E uiga i le cholesterol aʻo maʻitaga: mafuaʻaga mo le siʻitia, pe a manaʻomia ona e faʻaititia

Cholesterol o se meaola e pei o le tino-pei o le tino o loʻo maua i totonu o le siama o le tino ma o loʻo i ai se matafaioi taua i le galue masani o le tele o gaioiga. E nafa ma le faʻamautuina o siama i luga o le lautele o le vevela. A aunoa ma lea, o le gaosia o le vailaʻau D ma le taua o hormones e le mafai: testosterone, estrog, progesterone.

O le tele o le cholesterol e gaosia e le tino lava ia: o le ate, fatugaʻo, selu o meaola - o isi e sau ma meaai. O le faateleina o le cholesterol i le taimi o le maitaga e le o se togafitiga, o se faagasologa masani lea e mafua mai i le atinaʻeina o se olaga fou.

Aisea e tulai ai cholesterol

I se tagata soifua maloloina, o le pito i luga o le cholesterol e le tatau ona sili atu i le 4.138 mmol / L. O lenei faailo e taʻu mai ai o loʻo gaoioi ia totoga masani, aʻo le tagata lava ia e le faʻaleagaina meaʻai leaga.

A oʻo mai i se fafine maʻitaga, e le tatau ona e fefe pe afai e aliali mai o le maualuga o le cholesterol i le toto e sili atu nai lo faʻatagaga faatagaina. E mafua lenei mea i le mea moni o le ate ma isi itutino e nafa ma le gaosia o lenei gaʻo e amata ona galue malosi tele ona o suiga i le vateatea. O le iʻuga, o le tele o cholesterol e gaosia, ma e le lava se taimi e aveese ai le tele.

I totonu o se setete e maitaga, o le tuaoi e 3.20 - 14 mmol / L. O le matua o le tino, o le maualuga lenei faailoga.

O lenei suāsusu gaʻo e taua tele mo le tino o le tina faʻamoemoe i le taimi o le maitaga. O ia e nafa ma le faʻatulagaga o le placenta, i le mea o le a tuputupu aʻe ma tuputupu aʻe ai le tamaititi. O le Cholesterol e nafa ma se tasi o galuega taua tele: o le tuufaatasia o hormones.

E masani ona maua o le maualuga o le cholesterol i le plasma toto o se fafine maʻitaga e sili atu i le masani o le lua taimi. Ae a e te lagona le lelei, o lenei faʻaaliga o le a le faʻaalia ai foi se togafitiga.

Cholesterol e le naʻo le nafa ma le atinaʻeina o le tamaititi e leʻi fanau mai, ae faʻapea foi le setete o le soifua maloloina o le tina maʻitaga.

O faamai e mafua ai le faateleina o le cholesterol i se fafine maʻitaga
Afai ei ai le tele o le cholesterol i totonu o le toto, ona mafai loa lea ona fai atu ei ai se mea e sese i le tino ma o loʻo i ai se ituaiga o togafitiga faʻaleaga.

O faʻamaʻi e mafai ai ona maualuga le maualuga ole maualuga o le cholesterol maualuga nai lo le masani:

  • Toto fatu
  • Faʻi maʻi
  • Faʻasologa o le mafaufau,
  • O le maʻi suka
  • Maualuga maualuga

Aʻo leʻi oʻo i le amataga o le maitaga, na mafatia le tina faʻamoemoe mai soʻo se gasegase ogaoga, a oʻo i le taimi o le maitaga, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le cholesterol ma, afai e tatau ai, toe aumai i le masani.

Talia tulaga faataatitia

Ina ia e malamalama pe a maualuga le maualuga, e tatau ona e iloa ia le itiiti ifo ma le tutusa o tulafono ia e masani ai mo se tausaga faapitoa aemaise lava mo le maitaga.

Tina fafine Norm Tulaga masani i le taimi o le maitaga
E oo i le 20 tausaga 3,07- 5,19Le sili atu nai lo le 10.38
Mai le 20 i le 25 3,17 – 5,6Le sili atu i le 11,2
25 i le 30 3,3 – 5,8Le sili atu i le 11.6
30 i le 35 3.4 -5,97Le sili atu i le 11.14
35 i le 40 3,7 – 6,3Le sili atu i le 12.6

I le tulaga o soo se gasegase tumau, o le cholesterol e fuaina i masina uma.

I tulaga e tatau ona e mataʻituina le cholesterol

Afai e te mauaina le cholesterol maualuga, e le tatau i se fafine maʻitaga ona fefe, ona o le fiafia o se mea matautia tele mo le pepe e leʻi fanau mai. I le taimi o le fanauina o le tamaititi, o le maualuga lea o le maualuga, ae o le masani lenei. I le taimi o le maʻitaga, o le maualuga o le cholesterol o le a maualuga ma na o le iuga lava o le a amata ona paʻu ma toe foi mai i ni nai masina talu ona fanau mai.

Ae peitaʻi, afai o loʻo i ai faʻamatalaga nei, ona e talanoa lea i se fomaʻi:

  1. Cholesterol i le taimi o le maitaga e sili atu i lau masani masani ile silia ma le 2.5 taimi,
  2. E masani lava o loʻo i ai le vevela ma le taotoga,
  3. Lagona e le mama
  4. Tigā toto maualuga
  5. Paʻa i totonu o le fatu ma le paʻu.

Afai e maua se tasi pe sili atu faʻamaoniga, ona tatau loa lea ona e faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa o le a maua le mafuaʻaga o se tulaga le masani ai o le cholesterol ma fesoasoani e faʻaitiitia i le masani.

Afai e le amanaiaina e se fafine ia faailoilo o lona tino i le taimi o le maitaga, ona tupu ai lea o le lamatiaga o veins varicose, ona o le fausia o ni atherosclerotic plate. O le a sili atu ona faigata mo se fafine ona fanauina se tamaititi i lenei setete.

Faʻafefea ona faʻamaopoopo le cholesterol

Soʻo se tagata tomai faapitoa e faʻamaopoopoina le cholesterol toto i le taimi o le maitaga o le a fautuaina ai se fafine e suia amioga masani.

  • Ia mautinoa e aofia ai se fuainumera tele o fualaʻau ma fualaʻau i le meaai: apu, lemoni, garlic, artichokes, kāloti, legumes, blueberries, cranberries, currants.
  • E fautuaina le tuuina atu o le fiafia i le suāuu olive ae le o le sulu.
  • E lelei pe a fai o le pepa, basil, pasili, opu o loʻo i ai i le taumafataga.
  • Malu aoga, nati, lauti lanumeamata.
  • E taua tele le vaʻaia o le kafini, e faʻaitiitia ai le tele o suti, fuamoa, falai.
  • Aua nei galo e uiga i iʻa, samasami, togafiti, iʻa, tuna, ma tekeli e aoga.
  • E le tatau ona e faatagaina se faateleina o le mamafa, o lea e taua ai le faatumauina o le tino faaletino ma faia ni faatinoga e mafai ona faʻaofiina i vasega mo tina faʻamoemoe.

E tatau i se fafine ona ave faʻamaualuga fautuaga a le fomaʻi, aua o le taimi nei o loʻo ia nafa e le gata mo lona olaga, ae mo le ola o se tamaititi e leʻi fanau mai.

I le taimi o le maʻitaga, e tolu taimi e ave ai e le fafine le toto mo suʻesuʻega o meaola, pe afai ei ai ni mea sese mai le masani, o le a faia se suʻesuʻega faaopoopo.

O le maʻitaga o se vaitau manaia i olaga o tamaitai uma, o lea aua le toe popole. E taua tele le taʻitaʻia o se olaga ola maloloina, 'ai i se paleni paleni lelei, ma faʻalogo i fautuaga uma a fomaʻi.

Totogi mo fafine e le o maʻitaga

E fautuaina e le Obstetrician-gynecologists le fananau mai o tamaiti i lalo o le 30 tausaga. I tamaitai talavou soifua maloloina, o le cholesterol i gaioiga masani e tumau pea mo se taimi umi. I le mavae ai o le 35 tausaga, o lenei faailoga e mafai ona faateleina e le sili atu ma le 2 taimi i fafine o loʻo faʻaleagaina le ava malosi, meaai gaʻo poo ua mafatia i faʻamaʻi faʻamaʻi.

I le soifua maloloina o tagata e le o maʻitaga, o tulaga ole cholesterol e eseese ile matua:

  • e oo i le 20 tausaga, o lona maualuga e 3.07-5, 19 mmol / l,
  • i le matua o le 35-40 tausaga, o fuainumera o loʻo faia i le maualuga o le 3, 7-6.3 mmol / l,
  • i le 40-45 tausaga - 3.9-6.9.

O le maualuga o le cholesterol levels i tamaitai talavou ei lalo ifo o le 20 tausaga e le suia e oo lava i le taimi o le maʻitaga.

Aisea e tulaʻi ai cholesterol i fafine maʻitaga

I le taimi o le maitaga, suiga o le hormonal i le tino e tupu. I le taimi lava e tasi, o suiga uma o toto toto e sui foi. A o faagasolo lenei vaitau, ua faʻaaogaina lipid metabolism. E masani lava, o le cholesterol e gaosia i le ate, ae o se vaega e maua mai i meaai.

I le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia e le tina ma le pepe lenei gaʻo-pei o le meaola. O se fafine maʻitaga e maua ai le tele o hormones o feusuaiga. O le Cholesterol e tuusao saʻo i le faagasologa o le latou faʻatulagaina. E manaʻomia e le tina se isi faʻaopoopoga o lenei vailaʻau mo le faʻasologa o le gasegase o le hormone, aua o loʻo sauni le tino o le fafine mo le fānauga. E talafeagai mo le fausiaina o se okeni fou - o le placenta. I le faagasologa o le fausia o le placenta, o lona maualuga e faateleina i le tutusa ma le tuputupu ae o le placenta. O lenei gaʻo-pei o le mea e aofia ai i le faʻapipiʻi o le vailaʻau D, lea e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le calcium. E manaʻomia e se tamaititi mo le faʻatulaga lelei o le tino.

Afai e siitia le cholesterol i le 1.5-2 taimi i le taimi o le maʻitaga, o lona uiga la e le o se mafuaaga e popole ai mo tina.

O le faateleina o nei tapulaa e le o se taufaasese o le atiina ae o faamaʻi fatu i le tina ma e le o se mea e lamatia ai le tamaitiiti. A maeʻa le fananau mai, o le toto cholesterol levels i totonu o se fafine e faʻamaonia i latou lava.

I le taimi o le maʻitaga, o le auiliiliga o le cholesterol, poʻo le, o se suʻega o le toto o meaola, e faʻatolu ona faia e aunoa ma le toilalo

O le masani o le cholesterol toto i fafine maʻitaga i le III - III i le matua (mmol / l):

  • e oo i le 20 tausaga - 6.16-10.36,
  • i fafine ei lalo o le 25, 6.32-11.18,
  • e oo i le 30 tausaga le masani mo fafine maʻitaga e 6, 64-11.40,
  • e oʻo atu i le 35 tausaga, o le maualuga e 6, 74-11.92,
  • e oo i le 40 tausaga, o le faailoga e 7.26-12, 54,
  • i le 45 tausaga ma le matua 7, 62-13.0.

O tulaga masani mo le lipoproteins maualalo (LDL) - cholesterol lamatia i le taimi o le maitaga e mafai ona eseese. E le gata ina faalagolago i tausaga. O maʻi ua mavae, amioga leaga, ma le usitai i meaʻai gaʻo e aʻafia ai lona maualuga.

O le a le matautia o le maualuga ma le maualalo o le cholesterol i le taimi o le faʻamoemoe o se tamaititi

LDL i le toto o fafine maʻitaga ua siakiina i le 3 masina. O le faʻateleina o lona tulaga i le taufaʻaiʻuiʻuga, aemaise i le 3rd piliona, e mafai ona oʻo atu ai i faafitauli faʻalesoifua maloloina i le tina ma le tamaitiiti.

O se faʻamaloilo e mafua mai i lona faateleina i le toto aʻo maʻitaga e sili atu i le 2-2.5 taimi. I lenei tulaga, o le cholesterol o se lamatiaga i le fafine ma le fomaʻi ma le soifua maloloina o le tina o loʻo faatalitali i le tulaga lamatia.

O le faateleina o le LDL e sili atu ma le 2 taimi o lona uiga o le faateleina o le viscosity o le toto ma le palasi o toto toto.

O lenei mea e lamatia ai le atiina ae o faamaʻi cardiovascular i le tina. O loʻo i ai faʻamaoniga e mafai foi e le tamaititi ona atiaʻe faʻamaʻi fatu.

O le mafuaʻaga mo se faʻaopoopoga taua o LDL maualuga i luga atu o le 9-12 mmol / l i le tina atonu o le faʻamaʻi:

  • cardiovascular disease
  • maʻi faʻamaʻi
  • afaina o fatuga ma le ate.

Faʻaitiitia le cholesterol i le taimi o le maitaga e le manaʻomia e maualuga. O le leai o se LDL e aʻafia ai le afaina o le tamaititi.

O se tulaga maualalo o le LDL e mafai ona mafua ai le fanau mai vave pe faʻaleagaina le manuia o le tina, faʻavaivaia ai lona mafaufau.

Faʻafefea ona tausia le LDL e oʻo i le tulaga

Ina ia mafai ona fanau mai le pepe i le soifua maloloina, e tatau i le tina ona pulea meaʻai. O se taumafataga saʻo e fesoasoani e faʻaitiitia le ono mafai ona faateleina le LDL ile fafine maʻitaga. Ina ia faatumauina le cholesterol i se tulaga maualuga, e tatau ona e mulimuli i se meaai:

  • Faʻesea le faʻaaogaina o gaʻo vailaʻau māmā faigofie - suamalie, keke keke, pusa. O nei meaai e faʻapupulaina ai lipoproteins maualalo.
  • Faatapulaa le faaaogaina o gaʻo, suamalie ma falai meaʻai. Meaʻai manu e sui ai gaʻo fualaʻau. Faʻaitiitia le aofaʻi o mea taumafa e maua ai le maualuga o le cholesterol - ate fof, mafaufau, gaʻo, kulimi ma le pata.
  • Fua ma fualaʻau, lea e tatau ona i ai i le laulau i aso uma, fesoasoani e maualalo le cholesterol. O togalaau e aoga i le maitaga - fugalaau, cranberries, currants. O le kapeti ma le sua o le apu o loʻo i ai ni pectins, lea e faʻasaʻo ai le toto mai lipoproteins maualalo.

Puipuia o le maualuga o le lipoproteins i le toto ao faagasolo se taimi faigata o le maitaga mo le tino e aofia ai le tausisia lelei o meaai paleni

  • O le Rosehip decoction fesoasoani e maualalo ai le LDL i le toto.
  • O oloa e aofia ai Omega-3 ma Omega-6 - iʻa gaʻo (omoni, chum, trout) faʻaitiitia le cholesterol. Ae o le faʻaaogaina o nei oloa e tatau ona faʻatapulaʻa ona o le maualuga o le kalori.
  • Faʻateleina le faʻaaogaina o ipu fualaʻau.
  • O meaʻai aano o manu, e sili ona lelei le 'ai i aano o moa papaʻe, aemaise lava aano o le turuki.
  • Ole gaʻo eletise eletise e faʻaitiitia ai le LDL e maua mai le olive ma faʻafefiloi le suauʻu, lea e sosolo i salakeke. O suauu gaosi oloa e tatau ona suia i le suauʻu olive.
  • Aua nei galo e uiga i fili o le cholesterol. Ina ia faʻaitiitia lona aofaʻi, ua fautuaina e faʻaaoga le kelani, kāloti, mandarin ma apu. O le tasi laʻau o le kalaka i aso taitasi e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lipoproteins e maualalo le maualalo.
  • Legumes e faʻaitiitia ai foʻi lemu. Ma o le pi e le afaina ai, o le vai muamua pe a uma le kuka e tatau ona sasaa. Ona kuka ai lea, pei ona masani ai, faatasi ai ma le faʻaopoopoga o kalama ma mea manogi, sili atu nai lo le basil.
  • Ina ia faʻaitiitia le LDL, e fautuaina e te faʻaaoga le tiula lanumeamata nai lo le kofe, lea e mafua ai le susu i totonu o fafine maʻitaga.
  • E fautuaina e aofia ai le falaoa atoa o falaoa ma falaoamata - buckwheat, oatmeal, karite i le lisi. O le fiber e faʻafaigofie le suʻesuʻeina o le toto, e aofia ai le lipoproteins maualalo.
  • O meaʻai ma pusa oloa e fautuaina pe afai e le afaina.

O le meaai e tatau ona vaevaeina. O le taumafa i le taimi o le maitaga e mafua ai le fatu. O calories sili atu e faateleina ai LDL i le toto, e le gata i le taimi o le maitaga.

O le paleni taumafa e tumau ai le cholesterol i le tulaga saʻo, e faʻaitiitia ai pauna faaopoopo.

Auala Faaletino mo le Tuʻuina o le LDL

Ina ia faʻaitiitia le aofaʻiga o LDL i le toto e fesoasoani ai i taʻaloga poʻo yoga faʻatasi ai ma le faʻatagaga a se fomaʻi. I le tolu tausaga, o faʻatinoga mo tina maitaga o loʻo toʻa ma malolo. O se faʻalavelave o faʻatinoga faigofie e faʻamalosia ai maso o le manava, pelvis. E fesoasoani le Yoga e faʻaititia le tiga i le gasologa o le taimi faigaluega. O le aafiaga lautele o le faamalositino o le faʻaleleia lea o le toto. E i ai se aafiaga lelei i le tuufaatasiga o le toto ma ona vaega faʻasolosolo.

E faavae i luga o nei mea, tatou te faʻamafaʻailogaina manatu autu. O le cholesterol o le toto i fafine maʻitaga e masani lava ona sili atu le maualuga o faailoga e tutusa ma le matua. O le tino, o lenei vailaau e talafeagai mo le fausiaina o le placenta ma le gaosia o hormones o feusuaiga. O lona maualuga foi e aafia ai le atinaʻe o le faiʻai o le fetal. O le faateleina o le LDL i totonu o le toto o se lamatiaga i le tina ma le fusi. Ina ia faatumauina le cholesterol sili ona lelei, e tatau ona e mulimuli i se meaai lelei. Faatasi ai ma le faʻatagaga a le fomaʻi, o loʻo faʻaaoga se seti o faʻamalositino.

O le a mafua ai le cholesterol aʻo maitaga

E i ai mafuaʻaga patino e mafai ona faaosofia ai le maualuga o le cholesterol i le taimi o le maitaga. O lenei mea o le a talanoa e uiga i se ituaiga faapitoa o faʻamaʻi, e faʻaalia ai le i ai o faʻalavelave ogaoga i le tino o se fafine, lea e mafai ona oʻo atu ai iʻuga leaga pe a le togafitia. E mafai ona faʻaosoosoina le gaosiga o le maualuga o le cholesterol:

  • faʻamaʻi fatu
  • gasegase o le tino
  • maʻi ate
  • toto maualuga
  • maʻisuka malosi.

Afai o loʻo faʻamaonia i totonu o le fale o se tina i le lumanaʻi nisi o faʻamaʻi pipisi, o le maualuga o le cholesterol e siakiina pea i taimi muamua ma i taimi mulimuli. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia ona suʻe suʻega i taimi o maitaga mo le 9 masina. O le tuputupu aʻe o le cholesterol e mafai ona faʻaalia i meaai ia, faatasi ai ma le taumafa tele, e afaina ai lona maualuga. O lenei mea e tatau ai ona e mulimuli i meaʻai talafeagai.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto

E tatau ona malamalama o le cholesterol e taua mo le soifua maloloina o tagata. E aʻafia i le faʻapipiʻi o le vailaʻau D, o nisi o hormones, e faia se sao taua i le fausiaina o le puipuiga malosi, ma auai i le galuega a le tino. O le mea lea, e tatau ona faʻaitiitia pe afai o le aofaʻi o le cholesterol ua matua faateleina. Faʻaitiitia faʻaitiitia i le taimi o le maitaga e mafai ona taʻitaʻia ai le fanau mai vave. Aʻo leʻi faia se gaioiga i lenei vaega, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi, suʻe suʻega: toto vevela mo le siama o siama.

Mo i latou e manaʻomia le faatumauina o le cholesterol masani, o lona faʻaitiitia e tupu pe'āfai e te 'ai lelei ma usitai i fautuaga nei:

  1. Faʻaopopo iʻa faʻatasi ma le tele o omega-3 faʻataʻitaʻiga i le taumafataga.
  2. Faʻaaoga fualaʻau fualaʻau nai lo manu.
  3. Faaitiitia le aofaʻi o suamalie, suka, gaʻo manu.
  4. Faʻaopopo fua aupito maualuga, fualaʻau faʻatasi ma fiber ma antioxidants i le taumafataga.
  5. Vaavaaia vaega i le taimi o le maitaga, aua le faʻafefe.
  6. Tetee meaʻai mumu e fiafia i paʻepaʻe.

Fofo faʻapitoa

Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol i le taimi o le maitaga, e mafai ona e suʻe i fua o vailaʻau faʻapitoa. O le a latou fesoasoani pe afai e sili ifo i le lua taimi le maualuga. A leai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi mo le faatonuina o fualaau. Mo se faʻataʻitaʻiga, e faasaga i le maualuga o le cholesterol, o ia sui fesoasoani o le a fesoasoani:

  1. Onions ma le meli. E manaʻomia ona e 'ai aniani, peʻe suamalie. Vaʻaia le meli i totonu o se vai taʻele. Faʻafefiloi mea e tutusa i tutusa tutusa. Fai se fofo e faasaga i le maualuga o le cholesterol i le taimi o le maʻitaga i le teaspoon 3 taimi i le aso.
  2. Laʻau mumu I luga o le faʻavae o laau e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol i le taimi o le maitaga, e tatau ona e faia se taotoga. Liligi 500 ml o le ava i totonu o le 1 ipu o clover. Alu mo le 2 vaiaso i se mea pogisa, faʻaalu taimi e luluina ai le tincture. Ina ia faʻaitiitia le cholesterol, ave se sipuni sipuni mo le 2 masina 2 taimi i le aso.
  3. Tincture i luga o le kalaka. Ave le 150 g o le ava malosi ma le 'oti. Faʻasalaina lelei le galala ma tuʻu i totonu o se fagu o le ava malosi, vavalalata, alu mo le 14 aso i se nofoaga pogisa. A maeʻa le 2 vaiaso, faʻaaoga le tincture, tuʻu mo le 3 aso. E oʻo i le faaiuga o le kuka, o se mea faʻapipiʻi i le pito i lalo, lea e tatau ona tuʻueseese ma le faʻaeteete mai le vaega o totoe. E manaʻomia ona e faʻaalu 3 taimi i le aso. Amata i le 1 mataua ma faʻaopopo se isi mea i isi togafiti taʻitasi.

Fomaʻi

I le tulaga o le filifiliga o suʻega i le maeʻa ai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai le tele o le masani o le cholesterol i totonu o le toto, e tatau ona amataina togafitiga fualaau. I le avea ai o se tulafono, o fuainumera o loʻo faʻamaonia ai fualaau oona lea e lelei tele le aʻafia o le cholesterol. Ae ui i lea, e tofu i latou uma ma faʻasagaga mo le faʻaaogaina i taimi o lapataiga ma maitaga. O le mea lea, o le Hofitol e mafai ona faʻaaoga mai fualaau faasaina. O le metotia e mafai ona oʻo i le 3 papa i le aso. E sili atu le vaʻai i se fomaʻi mo se taimi atofaina.

Faaaogaina o se meaai mo le maualuga o le cholesterol

O le autu autu i togafitiga, pe a fai o le taunuuga o le auiliiliga o loʻo maua ai se maualuga o le cholesterol o se meaʻai. Ia mautinoa e faʻaititia le kalori o meaʻai, lea e faʻateleina ai le maualuga. E taua tele le maua o le tino i le taimi o maitaga e sili atu le fiber faatasi ai ma meaai. E taua le faapaleniina o le taumafa i aso taitasi o laʻau suamalie, ia faʻaleleia le faʻaaogaina o laʻau, fualaau aina ma fualaʻau. Lalo o se laulau o mea faasaina ma faatagaina mo le maualuga o le cholesterol i le taimi o le maitaga.

Cholesterol Reduction Products

Aano o manu. Toa, tamai mamoe, iʻa e leai se paʻu i totonu o se tao tunu poʻo le kuka.

Meaʻai ma le gaʻo, caviar, ate, pailani, ituaiga o iʻa.

Fua fou, fua.

Lauti malosi, kofe, kokola vevela, koko.

Croup. Oatmeal, saito, falala i luga o le vai.

O iʻa mama, ulaula, meaʻai vevela.

Fua o le falaoamata o le saito.

O keke, meaʻai suamalie.

Fatua fua pe 1.5% susu, oloa susu.

Semolina i luga o le susu.

O fuamoa. E oʻo i le 4 i le aso (protein e aunoa ma ni tapulaa).

Tea Sili lanu meamata, mutia.

O mea e gaosia mai le bakery e faia mai i kulimi mama.

Mūmū mūmū.

Faataʻitaʻiga o le lisi

  1. Breakfast. Tea e aunoa ma le suka, fualaau 'aina, falala falaoa i luga o le vai - 150 g.
  2. Muamua meaai. O le sua suamalie suamalie - 200 ml, salati o kukama, tamato - 250 g.
  3. Taʻaloga Vailaʻau moa vavalaʻau - 150 g, susu i le olive olive gaʻo - 300 ml, fualaau kuka - 150 g, sua moli - 200 ml.
  4. Le lua meaai. Aʻau Apple - 200 ml, oatatal i luga o le vai - 120 g.
  5. Taumafa Fualaau aina suamalie - 150 g, iʻa gaʻo (maualalo-gaʻo) - 200 g, falaoa farani, lauti e aunoa ma le suka.

Tulaga masani o le cholesterol aʻo maitaga

A maeʻa le suʻeina o le toto, o le a faia e le fomaʻi se decryption atoa, ae o le toʻatele e fia iloa le masaniga o le cholesterol tatau. Mo tamaitai taʻitasi, i le taimi o le fanauina o le tamaititi, o lona lava tulaga masani ua fuafuaina, ae o le avefaʻailoga aloaia e 6.94 mmol / l. E sili atu le popole pe afai o le teine ​​e sili atu ile 11-12 mmol / l. O le auala pito sili o le faʻafesoʻotaʻi lea o se fomaʻi, mulimuli i se meaʻai ma faia togafitiga tatau.

Na maua se mea sese i le tusiga? Filifili i ai, kiliki Ctrl + Ulufale ma o le a matou toe faaleleia!

Aisea e tulai ai cholesterol i le taimi o maitaga?

Faatasi ai ma le suesuega o le biochemistry, o loʻo i ai le maualuga o le cholesterol. I fafine maʻitaga, e masani ona sili atu i latou masani.

O mafuaʻaga e mafai ai ona tupu lenei mea i ni vaega se lua:

  • physiological (natura),
  • le masani ai (mafua mai i faʻamaʻi).

I le 3rd masina, o loʻo i ai se uiga e faʻapupula i le aofaʻi o le cholesterol (e oo i le 6 - 6.2 mmol / l), mafua mai i suiga o le physiological.

O le mea moni o le taimi nei o loʻo faʻaauau ai ona fausia le moega vascular o le fetus ma le placenta, i le fausia o le cholesterol. O le ate o le tina, ina ia mautinoa ai le tuputupu aʻe o manaoga o le pepe e leʻi fananau mai, faʻaleleia le gaosia o le vailaʻau, lea, o le mea moni, o loʻo atagia i le auiliiliga o faʻamaumauga.

I le faʻaopoopoga i le natura, poo le physiological, mafuaʻaga, o le maualuga o le cholesterol e mafai ona faʻaalia mai i faʻamaʻi o le ate, pancreas, nisi o gasegase o le tino, faʻapea foi ma le maʻisuka (DM), le lava o lauroid function, o faʻafitauli o le maʻisuka ma le tele o taumafa gaʻo.

Faʻaitiitia le cholesterol i le taimi o le maitaga e mafai ona tupu i mataupu ogaoga matautia o le afa muamua o le maʻitaga, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi pipisi, hyperthyroidism, ma le matelaina.

O a faailoga e manatu e masani ai?

O suiga i tulaga o le cholesterol e mafua mai ona o le faateleina o le LDL (lipoproteins le maualalo). O le maualuga o le HDL (maualuga lipoproteins), o se tulafono, e tumau pea (tutusa 0.9 - 1.9 mmol / l).

E leai ni tausaga poʻo suiga faʻale-tino e fesootaʻi ma le fua o le maʻitaga e aʻafia ai le taua o lenei faailoilo. O lona maualuga e mafai ona faateleina i le maʻisuka, faateleina louroid function, sili atu le mamafa. O mea taua e pei o le ulaula, maʻisuka, faamaʻi fatugao, ma meaʻai o le gaʻo-mauoa e mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le HDL i le toto.

O le maualuga o le LDL i fafine e fananau mai i le 18 tausaga - 35 tausaga, o lona masani e 1.5 - 4.1 mmol / l, ao maitaga e mafai ona oʻo i le 5.5 mmol / l, ae maise lava i tulaga mulimuli. E le gata i lea, o le faateleina o le LDL e mataituina i le maʻisuka, maʻi o le thyroid ma fatu fatu, ma le faʻaitiitia o le anemia, le atuatuvale, o le maualalo o le meaʻai, ma le faʻavave o le maʻi.

I ni nai masina talu ona uma le fanau mai, e tatau ona toe suʻeina se suʻega suʻesuʻe ina ia mautinoa o loʻo maualuga le tulaga o le cholesterol i la latou tulaga muamua. O lona uiga o lo latou faateleina na mafua ona o mafuaʻaga masani na afua mai ile maitaga.

E faapefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto?

Afai e maualuga tele le cholesterol, o le a iai se tulaga lamatia mo le pepe ma le tina.

O le mea lea, o le lipoproteins sili atu e tatau ona lafoaia, mulimuli i faatonuga ma fautuaga a se fomaʻi.

E manaʻomia e le tagata maʻi ni taumafaiga e faʻafetaui le mamafa, meaʻai ma masani masani i aso taitasi, lea e tatau ona faaopoopo atili ai le malosi ma le gaioiga faaletino.

E pei o togafitiga fualaau faasaina, o fuainumera ua faatonuina. O nei fualaau oona e sili ona lelei le foia o le faafitauli o le tele o cholesterol.

O le vaega sili ona tofia o lenei vaega o Pravastatin ma Simvastatin. Ae e mafai ona latou aʻafia ai aʻafiaga - tiga ma musele maso, vevela ma isi tulaga tiga.

Fofo faʻapitoa

O se mea lelei e suitulaga i vailaʻau faʻapitoa o vailaau masani ma metotia na faʻaaogaina e vailaau masani. O le faʻaaogāina o laʻau teas ma teuteuga e mafai ona i ai se aʻafiaga i le tagofia o vailaʻau faʻamaʻi, ma i nisi tulaga e sili atu le malosi.

O nai fua ia e fesoasoani i le faʻaitiitia o le cholesterol maualuga:

  1. A oʻo mai le tautotogo, e tatau ona e aoina le lanu meamata, i aso nei e fuga mai ai laulaʻau laʻau e mamao mai auala tetele ma alamanuia. Ina ia faamaluluina le tofo oona, e tatau ona faamalulu i le vai malulu mo le afa itula, leai. Ona tusi lea i mea uma i totonu o se fai meaʻai ma faʻailo le sua mai le masini e maua ai. Mo le 10 ml o le lanumeamata vai faaopoopo: glycerin - 15 ml, vodka - 15 ml, vai - 20 ml. Faʻafesoʻotaʻi mea uma ma faʻafefiloi i se fofo se tasi. Ona sasaa atu lea o mea uma i totonu o se fagu, ina ia sili atu le faigofie i le lumanai ona teu, ma amata ona ave se sipuni siva faatolu i le aso.
  2. Laʻu aʻa o le ufiufi ma fusi i le paʻu. Ave se sipuni se tolu taimi i luga o se manava gaogao i le aso. E pei ona e iloa, o laulaau kanesa e fafaga i le cholesterol, palatini ma le lipid complexes. E aʻafia le aʻa o le suauu ma faʻasaʻo le meaʻai mai le tino, faʻafetai i saponini o loʻo iai i totonu o le laau, lea e fausia ai le soluble faʻatasi ma ia ma mafua ai ona aʻafia le toto o le kanesa i le matelaina ma le oti.
  3. Chamomile e aofia ai le tele o filifili. Ma o lenei mea e faʻaaogaina ai le metabolism o phospholipids ma puipuia le faʻaalia o suiga atherosclerotic. O le filifiliina o ia lava o se vaega o nisi o meaola e pei o le gaʻo ma lipoproteins, o lona uiga o ni meaola lapoʻa o loʻo faʻapipiʻi i totonu o se atigi popo. Afai o se vaega o le cholesterol, e faʻaleleia ai lona solubility i le vai ma maua ai le alualu i luma e aunoa ma se faalavelave i le toto. A aunoa ma se laina, o le a teuina fualaʻau elemene eletise i le tele o numera i luga o puipui o toto toto, faia ni atherosclerotic plate. O le mea lea, o le filifili o le fili autu lea o le cholesterol. O le mea lea, e tatau ai ona vave selesele le chamomile lauti ma inu i le aso seia oʻo i le faʻaleleia. Chamomile o se mea taugofie mo togafitiga ma le puipuia o le tele o faamai. O le mafuaʻaga lea e sili ona alofagia ai o ia i vailaau faʻapitoa ma e le o se tasi o faʻatoʻaga e maua i le vao e maeʻa e aunoa ma ia.
  4. Mo le faʻaleleia o le metabolism, aveese le sclerosis ma le atherosclerosis, maualalo le cholesterol toto, e tatau ona e 'aina se ipu susu o fatu laulamu i aso uma. E sili atu ona lelei le filifili o fatu e le falai, ae mamago, aua e sili atu le soifua maloloina.
  5. I totonu o tagata faʻapitoa, o loʻo faʻaaogaina ai se laau - verbena. O loʻo i ai le meatotino o le faʻamamaina o toto toto e oʻo lava i le tulaga maualuga o le atherosclerosis ma le thrombosis. O Verbena o loʻo i totonu o ona fatuga o mea o loʻo maua moni ai le cholesterol na teuina i puipui o toto toto ma ave ese. Liligi le tasi sipuni sipuni o lauʻau ma se ipu vai inu ma taofi i luga ole vevela mo le lima minute. Se itula e tuʻu ai. Ave se sipuni o le suka i itula uma ma le atherosclerosis, e faʻaleleia ai le tafe o le lymph.

O le maʻitaga ma le maualuga o le Cholesterol

Perestroika e amata i le metabolism o le tino o le tino pe a sauniuni le tino mo le faʻasoaina ma le mafaufau.

A maeʻa ona faʻailoa, e iai se toe fetuunaiga i le lipid metabolism, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le cholesterol i le toto o fafine, ona o le faateleina o le gaosia o hormones.

E le gata i lea, a o maitaga, o le faʻapipiʻi o le lipoproteins e faʻalauteleina, lea o felauaiga o kulutalalūlaʻau i le tino atoa.

Afai o se laʻititi laʻititi lea i le cholesterol, o se faagasologa o meaola masani, pe afai o le cholesterol e oʻo atu i le 8.0 mmol / lita, pe oʻo lava i le 9.0 mmol / lita, o lona uiga o se faʻafitauli faʻaleaga lea e tatau ona tau.

A maeʻa ona faʻailoaina, ona toe faʻaleleia ai lea o le tino, o se taunuuga o le maualuga o le maualuga o le cholesterol e aofia i le ↑

Tulaga masani o le cholesterol ao maitaga 2 ma le 3 i le tolu masina

O loʻo i ai taʻiala faavae e faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol i le tino o le tino i le taimi o le maʻitaga:

  • Aofaʻi faʻasoa le cholesterol - mai le 3.07 mmol / L i le 13.80 mmol / L,
  • CAT (aterogenic coefficient) - mai le 0.40 iunite e oo atu i le 1.50 iunite
  • Fatty acid level - mai le 0.40 mmol / L i le 2.20 mmol / L.

O sea ituaiga lautele e faalagolago i le tausaga o le fafine maʻitaga ma i le mea moni e faapea, i le lona lua ma le tolu piliona, o le cholesterol index e faateleina mai le 1.5 taimi i le 2 taimi.

tausaga matuamasani o se fafine e le maʻitaga
iunite fua fuamol / l
masani le 2 masina ma le tolu masina o le maitaga
iunite fua fuamol / l
mai le 16 tausaga i le 20 tausaga3,070 - 5,1903,070 - 10,380
mai le 20 tausaga i le 25 tausaga3,170 - 5,603,170 - 11,20
mai le 25 tausaga i le 30 tausaga3,30 - 5,803,30 - 11,60
mai le 30 i le 35 tausaga3,40 - 5,9703,40 - 11,940
mai le 35 tausaga i le 40 tausaga3,70 - 6,303,70 - 12,60
mai le 40 tausaga i le 45 tausaga3,90 - 6,903,90 - 13,80
O le taʻaloga e faalagolago i le matua o le maʻitaga e aofia i le ↑

Mafuaaga mo le faateleina

E lua ituaiga o mafuaʻaga mo se faʻaopoopoga i le faʻasologa o le cholesterol i le taimi o se fafine o loʻo tauaveina se pepe:

  • Mafuaaga o meaola
  • Le mafuaʻaga faʻapitoa.

O le maualuga o le cholesterol maualuga i se fafine maʻitaga e tatau ona faʻaititia.

Faatasi ai ma se natura masani o le faateleina, pe a faigata tele ona tausia le masani i le taimi o le fatuina o le fetus, naʻo le fomaʻi o loʻo auai e iloa le mea e fai ina ia maua ai le faʻaitiitia o le maualuga o le lipids i totonu o le tino mo le tina ma le pepe e leʻi fanau mai.

E tatau ona faʻavae le pulega saʻo o le aso, fetuʻunaʻi meaʻai ma faʻateleina le avega ile tino - savali atili, e mafai ona e asiasi i le vaitaele, faʻapea foʻi ma yoga mo fafine maʻitaga.

E tatau ona faʻatuina le pulega saʻo o le aso e aofia i le ↑

O le faasinoupu o le lipid i le taimi o le maitaga, e tele lava ina i ai se tala fatuga. Afai i totonu o le aiga o se fafine, o aiga latou te maua mai le hypercholesterolemia, poo le atherosclerosis, o le aʻafiaga o le faateleina o le faʻaleagaina o le lipids i totonu o le tino e faʻaateleina le tele o taimi.

O le tausaga na fānau ai se fafine i se tamaititi e tele sona sao i aʻoaʻoga faʻapitoa. O le matua o tausaga o le fafine, o le sili atu o maʻi faʻaletagata e aʻafia ai lipid metabolism ma faʻalautele ai le cholesterol i le toto.

O nei faʻafitauli e aofia ai:

  • Faʻafitauli faʻapitoa o faʻafitauli o le tafe toto,
  • Faʻaleagaina i le tino o le tino,
  • Maua ma maua mai le hypercholesterolemia,
  • Faʻailogaina o le toto o le fatu o le gasegase ma maua ai le tala,
  • Faamai pipisi o loo i ai se tulaga masani o atinae,
  • Oʻi faʻamaʻi, fatuga o fatugaʻo,
  • O le maʻi o le Nephroptosis,
  • Pancreatic disorder
  • O mea e le masani ai i le faagaoioia o le thyroid gland - hypothyroidism,
  • Faʻasalaina o laufanua,
  • Neoplasms i gaioiga o le endocrine - o se uiga lelei ma le natura,
  • O le tuputupu ae o le hormone ua le atoatoa i le togafitiga o le maʻisuka malosi.

O le faateleina o le faʻaleagaina o le lipids i le toto e faʻaitiitia ai le lipoproteins o le maualuga o le molécula, ma faʻalauteleina ai le maualuga o le lipids o le maualalo o le palapala mole.

O lea ituaiga o leioiolo e mafai ona taitai atu ai i ni tulaga lamatia:

  • Meaʻai le lelei, le faʻaaogaina o manu ma le faʻaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo i luga o le lisi,
  • Uiga leaga - inu ma ulaula,
  • O se uiga le mautonu ao lei fanau mai se tamaitiiti ma aʻo maitaga.
O le tausaga na fānau ai se fafine i se tamaititi e tele sona sao i aʻoaʻoga faʻapitoa.e aofia i le ↑

O le a le tulaga lamatia o le siitia o le faasino igoa?

O se maualuga maualuga o molelaʻau o le cholesterol i totonu o le toto o se fafine maʻitaga e aʻafia ai le atinaʻeina o le vascular system ma le fatu fatu i se pepe e leʻi fananau mai. O le lipid index i totonu o le toto e tatau ona mataʻituina pea ma faʻaitiitia i le masani na faʻatagaina i lenei vaitau.

O se tamaʻitaʻi i lenei vaitau ua lamatia ona o lona toto ua avea ma se viscous tumau, lea e ono mafua ai le atinaʻe o le thrombosis. A o faagasolo lenei vaitau, ua le toe maua e le vaa lo latou gafatia ma le malosi, lea e mafai ona mafua ai le malepe o le kelei ma le afaina.

Faailoga o le maualuga o le cholesterol i le toto o:

  • O le vaivai i le eria o le loto, lea e talitutusa ma se osofaiga a angina pectoris,
  • Dyspnea, e oo lava i le malologa,
  • O le foliga mai o le ulu sinasina i lona talavou,
  • O le ulu masani e taamilo
  • O le lelava i le ulu ma eseesega ogaoga,
  • O foliga vaaia o lanu samasama i luga o laumata,
  • Faano o le fatu fatu
  • O le le mautonu o le fatu o le muso o le fatu.

Afai e te le maua le taimi e maualalo ai le cholesterol i le taimi o le maitaga, e leaga tele le vavae ese o le placenta ma faamuta ai le maitaga, poo le faagasologa o le fanau mai nai lo le taimi faatulagaina.

Faʻailoga

O le faʻamoemoeina o le toto o le lipid toto e faʻataunuʻuina e ala i le metotia o le suʻesuʻeina o meaola ole lipid spectrum. A o faagasolo le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi, e tatau ona le gata ina fuafua le faailoilo lautele o le cholesterol, ae o lona vaega ole lipoproteins.

O le toto o le biochemistry e faia pe a asiasi se fafine maʻitaga i se fomaʻi ma i le 30 vaiaso o le atinaʻe o tama. Afai ei ai se faʻalauteleina o le faʻaleagaina o le maʻi i le lipids, ona sili atu lea ona masani le suʻesuʻega.

Ina ia maua ni faʻataunuuga saʻo, e tatau ona tusi saʻo se samisi toto:

  • Mo le suʻesuʻeina o le biochemistry, ua faia ai se tui samasama matautia,
  • Fofo toto i le taeao mai le 8:00 i le 11:00, i luga o se manava gaogao,
  • Mo le 10 i le 12 itula e le 'ai se meaʻai,
  • I le taeao e mafai ona e inu sina vaega itiiti o vai mama.
Ole suʻesuʻeina o le cholesterol taimi ole maʻitaga e puipuia ai faʻalavelave i le vaitau o le gaioiga ma le taimi na fanau ai.e aofia i le ↑

Le faʻaitiitia o le cholesterol i le maʻitaga

O aʻafiaga o le faateleina o le cholesterol i le toto mo se pepe ua fanau mai i le taimi o le maitaga e mafai ona afaina, o le mea lea, pe a fai o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega ole suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai se numera maualuga o le cholesterol ma se vaega itiiti ole mole mole mole.

E taua le vave faia o gaioiga i le maualalo o le cholesterol ma le leaga:

  • E talafeagai le fesuiaiga i se taumafataga faʻatasi ai ma se faʻapulaa faʻaaogaina o meaʻai gaʻo poʻo le vavaeese atoa o meaai o le cholesterol mai meaai,
  • E taua tele le faateleina o le lipid index of salty, sweet and fried foods - e tatau ona tuuese mai le lisi,
  • Aua e te 'ai, ae' aʻai i le 6 taimi i le aso i ni vaega laiti,
  • E tatau ona fetuʻunaʻi meaʻai ma faʻalauiloa oloa ma Omega-3 ma Omega-6 i le lisi. O nei gaʻo gaʻo eletise o vaega ia o le gataifale ma le sami, i totonu o fatu o le flax, i totonu o fuālaʻau fuālaʻau - flaxseed, sesame, olive,
  • Suia uma meaʻai manu i fualaʻau fuālaʻau, ma aveese le mūmū mūmū mai le lisi o meaʻai, ma faʻalauiloa mai meaʻai mama - moa, tolotolo, moa lapiti,
  • O le fua o aso masima i le taimi o le maitaga e le sili atu nai lo le 5.0 kalama. Afai o maualuga le lipids, e tatau ona e tapulaa i le 2.0 karamu o masima,
  • Ulufale i totonu o le lisi o fualaau faisua fou, greens garden, berries and fruits. O le fili aupito sili ona leaga o lipids - o keke, kātiti fou ma artichoke,
  • Aua nei galo e uiga i le faapaleniina o le vai i le taimi o le maitaga. O le faʻaaogaina o vai mama e tatau ona le itiiti ifo ma le 1500 mililita i le aso,
  • Ina ia faatumauina le faapaleniina o le vai, o ia meainu e talafeagai - lanu meamata, po o le lauti i luga o laau afu, kāloti ma sua opu, fualaau suamalie ma meaʻai suamalie suamalie, suamalie o le rosepa,
  • Faʻesea le faʻaaogaina o le ava o malosiaga eseese.
Ulufale mai fualaau faisua fou, greens garden, berries and fruits on the menu.e aofia i le ↑

Puipuiga

Mo se fafine maʻitaga, o le puipuia o le hypercholesterolemia e amata i se suiga i le olaga soifua ma le fetuunaiga o meaʻai, faapea foi:

  • Tetee i vaisu - ava malosi ma sikaleti,
  • Ina ia faʻaleleia lou tulaga faʻalagona, ia aua le faʻamalosia le faʻaogaina o le tino,
  • Faaaoga fualaau mo fomaʻi masani e faʻafetaui ai le lipid index i totonu o le toto. E tatau ona e faʻamautinoa e leai se mea faʻafefe i le fale ua talia,
  • Taʻitaʻi se soifua maloloina ma ola malosi.

E le gata i lea, ia taofia le atinaʻe o le hypercholesterolemia, lea e ono mafua ai le atherosclerosis ma le thrombosis, faʻataʻitaʻi se togafitiga o le sua.

Ua fuafuaina le vasega mo le 3 aso:

  • Le aso muamua o togafitiga o le sua - 50.0 mililiters o le sukalari, 130.0 milligrams o le sukalati. Inu i lenei vai 2 itula pe a uma ona 'ai,
  • O le aso lona lua o le togafitiga o le sua - 100.0 mililiters o le sua o le suavai, 100.0 mililiters o le sukaroti ma le 100.0 mililiters o le kukama, suamalie ma inu 100.0 mililita o le faʻafefiloi 3 taimi i le aso,
  • O le aso lona tolu o le togafitiga o le sua - 100.0 mililiters o le suka tipi, 100.0 mililiters o le sukalati ma le 100.0 mililiters o le sua o le suka. Faʻafefiloi mea uma ma inu 100.0 mililita i le aso.
Faʻatau togafitigae aofia i le ↑

Le lisi o oloa aoga

Afai e siitia le cholesterol i se fafine maʻitaga, e tatau ona e ulu atu i meaai nei i luga o le lisi:

  • Avocados o le sili ona mataalia o fuainumera faalenatura. Afai ei ai le 0.5 avocars i aso taitasi, ona maeʻa lea o le 3 vaiaso o le a faʻaitiitia le lisi o lipid i le 5.0% - 10.0%,
  • O suauu o fualaʻau,
  • Fuauu Ava - Omega-3,
  • Raspberries, strawberries vao, faapea foi fualaau vao,
  • Fugalaau fualaau aina - mandarin, vine, moli ma le rimoni,
  • Greens Garden - meaʻai, ma le basil, seleni, pasisa ma le pi,
  • Pepa pepa, ituaiga uma o kapisi ma eggplant,
  • Kukama ma tamato e tatau ona i luga o le lisi o aso taitasi.

Fuafuaga o le olaga

E manaʻomia e le fafine ona tausia le ola maloloina o le pepe e leʻi fananau mai aʻo leʻi leva ona fausiaina. O le faʻaleleia o mea taumafa ma se soifua maloloina lelei o le a puipuia ai se faʻaopoopoga i le lisi o le cholesterol i le toto aʻo leʻi maʻitaga ma ao faagasolo le taimi o le gaioiga.

Afai e siitia le cholesterol, e tatau ona faia pea e le aunoa ni auala e faʻaitiitia ai, ona lelei ai lea o le fomaʻi.

Afai e te le suia le masaniga masani ma meaʻai - o lenei mea e taufaamatau e faamuta le maitaga.

Tuua Lau Faamatalaga