Faʻaaoga fualaau faʻamaʻi mo le maʻisuka ituaiga 2

O vailaʻau faʻamaʻi faʻamaʻi mo le maʻisuka ituaiga 2 ua filifilia taʻitasi, ona o lo latou aʻafiaga i le gaioiga o fatugaʻo, ma le aʻafiaga i le metabolism o gaʻo gaʻo ma gaʻo. O le maualuga o le toto maualuga e maua ai le 80% oi latou e mafatia i le hyperglycemia. O faʻamaʻi pipisi e faʻaleagaina ai le gaioiga o totoga o le tino, faʻalavelave le faiga masani ole metabolism.

Faʻapitoa

O le faʻamatalaga o fualaau faʻamalosi mo le maʻisuka e faigata tele ona o ni aʻafiaga e le manaʻomia, o le faʻamaoniga e mafua mai i le gasegase o le intabellular metabolism.

O le filifiliga o fualaau faasaina mo le maualuga o le toto maualuga i le hyperglycemia e faavae i tuutuuga:

  • Malosiaga aupito maualuga, aafiaga pito i lalo,
  • Cardio ma aʻafiaga faʻaleagaina (puipuiga o le loto ma fatuga),
  • Leai se aafiaga i le maualuga o le lipids ma le kulukose i totonu o le toto.

Anapogi faia vailaau

Afai e te vave oso i le toto, e tatau ona latalata mai vailaau taʻitasi mo le toto maualuga i le maʻisuka malosi.

Afai e manaʻomia le toomaga faʻafuaseʻi, faʻaaoga auala o lona aafiaga i le tino e le silia le 6 itula. Vailaʻau oona o loʻo avea ma vaega o igoa tau fefaʻatauaʻiga masani o vailaʻau:


Vailaʻau mo le faʻaogaina faʻaogaina

Faitauga masani i luga atu 130/80 mm Hg. Art. aua o le maʻisuka e afaina i ni faʻalavelave faʻaanatura, o le atiina ae o le atherosclerosis, o le alualu i luma o le maʻi o le maʻisuka. I lenei tulaga, o le faʻaaoga pea o fualaau oona e fautuaina, ae i le taimi e tasi e mulimuli i le masima ma le gaʻo. O aʻafiaga o fualaau oona maualuga mo le maʻisuka e tatau ona lamolemole. O le pa'ū o le toto maualuga e sosoo ai ma le oso i luga e faʻaleagaina e oʻo lava i le cardiovascular system o se tagata soifua maloloina.

ACE inhibitors

Mo le faʻavaveina o le faʻaleleia o faʻamatalaga o le maualuga o le toto, o loʻo faʻaaogaina ai le angiotensin-converging enzyme (ACE), lea e faʻaolaina ai le faʻaogaina o le angiotensin. O le faʻaitiitia o le faʻasalaga o le angiotensin, o le gutu o le eleele e maualalo ai le homone aldosterone, lea e tumau ai le sodium ma le vai i totonu o le tino. Vasodilation e tulai mai, sili atu le tele o vai ma masima, o loʻo faʻaalia ai se aafiaga o le vaʻaia.

Mea gaosi e poloka ai le ACE:

  • Enalapril
  • Perindopril,
  • Quinapril,
  • Fosinopril
  • Thrandolapril,
  • Ramipril.

O le le lelei o le inhibitors o le mafai lea ona faʻatuai le manava o le paseka ma faʻatuai ai le aoga. O aʻafiaga o le talosaga e iloiloina i le sili atu i le lua vaiaso talu ona maeʻa le tofiga.

Angiotensin Receptor Blockers (ARBs)

Latou te poloka le sifi o le renin, lea e faʻaolaina ai le suiga o le angiotensin, lea e mafua ai ona vavalalata puipui o toto toto. ARBs ua faʻamaonia pe afai o le le faapalepale i le inisiua ACE. O le faiga oa latou metotia o meaola eseese e eseese, ae o le sini e tutusa - e faaitiitia ai aafiaga o le angiotensin ma aldosterone.

O le vaega o loʻo taʻua o igoa o loʻo i le pito i tua o igoa o mea galue:


O le diuretics ei ai se lagona faʻaogalūlū agamalu, o loʻo faʻamatalaina i le tuufaatasiga o togafitiga e faʻaaogaina ai isi fualaau maualuga mo le maʻisuka.

  1. Loop diuretics (furosemide, lasex) e faʻapipiʻi lelei ma le atinaʻe ACE, aua nei aʻafia le maualuga o le suka, lipids, ma e talafeagai mo pulega faʻapuupuʻu e faʻaitiitia ai le vevela ogaoga o le tino. O le le faʻaaogaina o le faʻaosooso e faʻaosofia ai le faʻamaʻapeina o le paluka, lea e mafai ona faʻaosofia ai le faateleina o le hypokalemia ma le arrhythmia cardiac.
  2. Ona o le malosi o le diuretic, o le togavao e pei o le thipzide (wherepamide) e le afaina ai le paleni o le kulukose, gaʻo gaʻo, maualuga o le potassium, ma e le afaina ai le gaioiga masani o gaʻo.
  3. O togafitiga Thiazide (hypothiazide) i aso uma e sili atu i le 50 mg e mafai ona faateleina le kulukose ma le cholesterol. E faʻataʻitaʻiina ma le faʻaeteete i ni nai laasaga ona o le ono mafai ona faʻalavelaveina le toilalo ma le gout.
  4. O mea e gaosi ai le potassium (Veroshpiron) e le fautuaina mo le faʻaaogaina o le maʻisuka ituaiga 2, faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le tino o le maʻisuka.

Beta poloka

Ole numera o vailaʻau e poloka ai le malosi o adrenoreceptors e adrenaline ma norepinephrine ua faʻamuamua mo le togafitiga o suʻesuʻega, cardiosclerosis, toilalo fatu. Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, o laʻau mo le maualuga o le toto maualuga ua filifilia ma se faʻaopoopoga o le gaosiga:

Paʻu o le kesi

Faʻasologa o alalaupapa o le Calcium - o se kulupu o vailaʻau e faʻaitiitia ai le maualuga o ions calcium. Faʻalalō ma faʻalautele puipui o toto toto, atigi, sosoʻo maso musika. Faʻavae vaevaeina i vaega:

  1. Verapamil, diltiazem. E aʻafia ai le galuega o le myocardium ma fatu fatu, faʻaitiitia le fatu fatu. Faʻaaoga faʻatasi ma le beta-blockers e faʻasalaina.
  2. O mea e maua mai le dihydropyridine - nifedipine, verapamil, nimodipine, amlodipine. Latou te faʻaoʻoina puipui o sosoʻo maso musele, faʻaleleia le fatu fatu.

E le faʻafefeteina e tagata o le kolokone le gaʻo, le gaʻo o le lipid. A faʻaaogaina e avea o se vailaau mo le malosi, o le maʻisuka ituaiga 2 e lelei, ae o loʻo i ai le tele o faʻailoga. O le Nifedipine e faʻasalaina i le angina pectoris, le fatu ma le fatu fatu, e talafeagai mo se fesoasoani se tasi o faʻalavelave. Amlodipine e mafai ona faaosofia ai le fula. Verapamil e i ai se aafiaga agamalu i le gaioiga o fatugaʻo, ae mafai ona mafua ai le bronchodilators.

Tali a le tagata lava ia

O vailaau antihypertensive ua tuʻufaʻatasia ma le tasi ma le isi, filifilia e amanaʻia faʻamaʻi pipisi, vailaʻau na ave. O le maualuga o le maualuga, faatasi ai ma le faʻasaina o le maʻisuka i le metabolism intracellular, mafua ai ni eseesega patino.

Aʻo leʻi faʻaaogaina, e tatau ona e suesue i le lisi o mea e aʻafia ai, auala e faʻaaogaina ai.

Pe a ave, e matauina le malosi o le toto maualuga. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le hemoglobin glyc, cholesterol, triglycerides, anapogi glucose ma le maeʻa ai ona mataʻituina. O mea e le manaʻomia mai le tulaga talafeagai e manaʻomia ai le sui o fualaau.

Maualuga maualuga ma le maʻisuka

O le maualuga o le maʻi suka i maʻi maua i le maʻisuka o se mea taua ma sili ona lamatia, lea e tele taimi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faatupuina o faʻamaʻi nei:

  • 3-5 taimi - o se fatu oso,
  • 3-4 taimi - fasiga:
  • 10-20 taimi - tauaso,
  • 20-25 taimi - faʻalavelave faʻaletonu,
  • 20 taimi - gangrene, e manaʻomia ai le faʻamavaeina o se lala.

Afai e sili atu le maualuga o le toto maualuga i le 140/90, e le tatau ona e faatuai e feiloaʻi ma se tagata tomai faapitoa, aua o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e mafai ona taitai atu ai i le atinaʻeina o taunuuga e le mafai ona suia, e masani ona le fetaui ma le olaga.

O le faitotoʻa mo le toto i luga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua manatu e sili atu i le 130/85. I le tulaga o tulaga maualuga atu, o le togafitiga o le maʻisuka mo le maʻisuka e talafeagai.

O le maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga 1

O le autu ma sili ona matautia o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka i le maʻisuka ituaiga 1 o le i ai o le nephropathy o le maʻisuka i tagata mamaʻi i lenei maʻi. O le atinaʻeina o lenei faʻalavelave ua matauina i le toetoe 40% o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O le siʻitia o le toto maualuga e fesoʻotai saʻo lava i le aofaʻi o le porotini na faʻaaogaina i le urine.

O le maualuga o le mamafa e mafua mai i le le atoatoa o le tino ua tupu foi ona o le le lelei o le excretion o le sodium i le urine. Faatasi ai ma le faateleina o le sodium i totonu o le toto, o le faaputuputuina o le suavai talafeagai mo lona faatiga e tupu. Ona o le faateleina o le maualuga o le felafolafoai o le toto, ua tulai ai le toto toto. O lenei faagasologa e mafai foi ona fesootai ma le faateleina o le maualuga o le kulukose, lea e tupu i le maʻisuka. O se taunuuga, ina ia faʻaitiitia le toto i totonu o le tino, e sili atu le tele o le vai e maua ma o le volume o le felafolafoaʻi toto ua faʻaopoopoina atili mo lenei mafuaʻaga.

O le mea lea, o maʻi fatu fatu ma le toto maualuga e faia ai se liʻo mataʻutia: i le tino, taumafai e taui mo le leai o se gaioiga, o loʻo i ai le faateleina o le toto. I le isi itu, o le toto maualuga e fesoasoani e faateleina ai le mamafa i totonu o elemene faamama i fatuga - glomeruli. O le iʻuga, ua oti le glomeruli, lea e oʻo atu ai i se faʻalavelave matuia i le gaioiga o fatuga - toe le manuia. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, amata i le amataga o le nephropathy o le maʻisuka, e mafai ona motusia lenei taamilosaga faigata. O taumafaiga autu e tatau ona taʻitaʻia i le faʻaitiitia o le suka toto i tulaga masani. E le gata i lea, o le angiotensin receptors blockers, diuretics, ma le atinaʻe ACE ua faʻamaonia lelei lava i latou.

O le maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga 2

O se tasi o mafuaʻaga e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 o le faʻamalosia o le inisalini, o lona uiga. faaitiitia le lagona o le tino i le inisalini.

Ina ia taui mo le faʻamalosia o le inisalini, o le tele o le inisalini e salalau i totonu o le toto, lea e mafua ai le faateleina o le toto. I le aluga o taimi, o le faʻaitiitia o le lumenia o le toto, e mafua mai i le atherosclerosis, lea e fesoasoani foi i le tupuga o le toto maualuga. I le tulaga tutusa, o le atinaʻeina o le gaʻo o le manava o le tino e matauina i tagata mamaʻi, ma, e pei ona e iloa, e mai le tino o mea e faʻaaoga ai mea e faʻateleina ai le toto i le toto.

O lenei faʻalavelave e taua o le syndrome vasrome. O le atiaʻe o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tupu muamua nai lo le maʻisuka ituaiga 2.

Maualuga maualuga i le maʻisuka: foliga

I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le soliga o le vavave o le circadian o fesuiaiga o le toto e matauina. I se tagata soifua maloloina i le taeao ma le po, o faʻamaʻi toto o le toto e masani ona maualalo ifo nai lo le aso e 10-20%. I tagata mamai e maua i le maʻisuka, e leai se faʻaitiitia o le mamafa i le po e matauina. E le gata i lea, o a latou uunaiga i le po atonu e sili atu le maualuga nai lo o latou mamafa o aso. E tusa ai ma tagata atamamai, o lenei mea e mafua ona o le neuropathy o le maʻisuka. O le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto e tau atu ai i le faaleagaina o le autonomic system, lea e nafa ma le faatonutonuina o galuega taua a le tino. E i ai le faʻaititia o le gafatia o toto toto e faʻatonutonuina ai o latou leo ​​- vaapiapi ma malolo, e fuafua i luga o le mamafa.

O le mea lea, o gasegase maualuga e maua i le maʻisuka e le gata ina na o le fuaina o le mamafa i se tasi taimi, ae ia mataʻituina foi i le uati. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona e fuafuaina i le a le taimi ma i le a le mea e sili atu ona lelei ai le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina mo le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻaaoga fualaau faʻamaʻi mo le maʻisuka

E faigata tele ona maua se fualaau lelei e faʻaitiitia ai le mamafa mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka. E mafua ona o le i ai o le tele o tapulaʻa e fesootaʻi ma le gasegase o le gaosiga o le gaʻo i luga o le faʻaaogaina o le tele o vailaʻau, e aofia ai ma faʻamalosi. Pe a filifilia se vailaau faasaina, e manatu le fomaʻi pe faapefea ona pulea e le tagata maʻi lona maʻisuka, faapea foi ma le i ai o faʻamaʻi pipisi.

O se vailaʻau filifilia saʻo e tatau ona i ai sona aafiaga taua, aʻo iai sina vaega o aʻafiaga i itu. Pe a faʻaaogaina i le tino, e le tatau ona i ai se faʻaopoopoga o triglycerides ma cholesterol, faʻapea foʻi ma maualuga o le suka. E le gata i lea, o fualaau faʻamalosi lelei mo le maʻisuka e tatau ona i ai ni mea e puipuia ai le totoga: puipuia le fatu ma fatuga fatuga mai aafiaga le lelei o le maualuga o le toto ma le maʻisuka.

I le taimi nei, e valu vaega o vailaau faʻasaina e iloa, o le lima o loʻo manatu i ai o le autu, ma e tolu e faaopoopo. O le togafitiga o le maʻisuka mo le maʻisuka o fualaau nei:

  • fomaʻi fualaau
  • kesi o le kesi,
  • peta blockers
  • vailaʻau faʻatoʻaga
  • ACE inhibitors
  • angiotensin II tagata faʻamaonia,
  • alpha adrenergic blockers,
  • Rein inhibitor (rasylosis).

O vailaʻau faʻasoifua maloloina e faʻaopoopoina ai vaega faʻavae, e masani lava, o ni vaega o se togafitiga faʻapitoa.

O le togafitiga a le antihypertensive mo le maʻisuka i le falemaʻi o togafitiga o le falemaʻi o Yusupov e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau fou e talafeagai ma tulaga faʻavaomalo. O faʻataʻitaʻiga a le falemai e tuʻuina atu fautuaga uma talafeagai ma le lagolago faʻapitoa i tagata mamai e maua i le maʻisuka e faʻatasi ma le maualuga maualuga. Faʻafetai i masini faafomaʻi faʻaonapōnei, e mafai ona e faia se suʻesuʻega auiliili o le tino, o le taunuuga o le a fesoasoani i le fomaʻi ma faʻafitauli e manaomia ai le fomaʻi ma filifili le fualaau sili ona lelei i mataupu taʻitasi.

E mafai ona e faia se feiloaiga ma le fomaʻi i luga o le telefoni poʻo luga o le upega tafaʻilagi o le falemaʻi o Yusupov e ala i le faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi faamaopoopo.

O le maʻi suka e masani ona o mai faatasi ma le maualuga o le toto, lea e matua aʻafia ai le togafitiga faʻafomaʻi. O le mea lea, mo le maʻisuka e maua ai le maualuga o le toto maualuga o le fesili e tulaʻi mai, pe faʻapefea ona togafitia nei maʻi e lua i le taimi lava e tasi, ina ia aua neʻi oʻo atu i le soifua maloloina?

O le maualuga o le maualuga ma le maʻisuka - o se tulaga e manaʻomia ai le aoga ma faʻamalosia saogalemu fualaau oona e faʻaumatia ai. O lea la, o le a le uiga ese o le maualuga o le maʻisuka, e mafai ona faʻaaoga togafitiga faʻataʻitaʻi mo se talaʻaga ina ia faʻamautuina ai?

Faamaonia fualaau mo le maualuga o le toto i le maʻisuka

O a fualaau ua faatonuina mo le toto maualuga i le tulaga o se maʻi suka? I le taimi nei, e tuʻuina atu e falemaʻi ile valu vaega o vailaau faʻasaina mo le maualuga, o le lima o faavae, e tolu o loʻo faʻafefe. E tatau ona faamamafa atu o fualaau faaopoopo mo le mamafa i le maʻisuka ua naʻo le togafitiga tuufaatasi.

Mo togafitiga, o vailaʻau o nei ituaiga e lua ua faatonuina:

  • Tupe faʻapipiʻi. O lo latou faamoemoega autu o le vave taofia o le oso i le toto maualuga, o lea e le mafai ona faʻaumatia i aso uma. E na o tulaga e manaʻomia ai le faʻaaogaina o faʻamatalaga o se osofaʻiga ma faʻaitiitia le tele o le toto.
  • O fualaau o le faʻalauteleina o le tino e ave mo se taimi umi, ma ua faatonuina e puipuia se falemai mulimuli ane mo le faateleina o le toto.

O fualaau e sili ona aoga e puipuia ai le maʻisuka:

  • ACE inhibitors.
  • Diuretics.
  • Angiotensin-2 poloka poloka.
  • Beta poloka.
  • Faʻatoʻa poloka alalaupapa.
  • Alpha blockers.
  • Imidazoline Receptor Stimulants
  • Renin poloka.

I le togafitiga o le inisalini, e faʻaaogaina fualaau faʻasaina e faʻatonutonu ai le mamafa, lea e mafai:

  1. Faʻaitiitia faʻaitiitia le toto maualuga.
  2. Aua le faʻaosooso i aʻafiaga i itu.
  3. Aua le faateleina le suka toto.
  4. Aua le faʻateleina o loʻo i ai nei cholesterol.
  5. Aua e te faateleina triglycerides.
  6. Aua le faʻavaivaia le fatu fatu.
  7. Faʻalagolago le puipuia o fatuga ma fatu mai aafiaga o le maualuga o le toto ma le maʻisuka.

Angiotensin-2 poloka poloka

Faʻaalia i totonu o na faʻavae pe a faʻaosoosoina e le atiata ACE aʻafiaga. O nei vailaʻau e le mafai ona taofia le gaosiga o le angiotensin-lua, ae faʻaititia le puipuiga o le tagata na talia le fatu ma toto toto o le totoga i le tino.

Latou te fesoasoani e faʻaitiitia le maualuga o le toto maualuga ma aʻafia lelei ai fatugaʻo, faʻaitiitia le gasegase o le ventricular agavale, taofia le amataina o le maʻisuka, ma tuʻufaʻatasia lelei ma vailaʻau faʻamaʻi.

Faʻatoʻa poloka alalaupapa

O le CCL e taua o vailaau autu mo le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka. O le kesi e le aafia ai le tulaga o vaa i le auala sili, o lona uiga, e mafua ai le faaitiitia o le lumen i le va oo latou puipui, o lea e sili atu ai le malosi o le soifua maloloina o le tagata maʻi.

O nei fualaau oona ua fautuaina faapitoa mo le maʻisuka ituaiga 2, talu ai latou te le faateleina le kulukose ma ua lelei ona tuufaatasi ma beta-blockers.

Alpha blockers

I aso nei, o vailaau o lenei vaega o loʻo maua i ituaiga e lua:

Malosiaga e taofiofia ai talisapaia e tali mai adrenaline. Ina ia taofiofia faailoga o le maualuga o le toto maualuga, o fautuaga o vailaau e fautuaina ai le kalama alpha-blockers, ona oa latou gaioiga lelei.

Latou te faʻaititia lelei le kulūkose ma le gaʻo, ae o le faʻateleina o le maualuga o le toto maualuga ua faʻaitiitia lemu e aunoa ma le oso faafuaseʻi, ma aloese mai le faateleina o le fua o le fatu. O vailaau filifilia e le afaina ai le gasegase i tagata o le maʻisuka.

Renin poloka

O le au faʻatoʻaga o le Renin o le vaega o vailaʻau o le augatupulaga aupito lata mai, e ui i lea, o le taimi nei, na o le pau lava le fesuiaiga o lenei ituaiga vailaʻau e ofoina atu: Rasilez.

O le gaioiga a le poloka o le renin e tutusa ma le gaioiga a le ARB ma le ACE, ae talu ai e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina le faʻamalosi o le faʻamaʻiina o le renin, e tatau ona avea o se adjuvant.

O aso nei, o vailaau e talitonu mo le togafitiga o le maualuga o le maʻisuka, e fautuaina e ave se tasi, ae lua pe tolu foi vailaau, aua o le oso i le toto maualuga e le na o le tasi, ae o le tele o togafitiga, e le mafai ai ona foia uma mafuaaga.

Lisi o fualaau lauiloa o vaega eseese e mafai ona togafitia mo le maʻisuka ma le maualuga maualuga:

Taʻi mo le maʻisuka ituaiga 2

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.
Faitau atili iinei ...

O togafitiga o le "faamai pipisi" o se faiga faigata tele ma taugata. O le auala sao i le maʻi e tatau ona aofia ai le faʻaaogaina o vailaau eseese e faʻaitiitia ai le glycemia, faamalositino masani ma taumafa.

  • Faʻavaeina ma le masini o gaioiga
  • Suʻega Suʻega Suʻega
  • Laʻau ma le cardiovascular system
  • Toto ma fatuga
  • Faʻasalaga faʻapitoa ma fuataga
  • Taunuʻuga le talafeagai ma le faʻasaʻo

O vailaʻau faʻaonapo nei e faʻaalia ai le lelei. O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga o falemaʻi e faʻaalia manino pe faʻapefea ma le taimi e faʻaaoga ai se pusa maʻoti. E leʻi leva talu ai nei, na toe faʻaleleia e le au gaosi oloa i totonu o le 'autau o vailaʻau faʻamaʻi toto.

O le meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 2 o se oloa o le galuega a fomaʻi ma saienitisi Rusia, lea e aʻafia ai i le gasegase o le faʻamaʻi ma e talia lelei e tagata gasegase.

Faʻavaeina ma le masini o gaioiga

O le vaega autu o le vailaʻau o le aminoethanesulfonic acid TAURINE.

Faʻafetai i le tele o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi, na mafai ona faʻaalia o lenei vailaʻau o loʻo i ai aafiaga nei i le tino o le tagata:

  1. Ava. I tua i le 1935, na muamua faamatalaina ai e Ackerman ma Heisen se faaitiitia o le serum glycemia pe a uma ona faʻaaogaina lenei gaʻo.
  2. Taurine e faʻapupulaina ai le kulūkose e ala i siama o manu faataitai.
  3. Fesoasoani e faʻapipiʻi faʻamalosi atili faleoloa glycogen mai fualaʻau gaʻo saoloto.
  4. Tautinoina aafiaga faʻaleaga. E taofia ai le faʻaogaina o le lipid peroxyidation, puipui ai siama siama, e faʻaleagaina le aʻafiaga leaga o le homocysteine ​​i luga o toto toto.

O le meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 2 o se tasi lea o atinaʻe sili ona lelei a Rusia i le tulaga o le endocrinology. Ona o lona aafiaga i le tino, na fautuaina e saienitisi a le atunuu e faapea, o togafitiga a Taurine e mafai ona faaaogaina ma le mautinoa mo togafitiga o "maʻi mama".

Suʻega Suʻega Suʻega

O suʻesuʻega sili ona taua na faia i luga o le faavae o le Moscow Medical Academy. O le suʻega e aofia ai le 200 tagata gasegase e maua ai maʻi. Na vave lava ona maua i le maualuga o fualaau faasaina (200-500 mg / kg), vave vave ma mafai ai ona faʻaitiitia le toto toto.

Ae ui i lea, o ia togafitiga e le tauamiotonuina mo togafitiga umi, talu ai e mafai ona mafua ai le tele o Taurine i le tino.

O tagata gasegase na maua le Taʻi mo le maʻisuka ituaiga 2 mai le 3 i le 6 masina ile fua ole 0.5-1.0 g 2 taimi i le aso. O tagata gasegase e leʻi faʻaaogaina isi fualaau antipyretic.

Mulimuli ane, na faʻamautu iuga nei:

  1. I tagata ei ai se "maʻi suamalie", o se togafitiga faʻale-fale na mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le glycemia i totonu o le masina muamua o le pulega.
  2. Sa i ai le faʻamaina o le faʻaogaina o le "leaga" cholesterol, lipoproteins maualalo ma triglycerides. O le mea lea, e saogalemu le fai atu o le vailaau faʻamalosi e aʻafia ai le gaʻo gaʻo i le tino.
  3. Na faʻalelei atili foi Dibikor i le microcirculation, na faʻaalia ai le faʻamautuina o le toto i le retina.
  4. Ma o lenei fualaau faasaina ua matuā faʻaititia ai le faʻaalia o faailoga uma o le maʻi. O tagata mamaʻi na leai se fiainu, vave vave, mimitiina o le paʻu.

O le isi, e le masalomia le taua o le mea, o le leai atoatoa o ni uiga leaga i tagata ua tofotofoina. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai le onosaʻi lelei o le fualaau faasaina.

Laʻau ma le cardiovascular system

E ese lava, e taua le nofo i luga o le mataupu o le aʻafiaga o arteries ma veins o maʻi. Ua faamaonia e 100% o mafatiaga uma mai se "gasegase suamalie" i le tasi tikeri po o le isi e atiaʻe le angiopathy. O le isi faafitauli o le faaletonu o le fatu ona o le "matelaina pea" o le fatu.

O le inu i le maʻisuka o le ituaiga lona lua ua i ai lona faʻamaonia o le cardioprotective effect. Faʻateleina le faʻatupuina o le gaioiga, faʻaleleia lona toto, puipuia malu vaʻa.

E faʻamaonia e faapea o le maualuga o le toto maualuga, o le vailaʻau e faʻaitiitia ai le mamafa, o le mea lea e fautuaina ai e faʻalauiloa i totonu o togafitiga faʻapitoa o le maʻi.

Toto ma fatuga

Talu ai ona o le fualaau faasaina ei ai sona aafiaga lelei i luga o toto, o le faamamaina o le tino e masani ona faatulagaina. Faʻagasologa faʻasolosolo i totonu o le pacane fatu fatu. O le mea lea, o le manava o le sodium mai le tino e faʻaititiaititi, lea e faʻamalamalama ai le faʻaogaina o le faʻaogaina o le malosi.

E le gata i lea, o le aʻafiaga taua i luga o metabolic processes i totonu o le tino ei ai lona aafiaga i le tulaga o le ate ma isi totoga. E i ai se mea masani lautele.

E toʻatele e fiafia i ai, ae o le a le mea e sili atu le lelei poʻo le siofor? E faigata ona tali le fesili ma le manino, o vailaau taʻitasi e lelei i lona lava ala, ae na o le fomaʻi e mafai ona faʻatonuina.

Faʻasalaga faʻapitoa ma fuataga

O le vailaau faʻasaina o loʻo maua i le pepa o le 0.25-0.5 g i fasi pepa e 10 i le pusa. E mafai ona faʻaaogaina uma i le tulaga o le monotherapy, ma faʻatasi ai ma vailaʻau masani o le suka. Aʻo leʻi faʻaaogaina, ia mautinoa e faʻatalanoa lau fomaʻi. E le taliaina e le tagata ia te ia lava. O le taimi nei e uiga i le fualaau faasaina lava: pe faapefea ona ave le vevela aʻo leʻi 'aʻai poʻo mulimuli ane?

Ole fua muamua ole 1 g i le 2 vaeluaina ole pusa i le aso 15-25 minute ao lei oʻo i taumafataga. O le togafitiga e tasi le masina.

Taunuʻuga le talafeagai ma le faʻasaʻo

I taimi aʻoga faʻapitoa, e leʻi iai ni faʻafitauli leaga na maua i maʻi.

Peitai, e le gata i lea, e ono tulai mai tulaga nei:

  • Naua, vili,
  • Laʻau (faʻalauteleina le pala i totonu o le manava),
  • Tatala
  • Ootia
  • Tele vaivaiga.

O faʻamaoniga mo le faʻaaogaina o tupe e mafai ona fesoasoani:

  • I lalo o le 18 tausaga
  • Tagata taʻitoʻatasi faʻalepale.

O le vailaʻau o se vailaʻau sili lea e fautuaina mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, e aofia ai ma gasegase e le mautonu le fatu.

E i ai se predisposition i le maʻisuka ma pe faapefea ona fuafuaina

  • Suesuega faapitoa
  • Faʻafefea ona fuafua lau vaʻaiga

Pe i ai se predisposition i le maʻisuka ua leva ona avea ma mataupu o feeseeseaiga mo endocrinologists. 95% o tagata atamamai e malilie, o le mea moni, o se vailaau faʻapitoa e moni ma e mafua ona o nisi o le faʻaleagaina o le pancreas, faʻafitauli faʻaleagamoni, ma le glucose. Ua faailoa mai e saienitisi faailoga e valu lea e mafai ona iloa ai le ono tulai mai o le maʻisuka ituaiga 1 poo le 2.

Suesuega faapitoa

O le fuafuaina o se predisposition i le maʻisuka e mafai ona faʻaaogaina se suʻesuʻega faapitoa. E talafeagai mo i latou e mananao e suʻeina faapitoa mo le i ai o le ituaiga faʻamaʻi lona lua. Faailoaina o faailoga o le genetic ituaiga o tulaga lamatia e mafai ai ona sili atu le malamalama i le faiga autu o le faʻaleagaina o le maʻi o le maʻi tuʻuina atu. E tusa ai ma lea tulaga, e manaʻomia le filifilia o togafitiga sili ona fetaui mo le faʻamaʻi, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o faʻamatalaga na maua mo le faʻatinoga o faʻamaʻi pipisi i tagata e soifua maloloina lelei.

Endocrinologists latou te matauina, faatasi ai ma le fesoasoani a le suʻega, e tolu sini e mafai ona ausia, e pei o le suʻesuʻeina le ono tulai mai o le hyperglycemia, ituaiga 2 o le maʻisuka ma ia vaʻaia le tupuga o se tulaga faʻaleagaina i le lumanaʻi. Mo lenei mea, ua faʻalauiloa mai ai se filifiliga o le faasologa o le nucleotide-type, e faʻatatau i le vaʻaiga o le gaʻo tutusa.

E faia lenei mea e tusa ai ma le auala o le pyrosequencing e faʻaaoga ai reagents ma meafaigaluega faapitoa.

I le tautalagia e uiga i le lelei o le metotia, e tatau ona maitauina le taua maualuga o le taua o mea e ono iloa ai lamatiaga, faapea foi le saʻo i le faagasologa o le faailoaina o le genotype. O se tutusa tutusa ma le suʻesuʻega e tatau ona avea o se auiliiliga mo le i ai o suiga, lea e lava e faia i le taimi atoa i le olaga atoa. Faailoga mo le suʻega:

  • avega mamafa talafaasolopito o aiga e fesootai ma le maʻisuka ituaiga 2,
  • le i ai o le hyperglycemia, lea na maitauina i taimi ua mavae,
  • hyperglycemia na iloa i luga o se manava gaogao.

E leai ni faʻamatalaga taua e tatau ona mafaufauina o le hyperglycemia lea e tupu i le taimi o le maitaga ma le gaʻo. E le gata i lea, o le vavalalata e manino pe afai o le tagata maʻi e aʻafia i ituaiga ma ituaiga faʻavae e iai le maualuga o le maʻisuka.

Faʻafefea ona fuafua lau vaʻaiga

I le faaopoopo atu i le suʻega, endocrinologists e ofoina atu i tagata uma e fuafua tutoatasi le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka, e faʻavae i luga o ni faʻailoga faapitoa. Muamua o le tausia lea o le soifua maloloina o le hypodynamic ma le mamafa. Ua matauina e tagata popoto e le itiiti ifo ma le 85% o tagata maʻisuka e feagai ma le faafitauli o le mamafa o le mamafa. O le gaʻo i totonu o le manava, poʻo le mea e taʻua o le mea e sili ona taua, e fesootaʻi ma se vailaʻau i le faʻamaʻi tuʻuina atu. O le sili atu ona taua o le faasino igoa o le tino, o le maualuga o le malosi o le inisalini, lea e mafua ai le faateleina o le fua o le suka.

I le leai o se gaioiga, e faaluaina le fausiaina o le maʻisuka. E ui o le faaluaina o le olaga ola malosi o le a faaitiitia ai le ono mafai ona atiae le maʻisuka. O lea gaoioiga e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini, ma mafai ai foi ona leiloa le mamafa.

O le isi mea e tatau ona mafaufau i ai o le faʻaaogaina o meaʻai masi. O le faʻaaoga soo o le soda, meaai falai, faʻaleagaina o sauga ma suamalie, e ono mafai ona sili atu le mamafa, e mafua ai le maʻisuka. E le gata i lea, o se mea e le lelei le soifua maloloina lea e mafua ai le faateleina o le toto, o le fua o le cholesterol, lea e tau atu i le fatu ma maʻi tuga.

O le vaega lona tolu e tatau ona mafaufauina o le i ai o le maʻisuka i totonu o aiga, e pei o le tasi o matua, tuagane poʻo le tuafafine toto. O le tausia o se soifua maloloina ma le ola maloloina, e tusa lava pe faʻapena ona mamafa, e mafai ona alofia le faia o se maʻi. O isi mea e aʻafia ai le endocrinologists:

  1. o le i ai o faafitauli e fesootaʻi ma le soifua maloloina o tamaitai, e pei o le ovary polycystic, maʻisuka o fafine maʻitaga, o le fanau mai o se tamaitiiti e sili atu i le fa kilokalama,
  2. le faʻaaogaina o vailaau mo se taimi uumi. O lo o matou talanoa e uiga i igoa patino: glucocorticoid hormones o le suauu pisipisia, fualaau oona. O aʻafiaga pito sili ona malosi o loʻo faʻaalia mai i togafitiga o le thiazide, anticancer drugs ma vaega antihypertensive,
  3. tele taimi faigata, lea e mafua ai le vaivai o le tino ma faalavelave i le faagasologa o le gaosiga o le inisalini.

O le isi itu taua e tatau ona manatu i le faʻaaogaina o le ava i le tele o mea.

O lenei lisi o loʻo aofia ai foi nakoti ma mea vevela e aʻafia ai le gaioiga o le pancreas. O nei mea uma e fesoasoani i le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2.

E tutusa le taua o le faitioga e tatau ona manatu i ai o le tausaga o le sili atu ma le 40 tausaga. O le amataga o le tausaga na tuʻuina atu o le faʻamaʻi tuʻuina atu e masani ona iloa. O lenei mea moni ua faʻamatalaina i le faʻavaivaia o galuega uma a le tino, o le faʻaleagaina o le pancreas, faʻapea foʻi ma faʻafitauli i le puipuiga ma le tulaga masani o le tetee o le tino.

Ina ia aloese mai lenei mea ma taofia ai le fatuina o le maʻisuka, e fautuaina e taitaia se olaga ola maloloina, ia siakiina taimi ole predisposition i le maʻisuka ma pulea lou mamafa.

Maualuga toto maualuga mo le maʻisuka

O le maualuga o le maualuga o le toto pe a maualuga le maualuga o le toto, o le a sili atu ona aoga le togafitiga mo le maʻi nai lo aʻafiaga leaga. Afai o loʻo iai sou toto maualuga o le 140/90 poʻo le maualuga - ua oʻo i le taimi e faʻamalosi ai. Talu ai o le maualuga o le toto maualuga e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatu, osofaia, le toe i ai, po o tauaso tele taimi. I le maʻisuka 1 poʻo le ituaiga 2, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e pa'ū i le 130/85 mm Hg. Art. Afai ei ai sau maualuga maualuga, e tatau ona e faia taumafaiga uma e faʻaitiitia ai.

I le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o le maualuga o le toto maualuga e sili ona matautia. Aua afai e tuufaatasia le maʻisuka ma le maualuga o le toto maualuga, o le aʻafiaga o le fatu faafuaseʻi o le fatu e faateleina i le 3-5 taimi, o le stroke i le 3-4 taimi, tauaso i le 10-20 taimi, le atoa le 20-25 taimi, gangrene ma le tipi o vae - 20 taimi. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le toto maualuga e le faigata tele ona faʻatulagaina, seivagana ua mamao tele lau faʻamaʻi fatu.

  • Tulaga masani o le cholesterol i le toto, pe faʻapefea ona faʻaitiitia
  • Maʻi maʻi fatu lilo
  • Angina pectoris
  • Loto o le fatu

Mafuaʻaga o le Maualuga i le Maʻisuka

I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona ese. I le maʻisuka ituaiga 1, o le maualuga o le toto maualuga i le 80% o mataupu e atiae ona o le faaleagaina o fatuga (nephropathy). I le maʻisuka ituaiga 2, o le toto maualuga e masani lava ona atiae i se maʻi i le taimi muamua atu nai lo le gasegase o le gataifale ma le maʻisuka lava ia. O le maualuga o le maualuga o le tasi o vaega o le maʻi gasegase, lea o se vailaau muamua e taʻi 2 le maʻisuka.

Mafuaaga o le atiaʻe o le maualuga o le maʻisuka ma o latou taimi

Ituaiga 1 maʻisuka

Ituaiga 2 maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.
Faitau atili iinei ...

  • Maʻetropathy o le maʻisuka (faʻaʻau fatuga) - 80%
  • O le maualuga o le maualuga (primer) - 10%
  • O le maualuga o le maualuga o le systolic - 5-10%
  • Isi togafitiga o le endocrin - 1-3%
  • O le maualuga o le maualuga (primaries) - 30-35%
  • Faʻaitiitia le maualuga o le systolic - 40-45%
  • Maʻetropathy maʻi - 15-20%
  • O le maualuga o le maualuga e mafua mai ile vaʻaia o le vaʻa - 5-10%
  • Isi togafitiga o le endocrin - 1-3%

Faamatalaga i le laulau.Ole maualuga o le maualuga o le systolic o se faafitauli maʻoti i tagata matutua. Faitau atili i le tusiga "Faʻaitiitia le maualuga o le systolic i matua." O le isi maʻi o le endocrin - atonu o le pheochromocytoma, o le hyperaldosteronism muamua, o le syndrome o Heren-Cushing, poʻo se isi faʻamaʻi masani.

O le maualuga o le maualuga o le totoga - o lona uiga e le mafai e le fomaʻi ona faʻatuina le mafuaʻaga o le faateleina o le toto. Afai e faʻafesoʻotaʻi le toto maualuga ma le oona, o lona uiga, atonu o le mafuaʻaga o le faʻapalepaleina o meaʻai i le gaʻo ma le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. E taʻua lenei mea o le "syndabol syndrome," ma e tali lelei i togafitiga. Atonu foi e:

  • le magnesium i le tino,
  • popolega masani faʻalagona,
  • inupia ma le mercury, poʻo le cadmium,
  • vavalalata o se gaʻo tele ona o le atherosclerosis.
  • Mafuaaga o le maualuga ma le auala e faʻaaogaina ai. Tofo mo le maualuga o le toto.
  • Puipuia o le fatu ma le taʻavale. Faʻamatalaga o aʻafiaga ma auala e faʻaaogaina ai.
  • Atherosclerosis: puipuiga ma togafitiga. Atherosclerosis o vaʻa o le fatu, faiʻai, pito i lalo.

Ma ia manatua afai e manaʻo le tagata gasegase e ola, ona leai lea o le malosi o vailaʻau :).

Maualuga maualuga ma le maʻisuka ituaiga 2

Aʻo leʻi leva ona atiaʻe le maʻisuka "moni" 2, o le faʻafitauli o le maʻi e amata i le faʻamalosia o le inisalini. O lona uiga e faʻaitiitia le lagona o gaʻo i le gaioiga o le inisalini. Ina ia taui mo le faʻamalosia o le inisalini, e tele naua le inisalini e taamilo i totonu o le toto, ma o ia lava na te faʻateleina le toto.

I le gasologa o tausaga, o le lumanaʻi o toto toto ua faʻamavae ona o le atherosclerosis, ma o lenei mea o se isi "saofaga" taua i le atinaʻe o le maualuga o le toto. I le faʻatusatusaga, o le tagata maʻi e iai le manava o le manava (i tafatafa o le puʻupuʻu). E talitonuina o le tino o le tino e faʻasao ai mea inu i totonu o le toto lea e faʻaopopo atili ai le mamafa o le toto.

O lenei mea faigata uma ua taua o le maʻi pipisi. E aliali mai o le maualuga o le toto maualuga e tupu tele muamua atu nai lo le maʻisuka ituaiga 2. E masani lava ona maua i se maʻi i le taimi lava lea pe a maua i le maʻisuka. O le mea e lelei ai, o se taumafa maualalo-carbohydrate e fesoasoani e pulea le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga i le taimi e tasi. E mafai ona e faitauina faʻamatalaga o loʻo i lalo.

O le Hyperinsulinism o se faateleina le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. E tupu i le tali atu i le faʻamalosia o le inisalini. Afai o le pancreas e tatau ona maua mai le sili atu o le inisalini, ona matua "vevela" lea. Ina ua le toe gafatia le tele o tausaga, ua tulai le toto toto ma ua maua le maʻisuka ituaiga 2.

E faʻafefea ona faateleina le toto toto i le hyperinsulinism:

  • faʻaagaoioia le faʻalavelave popole popole,
  • fatuga faʻanesele sodium ma le maualuga o le tino i le mimi,
  • sodium ma calcium e faaputuputu i totonu o sela,
  • sili atu le inisalini e fesoasoani i le mafiafia o puipui o toto, lea e faaitiitia ai lo latou gafatia.
  • Faʻafefea ona togafitia mo le maʻisuka ituaiga 2: o se laasaga taʻitasi taʻitasi
  • Tusa 2 o vailaʻau maʻisuka: faʻamatalaga auiliili
  • Siofor ma Glucofage tablets
  • Auala e aʻoaʻo ai e fiafia i le aʻoga faaletino

Maʻi Suka Maualuga

O la matou 'upega tafaʻilagi na faia e faʻaleleia ai se taumafa maualalo o le gaʻo mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Aua o le taumafaina o meaʻai e maua ai le gaʻo, o le auala sili lea e faʻaitiitia ma tausia ai lou toto suka. O lou manaʻomia mo le inisalini o le a faʻaitiitia, ma o le a fesoasoani i le faʻaleleia atili o taunuuga o lau togafitiga maualuga. Ona o le tele o inisalini e faʻasalalauina i totonu o le toto, o le maualuga o le toto maualuga. Ua uma ona matou talanoaina lenei auiliiliga auiliili i luga.

Matou te fautua atu i au tusiga e te manaʻo ai:

  • Inisalini ma gaʻo: O le mea moni e tatau ona e iloa.
  • O le auala sili e faʻaitiitia ai le toto suka ma tausia masani.

O se meaʻai maualalo ole kapiti mo le maʻisuka e talafeagai pe afai e te leʻi atinaʻeina le fatu fatu. O lenei faigaʻai e saogalemu atoatoa ma aoga i le taimi o le microalbuminuria stage. Talu ai ona o le toto toto e paʻu i le masani, o fatugaʻo e amata ona galue masani, ma o le albumin o loʻo i ai i le urine e toe foʻi i le masani. Afai ei ai sau laasaga o le proteinuria - faʻaeteete, faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. Vaʻai foʻi i le Dis Diet Diet.

Meaʻai mo le maualalo o meaʻai mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maua iinei.

O le a le maualuga e tatau ona faʻamalolo ai le maʻisuka?

Tagata maʻi e maualuga le maualuga o le maʻisuka o tagata mamaʻi e maualuga pe sili atu le maualuga o aʻafiaga o faʻafitauli faigata i le cardiovascular. E fautuaina i latou e faʻaititia le toto maualuga i le 140/90 mm RT. Art. i le 4 vaiaso muamua, pe afai latou te taliaina le faʻaaoga lelei o vailaau faasaina. I vaiaso o loʻo mulimuli mai, e mafai ona e taumafai e faʻaititia le mamafa i le 130/80.

O le mea autu o le faʻafefea ona onosaia e le tagata maʻi togafitiga o fualaau faasaina ma ona taunuuga? Afai e leaga, ona tatau lea ona faʻaitiitia le lemu o le toto, i ni nai laasaga. I nei laʻasaga taʻitasi - pe tusa ma le 10-15% o le faʻavae muamua, i totonu o le 2-4 vaiaso. Pe a faʻafetaui e le tagata maʻi, faʻatupulaia mea e fai pe faʻateleina le fuainumera o fualaau.

  • Kapoten (captopril)
  • Noliprel
  • Corinfar (nifedipine)
  • Arifon (wherepamide)
  • Concor (bisoprolol)
  • Physiotens (moxonidine)
  • Pills Taumafa: Lisi o Lisi
  • Faʻamaʻo Faʻatasi o Vailaau Faʻasaʻi

Afai e te faʻaitiitia le toto maualuga i laasaga, ole mea lea e aloese ai i vaega o le vavave ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻauʻuina o le myocardial poʻo le stroke. O le tapulaa pito maualalo o le faitotoʻa mo le toto maualuga o le 110-115 / 70-75 mm RT. Art.

O loʻo i ai vaega o tagata gasegase e maua i le maʻisuka oe mafai ona tuuitiitia o latou toto maualuga i le maualuga o le toto i le 140 mm Hg. Art. ma lalo e ono faigata. La latou lisi e aofia ai:

  • gasegase o loʻo i ai ni aʻafiaga autu, aemaise o fatuga,
  • tagata gasegase i faʻafitauli faʻafitauli cardiovascular,
  • tagata matutua, ona o le matua oʻo i le matua o le gasegase i le atherosclerosis.

Pills o le Maʻisuka

E mafai ona faigata le filifilia o fualaau toto toto mo se maʻi maua i le maʻisuka. Talu ai ona o le vaivai o le metabolism o le carbohydrate, ua faʻamalosia ai le faʻaaogaina o le tele o vailaʻau, e aʻafia ai mo le maualuga o le toto. Pe a filifilia se fualaau faasaina, e manatu le fomaʻi pe faapefea ona pulea e le tagata maʻi lona maʻisuka ma pe oa ni faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻaopopo i le maualuga maualuga, ua uma ona atiaʻe.

O fualaau o le maʻisuka lelei e tatau ona i ai mea nei:

  • faʻaititia le toto maualuga, aʻo faʻaitiitia ai aʻafiaga
  • e le sili atu le mamafa o le toto toto, e le faateleina le maualuga o le "leaga" cholesterol ma triglycerides,
  • puipuia le fatu ma fatuga mai le afaina o le maʻisuka ma le toto maualuga.

I le taimi nei, e 8 vaega o vailaau faʻasaina mo le maualuga, o le 5 o le autu ma le 3 faaopoopo. O pusa, lea e aofia i vaega faaopoopo, o loʻo faʻatulagaina, o se tulafono, o se vaega o le faʻamalosiga faʻamalositino.

Vaega o Vailaau Faigata

Faaopoopoga (e avea o se vaega o le faʻamalosiga)

  • Diuretics (vailaʻau diuretic)
  • Beta poloka
  • O loʻo faʻatau atu i le kesi (kesi calcium channel blockers)
  • ACE inhibitors
  • Angiotensin-II le faʻamaonia o le talipupuni (faʻaulu o le receptor angiotensin-II)
  • Rasilez - o se inhibitor tuusao o le renin
  • Alpha blockers
  • Imidazoline agonists o le receptor (o fualaau oona e masani ona faia)
  • Diuretics (togafitiga)
  • Beta poloka
  • ACE inhibitors
  • Angiotensin II tagata faʻamaonia
  • Paʻu o le kesi
  • Vasodilator fualaau faasaina

I lalo ifo, matou te tuʻuina atu fautuaga mo le faʻafoega o nei fualaau faʻamaʻi i tagata gasegase o loʻo maualuga i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O le maʻi suka (DM) e mafua ai le tele o faʻafitauli e faʻamalosia ai tagata i tausaga taʻitasi ma ave ola o le faitau miliona o tagata. O le faʻamaʻi e sili ona matautia i le faʻatasi ai ma le maualuga o le toto. O lenei tuufaatasiga e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o le faʻamaʻi, afaina o le fatu fatu, gangrene o pito i lalo, siama tenfold ma e mafai ona oʻo atu ai i le leai o se faʻaaliga. E taua tele le le misia o foliga o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga maualuga ina ia mafai ai ona amata togafitiga i le taimi ma taofia le tupu mai o ni faafitauli matuia.

O le lamatiaga o loʻo maua e le siama o le maʻisuka ituaiga 2

DM o se faʻamaʻi lea e faateleina ai le maualuga o le suka i le toto. O le mea moni, e le mafai ona galue o tatou tino e aunoa ma le kulukose. Ae o lona faasesega e mafua ai le ogaoga o faafitauli, lea e vaevaeina i:

  • malosi (coma),
  • faʻasolosolo (ogaoga faʻafomaʻi).

O le tele o togafitiga faʻapitoa ua faia ma o le coma ua tupu se mea e tupu, ae na o le taimi lava e iloa ai le maʻi i le taimi. Ae e ui i le tele o vailaʻau, o le maʻisuka e oʻo atu ai i le angiopathies, e faʻateleina ai le atinaʻe o le maualuga o le toto.

E tusa ai ma le numera WHO, e lua ituaiga o maʻisuka. O le muamua o le inisalini muamua e faalagolago, talu ai o le pancreas e taofia le gaosia atoatoa o le inisalini. O ia ituaiga o siama ua faia e na o le 10% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2 e aafia ai le 70% o le aofaʻi o tagata. E oʻo lava i tamaiti e ono aʻafia i le faʻamaʻi. Ma e le pei o le maʻisuka ituaiga 1, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le faateleina i le amataga o le faamai, talu ai o loo faia pea le inisalini. O le mea lea, e faigata ona iloa le maʻi.

I vaega muamua o le faʻamaʻi, o le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina i le tele o mea, lea e mafua mulimuli ane i le faʻaititia o le galuega pancreatic. O se taunuuga, o le metabolism ua faʻalavelaveina ma faʻaalia o ia lava:

E taʻitaʻia ai le inisalini ile puipuiga. Ma ina ia faapaleni le tele o meaʻai gaʻo ma lipids, o le pancreas e amata ona maua atili ai le inisalini. E i ai se liʻo mataʻutia.

E le gata i lea, o le lipotoxicity e faaosofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis, ma le faateleina o le inisalini - o le maualuga o le toto maualuga, lea e oʻo atu ai i ni faafitauli ogaoga. O le lamatiaga o le alualu i luma e faateleina:

O nei faʻamaʻi uma e mafua ai le le atoatoa poʻo le oti. E ui e tele fualaau faasaina ua faia mo le maualuga o le toto, ae le o mea uma e talafeagai mo le faaitiitia o le toto i le maʻisuka.

Auala e filifili ai

E tele ituaiga vailaau faʻasaina, ae o le maʻisuka e tele mea e faʻaaogaina i lo latou faʻaaogaina. A aunoa ma le toilalo, filifili se vailaau, e tatau ona e mafaufau:

  1. Aafiaga i le metabolism o gaʻo ma gaʻo. E fautuaina e filifili se mea faigaluega e faʻaleleia ai, poʻo le le tutusa.
  2. Le leai o ni faʻamaʻi mo faʻamaʻi o gaʻo ma le ate.
  3. Organoprotective meatotino. E fautuaina e filifili vailaʻau e faʻaleleia ai le gaioiga o totoga ua faaleagaina.

E i ai ni vaega o antihypertensives o loʻo faʻaaoga lelei e togafitia ai le maualuga o le maualuga o le toto:

Ae le mafai uma ona ave i le maʻisuka. E na o le fomaʻi e mafai ona filifilia le fofo sili ona talafeagai. I le uma, o loʻo i ai vailaʻau faʻasaina i le maʻisuka poʻo aʻafiaga e aʻafia ai.

E taua le iloa! O vailaʻau faʻatotonugalaʻau, aemaise lava le augatupulaga tuai, o loʻo faʻaseseina i le maʻisuka. O fualaau fou e le afaina ai le metabolism, ae o lo latou suʻesuʻeina o le toto, o lea, e le talafeagai le faatonuina.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le toto maualuga e mafua ona o le tuai i le vai o le tino ma le sodium, o lea e fautuaina ai e fomaʻi le faia o togafitiga. O le filifiliga o vailaau e faalagolago i le tele o mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata gasegase e le mafai ona faʻataunuʻuina, e fautuaina e faʻatonu ni togafitiga faʻasolosolo.

A le fautuaina le maʻisuka:

  1. Thiazide diuretics (hypothiazide, ebepamide, chlortiazide, xipamide, oxodoline). Latou te aveesea mea mai le tino mai le tino, ua faʻaaogaina le system renin-angiotensin ma faʻaosoina ai le mamafa. O le thiazides foi e faateleina ai le kulukose toto, faʻalavelaveina le gaosiga o le inisalini.
  2. O fualaau oona (Urea, mannitol). E mafai ona mafua le coma o le hyperosmolar.
  3. Faʻailoga o le carbonic anhydrase (diacarb). E i ai a latou vaivaiga vaivai, ma o latou faʻaogaina, latou te le maua ai le manaʻoga.

E tatau ona ave ma le faʻaeteete ia togafitiga faʻamalositino-faʻamalolo. I le maʻisuka, e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻe o hyperkalemia.

Loof diuretics (furosemide, pusa) e faʻaleleia le gaioiga galuega. I se tulaga maualalo nai lo thiazides e aʻafia ai le metabolism o carbohydrates ma lipids. Ua faatonuina i latou e faʻamalolo le fulafula.

E fautuaina le faataʻitaʻiina o le diuretics ina ia faʻaaogaina faʻatasi ma isi antihypertensives.

Β-blockers

O nei fualaau oona e faʻaaogaina e togafitia ai le maualuga o le maualuga i le arrhythmia, faʻamaʻi fatu fatu. A filifilia ni papa, faʻalogo i:

  • filifilia
  • lipophilicity ma le ola mama,
  • vasodilating aafiaga.

E le filifilia (anaprilin, tolol) e aʻafia ai tagata o loʻo mauaina i totonu o le pancreas. Latou te taofia le gaosia o le inisalini. O tagata filifilia (atenolol, bisoprolol, metoprolol) e fautuaina e pei o le faʻamalosi i le maʻisuka. Latou te faʻaleleia atili le fatu.

Lipophilic (metoprolol, pindolol) e faʻateleina e le ate. Faʻatasi ma le maʻisuka, e le manaʻomia le ave. I le uma, ma lenei faʻamaʻi, o le le mafaia o le ate e masani ona atiina ae ma le lipid metabolism ua vaivai. E le gata i lea, e mafai ona mafua ai le atuatuvale.

O peta-blockers soluble (atenolol, tolol) i le taimi nei, aua nei taofia le tulaga o le mafaufau, ma aua neʻi afaina ai le ate ma fatuga.

Vasodilating beta-blockers (nebivolol, cardiovolol) e afaina ai le metabolism o gaʻo ma gaʻo, ma faʻalauteleina ai le gasegase o gaʻo i le inisalini. Ae e tele a latou aʻafiaga. O le mea lea, o le filifilia o le fualaau sili ona lelei e faia e le fomaʻi.

A-blockers

Polokalame o le Alpha-adrenergic (prazosin, terazosin, doxazosin), e le pei o le tele o beta-blockers, e afaina ai le lipid ma le carbohydrate metabolism, tetee i le insulin. Ae e mafai ona latou faia:

I tagata mamai e maua i le maʻisuka, e masani ona matauina le paʻu o le malosi o le maʻisuka ma se suiga i le tuuga (faʻalogoga masani). E faʻaaogaina ma le faʻaeteete.

E taua le iloa! Alpha-blockers ua solia i le fatu o le fatu.

Angiotensin 2 Receptor Antagonists

Ua faʻafeiloaia i latou i le falemaʻi i le taimi nei. Suesuega e faifai pea. E tatau ona faʻasalalau ma le faʻaeteete, e ui lava na latou faʻaalia ni aafiaga laiti laiti.

Fualaau sili ona aoga mo togafitiga o le maualuga o le maʻisuka:

O le togafitiga a ARA e faia i lalo o le puleaina o le toto, le creatinine, le potassium i le toto toto.

O fualaau pia e le lava e togafitia ai le maʻi. Ma e oʻo lava i togafitiga faʻapitoa o le a le maua ai se aafiaga lelei pe afai e te le suia lou olaga. O le taumafaina o meaai maualuga-calorie, salty, meaʻai ma le maʻisuka ma le maualuga o le totoga o le a mafua ai ona le lelei le soifua maloloina.

Maualuga - maualuga toto maualuga. O le mamafa o le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ona tausia i le 130/85 mm Hg. Art. E maualuga le maualuga o le maualuga o le paʻu (3-4 taimi), osofaʻi o le fatu (3-5 taimi), tauaso (10-20 taimi), faʻalavelave toeititi (20-25 taimi), gangrene ma le faʻamavaega mulimuli (20 taimi). Ina ia aloese mai na faigata faigata, o latou taunuuga, e tatau ona e ave fualaau faasaina mo le maʻisuka.

Vailaau antihypertensive: vaega

O le filifiliga o fualaau faasaina o le aia tatau lea a fomaʻi, o le ola maloloina o le tagata lava ia e matautia i le ola maloloina ma le ola. Pe a filifilia togafitiga mo le malosi o le maʻisuka ma vailaʻau mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o fomaʻi e taʻitaʻia e le maʻi, tulaga o fualaau faʻasaina, fetaui lelei, ma filifili se mea sili ona saogalemu mo se tagata maʻi faapitoa.

O vailaʻau faʻamaʻi faʻamalosi e pei o le pharmacokinetics e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lima.

Pusa mo le maualuga i le ituaiga 2 maʻisuka list 5

O le faʻaitiitia o le toto e faʻaitiitia ai fualaau faasaina e le gata i nei lisi. O le lisi o fualaau oona e faafouina pea lava pea i fou, sili atu ona faʻaonapo nei, atinaʻe lelei.

Victoria K., 42, fausia.

Ua uma ona ou maua le maualuga maualuga ma le maʻisuka ituaiga 2 mo le lua tausaga. Ou te lei inuina fualaau, na togafitia aʻu i laau, ae ua latou le toe fesoasoani.Le mea e fai Fai mai se uo e mafai ona e aveesea le toto maualuga pe afai e te ave le bisaprolol. O a fualaau mamafa e sili atu ona inu? Le mea e fai

Victor Podporin, endocrinologist.

Lau pele Victoria, ou te le fautuaina oe e faalogo i lau uo teine. A aunoa ma se fomaʻi, ole aveina ole vailaʻau e le fautuaina. O le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka e ese le eseʻesega (mafuaʻaga) ma e manaʻomia ai se isi auala e togafitiga ai. O vailaau mo le maualuga o le toto maualuga ua faatonuina e na o se fomaʻi.

Fofo faʻapitoa mo le maualuga o le toto

O le maualuga o le toto maualuga e mafua ai le solia o le metabolism o gaʻo i le 50-70% o mataupu. I le 40% o tagata gasegase, o le maualuga o le toto maualuga e atiina ae ai le maʻisuka ituaiga 2. O le mafuaaga o le faʻamalosia o le inisalini - faʻamalosia o le insulin. O le maʻisuka ma le malosi e manaomia ai togafitiga vave.

O le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga i togafitiga a tagata mo le maʻisuka e tatau ona amata i le tausisia o tulafono o se olaga ola maloloina: ia faatumauina se mamafa masani, taofia le ulaula tapaa, inuina ava malosi, faatapulaa le faaaogaina o masima ma meaai leaga.

O fualaau faʻamalosi mo le maʻisuka e faʻaaogaina lautele ma malosi e avea ma fualaau autu mo lenei maʻi - inisalini. O le maʻi suka o se mea matautia tele ona o ona faʻaaliga, poʻo ni faʻafitauli na atiae e tusa ai ma lona talaʻaga. O nei mea e aofia ai le le atoatoa o le fatu, le solia o le fausaga o puipui o toto toto, le faʻamaogaina o ufi ma sili atu. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi uma e mafua mai i le maʻisuka, o le maualuga o le toto maualuga e eseese i le mafai ona tupu ona o le maʻisuka ma mafua ai ona atiaʻe.

O vailaʻau faʻamaʻi mo le maʻisuka ituaiga 2 e taua tele mo se tagata, talu ai ona o le faateleina o le toto maualuga e mafai ona mafua ai tulaga tuga - o le stroke, o le fatu fatu, o le vascular blockage, sosoo ai ma le necrosis e mafua mai i le vaivai o le toto i totonu. Afai e le faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi mo le maʻisuka, ona mafai ai lea e se tagata ona maliu pe leai se vaevaega ona o se gangrene. E tusa ai ma nei lamatiaga uma, i le maʻisuka ituaiga 2, o le toto maualuga e siakiina pea, e tusa lava pe maua e le tagata maʻi le faamalieina i le taimi muamua.

Toto toto

I le maualuga, e le gata o le maualuga o le toto maualuga lava e matautia, ae faapea foi tuutuuga e taitaia,

  1. Muamua, o faafitauli e amata i le tino o le tino. O le fatu o le fatu ua malepelepe, o le aorta ua i lalo o se avega mamafa faapea i le iuga e mafai ona pisi, ma e mafua ai ona maliu vave ma le tiga o se tagata.
  2. O le isi tulaga matautia o le faʻafanoga o vaʻa vaʻai i lalo o le aafiaga o le toto maualuga. Afai e afaina sina pulou ma toto i totonu o le faiʻai, ona mafai lea ona pipili se tagata, e taitai atu ai i le logonoa pe tauaso. Afai e afaina se vaa tele i le faiʻai, ona tupu lea o le oti. E mafai ona matua tuai tele le faaleagaina o le paʻu. O se tagata e faasolosolo malie lava ona le toe manatuaina, o le mafai ona mafaufau lelei ma, i le iuga, e paʻu atu i se paʻu.
  3. O le vaaiga a se tagata e mafai ona faʻaleagaina e le gata ona o le faʻaumatia o se vaega o le mafaufau. O le faateleina o le toto maualuga e tau atu ai i le mea moni o le toto toto e tafe i mata, e tau atu i le tauaso.
  4. Mai i le maualuga o le mamafa, o le masani ai o le gaioiga o gaʻo ua afaina, o se taunuuga, o le inu o le tino ua tupu, faatasi ai ma tiga matuia.

O le mafuaaga autu mo le faateleina o le mamafa o le faateleina o le pulelasi o le inisalini i totonu o le toto. O se uiga masani lenei o le tino i le toto maualuga. E le o aʻafia i sela. O le atherosclerosis mafua mai i le maʻisuka e fusia ai toto toto ma o le mafuaaga lona lua lea mo le faateleina o le toto.

O le isi mafuaaga o le le atoatoa o le tino. I se isi faaupuga, o le maʻisuka, o le nutimomoia ma le vaevaeina o amino acids e le gata o le suka, ae o gaʻo, gaʻo, ma le mea e sili ona taua, gaʻo, ua faʻalavelaveina. O le faʻamaʻi e taʻitaʻia ai le mea moni e faʻapea, i totonu o le tino o le tagata, o le tele o le gaʻo e vave faʻavave. E aofia ai le mea e ufiufi ai totoga i totonu. I le tulaga masani, o lenei gaʻo e puipuia ai totoga mai le faaleagaina ma taofia ai i latou. Faatasi ai ma le faateleina i luga o le palapala o ia ituaiga mea mama, o le mamafa i totonu o le manava o le manava e auina atu i le fatu e faateleina. O le taunuuga o lenei tulaga o se faateleina o le toto maualuga.

O le maualuga o le mamafa e masani ona o faatasi ma le vevesi o le moe, ma o se miti o le toto o le toto ua paʻu i le masani pe maualalo foi. O le leai o se moe masani masani e mafua ai le faateleina o le toto, ma e faʻalavelave ai le moe. O lenei liʻo mataʻutia e tatau ona motusia i soʻo se metotia, o laʻasaga mo le maualuga o le toto maualuga e mafai ona avea ma se mea e pala.

Talu ai ona o nei mea uma, i le maʻisuka, o le mafuaʻaga o le faateleina o le mamafa o loʻo maua ma le faaeteete. Ma o le lavelave o togafitiga e mafai ona aofia ai e le gata o vailaʻau vailaʻau, ae faapena foi i latou e aveesea ai le maʻi lava ia, lea na mafua ai lenei tulaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o vailaʻau e faʻaleleia ai le gataifale, faʻamalosia ai le fatu o le fatu ma isi fualaau.

E faapefea ona filifilia le fualaau faasaina mo le mamafa

E tatau ona e malamalama o le maʻisuka ma le toto maualuga o ni faʻamaʻi matautia. O le mea lea, e naʻo se fomaʻi e tatau ona filifilia fualaau mo le mamafa. I le taimi lava e tasi, e faalagolago i le tele o mea - o suʻega, o le tulaga lautele o le maʻi, o le malosi ma le ituaiga o lona maʻisuka. E tusa lava pe matutua ma kenera o mataupu maʻi.

E le gata i lea, o sauniuniga faʻapitoa ma faʻaititia aʻafiaga o le aʻafiaga e le solia ai le metabolism lautele ua atiaʻe mo le maʻisuka. E le tatau ona aafia ai le fua faatatau o le malepelepe ma le faʻafefeina o gaʻo, carbohydrates, proteins. Ma afai latou te faia, ona tatau loa lea ona pulea lelei lenei mea moni.

E le tatau ona aafia ai le ate ma fatuga o le maʻi i soo se itu.

A faʻaaogaina se vailaʻau mo le maualuga o le toto maualuga, o le mataʻituina faifaipea o le maualuga o le mamafa o loʻo faia. E talafeagai lenei mea ina ia mafai ai ona fetuunai le metotia ma le tulafono o le vailaau ua filifilia i le taimi. Afai e le maua e le tagata gasegase le avanoa e fua ai lona mamafa, ona filifilia ai lea o se vailaau e gaoioi lemu, e mafai ai e le au inisiua ona mataʻituina le malosi o le maʻi.

E masani lava o le lisi o fualaau talafeagai e filifilia e tusa ai ma le mataupu faavae lenei:

  • Betta blocker. O lenei fualaau faasaina ua faatonuina e se fomaʻi pe afai o se maʻi e maua i le maʻi fatu fatu. O le a le ituaiga o vailaʻau mai lenei vaega e tatau ona faia, e filifili ai le fomaʻi. O le mea e masani ona faʻaaogaina o Atenolol, Bisoprolol, poʻo Metoprolol.

  • Polokalame o le Alpha. E maua i le maualuga, i se faaopoopoga, e i ai sona aafiaga aoga i le gasegase o le tagata maʻi, e fesoasoani e talepeina ai gaʻo ma gaʻo. E le gata i lea, o sea ituaiga fualaau faasaina e faateleina ai le lagona o le tino i le insulin, lea e faaitiitia ai le suka o le toto. O lea vailaʻau ua faatonuina foi e se fomaʻi, talu ai e mafai ona matua faʻaitiitia le toto maualuga ma mafua ai le bradycardia. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e le fautuaina mo fatu fatu.
  • O se taʻavale o le calcium e ave i lalo ifo o le toto. Ae o lea ituaiga vailaʻau e malosi lona aʻafiaga - i lalo o lona aafiaga, o le pancreas e faaitiitia ai le gaosiga o le inisalini. I lenei itu, o le fualaau faasaina e ave i le pito i lalo ifo o le metotia ma matua faaeteete. I le isi itu, o le saoasaoa o le vailaau faasaina e mafai ona faaitiitia ai le mamafa i ni nai minute e faasaoina ai le ola o se tagata, mo se faataitaiga, ma se faafitauli ogaoga. Tuuina atu nei mea uma, e faʻaaogaina se taʻavale o le calcium i le taimi e tasi, pe a manaʻomia.
  • E fesoasoani faʻamaʻi le ACE i le toto maualuga i le maʻisuka. Ole ituaiga o fualaau faasaina, e le gata e faʻavasegaina ai le kulūkose i le maʻisuka ituaiga 2, ae e iai foi se aafiaga lelei i le fatu o le muscle, le metabolism ma le vascular state. Ae, e pei o fualaau uma, o le atiatia ACE e mafua ai aʻafiaga. Ma o le fomaʻi, e mafai ona faʻalavelave ai le maʻi pipisi. I faʻamaʻi masani faʻamaʻi fatu, o se vailaau faʻamalosi e ono faʻaleagaina ai le tulaga o se okeni maʻi. A o nei mea uma, o loʻo i ai se vailaʻau i le togafiti o le maʻisuka, ae ua naʻo le fomaʻi ua faatonuina. E mafai ona avea ma Captopril, Ramipril poʻo Fosinopril.
  • O vailaau faʻasaina o le toto mo le maʻisuka e mafai ona avea ma tagatanuu masani. E le afaina, e le mafai ona afaina le metabolism, aua le faia ni faʻafitauli mo fatugaʻo poʻo le ate. O nei vailaau e sili atu ona aoga ma e itiiti le lamatiaga i aʻafiaga. E mafai ona e filifilia mo oe lava ia. O fualaau faasaina e pei o Indapamide ma Arefon Retard ua faamaonia ai i latou lava. E iai fualaau mai lenei faasologa o vailaʻau e mafai ona faʻaleleia ai le kulukose o le toto, o "Hypothiazide", "Chlortiazide" ma le "Xipamide". E le fautuaina mo le ave ma le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻasologa o Faʻamaumauga Faʻasoʻotoga Faʻafitauli

Faatasi ai ma auala mo le faaitiitia o le toto i le maʻisuka, e le gata o vailaau eseese. Afai na faatoa amata le maʻi, ma o le mamafa e tulai mai mai lea taimi i lea taimi, ma ona o le le lava po o le leai o se moe, o le mamafa e mafai ona masani lelei e aunoa ma le faaaogaina o fualaau. Ma le mea uma, e le na o le aoga, ae sili atu ona matautia, aemaise lava i le pulea e le tagata o ia lava.

O ia metotia o le a le taofia ai le togafitia o le maʻisuka, i le aotelega, i se isi itu, o le a faʻaleleia ai le tulaga o le maʻi. Muamua, o se olaga ola malosi. Ina ia faʻamaonia le mamafa e te manaʻomia e faʻanoanoa ai. Savali, jog, faʻamalositino i taimi uma i le falemaʻi. E oo lava mo tagata na mafua ona o latou faʻamaʻi, o se seti o faʻatinoga ua atiaʻe e faʻasaʻo ai le toto ma faʻaleleia le tafe toto. Vaavaʻa, tietie uila, faasee, e mafai ona e faʻatinoina toetoe lava o taʻaloga. E na o le tatau lava ona aloese mai le siitia o avega mamafa.

Vaitalaʻau

E tele togafitiga o vailaʻau e mafai ona le gata ina maualalo ai le toto, ae faʻamaonia foi le suka toto. O le lanu lanumeamata e sili ona taatele e mafai ona faʻaleleia le tulaga o le mamafa i totonu o le masina pe afai e te inuina e le aunoa. Ia, e le tatau ona galo ia i tatou le maʻisuka taumafa ma aso masani. I le maʻisuka, e matua taua tele - meaʻai lelei ma moe masani masani.

Tuua Lau Faamatalaga