Toeitiiti lava o se soa e faavavau o le atherosclerosis i le maʻisuka: faʻafefea ona aloese mai faʻaaliga leaga

I le maualuga o le kulukose ma le cholesterol i le toto, o le atherosclerosis o le maʻisuka o pito i lalo e tele lava ina tupu, ae o atherosclerotic plate e mafai ona fausia i isi totoga, e pei o le fatu ma le faiʻai. O lenei mea e afaina ai faafitauli i le olaga i le tagata maʻi, lea e mafai ona muta le afaina. O le fesoʻotaʻiga i le va o le atherosclerosis ma le maʻisuka o se faʻaleagaina o aafiaga i luga o vaa, lea e mafua ai ona vave faʻaleagaina le toto i totonu oi latou.

E tusa ai ma le faʻamatalaga i luga o le "Faʻapupulaina o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo" na saunia e G. V. Dzyak ma E. A. Koval, o le maʻisuka fesoasoani i le vave amataina o faʻafitauli o le atherosclerosis ma le atinaʻe o le myocardial infarction poʻo le stroke i le mavae ai o le 3 tausaga maualuga maualuga o le kulukose.

Le mafutaga o nei faamai

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o pa puipui lapopoʻa i le tino atoa e faʻavaivai ma faʻaauau pea le faʻaogaina o le microtraumatization. O lenei mea e mafua ai le lafoina o lipoproteins io latou tino i totonu, lea e faaputuputu ma mulimuli ane fausia ai se atherosclerotic plate. E le gata i lea o le arteriosclerosis o arteries e mafua mai i faaletonu o le gataifale ona o le maualuga o le suka i le toto ma le faaputuputuina o le LDL. O faʻalavelave faʻalavelave o capillaries e mafua mai i le maʻi o le maʻisuka faatasi ma atherosclerotic vascular vasions. O lenei mea e mafua ai le vave tele o foliga o faʻafitauli o le le lava o le toto totoga e pei o le paʻu poʻo le fatu fatu o totoga taua.

O a mafuaʻaga o le atiaʻe o le atherosclerosis faʻatasi ma le maʻisuka?

O le faʻavaeina o ni atherosclerotic plate i le maʻisuka ua mafua ona o le aʻafiaga o le tino o le tino o ia tulaga:

O se olaga maualalo ma le le lelei o meaʻai e faʻaosofia ai le atinaʻeina o papa i totonu o vaa.

  • le gaʻo gaʻo gaʻo, lea e mafua ona o le le lava o le inisalini,
  • foci o le microtraumatization o toto toto ona o le maʻi o le maʻisuka ma le faʻaleagaina o manu,
  • afaina
  • e le lelei le ola, e mafua ona o le ogaoga o le maʻisuka.
Toe foʻi i le laulau o mea

Symptomatology

O faʻaaliga o le atherosclerosis i le maʻisuka e mafai ona fesuisuiai, e fuafua i le nofoaga o le papa ma le tikeri o le fusi o le moega lapisi. Afai o aʻafiaga pito i lalo e aʻafia, ona lagona lea e le tagata maʻi le vaivai i vae pe a mavae se savali puupuu, liliu atu i le gasegase, afaina ma le suamalie o le paʻu, faapea foi ma paresthesia eseese i le ituaiga o galu ma le taufaasese. Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2 ma le atherosclerosis, o faʻamaoniga o le le lava o le faʻalauteleina o le sosolo, ma e leai lava se tiga i gasegase. E afua mai i le amataga o le necrosis o le namu endings i totoga ona o le toto maualuga. Afai o le a le afaina ia atherosclerotic plate o vaʻavaʻai, o le a le lava le latou gaioiga, le toe manatuaina ma tomai o le mafaufau, atiaʻe, maʻi pipili, ma faʻafitauli o le mafaufau. I tulaga ogaoga, o le paʻu e tupu pe a mavae le maliu o le faiʻai.

Afai o gasegase e maualuga le suka, o le a le afaina le fatu fatu, e aunoa ma le afaina ai o le maʻi. E afua mai i le vave ona o le neoronoa o se taunuuga o le neuropathy o le maʻisuka. O le faʻamaʻi e faʻaalia foi i le amataga o le atinaʻeina o le myocardial infarction faʻatasi ai ma le gaioiga o le gaioioiga o galuega o le cardiovascular system poʻo le oti.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O le atherosclerosis o le maʻisuka e mafai ona masalomia e ala i le i ai o uiga iloga i maʻi. Ina ia faʻamaonia lenei suʻesuʻega, o le suʻeina o le toto e faia e fuafua ai le maualuga o le cholesterol, faʻapea foʻi ma ona vaega. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona suʻesuʻe le maualuga o le suka i totonu o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. O lenei mea o le a fuafua ai le faateleina o le 'anomea o le kulukose i totonu o le toto ma maua ai le maʻisuka. O le a fesoasoani le angiography e iloa ai le solia o le toto toto, ma o le tulaga o le puipui o le vaa o le a mafai ai ona iloilo le ultrasound. I le avea ai o se auala faʻaopoopo, o le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic o loʻo faʻatinoina i le amataga o le faʻavaeina o le faʻaogaina o mea e fesoʻotai ai, lea o le a iloa ai le vavalalata o le moega lapisi.

Totoga togafitiga

O togafitiga o le atherosclerosis o le maʻisuka e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le suka o le toto ma le cholesterol. Mo lenei mea, e tatau ona faʻaumatia mea taua e mafua ai le solia o nei faailo. E taua foi le mulimuli i se taumafataga e faatapulaaina ai le gaʻo, meaai falai, ma gaʻo kulū faigofie, ma mafua ai le maʻisuka ituaiga 2. Afai e manaʻomia, o le faʻaaogaina o inisalini e faʻamaonia ai le maualuga o le kulukose, statins ma fibrates e faʻaalia, lea e mafai ai ona faʻaitiitia le maualuga o le lipoproteins leaga i totonu o le toto ma puipuia ai le fausiaina o le atherosclerotic plate.

O le mamafa ma le togafitiga o tulaga faʻasalalau, lea e mafai ai ona mafua ai le faaleagaina o laʻau ma le faʻavaeina o le cholesterol deposits i latou, ua fautuaina. I le tulaga o le le atoatoa o fuataga faasao, o le togafitiga o le atherosclerosis e faia e ala i le togafitiga o taotoga ma le faia o se tafe toto e mafua mai i le fausiaina o se paʻu po o le faapipiiina o se tui, lea o le a faalauteleina ai le lumanaʻi vasini i luga o le nofoaga o le atherosclerotic plate.

Atherosclerosis ma le maʻisuka e tupu mai i alii matutua.

Faʻapefea ona lapatai?

O le puipuia o le atherosclerosis ma le maʻisuka o le siaki faifai pea o le cholesterol ma le suka o le toto. E taua foi le faatumauina o se soifua maloloina maloloina ma taitaia se olaga ola. E tatau ona aveese faʻamaʻi, ia 'ai lelei ma i se taimi tatau. E tatau ona vavaeese mai le meaʻai taumafa vave, gaʻo, faʻapea gaʻo gaʻo ma isi mea leaga.

Le mafutaga o le taofiofia o le atherosclerosis ma le maʻisuka

O le i ai o le maʻisuka e oʻo atu ai i faʻasalaga faʻasalaga o arã o le faiʻai, myocardium, fatuga ma vaʻaia o le pito i lalo. O lenei faʻaalia o ia lava i le tulaga o le taia, o le fatu, o le maualuga o le toto maualuga, ma le tupu o se faʻalavelave matuia e pei o le maʻisuka vae. O lona taunuuga o le gangrene, ma e tupu tele i le maʻisuka 20 taimi e sili atu nai lo le toʻatele o tagata.

O le vasega o le atherosclerosis i le maʻisuka malosi o loʻo i ai uiga taua:

  • faʻaalia o ia lava i le 10 tausaga talu ai,
  • e maua i faʻafitauli
  • salalau vave
  • toetoe o le taimi lava lea e tasi, e mafua ai i le matelaina o maliu, cerebral, o gaioiga lautele ma ipu o totoga i totonu.

Ma o lenei mea e sili atu i le talepeina o le atherosclerosis o pito i lalo.

Le aʻafiaga o le maʻisuka ma le atherosclerosis i luga o le puipui vascular

Faʻatasi ma le maʻisuka ma le atherosclerosis, e masani ona faʻalavelave - o le faʻaumatia o laʻau o le lautele ma le lautele. O le maʻi faʻamaʻi pipisi e masani lava ona tupu ma se maʻi faaumiumi o le faʻamaʻi, lea e sau faatasi ma faʻafefe faʻafefe i le toto suka. I le taimi lava e tasi, o le liona e aofia ai le tele (macroangiopathy) ma ala laiti toto (microangiopathy), faʻatasi e taʻitaʻia ai le faʻaogaina o mea faʻapitoa.

O le Macroangiopathy e faʻaalia e ala i le atherosclerosis, cerebral ma le lautele, ma le microangiopathy e aofia ai suiga i le retina, parenchyma o fatuga ma vaʻa toto o pito pito i lalo. E le gata i lea, o le maualuga maualuga o le kulukose e afaina ai le nerve filo, o le mea lea, e afaina ai pito pito i lalo, e taua foi le neuropathy.

Fluctuations in the glucose blood destroys the inner interior of arteries, facilitating the penetration of lipoproteins low density in it and the formation of cholesterol plate. Mulimuli ane, o loʻo faʻapalaina i suauu calcium, ulcerates ma malepe ai i ni vaega. I le taimi nei o le toto e afaina ai le lumenia o le vaa, ma o latou vaega e ave e le toto toto i lala laiti, ma afaina ai.

Aisea e tupu ai togafitiga ma le suka maualuga

O mafuaʻaga maʻoti o faʻalavelave vascular i le atherosclerosis ma le maʻisuka o:

  • le aʻafiaga o le le lava o le inisalini i luga o le gaʻo gaʻo - faʻateleina le cholesterol ma ona vaega atherogenic, faʻaitiitia le faʻaumatia o le gaʻo i le ate,
  • le faʻavaeina o aʻafiaga saoloto,
  • lapataiga faʻailoga
  • solia o le faamaoni o le atigi totonu, vaivai o ona meatotino puipuia,
  • thrombosis
  • vasasal spasm.

O le fua o le angiopathy e afaina foi i le oona, lea e masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 2, toto maualuga, ma le faateleina o le viscosity o le toto. O le tulaga ua faateteleina e ala i le ulaula tapaa, lamatiaga tau galuega, le maualalo le tino, i tagata matutua ma tagata matutua, ua mafatia i le taulasea mo faamaʻi uma.

O le a le mea o loʻo tupu

I le maʻisuka, o loʻo i ai faailoilo o le endothelial dysfunction. O le faateleina o le maso o se faailoga taua o le atherosclerosis. O lenei faagasologa ua faaosofia e le platelet mitogen, lea o se vaega na faamatalaina. E leʻi suʻesuʻeina Mitogen i le maʻisuka. O le faaputuputu o lipids i le vaega o le atherosclerotic leion e tupu mai i le tulaga o intracellular ma extracellular esterified cholesterol. I le maʻisuka lē pulea, o le maualuga o le maualuga o le lipoproteins i le plasma ma le faʻaitiitia o le maualuga o lipoproteins plasma maualuga e fiafia i le lipid deposition i totonu o vaa tetele.

O loʻo i ai le faʻamaoniga o se tulaga o le thrombotic i nisi tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Faʻatasi, o nei mea le lelei o le endothelial, platelet, muscle lamolemole, lipoprotein ma amioga faʻasolosolo e mafai ona manatu e fai ma saofaga i le faʻalavelave o le faʻavaveina o le atherosclerosis i le maʻisuka. O le malamalama atoatoa i le pathogenesis o lenei faagasologa e fesoasoani i le atinaʻeina o togafitiga faʻataʻitaʻi talafeagai.

Faʻalavelave faʻapitoa ole fatu ole maʻi suka

Atherosclerosis ma le maʻisuka e masani ona talanoaina ma suʻesuʻeina. I le taimi nei, o le manatu o le maʻisuka e fesoasoani i le faatelevaveina o le atherosclerosis ua fausiaina ai le tele o vaega o mataupu ma suʻesuʻega ma suʻesuʻega faʻamaʻi.

50,000 autopsies na auiliiliina ma na maua i le vaitausaga lava e tasi (e masani ona sili atu i le 40 tausaga), o le maliu mai le atherosclerosis i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka, sa matauina 2-3 taimi e sili atu nai lo tagata e leai se faʻamaʻi. I maʻi na maua i le stroke stroke, 30.2% o mataupu na matauina, i tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka - 19.4%, o vaega faʻatusatusa o tausaga e talafeagai.

I suʻesuʻega vaega o 416 mataupu o le maʻisuka, sa i ai se faʻaopoopoga tele o le aʻafiaga o le atherosclerosis pe a faʻatusatusa atu ia i latou e leʻi maua i le maʻisuka i le vaitausaga e silia i le 40 tausaga.

Suʻesuʻega faʻamaumauga o vaega

I le vaitausaga o le 30-60 tausaga, na iloa ai le atherosclerosis o le maʻisuka i le 82.2% o tagata taitoatasi. O le atherosclerosis masani i le 56.3%. O se eseʻesega tele i le aʻafiaga o le atherosclerosis i tagata mamaʻi o loʻo mafatia i se maʻi le maʻisuka i le taimi o le olaga e le o taʻua i vaitausaga o le 50-59, 60-69 ma le 70-79 tausaga. Ae o suiga o le atherosclerotic i le aorta ma arthronedia arteries i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka na latou faʻateleina se nofoaga nai lo tagata latou te le maua. O se siʻitaga taua i le nofoaga o loʻo nofoia e le atherosclerotic plate, o tusitala na mauaina i le 12 o le 32 tagata mamaʻi na maliliu mai le maʻisuka i le silia ma le 50 tausaga.

Faʻaaogaina masini i atherosclerosis, aemaise le maʻisuka ituaiga 2

Atherosclerosis ma le maʻi fatu cardiovascular mulimuli ane (CVD) o faʻafitauli autu ia o le maʻisuka ituaiga 2. O le atherosclerosis o se maʻi faʻamaʻi tumau e aofia ai sela e puipuia ai le tino o ituaiga eseese i le liona. E ui lava o le mumū ma le faʻamalosia o le faʻamalosia e mafai ona sili atu ona faʻamaonia i le atherosclerosis ma le maʻisuka ituaiga 2, e leai se eseesega tele i le va o le maʻisuka ma tagata e le o maʻisuka.

O le mea lea, o mea faʻapena e aofia ai i le faʻasologaina o le immune e fesootaʻi ma le atherosclerosis i vaega uma e lua. O le mafuaʻaga o le faʻamalosia o le puipuiga mai le puipuiga, e le o iloa, ma e tele auala e le faʻaaogaina e le faʻaaogaina. O ituaiga o lipoproteins maualalo ma / poʻo le enzymically modified forms lipoproteins (OxLDL) ma tino maliu o loʻo i ai i ni atherosclerotic plate. E mafai e le OxLDL ona fai se vaega, o le faʻamaʻi ma le le faʻamalosia, talu ai e faʻamalosia ai suau T ma o le cytotoxic i ni maualuga maualuga.

E aofia ai le phospholipids mumusu i le OxLDL, faatasi ai ma le phosphorylcholine (PK) o se tasi o antigens.

Pacteria ma le siama na talanoaina o ni mafuaʻaga e mafua ai le faʻamalosia o le puipuiga, ae sa faigata ona maua faʻamaoniga tuusaʻo e lagolago ai lenei manatu, ma o faʻamaʻi faʻamaʻi o tagata e le lelei pe leai foi. O le faʻamalosia o aʻafiaga (HSP) e mafai ona avea ma se tasi o sini autu mo tali a le atherogenic. O mafuaʻaga e sili atu ona faʻavae o le faʻamavaeina o maʻa e aofia ai cytokines e pei o le interleukin 1β (IL-1β), le necrosis factor (TNF), ma le lipid mediators i le foliga o leukotrienes.

E le gata i lea, o le maʻisuka, hyperglycemia ma le atuatuvale o le oxidative, e foliga mai, faatelevaveina le atinae o le atherosclerosis, o se tasi o auala atonu o le faalauiloaina o tali puipui. Ina ia faʻamaonia o le aʻafiaga o aʻafiaga o le mafuaʻaga o le atherosclerosis ma le maʻi cardiovascular, o nisi suʻesuʻega ma togafitiga faʻamaonia e manaʻomia.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faafitauli ogaoga ma faʻaosooso i le lalolagi atoa, ma e le gata i totonu o atunuu ua taʻua o atinaʻe. I le faaopoopo atu i le nephropathy ma le maʻi microvascular, o le maʻi cardiovascular (CVD) ma le televave o le atherosclerosis e masani lava ona tupu i le maʻisuka, ma le ituaiga 1 ma le 2. O le autu o lenei iloiloga e le mafai ona faʻamalosia i le atherosclerosis, aemaise ile maʻisuka ituaiga 2.

O le mafutaga i le va o le maʻisuka 2 ma le mumū ua lelei ona faʻamautu, ma o loʻo i ai faailoga o le mumū masani i le maʻisuka ma le inisalini (IR), o se uiga masani o le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, faatasi ai ma le atherosclerosis ma le cardiovascular diseases, o le mumū tumau o se mea taua tele, ma faatasi ai ma le atherosclerosis, o masini e mafai ai ona puipuia, e pei o suauu T ma siaki aligen, e matua aafia tele lava.

E ui lava o le vevela ma le lapoa o le nucrotic nucleus e mafai ona faʻateleina i le atherosclerosis i le maʻisuka, e leai se eseesega o le faʻaogaina o macrophages, lymphocytes, ma le mumū lautele i papa poʻo le atherosclerotic leʻo i le va o le maʻisuka ma tagata e le o maʻisuka, e tusa ai ma suʻesuʻega sili ona tele i lenei vaega. O le mea lea, e foliga mai e leai se eseesega taua i le va o le faʻamalosia o le tino ma le mumū o iai i le atherosclerosis i le va o tagata e le o maʻisuka pe a faatusatusa i le maʻisuka. Ae ui i lea, o gasegase ma le thrombi le mautonu e mafai ona umi le umi pe a mavae faailoga o le maʻisuka, lea e ono faateleina ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular i lenei tulaga ma tulaga lamatia, talu ai ona o le hyperglycemia e masani lava ona faia se galuega faapitoa.

O se gaioiga ogaoga mumusu e tupu mai i le vaaiga o le evolusione, e foliga mai o le puipuiga mai togafitiga ma le toe faaleleia o le faaleagaina o le tino, lea e mafai foi ona mafua mai i le gasegase. O faʻamatalaga iloga o le afaina tele - tiga, fulafula, mumu, fiva ma le faʻaitiitia o le galuega - ua uma ona faʻamatalaina i le vailaʻau o Hippocrates.

A oʻo ina le faʻaitiitia le mumunia o le mumū, ae o loʻo tumau pea ma avea ma taimi masani, e mafai ona avea ma faafitauli matuiā.

O faʻataʻitaʻiga o faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le:

  • fomaʻi faʻamaʻi (RA),
  • suauu lupus erythematosus (SLE),
  • atherosclerosis ma ona aʻafiaga autu, maʻi fatu cardiovascular, e aofia ai le faʻaleagaina o le myocardial (MI), maʻi faʻaleagaina o le coronary syndrome (ACS), lama ma le stroke,
  • Alzheimer maʻi
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • o se faʻaopoopoga i le IR ma e oʻo lava i le gasegase o le manava ma le oseoarthritis - e iai ni vaega e le afaina.

O mafutaga i le va o nei tulaga ua lauiloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka ituaiga 2 o se mea sili ona lamatia mo le atherosclerosis ma le maʻi cardiovascular (faatasi ai ma le ulaula, toto maualuga, dyslipidemia, tausaga ma le tane). O le faʻamaʻi o le Alzheimer ma le atherosclerosis ma / poʻo le maʻi cardiovascular o loʻo i ai le tele o mea lamatia masani, ma o le ulaula o se faailoga o mea lamatia mo le RA e faʻaopoopo i faʻamaoniga lelei o le maʻi cardiovascular. Ua manino foi le iai o fegalegaleaiga i le va o faʻamaʻi rheumatic ma le atherosclerosis / CVD, aemaise ile SLE.

I le RA foi, o loʻo i ai se faʻafitauli maualuga o le maʻi pipisi i le cardiovascular e tusa ai ma le tele o lipoti, ma o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga talu ai nei o le atherosclerosis per se e sili ona taatele i tagata mamaʻi i le RA. E manaia le maitauina o loʻo i ai lipoti o loʻo faʻamatalaina ai foi le faateleina o le aʻafia o le totoina o le maʻisuka ituaiga 2 i le RA.

O togafitiga faʻamaʻi e faʻaleleia atili ai le faʻataʻitaʻiina o le tele o tagata gasegase i tulaga masani o le mumusu, o faʻamatalaga sili ona lauiloa o mea ola e pei ole inhibitors o le necrosis factor (inhibitors factor inhibitors (TNF) inhibitors in RA and other autoimmune condition. O le mea lea, o loʻo i ai se manaʻoga manino mo le iloiloga o togafitiga faʻamaʻi-fomaʻi ma togafitiga faʻasolosolo i isi tulaga faʻasolosolo i taimi uma.

O se mea mataʻina o le a mafai ona faʻamalosia lelei meaola e pei o le inisinia o le TNF i le atherosclerosis ma le maʻisuka ituaiga 2 ma o latou faʻafitauli. Ae ui i lea, e le foliga mai e le o se tulaga taua tele. E ui lava o le poloka puipuia o le TNF e iai le aʻafiaga o siama i tagata maʻi ma le RA, o le anti-TNF aafiaga o le IR e le ogatasi, e fuafua i le ogaoga o le maʻi ma le maualuga o le mumū. Ae ui i lea, o se lipoti lata mai talu ai nei o le togafitiga o se inhibitor T-cell fou sa i ai se aafiaga tele i IR ile RA.

Faʻafitauli ma isi faʻaleleia o le LDL ma isi vaega

O lipoprotein maualalo maualalo e mafai ona suia e ala i le faʻamaʻiina ma / poʻo le fesuiaiga o le phospholipases, e fai ma faʻataʻitaʻiga e tasi. O le LDL e masani lava ona i ai i totonu o masini e pei o le vevela o arteries, lea e mafai ona fusifusia i le matai proteoglycan, aemaise pe a uma ona fesuiaiga. E talitonuina o lenei faʻatagaina o se mea na tupu muamua i le atherogenesis e tusa ai ma le "tali i le faasaoina" vaʻaiga.

O le lipoprotein maualalo maualalo o loʻo maua ai le faʻataunuʻu ma faʻamalosia ai le faʻaaogaina, o le faʻamalosia o sela o le endothelial, monocytes / macrophages ma lela T. Ole OxLDL e afaina foi i ni maualuga maualuga, ma o se itu taua o le mai le atherosclerotic, atonu e le o manatu maualalo, o le tele o siama ua mate. O le mea lea, e mafai ona avea OxLDL ma tasi o mafuaʻaga o sea maliu. O le LDL e mafai ona faʻaaogaina ile Enzymatically e mafai ona faia se vaega taua, ma le PLA2, mafua ai sea ituaiga fesuiaiga, o loʻo faʻaalia uma i laʻau masani ma i le atherosclerotic leions ma e mafai ona faʻaosoina ai DC activation. Flammatory phospholipids, e pei o le lysophosphatidylcholine (LPC) ma le / po o le plalet activative factor (PAF), mafua ai le tele o aʻafiaga o OxLDL: s, lea e mafai ona tupu mai i le PAF receptor poʻo isi auala, e aofia ai le talileleia e pei o le resitala, .

O le mea lautele, o phospholipids oxidized (OxPLs) e aafia i le puipuia o le toe talileleia i le atherosclerosis ma e mafai ona maua mai le LDL suiga, ae mai suiga foi i le membrane. O lea ituaiga oxPL e aofia ai le LPC, ma o le tulaga e masani ona pupuu o le sn-2 i le fatty acid composition e avea o ni meaola lamatia matautia (DAMP). Oxidation converts OXL e fesuiaʻi aʻu faailoga o loʻo amanaʻia e solu e mafai ona solu ma faʻatapulaʻaina, e pei o mutoma receptors, aʻafiaga faʻapitoa, ma C-reactive protein (CRP). O le autu taatele i lenei faiga e ono masalomia le aveeseina o le matua ma le mama, ae o le oxidized poʻo isi lipoproteins ua suia.

O tulafono mo le maʻisuka ituaiga 2 e fautuaina mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi o le tino ma le aoga o le fatu. O fualaau oona e lelei tele i le faʻaitiitia o le cholesterol toto.

O tulafono mo le maʻisuka ituaiga 2 e fautuaina mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi o le tino ma le aoga o le fatu. O fualaau oona e lelei tele i le faʻaitiitia o le cholesterol toto.

Atherosclerosis ma vein varicose o maʻi eseese ia. E taua le tusia saʻo o se fualaau o vailaʻau ma fuafua le suʻega - na o se fomaʻi atamai e mafai ona faia lenei mea.

Togafitiga o le atherosclerosis vascular e faia uma lava. Latou te faʻaaogaina fualaau faasaina, togafitiga faʻa-aganuu, i nisi tulaga, togafitiga faʻapitoa.

Faʻaaliga o le atherosclerosis ma le maʻi o le maʻisuka

O faʻaleagaina o le aorta ma arthrosia e mafua ai le eseesega o mea o le fatu fatu (faʻaletonu ma le faʻailoga), faʻatasi ma faʻafitauli:

  • loto anerysm
  • ogaoga faʻalavelave,
  • vailaʻau gasegase vasbral vascular,
  • cardiogenic faateia
  • sosolo totolo,
  • toe osofaʻi fatu
  • faʻafuaseʻi le puʻeina o le cardiac.
Lafoaia o le Cerebral

O suiga o le atherosclerotic i maʻa o le faiʻai e mafua ai le paʻu poʻo le dyscirculatory encephalopathy, e fuafua i le gasegase poʻo le masani o le maʻi, faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le toto, e masani lava ona atiaʻe ai le afaina i le mafaufau.

O le amataina o le atherosclerosis o vaʻa o pito i lalo e maua i le tusa ma le tasi i le lima tagata gasegase e maua ai le maʻisuka. E tuʻuina atu i ai faʻamaoniga:

  • faʻaitiitia lagona
  • afaina ma tingling i vae,
  • taimi e faʻamalo ai pea vae
  • tiga pe a savali (vavalalata lemu) i totonu o maso o le vae pito i lalo, femur and glutus.

O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le tafe toto, o se faʻalavelave ogaoga o siama o meaola e tutupu, sosoo ai ma le necrosis - necrosis ma le gangrene o vae. Faʻasolosolo laʻititi - afaina, vavave, siama faʻamaʻi - faʻaali maʻi faʻapitoa o faʻamaʻi pipisi.

Suʻega o le setete toto

I le atherosclerosis lautele, e manaʻomia se feutagaiga ma se fomai tipitipi vascular, e suʻesuʻeina e le cardiologist maʻi ma le angina pectoris, ma le neuropathologist ma faʻaaliga faʻapipiʻi. E mafai ona latou faʻalauteleina le lisi o suʻesuʻega suʻesuʻega ma mea faigaluega. E masani ona fautua mai:

  • suega toto mo le kulukose, hemoglobin glyc, cholesterol, triglycerides, complexes lipoprotein, coagulogram,
  • ECG, mataʻituina o le toto maualuga ma le ECG e tusa ai ma le Holter, suʻega galue, ultrasound o le fatu, aorta, scintigraphie, faʻatalanoaga, faʻasalalauga o mea tau i le toto ma CT poʻo le MRI,
  • Faʻasaina o vaʻa o le ua ma ulu i le ata o le faʻavasegaina o ata, angiography o gaʻo o le cerebral,
  • Faʻamatalaga faʻatasi ma le faʻamatalaina o tala faʻatusa o pito i lalo, faʻamatalaga o vaʻa o vae, rheovasography.
Faʻamaumauga faʻatautaia o vaʻa vaʻaia (CT) i le faʻataʻitaʻiga faʻalelei

Togafitiga o le atherosclerosis o pito i lalo i maʻi

Mo tagata gasegase ma le solia o le gaʻo ma le carbohydrate metabolism tutusa, o vaega nei o fualaau oona ua faʻaaogaina:

  • faaitiitia le suka o le toto - o le i ai o le lautele o le faaleagaina o arteries ma le le atoatoa o aafiaga o papatusi o se faailoga mo le togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2, ma o le muamua na faatonuina se auala malosi e faafoe ai le homone,
  • hypocholesterolemic - Lovastatin, Atocor, Liprimar i se taumafataga,
  • antiplatelet agents - Clopidogrel, Dipyridamole, Ipaton, Aspirin,
  • pulu faʻatautau - Heparin, Clexane,
  • faaleleia atili o le toto - Berlition, Actovegin.
  • antihypertensives (o le maualuga o le mamafa o le maʻisuka e 135/85 mm Hg) - Prenesa, Kapoten, Lerkamen

Taumafa pe a iai ni ou faafitauli

O mataupu faavae autu o meaʻai mo le maʻisuka ma le lautele o le atherosclerosis o:

  • mea taumafaina ole vaega ole taumafa - 5-6 taimi,
  • o se faaitiitia o le aofai atoa o le kalori ma le mamafa o le tino,
  • teena o falaoamata ma ipu suamalie,
  • Le taumafa o gaʻo mai fualaau faisua (sei vagana ai pateta), falaoa uliuli, pata, fua (sei vagana vine, faʻi),
  • meaʻai maualalo le sili atu i le sili atu ma le 3 taimi i le vaiaso, e matua maua mai ai le protein mai iʻa, mea e maualalo le gaʻo susu susu, iʻa,
  • aloese mai le lisi o puaa, tamaʻi mamoe, sausage, oloa e leʻi maeʻa ma faʻasalaga, aano o aano o manufasi, meaai kuka,
  • faatasi ai ma le faateleina o le mamafa o le sodium chloride e le tatau ona sili atu nai lo le 5 g i le aso, nai lo lea, e fautuaina le suavai mamago, nutimomoia i se mea e fai ai le kofe, otaota ma le sua o le tipolo,
  • e faʻaleleia ai le excretion o le cholesterol ma le suka maualuga, e fautuaina le lala, e kukaina i le vai kuka ma faaopoopo i falaoa, cheese, juice, used for breading, ma ipu muamua ua saunia i le susu,
  • fualaau faisua e sili ona lelei ona 'aina i le tulaga o se salati faʻasalaina i se sipuni sipuni o le suāuʻu fuālaʻau poʻo le galala, kāloti, beets ma pateta e le sili atu ma le 3 taimi i le vaiaso,
  • mo le sauniuniga o meaʻai e faaaoga le suamalie ma vine, sui o suka.

Mataʻituina le vitio o le maʻisuka:

O le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le atherosclerosis e mafua ai le faaleagaina o laupega lapopoa ma le tele, o tamai vaa. I le le lava o le inisalini, o le gaʻo gaʻo gasegase, ma o le sili atu o le kulukose e faʻaumatia ai le choroid, faʻafaigofie le faʻapipiʻiina o papa.

Ma o iinei e sili atu e uiga i faʻasalaga i le maʻisuka.

O le Macroangiopathy e aʻafia ai le matelaina o maliu, faiʻai ma vaʻa. Mo togafitiga, o togafitiga faafomaʻi faʻapitoa e faia. O se mea e manaʻomia mo le faʻaitiitia o le suka o le toto ma le cholesterol o se meaʻai talafeagai.

Meaʻai mo le atherosclerosis o vaʻa o pito i lalo, o le mafaufau ma le loto e aʻafia ai le faʻaaogaina o ituaiga ituaiga o oloa. Ae o se avanoa lenei e ola ai mo se taimi umi.

Afai e faafuasei lava le gasegase, tiga ao savali, ona mafai lea e nei faailo ona faailoa le faamamaina o le atherosclerosis o ipu o pito i lalo. I le tulaga maualuga o le maʻi, lea e pasia i le 4 vaega, e mafai ona manaʻomia se gaioiga faʻavae. O a togafitiga togafitiga o loʻo maua?

O maʻi suka e lamatia mo maʻi faʻapitoa. Faʻaleagaina o le maʻisuka i le maʻisuka e mafai ona iu i le oti. O se fatu fatu faʻafuaseʻi e vave. I le ituaiga 2, o le taufaamatau e maualuga atu. E faapefea ona alu togafitiga? O a ona uiga? O a ituaiga o meaai e manaʻomia?

O le mauaina o pusa cholesterol i totonu o le katatorose e mafua ai se lamatiaga ogaoga i le mafaufau. Togafitiga e masani ona aofia ai le taotoga. Aveesea e ala i isi auala atonu e le aoga. E faʻafefea ona fufulu ma se meaai?

O le taʻavale Ischemic e tupu tele i tagata matutua. O taunuʻuga ina ua mavae le 55 tausaga e matua faigata lava, o le toe faʻaleleia e faigata ma e le o taimi uma e manuia ai, ma o le fuafuaga e le o se mea sili ona lelei. Faʻailoga faigata o le faiʻai i le faia o le maʻisuka.

E le sili ona leaga mo tagata soifua maloloina, o le arrhythmia ma le maʻisuka e mafai ona avea ma se lamatiaga ogaoga i tagata gasegase. E sili ona lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2, aua e mafai ona avea ma se mea e oso ai le paʻu ma le fatu fatu.

Afai e iloa le angiopathy, o togafitiga faʻalapotopotoga e avea o se auala faaopoopo e faʻaitiitia ai taimi le lelei ma faʻavaveina ai le togafitiga o le retinal. O le a fesoasoani foi i le retinopathy o le maʻisuka, atherosclerotic angiopathy.

I le tulaga lautele, o le sikulele o Menkeberg e talitutusa ma symptomatic atherosclerosis. Ae ui i lea, o le faʻamaʻi e faʻaalia e ala i le faʻatulagaina o puipui, ae le o le lafoina o le cholesterol. Faʻafefea ona togafitia Mangeberg arteriosclerosis?

I le taimi lava e tasi, o le maʻisuka ma le angina pectoris o se tulaga lamatia tele i le ola maloloina. E faʻafefea ona togafitia le angina pectoris ma le maʻisuka ituaiga 2? O le a le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fatu e mafai ona tupu?

O le pathogenesis o le atherosclerosis i le maʻisuka

Atherosclerosis o le maʻi taatele lea e masani ai. O le aano, o lona uiga, o le mafuaaga o le atherosclerosis i le maʻisuka ituaiga 2, o se soliga i le faiga o le lipid metabolism. O le leai o se inisalini e taʻitaʻia ai le kulukose ma le gaʻo mai le toto.

O le tino o le tino ua matelaina ma ua faʻailoina e le ate ni meaʻai i le ituaiga o lipids faaopoopo, lea, e le o aʻafiaina e le masini, o le mea lea o loʻo i ai le maualuga o le lipids i totonu o le toto, o le sili atu lea o loʻo teuina i totonu o vaa. Ma o le maualuga o le maualuga o le suka i le toto, o le sili atu foi lea o le faʻaleleia o lenei faagasologa. Atherosclerosis i le maʻisuka e atiina ae pe a ma le 8-10 tausaga vave.

O tagata mamaʻi e sili atu ona aʻafia i faʻamaʻi cardiovascular, e pei o le angina pectoris, o le fatu o le fatu, e 2-3 taimi e sili atu ona aʻafia i le myocardial, ma e 1.5-2 taimi e masani ai ona sasa. O se faʻalavelave mataʻutia o le maʻisuka atherosclerosis o pito i lalo, e faʻaalia i le tiga i vae, i tulaga sili ona maualuga o le mafuaaga taatele lea o vaevaega o vae. O le iʻuga, e tupu aʻe i ai i totonu o totoga nei:

Le aʻafiaga o le atherosclerosis i le atinaʻe o le maʻisuka

O mafuaʻaga o le atherosclerosis i le maʻisuka e manino, ae pe i ai ni tali? E masani lava i tagata ei ai le atherosclerosis, o le maʻisuka ituaiga 2 e maua foi, ae e le gata ona o le mea muamua e mafua mai i le lona lua. Faʻasaga i tua o le oona tele, o loʻo faʻamauina foi le cholesterol maualuga. Ma o le tele o meaʻai e mafua ai ona soli le gaosiga o le gaʻo. E masani ona sili atu le mamafa o tagata e mafatia i le maualuga o le toto, lea e faʻateleina ai foi le faaleagaina o le tino. O lea la, o pusa atherosclerotic i le maʻisuka e mafai ona i ai ao leʻi tupuina.

Pe a poloka poloka e le sili atu ma le 70% le lumenese o le vaa, e leai se mea e tupu i le okeni, e le maua ai le okesene, ma pe a faʻavaivai le suka, e leai foi se kulūkose. O lenei mea e mafua ai le le paleni, aemaise lava o aʻa, o le faʻalauteleina o lagona faʻafitauli. O lenei mea e mafua ai le lamatiaga o faʻalavelave matautia - lactic acidosis, e mafai e se tagata ona pa'ū i se coma.

Togafitiga o le atherosclerosis i le i ai o le maʻisuka malosi

Le togafitiga o le atherosclerosis i le maʻisuka ua tuʻuina atu i ai le gauai tele. O le cholesterol maualuga i totonu o le toto ua faasaʻoina e fualaau mai le numin group. O le Cholesterol maualuga e tatau ona maualalo ifo nai lo le masani. O le mea lea, o fuainumera o loʻo faʻamatalaina i matua uma. Afai e le lava lo latou malosi - latou te faʻaopopo nisi faʻasolosolo fualaʻau o le cholesterol. O sui o Antiplatelet, "totoga o le toto" ua faatonuina ina ia puipuia ai pupuni toto i luga o ni atherosclerotic plate.

O vailaʻau e maualalo ai le toto toto, pe a leai ni faʻasalaga, ua faʻatulagaina Metformin, e mafai ona faaopoopo i isi vailaʻau ma insulin. O vailaʻau antihypertensive e pulea ai le mamafa i totonu e le silia ma le 130/80 mm. Hg. Art. E tatau ona tuu le ulaula ma le ava, faamalositino, faʻamaonia le mamafa. E le mafai ona faʻaumatia faʻamalama e atiae i totonu o puipui o toto toto i fualaau faasaina ma i tulaga maualuga e manaʻomia e togafitiga fomai tipitipi.

O le taumafataga e aofia ai le teenaina o mea suamalie uma, falaoamata o meaʻai ma sui i masini, e sili ona lelei, o le oatmeal.O aso uma e tatau ona e 'aina le 400 kalama o fualaau faisua ma fua, sei vagana ai pateta, faʻi, vine, fig, fualaau mamago. Meaʻai manu: suauu, gaʻo gaʻo, paluga - sui meaʻai. E sili atu ma le faalua i le vaiaso, e tatau ona e faʻaaogaina iʻa o le gataifale (meli, vao, ma isi).

O le gasegase o le suka e maua i le atherosclerosis e masani ona o faatasi. Ma faʻatasi ai ma le mulimuli, o le maʻisuka e masani ona iloa. Latou te faʻamalosia e le tasi le isi. O le mea lea, mo le puipuia, e tatau ai ona tau le mamafa o le mamafa ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina. Ma faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, mulimuli i faatonuga a le fomaʻi e puipuia ai faʻalavelave matautia.

Aisea e aliali ai maʻi faʻapitoa?

Talu mai le mauaina o le atherosclerosis, na faia ai e fomai se lisi o mea e mafua ai le atinaʻeina o lenei maʻi. E aofia ai:

  • gaosiga o le hypercholesterol (o le faʻaaogaina o gaʻo, meaʻai falai o meaola, mea e gaosi ai falaoa, suamalie, ma isi),
  • leai se faamalositino
  • ulaula ma ava malosi,
  • afaina o le endocrine ma le cardiovascular diseases,
  • faʻapalepale faʻapalepale.

O le tino o le tagata o se mea ofoofogia i totonu o le tino e mafai ona tetee atu i se tele o faatosinaga mai fafo. O le mafuaʻaga lea e oʻo ai i mea taua e pei ona taua i luga e le o taimi uma e tupu ai le atherosclerosis. Ina ia amataina le togafitiga i totonu o vaa, lua tulaga faaopoopo e tatau ona ausia - o se maualuga maualuga o le aofaʻi o le cholesterol ma le faaleagaina i totonu o le fausaga o le toto "alatele".

I le auala, nai fomaʻi, ma gasegase, latou te amanaʻia le mea moni o le faʻaaogaina o masini i toto toto. O le faateleina o le mamafa e tumau pea mo se taimi umi, e tau atu ai i foliga vaaia o microcracks ma nai vaega laiti o capillaries ma arteries. O i nei nofoaga e amata ai ona faʻaleleia tupe maualalo lipoprotein. O le fausaga o le vaa ua atili ai ona pala, ua leiloloa le elasticity. Mulimuli ane, i le gasologa o ni nai tausaga, o le cholesterol plaque e le gata na afaina ai le toto, ae faaitiitia foi le tafe toto.

O le tele o tagata gasegase ua maua i le atherosclerosis ma le maʻisuka ua i ai le malosi o le gaʻo.

E faapefea ona faʻaalia mai faʻamaʻi e lua?

Atherosclerosis e atiae i le maʻi suka ma sina eseesega i fafo. Faʻalagolago i le fea o vailaʻau toto na aʻafia i pulu cholesterol, o le a suia ai uiga masani. O le tele lava o taimi, o faʻalavelave atherosclerotic e faʻapipiʻi i luga o puipui o laʻau tetele e tuʻuina atu le toto i le mafaufau, fatu, ma pito i lalo. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le faaleagaina o le aorta ma le coronary arteries, o le maʻi e maualuga lona aʻafiaga o le fatuina o fatu fatuga ma faʻamaʻi o le gaʻo, o faailoga o le angina pectoris, o le tiga i le sternum foliga.

Afai o faʻamalalalalalalalala i luga o soʻo se vaega o le papa o le brachiocephalic, ona afaina lea o le faiʻai i le mafaufau. O le tagata gasegase e amata ona oʻo i le ulu o le ulu, o le vevela (latou te faʻaalia le matelaina o le okesene o le tino), ma afai e le togafitia, o le maʻi e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o se maʻi. O le toilalo o vaʻa toto o pito pito i lalo i fafo e iloa ai ia lava i se suiga i le lanu ma le vevela o le paʻu, o le atinaʻeina o maʻi o le gaʻo, o le faʻamaʻi faʻamalosi, ma le fulafula o masini mūmū.

O le atherosclerosis o pito i lalo e mafai ona mafua ai le togafitiga, e taʻua o le gaosia. Faʻataʻitaʻiga fomai i na faiga i na o tulaga tulaga ese, pe a tele le maʻi o le tagata maʻi ma faʻalauiloa le necrosis.

O le atherosclerosis o le maʻisuka e aʻafia ai le tulaga e ala i le mea moni e mafua ona o le leai o le inisalini, o le faagasologa o gaʻo gaʻo i totonu o le tino ua faʻalavelaveina. O gaosi o loʻo faʻapipiʻi lemu ma i se laʻititi laʻititi, o le maualuga o le lipoproteins maualuga e amata ona paʻu i le faateleina o le faʻaogaina o mea e maualalo ma maualalo le mamafa. O le mafuaaga lea e le naʻo faafitauli i le tagata gasegase e maua ai le suka o le toto, ae o le atherosclerosis foi o loʻo faʻateleina.

E faapefea ona taulimaina le faʻamaʻi?

O le taua faasagatau i le atherosclerosis ma le maʻisuka e tatau ona faʻatalanoa ma le faʻaeteete. O le a tatou le tuuina igoa o fualaau faasaina, talu ai o vailaau e tatau ona faatonuina mai e le fomaʻi o loʻo faia i le molimau a le tagata maʻi. Afai tatou te talanoa e uiga i le togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi lua, e tatau ona pei o:

  1. Le togafitiga lelei e faʻaitiitia ai le suka o le toto. O le fomaʻi, i le amanaʻiaina o taunuuga o suʻesuʻega ma meafaigaluega a le tagata maʻi, e tatau ona faʻamaonia le saʻo saʻo o fualaau e fesoasoani e faʻaititia ai le kulūkose, faʻaitiitia ai le ono faʻaleagaina o puipui o toto toto.
  2. Faʻaleleia o soifuaga. O tagata gasegase e matauina e le endocrinologist ua faʻamatalaina se taumafa faapitoa. Faatasi ai ma lona fesoasoani, e le gata ina tauivi ma le gasegase faaopoopo (o tagata uma lava e maua i le maʻisuka e pagatia mai le manua), ae tausia foi le kulūkose i se tulaga masani. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, e mafai e le tausiaina o le cholesterol ma le tele o teuga lipoprotein luga o puipui o toto toto.
  3. Aveesea o masani leaga. O le ulaula ma le tele o le inu malosi e mafai ona faia togafitiga mo le atherosclerosis ma le maʻisuka e le aoga. O le tapaa e aʻafia ai le fatu cardiovascular, faʻapupulaina le vaivai o vaʻa toto. O le inu malosi o le ava malosi e mafua ai le osooso malosi i le suka o le toto, lea o le a aʻafia ai le tulaga o le maʻi. Naʻo amio masani maloloina e fesoasoani e faʻaleleia le lelei ma le umi o le maʻi.
  4. Puleaina o le toto. E manaʻomia e tagata maʻi ona mataʻituina ma le totoʻa ia faitauga o le toto. O le faatumauina i latou i se tulaga masani, o tagata gasegase e faʻaititia le lamatiaga o le aʻafiaga o faʻamaʻi i totoga taua - o le fatu, faiʻai, ate, fatuga, ma isi.

I le faaiuga, e tatau ona fai mai o le suʻesuʻega taimi ma le amataina o togafitiga mo le atherosclerosis, lea na atiina ae i le talaaga o le maʻisuka, o le a mafai ai e le tagata maʻi ona faatumauina le gafatia galue, soifua maloloina ma le ola. Aua e te alu e alu i le fomaʻi i totonu o le atigipusa umi ma mataʻituina ma le totoʻa mea taua o lou tino!

E faapefea ona maua le atherosclerosis i le maʻisuka

E masani lava, o le atigi totonu o le fafata o loʻo faʻaaogaina ai le oxid nitric ma vailaʻau e puipuia ai le gaʻoina o gaʻo i totonu, le faʻaaloalo o platelets. I le maʻisuka malosi, o le malosi e tetee atu ai i fafo o tagata sauā ua faʻaitiitia ona o le tele o kulukose, cholesterol i le toto, maualuga maualuga o le toto ma se uiga o mea e le afaina.

O se taunuuga, o le fesoʻotaʻiga i le va o sela o le puipui lapoa e vaivai, o lea latou te pasi ai gaʻo i totonu. O iina e avea ai ma nofoaga tutotonu mo le fausia o ni atherosclerotic plate. I le mea o loʻo i ai le gaʻo, o le puipui o le ogatotonu e le mafai ona gafatia, faʻanoanoa ma paʻu. Platelets faʻavavevave i luga o le nofoaga o le faaleagaina o le vaa, ma fai ai se toto toto (toto toto).

Atherosclerosis o pito pito i lalo

Faatasi ai ma le tuputupuaʻe o plaques, o le malosi o arteries e faasolosolo malie lava ona afaina, o ia lava e sili atu ona pala ona o le fesuiaiga o suauu mama i totonu. O loʻo i ai faʻafitauli o le gasegase masani - angina pectoris, faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻaleagaina o le gaʻo o le mafaufau), faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi.

Afai e le mausali le pepa (lea e masani ona taatele i le maʻisuka), ona faʻaumatia loa lea o lona tino. O loʻo faʻafeiloaʻi vaega ole toto i gaioiga o le tino, faiʻai, limo. O lenei mea e afua ai le fatu o le fatu, stroke, ma le gangrene o vae.

Ma o iinei e sili atu i manuʻa i le maʻisuka.

Le maualuga ma le maualalo o cholesterol

Mo le fesiitaiga o molelaʻau o le cholesterol, o faʻalavelave ua faia lea e fusifusia ai i pulu. Afai ei ai le tele o palatini i le lipoprotein compound, ona latou fusifusia mau ai lea o le gaʻo. O ia ituaiga felauaiga e maualuga tele ma ei ai le puipuiga i luga o toto. E taʻua foi i latou o "cholesterol lelei." I le maʻisuka, o le numera e sili atu le maualalo nai lo le masani.

I faʻalavelave e maualalo ma maualalo le mamafa, sili atu le gaʻo nai lo le protein, latou te faigofie ona "leiloa" cholesterol ma oi latou o tagata autu i le fausiaina o papa. "Mea leaga leaga" e maua i le maʻisuka. I le taimi lava e tasi, o se mea tāua o le suia lea o le suiga i le toto e le o se ata saʻo o le kulūkose. O le mea lea, ei ai tulaga e iai le fesoasoani o le inisalini poʻo le papaʻi o le tagata gasegase e faʻaaogaina ai le gaʻo latalata i mea masani, ma o le gaʻo gaʻo e tumau pea le faaletonu.

Laititi maualalo o le cholesterol maualuga, o le faateleina o le maualuga o mea faigata o le maualalo o le mamafa ma le sili atu le maualuga o le triglyceride i le toto e matua taua lava le taua o le lipid lipid, or diabetic dyslipidemia. I lona tulaga, o le malosi o le inisalini e tele sona sao.

O le matafaioi o le kulukose ma le insulin i le gaʻo gaʻo

O le mafuaaga autu o faafitauli uma o le maʻisuka o le le lava o le inisalini. E tusa lava pe ua le atoatoa (ituaiga 1), pe o le a le tali mai le tisipenisione (ituaiga 2). E faʻalavelaveina ai le amio o le kulukose i totonu o le masini. O lenei matelaina e taʻitaʻia ai i soliga:

  • protein ma gaʻo e faʻaaogaina e maua ai le malosi,
  • gasegase oona ua faaputuputu ona o le le talafeagai o le metabolism,
  • o loʻo i ai le faʻalauteleina o le faʻalagolago i le faʻaoloa o le okesene (o isi auala o le okesene-malosi),
  • vevela mamafa (adrenaline, cortisol), faʻamaina o vaʻa toto, ua faʻasaʻolotoina.

O aʻaʻo na fausia e avea ma se taunuuga o le malepelepe o le tino o meaʻai e faʻaaoga e le ate e fausia a latou lava gaʻo - triglycerides ma le cholesterol. O le mea lea, e tusa lava pe leai se gaʻo gaʻo, e gaosia i le tele o mea i totonu o le tino.

Taua o le Angiopathy

O le puipui o le vaa o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e faʻaalia i le tele o le maualuga, maualalo o le gaʻo ma le faʻalautele. E vave vave ona tali mai faʻataʻitaʻi e ala i le vavalalata i faʻamaoniga o le tino popole popolega ma suiga i le tuufaatasiga o le toto, ae faʻagesegese ma le faʻalauteleina. O le maualuga o le toto maualuga o le maʻisuka e mafua ai le faʻamaualuga o le tino maso o le puipui vascular.

Faʻaopopo i lenei mea o se faʻalauteleina lautele o le toto e mafua ona o le vaivai o le loto ma leona o tamai vaa. O le mea lea, o tagata gasegase ua i ai tulaga uma mo le salalau o leona o le atherosclerotic o laʻau, o le vevela faʻamalosi, ma faʻamaʻi pipisi.

Angiopathy

Faaleaga i le fatu muso

O le faʻaitiitia o le toto (ischemia) e ala i laʻau o mea lilo e mafua ai le tele o tiga i totonu o le loto. Ona o le mea moni e aʻafia ai aʻafi nerve i le taimi e tasi, e ono le maua ni tiga faʻaalia. O le mea lea, e iloa ai le angina pectoris i se taimi tuai, pe o se maʻi o loʻo i ai le fatu fatu e aunoa ma se faitioga faapitoa e uiga i le fatu. O lona auala e natia foi, e leai se afaina.

Le leai o togafitiga i le taimi faigata e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia, maliu poʻo togafitiga faaumiumi, toe faʻafoʻi vaega, faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi.

Cerebral arteriosclerosis

O le tele o taimi, o le carotid o le a avea ma "taulai" mo le fausiaina o se atherosclerotic plate. O le faʻalagolago mai o lona liona i luga o fesuiaiga i le maualuga o le insulin i totonu o le toto ua faavaeina. I le taimi lava e tasi, o le maualalo o le maʻisuka (ituaiga 1 o le maʻisuka ma le ituaiga 2 inisalini e maua ai le maʻisuka) ma le maualuga (muamua laasaga o le ituaiga 2, maualuga gaʻo o injections) e fai ai se matafaioi.

O faʻamatalaga nei e maitauina i maʻi:

  • mafaufau le mafaufau
  • maualalo le mafaufau ma le faaletino,
  • faigata faʻapipiʻi ma aʻoaʻoina faʻamatalaga fou,
  • faʻavavevave, faʻalavelave faʻatasi o faʻagasologa,
  • faʻafitauli pe a savali.

I tulaga maualuluga, o le diabetic encephalopathy e mafua ai le faaitiitia o le atamai, suiga o amioga ma faaletonu o mafaufau. Faʻasolosolo faʻalavelave o le vaʻa poʻo le vavaeina o le fao o le intraterbral, e tupu ai se paʻu. I le maʻisuka, e faʻaalia i le tele o le faʻaumatia o neurons ma le faʻagesegese faʻafouina o galuega leiloloa (faagaioiga, lagona, tautala).

Suiga i totonu o vaʻa pito i lalo

Atherosclerosis obliterans (tutupu i le fusi) e faʻaalia i le tiga i le taimi muamua i le taimi o le faʻamalositino. A maeʻa se savaliga uumi, e tatau i tagata ona taofi ona o le tiga i vae ua leai. I le malologa, faʻavauvau, afaina ma le tingling i vae, o le mimitaina o musele ua matauina.

I le aluga o taimi, o le mamao e mafai ona e savali e aunoa ma se tiga ua faʻaitiitia, ma o aʻafiaga o le le lelei o taumafa e tupu i luga o le paʻu - faʻamago, paʻu, puʻe, maʻi. O le faʻalavelave faʻaititia o le toto o le gangrene (necrosis).

Le lamatiaga o le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le atherosclerosis

O faʻalavelave faʻaleagaina ma se tuufaatasiga o maualuga maualuga o le kulukose ma le cholesterol e faʻaalia i se ala ogaoga. O maʻi mai i aʻafiaga o aʻafiaga e faigofie lava i latou faʻafitauli. O le tele o aʻafiaga e tupu mai i:

  • gasegase, aemaise lava ma le tele o le gaʻo o gaʻo i totonu o le manava,
  • umi le maualuga o le toto maualuga poʻo le suiga tele, faʻalavelave faʻalavelave maualuga,
  • naunau i le thrombosis,
  • le matua o tagata mai le 45 tausaga,
  • talatalanoa i fafine,
  • amio le taua
  • mafatia i le faʻamaoni,
  • ulaula
  • gasegase, sili atu gaʻo i le taumafataga,
  • faʻagasolo taimi masani.

Mo le fatu ma le faiʻai

O le faʻaogaina o le faʻaogaina o le myocardial (leai o se tiga) e faʻaalia i le atinaʻeina o faʻafitauli:

  • faʻasolosolo lolomi ma le faʻamaʻaloga o le toto i totonu o le mama, ate, osofaiga o le maʻesuka, edema pulmonary,
  • solitulafono matautia o le pao o feteenaʻiga, e oʻo atu i se faʻamaonia faʻafuaseʻi o le cardiac,
  • o se paʻu mataʻutia i le toto, o le faʻagataina o le gaosiga o le urine (faʻalavelave cardiogenic),
  • toto i totonu o le fatu i le taimi o le faʻamalosia o le iniseti ma o latou gaioiga i totonu o le faiai (lamatiaga o le paʻu),
  • o le faʻavaeina o se anerysm (faʻagasolo o se maso o le fatu mafiafia) ma le malepe o le myocardium,
  • toe osofaʻi fatu.

Faʻasolosolo faʻalavelave o le vaʻa e fafagaina ai le faiʻai, faʻafuaseʻi ona osofaia le stroke. O le gasegase o le gasegase e alu ese i totonu o le lala ua leiloloa, lagona lelei i le vaega ua afaina, tautala, afaina, ma le vaai mamao. Faʻatasi ai ma le afaina mai se vaeluaga o le vaa, o faʻalauiloa o le le iloa o le mafaufau vave vave ona tupu, masani ai, ma le cerebral edema ma le afaina o le oti.

I le ola o tagata gasegase, e mafai ona pipii faʻamaʻi pipisi o le manava ma le urinary tracts, o le malosi o le malosi o le toto i luga o le toto (sepsis). E masani lava, o le toe faʻaleleia e na o se vaega, o loʻo maʻi le tagata maʻi, e faalagolago atoatoa i fesoasoani i fafo.

Liona o pito pito i lalo

O le taofiofia o le toto i le vae e mafua ai le faaleagaina o le tino ma le fausia o le gangrene. O lenei tulaga e lamatia ai le ola ma e manaʻomia ai le toesea e togafitia ai. I le aʻoga masani, o se manua po o se manua e mafai ona avea ma punavai o le fatuina o le maʻi suka. O loʻo faʻaalia i le tele o le faʻamalolo, o le faʻagasolo i luga o le suppuration.

O le salalau atu o siama i totonu o le tino e oʻo atu ai i le osteomyelitis (mumū o le ponaivi ma le ponaivi o le ponaivi), vavae.

Togafitiga o le atherosclerosis i le maʻisuka

Faatasi ai ma se soliga tutusa o le gaosiga o le gaʻo ma le atherosclerotic o gaʻo, e tatau ona fetuʻunaʻi meaʻai:

  • e le aofia ai mea taumafa e maua i le cholesterol (meaʻai gaʻo, mea faʻasalaga, sausage, oloa faʻapipiʻiina, suauu kuka, oloa gaosi susu ma meaʻai gaʻo maualuga, pata),
  • faatapulaʻa meaʻai i le 2-3 taimi i le vaiaso, lafoai le gaʻo,
  • mulimuli i fautuaga i luga ole aofaʻi o meaʻai gaʻo, aveese sisi ma falaoamata, fualaau suamalie suamalie ma fualaʻau mai le taumafataga,
  • sui le masima i luga o le laulau ma se maualuga maualuga o le potassium (mo se faʻataʻitaʻiga, lanu pinoa Himalayan), faʻaaoga le sua o le lemon, otaota, ipu e leai se masima e faʻaleleia ai le tofo,
  • a itiiti ifo i le faalua i le aso ona 'ai fuamoa fuamoa fou ua faʻaaogaina i le suauʻu manogi,
  • faia fualaau faisua (sei vagana ai pateta) o le faavae o le lisi,
  • e avea o se puna o le protein e faʻaaoga ai iʻa, iʻa o le sami, non-gaʻo mea e leai ni gaʻo susu gaʻo, fuamoa fuamoa,
  • mo le kukaina o le faʻaaogaina o le uila po o le taʻavale i le vai.

O fualaau oona e aofia ai vaega nei o fualaau faasaina:

  • inisalini - afai e le mafai ona ausia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma le ituaiga 1, o le a tuʻuina atu i latou i le faʻatonuga o le faʻatonuga, ma faʻatasi ai ma le ituaiga 2, faʻafeiloaʻi hormone e faʻapipiʻi i papa,
  • mo le faʻaitiitia o le cholesterol - Atokor, Krestor,
  • faaleleia o le toto - Clexane, Aspirin, Plavix,
  • faʻatalanoaina le toto toto - Actovegin, Espa-lipon,
  • angiotensin liliu mai inhibitors o le enzyme - Prestarium, Kapoten.

Afai e le mafai ona ausia le mea e manaʻomia i se taumafataga ma fualaau faasaina i lalo ifo o le cholesterol, ma le maualuga o le lamatiaga o faʻafitauli pipisi, e mafai ona fautuaina le taotoga.

Faaaoga metotia faapena:

  • aveeseina o le atherosclerotic plate,
  • faʻaofiina o se peni (faʻapipi uʻamea) i totonu o le vanu vavalalata,
  • faia se taʻavalega (pasi) mo le tafe toto.

Ma o iinei e sili atu i le maʻisuka ma le angina pectoris.

O le foliga mai o le atherosclerosis i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka o se taunuuga masani o le le lava o le inisalini. O maualuga maualuga o le kulukose ma le lipoproteins maualalo maualalo e fausia ai tulaga mo le faʻaleagaina o le lapisi vascular ma le faʻavaeina o papa. I le faagasologa faifai pea, o le paʻu e faʻaitiitia lemu, ma i le gasegase o loʻo i ai se faʻalavelave faʻaleagafesa (fatu fatu, stroke, gangrene).

Ina ia puipuia ni faʻalavelave ma le alualu i luma o faʻaleagaga faʻaleagaina, o loʻo faʻatulagaina se taumafa ma vailaʻau, ma afai e le aoga, o loʻo faʻatulagaina se taotoga.

Vitio aoga

Matamata i le vitio i le maʻisuka ma le atherosclerosis:

E masani lava, o le maʻisuka ma le angina pectoris e popole faʻatasi. O le togafitiga lona lua e aliali mai i le maʻi suka i le tele o taimi, talu ai o loʻo i ai i le tagata gasegase ni faʻafitauli i vaʻa toto ma laʻau, natia finauga. E le o taimi uma e tiga ai le fatu, o le toatele e leai se taimi e amataina togafitiga vave.

Ona o suiga i le tino, o maʻi e masani ona atiaʻe le maʻisuka ma le maualuga maualuga i le taimi e tasi. E le mafai e tagata uma ona suia a latou meaʻai, alu i luga o se meaai, lea e tau atu ai i le manaʻoga e faʻaaoga fualaau faasaina. E faʻafefea ona inuina pills mo le maualuga ma le maʻisuka? Will Taurine fesoasoani?

Afai e maua e le tagata maʻi le cholecystitis ma le maʻisuka i le taimi lava e tasi, ona tatau lea ona toe iloilo le meaai, pe afai na faatoa atiaʻe le maʻi muamua. O mafuaʻaga mo lona tupuga o loʻo i ai i le faateleina o le inisalini, ava malosi ma isi. Afai o le cholecystitis faʻailoga faʻapitoa ua atiaʻe ma le maʻisuka, e manaʻomia le taotoga.

E tele ni gasegase e feagai ma se faʻamaʻi matautia pei o se fatu osofaʻi ma le maʻisuka. E tupu i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2. O le maualuga o le soifua maloloina i maʻi, o le le atoatoa e le faʻaaogaina. Taumafaʻi pe a uma le fatu fatu e fesoasoani e toe faʻafoʻi le tino.

Ona o fesuiaiga i le maualuga o le suka ma le aafia i le puipui o le inisalini, o maʻi o le maʻisuka e foliga mai e le lelei le malosi. O mafuaʻaga autu ia e mafua ai ona malepe le paʻu ma le lelei ona faʻamalolo. O manua o le purulent, le faʻamalolo, tagi. E i ai meafaigaluega faapitoa mo togafitiga ma togafitiga, o nisi taimi o le fesoasoani a se fomai tipitipi e manaʻomia.

Tuua Lau Faamatalaga