Maʻisuka i Tina Fafine

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea o le maualuga o le kulukose i le toto, e taua foi o le maualuga o le suka, e maualuga tele. O le maʻi suka i fafine maʻitaga ua vavae ese i se isi ituaiga o lenei maʻi. E faʻaleagaina ai olaga o tagata uma o le itupa, ae sili ona lamatia mo fafine aʻo maʻitaga. I le taimi lava e tasi, e mafatia le tina ma le tamaititi.

O le maʻisuka na faʻaalia i le taimi o le maitaga ua taʻua o le gaioiga. Afai o le tagata maʻi masani e maua i le maʻisuka ua faamalosia e togafitiga seia oo i le faaiuga o lona soifuaga, ona oʻo lea i le 90-95% o mataupu e pasia pe a mavae le fanau mai o le pepe. Ae mo lenei mea, e tatau ona togafitia le faʻamaʻi ma aua le faʻamalolo togafitiga seia oʻo ina mou ese uma faailoga ma masani ai le maualuga o le suka toto - e oo atu i le 5.1 mmol / l.

Faʻaalia o le maʻisuka faʻamaʻi

I le taimi o le maitaga, o tina uma o loʻo faʻamoemoe o loʻo maua le toto maualuga. O lenei maʻi e masani lava ona le tumau ma e aliali i le afa lona lua o le maʻitaga. Afai o le maʻisuka na maua i se gaioiga pupuu, atonu na i ai muamua.

O mafuaʻaga autu o le maʻisuka i fafine maʻitaga o le maualalo o le maua ma le fetuutuunaiga o hormonal. O siama o le tino e amata ona faʻaaogaina le insulin e mafua mai i le pancreas e le lelei tele, tali atu i ai, ma o le inisalini e maua e le lava e faʻafoʻi ai le kulukose toto. O le inisalini e gaosia, ae le iloa.

  • suka maua i le urine
  • fia inu le masani
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivaiga
  • taʻavale
  • e masani ona vaʻaia, faʻamaʻi o manu ma paʻu o le paʻu,
  • faanenefu vaaiga.

O ai e sili atu ona vavalalata i le maʻisuka gestation?

O fafine uma ua maitaga e tatau ona siaki pe a fai ua faateleina le kulukose o le toto. O le maʻisuka faʻamalosi e amata ile tusa ma le 2-5% o fafine maʻitaga. O i latou o loʻo lamatia e laʻititi lava ona maʻi: 7-9%.

O lenei mea e faʻaaogaina i fafine maʻitaga o loʻo i ai mea nei:

  • sili atu i le 35 tausaga
  • mamafa tele
  • maʻisuka ile maʻisuka i se maʻitaga talu ai,
  • se tamaitiiti matua i aso fanau talu ai,
  • maʻisuka i aiga vavalalata,
  • faamaʻi polycystic ovary i le taimi ua tuanaʻi.

O ia fafine maʻitaga e tatau ona tofotofoina i le tele o taimi ma ua i ai i le uluaʻi masina o le maʻitaga. O le maʻitaga i fafine e maua i le maʻisuka e masani ona faigata.

Talu ai ona o le mamafa o se tasi o mafuaʻaga o le maʻisuka i fafine maʻitaga, e tatau ona e leiloa le mamafa aʻo fuafuaina se maʻitaga ma faʻaauau pea ona e auai malosi i gaioiga faaletino. Na o le taimi lava e faʻaaoga saʻo ai e le tino le inisalini ma o le kulūkose o le a tumau pea.

O le a le taimi e tatau ona siakiina ai lou kulukose toto?

E masani lava, o ia suʻega e faia i le tausaga o le 24-28 vaiaso. I le taimi nei, o le placenta e maua ai le tele o homone, ma o le inisalini e mafai ona tupu. Afai o le auiliiliga e faaalia ai o le suka toto e maualuga atu i luga masani, e faatonuina e le fomaʻi isi suega e faʻamaonia ai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka i le taimi o le maʻitaga.

O le tele lava o taimi, e avatu ai i se fafine se vaifofo suamalie suamalie e inu ai ma e tatau ona iloa le itula pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i lenei taimi. Afai ua sili atu le maualuga o le suka o le toto, ua faia se suʻega agavaa. A maeʻa le 8-itula mai le meaʻai, ona siakiina lea o le maualuga o le suka, a maeʻa ona inu lea e le tagata maʻi se kulukose. A maeʻa le 1, 2 ma le 3 itula, toe siaki le maualuga o le suka. Faʻavae i luga o nei suʻega, ua fuafuaina pe a iai se faʻamaʻi.

O le sini autu i le togafitiga o le maʻisuka o soo se ituaiga o le faʻavasegaina o maualuga o suka.

O le mamafa o tamaitai i le taimi o le maitaga e le tatau ona faia na o latou lava meaai. Manua ma le mamafa i lenei vaitau e matautia, o le sini autū o le faʻamautinoa o loʻo maloloina le tamaititi. Ae o le mamafa vave o le tupe maua e faateleina ai le avanoa e maua ai le maʻisuka.

Afai o se fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka gestation, o le a faʻamatalaina e le fomai pe faapefea ona siakiina e le tagata lava ia le kulūkose, o meaʻai e mulimuli ai ma pe o le a le tino e tatau ona faia ina ia latalata le suka i le masani. Afai e tatau ai, o le inisalini o inisua ua faatonuina. O fafine maʻitaga e le tatau ona popole: o le inisalini e le afaina ai le soifua maloloina o le pepe.

Taumafa ma faamalositino mo fafine maʻitaga

I le taimi nei i luga o le faʻatau, e eseese glucometers. E mafai e lau fomaʻi ona fautua atu e te fua lau sugar sugar ao leʻi 'aʻai, 2-2.5 itula pe a uma ona' ai. O faʻamatalaga uma e tatau ona faʻaalia i le fomaʻi.

A aunoa ma meaʻai, e leai se vailaʻau e mafai ona fesoasoani. O le fomai o le a faʻamatala atu ia te oe meaʻai e filifili, o le a le tele o meaai e 'ai, o le a le tele o taimi e' ai ai. O le filifiliga o oloa, o le tele ma le taimi o se taumafataga o le mea sili lea ona taua e tatau ona e tausisia ina ia mafai ai ona e tausia mea e te ausia ma le fesoasoani o inisiua.

O gaoioiga faaletino o le a fesoasoani i le maʻisuka e le lagona ai le maʻi. O faamalositino e faʻaititia ai le ono mafai e se fafine o loʻo i ai le maʻisuka ituaiga 2 i le maea ai ona fanau mai.

  • faamalositino pe a ma le afa itula i le aso
  • Fai taga faamalositino
  • feutagai ma lau fomaʻi pe mafai ona faʻaauau le faia o faʻataʻitaʻiga e faʻamalosi ai ponaivi ma fausia ai le muscle peʻafai e faia e se fafine lenei mea aʻo lei maitaga,
  • aloese mai gaoioiga faaletino lea e mafai ai ona e lavea i le manava pe pau,
  • aloese mai tua i le amataga o le maʻitaga.

Aiseā e tatau ai ona togafitia le maʻisuka faʻamaʻi

Afai e faia le siama ma togafitiga, o le aʻafiaga o faʻafitauli e laiti.

O fafine e fananau mai i tamaiti soifua maloloina, ma o le maʻisuka e mou atu pe a uma le maʻitaga. Ae afai e te tuua le maʻi e aunoa ma togafitiga, o se taufaʻatau i le tina ma le tamaititi.

E tatau ona malamalama pe afai o se fafine maʻitaga ei ai le suka maualuga, o le toto toto o le toto e maualuga. O lona gasegase ua faamalosia e maua mai le tele o inisalini ina ia faʻaitiitia ai le suka maualuga i totonu o le toto, ma o loʻo ia teuina i totonu o lona tino le gaʻo.

Afai e māmā le togafitiga a le tina faʻamoemoe, e le o mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, o le a mafai ona iai faʻasalalauga nei:

  • maualuga le toto maualuga ma le protein i le urine o se fafine maʻitaga,
  • faanoanoaga
  • mamafa tele o le tama i le taimi na fanau ai, lea e matautia mo le fafine na fanau mai, ma mo le tamaitiiti,
  • vave fanau
  • avanoa maualuga o le mauaina o se vaega i se vaega,
  • jaundice i le fanau mai
  • faateleina le lamatiaga o le oti o le pepe po o le fanau fanau,
  • o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o se tamaititi ei ai le maʻisuka ituaiga 2 i tausaga o lona soifua matua.

A maeʻa le fanau

I le avea ai ma se tina, o se fafine na mafatia i le maʻisuka ituaiga i le taimi o le maitaga o loʻo faaauau pea ona mataʻituina lona suka toto, o le vai ma le fiainu seia oʻo ina mou atu faailoga. O fomai e masani ona faatonuina se siakiina i le 6 ma le 12 vaiaso talu ona maeʻa. O le taimi nei, e toʻatele tagata e maualuga le maualuga o le suka, ae e le tupu i le 5-10% o fafine. E tatau ona e sailia le fesoasoani a se fomaʻi, a leai se maʻi le tumau e le togafitia o le a avea ma se faʻamaʻi tumau o le suka.

E tusa lava poʻo le maualuga o le kulukose o le toto, e tumau pea le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2. O ia tamaitai ua fautuaina e siaki mo le isi 3 tausaga e vaai ai pe iai le sili atu o le kulukose i totonu o le toto.

O le togafitiga o le maʻisuka faʻafesoʻotaʻi o le a tausia ai lou soifua maloloina ma lou pepe.

Mafuaaga o le maʻisuka i se fafine maʻitaga

O le maʻisuka i fafine maʻitaga (gestation) o se tulaga faʻaleagaina lea e faʻavaivaia ai le tino i le glucose ona o se suiga i le tino o le fafine i le gasologa o le gaioiga.

O le inisalini o le hormone e pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o loʻo faʻaaogaina i meaai. O le gaioiga o le inisalini o le faʻafefe lea o le kulukose ma tufatufaina atu i totonu o le tino ma totoga o le tino, lea e faʻaitiitia ai lona faʻaogaina i tulaga masani.

O le faateleina o le kulukose i le maʻisuka i se maitaga maʻitaga e tupu ona o le gaioiga o hormones placental i lalo o gaoioiga a hormones e gaosia e le placenta. O lenei mea e mafua ai le mamafa o avega i luga o le pancreas, o lea i nisi o tulaga atonu e le mafai ona taulimaina ona tomai. O se taunuuga, o le maualuga o le sukū e tulaʻi ma e taʻitaʻia ai se faʻafitauli o le tino i totonu o le tina ma le tamaititi. E ala atu i le pa puipui, o le kulukose e ulu atu i le toto o le pepe, e mafua ai le faateleina o le avega i luga o lona paʻu. O le tino e amata ona faʻamalosi se aofaiga tele o le inisalini, ma faʻamalosia ia galue faʻatasi ma se mamafa faalua. O le tele o le gaosiga o le inisalini e faʻavaveina ai le faʻafefe o le suka, suia ai le tino, ma mafua ai ona sili atu le mamafa o le mamafa o le mamafa o le mamafa.

Lisi o vaega o tulaga lamatia e ono tupu

O mafuaʻaga autu e mafua ai le gasegase o le kulukose i le taimi o le maitaga o:

  • Vaʻaiga faʻapitoa. O le ono tulai mai o le faateleina o le kulukose o le maualuga o le faateleina o le tele o taimi pe afai ei ai se tulaga o le maʻisuka ituaiga i le talafaasolopito o aiga.
  • O le mamafa. O le faʻamalosia o le carbohydrate ma le lipid metabolism o se vaega maualuga lamatia.
  • Maʻi faʻamaʻi. Masalo o le solia o le malosi gafatia o le pancreas, lea e faalavelaveina ai le gaosiga o le inisalini.
  • Tausaga e silia ma le 35 tausaga. Afai o lenei vaega o fafine ei ai le tala faʻasolopito talatala, o le a lamatia le lua o le maʻisuka i le atinaʻeina o le maʻisuka.
  • Suga i le urine. O le faʻaopoopoga o le kulukose i totonu o le tino o le tino e aʻafia ai le gaioiga o le gaioiga o gaʻo.

O se tulaga lamatia maualuga o le atinaʻeina o le maʻisuka o loʻo i ai i fafine oe ua maua se tasi pe lua o tulaga ua taʻua i luga.

Faailoga o le maualuga o kulukose

I le taimi muamua o le maʻisuka ao maitaga, atonu e le masalosalo se fafine, talu ai e leai se faʻataʻitaʻiga o le falemaʻi o le maʻi. O le mafuaʻaga lea e faatonu ai e le fomaʻi i masina taʻitasi se suʻesuʻega o le toto ma le urine mo le kulukose. Le maualuga o le kulukose i le toto suauu e tatau ona 5.5 mmol / L, ma i le toto vevela - e oʻo i le 6.5 mmol / L.

O faʻapogai autu o le maʻisuka:

  • faateleina i le suka toto sili atu i le 9-14 mmol / l,
  • faʻaoga faifaipea,
  • faʻamaʻi
  • faateleina le 'ai
  • fia inu pea
  • matagogo.

E faigata ona iloa nisi o faailo o le maʻisuka, aua e mafai foi ona i ai i le soifua maloloina lelei o fafine.

Faailoga uiga

I le taimi o le maitaga, o le tino o le fafine na maua ni mamafa taua i luga o totoga uma ma mamanu, o le mea lea, o tulaga faaletonu e alualu i luma ma le malosi faʻalua. O le ata o le falemaʻi e vaʻaia le va o le maʻisuka ma le maʻisuka, o lona uiga e faalagolago i le laasaga ma le umi o le hyperglycemia.

O maʻi mai le cardiovascular system e faʻaalia e ala i suiga i le tupe, o le pa'ū tele i le toto, ma o le DIC masani e mafai foi ona faia.

O le iʻuga o suiga i le faiga o le urinary system in a woman, o le soliga o le toto i fatugaʻo o loʻo mataituina, ma o le taunuuga lea ua pagatia ai le galuega filtration. O le faateleina o le faatupulaia o le suavai i totonu o le tino e faaalia mai i le matuia o le foliga ma le pito i lalo. A oʻo mai se faʻamaʻi lona lua, o le maitaga e faigata ona o le atinaʻeina o pyelonephritis ma bacteriuria.

O se faʻamatalaga iloga o le maʻisuka faʻamaʻi o le tuai o le nephropathy.

O faʻapogai autu o le maʻisuka i se fafine maʻitaga:

  • le lava le faaola,
  • lagona o le fiainu
  • sua suavai i le 3 lita i le aso,
  • ogaoga paʻu paʻu,
  • fesuiaiga i le mamafa o le tino
  • vaivai faifaipea
  • gasegase le atoatoa
  • musele maso
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • afaina o le paʻu o le tino,
  • o foliga vaaia o le gaogao.

Faʻaleagaina o le maʻisuka faʻatasi ma le gasegase matuia, lea e ono faigata i le osofaia o le eclampsia.

O faʻafitauli faigata

I maʻi o le maʻisuka, o faʻalavelave faʻaleagafesa taua e tupu i le taimi o le gaioiga, lea e aʻafia ai le tulaga o le faʻatulagaina o fetau. I le amataga o le faʻapipiʻiina o okeni ma faiga o le pepe, e mafai ona faia suiga o geneni, lea e mulimuli ane mafua ai le maʻisuka i le pepe fou. O le faateleina o le kulukose o le toto i le tina e faʻaleagaina ai le metabolism i le pepe ma taʻitaʻi atu ai i le ketoacidosis.

O taunuuga o le maitaga ma le maʻisuka:

  • I le amataga, e ono tupu se faʻalavelave.
  • Malformations o le fetus.
  • O le kesi Ketoacidotic ua faateia i tamaitai.
  • Polyhydramnios.
  • Faʻaleagaina o le faʻavaeina o le placenta.
  • Tuai o le hypoxia fetal.
  • Le faʻavaeina o se fausua tele.
  • Le taufaamatau o le fanau mai vave.
  • E le aoga.

O le ogaoga o faʻafitauli i le vaitau o le fanauina o se tamaititi e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka ma uiga o le tino o le fafine.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Mataʻituina tamaitai e maua i le maʻisuka ao maitaga e tatau ona faia i feutagaiga ma i le falemaʻi tina, pe a fai o loʻo i ai matagaluega faapitoa. E tatau i le fomai tipitipi ona faasino le fafine i se feutagaiga ma le endocrinologist, o le a tofia e faia ni metotia suʻesuʻe faapitoa e fuafua ai le ituaiga ma le tikeri o le maʻisuka.

Faʻamatalaga o le tulaga o le suʻesuʻega o faiga nei:

  • Iloiloina le mafai gafatia o gaʻo. Urinalysis mo le suka, siama, sela paepae. Suesuega o meaola o le toto mo mea e aofia ai urea ma le creatinine.
  • Iloiloga o maʻi vailaʻau. Totoina o le toto ma siakiina le tulaga o le tupe.
  • O le suʻesuʻega o le galuega o le pancreatic. Fuafuaina o le kulukose toto, siama o inisalini siama. O faʻamalositino faʻamalositino ma suʻesuʻega mo le faʻapalepale kullukose.

Pe a iloa ma suʻesuʻeina le maʻisuka gestation latent, o faʻamalositiga faigata i le kulūkose e faʻaalia.

Taʻiala mo togafitiga

I faailoga muamua o le maʻisuka, e tatau i se fafine maʻitaga ona faanatinati ile falemai ina ia taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

O togafitiga autu mo le maʻisuka faʻamaʻi o:

  • O le togafitiga o insulin e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le kulūkose i tulaga masani.
  • Fua lelei faatasi ai ma se fua faatapulaʻa o sugary, meaai gaʻo ma le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le vai.
  • Ole gaioiga faʻaletino e fesoasoani e toe faʻafoʻiina ai metabolic processes ma faʻaleleia le gaosiga o le inisalini.

I le taimi o le maitaga, e sili ona taua mo le fafine ona mataʻituina lona soifua maloloina, o le mea lea, i uluai faailoga o le toto maualuga, e tatau ona faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga