Tausiga mo faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tulaga o le faʻamaʻi mo le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻalavelave faʻalavelave o le maʻisuka, faʻatasi ma le maualuga o le glycemia, lea e aʻafia i le talaaga o le le atoatoa o le inisalini ma e fesoʻotaʻi ma manaʻomia vave fesoasoani. O le tulaga e manatu taua, e mafai ona tupu vave (i ni nai itula) pe mo se taimi umi (seia oo i ni nai tausaga).

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

O faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le maʻi suka e aofia ai vaega e lua:

  • muamua-faʻamaʻi - o le a avea ma aiga o le maʻi pe na oi latou foi e lata ane,
  • vailaʻau - togafitiga faafomai agavaa e sui o le au falemaʻi ma tagata faigaluega o falemaʻi.

O le ketoacidotic state e faʻailoaina e ala i le fausia o tino o le acetone (ketone) ma a latou numera taua i le toto ma le urine. O se faʻalavelave e tulaʻi mai i le ituaiga insulin-faalagolago o le "maʻi mama".

O le pathogenesis o le hyperosmola coma e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻaʻaina ma le maualuga o le toto osmolarity. Na te atinaʻe i tagata gasegase i se ituaiga inisalini-tutoʻatasi tutoʻatasi o le faʻamaʻi lalo.

Eseesega o uiga

O faʻamatalaga faʻapitoa o ituaiga e lua o le diabetic coma e talitutusa lava:

  • le fia inu
  • matagogo
  • polyuria
  • faʻamalosi faʻamalosi
  • taoto ma vili
  • tiga i le manava.

O se mea tāua i le faʻamalamalamaina o setete mai le tasi ma le isi, o le i ai o se manogi o le acetone i le faʻaleleia o le ea i le taimi o le ketoacidosis ma lona toesea i le vailaʻau o le hyperosmola. O lenei faailoga faapitoa o se faailoga o le i ai o le maualuga o numera o ketone.

Muamua aʻoga

Fesoasoani muamua mo soʻo se ituaiga o maʻi o le maʻisuka e tatau ona amata i se faasologa o mea tutupu seʻia oo i le taunuu mai o tagata tomai faapitoa.

  1. O le tagata gasegase e tatau ona tuʻuina i luga o se faʻapae e aunoa ma ni maualuga.
  2. Le faʻamaʻeina o laei poʻo le aveeseina o vaega o le pito i luga o loʻo fai ai ni faʻalavelave e fesoasoani ai.
  3. Faʻamataʻu le manava ma le manava loloto, tatala le faamalama ina ia maua ai le ea fou.
  4. Vaʻaia pea o faailoga taua ao le i oʻo mai se taʻavale a le falemaʻi (manava, manava, tali atu i mea faʻafefe). Afai e mafai, faamaumauga faamaumauga ina ia mafai ona tuʻuina atu i tagata tomai faapitoa.
  5. Afai e maua mai i le manava o le tino poʻo le palapitations, vave vave ona toe faʻaolaina le cardiopulmonary. A maeʻa ona toe malamalama le tagata maʻi, aua le tuua na o ia.
  6. Iloilo le tulaga o le malamalama o le tagata maʻi. Fesili i lona igoa, tausaga, po o fea oi ai, o ai e sosoo ma ia.
  7. A vomits se tagata, e le mafai ona tupu aʻe, e tatau ona fuli le ulu i lona itu ina ia le sola le vomiting.
  8. I le tulaga o se osofaiga faʻamalosi, o le tino o le tagata maʻi ua liliuina lona itu, o se mea faʻamalosi ua tuʻuina i le va o nifo (ua faʻasaina le faʻaaogaina o se uamea).
  9. Afai e manaʻomia, e tatau ona e faʻamafanafanaina se tagata i le uila afi, inu.
  10. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi i le inisalini ma e manino lona mafaufau, fesoasoani ia te ia e tui.

Ketoacidotic coma

O le algorithm o le gaioiga i le tulaga o le soifua maloloina e faalagolago i le atinaʻeina o le coma i le maʻisuka. O faʻalavelave faʻafuaseʻi i le taimi e aofia ai le faʻatulagaina o se masini nasogastric e faʻamalie ai le manava. Afai e manaʻomia, faʻalavelave ma le okesene o le tino e faia (faʻamalositisi).

Inisalini togafitiga

O le faavae o togafitiga faafomai agavaa o le faia lea o togafitiga malosi ile inisalini. E na o se hormone puupuu e faʻaaogaina, lea e faʻatinoina i ni togi laiti. Muamua, ulu atu i le 20 IU o le vailaʻau i totonu o le maso poʻo le vavalalata, ona oʻo i itula uma mo le 6-8 IU ma fofo i le taimi o le afaina.

Afai e leʻi faʻaitiitia le glycemia i totonu o le 2 itula, o le fua o le insulin e faʻaluaina. A maeʻa suʻesuʻega a suʻega o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le suka i le 11-14 mmol / l, o le aofaʻi o le hormone e faʻaititia i le afa ma ua le toe faʻaaogaina i le physiology, ae i luga o le kullukose o le 5% faʻatonuga. Faʻateleina le faʻaitiitia o le glycemia, o le fua o le hormone e faʻaititia e tusa ai.

A oʻo i le 10 mmol / l, o le fualaau oona e amata ona faʻatinoina i le auala masani (faʻapipiʻi) i le 4 itula. Ole togafitiga malosi lea mo le 5 aso poʻo seʻia oʻo ina faʻaleleia le tulaga o le maʻi.

Taua! Mo tamaiti, o le fua faatatau e fuafua e pei ona taua i lalo: tasi 0.1 UNITS i le kilokalama o le mamafa, ona tutusa lea o le aofaiga tutusa i itula uma i totonu o le maso poo le vavalalata.

Rehydration

O fofo nei e faʻaaogaina e toe faʻaleleia ai le ola i totonu o le tino, lea e faʻatautaia e le afu:

  • sodium chloride 0.9%,
  • glukose o le 5% faʻatonuga,
  • Ringer Locke.

Reopoliglyukin, Hemodez ma fofo talitutusa e le o faʻaaogaina, ina ia le toe faʻateleina faailoga o osmolarity toto. O le muamua 1000 ml o le vai ua tui i le itula muamua o le tausiga o maʻi, le lua i totonu o le 2 itula, o le lona tolu i totonu o le 4 itula. Seʻi vagana ua faʻamaligiina le tino, e mulimuli ane 800-1000 ml o le vai e tatau ona faia i le 6-8 itula.

Correction of acidosis ma le paleni eletise

O le maualuga o le kulimi o le toto i luga atu o le 7.1 e toe faʻaleleia e le pule o le inisalini ma le toe faʻaleleia o le gaosiga Afai o le fuainumera e maualalo, e 4% sodium bicarbonate e faʻatautaia i se tulaga vavalalata. E tuʻuina le enema i le tali lava lea e tasi ma ua fufulu le manava pe a manaʻomia. I le faʻatusatusaga, e manaʻomia le tofiaina o le chloride chloride i le 10% le faʻatonuga (o le fuainumera e fuafuaina taʻitasi e faalagolago ile aofaiga o le bicarbonate faʻaopoopo).

Ina ia toe faʻafoʻi le potassium i totonu o le toto, faʻaaoga le chloride. O le vailaʻau e faʻagata pe a oʻo i le maualuga o le vailaʻau 6 mmol / L.

Isi auala

E aofia ai laasaga nei:

  1. Laititi laʻititi o le inisalini seia oʻo ina ausia tulaga manaomia.
  2. 2.5% o le sodium bicarbonate fofo e fuafua lelei e faapaleni ai le taua o le toto.
  3. I le maualalo ole numera o le toto - Norepinephrine, Dopamine.
  4. Cerebraral edema - diuretics ma glucocorticosteroids.
  5. Antibacterial drugs. Afai o le taulaiga o faʻamaʻi e le o vaaia, ona faʻataʻitaʻiina lea o se sui ole vaega ole penicillin, afai o iai le maʻi, ua faaopoopo le metronidazole i le vailaau faʻasa.
  6. E ui o loʻo gasegase le gasegase e malolo - heparin togafitiga.
  7. I le 4 itula uma, o le i ai o le urination e siakiina, i le toesea - faʻamaʻi o le vevela.

O le hyperosamola coma

O le au taʻavale a le falemaʻi e faʻavae se masini nasogastric ma faʻaalia le manaʻoga o mea o loʻo i totonu o le manava. Afai e manaʻomia, faʻalavelave, faʻamalositino togafitiga, toe faʻaolaina.

Vaega o le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi:

  • Mo le toe faʻafoʻiina o le toto osmolarity faailoga, o le tele o fofo togafitiga e faia, lea e amata i se vaifofo o le sodium chloride solution. I le itula muamua, 2 lita o le vai ua tui, o le isi 8-10 lita ua tui i le isi 24 itula e sosoo ai.
  • A oʻo loa le suka i le 11-13 mmol / l, o le kulupu o le kulukose e tui i le vein e puipuia ai le hypoglycemia.
  • O le inisalini e tui i totonu o se maso poo totonu o se vein i se aofaiga o le 10-12 iunite (tasi). Faʻaopoopo i le 6-8 PIECES i itula uma.
  • Faailoilo o le masala i totonu o le toto o loʻo i lalo o loʻo masani ona faʻaalia le manaʻomia mo le faʻaofiina o le chloride chloride (10 ml i le 1 lita o le sodium chloride).
  • Heparin togafitiga seia oʻo ina amata ona savali le tagata maʻi.
  • Faatasi ai ma le atinaʻeina o cerebral edema - Lasix, hormones o gland.

Ina ia lagolago le galuega a le loto, e faaopoopo atu glycosides cardiac i le lola (Strofantin, Korglikon). Le faʻaleleia o faiga faʻaleagaina ma faʻamaʻi - Cocarboxylase, vitamini C, kulupu B, glutamic acid.

O le taua tele o le soifua maloloina o tagata gasegase pe a maeʻa ona faʻamautuina o latou tulaga. Talu ai ua toe faʻafoʻisia atoatoa le mafaufau, ua fautuaina e faʻaaogā faʻamalosi faʻamaʻi-semolina, honey, jam. E taua le inu tele - suamalie (mai moli, tamato, apu), vai mafanafana lelei. O le isi, faʻaopoopo le falaoʻo, meaʻai susu, fualaʻau ma fualaau suamalie puree. I le gasologa o le vaiaso, o lipids ma proteins o meaola manu e masani ona le faʻaofiina i totonu o le taumafataga.

O le a le maʻi suka

O le maʻi suka o se togafitiga o le tino o le endocrine, faatasi ai ma le gasegase o le kulukose e mafua ona o le le atoatoa po o le le atoatoa o le gaosia o le insulin. O le iʻuga o nei faʻafitauli o le atiaʻe lea o le hyperglycemia (o le faateleina o le suka o le toto) poʻo le hypoglycemia (o le faʻaitiitia o le toto o le tagata maʻi).

Faʻalagolago i le atinaʻeina o auala i togafitiga faafomaʻi, o le hyperglycemic and hypoglycemic coma e iloga.

Faʻavaʻa

O le faʻamaʻi vaʻaia o se faʻalavelave faʻatasi ma le faʻaitiitia faʻaitiitia o le insulin i totonu o le toto i le taimi lava e tasi ma le faateleina o le kulūkose. O lenei ituaiga faʻalavelave e mafai ona tupu ma soʻo se ituaiga o suka suka, ae o le maʻisuka ituaiga 2 e matua le lava lava. O le tele lava o taimi, o le hyperglycemic coma o loʻo maua i inisalini e faalagolago i le insulin ma le ituaiga 1 faʻamaʻi.

E i ai le tele o ituaiga o vailaʻau o le hyperglycemic:

  • ketoacidotic - e tupu i togafitiga le talafeagai o le maʻisuka pe ona o le le usitaia o tulafono puipuia mo le maʻi. O le auala mo le atinaʻeina o faʻafitauli o se faʻalauteleina tele o le kulukose ma tino o le ketone i totonu o le toto,
  • hyperosmolar - o lenei ituaiga foma e mafua mai i le matuia o le maualuga o le kulukose o le toto faatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le glucose ma le faaitiitia o le toto acetone,
  • lactacitalic - faʻatasi ma le faʻaitiitia o le aofai o le inisalini i tua ma le faʻalauteleina o le maualuga o le lactic acid. O lenei ituaiga o faʻalavelave e masani ona oʻo atu ai i le oti.

O faʻamaoniga i se tasi o foliga poʻo se isi foi o se faʻalavelave e tutusa lelei. O nei mea e aʻafia ai le atinaʻeina o le fia inu, o foliga mai o vaivaiga, o le vevela, ma le masani ai. O le tagata maʻi e faʻalogo i lagona, o le moe e sui i le fiafia. O nisi tagata gasegase e aafia i le gasegase, fale le fiafia, ma le vomiting. I tulaga ogaoga, fenumiai, leai se tali atu i tagata o loʻo siosiomia ma mea tutupu, o le faʻaitiitia o le toto ma le pulusal rate e matauina.

O le hypoglycemic coma

O le hypoglycemic coma e masani lava ona taʻua o le maʻi maʻi o le maʻi o loʻo tupu aʻe ona o se faʻaititia o le kulukose i totonu o le toto poʻo se paʻu mataʻutia i lona aofaiga. A aunoa ma le kulukose, o le masaniga o le galue o le faiʻai o le faiʻai e le mafai. O le mea lea, pe a pa'ū, e tupu se faaletonu i totonu o le tino, faʻaosofia ai vaivaiga matuia o le tagata, ona avea ai lea o se vailaʻau o le hypoglycemic. O le leiloa o le mafaufau e tupu pe a pa'ū ifo le kulūkose i lalo o le 3 mmol / lita.

O faʻafitauli o le hypoglycemic coma e aʻafia ai le manaia o le paʻu, susu, paʻu malulu, vevela, moe, faateleina le fatu, e vaivai le manava o le maʻi, faʻaitiitia toto toto, e le toe tali mai tamaiti i le malamalama.

Fesoasoani muamua mo le hyperglycemic coma

Afai ei ai faailoga o le faateleina o le kulukose o le toto, e tatau ona e sailia vave se fesoasoani faafomaʻi pe valaau se 'au o fomaʻi i le fale. O lenei tulaga e manatu e sili ona lamatia mo tamaiti, tamaitai i tulaga ma tagata matutua. Ina ia puipuia aʻafiaga ogaoga, o amioga a aiga e tatau ona faapenei:

  1. Tuʻu atu le suka.
  2. Inu vai i se tagata.
  3. Afai e leai se manava, e le o faalogoina le pulupulu, e tatau ona faia se maso o le fatu tuusao. I le tele o tulaga, e fesoasoani lea e laveai le ola o le tagata maʻi.
  4. Afai e le iloa e se tagata, ae o loʻo manava pea, e tatau ona liliu o ia i le itu tauagavale, ia mautinoa o le tulaga o le vomiting e le faʻasalaina.
  5. E tatau ona tuʻuina atu le ea fou i totonu o le potu, e le mafai ona faʻatagaina le motu o tagata e lata i le tagata maʻi.

A maeʻa ona oʻo mai le falemaʻi, e manaʻomia ona logoina fomai e uiga i le taimi o le amataga o le osofaiga, uiga o le amio a le tagata maʻi, ona uiga.

Gaoioiga mo le hypoglycemic coma

I le taimi o se siama i le maʻisuka, e tatau ona i ai vave le tausiga faʻafuaseʻi. E manaʻomia e le tagata ona tuʻuina atu le suka poʻo le lauti faatasi ma lona faʻaopoopoga. I le faaopoopo atu i le suka, e mafai ona e faʻaaoga le meli, siama ma isi mea e maua ai le kulukose.

Afai e mamafa le tulaga, o le fesoasoani algorithm e faapenei:

  1. Valaau mo se fesoasoani lata mai.
  2. Taʻu le tagata maʻi i le itu tauagavale. O le tele o faailoga o le coma o le vomiting. E taua le faʻamautinoa pe a oʻo i le amataga o le tagata e le faʻasalalau.
  3. Afai ei ai se faʻamatalaga e uiga i le a le fua o le kullucagon e masani ona faʻatinoina e se tagata maʻi, e tatau ona faanatinati e fai lenei mea. E masani lava, o gasegase e maua i le maʻisuka latou te ave se amipoule i lenei vailaʻau.
  4. Aʻo leʻi oʻo mai le falemaʻi, e tatau ona mataitu le manava a le tagata. Afai ua toesea ma ua taofi le fatu, e tatau ona faia le masini e le mafai ona faia ma le loto e le tuusao.

Taua! Afai e iloa e le tagata, ua e faʻaaogaina se glucagon, ua faʻaleleia le tulaga o le maʻi, e tatau lava ona e valaʻau i se falemaʻi. E tatau i fomaʻi ona taofiofia le tagata maʻi.

Fesoasoani i le compe a le hyperosmolar

O le hyperosmolar coma e atiae pe a tele le pala ona o le gaʻo ma faamaʻi o le gastrointestinal tract i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le maʻi e galala, vaivai, vaivai. I tulaga ogaoga, fenumiai, talatalanoa o le gagana, o le atinaʻeina o le faoa faamalosi ua matauina.

Fesoasoani muamua mo ia ituaiga o gasegase:

  • Valaau i se falemaʻi.
  • Liliu le tagata maʻi i lona itu tauagavale.
  • Puipui le laulaufaiva e tafe.
  • Fua le mamafa. Afai e maualuga, ia tuʻuina atu i le tagata maʻi se sui soʻo.
  • Faʻamatalaga se 40% glucose (30-40 ml).

O ia ituaiga gaioiga o le a fesoasoani i le lagolagoina o auala taua a le tagata maʻi aʻo leʻi oʻo mai se taʻavale.

O le a le mea e fai i le ketoacidotic coma

O galuega autu mo lenei ituaiga faʻafitauli e tatau ona taulai i le tausisia o galuega taua a se tagata (manava, fatu) ao le i taunuu mai fomaʻi. A maeʻa ona e valaʻau i se falemaʻi, e tatau ona e filifili pe o le tagata e malamalama. Afai e le oi ai le faʻafitauli o le tagata maʻi i fualaau i fafo, o loʻo i ai se taufaamatau i lona olaga. I le leai o se mānava, e tatau ona faia le manava faʻamalosi. Soo se tasi na te faia lea mea e tatau ona mataʻituina le setete o le respiratory tract. Mucus, vomit, o le toto e le tatau ona i ai i le ooto tautala. Afai e puʻeina le fatu cardiac, ona faia lea o lona masini tuusao.

Afai e le faʻamalamalamaina le ituaiga o coma

O le tulafono muamua o le faʻalavelave faʻafuaseʻi ile tausiga o faʻamaʻi o le maʻisuka o le valaau lea i se taʻavale. E tele taimi e logoina ai i latou lava ma o latou aiga e uiga i le mea e fai i ia tulaga. Afai e malamalama se tagata, e tatau ona ia logoina lona aiga e uiga i filifiliga mo fesoasoani. Afai oi ai le inisalini, e tatau ona e fesoasoani e faʻasua atu i le tagata maʻi.

I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, e tatau ona faamautinoa le saʻolotoga o le auala mai le manava o le tagata maʻi. Mo lenei tagata e tuu i luga o latou itu, pe afai e tatau ai, aveese le tui ma le vomiti. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai le faʻaaogaina o le gagana ma le manava faʻafuaseʻi.

Fesoasoani faafomai i le tagata maʻi

A ulufale se tagata maʻi ile falemaʻi, o le algorithm o gaioiga a le au fomaʻi e pei ona taua i lalo:

  1. Faʻaitiitia le faʻaitiitia o le suka i le toto toto e ala i le faʻaaogaina o togi o insulin.
  2. Telefoni faʻalauiloa o le sodium chloride, Acesol, Ringer ma isi fualaau. E fesoasoani lea i le puipuia o le faʻamalolo, o se faʻaitiitia o le tele o le toto i totonu o le tino.
  3. Mataʻituina tulaga o le potassium i le toto. Aʻo laʻititi ifo i le 4 mmol / l, o le potassium e faʻatonuina i le vavalalata. I le taimi lava e tasi, o le fua o le inisalini e faateleina.
  4. Ina ia faʻamaopoopoina faiga faʻavae, o le togafitiga o le vailaʻau e faia.

Afai o le maʻi ogaoga o le mafuaʻaga e mafua mai i siama siama, o loʻo togafitia ai togafitiga. E le gata i lea, o vailaau faʻasaina ua faʻataʻitaʻiina mo faamoemoega faʻasolosolo e puipuia ai le pipiiina o siama, talu mai le faʻamaʻi ua faʻavaivaia ai le puipuiga o se tagata.

Ina ia faʻaumatia faailoga, o vailaʻau nei e faʻaaogaina:

  • vasodilator,
  • aʻafiaga fualaau
  • fualaau faasaina
  • vailaau faʻasaina.

O le tausiga o le maʻi e aofia ai le mataituina o galuega a le tino. Mo lenei mea, o le toto, pulse, vevela ogatotonu, vevela o le tino e fuaina i lea taimi ma lea taimi, o le manava o le maʻi, o le gaoioiga o le gastrointestinal tract, ma le numera o le mimilo ese o loo siakiina. Faafetai i lenei mea, e mafai ona maua le mafuaaga o le taufaasese o le maʻisuka, e filifili ai togafitiga talafeagai.

Vaega o togafitiga mo ituaiga eseese o coma

O le mataupu faavae autu o le togafitiga mo le hypersmolar coma o le faamalosia lea o le sodium chloride (0.45%) ma le glucose (2.5%) e faasaga i tua o le pule tutusa o le glycemia.

Taua! E matua faʻasaina le faʻamalosia o le tagata maʻi i le 4% o le fofo o le sodium bicarbonate, talu ai o lona faʻamalolo e sili atu i le maualuga o le osmolarity o le toto plasma o le tagata.

O le maʻisuka faʻamaʻi pipisi e masani ona atiae i tagata e maua i le maʻisuka ona o le hypoxia. Faatasi ai ma le atinaʻeina o faʻafitauli, e taua le faʻatuina o le gaioiga o galuega a le tagata maʻi.

O le hypoglycemic coma, e le pei o isi, ua vave ona atiaʻe. O mafuaʻaga o le osofaʻiga e masani lava ona avea ma tui tele o le inisalini poʻo le le mafai ona mulimuli i se meaʻai talafeagai mo le maʻi. O le togafitiga mo lenei ituaiga o maʻi suka o le faʻasaina lea o le toto suka. Mo le faia o lenei mea, faʻaaogaina o se kululu pe faʻamalosi le tui 20-40 ml o se vaifofo 40% kulukose. I tulaga ogaoga, e faʻaaogaina kullucocorticoids, glucagon ma isi fualaau.

O le maʻi suka o se tulaga sili ona matautia lea e tupu i lalo ole aʻafiaga o faʻafitauli ogaoga i totonu ma fafo ile tagata maʻi e maua ile maʻisuka. O se faʻamaoniga lelei mo le tagata maʻi e mafai naʻo le tulaga o le tausiga faʻapitoa mo faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le tagata maʻi, ma togafitiga talafeagai i le falemaʻi. O se uiga faatamala i le soifua maloloina o le tagata e masani lava ona iu i ni faigata ogaoga, le maliu o le tagata maʻi.

Maʻi faʻamaʻi: tausiga faʻafuaseʻi ma le maʻisuka

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi pipisi masani e aʻafia i le endocrin system. O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia ona o le le atoatoa poʻo le le atoatoa i le toto o le inisalini. I le tele o tausaga talu ai, e le mafaitaulia suʻesuʻega na faia, ae o le fomaʻi o loʻo tumau pea e le mafai ona faʻaleleia, e le gata i lea, o nisi o faʻafitauli e mafai ona mafua ai le oti.

I le gasologa o taimi, o le tino o le maʻi na faʻaaogaina ai sina fesuiaiga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e aunoa ma le tali atu ia i latou, ae ui i lea, o le vave faʻaitiitia po o le faateleina i le fua faatatau e mafua ai le tupuga o tulaga e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻamaʻi.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O faʻafitauli matuia o le maʻisuka, i le mea muamua, e aofia ai coma, lea e tele ituaiga:

O le Ketoacidotic coma i le maʻisuka ua leva ona manatu o se taunuuga o le le atoatoa o le inisalini poo le atoatoa, faapea foi i le tulaga o le toilalo i le faagasologa o le faʻaogaina o le kulūkose faʻamaʻi e tisipesa. Ole faʻalavelave e masani ona aʻafia ai tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka malosi.

O se tulaga o lenei ituaiga e iloa ai ia lava i se taimi faafuasei, ae masani lava ona muamua le tele o taimi faigata, e ono i ai se fua faatatau o le inisalini e le saʻo, faia le inisamuscular injection, le soona inu o le ava malosi, o le solia o le meaai, faapea foi ma se tulaga faapitoa o le tino, faataitaiga, maitaga, maʻi, ma isi.

O le lactacitalic coma e sili atu ona taatele, ae ua manatu o le tulaga sili ona ogaoga na mafua mai i le maʻisuka. O le tupuga o se faʻalavelave ua manatu o se taunuuga o se mea faʻapitoa o meaola e pei o le anaerobic glycolysis, o se auala o le gaosia o le malosi pe a avea le lactic acid ma mea e totoe.

O se ituaiga o foma e masani lava ona tupu ona o se tulaga o le tulaga faateʻia, o le vavae, o le le atoatoa, o le toto, o le inupia, ma isi. O se faʻaopoopoga faaopoopo o le fructose, sorbitol ma isi suga e taua foi o se mea e faʻaosofia ai.

O le hyperosmola coma e masani lava ona atiina ae i tagata mamaʻi e mafatia mai le ogaoga poʻo le agamalu o le maʻi. O le vaega autu o le sone lamatia ua faatumulia i tagata matutua o latou gaioiga e faatapulaaina.

O le mafuaʻaga e mafai foi ona tupu mai ai faʻalavelave faʻaleagaina e pei o le maalili, mumu, faʻamaʻi o le mama, fatugaʻo, pancreas, ma isi. O sea coma e atiina ae mo se taimi umi. O faailoga muamua e aofia ai le fiainu, gaogao, le malamalama, ma isi.

O le hypoglycemic coma e mafua ona o se faʻaititia o le kulukose. E masani lava o le mafuaʻaga o se faʻalavelave tele o soo se vailaʻau e faʻaitiitia ai le suka, e pei foi o le gaioiga faaletino, faʻaosofia ai le faʻaaogaina o le kulukose

Coma e lagona lava lona lagona i taimi uma lava. O le tagata gasegase, ao le i tupu, e lagona le gatete, popolevale, pupula i ona mata, laugutu ma laulaufaiva e le mautonu, e manao o ia e ai ma le malosi. Afai e le o faʻataunuʻu fua i le taimi, ona faʻamafanafanaina lea, faʻagesegese le mānava, faʻalauteleina le fiafia ma vave faʻafuaseʻi ona leai se faʻaleleia o mea uma.

I le tele o tulaga, o le itiiti ifo o sina taimi e pasia mai le amataga o le amataga o uluaʻi faailoga i le tupu mai o se tulaga vaivai. O le mea lea, o le fesoasoani muamua mo le maʻisuka coma e mafai lava ona tuʻuina atu, ae e tatau ona e iloa faailoga taua e oʻo mai i le amataga o se tulaga maʻi.

Faʻamataʻiliga maeʻaeʻa o le maʻisuka aʻo leʻi oʻo i se vaʻa, e mafai ona e iloa ia faailoga taua:

  • Ua paʻu lona paʻu.
  • O le pulupulu e sili atu ona vaivai i le aluga o le taimi.
  • O le manogi mai le gutu e pei o le manogi o le acetone poʻo apu mumu.
  • E amata ona vevela le paʻu.
  • O mata e vaivai.
  • E faʻaitiitia le faʻaitiitia o le toto.

Afai e te faamatalaina le mea na tupu i le maʻi ao leʻi amataina le coma, e tatau ona e iloa o lenei mea o se palago palau, palaga, le manava le manava, paʻu o le paʻu ma le vevela, lea e iu lava ina avea ma seu.

O le maʻisuka e amata ona iloa ni faʻaalia o le gasegase lautele, e aofia ai le faateleina o vaivaiga lautele, ulu o le ulu, tele le vaivai, ma le taotoga.

Afai ei ai se maʻi o loʻo maua mai i le maʻisuka, o se fesoasoani faʻafuaseʻi lea o lona algorithm e aofia ai le tele o gaioiga e tatau ona tuʻuina atu i le taimi tonu na maua ai ona faailoga muamua. Afai e le o ave ni fua faʻatatau taimi, o le a le mafai ona faʻateleina faʻamaʻi pipisi.

O le tagata maʻi e toe faʻaleagaina, e le gata i le toomaga.

O isi faʻamaoniga e fesootaʻi i le tiga o le manava, faʻavae poʻo le manava e mafai ona tupu. Ona vave suia loa lea o le popoto ma le valea e se coma.

Fesoasoani muamua mo le maʻisuka Comas: Algorithm of Action

O le maʻi suka o le faʻalavelave sili ona matautia o le faʻaleagaina. O lenei tulaga e mafai ona atiaʻe toetoe o le vave lava, ma e manaʻomia ai togafitiga vave faʻapitoa. Ae ui i lea, a aunoa ma le taimi talafeagai ma saʻo le fesoasoani muamua, o le a maʻi le soifua o le tagata maʻi. Ma talu ai e tele ituaiga o maʻi suka, e taua le mafai ona iloa le eseesega i le va o latou ma iloa le auala e faia ai i se tulaga ogaoga.

O le maʻisuka coma e masani lava ona tupu ona o le faaleagaina o le inisalini i totonu o le tino. I lenei tulaga, o le maʻisuka e mafai ona mafua ona o lona le atoatoa ma le sili atu. O se taunuuga o le toilalo i le gaosia o le hormone pancreatic, o le tino e faʻaaoga vave ona gaʻo gaʻo. O nei mea uma e taʻitaʻia ai le faʻaalia o oloa e le i lalo ifo o faʻamaʻi ma le aveesea o minerale mai le toto.

Le lava o meaʻai e tuleia ai le tino ona o le leai o ni suka gaʻo i le gaosiga o le faʻaaogaina o meaola gaʻo. I lenei faagasologa, i le faaopoopo i le malosi, o se aofaiga tele o oloa-oloa, tino o le ketone, e aliali mai. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le eletise o le toto ma le sua oona. Mulimuli ane, o faʻafitauli uma i le tino e faʻalavelaveina. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻalavelaveina o le faʻalavelave o le tino ma le cerebral cortex.

O se suiga tele i le faiga o galuega a le tino e tau atu ai i le amataina o se coma. O togafitiga e manaʻomia ai le vave faʻafoʻisia o le insulin ma le kulukose, faʻapea foi ma le faiga o le gataifale masani. Afai e te le faia lenei mea i se taimi e sili ona puupuu, o le a amataina e le tagata maʻi ni faiga faʻaleagaina o le faʻalavelave faʻalavelave.

Mo mafuaʻaga o faʻalavelave tutupu ma atinaʻe atinaʻe, e 4 ituaiga o siama o le maʻisuka ua iloga:

  • Ketoacidotic
  • Hypersmolar
  • Lactic acidmia
  • Ava.

O nei ituaiga faʻamaʻi e le gata e eseese i faʻamaoniga, ae manaʻomia foi se isi auala i le tuuina atu o fesoasoani muamua ma togafitiga.

O le tulaga o loʻo faʻaalia i le amataga o se liua malosi o gaʻo gaʻo, lea e aliali mai ai le tele o kiona. O le faateleina o le mamafa o ketones lea e fesoasoani i le tupu o le ketoacidotic coma. O faʻamaʻi e mafai ona atiaʻe i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1.

E le gata i lea, o le tulai mai o togafitiga e mafai ona faaosofia ai na tulaga:

  • Le malosi o le inisalini
  • Suʻe i se isi sauniuniga ile inisalini e leʻi faʻataʻitaʻiina mo le faʻapalepale tagata taitoatasi,
  • Faʻaiʻuga o le maʻisuka
  • Purolents infections
  • Toto le saʻo le tui
  • Faʻaauau pe maeʻa le faʻaaogaina o le inisalini togafitiga,
  • Faʻaaogāina o le inisiua,

O le le atoatoa o le tui insulin e mafai ona amata ai le ketoacidotic coma

O le Ketoacidotic coma e mafai ona faatupuina ai le faateleina o le manaomia o le inisalini i totonu o le tino. O mafuaʻaga mo lenei mea e mafai ona matua tele ma suiga tetele i le tulaga faaletino poʻo lagona o le tagata maʻi. O ia tulaga e aofia ai manuaga, taimi o le atuatuvale, faamai pipisi, mafatiaga faaletino ma le maitaga.

O faʻamaoniga o maʻi e faalagolago i le ogaoga o le ketoacidosis o le maʻisuka:

  1. O le tulaga e tulaga lelei. E tuʻufaʻatasia ma vaivaiga lautele ma le vaivai, le fia 'ai, tiga o le manava o le tulaga le mautonu, fia galala ma le susu. I le taimi lava e tasi, e mafai e le tagata gasegase ona matauina le tele o pine ma foliga mai o le manogi o le acetone mai le gutu.
  2. Taʻaloga faʻasalalau, poʻo le tulaga muamua. O le tagata gasegase e iloa lelei, ae e mafai ona mataʻituina tulaga e faʻaaogaina ai le faʻaleagaina. E leai se manaʻoga, o le paʻu ma le laulaufaiva e mama ma mama. O le maʻisuka e lagona le fia inu, e mafatia i le gaioiga ma le vili. O le laulaufaiva e maua ai se fulu ulaula ma se paʻu eleelea eleelea.
  3. Coma O le manava o le maʻi e loloto, faatasi ai ma pisa ma se manogi malosi o le acetone e sau mai le gutu. Faʻaauau le faʻasolosolo ma le maualalo o le toto. O le tagata gasegase e le tali atu i fesili, o le atinaʻeina o se setete o le paʻu e mafai. Ole toesea o le tagata maʻi, ma ua faʻaititia le vevela o le tino, tusa lava pe i ai le faʻagasologa o gaioiga.

I le le maua o faʻamaʻi pipisi, fatu fatu faʻamaʻi ma le tele o inisua, o le coma e mafai ona tupu lemu, i le tele o aso ma vaiaso. O le i ai o mea le lelei e faʻavaveina ai le amataina o le coma, lea e mafai ona tupu i totonu o ni nai itula.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o se coma o le malosi tele lea o le tino. O le taua o le afaina, vomiting, manava manava, le manuia o le fofatapatai, mumu, faapea foi le faaumiumi o le faaaogaina o togafitiga thiazide e mafai ona faateteleina ai le tulaga. I lenei ituaiga o coma, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona oʻo atu i le 30 mmol / L, ma e leai ni konesona i le urine ma le toto.

O se coma e atiina ae i luga o lenei filifili:

  1. O le tupuga o le fia momoe.
  2. Laasaga numera, poʻo se maʻi tiga.
  3. Coma amata.

E faaopoopo i nei faailo, o loʻo mulimuli mai faʻamatalaga nei o togafitiga:

  • Faateleina le malogo o le paʻu,
  • E masani ona manava le manava
  • Taofi le gaosiga o le urine i le tino. Faʻamuta le maeʻa o le urination
  • Vaʻaia o le tino maso,
  • Nystagmus o mata uma, po o le le fefe e fefefe tamaiti aoga,
  • O se faʻaitiitia faʻaitiitia o le toto maualuga o loʻo salalau i totonu o le tino,
  • Thrombosis
  • Thromboembolism,
  • Faʻaleagaina o le myocardial
  • Paʻu o le tino maliu
  • Cerebraral edema.

O se siama o lenei ituaiga e atiina ae i le talaaga o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka 2. O le tele lava o taimi, e faʻapupulaina e le maʻi maʻi i tagata gasegase e sili atu i le 50 tausaga ma faʻamaoniga o le gaʻo.

O le coma e tupu mai ona o le solia o le lactate-pyruvate i le tino. O le glucose o le anaerobic, o le malologa malosi lea o le kulukose i le taimi e le faʻaaogaina ai e le tino le okesene, e taʻitaʻi atu ai i togafitiga.

Faailoga o togafitiga e aofia ai:

  • Leai o le fiaai
  • Nausea
  • Vomiting
  • O le vaivai ma le tiga o le muso, e pei o le maeʻa malosi o le tino,
  • Mamafa
  • Faʻanoanoa poʻo le faʻateleina o le moe,
  • O le tulai mai o se tulaga o le mafaufau o le mafaufau,
  • O foliga mai o le delirium,
  • O le malosi o le vevela o velen fulufulu i le taimi o musumusuga, o se faailoga o Kussmaul,
  • Tachycardia
  • Vavave.

O le matelaina o le fiaʻai o se tasi lea o faailoga o le lacticacidemic coma.

O le mea ofoofogia e seasea lava. O le suʻesuʻega o le tulaga o loʻo faia i le fale suesue, e ala i le fuafuaina o le maualuga o le pyruvate ma le lactate. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi faʻamaʻi, o nei faailoga e sili atu i le masani.

E tupu pe a le o tausia tulafono mo le puleaina o le inisalini i le tagata maʻi i le maʻisuka, ma mataupu faavae o lona tui. O le le tausisia o le taumafataga, faateleina o le tino, gasegase faaletino ma le mafaufau e mafai foi ona taitai atu ai i se paga. O le tulaga eo faatasi ma se paʻu mataʻutia i le suka toto i le maualuga o le 2.5 mmol / L pe itiiti.

O aʻafiaga o maʻi faʻalagolago e faʻalagolago i le tulaga o le coma:

  1. Faigofie le laasaga. E tuʻufaʻatasia ma vaivaiga lautele, popolevale, faʻateleina le afu ma le vevesi o pito.
  2. Tulaga faʻamuamua. O loʻo faʻamatalaina i le fesuiaiga o vae gatete i le faʻavevesi. I le taimi lava e tasi, o le tagata maʻi ua sili atu lona soona fiafia, malosi le fefe ma le lagona le mautonu o le fiaaai.
  3. Coma tulaga. O le tagata gasegase e lofituina i le ita, o le a le faʻaosoosoina lona ita. O loʻo maitauina le le mautonu o le gaioiga e taofia ai le faʻaopoopoga o lima. A maeʻa lena mea, o le maʻisuka e leai se aoga i le vanimonimo, ua leai sona mafaufau ma ua pau i totonu o se paʻu.

E sili atu nai lo le leai, o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo maua i nei osofaʻiga.

Afai ei ai se maʻi o le maʻisuka, o le fesoasoani muamua e tatau ona aofia ai faiga nei:

I le tulaga pe a mafaufau le tagata gasegase ma manaʻomia se inisalini o le inisalini, e tatau ona e fesoasoani ia te ia ia maua le inisiua i le tele e mafai ai.

O le faia tatau o le fesoasoani muamua mo le maʻisuka i le tele o itu, e maua ai se taunuuga lelei mo togafitiga mulimuli ane.

O tausiga faʻafuaseʻi mo le maʻi suka e tatau ona faia i se taimi vave e mafai ai. E tatau ona malamalama o galuega togafitiga faafomaʻi e eseese lava mai le tasi ma le isi, e fuafua i le ituaiga o misa. Ae peitaʻi, afai e le mafai ona fuafua le ituaiga o maʻi suka, e tatau ona faʻatinoina togafitiga faafomaʻi faʻapitoa mo se tagata maʻi i le maʻisuka e tusa ai ma lenei algorithm:

  1. Valaau i se falemaʻi.
  2. Inu vai inu o loʻo i ai se mea faʻapitoa.Afai e leai se minerale, e masani foi ona talafeagai le vai masani, lea e te manaʻomia e faʻaopopo ai se sipuni o le inu popo poʻo le Regidron. I le mataupu pe a le iloa e le tagata maʻi, o le vaifofo o le 0.9% sodium chloride ua tuiina e ala i le faʻaaogaina o le kululu. Mo tagata mamai i se tulaga muamua, o le faʻamautuina o le paleni vai-alkaline o loʻo faia i le faʻaaogaina o se elema ma le soda.
  3. Totoina tui ile inisalini ile maʻi. O le fua o le hormone mo se tagata matua o le 6-12 iunite. I le tulaga o le maʻi suka i tamaiti, faatasi ai ma le fesoasoani muamua, o le aofaʻi o le inisalini e fuafua i le fua faʻatatau 0 le hamu i le kilokalama o le mamafa o le tamaititi. I le leai o se malamalamaaga, o ia inisiua e toe faia i itula uma seia oʻo ina faʻamaopoopo tulaga o le suka toto.

O tausiga faʻafuaseʻi mo se maʻi maʻi suka e aofia ai le telefoni feaveaʻi

I le aso na sosoo ai pe a maeʻa le osofaiga, o le injections e faia i le faateleina o le 4-12 iunite o le tui o le inisalini. I le taimi lava e tasi, ua fautuaina e tui le hormone i le 2-3 inumaga.

Fesoasoani i le ketoacidosis coma e aofia i gaoioiga nei:

  • Faʻaaogaina o se masini nasogastric, o le manava o le manava e faia,
  • 20 iunite o le hormone puupuu-galue e tuiina i totonu o le maso pe a le mafaufau
  • A maeʻa itula taʻitasi, faʻapipiʻi le tagata maʻi i se kulupu i le 6-8 IU o le insulin. O le faʻataʻitaʻiga e toe faia seia oʻo ina toe faʻaleleia le suka suka.

Fesoasoani i le faʻafuaseʻi o le maʻi suka i le hypersmolar, i le muamua 24 itula, faatasi ai ma le fesoasoani a le kululu, ua tui le tagata maʻi i le 8-10 lita o le saline. I lenei tulaga, o le fesoasoani muamua o loʻo mulimuli mai,

  • Taʻu le tagata maʻi i luga o se mea mafolafola,
  • Faailoa se masini e faʻamaonia le manava,
  • Ina ia taofia le faʻaseseina o le gagana e ala i le tuʻuina o se mea e le o se metallic object i le va o nifo o le tagata maʻi,
  • Faʻasoa ma le loto i ai 10-20 ml o le kulukose, o le maualuga e 40%.

E oo lava i le toomaga manuia o uiga, e manaʻomia e le tamaititi se feutagaiga

Togafitiga o se maʻi maʻisuka o se ituaiga hypoglycemics e aofia ai fua faʻatatau:

  • O le kulukose nofofua faʻatasi i se aofaiga o le 40-80 kalama,
  • Inu le tagata maʻi ile tea mafanafana ma le suka i le 3 tsp.
  • Faatasi ai ma se laasaga malu o togafitiga, ua lava mo le tagata maʻi ona tuʻuina atu 2-3 fasi suka pe 1 lepp. meli.

E taua tele i le tagata maʻi i le luma- nai e feaveai faʻatasi ma ia se mea suamalie.

O le faʻataʻitaʻiga mo coma o loʻo taua i lalo:

  • Faatasi ai ma le fesoasoani a le au o le pata, o le faʻamaʻi-faavae ma le masima-masima e paleni lelei,
  • Mo le toe faʻaleleia o le malosi, o le 5% glucose solution i le aofaiga o le 400-500 ml o loʻo faʻatonuina i le tagata maʻi.

Faʻatasi ai ma le lactatacidemic coma, e tatau ona faʻatonuina le kulukose i le tagata maʻi

E le gata i lea, a maeʻa ona faʻaleleia le soifua manuia o le tagata maʻi, ua tuʻuina atu ia te ia faʻamalologa faʻapitoa.

O se suiga faafuaseʻi ma vave i le faʻaoʻoina o le kulukose i le tino i luga poʻo lalo e masani ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻafitauli eseese. O le mamafa o faʻamaʻi e mafua mai i le maʻi o le maʻisuka e faʻalagolago i le saʻo ma le taimi o le muaʻi soifua maloloina ma faʻafitauli faʻapitoa faʻapitoa faʻapitoa.

Ona o le tele o galuega a gaʻo ma le faʻasaʻoina o le tele o le urine, o le tino ua faʻaleagaina. Mo lenei mafuaʻaga, o loʻo i ai se faʻaititia o le numera o le felafolafoaʻi o le toto ma le paʻu o le toto. O le iʻuga, e leai se okesene ma meaʻai. O le faiʻai ma le tino e sili ona mafatia i lenei mea.

O le malepelepe o gaʻo ma gaʻo gaʻo e mafua ai le faʻamalolo tele o tino o le ketone ma le lactic acid. O lenei mea faʻafuaseʻi i se taimi puʻupuʻu e faia ai se ogaoga ogaoga i fatugaʻo.

Tausiga o le maʻisuka faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le gaioiga faʻatonutonu

Fesoasoani i le maʻisuka e matua taua lava i tulaga taua.

E tatau ona mafai ona iloa faailoga o togafitiga ma i le taimi e faia ai gaioiga tatau ao leʻi oʻo mai se taʻavale.

E i ai le tele o tulafono e tatau ona mulimulitaia e tagata e maua i le maʻisuka.

E aofia ai:

  • Faʻaauau le fuaina o le maualuga o le suka i le toto, puipuia mai le suia i luga pe lalo. I soʻo se taimi o le aso, e tatau ona latalata ane se glucometer.
  • E manaʻomia foi le mataʻituina o le maualuga o le cholesterol: i le taimi o le maʻisuka, faʻafefe toto i totonu o vaa ma capillaries suiga. I le maualuga o le suka, o le siʻitia o le cholesterol e mafai, e amata ona sosolo, vavave vaa. O lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia poʻo le faʻavaeina o le toto, o le fatu fatu poʻo le taʻavale e tupu.
  • E tasi i le 5 masina, suʻesuʻeina le hemoglobin glycosylated. O le taunuuga o le a faʻaalia ai le tikeri o taui o le maʻisuka mo le taimi atofaina.
  • I le maʻisuka, e tatau i le tagata maʻi ona iloa le algorithm o gaioiga e tuʻuina atu ai tausiga faʻafuaseʻi ia te ia ma isi.

O nei faiga uma e faia ina ia puipuia ai faʻafitauli o le faʻamaʻi.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa faigata ia te au ona ou vaai atu i le mafatia, ma o le manogi manogi i totonu o le potu na mafua ai ona ou le fiafia.

I le faagasologa o togafitiga, o le tina matua na suia ai lona lagona. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

Mo le maʻisuka ituaiga 1, o le fesoasoani muamua o lona uiga o le faʻaitiitia o lau suka. Mo lenei, o se laʻititi laʻititi (1-2 iunite) o le hormone o loʻo faʻatonutonuina.

A maeʻa sina taimi, e toe fuaina fua. Afai e leʻi faʻaleleia taunuuga, o le isi faʻasologa o le inisalini e faʻatautaia. O lenei fesoasoani i le maʻisuka e fesoasoani e faʻaitiitia ai faʻafitauli ma le tupu mai o le hypoglycemia.

Afai o se tagata maʻi ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e maualuga lona maualuga i le suka, ona tatau ai lea ona ia tago e inu le suka e pei ona faatonuina e lana fomaʻi. Afai a maeʻa le itula, ona suia laʻititi lea o fuainumera, e fautuaina e inu le pulu. E fautuaina e valaau se taʻavale a le falemaʻi pe afai o le tagata maʻi o loʻo i ai se tulaga ogaoga.

I nisi tulaga, o le vomiting matuia e tupu, lea e mafua ai le faʻavaivaia. Fesoasoani muamua mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 i le maʻisuka i lenei tulaga o le faʻamautinoa o le tele o taimi e inu ai. E mafai ona e inu e le gata i le mama, ae o le lauti foi.

E fautuaina e toe faʻafoʻi salē tatau i le tino e le rehydron poʻo le sodium chloride. O sauniuniga e faʻatau i le fale talavai ma saunia le fofo e tusa ai ma faatonuga.

E faʻapefea ona tumau le suka i le 2019

I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o manua o le paʻu e le toe malosi lelei. Afai ei ai, o le tausiga faʻafuaseʻi e aofia ai mea nei:

  • faʻamaʻi le manua
  • faaaoga se fusi gau (e tolu taimi e suia ai i le aso).

E le tatau ona fufusi tele le fusi, a leai o le a tafe le toto.

Afai e sili atu le leaga o le manua, e foliga mai o le gaogao o le gaʻo, e tatau ona faʻaaogā faʻaogaina faʻapitoa. Latou te faamamaina le tiga ma le fulafula, aveese le vai.

O le fesoasoani i le maʻisuka e aʻafia ai foʻi le puleaina o le acetone i le urine. O loʻo suʻesuʻeina e faʻaaoga ai fasi siaki. E tatau ona aveeseina mai le tino, o le tele o le mafaufauga e taʻitaʻi atu ai i le catocytosis o le maʻisuka, ona mate ai lea. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le acetone e 2 tsp. meli ma fufulu ile suavai.

O le Hyperglycemia o se faʻamaʻi lea e maualuga ai le suka (o le hypoglycemia o lona uiga o se faʻaitiitia o le suka). O lenei tulaga e mafai ona tupu ona o le solia o tulafono o togafitiga poʻo le le tausia o se meaʻai faapitoa.

Gaioiga gaioiga i le maʻisuka e amata i le faʻaalia o uiga iloga:

  • lagona o le fiainu
  • faʻaauau faifaipea
  • fiaai pea
  • faʻaleagaina
  • vaivai
  • taʻavale
  • suiga i le vaaiga vaaia.

Fesoasoani Muamua mo le hyperglycemia e aofia ai le tuʻuina atu o le concentrated sugar: ole inisalini tui (e le silia le 2 iunite) e tuʻuina atu. A mavae le 2 itula, ona fai lea o se fua lona lua. Afai e talafeagai, e 2 iunite faaopoopo e faʻatonutonuina.

Fesoasoani i le maʻisuka e faʻaauau seia oʻo ina faʻamautu le maualuga o le suka. Afai e le o saunia le tausiga lelei, e pa'ū le maʻi ile maʻi suka.

Faatasi ai ma se togafitiga e leai ni faʻamaʻi, e tupu ai se faʻafitauli o laurotoxic, e oʻo atu ai i le oti.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Fesoasoani Muamua mo le maʻisuka amata pe a uma le amataga o faailoga:

  • malosi malosi,
  • nofoa le fiafia
  • faʻamaʻi
  • vaivaiga
  • lanu mumu
  • masani ona manava
  • faateleina le mamafa.

Pe a oʻo mai faailoga o se vailaau o le thyrotoxic, o le fesoasoani muamua mo le maʻisuka e aʻafia ai le algorithm o gaoioiga nei:

  • ave vailaʻau laurostatic,
  • pe a maʻea 2-3 itula, faʻataʻitaʻiina fualaau ma iodine ma kullukose.

A maeʻa ona faʻaalia le mea e manaʻomia, o loʻo faʻaaogaina Merkazolil ma Lugol faʻafitauli 3 taimi i le aso.

I le le lava o le inisalini, e mafai ona atiaʻe ai se siama o le maʻisuka. I lenei tulaga, e tele le suka i totonu o le toto, ma sina insulin. I lenei tulaga, o faʻafitauli i le tino e faʻaleagaina, ua le iloa le malamalama.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi i lenei tulaga e aofia ai le faasologa o mea nei e fai:

  1. inisalini o loʻo faʻatulagaina
  2. ua valaau se falemaʻi,
  3. o le tagata maʻi e faataatia i luga o le pito i luga, o lona ulu ua liliu i autafa,
  4. o le faʻaaogaina o le okesene o loʻo faʻamautinoa (o mea mai fafo e aveesea mai le gutu - prostheses, ma isi).

Fesoasoani Muamua mo le faʻamaʻi, pe a le iloa e le tagata maʻi, atonu e aofia ai le maso o le fatu (pe a le mafai ona e lagona le pulupulu, e le manava le tagata). I le tulaga o le teenaina o fesoasoani, o le faiʻai e muamua ona afaina i le televave o le ola o sela.

I le toilalo o isi totoga, ua tupu ai se taunuuga leaga, o le mea lea, e manaʻomia le valaau i se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai.

I le maualuga o le suka, o le tele o faʻafitauli e masani ona tulai mai.

Ina ia faʻaitiitia le ono mafai ona iai se faʻalavelave, latou te mataituina le maualuga o le suka o le toto ma le toto, ma e tatau foi ona taofi le ulaula.

O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona mulimulitai i auala puipuia.

E aofia ai:

  • Faʻaauau le fuaina o le suka. E pei ona taʻua, e tatau ona lata ane le mita.
  • Iloilo le tino atoa i tausaga taʻitasi.
  • Mulimuli i fautuaga a lau fomaʻi.
  • Mulimuli i se meaʻai talafeagai. Faʻesea meaʻai manogi, 'ai atili fualaau faisua, fualaau' aina, cereals. E le gata i lea, o vaega e tatau ona laiti.
  • Inu atili inu vai mama. O mea inu suamalie suamalie e le aoga, latou te na o le maualuga o le suka.
  • Taofiofia le mamafa. Faatasi ai ma foliga vaaia o isi pauna, e tatau ona e tausisi i se taumafataga ma gaoioiga faaletino.
  • Faaaoga faamalositino i le tele e mafai ai. E le tatau ona alu i totonu mo se taaloga tele. E itiiti lava le totogi i aso taitasi e lava.
  • Aloese mai tulaga faigata. Taumafai e faʻaitiitia le faʻafesoʻotaʻi ma tagata e le fiafia, e faʻatulaga oe lava mo le lelei.
  • O le moe ma le malologa e tatau ona tumu.
  • Faʻaliliu masani leaga (ava malosi, ulaula tapaa, faʻaaoga fualaau).

O tamaiti foi e mafai ona aafia i le faamai. O matua e nafa ma le soifua maloloina o le pepe, o lea e tatau ai ona latou:

  • saunia muamua fesoasoani mo le maʻisuka,
  • mafai ona mafai ona fua tutusa le suka, faailoga o le pule,
  • aoao pe faapefea ona fuafua le fualaau o le insulin, lea e faalagolago i tausaga ma faailoga,
  • faʻafeiloaʻi le tamaititi i meaʻai,
  • tuu le pepe i vaega o taaloga,
  • talanoa i le faʻamaʻi ma le faʻafoega o le vasega lua poʻo le aʻoga,
  • ia aʻoaʻo pe faʻapefea ona tuʻuina atu i se tulaga tutoʻatasi ma le le faʻaleagaina inisiua.

Faʻatasi ma le maʻisuka aʻo maitaga, ua tuʻuina atu e fomaʻi fautuaga nei:

  • fua le maualuga o le suka ma le mamafa o le uati
  • mulimuli i se meaai, 'ai i ni vaega laiti,
  • ave suʻapala ma le potassium iodide,
  • tele fualaau faʻasaina ua faʻasaina i le taimi o maitaga, o lea e tatau ai ona e talanoa ma lau fomaʻi e mafai ona faʻaaoga mo le maʻisuka,
  • feutagai ma se fomai faapitoa e uiga i le retinopathy.

O nei fua faʻatatau e tatau ona mulimulitaia i le olaga atoa. O le soifua maloloina o le tagata maʻi e faʻalagolago lava i ana taumafaiga, o le maʻisuka e tatau ona mafai ona tuʻuina atu fesoasoani muamua i soo se kulūkose (maualuga ma maualalo). O tausiga faʻafuaseʻi e tatau ona vave valaʻauina mo le mafutaga o le maʻisuka, talu ai e laitiiti le faʻatuai e mafai ona lamatia ai se ola.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Alexander Myasnikov ia Tesema 2018 na tuuina mai ai se faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Fesoasoani muamua mo le maʻisuka Coma: Algorithm of Action

O se tasi o faʻamaʻi faʻaonaponei faʻaonapō nei o le maʻisuka. E toʻatele e le iloa, ona o le leai o se faʻaaliga, o loʻo maua i latou i le maʻisuka. Faitau: O faʻamaoniga sili o le maʻisuka - o afea e mataala ai? I le isi itu, o le le lava o le inisalini e mafai ona oo atu ai i le ogaoga o faaletonu ma, i le leai o se togafitiga talafeagai, avea ai ma mea e lamatia ai le ola. O aʻafiaga sili ona ogaoga o le maʻisuka o le coma. O a ituaiga o maʻi o le maʻisuka ua lauiloa, ma pe faapefea ona tuʻuina atu le fesoasoani muamua i se tagata maʻi i lenei tulaga?

Maʻi faʻamaʻi - mafuaʻaga autu, ituaiga o le maʻisuka

Faatasi ai ma faʻafitauli uma o le maʻisuka, o se tulaga ogaoga e pei o le maʻi suka, i le tele o tulaga, e mafai ona toe faʻafesoʻotaʻi. E tusa ai ma talitonuga lauiloa, o le maʻi suka o se tulaga o le hyperglycemia. O lona uiga, o le mamafa tele o le suka o le toto. O le mea moni, o le maʻi suka e mafai ona eseese:

  1. Ava
  2. Hyperosmolar poʻo le hyperglycemic coma
  3. Ketoacidotic

O le mafuaʻaga o le maʻi suka e mafai ona avea ma se faʻateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, togafitiga le talafeagai mo le maʻisuka ma e oʻo lava i le maualuga o le inisalini, lea e paʻu ifo ai le maualuga o le suka.

Ituaiga ma eseesega o faailoga

Mo mafuaʻaga o faʻalavelave tutupu ma atinaʻe atinaʻe, e 4 ituaiga o siama o le maʻisuka ua iloga:

  • Ketoacidotic
  • Hypersmolar
  • Lactic acidmia
  • Ava.

O nei ituaiga faʻamaʻi e le gata e eseese i faʻamaoniga, ae manaʻomia foi se isi auala i le tuuina atu o fesoasoani muamua ma togafitiga.

Lactic acidmia

O le coma e tupu mai ona o le solia o le lactate-pyruvate i le tino. O le glucose o le anaerobic, o le malologa malosi lea o le kulukose i le taimi e le faʻaaogaina ai e le tino le okesene, e taʻitaʻi atu ai i togafitiga.

Faailoga o togafitiga e aofia ai:

  • Leai o le fiaai
  • Nausea
  • Vomiting
  • O le vaivai ma le tiga o le muso, e pei o le maeʻa malosi o le tino,
  • Mamafa
  • Faʻanoanoa poʻo le faʻateleina o le moe,
  • O le tulai mai o se tulaga o le mafaufau o le mafaufau,
  • O foliga mai o le delirium,
  • O le malosi o le vevela o velen fulufulu i le taimi o musumusuga, o se faailoga o Kussmaul,
  • Tachycardia
  • Vavave.
O le matelaina o le fiaʻai o se tasi lea o faailoga o le lacticacidemic coma.

O le mea ofoofogia e seasea lava. O le suʻesuʻega o le tulaga o loʻo faia i le fale suesue, e ala i le fuafuaina o le maualuga o le pyruvate ma le lactate. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi faʻamaʻi, o nei faailoga e sili atu i le masani.

Tulaga o fesoasoani muamua

Afai ei ai se maʻi o le maʻisuka, o le fesoasoani muamua e tatau ona aofia ai faiga nei:

  1. Taʻu le tagata maʻi i luga o le lautele ole lautele.
  2. Le tatalaina o laei ma aveese ia mea faitino e mafai ona afaina ai le tino ma mafai ona faʻalavelave i le tuʻuina atu o fesoasoani muamua.
  3. Faʻavanoa avanoa mo le maʻi. Aʻo totonu o fale, tatala ia faamalama.
  4. Valaau i se falemaʻi.
  5. Seia oʻo i le oʻo mai o le fomaʻi, pulea faʻamaoniga taua, fua le fua o le pulus ma le manava. E tatau ona mataʻituina taimi uma le tali a le tagata maʻi i fuamoa. Afai e mafai, o faʻamaumauga e maua e tatau ona faamaumauina, faʻaalia le taimi o fuataga.
  6. Aʻo taofi le fatu fatu poʻo le manava, toe faʻaleleia e ala i le faia o le manava faʻamalosi ma le maso o le fatu. A maeʻa ona maua e le tagata maʻi lona mafaufau, e le tatau ona tuua na o ia.
  7. Faamatala le manino o le mafaufau.Fai ni fesili e uiga i le igoa, faaigoa, tausaga ma le taimi nei.
  8. Afai e tupu le fomaʻi, e tatau ona liliu le ulu o le maʻi i le itu. E le mafai ona e tausia se tagata, talu ai o lenei mea e mafai ona faaosofia ai le manaʻoga o le vomit.
  9. Afai e amata le gasegase o le tagata maʻi, e faanatinati e liliu i lona itu ma faʻapipiʻi se mea e le o se metallic object i le gutu i le va o auvae.
  10. Faʻamafanafana le tagata ua afaina i se mea mafanafana poʻo se palanikeke. Inu i le vai.
Fesoasoani i le maʻi suka e aofia ai le tele o fuataga, e aofia ai le le faʻavasegaina o lavalava e mafai ona tuʻi le tino

I le tulaga pe a mafaufau le tagata gasegase ma manaʻomia se inisalini o le inisalini, e tatau ona e fesoasoani ia te ia ia maua le inisiua i le tele e mafai ai.

O le faia tatau o le fesoasoani muamua mo le maʻisuka i le tele o itu, e maua ai se taunuuga lelei mo togafitiga mulimuli ane.

Ma le ketoacidosis

Fesoasoani i le ketoacidosis coma e aofia i gaoioiga nei:

  • Faʻaaogaina o se masini nasogastric, o le manava o le manava e faia,
  • 20 iunite o le hormone puupuu-galue e tuiina i totonu o le maso pe a le mafaufau
  • A maeʻa itula taʻitasi, faʻapipiʻi le tagata maʻi i se kulupu i le 6-8 IU o le insulin. O le faʻataʻitaʻiga e toe faia seia oʻo ina toe faʻaleleia le suka suka.

Faʻatasi ma le molipela

Fesoasoani i le faʻafuaseʻi o le maʻi suka i le hypersmolar, i le muamua 24 itula, faatasi ai ma le fesoasoani a le kululu, ua tui le tagata maʻi i le 8-10 lita o le saline. I lenei tulaga, o le fesoasoani muamua o loʻo mulimuli mai,

  • Taʻu le tagata maʻi i luga o se mea mafolafola,
  • Faailoa se masini e faʻamaonia le manava,
  • Ina ia taofia le faʻaseseina o le gagana e ala i le tuʻuina o se mea e le o se metallic object i le va o nifo o le tagata maʻi,
  • Faʻasoa ma le loto i ai 10-20 ml o le kulukose, o le maualuga e 40%.

E oo lava i le toomaga manuia o uiga, e manaʻomia e le tamaititi se feutagaiga

Faʻasolosolo

Togafitiga o se maʻi maʻisuka o se ituaiga hypoglycemics e aofia ai fua faʻatatau:

  • O le kulukose nofofua faʻatasi i se aofaiga o le 40-80 kalama,
  • Inu le tagata maʻi ile tea mafanafana ma le suka i le 3 tsp.
  • Faatasi ai ma se laasaga malu o togafitiga, ua lava mo le tagata maʻi ona tuʻuina atu 2-3 fasi suka pe 1 lepp. meli.

E taua tele i le tagata maʻi i le luma- nai e feaveai faʻatasi ma ia se mea suamalie.

Ma le lactic acidmia

O le faʻataʻitaʻiga mo coma o loʻo taua i lalo:

  • Faatasi ai ma le fesoasoani a le au o le pata, o le faʻamaʻi-faavae ma le masima-masima e paleni lelei,
  • Mo le toe faʻaleleia o le malosi, o le 5% glucose solution i le aofaiga o le 400-500 ml o loʻo faʻatonuina i le tagata maʻi.
Faʻatasi ai ma le lactatacidemic coma, e tatau ona faʻatonuina le kulukose i le tagata maʻi

E le gata i lea, a maeʻa ona faʻaleleia le soifua manuia o le tagata maʻi, ua tuʻuina atu ia te ia faʻamalologa faʻapitoa.

O taunuuga

O se suiga faafuaseʻi ma vave i le faʻaoʻoina o le kulukose i le tino i luga poʻo lalo e masani ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻafitauli eseese. O le mamafa o faʻamaʻi e mafua mai i le maʻi o le maʻisuka e faʻalagolago i le saʻo ma le taimi o le muaʻi soifua maloloina ma faʻafitauli faʻapitoa faʻapitoa faʻapitoa.

Ona o le tele o galuega a gaʻo ma le faʻasaʻoina o le tele o le urine, o le tino ua faʻaleagaina. Mo lenei mafuaʻaga, o loʻo i ai se faʻaititia o le numera o le felafolafoaʻi o le toto ma le paʻu o le toto. O le iʻuga, e leai se okesene ma meaʻai. O le faiʻai ma le tino e sili ona mafatia i lenei mea.

O le malepelepe o gaʻo ma gaʻo gaʻo e mafua ai le faʻamalolo tele o tino o le ketone ma le lactic acid. O lenei mea faʻafuaseʻi i se taimi puʻupuʻu e faia ai se ogaoga ogaoga i fatugaʻo.

Faailoga o le hypoglycemic coma, fesoasoani muamua mo le hypoglycemic coma

O tulaga faʻaleagaina o le tino, e sili ona lelei, mo le tele o vaega, mo le maʻisuka ituaiga 1, e ui lava o loʻo tupu i latou o loʻo faʻaaogaina fualaau faasaina i totonu o fualaau. I le avea ai o se tulafono, o le atinaʻeina o le setete ua muamua se faʻateleina o le tele o le inisalini i totonu o le toto. O le lamatiaga o le hypoglycemic coma i le faatoilaloina (le mafai ona suia) o le tino ma le mafaufau.

  • Inisalini e sili atu.
  • Manua faalemafaufau / mafaufau.
  • Le lelei le taumafaina o gaʻo i taimi faatulagaina.
  • O le malosi malosi faaletino.

At osofaiga o le toto tusia:

  • Tele vaivaiga.
  • Faateleina le atuatuvale popole.
  • Loto gatete.
  • Faateleina le vevesi.

Faatasi ai ma nei faailoga e taua vave taofia le osofaiga ina ia aloese ai mai le atinaʻeina o se tulaga muamua, o ona uiga e aofia ai:

  • Lue, vave liliu atu i le gaogao.
  • Se lagona malosi o le fiaaai.
  • Le mautonu le popole.
  • Soa malosi.

O nisi taimi i lenei taimi o amioga faʻaletonu e toetoe lava a le mafai ona puipuia - agai i le osofaʻiga, ma le faateleina o le faoa faamalosi e taofia ai le faʻaopoopoga o vae o le tagata maʻi. O le iʻuga, o le maʻi e le maua le avanoa i le vanimonimo, ma le leai o se mafaufau e tupu. Le mea e fai

Faatasi ai ma ni faailoga malu e tatau i le tagata gasegase ona tuʻuina atu ma le faanatinati ni nai suka, pe a ma le 100 g kuki pe 2-3 le punetini o le masi (meli). E taua le manatuaina o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin-e tatau ona i ai pea ni lauulu "i le fatafata".
Faʻailoga ogaoga:

  • Liligi le tifi mafanafana i le gutu o le tagata maʻi (tioata / 3-4 sipuni o suka) pe afai e mafai ona ia foloina.
  • Aʻo le i ai le lauti, e tatau ona tuʻuina se mea e taofia i le va o nifo - o le a fesoasoani lea e aloese ai mai le malosi o le faʻamalosi o auvae.
  • O le mea lea, o le maualuga o le faʻaleleia atili, fafagaina mea taumafa e maua ai meaʻai i gaʻo (fualaau aina, falaoamata ma falaoamata).
  • Ina ia aloese mai se osofaiga lona lua, faʻaititia le tui o le insulin i le 4-8 iunite i le taeao e sosoo ai.
  • A maeʻa le faʻaaogaina o le hypoglycemic, faʻafesoʻotai se fomaʻi.

Afai o le coma e atiina ae ma le leai o se malamalamaona sosoo ai lea:

  • Faailoa atu le 40-80 ml o le kulukose i totonu o le toto.
  • Valaau faanatinati i se falemaʻi.

Hyperosmolar poʻo le hyperglycemic coma - faʻamaoniga, tausiga faʻafuaseʻi

O lenei ituaiga foma e sili atu lona uiga mo tagata e silia i le 50 ma tagata o latou maʻisuka e talafeagai.

  • Faʻaaogaina o le carbohydrate tele.
  • Togafitiga
  • Faʻafitauli pipisi.
  • Manua.
  • O gasegase gasegase.
  • Faʻasalalauga o vailaʻau faʻatoʻaga ma immunosuppressants.
  • Manava, vaivaiga, televave - mo le tele o aso na muamua atu i le atinaʻe o coma.
  • O le atinaʻeina o le faʻamalolo.
  • Faʻailoga ma le moe.
  • Tautalaga le lelei, talatalanoaga.
  • Faiva, faateleina le musika.
  • Faʻamalosolo.

  • Taʻo saʻo le tagata maʻi.
  • Faʻailoa le taʻutaʻu ma faʻaesea le faʻasalalau gagana.
  • Fai ni suiga i le mamafa.
  • Faʻalauiloa 10-20 ml o glucose (40% fofo).
  • I le inu malosi - vave ona e valaau i se falemaʻi.

Faʻafitauli faʻafuaseʻi mo le ketoacidotic coma, faʻamaoniga ma mafuaʻaga o le ketoacidotic coma i le maʻisuka

Faʻamatalagalea e faateleina ai le manaomia mo le inisalini ma fesoasoani i le atinaʻeina o se ketoacidotic coma masani:

  • Faʻaiʻuga o le maʻisuka.
  • Faiga faʻataʻitaʻiina togafitiga faʻasologa (fua o le vailaʻau, sui, ma isi).
  • Le malamalama i tulafono o le pulea e le tagata o ia lava (inu ava malosi, meaʻai ma mea masani o gaoioiga faaletino, ma isi).
  • Purolents infections.
  • Manua faalemafaufau / mafaufau.
  • Faʻafitauli faʻapitoa i se foliga lapopoa.
  • Faʻatonu.
  • Fanau / maʻitaga.
  • Manatua.

Faʻailoga muamua avea ma:

  • Uiga masani.
  • Tigā, leisa.
  • Tauvalea, vaivaiga lautele.

Faʻatasi ai ma se faʻafitauli matuia:

  • Smell o le acetone mai le gutu.
  • Maʻa tigaina o le tino.
  • Vomivai matuia.
  • Nofo, manava loloto.
  • Ona oʻo mai ai lea o le faʻasaina, le iloa lelei ma pa'ū atu i se paʻu.

Muamua lava e tatau ona valaʻau i se falemaʻi ma siaki uma galuega taua a le maʻi - manava, mamafa, paʻu, mafaufau. O le galuega autu o le lagolagoina o le fatu fatu ma le manava seia oʻo ina oʻo mai le falemaʻi.
Iloilo pe matala se tagata, e mafai ona e faia i se auala faigofie: fesili atu ia te ia soo se fesili, pisi i luga o alafau ma tataʻi taliga o ona taliga. Afai e leai se tali, o le tagata o loʻo lamatia tele. O le mea lea, o le tuai i le valaʻauina o se falemaʻi e le mafai.

Tulafono lautele mo fesoasoani muamua mo le maʻisuka, pe afai o lona ituaiga e le faʻamalamalamaina

O le mea muamua e tatau ona faia e aiga o le maʻi ma muamua ma, aemaise lava, faailoga matuia o le coma valaau loa i se falemaʻi vave . O maʻi e maua i le maʻisuka ma o latou aiga e masani ona masani i nei faʻaʻailoga. Afai e leai se avanoa e te alu ai i le fomaʻi, ona i ai muamua o faailoga e tatau ona e:

  • Faʻaaogaina ile inisalini ile inisetila - 6-12 iunite. (filifiliga).
  • Faʻateleina le fua le taeao e sosoo ai - 4-12 iunite / i le taimi, 2-3 inisictions i le aso.
  • O le gaioiga o le Carbohydrate e tatau ona faʻamalamalamaina, gaʻo - tuʻuese.
  • Faateleina le fuainumera o fualaau aina / fualaʻau.
  • Faʻatau vai inu alkaline. I lo latou toesea - o le suavai ua i ai le sipuni o le inu o le inu.
  • Enema ma se vaifofo o soda - ma le le mautonu.

O aiga o le tagata maʻi e tatau ona suʻesuʻe ma le totoa ia uiga o le faʻamaʻi, o togafiti faʻaonapo nei o le maʻisuka, diabetology ma le taimi fesoasoani muamua - na o le taimi muamua o le a fesoasoani ai le fesoasoani faʻafuaseʻi.


  1. Dreval A.V., Misnikova I.V., Kovaleva Yu.A. Puipuiga o tuai o faafitauli i le macrovascular o le maʻisuka, GEOTAR-Media - M., 2014. - 80 p.

  2. Vasiliev V.N., Chugunov V.S. Faʻafiafiaga faʻapitoa-faʻasalalauga i tulaga eseese o le tagata: monograph. , Fomaʻi - M., 2016 .-- 272 itu.

  3. Grollman Arthur Clinical endocrinology ma lona faavae o le physiological, Medicine - M., 2015. - 512 p.
  4. Pervushina, E.V. Maʻisuka ma lona puipuiga. Endocrine system / E.V. Pervushina. - M .: Amphora, 2013 .-- 913 p.
  5. Mikhail, Rodionov Mamisuka ma le hypoglycemia. Fesoasoani ia oe / Rodionov Michael. - M.: Phoenix, 2008 .-- 214 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faailoga o atinae

Faailoga o le atinaʻeina o le hyperglycemic (diabetic) coma e faʻaalia manino i taimi uma, e ui lava e masani ona fenumiai ma isi faʻamaʻi. Ata taua:

  • ogaoga tiga
  • taʻavale
  • ogaoga momoe,
  • le le fiafia
  • fiainu.

O faʻamaoniga faapena i tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona masalosalo masalosalo. O le mea e lelei ai, mai le taimi e amata ai le uluaʻi faailoga seia maeʻa le coma, ei ai le taimi e puipuia ai taunuuga. E mafai ona tumau le faʻatonuina mai le tele o itula i ni nai aso.

O mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le maʻisuka

Mafaufau i se lisi o mafuaaga autu e mafai ona taitai atu ai i se faʻalavelave.

  • Faʻaletonu pulega o inisalini poʻo le tuʻuina atu atoa.
  • Faʻatele pe faʻaitiitia i le fualaau lea na faʻaofiina i le tino.
  • Faʻaleagaina o le taumafataga.
  • Maʻi faʻamaʻi ma taotoga.

O faʻapogai autu o le maʻisuka

E taua le taʻu atu o faailoga autu e le o ese mai. I totonu o se taimi pupuu, o le tele o faʻamaoniga o le maʻisuka o le a vave ona oʻo mai.

  • Faʻaleagaina poʻo le leiloa o le malamalama. E le mafai e se tagata ona vave suʻesuʻeina le mea o loʻo tupu, e amata ai le turbidity.
  • Mapu E mamafa ma leotele. Ma le isi, o le manava e le o le televave.
  • Se faʻaitiitia o le vevela o le tino ma le toto. I lenei tulaga, toetoe lava o taimi uma o se osofaʻiga vave.
  • Paʻu paʻu ma foliga mucous. O se tasi o faailoga e sili ona taua o le mago o le laulaufaiva ma le foliga mai o se paʻu enaena i luga.

O isi faailo o se maʻi suka e mafai ona tupu, faʻalagolago i uiga o le tino maʻi. Mai le itu, o foliga uma lava e foliga mai o se faʻalavelave lautele, o vaivaiga ogaoga ma le le fiafia. I taimi faapea, ei ai le lamatiaga tele o le oti i le tulaga o le faʻalavelave pe afai e le tuʻuina atu le tausiga agavaa i le tagata maʻi.

Ituaiga o le maʻisuka Coma

E ui lava i le mea moni o le toʻatele o tagata e manatu o le maʻi suka o se tulaga o le hyperglycemia, e leʻo saʻo atoatoa. I le aotelega, e tolu ituaiga o maʻi o le maʻisuka.

  • Ava.
  • Hesesmolar, poʻo le hyperglycemic.
  • Ketoacidotic.

O ituaiga uma o ituaiga o loʻo i ai le tele o ona faʻailoga, o faʻamaoniga ma taunuʻuga. Ae ui i lea, o le filifilia e le tagata lava ia ituaiga o meaola e matua faigata lava, ma e aunoa ma se malamalamaaga masani i lenei mataupu, e matua le mafai lava.

Tatou taumafai e malamalama i foliga o ituaiga taitasi.

Hyperosmolar, poʻo le hyperglycemic, coma

O lenei ituaiga e le lautele ma e masani ona maua i tagata e 50-60 tausaga. O mafuaʻaga autu o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, taotoga poʻo se tele o meaʻai gaʻo.

O le hyperosmola coma e maua i le maʻisuka e leai ni foliga, o foliga e tutusa ma isi ituaiga. E tatau ona fai mai o le tele o taimi e masani ona tausisia se tulaga talitutusa i totonu o falemaʻi pe a togafitia togafitiga. O le mea lea, o le mea pito sili ona taua iinei, ao lei faia le taotoga poʻo le tofiaina o se vailaau faʻamalosi a se fomaʻi, o le lapatai lea ia te ia e uiga i le i ai o le maʻisuka.

Maʻamaʻi Coma Prevention

E pei ona silafia e tagata uma, o togafitiga sili ona lelei o le puipuiga. Ina ia puipuia ia faʻafitauli, e tatau ona tausisia tulafono nei:

  • Meaʻai talafeagai.
  • Faʻaauau le puleaina o se tui ole inisalini e faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi.
  • E tatau ona logoina aiga uma ma uo e uiga io latou maʻi ma talanoa e uiga i fesoasoani muamua mo faafitauli.
  • Tauave i taimi uma fualaau talafeagai e fesoasoani i tulaga faʻafuaseʻi.
  • Afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e alu i se malaga umi, e tatau ona tuʻu se tusi i totonu o lana taga, lea o le a faʻaalia ai numera o tagata e mafai ona valaʻauina, faʻapea foʻi ma taualumaga mo le fesoasoani muamua.

E tatau ona e malamalama i le matuia o le maʻisuka ma ia mautinoa e feutagai ma lau fomaʻi e uiga i aʻafiaga o le maʻi ma le mea e tatau ona faia pe a oʻo mai faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga