Suʻega o le toto mo le suka: masani, faʻamatalaina o tusitusiga

O se tasi o suʻega o suʻesuʻega falesuesue, lea e matua manaʻomia e faʻamautu ai se faʻamaoniga saʻo, o le suʻega o le toto mo le kulukose.

E pei ona e iloa, o le suʻeina o le toto mo le suka e tuʻuina atu pe afai e te masalomia le maʻi suka, faapea foʻi ma le tele o isi faʻamaʻi pipisi.

O ai ma aisea e tuʻu ai?

O le tele o taimi, o ia suʻesuʻega e faia i le itu a le fomaʻi - fomaʻi poʻo le endocrinologist, o ia lea e liliu i ai se tasi pe a uma ona faʻaalia foliga taua o le maʻi. Ae ui i lea, e manaʻomia e tagata taʻitoʻatasi ona pulea gūkose.

O lenei auʻiliʻiliga e matuā talafeagai lava mo tagata e aʻafia i vaega eseese o aʻafiaga mo le maʻisuka. I le masani ai, e iloa e tagata atamamai ni faʻafitauli ogaoga se tolu mo lenei maʻi o le endocrine.


E tatau ona tuʻuina atu faʻamatalaga:

  • oi latou na maua i le maʻisuka i totonu oo latou aiga
  • mamafa tele tagata
  • mafatia mai le maualuga o le maualuga.

O le pulea lelei e talafeagai e puipuia ai le atinaʻe o le maʻi. A maeʻa, o le maʻisuka e masani lava e le faʻafuaseʻi ona aliali mai.

O le masani lava, o le faʻamaʻi muamua e oʻo i le umi o le taimi e faʻateleina ai le faʻaosoina o le inisalini, faatasi ai ma le faateleina o le kulukose toto. O le mea lea, o le ofoina atu o le toto i tagata mamaʻi e ono lamatia i le ono masina.

O tagata e maua i le maʻisuka e manaʻomia se suʻesuʻega masani o le toto ina ia sili atu ona lelei le pulea o le tulaga lautele o le tino ma le faʻafitauli o le maʻi.

E faʻataʻitaʻiina le suka i le suʻega toto?


O le lautele e talitonu o le suʻega masani o le toto e masani ona tuʻuina mai i le taimi o suʻega masani o ituaiga eseese e mafai ona iloa, faatasi ai ma isi mea, o le maʻisuka.

Aiseā la, e tatau ai ona faaopoopo le plasma toto e fuafua ai le kulukose?

O le mea moni e faapea o se suʻega masani o le toto e le faʻaalia ai le kulukose o le maʻi. Mo le iloiloga lelei o lenei tulaga, e manaʻomia le suʻesuʻeina faʻapitoa, o se faʻataʻitaʻiga e manaʻomia tele.

Ae ui i lea, e ono masalomia e le fomaʻi le maʻisuka e ala ile suega o le toto. O le mea moni o le maualuga maualuga o le kulukose e mafua ai se suiga i le pasene o totola mumu i le plasma toto. Afai e sili atu a latou mea i le masani, o lenei tulaga e mafua mai i le hyperglycemia.

Ae o le toto biochemistry e mafai ona faʻaalia le faʻamaʻi, aua e maua ai se manatu i le natura o faiga faʻavaomalo o loʻo faia i le tino. Ae peitai, afai e te masalomia le maʻisuka, e tatau ona e suʻeina se suʻega kulukose.

Suesuega sauniuni


Ina ia mafai ona saʻo le molimau, e tatau ona usitaia tulafono patino mo foai toto. A leai, o le a toe faia se toto totoʻa.

E tatau ona faia vave le samples i le taeao, ao leʻi faia le taumafataga muamua.

Mo le manino, e sili lava le le 'ai o meaai pe a uma le ono aso talu ona suʻeina. I le tele o punaoa e mafai ona e maua fautuaga e aua le inuina vai, e aofia ai minerale, ma sili atu foi i le lauti, aʻo le i suʻeina.

O le aso ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona e musu e faʻaaoga fualaau suamalie ma falaoamata. E le tatau foi ona e faamamafa le tino, e te popole, fai galuega faigata.

I le taimi lava aʻo leʻi faia le auʻiliʻiliga, e tatau ona e toʻafilemu, faaaluina le 10-20 minute i le malologa, e aunoa ma se gaioiga faaletino. Aʻo leʻi oʻo i le auʻiliʻiliga na e maua i le pasi, pe faʻataʻitaʻiga, aʻe i luga o se faasitepu umi mo se taimi umi, e sili le nofo filemu mo le tusa o le afa itula.


E tatau i tagata ulaula ona tuʻuina a latou vaisu i le itiiti ifo i le 12-18 itula ao lei amataina le toto
.

Faʻamatalaga faʻamaʻi faapitoa e ulaula i le taeao ao leʻi pasia suega o sikaleti. Lisi tulafono e tasi - leai se ava malosi e le itiiti ifo ma le 48 itula aʻo leʻi suʻeina.

A uma mea uma, e tusa lava pe itiiti sina ava malosi e mafai ona suia tele ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto - o le tino e faʻafefe le alcohol ethyl i suga faigofie. E sili le vavae ese o le ava i aso e tolu ao leʻi faia le suʻega.

O tagata maʻi e masani ona suʻe suʻe, aemaise lava o tagata matutua matutua, e mafatia i faʻamaʻi masani ma faʻamalosia e suʻe fualaau eseese i taimi uma. E tatau foi ona tuulafoaia mo sina taimi, pe afai e mafai, 24 itula ao le i faia suega.


Aua e te alu mo se auʻiliʻiliga i se malulu poʻo, aemaise lava, faʻafitauli pipisi o le tino
. Muamua, o le faʻamatalaga e faʻaleagaina ona o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻatau mo le malulu.

Lona lua, o gaioiga e tutupu i le tino o loʻo tauivi le faʻamaʻi e mafai foi ona suia le kulūkose i totonu o le toto.

Ma le mea mulimuli, ao lei asiasi i le fale suesue, e le tatau ona e taele i le taele, sauna pe vevela vevela. Massage ma ituaiga eseese o fesoʻotaʻiga e mafai ona faʻamaonia le suʻesuʻeina.

Faʻailoaina o taunuuga o se suʻega masani o toto: masani

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


E tatau ona maitauina o se suega masani o le toto e maua ai se manatu e uiga i uiga taua e valu o lona tuufaatasiga.

Hemoglobin vaega, o le aofaiga o mūmū mūmū ma le paʻepaʻe o loʻo i totonu o se voluma faapitoa, hematocrit, ma le platelet count ua fuafuaina. Ua maua foi le WBC, RESR, ma le toto mumu toto.

O tulaga masani o nei faailoilo e ese mai i tagata matutua ma tamaiti, faapea foi i alii ma tamaitai, ona o le eseesega i tulaga o le hormonal ma uiga o galuega a le tino.

O le mea lea, mo tane, e tatau ona i ai le hemoglobin i le vavao mai le 130 i le 170 kalama i lita taʻitasi o le toto. I tamaitai, o faailoga e maualalo - 120-150 g / l. Hematocrit i alii e tatau ona i ai i le va o le 42-50%, ma tamaitai - 38-47. O le masani a le leukocytes e tutusa lava mo tamaʻitaʻi uma e lua - 4.0-9.0 / L.


Afai tatou te talanoa e uiga i tulaga maualuga o le suka, ona maua ai lea e tagata soifua maloloina ia faailoga e tutusa ma alii ma tamaitai. O fesuiaiga o tausaga e le afaina ai foi le suka i se tagata e le aafia i le maʻisuka.

O le tapulaa aupito maualalo mo le kulūkose e 4 mmol i le lita faʻatulagaina o le toto.

Afai o le faʻailoga ua tuʻuina ifo, o le hypoglycemia o le maʻi o se tulaga faʻaleagaina lea e mafai ona mafua mai i le tele o mea - mai le le lelei o taumafa i le le saʻo o le galuega o le endocrine polokalama. O le maualuga o le suka i luga aʻe o le 5.9 mmol o loʻo faʻamaonia ai o le tagata maʻi e atiina ae se tulaga, e faʻapitoa ona taʻua o vailaau.

O le faʻamaʻi lava e le o iai, ae ui i lea, o le faʻamalosia o le inisalini poʻo le maualuga o le gaosia o le hormone e ala i le faʻaitiitia o le paʻu. O lenei faiga masani e le faʻaaogaina i fafine maʻitaga - o loʻo i ai se foliga masani e oo i le 6.3 mmol. Afai e siitia le maualuga i le 6.6, ua maeʻa ona mafaufauina o se togafitiga ma e manaʻomia le gauai o se tagata tomai faapitoa.


E tatau ona manatua i le mafaufau o le 'ai, e tusa lava pe le' ai le suamalie, e faʻapupula pea le kulūkose. I totonu o le itula talu ona 'ai, glucose e mafai ona oso i luga i le 10 mmol.

E le o se togafitiga pe afai, i le aluga o le taimi, e faʻaititia le fua faatatau. O le mea lea, 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga, e tumau i le maualuga o le 8-6 mmol, ona faʻamautuina ai lea.

O faʻamatalaga suamalie o faʻamatalaga sili ona taua e faʻamasino ai le aoga o togafitiga o le maʻisuka. E tolu ituaiga o toto na faʻaaogaina e faʻaaoga ai le mita o le kulukose toto mai le tamatamailima i le taeao, aoauli ma le afiafi e masani ona faʻatusatusa.

I le taimi lava e tasi, o faʻamaoniga o "lelei" mo le maʻisuka e ese mai i latou ua talia mo tagata soifua maloloina. O le mea lea, o le taeao o le faʻailoga o le 4.5-6 iunite ao leʻi oʻo i le taeao, e oo i le 8 - pe a uma le taumafataga i aso taitasi, ma oʻo atu i le fitu aʻo leʻi oʻo i le moe e taʻu mai ai o le togafitiga e lelei le totogiina mo le maʻi.


Afai e 5-10% le maualuga o faʻamaufaʻailogaina e pei ona faʻamaonia, latou te talanoa i se tau o le faʻamaʻi. O se taimi lenei e toe iloilo ai nisi vaega o togafitiga na maua e le maʻi.

O le sili atu i le sili atu i le 10% o loʻo faʻaalia ai se foliga e leai se faʻalavelave o le faʻamaʻi.

O lona uiga e le maua e le tagata gasegase le togafitiga talafeagai, pe mo nisi mafuaaga e matua leai lava se aoga.

Faʻamatalaga faʻapitoa faʻamalosi

E le gata i lea, o le tele o isi faʻataʻitaʻiga e faʻaaogaina e fesoasoani e faʻatuina ai le ituaiga o faʻamaʻi, faapea foʻi ona foliga.

O faataitaiga mo le faapalepale o le kulukose e mafai ona i ai se maualuga maualuga o le mautinoa e iloa ai le atinaʻeina o vailaau muamua i le tagata gasegase, e tusa lava pe o le tele o le kulukose i totonu o le toto ao faia se suʻesuʻega masani na faʻaalia ai masani.

O le fuafuaina o le maualuga o le HbA1c fesoasoani e pulea le lelei o togafitiga mo le maʻisuka.

O se metotia e faʻaaogaina foi e iloa ai le acetone i le inumaga o le maʻi. I le faʻaaogaina o lenei suʻesuʻega, e mafai ona e aʻoaʻo e uiga i le atinaʻe o le ketoacidosis, o se faʻalavelave mataʻutia ma le matautia o le maʻisuka.

O le isi metotia faaopoopo o le fuafuaina lea o le i ai o le kulukose i le urine. O loʻo iloa i se tagata soifua maloloina, e le pei o le maʻisuka, o lona maualuga e maualalo le maualalo ona o le ulu i totonu o le pa puipui.

Mo le faʻamoemoe o le faʻamautinoaina faaopoopo o le ituaiga o faʻamaʻi, o le suʻeina o le toto e faʻaaoga i le vaega o le inisalini. A maeʻa, pe afai e le maua e le pancreas le tele o lenei hormone, o iloiloga e faʻaalia ai se faʻaititia o mea o loʻo iai i ona vaega i le toto.

Ae faʻapefea pe a maualuga le kulukose o le plasma?


Muamua lava, e taua le faʻafesoʻotaʻi o se tagata tomai faapitoa. O le endocrinologist o le a faatonuina se numera o suega faaopoopo ma, e faavae i luga oa latou taunuuga, o le a atiina ae ai se togafitiga faafomaʻi.

O togafitiga o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o le suka ma aloese ai mai faʻamaʻi.

E tusa lava pe maua le maʻisuka, o auala faʻaonapo nei o le taui mo le maʻi e le gata ina mafai ona ola ai le maʻi ma le soifua maloloina mo le tele o tausaga. O le maʻisuka i le lalolagi i ona po nei e mafai ona taʻitaʻia ai le ola malosi, galue lelei, ma tulimataʻia se galuega.

E aunoa ma le faʻatali i fautuaga a le fomaʻi, e tatau ona tuʻuina le faasologa o meaʻai, lafoaia o mea taumafa e faʻamaʻaʻaina i le gaʻo, ma faʻamalofia ai masaniga leaga.

O le masani ai o le mamafa i nisi tulaga e mafai ona taʻitaʻia ai le kulupu o le kulukose.

O a faailoga o le faateleina o le suka o le toto?

O le uiga masani o le fia inu pea. O le faateleina o le tele o le urine (ona o le foliga mai o le kulukose i totonu), o le gutu le muta, le suamalie o le paʻu ma mucous membranes (e masani lava o gasegase), vaivaiga lautele, vaivai, uila e matamuli foi. Afai e te matauina ia le itiiti ifo ma le tasi le faailoga, aemaise lava o latou faʻasigaga, e sili atu le le mate, ae ia asiasi i se fomaʻi. Pe naʻo le taeao i luga o se manava gaogao e ave se suʻega toto mai se tamailima mo le suka.

LE FUAFUAGA E LIMA TALA E sili atu i le 2.6 miliona tagata e maua i le maʻisuka ua aloaia aloaia i Rusia, ma e 90% oi latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma suʻesuʻega faʻapitoa, o le numera e oʻo atu i le 8 miliona. O le mea sili ona leaga, o le lua-vae tolu o tagata e maua i le maʻisuka (sili atu ma le 5 miliona tagata) latou te le iloa lo latou faafitauli.

Vitio faʻatalanoa

E faapefea ona faia se toto atoa? O le tali i le vitio:

O le mea lea, o le faʻamaoniga saʻo ma talafeagai i le taimi o le maʻisuka o se tulaga mo le faatumauina o le soifua maloloina o le tagata mamaʻi ma le masani, ola manuia.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

O le a le mea e faʻaalia ai se suʻega toto mo le suka

O le suka i le olaga i aso faisoo e taʻua o le kulukose, lea e faʻamaʻi i totonu o le toto ma faʻaliolio i totoga uma ma tino o le tino. E ulu atu i le toto mai le manava ma le ate. Mo tagata, o le kulukose o le punavai autu lea o le malosi. E sili atu ma le afa o le malosi uma e maua mai e le tino mai meaʻai, gaosi mea gaosi. Glucose e fafagaina ma maua ai sela mumu mumu, vela muso, ma sela o le faiʻai. O se hormone faapitoa - inisalini - lea e maua mai e le pancreas, e fesoasoani e faʻafefe ai. O le faʻatonuga o le kulukose i totonu o le toto ua taua o le maualuga o le suka. O loʻo iai le suāsusu toto aʻo leʻi 'ai. A maeʻa ona 'ai, ona tulaʻi loa lea, toe foʻi malie atu i lona tau muamua. E masani lava, o le tino o le tino e faʻapipiʻitinoina le maualuga i le tulaga lautele: 3.5-5.5 mmol / l. O le faailo aupito sili lea ina ia mafai ai ona maua le punaoa malosi i vaega uma ma okeni, ua matua gauai uma lava ma e le o sao i le faanatinati. E tupu i totonu o le tino o le glucose metabolism ua faʻalavelaveina. O ona mea i totonu o le toto e faʻaititia pe faʻaitiitia ai foi. O nei tulaga e taua o le hyperglycemia ma le hypoglycemia.

  1. Hyperglycemia - O se faʻaopoopoga o mea o le kulukose i le plasma toto. Faatasi ai ma le malosi tele o le tino i le tino, o lagona malolosi, popolega, tiga, afaina o le adrenaline, ua maualuga le maualuga, lea e fesootai ma le faateleina o tupe faaalu. O lenei siitia e masani lava ona i ai se taimi puupuu, o le a toe foi vave mai faailoga i tulaga masani. O se tulaga e manatu e le masani pe afai o le maualuga o le kulukose e teuina i totonu o le toto i taimi uma, o le fua faatatau o le faamalolo o le glucose e sili atu ona sili atu nai lo le tino lea e faʻafefe ai le tino. E tupu lenei mea, e fai ma tulafono, ona o faʻamaʻi o le endocrin system. O le taatele o le maʻisuka. E tupu mai o le hyperglycemia e mafua mai i faʻamaʻi o le mafaufau - o se vaega o le faiʻai lea e puleaina ai le gaioiga o le pito o le endocrin. I se tulaga e le masani ai, o le ate.

A maualuga maualuga atu le maualuga o le sukari nai lo mea masani, e amata ona pagatia se tagata i le fiainu, faateleina le numera o urination, pe a mago le paʻu ma le mucous membranes. O se faʻalavelave ogaoga o le hyperglycemia e tuʻuina atu i le nausea, vomiting, moe, ona mafai ai lea ona maua se gasegase hyperglycemic - o se tulaga e lamatia ai le ola. Faʻasolosolo pea le maualuga o le suka, o le tino puipuia o le tino e amata ona tupu ai ni faʻafitauli matuia, o le toto i le tino o mea e faʻalavelaveina, purulent inflammatory processes e tupu i totonu o le tino.

  • Hypoglycemia - O lenei mea maualalo o le kulukose. E sili atu le taatele nai lo le hyperglycemia. Fua o le suāuʻu pe a galue pea le pancreas i le tele o le gafatia, faʻatupuina tele le insulin. O lenei mea e masani ona fesootaʻi ma faʻamaʻi o le gland, o le faʻateleina o ona sela ma gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tumutumu eseese e mafai ona avea ma mafuaʻaga. Faatasi ai ma isi mafuaʻaga o le hypoglycemia o faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, ma gutu o le tino. Faailoga o faʻaalia e pei o vaivaiga, salu, ma le gatete i le tino atoa. O le loto o le tagata e vave televave, o le mafaufau e faʻanoanoa, faateleina le le fiafia ma o se lagona faifaipea o le fiaai e aliali mai. O le tulaga aupito sili ona leaga o le leai o se mea e iloa ai ma o se hypoglycemic coma lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti.
  • Faʻamaonia faʻasolosolo gasegase i se tasi ituaiga poʻo se isi mea e mafai ai ona suʻeina le toto mo le suka. Afai o le glucose o loʻo i lalo o le 3.5 mmol / l, e mafai e le fomaʻi ona tautala e uiga i le hypoglycemia. Afai e sili atu i le 5.5 mmol / l - hyperglycemia. I le tulaga o le aso mulimuli, o loʻo iai se masalosaloga o le maʻisuka, o le tagata maʻi e tatau ona faia se suʻesuʻega faaopoopo e faʻamautu ai se faʻamaoniga saʻo.

    Faailoga mo le tofiga

    I le faʻaaogaina o le suʻeina o le toto, e mafai ona e iloa lelei le maʻisuka, ae faʻapea foi isi faʻamaʻi o le endocrin system, ma faʻatūina se setete predatebetic. O se suʻega toto mo le suka e mafai ona ave i le loto, e aunoa ma le asiasi muamua i se fomaʻi. Ae ui i lea, i le faʻatinoga, e masani lava ona liliu atu tagata i le fale suesue, i le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi poʻo le endocrinologist. O faʻamatalaga sili ona masani mo le auiliiliga e faapenei:

    • vaivai,
    • pallor, faʻafefe, faʻafefe, faʻafefe,
    • se malosi malosi o le fia ai,
    • vave le mamafa o le mamafa
    • o le fia inu ma le susu
    • faʻaauau faifaipea.

    O le suʻega o le toto mo le kulukose o loʻo iai i totonu o le faʻatagaina mo se suʻesuʻega lautele o le tino. O le mataituina pea o le maualuga e fautuaina mo tagata e sili atu le mamafa ma le maualuga.I le lamatiaga o tagata gasegase ua maua o latou aiga i le gasegase o le metabolism carbohydrate. O le suʻega toto mo le suka e mafai foi ona faʻatinoina i se tamaititi. E i ai suega vave mo le faʻaaogaina o fale. Ae ui i lea, o le measina fua e mafai ona ausia le 20%. Naʻo le auala suʻesuʻe e matuā faʻatuatuaina. O suʻesuʻega suʻesuʻe ile potu suʻesuʻe e leai lava ni tapulaa, sei vagana ai suʻesuʻega faapitoa, lea e mafai ona faʻamaonia mo tagata e faʻamaonia le maʻisuka, fafine maʻitaga ma i le tulaga o le faʻavavevaveina o faʻamaʻi tumau. E faʻatatau i se suʻesuʻega na faia i totonu o se fomaʻi, e mafai ona maua ni faʻamatalaga e uiga i le maʻi o le maʻi ma tuʻuina atu fautuaga mo togafitiga ma meaʻai.

    Ituaiga o auiliiliga

    O le faʻamaʻiina o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi o le endocrine polokalama o loʻo faia i nisi o vaega. Muamua, o le tagata gasegase o le a iai se suʻega atoa o le suka i le toto. A maeʻa ona suʻesuʻe suʻesuʻega, ona faatonuina lea e le fomaʻi se suʻesuʻega faaopoopo lea e fesoasoani e faʻamautu ai manatu ma saili mafuaaga mo suiga i le toto kulukose. O le faʻamaʻi mulimuli e faʻavae i luga o se faʻataʻitaʻiga o suʻega faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma faʻamaoniga. E i ai le tele o metotia o suʻega falesuesue, o ia mea uma e iai ona lava faʻamatalaga mo le faʻaaoga.

    • Suʻega o le kulūkose toto. O le suʻesuʻega muamua ma sili ona masani ona suʻesuʻeina. O le suʻeina o le toto mo le suka o loʻo faʻatinoina ma se faʻataʻitaʻiga o mea mai se vela poʻo le tamatamailima. E le gata i lea, o le kulūkose masani i le toto vevela e laʻititi maualuga atu, e tusa ma le 12%, lea e faʻamalamalamaina e fesoasoani ile fale suesue.
    • Fuafuaga o le faʻasalaga o le fructosamine. Fructosamine o se tuufaatasiga o le kulukose ma se polotini (aemaise lava i le albumin). O le auiliiliga ua faatonuina ina ia iloa ai le maʻisuka ma iloilo le aoga o togafitiga. O se suʻesuʻega o le fructosamine e mafai ai ona mataʻituina iuga o togafitiga pe a uma 2-3 vaiaso. E na o le pau lenei o le auala e mafai ai ona e suʻesuʻeina lelei le maualuga o le kulukose i le tulaga o le tele o le gau o le toto toto: i le toto ma le maʻimoli. E leai se faʻamatalaga ma le proteinuria ma le maualuga o le hypoproteinemia. Mo le auʻiliʻili, e maua e se tagata maʻi le toto mai se vein ma faia suʻesuʻega e faʻaaoga ai se tagata suʻesuʻe faapitoa.
    • Fuataga o le maualuga o le hemoglobin glycated. O le hemoglobin glycated o se vaega o le hemoglobin e fesootaʻi ma le kulukose. O le faailoga e fuaina i le pasene. O le tele o le suka i totonu o le toto, o le sili atu lea o le pasene o le hemoglobin o le a faʻamalieina. E manaʻomia mo le faʻaauau pea ona mataituina le lelei o togafitiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e fuafua ai le maualuga o le taui o le maʻi. O le suʻesuʻega o le fesoʻotaʻiga o le hemoglobin ma le kulukose e mafai ai ona tatou faʻatusatusa le maualuga o le glycemia 1-3 masina aʻo leʻi suʻeina. Ua ave le toto toto mo suesuega. Aua neʻi faʻaaluina i fafine maʻitaga ma tamaiti e oʻo ile ono masina.

    • Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga i le anapogi kullukose ma pe a maeʻa faamalositino pe a mavae le 2 itula. Ole suʻega e faʻatagaina ai oe e iloilo le tali a le tino i le faʻaaogaina o le kulukose. I le taimi o le suʻega, o le suʻega faufautua e fua le maualuga o suka i luga o se manava gaogao, ona oʻo lea i le itula ma le lua itula i le maeʻa o le kulukose. O le suʻega e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le suʻesuʻeina pe afai o le uluai suʻesuʻega ua uma ona faʻaalia se maualuga maualuga o le suka. O le auiliiliga ua faʻasalaina i tagata e leai se tino o le kulukose o le glucose o le sili atu i le 11.1 mmol / l, faʻapea foi ma i latou e leʻi leva ona faia le taotoga, faʻaleagaina o le myocardial, fanau mai. E ave le toto mai se maʻi mai se vein, ona tuʻuina atu lea ia i latou o le 75 kalama o le kulukose, o le toto e tosina pe a maeʻa le itula ma le 2 itula. E masani lava, o maualuga o suka e tatau ona tulaʻi ma amata ona faʻaitiitia. Ae ui i lea, i tagata e maua i le maʻisuka, pe a uma ona ulu atu le kulukose i totonu, o le a le toe i ai le taua i mea sa latou i ai muamua. E leʻo faia le suʻega mo tamaiti ei lalo o le 14 tausaga.
    • Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga ma le fuafuaina o C-peptide. O le C-peptide o se vaega o le mole o le proinsulin, o lona vaʻaia o le inisalini. Ole suʻesuʻega e faʻatagaina ai i tatou e faʻataʻoto le galuega o peta beta e maua ai le inisalini, e faʻasese ai le maʻisuka i le insulin-faalagolago ma le le o le insulin. E le gata i lea, o le suʻega e faia e faasaʻo ai togafitiga mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Faaaoga toto toto.
    • Fuafuaina o le maualuga o le lactate i le toto. O le maualuga o le lactate, poʻo le lactic acid, o loʻo faʻaalia ai le gaogao o le gaʻo i le okesene. O le auʻiliʻiliga e mafai ai ona e iloa ni faʻafitauli pipisi, faʻamaonia le hypoxia ma le acidosis i le fatu ma le maʻi suka. Ole lactate ole tino e faʻaosoina ai le atinaʻe ole lactic acidosis. E faavae i luga o le maualuga o le lactic acid, e faia ai e le fomaʻi se suʻesuʻega poʻo le filifilia o se suʻesuʻega faaopoopo. O le toto e aveesea mai se vein.
    • Glucose toleniga i le taimi o le maitaga. O le maʻisuka gasegase o loʻo tupu pe ua muamua iloa ile taimi o le maʻitaga. E tusa ai ma fuainumera, o aʻafiaga e aafia ai i le 7% o fafine. Pe a lesitala, e fautuaina e le fomaʻi suʻesuʻe se suʻesuʻega i le maualuga o le kulukose o le toto poʻo le hemoglobin glycated. O nei suʻega e faʻaalia ai le maʻisuka faʻaalia. O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faia i se taimi mulimuli ane, mai le 24 i le 28 vaiaso le faʻataʻitaʻiga, sei vagana ua faʻamaonia mo uluaʻi suʻesuʻega. O le faʻatulagaga e talitutusa ma le faʻataʻitaʻiga o le faʻapalepale kulukose. O le toto samples e faia i luga o se manava gaogao, ona oʻo lea i le itula pe a maeʻa le 75 karamu o le kulukose ma pe a mavae le 2 itula.

    O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e fesoʻotaʻi tuusaʻo e le gata i le soifua maloloina o le tagata maʻi, ae faapena foi i lana amio, tulaga faʻalagona ma gaoioiga faaletino. Aʻo faʻataʻitaʻiina suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe, o le sauniuniga saʻo mo le faʻataʻitaʻiga ma le usitaia o aiaiga faʻamaonia mo le tuʻuina atu o le biomaterial mo suʻesuʻega i fale suʻesuʻe e taua tele. A leai, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga i le mauaina o se taunuuga e le mafuatiaina.

    Vaega o le foai toto mo le suʻeina o le suka

    O le tulafono autu e faʻaaoga i suʻega uma, sei vagana ai suʻesuʻega a le hemoglobin glyc, o le foai atu o le toto i luga o se manava gaogao. Ole vaitaimi o le aloese mai meaʻai e tatau mai le 8 i le 12 itula, ae i le taimi e tasi - e le silia le 14 itula! A o faagasolo lenei vaitau, ua faatagaina e inu vai. Ua matau e tagata tomai faapitoa le tele o isi mea e ao ona matauina:

    • Alu - e oʻo lava i se fualaau itiiti, inu i le aso na muamua atu, e mafai ona faʻasese ai taunuuga.
    • Fafaga meaai - A o lei faia se suʻesuʻega, e le tatau ona e faʻalagolago i luga o laufanua suamalie ma gaʻo.
    • Gaoioiga faaletino - O gaioiga faʻamalosi i le aso o le auiliiliga e ono mafua ai se maualuga maualuga o le suka.
    • Tulaga faigata - E tatau ona i ai se faʻamaoniga i se tulaga toʻa, paleni.
    • Faamai pipisi - a maeʻa le SARS, faʻamaʻi, tonsillitis ma isi faʻamaʻi, e manaʻomia le toe faʻaleleia ile 2 vaiaso.

    O aso e tolu ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona faalēaogāina meaai (pe afai ei ai), e le tatau ona vaʻaia mea e mafua ai le faʻamalaina, e tatau ona taofi vailaʻau (e aofia ai fomaʻi faʻamaʻi, glucocorticosteroids, vitamini C). Ole aofaʻi o suauu 'aina i le afiafi o le suʻesuʻega e tatau ona itiiti ifo ma le 150 kalama i le aso.

    E tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa ile suʻega o le kulukose. Talu ai latou te fautuaina se faʻaopoopoga faaopoopo o le kulukose i le taimi o le suʻesuʻega, e tatau ona faʻataunuʻuina le taualumaga i le na o le i ai o se tagata poto faapitoa. E taua le mafai e ia ona suʻe saʻo le tulaga o le maʻi ma filifili le aofaʻi o le "mea malosi" lea e tatau ona faʻaaogaina. O le mea sese i lenei mea e lamatia ai iʻuga e le mafaʻatuatuaina, ma i le mea sili ona itiiti ma le matuia o le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi.

    Faamatalaina o taunuuga: mai le masani i togafitiga

    O auiliiliga taitasi ei ai ona lava tulaga faatauaina masani, o mea eseese e faailoa mai ai se faamaʻi po o le atinaeina o maʻi tuga. Faʻafetai i suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe, ua mafai foi e le fomaʻi ona iloilo le aoga o togafitiga faʻatulagaina ma faia fetuunaiga taimi.

    Suʻega o le kulūkose toto. O faʻamaoniga masani o le kulukose o loʻo tuʻuina atu i le laulau 1.


    Laulau 1. Toto o le kulūkose o le toto e faʻatatau i le matua o le maʻi (i luga o se manava gaogao)

    Tausaga o maʻi

    Tau maualuga tulaga masani, mmol / l

    Suʻega o le toto: e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka?

    O le suʻeina o le toto, muamua lava, e iloa ai le maʻisuka. O le suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

    Muamua na aoina iloiloga lautele lea e mafai ona aveesea mai le tamailima. E le maua ai le saʻoga saʻo, talu ai e mafai ai e oe ona fuafua faʻamaoniga lautele o nisi o elemene, lea e mafai ai ona e faʻamaonia pe maualuga le glukose pe leai foi.

    Ona faia ai lea o se suega tiga toto tulaga o meaola , lea e mafai ai e oe ona iloa ni soliga i le gaioiga o fatugaʻo, pancreas, gall vladder and ate. Carbohydrate, lipid ma le protein metabolism, faapea foi le paleni o meaʻai i le tino, e tatau ona suʻesuʻeina. O lenei mea e mafai ai e oe ona fuafua le aofaʻi o le kulukose.

    Faatasi ai ma se predisposition i le maʻisuka i luga o le talaaga o le agavaʻa, o se suʻesuʻega faapitoa e tatau ona faia i le maualuga o le suka.

    Ina ia iloa pe faapefea ona aafia le tulaga o le tino i le maualuga o le toto o meaola oona, o a auala o le suesueina o le toto ma le auala e filifilia ai suega, e mafai ona e sau mai le vitio:

    O afea ma pe faʻapefea ona tuʻuina atu?

    Mo le saʻo o faʻamaʻi, e taua tele le iloa o tulafono pe afea ma pe faapefea ona foai toto:

    • E le mafai ona e 'ai meaai 8-11 itula aʻo leʻi aoina se suʻega toto,
    • le aofia ai le faʻaaogaina o le ava malosi i se aso ao lumanai le suʻega,
    • aua nei e faia ni suʻega pe afai o loʻo ei ai i se tulaga faʻalavelave, o lenei mea e matua aʻafia ai le faʻamaoniga,
    • e faʻasaina le faʻaaogaina o vailaau e ono i ai se aʻafiaga leaga i luga o taunuuga o le suʻesuʻega,
    • sili le lelei e le inu mea inu gaʻo i le aso o le siama,
    • o le aso ao le i fautuaina le sili atu i le gaioiga o suʻega, ae o le faʻaleagaina o le tino e solia,
    • Aua e te faia i le afiafi o le suʻega.

    O iloiloga e masani lava ona tuʻuina i le taeao ma o taimi uma lava i luga o se manava gaogao, sei vagana ai nisi ituaiga o suʻesuʻega.

    Glucose faapalepale ma faamalositino

    O le toto e tatau ona foaʻi atu i se manava gaogao, mai se tamatamailima. E tusa ma le 5-10 minute i le maea ai o le suʻega, e tuʻuina atu i le tagata maʻi se ipu vaifofo o le kulukose e inu ai. Mo le 2 itula, e aoina le toto i le 30 minute ma faʻasaʻo le maualuga o le suka i le plasma. I lenei tulaga, o le kullukose masani e tutusa mo ituaiga uma tausaga ma le itupa.

    HbA1C suega mo le hemoglobin glycated

    O lenei auiliiliga e mafai ona faʻaalia le maualuga o le suka mo le tolu masina talu ai, ae i le pasene. Totoina toto e faia i soo se taimi. E masani ona faʻaaogaina i le i ai o le maʻisuka malosi e mataʻitu taunuuga o togafitiga. E mafai ai ona fetuutuunai togafitiga. O le tulaga masani e maualuga le 5.7%, ae o faʻataʻitaʻiga e faʻalagolago i tausaga.

    Suʻega o le toto

    O lenei ituaiga o suʻega e faaalia ai:

    1. Laʻasaga glucose .
    2. Laʻasaga hemoglobin talafeagai e faʻamaonia ai faʻafitauli faʻaleagaina i le tino. Afai e faaitiitia i le maʻisuka, e mafai ona maua i le toto, totola, ma isi pathoces e fesootai ma le toto. Faʻateleina - faʻamalolo.
    3. Numera peleti pepa . Faʻatasi ai ma se faʻalautelega maualuga, o lapataiga faʻailoga e matauina. Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia - le totoina o le toto vaivai, mafua mai i le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi.
    4. Laʻasaga paʻu paepae paʻepaʻe e faʻaalia ai foi le atinaʻeina o faʻamaʻi, e faalagolago lava pe o latou faʻasolosolo mea o loʻo i ai pe faʻaititia.
    5. Hematocrit e nafa ma le fua o le plasma i sela mumu toto.

    Suesuega ole toto

    O se ituaiga o meaola o le toto o le suʻeina lea o le suʻega o le maʻisuka. E mafai ai e oe ona fuafua le tikeri o le faʻatinoina o le tino. O le pa e faia i le taeao ma naʻo luga o se manava gaogao. I falemaʻi tumaoti, o le taunuuga e mafai ona maua i totonu o ni nai itula, i le setete - i se aso.

    Ulutala Le masani masani Faʻamatalaga taua
    Glucose5.5 mmol / l
    Fructosamine285
    Cholesterol6,9-7,1mai le 3.3 i le 5.2
    LDL4,9-5,1mai le 0 i le 3.37
    HDL0,8-1,0mai le 0.9 i le 2.6
    Triglycerides2,2mai le 0.9 i le 2.2
    Malosiaga masani81.1 g / lmai le 60 i le 87
    Albumin40.8 g / lmai le 34 i le 48
    Creatinine71 mmol / lmai le 62 i le 106
    Bilirubin4,8-5,0mai le 0 i le 18.8
    AST29.6 u / lmai le 4 i le 38
    ALT19.1 u / lmai le 4 i le 41
    Potassium4.6-4.8 mmol / Lmai le 3.6 i le 5.3
    Sodium142,6mai le 120 i le 150
    Chlorides110mai le 97 i le 118
    Kalaku2,26mai le 2.15 i le 2.55

    Totoina o suʻega toto

    O faailoga taʻitasi o suʻega toto e iai ona lava faʻatulagaga masani. O le fesuiaiga i se tasi po o le isi itu o loʻo faʻaalia ai le i ai o faʻafitauli, faʻalavelave faʻaleagaina ma faʻamaʻi.

    Aʻo suʻesuʻeina le toto paʻu mo le maʻisuka, e tatau ona maua le 3.3 mmol / l i le 5.5. Afai o le faʻailoga e 6.0, o loʻo taʻu mai ai le muaʻi vaʻaia. Afai e sili atu lenei faiga masani, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le i ai o le maʻisuka.

    Aʻo suʻesuʻeina le toto vevela, o le kulūkose masani e faʻaititia lemu. O lea, o le maʻisuka e na o le 7.0 mmol / L. e mafai ona mauaina. Preditebetes e faʻaalia mai le 6.1 mmol / L i le 7.0. Ia mautinoa ia faʻaalia le tausaga ole maʻi ma isi mea.

    Faatasi ai ma le vave tuʻuina atu o suʻega toto mo le maʻisuka, e mafai ona e aloese mai le sili atu le taua o le kulukose. O le mea lea, e taofia ai le alualu i luma o le togafitiga. Fomaʻi fautuaina e faia lenei suʻega ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga!

    O le suʻega o le toto o meaola ia o se tasi lea o laasaga taua o suʻesuʻega i le tele o faʻamaʻi. O le maʻisuka e le o se tuusaunoaga: o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e tatau ona suʻeina e le aunoa mo le tele o suʻega, e aofia ai le biochemistry. O le a le taua o toto toto mo le maʻisuka?

    Aiseā e suʻeina ai le suʻega toto mo le biochemistry mo le maʻisuka?

    I le maʻisuka, o se suʻega o le toto o le toto e matua taua lava:

    • glucose pulea
    • iloiloga o suiga i le hemoglobin glycated (i le pasene),
    • fuafuaina o le aofaiga o le C-peptide,
    • iloiloga o le maualuga o lipoproteins, triglycerides ma le cholesterol,
    • iloiloga o isi faailoilo:
      • aofaiga atoa o polotini
      • bilirubin
      • fructosamine
      • Uro
      • inisalini
      • enzymes ALT ma le AST,
      • creatinine.

    O nei faʻaʻailoga uma e taua mo le faʻamaʻi faʻamaʻi. E oʻo lava i nai mea laiti e mafai ona faʻaalia se suiga i le tulaga o le maʻi. I lenei tulaga, atonu e manaʻomia le sui o le togafitiga.

    Faʻailoaina o le siama o le toto mo le maʻisuka

    O faailo taʻitasi i le suʻega o le toto e maua ai se uiga faʻapitoa mo maʻisuka:

    O le biochemistry toto o se elemene taua i le maʻisuka. O faʻamatalaga taʻitasi taʻitasi, e mafai ai e oe ona suʻe le masaniga o le gaioiga o totoga i totonu ma le taimi e faʻamaonia ai mea eseese i le galuega a le tino.

    O le maʻisuka o se faʻamaʻi faʻamaʻi, ona o le mea e ono mafai ona faʻamalosi. E mafai ona i ai ona faʻailoga, ae i le taimi lava e tasi e leai se ala e faʻafefe ai le tagata.

    Phenomena e pei o le faateleina o le fia inu, faateleina le manava o le urini, o le vaivai faifaipea ma le tele o le 'ai e mafai ona avea ma faailoga o le tele o isi maʻi o le tino, pe na o ni faafitauli le tumau.

    Ma e le mafai e tagata uma ona iloa uma faailoga - e mafai e se tasi ona i ai se tasi oi latou, ma e le mafai ona ia faʻapipiʻi soʻo se taua tele i lenei mea.

    O le mea lea, i se mataupu e pei o le siama o le maʻisuka, o suʻega e sili ona faʻalagolago ma faamaoni. E leai se mea faigata i le latou faʻafeiloaʻiga, ua lava lea e fefaʻatauaʻi ai i se fomaʻi, ma o le a ia fuafuaina muamua le mea e te manaʻomia.

    O a auiliiliga

    E masani lava, o le toto poʻo le urine e ave mo suʻesuʻega. O le ituaiga ua uma ona faatonuina e le fomaʻi lava ia. O le autu autu i lenei lomiga, e pei o suʻega mo le maʻisuka, e faia i taimi o togafitiga ma masani. O le televave ma le tele (o le mulimuli - faʻatasi ai ma se faʻamuamua i le faʻamaʻi) - o le sili atu lea.

    E i ai ituaiga ituaiga o suʻesuʻega:

    • Faatasi ai ma se glucometer.E le o faia i totonu ole falesuesue suʻesuʻega, ma e mafai ona faia ao iai i le fale ae le o se fomaʻi i vailaau. O le glucometer o se mea e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i le toto o se tagata. E tatau ona i ai o ia i le fale o le maʻisuka, ma afai e masalomia se faʻamaʻi, o le mea muamua o le a ofoina atu ia te oe o le faʻaaoga lea o se glucometer,
    • Glucose suega. E taua foi o se suega o le faapaleni kullukose. O lenei auala e lelei atoatoa e le gata mo le faʻamautinoaina o le maʻi lava ia, ae mo le iai foi o se tulaga latalata i ai - prediabetes. Latou te ave le toto mo oe, ona latou tuʻuina atu lea ia te oe o le 75 g o le kulukose, ma a maeʻa le 2 itula o le ae manaomia le toe ofoina atu o le toto. O taunuʻuga o lenei suʻesuʻega e mafai ona aʻafiaina e ala eseese, mai le gaioiga faaletino, i ipu e 'aina e se tagata,
    • I le C-peptide. O lenei vailaʻau o se porotini, pe afai o loʻo i ai i le tino, o lona uiga o le inisalini e gaosia. E masani ona faʻapipiʻi faatasi ma le toto mo le kulukose, ma fesoasoani ai foi e fuafua le setete,
    • Suʻega lautele o le toto ma le mimi. E ave i taimi uma pe a latou faia ni suʻesuʻega faafomaʻi. O le numera o toto, platelets ma leukocytes, o fomaʻi e fuafua ai le i ai o faʻamaʻi natia ma faʻamaʻi pipisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e toaitiiti ni tino paʻepaʻe, o loʻo faʻaalia ai faafitauli i le pancreas - o lona uiga o le suka e mafai ona faateleina i se taimi lata mai. E mafai foi ona maua i le urine,
    • I luga o le ferritin serum. E toaitiiti tagata e iloa o le tele o le uʻamea i totonu o le tino e mafai ona mafua ai le faʻasaina o le inisalini (puipuiga).

    Afai o loʻo i ai faʻamaʻi faʻamaʻi, pe ua uma ona e iloa le maʻisuka, o isi suʻesuʻega e mafai ona faʻatulagaina - mo se faʻataʻitaʻiga, i le tulaga o le maualuga o le toto, e siakiina le toto mo le magnesium i totonu.

    Talosaga o le suʻe toto

    O le a le auiliiliga e sili ona saʻo

    O le mea faʻapitoa, o suʻesuʻega uma o loʻo faia i totonu o le potu suʻesuʻe e faʻaalia ai se taunuuga moni - ae o loʻo i ai metotia e mafai ai ona e iloa le faʻamaʻi toetoe a le mafaaseseina. O le faigofie, sili atu le taugofie ma le leai o se fuataga o se glucometer.

    O se tasi o suʻega o suʻesuʻega falesuesue e matua manaʻomia lava mo le suʻega o le toto o le tagata maʻi mo le kulukose.

    E pei ona e iloa, o le suʻega o le toto mo le suka e tuʻuina atu pe afai ei ai se masalosaloga o le i ai, faʻapea foʻi ma le tele o isi faʻamaʻi pipisi.

    O le tele o taimi, o ia suʻesuʻega e faia i le taʻitaʻiga a le fomaʻi poʻo le endocrinologist, o ia lea e liliu i ai le tagata pe a uma ona faʻaalia foliga manino o le maʻi. Ae ui i lea, e manaʻomia e tagata taʻitoʻatasi ona pulea gūkose.

    O sea suʻesuʻega e matua talafeagai lava mo tagata e ese mai i latou. I le masani ai, e iloa e tagata atamamai ni faʻafitauli ogaoga se tolu mo lenei maʻi o le endocrine.

    E tatau ona tuʻuina atu faʻamatalaga:

    O le pulea lelei e talafeagai mo. A maeʻa, o le maʻisuka e masani lava e le faʻafuaseʻi ona aliali mai.

    O le masani lava, o le faʻamaʻi muamua na oʻo i se taimi umi lava pe a oʻo i le malosi o le inisalini e faʻateleina. O le mea lea, o le ofoina atu o le toto i tagata mamaʻi e ono lamatia i le ono masina.

    O tagata e maua i le maʻisuka e manaʻomia se suʻesuʻega masani o le toto ina ia sili atu ona lelei le pulea o le tulaga lautele o le tino ma le faʻafitauli o le maʻi.

    E mafai ona iloa le maʻisuka i suʻega masani o le toto ma le toto?

    O le auiliiliga ua faia i luga o se manava le aoga. Muamua, ua faia le sampling samples e iloa ai le maualuga o le hemoglobin ma le eletise erythrocyte, ona fuafua ai lea o le numera o lela mumu ma lelaʻo paʻepaʻe. O le mea lea, o le toto o loʻo faia i tioata, lea e suʻesuʻeina i lalo ole microscope.

    O le faʻamoemoe o lenei suʻesuʻega o le fuafuaina lea o le tulaga lautele o le tino. E le gata i lea, faʻatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e iloa ai faʻamaʻi toto ma saili e uiga i le i ai o se faʻagasologa o le le fiafia.

    Pe o se suʻega o le toto e faʻaalia ai le suka o le toto? E le mafai ona fuafuaina le faʻatonu o le kulukose pe a uma se suʻesuʻega faapena. Ae peita "i, pe a fuaina faailoilo e pei o le RBC poʻo le hematocrit, e mafai e le fomaʻi ona masalomia le malosi o le maʻisuka i le faʻaitiitia o le suka.

    O ia faailoilo e faailoa ai le fua o le plasma ma le toto mumu. O la latou masani e mai le 2 i le 60%. Afai e tulaʻi le maualuga, ona sili lea ona maualuga le maualuga o le hyperglycemia tumau.

    E mafai e se suʻesuʻega o meaola faʻapitoa ona faʻaalia le aofaʻi o suka? O lenei metotia o faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona e aʻoaʻo e toetoe lava o soliga uma ile:

    1. okeni - pancreas, fatugaʻo, ate, gall vevela,
    2. faiga faʻasolosolo - fefaʻatauaiga o gaʻo, eletini, lipids,
    3. faapaleniina elemene ma vitamini.

    O le mea lea, o le biochemistry e mafai ona iloa ai le kulukose toto. O le mea lea, o lenei auʻiliʻiliga o se tasi lea o le faʻatagaina mo le maʻisuka, ona o lea mea e mafai ai ona e filifilia le auala sili ona lelei o le togafitiga ma iloilo lona aoga.

    Ae afai e le iloa e se tagata le i ai o le maʻisuka, ae ua ia te ia se gasegase o le gasegase i lona atinaʻe po o se numera o faailoga e iloagofie ai le faamai, ona faatonuina lea o ia i se suʻega toto mo le suka.

    O afea e faia ai le suʻega o le kulukose toto?

    Afai ua uma ona faia se suʻega toto, o le suka o se faailoga e iloa ai e le gata o le maʻisuka, ae o isi foi maʻi o le endocrin, e aofia ai le setete.

    O nei faʻamaʻi e mafai ona faʻatino i le talosaga a le tagata maʻi, ae o le tele lava o le faavae mo lona faʻatinoga o le itu lea a le endocrinologist poʻo le fomaʻi.

    I le avea ai o se tulafono, o faʻamatalaga mo se suʻega toto o:

    • mamafa gau gau
    • faateleina le 'ai
    • fiainu ma le gutu malolo
    • vaivai ma le le mautonu,
    • faʻaauau faifaipea
    • gaogao
    • faʻaleagaina.

    O le suʻesuʻeina o le toto e mafai ona aofia ai i le seti faʻamaonia o suʻega, e le gata mo le maʻisuka, ae faʻapea foi i le tulaga o le maualuga o le toto ma le gaʻo. E le gata i lea, o le toto mo le suka e tatau ona ave faʻatasi i lea taimi ma lea taimi i tagata o latou aiga o loʻo i ai ni faafitauli i faiga faʻapitoa.

    Ae peitai, o sea ituaiga suʻesuʻega o le a le sili atu ona manaia mo le tamaititi, aemaise lava pe afai o loʻo ia te ia faʻamaoniga o loʻo i luga. E mafai ona e filifilia le maualuga o le suka i le fale, e faʻaaoga ai se suega o le kullucometer poʻo le suʻega. Ae ui i lea, atonu latou te le sao i le 20%, e le pei o suesuega suʻesuʻe.

    Ae e taua le manatuaina o nisi ituaiga o iloiloga vavalalata e vaʻaia i:

    1. faʻamaonia le maʻisuka
    2. ao maitaga
    3. o faʻamaʻi faʻamaʻi o loʻo i luga o le tulaga o le vevela.

    Eseesega o auiliiliga

    O le mauaina o le maʻisuka ma isi faafitauli ma le system endocrine e manaʻomia ai se suʻega taʻitasi. Muamua, o le suʻeina o le toto mo le suka e tuʻuina atu. Ona mafai ai lea e le endocrinologist ona fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo e faailoa ai mafuaʻaga o fesuiaiga i tulaga o le kulukose.

    E tele ituaiga o suʻega e iloagofie ai le faʻatonuina o le glucose. O le mea sili ona taatele o se suʻega toto mo le suka.

    O le biomaterial e ave mai se tamailima po o se vein. I le taimi lava e tasi, o le kullukose masani i le toto vevela e 12% le maualuga, lea e tatau ona amanaia pe a filifili. I se tagata soifua maloloina, o le kulukose e tatau ona faapenei:

    • tausaga e oʻo atu i le 1 masina - 2.8-4.4 mmol / l,
    • e oʻo i le 14 tausaga - 3.3-5.5. mmol / l
    • silia le 14 tausaga - 3.5-5.5 mmol / l.

    Afai ole sili atu i le 7 mmol / l, ole maualuga o le suka i le toto mai le vein e 6.1 mmol / l mai le tamatamailima, o lona uiga o le solia ole glucose tolerance poʻo se predabetic state. Afai e sili atu le maualuga o faailo, ona maua ai lea o le maʻisuka.

    I nisi tulaga, o le fuafuaina o le maualuga o le fructosamine - o le fesoʻotaʻiga o le kulukose ma le albumin poʻo isi proteins. O sea mea na tupu e tatau ona faʻamaonia ai le i ai o le maʻisuka poʻo le mataʻituina le lelei o togafitiga o iai nei.

    E taua le matauina o lenei auiliiliga na o le pau lea o le auala e fuafua ai le maualuga o le suka ma le tele o le gau o le toto toto toto (o le mama i le maʻi suka, le toto). Ae e le aoga i le maualuga o le hypoproteinemia ma le proteinuria.

    O masani masani o fructosamine e oʻo atu i le 320 μmol / L. I le maʻisuka totogi, o fuainumera e amata mai i le 286 i le 320 μmol / L, ma i le tulaga o se laasaga, e maualuga atu i le 370 μmol / L.

    O le suʻesuʻeina o le maualuga o le hemoglobin glycated e fuafua ai le pasene o nei mea e lua. O lenei metotia faʻataʻitaʻi e mafai ai e oe ona mataitu le aoga o togafitiga mo le maʻisuka ma fuafua le maualuga o lona taui. Ae ui i lea, mo tamaiti ei lalo ifo o le 6 masina ma fafine maʻitaga, ua solia lenei taualumaga.

    O taunuʻuga o suʻega ua faʻavasegaina e pei ona taua i lalo:

    1. o le masani e 6%,
    2. 6.5% - masalomia o le maʻisuka
    3. sili atu ma le 6.5% - maualuga le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka, e aofia ai ona aʻafiaga.

    Ae ui i lea, o le faateleina o le maualuga o le gaʻo e mafai ona mataʻituina i le uamea vaivai o le anemia ma le splenectomy. O se mea maualalo ifo e maua i le tulaga o le faʻamaʻi toto, totoga ma le anemia hemooli.

    O le suega o le faapalepale o le glucose o se tasi auala e fuafua ai le maualuga o le suka. Ua faia i luga o se manava leai, 120 minute pe a uma le faamalositino. O le mea lea, e mafai ona e suʻeina pe faʻapefea ona gaʻo le tino i le glucose.

    Muamua, o le faufautua suʻesuʻe e fua i faailo i luga o se manava gaogao, ona 1 itula ma le 2 itula pe a uma le utaina o le kulukose. I lenei tulaga, o le gaʻo masani e tulaʻi ma pa'ū. Ae faʻatasi ai ma le maʻisuka, pe a uma ona faia se tali lelei, e le faʻaitiitia le maualuga e tusa lava pe a mavae sina taimi.

    O lenei suega o le faapaleselese o le kulukose o loʻo i ai le tele o faʻailoga:

    • tausaga e oo i le 14 tausaga
    • anapogi glucose sili atu i le 11.1 mmol / l.,
    • faʻaleagaina o le myocardial
    • fanau talu ai po o taotoga.

    Faailoilo o le 7.8 mmol / L e manatu e masani, pe afai e sili atu ona maualuga, ona faailoa lea o le soliga o le faapaleni o le glucose ma le prediabetes. Aʻo le sili atu i le 11.1 mmol / L, o le sugar sugar content, o loʻo taʻu mai ai le maʻisuka.

    Ole suʻesuʻega faʻapitoa ole suʻega ole suʻega ole kulukose e maua ile C-peptide (molini ole proinsulin). Ole auiliiliga e iloilo ai pe faapefea ona maua e le peta-suauʻu le gaioiga o le insulin, lea e fesoasoani e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka. O loʻo suʻesuʻeina foi le suʻesuʻeina o togafitiga o le faʻamaʻi.

    O faʻataʻitaʻiga o suʻega e pei ona taua i lalo: o mea e taliaina e 1.1-5.o le / ml. Afai latou te tele, ona i ai lea o se maualuga maualuga o le i ai o le maʻisuka ituaiga 2, insulinoma, le atoatoa, poʻo le polycystic. O le maualalo o le faʻaalia o le le lava o le gaosiga o le inisalini.

    O le suʻesuʻeina o mea o le lactic acid i totonu o le toto ua faʻaalia ai le maualuga o le okesene o suauu. O le suʻega o loʻo faʻaalia ai le gasegase o le maʻisuka, hypoxia, faʻamaʻi toto i le maʻisuka ma le toilalo o le fatu.

    O tulaga faatauaina o le auiliiliga e 0.5 - 2.2 mmol / L. O le faaitiitia o le tulaga e faailoa ai le anemia, ma o le faateleina o le siakiina i le cirrhosis, le fatu fatu, pyelonephritis, leukemia ma isi faamaʻi.

    I le taimi o le maʻitaga, ua fuafuaina le sugar e ala ile suega o le toleniga o le glucose e iloa ai pe o maʻi le maʻisuka maʻi. O le suʻega e faia i le 24-28 vaiaso. O le toto e ave i luga o se manava gaogao, pe a uma le 60 minute. ma le faʻaaogaina o le kulukose ma le isi 2 itula e sosoo ai.

    E taua le manatua e toetoe lava o suʻega uma (sei vagana ai le suʻega mo le hemoglobin glycini) e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao. E le gata i lea, e tatau ona e anapogi ia le itiiti ifo ma le 8 ma le sili atu ma le 14 itula, ae e mafai ona e inu vai.

    E le gata i lea, o le suʻesuʻega e tatau ona lafoaia le ava malosi, gaʻo ma gaʻo. O le faamalositino, popolega ma faamai pipisi e mafai foi ona aafia ai taunuuga o suega. O le mea lea, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa le tulaga aʻo lei faia le suʻega, lea o le a saʻo ai le taunuʻuga. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻapea foi ona talanoa e uiga i le taua o se suʻega o le kulukose toto.

    O le a le maualuga ole maualuga o le suka i le toto?

    Afai e te foaʻiina le toto mai se tamatamailima (i luga o se manava gaogao):
    3.3-5.5 mmol / l - o le masani, tusa lava po o le a le matua,
    5.5-6.0 mmol / L - vailaau vaʻaia, tulaga vavalalata. E taua foi o le faapalepale o le kulukose (NTG), poʻo le faʻavave o le kulukose (NGN) anapogi,
    6.1 mmol / L ma maualuga - maʻisuka.
    Afai o le toto na aveesea mai se vein (faʻapena foi i luga o se manava gaogao), o le masani e tusa ma le 12% le maualuga - e oʻo i le 6.1 mmol / L (maʻi suka suka - pe a luga aʻe 7.0 mmol / L).

    Urinalysis

    O a suʻega e tatau ona tofotofoina mo le maʻisuka? O se tasi o autu autu o le faʻataʻitaʻiga. E masani lava, e leai se suka i totonu o le uila, maualuga o le kulukose i luga aʻe o le 0.8 mmol / L - glucosuria.

    E ui lava o le urine o se faailoilo mataʻutia o soʻo se faʻafitauli, o le faʻamatalaga o loʻo i ai nei o le glucosuria e le o se mea saʻo, talu ai o ona fesuiaiga ua lauiloa mo le tele o mafuaʻaga, e aofia ai ma le matua.

    Ketone tino

    O le acetone i le urine e taʻu mai ai le solia o le lipid ma le carbohydrate metabolism. O le auʻiliʻiliga e faʻaaoga ai fasi faʻataʻitaʻiga.

    Sauniuniga: o le urine e aoina pe a uma togafitiga o le tumama, o le avega o le vaega e ave.

    O suʻega o le toto mo le maʻisuka o lona uiga o le suʻega o le toto, aua o ia e tali atu i taimi uma i soʻo se tulaga o togafitiga.

    Suʻega o le toto mo le maʻisuka ma ona tulaga faʻamaonia - le fuainumera o elemene na faia, hemoglobin, VSC, hematocrit, ESR.

    Faaiuga o le glycemia

    O le suʻeina o le toto mo le maʻisuka e tatau ona faia i taimi uma e sauniuni ai: anapogi, e mafai ona e inuina le vai, faʻamalo le ava malosi i le 24 itula, aua le fufulu ou nifo i le aso o le auiliiliga, aua le faʻafefeina komi. Tests mo le maʻisuka: toto mai se tamatamailima - o le suka e le maualuga atu nai lo le 5.5 mmol / l, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga - o le setete o le maʻisuka poʻo le maʻisuka. Toto toto - 6 mmol / L.

    Suesuega o meaola

    E mafai ona faʻaalia i taimi uma pathoces ua natia. O lenei ituaiga o auiliiliga e aofia ai: ituaiga uma o le filifiliga o le glycemia, cholesterol, triglycides (faateleina i le ituaiga 1 ma le laponu), lipoproteins (ma le ituaiga 1 e masani, ma le ituaiga 2 e maualuga i le LDL ma le maualuga e maualalo), IRI, C-peptide .

    Suʻega o le maʻisuka ma le suʻega o le toto: o faʻamatalaga o le biochemistry e faʻamatalaina mo le faʻamoemoe o le siakiina o mea eseese. I le faʻaaogaina o lenei auiliiliga, e mafai ona e iloiloina le silia ma le 10 taiala mo le vaʻaia o le maʻisuka:

    • Cholesterol - o suʻega mo le maʻisuka e masani ona maua ai se maualuga maualuga.
    • Analysis mo le C-peptide - fuafua le ituaiga o maʻisuka. O loʻo faia i laina laina laina o le suka, e fuafua ai le fua o le inisalini ma ia iloa ai le lelei o le faʻamagaloga.

    • I le ituaiga 1, o le a faʻaitiitia, maʻisuka ituaiga 2 - o le a masani pe faʻateleina suega, faatasi ai ma le insulinoma - e alu i luga le fua.
    • C-peptide o lona uiga "fesootai le peptide". Faʻaalia le tikeri o le gaosiga o lou lava inisalini.
    • O le hormone o loʻo teuina i suauu peta e pei o molelaʻau o le proinsulin.
    • A oʻo mai le glucose, o nei molelaʻau e faʻavaivaia i totonu o peptide ma insulin ma faʻasaʻo ai i totonu o le toto. O latou fua faatatau masani e 5: 1 (insulin: peptide).
    • O le masani mo le fuafuaina o le C-peptide mo ituaiga uma e lua e foliga tutusa - 0.9-7.1 ng / ml.
    • Lipids - maualuga maualuga i le maʻisuka.
    • Fructosamine o se fatutini albumin glycated, o se suʻega toto mo le maʻisuka e maua ai se faʻaopoopoga taua.
    • Fructosamine level: 280 - 320 μmol / l - suka maua, 320 - 370 μmol / l - maʻi maualalo,
    • E silia ma le 370 μmol / L - faʻamaʻi pipisi.

    Faʻamatalaga o le inisalini - e mafai ona faʻaalia le ituaiga o faʻamaʻi, ma le ituaiga 1 e faʻaitiitia, faʻamaoniga mo le maʻisuka ituaiga 2: faʻatasi ai ma le maʻisuka o lenei ituaiga, o le a faateleina pe masani. E tatau ona faia i le 3 vaiaso.

    Glucosse tolerance test or test test

    O nei foi suʻega mo le maʻisuka. Sauniuniga: 72 itula aʻo leʻi faia le auʻiliʻiliga, faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate i le 125 g / aso, le taumafataga mulimuli i le sili atu ma le 18 itula, gaoioiga faʻaletino - faʻagata mo le 12 itula, ulaula - mo le 2 itula.

    Faʻasalaga - e le fiu. O le maʻisuka: O a suʻega ma faʻamaʻi e fai - mo se suʻega o le faapalepale o le glucose, e inu e le tagata maʻi se vaifofo o le glucose o se tasi faʻamalosi, ona ave lea o le toto 2 taimi i itula uma. O numera sili atu e faʻaalia ai le kulūkose, o lenei mea e tatau ona muaʻi manaʻomia mo le maʻisuka ituaiga 1.

    Se ata ese ese ma le maʻisuka ituaiga 2: i luga o se manava gaogao e oo i le 6.1 mmol / l, pe a uma le suʻega - e le maualuga atu i le 11.1 mmol / l.

    A uma ona pasia le suʻega, e manaʻomia e le maʻi maʻi se taeao o le taeao. Taʻiala faʻamaonia mo le maʻi suka i totonu o le moli / L: e leai se maʻisuka, pe afai o luga o se manava gaogao - suka e oo atu i le 5.55, pe a uma le 2 itula - masani - leai se maualuga e sili atu nai lo le 7.8 mmol / L. Preditebetes: i luga o se manava gaogao - e oo atu i le 7.8, pe a uma le 2 itula - e oo i le 11.Faʻamatalaga o le maʻi suka: anapogi - i luga aʻe o le 7.8, pe a uma le 2 itula - luga aʻe o le 11.

    O le hemoglobin glycated

    O le Hemoglobin o loʻo i ai i erythrocytes, faʻafetai i ai, o kulimi ua tumu i le okesene ma ua soloia CO2. Hemoglobin i lela mūmū mūmū - toto toto - e tumau i le taimi atoa o le toto toto - 4 masina. Ona faʻaumatia ai lea o le toto mumu mumu i le pipi o le vao. O lona taunuuga mulimuli o le bilirubin.

    Glycohemoglobin (pei ona taʻua o le faapuupuuina) e malepe foi. Bilirubin ma glucose ua le o toe fesootaʻi.

    O le aʻafia o le suka i totonu o se toto mumu mumu e mafua ai se ituaiga o gaioiga, o le taunuuga e avea ma hemoglobin glycated - ua taʻua ai. E maua i soo se tagata, ae i ni eseesega eseese. O le faʻamatalaga o nisi ituaiga o mea naʻo le HbA1c. E faʻaalia ai le glycemia i le 3 masina mulimuli,

    • pe faapefea ona avea le metabolism o gaʻo
    • tali i togafitiga o le tino
    • e mafai ai ona e iloa le maʻisuka i lona foliga natia, e aunoa ma ni faʻamaoniga,
    • e fai ma faailoga mo le fuafuaina o le vaega lamatia mo faafitauli.

    E fuaina i le% o le numera hemoglobin atoa. E saʻo le auiliiliga.

    O le masani mo fafine e afua mai i le matua: e oʻo atu i le 30 tausaga - 4-5, e oʻo atu i le 50 tausaga - 5-7, sili atu ma le 50 - mai le 7 - o le masani. O le numera e faʻaitiitia i le maʻisuka, vaivaiga vascular vascular, le gasegase faifai pea, pe a uma le taotoga, o le mauaina o le toto i totonu, o le anemia ma le uamea.

    Tulaga Faatonuina mo Alii

    • e oʻo atu i le 30 tausaga - 4.5-5.5,
    • 30–50 — 5,5–6,5,
    • sili atu ma le 50 - 7.0. I.e. O suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai e maualuga atu le numera o tagata.

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le masani e tusa ma le 8% - o loʻo faʻaalia ai se vaisu i le tino. I tupulaga talavou, e sili pe afai e 6.5%. Afai e pa'ū le faailo, e mafai ona atiaʻe le hypoglycemia.

    Faatasi ai ma fuainumera e sili atu i le 8 - togafitiga e le aoga ma e manaʻomia ona sui. Faʻatasi ai ma se faailoilo o le 12%, ua maua ai se faʻalavelave matuia i le faʻamaʻi, lea e manaʻomia ai le vave faʻamaʻi falemai.

    O le faaitiitia o le glycogemoglobin e sili ona aloese, e mafai ona taitai atu ai i le nephro- ma le retinopathies, o le faaitiitia sili atu e 1-1.5% i le tausaga.

    E lelei foi le auiliiliga ona e le faalagolago i le taimi o le 'ai, faʻamaʻi, faʻamaʻi, poʻo le inu ava i le aso na muamua atu. Na o gaoioiga faaletino e le aofia ai. E le na o tamaitai maʻitaga na faia. Fofo toto i le taeao.

    Tulaga faʻamaonia mo le maʻisuka:

    • o le masani e 4.5-6.5%,
    • ituaiga 1 maʻisuka - 6.5-7%,
    • ituaiga 2 maʻisuka - 7% pe sili atu.

    O le toto mo le maʻisuka e le tuʻuina atu pe afai o le mataupu e iai: faʻamaʻi, taotoga, tagofia o fualaau faasaina e maualuga ai le suka - GCS, thyroxine, beta-blockers, ma isi mea, liʻo cirrhosis.

    Tulaga faʻapitoa mo le maʻisuka

    Ina ia fesoasoani i le fuafuaina ma le faʻatusatusaina o faʻaiuga suʻesuʻe, o le laulau o maʻa o le maʻisuka na faia. O loʻo faʻaalia ai le aso o le ave toto, o le fua o le kulukose i le toto capillary ma le vevesi.

    Tulaga masani - e tatau ona pasi suega i luga o se manava gaogao, mai se tamatamailima - o le faailo e masani lava e itiiti ifo i le 5.6, mai se vein - e itiiti ifo i le 6.1.

    Faʻamatalaga o faʻafitauli

    Auala mo le togafitia o le maʻisuka e faalagolago i le ituaiga ma le umi ole maʻi. Fuataga algorithm mo faafitauli:

    1. Ophthalmologist consulting - ophthalmoscopy, gonioscopy, suega suega, e vavaeese ai pe faʻaalia ai le i ai o le retinopathy pathological - o le suʻesuʻega opio. Soʻo se optometrist i le falemaʻi e le talafeagai mo lenei mea, e tatau ona e maua se fomaʻi e atamai i le maʻisuka retinopathy.
    2. Failautusi o le Cardiologist, ECG, echocardiography, faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo.
    3. Iloiloga e ala i le angiosurgeon, dopplerography ma le tala o le pito i lalo - o nei suʻesuʻega o le a faailoa mai ai le i ai o le polyneuropathy.
    4. Fautuaga a tagata sā Nifaʻi, faʻamatalaga faʻatasi ma le faʻamalosaga, toe faʻafouina (e tatau ona faʻaalia le tikeri o le faʻavaivai).
    5. Neurologist consultation e fuafua ai le lagona, mafaufauga, ma le MRI o le faiʻai.

    O le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 2 e fuafua i le umi o le maʻi, le natura o meaʻai ma le olaga.

    Fuataga mo IRI - inisalini e le faʻamalosia - latou te iloa le ituaiga o faʻamaʻi, le i ai o se maʻi o le insulinoma, le aoga o togafitiga insulin.

    IRI masani - mai i le 6 i le 24 mIU / l. Ole fua ole insulin i le kulukose e le tatau ona sili ile 0.3.

    O lenei suʻesuʻega ua faʻamoemoe e faʻamaonia ai le faʻamaonia o le faʻapalepale kulukose ma faʻamaufaʻailoga tuaoi. I le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻapopituitarism - ua faʻaitiitia, ma le ituaiga 2 - maualuga.

    I le taimi lava e tasi, e galue malosi, ae o loʻo i ai le teteʻe. Faʻatasi ma le faʻamautinoaina ole gasegase, insulinomas - o le faʻailoga e faalua le masani, e sili atu foi le maualuga nai lo le masani mo le hepatitis, gasegase, Theenko-Cushing syndrome.

    E mafai ona faʻafitia faʻamaʻi vave pe a uma le x-ray, le physiotherapy, faʻapupula le gaʻo i le taumafataga. O le faʻamatalaga o nei suʻesuʻega suʻesuʻega o le aia tatau a le endocrinologist, ae le o le fale suʻesuʻe.

    E le tatau ona faia suʻesuʻega - mo auupega faʻapitoa i le GAD, ICA, ma isi mea - taugata ma matuā leai se faʻamaoniga. E le mafai ona aveʻesea faʻasolosolo i le maʻisuka, o se taunuuga le lelei e leʻo faʻaalia ai se mea, talu ai o osofaiga o le faʻamaʻi i luga o siama beta e pei o le galu. Afai e leai ni fomaʻi, e le o le iuga lea o le maʻi mama.

    O le fea auʻiliʻiliga e sili atu ona saʻo - faʻaalia pe suʻesuʻeina?

    I le tele o nofoaga faafomaʻi, o le suʻega toto mo le suka e faʻatinoina i le auala manino (glucometer). E le gata i lea, e matua faigofie lava ona faʻaaoga se glucometer e siaki ai lou maualuga o le suka i le fale. Ae o taunuuga o le auiliiliga manino o le a avea o se mea muamua, e le o saʻo nai lo mea na faia i luga o masini suesue. O le mea lea, afai ei ai se vavaeese mai le masani, e tatau ona toe toe maua le auʻiliʻiliga i totonu o le fale suesue (masani ona faʻaaoga toto mo lenei mea).

    Aisea na tofotofoina ai le hemoglobin glycini (HbA1c)?

    HbA1c e atagia ai le maualuga o le suka i le toto i le 2-3 masina. Mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka, o lenei auiliiliga e le faʻaaogaina i le asō ona o faafitauli i le faʻamautuina o le metotia. HbA1c e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi fatuga, toto toto lipid, maʻi hemoglobin, ma isi. O le hemoglobin glycated faateleina e mafai ona le gata o le maʻisuka ma faʻateleina le faapalese o le glucose, ae faʻapea foi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le ania mama.

    Ae o le suʻega mo HbA1c e manaʻomia mo i latou ua uma ona maua le maʻisuka. E fautuaina e ave loa loa pe a maeʻa le faʻamalositino, ona toe faʻaleleia lea i tai 3-4 masina (anapogi le toto mai se vein). O le a avea o se ituaiga o iloiloga pe faʻapefea ona e pulea lau suka suka. I le auala, o le taunuuga e faalagolago i le metotia na faʻaaogaina, o le mea lea, ina ia mafai ai ona siaki le suiga o le hemoglobin, e tatau ona e suʻeina le metotia na faʻaaogaina i lenei fale suesue.

    O le a se mea e tatau ona ou faia pe afai ei ai au togafitiga muamua?

    Preditebetes o le amataga tonu lava lea o le soliga o le metabolism o le carbohydrate, o se faʻamaoniga ua e ulu atu i se vailaʻau matautia. Muamua, e manaʻomia lou faʻanatinati ese o le mamafa o le mamafa (pei o le tulafono, ia maua e tagata maʻi), ma lona lua, ia tausia lelei le maualuga o le suka. Naʻo sina mea laitiiti - ma o le ae tuai.

    Faatapulaaina oe lava i meaai i le 1500-1800 kcal i le aso (fuafua i le muamua o le mamafa ma le natura o le meaai), taofi le tao, suamalie, keke, suauu, kuka, tao, ma le le faaaogaina o le suauu. E mafai ona e aveesea le mamafa e ala i le suia o sausago ma se aofaiga tutusa o aano o aano o aano po o moa, mayonnaise ma gaʻo kulimi kirimigi i totonu o se salati-susu-susu yogurt poʻo se kulimi kulimi e maualalo-ma, nai lo le pata, tuʻu le kukama po o le tamato i luga o falaoa. Taumamafa 5-6 taimi i le aso.

    E aoga tele le faʻatalanoa o se tagata paleni meaʻai ma se faʻauʻuga. Fesoʻotai i aso uma: aau, vai papa, Pilates. O tagata e iai aʻafiaga, toto maualuga ma le cholesterol e oʻo lava i le tulaga o vailaʻau muamua o loʻo faʻatulagaina ai fualaau o le suka.

    Tuua Lau Faamatalaga