Suʻega o le kulupu o le maʻitaga

O le tina faʻamoemoe e asiasi soo i le fale suesue. Suesuega o le vai toto e mafai ai e oe ona mataʻituina le tulaga o le fafine maʻitaga, i le taimi e iloa ai faʻafitauli e mafai ona afaina ai le atinaʻe o le pepe. O le suega o le kulukose i le taimi o le maitaga ua avea o se suʻesuʻega autu. Faʻasaga i tua o le faʻalauteleina o le suka i totonu o le toto, o loʻo maua ai le maʻisuka maʻisuka. O maʻi o se lamatiaga i tina ma pepe. O le vave faʻafitauli poʻo le tulaga e tupu mai ai, o le maualuga lea o avanoa e aloese mai ai i le atinaʻeina o patho o intrauterine.

Aisea e manaʻomia ai le auʻiliʻili

O le punavai o le malosi mo sela mumu toto, lea e nafa ma le tuuina atu o le faiʻai i le toto toto, o le kulukose. E ulu atu i totonu o le tino ma meaai mauoa-gaʻo. I totonu o le toto, ua faʻamavaeina ai gaʻo: ua liua i le suka.

O le kulukose autu o le inisalini. E nafa ma le maualuga o le vailaau i le toto toto. O se hormone taua e gaosia e le pancreas. O le fanauina o se pepe e sau faatasi ma se mamafa tele o le hormonal. E masani lava, o le suia o talafaʻasolopito e mafua ai le le lelei o mea masani. O se taunuuga, e le mafai e le inisalini ona feagai ma le kulukose, lea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka i totonu o le tina.

O le suʻega o le toto mo le kulukose i le taimi o le maitaga e fautuaina ina ia faia e siaki ai pe faapefea ona alu le metabolism, pe o iai se lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O le suāuʻu maualuga ua fuafuaina e faʻaaoga ai se suʻesuʻega suʻesuʻega o le toto toto. Afai e sili atu le maualuga o faailoilo nai lo mea masani, e faia se suʻega o le faapalepale glucose faapitoa: o le toto toto e ave i lalo o le mamafa. Aisea ua faatonuina ai le suega? Le fuafuaina pe o faia le inisalini i le aofaiga tonu. I lenei auala, o le maʻisuka e mafai ona iloa, ma o le mea e tupu i le vaega mulimuli o le faʻataʻitaʻiga e mafai ona valoia pe a oʻo ina tele le aʻafiaga o aʻafiaga.

O le maʻisuka faʻamamafa: o le a le mea matautia

O le maʻisuka faʻamamaina e mafua mai ona o le le mautonu o le tino ua mafua mai i le maʻitaga. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia lava ia pe a le o feagai le inisalini ma le kulukose. O se mea mataʻutia lenei: e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le pepe, faʻaosoosoina ai se faʻalavelave fanau.

O le faʻaalia o le faamai i le uluai vaiaso o vaiaso, pe a faatoa amata ona fai le pepe, ua afaina i solitulafono matuia. E masani lava, o pepe e maua i fatu fatu pe a uma ona fanau mai. O le maʻisuka e aʻafia ai le fausiaina o fausaga o faiʻai. O se gasegase na faia i le 1 masina e faateleina ai le lamatiaga o le le mautonu.

O le faʻamafaitafa o le gestation, e ui lava e manatu i ai o se taimi saogalemu, ae o le faateleina o le kulukose e mafai ona afaina ai i lenei vaitau. O le maʻisuka e taʻitaʻia ai le tele o le tino: e tele ana gaʻo gaʻo. E foliga mai o le paʻu, fatuga, ma le manava o le paʻu o le a le lelei. O le toto toto i se pepe faatoa fananau mai e mafai ona faateleina le viscosity.

Faʻasaga i tua o le maʻisuka, e masani ona atiina ae le gestosis, lea e aʻafia ai le setete o tina ma pepe. Iniseti e sili atu ona faigofie le faʻavaveina o le tino vaivai. E mafai ona latou aʻafia le pepe. I tagata gasegase ma lenei faʻamautinoaga, o le fanauina o pepe e masani lava ona le vave. E i ai a latou galuega vaivai: o loʻo i ai se manaʻoga mo togafitiga faʻapitoa.

Afai na iloa vave le maʻi ma ua mulimuli le tina i faatonuga a le fomaʻi, ona mafai lea e oe ona faʻaitiitia le ono mafai ona maua i le pepe. O le mea lea, e taua tele le pasi o le kulukose i fafine maʻitaga, e auina atu e le fomaʻi fafine maʻitaga i le fale suesue, ma e na o ia lava e filifili pe fia taimi i le taimi o le gaioiga o le a ia siaki ai faailoga.

Vaega o lamatiaga

E masani lava o le toto mo le suka ma se avega i le taimi o le maitaga e siaki i le 24 - 28 vaiaso. I le leai o ni aʻafiaga o aʻafiaga ma faʻamaoniga masani o le suʻesuʻeina o le toto toto, o lenei vaitau ua manatu e sili ona lelei mo le pasia o le suʻega.

E i ai se vaega e taua o se mea lamatia. O tamaitai o loʻo aofia ai i totonu e maua se faʻamatalaga mo le auʻiliʻili o le suavai toto i la latou uluai asiasiga i le FA, ma afai e maualuga le suka, latou te faia se suʻega e aunoa ma le faʻatali mo le aso atofaina. O suʻesuʻega faapalepale o le Glucose e tatau ona faia faʻaauau i le 2 masina.

O le tagata maʻi e i ai le aiā e teena ai le suʻega i le amataga, ae sili atu le iloa e le fomai pe a sili atu ona lelei le taitaia. I le i ai o ni mea e sili ona leaga, e sili atu le saogalemu nai lo le le misia o se maʻi ogaoga. O se fafine maʻitaga e lamatia pe afai:

  • o loʻo i ai se vailaʻau gasegase o le maʻisuka,
  • tausaga e sili atu i le 35 tausaga
  • mamafa tele
  • iniseti o gasegase ua maua
  • maua ni faʻamaʻi fatu fatu
  • talaʻaga faafomaʻi e faʻaalia ai se maʻitaga ua faʻamaʻi / leai se faʻailoga,
  • tamaiti na matutua na fanau mai ma se mamafa i luga aʻe o le 4 kilokalama,
  • o loʻo i ai i le aiga ni fanau e maua i le fatu fatu, faʻalavelave o le tino,
  • i maitaga talu ai na i ai faafitauli i le suka.

O se suʻesuʻega e le faʻaaogaina o le toto toto i se avega o meaʻai gaʻo, e faʻatinoina pe a faʻaalia ni faʻalavelave faʻafefe. Latou te aofia ai se tofo masini i le gutu, faʻaoga faifai pea, o se lagona o le lelava masani. O ia faʻaaliga e ono faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka. E mafai e lau fomaʻi ona siaki lou inisalini pe a maualuga le toto o lou tina maʻitaga.

Aisea ua faʻataʻitaʻiina ai le suega o le kulukose i le taimi o le maʻitaga?

Suga, lea e ulu i totonu o le tino, ua talepeina ma liua e liliu mulimuli ane i le malosi ma se punavai o mea taumafa mo sela. O le atinaʻe masani ma le faʻavaeina o le fetus e tele lava ina faalagolago i lenei faiga.

O se suʻega o le maʻitaga mo le kulukose ua faʻamaonia e puipuia ai le amataina o le maʻisuka ma le gestosis i taimi mulimuli. O le faʻafitauli e mafua mai i suiga taua i le metabolic process ma suiga faʻafefe. O le mea lea, o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona faʻavaivaia, lea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le intrauterine.

O le suega o le kulukose o le toto i le taimi o le maitaga o se mea tatau mo tagata uma. Afai e matauina le fesuiaiga o le suka, ona faia loa lea o le suʻesuʻega i taimi uma. O le vaega aʻafia e aofia ai:

  • i le taimi muamua o le maitaga, na faʻapupula le glucose,
  • mamafa tele
  • genis predisposition
  • faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi,
  • tamaitai e 35 tausaga ma luga atu.
I ia tulaga, e tatau ona foai atu le toto mo le kulukose mai le amataga muamua o le tolu masina ina ia iloa ai le le atoatoa ma aumai le aofaʻi o le suka i le masani.

Le fua o le kulukose i le toto o fafine maʻitaga

O le fua o le kulukose toto i fafine maʻitaga e ono fesuisuiai e fuafua i le auala suʻesuʻe. O faʻataʻitaʻiga mamafa ua fuafuaina e vaega nei:

  • i le auiliiliga i luga o se manava gaogao - 3.5 - 6.3 mmol / g,
  • tasi le itula pe a uma ona 'ai meaai - 5.8 - 7.8 mmol / g,
  • pe a mavae le 2 itula talu ona 'ai - mai le 5.5 i le 11.
Afai o le suʻega o le toleniga o le glucose e faia i le faamalositino, ona fua muamua lea o le suka i luma o le 'aiga i le taeao. A maeʻa, e inu e le fafine se vaifofo suamalie, ma fuaina i le 30 minute pe a maeʻa le 1 ma le 2 itula.

E mafai ona maua le suʻesuʻeina o le maʻisuka faʻamaʻi pe afai e sili atu i le 7 mmol / g (i luga o se manava gaogao) poʻo le 11 mmol / g pe a uma le lua itula, e fuafua i le mea na ave ai le toto (mai se tamailima poʻo se vein). Afai e faʻapipiʻi le anotusi, ona le iloa lea o le tulaga, talu ai o le faiʻai o le tamaititi e leai ni meaʻai, e lamatia ai lona ola maloloina.

E faʻapefea ona foai atu le toto mo le kulukose i le taimi o le maitaga

Glucose toto foaʻi e tuʻuina atu mo le tausisia o nisi o tulafono faigofie lea o le a fesoasoani i le faateleina o le gaosiga:

  • e tatau ona e faia se auiliiliga i le taeao i luga o se manava gaogao, o lona uiga, aua e te 'ai se mea mo le 10-12 itula, ao tumau pea le mea e inu ai le ava,
  • i ni nai aso, e le aofia ai le faʻaaogaina o gaʻo ma meaʻai vevela, faʻapea foʻi le faʻaititia o le faʻaaogaina o gaʻo,
  • feutagai ma lau fomaʻi e uiga i le tagofia o vailaʻau i lenei vaitau.
Ma o le tulaga autu o le suʻega o le lagona faʻalagona, talu ai o soʻo se popolega ma suiga taua i le uiga o le fafine maʻitaga o loʻo aʻafia ai aʻafiaga.

O le tuʻuina atu o le toto mo le kulukose i le taimi o le maitaga ma se uta e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o se vaifofo suamalie, lea e tatau ona faʻavaivai i le 200 ml o le vai mama. A maeʻa le faʻatinoga, latou te faʻatali mo le itula e tasi ma faia se suʻega lona lua mo le faapalepale kullukose, pe a mavae le lua itula, faʻafeiloaʻi toto ma toe faia le fofo. I le taimi o le suʻesuʻega, e faʻasaina le faʻaaogaina o taumafa, ma e le o aofia ai le malosi faaletino, e mafai ai ona fuafua le maʻisuka latent.

Afai o le suʻega na faʻaalia se sili atu o le masani, ona fautuaina lea e le fomaʻi e le aofia ai oloa o le kulukose-mea mai le meaai. E aofia ai le meli, falaoa, pasta, pateta, sana, susu ma fua suamalie. E oo lava i kofe ma le lauti e aunoa ma ni mea suamalie e mafai ona faateleina ai le suka, o le a tuuina atu e le fomai se lisi atoa o meaai faatagaina ma faasaina, e fuafua i le fua faatatau o le faateleina o le tino i le tino.

O afea e faia ai le auʻiliʻiliga?

I le taimi muamua, o maʻi uma lava ua faʻataʻitaʻiina ai se suʻega faʻapitoa o le toto mo le kulukose i le taimi o le maʻitaga e oo i le 24 vaiaso. O lenei suesuega e faia e aunoa ma se avega, o le toto e masani lava ona ave mai i vavae lapopoa o le tamailima. E tuʻuina atu suʻesuʻega i le taeao. O loʻo faia i luga o se manava gaogao, o le taimi mulimuli e mafai ai ona e 'ai i le 8 itula aʻo lumanaʻi le siama. O le tele o taimi, o lenei suʻesuʻega ua faʻamatalaina e le fomaʻi-fomaʻi i le taimi lava e faia ai le maitaga. O isi suʻega mo le gaosiga o le gaʻo gaʻo o le a faʻalagolago lava i taunuuga:

  1. Afai o le suega o le kulukose o le toto i le taimi o le maitaga e masani (3.3-5.5 mmol / L), ona masani ai lea e leʻo faia isi suʻega. O le suʻesuʻega e toe faia i le lona lua o masina.
  2. Afai e faʻaititia le glucose (5.5-7 mmol / L), ona fautua mai lea e le fomaʻi o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka faʻamaʻi. O se faʻafitauli lenei o le faʻamaʻi e tupu i na o fafine maʻitaga. Le faʻamalamalamaina o le siama, o le suega o le toleniga o le glucose (faʻatasi ma se avega) o loʻo faʻatulagaina.
  3. Afai e sili atu le 7 mmol / l iʻuga o le auʻiliʻiliga, o lona uiga o lenei mea e foliga mai o loʻo maʻi le fafine i le maʻisuka. Ae ui i lea, o se suʻesuʻega saʻo e manaʻomia ai se suʻesuʻega auiliili.

I nisi tulaga, o se suʻega kullukose ma se avega i le taimi o le maʻitaga ua faʻamaonia. O sea suʻesuʻega e faia mo fafine o loʻo aʻafia, lea e aofia ai vaega nei o tagata gasegase:

  • mamafa tele
  • ma le tele o maitaga
  • fafine oe maʻisuka o latou aiga
  • gasegase e maualuga le maualuga,
  • o se faaletonu i le talafaasolosolo o le suʻesuʻeina o kulukose,
  • o le fananau mai o tamaiti o loʻo i ai se faʻalavelave mamafa poʻo ni faʻalavelave faʻaleagaina i le taimi ua tuanaʻi,
  • fafine e maua i le toto maualuga o le cholesterol,
  • gasegase o loʻo iloa ai le suka.

I le taimi nei, o se suʻega lea e faʻamaonia e oʻo lava i tamaitai soifua maloloina i le vaiaso lona 28 o le faʻataʻitaʻiga ina ia puipuia ai le maʻi. O le suʻesuʻeina o le kulukose i le taimi o le maitaga e le mafai ai ona faʻamaonia lelei le i ai o le maʻisuka. O lenei metotia o suʻesuʻega o suʻesuʻega faʻasaienisi ua naʻo le faʻamaonia ai o le solia o le metabolism gaʻo. Ina ia iloa le faʻamaʻi, o le a manaʻomia se suʻesuʻega auiliili o le maʻi.

Faʻailoga i le tofiaina o le fuagafanua

E le o fafine uma e mafai ona tofotofoina mo le kulukose i le taimi o le maitaga. E iai faʻamaʻiloga nei mo ia ituaiga o faʻamaoniga:

  • toto maualuga o le suka ile 7 mmol / l,
  • faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi o le pancreas ma le gastrointestinal tract,
  • o le matua o le teineititi ua oʻo i le 14 tausaga
  • le vaitaimi o le faʻagasologa mai le 28 vaiaso,
  • glucose-boosting drug medicine
  • ogaoga o le maitaga o le toxicosis.

Faʻapefea ona sauniuni mo le suʻesuʻega?

Ae e te leʻi suʻeina se kulūkose i le taimi ole maitaga, e tatau ona e sauni mo le suʻesuʻega. O lenei mea o le a fesoasoani e maua ai ni taunuʻuga mautinoa.

E te le manaʻomia le suia o lau masani masani ma faʻagata oe i meaʻai. I se isi itu, o meaai e tatau ona lava maualuga i calorie. 8-10 itula aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e taofi le 'ai, aʻo leʻi suʻeina, e mafai ona e inu vai mama. O le meaai mulimuli e tatau ona tamaoaiga i mea inu.

15 itula aʻo leʻi faia le auiliiliga, inu ava ma le ulaula tapaa. Aua nei suia lau masani masani o gaoioiga faaletino. E le o lona uiga e tatau ona e auai faapitoa i taʻaloga gymnastic, ae e le mafai foi ona taoto i luga o le moega aʻo leʻi faia le suʻega. E tatau ona taʻitaʻia se olaga faʻanatura faʻaleaganuʻu ma le masani masani faʻaletino.

E faʻapefea ona tuʻuina atu le auʻiliʻiliga?

E faʻapefea ona suʻe se kulūkose i le taimi o maitaga? E tatau ona sau i le fale suesue i luga o se manava gaogao, ma ia te oe le faatonuga mai le fomaʻi ma iuga o le suʻega suka. O nisi taimi, o le suʻeina o le toto mai se tamatamailima mo le suka e toe faia muamua i luma o le suʻega o le toleniga o le glucose, ma i luga atu o le 7.1 mmol / L, e le o toe suʻesuʻeina. Ae ui i lea, e le manaʻomia lenei mea.

O le suega o le kulukose o le toto i le taimi o le maitaga e faapenei:

  1. Muamua, ave le toto mai se vein ma fuatia le kulukose.
  2. Ona tuʻuina atu lea i le tagata maʻi se vaiinu o se vaifofo monosaccharide (ua taʻua lea o se avega).
  3. O le samasamaina o le toto mai le vein e faia i le maeʻa o le 1 itula, ona sosoo ai lea ma le isi 2 itula i le maea ai o le mamafa ma le fua o taunuuga.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le kulukose mo le auiliiliga aʻo maʻitaga? O nisi taimi e fautuaina ai e le fomai le tagata maʻi e saunia le fofo ia latou lava, i nisi tulaga o le sua sua suamalie suamalie e faia e le faufautua suesue. E mafai ona e inu vai mo le avega i taimi o auiliiliga e pei ona taua i lalo:

  1. Saunia vave vai mama i le taimi muamua.
  2. Auina le 75 g o le kulūkose susu i le 300 ml o le vai ma faatali seʻi oʻo ina faʻamavae atoa.
  3. Inu le vai e te manaʻomia ile 5 minute.
  4. O le inu e matua suamalie lava, i fafine maʻitaga e iai le toxicosis o se sugary tofo e mafai ona mafua ai le gaioiga. O le mea lea, a o inu ai, e mafai ona faʻasalaina se fasi keke o lemoni, pe faaopoopo i ai sina suamalie lemonic acid i le fofo.

Faʻasalaina iuga

O faʻataʻitaʻiga nei e masani mo le suʻesuʻega o le kulukose i le taimi o le maitaga (pe a ave 75 g monosaccharide):

  • 1 fua (muamua o le mamafa) - e oo atu i le 5.1 mmol / l,
  • 2nd fua (1 itula pe a uma ona faʻatauina) - e oo atu i le 10 mmol / l,
  • Fua lona tolu (pe a mavae le 2 itula) - e oo atu i le 8.5 mmol / l.

Afai e sili atu nei tau aogā, e mafai ona manatu o le fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka faʻamaʻi. O le maʻi e manaʻomia le feutagaiga ma se endocrinologist ma se tausisoifua.

O le a le mea e fai pe a fai o le vavae ese mai le masani i le suʻega?

O taunuuga o le auiliiliga e tatau ona faʻaalia i le fomaʻi-fomaʻi e iai le fafine. O suʻega faʻaopopo e mafai ona manaʻomia, mo se faataitaiga, o le suʻega toto mo le hemoglobin glyc. Ina ia faamanino iuga, e mafai foi e le fomaʻi ona faatonuina se suʻega urine mo le suka poʻo se suʻega o le toto e tolu-itula mo le kulukose ma se avega.

O le maʻisuka faʻamamafa e le o se faʻafitauli matautia. E masani lava, o le kulūkose e faʻaitiitia 8 vaiaso talu ona fanau mai. Ae peitai, o lenei tulaga e le mafai ona manatu i le tulaga masani; o le faateleina o le kulukose e mafai ona afaina tele ai le atinaʻe o le fomaʻi. O le mea lea, o sea ituaiga fafine e tatau ona tausisia se meaai, 'ai e pei o se meaʻai suamalie e mafai.

O le kulūkose maualalo e mafai foi ona afaina ai se pepe e leʻi fananau mai. O mea gaʻo e manaʻomia mo le faʻatulaga lelei o le faiʻai o le pepe fou.

Aisea ua i ai taunuuga sese?

O nisi taimi o le suʻeina o le toto mo le faapalepale o le kulukose e mafai ona maua ai ni iuga sese. E mafai ona tupu lenei mea pe afai o le fafine maʻitaga na oʻo i le mafatia i le afiafi o le maʻi. O le mea lea, ao leʻi faia le suʻesuʻega, e taua le tumau o le toʻa ma aloese ai mai le faʻalavelave mafaufau.

Le lava o le potassium ma le magnesium i totonu o le tino, faapea foi ma faaletonu o le hormonal, e mafai ona suia ai taunuuga o le auiliiliga. O le suʻega e maua ai le iʻuga sesē pe a fai e faʻamalosi le fafine pe tago i le meaai i le taimi o le suʻega. Aʻo leʻi suʻeina, e le manaʻomia le tagofia o fualaau.Afai e le mafai ona faʻavevesi le faʻaaogaina o fualaau, ona tatau ai lea ona lapatai atu i le fomaʻi-fomaʻi e uiga i lenei mea.

E taua le mulimuli ma le faʻaeteete i fautuaga uma a le fomaʻi i le taimi o le suʻesuʻega. O aʻafiaga faʻapitoa e mafai ona taʻitaʻia ai le tofiaina o togafitiga le talafeagai, lea o le a aʻafia ai le atinaʻe o le tamaititi.

Analysis Reviews

O faʻamaoniga mai se suega o le kulukose i le taimi o maitaga e iloa ai o le toʻatele o fafine e malamalama i le taua o lenei suʻega. O lenei suʻesuʻega na fesoasoani i le tele o tagata gasegase ina ia mautinoa atoatoa lo latou ola maloloina. O isi fafine, faafetai i le auʻiliʻiliga, na mafai ona latou iloa le maʻisuka faʻamaʻi i le taimi ma fetuunai a latou meaʻai.

Ae ui i lea, o le toʻatele o tagata gasegase e fefefe e faia lenei suʻega. E tatau i le fomaʻi ona faʻamatala i le fafine maʻitaga o le suʻega o le toleniga o le kulukose e matua le afaina i le pepe e leʻi fanau mai. O se tasi o fuataga o se vaifofo monosaccharide e le afaina ai le atinaʻeina o le fetus. Pau lava le toe faafoi o le suʻega o le sugary-sweet taste of the drink, lea e toatele fafine maitaga e le fiafia. I iloiloga o le auʻiliʻiliga, o nisi fafine e tusi e uiga i le nausea lea na tupu ina ua faʻaaogaina se fofo o le manava o le manava. Peitai, o lenei lagona na vave ona pasia. I le faʻaopoopoga, e mafai ona e faʻaaogaina se fasi keke o lemoni, lea o le a faaitiitia ai le gasea ma le vomia.

Aiseā e suʻe ai se kulūkose i se fafine i le tulaga?

O le fomai tipitipi e faatonuina lenei suega o le kulukose i le taimi o le maitaga i le tagata maʻi pe a oʻo i tausaga o le gestation e oʻo i le 24-28 vaiaso. Ua fautuaina e le fomaʻi le faia o se suʻega mo le faʻapalepale kulukose i le taimi o maitaga i mataupu nei:

  • O le maʻisuka e maua i le aiga o tina.
  • O le mamafa o tamaitai i se tulaga manaia.
  • Sa i ai ni mea sese.
  • O le aso fanau talu ai na muta i le fanau mai o se tamaitiiti matua.
  • I totonu o le vailaʻau, o le iai o faʻamaʻi pipisi.
  • Tina fafine ua silia ma le 35 tausaga.

Glucose o loʻo faʻaalia le faʻaogaina o le metabolism i le tino. O Hormones ma le inisalini e nafa ma le faʻamasinoga. Afai o lenei faagasologa "oso" na maua, o le maualuga ua faaitiitia pe faaitiitia, o lona uiga o le a tupu aʻe se maʻi i le tino o le lumanai.

O le mea lea, o le fomaʻi vaavaaia na te tusia le faatonuga mo lenei suʻega. Seʻio tatou mafaufau atili i le auala e suʻe ai se kulūkose i le taimi o le maitaga. O ana fomaʻi foi e faatonuina se suega o le faapalepale, o lea na le lelei ai le molimau muamua. E masani lava, ua faatonuina e fomai e faia ni suega, aisea e tatau ai ona tatou toe mafaufau i lenei mea.

E faʻapefea ona faia suʻesuʻega o toleniga o le glucose?

Mo se faʻamatalaga sili atu saʻo o le auʻiliʻiliga, e tele ni laʻasaga o loʻo faʻatinoina. Na muamua ave le toto ma faia se suʻesuʻega o meaola. O le toto e tatau ona ave i luga o se manava gaogao, o fua o le toto toto e fuafuaina. Ina ia maua le faapalepale o le kulukose, e tele auala e tatau ai.

O le tina i le lumanaʻi ua ofoina atu se vai inu o le kulūkose - e tatau ona faʻamamafa i totonu o se ipu vai i se vaega o le 75 ml i le 300 ml vai. A mavae le lua itula, toe avatu le toto e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le suʻesuʻega lava ia e faaluaina - muaʻi siakiina le toto pe a maeʻa ona fofo, ona oʻo lea i le itula mulimuli ane ua toe maua le toto.

Mo suʻesuʻega, e mafai ona ave le toto mai se tasi tamatamailima poʻo se vein. Ina ia maua se faʻamatalaga sili atu, e tatau i le tagata maʻi ona tausisi i tulafono nei:

  • Ia mautinoa e tatau ona toʻafilemu tina - ia aloese mai le faʻamalositino, ina ia le faʻaalu le malosi.
  • E masani ona savali i le ea fou.
  • Aloese mai le 'ai ma inu aʻo leʻi suʻeina oe. E le mafai ona e 'ai ma inu mo le 8-10 itula.

I le tulaga o le faʻaitiitia o le faʻavaivaia o le kulupu o le kulukose, e faatonuina e le fomaʻi le isi suʻega i le tasi pe lua aso. Afai e toe solia le faapalepale, ona maua ai lea o le tina i le maʻisuka. O lea ua uma ona matauina o ia e le endocrinologist, ua ia faatonuina e mulimuli i se meaai malosi.

Le masani o suka i le taimi o le maitaga

I le avea ai o se tulafono, ao faagasolo lenei vaitaimi, o le faailoga mai le 3.3 i le 6.6 mmol / L. Ma o iinei e tatau ona fai mai e tatau i le fafine ona tali atu i soʻo se suiga i le kulukose o le toto. O le mea moni, i le taimi nei, pe a faʻamoemoe o ia o se pepe, e masani ona i ai le faʻaosooso masani o le maʻisuka. O le maʻitaga e aʻafia ai le faʻaitiitia o le maualuga o mea amino i totonu o le toto, ma, i se isi itu, o le faateleina o le maualuga o tino o le ketone. I le tele o tulaga, i le taeao o se fafine maʻitaga i luga o se manava gaogao e maualuga lona maualuga o le suka. E le gata i lea, afai e le 'ai se fafine mo se taimi umi, ona mafai loa lea ona iloa mai le 2.2 i le 2.5.

O loʻo fautuaina e faʻapea o fafine maʻitaga i le vaiaso e 28 vaiaso latou te faia se suʻega o le tautala ile itula. Afai o le kulūkose i le pito i luga e sili atu i le 7.8, ona faʻatulagaina lea o le tolu-itula le suʻega.

Suʻega o le kulūkose i le taimi o le maitaga

O le maʻisuka maʻi e faʻaalia e ia lava, e masani ona lata i le faaiuga o le lona lua poʻo le amataga o le tolu piliona, lea e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o le fausiaina o tama, ae e le masani ona tupu lenei mea. I le tele o tulaga, pe a uma le fanau mai o le tamaititi, i fafine pagatia, o le gaʻo le gaʻo gaʻo e toe foʻi i le masani. Ae ui i lea, e iai ni tuusaunoaga e le manaomia: toetoe lava o le tolu o tamaitai i le taimi o maitaga oe ua maua i le maʻisuka e faʻaauauina i le atinaʻe o le maʻisuka mo le lima.

Suʻega faʻapalepale

E masani ona taʻua o le "sugar sugar". O se tasi o metotia faʻapitoa mo le suʻega, o se taunuuga o le faapalepale o le fafine maʻitaga i le suka. O le suʻega e mafai ai ona iloa e le gata o le maʻi o le maʻisuka, ae o se mea e teʻi ai foi. O le fea, ioe, e mafai ai ona e vave ulufale i le tulaga ma fai mea uma e mafai e puipuia ai le atinaʻeina o se isi taufaʻataʻu e fesootai ma le faʻamaʻi.

O ai ma o afea o le a tatau ai ona pasi se suʻega o le toleniuga suka i le taimi o maitaga? O fesili faapena e masani ona fesiligia e fafine o loʻo fanauina se tamaititi. A uma, e tele taimi latou te maua ai se faʻamatalaga i lenei suʻega, lea e lisiina ai GTT, i totonu tonu lava o lenei vaitaimi faigata. O se fafine e maua ni maualuga maualuga i luga o le tino, lea e masani ona faaosofia ai le tele o faʻamaʻi pipisi. Pe latou te fesoasoani i le atinaʻeina o mea fou e mafai ona faʻaalia i latou lava i le taimi o le maitaga. O nei faʻamaʻi, aemaise lava, aofia ai le maʻisuka faʻamaʻi, lea, e tusa ai ma fuainumera, e aʻafia ai le tusa ma le sefululima pasene o fafine maʻitaga.

E pei ona uma ona taʻua, o le mafuaʻaga o le maʻisuka faʻafeusuaiga o le solia lea o le inisalini gaosia, pe a itiiti ifo ona faʻapipiʻi i le tino nai lo le mea e manaʻomia. Inisalini, lea e gaosia e le pancreas, e nafa ma le faatonutonuina o le maualuga o le suka. I le maitaga, e manaomia e le tino o le fafine le gaosiga o le inisalini i ni aofaiga tetele ao tuputupu ae le tamaititi. Afai e le tupu lenei mea, e leai se inisalini e faʻatonutonu lelei ai le maualuga o le suka, ma e faʻaleleia ai, o se taunuuga, o fafine maʻitaga e faʻalauteleina le maʻisuka.

E tatau i tamaʻitaʻi ona suʻe le suega i le suʻega o le toleniga o le kulukose i le taimi o maitaga:

  • ua i ai ni faafitauli talitutusa i maʻitaga talu ai,
  • lea ei ai le numera tele o le 30,
  • o le fanauina o tamaiti o lona mamafa e sili atu ma le fa ma le afa kilokalama,
  • pe afai o le fafine maʻitaga ei ai ona aiga e mafatia i le maʻisuka.

Afai e maua le maʻi i le maʻisuka, e tatau i fomaʻi ona ave uma fuafuaga mo le faʻaleleia atili o le maʻisuka.

Sauniuniga ma le amio

Fautuaina i le taeao i luga o se manava gaogao. A o leʻi foaiina atu le toto mo le kulukose i le taimi o le maitaga, e fautuaina e teena soʻo se mea taumafa mo le itiiti ifo ma le valu itula, ma pe a ala, e le tatau ona e inu kofe. E le gata i lea, o le "uta o le suka" e tatau ona faia i le naʻo le leai o se faitioga maloloina, talu ai o faʻamaʻi sili ona taua, e aofia ai le isu vaivai, e mafai ona aʻafia ai taunuuga o le suʻega. Afai e ave e le tagata maʻi soʻo se vailaau aʻo leʻi tuʻuina atu le toto, e tatau ona ia logoina le fomaʻi e uiga i lea mea. Ina ia maua le faʻamaoni sili ona talafeagai, e tatau i le fafine maʻitaga ona mataʻituina lona tulaga faʻalagona i se aso ao leʻi faia le suʻega ma aloese mai le tele o mea mamafa, e aofia ai mea faaletino.

A maeʻa le samasama toto mai se vein, o le a tuʻuina atu e le fomai i le fafine se mea faʻapitoa, lea e aofia ai le selau kalama o le kulukose. E tasi le itula talu mai le pa muamua, o le a faia se faʻataʻitaʻiga lona lua mo le auiliiliga. E faʻapea foi, o le a iloa e le fomai, pe afai ei ai, suiga i le suka o le toto. E mafua mai i le mea moni e faapea, o le masani masani o le kulukose, pe a uma le faʻapipiʻiina o se mea faʻapitoa i totonu o le tino, e tatau ona faʻateleina le malosi, ae mulimuli ane o le a faʻagesegese lemu ma a mavae le lua itula o le a oʻo atu i le tulaga muamua. Afai o le maualuga maualuga o le suka e maualuga ma le faʻaleleia o le toto, o le tagata maʻi o le a maua i le maʻisuka faʻamama.

Faailoilo o le suka i le taimi o le suʻega mo se manava gaogao, e faʻaalia ai le i ai o lenei maʻi (mmol / l):

  • i le taeao - luga aʻe o le 5.3,
  • se itula mulimuli ane - i luga aʻe o le 10,
  • lua itula mulimuli ane - luga aʻe 8.6.

O le mea lea e tatau ona fai mai e le o faia e le fomaʻi le faʻamaʻi mulimuli, ae naʻo le taimi e fai ai ni suʻega se lua, ma i aso eseese, ma i le taimi e tasi, e tatau ona faamaumauina le maualuga o tulaga i itu uma e lua. I le uma, e le mafai ona faʻamautinoa atoatoa o le suʻeina o le suʻega e tasi o le a faʻaalia ai le sao atoatoa, talu ai e ono solia tulafono o sauniuniga mo le faʻatinoga, faʻapea foʻi ma isi mafuaaga.

I le faʻamaʻi mulimuli o le maʻisuka o fafine maʻitaga, o le a manaʻomia e le tagata maʻi ona malilie faatasi ma se tagata tomai faapitoa i luga o se fuafuaga o isi fuafuaga. Ae i soo se tulaga:

  • e tatau ona e faia fetuunaiga o meaai,
  • taulaʻi faapitoa i le faʻatinoina o faʻatinoga,
  • tagata maʻi e iai se faʻafitauli e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i taimi uma lava e mafai ai mo suʻesuʻega. Latou te fuafuaina le tulaga ole fetus ma le soifua manuia o le tina.

Masalo ina ia mafai ai ona sili atu le faʻaleleia o le tulaga o le tina ma lana tama e leʻi fanau mai, o le a tatau ona maua nisi faʻamatalaga faaopoopo. O nei fua uma e taua tele ma o le a puipuia ai soʻo se faʻafitauli.

Ma o lea ua tatau ona pasia se suʻega lona lua i le tasi ma le afa masina talu ona fanau mai e fuafua le fesootaʻiga i le va o le maʻisuka ma le maʻitaga.

Faʻamatalaga sauniuniga

Ina ia mafai e le suʻesuʻega ona faʻaalia ni faʻamaoni, e tatau ona e sauniuni. Afai e pasi e le tina se suʻi suka, e tatau ona mulimulitaia nisi tulafono:

  • Aua neʻi suia meaʻai. E tolu aso ao leʻi faia le suʻega, e tatau ona e mataʻituina au meaʻai. E taua e le suia ma avea ma se tasi e faʻaaogaina ai le tino o le tina. I le taimi sauniuni, e le mafai ona e suʻeina ni ipu fou, e tatau ona e le faʻafefete, faʻafefe, ulaula. E le mafai ona e inu kofe, na o le minerale e faʻafeinu pea. E le manaomia le 'ai o selu. O taʻaloga ma ava malosi e tapunia (e ui ina faʻasaina mo le umi o le gaioiga).
  • Tausia le siakiina o gaʻo. Tina e tatau ona mataʻituina le tele o le gaʻo o lona tino. O se aso o le a latou manaʻomia ai le 150 g. Aʻo lei oʻo i le aso o le suʻega, atonu e te toe toe faatulaga le 'aiga o le afiafi. O le taumafataga mulimuli e faʻatagaina mo le 8 itula (10-14 sili atu) ae leʻi alu i le fale suesue, ma e tatau ona e 'ai pe a ma le 50 g o meaʻai gaʻo.
  • Faasaoina le masani masani. I le faagasologa o sauniuniga, e taua le aua nei suia lau auala masani o le olaga. Faateleina le gaioiga faaletino e faʻasaina, ae e le tatau ona e malolo i luga o le nofoa pe a le faʻaaoga le tina i le faʻaalu o le taimi. O avega mamafa ma le teenaina o le gaioiga faaletino e mafai ona faʻasese ai taunuuga o suʻega.
  • Faʻaitiitia le popole. O le mafaufau o le mafaufau o le tina e aʻafia ai le maualuga o suka. E tolu aso ao lei faia le suega e tatau ona e faʻaaluina i se uiga lelei, aloese mai tulaga popole. A o leʻi foaiina atu le toto, e taua le faatoafilemu, faʻagaloina uma faafitauli ma atugaluga: o le fiafia e afaina ai le maualuga o le inisalini. Leai se mea e te lele ai i le fale suesue: a maeʻa ona e maua, manava, ia malolo mo le itiiti ifo i le 15 minute.
  • Aua le faʻaaoga vailaʻau. O se suʻega toto mo le suka i le taimi o le maʻitaga o le a le saʻo pe afai e leʻi leva ona maua e le tina ni fualaau. Multivitamins, fualaau oona, vailaʻau mo le mamafa, corticosteroids, ma le uʻamea e taua tele mo biomaterials. O le faʻaitiitia o fualaau e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi. E le mafai ona faia lenei mea e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina. Afai e ave e tina le falemaʻi e aunoa ma le iloa o se fomaʻi, e taua le logoina o ia, a le o lea o le faʻaaogaina o iuga e le saʻo.

O sauniuniga e tele naua, e sili atu le fesili i se fomaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tele fomaʻi e le fautuaina le taeao e susulu aʻo lei faia se suʻega. E foliga mai o le faʻapipiʻiina o vaega e mafai ona faʻasese ai faʻamaumauga. E naʻo se fomaʻi e mafai ona iloiloina le soifua maloloina o le tina ma tuʻuina atu fautuaga mo sauniuniga tatau i tulaga taʻitasi.

Faʻapitoa

O le taimi sili ona lelei mo le suʻega toleniga o le glucose o le vaveao. Aua le 'ai pe inu aʻo leʻi suʻeina. Faatasi ai ma se fale suesue e tatau ona e ave le afa-lita o vai inu, o se masi, o se sipuni ma se mea faapitoa e gaosi ai kulukose. O loʻo faʻatau atu i se fale talavai, o le a fuafua e le fomai le kalama aʻo leʻi alu i le suʻega (e faalagolago i le mamafa o le tino).

O le faʻataʻitaʻiga e tele ni itula. O le toto mo le glucose e suesueina i ni vaega se tolu:

  • Muamua, e tuʻuina mai e tina le biomaterial mai se vein / tamatamailima. E vave siakiina mo le kulūkose. A oʻo ina faʻalauteleina faailoga, o laasaga mulimuli o le faʻataʻitaʻiga e le faʻatinoina. O le tagata maʻi e masalomia o le maʻisuka ma auina atu mo se isi suʻesuʻega. Faʻatasi ai ma taunuʻuga e fetaui ma le masani, e faʻaauau le suʻega.
  • I le laasaga lona lua o le suʻega, o le tuʻuina atu o le toto toto e pasia pe a maeʻa le mea e taʻua o le kulukose. O le monosaccharide fomaʻi ua faʻavaivai i le 300 ml o le vai mafanafana ma tuʻuina atu i le maʻi e inu ai. E tatau ona e inu lemu, ona malolo ai lea mo se itula. A maeʻa ona faʻatali mo le 60 minute, e tatau ona toe pasi e le tina le vai toto e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu.
  • A maeʻa se suʻega, e lua itula e tatau ona pasia. Ona toe ave lea o faʻataʻitaʻiga o le biomaterial mai se vein.

Mo le suʻesuʻeina o le suka tuai e faʻaalia ai le sili ona saʻo, o le tagata maʻi e le tatau ona 'ai, inu, faʻamalosi. O nei mea uma e mafai ona aʻafia ai le sao o le suʻesuʻega: o faʻamatalaga na maua o le a le sao.

O faʻamaoniga i le suʻesuʻega

O le suʻeina o le toto mo le suka e le afaina pe afai e faia i le vaitaimi sili ona lelei - e oʻo i le pito i tua o le ogatotonu o le gaioiga. I le tolu muamua masina, o se suʻega e manaʻomia ai le matelaina e mafai ona mafua ai le lagona o le tina e le o maʻi ma e oʻo lava ina afaina ai le atinaʻeina o le pepe. I lenei mataupu, e te manaʻomia le fautuaga a se tagata poto faapitoa. A maeʻa le vaiaso 28, e le o faʻamaonia le suega.

E i ai le tele o faʻailoga mo le faʻatinoina o suʻesuʻega o le faapalepale o le kulukose. E suʻesuʻe e le fomaʻi le talaʻaga o le maʻi ma e na o le taimi lava e tuʻuina atu ai se faʻamatalaga i le fale suesue. E taua le taʻuina o le mea moni e uiga i lou manuia, ae le o le nanaina o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi. E le mafai ona faia faʻamatalaga i:

  • ogaoga matautia,
  • aveina o vailaau mo togafitiga e siitia ai le suka,
  • faʻamaʻi pipisi i totonu o le gaioiga laititi,
  • le i ai o faʻataʻitaʻiga faʻaoga,
  • faafitauli i le vaega o meaʻai.

Afai e lagona e le maʻi le maʻi i le aso o le suʻega, e tatau ona toe faʻaleleia le auiliiliga. O le lagonaina o le le mama e mafai ona suia ai le faatinoga. E le fautuaina e siaki le metabolism o le carbohydrate, e tusa lava pe i ai sina isu vaivai: o le saʻo ole iuga o le a masalosalo. Faʻatasi ai ma teteʻe faʻatasi (i latou e pasi), o le suʻega e fesiitai i se taimi talafeagai - pe a uma ona toe faʻaleleia. Afai ei ai faʻamaoniga faʻamaoni (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻafitauli masani ile gastrointestinal tract), ona latou maua lea o le toto e aunoa ma le suia muamua o le meaai. O le fomaʻi na te faʻasalaina faailoga ma se mata i luga o lenei mea.

Tina e tatau ona malamalama i le taua o le suega o le faapaleni o le kulukose ma saunia saʻo. O le auiliiliga e mafai ai ona iloa vave le maʻisuka gestation i le tagata maʻi, lea e oʻo atu ai i togafitiga o le intrauterine, o lea e matua taua ai le maua o faailoilo saʻo. Afai e maua se faʻafitauli, e fuafua e le fomaʻi auala e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli i le tina ma le pepe. Ona o le "fiafia" tulaga, o le togafitiga o fualaau faasaina e le mafai, o le mea lea, o le kulukose o loʻo faʻafetaui e faʻaaogaina ai taumafa faapitoa, faʻatinoina lelei.

Tuua Lau Faamatalaga