Maʻisuka Retinopathy

O le retinopathy o le maʻisuka o se tasi lea o ituaiga o microangiopathy lea e atiae e tetee atu i le talaaga o le maʻisuka umi o le maʻisuka ma aafia ai toto toto o le retina. O lenei togafitiga o le mafuaaga autu lea o le maualalo o le vaai ma le tauaso i tagata e maua i le maʻisuka.

O le retinopathy o le maʻisuka e masani lava ona afaina uma ai mata, ae o le tikeri o le faaleagaina e masani ona eseese.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

I le umi o le maʻisuka, o le faaletonu o le dysmetabolic e afaina ai toto toto o le retina (retina). Ua faaalia lenei mea:

  • solia o le pule (occlusion) o capillaries,
  • faʻalauteleina le faʻaogaina o le puipui vascular,
  • o le atinaʻeina o siʻi (proliferative) tino,
  • le faʻavaeina o le toto fou o le toto.

O aʻafiaga ogaoga mo le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka i tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka o:

  • le umi o le maʻisuka
  • afaina
  • maualuga o le hyperglycemia,
  • ulaula
  • ogaoga maualuga
  • genis predisposition
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • maʻitaga
  • dyslipidemia,
  • lauiloa,
  • gasegase gasegase.

Faiga o le maʻi

Faʻalagolago i uiga o suiga i le aso o le ocular, o ituaiga nei o le retinopathy o le maʻisuka e iloagofie:

  1. Faʻaauau le leai. O le gaogao ma le le mautonu o le va o le talini e faateleina, lea e fesoasoani i le fausiaina o microaneurysms ma le foliga mai o le uaea o le hemorrhages, o le atinaʻeina o le epine rena. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le edema macular (i le ogatotonu o le retina), o le a faʻaleagaina le vaʻai.
  2. Preproliferative. Tuʻuina o vailaʻau e tutupu, lea e oʻo atu ai i le alualu i luma o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma le hypoxia, o le tupuga o le vevesi ma le osofaʻi o le fatu.
  3. Faʻaola. O le hypoxia vave o le retinal e mafua ai le amataina o le neovascularization, o lona uiga, o le fausia o ni toto toto fou. E tuʻuina atu lenei mea faʻatasi ai ma le faʻafesoʻotaʻi vave o le vevela. O le iʻuga, o le fibrovascular fusionga e amataina malie, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻasolosolo o le tino, o foliga mai o le luaovascular glaucoma.

O faʻalavelave masani o le faʻamaʻi, aemaise lava i le faʻatasi ma le atherosclerosis ma le maualuga o le toto maualuga, e masani ona mafua ai le leaga o le vaai.

O le retinopathy o le maʻisuka e atiina ae mo se taimi umi. I uluaʻi laʻasaga, o le maʻi e toetoe lava a le afaina ma leai se faʻaletonu. E leai se lagona faʻalelalolagi o le faʻaitiitia o le ata vaaia i le tulaga e le o faʻateleina. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le edema, e mafai e tagata inisiua ona faitio i le vavalalata o le vaʻai i se taimi puupuu pe foliga mai o le faʻanoanoa, o mea mataʻutia ua matauina.

I le faʻasologa o le faʻamaʻi, o le veli e foliga mai i luma o mata, o le mea e faʻafefeteina ai. O lo latou faʻalavelave e fesootaʻi ma le faʻafano o le toto. A maeʻa le tuʻuina o le toto toto, o nei faʻaaliga e mou atu na oi latou lava. Faatasi ai ma le tele o le tui o le tino, o le leai o se vaaiga mamao e mafai ona tupu.

Faʻailoga

Mo le vave iloa o le retinopathy o le maʻisuka, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona suʻeina e se fomaʻi maʻi. O metotia nei e faʻaaogaina e fai ma suʻega mo le suʻeina o suiga i le mata o le mata:

  • perimeteri
  • Visometry
  • mata o le biomicroscopy ma se moli paʻu,
  • ophthalmoscopy faʻatasi ai ma uluai fualaau faʻasaina o fualaau faasaina,
  • diaphanoscopy o foliga vaaia,
  • fua o le mamafa o le toto (tonometry).

Afai o le tino vevela ma le tioata ua mataʻutia, ua faia le ultrasound mata nai lo le ophthalmoscopy.

Le iloiloga o galuega a le nerve optic ma le retina, o metotia o le electrophysiological diagnostic o loʻo faʻaaogaina, aemaise lava ile electropysiological diagnostics, electroretinography. Afai e masalomia le neovascular glaucoma, ua faʻaalia le faʻailoga.

O se tasi o metotia taua mo le suʻesuʻeina o le retinopathy o le maʻisuka o le fesuiaiga o foliga, lea e mafai ai ona e suʻesuʻeina foliga o le tafe toto i totonu o vaʻa.

O le retinopathy o le maʻisuka e masani lava ona afaina uma ai mata, ae o le tikeri o le faaleagaina e masani ona eseese.

Togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka e faʻatatau i le maualuga o le faʻasaʻoina o le faʻafitauli o le tino i le tino, le faʻamautuina o le toto, ma le faʻaleleia o le microcirculation.

Faʻatasi ai ma le edema macular, o injections o vaʻaia o corticosteroids o loʻo i ai se lelei togafitiga lelei.

O le retinopathy o le maʻisuka o le alualu i luma o le faavae lea mo le faʻataʻitaʻiina o le retina, lea e faʻaitiitia ai le malosi o le faiga o le neovascularization ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le taofiofia o le retinal.

I le ogaoga o le maʻisuka retinopathy, faʻalavelave i le vavaeʻesega o le maʻisuka poʻo le faʻasolosolo, o le vitctomy o loʻo faatino. I le taimi o le taotoga, ua aveeseina le vitre, vaʻaia toto toto, faʻafesoʻotaʻi paipa fesoʻotaʻiga.

O faʻafitauli ma faʻafitauli

O le alualu i luma ole retinopathy o le maʻisuka e tau atu ai i faafitauli nei:

  • toe faʻataʻapeʻapeina,
  • secondary glaucoma
  • taua tele o mea vaaia,
  • cataract
  • atoatoa tauaso.

Mo le vave iloa o le retinopathy o le maʻisuka, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona suʻeina e se fomaʻi maʻi.

O le faʻataʻitaʻiina o le retinopathy o le maʻisuka mo galuega vaaia e matua ogaoga lava. O faʻalavelave masani o le faʻamaʻi, aemaise lava i le faʻatasi ma le atherosclerosis ma le maualuga o le toto maualuga, e masani ona mafua ai le leaga o le vaai.

Puipuiga

O togafitiga e faʻamoemoe e puipuia ai le amataina poʻo le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka e aofia ai:

  • siaki masani o le glycemia,
  • faʻaeteete ma le faʻaeteete i le togafitiga o le inisalini poʻo le puleaina o vailaʻau faʻasaina,
  • maliu (laulau Nu.9 e tusa ai ma Pevzner),
  • faatulagaina masani o le toto,
  • fetaui vave le laser retinal coagulation.

Vailaau

O le toto maualuga e afaina ai vaʻa e fafaga ai mata, ma faʻafefe ai le tafe toto e ala atu ia i latou. O mea e gaosia e le mata e iloa ai le faʻaumatia o le okesene. Latou te faʻamalosi mea e taʻua o le tuputupu aʻe o aʻafiaga ina ia ola ai vaa ma faʻaleleia le tafe toto. O le mea e leaga ai, o vaʻa fou e tupu tele tele. E uiga i nei mea, e masani lava ona tupu mai le afaina. O aʻafiaga o nei faʻavauvau i le taimi atoa e mafai ona taʻitaʻia ai le teenaina (vavaeeseina) ma faʻamauaso atoa.

O vailaau faafomaʻi ua taʻua o le inhibitors (anti-VEGFs) e faʻasaina le faʻaalia o vaʻa toto fou. Talu mai le 2012, i atunuu Rusia, o fualaau faasaina Lucentis (ranibizumab) ma Zaltrap (aflibercept) ua faʻaaogaina. E le o fualaau fualaau ia. Ua tuiina i totonu o le vitreous (intravitreal). Ina ia faia se tui, e te manaʻomia se fomaʻi agavaa. O fualaau nei e taugata tele. E puipuia i latou e pateni ma o lea e leai ni ana faʻaoga e sili atu ona taugofie. I le faaopoopo atu i nei sui, e mafai e se fomaʻi ona faatonuina se faaumiumi o le dexamethasone ua totoina e togafitia ai le maʻisuka macular edema. O lenei fofo e taua Ozurdeks.

Lucentis (ranibizumab)

Leai se mata e faʻafefe ma togafitiga faʻalautele mo fesoasoani o le retinopathy i le maʻisuka. O tagata maʻi e masani ona faʻaalia le fiafia i le pa'ū o Taufon. O lenei vailaʻau e leai lava se retinopathy o le maʻisuka i luga o le lisi aloaia o faʻamatalaga mo le faʻaaogaina. O lona gaioiga galue o le taula. Masalo e aoga tele mo le edema, o se vaega o le togafitiga faigata o le maualuga o le maualuga o le toto ma le faaletonu o le fatu. Faitau faʻamatalaga auʻiliʻili iinei. E sili atu le uia e le gutu, ae le o foliga o mata. E pei lava o le riboflavin ma isi vitamini o le vaega B. Aua le faʻaaluina tupe i mata mata ma togafitiga faʻavae. Aua le faʻaumatia taimi taua, ae amata ona togafitia i auala lelei e aloese ai mai le tauaso.

Lafoaʻiga o le retinal laser

Ole faʻaaogaina o le moxibustion. I le faagasologa o le faʻasolosolo laser o le retina, e faitau selau suauʻu mata e faʻaaoga i vaʻa. O lenei mea e taofia ai le tuputupu aʻe o capillaries fou, faʻaitiitia ai le televave ma le mamafa o le afaina ai. Ole auala maʻoti e aoga tele. E mafai ai e oe ona faʻamautuina le faagasologa i le laasaga o le faʻasologa o le retinopathy o le maʻisuka i le 80-85% ma i le taimi o le faʻateleina i le 50-55% o mataupu. I faʻafitauli ogaoga o le maʻisuka i le faʻaaliga, e mafai ai ona aloese mai le tauaso i le tusa ma le 60% o tagata gasegase mo le 10-12 tausaga.

Talanoa ma se tagata e togafitiga faʻafomaʻi poʻo se tasi o faʻataʻitaʻiga mo le pueina o le gaosi laser e lava mo oe, pe e te manaʻomia e taitaia. I le avea ai o se tulafono, pe a maeʻa taʻitasi faʻatulagaga, o le faʻafitauli o le maʻi e faʻavaivaia sina mea itiiti, o le tele o lona fanua e faʻaitiitia, ma o le faʻaaliga o le po e sili atu ona afaina. Ae a mavae ni nai aso o le a tumau le tulaga. E i ai le avanoa tele e umi ai le aafiaga. O le coagulation laser o le retina e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le faʻaaogaina o fualaau oona, o le inhibitors o mea tutupu o le tuputupu aʻe (anti-VEGF), e tusa ai ma le filifiliga a le fomaʻi. O se faʻalavelave e mafai ona toe faʻafeiloaʻi pea, lea o le a faʻaumatia atoa ai. I lenei tulaga, e manaʻomia le vitctomy.

Victrectomy

O le Vitrectomy o le aveeseina o le tino vitara lea ua le mafai ona faʻaaogaina ona o le faʻamaʻi. O le faʻaaogaina o le fausaga ua suia i vailaau faʻasaina ma vailaʻau faʻamalosi. Ina ia alu i le vitreous, e vavae ese e le fomai tipitipi le ligaments o le retina. I le i ai o paʻu o le toto, e faʻateʻaina foi i latou, faatasi ai ma siama faʻapitoa o le pathologically.

O le taotoga e faia i lalo o le faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu poʻo lautele. A maeʻa ona toe manuia. O lenei avanoa e 80-90% mo tagata mamaʻi e leʻi i ai le teteʻeina. Afai na tupu le teteʻe, ona oʻo lea i le taimi o le taʻaloga o le a toe faafoi atu i lona tulaga. Ae o le avanoa e toe faʻaleleia ai ua faʻaititia i le 50-60%. Vitrectomy e masani ona tumau i le 1-2 itula. O nisi taimi e mafai ona fai e aunoa ma le falemaʻi ile maʻi.

Faʻaaliga faʻapitoa

Microaneurysms, hemorrhages, edema, fofo faʻapitoa i le retina. Hemorrhages ei ai foliga o ni togitogi laiti, tafe po o ni pogisa o se foliga lapotopoto, e maua i le ogatotonu o le tupe po o le tele o veins i totonu o le loloto o le retina. O mea faʻamalosi ma vaivai e masani lava ona i ai i le ogatotonu o le tupe ma samasama pe papaʻe. O se elemene taua o lenei laasaga o le epine epine, lea o lo o lisiina i totonu o le eria tele poʻo le tele o vaa tetele (Ata 1, a)

Faʻalavelave faʻafuaseʻi: faʻamalosi, lavelavea, faʻalavelave, le masalosalo ma faʻaalia fesuiaiga i totonu o vaʻa toto. O se fuainumera tele o le mausali ma le "cotton". Faʻaleagaina o vailaʻau faʻasaina, ole tele o faʻamaʻi totoʻa (Fig.1, b)

Neovascularization o le lipic disks ma isi vaega o le retina, vailaau vavalalata, o le faʻavaeina o mea filafi i le eria o le afaina muamua. O vaʻa fou ua gaosia e matua manifinifi ma e vaivai, ma o le mea lea e masani ona tupu ai le afaina o le afaina. Vitreoretinal traction e taʻitaʻia ai le toe faʻasolosolo. O mea fou fou na fausia o le iris (rubeosis) e masani ona mafua ai le atinaʻe o le glaucoma lua (Fig.1, c)

Tuua Lau Faamatalaga