E fitu tulafono e puipuia ai tagata mai anamua mai le liliu atu i le maʻisuka

Preditebetesfaʻasolosolo le ala mo le faʻatumu maʻisuka, e tusa ai ma fuainumera, tasi vae tolu o le faitau aofaʻi. E ono mafai ona puipuia se ituaiga o atiaʻe o vailaʻau muamua ma aloese mai le faʻafuaseʻi o se faʻamaʻi pipisi pe afai e te faia ni nai fua faigofie.

Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻateʻa ese meaʻai e faʻateleina ai lou lamatiaga i le atinaʻeina o le maʻisuka atoa ma ona aʻafiaga tau le soifua maloloina.

O se suʻesuʻega fou na lolomiina i le magazine Lancet, na maua ai e tagata gasegase o le au gasegase oe na maua i se taimi pupuu le faitau masani o le toto e 56 pasene e ono aloese ai mai le alualu i luma o le maʻisuka mo le toeitiiti atoa le ono tausaga o tulitatao. i latou pe a uma le suʻesuʻega.

I se isi faaupuga, "faatasi ai ma togafitiga, e masani lava ona i ai se avanoa e ave ai lenei maʻi i lalo o le puleaina," o le tala lea a Matt Longjohn, MD (USA). Ua faaalia i suʻesuʻega nisi suiga faigofie olaga soifua e ono faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i nai tausaga e sosoo ai, sili atu le lelei nai lo fua masani o vailaʻau faʻasoloina, pei o metformin.

Aloese mai mea sese nei e fa o loʻo avea ma pa puipui i le va o oe ma lou lumanaʻi manuia.

Laʻasaga 1: e talitonu o le a le mafai e le gau o le maʻisuka ona puipuia le maʻisuka

Polokalame polokalame puipuiga o le maʻisuka, e aofia ai le 3234 tagata na faʻataʻitaʻiina mo le tolu tausaga, na faʻaalia ai o se suiga i le olaga i isi mea soifua maloloina ma le faʻateleina o le gaioiga faaletino o tagata auai na fesoasoani ia i latou e aveesea sina mamafa. Ma le isi, o le leiloa e na o le 5 - 7 pasene o le mamafa o le tino (o le 4 - 5 kilokalama ma le mamafa o le 76 kg) ma faamalositino faʻaititia le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka atoa e tusa ma le 58 pasene.

E taua le matauina o lena mea toesea mamafa O lenei mafuaʻaga ona o le faʻaitiitia o le manava o le manava, lea o loʻo loloto i totonu o le manava i totonu o le tino ma e oʻo lava ina osofaia le ate, ma faʻaleagaina lona gafatia e faʻatonutonu ai le suka o le toto. O lenei tulafono faatonutonu e mafua ona o le aveeseina e le ate o mea e mafua ai le mumū, lea e oʻo atu i le malosi o le tino i le inisalini ma o le mea lea i le maʻisuka.

Tip : o le mea e sili ona talafeagai e mafai ona e faia fomaʻi muamua - amata i le faʻaitiitia o vaega o meaai. "O le taumafai e faaitiitia le tele o auaunaga o se vaega taua lea o mea tatou te aoaoina atu i vasega o le maʻisuka," o le tala lea a Briel McKinney, o le Faletupe o Fomaʻi i le Centre Diabetes i Evansville, Indiana (USA).

Aua e te manaʻo e fua le aofaiga o meaai i ipu ma mamafa? I se suʻesuʻega se tasi i le Iunivesite o Calgary, e 17 pasene o tagata na faʻaaogaina se mea taumafa faapitoa (mo le maʻisuka, vaevaeina i vaega mo ituaiga eseese o meaai) na leiloa 5 pasene pe sili atu foi o latou mamafa o le tino, e le pei oi latou na 'ai mai meaai masani.

O le afa o le vaega o le taumafa meaai e mo fualaau aina ma fualaʻau, tasi le kuata mo meaʻai e maualalo i le meaʻai e pei o moa, iʻa po o meaʻai mūmū e leai se gaʻo, ma o le isi kuata o meaʻai e pei o le pateta poʻo le araisa.

Tetee 2: le malamalama i le lamatiaga o vailaau

"Afai e fai mai lau fomaʻi e iai sau togafitiga, pe afai e te iloa o loʻo e maualuga le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka, ona mafai lea ona e suia le faasologa o mea e tutupu," o le tala lea a Longjon. Ae o le uati o le ticking, o le taimi e tamoe, ma o tausaga taʻitasi uma e maua ai suʻesuʻega o vailaʻau, 10-15 pasene o nei gasegase e maua ai le maʻisuka atoa.O lona uiga, i totonu o le valu i le sefulu tausaga, pe afai e leai se mea e faia, o le ai ai le toatele o tagata gasegase o le maʻisuka ma se tulaga sili atu le maualuga o le faatupuina o ni faʻafitauli matuia, e pei o le fatu, faʻamaʻi, faʻaleagaina o le namu, vaʻaia o le vaai, gau fatuga ma e oʻo lava i le vavaeina o vae poʻo le atoa vae.

O le isi mafuaaga taua e amata ai le galue vave i le vave e mafai ai: o le faʻamuamua lava e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o maʻi ogaoga.

O le mea lea, e tusa ai ma le American Diabetes Association, o loʻo i ai se lamatiaga o vailaau cardiovascular disease ma taʻavale 50 pasene maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina, ma se suesuega i le 2010 i le Iunivesite o Kalefonia, na iloa ai e San Francisco o le vailaau muamua ua faateleina le ono aʻafia o faafitauli tau fatuga i le 70 pasene. Ae peitai, e na o le 42 pasene o tagata gasegase ma tagata gasegase e faia soʻo se laasaga e faatea ai lenei "muaʻi faamaʻi".

Tip : Puipui le maʻisuka, aua le faʻatali mo lau fomaʻi e fai mai o loʻo iai oe i le maʻisuka. Manatua - e tolusefululima pasene o le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o tagata matutua, e aofia ai le afa o tagata uma e silia i le 65. Ae o nei tagata, e na o le 7 pasene e iloa a latou maʻi.

Laʻasaga 3: aua e te gaoioi tele

Ole faamalositino ole fa ole itu ile maʻisuka: e fesoasoani ile aveesea o le mamafa, faaitiitia le gaʻo i totonu o le manava o le manava, fai maso "suck" sugar mai le toto ma faateleina le lagona o le tino ile inisalini. Mo le faʻaaogaina o nei aʻafiaga, e te le manaʻomia le avea ma se taʻaloga o le Olimipeka - o le afa itula o le gaioiga faʻaletino i le aso e lima aso i le vaiaso.

O se aʻoga a Harvard o le Soifua Maloloina a le Soifua Maloloina na maua ai o fafine na savavali i le 30 minute i aso uma e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e 30 pasene.

Tip : Amata i ni savali pupuu pe savali i isi aso uma, ona fai lea o le fiafia i aso uma e te masani ai. Taumafai e savali i le fale ao e talanoa i luga o le telefoni pe na o le savali i nofoaga i taimi o faasalalauga televise, ma paka lau taavale mai lou fale faigaluega - i totonu o se faleoloa faatau, maketi, ma isi. O lau sini o le tau le masani o le nofo filemu.

E lua itula o le nofo i aso uma i luma o le TV e faateleina ai le lamatiaga o le atiae o le maʻisuka e 14 pasene, o fai mai ai tagata suesue i Harvard.

Mea sese 4: faʻagalo e uiga i fiber

Salati, pepa vevela, fua mo le taumafataga ─ o lenei meaai maualuga-fiber e le gata e lelei, ae puipuia foi oe mai le maʻisuka i auala e tolu:

1. Fesoasoani e aveesea le mamafa.

2. Fesoasoani e pulea le toto suka pe a uma ona 'ai.

3. O le tele o nei meaai e aofia ai le magnesium ma le chromium, lea e fesoasoani i le tino e pulea ai le suka o le toto.

I se suʻesuʻega e tasi e uiga i le 486 fafine, oi latou oe na 'aina le tele o fualaau aina e faʻaitiitia ai lo latou lamatiaga. gasegase gasegase (o se vailaau muamua i le maʻisuka) e 34 pasene, ma oi latou oe na kiliki i fualaau faisua e faʻaitiitia ai lenei lamatiaga e 30 pasene.

I le isi suʻesuʻega o le 25067 fafine Siamani ma tamaʻitaʻi na latou siaki le tulaga mo le 7 tausaga, na maua ai i latou na faʻaumatia le tele o fiber mai fatuga atoa e 27 pasene e le mafai ona atiaʻe le maʻisuka nai lo isi tagata auai.

Fuainumera Faamauina e faapea e na o le 33 pasene o tagata matutua latou te faaaogaina le lua pe sili atu tautua o fualaau suamalie ma tolu ituaiga o fualaau faisua i aso taitasi, ma e na o le 8 pasene e faaaogaina ai le tolu ituaiga o fualaau aina atoa i le aso.

Tip : Aʻai fualaau faisua e lua (e pei o pepa, aniani, broccoli poʻo namuni) mo fasi pizza taitasi. Amata le aso i se lamolemole (fualaau fou pe faʻasamaʻi ma le yogurt o loʻo gaosia i totonu o se masini vai). Nai lo o tupe meataalo ─ fuamoa fualaʻau gaʻo maualalo.

O a au mea e lamatia ai tagata o loʻo i ai?

E iai sau togafiti pe afai o lau anapogi o le toto sugar (glucose) faitau o le va o le 100-125 mg / dl (5.6 - 6.9 mmol / l).

Afai e te lei fuafuaina talu ai nei lau anapogi i le suka toto, ona e maua ai lea o se faʻalavelave tele o le vailaʻau pe afai:

• oe 45 tausaga poʻo luga atu

• oe mamafa tele

• e sili atu i le tasi matua ei ai le maʻisuka

• o se tuagane poʻo se tuagane e maua i le maʻisuka

• oe o Aferika Amerika, Spaniard, Hispanic, Asian poʻo le Pacific Islander

• Sa maua oe i le maʻisuka aʻo e maitaga (maʻisuka maʻisuka) pe ua e fanau mai se pepe e mamafa le 4 kilokalama pe sili atu

• O oe o le tino e itiiti ifo ma le faatolu i le vaiaso.

Faʻamoemoe atili!

O le atinaʻe o le maʻisuka e faʻaitiitia pe afai e te malosi faaletino.

"Afai e te leʻi faia muamua, amata i le faia o faʻamalositino i lou olaga i aso faisoo. E mafai ona e aʻe i luga faasitepu i le tele o taimi pe faʻalautele ao e matamata i lau TV e sili ona e fiafia i ai, "o le tala lea a Patti Gale, le Master of Science, Nutritionist, ma le tusitala o le O Le A Le Mea O Loo Ou 'Ai Nei?

"O le gaioiga faaletino o se vaega taua o le fuafuaga togafitiga o togafitiga aua e maualalo ai le kulukose o le toto ma faʻaitiitia ai le gaʻo o le tino," o le tala lea a Gale.

I le mea e tatau ai, e tatau ona e aoaoina pe a ma le 30 minute i le aso, lima aso o le vaiaso. Taʻu lau fomaʻi e uiga i le alualu i luma o aʻoaʻoga. Siaki e vaʻai pe iai sau faʻamalositino.

Lese le mamafa

Afai o loʻo e mamafa tele, ona e le tatau ona e faʻaumatia le tele o kilokalama.

O tagata na auai i se suʻesuʻega se tasi sa muamua ona toesea ma na leiloa na o le 5% i le 7% o le mamafa muamua o le tino (4.5 i le 6 kilokalama ma le 90 kilokalama o le mamafa muamua o le tino), ma o le a faaitiitia ai le lamatiaga o le maua o le maʻisuka e 58%.

Asiasi soo i lau fomaʻi

"Asiasi i le endocrinologist i le 3-6 masina," o le fautuaina lea a Dr. Gereti.

Afai o loʻo e galue malosi e puipuia le atinaʻeina o le maʻisuka, ona mafai lea ona e maua fesoasoani faaopoopo mai lau fomaʻi. Afai e le lava lau uunaiga e pulea lou tulaga, ona fesoasoani lea o le fomaʻi ia te oe e toe foʻi i le ala saʻo.

"O tagata maʻi o ni faʻamaoniga moni o le manuia poʻo le toilalo," o le tala lea a Gereti.

Taumafa lelei

Faʻaaofia fualaau faisua i au mea taumafa, aemaise lava mea e sili ona vaivai, e pei o le sisiina ma isi laʻau laʻau, broccoli, kāloti, ma pia lanumeamata. Taumafa ia le itiiti ifo ma le tolu ituaiga o nei fualaau faisua i le aso.

Faʻaopopo meaʻai fila-tamaoaiga i lau taumafataga.

Fualaau aina e tatau ona 'aina i le faʻaogaina - mai le 1 i le 3 i le aso.

Filifili fatu fatu nai lo na mea na gaosia, e pei o le enaena enaena nai lo le papaʻe.

E le gata i lea, sui meaʻai maualuga-kalori. "Filifili susu susu ae le o le tino, meaai suamalie nai lo le masani," fautuaina mai e Gale. "Suʻi le sisi gaʻo ma le gaʻo maualalo, tutusa ma yogurt ma lau salamata."

"Nai lo o meaʻai e maualuga-gaʻo ma meaʻai, filifili fualaau aina fou po o pusa o le pene pene pīni pata poo le susu susu," o le tala lea a Gale.

Ia avea le moe ma au mea e faamuamua

"O le le lava o le moe e taofia ai le paʻu o le mamafa," o le tala lea a Teresa Garnero, o le tusitala o laʻu First Year with Diabetes.

O le le lava o le moe e taofia ai foi le tino mai le faʻaaogaina o le inisalini ma faʻalautele ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2.

Atiae lelei masani mo le lelei o le moe. Alu i le moega ma ala i le taimi e tasi i aso uma. Tino aʻo lei tape moli. Aua e te matamata i le TV, aua neʻi faʻaaogaina se komepiuta poʻo se atamai aʻo lei moe. Aloese mai le caffeine pe a uma le 'aiga o le afiafi pe afai e iai sau faʻalavelave moe.

Maua le lagolago

"O le leiloa o le mamafa, mate ma le faʻamalositino e sili atu ona faigofie pe'ā iai ni tagata ua saunia e faʻaosofia lau matafaioi ma faʻamalosia oe," o le saunoaga lea a Ronald T. Ackerman, MD ma MSc i le Soifua Maloloina, faifeʻau faifaʻatasi i le Iunivesite a le Iunivesite o Inisitituti.

Mafaufau e uiga i le auai i se alalafaga e mafai ona e ola ai i se olaga soifua maloloina ma tagata e tutusa o latou mafaufau.

E mafai foi ona fesoasoani se tagata poto masani i le maʻisuka ia oe e aoao e uiga i laasaga e tatau ona e faia e puipuia ai tagata mai le maʻisuka. E mafai ona e maua se faiaoga i aʻoga o maʻisuka eseese.

Tumau i lau ala filifilia!

E taua le faatumauina o le uiga sao.

Ia e iloa e te le o faia mea uma i aso uma, ae folafola atu o le ae taumafai e faia le mea aupito sili o le taimi.

"Fai se filifiliga atamai ina ia mafai ai ona ogatusa i lou olaga i aso faisoo. O lenei mea mo le lelei o lou soifua maloloina, "o le augani a Garnero. "Taʻu ia oe lava o le ae faia mea uma i lou mana e faia ai ni suiga laiti i lou olaga masani masani i aso uma." O nei taumafaiga o le a totogi.

O faʻamalamalamaga faʻaalia o loʻo faʻaalia manino ai le i ai o vailaau

O se tulaga muamua ae lei maua i le maʻisuka e le o se faʻamaʻi. O le mea lea, o le toʻatele o tagata e manatu ia i latou lava e atoatoa le soifua maloloina, ae le o le gauai atu i nisi o "mea laiti" e amata ona faalavelave i se tagata. Ae ui i lea, aua le faʻapipiʻi taua ia i latou ile faatamala, talu ai o le taimi nei o le maʻisuka e mafai lava ona puipuia e ala i le suia tele o uiga o meaʻai ma gaoioiga faaletino.

O faailoilo e faʻaalia ai le i ai o tagata vaʻaia e tatau ona aofia ai:

  • umi faʻamaloloina o manuʻa laʻitiiti pe a uma ona vaʻaia poʻo le faʻavalea,
  • o le tele o pimples ma siama,
  • masani ona maua i le toto pe a uma le pulumu,
  • soʻo se mea tiga - faʻamaʻi, mea faʻaleagaina poʻo le paʻu,
  • maʻa malulu
  • vevela paʻu
  • vaivaiga i feusuaiga vavalalata, aemaise lava ile talavou.

Mo faʻamaoniga taʻitasi o loʻo i luga, o loʻo i ai "a latou" faʻamaʻi, ae o lo latou i ai e mafua ai ona popole e uiga i le atinaʻeina o le maʻisuka.

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

Afai a le itiiti ifo ma le tasi se faʻailoga masalosalo ua tulaʻi mai, ona sili atu lea ona faigofie auala. Muamua e te manaʻomia le pasi o le suka i luga o se manava gaogao ma pe a maeʻa se taumafataga masani, faʻapea foʻi ma se suʻega o le urine. Afai o mea faʻamaonia e masani, ua vave tele ona faʻafilemu. E manaʻomia le suʻega ole toleniga o le kulukose. E faia i le suʻiina o le suka i luga o se manava gaogao, ona sosoo ai lea ma le 2 itula i le maeʻa ai o le 75 kalama o le kulukose ua solo i totonu o le vai. Preditebetes ua maua ile tolu mataupu:

  • pe a masani ona masani le suka o le anapogi, ma a maeʻa le suʻega i le 7.8 mmol / l,
  • o suʻega e sili atu nai lo le masani, ae leʻi ausia le 11.1 mmol / l,
  • pe a maualalo le suka o le anapogi, ma o le lona lua e sili atu le maualuga (sili atu i le 2 mmol / l), e ui lava o le mea moni o iloiloga uma e masani (faataitaiga: anapogi 2.8 mmol / l, pe a uma le suʻega - 5.9 mmol / l).

I totonu o taulaga tetele, o loʻo i ai tulaga mo se suʻesuʻega auiliili, talu ai e mafai ona suʻesuʻe le maualuga o le insulin i luga o se manava gaogao. Afai o lenei faailoga e sili atu i luga o le 12 IU / μl, o le mea lea o se vaega lea e talanoa ai e uiga i le prediabet.

Preditebetes e le o se tulaga sili ona taua, o le mea lea, faatasi ai ma le auala saʻo i lou soifua maloloina, e mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia:

  • matua pulea le toto,
  • faaitiitia le aofaʻi o meaʻai i le taumafataga,
  • faaitiitia le mamafa
  • faateleina feusuaiga ma gaoioiga faaletino,
  • aloese mai le tagofia o meaai, ae aua le fiaai,
  • masina taʻitasi le mataʻituina le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai.

Ina ia faʻamālōlōina tagata maʻi, o loʻo e manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi ma se faʻauʻuga. Latou te fautuaina mai filifiliga o taumafataga, suʻe fualaau e faʻaitiitia ai le toto, ma o nisi taimi e faatonuina ai vailaʻau e togafitia ai meaʻai. O se seti o fuafaatatau e fuafua i le suia o le olaga ma le faasaʻoina o maʻi o le soifua maloloina o le a fesoasoani e tolopo le alualu i luma o le maʻisuka mo le tele o tausaga.

Faiga faʻasologa o togafitiga - faʻafefea ona puipuia le maʻisuka

I le tulaga o le maʻisuka, o le maualuga o le suka o le toto e le sili atu le maualuga nai lo le masani. O lenei mea leaga o le solia lea o le faapaleni kullukose.

Preditebetes e mafai ona maua i tagata matutua ma pepe.

Afai e le o faia ni fua talafeagai i le taimi, ona mafai ai lea ona maua i le maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, e taua le faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist mo togafitiga o vailaʻau.

O tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi e lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2. E ui i le lamatiaga o lenei maʻi, ae o loʻo togafitia lelei o ia. Ina ia mafai ona toe faafoi atu le maualuga ole kullukose plasma i tulaga faatauaina talafeagai, ua fautuaina e te iloiloina lau masaniga taumafa ma gaoioiga faaletino.

O se tulaga le manaomia e foliga mai e le o faamoemoeina i le taimi e aveesea ai le gasegase o le tino i le hormone pancreatic. Ona o lenei mea, ua tulai ai le suka .ads-mob-1

O se tasi o faʻalavelave e tupu ona o vailaau faʻasolosolo e afaina ai. Afai e te le vave faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, ona oʻo mai lea o isi aʻafiaga. O le tulaga e taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le gaioiga o le tino o le tino vaaia, faʻalavelave ma faʻasalaga.

Mafuaaga e te alu i le falemaʻi e pulea lou maualuga o le suka:

Afai e te masalomia lenei tulaga, e tatau ona e foaʻiina le toto mo le suka e faʻamaonia ai le siama. O le suega o le kulukose e naʻo luga o se manava gaogao i le taeao, aʻo lei inu pona, e oʻo lava i le inu vai e le faatagaina.

Afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai o le glucose plasma e itiiti ifo i le 6 mmol / l - o le fesili o le i ai o se setete prediabetes.

Afai e maua pea togafitiga, e tatau ona e mulimuli i fautuaga a fomaʻi ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, faʻamapulaʻaina ai le suamalie ma mea faʻafiafia, faʻapea foʻi le faʻaititia o le kalori. Faʻatasi ai ma le ala saʻo, e mafai ona e faʻaumatia le tulaga e muamua atu i le maʻisuka.

O le faʻamaonia vave o vailaau o le predabetes e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

I le faʻavaivaia o le kulūkose, e leai se faʻaalia o faʻamaoniga. Ae o lenei tulaga ua taʻua o le tuaoi.

E toʻatele tagata e ola i le maualuga o le suka i le tino.

Ua iloa e fomaʻi le tāua o le faʻamaonia o lenei tulaga e puipuia ai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. E aofia ai: faʻamaʻi o le fatu ma toto totoga, totoga o le mea faitino ma le faʻaogaina o le tino.ads-mob-2

Mo le togafitiga o le setete, o fautuaga nei e tatau ona mulimulitaia:

  1. Faʻaaloalo i meaʻai talafeagai. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaumatia ai paʻu faaopoopo. O le gau o le mamafa i tulaga masani masani e mafai ona i ai se vaega autu i le togafitiga o le maʻi.
  2. Taofi le ulaula ma inu ava malosi.
  3. Tulaga masani o le toto maualuga.
  4. Tuʻuina o le cholesterol i vaʻa toto.

E tatau ona maitauina i le taimi lava lena e faʻapea, e le o faʻamaonia togafitiga.

O le a talanoa le fomai pe o le a le faiga e tatau ona faia e taofia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Mo nisi tagata, ua lava le amata amata ona faʻaaogaina ma fetuʻunaʻi a latou mea taumafa.

Suesuega i le Iunaite Setete ua faaalia ai o suiga olaga olaga mataga e sili atu ona aoga nai lo le faatonuina o fualaau. I nisi tulaga, ua faailoaina atu Metformin.

Afai o le tausia lelei o meaai paleni, o le teenaina o amioga le lelei ma le gaioiga faaletino e le maua ai le manaʻoga manaomia, ona tatau lea ona e amata inu vailaʻau e faʻaalia e faʻaititia ai le suka toto. E mafai e le fomaʻi lava ona ofoina atu se tasi o fualaau o lau filifiliga: Metformin, Glucofage poʻo Siofor.

E tatau ona amata ona tausisia se meaai talafeagai ma se faaitiitia o auaunaga. E tatau ona ola le fiva i le taumafataga: fualaau faisua fou ma fualaau aina, laumei, greens ma le letus. Afai e te 'ai i taimi uma meaai saunia mai nei meaʻai, e mafai ona faʻalelei lau soifua maloloina. O nei meaai na o le lelei e afaina ai le tino.

E le gata i lea, o le fiber e lelei i le faamalieina o le fiaaai. O le tagata ua tumu, o le mea lea, o le a le 'ai o ia i mea taumafa.

Afai e te mulimulitaʻi i se soifua maloloina lelei, e amata le pa'ū vave. O le kulūkose e toe foʻi i le masani. O le tino e tumu i elemene ma mea elemene, vitamini aoga ma minerale.

O se paleni paleni o meaai ma se maʻi o le maʻisuka e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

E mafai ona e 'ai i meaʻai, ae e tatau ona tuʻuina atu ia i latou e ese i le maualalo o le gaʻo i totonu o le kulupu. E tatau foi ona e filifilia meaai ma se faasinoala maualalo. E taua foi le aoga o le kalori. O tulafono nei e tatau ona mataituina:

  1. E talafeagai le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai mea e maualalo le gaʻo, lea e tele le fiber i la latou fatuga.
  2. Calories e tatau ona mafaufau i ai. Mo le faia o lenei mea, e mafai ona e amataina se tusi talaʻai, lea e te manaʻomia e faʻaaoga ai mea uma e 'ai i le ao. E taua foi le amanaia o le mea moni o aso taitasi e tatau ona maua e le tino se aofaiga o polotini, gaʻo ma gaʻo.
  3. E tatau ona e 'aina le tele o fualaau aina fou, fualaʻau ma puʻu.
  4. E fautuaina e faʻaitiitia le faʻaaogaina o araisa paepae, pateta ma sana, e pei ona faʻamatalaina e se maualuga o le maso.
  5. O se aso e te manaʻomia e inu ai 1.5 - 2 lita o vai.
  6. O lapisi e tatau ona fufulu poʻo le ogaumu. Suauu aano o manufasi ma fualaʻau.
  7. E tatau ona lafoai le vai susulu, e aofia ai sua suamalie.

O isi vailaʻau e mafai ona faʻaaoga pe a uma ona faʻatalanoaina se fomaʻi togafitiga.

O se oloa e sili ona aoga mo faʻamuamua o le faʻailo. Ina ia saunia se sui sooupu, e tatau ona e oloina i se kofe kofe. Faaopopo i ai iinei le lua laumatuni o le falaoamata ma le 250 ml o le kefir le maualalo. Tuu le paluga i le po, ma ave i le taeao ao leʻi 'ai.

O le isi vailaʻau faʻaaogaina o se meainu vevela. E tatau ona sasaa le eletise autu ile vai ma kuka i luga ole vevela mo le lima minute. Ole vaega e tatau ona faapenei: 300 ml o le vai i le 25 g o fatu. E tatau ona e inu seʻia inu le taeao.

Mo sina taimi i le taimi nei, ua liliu atu le au silasila i sapalai e mafai ona fesoasoani i lalo ifo o le suka. E i ai foi tapenaga o laʻau e mafai ona faʻaitiitia ai le ala o lenei maʻi:

  • Inisalini
  • Arfazetin E,
  • Dianote.

Latou te maua se avanoa sili atu nai lo isi vailaau - toetoe lava a le faʻaosofia ai ni mea e le manaomia ma galue ma le faaeteete. O le faʻatagaina o fualaau faʻasaina o loʻo faʻaaogaina i le laupepa ma le capsule, faapea foi i le ituaiga o sipuni ma tinctures.

O a tino faaletino e tatau ona fai ina ia alu ese ai mai se setete predatebetic

O le faʻaauau pea o le tino e taua tele i le faʻaitiitia o le maʻisuka i le lumanaʻi.E mafai ona e amata taʻalo i taʻaloga i luga o vaʻa.

E fautuaina foi e tusa ma le afa itula i le aso e savali ai i le ea fou.

E tatau ona e taalo i taaloga mo le afa itula i aso uma. O aoaoga e tatau ona masani. Ina ia faʻaitiitia le mamafa o le tino, ua lava lea e tuʻuina atu ai se avega e ono taimi i le vaiaso. O gaoioiga faaletino e mafai ona vaevaeina i ni vaitau pupuu: tolu sauniga o le sefulu minute. O gaoioiga e filifilia taitoatasi. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona faʻatapulaaina oe lava i le savali e le aunoa .ads-mob-2

E faʻafefea ona faʻaumatia le manua o le manava i le maʻisuka

O le manava o le manava (ituaiga apu) o loʻo faʻamalamalamaina o le tele o le gaʻo e teuina i le manava.

I lenei tulaga, e manaʻomia ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo. O le faʻaaogaina o caloric i aso uma e tatau ona itiiti ifo ma le 1800 kcal.

Togafitiga e aofia ai le mulimuli i se meaʻai, taalo i taʻaloga ma le teena o mea ua fai ma vaisu. Afai e te mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, o le a lelei le faʻasolosolo .ads-mob-2

O suiga o le soifuaga e ala i le faateleina o le tino ma le aveesea o le mamafa o le mamafa o le tino e ala i le 50% faaitiitia le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka i se tulaga o le maʻisuka.

O le faʻaaogāina o tagata tomai faapitoa i le vave amata e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le glucose concentration i le taimi sili ona puupuu.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

E fitu tulafono e puipuia ai tagata mai anamua mai le liliu atu i le maʻisuka

"O se avanoa lenei e amata ai suiga o le soifuaga poo togafitiga, atonu e faʻagesegese ai le atinaʻeina o le maʻisuka pe faʻasaʻo foʻi le atinaʻeina o le maʻi," o le tala lea a Gregg Gereti, MD, o le supo-endocrinologist at St. Peter's Hospital i Albany, NY.

O le faʻatulafonoina o tulafono nei e fitu mo le suia o ou masani i aso uma o se auala lelei e tetee atu ai i le atinaʻeina o le maʻi.

O le atinaʻe o le maʻisuka e faʻaitiitia pe afai e te malosi faaletino.

"Afai e te leʻi faia muamua, amata i le faia o faʻamalositino i lou olaga i aso faisoo. E mafai ona e aʻe i luga faasitepu i le tele o taimi pe faʻalautele ao e matamata i lau TV e sili ona e fiafia i ai, "o le tala lea a Patti Gale, le Master of Science, Nutritionist, ma le tusitala o le O Le A Le Mea O Loo Ou 'Ai Nei?

"O le gaioiga faaletino o se vaega taua o le fuafuaga togafitiga o togafitiga aua e maualalo ai le kulukose o le toto ma faʻaitiitia ai le gaʻo o le tino," o le tala lea a Gale.

I le mea e tatau ai, e tatau ona e aoaoina pe a ma le 30 minute i le aso, lima aso o le vaiaso. Taʻu lau fomaʻi e uiga i le alualu i luma o aʻoaʻoga. Siaki e vaʻai pe iai sau faʻamalositino.

Afai o loʻo e mamafa tele, ona e le tatau ona e faʻaumatia le tele o kilokalama.

O tagata na auai i se suʻesuʻega se tasi sa muamua ona toesea ma na leiloa na o le 5% i le 7% o le mamafa muamua o le tino (4.5 i le 6 kilokalama ma le 90 kilokalama o le mamafa muamua o le tino), ma o le a faaitiitia ai le lamatiaga o le maua o le maʻisuka e 58%.

"Asiasi i le endocrinologist i le 3-6 masina," o le fautuaina lea a Dr. Gereti.

Afai o loʻo e galue malosi e puipuia le atinaʻeina o le maʻisuka, ona mafai lea ona e maua fesoasoani faaopoopo mai lau fomaʻi. Afai e le lava lau uunaiga e pulea lou tulaga, ona fesoasoani lea o le fomaʻi ia te oe e toe foʻi i le ala saʻo.

"O tagata maʻi o ni faʻamaoniga moni o le manuia poʻo le toilalo," o le tala lea a Gereti.

Faʻaaofia fualaau faisua i au mea taumafa, aemaise lava mea e sili ona vaivai, e pei o le sisiina ma isi laʻau laʻau, broccoli, kāloti, ma pia lanumeamata. Taumafa ia le itiiti ifo ma le tolu ituaiga o nei fualaau faisua i le aso.

Faʻaopopo meaʻai fila-tamaoaiga i lau taumafataga.

Fualaau aina e tatau ona 'aina i le faʻaogaina - mai le 1 i le 3 i le aso.

Filifili fatu fatu nai lo na mea na gaosia, e pei o le enaena enaena nai lo le papaʻe.

E le gata i lea, sui meaʻai maualuga-kalori."Filifili susu susu ae le o le tino, meaai suamalie nai lo le masani," fautuaina mai e Gale. "Suʻi le sisi gaʻo ma le gaʻo maualalo, tutusa ma yogurt ma lau salamata."

"Nai lo o meaʻai e maualuga-gaʻo ma meaʻai, filifili fualaau aina fou po o pusa o le pene pene pīni pata poo le susu susu," o le tala lea a Gale.

"O le le lava o le moe e taofia ai le paʻu o le mamafa," o le tala lea a Teresa Garnero, o le tusitala o laʻu First Year with Diabetes.

O le le lava o le moe e taofia ai foi le tino mai le faʻaaogaina o le inisalini ma faʻalautele ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2.

Atiae lelei masani mo le lelei o le moe. Alu i le moega ma ala i le taimi e tasi i aso uma. Tino aʻo lei tape moli. Aua e te matamata i le TV, aua neʻi faʻaaogaina se komepiuta poʻo se atamai aʻo lei moe. Aloese mai le caffeine pe a uma le 'aiga o le afiafi pe afai e iai sau faʻalavelave moe.

"O le leiloa o le mamafa, mate ma le faʻamalositino e sili atu ona faigofie pe'ā iai ni tagata ua saunia e faʻaosofia lau matafaioi ma faʻamalosia oe," o le saunoaga lea a Ronald T. Ackerman, MD ma MSc i le Soifua Maloloina, faifeʻau faifaʻatasi i le Iunivesite a le Iunivesite o Inisitituti.

Mafaufau e uiga i le auai i se alalafaga e mafai ona e ola ai i se olaga soifua maloloina ma tagata e tutusa o latou mafaufau.

E mafai foi ona fesoasoani se tagata poto masani i le maʻisuka ia oe e aoao e uiga i laasaga e tatau ona e faia e puipuia ai tagata mai le maʻisuka. E mafai ona e maua se faiaoga i aʻoga o maʻisuka eseese.

E taua le faatumauina o le uiga sao.

Ia e iloa e te le o faia mea uma i aso uma, ae folafola atu o le ae taumafai e faia le mea aupito sili o le taimi.

"Fai se filifiliga atamai ina ia mafai ai ona ogatusa i lou olaga i aso faisoo. O lenei mea mo le lelei o lou soifua maloloina, "o le augani a Garnero. "Taʻu ia oe lava o le ae faia mea uma i lou mana e faia ai ni suiga laiti i lou olaga masani masani i aso uma." O nei taumafaiga o le a totogi.

E toatele e le mananao e mafaufau e mafai ona aafia i latou i le maʻisuka. Mo nisi mafuaʻaga, e talitonu tagata nei o tuaoi, i tifaga, o loʻo i ai faʻamaʻi, ma o le a pasi ane i latou ma e le paʻi foi ia i latou.

Ma, i le taimi o le suʻesuʻega faafomaʻi, latou te suʻeina se suʻega toto, ma e aliali mai o le suka ua uma ona 8, pe sili atu foʻi, ma ua le fiafia le fomaʻi. O lenei tulaga e mafai ona puipuia pe afai o faailoga o le faamai ua aloaia i le taimi i le amataga lava o lona amataga. O le a le mea o loʻo tupu?

Preditebetes o se maualuga maualuga o le tulaga o le amataina ma le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai ona manatu lenei tulaga o le amataga o le maʻi?

E matua faigata lava ona tusia se laina manino iinei. O tagata ei ai vaʻaia ua mafai ona faʻataʻatia le faaleagaina o fatu o fatugaʻo, fatu, toto toto, ma totoga o faʻaaliga.

O suʻesuʻega faʻasaienisi ua faʻaalia ai e amata ona amataina faʻafitauli masani i le muaʻi maʻi. Afai e maua le maʻisuka, o le gaioiga o le okeni ua maeʻa ma e le mafai ona taofia. O le mea lea, e tatau ona talafeagai le amanaʻia o lenei tulaga.

O tagata i lenei tulaga e faapitoa le lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2. Ae peitai, o lenei tulaga e mafai ona faʻasaʻo. Suia o lou olaga, faʻamaloloina masaniga le lelei, e mafai ona e faʻafoʻiina le soifua maloloina ma aloese mai maʻi faʻapitoa.

E i ai le tele o mafuaʻaga e mafua ai se setete. Muamua lava, o lenei mea o se mea e faʻavaeina.

O le toʻatele o tagata atamamai e talitonu o le ono mafai ona maua le maʻi e faʻateleina le tele pe afai ua i ai faʻamaumauga o lenei faʻamaʻi i le aiga poʻo aiga vavalalata.

O se tasi o itu e sili ona taua o aʻafiaga o le gaʻo. O lenei mafuaʻaga, ma le mea e lelei ai, e mafai ona faʻamavaeina pe afai o le tagata maʻi, iloa le ogaoga o le faafitauli, faʻateʻa ese le mamafa o le mamafa, tuʻuina atu le tele o taumafaiga i totonu.

O faʻafitauli faʻapitoa e faʻaleagaina ai le beta-cell e mafai ona avea ma se aʻafiaga mo le atinaʻe o faʻamaʻi suka. O le pancreatitis lenei, o le kanesa o le pancreas, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi poʻo manua o isi laʻau o endocrin.

O le aʻafiaga o le faʻapogai e mafua ai le faʻamaʻi e ono mafai ona taʻi faʻamaʻi i le hepatitis virus, rubella, chickenpox, ma le mama. E manino lava o le toatele o tagata, o le SARS o le a le mafua ai le maʻisuka. Ae afai o lenei tagata o loʻo mamafa i lalo i le pepelo ma faaopoopo atu pauna, o lona uiga o le siama siama e matautia mo ia.

O se tagata e le maua i le maʻisuka i le liʻo o lona aiga vavalalata e mafai ona maʻi i le ARVI ma isi faʻamaʻi pipisi i le tele o taimi, aʻo le mafai ona atiae ma alualu i luma le maʻisuka e sili atu le maualalo nai lo o se tagata e mafatia i le matitiva leaga. Ma o le tuufaatasiga o le tele o mea lamatia i le taimi nei ua faateleina ai le lamatiaga o le faamaʻi i le tele o taimi.

O mea nei e tatau ona taua o le atuatuvale o se tasi o mafuaaga o le suka. E sili ona talafeagai le aloese mai le atuatuvale ma le faʻalagona lagona mo tagata ei ai le genetic predisposition i le maʻisuka ma le mamafa tele.

O se matafaioi taua i le faateleina o le lamatiaga o le gaioiga o le matua - o le matua o se tagata, o le sili atu foi lea o lona maʻi i se faamaʻi o le suka. O le isi mea lamatia o le suia o le po i le galuega, o se suiga i le moe ma le sola. Toeitiiti atoa le afa o tagata volenitia oe na malilie e ola i se olaga le mautonu na i ai se tulaga o fomaʻi.

O le maualuga o le kulukose o se tasi lea o faailoga o le maʻisuka o ituaiga muamua ma le lua. Afai e te faia se suʻega toto ile tele o taimi i se laasaga ma se vaeluaga o le aso e tasi, ma e faaalia ai le i ai o le hyperglycemia i vaitau uma, e mafai ona faia le maʻisuka.

Lisi o faailo o le kulukose:

E i ai isi faʻailoga o le maʻi. Mo se faataitaiga, o se galala malosi e toetoe a le tineia. O se tagata e inu tele, lima, pe sefulu lita i le aso. E tupu lenei mea ona o le toto e mafiafia pe a tele le suka e aoina i totonu.

O se tasi vaega i le faiʻai ua taʻua o le hypothalamus ua amataina ma ua amata ona mafua ai ona lagona le fia inu o se tagata. O le mea lea, e amata ai e se tagata ona inu tele pe a fai e maualuga lona kulukose. O le iʻuga o le faʻaleleia o le ola, o loʻo faʻaalia ai pea le urination - o le tagata ua "pipii" i le faletaele.

Talu ai ona o le gasegase o le kulukose e vaʻavaʻaʻi ua faʻavaivaia i le maʻisuka, o le vaivai ma vaivai e aliali mai. Ua lagona e se tagata ua matua vaivai lava o ia, o nisi taimi e faigata mo ia ona alu.

E le gata i lea, o le erectile o le faʻaleagaina e faʻaalia ai lava ia i le tane, lea e aʻafia ai le aafia o le olaga o le tagata gasegase (feusuaiga). I fafine, o nisi taimi e maua ai e le faamaʻi ni faaletonu eletise - o le matutua i luga o le paʻu o foliga, o lima, lauulu ma fao e fai ma mea e pala, pala.

I le gasologa o tausaga, o le metabolism o le a faʻagesegese, ona sili atu lea o le gaʻo e taofia ai le kulukose mai le ulu atu i sela - o le iai o nei mea e matua faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi. E le gata i lea, o le pancreas o le au matutua e amata ona maua ai le insulin ma le matua.

Faʻatasi ma le faʻafitauli 2, o le mamafa o le mamafa e masani ona tupu. O le mea moni, o lenei ituaiga o suka suka i totonu o le toto ei ai le maualuga o le kulukose ma, i le taimi e tasi, inisalini. O mea uma e sili atu ona leaga o le tino e saili e faʻafeiloaʻi i le tino o manu, e sili ona talafeagai mo le teuina. Ona o lenei mea, ua amata vave ona maua le mamafa o le tagata.

O le isi mea e iloa ai o se lagona o le le mautonu i vae, tingling. O lenei mea e sili ona lagona i lima, tamatamailima. Pe a faʻalavelave le totoina o le toto ona o le faateleina o le maualuga o le kulūkose, o le mea lea e mafua ai le leaga o le meaʻai o faʻamavae. Talu ai ona o lea mea, o loʻo i ai i le tagata ni lagona le masani ai i le ituaiga o tingling or numbness.

Ma le mea mulimuli, o le paʻu o le paʻu, o se tasi lea o faʻamaoniga o se maʻi suka.Atonu o se mea e ofo ai, e mafai faʻapefea ona aʻafia lou paʻu i fua o le kulukose? E faigofie lava mea uma. Faatasi ai ma le hyperglycemia, o le toto ua faateleina, lea e mafua ai le faaitiitia o le puipuiga. O le mea lea, i le maʻisuka, o le toe gaosia o se maʻi afaina i luga o le paʻu e masani ona amata, lea e maua ai se lagona o le sasaina.

O le faʻamaʻi mulimuli e tatau ona faia e le endocrinologist, e le faalagolago i le tasi, ae i luga ole suʻega. O le tagata poto faapitoa o le a fuafua pe o le maʻisuka pe leai, filifili pe faapefea ona togafitia, o vailaau e sili ona aoga i tulaga taitasi.

Ina ia puipuia le maʻi suka mai le avea o se mea e ofo ai, e tatau ona mataʻituina faailoga o le suka o le toto, e faigofie ona faia i se falemaʻi poʻo le fale e faʻaaoga ai se glucometer.

Ina ia taofia le atinaʻeina o le maʻisuka i le amataga, e tatau ona faʻamaonia le faiga o le galuega ma le malologa. Faʻaleagaina o le tino e pei o le le lava o le moe, ma lona tele. O le atuatuvale faaletino, o le le mautonu i le galue e mafai ona avea ma malosiaga mo le atiina ae o maʻi tuga, e aofia ai le maʻisuka. I le tulaga o prediabetes, o togafitiga faʻaleaganuʻu ma le tele o togafitiga faʻaleaganuʻu o togafitiga o le a aoga.

E tatau ona e mulimuli i se meaʻai maloloina. Ina ia faimalaga malaga i le sisi, ia faʻagaloina ituaiga uma o tao, ia faʻaaoga nai lo falaoa paʻepaʻe mai le falaoamata mafolafola ma le faʻaopoopoga o le paʻu, e leai ni araisa paepae ma ni pasta, ae o ituaiga sukalani lanu ma falaoamata mai fatu saito atoa. E fautuaina e fesuiai mai aano mumu (tamai mamoe, puaa) i le pipi ma moa, 'ai le tele o iʻa.

O le mea autu o le faʻamautinoa ua lava fualaau aina ma fualaʻau i le taumafataga. Half kilo kilokilo i aso uma e te manaʻomia e 'ai uma. O le tele o fatu ma isi faʻamaʻi e tulaʻi mai ona o le mea moni o lo tatou taumafa e itiiti le lanu, fualaau fou.

E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o suti i lau lisi o aso taʻitasi poʻo le faʻaaogaina atoa. O le tele o latou taumafa e mafai foi ona avea ma se vaega taua i le atinaʻe o le maʻisuka.

E fa itula o le savali vave i le vaiaso - ma o le maʻisuka o le a pito i tua. E tatau ona tuʻuina atu ia le itiiti ifo ma le luasefulu minute i aso uma i luga o le vae, ae le o le televave o le savali, ae o se saoasaoa vave nai lo le mea masani.

E fautuaina e aofia ai taʻaloga i lau faasologa i aso taʻitasi. E mafai ona e amataina i le taeao ma le 10-15 minute i le aso, faasolosolo malie le faateleina o le mamafa o le uta. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻateleina ai faiga faʻavae i le tino, faʻaitiitia le kulukose, ma faʻaitiitia le aofaʻi o isi pauna. O le gau o le mamafa e le 10-15% e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka.

Ata vitio e uiga i vailaau ma togafitiga mo togafitiga:

O gaoioiga faʻale-tino e mafai ona aofia ai le savalivali poʻo le sili atu ona taua taaloga. E mafai ona e filifili mo oe lava e taaalo, taaalo taaalo, pasiketipolo, uila, sisi. I soo se tulaga lava, o le kulūkose o le a faʻaaogaina e avea o se punaoa malosi, o le a faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol, lea o le a avea o se puipuiga lelei o le maʻisuka ma fatufatu o le cardiovascular.

Preditebetes: Masalo Aloese mai le Suiga i le Maʻisuka?

E le o tagata uma e iloa o loʻo i ai se tulaga ua taua o le "prediabetes". Faʻatasi ai, o le maualuga o le sukū i suʻesuʻega toto o loʻo faʻaititia. E foliga mai e le lelei, aua o se mea itiiti lenei. Ae o lenei vaega ua uma ona faʻamaonia mai ua vaivai le kulukose. E mafai ona togafitia i le va o tausaga taʻitasi ...

E tuʻuina atu suʻesuʻega i luga o se manava gaogao, ma i le taeao. Aʻo leʻi faia le toto, e le mafai ona inu le vai.

Faatasi ai ma togafitiga, o le togafitiga o fualaau faasaina e masani lava ona le faamatalaina, talu mai lenei laasaga e le gata ina le aoga, ae e afaina foi. O le mea lea, o le auala e sili ona lelei i fafo o le suia pe fetuutuunai le ituaiga olaga e faalagolago i uluai faailoga.

O vailaau faʻasoifua maloloina e mafai ona faʻatalanoaina pe afai o le fetuunaiga o le olaga soifua na le maua ai ni faʻamoemoega na faʻamoemoeina. I lenei tulaga, Metformin, Siofor, Glucophage e mafai ona tofia e filifili mai.

E ui i tapulaa taumafa, e tatau i le tino ona maua le aofaiga talafeagai o elemene uma, e aofia ai pulu, gaʻo, gaʻo.

E tatau ona e saini e te lafoina se faʻamatalaga.

Soo se meaai e maualuga i le suka ma fatuga e masani lava ona tupu vave ai le toto o le kulukose. Ina ia totogiina lenei mea, o le pancreas e faʻamaonia le inisalini i totonu o le toto. I le aluga o taimi, o le tino ua faʻaitiitia lona lagona i le inisalini, e manaʻomia tele ma sili atu ona fai lana galuega. I le iʻuga, e avea oe ma tui malosi o le inisalini ma e faigofie ona maua ai le mamafa, ona maua ai lea o le maʻisuka.

O le inisalini e matua taua lava mo le ola, o le mea e leaga ai, o le toatele o tagata e tetee i lenei taua taua, lea e faʻapupulaina le faagasologa o le matua ma e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi. Soo se meaai e maualuga i le suka ma fatuga e masani lava ona tupu vave ai le toto o le kulukose. Ina ia totogi lenei mea, o lau pancreas e faʻamaloloina le inisalini i totonu, lea e faʻaititia ai lou maualuga o le suka ina ia e le oti. O le inisalini, e ui i lea, e aoga tele i le faʻaitiitia o le suka o le toto, ma liua i le gaʻo. O le sili atu ona malosi o le pule faʻanofo, o le tagata faʻapitoa oe avea ai.

O le a le mea e tupu mai ma pe faʻapefea ona taofi le atinaʻe o le maʻisuka

Afai e te faʻaauau pea mea taumafa e maualuga i suka ma fatu, o le maualuga o le kulukose o lou toto o le a tulai mai, ma o le a faaitiitia lou lagona o le insulin, ma o le a manaʻomia atili e lou tino le faia o lana galuega. I le iʻuga, e mafai ona e faʻamalosia ma faʻapitoa i le maua o le gaʻo, ona maua ai lea o le maʻisuka.

O le toʻatele o tagata Amelikasi o loʻo i ai le mafaufau

Preditebetes ua fuafuaina e le faateleina o le kulukose o le toto i le silia ma le 100 miligrams i le deciliter (mg / dl), ae e itiiti ifo ma le 125 mg / dl, pe a maeʻa ona maua le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma le US Centres for Disease Control and Prevention, e tusa ma le 84 miliona tagata matutua Amerika, e tusa ma le 1 i le 3 tagata, o loo i ai i se setete, ma o le toatele oi latou e le iloa lenei mea.

Ae ui i lea, o se mataupu e feteʻenaʻi ma le faʻafitauli, ona o le anapogi o le toto maualuga o le sili atu i le 90 mg / dl, i loʻu manatu, e tautala i le inisalini o le faʻamalosia. E pei ona e aʻoaʻoina i se taimi mulimuli mai, o le polokalama o le sui a Dr. Joseph Kraft, o le tusitala o Le Diabetes Epidemic ma oe: E Manaomia e Tagata Uma Ona Suʻeina?, O loʻo fautua mai ai e 80 pasene (8 out of 10) o tagata Amelika e puipuia.

E tusa ai ma faʻamaumauga mai le 14,000 tagata gasegase, o Kraft, o le sa avea muamua ma ulu o le falemai ma le vailaau faʻamalositisi i le Falemai o Pres St. Joseph, na atiae se suʻesuʻega o le maʻisuka. Na ia tuuina atu i le tagata maʻi e inu le 75 kalama o le kulukose, ona fuaina lea o le tali a le inisalini i taimi uma i tolusefulu minute mo le lima itula.

O le mea e malie ai, na ia matauina ni mamanu tulaga ese se lima ua fautuaina ai o le toʻatele o tagata ua maua i le maʻisuka, e ui o la latou kulūkose anapogi e masani lava. E naʻo le 20 pasene o tagata gasegase na maua se mamanu na faʻaalia ai le manaia o le insulin i le maeʻa ona 'ai ma maualalo le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka. O lona uiga o le 80 pasene o loʻo i ai i se setete o le setete poʻo le maua o le maʻisuka i le tulaga. E pei ona faʻamatalaina ile IDMProgram.com:

"Afai e te faʻamoemoe e maualuga le kulukose o lou toto mo le maʻisuka ituaiga 2, e saʻo. Ae e tusa lava pe iai sau suauu toto, o loʻo i ai pea le lamatiaga o le atiaʻe (prediabetes). O le mea lea, matou te tuʻuina atu i le tagata maʻi le tele o kulukose ma iloa pe mafai e le tino ona taulimaina.Afai e faʻafoʻi le tino i le maualuga o le inisalini, e faʻafeiloaʻi le kulukose mai le toto i siama ma tumau ai lona maualuga masani o le toto.

Ae e le masani lenei mea. E talitutusa lenei mea ma se faʻatusatusaga o se tagata taʻavale atamai e faigofie ona tamoe i le 10 kilomita i le itula e tasi ma se tagata afeleti e le o sauniuni e manaʻomia ona faʻalavelave tele ma faia se taumafaiga mo lenei mea. "O tagata e manaʻomia le tele o inisalini e toe foʻi atu ai i kulūkose masani o loʻo i ai se maualuga maualuga o le maʻisuka."

O se au a Scandinavian tagata sailiili e fai mai e le itiiti ifo ma le lima ni vaega o le maʻisuka: ituaiga 1 poʻo insulin-faalagolago, faʻapea foʻi ma ituaiga ituaiga e 2.

Ina ia maua lenei faaiuga, na suʻeina e le au suʻesuʻe le talafaasolopito o le soifua maloloina o le tusa ma le 15,000 tagata gasegase i le maʻisuka mai Suetena ma Finelani. Iloiloina ono fesuiaiga masani, e aofia ai le tausaga o suʻesuʻega, faʻamaumauga o le tino, ma le malosi o le faʻamalosia o le inisalini, na iloa ai e le au suʻesuʻe o tagata gasegase na vaevaeina i ni vaega se lima:

Itū'āiga 1 - Seteletis Tigāmoa Matuā (SAID). O le tele lava o talavou ma tagata soifua maloloina o loʻo i ai le le lava o le inisalini ona o le faaletonu o le autoimmune.

Ituaiga 2, Vaega 1 - Sesesesesesesesesesesesesese ma le Inisalini Tulavaʻa (SIDD). Talavou, e masani lava o tagata soifua maloloina ma faʻafitauli o le inisalini. E aofia ai tagata ei ai le HbA1C maualuga, le faʻaaogaina o le inisalini, ma le malosi o le tetee.

Ituaiga 2, Vaega 2 - Sini Inisalini-Taʻitaʻi Mausali (SIRD). O le mamafa poʻo le mamafa o tagata o latou tino e maua pea le inisalini ae le toe tali atu i ai. O le toʻatele oi latou e iai ni faʻafitauli o le tino ma faʻaalia ai faʻamaʻi sili ona ogaoga, e aofia ai le toilalo o le le toe maua.

Ituaiga 2, Vaega 3 - Maʻi Maʻisaga Faʻatasi ma le Mafuaʻaga (MOD). O le mamafa ma le gasegase tagata oe, e ui lava e le teteʻe i le inisalini, e faʻaalia ai ni uiga maʻaleʻale. O le tele lava o le atiaʻe le faʻamaʻi i se tausaga laʻitiiti.

Ituaiga 2, Vaega ole 4 - Maʻi Tausaga Tisaga (MARD). Tagata e atiaʻe le maʻisuka i le mutaaga oo latou olaga ma faʻaalia ai ni uiga maʻaleʻale.

E tusa ai ma le tusitala o le Leif Groop, o le endocrinologist i le Lund University Diabetes Center i Suetena ma le Folhalsan Research Center i Finelani: "O suʻesuʻega o le taimi nei ma le faʻavasegaga e le aoga ma e le mafai ona vavalo i faʻafitauli i le lumanai poo filifiliga togafitiga. O le laasaga muamua lenei i le faʻavasegaina o togafitiga mo tagata maʻi taitoatasi. "

Ou te talitonu patino o lenei vaevaega i lalo ifo e oʻo atu ai i fenumiai le aoga. Na faamanino mai e Kraft: afai o iai oe i le inisalini (e tusa ma le 80 pasene o le faitau aofaʻi o le US), o loʻo i ai lou ituaiga 2 poʻo le prediabetes ma le vaitau.

O le mea e lelei ai, o se tasi lea o faafitauli sili ona faigofie o le soifua maloloina e foia. Na o le pau le mea e tatau ona e faia o loʻo mulimuli i se taumafataga ketogenic cyclic, lea ou te talanoa ai i laʻu tusi, Fat as Fuel.

O suʻega nei o le toto o le a fesoasoani ia te oe e fuafua ai pe oe maua muamua le maʻisuka poʻo le maʻisuka:

Glucose anapogi anapogi - O le mea lautele, o se kulūkose anapogi i lalo ifo o le 100 miligrams i le deciliter (mg / dl) o loʻo faʻamaonia ai e leʻo faʻamalosia oe i le inisalini, ae o le maualuga i le va o le 100 ma le 125 mg / dl e taʻu mai ai le muaʻi maʻi, o lona uiga e te tumau lelei i le inisalini.

Vaʻai mo le hemoglobin glyc A1C - o fuataga o le kulukose i le toto i luga o le taimi, e lua i le fa taimi i le tausaga. O se suʻega sili lea nai lo le anapogi glucose. O le maualuga o le A1C i le va o le 5.7 ma le 6.4 e manatu i le prediabetic. Soʻo se mea i luga atu o le 6.5 e maua o le maʻisuka. Le maualuga, o le sili atu ona leaga o le lagona ile inisalini.

Suʻega o le inisalini anapogi - E sili atu le lelei o lenei suʻega. O le masani masani anapogi o toto insulin levels e lalo ifo i le 5, ae lelei lava e tatau ona e tausia i lalo ifo o le 3.

O le glucose insulin test - O le suega aupito sili lea ma sili ona maʻaleʻale. E faʻatusatusa i le PHTT (suʻega o le toleniina o le glucose toleni), ae faʻapea foi ona fuaina le maualuga ole inisalini.Aoina faʻamaumauga ma vaʻavaʻai i le tusi a Kraft e fuafua ai pe iai sau togafitiga, lea o le a avatu ai ia te oe se ata sili atu ona saʻo nai lo le anapogi glucose poo le inisalini foi.

O le mea e le maofa ai, e masani lava ona le malamalama le faʻalauiloa masani i lenei mataupu, ma o le American College of Physicians (ACP) ua fautuaina nei mo se sini maualalo mo le maualuga o le suka i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

E tusa ai ma le ACP Peresitene Dr. Jack Ende, "E i ai le faʻalavelave e aʻafia ai togafitiga e sili atu pe le saʻo A1C." O le tulafono ACP fou ua fautuaina nei ua fautuaina le taulai atu i le A1C i le 7-8% nai lo le maualalo o tulaga, ia e sili ona lelei i le tele o vaega o le maʻisuka.

Mo i latou ua oʻo i le tulaga maualalo, ACP fautuaina e faʻaitiitia pe taofi faʻamaʻi ma "ia tuʻu le A1C i le va o le 7 ma le 8." O le American Diabetes Association na matua teena le fautuaga a le ACP, ma tuuina atu i ai aʻafiaga e aʻafia ai, e foliga mai e le talafeagai le "tau lava ina" ia tumau lou tulaga i le 8 e aunoa ma le faia o se mea. Ae ui i lea, o le auala sili e le o se vailaʻau, ae o se olaga suia.

O le tele o ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona toe faʻafesoʻotaʻi e tusa lava pe leai se vailaʻau.

E taua le iloa o le ituaiga 2 ma le prediabetes e faalagolago i le insulin (ma leptin), ma o le toʻatele o tagata - pe tusa ma le 80 pasene - o loʻo iai i se tasi o nei tulaga e lua. O lona uiga e toalaiti tagata e le manaʻomia ona faia taumafa ma gaioiga faaletino, e pei o nei auala sili ona taua ma aoga mo le puipuiga ma togafitiga.

O le tala lelei o le maʻisuka ituaiga 2 - e tusa lava poo le a le subtype - e matua puipuia ma e mafai ona toe faʻafesoʻotaʻi e aunoa ma ni fualaau.

Na ou tusia muamua le tusi "Fat as Fuel" mo tagata mamaʻi, ae sili atu ona aoga mo le maʻisuka ituaiga 2. O le kanesa o se faʻafitauli faigata ma matuia e manaʻomia ai le sili atu nai lo se meaʻai e togafitia. Ae ui i lea, o le maʻisuka ituaiga 2 e toetoe lava a mafai ona togafitia i le fuainumera o meaʻai o loʻo ou faamatalaina i le Fat as Fuel.

O lea, ia manatua, afai e te popole i lou soifua maloloina, e taua tele le tagofia o soʻo se faʻamaoniga o le inisalini ma le muaʻi maʻi muamua. O se otootoga lea o nisi o fautuaga sili ona taua. I se tulaga lautele, o lenei fuafuaga o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻe o le maʻisuka ma faʻamaʻi faʻamaʻi tumau ma fesoasoani ia te oe e le avea oe ma se tagata afaina i se faʻamaʻi atonu e te le amanaiaina.

Faatapulaa le suka faaopoopo i le 25 g i le aso. Afai e te mafatia mai le teteʻe poʻo le maʻisuka, faʻaititia le aofaʻi atoa o lou suka i le 15 g i le aso seʻia oʻo i le taimi ua uma ona faʻauluina le inisalini / leptin (ona mafai lea ona faateleina i le 25 kalama) ma amata vave le anapogi i le vave e mafai ai.

Faʻatapulaʻa faʻataʻavale gaʻo (gaʻo atoatoa gaʻo) ma faʻamalosi ma sui i latou faʻamaʻi maloloina leleie pei o fatu, nati, meainu o le suauu mama, olive, avocados, suauu popo, fuamoa o meaola ma gaʻo manu, e aofia ai omega-3s. Aloese mai mea uma e gaosia, e aofia ai aano o manufasi. Mo se lisi o meaʻai e sili ona lelei mo tagata e maua i le maʻisuka, tagaʻii Nine Food Supply for Diabetes.

Faʻaauau faamalositino ma siitia atiliaʻo e ala, o lau sini e tatau ona nofo i lalo ifo o le tolu itula i le aso.

Lava le moe. O le tele e manaʻomia pe tusa o le valu itula o moe i le po. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻasalalau ai lau system endocrine. Ua faaalia i suʻesuʻega o le moe i le moe e mafai ona i ai sona aafiaga taua i le gasegase o le inisalini.

Faʻaleleia lau Vaega Vitamin D, lelei, faatasi ai ma le fesoasoani a le la. Afai e te faʻaaogaina le vitamini D3, ia mautinoa ia faateleina lau faʻaoga o le magnesium ma le vitamini K2, aua o nei meaʻai e galulue faʻatasi.

Lelei le Soifua Maloloina, faʻaauau ona 'ai meaʻai faʻamalosi ma / poʻo le ave faʻamalosi o probiotic sili ona maualuga, lomia e econet.ru.


  1. T. Rumyantseva "Meaʻai mo le maʻisuka." St. Petersburg, Litera, 1998

  2. O lau uila. Physiology ma Falemai, Fale Lomiga a le Setete o Fomaʻi - M., 2014. - 452 c.

  3. Rudnitsky L.V. O faʻamaʻi faʻamaʻi. Togafitiga ma le puipuiga, Peter - M., 2012. - 128 c.
  4. Gryaznova I.M., VTorova VT. O le maʻi suka ma le maʻitaga. Moscow, lolomiina fale "Vailaau Faasaienisi", 1985, 207 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Preditebetes: ei ai se avanoa e aloese ai mai le suiga i le maʻisuka

Fuainumera faamaumauina o loʻo faʻamaonia mai ai o le fuainumera o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o loʻo ola i le lalolagi i tausaga taʻitasi. O le toʻatele o tagata na feagai muamua ma se maʻi na latou fai mai latou te leʻi iloa soʻo se faʻaalia o le maʻi i le taimi muamua.

Ae e moni lava? O le maʻi suka, aemaise lava le ituaiga 2, o se maʻi tumau lea e le vave faʻafuaseʻi. E masani lava ona muamua le faafitauli i se vaitaimi pe a maua le maualuga o le maualuga o le suka i le toto, ae o uluaʻi faailoga o le malaise ua aliali mai.

E faʻapefea ona iloa i latou i le taimi e puipuia ai le faʻaaliga (faʻafitauli oʻooʻo) o le faʻamaʻi?

O se filifiliga lelei ua filifilia e foia ai le tele o faafitauli o le soifua maloloina.

O ai o loʻo lamatia

Atonu e leai se tasi i le lalolagi e puipuia mai le atinaʻe o le maʻisuka. Ae ui i lea, o loʻo i ai se faʻalapotopotoga o tagata e maualuga atu le avanoa e maua ai maʻi. Faatasi ai ma mea e lamatia ai i le mea muamua, o le mea moni, o le pepelo.

Afai i totonu o le aiga vavalalata, aemaise lava matua, e le itiiti ifo ma le tasi le maʻi, o le tulaga maualuga o le amataina o le maʻi e faʻaauau pea mo le olaga.

O isi mea e faʻamaonia ai le i ai o vailaau muamua e aofia ai:

  • o se tina talavou o le na fanau mai i se tasi taimi se pepe e sili atu i le 4 kilokalama,
  • fanau mai i le taimi ua tuanaʻi
  • mamafa tele o tagata ma le tosina o le tino,
  • gasegase na maua muamua le glucosuria glu (sugar i le urine),
  • maʻi faʻasolosolo (faʻamaʻi maʻi) faigata ona togafitia
  • faʻafuaseʻi le leai o se faʻalavelave
  • tagata gasegase uma e sili atu ma le 55 tausaga.

Ae ui i lea, e le gata o mea e iloagofie mai fafo e iai tulaga muamua mo le fausiaina o vailaau. O nisi o faʻalavelave faʻafuaseʻi i suega faigofie o le toto ma le urine e taua tele mo le puipuia o le maʻisuka. O faʻataʻitaʻiga nei:

  • bilirubin o le enzyme o le ate lea e faʻateleina ai le gaioiga galue,
  • triglycerides - o se vaega o le atherosclerosis e faʻaalia ai faafitauli i le gaʻo ma le gaʻo gaʻo,
  • uric acid (ia aua nei fenumiai ma le urea) - o se faailo o le mimita metabolism i le tino,
  • lactate - faʻaalia ai faafitauli i paleni-masima.

E oʻo lava i le toto maualuga o le totoga o loʻo i ai se matafaioi - o le maualuga o lona numera, o le sili atu lea o le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka. O se tasi o tulaga autu mo le puipuia o le alualu i luma o le prediabetes o le mataituina lelei o faailoga o loo i luga ma le taimi talafeagai o togafitiga o suiga ua iloa.

Auala e faʻagesegese ai le atinaʻe o le faʻamaʻi

Preditebetes e le o se tulaga sili ona taua, o le mea lea, faatasi ai ma le auala saʻo i lou soifua maloloina, e mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia:

  • matua pulea le toto,
  • faaitiitia le aofaʻi o meaʻai i le taumafataga,
  • faaitiitia le mamafa
  • faateleina feusuaiga ma gaoioiga faaletino,
  • aloese mai le tagofia o meaai, ae aua le fiaai,
  • masina taʻitasi le mataʻituina le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai.

Ina ia faʻamālōlōina tagata maʻi, o loʻo e manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi ma se faʻauʻuga.Latou te fautuaina mai filifiliga o taumafataga, suʻe fualaau e faʻaitiitia ai le toto, ma o nisi taimi e faatonuina ai vailaʻau e togafitia ai meaʻai. O se seti o fuafaatatau e fuafua i le suia o le olaga ma le faasaʻoina o maʻi o le soifua maloloina o le a fesoasoani e tolopo le alualu i luma o le maʻisuka mo le tele o tausaga.

Suauu toto i vailaʻau. Faailoga o vailaʻau ma le auala e togafitia ai

O le maʻisuka ituaiga 2 e amata malie, o faʻafitauli o le gasegase o le gataifale faʻaputu mo le tele o tausaga, ma i nisi talu mai le laʻititi.

Preditebetes e mafai ona tumau mo le tele o tausaga seʻia oʻo ina faʻaʻeseʻese suiga faʻapitoa ma e maualuga le maualuga o maualuga o le suka.

Ua faamautuina i le Iunaite Setete o le lona tolu o le faitau aofai o tagata o loo i le tulaga o prediabetes, o lona uiga, o le isi laasaga agai i lalo, ma o le a latou maua i totonu o le pipii o se faamai e le mafai ona togafitia. E leai ni suʻesuʻega faapena na faia i Rusia, ae o fuainumera e foliga mai e le sili atu ona lelei.

Preditebetes e mafai ona faigofie ona maua, ma, faatasi ai ma le mausali, e faʻamalolo atoatoa. O tagata maʻi e masani ona manatu faatauvaa i le lamatiaga o lenei siama, na o le 42% e amata ona togafitia. O tausaga taʻitasi, e 10% o na gasegase na tuʻuina mea uma i se avanoa, atiaʻe le maʻisuka.

O le a le mea o loʻo tupu muamua ma o ai foi e vavalalata i ai

I le taimi muamua, na manatu i ai o le tulaga o le maʻisuka, o lea ua vavae ese mai i se faamaʻi eseese. O uluai suiga i le metabolism e faigata ona matauina na oi latou lava, ae e faigofie lava ona faailoa mai e ala i suʻega suʻega.

Ituaiga o auiliiliga:

  1. Glucose toleni test e sili atu le faʻatuatuaina mo faʻamaʻi o vailaʻau, talu ai o le tele lava o maʻi na faʻaleagaina le glucose toleni. O se siakiina o le fua o le kulukose i le suʻapala. O le maualuga o le suka i se tagata maloloina e masani lava ile 2 itula pe a uma se taumafataga. Faʻatasi ai ma togafitiga, o le a le itiiti ifo i le 7.8 mmol / L.
  2. Anapogi Glycemia. O le siama o le maʻisuka e faia pe a sili atu i le 7 mmol / L. le suka i le toto o le tagata maʻi. O le masani e itiiti ifo ma le 6 mmol / l. Preditebetes - o faailoga uma i le va o le 6 ma le 7 mmol / L. E uiga i le toto toto. Afai e maua le auiliiliga mai le tamatamaʻilima, o le numera e laʻititi laʻititi - 6.1 ma le 5.6 - pe faapefea ona foai le toto mo le suka.
  3. Tatala insulin. Afai e le toe faʻaumatia le suka mai le toto i le taimi, o le pancreas e faʻaleleia lana galuega. Ole maualuga o le prediabetes e maualuga pe afai o le inisalini maualuga e sili atu i le 13 μMU / ml.
  4. O le hemoglobin glycated e faʻaalia ai pe ua maualuga le suka i le toto i le 3 masina mulimuli. O le masani e oʻo i le 5.7%. Preditebetes - e oʻo i le 6.4%. O luga o le maʻisuka.

Le manaʻomia ma le tele ole taimi ole suʻesuʻega:

Tau tausagaPaunaLe manaʻoga mo auʻiliʻiliga
> 45luga aʻe masaniO le maualuga o lamatiaga o vailaʻau, o suʻega e tatau ona faia i tausaga taʻitasi.
> 45masaniMasalo laʻititi, lava suʻesuʻega i le 3 tausaga.
25O tausaga taʻitasi i le auai o le itiiti ifo ma le tasi o mea taua i le atinaʻe o prediabetes.

Faʻailoga e faʻapupulaina ai le ono mafai e tagata fai togafitiga:

  1. O le mamafa e sili atu nai lo le 140/90 i le tuufaatasiga faatasi ma le maualuga o le cholesterol ma triglycerides.
  2. Aiga o le laina muamua e maʻi i le maʻisuka ituaiga 2.
  3. E iai lau maʻisuka faʻateʻa i le taimi o le tasi o ou maʻitaga.
  4. Tisipisi gestation i lou tina.
  5. Pauna maualuga i luga aʻe o le 4 kilokalama i le fanau mai
  6. Faʻatasi i ituaiga Negroid poʻo Mongoloid.
  7. Tulaga maualalo o gaioiga faaletino (itiiti ifo ma le 3 itula i le vaiaso).
  8. O le i ai o le hypoglycemia (o se mataua i le maualuga o le suka i lalo o le masani i le va o taumafataga, o le autu autu o le maofa i totonu o le fiaaai).
  9. Faʻaaoga umi o togafitiga, estrogen, glucocorticoids.
  10. Fainuina sili atu i le 3 ipu kofe i le aso.
  11. Faʻasolosolo taimi faʻamaʻi maʻi.
  12. Paʻu masani o le paʻu, paʻu.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

O le mafuaaga autu mo vailaau muamua ma le ituaiga lona lua o le maʻisuka o le faateleina o le tetee atu o le tino i le inisalini. O le inisalini o le hormone, o se tasi o galuega tauave o le tuʻuina atu o le kulukose i sulu o le tino.

I totonu o siaki ma lona auai, o se faasologa o gaioiga faʻasolosolo e tutupu, o se taunuuga o lea malosiaga ua faʻasaʻolotoina. Glucose e ulu atu i le toto mai meaai.Afai e aina le sitiva, e pei o keke po o suamalie, e maualuga le suka o le toto, talu ai o lenei ituaiga o carbohydrate ua vave ona gauai.

O le pancreas e tali atu i lenei faʻamalolo e ala i le faateleina o le gaosiga o le inisalini, e masani lava i se itu. Afai o vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa, e pei o fualaau faisua po o fualaau 'aina faʻatasi ma le tele o fiva, e tuʻuina atu i ai meaʻai, o le suka e tuʻuina atu lemu, aua e umi se taimi e momotu ai.

I le taimi lava e tasi, o le inisalini e gaosia i ni vaega laiti, naʻo le faʻaalu uma o suauu maualuga i totonu o le tino.

Afai ei ai le tele o suka i totonu o le toto, e masani ona oʻo mai i ni lapoa tele, ma o ona volumes e sili atu i le malosi o le malosi o le tino, o le resitalaina o le toʻa e amata amata ona atiaʻe. E fai ma sui o le faʻaitiitia o le inisalini aoga. E le toe iloa e le tagata suʻesuʻe i luga o siama siaki le hormone ma tuʻu le glucose i totonu, maualuga le maualuga o le suka, tupu aʻe ai le prediabet.

E le gata i le faʻamalosia o le inisalini, o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi atonu e le lava le tui o le inisalini ona o le pancreatitis, o le tino (e pei o le insulinoma), suiga o le cystic, ma manua o le pancreatic.

Faailoga o vaʻaia ma faailoga

Ona o le mea moni e faʻapea, i le vaʻaia, o suiga i le toto e le taua, e leai ni mea iloga. O maʻi e maua muamua le faʻafitauli o le tino, latou te matauina nisi o faʻafitauli ma faʻafesoʻotai se fomaʻi e seasea ona maua. E masani lava, o le le lelei o le soifua maloloina e afaina i le vaivai, leai o vitamini ma minerale, ma le le lelei o le puipuiga.

O faʻamaoniga uma o faʻamuamua e fesoʻotaʻi ma maualuga maualuga o suka. Na maua ai e itiiti lava le faaleagaina o vaʻa ma neura o le tagata maʻi e amata ao le i faia le maʻisuka.

Faailoga talafeagai:

  1. Faʻateleina le fiainu, susu mucous membranes, paʻu faʻamalolo, paʻu paʻu. O nei faʻamaoniga e faʻamatalaina e le mea moni o le tino e manaʻomia le tele o le suavai i lalo o le suka. O le faateleina o le taumafaina o le suavai e mafai ona vaaia i le numera faateleina o urination ma le volumine o le urine. O se faailoga faʻafefe o le faʻaalia o le po i luga o le faletaele, pe ana fai e leʻi i ai muamua.
  2. Faʻateleina le fiaai ona o le leai o se meaʻai paleni, pe afai ei ai le faʻamalosia o le inisalini.
  3. Tuʻuina o le paʻu ma faʻamaʻi. Ona o le maualuga o le suka suka, o le pito sili ona pau o capillaries ua paʻu ma faaleagaina. O se taunuuga, o le tafe mai o mea vevela mai i sela ua faʻaitiitia. O faʻamaoniga ma se faailoga e iloagofie ai se faʻafitauli.
  4. Faʻaleaga leiloloa le tumau i le tulaga o le vevesi, faʻafefeteina lauulu lanu. O le auala lea e faʻaalia ai le lalagaina o capillari i le retina.
  5. Ame ma abscesses i luga o le paʻu.
  6. Fuga i totonu o maso o le tamai povi, e masani lava latalata i le taeao. O lenei uiga e aliali mai ma le malosi o le tui insulin, pe a amata le matelaina o le tino.
  7. Faʻanoanoa, lagona o le vevela, vevela vevela, faʻaleagaina. O le auala lenei e tali atu ai le tino i maualuga maualuga o le insulin.
  8. O le ulu o le ulu i taimi masani ona o le leaga o le kulukose i luga o vaʻa o le faiʻai.
  9. Faʻafefete.

Afai e aliali mai ni faailoga faʻapitoa, e tatau ona faia se suʻega o le faapaleni kullusese e faʻataʻitaʻi ai i fafo. O le fuaina o le suka i le mita o le kulukose o le toto e le lava, talu ai o nei masini ua mamanuina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ma e le lava le saʻo e iloa ai suiga laiti i le tuufaatasiga o le toto.

>> Faʻapefea ona faia le suega o le faapaleni o le glucose (GTT)

E mafai ona togafitia togafitiga?

O le lumanaʻi o se tagata ei ai togavao e atoatoa lona lima. Naʻo ia e mafai ona faia se filifiliga.

E mafai ona e nofo i afiafi ma luma o le televise ma le lauti ma lau keke e sili ona e fiafia i ai ma o se taunuuga, faʻaalu le iuga o lou olaga i le tau faasaga i le maʻisuka ma le tele o faʻafitauli.

Ma e mafai ona e suia atoa lou mafaufau, ituaiga ola ma iloa ai vaʻaia e avea o se faʻamanatuga o se mafaufau maloloina e le mafai ona faia e aunoa ma se tino ola maloloina.

O le tapulaʻa i luga o le lisi o meaʻai gaʻo, gaʻo mamafa, galuega faʻale-tino. E tusa lava pe itiiti taumafaiga e totogi i le tele o taimi.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le mamafa o le 7% e faʻaititia ai le lamatiaga o le maʻisuka e tusa ma le 58%. O le amio pulea e mulimuli i fautuaga uma a se fomaʻi e mafai ona togafitia atoatoa togafitiga, aʻo faʻaitiitia le ono mafai ona maualuga le maualuga, fatu fatu ma faamaʻi fatu ile 1.5 taimi.

Faʻafefea ona puipuia le atinaʻe o le maʻisuka

Afai o se suʻega a le suʻega na faʻaalia ai le vaivai o le kulukose, manaʻomia le faia o se taimi atofaina ma le endocrinologist.

O le a ia fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo e fuafua ai le lamatia o le maʻisuka i se taimi lata mai, e fuafua ai le maualuga o le faaleagaina o puipui o toto toto.

Faatasi ai ma se foliga e le masani ai o le manufeʻai (mo se faʻataʻitaʻiga, i tamaitai o le ituaiga o telefoni), o le a faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega o le tala o le hormonal.

E tusa ai ma faʻamatalaga na maua e uiga i le setete o le soifua maloloina, o le a tuufaatasia se polokalama a le tagata lava ia mo togafitiga o vailaau. E aofia ai vaega e tolu: o se taumafataga faapitoa, faamalositino ma vailaʻau.

O le lua muamua e faʻamalosia, e aunoa ma ni faaletonu faʻaleagaga e le mafai ona faʻaumatia. Ae o le aoga o vailaau e itiiti ifo. Latou te faʻaititia le lamatiaga o le maʻisuka e na o le tolu.

O le mea lea, o vailaʻau ua faʻamatalaina e fai ma lagolago mo tagata sili ona ogaoga pe a le maua e le tagata maʻi le onosaʻi ma le tutumau i le mulimuli i se taumafataga.

Le faʻaaogaina o se meaai faapitoa

O sini o le taumafataga mo le togafitiga o vailaʻau:

  • faaitiitia le aoga o le kalori,
  • faamautinoa o le maualuga o le suka,
  • faʻaitiitia le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto.

Le togafitiga o prediabetes e le mafai ona aunoa ma le tuʻuina atu atoa o le meaai mai meaʻai gaʻo. O nei oloa uma o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga e sili atu ma le 50 iunite.

Iloilo le laulau o le GI, faʻalogo lelei i mea taumafa ma le maualalo o faʻamaumauga, lea e foliga mai ua galo i lau lisi autu. Tatala tusi tusitusi poʻo nofoaga, saili suʻega e faʻavae i luga.

Afai e te puleaina e le gata o se soifua maloloina, ae o se meaai lelei foi mo oe, o le a avea ma se laasaga tele i le faatoilaloina o vailaau.

O le a le mea e fai e fai ai le taumafataga ma faʻamuamua i le sili atu ona lelei:

  1. Faatumu lau pusaaisa i meaai faatagaina ina ia aua nei faaosoosoina e ni mea leaga. Ave le lisi o oloa i le faleoloa e faʻaaogaina ai faʻatau mai i le fale.
  2. O mea teuteu na saunia, saunia se siosiomaga manaia, vaavaai mo tagata e tutusa o latou mafaufau. I se faapuupuuga, fai mea uma ina ia le iloa ai le taumafa e avea o se faʻagata, ae o se laasaga i luga o le ala i se soifua maloloina.
  3. Ina ia mautinoa o le kulūkose e ulufale saʻo i le toto, ia 'ai i ni vaega laiti 5 taimi i le aso.
  4. A e alu ese mai le fale, ave faʻatasi ma oe. Mo le maʻisuka, e mafai ona e 'aina fualaau faisua, nati, ma falaoa o fatu atoa e avea o se meaʻai.
  5. Taofi le tuʻuina o le suka i le lauti. Afai e le mafai ona e taulimaina le tofo fou, faatau se mea suamalie.
  6. Tuʻu uma le kofe. Faatasi ai ma le faʻagesegese o le caffeine i totonu o lou tino, e oʻo lava i le faʻaaogaina tatau o lenei vaiinu e le tolu o loʻo faʻatuputeleina ai le aʻafia o le maʻisuka.
  7. Faʻafesoʻotaʻi se tagata faʻateʻa. Afai e maualuga lou maualuga o le inisalini, o le a tatau ona faalēaogāina oloa susu mo ni nai masina. Ua faʻamautuina o loʻo i ai se maualuga o le insulin, o lona uiga, latou te faʻaosofia le tuusaʻoina o le hormone.

O le suia o lau masaniga 'ai faʻatasi ai ma togavao e faigata tele. E oo lava i lou tino o le a faasaga ia te oe. I le gasologa o tausaga, ua masani o ia i le faigofie o le gaosiga o le malosi, o lea la o soʻo se meaai e aunoa ma ni vailaʻau gaʻo vave o le a foliga mai e leai se aoga ma e le mafai ona faʻaaoga.

E manaʻomia le taimi, pe a ma le 2 masina, e toe fausia ai le metabolism.

Afai e mafai ona e faʻafetaia lenei vaitau, o le a e maofa i le lagona o fualaau faisua fou ma aano o manu e mafai ona lelei, ma o fualaau suamalie e aumai ai le olioli e le itiiti ifo nai lo le keke keke.

Gaoioiga faaletino o ituaiga eseese

O fetuutuunaiga o mea taumafa mo vailaau muamua e le lava. E manaʻomia e le gata ina faʻamautuina le taumafaina o le suka i totonu o le tino, ae ia faʻavae foʻi auala mo lona faʻaaogaina.

O le auala aupito sili ona lelei e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin ma faʻaleleia le tafe o le kulukose mai le toto i siama o le faʻaaogaina lea o le tino.O musika o le tagata autu o le malosi i totonu oo tatou tino.

O le tele o latou galulue, o le maualalo ifo o le suka.

Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi, ia avea ma tagata taʻaalo e le manaʻomia. E talitonuina mo le togafitia o faʻafitauli o le tino, o le afa-itula itulaga i aso taʻitasi pe tolu itula i le vaiaso e lava.

O le sini muamua i luga o le ala i se olaga soifua maloloina o le solia lea o le masani o le nofo i le tele o le aso. Amata le femalagaaʻi - savali i afiafi, faasolosolo malie le alualu i luma ma le mamao. Savalivali i le galuega, alu i luga faasitepu, ae le o le lifi, fai taga faigofie aʻo matamata i le televise po o se talanoaga i telefoni.

O le isi laasaga o le faia lea o aʻoaʻoga masani. Filifili se lesona i lou manaʻoga, siaki lau fomaʻi pe afai e faatagaina i lou soifua maloloina. Mo tagata lautele, soʻo se gaoioiga i le vaitaele poʻo le savali e fautuaina. Faatasi ai ma sina siʻitia o le mamafa - tamoe, taʻaloga a taaloga, taaloga taumalulu, siva, malosi.

I le amataga o le aʻoga, o le mea autu e le o le faʻaaogaina. O le faamalositino e tatau ona maua ai se faʻaopoopoga faʻatupulaia i le fatu. A e vaivai, faʻagesegese. E sili atu ona lelei le ausia o lau sini i sina taimi mulimuli ane nai lo le tuulafoaʻiina i le afa togafitiga.

I le faʻatupulaia o le gaioiga, aua nei galo e uiga i se malologa lelei. O lea e mafai e le tino ona faigofie ona vaevaeina ma le gaʻo gaʻo, e manaʻomia ona e moe e tusa ma le 8 itula. O le inisalini e gaosia i le po i le tele o le aofaiga, o lona uiga o le toto mai le suka maualuga e tatau ona faʻasaʻoloto muamua: faia se taʻaloga afiafi ma e le 'ai 2 itula ao lei momoe.

E manaʻomia fualaau?

E sili atu nai lo le leai, o suiga o le olaga e lava lea e faʻamalolo atoatoa ai togafitiga. Latou te taumafai e aua le faʻatagaina fualaau e faʻamalosia ai le aʻafiaga ina ia alofia ai aʻafiaga e ono aʻafia ai.

Afai a maeʻa le 3 masina mai le amataga o togafitiga e leai se aoga, o le a faʻamatalaina oe Metformin. O lenei fualaau faasaina e mafai ona faʻaitiitia le faʻapipiʻi o le kulukose i le ate, o lona uiga o le a fesoasoani e faʻamaonia le anapogi glycemia.

E le gata i lea, e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini, o lona uiga, a maeʻa ona 'ai, o le suka mai le toto o le a vave ona ulufale atu i totonu o siama. O le isi itu lelei o Metformin o se faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le kulukose mai le inumaga.

O se vaega o le kulukose e faʻaaogaina o le a faʻasalaina i feces.

O le inu o le Metformin i lona olaga atoa i le faʻamoemoe o le puipuia o le maʻisuka e matautia. Pe a tago i ai, afaina, tiga o le manava, faʻafoʻi o le maʻi e mafai ona matauina. Afai o nisi mafuaaga o le a le faʻamalosiina le vailaʻau i fatugaʻo i le taimi, o le aʻafiaga o le alose acidosis e maualuga.

O le umi o taimi e faʻaaogaina ai le leai o le vaitamini B12, e mafua mai i le oti o nasu namu ma le atuatuvale. O le mea lea, o le tofiga o Metformin e faʻamaonia i na o mataupu e le mafai ona togafitiga e aunoa ma se lagolago faafomaʻi.

E masani lava o le maʻisuka ituaiga 2, ae le o le muaʻi maʻi.

O se fofo atoatoa e mafai?

Preditebetes o se tulaga muamua ae lei maua i le maʻisuka. O le eseesega autu o le taimi lea o le maʻi o le endocrine, e mafua ai ona atiaʻe le faapalepale kulukose.

O se taunuuga, o le pancreas e le o toe gaosia le inisalini, lea sa i ai muamua. O lona uiga, faatasi ai ma lenei siama, ua vavaeina tagata i le lamatiaina o le atiaeina o se ituaiga lona lua o le maʻisuka.

Peitai, e ui lava i le lamatiaga o le faʻamaʻi, e mafai ona lelei togafitiga togafitiga pe afai e te faʻataunuʻu saʻo le faiga.

Ina ia mafai ona toe maua le maualuga o le suka i le masani, e tatau ona e toe teuteuina lau lava ituaiga olaga, aemaise lava meaai, gaoioiga faaletino.

O lenei tulaga e masani lava ona faʻaalia e ia lava e aunoa ma se faʻafuaseʻi i le taimi na leiloa ai le tino o le tino o lo latou gafatia i le hormone synthesized e le pancreas. O le mea lea, o le faateleina o le suka e tupu.

I le avea ai o se faʻalavelave, e mafai e le angiopathy ona atiaʻe e tutusa ma vailaʻau.

Mafuaʻaga mo suʻesuʻega

Afai e te le vave talanoa i se fomaʻi, ona oʻo lea i le tele o faʻafitauli o vailaau faʻasolosolo e mafai ona tupu e aʻafia ai le gaioioiga o le popole, faʻaalia, faʻasalaga. O se taunuuga, o mafuaaga mo le alu i le fomaʻi o:

  • O le mamafa
  • O le maʻisuka faʻalanesa i le taimi o le maʻitaga,
  • Laʻau maualuga maualuga pe a fai suʻega,
  • Sili atu i le 45 tausaga
  • Polycystic ovary,
  • Maualuga triglycerides, cholesterol i suʻesuʻega.

E maitauina e masani lava e le o iai ni faʻamaoniga e masani ai ona o tagata o loʻo muamua i le vaʻaia, e ui lava o loʻo i ai tuusaunoaga. Ona mafai ai lea ona i ai ni faailo i ni fesuiaiga eseese:

  • Faʻalavelave moe
  • Faʻaitiitia galuega vaaia,
  • Tuʻuina o le mucous membranes ma le paʻu,
  • O le fia inu
  • Fuga i le po
  • Faʻaitiitia galuega faʻatino o totoga o faʻaaliga,
  • Faateleina urination.

Afai e masalomia le muaʻi maʻi, ona ono manaʻomia ai lea o le toto mo le suka. E masani ona faʻaaoga e fuafua ai le setete o le suʻesuʻeina o le kulukose. Afai ole laʻititi laʻititi ile 6 mmol / l, ua uma ona seti le setete o le maʻisuka.

E tuʻuina atu suʻesuʻega i luga o se manava gaogao, ma i le taeao. Aʻo leʻi faia le toto, e le mafai ona inu le vai.

Faʻafefea ona togafitia

E tusa lava pe o oe ua maua i togafitiga, e tatau ona e faʻaosofia le tulaga e ala i le oʻo atu i le faiga o togafitiga. Faʻatasi fautuaga, e faigofie ona taofia le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o le maʻisuka.

O le tele o taimi, ma le faʻavaivaia o le kulukose i maʻi, o le tele o faʻaʻailoga o le maʻisuka e foliga mai e le o se mea masani, ma e masani lava o le soymptomatic. O lona uiga, o le laina lea o le laina tuaoi lea e toatele tagata e nonofo ai, e aunoa ma le masalosalo i le taufaamatau.

Ae afai e te mulimuli i fautuaga nei, ona faigofie lea ona e taofi ma toe fuliese i le vaʻaia:

  • Meaʻai talafeagai
  • Tuuina atu o masani leaga,
  • Tulaga masani o le toto maualuga
  • Le faʻamalosiina o le popolega ma fatuga o le tino,
  • Togafitiga o faamai oi ai nei,
  • Faʻaitiitia o le cholesterol o le toto,
  • Faatinoga faaletino.

E taua tele le fesoasoani o mea taumafa ma taaloga i le faʻaleleia o le faatinoga o le tino, lea o se taunuuga e le gata ina faʻaitiitia ai aʻafiaga o aʻafiaga, ae faʻapea foi le faʻaleleia o le tutumau, faʻataʻitaʻiga lautele o auala eseese.

Faatasi ai ma togafitiga, o le togafitiga o fualaau faasaina e masani lava ona le faamatalaina, talu mai lenei laasaga e le gata ina le aoga, ae e afaina foi. O le mea lea, o le auala e sili ona lelei i fafo o le suia pe fetuutuunai le ituaiga olaga e faalagolago i uluai faailoga.

O vailaau faʻasoifua maloloina e mafai ona faʻatalanoaina pe afai o le fetuunaiga o le olaga soifua na le maua ai ni faʻamoemoega na faʻamoemoeina. I lenei tulaga, Metformin, Siofor, Glucophage e mafai ona tofia e filifili mai.

Taumafa i meaʻai

O lenei auala e fesoasoani e maualalo le suka o le toto. I le tutusa, e mafai ona le toe maua ni pauna faaopoopo. E le gata i lea, o le faʻamautuina o le mamafa o loʻo i ai se matafaioi taua i le mataupu. Tulafono autu o taumafa:

  • Tele fiber
  • Laititi siisii ​​vaega
  • Faʻasologa o mea taumafa
  • Tetee mai meaai vave, oloa e leʻi maeʻa,
  • Faʻalēaogāina o le muffin ma le paluga o faʻasalaga faʻafiafia,
  • Faʻaopoopo le salati, greens, legumes, fualaau faisua, fualaʻau i le taumafataga,
  • O le faʻaaogaina o sana (e aofia ai cereals), pateta, araisa ma isi mea e maua ai le tele o le maso o loʻo i ai e faʻaititia.
  • Manatua o le 1.5-2 lita o le vai i le aso,
  • O le kuka e faia i totonu ole ogaumu, poo le kukaina poʻo le uila,
  • Faʻalēaoga mai sasisi, sukalati ma isi meaʻai gaʻo (aofia ai suamalie suamalie).

I le mea e tatau ai, e tatau ona e filifili meaai e maualalo le gaʻo ma e maualalo le faasinomaga o fuainumera. O le mea lea, e mafai ona tatou faʻamaonia o le aoga caloric e tele sona sao i le faʻaumatiaina o le setete. O le mea lea, e tatau foi ona mafaufau i ai calorie, tausia se tusi talaʻai.

E ui i tapulaa taumafa, e tatau i le tino ona maua le aofaiga talafeagai o elemene uma, e aofia ai pulu, gaʻo, gaʻo.

Laʻau mo togafitiga

Afai o le tulaga e tulai mai ma uiga o se ituaiga o le maʻisuka - vevela, fiainu, faʻavevesi ma isi faʻailoga, ona mafai lea e sauniuniga o laʻau ona faʻaitiitia le tulaga. O lo latou aoga sili lava o se numera laʻititi tele o faʻasalaga, faʻapea foʻi ma le itiiti ifo o aʻafiaga. O le mea lea, e mafai e fomai ona faatonu:

O le aʻafiaga o nei vailaʻau e sili atu ona faʻamalosi i le tino ma mafai ai e oe ona faʻaumatia faailoga uma e le manaʻomia, aʻo faʻaitiitia loa le suka o le toto. Ae aua le faʻamaʻavaleina oe lava naʻo papa ma meaʻai e mafai ona faʻaumatia le tulaga. A aunoa ma le faʻasaʻoina o le olaga, o se aafiaga faapena o se mea le tumau lea o le a na ona faatuai ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 mo se taimi pupuu.

Gaoioiga faaletino

O le faʻaauau pea o le tino pe a uma le faʻamautuina o meaai paleni o le pou lona lua lea e faʻavae ai le togafitiga o vailaʻau. I le taimi lava lea e tasi, e le tatau ona vave sainia mo le malosi o le tino. E tatau ona e amataina i nei manipuni:

  • Savalivali i le ea fou mo le afa itula,
  • Agaʻi i luga o faasitepu
  • Totogi
  • Laiti laiti o faʻatinoga.

Afai o le mamafa o loʻo i ai, ona tatau loa lea ona faʻaauau le aʻoga i le ono taimi i le vaiaso. I lenei tulaga, e aoga le mafaufau i le maualuga o le avega ma le sauniuni o le tagata. I le le atoatoa o le tino, o lona uiga, o le le lava o le gaoioiga muamua, e aoga le tuuina atu o mea e fiafia iai i aʻoga vavave. I le aso, o le afa itula le lesona e lava lea i le tuufaatasiga o cardio ma faamalositino malosi, lea e filifilia taitoatasi.

Afai e vave ona e feagai ma le togafitiga saʻo o vailaʻau muamua, ona i ai lea o se avanoa e aloese ai mai le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o le maʻisuka. E le gata i lea, o le sili atu le lelei o le faiga o togafitiga, o le maualuga atu lea o avanoa o se fofo atoatoa.

E taua le iloa o le a sili atu le lelei o le faʻalauiloaina o sea aafiaga i luga o se tulaga tumau, o lona uiga, taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

I lenei tulaga, e le gata o le a faʻamavaeina le setete, ae o le aʻafiaga o le atiaʻeina o se faʻamaʻi atoa o le a faʻaaogaina atoatoa.

Preditebetes: auala e taofia ai le atinaʻeina o le maʻi

Preditebetes o se vailaʻau faʻasolosolo o le gaosiga o le gaʻo lea e muamua atu i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. E maua mai i se foliga le tumau, o uluai mea le lelei e masani ona tupu na o le atiina ae o le maʻisuka.

E toetoe lava a le mafai ona iloa saʻo le maʻoti, o le soifua manuia o le tele o tagata e leai se metabolic carbohydrate e tumau pea le faamalieina.

Preditebetes: Faʻailoga ma Faʻailoga

I nisi tulaga, o gasegase o loʻo i ai i le vailaau o loʻo i ai faitioga o le tele o le galala, fiainu, ma le faʻavasegaga vaaia, ae o isi mafuaaga e faigofie ona maua mo nei faʻaʻailoga.

O le mea lea, afai ei ai se masalosaloga o le vailaau muamua, e faatonuina e le fomaʻi le anapogi o le toto, lua itula pe a uma ona 'ai, faapea foi ma se suega faigata, lea e fuafua ai le maualuga o le suka i le lua itula pe a maeʻa le 75 karamu o le kulukose i le vai.

O le suʻesuʻega e faia pe a:

  • O le kulūkose o le toto e maualuga le maualuga i luga o se manava gaogao - mai le 6 i le 6.9 mmol / L.
  • E i ai le solia o le faapaleni o le kulukose, o lona uiga, pe a uma se suʻega ma se carbohydrate, e maualuga le maualuga o le suka i le 8.9-12 mmol / l i le lua itula.

E fa ituaiga ituaiga maʻisuka ituaiga 2

O se au a Scandinavian tagata sailiili e fai mai e le itiiti ifo ma le lima ni vaega o le maʻisuka: ituaiga 1 poʻo insulin-faalagolago, faʻapea foʻi ma ituaiga ituaiga e 2.

Ina ia maua lenei faaiuga, na suʻeina e le au suʻesuʻe le talafaasolopito o le soifua maloloina o le tusa ma le 15,000 tagata gasegase i le maʻisuka mai Suetena ma Finelani. Iloiloina ono fesuiaiga masani, e aofia ai le tausaga o suʻesuʻega, faʻamaumauga o le tino, ma le malosi o le faʻamalosia o le inisalini, na iloa ai e le au suʻesuʻe o tagata gasegase na vaevaeina i ni vaega se lima:

Itū'āiga 1 - Seteletis Tigāmoa Matuā (SAID). O le tele lava o talavou ma tagata soifua maloloina o loʻo i ai le le lava o le inisalini ona o le faaletonu o le autoimmune.

Ituaiga 2, Vaega 1 - Sesesesesesesesesesesesesese ma le Inisalini Tulavaʻa (SIDD). Talavou, e masani lava o tagata soifua maloloina ma faʻafitauli o le inisalini.E aofia ai tagata ei ai le HbA1C maualuga, le faʻaaogaina o le inisalini, ma le malosi o le tetee.

Ituaiga 2, Vaega 2 - Sini Inisalini-Taʻitaʻi Mausali (SIRD). O le mamafa poʻo le mamafa o tagata o latou tino e maua pea le inisalini ae le toe tali atu i ai. O le toʻatele oi latou e iai ni faʻafitauli o le tino ma faʻaalia ai faʻamaʻi sili ona ogaoga, e aofia ai le toilalo o le le toe maua.

Ituaiga 2, Vaega 3 - Maʻi Maʻisaga Faʻatasi ma le Mafuaʻaga (MOD). O le mamafa ma le gasegase tagata oe, e ui lava e le teteʻe i le inisalini, e faʻaalia ai ni uiga maʻaleʻale. O le tele lava o le atiaʻe le faʻamaʻi i se tausaga laʻitiiti.

Ituaiga 2, Vaega ole 4 - Maʻi Tausaga Tisaga (MARD). Tagata e atiaʻe le maʻisuka i le mutaaga oo latou olaga ma faʻaalia ai ni uiga maʻaleʻale.

E tusa ai ma le tusitala o le Leif Groop, o le endocrinologist i le Lund University Diabetes Center i Suetena ma le Folhalsan Research Center i Finelani: "O suʻesuʻega o le taimi nei ma le faʻavasegaga e le aoga ma e le mafai ona vavalo i faʻafitauli i le lumanai poo filifiliga togafitiga. O le laasaga muamua lenei i le faʻavasegaina o togafitiga mo tagata maʻi taitoatasi. "

Ou te talitonu patino o lenei vaevaega i lalo ifo e oʻo atu ai i fenumiai le aoga. Na faamanino mai e Kraft: afai o iai oe i le inisalini (e tusa ma le 80 pasene o le faitau aofaʻi o le US), o loʻo i ai lou ituaiga 2 poʻo le prediabetes ma le vaitau.

O le mea e lelei ai, o se tasi lea o faafitauli sili ona faigofie o le soifua maloloina e foia. Na o le pau le mea e tatau ona e faia o loʻo mulimuli i se taumafataga ketogenic cyclic, lea ou te talanoa ai i laʻu tusi, Fat as Fuel.

Le feteenai o taiala o togafitiga o le maʻisuka

O suʻega nei o le toto o le a fesoasoani ia te oe e fuafua ai pe oe maua muamua le maʻisuka poʻo le maʻisuka:

Glucose anapogi anapogi - O le mea lautele, o se kulūkose anapogi i lalo ifo o le 100 miligrams i le deciliter (mg / dl) o loʻo faʻamaonia ai e leʻo faʻamalosia oe i le inisalini, ae o le maualuga i le va o le 100 ma le 125 mg / dl e taʻu mai ai le muaʻi maʻi, o lona uiga e te tumau lelei i le inisalini.

Vaʻai mo le hemoglobin glyc A1C - o fuataga o le kulukose i le toto i luga o le taimi, e lua i le fa taimi i le tausaga. O se suʻega sili lea nai lo le anapogi glucose. O le maualuga o le A1C i le va o le 5.7 ma le 6.4 e manatu i le prediabetic. Soʻo se mea i luga atu o le 6.5 e maua o le maʻisuka. Le maualuga, o le sili atu ona leaga o le lagona ile inisalini.

Suʻega o le inisalini anapogi - E sili atu le lelei o lenei suʻega. O le masani masani anapogi o toto insulin levels e lalo ifo i le 5, ae lelei lava e tatau ona e tausia i lalo ifo o le 3.

O le glucose insulin test - O le suega aupito sili lea ma sili ona maʻaleʻale. E faʻatusatusa i le PHTT (suʻega o le toleniina o le glucose toleni), ae faʻapea foi ona fuaina le maualuga ole inisalini. Aoina faʻamaumauga ma vaʻavaʻai i le tusi a Kraft e fuafua ai pe iai sau togafitiga, lea o le a avatu ai ia te oe se ata sili atu ona saʻo nai lo le anapogi glucose poo le inisalini foi.

O le mea e le maofa ai, e masani lava ona le malamalama le faʻalauiloa masani i lenei mataupu, ma o le American College of Physicians (ACP) ua fautuaina nei mo se sini maualalo mo le maualuga o le suka i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

E tusa ai ma le ACP Peresitene Dr. Jack Ende, "E i ai le faʻalavelave e aʻafia ai togafitiga e sili atu pe le saʻo A1C." O le tulafono ACP fou ua fautuaina nei ua fautuaina le taulai atu i le A1C i le 7-8% nai lo le maualalo o tulaga, ia e sili ona lelei i le tele o vaega o le maʻisuka.

Mo i latou ua oʻo i le tulaga maualalo, ACP fautuaina e faʻaitiitia pe taofi faʻamaʻi ma "ia tuʻu le A1C i le va o le 7 ma le 8." O le American Diabetes Association na matua teena le fautuaga a le ACP, ma tuuina atu i ai aʻafiaga e aʻafia ai, e foliga mai e le talafeagai le "tau lava ina" ia tumau lou tulaga i le 8 e aunoa ma le faia o se mea. Ae ui i lea, o le auala sili e le o se vailaʻau, ae o se olaga suia.

Faʻafefea ona taofi le atinaʻe o le maʻisuka

O lea, ia manatua, afai e te popole i lou soifua maloloina, e taua tele le tagofia o soʻo se faʻamaoniga o le inisalini ma le muaʻi maʻi muamua. O se otootoga lea o nisi o fautuaga sili ona taua. I se tulaga lautele, o lenei fuafuaga o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻe o le maʻisuka ma faʻamaʻi faʻamaʻi tumau ma fesoasoani ia te oe e le avea oe ma se tagata afaina i se faʻamaʻi atonu e te le amanaiaina.

Faatapulaa le suka faaopoopo i le 25 g i le aso. Afai e te mafatia mai le teteʻe poʻo le maʻisuka, faʻaititia le aofaʻi atoa o lou suka i le 15 g i le aso seʻia oʻo i le taimi ua uma ona faʻauluina le inisalini / leptin (ona mafai lea ona faateleina i le 25 kalama) ma amata vave le anapogi i le vave e mafai ai.

Faʻatapulaʻa faʻataʻavale gaʻo (gaʻo atoatoa gaʻo) ma faʻamalosi ma sui i latou faʻamaʻi maloloina leleie pei o fatu, nati, meainu o le suauu mama, olive, avocados, suauu popo, fuamoa o meaola ma gaʻo manu, e aofia ai omega-3s. Aloese mai mea uma e gaosia, e aofia ai aano o manufasi. Mo se lisi o meaʻai e sili ona lelei mo tagata e maua i le maʻisuka, tagaʻii Nine Food Supply for Diabetes.

Faʻaauau faamalositino ma siitia atiliaʻo e ala, o lau sini e tatau ona nofo i lalo ifo o le tolu itula i le aso.

Lava le moe. O le tele e manaʻomia pe tusa o le valu itula o moe i le po. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻasalalau ai lau system endocrine. Ua faaalia i suʻesuʻega o le moe i le moe e mafai ona i ai sona aafiaga taua i le gasegase o le inisalini.

Faʻaleleia lau Vaega Vitamin D, lelei, faatasi ai ma le fesoasoani a le la. Afai e te faʻaaogaina le vitamini D3, ia mautinoa ia faateleina lau faʻaoga o le magnesium ma le vitamini K2, aua o nei meaʻai e galulue faʻatasi.

Lelei le Soifua Maloloina, faʻaauau ona 'ai meaʻai faʻamalosi ma / poʻo le ave faʻamalosi o probiotic sili ona maualuga, lomia e econet.ru.

E te fiafia i le tusiga? Ona lagolagoina lea oi matou lolomi:

O ai o loʻo lamatia

Talu ai e le mafai ona iloa siama mai i suʻesuʻega o suʻesuʻega suʻesuʻe, o tagata e lamatia le fausiaina o le gasegase o gasegase e tatau ona siakiina a latou suka i taimi uma.

O le lisi e aofia ai:

  • Tagata e iai aiga vavalalata ma le maʻisuka.
  • Faʻailoga e maua i le maʻisaga o le ovary poʻo le maʻitaga maʻi.
  • O le mamafa.
  • Tagata e maualuga le cholesterol maualuga.
  • Tagata e sili atu i le 45 tausaga, aemaise lava pe a tuʻufaʻatasia ma isi mea aʻafia.
  • Tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga ola solo.
  • Tagata maʻi e maua i le maʻi pipisi. O loʻo faʻamatalaina e ala i le tolu vaefa o faʻamaoniga: gasegase o le manava, o lona uiga, gaʻo susu i totonu o le manava, toto maualuga, maualuga o le cholesterol.

O le suʻesuʻeina o taimi muamua o le prediabetes e taua tele, aua e mafai ai e oe ona faia ni fuafuaga ma puipuia ai le atinaʻeina o se faʻamaʻi tuga pei o le maʻisuka. E le gata i lea, o tagata e mafatia i le gasegase o le kulukose o le a sili atu ona pagatia i maʻi fatu - e faalua ona ono oti mai le fatu fatu poʻo le taʻavale. E taua le amata togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

Preditebetes: mea e fai

E tusa ai ma fuainumera, e oʻo atu i le maʻisuka i le tusa ma le 50% o tagata gasegase. O le mafuaʻaga o lenei mea, e pei o se tulafono, o le teenaina o suiga o olaga ma le puipuia o amioga le lelei. Ua faʻamaonia e faapea, i tulaga o le gasegase o le gasegase o le tino, ua lava le na o le suia o le meaai ina ia faatuai ai pe taofia ai foi le atinae o le maʻisuka mo se taimi umi.

O le meaʻai autu mo taumafa muamua o le pulea lea o le maualuga o le suka ma le gaʻo i le taumafataga. O le faavae o meaʻai e tatau ona avea ma fualaau faisua, pata, meaai e maua i le popo ma le fiber. O se vaega tāua o se olaga ola maloloina o se mea faʻapitoa lea.

Faatasi ai ma le mamafa o le mamafa, e tatau ona faʻaitiitia, aua o le oona o se tasi lea o mafuaʻaga ogaoga mo le maʻisuka. I le faaitiitia o le mamafa e na o le 10-15%, e mafai ona ausia le tulaga masani o le maualuga o kulukose o le toto.

Preditebetes o se lamatiaga faʻalesoifua maloloina, ae e mafai ona toe fetuʻunaʻi faʻatasi ma suʻesuʻega taimi ma suiga o le olaga.

O le a le mea e tupu muamua ma mafai ona faʻamalolo?

E toatele e le mananao e mafaufau e mafai ona aafia i latou i le maʻisuka.Mo nisi mafuaʻaga, e talitonu tagata nei o tuaoi, i tifaga, o loʻo i ai faʻamaʻi, ma o le a pasi ane i latou ma e le paʻi foi ia i latou.

Ma, i le taimi o le suʻesuʻega faafomaʻi, latou te suʻeina se suʻega toto, ma e aliali mai o le suka ua uma ona 8, pe sili atu foʻi, ma ua le fiafia le fomaʻi. O lenei tulaga e mafai ona puipuia pe afai o faailoga o le faamai ua aloaia i le taimi i le amataga lava o lona amataga. O le a le mea o loʻo tupu?

Tulaga faʻapitoa - o le a lea?

Preditebetes o se maualuga maualuga o le tulaga o le amataina ma le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai ona manatu lenei tulaga o le amataga o le maʻi?

E matua faigata lava ona tusia se laina manino iinei. O tagata ei ai vaʻaia ua mafai ona faʻataʻatia le faaleagaina o fatu o fatugaʻo, fatu, toto toto, ma totoga o faʻaaliga.

O suʻesuʻega faʻasaienisi ua faʻaalia ai e amata ona amataina faʻafitauli masani i le muaʻi maʻi. Afai e maua le maʻisuka, o le gaioiga o le okeni ua maeʻa ma e le mafai ona taofia. O le mea lea, e tatau ona talafeagai le amanaʻia o lenei tulaga.

Preditebetes o se tulaga vavalalata lea e maua mai ai e le pancreas le inisalini, ae i ni vaega laiti, pe o le inisalini e maua i fua masani, ae le mafai e gaʻo tino ona gafatia.

O tagata i lenei tulaga e faapitoa le lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2. Ae peitai, o lenei tulaga e mafai ona faʻasaʻo. Suia o lou olaga, faʻamaloloina masaniga le lelei, e mafai ona e faʻafoʻiina le soifua maloloina ma aloese mai maʻi faʻapitoa.

Faailoga

O le maualuga o le kulukose o se tasi lea o faailoga o le maʻisuka o ituaiga muamua ma le lua. Afai e te faia se suʻega toto ile tele o taimi i se laasaga ma se vaeluaga o le aso e tasi, ma e faaalia ai le i ai o le hyperglycemia i vaitau uma, e mafai ona faia le maʻisuka.

Lisi o faailo o le kulukose:

PerformanceDiabetes
Glucose anapogi5,6-6,9> 7
Glucose 2 itula pe a uma se taumafataga7,8-11>11
O le hemoglobin glycated5,7-6,4>6,5

E i ai isi faʻailoga o le maʻi. Mo se faataitaiga, o se galala malosi e toetoe a le tineia. O se tagata e inu tele, lima, pe sefulu lita i le aso. E tupu lenei mea ona o le toto e mafiafia pe a tele le suka e aoina i totonu.

O se tasi vaega i le faiʻai ua taʻua o le hypothalamus ua amataina ma ua amata ona mafua ai ona lagona le fia inu o se tagata. O le mea lea, e amata ai e se tagata ona inu tele pe a fai e maualuga lona kulukose. O le iʻuga o le faʻaleleia o le ola, o loʻo faʻaalia ai pea le urination - o le tagata ua "pipii" i le faletaele.

Talu ai ona o le gasegase o le kulukose e vaʻavaʻaʻi ua faʻavaivaia i le maʻisuka, o le vaivai ma vaivai e aliali mai. Ua lagona e se tagata ua matua vaivai lava o ia, o nisi taimi e faigata mo ia ona alu.

E le gata i lea, o le erectile o le faʻaleagaina e faʻaalia ai lava ia i le tane, lea e aʻafia ai le aafia o le olaga o le tagata gasegase (feusuaiga). I fafine, o nisi taimi e maua ai e le faamaʻi ni faaletonu eletise - o le matutua i luga o le paʻu o foliga, o lima, lauulu ma fao e fai ma mea e pala, pala.

O se tasi o faailoilo o fafo atu o le muaʻi maʻi o le mamafa tele, aemaise pe a tuʻufaʻatasia ma tausaga matua.

I le gasologa o tausaga, o le metabolism o le a faʻagesegese, ona sili atu lea o le gaʻo e taofia ai le kulukose mai le ulu atu i sela - o le iai o nei mea e matua faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi. E le gata i lea, o le pancreas o le au matutua e amata ona maua ai le insulin ma le matua.

Faʻatasi ma le faʻafitauli 2, o le mamafa o le mamafa e masani ona tupu. O le mea moni, o lenei ituaiga o suka suka i totonu o le toto ei ai le maualuga o le kulukose ma, i le taimi e tasi, inisalini. O mea uma e sili atu ona leaga o le tino e saili e faʻafeiloaʻi i le tino o manu, e sili ona talafeagai mo le teuina. Ona o lenei mea, ua amata vave ona maua le mamafa o le tagata.

O le isi mea e iloa ai o se lagona o le le mautonu i vae, tingling. O lenei mea e sili ona lagona i lima, tamatamailima.Pe a faʻalavelave le totoina o le toto ona o le faateleina o le maualuga o le kulūkose, o le mea lea e mafua ai le leaga o le meaʻai o faʻamavae. Talu ai ona o lea mea, o loʻo i ai i le tagata ni lagona le masani ai i le ituaiga o tingling or numbness.

Ma le mea mulimuli, o le paʻu o le paʻu, o se tasi lea o faʻamaoniga o se maʻi suka. Atonu o se mea e ofo ai, e mafai faʻapefea ona aʻafia lou paʻu i fua o le kulukose? E faigofie lava mea uma. Faatasi ai ma le hyperglycemia, o le toto ua faateleina, lea e mafua ai le faaitiitia o le puipuiga. O le mea lea, i le maʻisuka, o le toe gaosia o se maʻi afaina i luga o le paʻu e masani ona amata, lea e maua ai se lagona o le sasaina.

O le faʻamaʻi mulimuli e tatau ona faia e le endocrinologist, e le faalagolago i le tasi, ae i luga ole suʻega. O le tagata poto faapitoa o le a fuafua pe o le maʻisuka pe leai, filifili pe faapefea ona togafitia, o vailaau e sili ona aoga i tulaga taitasi.

Ina ia puipuia le maʻi suka mai le avea o se mea e ofo ai, e tatau ona mataʻituina faailoga o le suka o le toto, e faigofie ona faia i se falemaʻi poʻo le fale e faʻaaoga ai se glucometer.

Togafitiga metotia

Ina ia taofia le atinaʻeina o le maʻisuka i le amataga, e tatau ona faʻamaonia le faiga o le galuega ma le malologa. Faʻaleagaina o le tino e pei o le le lava o le moe, ma lona tele.

O le atuatuvale faaletino, o le le mautonu i le galue e mafai ona avea ma malosiaga mo le atiina ae o maʻi tuga, e aofia ai le maʻisuka.

I le tulaga o prediabetes, o togafitiga faʻaleaganuʻu ma le tele o togafitiga faʻaleaganuʻu o togafitiga o le a aoga.

E tatau ona e mulimuli i se meaʻai maloloina. Ina ia faimalaga malaga i le sisi, ia faʻagaloina ituaiga uma o tao, ia faʻaaoga nai lo falaoa paʻepaʻe mai le falaoamata mafolafola ma le faʻaopoopoga o le paʻu, e leai ni araisa paepae ma ni pasta, ae o ituaiga sukalani lanu ma falaoamata mai fatu saito atoa. E fautuaina e fesuiai mai aano mumu (tamai mamoe, puaa) i le pipi ma moa, 'ai le tele o iʻa.

O le mea autu o le faʻamautinoa ua lava fualaau aina ma fualaʻau i le taumafataga. Half kilo kilokilo i aso uma e te manaʻomia e 'ai uma. O le tele o fatu ma isi faʻamaʻi e tulaʻi mai ona o le mea moni o lo tatou taumafa e itiiti le lanu, fualaau fou.

E le gata e tatau ona e iloilo lau meaʻai, ae ia faʻateʻa ese foʻi masani leaga. O nisi taimi e lava le tuu le ulaula pe faʻaititia le faʻaaogaina o ava malosi e inu ai le ava e puipuia ai le amataina o le maʻisuka.

E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o suti i lau lisi o aso taʻitasi poʻo le faʻaaogaina atoa. O le tele o latou taumafa e mafai foi ona avea ma se vaega taua i le atinaʻe o le maʻisuka.

Preditebetes - mafuaʻaga, faʻamaoniga, puleaina o suka ma meaai lelei mai le lisi

O le lamatiaga o vailaau o le vailaau o le, i le tele o tulaga, e tusa ai ma fuainumera ma faʻamatalaga o tagata atamamai, e atiina ae i le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o nai tausaga.

O le setete predicetic e le mafai ona faʻafitia, ma faatasi ai ma se atinaʻeina o le pulea e le tagata o ia lava ma le tausisia o togafitiga faafomaʻi, e mafai e le tagata maʻi ona tausia lona soifua maloloina ma aumai le suka toto i le masani.

O le predabetic state e faʻailoaina i le le atoatoa o le kulukose o le maʻi. Faʻasolosolo, o le gaosiga o le enzyme o le pancreatic e faʻaitiitia, ma o le maualuga o le suka o le toto ua sili atu nai lo le masani, ae e leʻi oʻo i le maualuga e maua ai le maʻisuka ituaiga 2. I le taimi muamua, o lenei maʻi na taʻua o le maʻisuka-o le maʻi suka.

O le mafuaʻaga autu o prediabetes (e pei o le maʻisuka ituaiga 2) o se suiga i teteega o le tino i le insulin. O se tasi o galuega a lenei hormone o le felauaiga o le kulukose i sulu o le tino.

Pe a oʻo i totonu o le toto ia gaʻo, o le pancreas e maua ai le inisalini, ma le maualuga o le maualuga o le suka, o le faʻamalosia o le inisalini e faʻalauteleina ai - o le faʻaitiitia o le aoga o le hormone, o le mafai gafatia o siama ona iloa ma aofia i le gaosiga o le kulukose.

I le faʻaopoopoga i le atinaʻeina o le inisalini, o le faʻaitiitia o le inisalini gaosiga i pancreatitis poʻo faʻamaʻi pancreatic (faʻamalosi (insulinoma), suiga o cystic, manua) e mafai ona oʻo atu ai i le muaʻi maʻi.E tusa ai ma fuainumera, o tagata gasegase e lamatia mo se setete:

  • feʻai
  • ma le maualuga o le toto maualuga (maualuga maualuga o le toto maualuga ma fua faatatau mai le 140/90 ma le maualuga),
  • ma faʻamatalaga le mautonu o taunuʻuga o auiliiliga o le kulukose,
  • maualuga cholesterol ma triglycerides,
  • silia le 45 tausaga
  • fafine ei ai le ovary polycystic,
  • o fafine na maua i le maʻisuka ile maʻisaga aʻo maʻitaga.

Suʻega o vailaʻau

I le i ai o ni faʻamaoniga talafeagai, o le tele o auala faigofie e faʻaaogaina e faʻasoa ai le toto o le tagata maʻi ma le masani ma tusia ai faʻamatalaga e uiga i le atinaʻeina o le muaʻi maʻi.

Mo le saʻo o faʻamatalaga na maua, o le toto sampling o loʻo faia i luga o se manava gaogao, 10 itula pe a uma le taumafataga mulimuli.

O le aso ao leʻi faia le suʻega, ua fautuaina le tagata maʻi e tuu le ulaula ma faʻamalositino, o lona vevela ma le toto maualuga i le taimi o le toto foaʻi e tatau ona masani. O suʻesuʻega nei e fesoasoani e iloa ai le atinaʻe o le faʻamaʻi:

  • Suʻega o le faapalepale o le glucose - fuafua le fua faatatau o le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le tino. Faailoilo e sili atu nai lo le 7.5 mmol / L e mafai ona faailoa ai le i ai o vailaau.
  • O le anapogi glycemia - toto vevela e manaʻomia mo suʻesuʻega. O faʻamaoniga e fesuiaʻi i le va o le 6 ma le 7 mmol / l e faʻaalia ai le mafai ona atiaʻe le faʻamaʻi.
  • O le inisalini anapogi - o faʻamalosaga anapogi i luga atu o le 13 i / mU o faʻamaoniga o prediabetes.
  • O le hemoglobin glycated - ma le prediabetes, o le faailoga e eseese i le 5.7 ma le 6.5%.

Tuua Lau Faamatalaga