau eseese ua atiaeina lea e mafai ona faateleina ai le tele o le mimilo ua aluese.

O le filifiliga a le diuretic, pe a tatau ai, e tatau ona faʻatino e le fomaʻi e tusa ai ma iuga o suʻega, ia amanaʻia le tulaga o le tino o le tagata maʻi.

O le tasi fualaau masani masani o le samipamide.

E leai se mea e maua mai i le vaega o togafitiga thiazide-like. O lenei fualaau faasaina ei ai lona aafiaga vasodilating.

O le diuretics e faʻaaogaina e fai ma vaega o togafitiga faʻapitoa o le maʻisuka. O nei vailaʻau e faʻaleleia ai aʻafiaga a le ACE.

O togafitiga e pei o le taizide, lea e aofia ai le Indapamide, ei ai se aafiaga itiiti i le maʻisuka. O nei vailaʻau e leai se aoga i le faagasologa o le excretion o le pasela ma le maualuga o le kulukose ma le gaʻo i totonu o le toto.

O le faʻatagaina o le faʻamaonia mo le maʻisuka ituaiga 2 e le mafua ai ona le lelei le gaioiga o gaioiga a le gasegase.

O le vailaau faʻasaina ei ai sona aʻafiaga i le tino o le tagata maʻi i soo se laasaga o faʻamaʻi fatugao, lea e aʻafia ai le atinaʻe o le maʻisuka o se ituaiga insulin-tutoʻatasi.

Faʻavaeina o fualaau faasaina, faʻamatalaga lautele ma le falemaʻi

O fualaau faasaina ua gaosia e le fale gaosi oloa i vailaau mo togafitiga tautala.

O vailaau i luga o le fogaeleele e iai se pusa vela.

O le gaioiga malosi o le vailaʻau o le gataifale, o le tasi papafa e aofia ai le 2.5 mg o le kulupu.

I le faaopoopo atu i le gaioiga galue, o vailaʻau faʻasolosolo faaopoopo ua i ai se fesoasoani lagolago e faʻaofiina i le tuufaatasiga o fualaau faasaina.

O ia vaega o ausilali o vaega nei:

  • lactose monohydrate,
  • povidone-K30,
  • crospovidone
  • magnesium stearate,
  • sodium lauryl sulfate,
  • talisa paʻu.

O le tuufaatasiga o le ogatotonu pito i luga ole laulau e aofia ai mea nei:

  1. Hypromelilose.
  2. Macrogol 6000.
  3. Talc.
  4. Titanium dioxide

O pepa maʻaleʻale e lapotopoto, faʻafefe foliga ma o loʻo vali paʻepaʻe.

O se vailaʻau e maua mai i le vaega o vailaʻau faʻatoʻa. O ona meatotino e latalata tele i togafitiga faʻasolosolo.

A maeʻa le tagofia o fualaau faasaina, o le faʻateleina o le soda ma le chlorine mai le tino o le tagata e faʻaleleia. I se tulaga maualalo e aafia ai le faagasologa o le excretion o le konatela ma magnesium ions mai le tino.

O vailaʻau e iai le malosi e poloka ai laina o le calcium o paʻu ma faʻateleina le gaoioi o le puipui vascular of arteries, e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o le malosi o le tino vascular system o le tino.

O le aveina o vailaʻau e fesoasoani e faʻaititia ai le maualuga o le hypertrophy o le fatu agavale.

O le faʻaaogaina o fualaau faasaina e le afaina ai le maualuga o le lipid concentration i totonu o le toto ma e le afaina ai le gaioiga o le metabolism.

O le tagofia o fualaau e faʻatagaina ai oe e faʻaitiitia le lagona o le puipui vascular i aʻafiaga o norepinephrine ma angiotensin II i luga, ma faʻatagaina oe e faʻamalosi le faʻasalalauga o le prostaglandin E2 i le tino.

O le faʻaaogaina o se vailaʻau e faʻaitiitia ai le malosi o le faʻavaeina o faʻamaumauga saoloto ma tumau i le tino.

O le malosi faifaipea o le fualaau faasaina e atiina ae i le vaiaso talu ona amata le togafitiga ma faaauau pea mo se aso pe a uma le aso e tasi i le aso.

Pharmacokinetics o fualaau faasaina

A maeʻa ona tago i le fualaau faasaina, e matua gaogao uma lava mai le gastrointestinal tract i totonu o le totoga. O fualaau faasaina e maualuga lona bioavailability, e tusa ma le 93%.

O le 'ai e iai se faʻavavega o le faʻaaogaina o le vailaʻau i totonu o le toto, ae le afaina ai le aofaiga o fualaau faasaina. O le maualuga maualuga o le faʻamoemoega e maua i le toto 1-2 itula i le maeʻa ai o fualaau i totonu.

I le faʻaaogaina pea o fualaau faasaina, o le fesuisuiai i lona faʻatonuga i le tino i le va o doses ua faʻaitiitia. O le fualaau faasaina e oʻo atu i le faʻatonuina o le faʻamausali i le tino pe a mavae le 7 aso o le tagofia o fualaau faasaina.

O le afa-ola o le fualaau faasaina e mai i le 14 i le 24 itula. O le vailaʻau e faʻafesoʻotaʻi ma poloka palatini o le plasma toto. O le maualuga o le faʻamalosia o le protein e tusa ma le 79%.

O le vaega malosi o le fualaau faasaina e mafai foi ona fusifusia i le elastin o lamolemole maso ua avea ma vaega o le puipui vascular.

O le vailaau faʻasaina e mafai ona pasia pa puipui, e mafai ona sopoia le pa puipui. Pe a ave se vailaʻau, e pasi i susu susu.

O le faʻasaina o le tino galue e tupu i totonu o vaʻaiga o le ate. O le manava o le vaega galue e faia i foliga o metabolites e fatugaʻo i se voluma mai le 60 i le 80%. Faʻatasi ai ma feeseeseaiga, e tusa ma le 20% o loʻo faʻaaogaina i totonu o le manava.

Afai o le tagata gasegase e le mafai ona le aoga, e le suia le falemaʻi o le fualaau faasaina. O le faaputuputuina o tupe i totonu o le tino e le tupu.

Faailoga ma le faʻailogaina mo le tagofia o fualaau

O le faʻamaoniga autu mo le aveina o fualaau mo le maʻisuka o le atinaʻe lea o se tagata maʻi i le maualuga o le toto maualuga.

E pei lava o isi masini faʻapitoa, o le Indapamide e tele faʻamatalaga mo le faʻaaogaina.

O le faʻaaogaina o le vailaau faʻasaina e faʻatagaina i le leai o ni faʻasolega i le tagata maʻi.

O le tele o le faʻasatauga i le faʻaaogaina o fualaau o loʻo i lalo:

  • o le tagata gasegase e maualuga lona lagona i fualaau oona na faia i luga o le faavae o le sulfonamide,
  • le faapalepale i tagata gasegase i le lactose,
  • o le gasegase o le galactosemia,
  • pe a faʻaalia e se tagata ni faʻailoga o le maʻi syndrome o le glucose poʻo le galactose,
  • faʻamaoniga o se tagata gasegase ua matua leai sona toilalo,
  • le i ai o faailoga o le hypolemia,
  • le i ai o le faaletonu ogaoga o le ate,
  • maʻisuka toe
  • le vaitau o le faʻataʻitaʻiga ma le susu,
  • O le matua o le maʻi e oʻo ile 18 tausaga,
  • faʻataʻitaʻiga o togafitiga lea o loʻo faʻatinoina ai le pulega tutusa o sooupu e mafai ona faʻateleina le vaitaimi QT.

Faʻasalaga, e tatau ona e tago i le fualaau faasaina pe a iloa mea e le lelei i le gaioiga o gaʻo ma le ate, pe a fai o maʻi o le tagata maʻi i le paleni vai-electrolyte, i le i ai o le hyperparathyroidism i le tino.

E le gata i lea, e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete le faʻaaogaina o le togafitiga lea ua uma ona faʻaaogaina ai fualaau oona.

O le faʻaeteete e faʻaaoga pe a faʻaaogaina le vailaʻau mo le atinaʻeina o le maʻisuka i le tulaga o le taupulepulega.

Faatonuga mo le faʻaaogaina o laupepa

Taliaina o le vailaau faʻasaina e tusa lava pe o le a le faʻatulagaga mo le 'aiina o meaai. O le aoga o meaʻai e tatau ona tuʻuina atu ma le inu tele o vai. O le taimi sili ona fiafia mo le tagofia o fualaau faasaina o le taeao.

O le masani masani ole togafitiga mo togafitiga faafomai e 2.5 mg poo le tasi le papa i aso taitasi. Afai a maeʻa le 4-8 vaiaso o togafitiga o le manaʻoga ole manaʻo e le ausia, e le tatau ona faʻateleina le fualaau. O se faʻaopoopoga i fuataga e mafai ona lamatia ai le atinaʻe i le tino o aʻafiaga o le aʻafiaga mai le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

I le leai o ni taunuuga o togafitiga, ua fautuaina e suia le fualaau faasaina ile sili atu ona aoga. I le tulaga o le togafitiga e faia i le faaaogaina o fualaau faasaina, o le fua o le Indapamide e tumau pea e le suia i le 2.5 mg i le aso.

Pe a ave le Indapamide i totonu o se tagata, o nisi o aʻafiaga e mafai ona tutupu e faʻaalia i le le atoatoa i le faʻatinoina o tino eseese o tino.

O aʻafiaga sili ona taatele i le faʻaaogaina o le Indapamide mo le maʻisuka o mea nei:

  1. Polokalame masini. Masalo o le atinaʻeina o le manava, lagona, ma foliga vaaia o le tiga i totonu o le manava. E masani lava ona i ai se lagona o le gaioiga ma le mago i totonu o le vavau o le tautala. Masalo o foliga mai o le fesuisuiai i tulaga e le masani ai, o le atinaʻe o pancreatitis e mafai.
  2. Ogatotonu o le tino. Masalo o le atinaʻeina o se tulaga o le asthenic, o foliga vaaia o le faateleina o le atuatuvale, tiga o le ulu ma le maʻisuka, faateleina le moe. I tulaga e le masani ai, o le faateleina o le vaivai ma vaivaiga lautele e aliali mai. O nisi taimi o loʻo i ai se lagona o le malaise lautele, maso musele, faʻavevesi ma lagona o le popole.
  3. O le manava o le tino e mafai ona tupu ai le tale, pharyngitis, sinusitis ma, i se tulaga e le masani ai, rhinitis.
  4. Polokalama cardiovascular. Masalo o le atinaʻeina o manatu masani, suiga i le electrocardiogram, e mafai e le tagata gasegase ona atiina ae ni o latou manatu i le galuega a le loto ma le faateleina o le fatu fatu.
  5. Urinary system. Tulaga maualuga o le atiaʻe o faʻasolosolo masani ma le televave.
  6. Le paʻu. Masalo o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi na faʻaalia i le tino o le paʻu o le paʻu, paʻu o le paʻu ma le vasecitis vasoritis.

I le faʻaopoopoga i nei aʻafiaga, o le thrombocytopenia, leukopenia, agranulocytosis, ma le vevela o le lupus erythematosus e mafai ona tupu i le tino o le maʻi.

Analogues o se vailaau, ituaiga o faʻamagaloga, tau ma mea e teu ai

O le vailaau faʻasaina o loʻo maua i foliga o pusa tioata, o papa taʻitasi e aofia ai le 2.5 mg o le vailaʻau.

O pusa o 10 fasipepa o loʻo teuina i totonu o se vailaau faʻapitoa e fai ai siaki e faia i le film polyvinyl chloride ma ufiufi i pepa alumini. E tolu faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, faʻatasi ai ma faatonuga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina, o loʻo teuina i pepa pepa.

O le fualaau faasaina ua faatonuina ina ia teuina i se nofoaga pogisa i le vevela i le va o le 15 i le 25 tikeri Celsius. O le nofoaga e teu ai fualaau faasaina e le tatau ona maua e tamaiti.

O le ola ola o le fualaau faasaina e 3 tausaga. A maeʻa le taimi e teu ai, e faʻasaina faasaina le vailaʻau. Ua faʻamauina se vailaʻau faʻamalolo.

I le faaopoopo atu i le Indapamide, na faia ai fualaau faasaina e tutusa lelei.

O le taatele ma lauiloa o tala nei o fualaau faasaina:

  1. Arifon Repard - o le mea sili ona lauiloa o le Indapamide, e le afaina ai le metabolism o le carbohydrate.
  2. Aapapamide o se analog o Indapamide, o le tupuaga Rusia.
  3. Indap o se fualaau faasaina ua gaosia i Czech Republic.
  4. Noliprel o se vailaʻau tuʻufaʻatasiga lea e sili ona aoga.
  5. O Perinide o se fualaau lauiloa e talafeagai mo le tele o tagata gasegase.

O le tau o le Indapamide i le Rusia i le fuainumera e mai le 12 i le 120 rubles, e fuafua i le kamupanī ma le eria o loʻo faʻatau ai le vailaʻau.

O se tagata atamai mai le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i uiga tau falemaʻi o Indapamide.

Pills o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 1, ituaiga 2: mai luga ma maualalo e tatau ona ave

E tele taimi e maua ai le maʻisuka, o le toto maualuga e tulai mai, lea e faʻavevesi ai le fatu cardiovascular, e afaina ai fatuga ma isi gaʻo totonu. I le maʻisuka ituaiga 1, o le maualuga o le toto maualuga e aliali mai ona o maʻi fatugaʻo.

Afai o le tagata e iai le ituaiga 2, o le atinaʻeina o syndrome o Heren-Cushing, pheochromocytoma, e fesoasoani i le faateleina o le mamafa. I ia ituaiga o gasegase, o le maualuga o le toto maualuga e tau atu ai i le atinaʻeina o pathoces e mafua ai le oti, o le mea lea e faatonuina ai e le fomaʻi fualaau e pei o antihypertensive.

O vaega autu o fualaau faasaina e aofia ai: togafitiga, inhibitors ACE, beta-blockers, BKK, ARB.

O le diuretics o ni togafitiga faʻasolosolo e faia faʻatasi ma isi vailaʻau. Latou te aafia ai le gaioiga o fatuga ma faʻavave le aveeseina o le urine mai le tino. I le maʻisuka, o togafitiga e mafai ona faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maualuga o le toto ma faʻaitiitia le fula.

O vailaʻau faʻamaʻi o ituaiga nei:

  1. Lue - fesoasoani e vave faʻasalalau le mamafa. E manatu le furosemide o le fualaau sili ona taatele.
  2. Thiazide - faʻalauteleina le maualuga o le kulukose, cholesterol ma triglycerides. O nei chlortalidone, clopamide, wherepamide.
  3. Osmotic - aveese le tele o le vai mai siama tusitusi ona o se faʻaitiitia o le toto. Tele le aoga: Potassium acetate, Mannitol.

O le tele o tagata gasegase e maua ai le toto maualuga ua faʻamatalaina mai i togafitiga faʻasolosolo, lea e tatau ona faia mo se taimi umi. Ae e mafai ona oʻo atu ai i le malosi o le sodium.

O le tagofia o nei vailaʻau, e tatau i tagata gasegase ona 'ai atili fualaau aina ma fualaau faisua, e totogi ai le gau o le magnesium, potassium ma le sodium.

I taimi o togafitiga, e tatau ona mataituina le maualuga o le suka i le toto, ma faateleina le tele o le diuretic pe a tatau ai.

Afai o se tagata maʻi ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae le fulafula o vae i luga o se tulaga maualuga o le mamafa, o le fomai e faatonuina Indapamide poo Arifon. O vailaʻau uma e lua e le afaina ai le gaosiga o le gaʻo. O isi togafitiga e faʻaaogaina tele tele taimi.

ACE inhibitors

E matua taua lava mo le maʻisuka, lea eo mai faatasi ma le maualuga o le toto maualuga, o le ingeta ACE.

O nei fualaau faasaina e faalavelave i le gaosia o se enzyme e nafa ma le gaosia o se mea e tau atu i le vavalalata o toto toto o le faiʻai, ma fesoasoani i le faateleina o le faasaolotoina o le aldosterone, lea e maileia ai le sodium ma vai i totonu o le tino.

Faʻafetai i le faʻaaogaina o le ACE, o le toto toto e afaina ma sili atu le suavai ua aveesea mai le tino, lea e mafua ai ona faaitiitia le mamafa.

O nei fualaau faasaina ua i ai se tulaga e foliga mai e le talafeagai, e tumau pea i le paʻu vave o le mamafa.

E le gata i lea, latou te maua se aoga aoga i luga o puipui o toto toto, e puipuia ai le fausia o ni atherosclerotic plate, ma maua ai se faʻamaʻi pipisi, puipuiga mai le osofaia o le fatu ma le stroke.

E le faʻalavelave tagata inhibitors ACE i le metabolism o gaʻo ma mea gaʻo ma faʻalauteleina le lagona o le tino i le inisalini.

O nei fualaau faasaina ua faatonuina ma le lapataiga i le le atoatoa, e pei latou te faatuai le aveeseina o le paluga mai le tino. O nisi taimi, e le tusa ai ma le talaaga o mea latou te faia, o se itu e tupu i le ituaiga o le malosi o le tale, lea e manaʻomia ai le faamutaina o le faaaogaina o fualaau faasaina. E faʻasalaina i le taimi o le maitaga, susu fananau mai, faʻasolosolo faʻasalaga faʻavae lua.

O fualaau sili ona aoga:

  1. Enalapril, Invoril, Burlipril, Enap.
  2. Quinapril, Quinafar, Accupro.
  3. Lisinopril, Vitopril, Diroton, Zonixem.

Beta poloka

Beta-blockers ua faatonuina mo le maʻisuka ma le toto maualuga, pe a faigata lenei tulaga ona o le fatu o le fatu, angina pectoris ma tachycardia. O le tele lava o taimi, e fiafia le fomaʻi i se vaega o fualaau oona lea e leai se aafiaga leaga i le metabolism o le maʻisuka.

  1. Atenolol, Atenol, Atenobene.
  2. Metoprolol, Corvitol, Emzok.
  3. Bisoprolol, Concor, Coronal, Bicard, Bidop.

Ae o na vailaau e mafai ona faateleina le maualuga o le suka ma le cholesterol i le tino ma faateleina ai le malosi o le inisalini.

Beta-blockers e pei o Nebilet, Coriol, Atram, ua i ai se aafiaga faaopoopo vasodilator. O nei fualaau o le maʻisuka e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini ma maua ai se aoga aoga i le lipid ma le carbohydrate metabolism.

Bcc ('autagonist calcium)

E tele taimi e masani ona faʻatulagaina ai le faʻasolosolo o alalaupapa mo le mamafa, aua latou te le afaina ai le lipid ma le carbohydrate metabolism. E faʻaaogaina pe afai o loʻo maʻi foi le maʻi mai le ischemia ma le angina pectoris. Muamua lava, o fualaau faasaina ua faatonuina mo tagata matutua.

E tuʻuina atu i ai vailaʻau e maua ai le umi o le aafiaga, lea e tatau ona 1 le taimi i le aso:

Amlodipine e umi sona aafiaga.

O faʻataʻitaʻiga o le kesi e taʻitaʻia ai le atinaʻe o aʻafiaga e pei o le fulafula ma le faateleina o le fatu, lea e masani ona oo atu ai i le latou faalēaogāina. Pau lava le fualaau e leai se aafiaga leaga o Lerkamen.

Sconce (angiotensin receptors antitagonists)

O le faʻamaʻi o le receptor Angiotensin II e aoga i le togafitia o le maualuga o le toto maualuga lea e o mai faatasi ma le maʻisuka. Latou te maua meatotino nei:

  • faaitiitia le faʻamalosia o le insulin,
  • i ai se aʻafiaga faʻaleagaina,
  • faaitiitia le maualuga o le malosi o le ventricle agavale o le loto,
  • e le afaina ai faiga faʻafomaʻi,
  • lelei le tuʻuina atu ma ia i ai le itiiti ifo o aʻafiaga i itu.

O le gaioiga o fualaau e amata malie ma oʻo atu i lona ogaoga 2-3 vaiaso pe a uma le amataga o le pulega.

O fualaau sili ona aoga:

  1. Sartokad, Diosar, Vasar.
  2. Candesar, Advant, Candecor.
  3. Closart, Lorista, Cozaar, Lozap.

Alpha blockers

I le faʻaaogaina o le pi-blockers, o le galuega o le faʻataʻitaʻiina o le a-adrenergic o loʻo i ai i le tele o siama ma totoga ua poloka. O nei fualaau faasaina e filifilia ma le le filifilia. Mo le togafitiga o le maualuga o le maʻisuka, e faʻaaogaina ai le kalama alpha-blockers ma e na o le tuufaatasiga o togafitiga.

O nei vailaʻau e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose ma le lipids, faʻapea foi ma le faʻamalosia o le inisalini. Faafetai i le ala-blockers, o le mamafa e faaitiitia lemu, e aunoa ma le faatupuina o le faateleina o le fatu fatu. Ae o nei vailaʻau e tatau ona ave ma le lapataiga ma ni maʻi matuia, lea e faʻaalia i se paʻu o le mamafa o le mamafa. E faʻamaonia foi i latou ile fatu fatu.

Terazosin faʻaitiitia le faʻasalalau o le kulukose ma lipids.

Rasilez (o le tuusaʻo tuusao o le renin)

Ole vailaʻau fou lea e faʻaitiitia ai le mamafa o le toto i le aso atoa. A maeʻa le 2 vaiaso o le faʻaaogaina masani, o le a maitauina se faʻalogona tuusaʻo ma le toe faʻaleleia o mea masani masani o le hemodynamic.

E faʻaaoga Rasilez i le faʻamalosia faʻatasi ma le angiotensin ii tagata faʻamaonia le taliaina poʻo le atiata ACE. Faafetai i lenei tuufaatasiga, o fatugaʻo ma fatu ua puipuia lelei. O le vailaʻau e fesoasoani e faʻaleleia ai le cholesterol i le toto ma faʻalautele ai le lagona o le gaʻo i le inisalini.

O fea fualaau e sili atu mo le aloese mai le i ai o le maʻisuka?

E ui lava i le mea moni o loʻo i ai le fuainumera tele o vailaʻau e maualalo ai le toto maualuga, ae le o fualaau uma e talafeagai mo tagata e maua i le maʻisuka. O vailaʻau nei e faasaina - Xipamide, Hydrochlorothiazide, Hypothiazide.

O nei mea o togafitiga e faʻateleina ai le suka toto ma faateleina ai le maualuga o le cholesterol leaga. E le gata i lea, o nei vailaau e afaina ai le gaioiga o fatugaʻo, lea e sili ona matautia mo tagata o loʻo mafatia mai le fatuga fatugao.

O le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi e pei o le calcium adtagonists e fesoʻotai ma dihydropyridines puupuu e le fautuaina mo le maualuga o le toto ma le maʻisuka. E oʻo lava i se laʻititi laʻititi, latou te matua faateleina le ono mafai ona atiaʻe se fatu fatu ma ua solia i maʻi fatu fatu. O nei mea e aofia ai le fualaau faasaina o le Nifedipine.

Atenolol, lea o le vaega o beta-blockers, ua faasaina, aua e fesoasoani i le oso malosi i le kulukose o le toto ma le atinaʻeina o hypo- ma hyperglycemia. E le gata i lea, o ia vailaau e faaitiitia ai le lagona o le gaʻo i le inisalini, lea e maua mai i le pancreas.

E faʻapefea ona faateleina le toto i le maʻisuka?

O le maualalo o le toto maualuga i le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona tupu i tamaitai. I lenei tulaga, o loʻo i ai se soliga o le cerebral, ma o loʻo taofia le maua o meaʻai talafeagai. Afai e le o togafitiga lenei tulaga, ona oʻo lea i le atinaʻe o faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular. E le gata i lea, o aʻafiaga leaga e pei ole:

  • maʻisuka vae
  • thrombosis
  • maliu o le tino i pito i lalo,
  • maʻi suka.

O le faʻasalalauga i le maʻisuka e atiae ona o:

  • tigā
  • manava manava
  • leai o vitamini ma minerale i le tino,
  • popole
  • fatu fatu
  • faʻamaʻi umi
  • faʻamaʻi o le tino.

O tagata maʻi ua faʻapupulaina le afu, ogaoga malulu, o le lagona o le paʻu, osofaia osofaiga faʻalavelave, vaivaiga ma le moe. Ina ia faateleina le mamafa i le maʻisuka, o vailaau faapitoa ua faatonuina. O fualaau sili ona lelei o Eleutherococcus ma Leuzea. Ua ave i latou mo le 7 aso, a maeʻa ona latou malolo mo le 1 masina.

Faʻasalalauga, fesoasoaniga a tagata agaʻi fesoasoani. E mafai ona e faʻafefiloi faʻamatalaga lauti tiamata ma le acid ascorbic. Faʻafeʻaiga lelei o le kāpeti lapisi. Ina ia faia lenei mea, sasaa le 20 g o se laau mamago ma se ipu vai inu ma tumau pea 3 itula. O le fufuluina o loʻo faʻaaogaina ma faʻatau faatolu i le aso. O patemea ma le faʻaaogaina o suauʻu manogi e fesoasoani tele e faʻatele ai le mamafa. Mo lenei mea, o cloves, bergamot, lemoni, moli, eucalyptus e talafeagai.

E faʻapefea ona filifili fualaau mo se faʻamatalaga faapitoa ile falemaʻi?

Fomaʻi fautuaina e faʻaaoga fualaau o vaega eseese i le taimi e tasi. E fesoasoani lea i se togafitiga sili atu ona lelei mo le maualuga o le maʻisuka.

I le tuufaatasiga o togafitiga, o fualaau o fualaau faasaina e faaaoga, ma o le tele o fualaau faasaina e mafai ona taofia ai aafiaga o le isi.

O le togafitiga togafitiga e filifilia e le fomaʻi e puipuia ai le lamatiaga o le fatu ma le taʻavale.

Faʻatasi ai ma laʻititi laʻititi, e faia ai le monotherapy i lalo ifo. Afai e le mafai ona faʻaitiitia le mamafa i fuainumera sili ona lelei, e tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu se isi vailaʻau, ma afai e leai se aoga, o le tuufaatasiga o fualaau o vaega eseese.

I le maualuga o le lamatiaga o le faʻaleagaina o le tino ma le fatu, togafitiga ma le 2 vailaʻau i laʻititi maualalo. Afai o le togafitiga e leʻi aoga, ona faatonuina lea e le fomaʻi le lona tolu o vailaau i lalo ifo o le fualaau poʻo le faʻamaonia uma o vailaau faʻasaina i le pito sili ona maualuga. Afai e leai se iuga, o le togafitiga o le 3 fualaau faasaina i le maualuga pito sili ona mafai ona faaaoga.

Amlodipine (Norvask, Tenox, Normodipine) i le maualuga o le mamafa

Algorithm mo le filifilia o fualaau mo le mamafa i le maʻisuka (laasaga i lea laasaga):

  1. Faʻateleina le Peraimeri i le totoga o le toto - faʻamaonia ARBs poʻo le atitiata ACE.
  2. Ua faateleina le mamafa o le toto, ae leai se palatini i totonu o le urine - faaopoopo ni meaʻai, BKK.
  3. Ole maualuga o le toto e maualuga atu nai lo le masani, e maua ai sina vaega ole porotini i le urine - thiazides ma ua faaopoopo le BKK.
  4. Le maualuga o le toto maualuga faatasi ai ma le faaletonu o le lafoaʻi - faaopoopo le BKK ma le diuretic diu.

Aʻo le i faia se togafitiga, e suʻesuʻeina e le fomaʻi taunuʻuga o meafaigaluega ma suesuega suʻesuʻe. E le mafai ona e faatonuina au fualaau oona mo le mamafa mo le maʻisuka, aua o le tele oi latou e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia ma e oʻo lava i le oti.

Mai le maʻisuka ma le toto maualuga - o le a le mea e mafai ona ave i ai togafitiga ma o le a se aafiaga e tatau ona faʻamoemoeina mai ia i latou?

O diuretics na aliali mai i le 19 seneturi, ae na muamua faʻaaoga e faʻaitiitia ai le toto i le 60s o le seneturi mulimuli.

O le tulaga faapitoa o togafitiga e faavae i luga o le aafiaga i le galuega toefaʻi i se auala e faatelevave ai le faagasologa o le excretion urine mai le tino.

Afai o le faʻaaogaina o togafitiga mo le togafitiga o faʻamaʻi o le fatu ma toto toto (faatasi ai ma le toto maualuga) e le o se masalosalo, ona tatau lea ona faʻaaoga lelei togafitiga mo le maʻisuka ma le toto maualuga, i le feutagai ma lau fomaʻi. E fa vaega o togafitiga, lea o le a tatou iloiloina atili auiliiliga.

Laʻau totogo (o fualaau e faʻateleina ai le fua o le urine formation) o le malosi sili lea o togafitiga uma e faʻaaoga i togafitiga faafomaʻi.

O nei fualaau oona e masani ona faʻaaoga mo le edema o faʻavae eseese ma le maualuga. O le igoa o le vaega e sau mai le mea moni e faapea o le vaega autu o la latou faatosinaga o loʻo i totonu o le galu o Henle - o le nofoaga lea e toe faʻafefe ai le vai i totonu o le tino.

Furosemide loop diuretic

O le aʻafiaga e afua mai ona o le "le taofiofia" o le toe faʻamautuina, faʻaputuina o le vai ma vave le fausia o le urine, lea o le a faʻaumatia ai le vai ma masima. Pe a faʻaaoga togafitiga o le pipi, faʻavavega o maso masei o toto toto ma le faateleina o le toto toto faʻapitoa.

I le faaopoopo atu i le maualuga o le toto, o fualaau o lenei vaega e mafai ona faatonuina mo le cerebral edema, hypercalcemia, le fatu, le oona e nisi vaega o mea oona ma le le atoatoa. O sauniuniga e maua i le tulaga o laupepa poʻo ampoules mo injections. O fualaau taatele i lenei vaega o Furosemide.

Ole ituaiga o fualaau faasaina e le talafeagai mo togafitiga o le maualuga o le maʻisuka. E naʻo le tasi le faʻaaoga mo le faʻasaʻoina o se tiga ogaoga e mafai.

O togafitiga o Thiazide o se vasega faʻapitoa o vailaʻau faʻasoifua maloloina, lea e tutusa lelei lona aafiaga.

O vailaʻau o vailaʻau e eseese lava i le malosi ma le umi o le aʻafiaga.

I le tele o atunuu o le lalolagi, o lenei vaega faapitoa o vailaau e sili ona taugata: e tufatufa i falemaʻi e aunoa ma se faʻasalaga ma e taugofie tau. E faʻaaogaina sui o Thiazide e le gata mo le togafitiga o le maualuga o le toto, ae faʻapea foi mo le faateleina o le valea, lea e avea ma afaina o le ate, fatu poʻo fatuga o le fatu.

O lenei ituaiga o vailaʻau na maua i tua i le ogatotonu o le seneturi mulimuli. O togafitiga o Thiazide ei ai se faʻamatalaga lua "faalua": o vailaʻau faʻamaʻi ma meaola faʻapitoa faʻatasi ma se fausaga tulaga ese.

Ae ui i lea, o loʻo i ai le fuainumera o fualaau oona ei ai le tutusa o aʻafiaga, e faʻavae i luga o lea e leʻo iai ni molikiti o le thiazide mai se vaaiga o vailaʻau.

Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona iloagofie ia togafitiga thiazide ma thiazide-like. O nei vaega e aofia ai Metolazone ma Chlortalidone.

Masalo o le mea sili ona ofoofogia o mealilo o lenei vasega o fualaau faasaina o le togafitiga o le tino o loo i luga o le tino. I le faaiuga, o le faiga o gaioiga o thiazides e leʻi suʻesuʻeina. E mautinoa lava pe a ulufale atu mea malolosi i le tino o le tagata, faʻavaveina le faʻavaveina o gaioiga, gaioiga o le fatu ma le plasma volumes i le toto ua faʻaitiitia.

O le ituaiga thiezide o togafitiga sili ona aoga mo le maualuga o le toto, lea e atiina ae i le talaaga o le maʻisuka.

O le faʻaaogaina umi o togafitiga o le thiazide, o le "tafaoga" o maso malie o vaʻa e mataituina, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le malosi o le tino. O le vaega mulimuli e taua tele le sao i le tau faasaga i le maualuga o le maualuga.

O le tele o fualaau faasaina e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua:

  • afuaga o chlorobenzamide ma quinazolinone,
  • afuaga o le benzothiadiazine ma le phthalimidine.

Sui o le vaega muamua ei ai uiga taua: latou i soʻo se tikeri o le toilalo ua lelei ona i ai se aafiaga diuretic.

E tusa ai ma o latou uiga faʻamalositino, o sauniuniga a lenei vaega e sili atu ona faʻalauiloaina i le faʻaaogaina o togafitiga.

Faatasi ai ma aʻafiaga autu autu o mea e afaina ai le tino, le atoatoa, dermatitis, hyperglycemia, paresthesia, pancreatitis, cholecystitis, tiga ma le tolotolo i totonu o le manava.

O taatele faʻasolosolo e pei o le thiazide-pei o:

  • Clopamide
  • Faʻaalia,
  • Chlortalidone
  • Hydrochlorothiazide,
  • Metolazone
  • Quinetasone.

Osmotic

O faʻasolosolo faʻamalosi e mafua ai le tosoina o le vai mai siama tusitusi e ala i le faʻaitiitia o le toto. Talu ai ona o lenei aafiaga, o le toto e le gata ina faateleina e le gata i siama o faafitauli, ae faapena foi i neprons.

O le mea mulimuli o loʻo faʻaalia ai se faʻaleleia atili i le filigaina o vailaʻau i nei vaega o loʻo galue ai le okeni. I le tulaga tutusa, o le faʻafefe o le sodium ma le chlorine i le tulivae o le aluga o Henle ua faʻaitiitia.

O faʻasolosolo faʻasolosolo e masani lava ona faia ma le le fiafia. Faatasi ai ma i latou, o le mea taatele:

O le vaega mulimuli e faʻateleina ona mafua ona o le taimi umi. O le lua muamua o loʻo faʻaalia i se faʻafitauli vaivai, puupuu.

O lenei vaega o togafitiga e le afaina i totonu o le tino ma taumafai e faaputuputu. E tusa ai ma lea, o le toe faʻamautuina o vai ma sodium ions e faʻalavelaveina, lea e mafua ai ona aveesea mai le tino. Faatasi ai ma i latou, o fualaau faasaina foi ua le fiafia.

Faatasi ai ma aʻafiaga o le itu e mafai ona maitauina o laʻau o le ulu, taʻavale, afaina o le tino, necrosis o le tino pe a le ulu le vailaʻau i le vein, ae i lalo o le paʻu. O fualaau o lenei vaega ua faatonuina e le gata mo le maualuga o le toto maualuga, ae faapena foi mo le oona, o le faateia o hypovolemic ma o se gaioiga mo le malosi.

E faʻatagaina le 'ave faʻasolosolo faʻamalosi i le fatu o le fatu.

I le faʻamuamua, o lenei ituaiga vailaʻau e mafai ona faʻaaoga mo le maʻisuka, ae e i ai sona aafiaga puupuu. O le umi o togafitiga e le masani ona faʻamatalaina, o lea e talafeagai ai mo na o le faʻaaogaina.

Vaʻaia-faʻamalolo

O le masini o le gaioiga o vailaʻau faʻamalolo e tasi le mea taua: latou te taofi le potassium i le tino, lea e mulimuli mai i le igoa o le kulupu o fualaau.

O vailaʻau e i ai se aafiaga tuusaʻo i luga o lelaʻau autu o le mea faʻafefeteina o le nephron.

E mafai ona faʻaitiitia le faʻafefeina o le palukala i siama ma mafai ai ona poloka lona manava faʻatasi ma urine. O le potassium o se elemene taua mo le tino. I le faaopoopo atu i ai, o lona faʻasaoina e taua tele mo tagata o loʻo mafatia mai le hypokalemia, lea o loʻo faʻatasi ma le faʻaitiitia o le faʻaoʻoina o ions o le potassium i le plasma toto.

O togafitiga faʻamaʻi faʻamalolo e faʻasaina e le gata mo faʻamaʻi pipisi, ae faʻapea foi mo le togafitia o faʻamaʻi faʻafuaseʻi o le cortex adrenal, gout, o le fatu o le fatu ma le faʻamagaloina o le edema mai le faʻalavelaveina o le gaosiga o le hormonone.

O faʻasolosolo faʻatoʻa togafitiga o le gasegase e faʻaalia i se aʻafiaga vaivai i le tino, o le mafuaʻaga lea ua manatu le fualaau e le aoga.

Mo lenei mafuaʻaga, e seasea lava ona tusia e avea ma faavae mo togafitiga, ma tele lava i le tulaga o fualaau o ausilali. Afai o le ave o le vailaau e leai se fesuiaiga i le tino e matauina uma lava, ona le fautuaina lea o le dose e sili atu.

O le fualaau faasaina ua taofi pe "i le inertia" e faʻaauau mo sina taimi e faʻamaonia ai le leai o se aoga o le togafitiga. I le auala, o vailaau ua manatu e leai se aoga. O le sili lea o le faʻamagaloina o tagata faʻasolosolo, o le mea lea, o le aafiaga o lona faʻaogaina "faʻatali oe."

Faʻaleagaina o le maʻisuka i le maʻisuka e le aoga ona o le maualuga o tulaga lamatia o aʻafiaga.

O le aʻafiaga o le aʻafia ona o le mea moni e faapea o nei vailaʻau o ni faʻalavelave faʻasaga. Aldosterone o le ogatotonu taua o le cortex, lea ei ai lona aafiaga tuusao i le paleni-masima i le tino. O le diuretics o loʻo i ai se aʻafiaga i lenei hormone.

O le poloka o Aldosterone e faia e tusa ai ma algorithms e lua:

  • faʻasaʻoina le felauaiga o ions,
  • "Inhibits" le gaosiga o le hormone, faia i luga o le faʻaaliga i se auala patino, ona o le mafuaʻaga o le sodium ua faʻateleina i le urine, ma o le mea o loʻo i ai le mea oona.

O vailaʻau faʻasaina o le potassium e faʻamaonia e le gata mo faafitauli i le mamafa, ae ia faʻamalie foʻi le fulafula ma aveese le tele o le suavai.

Mo nei faʻamoemoega, o fualaau o lenei ituaiga ua faʻataʻitaʻiina e oo lava i fafine maʻitaga i vaega mulimuli.

O vaifofo ei ai foi se lisi o aafiaga i le itu, e aofia ai le nao, vomiting, o le vevela, manava manava, faaitiitia le malosi, tulaga faaletonu, le mautonu, moe, vaivai ma le atuatuvale.

Vailaʻau o le potassium-sparing diuretic Veroshpiron

O le lisi o togafitiga aupito sili ona lelei o le faʻasaoina o le potassium-aofia ai:

O a fualaau e sili ona lelei ona faʻaaogaina?

O diuretics mai le vasega o thiazide ma thiazide-pei o le sili lea o le "alualu i luma" vaega o togafitiga, lea e seasea afaina ai aʻafiaga ma e matua manuia lava i le faamamaina o le faʻaleleia ma le faʻaitiitia o le toto.

O le vaega osmotic e mafai ona faʻaosoina le tosoina o le tele o le urine i ni nai itula, ae o latou aafiaga e pupuu. Mo togafitiga uumi, e le talafeagai ma faʻaaogaina i na o tulaga e tatau ai ona vave faʻaitiitia le faʻaleleia poʻo le faʻaitiitia o le mamafa.

O vailaʻau faʻasaina o le gasegase ua manatu ua le toe i ai, e mafai ona mafua ai le tele o aʻafiaga o le itu, o lea e naʻo le avea ai ma sui i le togafitiga o le maualuga o le toto. O taofiofi totogo e matua lelei lava le feagai ma le faʻaitiitia o le mamafa.

O a latou gaioiga e faʻapitonuʻu ma faatapulaa i le gaʻo o Henle. O se vaega o fualaau oona ua manatu o se vailaʻau mamana, o lona uiga la e le fautuaina le latou faaumiumi taimi.

O le togafitiga, ma, e tusa ai, o le ituaiga o tagatanuu e tatau ona faatonuina e se fomai faapitoa. E na o se fomaʻi e mafai ona filifilia fualaau saʻo mo le togafitiga o se tagata maʻi faapitoa, ma mafaufau i uiga o lona tino.

Vaʻaiga Faʻapitoa

Faʻamālōlōina togafitiga, e masani lava ona faʻamatalaina faʻatasi fualaau mai kulupu eseese.

O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a aveesea le paluga mai le tino ina ia mafai ai ona faʻafeoloolo ma toe faʻaleleia le paleni, o loʻo faʻasalalauina le faʻataʻitaʻiina o togafitiga faʻamalolo ma "fesoasoani" mai i isi vaega e tolu.

I le avea ai o se faʻaopoopoga, e mafai ona e ave le vitamini B6, magnesium ma le tau. O mea uma o loʻo taʻua i luga e le o ni mea tau togafitiga, ae e tutusa lelei le malosi. Latou te faaosofia le malologa o puipui o toto toto ma faʻaleleia le tafe toto.

Faʻafefea ma pe faapefea ona togafitia le maualuga o le maʻisuka? Tali i le vitio:

I le auala, o nei lava vailaʻau e mafai ona avea o se faʻasologa o le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka. A e aveina ni vailaʻau faʻasolosolo, e tatau ona matua faʻaeteete i le faʻaaogaina o isi fualaau. E na o le vaega lenei o togafitiga e mafua ai ona puipuia le aʻafia o le toto-toto i isi fualaau, lea e mafai ona mafua ai le afaina.

Mafuaaga o le Siʻitia o le Maʻisuka

O le i ai o le maʻisuka na mafua ai le tupu aʻe o le maualuga o le toto, aua o le mafuaʻaga lea o suiga faʻaleagaina i totonu o vaa.

E aofia ai:

  • O lo latou vavalalata ma le gaogao na tupu.
  • Ua leiloloa lo latou vaivai. E maua, aemaise lava, e le inisalini, ae le lava i le tino o le maʻisuka.
  • O le mafai ona gafatia o puipui tetele. O lenei mafuaʻaga e mafua mai i faʻafeʻaiga masani i le suka o le toto.
  • Atherosclerotic plate form form. Latou te faaitiitia le lumenia o le vaa, lea e mafua ai le faateleina o le toto.
  • Faaleagaina i vaʻa toto, aemaise lava tamaiti laiti. I nofoaga o manuʻa, faʻalauteleina ai le mumū, kulumalapalapala ma paʻu toto e amata ona ola.

E aofia ai le faateleina o le toto maualuga ma le le lava o le taamilosaga o totoga ma gaʻo e fetaui.

E sili atu ona atiaʻe e fafine le maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga 2.

E tatau ona maitauina o le faateleina o le mamafa e tele lava ina matauina i le maʻisuka ituaiga 1, ae o vaega matutua o tagata gasegase e suia le ata: e masani ona maualuga le maualuga i le maʻisuka ituaiga 2. 90% o tagata matutua matutua o loʻo maua i le maualuga maualuga o loʻo maʻi i lenei ituaiga faʻamaʻi.

Faailoga o le toto maualuga

O faʻaaliga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e le ese mai lona masani masani.

E aofia ai faʻamatalaga nei.

  • tiga o le ulu
  • vavao
  • mamafa i tua o le ulu
  • faanenefu vaaiga, o foliga vaaia o pogisa i luma o mata,
  • lanu mumu
  • lima vaivai
  • taoto, vili,
  • le fiafia, le fiafia,
  • leaga le faatinoga
  • puupuu le manava
  • faigata i le faia o galuega faaletino.

E foliga mai i le atoaga po o se vaega. Pau lava le eseesega i le va o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka ma le maualuga o le maualuga o lona totoga o lona tulaga sili ona ogaoga.

Mataʻituina o le malosi

O le tulaga autu lenei mo se tauiviga manuia.

O le tagata gasegase e tatau ona fuafua lelei le mamafa, e pei foi o le fatu ma ia tusia faamatalaga i le "Observation diary".

O le masani mo le maʻisuka o le toto maualuga o le 130/80 mm Hg.

Fomaʻi togafitiga

I le taimi nei, o le maketi tau falemaʻi e matua mauoa lava lea e mafai ai ona e filifilia se fualaau mo tagata maʻi taitasi.

O togafitiga faafomai e aofia ai le faaaogaina o tupe na faatauina mai i falemaʻi. O loʻo maua i le tulaga o laupepa, capsules, dreses, fofo faʻafitauli.

O vailaau uma o loʻo lisiina i lalo e matua faʻasaʻoina, o le mea lea e tatau ona na o se cardiologist poʻo le fomai. Afai e le o maitauina le faʻailoga, o le atinaʻeina o faʻamaʻi o loʻo iai nei e mafai.

O le togafitiga mo le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, ua manino ona atiina ae ma aofia ai fualaau nei:

  • Faʻatoʻa poloka alalaupapa. O nei vailaʻau e faʻatagaina ai oe e faʻafilemu le faʻasalaga, o lona uiga, o le maso o vaʻa. O le iʻuga, o le faʻaitiitia o le faʻaititia o le toto ma le faʻaitiitia o le toto. O lenei vaega e aofia ai le "Klentiazem", "Amlodipine", "Anipamil" ma isi fualaau faasaina.
  • Faʻaiʻuga a le ARB. O le gaioiga o le fualaau faasaina e puipuia ai le lagona o le angiotensin receptors, lea e aloese mai le vasoconstriction. O le vaega o loʻo faʻatusalia e "Valsartan", "Candesartan", "Losartan" ma isi vailaau.
  • ACE inhibitors. Ole fualaau faasaina e puipuia ai le vasoconstriction, lea e mafua ai le faateleina o le lumenia ma le faaitiitia o le mamafa. O le vaega e aofia ai Captopril, Lisinopril, Ramipril ma isi fualaau.
  • Beta poloka. O le fualaau faasaina e tali atu i tagata e talia lelei le adrenaline - o le hormone o le atuatuvale ma le atuatuvale, ma o se taunuuga e leai se faateleina o le fatu, ma e le faateleina le toto maualuga. E le gata i lea, o lenei vailaʻau e puipui ai le fatu mai le ofuina. O le vaega o loʻo faʻatusalia e Anaprilin, Concor ma a latou analogues.
  • Diuretics. O nei togafitiga. Latou te faʻatagaina oe e aveese le tele o le vai mai le tino, lea e faʻamalosi ai totoga, e aofia ai toto toto, mafua ai le faateleina o le mamafa. O fualaau o lenei vaega e aofia ai "Kanefron", "Indapamide retard", "Aquaphor" ma isi vailaau.

A faʻaaogaina nei vailaʻau, e tatau ona e manatua tulafono autu:

  • E iai fualaau mo le faʻamafanafanaina o faʻalavelave faʻafuaseʻi e na o sina taimi le tumau. E iai vailaʻau e faʻamauina i le faatumauina o le toto maualuga i se tulaga talafeagai. E ave uma i taimi uma.
  • O sauniuniga mo le faʻaauau pea ona faʻaaogaina e tatau ona faʻaaogaina e aunoa ma ni faʻalavelave, ina ia aua neʻi mafua ai le osooso malosi. E mafai ona taʻitaʻia ai le fatu poʻo le faʻamaʻi.
  • O fualaau oona ua leva ona galue i le tino, ua maua i ni aofaiga patino. Afai ei ai faʻalavelave i lo latou faʻaaogaina, o lenei masini e le galue.

Taunuʻuga Paʻu

O le maualuga o soo se tikeri e fesoasoani i le faateleina o le toto ma le totoina o le maʻisuka.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

I ni tulaga maʻaleʻale, e mafai ona toe faʻafoʻi mai le mamafa i le masani, na o le faʻaitiitia o pauna faaopoopo. I tulaga o se maualuga maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o le aveesea o le mamafa o le a fesoasoani e faaitiitia le mamafa na o sina vaega, ae o lenei mea o le a mafai ai ona e fesuiai i se togafitiga sili atu ona agamalu e ala i le faaitiitia o fua o fualaau oona.

Gaoioiga gafatia talafeagai

O le maʻisuka ma le toto maualuga o faʻamaʻi lea e mafai ona faʻamautuina e ala i togafitiga o le physiological, o lona uiga, e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina po o ni vailaʻau laiti.

O se tasi o nei metotia o le gaioiga faaletino. E tatau ona taugofie, fiafia ma eseese. O se tagata gasegase i le maʻisuka ma le toto maualuga o le a aoga mai faʻamalositino e le aʻafia ai le atuatuvale, aua e mafua ai ona faateleina le mamafa.

Taumafa mo le maualuga o le maʻisuka

E pei o le maʻisuka e le faʻalavelave, e tatau ona 'ai le tagata maʻi i taimi uma, sina mea itiiti, ma saʻo. E faʻasaina le faʻaaoga o laʻau suamalie, pusa ma isi gaʻo vailaau vave.

O gaʻo gaʻo ua leva ona faʻatagaina: masima, sei vagana ai semolina, falaoa enaena, fualaau faisua, fualaau 'aina, sei vagana aiʻano ma vine, pi, peʻa lanumeamata.

A faʻaaogaina nei oloa, e tatau ona e mataʻituina lou tulaga. Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, e tatau ona e tuulafoaia i latou mo se taimi faapitoa ina ia mafai ai ona e vaai i le tali a le tino.

O isi oloa e mafai ona faʻaaoga e aunoa ma ni tapulaa. O aano o manufasi ma meaʻai, susu, gaʻo, fualaau 'aina, fuamoa o le a fesoasoani e le gata ina faʻasaʻo le suka toto, ae o le toto foi.

E tatau ona maitauina o le maualuga o le toto maualuga e faʻaopoopoina ona lava manaoga i le taumafataga:

  • E tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o le masima, talu ai o le a mafua ai le faateleina o le toto. O le tele o meaʻai - faʻapitoa pe faʻapipiʻiina foi - ua i ai le masima. O le mea lava lea e tasi mo le suka. O meaai suamalie ma suamalie, faapea foi ma mea e leʻi maeʻa, meaʻai, mea taumafa ulaula, e tatau ona tuʻuese mai le taumafataga.
  • E tatau ona inu 1.5 lita o vai mama i aso uma. E tatau ona manatua i le mafaufau le manaʻomia o le vai mo tagata: 30 ml / kg.
  • O le inuina o le kofe ma le lauti e tatau ona faaitiitia.
  • O le faʻatagaina o le ava malosi ua tuʻuina atu. E na o le 70 ml o le uaina mumu e mafai ona faatagaina i le vaiaso.

Faʻafitauli ogaoga i le maʻisuka

O faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina o le faʻateleina o le faʻateleina o le mamafa i taua taua.

O tulafono mo le taofi i luma o le maʻisuka e le ese mai tulafono mo le fesoasoani i se tagata gasegase e le mafatia i lenei maʻi. Pau lava le eseesega e manaʻomia ona fuaina lou kulukose toto ma tausia masani.

I le fale, e tatau ona e faia laasaga nei.

  • Faʻaiʻu ulu i lalo o le ulu o le tagata maʻi e aloese ai mai le vevela, lea e mafai ona tupu i se faʻalavelave maualuga.
  • Tuʻu atu ia te ia se mea oona ma na fualaau e masani ona faʻaaogaina e se tagata. Mo se vave aʻafiaga, e mafai ona e tuʻuina i latou i lalo o le laulaufaiva. I le taimi lava e maeʻa ai, e tatau ona taofiofia le mamafa: e tatau ona faʻaitiitia, ae lemu. A maeʻa le afa itula, e tatau ona paʻu i lalo le 30 mm Hg, ma a maeʻa le itula - pe a 50 mm Hg.

E matua faasaina le faʻaitiitia o le mamafa o le toto. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le fatu fatu poʻo le taʻavale.

Afai e maua le faʻamautinoaga, e mafai ona e tuua le tagata maʻi i le fale, avatu ia te ia le filemu, togafitiga maloloina ma se vaalele fou.

I isi tulaga uma, e tatau ona e valavala e valaʻau i se falemaʻi.

Auala e faʻaititia ai le toto maualuga i le maʻisuka ituaiga 2

Faʻafetai i le au faitau uma o le blog! E pei ona ou folafola atu ananafi, o loʻo ou lafoina le vaega lona lua o le paleni Marleson mo oe. Tau lava o le tamaititi, o le mea moni. O le vaega lona lua o le tusitusiga na tuuto atu i le faafitauli o le tuufaatasiga o le maualuga o le toto ma le maʻisuka.

Mo i latou na misia le tusiga mulimuli, ou te fai atu na ou faamatalaina ni mea masani masani ma uiga e uiga i le togafitia o le maʻisuka, faapea foi ma le faigofie, e pei o le lalolagi, fautuaga i luga o metotia e le o togafitiga e faaitiitia ai le toto maualuga i le maʻisuka, o loo i ai le tusiga.

O le aso o le a tatou talanoa e uiga i vailaau, lea, e le o lea, e masani lava e le lava.

Ma talu mai le tele o tulaga, e tatau ona faaaoga fualaau faasaina "mo le mamafa", ia tatou faia ma le iloa lelei, iloa mea o loo tatou tauaveina ma mo mea.

I le faaiuga, o lou soifua maloloina ma e te manaʻomia muamua muamua, ae le o se fomaʻi poʻo se tuaoi. O lea, ia maua uma au vailaau "mai le malosi" mai pusa, taga lima ma pusa.

O le a matou malamalama i mea o loʻo e inuina, mo le a le mafuaʻaga ma pe faʻapefea ona aafia lenei vailaʻau i le gaʻo ma le lipid metabolism, aua o nei faailoilo e taua i le tofiaina o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, o le a ou faʻaali atu ia te oe e mafai foi e vailaau faʻamalosi ona faʻamalosia, e faaopoopo atu i lona vave "faʻavaivai".

Aʻo leʻi vavaeina vaega o fualaau oona, ou te manaʻo e tosina atu lou mafaufau i lenei mea. I le taimi nei, o vailaʻau e faʻaitiitia ai le maualuga o le toto maualuga e tele, tele.

E naʻo le kamupani sili ona leaga le falemaʻi e le faʻatagaina ona faʻamaʻi. O le mea lea, e mafai ona i ai le tele o igoa tau fefaatauaiga, ma, e masani lava, e le mafai ona ou iloa uma i latou.

O le mea autu mo oe e le o le igoa o le fualaau faasaina, ae o lona gaioiga malosi.

O le igoa fefaʻatauaʻiga o loʻo tusia i mataitusi lapopoa i luga o le pusa faʻatasi ai ma vailaʻau, ma i lalo ifo i lalo ifo i lalo o se mea itiiti, o le igoa o le mea galue.

O iina e te manaʻomia e iloilo ai lau fualaau faasaina ma o le a ou faʻaogaina nei igoa ma tuʻuina atu faʻataʻitaʻiga o nisi igoa tau fefaʻatauaʻiga.

Afai e le o taʻua i luga o le pusa, ona faʻaalia lea i le faʻamatalaga i le vailaʻau i le amataga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mea galue malosi o le enalapril.

Faʻaaoga fualaau faʻamaʻi mo le maʻisuka ituaiga 2

Laʻau totogo (o fualaau e faʻateleina ai le fua o le urine formation) o le malosi sili lea o togafitiga uma e faʻaaoga i togafitiga faafomaʻi.

O nei fualaau oona e masani ona faʻaaoga mo le edema o faʻavae eseese ma le maualuga. O le igoa o le vaega e sau mai le mea moni e faapea o le vaega autu o la latou faatosinaga o loʻo i totonu o le galu o Henle - o le nofoaga lea e toe faʻafefe ai le vai i totonu o le tino.

O le aʻafiaga e afua mai ona o le "le taofiofia" o le toe faʻamautuina, faʻaputuina o le vai ma vave le fausia o le urine, lea o le a faʻaumatia ai le vai ma masima. Pe a faʻaaoga togafitiga o le pipi, faʻavavega o maso masei o toto toto ma le faateleina o le toto toto faʻapitoa.

I le faaopoopo atu i le maualuga o le toto, o fualaau o lenei vaega e mafai ona faatonuina mo le cerebral edema, hypercalcemia, le fatu, le oona e nisi vaega o mea oona ma le le atoatoa. O sauniuniga e maua i le tulaga o laupepa poʻo ampoules mo injections. O fualaau taatele i lenei vaega o Furosemide.

Ole ituaiga o fualaau faasaina e le talafeagai mo togafitiga o le maualuga o le maʻisuka. E naʻo le tasi le faʻaaoga mo le faʻasaʻoina o se tiga ogaoga e mafai.

Auxiliari fualaau faasaina i le togafitiga o le maualuga o le toto

O le maualuga o le maualuga o le suka ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e fesoʻotai vavalalata ona e tutusa o latou maʻi ma mea e aʻafia ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, ulaula, manava o le tino, taofia o sodium i le toto, nephropathy, atherosclerosis e fesoasoani i le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka.

E le gata i lea, o le faʻamalosia o le inisalini ia lava e fesoasoani i le faateleina o le toto. O le inisalini ei ai sona aafiaga vasodilating, ae faʻatasi ai ma le atinaʻeina o teteʻe, o loʻo aʻafia ai lona aafiaga ile toto toto.

O le faaputuputuina i totonu o le toto o lenei hormone e mafua ai le faafeagai - o se faʻaopoopoga i le leo o le puipui lapisi. O le inisalini e mafua ai foi le faateleina o le gaioiga o le faʻalavelave alofa, ma o le a fesoasoani ai, e fesoasoani ai e faʻaleleia le gaioiga o le fatu, vaʻaia lapisi ma faʻateleina le toto.

O peta-blockers o fualaau ia e poloka ai le gaioiga o le peta-adrenergic receptors (β1, β2, β3), lea e maua i totoga eseese, e aofia ai i totonu o vaa ma le fatu. E maua mai i le hormones adrenaline ma le norepinephrine, le talimalo o le beta-adrenergic, ma e le faatagaina i latou e faʻaaogaina o latou aafiaga faʻaosofia.

O mea aoga uma lava o fualaau faasaina e muta i le "-ol", o lea e faigofie ai ona iloagofie mai isi fualaau mai le mamafa.

O nei fualaau oona e manaʻomia mo tagata mamaʻi e maua i le fatu fatu o le fatu (CHD), o le fatu fatu, post card inforders cardiosclerosis, vave le fatu fatu.

Latou te faʻaititia le fatu ma faʻaitiitia le malosi.Ae e masani ona faʻaaogaina i le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ma e masani ona faatonuina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o se mea sese tele.

Mulimuli ane o le ae malamalama pe aisea.

O le aʻafiaga o le faʻaititia o le mamafa e maua mai i le polokaina o faʻamaumauga o β1. A tupu lenei mea:

  • faʻaitiitia le fatu
  • faʻaitiitia le fatu
  • fatuga faʻaitiitiga fatuga
  • faaitiitia le gaosiga o le renin e fatugaʻo

O le poloka o scepeta β2 o loʻo i isi totoga e taʻitaʻi atu ai i ni mea e le manaʻomia:

  • spasm o le bronchi, lea e mafua ai osofaʻiga o le maʻisuka
  • vasospasm
  • gaʻo gaʻo
  • taofi le sifi o le kulukose e le ate, lea e matautia mo le hypoglycemia, o lona uiga ua poloka le masini puipuia
  • faʻalavelaveina le faʻasaʻolotoina o le inisalini e le pancreas

Talu ai o aʻafiaga o poloka o faʻamaumauga o le β2 e matua le manaʻomia, o fualaau faasaina na faia e poloka ai na o le receptors β1. O nei fualaau faasaina ua taʻua o le filifilia, o le filifilia.

  • e le filifilia (propranolol (anaprilin))
  • filifilia (atenolol, metoprolol, betaxolol (Lokren), bisoprolol (Concor), ma isi)
  • beta-blockers faatasi ai ma se aafiaga faaopoopo vasodilating (labetalol (Trandate), carvedilol (Dilatrend), nebivolol (Nebilet))

O fualaau aupito sili ona lata mai ma sili ona saogalemu mo se tagata maʻi i le maʻisuka faʻatasi o le vaega lona tolu lea, aua o nei vailaʻau e faʻalauteleina ai vaʻa laiti ma itiiti ai aʻafiaga i itu.

E le gata i lea, latou te aʻafia le lipid ma le carbohydrate, ma saofagā i le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini. Na o filifiliga filifilia ma le le filifilia, i se isi itu, faateleina le cholesterol ma triglycerides, faateleina le malosi o le inisalini, faateleina le maualuga o le toto ma le mamafa o le tino, e mafai ona mafua ai le faaleagaina o le erectile i alii.

E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, o fualaau e sili ona talafeagai mo beta-blocker mo tagata mamaʻi e iai faʻamaoniga ma le maʻisuka faʻatasi e lua nei: carvedilol (Dilatrend) ma nebivolol (Nebilet).

Talu ai o le carvedilol o se beta-blocker le filifilia, o lona faʻaaogaina i tagata mamai e maua i le maʻi fulafula e faʻagata. O isi, aemaise lava anaprilin, atenolol ma metoprolol, e manatu e leaga ma e matua le fetaui ma le maʻisuka.

O le mea e leaga ai, o tagata peta uma e iai se faaletonu. Latou te ufiufi faailoga o le hypoglycemia ma faʻagesegese ai le tutoatasi mai lenei tulaga, o lona uiga, o le faʻasaʻoina o le kulukose mai le ate. O le mea lea, e tatau ona e faʻaeteete i tagata maʻi o loʻo lagona le le lelei o amataga o le hypoglycemia poʻo le le lagonaina foi.

Vaʻai nei i le mea e togafitia e cardiologists? E masani lava ona ou vaaia i le taimi na maua ai le metoprolol (Metocard, Betalok, Egilok), e le masani ona atenolol, e oo lava i le sili atu o Bisoprolol (Concor), ma isi.

Puipuiga ma fautuaga

O le tulai mai o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona aʻafia ma soifuaga le lelei ma le le lelei o meaʻai. O le mafuaʻaga lea o lo latou puipuiga ma le faʻasaʻoga e mafua tele i le faʻamautuina o nei vaega.

O se mea manaia e mafai ona faʻamautuina ia setete uma e ala i le natura o le natura faʻapena mo le tagata: gaioiga faaletino, lelei le malologa, paleni paleni paleni, ia lava le tali atu i le atuatuvale, ma maua lagona lelei. O le mea e lelei ai, e avanoa mo tagata uma.

I taimi mulimuli mai o le maʻisuka ma le maualuga o le toto, o nei auala, ioe, e tatau ona faaopoopo i togafitiga faafomaʻi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Mai le mamafa Faʻailoga: auala e ave, faʻamaoniga, faʻamaʻi

Aʻo faagasolo togafitiga faʻapitoa o le maualuga o le toto, e tatau i le fomaʻi ona faʻatonuina togafitiga, talu ai faʻaitiitia le saoasaoa o le toto i le alu ese mai o le vai mai le tino.

O le fale gaosi oloa ua gaosia ai le tele o fualaau faasaina. O le tele o taimi, afai ei ai le edema, e faatonuina e le fomaʻi Indapamide mo le mamafa.

Ae ui i lea, o vailaau o loʻo i ai le faʻasaina ma foliga o le faʻaaogaina, o lea latou te manaʻomia ai le faamaopoopoina togafitiga ma se fomaʻi.

Faʻailoa mo le faʻaititia o le mamafa

O le vailaʻau e maua mai i vailaʻau e pei o le thiazide o le faʻasolosolo le gaioiga, ei ai le faʻaitiitia o le aʻafiaga o le toto. O le lafoaia e faʻaaogaina mo le maualuga o le toto maualuga, pe a amata le mamafa o le mamafa i le 140/90 mm Hg. Art., Ma faaletonu tumau o le fatu, aemaise lava pe a maʻi le tagata maʻi.

O le vailaau faʻasaina e tuʻuina atu i ni pepa ma capsules o le 1.5 ma le 2.5 mg. Ua gaosia i Rusia, Yugoslavia, Kanata, Maketonia, Isaraelu, Iukureini, Saina ma Siamani. O le gaioiga malosi o le fualaau faasaina o le Indapamide.

Faʻaalia o se vailaau faʻasaoina o le calcium, lea e lelei mo tagata gasegase maualuga ma le osteoporosis. E mafai ona faʻaaogaina e tagata o loʻo i luga o le maʻi, maʻisuka, ma le hyperlipidemia. I mataupu faigata, e manaʻomia le pulea o le maualuga o le kulukose, paluka, isi faʻataʻitaʻiga fautuaina e le fomaʻi.

Faʻailoa mo le maualuga

Capsules poʻo fualaau mai le mamafa mo le maualuga o le toto maualuga e amata ona galue 30 minute pe a uma le taumafa. Ole aʻafiaga o le hypotonic e 23-24 itula.

O le faʻaitiitia o le toto maualuga e afua mai i le maualuga o le malosi o le tino, o le totoga o le toto ma le vasodilating - o le mamafa o le mamafa e amata ona pau ona o le malosi o le mea galue, o le aveeseina o le tele o le vai mai le tino ma le faalauteleina o toto toto i le tino atoa.

E leai foʻi se mea e faʻamaonia ai le faʻamaonia - e puipui ai siakono meocardial. A maeʻa togafitiga, o le maualuga o le toto maualuga e faʻaleleia ai le tulaga o le loto agavale.

O le fualaau faasaina e maualalo ai foi le tetee i totonu o vaituloto ma vailaau.

Talu ai ona o se tulaga faʻamalosia e faʻapupula ai le maualuga o le faʻamaʻiina o le urine lea e faʻateleina ai le suavai, e talafeagai le inuina o vailaau pe'āfai e iai le syndrome o le edematous.

Fegalegaleaiga ma isi fualaau faasaina

O se tagata e masani ona faamalosia e ave fualaau faasaina e aofia ai vaega eseese o fualaau faasaina. O a latou gaioiga malosi atonu e faʻaititia pe faʻaleleia le lelei o le Indapamide. E tatau ona sili atu le auiliiliga i le auala e faʻaalia ai "fegalegaleaiga".

Ole aʻafiaga o le fualaau faasaina pe a faʻaaoga faatasi ma vailaau faʻasaina, antipsychotics - e mafai ona mafua ai se paʻu mataʻutia i le mamafa.

A faʻapipiʻiina ma le erythromycin, e atiaʻe ai e se tagata le tachycardia, i le tumutumu o Cyclosporin, o le faateleina o le creatinine. O le faʻatasi faʻapitoa faʻatasi ai ma vailaau faʻasaina, lea e aofia ai iodine, e ono faʻaosofia ai le faʻamalaina. O le leiloa o le paseka e faʻalauiloaina e le laxatives, saluretics ma glycosides cardiac.

E tatau ona manatua i le mafaufau o corticosteroids ma NSAIDs (o fualaau e le o-steroidal anti-inflammatory drugs) e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o aafiaga o le Indapamide - e faʻaitiitia ai le aoga o le fualaau faasaina. Ina ia aloese mai lea ituaiga fegalegaleaiga ma isi vailaau, e tatau i le fomai ona saunia se lisi o vailaau uma ma togalaau e faaaoga.

Faʻailoa faʻamaonia

O gasegase faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi o le urinary, endocrine, faʻamaʻi ma le cardiovascular system e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Mo nisi faʻamaʻi, o lenei vailaʻau o loʻo i ai foliga o le faʻaaogaina poʻo ua faʻamavaeina atoa.

E le tatau ona faʻaogaina tamaiti i lalo ifo o le 18 tausaga le matua, maʻitaga. Afai o le fualaau faasaina ua faatonuina i se tamaitai i le taimi o le lactation, ona oʻo lea i le togafitiga o le pepe ua siitia atu i meaʻai paleni.

O le faʻaaogaina o le Indapamide ua faʻailogaina pe a fai ua maua nei tuʻutuʻuga nei:

  • tasi le le faapalepale,
  • toe le manuia
  • galactosemia, laasose inlerance,
  • faʻasologa o le hepatic,
  • sosoʻo totoga i totonu o le faiʻai,
  • hypokalemia
  • gout
  • toa

A o lei faatauina mai le vailaau faasaina, ua fautuaina e suesue i faatonuga a le kamupanī aloaia (tuu i totonu o le afifi o vailaau), talu ai o loo faʻaalia ai faʻamatalaga uma e uiga i le tuufaatasiga, foliga o le faʻaogaina, faʻamaʻi, isi faʻamatalaga.

Faʻasalalau itu o le nofoagapamide

I le faaaogaina tatau o fualaau faasaina i le 97% o mataupu, o le fualaau faasaina e le afaina ai le tino. I tagata o le vaega totoe o le 3%, o le Indapamide e mafua ai le itu.

O le mea sili ona taatele o le solia lea o le paleni vai-electrolyte: o le maualuga o le potassium ma / poʻo le sodium o loʻo faʻaitiitia. O lenei mea e mafua ai le le lava (vaivai le tino) i le tino.

E seasea lava, o vailaau e mafai ona mafua ai le arrhythmia, o le anemia hemolytic, sinusitis ma le pharyngitis.

Isi itu aʻafiaga o le Indapamide:

  • allergies (urticaria, anaphylaxis, edema a Quincke, dermatosis, fash),
  • Lyell's syndrome
  • malogo o le mucosa,
  • Stevens-Johnson syndrome
  • tale
  • vaivaiga
  • vavao
  • taoto, vili,
  • tiga o musika
  • migraine
  • popole
  • afaina le ate
  • pancreatitis
  • malosi
  • manatu faʻapitoa.

O nisi taimi e suia ai e le pepamide le tuufaatasiga o le toto ma le urine. I suʻesuʻega e mafai ona iloa ai le le lelei o le potassium, sodium, o le tele o le calcium, glucose, creatinine ma urea. O le thrombocytopenia, leukopenia, anemia, agranulocytosis e le masani ai.

E mafai faapefea ona ou suia le fualaau faasaina

Nai lo le Indapamide, ua faʻatagaina Indap. O lenei vailaʻau faʻatasi ma le mea lava e tasi, ae o loʻo gaosia e se isi gaosi oloa ma e ono i ai se eseesega o le vailaau o le mea galue. I le tulaga o se eseesega, e tatau i le fomaʻi ona fetuunai le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

O le a fesoasoani le fomaʻi ia te oe i le sailia o analogues ma se gaioiga e tutusa pe gaioiga. I se faatalatalanoaga a le tagata lava ia, o le a taʻu atu e le fomai ia te oe pe o le a le vailaau e sili atu ona faʻaaoga: Indapamide poʻo Hypothiazide, Arifon Retard, Veroshpiron, Hydrochlorothiazide, Diuver, Epcripamide, Ionic, Retapres. Masalo o le tofiaina o isi togafitiga e taulai i le faaitiitia o le toto.

Faaiuga

O le vailaʻau Vaʻavaʻai faʻaitiitia le mamafa i le aso atoa. Faatasi ai ma lona faʻaaoga tatau ma le saʻo, o le toto faʻaitiitia o le faʻaititia i totonu o le 7 aso mai le amataga o le pulega.

Ae o le togafitiga e le mafai ona faʻavevesi i le taimi lea, talu ai ona oʻo atu le togafitiga i lona maualuga pito i luma ile 2.5-3 masina.

Mo le lelei sili o le fualaau faasaina, e tatau foi ona e tausisi i fautuaga faafomaʻi: mulimuli i se meaai mo le toto maualuga, fetuutuunai le umi o le malologa, isi pepa faatonuina.

Tuua Lau Faamatalaga