O le a le uiga o le puleaina o le maʻisuka? O a uiga e manaʻomia ona mataʻituina pea?

I aso nei, o tagata talavou e maua i le maʻisuka o avanoa uma lava o se olaga umi ma le faamalieina e aunoa ma ni faʻalavelave matuia o le maʻisuka, pe a fai o loʻo latou punouai i le togafitiga. Iloiloina e le aunoa le atinaʻeina o le tino ma le mafaufau, mataʻituina o le suka toto ma le HbA1c, o tamaiti ma talavou e mafai ona maua se masani masani o tamaiti ma aʻoga.

Hba1c

O le HbA1c o se suʻega toto lea e fuaina ai lau maʻisuka toto i luga o le ono 4-6 vaiaso. Laititi maualalo ole HbA1c e faʻaalia ai o le suka toto sa pulea lelei i taimi uma. O le toto malosi e pulea lelei toto e puipuia ai le atinaʻeina o tuai o faʻalavelave mai mata, gaʻo ma neura. HbA1c e tatau ona tofotofoina ia le itiiti ifo i le fa taimi i le tausaga. O se taunuuga lelei e lalo ifo o le 8.5% e aunoa ma ni vaega o le toto maualalo maualalo. E tele lava ina manaʻomia le faʻamautuina o taʻiala taʻitasi e maua ai le toto, ae maise lava mo tamaiti laiti ma tupulaga laiti oe ua faʻamaonia.

Suʻe suʻa toto

O le suka toto e tatau ona tofotofoina i le faalima taimi i le aso. E tasi le naunautaiga e tatau ona faia muamua ao le i moe e aloese mai le maualuga o le toto i le po. E tatau ona suʻesuʻeina le suka i le toto i le tele o taimi i tulaga e le masani ai, e pei o maʻi faʻamaʻi, aso malolo, taʻaloga. E tatau ona faamaumauina tulaga taua o le toto suka. O le faamaumauga ua maua ai se avanoa e iloilo ai le puleaina o le suka toto ma o le faavae lea mo le fetuunaʻi o tui o inisalini.

O maualuga o le suka i le toto e tatau ona aofia i le 5 i le 15 mmol / L. Faʻasaʻo mo eseesega o tagata taitoatasi e mafai ona faia e tagata tomai faapitoa i le maʻisuka.

Inisalini

O le tele o tagata e maua i le maʻisuka e tui inisalini i le faalua i le fa taimi i le aso. Ina ia ausia taunuuga lelei, e taua le atiaeina o se togafitiga togafitiga e sili ona fetaui mo le tagata maʻi. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa pe faʻafefea ona faʻatonutonu siaki o inisalini e tusa ai ma le maualuga o le suka o le toto. Latou te manaʻomia foi le iloa pe faʻafefea ona faʻafoʻi tui o le inisalini e faʻafetaui ai tulaga faʻapitoa, e pei o aso fanau, taumafataga o meaʻai vave, ava malosi ma taʻaloga.

Faiaʻoga ma asiasiga mulimuli i le falemaʻi

O aʻoaʻoga ma asiasiga mulimuli i le falemaʻi o le maʻisuka o le faavae lea o le puleaina lelei o le toto. E taua tele i tagata e maua i le maʻisuka latou te faia le mea sili latou te mafaia e tausia ai le suka suka i se tulaga lelei. Lagolago mo se tamaititi e maua i le maʻisuka e tatau ona tatau.

I le faaopoopo atu i le puleaina o le maʻisuka i le fale, o se tagata e maua i le maʻisuka e aʻafia i le togafitia o latou maʻi:

  • mulimuli i faatonuga uma a fomaʻi
  • ia faamaoni i se tagata tomai faapitoa i le maʻisuka
  • fai ni fesili ma fesili mo se fautuaga pe a manaʻomia
  • manuia mai aʻoaʻoga faʻapitoa e pei o kosi, tusi ma pepa lautele
O asiasiga mulimuli i le falemaʻi o le maʻisuka e tatau ona aofia ai se suʻesuʻega o le HbA1c, maualuga, mamafa ma le manuia lautele. Pe a atoa le 9 tausaga, ona oʻo lea i le 12 o ona tausaga, e tatau ona faia se suʻesuʻega o mata, fatuga (faʻamatalaga mo le microalbuminuria) ma se lagona faʻalogo i tamatamailima ma vae (le mafai ona lagona le vibration). I le mavae ai o le 12 tausaga, o nei suʻesuʻega e tatau ona faia i tausaga taʻitasi ina ia mafai ai ona tusia faʻamatalaga muamua o faʻafitauli.

TULAFONO MA LE SUGARIA LELEI LELEI I TAGATA

O talavou i aso nei o loʻo maua i le maʻisuka o avanoa uma lava e ola ai i se olaga faʻamalieina ma faamalieina, pe a fai o loʻo latou punouai i le togafitia o le maʻisuka.

E faʻapefea ona e fesoasoani ia te oe lava?

  • Fua le suka i le tele o taimi i le aso ma taimi uma ao lei momoe
  • Fua le suka toto i soo se tulaga e le masani ai, e pei o aso malolo, taʻaloga, ma le 'ai i fafo
  • Tali atu e tusa ai ma iuga o le suka o le toto. Afai e tele lava ina maualalo pe sili ona maualuga, ia fetuʻunaʻi lau dose ole inisalini ole aso. O tagata gasegase o le a fesoasoani, pe a tatau ai, e oʻo lava i le va o asiasiga i le falemaʻi. O le manaʻoga e fetuunai le fua o le insulin e le mafai ona faʻatali seʻi oʻo i le isi asiasiga i le falemai
  • Afai o maualuga lou suka toto pe e te faʻamoemoe e tulaʻi, agai i luma! Taumafai itiiti, faʻamalosi atili faaletino, poʻo le faʻaaogaina o le inisalini e fai si puupuu. Faʻaeteete i le filifilia o le tui o le inisalini e sili atu - o lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le mamafa.
E faʻapefea ona fesoasoani se 'au o le maʻisuka?
  • E mafai e le 'au o le maʻisuka ona tuʻuina atu fautuaga, fesoasoani. E mafai e tagata tomai faapitoa ona sili atu ona lelei pe ae faʻamaoni ma tau atu ia i latou ou faafitauli.
  • O le 'au o le maʻisuka o le a mataʻituina lou HbA1c e mataʻituina lau maʻisuka toto i le ono 4-6 vaiaso. Laititi maualalo ole HbA1c e manaʻomia e puipuia ai le tuai o faʻafitauli
Iloiloga faaletausaga e faia i tausaga taʻitasi latalata i lou aso fanau:
  • Mata: o se tagata tomai faapitoa e suʻesuʻeina pe suʻesuʻeina ata o le tupe. Afai ei ai ni faailoilo o le faʻalavelave, e tatau ona faʻaleleia le suka toto ma e tatau ona faʻatautaia suʻesuʻega masani.
  • Fatuga: ua tofotofoina mo le proteinin protein i le urine. Afai e misia, e taua tele le faʻaleleia o le suka i le toto ma siaki le suʻe toto
  • Nalu: O lou malosi e lagona ai le viivii i tamatamailima ma tamatamaivae o le a tofotofoina. Afai e faʻaitiitia le mafaufau, e tatau ona faʻaleleia le puleaina o le suka toto.
FAʻAMATALAGA FAʻAMATALAGA (OI, KIDNEYS MA NERVES)

O nei suʻega e faia pe a 9 ma le 12 tausaga le tamaititi. A mavae le 12 tausaga, e tatau ona faia i tausaga taʻitasi.

Urinalysis mo le protein (microalbuminuria)

I le aluga o taimi, o le maʻisuka e mafai ona faaleagaina ai fatugaʻo. Aʻo lelei le puleaina o le toto toto ma le toto, o le aʻafiaga o le atinaʻe o le fatu fatu o le maʻisuka (nephropathy) e matua laitiiti lava. I uluaʻi amataga o faʻamaʻi fatugaʻo, o se vaega laitiiti o albumin e oʻo atu i le urine. E taʻua lea mea o le microalbuminuria. Afai e vave iloa le albuminuria, e mafai ona faʻamalolo e ala i le faʻaleleia o le pule toto. O nisi taimi e faʻataʻitaʻiina ai togafitiga eseese.

Afai ole sili atu i le 20 mcg / min le liliumatetini o le protein, e tatau ona faʻaleleia atili i le ono masina e sosoo ai, le pulea o le suka toto, e fuaina e le HbA1c. Afai e le fesoasoani lenei mea, o vailaʻau e maualalo ai le toto maualuga ua faatonuina e puipuia ai isi faʻamaʻi fatuga. E tatau ona fuaina le mamafa o le toto i taimi uma ma tausia i totonu o taʻaloga masani.

O suʻega Microalbuminuria e manaʻomia ai le aoina o urine. O suʻesuʻega e faia e suʻega falesuesue. E aoina le urine i po e lua. O se vaega o le urine i po taitasi e auina atu i le fale suesue e faʻaalia ai le taimi o le aoina ma le aofaʻiga o le urine na aoina.

Suʻega a mata

A mavae le tele o tausaga o le maʻisuka, o le mata o le maʻisuka (retinopathy) e taatele. O suiga muamua i le tupe (i luga o le retina) e le mautonu, ma o le vaaiga e le faʻaitiitia seia oʻo ina tuai ona amata togafitiga. O le mea lea, e taua le faʻatinoina o suʻega taʻitasi e amata mai i le tausaga. O togafitiga muamua e mafai ona taofia ai le alualu i luma o le faʻaletonu vaaia.

O togafitiga autu mo le retinopathy o le maʻisuka i le amataga, o le lelei o le puleaina o le suka o le toto ua iloiloina i le HbA1c. Afai o mata e suia e avea ma se taufaamatau i le vaʻaia, e tatau ona amataina togafitiga laser.

O suʻesuʻega a mata e amata ile suʻesuʻega masani. O faʻagutu mata e faʻaaogaina e faʻalautele ma faʻaleleia le tamaititi aoga. A maeʻa le 30 minute, faʻaaogaina e le fomaʻi meafaigāluega faʻapitoa e suʻesuʻe ai le tupe e ala i le tamaititi aoga. E mafai lava e le fomai ona pueina se ata o le retina.

Viiga o le Sensitivity Study

O le maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka (neuropathy) e taatele i tagata matutua e maua i le maʻisuka mo le tele o tausaga. O lenei faʻalavelave e seasea lava i tamaiti ma talavou, ae ui i lea, o suiga vave o nisi taimi e maua i lenei vaitausaga. Pe a iloa le neuropathy o le maʻisuka i se taimi talafeagai ma togafitia vave, e mafai ona puipuia lona atinaʻe atili. O le togafitiga autu mo le vave ona faaleagaina o le maʻisuka o le faʻaleleia o le pule o le suka i le fuaina o le HbA1c.

O le suʻesuʻega o le faʻalogoina o le vibration e le aumaia ai le faʻalavelave. O le masini suʻesuʻe e faʻapipiʻiina i le tamatamai lima lima ma le limamatua. E fesili le fomai i le tamaitiiti e taʻu atu ia te ia pe a amata ona ia lagona le viia. O le taimi e amata ai le lagona o le vibration o le fuaina lea i "volts" ma e tatau ona i lalo ifo o se tulaga e tutusa ma le matua o le matua.

FAAMATALAGA FAAOPOOPO

O tagata e maua i le maʻisuka e maua uma avanoa o se olaga umi ma le fiafia pe afai latou te:

  • auai malosi i latou togafitiga, suʻesuʻe mea uma latou te mafaia e uiga i le maʻisuka
  • iloilo a latou toto suka ma fetuunai le fua o le inisalini e tusa ai
  • manuia mai polokalame faʻaaoaoga avanoa e iloa ai pe faʻapefea ona pulea le glycemia lelei
  • i tausaga taʻitasi e suʻesuʻeina e iloa ai faʻafitauli faigata mai mata, fatuga, neura ma vaʻa toto
Amata i le maʻi ma le aiga.
  • Saili po oa maʻi ma tagata o le aiga e uiga i le "maʻisuka totogi lelei"
  • Saili le malamalamaaga o tagata gasegase ma o latou aiga e uiga i le leva o faʻafitauli
Faamatala le autu
  • Faamatala pe faapefea ona afaina le toto maualuga i le leva o faafitauli.
  • Faamamafa le taua o le tausisia o le maualuga o le maualuga o le toto i le tele e mafai ai e aunoa ma le faateleina o lou lamatiaga o le faatupuina o le tino o le hypoglycemia.
  • Faamamafa le taua o suega faaletausaga, ona o uluai faaaliga o le tuai o faafitauli e masani ona taua ma le talafeagai taimi e togafitia ai.
Faamatala le fuafuaga togafitiga
  • Faamamafa le manaomia o le lagolago mai aiga ma uo
  • Faʻamanino atu le taua o le suʻeina o le suka i le aso atoa e fetuunai ai le tui o le inisalini i taimi masani.
  • Fuafua le maualuga o le maualuga o le toto suka
  • Toe fai mataupu faavae mo suiga o tui inisalini
  • Faamalamalama HbA1c: faauigaga, faaliliuga o taunuuga, tulaga taua e taliaina
  • Faʻamatalaina ma le faʻaeteete fanau ma tupulaga talavou i le tuai o faʻalavelave, faʻafetaui le saoasaoa o le aʻoaʻoina i manaoga o tagata taitoatasi.
  • Faʻamalamalama le mafai ona ola i se olaga masani, pe afai e tausia le suka i totonu o tapulaa talafeagai.
  • Faamalamalama suʻega faafomaʻi taʻitasi na faʻaaoga i le uluai suʻesuʻega faaletausaga, e aofia ai auiliiliga o le auʻiliʻiliga o taunuʻuga.
  • Uunaia aʻoaʻoga faʻaauau ma tagata tomai faapitoa i le maʻisuka
  • Faaaoga tusi, Initaneti, meaaoga, ma vasega mo nisi faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka.
Sauniuniga saogalemu
  • Filifili le fomaʻi togafitiga sili ona talafeagai mo le tagata maʻi
  • Mafaufau i tausaga o le tamaitiiti, atinaʻeina o mafaufau, tulaga o le faaosofiaga ma avanoa masani a le aiga pe a fuafuaina togafitiga
  • Ia manatua o nisi tupulaga talavou e ono iai le puleaina o le maʻisuka i le taimi ao laiti. Faʻafaigofie faʻamatalaga, taumafai e lagolago nai lo le faitioina, ma ia aofia ai ou matua
  • Faʻamatala manino tulafono faʻapitoa e tatau ona mulimulitaʻia i le faʻatonutonuina o le suka toto i tamaiti laiti.
Faaiuga
  • Aʻo faʻamalosia le faʻamaonia lelei, ia manino o le tagata maʻi e nafa ma le auai malosi i le puleaina o le maʻisuka
  • Ia mautinoa ia iloa e matua o tamaiti pito i laiti le lamatiaga o le atiaʻe o le hypoglycemia pe afai o le maʻisuka o le pulea lelei

O le a le puleaina ole maʻisuka?

Afai e maua oe i le maʻisuka, e tatau ona avea oe ma mea e te popole i ai i aso uma, ole maʻi ole gasegase ma le puleaina ole suʻega ole toto, ole toto ole toto, fuafua le numera o iunite falaoa ma calories, mulimuli i meaʻai, savali i ni kilomita , ma faʻatasi foi ma se taimi faʻapitoa e suʻe ai suʻega ile falemaʻi poʻo le falemaʻi.

  • Afai o le gasegase o le maʻisuka e puipuia le tumau o le suka (e oo i le 7 mmol / l), ona taʻua ai lea o le maʻisuka totogi. I le taimi lava e tasi, o le suka e fai si laʻititi laʻititi, e tatau i se tagata ona mulimulitaʻi i se meaʻai, ae o faʻafitauli e tupu malie.
  • Afai o le suka e masani ona sili atu i le masani, o le roll roll up to 10 mmol / l, ona taʻua lea o lenei maʻi o le maʻisuka e le mafaamatalaina. I le taimi lava e tasi, o le tagata muamua na iai ni faʻafitauli i totonu o ni nai tausaga: ua leiloloa lagona o le vae, o le vaai mata, o manuʻa le faʻamalolo, ma fomaʻi vascular.

O le faʻamalosiina o le maʻi ma le mataituina o lou suka toto o se popolega i aso uma mo le maʻisuka. O fua faʻatatau e taʻua o le puleaina o le maʻisuka.

Totoina o le suka i le toto

  1. O le masani o le suka o le toto i se tagata soifua maloloina e 3.3 - 5.5 mol / L (ao le i ai meaai) ma le 6.6 mol / L (pe a uma meaai).
  2. Mo se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o nei faailoga e faʻateleina - e oʻo i le 6 mol aʻo leʻi 'ai ma e oʻo i le 7.8 - 8.6 mmol / l pe'ā uma ona' ai.


O le faatumauina o le suka i nei tulaga faatonuina e taua o le taui o le maʻisuka ma faʻamaonia ai ni nai faʻafitauli o le maʻisuka.

E tatau ona taofiofi le suka i luma ole taumafataga ma pe a maeʻa (faʻaaogaina o se glucometer poʻo se suʻega). Afai o le suka e masani ona sili atu i tulaga faatauaina e taliaina - e tatau ona toe iloiloina le meaʻai ma le tui o le inisalini.

Toe i totonu o mea

Puleaina o le gaʻo ma le hypoglycemia


E manaʻomia e le maʻisuka le puleaina o suka e puipuia ai le tele o le siʻitia pe laʻitiiti foi. O le tele o le suka e taʻua o le hyperglycemia (sili atu i le 6.7 mmol / L). Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le suka e ala ile tolu (16 mmol / L ma le maualuga), o se tulaga o le tulaga muamua, ma pe a mavae ni nai itula po o aso e tulai mai ai se maʻi o le maʻisuka (le iloa).

O le suka maualalo o le toto ua taʻua o le hypoglycemia. O le hypoglycemia e tupu ma le faaitiitia o le suka e itiiti ifo i le 3.3 mmol / L (ma le maualuga o le inisalini tui). Ua iloa e le tagata le faateleina o le afu, mimiti le muso, ma ua paʻu le paʻu.

Toe i totonu o mea

Puleaina o le hemoglobin glycated

O le hemoglobin glycated - o se suʻega suʻega e tatau ona faia i se falemaʻi i totonu o le tolu masina. Faʻaalia pe ua maualuga le suka i le tolu masina talu ai. Aisea e tatau ai ona ou faia lenei suʻega?


O le umi o le ola o se toto mumu toto e 80-120 aso. Faʻateleina le suka o le toto, o se vaega o le hemoglobin e fusi i le glucose, e maua ai le hemoglobin glycated.

O le i ai o le hemoglobin glyc i totonu o le toto e taʻu mai ai le maualuga o le suka i le tolu masina talu ai.

O le aofaʻi o glycogemoglobin e maua ai se faʻatusatusaga lē tuusaʻo - pe faʻafia ona tupu le suka, o le a le malosi o le tulaʻi ma pe o siakiina e le maʻisuka meaai ma meaai. Faʻatasi ai ma se maualuga o le glycogemoglobin, o le maʻisuka faigata.
O le a le togafitiga mo le maʻisuka? O a togafiti togafitiga mo ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka?

Maʻa mo le maʻisuka. Aisea e tatau ai ona latou fefefe ma pe faapefea ona togafitia i latou? Faitau atili i lenei tusiga.

Suia le isi. O le a le filifiliga o le maʻisuka: o le suka masani masani poʻo le mea e suitulaga i mea gaosia?

Toe i totonu o mea

Urine Sugar Control - Glycosuria


O le foliga mai o le suka i totonu o le urine ua faaalia ai le maualuga o le maualuga o le suka i le toto (sili atu i le 10 mmol / l). O le tino e taumafai e aveese le sili atu o le kulukose e ala i le tino o le fiafia - o le urinary canal.

O se suʻega faʻamatalaga mo le suka e faia e faʻaaoga ai fasi siaki. E masani lava, o le suka e tatau ona aofia ai i tupe maualalo (lalo ifo o le 0.02%) ma e le tatau ona togafitia.

Toe i totonu o mea

Urine Acetone Control


O le foliga mai o le acetone i le urine e fesootaʻi ma le gau o le gaʻo i le kulukose ma le acetone. O lenei gaioiga e tupu i le taimi o le kulūkose o le matelaina o siama, pe a le lava le inisalini ma e le mafai ona maua mai le kulukose mai le toto i totonu o mea o loo siomia ai.

O le foliga mai o le manogi o le acetone mai le urine, afu ma le manava i se maʻi o loʻo taʻu mai ai le le lava o le inisalini tuiina poo se meaai le saʻo (leai atoatoa o gaʻo i le lisi). O vaega o suʻega e faʻaalia ai le i ai o le acetone i le urine.

Toe i totonu o mea

Pule o le Cholesterol


O le pule o le Cholesterol e talafeagai e faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faʻafitauli faʻapitoa - atherosclerosis, angina pectoris, faʻalavelave fatu.

Tupe sili atu i le cholesterol i luga o puipui o toto toto, o loʻo i ai pusa cholesterol. I le taimi lava e tasi, o le lumen ma le vase vascular e vaʻaia, o le toto i le tino o loʻo faʻalavelaveina, faʻalavelaveina, galala ma suppuration.

O le suʻega o le toto mo le cholesterol ma ona vaega ninii e faia i totonu o le fale suesue. I lenei tulaga:

  • le aofai o le cholesterol e le tatau ona sili atu i le 4.5 mmol / l,
  • lipoproteins le maualalo (LDL) - e le tatau ona maualuga atu nai lo le 2.6 mmol / l (o nei lipoproteins e mafai ona fai i totonu o vaa) ia tupe teu cholesterol. I le i ai o faʻamaʻi fatu cardiovascular, LDL faʻamapulaʻa i le 1.8 mmol / L.


Le matafaioi ma le gaioiga o le vevela i totonu o le tino o le tagata. Pau mea e tatau ona e iloa e uiga i le maʻisuka

O le a le falaoa pipi? E faapefea ona faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka?

Faʻaiʻuga o le maʻisuka: gingivitis - mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga

Toe i totonu o mea

Puleaina o le toto

O le faʻamalosiina o le malosi e faʻaalia ai le faʻafitauli o le toto toto ma le ono mafai ona maua ni faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular, faoa faamalosi. O le i ai i totonu o le toto o le faateleina o le suka e suia ai toto toto, e faʻaogaina ai i latou, e le mautonu. E le gata i lea, o le mafiafia o le "suamalie" o le toto e le mafai ona gaoioi i totonu o vaa laiti ma capillaries. Ina ia tulei le toto i totonu o vaa, o le tino e faʻateleina le toto.


O le tele naua o le aʻafiaga i le vaivai o le vaivai o le toto toto e tafe atu i le malepelepe ma le afaina i totonu o le tino (faamaʻi fatu o le maʻisuka pe o le stroke).

E taua tele le pulea o le mamafa i tagata matutua. Faatasi ai ma le matua ma le atinaʻeina o le maʻisuka, o le tulaga o vaʻa ua faʻaleagaina. Le malosi o le malosi (i le fale - faatasi ai ma le tonometa) e mafai ai ona ave le fualaau faasaina i se taimi tatau e faaitiitia ai le mamafa ma faia ai se togafitiga o togafitiga vascular.

Toe i totonu o mea

Pulea o Paʻa - Faasino Igoa o le Body

O le pulea o le paʻu e taua tele mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e masani lava ona faia ma taumafa maualuga-kalori ma e tuʻuina mai ma le oona.

Faʻamau Fua o le Body Body - BMI - ua fuafua i le fua faʻatatau: mamafa (kg) / maualuga (m).

O le taunuuga o le faasinoupu ma le mamafa masani o le tino e 20 (faaopoopo pe itiiti ifo i le 3 iunite) e fetaui ma le mamafa o le tino. Ua sili atu le faasinomaga o le faasinomaga o le mamafa, o le faitauina o le numera o le sili atu ma le 30 iunite o le oona tele.


O faʻamanuiaga ma faʻasalaga o pipiʻau i le taumafa o le maʻisuka

O le a le ituaiga falaoa e sili ona lelei mo le maʻisuka? E faapefea ona filifili i totonu o le faleoloa ma tao ai oe lava ia?

O le siʻosiʻomaga o se togafitiga faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka. O le isi tala fatu po o le mea moni?

Toe i totonu o mea

Ole maʻi ole maʻisuka ma ona uiga e faʻalagolago i le puleaina o le maʻisuka - pe o le a le umi e mafai ona gaoioi ai le tagata, pe o le a le umi o le a tumau ai ona mata ma ona vae, e lelei le lelei o ana vaa pe a mavae le 10-20 tausaga o le maʻisuka.

O le taui o le maʻisuka e mafai ai e le tagata maʻi ona ola i se maʻi e oʻo atu i le 80 tausaga. O se faʻamaʻi faʻasalaga ma le faʻaateleina o le faateleina o le toto toto e vave lava ona fausia ai faʻalavelave ma e taʻitaʻia ai i le amataga o le tino.

Suauu toto

Na iloa i latou i le ogatotonu o le luasefulu seneturi e tusa ai ma taunuuga o se suʻesuʻega o le faitau afe o tagata soifua maloloina ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O fua maualuga o suka mo le maʻisuka e sili atu le maualuga nai lo le soifua maloloina. Ole soifua maloloina e le taumafai e pulea le suka i le maʻisuka, ina ia oʻo i tulaga masani. I lalo o le ae iloa ai pe aisea e tupu ai lenei mea ma pe o a isi togafitiga.
O se paleni taumafa e fai mai le fomaʻi ua lofituina i gaʻo. O lenei meaai e leaga mo tagata e maua i le maʻisuka. Talu ai ona o mea inu oona e mafua ai ona oso i luga le suka o le toto. Ona o lenei mea, o le maʻisuka latou te lagona le le mautonu ma atiae faafitauli masani. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka o loʻo togafitia i togafitiga masani, o le suka e oso mai le maualuga tele i le maualalo. E maualuga le gaʻo o meaʻai e gaʻo, ma faʻaititia le tui o inisalini. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona i ai se fesili o le aumaia o le suka i le masani. O fomaʻi ma gasegase ua uma ona faʻamalieina e mafai ona latou aloese mai se maʻi o le maʻisuka.

Ae peitaʻi, afai e te mulimuli i se meaʻai maualalo-carbohydrate, ona oʻo lea i le maʻisuka ituaiga 2 ma e oʻo lava i le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona e tumau lelei le suka, pei o tagata soifua maloloina. O tagata faʻamaʻi e faʻagataina le inu o le gaʻo e taofiofia lo latou maʻisuka e aunoa ma le inisalini, poʻo le pulea i lalo ifo. O le aʻafiaga o faʻafitauli i le cardiovascular system, fatuga, vae, mata - ua faʻaititia i le leai. O le 'upega tafaʻilagi a le DiabetMm.com e faʻaleleia ai se taumafa-maualalo o le maʻisuka e pulea ai le maʻisuka i tagata e tautatala i le gagana Rusia. Mo nisi faʻamatalaga, faitau le "Aisea e Tatau Ona Maua ai Carbohydrate." O loʻo taua i lalo mea o loʻo iai i le soifua maloloina o tagata i le toto toto ma le tele o latou eseese mai tulaga aloaia.

Suauu toto


FaʻailogaMo maʻi maua i le maʻisukaI tagata soifua maloloina
Suga i le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / l5,0-7,23,9-5,0
Sugar ile 1 ma le 2 itula talu ona 'ai, mmol / llalo ifo o le 10.0e masani lava e le maualuga atu nai lo le 5.5
O le hemoglobin glycini HbA1C,%lalo ifo o le 6.5-74,6-5,4

I tagata soifua maloloina, o le suka toto toetoe lava o taimi uma o loʻo iai i le va o le 3.9-5.3 mmol / L. O le tele o taimi, o le 4.2-4.6 mmol / l, i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. Afai o se tagata e taumafa ma gaʻo paluga vave, ona mafai lea ona ola le suka mo ni nai minute i le 6.7-6.9 mmol / l. Ae ui i lea, e ono le maualuga le maualuga i le 7.0 mmol / L. Mo maʻi e maua i le maʻisuka, o le toto o le kulukose toto o le 7-8 mmol / L 1-2 itula pe a uma le taumafataga e sili ona lelei, e oʻo atu i le 10 mmol / L - taliaina. E le mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia soʻo se togafitiga, ae ia avatu i le tagata maʻi se faʻamatalaga taua - suʻe mata.

Aisea e manaomia ai mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e taumafai ai mo faʻamaʻi suka, pei o tagata maloloina? Talu ai ona o faʻalavelave tumau masani e tupu e tusa lava pe oʻo i le maualuga o le suka toto i le 6.0 mmol / L. E ui lava, e moni, latou te le atinaʻeina vave pei o maualuga maualuga. E fautuaina e tausia lau hemoglobin glycated i lalo ifo o le 5.5%. Afai e ausia lenei sini, o le lamatiaga o le oti mai mafuaʻaga uma o le laʻititi lea.

I le 2001, na lolomiina ai se tala manaia i le British Journal Medical Journal i le va o le hemoglobin glycated ma le tino. Ua taʻua o le "hemoglobin glycated, diabetes, ma le olaga faitino i alii i Norfolk o le vaega o le European Research Procedural Cancer and Food (EPIC-Norfolk)." Tusitala - Kay-Tee Khaw, Nicholas Wareham ma isi. HbA1C na fuaina i le 4662 tane e 45-79 tausaga, ona 4 tausaga na matauina. Faatasi ai ma le au suesue tagata auai, o le toatele o tagata soifua maloloina oe e leʻi mafatia i le maʻisuka.

E foliga mai o le olaga faaletino mai mafuaʻaga uma, e aofia ai le osofaʻi o le fatu ma le taʻavale, e itiiti lava i tagata e le sili atu le maualuga o le hemoglobin nai lo le 5.0%. O le 1% le maualuga i le HbA1C o lona uiga o le faateleina o le aʻafiaga o le oti e 28%. O lea, i se tagata ei ai le HbA1C o le 7%, o le lamatiaga o le maliu e 63% le maualuga nai lo se tagata maloloina. Ae o le hemoglobin glycina 7% - e talitonuina o le lelei lelei lenei o le maʻisuka.

O tulaga maualuga o le suka e sili ona mamafa ona o se "paleni" meaʻai e le mafai ai ona lelei le puleaina o le maʻisuka. Fomaʻi taumafai e faʻafaigofie a latou galuega i le tau o le faʻateteleina o taunuuga o le maʻi. E le aoga mo le setete le togafitia o le maʻisuka. Ona o le leaga o tagata e puleaina lo latou maʻisuka, o le sili atu lea o le tamaoaiga o tupe teu i luga o le totogiina o penisione ma isi penefiti. Tauave tiute mo au togafitiga. Taumafai se taumafataga maualalo-carbohydrate - ma ia mautinoa e tuʻuina mai le taunuʻuga i le 2-3 aso. O le suka toto e pau i le masani, o le inisalini e faʻaitiitia i le 2-7 taimi, e faʻaleleia le soifua maloloina.

Suga i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai - o le a le eseesega

O le maualuga o le suka i tagata o loʻo i luga o se manava gaogao, i luga o se manava leai. A 'aʻai le mea taumafa, o meaʻai e ulu atu i le toto. O le mea lea, o le faʻaogaina o le kulukose pe a uma ona 'ai. Afai e le faʻaleagaina le metabolism o le carbohydrate, o lona uiga o lenei faateleina e le taua ma e le umi le umi. Talu ai ona o le pancreas vave vave faalilolilo le faaopoopoina o le inisalini i le maualuga o le suka pe a maeʻa taumafa.

Afai e le lava le inisalini (ituaiga 1 maʻisuka) poʻo le vaivai (ituaiga 2 o le maʻisuka), sosoo ai ma le suka pe a uma ona 'ai i itula uma. E afaina lenei mea ona o aʻafiaga e tutupu i luga o fatugaʻo, o le vaʻaiga ua pa'ū, ma le amio a le tino. O le mea pito sili ona matautia, o ia tulaga na faia mo le faʻafuaseʻi o le fatu fatu poʻo le taia. O faʻafitauli faʻalesoifua maloloina e mafua mai i le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai e masani lava ona mafaufauina o suiga masani o tausaga. Ae ui i lea, latou te manaʻomia le togafitiga, a leai o le a le mafai e le tagata maʻi ona ola masani i le ogatotonu ma le matua.

Glucose assays:


Anava toto totoO lenei suega e faia i le taeao, pe a uma ona le 'ai se tagata i le afiafi mo le 8-12 itula.
E lua-itula le toleniga o le kulukoseE tatau ona e inuina se vaifofo suamalie e iai le 75 kalama o le kulukose, ona fuaina lea o le suka pe a uma le 1 ma le 2 itula. O le suʻega sili lea ona saʻo mo le faʻamaonia o le maʻisuka ma vailaʻau. Ae ui i lea, e le faigofie ona e umi.
O le hemoglobin glycatedFaʻaalia le mea e fesoʻotaʻi ai le kulukose ma le toto mūmū mūmū (totola mumu). O se suʻesuʻega taua lenei mo le togafitia o le maʻisuka ma mataʻituina le aoga o togafitiga ile 2-3 masina mulimuli. Ma le agavaʻa, e le manaʻomia ona ave i luga o se manava gaogao, ma o le faʻatinoga e vave. Peitai, e le fetaui mo fafine maʻitaga.
Fua o le suka 2 itula pe a uma se taumafatagaO se suʻesuʻega taua e mataituina ai le lelei o le tausiga o le maʻisuka. E masani lava ona faʻaaoga e le tagata lava ia se glucometer. Faʻatagaina oe e suʻe pe o le saʻo saʻo o le inisalini aʻo le i 'ai.

O le anapogi o le suʻe toto o se filifiliga le lelei lea e maua ai le maʻisuka. Sei o tatou vaai pe aisea. A oʻo ina amataina le maʻisuka, e muamua le kulukose toto pe'ā uma ona 'ai. O le pancreas, mo mafuaaga eseese, e le mafai ona taulimaina ina ia vave faʻaitiitia ai i le masani. Siʻitia le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai e faʻatafunaina toto toto ma faʻapogai ai faʻafitauli. I nai uluaʻi tausaga o le maʻisuka, o le maualuga o kulukose o le anapogi e mafai ona masani. Ae ui i lea, i lenei taimi, o loʻo faʻaauau nei ona faʻalavelave faʻafitauli. Afai e le fuaina e le tagata maʻi le suka pe a uma ona 'ai, ona ia le masalomia lea o lona maʻi seia oʻo ina faʻaalia faailoga.

Ina ia siaki le maʻisuka, ia suʻe se suʻega toto mo le hemoglobin glyc i le potu suʻesuʻe. Afai ei ai sou mita ile kulukose toto - fua lau suka 1 ma le 2 itula pe'ā uma ona 'ai. Aua le faʻasesē pe afai o lau kulū taumafa o le masani. O tamaitai i le II ma le III o faʻataʻitaʻiga o le maitaga e tatau ona faia se suʻega o le faapalepale o le kulukose-lua itula. Talu ai afai ua atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi, o le auiliiliga mo le hemoglobin glycini o le a le mafai ona iloa i le taimi.

Prediabetes ma le maʻisuka

E pei ona e iloa, 90% o mataupu o le gasegase o le kulukose o le ituaiga 2 o le maʻisuka. E le vave tupu, ae e masani ona muamua tupu muamua. O lenei faamaʻi e tele tausaga. Afai e le togafitia le tagata gasegase, ona tupu lea o le isi laasaga - "atoatoa" maʻi suka.

Taʻiala mo le faʻamaonia o vailaau faʻasolo:

  • O le toto toto toto 5.5-7.0 mmol / L.
  • Hamaglobin glycated 5.7-6.4%.
  • Suu pe a uma le 1 po o le 2 itula pe'ā uma ona 'ai le 7.8-11.0 mmol / L.

Ua naʻo le faʻamalieina o se tasi o aiaiga o loʻo taʻua i luga ina ia mafai ai ona faia se suʻesuʻega.

Preditebetes o se maʻi tuga tuga. E maualuga lou lamatiaga mo le maʻisuka ituaiga 2. Faʻalavelave tuga i fatuga, vae, o loʻo vaʻaia nei mata. Afai e te le fesuiaiga i se olaga ola maloloina, o le a avea le togafitiga ma ituaiga o maʻisuka ituaiga 2. Pe o le ai ai se taimi e te maliu muamua ai mai se fatu fatu poʻo se faʻaʻai. Ou te le manao e fefe ia te oe, ae o se tulaga moni lea, e aunoa ma le manaia. Faʻafefea ona togafitia? Faitau le tala Metabolic Syndrome ma le Insulin Resistance, ona mulimuli ai lea i fautuaga. Preditebetes e mafai ona faigofie ona pulea e aunoa ma le inisalini. Leai se mea e tatau ai ona e matelaina pe galue malosi.

Tulaga faʻamaonia mo le maʻisuka ituaiga 2:

  • O le suka o le anapogi e maualuga atu i le 7.0 mmol / L e tusa ai ma taunuuga o iloiloga e lua i se laina i aso eseese.
  • I se taimi, o le toto toto sa maualuga atu nai lo le 11.1 mmol / L, e tusa lava po o le a le meaʻai.
  • O le hemoglobin glycated 6.5% poʻo le maualuga.
  • I le lua suʻega o le toleniga kulūkose, o le suka e 11.1 mmol / L poʻo le maualuga.

E pei o faʻamuamua, naʻo se tasi o aiaiga o loʻo lisi atu i luga e lava lea e faia ai se faʻamaoniga. Faailoga masani o le vaivai, fia inu, ma le masani ai. Atonu o le a le i ai se paʻu o le mamafa. Faitau le tusiga "Faailoga o le maʻi suka" i auiliiliga. I le taimi lava e tasi, o le tele o tagata gasegase latou te le matauina ni uiga. Mo i latou, o le leaga o le suka i le toto suka o se mea e le maofa.

O le vaega muamua o loʻo faʻamatalaina pe aisea e maualuga tele ai le maualuga o le toto suka. E tatau ona e ilia le faailo ua maeʻa pe a uma le 'ai e 7.0 mmol / L, ma sili atu pe afai e sili atu. O le kulimi anapogi e mafai ona tumau le masani mo nai tausaga muamua aʻo faʻaumatia e le maʻisuka le tino. O lenei auʻiliʻiliga e le fautuaina e ave mo suʻega. Faaaoga isi taʻiala - hemoglobin glycide poʻo le suka toto pe a uma ona 'ai.

FaʻailogaPreditebetesItuaiga 2 maʻisuka
Glucose anapogi, mmol / L5,5-7,0luga atu o le 7.0
Sugar ile 1 ma le 2 itula talu ona 'ai, mmol / l7,8-11,0luga aʻe o le 11.0
O le hemoglobin glycated,%5,7-6,4luga aʻe o le 6.4

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2:

  • O le mamafa - o le numera o le tino o le 25 kg / m2 ma luga.
  • Toto toto 140/90 mm RT. Art. ma luga.
  • Suʻega o suʻega o le cholesterol leaga.
  • O fafine na fanauina se pepe e mamafa le 4.5 kilokalama pe sili atu poʻo ua maua i le maʻisuka faʻafeʻai ao maʻitaga.
  • Polycystic ovary.
  • Tusa o le maʻisuka 1 poʻo le ituaiga 2 i le aiga.

Afai ei ai se tasi o nei faʻafitauli faʻafitauli, e tatau ona siaki lou suka suka i le 3 tausaga, e amata i le matua o le 45 tausaga. O le siakiina o tamaiti ma tamaiti talavou ua mamafa tele ma ua i ai foi le sili atu ma le tasi le tulaga lamatia o loʻo fautuaina. Latou te manaʻomia le siakiina e le aunoa o le suka, amata i le 10 tausaga. Aua talu mai le vaitau o le 1980, o le maʻisuka ituaiga 2 ua avea ma laʻitiiti. I atunuu i Sisifo, e faʻaalia e ia lava i talavou.

Faʻafefea ona faʻasaina e le tino le kulukose toto

O le tino na te faʻaauau pea le faʻatonuga o le kulukose i totonu o le toto, taumafai e tausia i totonu o le 3.9-5.3 mmol / L. O tulaga sili ona lelei mo le olaga masani. O loʻo maʻi lelei le maʻisuka e mafai ona e ola i fua maualuga o le suka. Peitai, e tusa lava pe leai ni uiga le lelei, o le maualuga o le suka e faaosofia ai le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le suka maualalo e taʻua o le hypoglycemia. O se faʻalavelave moni lea mo le tino. E le galo le faiʻai pe a le lava le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, o le hypoglycemia vave lava e iloa ai o ia lava o ni faailoga - faʻaleagaina, popolevale, palpitations, fiaai tele. Afai e pa'ū le suka i le 2.2 mmol / L, ona mafai ai lea ona tupu le malamalama ma le maliu. Faitau atili i le tusitusiga "Hypoglycemia - Puipuiga ma le Tofoina o osofaiga."

O hormones catabolic ma le inisalini e taufaasese o le tasi ma le isi, o lona uiga, ei ai le isi itu. Mo nisi faʻamatalaga, faitau le tusiga "Faʻapefea ona inosia e le Inisalini le Suga Suga i le masani ma le maʻisuka".

I taimi uma lava, o le kulūkose itiiti lava e salalau i le toto o se tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, i se tama matua matua e mamafa le 75 kg, o le toto i le tino e tusa ma le 5 lita. Ina ia ausia se suka toto o le 5.5 mmol / L, ua lava lava le solo i totonu na o le 5 kalama o le kulukose. E tusa ma le 1 sipuniti o le suka ma se paʻu.Soʻo se lua, o vailaʻau elekene o glucose ma hormones faatonutonu e ulufale atu i le toto e faatumauina le paleni. O lenei faʻalavelave faʻapitoa e faia 24 itula i le aso e aunoa ma le faalavelaveina.

Toa maualuga - faailoga ma faailoga

O le tele o taimi, o le tagata e maualuga le suka i le suka ona o le maʻisuka. Ae atonu ei ai isi mafuaʻaga - vailaʻau, gasegase ogaoga, faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo le pituitary gland, faʻamaʻi pipisi. Tele fualaau faasaina e faateleina ai le suka. O i latou nei o corticosteroids, beta-blockers, thiezide diuretics (diuretics), antidepressants. E le mafai ona lisi uma i lenei tusiga. A o le i faatonuina e lau fomaʻi se vailaau fou, ia talanoaina pe o le a faapefea ona aʻafia ai lau suka toto.

E masani lava o le hyperglycemia e le mafua ai ni faailoga, e tusa lava pe sili atu le maualuga o le suka nai lo le masani. I tulaga ogaoga, e ono le iloa e le tagata gasegase. O le gasegase oona ma le ketoacidosis o ni faʻamatalaga mataʻutia o le ola maualuga.

E leai se aoga, ae o le tele o faailoga masani:

  • matuai galala
  • matagogo
  • faʻaoga faifaipea,
  • o le paʻu e mamago, paʻu,
  • faʻaaliga vavalalata
  • vaivai, moe,
  • leiloa le mamafa o le mamafa
  • manuʻa, e le faʻamalolo lelei togafiti,
  • lagona le lelei i vae - tingling, goosebumps,
  • faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi masani e faigata ona togafitia.

Faʻaopoopoga faʻaopoopo o le ketoacidosis:

  • manava masani ma loloto
  • manogi o le acetone pe a manava,
  • lagona le mautonu.

Aisea e leaga ai le suka maualuga

Afai e te le togafitia le toto maualuga, o le a mafua ai ni faafitauli ogaoga ma le tumau o le maʻisuka. O faʻafitauli matuia na lisiina i luga. O le gaʻo maualuga lea ma le ketoacidosis o le maʻisuka. E faʻaalia i latou i le le malamalama, faʻavaivaia ma manaʻomia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. Ae ui i lea, o faʻafitauli matuia e mafua ai le maliu o le 5-10% o le maʻisuka. O isi uma o totoe mai faigata masani i gaʻo, mata, vae, faʻalavelave o le tino, ma le mea sili - mai le fatu fatu ma le stroke.

O le maualuga o le suka e afaina ai puipui o toto toto mai totonu. Latou te faʻalavelave ma faigata. I le gasologa o tausaga, o loʻo faʻaputuina le paʻu i luga, ma o ipu e pei o vaʻavai suamalie. E taʻua lenei mea o le angiopathy - faʻaleagaina vascular. Ua oʻo i le taimi e mafua ai faʻafitauli o le maʻisuka. O mea sili e lamatia ai le le atoatoa, tauaso, vavaeina o le vae po o le vae, ma le maʻi cardiovascular. O le maualuga o le suka o le toto, o le televave lea o le tuputupu aʻe o faʻafitauli ma sili atu ona malosi. Faʻalogo i togafitiga ma le pulea o lou maʻisuka!

Fofo faʻapitoa

O togafitiga faʻapitoa e maualalo ai le toto suka o le artichoke Ierusalema, o lenamon, faapea ma le tele o vao, teuteuga, mea, tatalo, taupulepulega, ma isi. Fua lau suka i se glucometer pe a maeʻa ona e 'ai pe inu i se "oloa faʻamalolo" - ma mautinoa e te leʻi maua se faʻamanuiaga moni. O togafitiga faʻapitoa e faʻamoemoe mo tagata maʻisuka oeo loʻo i ai i le taufaasese, nai lo le togafitia lelei. O tagata faapena e vave feoti mai faalavelave.

Fans of folk remedies mo le maʻisuka o le autu "o tagata" o fomaʻi o loo feagai ma le le atoatoa o le tino, le vavaeeseina o pito i lalo, faapea foi ma le ophthalmologists. O faʻalavelave o le maʻisuka i fatugaʻo, vae ma le vaai e maua ai le tele o tausaga o le faigata o le olaga aʻo leʻi maliu se tagata maʻi poʻo se maʻi. O le tele o tagata e gaosi oloa ma faʻatau o faʻatau fualaau oona e galue ma le faʻaeteete ina ia aua nei paʻu i lalo o noataga tau solitulafono. Ae ui i lea, oa latou gaioiga e solia ai tulaga faʻamaonia.

IerusalemaichokeiLaʻau gaʻo. O loʻo aofia ai se aofaiga taua o meaʻai gaʻo, e aofia ai le fructose, lea e sili atu mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e aloese ai.
OnamamoniSe manogi manogi e masani ona faʻaaoga i le kuka. O faʻamaoniga mo le maʻisuka e feteenai. Masalo maualalo le suka i le 0.1-0.3 mmol / L. Taumamao mai mea faʻafefiloi o le kinnamona ma le suka.
Vitio "I le igoa o le olaga" saunia e Bazylkhan DyusupovLeai se tala ...
Le auala a ZherlyginSetema matautia. O loo taumafai o ia e tui 45-90,000 euros mo le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1, e aunoa ma se faamaoniga o le manuia. I le maʻisuka ituaiga 2, o le gaioiga faaletino e maua ai le suka - ma e aunoa ma le Zherlygin ua leva ona lauiloa. Faitau pe faʻapefea ona e fiafia i aʻoga faaletino mo le saolotoga.

Fua lau suāsusu i le glucometer i le tele o taimi i le aso. Afai e te vaʻaia o le a le faʻaleleia pe sili atu foi le leaga, taofi le faʻaogaina ole vaifofo le aoga.

Faʻafesoʻotai lau fomaʻi aʻo lei faia soʻo se isi vailaʻau maʻisuka. Aemaise lava pe afai ua uma ona e atiaʻe ni gasegase poʻo se maʻi o le ate. O faʻaopoopoga o loʻo taʻua i luga e le suia ai togafitiga ma meaai, inisalini injections, ma gaioiga faaletino. A maeʻa ona e ave le acid alpha-lipoic, atonu e manaʻomia lou faʻaitiitia o au inisalini ina ia leai se hypoglycemia.

Glucometer - o le mita o le suka

Afai ua e maua muamua le maʻisuka poʻo le maʻisuka, ona manaʻomia lea vave ona e faʻatauina se masini mo le fuaina o le toto suka. O lenei masini e taua o le glucometer. A aunoa ma lea, o le maʻisuka e le mafai ona pulea lelei. E tatau ona e fuaina le suka pe a ma le 2-3 taimi i le aso, ma sili atu le tele o taimi. O mita toto o le kulukose toto na aliali mai i le 1970s. Seʻi vagana ua masani ona faʻaaogaina, e tatau ona alu le maʻisuka i le fale suesue i taimi uma lava, pe nofo i le falemaʻi mo ni vaiaso.

O mita o kulukose toto i aso nei e mama ma faigofie. Latou te fuaina le toto toto toetoe lava a le faʻaleagaina ma vave ona faʻaalia le iuga. Pau lava le faafitauli o le suʻega o suʻega e le taugofie. O fua taitasi o le suka e tau e tusa ma le $ 0.5. O se aotelega lapotopoto e alu i luga i le masina. Ae ui i lea, o nei tupe faʻaalu e le maalofia. Sefe i luga o fasi siaki - alu i luga o le togafitia o faʻafitauli o le maʻisuka.

I se tasi taimi, sa matua teena e fomai le ulufale atu i le maketi o le glucometer. Talu ai ona sa faamataʻuina i latou i le leai o se tele o punaoa o tupe maua mai suega o suesuega toto mo le suka. Fomaʻi togafitiga e mafai ona faʻatuai ai le faʻaleleia o mita o le kulukose toto i le fale mo le 3-5 tausaga. Ae ui i lea, pe a oʻo mai nei masini i luga o le faʻatau, na vave ona lauiloa. E mafai ona e mauaina nisi faʻamatalaga e uiga i lenei mea i le tusitala a le Dr. Bernstein. I le taimi nei, o togafitiga faʻapitoa e faʻaitiitia ai foi le faʻaleleia o se taumafa-maualalo o meaʻai - na o le pau le meaai talafeagai mo tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2.

Fuaina o le suka i se glucometer: faʻasaga taʻitasi taʻitasi

O tagata gasegase e manaʻomia le fuaina o latou suka i se glucometer pe a ma le 2-3 taimi i le aso, ma sili atu le tele o taimi. O se faiga faigofie ma toetoe a leai se tiga. I tamatamai tamatamai lima, o ni nila e matua manifinifi lava. O lagona e le sili atu ona tiga nai lo le afaina o le namu. Atonu e faigata le fuaina o lou suka toto mo le taimi muamua, ona e avea ai lea ma vaisu. E fautuaina se tasi e muamua faʻaalia pe faʻapefea ona faʻaaoga le mita. Ae afai e leai se tagata poto masani lata ane, e mafai ona e tago i ai oe lava ia. Faʻaaogā taʻiala i lalo taʻitasi.

  1. Fufulu ou lima ma faʻagogo lelei.
  2. Fufulu ile fasimoli e manaʻomia, ae le manaʻomia pe a leai ni aiaiga mo lenei mea. Aua le fufulu i le ava malosi!
  3. E mafai ona e luluina lou lima ina ia tafe atu le toto i ou tamatamailima. Ae sili atu, ia uuina i lalo o se vaitafe vai vevela.
  4. Taua! E tatau ona faʻamamago le nofoaga o le puncture. Aua nei faatagaina le vai e faaitiitia ai se mataua o le toto.
  5. Faʻaofi le fasi siaki i le mita. Ia mautinoa e aliali mai le savali OK i luga o le lau, e mafai ona e fua.
  6. Tui se tamatamailima ma se fagu.
  7. Faʻamama lou tamatamailima e toso ai se mataua o le toto.
  8. E fautuaina e aua nei faʻaaoga muamua le mataua, ae ia aveeseina i le fulufulu mafiafia o le fulufulu mamoe poʻo le solo. E le o se faʻatagaga aloaia. Ae taumafai e faia - ma ia mautinoa ua faaleleia le fua saʻo.
  9. Faʻasaʻu se lua mataua o le toto ma faʻaoga i le fasimea.
  10. O le fua o le a aliali i luga o le lau o le mita - tusi i lau diarys control diary faʻatasi ai ma faʻamatalaga e fesootaʻi atu.

E fautuaina le tausia pea o le diabetes control diary. Tusi i ai:

  • aso ma le taimi o fua o le suka,
  • le taunuuga na maua
  • mea na latou 'ai
  • lea na avea ai fualaau
  • o le a le tele ma o le a le ituaiga inisalini na tui,
  • o le a le gaoioiga faaletino, popolega ma isi mea.

I ni nai aso o le ae iloa ai o lenei mea taua. Iloiloina oe lava poʻo lau fomaʻi. Malamalama i le eseesega o meaʻai, fualaau faasaina, tui inisalini, ma isi mea e aʻafia ai lou suka. Faitau le tusiga "O le a le mea e aafia ai le toto suka. Faʻafefea ona aloese mai le taʻavale ma tumau lelei le masani. "

Faʻafefea ona maua ni fua saʻo i le fuaina o le suka i se glucometer:

  • Faitau ma le faʻaeteete faatonuga mo lau masini.
  • Siaki le mita mo le saʻo e pei ona faamatalaina iinei. Afai e aliali mai o loʻo taoto le masini, aua neʻi faʻaaoga, suia i le isi.
  • I le avea ai o se tulafono, o glucometers ei ai a latou sikola faʻataʻitaʻiga taugofie e le saʻo. Latou te tulia le maʻisuka i le tuugamau.
  • I lalo o faatonuga, ia fuafua pe faʻapefea ona faʻaaoga se mataua o le toto i le vaega o le suʻega.
  • Mulimuli faʻamaoni i tulafono mo le teuina o fasi siaki. Kuni le fagu ma le faʻaeteete e taofia ai le maualuga o le ea mai le ulufale i totonu. A le o lena, o le a faʻagasolo le leaga o le suʻega.
  • Aua le faʻaaogaina fasi pepa faʻataʻitaʻi ua maeʻa.
  • A e alu i le fomaʻi, ave se glucometer ma oe. Faaali i le fomai pe faapefea ona e fuaina le suka. Atonu o se fomaʻi atamai o le a faʻaalia le mea o loʻo e faia sese.

E fia taimi i le aso e te manaʻomia e fua ai le suka

Ina ia lelei le puleaina o le maʻisuka, e tatau ona e iloa le auala e amio ai lou suka i le aso atoa. Mo le tele o maʻisuka, o le faafitauli ogaoga o le faateleina o le suka i le taeao i luga o se manava gaogao, ona sosoo ai lea ma le 'aiga o le taeao. I le tele o gasegase, o le kulūkose foi e maualuga pe a uma le aoauli po o le afiafi. O lou tulaga e faapitoa, e le tutusa ma isi tagata uma. O le mea lea, tatou te manaʻomia se fuafuaga a le tagata lava ia - mea taumafa, iniseti injections, ave fuamini ma isi gaoioiga. Pau lava le auala e aoina ai faamatalaga taua mo le puleaina o le maʻisuka o le suʻeina pea o lau suka i se glucometer. O loʻo taua i lalo mea e fa o le aso e te manaʻomia e fua ai.

Ole aofai o le puleaina o le suka i le toto pe ae fuaina:

  • i le taeao - o le taimi lava na tatou ala ai i luga,
  • ona toe fai lea - aʻo leʻi amataina le 'aiga o le taeao,
  • 5 itula i le maea ai o tui taʻitasi o le inisalini ose faʻataʻitaʻiga,
  • ao lei faia taumafataga uma poo meaai,
  • pe a maeʻa taumafataga ma meaʻai uma - lua itula mulimuli ane,
  • ao lei alu i le moega
  • aʻo leʻi amataina ma mulimuli i aʻoaʻoga faaletino, tulaga atuatuvale, taumafaiga faʻaosooso i le galuega,
  • o le taimi lava e te lagona ai le fiaai pe masalomia o lau suka o loʻo i lalo ifo pe sili atu i luga masani,
  • ae e te leʻi aveina se taavale pe amata ona e faia se galuega matautia, ona toe faia lea i itula uma seia maeʻa,
  • i le ogatotonu o le po - mo le puipuia o le hypoglycemia i le aoauli.

O taimi taʻitasi pe a uma le fuaina o suka, e tatau ona faʻamau iʻuga o faʻamaumauga. Faailoa mai foi taimi ma tulaga e fesootai iai:

  • mea na latou 'ai - oa meaai, pe fia karamu,
  • o le a le inisalini na tui ma o le a le fualaau
  • pe o le a le fua o le suka suka
  • o le a le mea na e faia
  • gaoioiga faaletino
  • faʻamaonia
  • faʻamaʻi pipisi.

Tusi uma i lalo, sau i le lima. Ole tele o meli o le mita e le faatagaina ai le faamaumauina o tulaga o loʻo tuʻuina mai. O le mea lea, ia tausia se tusi faʻamau, e te manaʻomia le faʻaaogaina o se pepa pepa, pe sili atu foi, se polokalama faapitoa i lau telefoni feʻaveaʻi. O fua o le aofaʻi o le self-monitoring e mafai ona suʻeina faʻatasi pe faʻatasi ma se fomaʻi. O le sini o le suʻeina lea o taimi o le aso ma pe o le a le mafuaʻaga ua le maua ai lau suka. Ma, i le mea lea, ia faia ni metotia - tusi se polokalame o togafitiga o maʻisuka taʻitasi.

Ole aofai o le pulea e le suka e mafai ai ona e iloiloina pe faapefea ona lelei au meaʻai, vailaʻau, aʻoaʻoga faʻapitoa ma inisalini injections. A aunoa ma le mataituina ma le totoʻa, na o le tagata e faʻaaogaina le maʻisuka, o loʻo i ai se ala tuusao i le fomai tipitipi mo le tosoina o le vae ma / poʻo le nephrologist mo le paʻu. E toaitiiti tagata mamisuka ua saunia e ola i aso uma i le tulafono faʻamatalaina i luga. Talu ai o le tau o le suʻega mo se glucometer atonu e maualuga tele. Ae ui i lea, ia faia le atoa o le siakiina o le toto i le itiiti ifo ma le tasi le aso i vaiaso uma.

Afai e te maitauina ua amata ona fesuisuiai lau suka, ona faʻaalu lea o ni nai aso i le tulaga atoa o le puleaina seia oʻo ina e mauaina ma faʻaaogaina le mafuaaga. E aoga le suesue i le tusiga "O le a le mea e aafia ai le toto suka. E faʻafefea ona faʻaitiitia ona aʻa ma taofi mau lelei. " O le tele o tupe e te faʻaaluina i pulu o le mita o le glucose, o le tele foʻi lea o lou faʻasaoina i le togafitia o faʻafitauli o le maʻisuka. O le sini autu o le fiafia lea i le ola maloloina lelei, ola i le toʻatele o tupulaga ma e le avea ma tagata matutua i le matua. Tausiga o le suka toto i taimi uma e le sili atu i le 5.2-6.0 mmol / L e moni.

Fesili e masani ona fesiligia ma tali

Afai na e ola mo le tele o tausaga i le maualuga maualuga o le suka, 12 mmol / L ma luga, o lona uiga e le fautuaina e faʻaitiitia vave i le 4-6 mmol / L, pei o tagata soifua maloloina. Aua o le le lelei ma le matautia o faʻamaoniga o le hypoglycemia e mafai ona aliali mai. Aemaise lava, o faʻafitauli o le maʻisuka i le faʻaaliga e mafai ona faʻateleina. E fautuaina e tatau i tagata muamua ona tuu le suka i le 7-8 mmol / L ma ia faʻaaogaina le tino ile 1-2 masina. Ona agai lea i luga i tagata maloloina. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻi i le tusiga "O sini o le tausiga o le maʻisuka. O le a le suka e te manaomia e te taumafai ai. " O loʻo i ai se vaega "Pe a manaʻomia ona e faʻamautinoa lelei le maualuga o suka."

E le masani ona fua lau suka i se glucometer. A le o lena, semanu latou te maitauina o le areto, falala ma pateta e siitiaina i le auala e tasi e pei o le suamalie. E ono iai sou muaʻi maʻi poʻo le uluaʻi laasaga o le maʻisuka ituaiga 2. Ina ia faʻamalamalama le faʻamaoniga, e manaʻomia ona e tuʻuina atu nisi faʻamatalaga. Auala e togafitia - faʻamatala auʻiliʻili i le tusiga. O le fofo autu o se taumafataga maualalo-carbohydrate.

O le suka i le taeao i luga o se manava gaogao e mafua ona o le mea moni e faapea, i itula ao lei tafa mai le ata, o le ate e matua aveesea ai le insulin mai le toto. E taua lea mea o le taeao o le taeao. E foliga mai i le tele o tagata gasegase e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Faitau faʻamatalaga atili pe faʻapefea ona faʻatulagaina le suka i le taeao i luga o se manava gaogao. E le faigofie lenei galuega, ae mafai ona fai. O le ae manaʻomia le amio pulea. A maeʻa le 3 vaiaso, o le a faia se amio tumau, ma o le pipii i le tulafono o le a faigofie.

E taua le fuaina o suka i taeao uma i luga o se manava gaogao. Afai e te tuiina le inisalini aʻo lei 'ai, e tatau ona e fuaina le suka aʻo leʻi tuiina, ona toe 2 itula lea pe a uma ona' ai. E maua faʻafitu 7 i le aso - i le taeao i luga o se manava gaogao ma le isi 2 taimi mo taumafataga taʻitasi. Afai ei ai lou maʻisuka ituaiga 2 ma e te puleaina i se mea e maualalo le carbohydrate e aunoa ma le tuiina o le inisalini vave, ona fua le suka 2 itula pe a uma ona 'ai.

O loʻo i ai masini e taʻua o le faʻaauau pea o le siakiina o le kulukose o le toto. Ae ui i lea, o loʻo i ai se mea sese tele pe a faʻatusatusa atu i kalu masani masani. I le taimi nei, e leʻi fautuaina e Dr. Bernstein le faʻaaogaina. E le gata i lea, o lo latou tau e maualuga.

Taumafai i nisi taimi e tuʻi i lau laʻau ae le o ou tamatamailima, ae o isi vaega o paʻu - o tua o lou lima, lima, ma isi mea faapena. Luga, o loʻo faʻamatalaina e le tusiga le auala e faia saʻo ai. I soo se tulaga lava, ia suia ia tamatamailima o lima e lua. Aua le tuiina le tamatamai lima e tasi i le taimi atoa.

Na o le pau lava le auala saʻo e vave faʻaitiitia ai le suka o le tuiina lea o le inisalini puupuu poo le iniseti. O se mea maualalo ole tino gaʻo e maua ai le suka, ae le o vave, ae i totonu o le 1-3 aso. O nisi o fualaau o le maʻisuka ituaiga 2 e vave. Ae afai e te ave i latou i le sese, ona mafai lea ona paʻu le suka, ma o le a le iloa e le tagata. O togafitiga faʻapitoa e valea, latou te le fesoasoani lava. O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e manaʻomia ai togafitiga, saʻo, saʻo. Afai e te taumafai e fai se mea vave, i le faanatinati, e mafai ona e faia se mea leaga.

Masalo e iai lou maʻisuka ituaiga 1. O se tali auiliili i le fesili o loo tuuina mai i le tusiga "Aoaoga Faaletino mo le maʻisuka."I soo se tulaga, o aoga o le gaioiga faaletino e sili atu nai lo le faigata. Aua le fiu aʻoaʻoga faaletino. A maeʻa ni nai taumafaiga, o le ae iloa pe faʻapefea ona tumau le suka muamua, i le taimi ma le maeʻa ai o le tino.

O le mea moni, o aʻafiaga e faʻapupulaina ai foi le suka, ae faʻagesegese ma e le pei o gaʻo. O le mafuaʻaga o se vaega o le protein i totonu o le tino ua liua i le kulukose. Faitau le tusiga "Puipuia, Meaʻai, Carbohydrate, ma le Fiber mo se Meaʻai mo le Maʻisuka" i auiliiliga. Afai e te mulimuli i se meaʻai maualalo-carbohydrate e pulea ai le maʻisuka, e tatau ona e mafaufau pe fia fua o le protein o loʻo e 'ai e fuafua ai le tui o le inisalini. O le maʻisuka oe 'ai i se "paleni" mea taumafa e televave atu i le gaʻoina o meaʻai e le o aʻafia ai aʻafiaga. Ae ei ai isi a latou faafitauli ...

  • E faʻapefea ona fua le suka i se glucometer, e fia taimi i le aso e te manaʻomia e fai ai lenei mea.
  • Faʻafefea ma pe aisea e tumau ai le siakiina o le maʻi suka
  • Toto o le suka - pe aisea latou te ese ai mai tagata soifua maloloina.
  • Le mea e fai pe a maualuga le suka. Faʻafefea ona faʻaitiitia ma tumau mausali masani.
  • Vaega o le togafitiga o le maʻisuka matuia ma le maualuga.

O mea o loʻo i totonu o lenei tusiga o le faavae o lau polokalama manuia o le maʻisuka. Tausiga o le suka i se fale mautu, e pei o tagata soifua maloloina, o se sini ausia e tusa lava pe maua i le maʻisuka ituaiga 1, ma e sili atu foi ma le maʻisuka ituaiga 2. O le tele o faʻafitauli e le gata ina faʻagesegese, ae na faʻamalolo atoa foi. Ina ia faia lenei mea, e le manaʻomia ona e matelaina, mafatia i vasega aʻoga faaletino poʻo le tuiina o tui tetele o le inisalini. Ae ui i lea, e tatau ona e atiina ae le aʻoga ina ia mafai ona tausisia le faigamalo.

Tuua Lau Faamatalaga