Inisalini faʻamaʻi

Vaʻaia i le inisalini (AT i le inisalini) - O sui ia o le autoantibodies e aʻafia ai lona inisalini. Latou te fai ma sui o le faailoga sili ona maʻoti e faʻamaʻo saʻo ai le maʻisuka ituaiga 1. O nei auupega ua fuafuaina mo le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1 ma mo lona siakiina eseese ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent) e atiina ae i le faaleagaina o autoimmune i suauu peta pancreatic. O le faʻafanoga o nei siama e ala ia latou lava auupega e tupu. O le le atoatoa o le inisalini e tupu i totonu o le tino, talu ai e le o gaosia mai i pene peta na faaleagaina. Eseesega o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e taua mo le filifilia o togafitiga togafitiga ma le fuafuaina o le fomaʻi mo se tagata maʻi faapitoa. O le maʻisuka ituaiga 2 e le o faamatalaina i le i ai o auupega i le inisalini, e ui lava o le tele o mataupu o le maʻisuka ituaiga 2 na faamatalaina i tusitusiga, lea na maua ai siama i le inisalini i tagata mamaʻi.

AT i le inisalini e masani lava ona maua i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ae i tagata matutua ei ai lenei ituaiga o suka suka mafai ona iloa vave. O le maualuga maualuga o faʻamaʻi o le inisalini e faʻamoemoeina i tamaiti ei lalo o le 3 tausaga. O le mea lea, o le auʻiliʻili o le AT mo le inisalini e sili ona faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti e maua i le toto maualuga (hyperglycemia). Ae peitai, i le leai o le hyperglycemia ma i le i ai o fomaʻi i le inisalini, o le siama o le maʻisuka ituaiga 1 e le faʻamaonia. I le taimi o le faʻamaʻi, o le maualuga o siama faʻasolosolo i le inisalini e faasolosolo malie lava ona faʻaitiitia, e oo lava i lo latou le atoatoa i tagata matutua. O lenei mea e iloa ai nei faʻamaʻi mai isi ituaiga o siama e maua i le maʻisuka, o le maualuga e tumau pea pe oʻo foʻi i le tele o le taimi.

O le agavaʻa e taua tele mo le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. I le tele o tagata gasegase, e iloa ai genes o tala faʻatusa, HLA-DR3 ma HLA-DR4. O le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 i aiga vavalalata e faʻapupulaina le lamatiaga o maʻi i se tamaititi i le 15 taimi. O le faʻavaeina o autoantibodies i le inisalini e amata i se taimi umi aʻo leʻi oʻo mai faailoga muamua o le maʻisuka. Talu ai, ina ia mafai ai ona faʻaalia ona faʻamaoniga, e tusa ma le 90% o le peta paneta e tatau ona faʻaumatia. O le mea lea, o se auʻiliʻiliga o faʻamaʻi-inisalini e faʻasaʻo ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i le lumanaʻi i tagata o loʻo i ai le faʻasologa o le gasegase.

Afai o se tamaititi ua i ai se faʻasologa o mea e faʻaalia e faʻaalia ai siama i le inisalini, ona tupu ai lea o le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 1 i le 10 tausaga o loʻo sosoo mai e 20%. Afai e lua pe sili atu faʻamaʻi faʻapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1 e iloa, o le aʻafiaga o le maʻi e oʻo atu i le 90%.

Afai e maua e le tagata maʻi sauniuniga o le inisalini (recombinant, insulin insulin) e fai ma togafitiga mo le maʻisuka, ona oʻo loa lea i le taimi e amata ai e le tino ona maua mai ai siama. O le auʻiliʻiliga mo faʻamaʻi ile inisalini i lenei mataupu o le a lelei, ae ui i lea, o le auʻiliʻiliga e le mafai ai ona iloa pe ua maua nei siama i luga o le insulin (pancreatic insulin) poʻo le faʻaaogaina o se vailaʻau (exogenous). O le mea lea, afai o le tagata gasegase sa sese ona maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma na maua le inisalini, ona le mafai lea ona faʻamaonia lona maʻisuka ituaiga 1 ma le fesoasoani o se suega AT mo insulin.

Suesuega sauniuni

O le toto e tuʻuina atu mo suʻesuʻega i luga o se manava gaogao i le taeao, e oʻo lava i le lauti poʻo le kofe e le aofia. E talia le inu vai manino.

O le vaeluaga o le taumafataga mulimuli i le suʻega e le itiiti ifo ma le valu itula.

O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, aua le inu ava malosi, meaʻai gaʻo, faʻatapulaʻa le gaioiga faaletino.

Faamatalaina o Tali

Tulaga masani: 0 - 10 iunite / ml.

Faateleina:

1. Tusa 1 le maʻisuka.

2. Tagata ua i ai se faʻamuamua i le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1.

3. O le faʻavaeina oa latou lava auupega i le togafitiga o tapenaga o le inisalini.

4. Faʻafitauli o le inisalini autoimmune - faʻamaʻi o Hirat.

Filifili fua e faʻalavelave ai oe, tali fesili. Saili pe o le a le matuia o lou faafitauli ma e tatau ona e vaai i se fomaʻi.

Aʻo leʻi faʻaaogaina faamatalaga na tuʻuina mai e le site medportal.org, faamolemole ia faitau tuutuuga o le maliega a le tagata e faaaogaina.

Maliega a le tagata

Medportal.org maua ai auaunaga i lalo o aiaiga o loʻo faʻamatalaina i lenei pepa. Amata ona faʻaaoga le 'upega tafaʻilagi,' e te faʻamaonia ua e faitauina faʻamatalaga o lenei Faʻasinoala a le Tagata Faʻasaga ao leʻi faʻaaoga le 'upega tafaʻilagi, ma talia uma tuutuuga o lenei Maliega i le atoaga. Faamolemole aua le faʻaaogaina le 'upega tafailagi pe afai e te le malilie i nei tulaga.

Faamatalaga o Auaunaga

O faʻamatalaga uma e lafoina i luga o le 'upega tafaʻilagi e na o le faʻamatalaga, o faʻamatalaga e maua mai i punaoa tatala e mo le faʻamatalaga ma e le o se faʻasalalauga O le upega tafaʻilagi a medportal.org e tuʻuina atu ai auaunaga e mafai ai e le Tagata ona suʻe fualaau i faʻamaumauga mai le falemaʻi o se vaega o se maliliega i le va o falemaʻi ma le upega tafaʻilagi med medal.org. Mo le faʻaogagofie o le faʻaaogaina o le 'upega tafaʻilagi, o faʻamatalaga i vailaʻau ma meaʻai e faʻamalosiina ma faʻaititia i se sipelaga e tasi.

O le upega tafaʻilagi a medportal.org e maua ai auaunaga e mafai ai e le Tagata ona suʻeina falemaʻi ma isi faʻamatalaga faafomaʻi.

Tapulaa o noataga

O faʻamatalaga tuʻuina i le sailiga o taunuuga e le o se ofo lautele. O le puleaina o le site medportal.org e le faʻamaonia ai le saʻo, atoatoa ma / poʻo le talafeagai o faʻamatalaga faʻaalia. O le faʻafoega o le site medportal.org e le tali atu mo le afaina poʻo le faʻaleagaina e ono mafai ona e mafatia ai mai le avanoa i ai poʻo le le mafai ona maua le 'upega tafaʻilagi poʻo le faʻaaogaina poʻo le le mafaia ona faʻaaoga lenei' upega tafaʻilagi.

I le taliaina o tuutuuga o lenei maliega, ua e malamalama atoatoa ma malilie e faapea:

O faʻamatalaga i luga o le 'upega tafaʻilagi e mo naʻo le faʻamatalaga

O le puleaina o le site medportal.org e le faʻamaonia ai le leai o ni mea sese ma faʻafitauli e uiga i le faʻaalia i luga o le saite ma le mauaina moni o oloa ma tau mo oloa i totonu o falemaʻi.

O loʻo faʻaaogaina e le tagata faʻapitoa le faʻamatalaga o le tului ia te ia e ala i le telefoni i le fale talavai poo le faʻaaogaina o faʻamatalaga ua tuʻuina atu i lana pule faitalia.

O le faʻafoega o le site medportal.org e le faʻamaonia ai le leai o ni mea sese ma faʻafitauli e uiga i le faasologa o falemaʻi, o latou faʻamatalaga faʻamatalaga - numera o le telefoni ma tuatusi.

E le o le Pulega o le site medportal.org, poʻo soʻo se isi pati e aofia ai i le faagasologa o le tuʻuina atu o faʻamatalaga, e aʻafia mo le faʻaleagaina poʻo le faʻaleagaina e ono mafai ona e mafatia ai mai le mea moni e te faalagolago atoatoa i faʻamatalaga o loʻo i totonu o lenei 'upega tafaʻilagi.

O le faʻafoega o le 'upega tafaʻilagi medportal.org e faia ma faia e faia taumafaiga uma i le lumanaʻi e faʻaitiitia ai le le mautonu ma mea sese i faʻamatalaga ua tuʻuina atu.

O le puleaina o le site medportal.org e le faʻamaonia ai le leai o ni faʻaletonu faʻapitoa, e aofia ai le faʻatinoina o le polokalama. O le puleaina o le site medportal.org e faia ai taumafaiga uma i se taimi vave lava e mafai ai ona foia soʻo se toilalo ma mea sese i le tulaga o mea na tupu.

Ua faʻamaonia le tagata faʻapitoa e faʻapea, o le Pulega o le 'upega tafaʻilagi medportal.org e le nafa ma le asiasi atu ma le faʻaaogaina o punaoa i fafo, o fesoʻotaʻiga e mafai ona aofia ai i luga o le' upega tafaʻilagi, e le o faʻamaonia mea latou te i ai ma e le tali atu i le latou avanoa.

O le puleaina o le site medportal.org tuʻufaʻatasi le aia tatau e faʻateʻa ai le taʻaloga o le 'upega tafaʻilagi, faʻasalalau pe suia atoa ana mea, fai suiga i le Maliega a Tagata. O na suiga e faia i le pule faitalia a le Pulega e aunoa ma le logo muamua i le Tagata.

E te faʻaalia ua e faitauina aiaiga o lenei Maliega Tagata Faʻatonu, ma talia uma tuutuuga o lenei Maliega i le atoa.

O faʻamatalaga faʻasalalau mo le tuʻufaʻatasiga o luga o le upega tafaʻilagi o loʻo i ai se maliega tutusa ma le tagata faʻasalalauga e makaina "o se faasalalauga."

Faʻamatalaga sauniuniga

O le biomaterial mo le suʻesuʻega o le toto matautia. O le faʻataʻitaʻiga o le samples e faia i le taeao. E leai ni manaʻoga faʻapitoa mo sauniuniga, ae ua fautuaina e tausisia nisi tulafono:

  • Faʻamatu le toto i luga o se manava gaogao, e le muamua i le 4 itula talu ona 'ai.
  • O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, faʻagata le faʻafitauli o le tino ma le mafaufau-lagona, aloese mai le inuina o le ava malosi.
  • 30 minute aʻo le i tuʻuina atu le faʻamalositino e tuʻuina le ulaula.

O le toto e ave i le venipuncture, tuʻuina i totonu o se pusa avanoa pe i totonu o se masini suʻega ma se gel vavae ese. I totonu o le fale suesue, o le biomaterial ua centrifuged, ua vavae ese le vevela. O suʻesuʻega o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faia e le enzyme immunoassay. E maua iʻuga ile 11-16 aso faigaluega.

Tulaga masani masani

Faʻasalaga masani o faʻamalosi i insulin e le sili atu i le 10 U / ml. O le faʻaoga o fua faataʻitaʻi e le faʻalagolago i le matua, kenera, mea faʻapitoa o le physiological, e pei o le faʻatinoga o gaoioiga, mea e 'ai meaʻai, tino. Pe a faʻamatalaina le iuga, e taua le mafaufau i le:

  • i le 50-63% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e le o gaosia le IAA, o le mea lea, o se faailoga i totonu o le tulafono masani e le aofia ai le i ai o se maʻi
  • I le ono masina muamua talu ona amata le faʻamaʻi, o le maualuga o faʻamaʻi-inisalini e faʻaitiitia ai le taua, aʻo isi faʻamaʻi faapitoa e faʻaauau pea ona alualu i luma, o le mea lea, e le mafai ona faʻamatalaina le auiliiliga o le faʻamavaega
  • o le faʻateleina o faʻamalosi e faʻaleleia e tusa lava pe o iai le maʻisuka pe afai o le tagata maʻi na muamua faʻaaoga togafitiga insulin.

Faʻateleina le tau

Vaʻalele i totonu o le toto e aliali mai pe a suia le gaosiga ma le fausaga o le inisalini. Faatasi ai ma mafuaʻaga mo le faʻatupulaia o le fuainumera faʻasoasoaina o:

  • Inisalini faalagolago i le maʻisuka. O faʻamaʻi-tui-inisalini e patino mo lenei faʻamaʻi. E maua i le 37-50% o tagata matutua matutua, i tamaiti o lenei faailoga e maualuga.
  • Faʻafitauli o le Inisalini o le Inisalini. E manatu o lenei faailoga e faigata tele, ma o le IAA gaosiga e fesoʻotaʻi ma le faʻasologa o le inisalini ua suia.
  • Paʻu o le polyendocrine autoimulune. O nisi o gutu o le endocrin o loʻo aofia ai i le togafitiga faʻaleagaina i le taimi e tasi. O le gaioiga o le masimmu i le pancreas, e faʻaalia i le maʻisuka ma le gaosia o faʻamaʻi faʻapitoa, ua tuʻufaʻatasia ma le faaleagaina o le thyroid gland ma srenalren glands.
  • Le faʻaaogaina o le inisalini i le taimi nei po o le taimi muamua. O fua e maua mai i le tali atu i le faʻafoega o se hormone recombinant.

Togafitiga Le Masani

O le suʻega o le toto mo faʻamalosi i le inisalini e taua i le maʻisuka ituaiga 1. O le suʻesuʻega e sili ona faʻamaonia i le faʻamaonia o le suʻesuʻega i tamaiti ei lalo o le 3 tausaga le matutua ma le hyperglycemia. Iʻuga o le auʻiliʻiliga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le endocrinologist. E tusa ai ma faʻamatalaga o se suʻesuʻega auiliili, e filifili le fomaʻi i metotia o le togafitiga, i luga o le manaʻomia mo se suʻesuʻega lautele, lea e mafai ai ona faʻamaonia pe faʻaalia le lino autoimmune o isi gutu o endocrine (thyroid gland, grenesal gland), maʻi celiac, ania mama.

Auala e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka

Mo le filifiliga eseese o le ituaiga o maʻisuka, o suʻesuʻega e faasagatau atu i sel o le beta o loʻo suʻesuʻeina.

O le tino o le maʻisuka ituaiga 1 e maua ai faʻamalosi i elemene o latou lava paʻu. Mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o autoantibodies tutusa e le o faʻamaonia.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le homulini insulin o loʻo galue e avea ma autoigenigen. Ole inisalini o se tino faapitoa pancreatic autoantigen.

O lenei hormone e ese mai isi autoantigens o loʻo maua i lenei faʻamaʻi (ituaiga uma o protein o tamaʻitaʻi o Langerhans ma glutamate decarboxylase).

O le mea lea, o le faailoga sili ona maʻoti o le togafitiga a le autobusmone o le pancreas i le maʻisuka ituaiga 1 e manatu o se suʻega lelei mo faʻamautau ile inisalini hormone.

Autoantibodies i inisalini e maua i le toto o le afa o le maʻisuka.

I le maʻisuka ituaiga 1, o isi faʻamaʻi o loʻo maua i totonu o le toto o loʻo tuʻuina atu i suauu beta o le pancreas, mo se faʻataʻitaʻiga, o auupega i le glutamate decarboxylase ma isi.

I le taimi tonu lava e faia ai le suʻesuʻega:

  • 70% o tagata gasegase e tolu pe sili atu ituaiga o mea faʻapipiʻi.
  • E tasi le ituaiga meaola e matauina i lalo o le 10%.
  • E leai ni fuamoa patino i le 2-4% o tagata gasegase.

Ae ui i lea, o auupega i le hormoni i le maʻisuka e le o le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻi. E na ona atagia ai le faʻafanoga o le fausaga o le cell pancreatic. O faʻasolosolo i le inisalini o hormone i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu ona matauina nai lo tagata matutua.

Faʻalogo lelei! O le mea masani, i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo faʻaali muamua faʻamaʻi inisalini ma i se maualuga maualuga. E tutusa foi le tulaga masani o tamaiti i lalo o le 3 tausaga.

I le aveina o nei uiga, o le AT o loʻo manatu nei o le suʻesuʻega sili ona lelei mo suʻesuʻega falesuesue e faʻavae ai se siama o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti.

Ina ia mafai ona maua faʻamatalaga sili ona atoatoa i le siama o le maʻisuka, e le gata o loʻo faʻamaonia le suʻega, ae o le i ai foi o isi autoantibodies o le maʻisuka.

Afai o se tamaititi e aunoa ma le hyperglycemia o loʻo iai se faʻamau o le maʻi autoimmune o le telefoni motu o Langerhans, e le o lona uiga o le maʻi suka o loʻo i ai i le ituaiga 1 tamaiti. A o agai i luma le maʻisuka, o le maualuga o autoantibodies ua faaitiitia ma mafai ona matua le mafaamatalaina.

O le lamatiaga o le tuʻuina atu o le maʻisuka ituaiga 1 i le tofi

E ui lava i le mea moni e faapea o fomaʻi i le hormoni ua lauiloa o le faailoga pito sili ona taua o le maʻisuka ituaiga 1, ei ai tulaga pe a maua nei faʻamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2.

Taua! O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona tuʻufaʻatasia. O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai ni ituaiga o ituaiga HLA-DR4 ma HLA-DR3. Afai o se tagata ei ai ona aiga e iai le maʻisuka ituaiga 1, o le tulaga lamatia o le a maʻi o ia e 15 taimi. O le tulaga lamatia e 1:20.

O le masani lava, o maʻi faʻamaʻi faʻapitoa i foliga o se faailoga o le faaleagaina o le autoimmune i sela o tamaʻitaʻi o Langerhans e iloa i se taimi umi aʻo leʻi tupu le maʻisuka ituaiga 1. E mafua mai i le mea moni e faʻapea, mo le auiliiliga atoa o le maʻisuka, o le faʻaleagaina o le fausaga o le 80-90% o seta beta e tatau.

O le mea lea, e mafai ona faʻaaogaina se suʻega a le autoanti e faʻaalia ai le lamatiaga o le atinaʻe i le lumanaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 i tagata o loʻo i ai se faʻamagaloga o le tala o le faʻamaʻi. O le i ai o se faailoga o le maʻi autoimmune o leseletini motu o Largenhans i nei maʻi e faailoa ai le 20% le maualuga o le aʻafia o le maʻisuka i le isi 10 tausaga o lo latou olaga.

Afai o le 2 poʻo le sili atu faʻamaʻi o le inisalini e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e maua i totonu o le toto, o le ono tulai mai o le maʻi i le isi 10 tausaga na sosoo ai i nei maʻi na faʻatupulaʻia e 90%.

E ui i le mea moni o se suʻesuʻega i luga o le auto-anticorps e le o fautuaina e avea o se suʻesuʻega mo le maʻisuka ituaiga 1 (e faʻaogaina foi i isi suʻesuʻega falesuesue), o lenei auiliiliga e mafai ona aoga i le suʻeina o tamaiti i le mamafa o le maʻisuka e tusa ai ma le maʻisuka ituaiga 1.

I le faʻatasi ai ma le suʻega o le toleniga o le kulukose, o le a mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka ituaiga 1 aʻo leʻi faʻailoa mai faailoga faailoilo, e aofia ai le ketoacidosis o le maʻisuka. O le masani a le C-peptide i le taimi o le suʻesuʻega ua solia foi. O lenei mea moni e atagia mai ai le lelei o fua faatatau o galuega o le beta cell.

E taua le iloa o le lamatiaga o le atiaʻe o se faʻamaʻi i se tagata o loʻo i ai se suʻega lelei mo faʻamaʻi faʻamalosia ile inisalini ma le leai o se talaaga leaga ole talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga 1 e le ese mai le lamatiaga ole maʻi i le faitau aofaʻi.

O le tino o le toʻatele o tagata gasegase e maua mai inisalini (inisinia, inisalini oona,), pe a mavae sina taimi e amata ona gaosia ni mea faʻapitoa i le homone.

O suʻesuʻega e maua ai nei maʻi o le a lelei. E le gata i lea, latou te le faalagolago pe o le gaosiga o fomaʻi i le inisalini e afaina pe leai foi.

Mo lenei mafuaʻaga, e le talafeagai le auʻiliʻiliga mo le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1 i totonu o na tagata ua uma ona faʻaaogā sauniuniga inisalini. E iai foi se tulaga talitutusa e tupu pe a masalomia le maʻisuka i se tagata na maua i le maʻisuka ituaiga 2 i se mea sese, ma na togafitia o ia i le inisalini malosi e faasaʻo ai le hyperglycemia.

Maʻi faʻamaʻi

O le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ei ai le tasi pe sili atu faʻamaʻi masimmune. E masani ona mafai ona iloa:

  • autoimmune thyroid disorders (faʻamaʻi faʻamaʻi, Hertimoto's thyroiditis),
  • O le faʻasolosolo o le addison (matua le atoatoa le tino),
  • maʻi faʻapitoa o le celiac (celiac enteropathy) ma le faʻaleagaina o le anemia.

O le mea lea, pe a faʻamaonia se siama o se masini mimimune o peta beta ma faʻapipiʻi le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona faʻataʻitaʻiina isi suʻesuʻega faaopoopo. E manaʻomia i latou ina ia faʻaesea nei faʻamaʻi.

Aisea e manaʻomia ai suʻesuʻega

  1. Le vaʻaia le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 i se tagata maʻi.
  2. Le vavalo i le atinaʻeina o le faʻamaʻi i na gasegase o loʻo i ai se tala faʻatupu mamafa, aemaise lava i tamaiti.

O afea e Tofia ai Suʻega

O le auʻiliʻiliga e faʻataʻitaʻiina pe a faʻaalia e le tagata gasegase faʻamatalaga o le hyperglycemia:

  1. Faateleina le numera o le urine.
  2. Manava.
  3. Paʻu le mamafa o le mamafa.
  4. Faateleina le manaʻo.
  5. Faʻaitiitia le lagona o pito i lalo.
  6. Faʻafitauli leaga.
  7. Togafiti faʻataʻavale i luga o vae.
  8. Manua faʻamalolo umi.

O a taunuuga

Norm: 0 - 10 Unite / ml.

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • O le faʻamaʻi o Hirat (AT inisalini syndrome),
  • polyendocrine autoimmune syndrome,
  • o le i ai o auupega faʻapitoa i tapenaga ma inumaga o le insulin.

  • masani
  • o le iai o faʻamaoniga o le hyperglycemia o loʻo maualuga ai le maualuga o le maʻisuka ituaiga 2.

Iniseti Antibody Concept

E toʻatele e fiafia i: faʻamalosi i inisalini - o le a lea? O se ituaiga lea o meaola e gaosia mai e tagata. E faʻasaga i le gaosia o oe lava inisalini. O ia ituaiga o siama o se tasi lea o faailoga sili ona maʻoti mo le maʻisuka ituaiga 1. O a latou suʻesuʻega e tatau ona iloa ai le ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O le gasegase o le kulukose e mafua mai ona o le faaleagaina o le autoimmune i sela faapitoa o le pito sili ona telē o le tino o le tagata. E taʻitaʻia ai i le toetoe lava o le toesea atoatoa o le hormone mai le tino.

O faʻasologa i inisalini ua taʻua IAA. E maua i le sima ao leʻi oʻo i le faʻaofiina o se hormone o le polotini. O nisi taimi latou te amata ona gaosia 8 tausaga aʻo lumanaʻi le amataga o faʻamaʻi o le maʻisuka.

O le faʻaalia o se vaega faapitoa o mea faʻamaʻi e faʻalagolago lava i le matua o le maʻi. I le 100% o mataupu, o loʻo iai faʻamalosi faʻamalama pe afai o faʻaʻailoga o le maʻisuka na oʻo mai i luma o le 3-5 tausaga o le soifuaga o le pepe. I le 20% o mataupu, o nei siama e maua i tagata matutua o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1.

O suesuega a saienitisi eseese ua faamaonia ai o le maʻi e atiina ae i totonu o le tausaga ma le afa-lua tausaga i le 40% o tagata ei ai le toto apo. O le mea lea, o se auala vave mo le faailoaina o le le atoatoa o le inisalini, o le faaletonu o le maʻisuka o gaʻo.

E faʻafefea ona faʻapena siama?

Inisalini o se hormone faapitoa lea e maua ai le pancreas. O ia e nafa ma le faʻaitiitia o le kulukose i totonu o le siosiomaga masani. O le hormone e maua mai ai siama endocrin faapitoa e taʻua o motu o Langerhans. I le aliali mai o le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le inisalini ua liua i se antigen.

I lalo o le faatosinaga o mea eseese, e mafai ona maua mai i luga o latou lava inisalini, mea faʻamaʻi, ma le tasi e tui. Polotini faʻapitoa e tuufaatasia i le mataupu muamua e oʻo atu ai i foliga o faʻamaʻi maʻi. Pe a faia ni tui, o le tetee i le hormone ua atiaʻe.

I le faʻaopoopoga i fomaʻi i le inisalini, o isi faʻamaʻi e maua i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. E masani lava i le taimi ole suʻesuʻega, e mafai ona e mauaina e faapea:

  • 70% o matāʻupu e tolu ituaiga faʻatautau eseese,
  • 10% o tagata gasegase e naʻo le tasi le ituaiga,
  • 2-4% o tagata gasegase e leʻo iai sela patino i le toto.

E ui lava i le mea moni o loʻo faʻaalia i le ituaiga suka suka i le ituaiga 1, o loʻo i ai tulaga pe a maua i le maʻisuka ituaiga 2. O le maʻi muamua e masani lava ona tuʻufaʻatasia. O le tele o tagata mamaʻi o loʻo tauaveina le ituaiga o HLA-DR4 ma HLA-DR3. Afai o le tagata gasegase ei ai vave aiga e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le tulaga lamatia o le maʻi e faateleina i le 15 taimi.

Faʻaaliga mo le suʻesuʻega i luga o fomaʻi

Ua ave le toto toto mo le auiliiliga. O ana suʻesuʻega e mafai ai ona vave maua le maʻisuka. E talafeagai le auʻiliʻiliga:

  1. Ina ia faia se siaki tulaga ese,
  2. Mauaina o faailo o prediabetes,
  3. Faʻamatalaga o le vaʻaia ma le suʻesuʻeina o lamatiaga,
  4. Manatu o le manaʻomia mo togafitiga insulin.

O le suʻesuʻega e faia mo tamaiti ma tagata matutua o loʻo i ai ni aiga vavalalata ma nei maʻi. E taua foi pe a suʻesuʻeina mataupu o loʻo mafatia i le hypoglycemia poʻo le faʻavaivaia o le kulukose.

Vaega o le auiliiliga

O le toto toto e aoina i totonu o se masini suʻega e leai se aoga ma se gel vavae ese. O le inisiua o loʻo tuiina i le totipolo e taofi ai le toto. Leai se sauniuniga faigata mo se suʻesuʻega e manaʻomia, ae, pei o le tele o isi suʻega, e sili ona lelei le foaʻi toto i le taeao.

E tele fautuaga:

  1. Mai le taumafataga mulimuli i le tuʻuina atu o le biomaterial, ia le itiiti ifo i le 8 itula e tatau ona pasia,
  2. O mea inu ava malosi, meaʻai vevela ma falai e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga ile aso atoa,
  3. E mafai e le fomai ona fautuaina le teena o le tino,
  4. E le mafai ona e ulaula i le itula e tasi ao le i aveina le biomaterial,
  5. E le manaʻomia le suʻeina o le biomaterial aʻo suʻeina fualaau ma tuʻuina atu i le masiotherapeutic taualumaga.

Afai e manaʻomia le auʻiliʻiliga e faʻatonutonu ai faʻamatalaga i le malosi, ona tatau lea i taimi taʻitasi ona faia i tulaga lava e tasi.

Mo le tele o tagata gasegase, e taua: pe tatau ona i ai soʻo se faʻamalosi ile inisalini. E masani lava le maualuga pe a oʻo mai le aofaiga mai le 0 i le 10 iunite / ml. Afai ei ai le tele o siaki, ona mafai lea ona tatou manatu e le gata o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1, ae faapea foi:

  • O faʻamaʻi faʻapitoa e faʻaleagaina ai le autoimmune pito i tua i le pito o le endocrine,
  • Faʻaleagaina o le inisalini i le Selfimmune,
  • Alu i le inisalini tui.

O se taunuuga le lelei o le tele o faamaoniga o se tulafono masani. Afai ei ai faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻisuka, ona auina mai lea o le maʻi mo le siakiina e iloa ai se faʻamaʻi pipisi, lea e maua i le hyperglycemia masani.

Taunuuga o taunuʻuga o se suʻega toto mo faʻatautau

Faatasi ai ma se fuainumera faateleina o auupega e maua i le inisalini, e mafai ona tatou tauaveina le i ai o isi maʻi faamai mimmune: lupus erythematosus, faamai o le endocrine. O le mea lea, ao leʻi faia se suʻesuʻega ma faʻamaonia se suʻesuʻega, e aoina e le fomai uma faʻamatalaga e uiga i faʻamaʻi ma le faʻamalosi, ma faia isi faʻataʻitaʻiga.

O aʻafiaga e ono mafua ai masalosaloga o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai:

  1. O le fia inu
  2. Faateleina o le mimi
  3. Paʻu mamafa
  4. Faateleina le manaʻo
  5. Faʻaitiitia le tino vaaia ma isi.


Fai mai fomaʻi e 8% o le aofaʻiga o tagata ola maloloina o loʻo i ai faʻamaʻi. O se taunuuga le lelei e le o se faailoga o le leai o se maʻi.

E le fautuaina se suʻega o le inisalini e faʻasaga i le inisalini e fai ma suʻesuʻega mo le maʻisuka ituaiga 1. Ae o le suʻesuʻega e aoga mo tamaiti o loʻo i ai le mamafa o le tamaoaiga. I tagata gasegase ei ai se suʻega lelei o le suʻega ma i le leai o ni gasegase, o le aiga lata mai e tutusa le lamatiaga ma isi mataupu i totonu o le faitau aofaʻi.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai iʻuga maua

O le masani o faʻamalosi i le inisalini e masani ona maua i tagata matutua.

I le ono masina muamua talu ona amata le faʻamaʻi, o le faʻatupulaia o auupega e mafai ona faʻaitiitia i ia tulaga e le mafai ai ona fuafua le numera.

E le mafai e le auʻiliʻiliga ona faʻamaonia, o fuatini faʻatetini e gaosia i la latou lava hormone poʻo mea faʻapitoa (faʻatonuina e ala i le tui). Ona o le tulaga maualuga o le suʻega, ua faatonuina ai e le fomaʻi nisi auala faʻamaonia e faʻamaonia ai le siama.

Pe a faia se suʻesuʻega, o mea ia o loʻo taʻua i lalo:

  1. O le faʻamaʻi o le Endocrine e mafua mai i le tali a le autoimmune e faasaga i sela o lau paʻu.
  2. O le gaioiga o le faagasologa o loʻo faʻalagolago i luga o le faʻatupulaia o auupega e gaosia.
  3. Talu ai ona o le mea moni o faʻamaumauga mulimuli ua amata ona gaosia ao lei oʻo mai le ata o le falemaʻi, o loʻo i ai mea uma e manaʻomia muamua mo le vave suʻesuʻeina o le maʻisuka ituaiga 1.
  4. E mafua mai i tagata matutua ma tamaiti, o vavalalata eseese e faia i le talaaga o le maʻi.
  5. O meaola i le homone e sili atu le taua o le mafaufau pe a galulue ma tagata gasegase o laʻitiiti ma le vaeluaga o tausaga.

Togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 faʻamalosia ma faʻamaʻi inisalini

Ole maualuga ole siama ile inisalini i totonu o le toto ole iloiloga taua. E mafai ai e le fomaʻi ona faʻasaʻo togafitiga, taofi le atinaʻeina o le tetee i se mea e fesoasoani e faʻasaʻo le maualuga ole kulukose toto i tulaga masani. O le tetee e aliali mai ma le folasaga o sauniuniga mama mama, lea o loʻo i ai le proinsulin faaopoopo, glucagon ma isi vaega.

Afai e manaʻomia, o faʻataʻitaʻiga lelei (faʻaaogaina masani). Latou te le taʻitaʻi atu i le faʻavaeina o auupega.
O nisi taimi e maua ai faʻamaʻi i totonu o le toto o tagata gasegase o loʻo togafitia i fualaau faʻasaina.

Tuua Lau Faamatalaga