O le totogia o le hemoglobin Glycosylated mo le maʻisuka

I totonu o le tino o le tagata, o le hemoglobin o loʻo faʻatusalia mai i se polotini faapitoa lea e maua i le mumu toto (toto mumu mumu) ma e nafa ma le felauaiga o le okesene i tisipenisione o totoga o le tino ma le toe foi mai ole carbon dioxide i tua.

E aofia ai molelatini fula e fa (globulins), lea e fesoʻotaʻi faʻatasi ma isi. O molulu taʻitasi o globulin, i le isi itu, o loʻo i ai se atigi uʻamea, lea e nafa ma le felauaiga o le okesene ma le carbon dioxide e ala i le totoga.

Faʻavae o le Molecule

O le faʻatulagaga saʻo o le molemogene hemoglobin e maua ai le toto mumu totoga o se foliga faapitoa - faʻapena i itu uma e lua. O le suiga poʻo le anomaly o le pepa na tuʻuina atu o le molemolo hemoglobin e faʻaleagaina ai lona faʻataunuʻuina o lana galuega autū - felauaiga o gaʻo toto.

O se ituaiga faapitoa o le hemoglobin o le hemoglobin A1c (glycated, glycosylated), o le hemoglobin ua fusifusia mau i le kulukose.

Glucose o le toto

Talu ai o le tele o le kulukose o loʻo taamilo i aso taʻitasi i totonu o le toto, o loʻo i ai le malosi e tali atu ai ma le hemoglobin faʻasalalau, e oʻo atu ai i lona glycosylation. I se tagata soifua maloloina, o le pasene o le hemoglobin e maua i le glycosylation e le maualuga ma na o le 4-5.9% o le aofaiga atoa o le hemoglobin i le tino.

Faailoga mo le suʻesuʻega

Faʻaaliga mo le tofiaina o se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated e mafai ona tautua:

  • talafaasolopito o le maʻi suka o le ituaiga muamua po o le lua,
  • faʻaleagaina le gaosiga o le carbohydrate,
  • gasegase ma le maʻi gasegase,
  • maʻisuka maʻitaga
  • o se tasi e le mafuatiaina le faateleina i le glycemia,
  • o le i ai o le maʻisuka i aiga vavalalata.

O le hemoglobin glycated mo le maʻisuka

Pe a ma le 10 tausaga talu ai, na faamaonia ai e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le faaaogaina o le hemoglobin glyc (HbA1c) mo le siama o le maʻisuka. E le gata i lea, o le maualuga o le sili atu i le 6.5% na filifilia e fai ma suʻesuʻega mo le i ai o le maʻisuka.

I se isi faaupuga, o le taunuʻuga o le suʻesuʻega o le hemoglobin glycosylated o le 6.5% ma le maualuga, o le siama o le maʻisuka ua manatu e faʻatuatuaina.

Mo tagata maʻi taʻitasi, faʻalagolago i le matua ma le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi, ua fuafuaina foi le maualuga o le tino o le hemoglobin glyc. O le tele o le maʻi ma le sili atu o faʻamaʻi pipisi, maualuga le maualuga o le hemoglobin A1c. E fesoʻotaʻi lenei mea ma le maualuga o le lamatiaga o tulaga o le hypoglycemics i tagata matutua (o se paʻu mataʻutia i le glucose plasma). E le gata i lea, o le masani a le tagata lava ia i alii ma tamaitai e le eseese tele.

Tau faʻatatau o le hemoglobin glyc faalagolago i le itupa ma le matua e mafai ona iloa auiliili i le laulau i lalo.

Tab1: hemoglobin glycosylated - masani i alii, masani i tamaitai i tausaga taʻitasi

TausagaYoung (e oo i le 44)Fuataga (44-60)Matua (sili atu i le 60)
gasegase e aunoa ma ni tuga ogaoga ogaogaitiiti ifo i le 6.5%itiiti ifo i le 7%itiiti ifo i le 7.5%
tagata gasegase ma faʻalavelave faʻavavelave ogaoga ma maualuga le lamatia o le hypoglycemiaitiiti ifo i le 7%itiiti ifo i le 7.5%itiiti ifo i le 8.0%

O le hemoglobin Glycosylated i lalo o le masani o le a le uiga o lenei mea

Soʻo se tagata maʻi e faʻamaonia le faʻamaʻi o le maʻisuka e taumafai e pulea ma togafitia a latou faʻamaʻi ma le manuia. Ina ia faia lenei mea, e tatau i le fomaʻi ona faatonuina se suʻega toto i ia tagata gasegase i le 3 masina. I lenei tulaga, o le hemoglobin glycosylated e tatau ona tumau i le tusa lava o le tulaga lava e tasi, faatulaga taitoatasi e tusa ai ma le matua, tulaga (e tusa ai ma le laulau 1).

I le taimi lava e tasi o se siitaga laiti po o le faaitiitia i lalo ifo o le masani o lenei faailoilo e le o se mafuaaga mo popolega.

Televave o le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le maʻisuka

Le maualuga maualuga o le hemoglobin A1c maualuga e matautia e pei o lona paʻu tele. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai le le lelei o le puleaina o le maʻi ma le maualuga o aʻafiaga o faʻafitauli mai i totonu o le tino ma le cardiovascular system. O lenei mea e faʻaitiitia ai le umi ma le lelei o le soifuaga o le maʻi.

O le mafuaaga autu mo le faateleina o le hemoglobin glycosylated o le maualuga maualuga o le suka i le toto. O mafuaʻaga o lenei tulaga e mafai ona:

  • filifiliga le talafeagai o togi o fua o le suka,
  • masani ona solia le meaʻai a le maʻi,
  • mamafa taua maua
  • lafoaʻi fualaau
  • le maitauina o tagata taitoatasi i fualaau faasaina,
  • le alualu i luma o le faamaʻi ma lona faigata.

I soʻo se tulaga, o lenei tulaga e manaʻomia ai se faʻaopoopoga i le fualaau o vailaʻau na faia poʻo se toe iloiloga o le togafitiga.

Gagana hemoglobin Glycosylated: masani, faʻamatalaga mo suʻesuʻega

O le tele o le aufaitau e talitonu o le auala autu mo le togafitia o le maʻisuka o le suesue i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma i tagata - "toto mo le suka." Ae peitai, i luga o le mafuaʻaga o lenei faʻamaumauga, e le mafai ona faia se suʻesuʻega, aua e atagia ai le maualuga o le glycemia (glucose i totonu o le toto) mo se taimi patino o le suʻesuʻega. Ma e le o se mea e tatau ai ona tutusa ana tulaga faatauaina ananafi, o le aso muamua, ma le 2 vaiaso talu ai. E mafai e masani, pe atonu, i se isi itu, sili atu le maualuga. E faʻapefea ona faʻataʻitaʻiina? E faigofie lenei mea! Ua lava lea e iloa ai le maualuga o le glycosylated (pe leai) hemoglobin i totonu o le toto.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le ae iloa pe o le a le uiga o lenei faailoga, pe o le a lona taua o talanoa e uiga i ai, faapea foi ma uiga o le auiliiliga ma tuutuuga e aafia ai lona taunuuga, mai la tatou tusiga.

Hemoglobin Glycosylated - o le a le mea ma le a le masani

Hemoglobin o se porotini lea e maua i totonu o le toto mumu mumu ma e faia le galuega o le felauaiga o molini o molekone i soo se pu i totonu oo tatou tino. E fusifusia foi e le fesuiaiga i mole kulukose, lea o loo faailoa mai i le faaupuga "glycation" - glycosylated (glycated) hemoglobin.

O lenei vailaau o loʻo maua i le toto o le tino o se tagata soifua maloloina, ae ui i lea, i le maualuga maualuga, o ona faʻalautele e faʻatupulaia. Ma talu mai le sili atu i le 100-120 aso o le ola o le toto mumu, e faʻaalia ai le hemoglobin glycosylated i le maualuga o le glycemia i le tolu 1-3 masina. I se tautalaga faigofie, o se faailoga lenei o le "sugar sugar" o le toto i lenei vaitaimi.

E tolu ituaiga o hemoglobin glycosylated - HbA1a, HbA1b ma HbA1c. O le mea moni, o loʻo faʻatusalia mai e le pito mulimuli o fomu o loʻo i luga, e le gata i lea, o ia lea na faʻamalamalamaina le ala o le maʻisuka.

O le faailoga masani o HbA1c i le toto e mai le 4 i le 6%, ma e tutusa lava mo tagata o soo se vaitausaga ma itupa uma. Afai o le suʻesuʻega e faʻaalia ai se faʻaitiitia po o le sili atu foi o nei tulaga faatauaina, e manaomia e le tagata maʻi se suʻesuʻega faaopoopo ina ia iloa ai mafuaʻaga o sea solitulafono poʻo, pe afai ua maua le maʻisuka, i le faasaʻoina o togafitiga.

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated o le sili atu ma le 6% o le a fuafuaina i tulaga nei:

  • e maʻi le maʻi mai le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻaititia o le faʻapalepale o le kulukose (sili atu i le 6.5% o loʻo faʻamaonia ai le maʻisuka, ma 6-6.5% o loʻo faailoa mai ai le maʻisuka (faʻavaivaia le glucose toleni poʻo le faateleina o le anapogi glucose))
  • ma le leai o se uamea i le toto o le tagata maʻi,
  • pe a uma se taʻaloga muamua e aveese ai le splenectomy,
  • i faʻamaʻi pipisi i hemoglobin - hemoglobinopathies.

O le faʻaitiitia o le hemoglobin glycosylated o le itiiti ifo i le 4% o loʻo faʻaalia ai se tasi o tulaga nei:

  • Faʻaitiitia le toto glucose - hypoglycemia (o le mafuaʻaga autu o le hypoglycemia faaumiumi o se maʻi palacreatic e maua ai le tele o insulin - insulinoma, o lenei tulaga e ono mafua ai le togafitiga o le maʻisuka (togafitiga o fualaau oona), gaioiga faaletino malosi, le lava o meaai paleni, le lava o galuega faʻapitoa, nisi gasegase o gasegase)
  • totoga
  • hemoglobinopathies,
  • hémoliotic anemia,
  • maʻitaga.

O nisi fualaau e afaina ai le toto mumu, lea e aʻafia ai iʻuga o se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated - matou te maua ai se mea e le faʻalagolago, sese.

O lea la, latou te faateleina le tulaga o lenei faailoga:

  • aspirin maualuga
  • opioids na faʻaalu i le taimi.

E le gata i lea, o le faaletonu o le taimi, o le faʻaleagaina o le ava, ma le hyperbilirubinemia e saofaga i le siʻitia.

Faʻaititia mea o loʻo maua i le hemoglobin glyc i totonu o le toto:

  • tapenaga uʻamea
  • erythropoietin
  • vitamini C, E ma le B12,
  • dapson
  • ribavirin
  • fualaau faasaina e faaaoga e togafitia ai le HIV.

E mafai foi ona tupu i faʻamaʻi tumau o faʻamaʻi, gasegase o le vai, ma le faateleina o triglycerides i le toto.

E tusa ai ma fautuaga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le maualuga o le hemoglobin glycosylated o se tasi lea o tulaga mo le maʻisuka. I le tulaga o se tasi taimi e iloa ai le maualuga o le glycemia ma le maualuga o le hemoglobin glycated, pe i le tulaga o se taunuuga e lua-iuga (faatasi ai ma le vaeluaga i le va o iloiloga o le 3 masina), ua i ai i le fomai le aia tatau e iloa ai le tagata maʻi i le maʻi suka.

E le gata i lea, o lenei metotia faʻataʻitaʻi e faʻaaogaina e pulea ai lenei faʻamaʻi, faʻaalia muamua. O le faasinomaga o le hemoglobin index, fuafuaina i luga o kuata kuata, ua mafai ai ona iloilo le aoga o togafitiga ma fetuutuunai fua o vailaau oona o le hypoglycemic or insulin. O le mea moni, o taui mo le maʻisuka e matua taua tele, talu ai e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faia o ni faʻafitauli ogaoga o lenei maʻi.

O fua faʻatatau o lenei faʻaaliga e ese mai i le tausaga ole maʻi ma le natura o le vasega o lona maʻisuka. O lea la, i tupulaga talavou o lenei faailo e tatau ona itiiti ifo i le 6.5%, i tagata ogatotonu - e itiiti ifo i le 7%, i matua - 7.5% ma lalo. O lenei mea e tupu i le leai o ni faʻalavelave matuia ma le aʻafiaga o le maualuga o le hypoglycemia. Afai o nei taimi le lelei, o le tau o le hemoglobin glycosylated mo vaega taʻitasi e faʻatupulaia e le 0.5%.

Ioe, o lenei faailoga e le tatau ona iloiloina i se tulaga tutoʻatasi, ae faʻatasi ma le auʻiliʻiliga o le glycemia. O le hemoglobin Glycosylated - o le tau aogā ma e oʻo lava i lona tulaga masani e le faʻamaonia uma ai e le o iai ni fesuiaiga mataga i le glycemia i le aso.

Afai ei ai se maualuga maualuga o le hemoglobin glycated, faʻafesoʻotaʻi lau endocrinologist e taofiofia le maʻisuka. Afai e le faʻamaonia le siama, e tatau ona asiasi i le fomaʻi e iloa le anemia, hemoglobinopathies ma togafitiga o le tama.

Toeitiiti lava o potu suesue uma e fuafuaina le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le toto. I totonu o le falemaʻi e mafai ona e ave i le itu a lau fomaʻi, ma i totonu o se fale tumaoti e aunoa ma se taʻiala, ae mo le totogifuapauina (o le tau o lenei suʻesuʻega e taugata tele).

E ui i le mea moni o lenei auʻiliʻiliga e atagia ai le maualuga o le glycemia mo le 3 masina, ae le o se taimi faapitoa, e fautuaina pea e ave i luga o se manava le aoga. E leai ni sauniuniga faapitoa mo suʻesuʻega e manaʻomia.

O le tele o metotia e aofia ai le ave o le toto mai se vein, ae o nisi fale suesue e faʻaaoga toto toto mai le tamatamailima mo lenei faʻamoemoe.

O le a leʻo taʻuina atu ia te oe i le taimi lava lea le faaiuga o le suʻega - o se tulafono, e lipoti atu i le tagata maʻi pe a mavae 3-4 aso.

Muamua lava, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau 'auʻaunaga endocrinologist poʻo le fomaʻi o le a tuʻuina atu fautuaga talafeagai mo le faʻaitiitia o le kulūkose toto.

I le avea ai o se tulafono, e aofia ai:

  • tausisi i meaʻai, meaai,
  • tausisia o le moe ma le ala mai, puipuiga o le tele o galuega,
  • malosi, ae le o le malosi tele faaletino,
  • masani le taimi e tatau ona maua ai le suka poʻo le inisalini injections i le vailaʻau fautuaina e le fomaʻi,
  • faʻaauau le faʻagasolo i le fale.

E taua le iloa e vave ona faʻasalaina le faʻaitiitia o le hemoglobin glycosylated - o le tino e faʻafetaui i le hyperglycemia ma le paʻu mataʻutia i lenei faailo e mafai ona afaina ai le faʻaleagaina. O le lelei o le faʻaititia o le HbA1c e na o le 1% faʻausaga.

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated e atagia mai ai le maualuga o le kulukose toto i le tolu masina talu ai, o le mea lea, e tatau ona fuafuaina e tusa ai ma le 1 taimi i le kuata. O lenei suʻesuʻega e le suia ai le fua o le maualuga o le suka i se glucometer, o nei auala e lua e tatau ona faʻaaoga i le tuufaatasiga. E fautuaina le faʻaitiitia o lenei faʻaaliga e le o le faʻamalosi, ae faasolosolo malie - i le 1% i le tausaga, ma taumafai e le o se faailoga o se tagata soifua maloloina - e oo atu i le 6%, ae ia taulaʻi tulaga faatauaina mo tagata o vaitausaga eseese.

O le filifiliga o le hemoglobin glycosylated o le a fesoasoani e lelei le pulea o le maʻisuka, e faavae i luga o taunuuga na maua, fetuutuunai le fua o le suka-lowering drugs, ma o le mea lea, aloese mai le atiina ae o ni faafitauli matuia o lenei maʻi. Ia mataala i lou soifua maloloina!

Hemoglobin Glycosylated: o le masani o le tulaga o le auiliiliga i le toto mo le maʻisuka

O lenei faʻamaoniga e mafai ai e le fomaʻi ona iloilo e le gata i le maualuga o le glycemia i se taimi atofaina, ae ia fuafuaina le maualuga o le kulukose o le toto i le tolu masina talu ai. O lenei mea e mautinoa ai le pulea o le maʻisuka i le uumi.

I totonu o le tino o le tagata, o le hemoglobin o loʻo faʻatusalia mai i se polotini faapitoa lea e maua i le mumu toto (toto mumu mumu) ma e nafa ma le felauaiga o le okesene i tisipenisione o totoga o le tino ma le toe foi mai ole carbon dioxide i tua.

E aofia ai molelatini fula e fa (globulins), lea e fesoʻotaʻi faʻatasi ma isi. O molulu taʻitasi o globulin, i le isi itu, o loʻo i ai se atigi uʻamea, lea e nafa ma le felauaiga o le okesene ma le carbon dioxide e ala i le totoga.

O le faʻatulagaga saʻo o le molemogene hemoglobin e maua ai le toto mumu totoga o se foliga faapitoa - faʻapena i itu uma e lua. O le suiga poʻo le anomaly o le pepa na tuʻuina atu o le molemolo hemoglobin e faʻaleagaina ai lona faʻataunuʻuina o lana galuega autū - felauaiga o gaʻo toto.

O se ituaiga faapitoa o le hemoglobin o le hemoglobin A1c (glycated, glycosylated), o le hemoglobin ua fusifusia mau i le kulukose.

Talu ai o le tele o le kulukose o loʻo taamilo i aso taʻitasi i totonu o le toto, o loʻo i ai le malosi e tali atu ai ma le hemoglobin faʻasalalau, e oʻo atu ai i lona glycosylation. I se tagata soifua maloloina, o le pasene o le hemoglobin e maua i le glycosylation e le maualuga ma na o le 4-5.9% o le aofaiga atoa o le hemoglobin i le tino.

O le olaga o se erythrocyte, o le punavai autu o le hemoglobin i le toto, e tusa ma le 120 aso. O le mafutaga o le hemoglobin molecule ma le kulukose e le mafai ona faʻafitia. O le mafuaaga lena o le hemoglobin glycini e atagia ai le maualuga o le maualuga o le suka i le tolu masina.

Faʻaaliga mo le tofiaina o se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated e mafai ona tautua:

  • talafaasolopito o le maʻi suka o le ituaiga muamua po o le lua,
  • faʻaleagaina le gaosiga o le carbohydrate,
  • gasegase ma le maʻi gasegase,
  • maʻisuka maʻitaga
  • o se tasi e le mafuatiaina le faateleina i le glycemia,
  • o le i ai o le maʻisuka i aiga vavalalata.

Pe a ma le 10 tausaga talu ai, na faamaonia ai e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le faaaogaina o le hemoglobin glyc (HbA1c) mo le siama o le maʻisuka. E le gata i lea, o le maualuga o le sili atu i le 6.5% na filifilia e fai ma suʻesuʻega mo le i ai o le maʻisuka.

I se isi faaupuga, o le taunuʻuga o le suʻesuʻega o le hemoglobin glycosylated o le 6.5% ma le maualuga, o le siama o le maʻisuka ua manatu e faʻatuatuaina.

Mo tagata maʻi taʻitasi, faʻalagolago i le matua ma le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi, ua fuafuaina foi le maualuga o le tino o le hemoglobin glyc. O le tele o le maʻi ma le sili atu o faʻamaʻi pipisi, maualuga le maualuga o le hemoglobin A1c. E fesoʻotaʻi lenei mea ma le maualuga o le lamatiaga o tulaga o le hypoglycemics i tagata matutua (o se paʻu mataʻutia i le glucose plasma). E le gata i lea, o le masani a le tagata lava ia i alii ma tamaitai e le eseese tele.

Tau faʻatatau o le hemoglobin glyc faalagolago i le itupa ma le matua e mafai ona iloa auiliili i le laulau i lalo.

Tab1: hemoglobin glycosylated - masani i alii, masani i tamaitai i tausaga taʻitasi

Ole hemoglobin Glycosylated mo le maʻisuka

O le hemoglobin glycosylated o se tasi lea o faailoilo na tuʻuina atu i le taimi o le siama o le maʻisuka. E ui i le aʻafia o le faʻamaʻi, e le o tagata uma latou te iloa le hemoglobin glycene ma pe aisea e aoga ai le mataʻituina pea o lona maualuga.

O le hemoglobin glycosylated o loʻo faʻaalia i le fuafaʻata HbA1C. O se faailoga lea o le faʻaogaina o le protein o le hemoglobin i le toto e avea ma pasene. I le faʻaaogaina, e mafai ona sili atu le saʻo nai lo se faʻataʻitaʻiga o le toto, e faʻavae suiga i le kulukose toto mo le 3 masina aʻo leʻi faʻatalanoaina. O le masani o le hemoglobin glycosylated e taatele mo tagata uma, e ui o nisi eseesega i le faalagolago o le matua ma le itupa e faatagaina.

O loʻo iai i le toto mumu toto le flandula faapitoa e manaʻomia e le tino le felauaiga o le okesene. Glucose e mafai ona fusifusia i lenei polotini e le o le enzyme, ma mulimuli ane faia HbA1C. Afai e maualuga le suka i le toto (hyperglycemia), o lenei faagasologa o le tuufaatasia o le kulukose ma se polotini glandular e sili atu le vave. I le averesi, o le "vaeluaina" o le toto mumu e tusa ma le 90-125 aso, mo lenei mafuaʻaga, o le tele o hemoglobin glycosylated e atagia mai ai le suka i le 3 masina mulimuli. A maeʻa le 125 aso, e amata le faʻafouina o le toto toto mumu, o lea la o le isi suʻesuʻega o le a faʻaalia ai iuga mo le isi 3 masina.

O le HbA1C mataupu o le 4-6% o le hemoglobin atoa i le toto ua manatu e masani ma e tutusa ma le maualuga o le kulukose o le 5 mmol / L.

I le filifiliga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, hemoglobin glycosylated o se faailo lea e mafai ai ona e faia se siakiina. O le mea lea, afai o loʻo maua e le tagata maʻi le maualuga o le hyperglycemia ma le faateleina o le HbA1C, o le siama o le maʻisuka e mafai ona faia e aunoa ma isi faʻataʻitaʻiga.

E aoga le iloa o le maualuga o le hemoglobin glycosylated mo tagata mamaʻi ua uma ona maua i ituaiga maʻisuka eseese. O le suʻesuʻega o le a mafai ai ona fuafua le aoga o togafitiga, le saʻo o le filifilia o le fualaau faʻasaina ma le sogasoga o le hypoglycemic. Muamua lava, o le fuaina o le maualuga o le hemoglobin glycosylated e mo i latou e maua i le maʻisuka oe, mo mafuaaga eseese, e le manaʻo e faʻaaoga se glucometer.

O le faateleina i le maualuga o le hemoglobin glycosylated e tele lava ina mafua mai i le le mautonu i le gaosiga o le gaʻo pe o le hyperglycemia faaumiumi:

  1. O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka (ituaiga I) e mafua mai i le faʻaititia o le faʻasalaga o le hormone pancreatic - insulin. I totonu o siama, o le faʻaogaina o kulūkose molekone e faʻaleagaina. O se taunuuga, e faʻapupulaina i totonu o le toto, o lona faʻatupulaia e umi se taimi.
  2. O le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga II): o le gaosiga o le inisalini e tumau pea i se tulaga sili ona lelei, ae o le gasegase o siama e matua pa'ū pe taofia atoa.
  3. Filifiliga le saʻo le togafitiga mo tulaga maualuga o le carbohydrate, e mafua ai le hyperglycemia faaumiumi.

E iai isi mafuaʻaga mo le faateleina o le HbA1C, e le fesoʻotaʻi saʻo i maualuga maualuga o le suka:

  1. Oona oona.
  2. O le ania mama e le lava.
  3. O aʻafiaga o le taʻavale e aveese ai le taʻavale. O lenei okeni e avea o se ituaiga "fanuatanu" o sela mūmū mūmū, talu ai o iina o loʻo lafoaia. I le leai o se okeni, o le ola o le toto mumu o le ola e umi, ma ua maualuga le maualuga o le hemoglobin glycosylated.
  4. Uremia e le o se mea e le mafai ai ona tupu, ona o le mafuaʻaga e amata ona faaputuputu i luga o le toto ia oloa gaosi. I le taimi lava lea e tasi, o le hemoglobin o loʻo faʻapipiʻiina, lea e tutusa foliga ma glycosylated.

O se HbA1C maualuga maualalo e taua foi o se eseesega mai le tau masani. E mafai ona mafua mai tulaga nei:

  • tele le leiloa o le toto - HbA1C ua leiloa faatasi ma le hemoglobin masani,
  • totoina o le toto (liu toto) - hemoglobin ma le vaega sili ona lelei, e le faaitiitia i le gaʻo, ua faaitiitia,
  • umi le hypoglycemia - O le HbA1C le maualalo ona o le faʻaitiitia o le kulūkose.

E le gata i lea, o le HbA1C maualalo i le tino e mafai ona afaina i le ania, poo le hypoglycemic anemia, o se vaega o faamaʻi lea e faaitiitia ai le ola o le toto mumu, o le mafuaʻaga lea na maliu muamua ai le toto mumu ma le HbA1C.

  • taumafa taumafa: o se taunuuga, o le pito i luga o mea e maua i gaʻo gaʻo ua ausia, faʻamaonia pe a mavae ni nai itula,
  • ave togafitiga e maualalo ai le suka,
  • lagona malosi, o le atuatuvale e mafai ona aʻafia ai taunuuga o le suʻega, aʻo latou faʻaosoosoina le gaosia o hormones e faʻalautele ai le maualuga o le kulukose.

Mo lenei mafuaʻaga, o le maualuga o le maualuga o le suka maualuga e maua mai i le suʻeina o le toto, e le faʻamaonia ai pea le i ai o mea faʻalavelave ma faʻalavelave faʻaleaga. I le taimi lava e tasi, afai o le auiliiliga e faʻaalia ai le toto kullukose masani, e le o lona uiga e leai ni faafitauli.

O nei mea uma e le mafai ona aafia ai le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le toto. Mo lenei mafuaʻaga, o le auʻiliʻiliga o le hemoglobin glycosylated ua manatu o se suʻesuʻega sili ona saʻo, lea e mafai ai ona faʻavae ni faʻafitauli o le gasegase e tusa lava pe i le taimi muamua.

O faʻamatalaga mo le auʻiliʻili o:

  1. Uluaʻi maʻi maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini.
  2. Inisalini faʻalagolago i le maʻisuka, faʻatasi ai ma se suiga tele i le maualuga o le gaʻo i totonu o se taimi pupuu.
  3. Tisipisi gasegase ua maua i totonu o fafine maʻitaga e leʻi iai muamua ni faafitauli i le suka o le toto. O taunuʻuga o le suʻega atonu e faʻaalia ai o le hemoglobin hba1c e laʻititi ona faʻaititia, o se vaega o meaʻai e pasi mai le tino o le tina i le tamaititi.
  4. Pusa I poʻo le type II o le maʻisuka i fafine maʻitaga, e iloa muamua pe leʻi maeʻa.
  5. Maʻisuka faʻatasi ai ma le maualuga o le faitoʻo, pe a oʻo mai se vaega tele o le suka i totonu o fatugaʻo.

E le gata i lea, o le auiliiliga o loʻo faia i le tulaga o le solia o le gaosiga o gaʻo i tamaiti.

O se tasi o aogā o se suʻega hemoglobin glycosylated e faʻatusatusa i se suʻega masani o le toto e mafai ona e aveina i se taimi talafeagai. E le taua tele, pe a iai le taumafataga mulimuli, ia faia se auiliiliga i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai. O le a le afaina ai le iuga mulimuli i soo se auala.

Ina ia fuafuaina le maualuga o HbA1C, e ave le toto mai se tamatamailima pe mai se vein i le masani masani. O le nofoaga o le aoina mai o le toto o le a faalagolago lea e faʻaaogaina ai le auiliili.

O le toto atoa mo le auiliiliga i le 2-5 ml ua fefiloi ma se mea e fesoasoani i ai - e fesoasoani e puipuia ma faalautele le ola ola e oʻo i le 7 aso i le vevela e oo atu i le +5 tikeri.

Afai o le suʻesuʻega muamua e maua mai ai le 5.7% poʻo le maualalo, i le lumanaʻi e mafai ona e pulea le maualuga o HbA1C, toe fai le suʻega i le 3 tausaga. O se taunuuga, i le va o le 5.7-6.4%, e tatau ona toe iloilo le iloiloga i le tausaga a sau. I le maʻisuka, i le maualuga o le HbA1C o le 7%, o le toto e sili ona faʻaaoga mo le auʻiliʻiliga - faalua i le tausaga. Afai e le mafai e le tagata gasegase ona pulea le maualuga o le suka, mo se faataitaiga, i le amataga o togafitiga poʻo le maeʻa foi o se suiga taua i togafitiga, o le suʻega lona lua e faʻatulagaina i le 3 masina. O le tele o faʻamatalaga mo alii ma tamaitai e tutusa.

Ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le faaaogaina o lenei ituaiga o auiliiliga e le gata mo le siakiina o faamai, ae faapea foi o se suesuega faifaipea o taunuuga o togafitiga e se fomai faapitoa.

A maeʻa ona maua iuga o suʻega, ona faʻamatalaina lea. O lenei faagasologa e le o se mea faigata. Afai o le masani e sili atu i le 1%, faasolosolo, o le maualuga o le suka e faateleina i le 2 mmol / L.

O le HbA1C e masani lava e masani ile 4.0-6.5%. I lenei vaega o le hemoglobin glycosylated, o le fua o le kulukosese mo le 3 masina e le sili atu i le 5 mmol / L. I lenei laasaga, o le faagasologa o metabolic o gaʻo gaʻo e pasia e aunoa ma ni faʻalavelave, e leai se faʻamaʻi.

O le siʻitia i le HbA1C i le 6-7% atonu ua uma ona faʻamaonia mai le maʻisuka, maualalo le maʻisuka, poʻo le le atoatoa o togafiti filifilia o togafitiga. O le maualuga o le kulukose i vailaʻau e tutusa ma le 507 mmol / L.

I le maʻisuka, e maualuga le maualuga o le HbA1C i le 7-8%. I lenei laasaga, o aʻafiaga ogaoga e mafai ona tupu, o le mea lea, e tatau ai ona faʻaalia le togafitiga o le maʻi.

10% HbA1C ma sili atu - maualalo le maʻisuka, faatasi ai ma le atinaʻeina o aʻafiaga e le mafai ona faʻafitia. O le maualuga o le kulukose mo le 3 masina e silia i le 12 mmol / L.

E le pei o isi suʻega, o le taunuuga o le suega o le hemoglobin glycosylated e tutoatasi mai le itupa o le tagata maʻi. Ae ui i lea, o le tulaga masani e mafai ona fesuisuiai i tagata gasegase o vaitausaga eseese. E mafua lenei mea ona o le fua o le tino. I tagata matutua, e faʻagesegese, aʻo talavou ma tamaiti, e mafai ona fai mai, i se "faatelevavevavevave", ma sili atu ona agavaa. O le mea lea, o se laʻititi itiiti o le HbA1C e talia mo lenei vaega ole gasegase.

Mo isi vaega o tagata gasegase, o le masani o loʻo faʻaalia i le laulau.

O le a le hemoglobin glycosylated (HbA1c)

Gelaglobin Glycosylated (hemoglobin glycosylated) o le hemoglobin ọbara toto toto lea e le mafai ona fesuisuiai i glucose.

Filifiliga i suʻesuʻega:

  • O le hemoglobin glycated (hemoglobin glycated)
  • Glycogemoglobin (glycohemoglobin)
  • Hemoglobin A1c (hemoglobin A1c)

Hemoglobin-Alpha (HbA), o loʻo i totonu o totola mumu mumu, e fesoʻotaʻi ma le kulukose toto i le taimi e tasi e "pipii" ai ia lava - o glycosylates.

O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le sili atu o le hemoglobin glycosylated (HbA1) e puleaina e fausia i totonu o le toto mumu toto i lona 120 aso soifua. Suauu toto mumu o "tausaga" e felafoaʻi i totonu o le toto i le taimi lava e tasi, o le 60-90 aso e ave mo le vaitau o le glycation.

Mai vaega e tolu o le hemoglobin glycosylated - HbA1a, HbA1b, HbA1c - o le pito mulimuli lea o le mea sili ona mautu. O le tele o le aofaʻiga o loʻo fuafuaina i falemaʻi falemaʻi suʻesuʻe.

O le HbA1c o se faʻamaʻi toto o le toto e atagia ai le maualuga o le glycemia (le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto) i le sili atu i le 1-3 masina.

O le suʻega toto mo HbA1c o le masani lea, pe faʻapefea ona faia.

O le suega o le hemoglobin glycosylated o se auala tumau umi e mafai ona pulea ai lou suka toto.

  • Glycemia siaki tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka.

Tofotofoga mo HbA1c e mafai ai ona e suʻeina pe faapefea ona manuia le togafitiga o le maʻisuka - pe tatau ona sui.

  • Faʻamatalaga o le amataga o le maʻisuka (faʻaopopo i le suʻega ole toleniga o le kulukose).
  • Faʻamatalaga o "maʻisuka maʻitaga."

E leai se sauniuniga faapitoa mo le toto foaʻi mo HbA1c e manaʻomia.

O le tagata gasegase e mafai ona ofoina atu le toto mai se vein (2.5-3.0 ml) i soo se taimi o le aso, e tusa lava po o le a le mea e 'ai, mea faʻaletino / faʻalagona, poʻo vailaʻau.

Mafuaʻaga mo iuga leaga:
Faʻasalaga totoʻa poʻo tulaga e aʻafia ai le totoina o le toto ma le ola o le toto mumu (selesaito, hemolytic, ironia deficiency anemia, ma isi), o le a mafai ona manatu sese iʻuga o le auiliiliga mo le HbA1c.

O le fua o le hemoglobin glycosylated e tutusa mo tamaitai ma alii.

/ faʻamaumauga /
HbA1c = 4.5 - 6.1%
HbA1c manaoga mo le maʻisuka
Vaega o tagata maʻiUiga maualuga o HbA1c
Itū'āiga 1 ma le Tusa 2 Matemaʻi7.0-7.5% i tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka faʻamaonia le le atoatoa / le atoatoa o togafitiga - ei ai tulaga lamatia tele o le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka.

HbA1c test - decryption

* Filifili le taua HbА1l

Laititi maualalo o le tulafono masani

Afai e te lagona le fia inu, fia inu, moe, ma mafatia i le faia soo, foaʻi toto i le HbA1c ma talanoa i le endocrinologist.

O tagata maʻi maua i le maʻisuka e fautuaina e fuafua le aofaʻi o le hemoglobin glycosylated i le 2-6 masina. O togafitiga o le maʻisuka ua faʻamanuiaina pe afai e mafai ona ausia ma faʻamautinoa HbA1c faʻamaonia i se tulaga maualuga - e itiiti ifo i le 7%.

Tuua Lau Faamatalaga

HBA1s
%
O le maualuga o le suka toto i luga o le 90 aso ua tuanai Moli / lFaamatalaina