Tausiga mo faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le ketoacidosis o le maʻisuka i tamaiti ma tamaiti

E.N.Sibileva
Ulu o le Matagaluega o Pediatrics, FPK o le North University Medical University, Polofesa Lagolago, Matai o le Endocrinologist a Tamaiti, Matagaluega o le Soifua Maloloina, Pulega o le Arkhangelsk Region

O le ketoacidosis o le maʻisukacidosis o le sili lea ona mataʻutia ma faʻavave ona faʻapupulaina le faʻamaʻi o le maʻisuka. O lenei tulaga e mafua mai i le tuufaatasiga o le le atoatoa o le inisalini, ma o le itu mulimuli e mafua ona o le faateleina o le tino o le hormonal and non-hormonal insulin.

Ketoacidosis o loʻo faʻaalia e:
▪ maualuga maualuga o le hyperglycemia ma osmotic diuresis ma le acetonuria,
▪ o le faʻaitiitia o le faʻaitiitiga o fale puipui o le toto ona o le catabolism protein,
▪ faʻamaʻalogaina o bicarbonates, e aofia ai suiga i le tulaga o le acid-base i le itu o le faʻamalolo o le gasegase.

O le tuputupu aʻe o faʻafitauli faʻafuaseʻi i le gasegase ma le le atoatoa o le inisalini e taʻitaʻia ai hypovolemia, faʻatoʻilaloina le faʻasaina o le potassium i totonu o masini, ma le faʻapipiʻiina o le β-hydroxybutyric acid i le fatugalemu o le tino. O le iʻuga, o faʻamaʻi faʻamaʻi o le a faʻaalia i le ogaoga o le maʻi o le hemodynamic, o le tino le atoatoa o le tino, le mautonu le mafaufau e le afaina, ma le faaletonu o le hemostasis.

I se tulaga e le masani ai, i tamaiti ei ai:
1. O le Hyperosmolar coma:
▪ maualuga maualuga o le hyperglycemia
▪ taofia le sodium i le tino
▪ faʻamalaloina
▪ faʻamalosi faʻamalosi
2. Lactatecedemic coma - o le sili ona vaivai i tamaiti, masani lava i lona atinaʻe o loʻo i ai le hypoxia o le tino ogaoga ma le faaputuputu o lactate i le toto.

Maʻamaʻi ketoacidosis togafitiga

1. Faʻaogaina o le le atoatoa o le inisalini
2. Toe faʻamalolo
3. Faaleaogaina o le hypokalemia
4. Faaleaogaina o le acidosis

A o lei faia le togafitiga, o le tagata gasegase e ufiufi i vevela, o se masini nasogastric, o se pusi i totonu o le vevela ua tuu i totonu o le manava.

Faʻasaʻoina o le le atoatoa o le inisalini

E faʻaaogaina le inisalini puupuu. E sili ona lelei le faʻatinoina o le inisalini i le 10% o le vaifofo o le albumin, pe afai e leai se laina, ole inisalini e afaina i le taʻi itula. Ole fua muamua o le inisalini e 0.2 U / kg, ona maeʻa lea ile itula 0.1 U / kg / itula. O le faaitiitia o le suka i le toto i le 14-16 mmol / l, o le fua o le insulin e faaitiitia i le 0.05 U / kg / itula. Faatasi ai ma le faaitiitia o le suka i le toto i le 11 mmol / L, tatou te fesuiai ai i le puleaina o insulin i le 6 itula.

O le manaʻomia mo le inisalini pe a sau mai se coma e 1-2 iunite / kg / aso.
Faʻalogo! Ole fua ole faʻaitiitia o le kulukose toto e le sili atu i le 5 mmol / itula! A leai, o le atinae o le cerebral edema e mafai.

Rehydration

O le vai e fuafua e tusa ai ma le matua:
▪ i tamaiti o le 3 tausaga muamua o le olaga - 150-200 ml / kg mamafa / aso, e fuafua i le maualuga o le faʻamalaina,
▪ i tamaiti matutua - 3-4 l / m2 / aso
I le 30 minute muamua o le faʻaofiina o le 1/10 aso masani. I le 6 itula muamua, 1/3 o le fua faatatau o aso taitasi, i le isi ono itula - ¼ suʻega aso taitasi, ma faapena foi.
E lelei tele le faʻaaogaina o le vai i se mea e faʻaleagaina, pe afai e le o iai, fuafua lelei le numera o mataʻu i le minute. O le 0.9% sodium solution fofo o loʻo faʻaaogaina e fai ma fofo amata. E tatau ona pulea le saline ia sili atu ma le 2 itula. Ona tatau ai lea ona fesuiaʻi i se fofo 10% glucose e faʻatasi ma le solution a Ringer i se fua faatatau o le 1: 1. O le suavai uma na faʻafeiloaʻiina ma le faʻamalosi e vevela i le vevela o le 37 ° C. pe afai ua le atoatoa le tamaititi, matou te faʻaaogaina se vaifofo 10% o le albumin ao leʻi amataina le puleaina o tioata tioata i le fua o le mamafa 5 ml / kg, ae le silia 100 ml, aua colloids sili ona lelei le taofi o le vai i totonu o le toto.

Faʻaleleia o le potassium

E tatau ona manatuaina e le lava le faasaʻoina o le masika e faʻaitiitia ai le aafiaga o togafitiga! O le taimi lava e amata ai ona vavae ese le urini e ala i le pusi (e 3-4 itula mai le amataga o le togafitiga), e tatau ona amata le faasaʻo o le paluka. O le chloride o le potassium 7.5% o le vaifofo o loo faafoeina i le fua faatatau o le 2-3 ml / kg / aso. Ua faaopoopo atu i le suavai afaina i le fua faatatau o le 2-2.5 ml o le konatela chloride i le 100 ml o le vai.

Faʻatonuga o le Faʻatonu

Ina ia faʻamaonia le acidosis, e faʻaaogaina se mafanafana 4% soda o le 4 ml / kg. Afai e mafai ona fuafua le BE, o le fua o le bicarbonate 0.3-BE x le mamafa o le tama i le kilokalama.
E faʻamaonia le faʻamaʻi faʻamaʻi i le 3-4 itula o togafitiga, ae le o muamua, aua inisalini togafitiga faʻatasi ai ma le toe faʻaleleia e faʻamaʻo saʻo le ketoacidosis.
O le mafuaʻaga mo le faʻaofiina o suauu e:
▪ faʻaauauina le faʻalelei
▪ faʻamaonia o le paʻu
▪ manava manava loloto

I le togafitiga o le faʻamaʻi o le maʻisuka, ua faʻataʻitaʻiina ai ni vailaʻau laiti Heparin 100 iunite / kg / aso ile 4 injections. Afai e sau le tamaititi ma le vevela, e vave ona faʻamaonia se vailaʻau faʻasaʻo lautele.
Afai e sau le tamaititi muamua i faailoga muamua o le ketoacidosis (DKA I), i.e. e ui lava ile acidosis metabolic, e mafua mai i faitioga dyspeptic (faʻamaʻa, vomiting), tiga, manava loloto, ae o le malamalama e teuina, e tatau:

1. Fufulu le manava i se vaifofo o le 2% soda.
2. Faʻaaogā faʻamalosi ma faʻamālōlōina se fomaʻi ma se faʻamafanafanaga o le 2% soda i se voluma 150-200 ml.
3. Faʻafoe togafitiga faʻasolosolo, lea e aofia ai vaifofo albumin, fofo o le physiological, pe afai o le glukose e le sili atu i le 14-16 mmol / l, ona faʻaaogaina lea o vaifofo o le 10% glucose ma le Ringer i le ratio 1: 1. O togafitiga faʻasolosolo i lenei mataupu e masani lava ona fuafuaina mo le 2-3 itula e faʻavae i manaoga o aso uma, aua mulimuli ane, e mafai ona e fesuiaiga i le manava o le tino.
4. Faʻaauau le insulin i le fua faatatau 0.1 U / kg / h, pe a oʻo ile maualuga o le kulukose i le 14-16 mmol / L, o le fualaau e 0.05 U / kg / h ma i le kulukosesese o le 11 mmol / L tatou te faʻaaogaina ai i le pulega faʻapitoa.

Taʻiala o le taitaia o se tamaitiiti pe a uma ona taofi le ketoacidosis

1. Mo le 3 aso - taumafa Numera 5 e leai se gaʻo, ona 9 laulau.
2. O le tele o le ava malosi, e aofia ai fofo alkaline (vai o le mineral, o se vaifofo o le 2% soda), suamalie ei ai le lanu mumu-mumu, aua latou te aofia ai le tele o le pasela.
3. E ala i le gutu, 4% o le potassium chloride solution, 1 dess.-1 laulau. sipuni 4 taimi i le aso mo le 7-10 aso, aua Faʻasalaga o le vaʻaia o se mea umi lava.

4. O le inisalini o loʻo faʻamatalaina i le 5 inisictions i le faiga e sosoo ai: i le 6 i le taeao, ona sosoo ai lea ma le 'aiga o le taeao, le aoauli, le' aiga o le afiafi ma le po. Ole fua muamua ole 1-2 iunite, o le dose mulimuli e 2-6 iunite, i le afa muamua o le aso - 2/3 o le fua ole aso. Ole fua ole aso e tutusa ma le fua mo le faʻamamaina mai le ketoacidosis, e masani lava 1 U / kg le mamafa o le tino. Ole togafitiga ole inisalini e faia mo le 2-3 aso, ona siitia lea o le tamaititi i togafitiga autu.

Manatua Afai o se tamaititi e atiaʻe le ketoacidosis e iai le faʻalauteleina o le vevela, o loʻo faʻasalalau faʻamaʻi vailaʻau lautele. I le fesoʻotaʻiga ma faʻafitauli sili ona maualuga e mafua mai i le atinaʻeina o hypovolemia ma le acidosis metabolic, o le heparin o loʻo faʻatulagaina i se fua faatatau o le 100 U / kg o le mamafa o le tino mo le puipuia o le faʻamaʻi pipisi o le coagulation vascular. Ole tufatufaina ole fua ole 4 injections, o le vailaʻau o loʻo faʻatinoina i lalo o le vaavaaiga o se coagulogram.

Tuua Lau Faamatalaga