Faailoga ma togafitiga ole nephropathy o le maʻisuka

O le i ai o le maʻisuka o lona uiga o le lamatiaga o le atinaʻeina o le tele o faʻafitauli, o le tasi o ia o le nephropathy o le maʻisuka. E le gata i lea, o lenei maʻi e maua ai se tulaga maualuga, e amata ona faʻaalia vave faailoga i le maeʻa ai o le faʻamaʻi. O le faʻasalaga mulimuli o le gasegase le tumau.

Ae afai e te mulimuli i togafitiga puipuia, aua e te le amanaiaina ia uiga le lelei ma faia se taimi e iloa ai, o le maʻi e mafai ona tolopoina le tele e mafai ai. E tatau ona malamalama pe o le a le togafiti e mafaufau i ai, talu ai e le faʻaaogaina i faʻamaʻi tutoʻatasi. O le faaupuga "maʻi le nephropathy" e faʻapipiʻiina ai le tele o faafitauli eseese ma le mea e tasi - faʻaleagaina toto o gaʻo, lea e tupu mai i le talaaga o le maʻisuka masani.

Aisea e tupu ai le maʻi ma pe faʻapefea ona faʻavasegaina

O ia togafitiga faʻapitoa e manaʻomia ai se suʻesuʻega maeʻaeʻa, lea e aofia ai le suʻesuʻeina o le urine ma le toto, suʻesuʻega eseese o toto toto ma fatuga. Ae muamua, e tatau ona e mafaufau i mafuaʻaga talafeagai o le atinaʻeina o le maʻi, ma pe faʻapefea ona faʻamavaeina i vailaau.

E tatau ona maitau o le fausiaina o togafitiga e le o tuusaʻo saʻo ma le aofaʻi o kulukose o loʻo i totonu o le toto. O nisi taimi, i le i ai o se maʻi suka, o le nephropathy o le maʻisuka e le tupu, ae o le atinaʻeina o le masini, e leai se maliega i ai. O aʻoaʻoga sili ona lauiloa e aofia ai:

  • Metabolic. E le gata i le maualuga o le maualuga o le kulukose, o le tele o siama o meaola e tutupu e afaina ai le tino o le tino. O le lisi o ia mea e aʻafia ai le palatini glycated i gasegase tele, hyperlipidemia, faʻafitauli o meaola o loʻo faʻatuina i capillaries, o aʻafiaga o maualuga maualuga o kulukose.
  • Hemodynamic. O le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka e mafua ona o le tafe toto. Muamua lava, i le glomeruli o le okeni, o le fausiaina o le urine muamua e faʻanatinatiina, ma o loʻo i ai le faʻamalolo o aʻafiaga. A maeʻa lena mea, e amata ona tupu le mea faʻapipiʻi ma o le gafatia o fatugaʻo e faʻamamaina e faʻaititia.
  • Vaʻaiga. E manatu ai o le nephropathy o le maʻisuka ua faia i lalo o le aafiaga o mea o loʻo i ai nei gaioiga o loʻo faʻaalia ai lo latou i ai ona o le gasegase o le maʻisuka poʻo le hemodynamic e mafua mai i le maʻi suka.

E sili atu nai lo le tulaga o le faia o togafitiga faʻale-tino i lalo o le iloiloga o nei mea uma e aofia ai ma o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga mautinoa i le va oi latou.

E taua. Ae mo le faʻavasegaga, o le faʻavaeina o le 1983, ma le amanaia o vaega o le faʻamaʻi e tusa ai ma le Mogensen, e masani ona talia.

O le atinaʻeina o togafitiga e amata i le gaʻo o fatugaʻo ma o latou maʻi maualuga, o le a le maua ai ni faʻamaoniga e toetoe lava o le amataga o le tulaga faʻaleagaina. A maeʻa sina taimi - mai le lua i le lima tausaga - faʻavae suiga faʻavae, e faaopoopo atu i le maualuga o le toto, faʻamalamalamaina o le paʻu o le basal male ma isi faailoga faʻaleaga. A maeʻa le sili atu ma le lima tausaga, o le tagata manua o loʻo i ai le microalbuminuria, faʻateleina le GFR - fua o le filtuls glomerular. E le gata i lea, o le nephropathy o le maʻisuka e alu i se tulaga e sili atu ona faʻalauiloa pe a tupu le proteinuria, sclerosis, e aofia ai le 50 i le 75% o le glomeruli. O lenei tulaga e tupu i le 10-15 tausaga talu ona amata le faʻamaʻi. Ma le mea mulimuli, a maeʻa le 15 i le 20 tausaga, o le suiga o le nephropathy o le maʻisuka i le pito mulimuli, e iloa, pe a maʻi le tagata maʻi i le siama, atoatoa le glomerulosclerosis.

Ae ui i lea, o le faʻavasegaga o le nephropathy o le maʻisuka e mafai ona faʻatino e tusa ai ma suiga o loʻo tutupu i fatugaʻo. I lenei tulaga, o laasaga nei o le atiaʻeina o le faamai ua fuafuaina:

  1. Faʻafesoʻotaʻi. O le tikeri muamua o le atinaʻe e faʻaalia i le faatelevaveina o le toto i le glomeruli o fatugaʻo, o le faateleina o le volumine o le urine, ma sina siitaga laitiiti i le tele o okeni. O le umi o le taimi muamua e mafai ona oʻo ile lima tausaga.
  2. Microalbuminuria Aʻo siaki siama, o loʻo i ai sina siitaga laʻititi i le aofaʻi o proteinin proteins, e mai i le 30 i le 300 mg / aso. Ae peitaʻi, o le faʻafitauli, o suʻesuʻega masani a fale suʻesuʻe e le mafai ona maua ni uiga o le nephropathy o le maʻisuka. Ma afai e le amataina le togafitiga i lenei laasaga, o le laasaga e mafai ona tusa ma le sefulu tausaga.
  3. Proteinuria I lenei laasaga, o loʻo i ai se faʻaitiitia faʻaitiitia i le fua o le faamamaina o le toto e ala i fatugaʻo, aʻo osofaʻi oso i le toto maualuga o le toto e sili atu ona masani. O le maualuga o albumin e mafai ona oʻo i le 200 mg / aso. O le atinaʻeina o lenei laasaga e tupu i le 10-15 tausaga talu le amataga o togafitiga.
  4. le tupu mai o le nephropathy i le maʻisuka. Faatasi ai ma faʻamaoniga manino o le maʻisuka o le faʻaititia o le faʻaitiitia o le GFR ua maualalo; O lenei tulaga faʻaleagaina e maua i le maeʻa ai o le 15-20 tausaga mai le taimi na matauina ai le taimi muamua o le atinaʻeina o le faamai.

O le laasaga mulimuli o le atinaʻeina lea o le le atoatoa o le faʻailoga. E maitauina pe a maeʻa le 20 i le 25 tausaga pe a mavae le maʻisuka e aafia ai le tino.

Faailoga o togafitiga o loʻo atiaʻe ma suʻesuʻega

O faailoga o le nephropathy o le maʻisuka i vaega muamua e tolu o le faʻamaʻi ua matua leai lava, o le mimilo ese i totonu o ana voluma e le masalomia. E na o mataupu e le masani ai, pe afai o le maʻi i le vaega faaiu o le atinaʻeina o micro-albuminuria, o le ua afaina e tele taimi e siitia ai le mamafa. O se suʻesuʻega faʻamaonia o le nephropathy o le maʻisuka i lenei laasaga e manaʻomia ai faʻataʻitaʻiga faapitoa o le urine e mafai ona fuafua le aofaʻi o albumin i lona fatuga.

I le laasaga o le proteinuria, o foliga manino manino o maʻi faʻapitoa. O se faʻamaoniga lelei "tautala" o le:

  • le taʻavale solo le toto i taimi uma
  • vaivai, muamua e afaina ai vae, foliga, ma a maeʻa ona maua le suavai i totonu o fale,
  • o loʻo i ai le paʻu mataʻutia o le mamafa o le tino, o le faʻaitiitia o le manava, ma o se taunuuga o lea ua amata ai ona faʻaaluina e le tino ana faʻaagaga e faʻaleleia mo le leai o se porotini,
  • moe i le moe, faateleina vaivaiga,
  • o loʻo i ai le malosi malosi ma le tele o le gaioiga.

I vaega faaiu o le atinaʻeina o togafitiga, e le o matauina ni faailoga fou, ae o lisi uma lava e le gata o le faʻamalosi, ae faʻapena foi ona faateleina - faʻaleleia le faʻaleleia, o loʻo maua i lalo o le vailaʻau le maualuga o le toto. O le faateleina o le tafe toto i totonu o ipu o le okeni i tulaga taua.

Faʻamatalaga o le maʻi

O togafitiga talafeagai o le nephropathy o le maʻisuka e manaʻomia ai se faʻamaoniga saʻo, lea o le a aʻafia ai le ituaiga o maʻisuka, lona laasaga, ma le umi o le vasega. O le i ai o le azotemia, microalbuminuria ma le proteinuria e tatau ona amanaia. O le faʻamaonia saʻo o togafitiga o loʻo i lalo ole iloiloga e aofia ai suʻesuʻega nei:

  1. Faailoaina o le microalbuminuria e faia faatolu.
  2. A maeʻa faʻataʻitaʻiga i aso taʻitasi po o le taitaia o se suʻesuʻega lautele o le urine, e iloiloina le albuminuria.
  3. O le tulaga o le suauu urinaryina ua auiliiliina.
  4. O fua o le urea ma le creatinine ua fuafuaina, ua fuaina le fua faatatau o le filtration.

Faʻatasi ai ma le nephropathy o le maʻisuka, o le suʻesuʻeina i tulaga mulimuli ane e le faigata, e mafai ona faʻavae i luga o se porotini o loʻo i ai i le urine, se fua maualalo o le filtration, ma le atinaʻeina o le maualuga o le toto.

Pe a faʻatonuina togafitiga faʻataʻitaʻi, e tatau ona manatua e le tasi le manaʻoga e faʻaseseese isi faʻamaʻi, faʻatasi ma faʻamaoniga tutusa ma suega o suʻega. O le mea lea, o le aʻafiaga o le sese e faateleina i le i ai o penelonephritia masani, tuberculosis of the kidneys, gaute glomerulonephritis, or chronicity. O nisi taimi o le faʻamaonia o se faʻamaloiloga e manaʻomia ai se faʻamaʻi pipisi o le tino. O le lisi o faʻamatalaga mo lona faʻasalalauga e aofia ai le fausia o le proteinuria i luma o le lima tausaga talu mai le faʻavaeina o le ituaiga I o le suka. E le gata i lea, o le biopsy e faia i le micro-macrolamia faifaipea, o le faʻafuasei ona oʻo mai le maʻi o le nephrotic. Afai e le oi ai se faʻauiga masani o isi faiga poʻo okeni.

Faʻafefea ona togafitia le maʻi

I uluai laasaga o le atinaʻeina o le nephropathy, o le sini o togafitiga o le faatumauina o kulūkose masani ao faʻaumatia loa le maualuga o le toto. Ae peitaʻi, pe'ā oʻo i le tulaga o le proteinuria, o mamanu togafitiga ua mamanuina e taofia ai le faʻaitiitia o le gaioiga ma le atinaʻeina o le faʻaogaina o le gaʻo. O fualaau faʻaaoga mo lenei faʻamoemoe e aofia ai:

  • ACE inhibitors. Faatasi ai ma nei vailaau, o le sili ona lauiloa o Enalapril, Lisinopril, ma Fosinopril, lea e mafai ai ona e fetuutuunai le mamafa ma o le angiotensin-faaliliuina o le enzyme. O nei vailaʻau ua faʻamaonia ai le puipuia lelei o le puipuiga o le tino i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1. E mafai e le au faʻataga ona faʻaitiitia le leiloa o le porotini na faʻaaogaina i le urine. Latou te faaitiitia foi le lamatiaga o le fatuina o pathologies cardiovascular.
  • Fualaau e pulea le hyperlipidemia i totonu o le toto - o loʻo tatou talanoa e uiga i le maualuga o le gaʻo. E aofia ai le simvastatin ma isi vailaau faapena.
  • Natura e aofia ai vailaʻau e pei o le Furosemide poʻo le Indapamide.
  • O le anemia e togafitia i mea faaopoopo.

I le maualuga o le toto maualuga, atonu e manaʻomia lou tagofia o fualaau oona i le taimi e tasi, ae o le mea sili e manaʻomia mo i latou o le pito maualalo lea o aʻafiaga i itu.

E taua. Pe a tago i le tele o fualaau oona i le taimi e tasi, o vailaau e mafai ona faaleagaina ai fatugaʻo e tatau ona aveese - aemaise lava, o lenei tulafono e faʻaaogaina i fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory.

I le avea ai o se sui sooupu, o taumafa faapitoa e faʻaaoga lelei, faʻatapulaʻa le aofaʻi o palatini meaola na ave ma meaai. E le tatau ona sili atu i le 15-18% o le kalori o meaʻai e 'ai e se tagata mo le 24 itula. Mo le togafitia o le nephropathy o le maʻisuka, o le a tatau ona faʻaitiitia le tele o le masima e faʻaaogaina i le aso atoa. Ina ia faʻaitiitia le faʻamalosi, o le filifiliga tonu o le toe iloiloina lea o le faʻafeinu o le ava i le itu o le faʻaitiitia.

Fautuaga tau taumafa

I le tulaga pe a atiae e le maʻi se laasaga o le proteinuria, o le a suia lelei le aoga o meaʻai e avea ma se togafitiga atoa. O loʻo matou talanoa e uiga i se meaʻai maualalo-protein, pe a oʻo i kilokalama uma o le mamafa o le maʻi, e le tatau ona sili atu i le 0.7 kata / kilokalama. O le fua o le masima i aso taitasi e faʻaititia i le lua pe lua ma le afa kalama. O lenei auala o le a faʻaitiitia ai le mamafa ma faʻaumatia ai le ogama ogaoga. O le taumafataga e aofia ai:

  1. Leanu manu.
  2. Manoa e leai se sao.
  3. Buckwheat, oatamela e pei o se falaoa.
  4. Faʻasalaga, faʻamatalaga masani, fugalaau ma fualaau suamalie.
  5. Laʻau faʻamalo, meaʻai ma toga o le vao.
  6. Mea inu susu ma gaʻo susu.
  7. Leanisi iʻa, lea e fautuaina e taoina aʻo leʻi faʻauluina.
  8. Faʻafe i luga o gaosia fualaʻau ma susu.

Mo le faʻasaina o mea taumafa, i le faaopoopo atu i masima ma le polotini, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai e maua ai ni vailaʻau faigofie. Salts ma marinades, ipu vevela, mea ulaula ma falaoamata oloa e tatau ona aveese mai le meaʻai. O le elemene faasaina i le fausiaina o le nephropathy o le maʻisuka ma le faʻasaoina.

I nisi tulaga, togafitiga e aofia ai le faʻaaogaina o anamoni tutusa o mea amino. E tatau ona iai lo latou auai, talu ai e mafai e le tino o le tagata ona amata le faʻamavaeina o puipuiga mai ana faleoloa.

Isi togafitiga

O le Nephropathy, faʻatasi ai ma isi faʻamaʻi pipisi, ua manatu o se maʻi ogaoga, ma o le mea lea e le fautuaina e togafitia i togafitiga masani i lenei mataupu. Ae ui i lea, pe a maeʻa le togafitiga faʻatau togafitiga faʻasolosolo poʻo le taimi o togafitiga e vave ona fai, e mafai ona e faʻaaogaina togalaau, pe a maeʻa ona feutagai ma lau fomaʻi:

  • O isi togafitiga, e aofia ai vine suamalie, e aoga - latou te faʻamalosia le faʻaogaina o le tino ma faʻaleleia atili le urination. E tatau ona totoina laʻau i le suka i vaega tutusa, natia i totonu o se pusaaisa, na tuu muamua i faletupe. O le mea e tupu mai ai e tatau ona faʻafefeteina i le vai ma inu pei o se compote.
  • O le vaivai e lelei ona aveeseina e le tiloti peels, lea e tatau ona fausiaina i le vai. O le mea e mafua ai le paluga e onā nai lo le lauti.
  • Fesoasoani fesoasoani a Bearberry i le gasegase taatele o le pepe. O se sipuni tele o le laau e tatau ona faʻatumu i le 200 ml o le vai, kuka ma kuka seia oʻo ina faʻasao ese le tolu o vai uma. Ave le fualaau faasaina pe a uma le 'aiga, pe a uma ona faʻatali mo le 15 minute. O le numera o faʻasalalauga i aso taitasi e tolu.

O fua nei e sili ona faigofie, lea i lalo o nisi tulaga e mafai ona aoga. E mafai foi ona e faʻaaogaina le aʻa o le blackberry e sauni ai deco deco, o mea eseese o le phyto-fualaau aina ma le tele o vaega, e aofia ai le faila, leaf birch, comfrey ma isi vailaʻau togafitiga.

Tuua Lau Faamatalaga