Laʻau fiafia o le pancreas

O le autu o le pancreas (upu faʻamaonia: pancreatic duct, pancreatic duct, alaga, Taʻaloga faʻasaga, lat. ductus pancreaticus) o se taʻaloga lea e ulufale atu ai le sua pancreatic i le duodenum.

I le tele o tagata, e amata mai i le siʻusiʻu o le pancreas, e lele i lona umi atoa ma maeʻa pe a maeʻa faʻatasi ma le pulelele masani i le papilla lapopoa o le duodenum (Visa papilla).

Sphincters

O le foliga o le pule e mafai ona faʻasolosolo, tulivae ma foliga S, ma mulimuli mulimuli i foliga o le pancreas. I le tele o tulaga, o le paʻu autu o le autafa autu o loʻo i totonu o le itulagi o le ulu o le pancreas, ma o le vaega o le pule o loʻo i totonu o le tino o le gland e sili atu pe itiiti foi le saʻo.

Pe a pasia le gland, e fai e le taʻavale ni nai taʻaiti laiti, ma faasolosolo malie le lautele. O elemene uma o le faiga o le auala e matua fesuiaʻi. E lua ituaiga o lona fausaga e mafai ona iloga: autu ma tatala. Faatasi ai ma le ituaiga poloka, o le numera o tamai laititi e tafe atu i totonu o le auala autu mai le 18 i le 34, ma le mamao i le va o le eseesega e eseese mai le 0.5 i le 1.5 cm. 8-2 mm.

O le lapoa o le taʻaloga: i le itu o le siʻusiʻu o le pancreas - 1.0-1.7 mm, i le tino - 2.4-2.6 mm, i le ulu - 2.6-3.3 mm.

Faʻafeiloaʻi e Sphincters |Faʻavasegaga

O keke o le fiafia e aofia ai le lua (tele pancreatic ma faʻaopoopoga) ma le tele o mea laiti, e afua mai i lobes o le pancreas. O le mucous membrane o le gaʻo o loʻo i ai ni siama e maua mai ai le cholecystokinin hormone, lea e aofia ai i le puleaina o le gaʻoina o otaota (puleaina le lagona o le maelega ma le manava).

O lona igoa lona lua o le Taʻaloga. E amata i le siʻusiʻu o le pancreas, faʻafefe i lona tino atoa, ona fesoʻotaʻi atu lea i le ala masani o le alalaupapa, e latalata atu i le alofilima uʻamea tele, lea e faia ai le fafo i le duodenum. Ole lapisi autu e oʻo i le 25 cm le umi ile pito i luga o le apa o le pancreas e oʻo i le 1.5 mm, i le tino o le gland - e tusa ma le 2.5 mm, ma i le ulu - e oo atu i le 3.3 mm.

Faʻavae ma galuega

O pepe laiti laiti e tafe atu i totonu o le laina autu i lona umi atoa, o lona numera e fesuisuiai e faalagolago i uiga patino (mai le 20 i le 60). O le faʻasologa o le galu o le pancreatic canal e faʻaalia i le tele o suiga. E tusa ma le 60% o tagata ua i ai se tuʻufaʻatasiga tuʻufaʻatasiga o le talo ma le pito sili o le pancreatic o le gaʻo e ala i le manua lapisi (Vater) i le duodenum.

E le o tagata uma o loʻo i ai se vaega faʻapitoa o le pancreatic, ma afai ei ai, e iai foi filifiliga a tagata taʻitoʻatasi. Faʻamaumauga o suʻesuʻega e leʻi maua ai se pasene manino o ituaiga uma o fausaga, e tusa ai ma fua faʻatatau, e tusa ma le tasi vaetolu o le tagata soifua e i ai se faaiuga e ese ai o le faʻaopoopoga o le gaʻo e ala i le pepe laiti. O le gaioiga o le mataʻituina ma le fetuunaiga o le faasela i totonu o le gastrointestinal tract e faia i fafo o le ala.

O fea e tafe ai laina o le pancreas?

O le autafa autu e fusia faatasi ma le pule masani ole talo e ala i se isi sphincter eseese o le pancreatic canal. A maeʻa ona fusia, latou te faia se ampili o le totoa o Vater, i totonu o ia mea o loʻo i ai se muso lamolemole lamolemole - o le sphincter o Oddi. O lenei okeni o le a avea ma se vailaʻau e pulea ai le tafe o le talo ma le manava faasee i totonu o le vaega o meaʻai, e taofia ai le toe faʻaleleia. Aʻo leʻi amataina le faʻapalaina o le faagasologa, o le sphincter o Oddi ua faʻapipiʻiina. A oʻo mai meaʻai i le duodenum, e tatala le sphincter, tuʻuina atu se pusa mo le talo ma le enzymes.

Malformations

I le faʻaopopo atu i foliga taʻitasi, o faʻalavelave faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o loʻo maitauina i totonu o le fausaga. Pe tusa o le sefulu tagata taitoatasi, o le vaega faaiu o le autafa autu o loʻo i ai, ma o le manava atoa o le pacreas e ulufale atu i le duodenum e ala i le laʻau faaopoopo. E tusa lava pe itiiti ifo (e tusa ma le 4%), o loʻo vaʻavaʻavaʻaʻi ese mai fafo o le talo ma le pancreatic ducts.

O se analyaly e le masani ai o se faʻaopoopoga (faʻaoga). O se faʻavae faʻapitoa faʻapitonuʻu o meaola faʻapitoa, lea e mafai ona i ai lana lava gaosiga faʻapitoa.

Mafuaaga o faʻalavelave

O nisi o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatic ducts ei ai mafuaʻaga faʻavae. O isi faaletonu e tutupu i lalo o le faatosinaga o amioga le lelei a le tina po o gasegase intrauterine.

O le faʻaaogaina umi o fualaau faʻamaʻi e mafai ona afaina ai le fomaʻi ma taʻitaʻi atu ai i le atinaʻe o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le faateleina o le lapoa o le taʻavale autu e mafai ona faʻaalia ai le pancreatitis, o le i ai pea o maa, e le tele lava, e mafai ona masalomia se tumutumu i le ulu o le pancreas poʻo le ampulla o le susu o le Vater. E le gata i lea, o le faʻalauteleina o le pule i luga o le Malo e mafai ona mafua mai i faʻalavelave faʻapipiʻi poʻo manuaga.

O le le saʻo o le fausaga o le pipii atonu e le maua ni faʻaaliga faʻapitoa, o nisi taimi o togafiti e faʻapitoa. Ina ia iloa ia faailoga, e taua le i ai o se malamalamaaga manino i le sootaga i le va o patai maʻi (pancreatic ma le mulilua masani) faatasi ai ma le gaioiga o le pancreas ma le vevela.

O le suiga o le lapoa o le papacreatic ducts poʻo lo latou spasm e faʻaalia mai i faʻalavelave faʻalavelave i le tino o meaʻai - o tiga tiga ia (colic), manava manava, mausili.

O faʻamaoniga e sili atu ona faʻaalia i le mea e tupu i le tino pancreatitis. E iai tiga ogaoga i le suʻesuʻega o le pancreas (poʻo fusi), taotoga, vomiting, mulimuli ane o loʻo i ai se fesoasoani puupuu. O le tiga e masani lava ona toe foʻi mai, e taumafai se tagata e suitulaga i le tulaga o le tamaititi, e maua ai sina faʻalelei.

Faʻailoga

O auala o suʻesuʻega o loʻo i ai nei e mafai ona iloagofie ai togafitiga ole gaioiga. O le telefoni sili ona faʻaaogaina. I totonu o lenei suʻesuʻega, e matua matauina lelei le auala autu, e mafai ona iloilo lona tele, e iloa ai le vavalalata poʻo le faʻateleina.

O nisi taimi e le o vaʻaia ai se vaega o le gasegase pe faigata foi le faʻatonuga (faʻataʻitaʻiga, ma le mamafa o le mamafa o le tino), i ia tulaga o loʻo faʻaaogaina se suʻesuʻega endoscopic ultrasound, o se tuufaatasiga o le ultrasound ma le endoscopy ma mafai ai e oe ona aumaia saʻo le masini i le mea e suʻesuʻe ai.

O le tele o faʻamatalaga faʻaaogaina o le retrograde pancreatocholangiography (ERCP).

Aʻo faagasolo le faʻatinoga, o le fomaʻi, i lalo o le faʻataʻitaʻiga o le endoscope, e faʻatumu ai alavai i se mea e maua ai le leitio, ma mulimuli ane na ia vaʻavaʻai i le faʻaaogaina o le masini X-ray. O le le lelei o lenei auala o lona osofia.

O suʻesuʻega i le fale suʻesuʻe e taua foi: o se suʻega o le toto o le toto, o le faʻamoemoega o le faʻasalaga o enzymes digestive o le pancreas (o le vavae ese mai le masani i le itu o le paʻu e faʻaalia ai se faafitauli).

O le sini o le togafitia o togafitiga e faʻamalieina ai le ita ma le tiga. O le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina se togafitiga e ogatasi ma le faʻaumatia o pancreatitis. E aofia ai:

  • teena o meaai mo le 1-2 aso,
  • antispasmodics
  • fualaau oona ei ai enzymes digestive.

O nisi taimi faʻatasi ai ma le faʻamaʻapeʻaina o le tino, o le togafitiga faʻapitoa e manaʻomia.

I togafitiga faʻapitoa o faʻamaʻi pipisi, o se nofoaga taua e nofoia e meaai maloloina, lea e tatau ona tausisia mo se taimi umi.

O le taumafataga e faʻaaogaina i le faʻaitiitia o le puleaina o le gland. E maua lenei mea e ala i le fetuutuunai o le tuufaatasiga, tasi le taimi ma le faasologa o meaai. E tatau ona iai le vaega o le protein i le taumafataga, e tatau ona lafoaʻi le suamalie, vevela, gaʻo, falai ma fualaʻau. O le susulu e sili.

O otaota vevela ma vevela vevela e faasaina; e tatau ona 'ai i le taimi e tasi. O le aso ole taumafa e tatau ona vaevaeina ile 5-6 lita, e faʻasaina ona fafaga. E sili le faʻaaogaina o falaoa o ananafi. I le tele o falemai ma togafitiga, o le taumafa talafeagai e taua o le numera numera 5.

E faʻafefea ona fufulu mama paʻu

O le faamamaina o le va o se fua faʻasese lea e leai se faʻatagaga o togafitiga aloaia. I le i ai o maʻa, o le faʻamalosia o le faʻamalositino e mafai ona taʻitaʻia ai le taofiofia o le pule. Ae i le tulaga o le faʻamaʻaloga, e mafai ona faʻafefeteina le mafai ona faʻafefeteina alalaʻau i pupuʻu o le vai inu, lea e tau atu i le fausiaina o maʻa.

O nisi togafiti a tagata e taulai i le puipuia o le faalilolilo e iai ni mafuaʻaga faʻapitoa o le physiological, ae o lo latou faʻaaogaina e manaʻomia ai le faʻaaogaina o maa i totonu o le pancreatic ma le talo. Aʻo leʻi amataina le faʻataʻitaʻiga, e tatau ona faʻatapulaʻa meaʻai mo le vaiaso: faʻaaogaina le ava malosi, falai, faʻafefe, gaʻo, vevela, inuina le tele o vai pe a mafai. Faataitaiga o faataitaiga:

  • 6-8 bay laulaau sasaa 1 ipu vai inu, tuu i se vevela mo le po. Faʻaaoga le 50 g fusi muamua aʻo leʻi faia taumafataga mo le vaiaso,
  • i le afiafi, sasaa le 1 ipu keke i totonu o le 0.5 lita o le kefiti-iti kefir, ia 'ai le afa o le mea e maua ai le taeao, le afa lona lua - 2 itula ao le i momoe.

Faatasi ai ma togafitiga o togalaau lea e fesoasoani e faamama le alalaupapa o pancreatic o pasili ma aʻa o le chicory, o le sami buckthorn.

Faʻaiʻuga

O faamai o le pancreatic ducts e tupu mai i le tino o le pancreatitis e masani ai ma taimi o le exacerbation ma le faamagaloga. I le leai o togafitiga poʻo ni faʻamaʻi ogaoga, e mafai ona iai ni faʻafitauli:

  • uila
  • fistula
  • suiga faʻapitoa
  • fausaga maa
  • faateleina le mamafa i le ala,
  • siama pipisi
  • tumo (pancreatic carcinoma).

I le tulaga o le taotoga, o loʻo i ai se faʻafitauli o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Puipuiga o le Kanesa i le Kanesa

O le puipuiga a le Peraimeri o le faʻamoemoe lea e faʻaitiitia le aʻafiaga leaga o masaniga leaga, le mafaufau i luga o le mafaufau, le lava le moe, ma le manava o le manava. Faʻaaofiofia se olaga ola malosi, faia o se siosiomaga lelei o le mafaufau, taumafa lelei - o nei fautuaga e fesoasoani e aloese mai faʻamaʻi o le paʻu ma le gaʻo.

E manaʻomia le puipuiga faʻalua pe afai ua uma ona maua le faʻamaʻi. I le puipuia o faʻasalaga, e taua tele le galue o le pancreas e aunoa ma se mamafa, e masani ona aveesea le mea lilo e ala mai i sphincters, lea e tatala ma tapuni i le taimi. O le tausisia o faʻasologa ma mea taumafa a le fomaʻi o le a fesoasoani e faʻasalalau ai faʻagasologa uma ma puipuia ai le toe foʻi mai.

Faʻamatalaga lautele e uiga i le auala

O le faʻamatalaga o vaʻaia o le pancreas e amata i totonu o le acini. O laina laiti laititi e faʻapipiʻiina ma ala tetele e aliaʻe mai lolone ma aofia ai i totonu ole auala autu. O le avega autū e faʻataʻamilo saʻo i le pancreas atoa, e oʻo i le iuga i le pito o le siʻusiʻu ma faʻamuta i le ulu. O le mea lea, o le faaopoopoina o le ala faaopoopo o loʻo faia - Santorini. Ona faʻapipiʻiina lea o le laina telefoni autu ma le pulelele.

O le autu o le pancreas ma le salantoria ua faʻapotopotoina faatasi ma anastomoses. I le alavai faʻavaivai o le auala autu, o le fausaga o loʻo vaeluaina poʻo le autu.

  1. O le faʻavae autu o le pancreas gland - ua faʻapipiʻiina i le 30-34 laina laiti, e tafe atu i totonu o wirsungs, o loʻo i totonu o le 5 mm.
  2. Faʻasalalau le vaʻaia - e 55-60 laina, o le vaeluaga e 1-2 mm.

Ole gaʻo o le pancreas ma le vevela e aveese ai le enate o le vai i le auala o le duodenum.

E 4 ituaiga o nofoaga faanatura o matagaluega mulimuli o le talo ma le meaʻai.

  1. E tasi ituaiga o meaola ua taua i le 55% - o le autu o le pele o le pepese, o le avea lea o se masini e tasi, e maua mai i le vailaau oona e mafua mai i le sphincter o Oddi.
  2. 33% o le ituaiga lona lua - o se tuufaatasiga o le 2 laina o loʻo matauina i tafatafa o Oddi, ae e le o fausia le amipoule.
  3. 3 ituaiga e maua le 4% - o le talo ma le pancreatic conducts latou te ulu atu i totonu o le auala i totonu o le villa papillae.
  4. I ituaiga e 4, 8% - o se fesoʻotaʻiga o ni laina se lua ma se vaitau taua mai le alofilima e mataituina.

O le a le mea o loʻo tupu?

O le tele o tagata gasegase latou te fiafia i le mea e tafe atu i ai le papacreatic duct. O se fesili i le autu autu o le okeni lea e tafe atu i totonu ole tino.

O le Taʻaloga, e taʻua o le pule sili, e tuʻuina atu se mealilo i le duodenum ma ua manatu o le autu i le pancreas. O le pule, lea e tele ai vaitafe laiti, e fausia ai le fausaga o lala. I le faʻasalaga mulimuli, ua tuʻuina le sphincter, lea e faʻapipiʻi ai le oʻo mai o le vai ola. Le telē o faʻamasinoga mo tagata uma e eseese.

O le pule autu o le pancreas o loʻo faʻatusalia mai i laasaga nei:

  • o se lala umi e 20-22 cm,
  • i le itu o siʻusiʻu, o le auala e 1 mm le lautele,
  • latalata i le inumaga, ua i ai i le sone o le ulu, o le tau e eseese 3-3.5 mm.

E masani lava o le fausiaina o le gaogao oona o loʻo faʻatusalia i le foliga o le faitotoa, o se mea na tupu e le masani ai le tulivae ma le ituaiga S.
O le auala autu e muta i se musele malie e amata i totonu o le manava. O le galuega a le sphincter o Oddi o le pulea lea ma faatonutonuina le manava oona i totonu o le manava.

O loʻo i ai ni filifiliga mo le fausaga o totoga o le tino, pe a oʻo i lalo o le aʻafiaga o nisi mafuaaga, ua vaevaeina le vaega autu i ni lala se lua, e galulue eseese mai le tasi ma le isi, ona o le lua lala ua faia. O sea ituaiga fausaga, e seasea lava ona tupu, e mafua ai le vavalalata tele poo le le mautonu foi o le pa.

O le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi o loʻo faia e faʻaaoga ai le CT poʻo le endoscopic retrograde pancreatocholangiographic examination.

Taʻi maʻi

O le atinaʻeina o se mea faʻaleagaina i le pancreas, o le tatalaina o lala o ausilali, o le faʻalauteleina ma le faʻamaʻiina o le vaega autu o fualaau oona, ma isi faʻalavelave faʻafuaseʻi o auala e mafua ai le faʻalavelaveina o le pancreas ma le gaogao.

E pei ona e iloa, o le pancreatic canals o ni tui malolosi. O le tafe mai, o le suavai e tafe atu i totonu o le duodenum, ua manatu o le autu. O le tele o lala laiti o loʻo tafe atu i totonu ole auala e fausia ai le tino atoa. O suiga i le ala e mafai ona tupu mo mafuaaga eseese (faʻaitiʻiti, faʻalauteleina, pipiiina), o le mafuaʻaga lea e atiaʻe ai faʻamaʻi ogaoga o le pancreatic ducts.

O le mea lea, o le atinaʻeina o cystic fibrosis i le pancreatic parenchyma ua mafua ona o le malolo ma le suiga o le vai. A vaʻavaʻaʻi le ala, o vāega e muamua atu i le vavao e lautele, e taʻitaʻia ai i latou.

O le faʻaaogaina o le auala autu o le pancreas o le vaega autu lea i le fausiaina o pancreatitis. Afai o le matauina o lala laiti ua matauina, latou te faalauteleina i tua atu o le nofoaga o le steanosis, ona faateleina ai lea o le mamafa.

Ma o se sui leaga foi ma o se mafuaʻaga leaga o le microbone o le helicobacter, i le tulaga o faʻamaʻi pipisi. O le tupuga o se maʻi o le peptic e tupu pe afai o le aafiaga faataumaoi i luga o le mucosa gaosia o mea mataʻutia e amata ona manumalo i luga o le aafiaga o le puipuiga. O se vaega i le atinaʻeina o se maʻi o le manava o le:

  • Helicobacter pylori maʻi,
  • le faʻaaogaina o vailaʻau e leai ni vailaʻau,
  • sarcoma
  • susu
  • maʻisuka
  • syphilis ma isi.

Pe a tupu mai le mai i le manava, o le tiga e tupu pe a uma ona 'ai, i le duodenum o le uiga o tiga e taʻua o le fiaʻai pe a latou atiina ae i totonu o se manava gaogao, ma a uma ona' ai e le pasi. Faatasi ai ma le mumū o le gallbladder, o le fatu o le fatu, colitis, flatulence, belching foliga.

Afai e iai ni faailo e aliali mai se faʻafitauli i le galuega a le pani, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Faʻamatalaga lautele faʻamatalaga

Enzymes ma le suasite juice e sau mai le pancreas i totonu o le duodenum e ala i le pito o le pancreas. E lua ituaiga o taʻavale - o le autu ma le lua.

O le vaega autu o le faʻafefe o loʻo taua foi o le Afioʻaga. I le masani ai, i le gasologa o lenei taʻavale, e tele ni tamai tubules e tafe atu i totonu, e taʻitasi ma feaveaʻi se mea faalilolilo.

O latou nofoaga ma numera e mafai ona ese mai le tagata i le tagata. E mafai ona i ai se eseʻesega o le pule a le aiga i luga o le 'auvae, i le foliga o se tulivae, i le tulaga o le tusi Peretania S, ae tele lava ona toe faia le foliga o le gland. A o agai atu i le duodenum, o le fua o le taamilosaga e faasolosolo malie le faaitiitia.

E lua ituaiga o fausaga o le auctal system o le pancreas - ogalaau ma le tatalaina. O le autu autu o loʻo faʻamatalaina e le o se numera tele o laititi laiti e tafe atu i totonu. O le aofaiga e tusa ma le 18-34, ae o le mamao i le va o nofoaga o lo latou felagolagomaʻi e le silia le tasi ma le afa senitimita. Faatasi ai ma se faʻavavega, e oʻo atu i le 60 lapoʻa laiti e tafe, o vaʻa i le va o nei mea e le silia ma le lua milimita.

E mafai ona tatala vaʻavaʻavavega o le pancreas i le duodenum. E tusa ma le 60% o tagata e iai le fusuaga o le autū autu ma le faaopoopoina pe tusa o le tolu milimita aʻo leʻi ulu atu i totonu o le inumaga. Atrophy o le lala o loʻo i luga o le vao i nisi taimi e tupu ai, ma o le vai inu uma e ulu atu i le nofoaga atofaina e ala i le au faaopoopo.

O lenei faatulagaga e na o le 10% o mataupu e maua. I le 20%, e le fesoʻotaʻi le autafa autu ma le talo masani ma tatala i le duodenum 2-4 cm i luga aʻe o le nofoaga fuafuaina.

Ma i isi tulaga, e mafai ona faʻafefiloi autafa autu ma otootoga i se mea e mamao ese mai le fenumiai. E masani lava, e le sili atu i le 2 mm le maualuga o le taamilosaga.

Tatala uma ia laina, e pei ona taʻua i luga, i le duodenum. O lenei nofoaga ua taua o le papilla lapopoa o le pancreas, poo le Vater papilla. O le tulafono faatonutonu o le inu o le vai ma le enzyme o le faʻatulafonoina e faʻatulafonoina e le muscle vavalalata i le papilla. O lona isi igoa o le sphincter o Oddi. O lona faʻaitiitia e puipuia ai le suʻeina o mea o loʻo i totonu o le tui i totonu ole lumenifo.

O se papilla laitiiti o le duodenum e mafai foi ona i ai, i lona gutu, i nisi o tulaga, o se isi faaopoopo, po o le Santorinius, ua tatalaina. O loo siomia o ia e le sphincter Helly.

Faʻalavelave faʻaletonu

O loʻo i ai le tele o filifiliga mo le nofoaga ma le fesoʻotaʻiga o paipa, ae o loʻo i ai foʻi soliga i le fausaga ma le faʻasinomaga o le papacreatic ducts.

O ia soliga ua taʻua o le faʻanoanoa. O faʻalavelave faʻaleagaina ma maua. O mafuaʻaga autu mo lo latou atinaʻe ua manatu o se gasegase o le genetic, o aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi ma viral, faʻapea foʻi ma faʻalavelave faʻaleagaina i le pancreas.

O le faʻaleagaina o le tino e aofia ai le vevela o le vaʻaia. O loʻo atinaʻe e avea o se taunuuga o le faʻalauteleina o le ala o loʻo i totonu o le fale i totonu ole lua gaioiga autu.

Talu ai ona o le faʻamaʻi, o le faʻaaogaina o le pulepulega ole tino i totonu o le duodenum e mafai ona faʻavaivaia, ma e mafai ona mafua ai le gasegase ma le faʻaogaina o meaai, le lava o nisi meaʻai i le tino, ma le tiga.

I le faʻaopopo atu i le faʻaogaina o le tino, e vavae ese le cystic fibrosis. Faʻatasi ai ma lenei faʻasologa, suiga tetele ma agavaʻa i le vai o le pancreatic. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le solia o le faʻaleleia totonu o le pancreas ma faʻamaʻi eseese.

Faʻaleagaina faʻamalositino e aʻafia ai le faʻalauteleina ma le faʻalavelaveina o ala. E masani lava, o le lautele o le tui e le sili atu i le 2 mm. O le faʻateleina e taʻitaʻia ai le tele o mafuaaga, lea e aofia ai:

  • malulu ma le tiga o neoplasms i le ulu o le pancreas,
  • o le i ai o le siakiina (maa) i totonu o le ala,
  • lapopoʻa o le lumen,
  • faʻasolosolo taimi masani i le gland (poo pancreatite),
  • faafitauli e tulai mai i le maea ai o le faagaoioia o Whipple,
  • vaega o le aveeseina o le pancreas.

I le faaopoopo atu i ai, i le 5% o mataupu, ua maua ai se isi auala fou, lea e amata i le pito o le gland ma tatala ai i le itulagi o le Helly sphincter.

Faʻasolosolo, o le toe faʻafoʻi o le tino pancreatitis e tupu.

Pancreatitis - mafuaaga ma faailoga

Talu ai o le pancreatitis o se tasi lea o mafuaʻaga, faʻapea foi ma se faʻaauau ona tupu mai o le gasegase o le tino, e tatau ona e talanoa i ai i auiliiliga.

Pancreatitis o se faʻamaʻi pipisi e aafia ai le pancreas.

O le faʻamaʻi ua vaevaeina i le gaʻo ma le tumau. Faʻafuaseʻi ona tupu le pancreatitis, e matua faigata ma e masani ona manaʻomia togafitiga taotoga. Faʻagasolo manuia le faasolosolo manuia o le tino, e faʻaalia mai i faʻafitauli faifai pea.

O mafuaʻaga o pancreatitis e aofia ai mea nei:

  1. E masani ona inu ma inu malosi.
  2. Faʻalavelave faʻaleagaina i le pancreas.
  3. Uma ulaula.
  4. Faaaoga umi o vailaau e aʻafia ai le tino.
  5. O le auai i le taumafataga o gaʻo, falai, ulaula meaʻai.
  6. Vaʻaiga faʻasologa.
  7. O le faamaʻi.
  8. Tetee matautia o le hormonal.
  9. Umi le anapogi.
  10. Cirrhosis o le ate.
  11. Inisinia faʻamaʻi viral ma siama.
  12. Cystic fibrosis.
  13. Mumps (mumu o gland)
  14. Tali atu i le meaʻai i meaʻai.

O le faagasologa masani o pancreatitis e sili atu ona lelei ma e itiiti le faʻailogaina o faʻamaoniga nai lo le gaogao. I nisi o tulaga, atonu o le a le soymptomatic, ae o le tele o taimi o loʻo i ai uiga iloga i foliga. Mo se faagasologa masani, faʻaaliga masani o:

  • o se tagata e faamatalaina i lagona o le inoino i le vaaiga o gaʻo,
  • i le taimi o le faamalositino, o tiga le lelei e tupu i lalo o le matauga tauagavale,
  • o loʻo i ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻi i le foliga o le manava ma le stetorrhea ona o le leai o ni enzymes,
  • gasegase o le a leai so latou manaʻo,
  • maʻi gasegase vave vave ma e le mafai ona maua le mamafa,
  • sili atu le leaga
  • faʻanoanoa
  • le manava e leai se mafuaaga.

I le laasaga o le faʻavavevavega o le gaioiga le lelei, e tatau ona totogi vave le gauai i le faʻaalia o uiga nei:

  1. Paʻu o mea lapopoa, faʻaogaina o le natura, e masani ona tupu i totonu o le mea e tupu, ae o loʻo manatu i se uiga fusi. Paʻu e mafai ona susulu i le lima tauagavale. Paʻu e mafai ona paroxysmal. E faapitoa lava le faʻamaonia pe a uma ona solia se meaʻai ua uma ona faatonuina muamua.
  2. Soa malosi. O nisi taimi o le vomiting e tupu i le tino pancreatitis.
  3. Vomiting fountain, toetoe a le aumaia le toomaga.
  4. O le manava e avea ma "mea leaga" ona o le gasegase maso i le puipui o le manava,
  5. Faateleina le vevesi.
  6. Pallor, ogaoga vaivaiga.
  7. Faʻaleleia o le vevela i fuainumera (38-39 tikeri).
  8. I taimi o gaioiga o le manava, o le tagata maʻi o le a ia siakiina le tulaga o le suauʻu le lelei ma le i ai o gaʻo gaʻo, lea o le a faʻaalia ai le leai o lipase.
  9. O le fatu o le fatu o le a masani ona malosi.

Pancreatitis e ono aʻafia, e mafua ona o le solia o le taumafataga.

Tue i le pancreas

O talo talo o se faʻaaogaina atoa o auala e aveesea uma ai le talo i le duodenum mai le gallbladder ma le ate. O le mea lea, mai le ate, o le gaʻo e tatala i le duodenum.

E amataina le vavalaʻau i totonu o le isophagus. O le innervation o le talolele e tupu mai i le fesoasoani a lala o le nerve plexus, lea e tu saʻo i totonu o le ate.

O le faʻaogaina o le talo i luga o le vaʻaia o le biliary e faʻatinoina e faʻaaogaina ai le mamafa o loʻo galue ai le ate. O le leo o puipui o le gallbladder ma sphincters e aofia ai foi i le faalauiloaina o le talo. O gaʻo o loʻo tuʻuina ai le ate o se tasi lea o elemene o ausilali o le faʻaogaina o le ate.

O le pancreas o se okeni e fesootaʻi ma le tino o le tino. O le sili atu i le tele o tagata e tutusa lava le fausaga. Ae o le toʻatele o tagata latou te le iloa le mea latou te amata ai ma le mea latou te agai ai i luma. O le tino atoa e lua ni mea e le fiafia ai, lea, i le itu, e tafe atu i le duodenum.

I le faʻaopoopoga i auala autu e lua, o loʻo i ai foi ni auala laiti.

O le auala autu e amata i le siʻusiʻu o le pancreas ma agai atu i le duodenum. I le umi atoa o lenei auala, isi, o le laititi o le lautele ma le laina uumi e tatalaina.

O le aofaʻi o vaitafe fiafia i tagata taitoatasi o le a avea ma tagata taitoatasi. I le ulu tonu o le pancreas, o le faʻaopoopoga e tafe atu foi i totonu o le auala autu.

I le itu o le ulu o le Wirsung, o le vaʻa ua faʻatasi ma le Santorinium ma le taʻavale masani. Ma, e ala atu i le lumen, latou te tatalaina i totonu o le inumaga ma se manoa tele o le Vater (duodenal).

O le tuufaatasiga o vavao o le ate ma le pancreas e ala atu i le auala masani. E faia pe a maeʻa le fusia o le gallbladder canal faatasi ai ma le masani o le hepatic i le ate.

I le 40% o tagata, o le gaʻo faaopoopo e tatala i totonu o le pulupulu ma valaʻau faʻatasi ma sina limasele duodenal.

I le anatomy o le fesoʻotaʻiga o vavao o le pancreas ma le ate, e 4 fausaga e iloga. O le mataupu muamua o le masani lea mo le 55%, pe a fai o le taatele masani e fausia i luga o le nofoaga o le fenumiai o le au.

Faatasi ai ma lenei fausaga, o le sphincter e pulea uma uma. I le tulaga lona lua, o le vaʻafiaga e fefiloi e aunoa ma le i ai o ampoules, ona tatala ai lea i le inumaga.

O lenei faatulagaga e maua i le 34% o tagata. O le ituaiga lona tolu o fetuunaiga (4%) e manatu e seasea, pe a vavae ese le tino o le ate ma le pancreas.

O le mataupu lona fa o le uiga lea o le 8.4%, lea e fesoʻotaʻi uma ai le leʻo faʻatasi ma le au duodenal.

O le fausaga o mea e gaosia ai le tino

O le faʻaaogaina o masini faʻapitoa e aofia ai ni laina lapoa se lua. O le autu o le Canal Virsunga, o le isi mea faaopoopo o le Santalini Canal.

O le autafa autu e afua mai i le siʻusiʻu o le gland ma faʻalautele atu i le totoga atoa. O le auala e iai le foliga o le arc poʻo le mataitusi S, e masani ona toe faia le foliga o se gland.

Mai le ulu e oo i le siʻusiʻu, o le vavalalata o le papa pancreatic conducts e manino lava ona iloa. I lona umi atoa, e fusia faatasi ai ma nai laititi.

O latou fausaga ma le tele o tagata taitoatasi mo tagata taitoatasi. O nisi o loʻo iai se faʻavae autu, ona oʻo lea i le numera o tubules e oʻo atu i le 30, o isi - tatala, lea e mafai ona e faitauina i le 60 laupepa laiti.

I le tulaga muamua, o le mamao i le va o leita papaʻu e eseese mai le 0.6 i le 1.6 cm, ma i le lona lua e laʻititi tele - mai le 0.08 i le 0.2 cm.

O le auala autu autu o le pancreas e pasia uma le okeni i le ulu, lea e tafe atu ai i le duodenum e ala i le lumen. O se valve ua faia i le vaega o le fenumiai, lea e taua o le sphincter o Oddi.

E pulea le aveesea o enzymes mai le gland. 0.3 cm i luma o le sphincter, o le alalaupapa o Santorini e tafe atu i totonu o le vaega tele o le fiafia.

I tulaga vavalalata, o loʻo i ai se tutoatasi tutoatasi mai le gland, lea e le o se mea faʻapitoa. O sea ituaiga fausaga e le afaina ai le tulaga lautele o le soifua maloloina o le tagata.

Tino tino

O le pancreatic ducts ma le gallbladder e aveese ai enzymes i le pancreatic secretion i le lumen o le duodenum. E 4 ituaiga o localization faʻataʻatitia o vaega mulimuli o le pancreatic ma le talo:

Itū'āiga 1 - ua makaina i le 55% o mataupu: o le Wirsungs ma le mulilua masani (mulimulita masani) o loʻo tuʻuina i totonu o le pulou e tasi e alu atu i le alofilima o Vater faʻafetai i le sphincter o Oddi.

Itū'āiga 2 - (33%): e fesoʻotaʻi vavalalata vaʻaia uma i le sphincter o Oddi e aunoa ma le fausiaina o se mea masani.

Itū'āiga 3 - (4%): o taʻitasi taʻitasi e alu i totonu o le mūmū ile vavae ese, e tutoatasi mai le isi, e ala atu i le lapoa ma le tele o sipelu o Vater.

Itū'āiga 4 - (8%): ​​o laina uma e lua ua tuʻufaʻatasia i se mamao mamao mai le tele o le Vater.

Mafuaaga ma faailoga

O le masani o le pule ua faʻatuina: e tatau ona i ai ni puipui lamolemole, ma o le lumen e tatau ona mama, e aunoa ma ni maa. Faʻatasi ai ma togafitiga o le taʻavale, o le ogatotonu o ona puipui i totonu o le a le aoga - i le lumanaʻi, o lenei mea e faʻaleagaina ai lona tulaga. Ina ia iloa ia suiga i luga o le ultrasound, e tatau ona e vaai faalemafaufau e le gata o le ulu o le pancreatic, ae o le vaega atoa o le biliary.

O mafuaaga mo le faalauteleina o le lisi e aofia ai:

  • tulaga leaga o le ulu o le pancreatic poo le ampulla o le Villa papilla o le duodenum - o lenei mea e o mai faatasi ma jagnice faalavelave,
  • maa e poloka ai le paʻu o le pacreatic lectua masani, lea e masani ona tuʻufaʻatasia i gallstones ma le dilala (faʻalautele) o le pule masani o le talo,
  • faʻasolosolo taimi masani i totonu o le pancreas,
  • maualuluga na atiaeina i le maea ai o gaioiga (vaega pancreatectomy, tuatusi Vapple).

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se paʻu poʻo le faʻavaeina o le calcula, o loʻo iai faʻamaoniga seia oʻo ina oʻo i le 4 cm le faʻaogaina. O lenei mea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻamaʻi ma le faigata o le siamaina: sei vagana ua oʻo i le manaia o voluma, o le a amata ona faʻalavelave le tino o le okeni. I le avea ai o se tulafono, o le kanesa o le pancreatic e maua i vaega 3 po o le 4, pe a oʻo ina matua ola malosi le neoplasm i totoga taua ma vaʻa, lea e le mafai ai ona faʻamaʻapeʻa atoa. O avanoa e ola ai i ia tulaga e matua maualalo.

Talu ai ona o le taatele o le talo e aofia ai i le faagasologa, o le faʻafesoʻotaʻi i le tele o tulaga i le vaega o le pancreatic head with the Wingsung duct, o le jaundice o se tasi lea o faailoga muamua. E tusa ai ma le faiga o le atinaʻe, e faʻalavelaveina, masini. Cholecystitis e atiina ae. I le lumanaʻi, o maʻa ua faia e mafai ona tafe ai le gallbladder ma ona ala. O le faʻaleagaina o le faagasologa o loʻo faʻateleina, o se moli e pipii i maa e amata ona mumū ma liua i le gallstone mala (cholelithiasis).

I le faaopoopo atu i le jaundice, o isi uiga e aliali mai:

  • tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium ma le faʻafefe i le pito i lalo,
  • toesea o le fiaai ma le vave ona paʻu,
  • gaioiga, vomiting, manava le manava pe a 'ai - ona o le manava, ate, le tootoo ma le tele (colon) ma isi meaola gaogao o loʻo tuaoi i le pancreas ma o loʻo aafia i le faʻaleagaina o le tino,
  • fiainu, vaivaiga lautele, pa'ū matuia o le le atoatoa.

E tusa ai ma fuainumera faafomaʻi, o maʻa i luga o laina e seasea lava ona atiaʻe, ae o loʻo aofia ai i le lisi o togafitiga faʻapitoa. E mafai ona tupu na oi latou lava pe o le taunuuga ole pancreatitis. Afai o le maa na faia i le auala ole ala, o le faalavelave e tupu i luga o le nofoaga o lona localization, ma o le a oso mai le malosi. Enzymes e le o liliuese i le duodenum, i lalo o le mamafa latou te toe ulufale atu i totonu o le gland tissue, ma le faagasologa o le autolysis - ua amataina le gasegase o le tagata lava ia. Ua faʻaumatia le parenchyma o le gland - pancreatic necrosis e atiina ae, maliu mate tele o sela o le pancreatic. E fetaui lea ma le ogaoga o le pancreatitis ma le maualuga o le tino. O togafitiga faasao e le aoga. O togafitiga e faia i taotoga.

Mafuaaga o faʻalavelave

O mafuaʻaga o le faʻalavelave faʻapitoa o le pipii i le tele o tulaga e le o iloa. O le tele o taimi latou te valaʻau ai:

  • suiga fesuiaiga
  • o mea leaga na tutupu i se fafine maʻitaga i: ulaula, ava malosi, fualaau faasaina, faapea foi le aafiaga o le vevela, vevela maualuga,
  • faʻamaʻi pipisi i se fafine i le taimi o le maʻitaga: rubella, herpes, listeriosis (e aʻafia ai le fulafula o le tino ma le ate) ma isi,
  • faʻalavelave faʻafitauli
  • faʻaaogaina o fualaau faasaina faasaina mo fafine maʻitaga.

Ona o le le lelei o le iloa ma le leai o se togafitiga talafeagai, o suiga i le pancreatic ducts e mafai ona faasolosolo malie lava i le faʻavevesiina o le faʻaogaina o gaioiga ma aʻafiaga e le mafai ona faʻaaogaina i totonu o le tino o le okeni. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e faʻaeteete e uiga i lou soifua maloloina, tuʻuina atu masani leaga, 'ai le mea saʻo, aloese mai le atuatuvale, ma afai oe lagona le mama, liliu i tagata tomai faapitoa e aunoa ma le faʻamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga