E faʻapefea ona iloa faafitauli o le pancreatic?

O le pancreas o se okeni o loʻo i totonu o le puʻu abdominal i le vaega o le diaphragm. Ua vaevaeina i le ulu, tino ma le siʻu. O lenei okeni taua e faʻatinoina galuega fai meaʻai ma le endocrine: e maua ai enzymes ma hormones o loʻo aofia ai i le gasegase o gaioiga ma e nafa ma le metabolism i le tino. I sina tulaga le lelei i la latou gaosiga, o faafitauli e tulaʻi mai ma le pancreas, o ona uiga atonu e le o vave mai.

Faailoga ma faailoga o faafitauli

E iloa o le pancreas e puleaina le galuega a le tele o totoga i totonu. Soifua Maloloina e faalagolago i le tele o enzymes ma hormones na gaosia, ma, i nisi tulaga, olaga o le tagata. Faʻalagolago i le faʻavae o se faʻamaʻi, o faʻafitauli o faafitauli o pancreatic e mafai ona faʻaalia i latou i auala eseese. O le ogaoga o le faʻamaʻi o le a aʻafia ai lo latou i ai ma le natura o le faʻaaliga. O le mea lea, i faʻamaʻi tumau, o le tagata gasegase e mafai ona faʻaaogaina i le faʻaalia o faʻamaoniga o faafitauli pancreatic ma le le gauai faapitoa atu ia i latou, lea o se mea sili ona taufaamatau i lona ola maloloina.

O faʻamaoniga autu o faʻamaʻi o lenei okeni e mafai ona faʻaalia ai i latou lava:

  • mamafa i totonu o le manava, aemaise i lona pito i luga,
  • ogaoga o le ogaumu: vai po o viscous feces,
  • faateleina le gaosiga o le kesi i totonu o le manava,
  • gasegase otaota,
  • faʻalavelave masani ma vili
  • maualuga le vevela
  • fufulu
  • le toʻa ma le mamafa pe a uma ona 'ai,
  • paʻu o le paʻu.

O nei faʻaaliga uma o faailoga ia o le maʻi faʻamaʻi. O le le amanaiaina oi latou e matua lamatia lava, aua e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻalavelave e leʻi mafaufauina.

Afai ei ai ni faaletonu i le pancreas, ma o le manava manava e le faʻagata mo se taimi umi, e mafai ona taʻu mai ituaiga eseese o faʻamaʻi. E tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave lava ma pasia uma suega talafeagai e faʻatuina ai se faʻamaonia saʻo.

O le tele o taimi, o lenei tino na te lagona ia lava tausaga, ae peitai, o mataupu o le faʻaalia o le maʻi i le 30 o ona tausaga e taatele. I le avea ai o se tulafono, o lenei vaitau e naʻo le aso o le galuega ma le olaga faaleaiga. O tagata ua matua gauai i le patipati ma le lolomiina o faafitauli o nisi taimi e le lava le taimi e totoe mo le soifua maloloina.

E toatele tagata e mafaufau i le auala e malamalama ai o faafitauli i le pancreas ua amata ona latou lagona lagona. O le mea moni, o le tele o taimi i le vave amata o le faʻamaʻi e le mafai ona faʻaalia i soo se itu lava.

Ae ui i lea, o le faʻavalevalea uma lava o nei faʻamaʻi, o le tuai i la latou togafitiga e mafai ona lamatia ai faʻalavelave matuiā ma e oo lava i le oti.

Afai ei ai ni auga o le maʻi, saili vave togafitiga.

Ituaiga o faamaʻi

O faʻamaʻi o lenei totoga taua e aofia ai:

  1. Cystic fibrosis o se maʻi tuʻufaʻatasia. O le gland e faalilolilo tele le mafiafia o se mea e tafe ai. O le iʻuga, e le ulu atu o ia i le duodenum ma amata ona ia tosoina le tino o le okeni. O faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi o tiga ma gasegase i le vailaau oona, faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o sali tioata i luga o le paʻu.
  2. O le uila o se gaogao i totonu o le gland, lea e faʻalavelave ai le faagasologa o ana galuega, aʻo le enzymes e le o faʻamalamalamaina i le tele o aofaiga. O le faʻamaʻi faʻatasi ma le fiva.
  3. O maʻa pancreatic o se faʻalavelave sili ona taatele e mafai ona tupu i faʻafitauli faʻaleagaga, faʻaleagaina o le tino, le ava malosi ma le ulaula tapaa, faapea foi ma suiga faʻaleagaina i le vaega o meaʻai. Se lanu samasama lanu samasama, o le pito i lalo po o le manava o le manava e ono aliali.
  4. Pancreatic necrosis e mafua ai le oti o sela, lea e mautinoa e o mai faatasi ma se tiga ogaoga poʻo se tiga foi.
  5. O le kanesa o se tasi o faʻamaʻi matautia. I se taimi amata, e mafai ona maua i le faʻaaogaina o le ultrasound. I taimi mulimuli ane, o se tagata moni "e mu" i luma o ona mata.
  6. Pancreatitis o se mumū o le mucosa pancreatic. O le faagasologa lenei o le paluina o le tino ma le enzymes e maua mai ai, lea e mafua ai lo latou tele o le faaputuputu ma le le fiafia i totonu o masini totonu o le okeni. Ona o le foliga mai o le faagasologa o le le lelei, o le sifi o enzymes e faigata.

E i ai le pancreatitis ma le gaʻo. I le tulaga muamua, e manaʻomia le falemaʻi vave. Faʻailoga autu: ogaoga tiga, fulafula o le muʻu, leisa, fusi, faʻaogaina o le gaosiga o le kesi, faʻavalava vavalalata. E mafai foi ona matauina le paʻu o le mamafa ma le pancreatitis. O le mea masani o le a le mafai ona aʻafia le ala o se maʻi ogaoga. Nai lo lena, i le isi itu, o le a faʻagasolo ai lenei faagasologa. (E masani lava, o le gau o le mamafa e fesootaʻi ma se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.)

Ole maʻi pancreatitis e le mafai ona faʻaalia i le amataga. O nisi taimi eo mai faatasi ma le tiga itiiti. Afai e te le ilia le faailo i le taimi, o lenei maʻi e mafai ona tupu i le pancreatic necrosis, lea e lamatia ai le ola o le tagata.

O le maʻi suka e mafua ona o le le lelei o le inisalini ma le faateleina o le toto suka. E sau faatasi ma se lagona o le fia inu ma le suamalie o le paʻu. Afai e le maua e le tagata maʻi le fualaau o le inisalini i le taimi, e amata ona afu tele, o le fatu fatu e vave ona tupu, ma o se lagona malosi o le fiaai ua aliali mai. O faʻafitauli mo le maʻisuka o: vaivaiga vaivai o le tino, faʻalavelave o vae, mamafa tele o le mamafa (pe, i se isi itu, mamafa tele), faʻateleina vave, fiainu.

E le gata i lea, e mafai foi ona aliali mai faailoilo o faafitauli faʻalavelave. faʻamaʻi faʻamaʻi e masani ona faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka:

  • Le lava le vaivai.
  • Gusu gutu (e le alu ese e tusa lava pe mamafa le taumafa).
  • Vaavaaia ma le faʻalogo.
  • Taofiofia o le faʻaaogaina o le toto.
  • Tingling limbs.

Pe a mafaufau pe o le a le mea e togafitia ai le pancreas ma le maʻisuka, e tatau, muamua lava, muamua ona iloa le ituaiga o faʻamaʻi, fuafua i le fea togafitiga e faʻamaonia.

Togafitiga metotia

E iloa e tele mea eseese e mafai ona mafua ai faafitauli i le pancreas. O faʻamaʻi ma togafitiga o faʻamaʻi e mafai ona faʻatonuina e se fomaʻi e faʻavae i luga o le taunuuga o le ultrasound, tomography ma faʻataʻitaʻiga. Faʻalagolago i le natura o le faʻamaʻi ma lona laasaga, ua faʻamaonia se vailaau maʻoti poʻo se togafitiga faʻapitoa.

Taumafa tatau

Ae ui i lea, o le matafaioi taua i le tau faasaga i ia ituaiga o faamaʻi e faia i le taumafa tino. O nisi taimi e faalagolago le ola o le tagata i lona tausia. E tatau foi ona vavae ese uma masaniga leaga, e pei o le inupia o le ava ma le ulaula. O tagata o loʻo iai nei masaniga o loʻo i ai muamua i le vaega faʻafitauli mo faʻamaʻi tuga o lenei okeni.

Mulimuli i se taumafataga O nisi oloa e tatau ona lafoai:

  • meaʻai gaʻo ma falai
  • sweets, kofe, sukalati,
  • ipu falai loloto
  • gaʻo meaʻai ma moa,
  • kulimi, sisi ma susu,
  • ava malosi ma gaʻo meainu,
  • meaʻai vevela ma meaʻai
  • pastry ma pastry,
  • musika.

O nei mea taumafa e mamafa tele i le paʻu. E tatau ona faʻaaogaina uma mai au meaʻai.

O oloa nei e fautuaina mo le faʻaaogaina i faʻamaʻi pipisi eseese:

  • Fugalaau matala ma fua
  • fala fala
  • mea taumafa ituaiga aano o manufasi ma moa (e leai se paʻu),
  • fuamoa ma leki (pini).

Ia 'ai soo ma i ni vaega laiti ina ia aua nei faʻaitiitia le pancreas. O meaʻai e tatau ona vaʻaia ma le faaeteete, faʻaleleia pe taʻavale, ia mafanafana pea. O ipu muamua e tatau ona faʻafefe, e fai ma faʻataʻitaʻiga, soup purep. Inu vai inu mama i taimi uma e mafai ai.

O le dietitian e nafa ma le tofiaina o le taumafataga.

Faʻatau togafitiga

Pe a iloa faafitauli ma o lo latou alualu i luma e vave, e toetoe a le mafai ona toe faʻafoʻisia uma galuega a le okeni. I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma le faʻavavevaveina o faʻamaoniga, ua tuʻuina atu gasegase mo togafitiga i totonu o le falemaʻi ma o loʻo i lalo o le vaavaaiga faʻalesoifua maloloina. O loʻo faʻamatalaina i latou o vailaau faʻamaʻi ma antispasmodics, faʻapea foʻi ma mea faʻapitoa, mea faʻataʻitaʻi ma le saline.

O le fualaau faasaina Omez, faapea foi ma le tele o inhibitors, faaitiitia le gaosiga o le gaioiga gastric. I le faaopoopo atu, faatasi ai ma le tele o le pulelasi, o le fualaau faasaina Gordox o loo faaaogaina. Faʻasualaina, o le vaifofo o le Ringer o loʻo faʻatonutonuina.

Ae e mafai e le fomaʻi ona faatonuina le vailaau oona Pancreatin, e faʻavae i le maʻi o le maʻi. I soo se tulaga, o le togafitiga o le tagata lava ia e matua lamatia lava, e mafai ona oʻo atu ai i se faʻavavega o le faʻamaʻi ma sili atu ona afaina ai taunuuga.

Fofo faʻapitoa

Faatasi ai ma le tagofia o vailaʻau, togafitiga faʻatasi ma togafitiga masani e aoga. O lenei mea o le a faʻamalosia ai le puipuiga o le tino, faamama le tino, faaopoopo le malosi i le tau faasaga i le faamaʻi. Mo lenei faamoemoe, o teuteuga o nisi o laau aoga e talafeagai:

  • 1 tbsp. celandine sipuni
  • 1 tbsp. sipuni o le paʻu uʻamea (eleele),
  • 1 tbsp. se sipuni o stigmas o le sana (malogo),
  • 1 tbsp. se sipuni o fatu fatu,
  • 1 tbsp. se sipuni o le violet tricolor,
  • 1 tbsp. Popo o le maualuga o manu.

Faʻafefiloi mea uma, sasaa le afa ipu vai, faʻapipiʻi ma vevela mo le 7 minute. Ona, afifiina lea o le susu, ia tuu i ai. A maeʻa lenei mea, mālūlū, vevesi ma ave le tasi vaetolu o se ipu malamalama pe a uma se taumafataga. E tatau ona inu sei vagana ua toe foʻi.

Ma o se meafaigaluega matagofie foi o se teuteuga o se musika auro. Ina ia saunia, e tatau ona e tilotilo saʻo i luga o le 4 pepa o lenei laau, sasaa le masini e mafua ai i le tolu ipu vai. Aumai i se vevela ma taofiofi le vevela vevela mo le 10 minute, ona faʻamafanafana ma faʻavaivai. Ave se teuteuga o le 1-2 sipuni ao leʻi 'ai.

I le faapipiiina i luga, e tatau ona maitauina o le togafitiga o le faamai e tatau ona atoatoa: mate, tagofia o vailaau, togafitiga o togalaau, teena o le ava malosi, nicotine ma inu pia. E le gata i lea, o le itu taua tele o le aloese mai le malosi tele o le tino, lea e mafai foi ona afaina ai le tulaga lautele ma le faagasologa o le faamalologa.

E taua foi le taumafai e aloese mai ituaiga uma o tulaga atuatuvale e mafai ona faʻateleina ai le faʻamaʻi. Ia mautinoa ia e faia se togafitiga togafitiga e faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi, mataʻituina le lelei o meaai, faʻapea foʻi ma le tele o meaʻai e 'ai.

O le iloaina o faʻaaliga o nisi faʻamaʻi, e mafai ona e puipuia oe lava mai le tele o aʻafiaga ogaoga pe a amata togafitiga ile taimi.

Paʻu o se faʻafitauli o faafitauli i le gland

O le faailoga iloga o se faafitauli faʻalavelave o le tiga. E maitauina i taimi uma i le gasegase o le pancreatitis poʻo le faʻavavevave o se faʻamaʻi masani. O le natura o lagona tiga e eseese - mai le tosoina ma le le mautonu o le tiga i se lagona mataʻutia ma momomo.

O le falemaʻi o le tiga o le tiga e mafua mai i le maualuga o le taulaiga o le mumū, o lona natura - necrosis poo le fulafula, faapea foi ma le aofia ai o le peritoneal sheet (peritonitis) i le faagasologa o togafitiga. I le tulaga mulimuli, ua matauina faailoga o le ita o le vaega o le manava, o le tiga e faavaivaia i taimi o le palpation.

I le fulafula, o le tiga e tupu ona o le faʻalauteleina o le paʻu o le totoga o le tino, o le faʻamalosiina o aʻa o le aʻa, o le vevela o le vaʻaia ma le faʻamaonia o mea faʻanatura.

O le nofoaga o le tiga e faalagolago i le nofoaga o le taulaiga o le inflammatory. O le tagata gasegase atonu o maʻi i le itu taumatau, agavale poʻo le ogatotonu o le epigastrium. O le vaʻaiga o le vaʻai e mafai ona tuʻu i totonu o le tino, siʻu poʻo le ulu o le okeni.

O le faʻataʻitaʻiga i le tele o ata vali e le fesoʻotaʻi ma le taumafaina o meaai, e toetoe lava a le mafai ona ola i lona lava malosi, ma faʻateleina aʻo faʻalauteleina maʻi. I le 90% o mataupu, e faʻaalia i tua. Ae ui i lea, o nisi taimi ei ai le "toe faafoi" i le vaega o le fatu. O le mea lea, e matua taua lava le vavalalata pancreatitis mai le fatu fatu, angina pectoris.

Pancreatic necrosis e sau faatasi ma tiga ogaoga, lea e mafai ona iʻu ai i le mea tiga, o le mea lea e ono maliu ai le tagata maʻi.

Faailoga faʻapitoa o le faʻalavelave o le pancreatic

O mafuaʻaga o faʻafitauli o pancreatic e tele. Ae ui i lea, i le tele o tulaga, o le aioio e faʻavae i le le paleni o meaai, faʻaaogaina o le ava malosi, afaina tele, gaioiga masani, ma isi. E tele lava ina le maua, o le faʻamaʻi e aliali mai o se taunuuga o isi faʻafitauli o le gastrointestinal tract.

Faailoga o faafitauli o le pancreatic ua faaitiitia ai le manaʻo, inu ma le vomia o meaai e leʻi faʻaaogaina, ma ua le lelei le gaioiga o le gaʻo. O le malulu ma le fulufulu e mafua ona o le faʻafefe o le ita. Vomiting e toe fai, e le aumaia ai se toomaga.

O le tele o le vomiting e taua, lea e masani ona taʻitaʻia ai le tino ma le leiloa o eletise ma le vai. I galuega faafomaʻi, o nisi o vaega o le faʻamalaloina o loʻo iloga:

  • Muamua tulaga. O tagata maʻi e faitio i le fia inu pea. I le taimi lava lea e tasi e mataʻutia le manava, e faigata ona manava.
  • I le laasaga lona lua, o se manaʻoga malosi e inu, o le vevela tele o le membrane mucous ua faʻaalia, o le elasticity o le paʻu, fatu faʻamaʻaloga ma le fatu ua faʻaitiitia, ua faʻaitiitia le mamafa o le urine.
  • I le taimi lona tolu, o loʻo faʻamaonia ai gasegase, maua i le gasegase tuga, faʻaitiitia o le toto, ma faʻafefe ai le fatu fatu. I se tulaga ogaoga, e le mautonu le tautala, e le iloa e le tagata maʻi.

Faailoga o faʻamaʻi pipisi e masani lava ona iloa e le maʻi o meaʻai - o le manava o le manava e suia i le manava. O tagata maʻi ua faitio i le faateleina o le gaosiga o le kesi. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o enzymes digestive ma le bile acid, lea e maua ai se aafiaga tele, aua nei e ulufale i totonu o le inumaga i le aofaiga talafeagai.

Faailoga mai fafo - pale ma le paʻu o le paʻu ona o le tuiina o le talo ma le fula o le pancreas.

O manulele lanu moana ma le tafatolu nasolabial o nisi taimi e matauina ai.

Faailoga o faʻamaʻi pipisi

O le mea moni, o le iloa o faʻamaoniga o faafitauli pancreatic na oi latou lava e moni. Ae ui i lea, e naʻo se fomaʻi e mafai ona malamalama i le faʻamaʻi o se maʻi. E manaʻomia lou faʻafesoʻotaʻi se tagata gastroenterologist, faia suʻega, faia se suʻesuʻega. I le taimi o le maitaga, o faʻamaoniga o faʻalavelave faʻalavelave e manaʻomia vave ile falemaʻi.

O le togafitiga a le tagata lava ia, ma le le iloa o le mea tonu e iloa ai, o se mea sese. E na o se fomaʻi, i le amanaʻiaina o le siama, e mafai ona vaʻaia se maʻi se tasi mai se isi faʻamaʻi.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o pancreatite maomaʻa poʻo le maʻi lemu, maʻi o le pancreatic, tumutumu, cystic fibrosis, maʻi maʻisuka, pancreatic necrosis.

Falemaʻi e faalagolago i le faʻamaʻi:

  1. O le foliga masani o pancreatitis i le faʻamagaloina e le faʻaalia i le tiga. I le vaitau o le faʻamaʻalogaina, o le tigaina o le siama o loʻo i ai i lona siʻosiʻomaga agai i le pito i lalo, poʻo le faʻamaʻi tiga o le paʻu. O le a tupu mai se manulele - manava manava poʻo le faʻamalosi. Afai e le o mulimulitaina le meaai, inu, vomia o meaʻai poʻo le sua suala.
  2. Faʻalagolago i le tulaga o le kanesa o le pancreatic ma le vaega o le liona, o le tiga o loʻo tigaina, foliga mai faʻafuasei, pe tutusa i le pancreatiti. I uluaʻi laʻasaga o togafitiga, o loʻo iai i le tagata maʻi ni faʻalavelave o meaʻai, faʻavalava vavalalata, faʻaitiitia le manaʻo, paʻu o le mamafa, faʻateleina le gaosiga. I laasaga mulimuli, o le fesuisuiai ma le gaogao.
  3. O le maʻi suka e le faʻaalia i le tiga. I tagata maʻi ma le ituaiga muamua, o le mamafa o le tino ua matua faʻaititia.O faʻamatalaga faapitoa e aofia ai le fia inu, o se faʻaopoopoga o le mamafa o le urine, ma le paʻu o le paʻu.
  4. O le cystic fibrosis e faʻatasi ma le ogaumu, lea o loʻo tele ai gaʻo ma o lona voluma e sili atu nai lo le tau masani. O tagata maʻi e faitio i le le lava o le manaʻo, paʻu o le mamafa, gutu malulu.
  5. Pancreatic necrosis o loʻo faʻatasi ma le tele o le gaosiga o le kesi, faʻavae, tiga po o le mea faʻavevela.
  6. Faatasi ai ma se uila i totonu o le pancreas, o loo i ai le sosolo. Faatasi ai ma se faagasologa o le purulenti, e faateleina le puleaina o le vevela o le tino.

Ina ia iloa le faʻaleagaina poʻo le mumū o le pancreas, urine ma le toto e tatau ona suʻeina.

Faʻavae i luga o iuga o suʻega, o le a faatonuina e le fomai togafitiga talafeagai.

Faailoga o falemaʻi o faʻamaʻi.

E mafai e le fomaʻi o faitioga a le tagata maʻi ona faʻamaonia le faʻaleagaina o le gland, peitaʻi, ina ia faia se faʻamaonia saʻo, e tatau ona tofotofoina le tagata maʻi. E manaʻomia se suʻega toto.

O le inflammation e faʻamaonia e le faateleina o le erythrocyte sedimentation (sili atu i le 10 mm i le 60 minute i alii ma sili atu i le 20 mm i tamaitai), o le faʻalauteleina o le numera o leukocytes i le tino. I fafine ma tamaloloa, ua maua le maʻisaga. O le aofaʻi o lela mumu e faʻapupula.

Afai o le maʻi e maua i le pancreatitis, ona faʻaalia ai lea o le anemia (o le maualuga o le toto mumu ma le hemoglobin e faaitiitia). O le suʻeina o le toto i le 90% o mataupu e faʻaalia ai le kulukose e silia ma le 5.5 iunite.

O le biochemistry toto ua maua ai faʻamatalaga:

O se gaioiga galue i le tino o le tagata e faʻaalia i se suiga i le maualuga o le urine. E le gata i lea, o loʻo i ai i totonu meaolatini. Urine diastasis e sili atu i le 100 PIECES, pe a le sili atu i le 64 PIECES le maualuga pito i luga o le masani. I le mimi, o le kulūkose ma le ketone e masani ona iloa - o loʻo faʻaalia ai se malepe i faiga faʻavae.

I le mumū tele, o togafitiga e faia ile falemaʻi. Ina ia faʻamalieina le tiga, ua faʻamaonia ai vailaʻau oona. O le anapogi ma pancreatitis o le a fesoasoani foi. A uma ona fautuaina e ave sauniuniga o le enzyme, taumafa (laulau Numera 5). I le taimi o le toe faʻaleleia, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga faʻasalalau e fesoasoani ai e faʻaleleia le galuega a le pancreas.

O togafitiga mo faʻamaʻi pipisi e faalagolago i le faʻamaʻi faapitoa. I le maʻisuka ituaiga 1, o le togafitiga o le inisalini, o le maʻisuka ituaiga 2, o se meaʻai ma suiga o le olaga e manaʻomia. Faʻasaga i tua o le iloa o le cyst, o togafitiga e mafai ona puipuia pe vaʻaia.

O a faailoga e faʻaalia ai faʻamaʻi pancreatic o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Paʻu o le pancreas: faʻamaoniga ma togafitiga

O le pancreas e taua tele mo le galuega faʻamaopoopo o le tino atoa. E mafai ona taʻua o ia o le taʻavale, puleaina o se faʻalavelave faʻapitoa-o le digestive ma endocrin system.

O le fausaga o le pancreas ma ana galuega autu

Pancreas structure ma galuega

O le pancreas o loʻo i totonu o le lua o le manava i le diaphragm (pe a oʻo atu le vaega vertebral o le thoracic i totonu o le lumbar) - pe a ma le ono inisi le maualuga i luga o le pute.
O le tino o le gland e mafai ona vaevaeina i:
Ulu - o le vaega sili ona tele o le okeni, o loʻo tu i le itu taumatau o le pito i luga o le poula, ma, e pei o le, o loʻo taoto i totonu o le paʻu o solofanua-foliga o le duodenum,
Tino - o le ogatotonu o le gland,
Tatala - o le vaega pito i sili ona leaga, e tuua i tua o le manava ma totonu o le loloto, e latalata i tafatafa o le vao, e pipiʻi luga.

O le pancreas e faʻaalia se lua galuega ile tino:

  • digestive - e maua mai ai enzymes e talepeina ai gaʻo, proteins ma gaʻo i le duodenum mo le sili ona lelei o taumafa taumafa,
  • endocrine - faia (i le siʻu) insulin ma isi hormones e aʻafia ai le metabolism tatau i totonu o le tino.
    O le vai na faʻapipiʻiina e se okeni ua taua o le vai pancreatic.

Mafuaaga o Paga Pancreatic Pain

I le amataga lava o le faamai i le okeni, ona o le tele o faafitauli faigata, mo se faataitaiga, ona o maa na fausia i le uaea pe a uma foi ona faapipii le pancreas, o le enzymes ua tuufaatasia e le mafai ona ulu atu i le duodenum, ae tumau pea i totonu o le okeni. Latou te eliina le pancreas, faʻaumatia ona lava mea, ma oʻo ai ile mumū e tupu - pancreatitis. E mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le edema ma e oʻo lava i le afaina i totonu o le tino o le okeni.
Afai e le togafitia, o le pancreatite tino e avea ma mea le tumau, lea e iai le suiga o le tino (suia i le cicatricial), faapea foi ma le faasaʻoina o enzymes synthesized ma toxins i totonu o le toto, lea e afaina ai totoga latalata ane. E le gata i lea, o le uʻamea e le maua ai le insulin, maua ai le toto toto, ma le endocrine ma fualaau oona e le lelei.

Pantheonecrosis poo le kanesa atonu e atiae i le lumanaʻi.

E mafai ona salalau le faʻamaʻi i le okeni atoa pe faʻapipiʻi i se tasi vaega (body, head, tail).

Pancreas tiga: togafitiga togafitiga

Paʻu i le pancreas e toetoe lava o le sili ona taua o le faʻaleagaina o le tino. O ona faʻamaʻi (sei vagana ai le maʻisuka) e faʻaalia i lagona tiga o ni tikeri eseese.

Faailoga o tiga i le pancreas. O faʻamaʻi o lenei okeni e toetoe lava o taimi uma eo mai faatasi ma le tiga, malosi tele ma faaumiumi. O nisi taimi o loʻo i lalo o le sipuni, i le pito i luga o le pusa, tuʻu le tauau ma le tauau o le tauau. Ae e masani lava ona siosioina le tino e pei o palou ma tuʻuina atu i le vanu lumbar. E le gata i lea, o le tiga e mafai ona i ai i le itu tauagavale o le hypochondrium, faʻateleina i le taimi o le manava po o le gaioiga.

O mafuaʻaga autu o faʻamaʻi pipisi

O tagata mamaʻi o faʻamaʻi o lenei totoga taua, e tusa ai ma fomaʻi, o:

  • O le faamaʻi
  • Gastritis ma le manava o le manava,
  • Faʻaleaga manuʻa
  • Faʻamau maʻi
  • Faʻataʻitaʻiga o le faʻaogaina o le tino,
  • Faʻailoga o le gallbladder ma ona ala,
  • Overactive parathyroid glands - e oʻo atu ai i le faateleina o le konisini i totonu o le tino, o lona uiga, i maa i totonu o le gland,
  • Osteochondrosis o le togafiti poʻo le lumineine,
  • Intercostal neuralgia,
  • Inupia o le ava, ulaula,
  • Taumafa le lelei (taumafa, anapogi, gaʻo, meaʻai vevela),
  • Faʻalavelave fesoasoani,
  • Soifuaga masani
  • O le maʻitaga - o se matua matua faateleina e faʻamalosi le gland,
  • Pacteria ma siama
  • Hepatitis B ma C,
  • Vaʻaia o le valaʻau.

Faailoga o faʻamaʻi pipisi

Faailoga masani o faʻamaʻi pipisi:

  • I le taimi o le taʻavale laʻitiiti i le pito i luga o le manava-o le tipiina, le faʻasaina le tiga, e le mafai e le tagata maʻi ona taoto, tiga matuitui, o loʻo nofo pea o ia ma lona tino ua faʻalaʻi i luma. I taimi masani - o le tiga e le manaia, toso, tiga.
  • Faʻaleagaina le vomiting ma le gaioiga.
  • O se mago vaivai e foliga mai i le gutu, faʻatasi ai ma le tatuʻu ma le uʻamea.
  • Tuai - o le manava pe faʻaleagaina, o le manava e masani ona fuga.
  • Televave o le fatu, maualuga le fiva, toto maualuga.
  • Nausea
  • Voming vave i le talo.
  • Faʻamaʻi i foliga o vaivaiga, maʻi tiga, vevela, fiva poʻo le fiva, ma isi.

O faʻamaʻi matua o le gland:

  • pancreatitis (gasegase ma le tumau),
  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • cystic fibrosis,
  • fomaʻi faʻamalosi ma fomaʻi paʻu,
  • pancreatic necrosis,
  • kanesa

Uiga faʻaalia o se faʻamaʻi faapitoa:
Cystic fibrosis - faʻamaʻi pipisi. O le faila faalilolilo na gaosia e le gland ua matua mafiafia ma afaina ai le alavai, o lona uiga, e le mafai ona ulu atu i le duodenum ma ua amata ona ia eli le tino o le okeni.
Ona foliga:

  • Paʻu tiga i totonu o le manaʻoga.
  • O tioata lelei o le masima i luga o le paʻu.

Tusa le maʻisuka - o le iron e maua ai sina insulin, o le maualuga o le suka i le toto e tulaʻi mai. O le faʻaalia o le galala ma le sasaina o le uiga. A e misia le ave o le inisalini, o le hypoglycemia e tupu i le tulaga o le vevela, tachycardia, fiaʻai tele.

Cyst - o le mea lenei i totonu o le tino o le pancreas lea e faʻalavelaveina ai lana galuega, o se taunuuga lea e le o gaosia ai enzymes. O le faamai o loo faamatalaina i le fiva.

Pancreatic necrosis mafua ai le maliu o le cell, o lea o le tiga tele o loo i ai pea, e oʻo i le teʻi.

Kanesa pancreas i se amataga vave e mafai ona fuafua e faʻaaoga le ultrasound.


Faailoga o le maʻi:

  • Paʻa i le pito i luga, ma pasi i tua.
  • Faʻasalaga o vaivaiga, vaivai.
  • Le fiaai.
  • Faʻaititia le mamafa o le tino.
  • Pallor, i le taimi mulimuli - lanu samasama o le paʻu.
  • Tulai i le vevela.
  • Dyspeptic disorders o le nofoa.

Faailoga o le mumunia o le pancreatic (pancreatitis)

O le faʻamaʻi pipisi taatele e afaina ai (pancreatitis). O se gasegase ma tumau. E masani ona tupu i le le paleni ma le tagofia o meainu malosi, aemaise pe a maeʻa aso mamafa ma aso malolo.

O tiga ogaoga o le pancreatic o ni faailoga ia o le pancreatitis:

  • Se tiga o le fusi e tupu i le itu tauagavale o le hypochondrium poo lalo o le sipuni ma pasi i tua, i le tauau tauagavale. E matua tiga lava - e peiseai o le suʻeina o se tagata mai totonu.
  • Faʻaitiitia le manaʻo.
  • Faʻalautele vomiting, lea e le aumaia ai le toomaga i le tagata maʻi.
  • O le gasegase tumau e mafai ona mafua ai le le mautonu.
  • Tachycardia.
  • Fefe i le afu, le mautonu.
  • O le pito i luga e fulafula.
  • Dyspeptic disorders o le nofoa.
  • Pallor o le paʻu.
  • Lanu samasama o le paʻu ma mucous membranes.
  • O le urine e pouliuli ma lanu ma o fecesi o le malamalama.
  • Gutu gutu.
  • Faʻateleina pe faʻaitiitia le mamafa o le toto.

Afai e te maua se tasi poʻo le sili atu foi o nei faʻaʻailoga, o se manaoga faanatinati e faia se ultrasound o le pancreas.

I le pancreatitis e masani ai, o faailoga e talitutusa lava i le vevesi, na o le sogasoga, lemu, o le tiga e le manaia, tigaina.

Faʻafefea ona faʻasaʻo le tiga i le pancreas i le fale

Afai e afaina tele, e tatau loa ona e valaau i se fomaʻi. Aʻo leʻi oʻo mai o ia, e mafai ona faia ni fuataga e faʻaitiitia ai le tiga:

  • Taʻu i ou tua, malolo.
  • Tuu se mafanafana i le pito i luga.
  • E le mafai ona e 'ai.
  • E mafai ona e inuina vai e leai ni carbonia alkaline.
  • E le mafai ona e aveina ni mea seʻi vagana ua e vaʻai i se fomaʻi.

Fualaau faʻasaina e faʻaitiitia ai le tiga o le tino:

  • paracetamol - e faʻaitiitia ai le fetogi o le okeni, faʻaitiitia le faʻamalosia i le mumū,
  • drotaverin, leai-shpa - mo le faʻafilemuina o puipui o paipa o se okeni ma le tafe o le vai o le pancreatic fluid,
  • metoclopramide - ia faʻavasega le manaʻoga,
  • simethicone, espumisan, meteospasmil - e faʻaitiitia ai le faʻasalaga.

Pancreatic faʻamaʻi ma togafitiga o meaʻai

Afai ei ai ni faailoga autu se lua (tiga ma le dyspepsia), e masani ona gauai faapitoa fomai i le paʻu.
O faʻamaʻi o le okeni i le taimi amata e faigofie ona faʻaaogaina e ala i le faaaogaina o ultrasound, x-ray ma le faʻatautaia o faʻataʻitaʻiga.

Pe a faʻamaonia masalosaloga ma faʻamaonia se faʻamaʻi faapitoa, o se taumafa faʻatagaina Numera 5P ma vailaau faʻapitoa ua faʻamatalaina e faʻamalolo ai le faʻamalolo ma tausia le tino (i le taimi masani).

Afai o le faalavelaveina o ponaivi, o le kanesa, po o le vavao o le okeni ua maua, e tatau ona aveeseina lona vaega pe le atoa.

Pancreatic pancreatitis diet

Faatasi ai ma le malosi tele o le faamaʻi:

  • I aso muamua e tolu e le mafai ona e 'ai. E mafai ona e inuina vai inu mama poʻo vai mama.
  • Mai le lona fa i le aso lona fitu - sina mea itiiti, o loʻo i ai meaʻai ua gaosia, lea ua saunia e tusa ai ma manaʻoga o taumafa Numera 5P.
  • E faasa ona faʻaaoga soʻo se gaʻo ma masima!
  • Faʻatau naʻo totonu o le vaʻa poʻo le vai.
  • Toto lelei meaai aʻo leʻi kuka.
  • O meaai e tatau ona vela ma masini.
  • O meaai e tatau ona mafanafana.
  • Aua e te soona fai.
  • E 5-6 taimi i le aso ma faʻalavelave i le sili atu i le 3-4 itula, ae i ni vaega laiti.
  • O salts e mafai ona faʻaopoopoina sina mea i se meaʻai ua uma ona saunia.
  • O meaai e tatau ona maualuga i le palatini ma maualalo tele i gaʻo.
  • Fualaau faisua (sei vagana ai lemu ma oona ai le kulimi) - i le lanu pe faʻapipiʻi.
  • Tuʻuina falaoamata po o se falaoamata saito, kuki e le mafai ona fai, kuki,
  • Laʻau gaʻo maualalo ma meaʻai.
  • Mea gaʻo susu gaʻo-susu (susu, kusi cheese, sisi).
  • Suauu kuka (vagana ai millet) ma pasta.
  • Ia mautinoa o soupeti i luga o se susu suamalie ma fualaau faisua ma fualaʻau.
  • Suauu suauu ma sina pata, e le kuka.
  • Fua i soo se ituaiga (1 taimi i le aso).
  • fualaau e le fafagaina, pears ma paluga lemu.
  • faʻalūlūina o le sua, suamalie, fualaʻau, suamalie o fualaau suamalie, suavai vaivai ma le suka e leai se suka ma le susu, suavai alumini alkaline e aunoa ma se kesi poʻo se paluga lapisi.
  • Nai lo le suka, sui e pei o le fructose poʻo le xylitol e fautuaina.
  • I le aso lona valu, ae le o mea taumafa, latou te amata ona 'ai le masani.
  • E tusa lava pe aveeseina le vevela, e tatau ona e 'ai i lenei meaai mo se taimi umi (e oʻo atu i le tausaga).

  • Mea manogi, falai, mea vevela, manogi, ulaula, fufulu ipu.
  • Popo malosi.
  • Soa suamalie.
  • Meaʻai fagota, ulaula ma aisa.
  • Areto mai le pata ma le falaoa paluga.
  • Musika.
  • Cabbage, legumes, o fualaau faisua uma ma suamalie.
  • Suna ma fualaau suamalie.
  • Alu malosi, kofe malosi ma le lauti, meainu suamalie.
  • Meaʻai suamalie, e pei o sukalati, aisa kulimi.

Pancreatitis ma ona faailoga

O le faʻalavelave masani o faʻamaʻi pipisi o le pancreatitis. O lenei maʻi na maua i tamaʻitaʻi ma alii. E tele taimi e maʻi ai tagata ma pancreatitis pe a mavae le 40 tausaga. E tupu, e pei o se tulafono, e fesootaʻi ma le masani ai o le tino (mo se faʻataʻitaʻiga, ava malosi), le paleni o meaai, faʻalavelave masani. I se fafine maʻitaga, o le pancreatitis e mafai ona tupu ona o le faʻavauvau o totoga i totonu e se matua matua lautele. O le tele o taimi, o le pancreatitis ua faʻapipiʻiina ma le gallstone o le maʻi ma le cholecystitis, lea e mafai ona mafua ai le faʻasalaga o le pulepulega o le pancreatic.

O le inflammation, faatasi ai ma le edema, poloka le taoto o le pancreatic duct. O le iʻuga, o loʻo faʻaaogaina le enzymes pancreatic e le o le duodenum, e pei ona tatau ai, ae totonu totonu o le gland.

O elemene malolosi ei ai le faʻaleagaina o aʻafiaga i le gland tissues, e mafua ai le leʻo.

O faʻaaliga o pancreatitis e matua ese lava. Talu ai o lenei okeni e le o toe nofoia, e iai faafitauli i le pancreas, o le autu autu o le tiga i le pito i luga, lea e mafai ona vevela poʻo le faʻafefe pe faʻanoanoa. I nisi tulaga, o le tiga e mafai ona fusi-foliga, tuʻuina i le itu tauagavale, pito i lalo, poʻo lalo o le tauau tauagavale. O le faʻalauteleina o le tiga e tupu pe a uma ona 'ai, aemaise lava le manogi ma le vevela, ava malosi, kofe. O le tiga sili ona ogaoga o le tiga e faʻaalia i totonu o le pancreatiti (mumū o le pancreas) ma le pancreatic necrosis (o le pancreatitis ua le amanaia lea e tupu ai le necrosis o nisi o vaega). I nisi tulaga, o le tiga e matua malosi lava lea e mafua ai ona leai se malamalama ma le tiga.

O se uiga iloga mo faafitauli ma le pancreas o le inupia foi lea o le tino, na faʻaalia i le nausea ma le vomia. O nisi taimi o le vomiting e le mafai ona puipuia ma e le aumaia le toomaga. Faʻamatalaga masani i le gland, e masani ona tupu mai le telefoni. O faailoga o faafitauli o le pancreatic e mafai ona faʻaalia e ala i le samasama o le sclera ma le paʻu, o le tino o le tino (o le Mondor's symptoms) ma i luga o le tino, o le vevela i luga o le paʻu i le pito i luga o le tino, faʻateleina le gaosiga o le kesi i totonu o le manava ma faʻamaʻi pipisi. O le pancreatitis o aso uma e tutusa uma lava faailoga, ae e le o faʻamaonia. O le fulafula o le pancreatic e masani lava ona o faatasi ma le le lava o le fiaai, o se lagona faifai pea o vaivaiga, o le le mautonu o le tino ma le le fiafia i le moe, ma le vevela.

Isi maʻi faʻamaʻi

O le pancreatitis complication e mafai ona avea ma uila o le pancreatic. O lenei faʻalavelave faʻaleagaina o le lumen o le mea e faʻafefete ai, ua tumu i le sua o le pancreatic ma le sua o le tino. O faʻafitauli o se vailaʻau o le pancreatic o le tiga i le vaega i lalo o le manava ma le samasama o le mucous membranes ma le paʻu, faʻapea foʻi ma le sclera o mata.

I nisi tulaga, e mafai e le uila ona faʻaleagaina i totonu o le neoplasm oncology. O faʻamaoniga o lenei maʻi faʻalavelave e talitutusa ma le taimi muamua, ae e masani lava ona tuai tele. I le pancreas, e mafai foi ona tupu mai ni neoplasms mama, lea e mafai ona taofia ai le vavao o le manava ma taitai atu ai i le pancreatitis.

O le maʻisuka 1 o le maʻisuka e mafua mai i faʻamaʻi pipisi e mafua ai ona maua ai le tele o insulin pe a le toe faia atoa. O lenei togafitiga o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o le fia inu pea, faʻalauteleina le faʻamalosi (urination), faʻalauteleina o le 'ai ma le mamafa o le mamafa. O le tagata gasegase ua i ai le faʻaititia o le faʻatinoga, vaivaiga, vaivai, musika ma le ulu.

O se togafiti e seasea ona tupu, o le fausiaina o maa i totonu o le pancreas. Talu ai o maa e mafai ona palu ai le ala ma mafua ai le mumū, o faailoga uma o pancreatitis o uiga ia o lenei maʻi.

Faʻamatalaga ma togafitiga

O le faʻamaʻi o le maʻi pancreatic ua faia i luga o le faavae o se talaʻaga auiliili. Le faʻamalamalamaina o le siama, o suʻega toto (lautele ma mea faʻasolosolo), urine ma feces e mafai ona faʻatulagaina. O le siʻitia o le aofaʻi o sela o le paʻepaʻe ma le erythrocyte sedimentation e faʻaalia ai le i ai o se mea faʻaleagaina i le gland.

O le suʻesuʻega o meaola o le toto mo le mea o loʻo i totonu o le enzymes e matua malamalama lava. Mo le mumu o le pancreatic inflammation, o le faateleina o le elastase activity o se uiga. I le auiliiliga o le urine, o le faailoga aupito sili ona taua o togafitiga o le pancreatic o le faateleina lea o le gaoioiga amylase, o le i ai o tino o le ketone ma le suka. O le suʻesuʻega o feces in patopoms pancreatic e faʻaalia ai le i ai o toega o meaʻai gaʻo, fiva musika, gaʻo.

O se metotia taatele mo le suʻeina o le pancreas i aso nei, o le faʻasologa lea. O lenei metotia e mafai ai ona e iloiloina le tele, foliga, le tele o le okeni, e iloa ai maʻi o le pipisi, e fuafua ai le i ai o neoplasms ma maʻa. E le gata i lea, o le leitio, faʻamatalaga faʻatulagaina ma faʻataʻitaʻiga o le magnetic resonance (CT ma MRI) e mafai ona faʻaaoga e faʻamaonia ai togafitiga.

Talu ai ona o le togafiti o le pancreas e aafia tele ai le tele o faagasologa taua i le tino, o foliga vaaia o ona faailo itiiti e manaomia ai togafitiga vave. O le mumusu vaivai e faigofie ona mafai, ma i se taimi pupuu, o le tulaga ua faʻamalieina. O faʻafitauli matuia o le mumū e manaʻomia ai togafitiga umi atu. Pe a togafitia le tele o neoplasms pe poloka poloka i maʻa, o le togafitiga faʻapitoa e faʻamatalaina. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona togafitia togafitiga poʻo le faʻaosoosoina.

I se osofaiga matautia o pancreatitis, e muamua fautuaina e tuuina atu le malologa i le tino ona o le matelaina. Mo ni nai aso, e mafai ona e inu naʻo le kuka poʻo sina paluga vai inu.

Ina ia faʻamalieina le vevesi tele, o loʻo faʻamautuina ai auupega: Ciprolet, Ampioks, Ciprofloxacin, Doxycycline. O taʻavale e taofi e Atropine, No-Shpo poʻo le Gastrocepin. Faʻasalaga tiga, o vailaʻau oona ua faʻamatalaina Baralgin, Ibuprofen. Afai o loʻo i ai le gaioiga po o le vomiting, ua faatonuina le Cerucal poʻo le Metoclopramide. O le solia o le galuega faalilolilo e faʻamautuina e ala i le tofiaina o vailaʻau oona e aofia ai Feso, Pancreatin, Creon, Vigeratin.

O le togafitiga o le pancreatitis e ala i le homeopathy e faʻaaogaina. E ui o lenei faagasologa e umi se taimi, ae o loʻo i ai se malosi faʻamalosia lautele i le tino, ma faʻatasi ai ma le faʻaeteete ma le faʻatautaia le auala e mafai ai e oe ona faʻaumatia atoa le pancreatitis.

Afai ei ai ni faafitauli i le pancreas, o meaʻai faapitoa e tatau ai - o le taumafa sili ona lelei sei vagana ai le gaʻo, falai, meaai vevela, aemaise lava ava malosi. E fautuaina e faapea o meaʻai fualaʻau 'aina i meaola faʻasaina, e pei o le meaʻai, sorrel, radis, radis, rimoni ma sauerkraut, e le aofia ai i le meaai. E tatau foi ona e aloese mai le 'aina o sukalati, kofe, koko, susu susu, legumes ma puʻamu. O lapisi e mafai mo le pancreatitis e tatau ona kuka pe uʻu. E fautuaina e 'ai na o le meaai i se tulaga mafanafana, talu ai ona malulu ma vevela ipu e mafai ona faʻaosoina ai se faʻaleagaina o le tulaga.

Faʻasologa o mea taumafa - 5-6 taimi i le aso ma i ni vaega laiti.

O meaai vaivai e tatau ona taina. A maeʻa ona aveeseina le tulaga ogaoga, e faʻatagaina ona 'ai le aano o manu, iʻa, moa, tao ma meaʻai vevela, falaoa ma faʻamaʻi ananafi. O le meaai e tatau ona aofia ai fualaau eseese, lea e sili atu ona taua. Kaloti e sili ona aoga, lea e mafai ona faʻaumatia faʻatasi ma le tuufaatasiga o ipu.

Tomai faʻavae

O vailaʻau faʻapitoa e fautuaina ai le faʻaaogaina o le pateta mata poʻo lona sua i le pancreatitis. O otaota, i luga o le faavae o mea teuteu ua saunia, faʻaaogaina mo le mumū o le pancreas, e tatau ona i ai ni mea e tetee ai i meaʻai, choleretic ma antispasmodic, mo se faʻataʻitaʻiga: St. John's wort, calendula, chamomile. O le seleselega lelei o togalaau, mo se faataitaiga: suauu sana, celandine, aʻa o le taulati, violiona violet, fualaau faisua, ma le maualuga o manulele e fefiloi i le fua tutusa. 1 tbsp. l o le faʻafefiloi e fafaguina i se ipu vai inu. E tatau ona e 'aina le afa itula ao leʻi' ai meaai ile ituaiga vevela i le 1/4 ipu. O nei tupe e mafai ona faaopoopo i le togafitiga autu pe a uma ona feutagai ma le fomaʻi.

O faʻamatalaga muamua ma togafitiga talafeagai e mafai ona faʻaumatia uma ai togafitiga o le pancreas. I le avea ai o se mea e puipuia ai, e taua tele le taofiofia o le faaaogaina o gaʻo, meaai falai. Aua e te soona fai. Ole mea sili ona afaina i le gland e mafua ona o le faʻaaoga masani o le ava malosi. O le mea lea, o le puipuiga tele i le puipuia o le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi o le teena poʻo le faʻaaogaina o le ava malosi. Ma, o le mea moni, o se soifua maloloina lelei e taua tele mo le puipuiga malosi.

Tuua Lau Faamatalaga