O le faapalepale o le glucose e faʻavaivaia, o le a le mea ma mafuaʻaga o soliga

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "o le faapalepale o le glucose e le afaina, o le a le mafuaaga ma mafuaaga o le solia" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Le faʻavaivaia o le kulukosese: faʻamaoniga, togafitiga, mafuaʻaga. O le a le lamatiaga o le faʻavaivaia o le kulukosese?

O le faʻavaivaia o le kulukosesese o se faʻafitauli sili ona taatele. O le mafuaaga lena e toatele ai tagata e fiafia i nisi faʻamatalaga e uiga i mea e aofia ai sea tulaga. O a mafuaaga o soliga? O a ni faʻamaoniga eo mai faatasi ma togafitiga? O a togafitiga faʻamaʻi ma togafitiga faʻapitoa e tuʻuina mai e vailaau fou?

O le a le mea e faʻavaivaia le kulupu o le kulukose? Faatasi ai ma se tulaga talitutusa, ua i ai i le tagata le faateleina o le kulukose toto. O le maualuga o le suka e maualuga atu nai lo mea masani, ae i le taimi e tasi e maualalo ifo nai lo le mea e maua ai tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le mea lea, o le faapalepale o le tasi lea o tulaga lamatia. O suʻesuʻega talu ai nei o suʻesuʻega ua faʻaalia ai e tusa ma le tasi vaetolu o tagata gasegase e oʻo ina atiaʻe le maʻisuka. Ae ui i lea, i le noatia ma le faʻalagolago i tulafono faʻapitoa ma togafitiga ua filifilia lelei, o le metabolism e faʻapitoa.

E le o mea uma, e mafai e fomaʻi ona filifili pe aisea na atiaʻe ai e le tagata maʻi se faʻamaʻi faapena. Ae ui lava i lea, na mafai ona maua ia mafuaʻaga autu o le faʻavaivaia o le kulukosesese:

  • Muamua lava, e taua le taʻua o le genetic predisposition, lea e faia i le tele o tulaga. Afai o se tasi o lou aiga vavalalata e maua i le maʻisuka, o le tulaga e mafai ai ona atiae se tulaga faapena e faateleina le maualuga.
  • I nisi o gasegase, o le faʻaaogaina o le inisalini e maua i le taimi o le siakiina, lea e faʻavaivaia ai le lagona o sela i le inisalini.
  • I nisi tulaga, o le faʻavaivaia o le kulukose o le atiaʻe e avea ma se taunuuga o faʻamaʻi pipisi o loʻo faʻaumatia ai lana galuega faalilolilo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻafitauli e maua ai le gaosiga o le gaʻo e mafai ona aliali mai i tua o pancreatitis.
  • O mafuaʻaga e ono aʻafia ai nisi o faʻamaʻi o le endocrin system, lea eo mai faatasi ma faʻafitauli o le gasegase ma le faateleina o le toto (mo se faʻataʻitaʻiga, Theenko-Cushing).
  • O se tasi o mea faʻafitauli o aʻafiaga.
  • O se olaga e le tauagafau e afaina ai foi le tino.
  • O nisi taimi o le suiga i le aofaʻi o le suka i totonu o le toto e fesootaʻi ma le tagofia o vailaʻau, aemaise lava o homone (i le tele o tulaga, o le kulukosecodicoids e avea ma "tagata solitulafono").

O le mea e leaga ai, o ia togafitiga i le tele o tulaga e le mautonu. O tagata gasegase e seasea ona faitio i le faʻaitiitia o le soifua maloloina poʻo le le iloa foi. I le auala, mo le tele o vaega, o tagata e tutusa foliga tutusa o le mamafa, lea e fesootaʻi ma le soliga o faiga masani metabolic.

E pei o le faʻaleagaina o le gasegase o le gaosiga o le gaʻo, o uiga taua e amata ona aliali mai, lea eo mai faatasi ma le faʻavaivaia o le kulukose. O aʻafiaga i lenei tulaga o le galala, o se lagona o le malulu ma le faʻaaogaina o le suavai. E tusa ai ma lea, e masani ona matauina le gasegase masani i tagata gasegase. Faʻasaga i tua atu o le faʻafofo ma le faʻaleagaina o le tino, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le puipuia o puipuiga puipuia - o tagata ua sili ona faigofie ona aafia i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi.

O le mea moni, o le tele o tagata gasegase e maua ai lenei suʻesuʻega e fiafia i fesili e uiga i le lamatiaga o le le atoatoa o le kulukose. Muamua lava, o lenei tulaga e manatu e matautia ona, afai e le togafitiina, o le lamatiaga o le atiaʻeina o se maʻi pipisi, e taʻua o le maʻisuka ituaiga 2, e maualuga tele. I le isi itu, o se faʻafitauli faʻapitoa e faʻateleina ai le ono mafai ona atiaʻe faʻamaʻi o le cardiovascular system.

O le faʻamaoniga o le "faʻavaivaia o le kulukose o le kulukose" e mafai ona faia e se fomaʻi. I le amataga, o le a faia e se fomaʻi se suʻesuʻega ma aoina mai se mea fai (le i ai o ni faitioga mai le tagata maʻi, faʻamatalaga e uiga i maʻi ua mavae, le i ai o tagata e maua i le maʻisuka i le aiga, ma isi).

I le lumanaʻi, o loʻo faʻataunuʻuina se suʻega o le toto mo le maualuga o le suka. O suʻega e fai i le taeao, i luga o se manava gaogao. O se faʻatasiga faapena e faia i totonu o soʻo se falemaʻi. I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le kulukose i ia tagata gasegase e sili atu i le 5.5 mmol / L. Ae peitai, ina ia maua se faʻamaoniga saʻo, e manaʻomia se suʻega faʻapalepale kulukose faapitoa.

O sea suʻesuʻega o se tasi lea o auala aupito sili ona faigofie ma aoga mo le faʻamaonia o se tulaga e taʻua o le "faʻavaivaia o le kulukosese toleni." Ae e ui o le suʻega e faigofie lava, o le sauniuniga talafeagai e taua tele iinei.

Mo ni nai aso ao lei ave le toto, ua fautuaina le tagata maʻi e aloese mai le atuatuvale ma faateleina le gaioiga faaletino. O le faʻatinoga e faʻatino i le taeao ma luga o se manava gaogao (e leʻi muamua atu i le 10 itula i le maea ai o le taumafataga mulimuli). Muamua, o se vaega o le toto e aveesea mai le maʻi, mulimuli ane latou ofoina atu e inu le kulūkose paʻu ua solo i le vai mafanafana. A maeʻa le 2 itula, ona faia loa lea o le toto sampling. I tulaga suʻesuʻe ile suʻega, o le maualuga o le suka i totonu o faʻataʻitaʻiga ua fuafuaina ma faʻatusatusa iʻuga.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le glucose i le maualuga o le suka i le 6.1-5.5 mmol, ma a mavae le lua itula na oso lemu i le 7.8-11.0 mmol / l, ona tatou talanoa lea e uiga i le solia o le faapalepale.

O le mea moni, ua fautuaina e le au atamamai o tagata uma e faia ia suʻega e le itiiti ifo i le tasi i le lua tausaga - o se togafiti puipuia lelei lea o le a fesoasoani e faʻamautinoaina le faʻamaʻi i se taimi vave. Ae ui i lea, o loʻo i ai nisi o aʻafiaga e ono aʻafia ai le auʻiliʻiliga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata ei ai le genes predisposition i le maʻisuka, faʻapea foi ma gasegase o loʻo mafatia mai le gaʻo, toto maualuga, maualuga le cholesterol, atherosclerosis, neuropathy o le amataga e le iloa, e masani ona auina mai mo le suʻega.

Afai o le suʻega toleniga e maua ai se taunuuga lelei, ona tatau loa lea ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist. E naʻo se tagata poto faapitoa e iloa poʻo le fea togafitiga e manaʻomia ai le faʻavaivaia o le kulukose. Togafitiga i lenei laasaga, e fai ma tulafono, e le o se fomaʻi. Ae ui i lea, e manaʻomia e le tagata gasegase ona suia lona olaga masani i le vave e mafai ai.

E taua tele le mautinoa o le mamafa o le tino o loʻo i totonu o tapulaa masani. E masani lava, o le saofafai i luga o meaai mama poʻo le faʻaaluina o le tino ma le malosi faaletino e le aoga. E tatau ona e tauina nisi pauna, ma faasolosolo malie le suia o le meaai ma le faateleina o le gaioiga faaletino. I le auala, o aʻoaʻoga e tatau ona faʻaauau - a itiiti ifo ma le faatolu i le vaiaso. E taua le tuʻuina atu o le ulaula tapaa, ona o lenei amio leaga e mafua ai le vavalalata o toto toto ma faʻaleagaina ai sela.

O le mea moni, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le suka o le toto, e masani ona faia suʻega e le endocrinologist ma suʻe suʻega talafeagai - o le a mafai ai ona iloa le iai o faʻafitauli i le taimi.

Afai e le aoga lenei togafitiga, e mafai e lau fomaʻi ona faatonu ni vailaʻau e faʻaititia ai lou suka toto. Ae e taua le malamalama o se faʻavaomalo lautele mo se faʻamaʻi faapena e le oi ai.

O le mea moni, i le togafitiga o ia togafitiga, o le taumafa paleni e matua taua tele. O le le atoatoa o le kulukose e manaʻomia ai se meaai faapitoa. Muamua lava, e tatau ona suia le tulafono o taumafataga. Ua fautuaina tagata maʻi e ai i le lima taimi i le aso, ae o vaega e tatau ona laiti-o lenei mea o le a fesoasoani e faamama avega i luga o le tino.

O a isi suiga e le manaʻomia ai le faapalepale o le kulukose? O le taumafa i lenei tulaga e tatau ona aofia ai sisi - sugar, sweets, pasi suamalie e faasaina. E le gata i lea, e taua tele le faʻaitiitia o le aofaiga o oloa e maua ai vailaʻau faʻamalosi faigofie - o falaoa ma mea e tao ai falaoa, pasta, pateta, ma isi. E fautuaina foi e le au agavaa le faʻaitiitia o le tele o gaʻo - aua le faʻaleagaina meaʻai mama, pata, palu. I le taimi o le toe faʻaleleia, e taua foi le tuʻuina atu o le kofe ma e oʻo lava i le lauti, aua o nei mea inu (tusa lava pe leai le suka) e faateleina ai le maualuga ole kulukose o le toto.

O le a le mea e tatau ona iai i le maʻi? Muamua lava, o fualaau aina ia ma fua. E mafai ona 'aina faʻamalosi, kuka, tao tao. O le aofaʻiga manaʻomia o polotini e mafai ona maua e ala i le ulu atu i ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo o iʻa ma iʻa, nati, legumes, susu ma meaʻai susu.

O le le lelei o le faapalepale o le glucose e mafai ona matua lamatia. Ma i lenei tulaga, e matua sili atu ona faigofie le aloese mai se tulaga le atoatoa nai lo le feagai ai ma le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. Ina ia faatumauina le galue masani a le tino, e tatau ona e mulimuli i ni nai tulafono faigofie.

Mo tagata amata, e tatau ona fetuunai le meaai. O loʻo fautuaina e le au faʻapitoa ni meaʻai paleni - 'ai e lima taimi i le aso, ae o taimi uma i ni vaega laiti. O le lisi o aso taʻitasi e tatau ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o suti, pusa ma meaʻai gaʻo, suia i fualaau aina fou, fualaau faisua ma isi meaʻai maloloina.

E taua le mataʻituina o le tino ma tuʻuina atu i le tino le gaioiga faʻapitoa talafeagai. O le mea moni, o le tele o gaoioiga faʻaletino e mafai foi ona lamatia - e manaʻomia tele le faʻaleleia o mamafa. Ioe, o aoga faaletino e tatau ona masani.

Faʻaiʻuga o le faʻavaivaia o le kulukose, auala e togafitia ma mea e fai

O le leai o se faamalositino, afiafi i luma o se komepiuta ma se vaega tele o se taumafataga manaia, isi pauna ... Matou te toʻafilemu i le sukalati, maua se paʻu po o se paʻu suamalie, aua e faigofie ona 'ai e aunoa ma le faalavelaveina mai le galuega - o nei masaniga uma e le mafai ona matou latalata atu i le tasi o faʻamaʻi masani masani o le 21st senituri o le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisuka e le mafai ona faʻaleleia. O nei upu e foliga mai o se fuaiupu e suia ai le masaniga masani. O lea la, o aso uma lava e tatau ona e fuaina le suka toto, o le maualuga o le a fuafua ai e le gata o le soifua manuia, ae o le umi foi o lou ola totoe. E mafai ona sui lenei mea e le sili ona manaia pe a fai o le solia o le toleniga o le kulukose i le taimi. O le faia o fua i lenei laasaga e mafai ona puipuia pe tele le tolopoina o le maʻisuka, ma o tausaga nei, po o le tele foi o tausaga, o se soifua maloloina.

Soʻo se vailaʻau faʻamalosi i totonu o le faʻaogaina o meaʻai e nutililii i totonu o le kulukose ma le fructose, o le kulukose vave e ulufale atu i le toto. O le faateleina o maualuga o le suka e faaosofia ai le pancreas. E maua mai ai le insulin. E fesoasoani i le suka mai le toto e ulu atu ai i totonu o sela o le tino - e faʻamalosia ai le puipuia o le membrane e felauai ai le kulukose i totonu o le siama e ala i siama. I totonu o sela, e avea o se punavai o le malosi, e mafai ai ona faʻaogaina metabolic processes, e aunoa ma le galueaina o le tino o le tagata o le a le mafai.

O se tagata masani e tusa ma le 2 itula e ave ai se vaega o le kulukose e ulu atu i le toto. Ona toe foi lea o le suka i le masani ma e itiiti ifo i le 7.8 mmol i le lita o le toto. Afai e sili atu le numera, o loʻo taʻu mai ai le solia o le faʻapalepale o le kulukose. Afai o le suka e sili atu i le 11.1, ona tatou talanoa lea e uiga i le maʻisuka.

O le le gasegase o le kulukose (NTG) e taua foi o "prediabetes".

O se maʻi faʻafitauli faʻapitoa mo togafitiga faʻasolosolo, lea e aofia ai:

  • o se faaitiitia o le gaosiga o le inisalini ona o le le lava o le galueaina o le pancreas,
  • faʻaitiitia le faʻalauiloa o puipuiga o le membrane i le inisalini.

O le suʻeina o le toto mo le suka o loʻo faia i luga o se manava gaogao, faatasi ai ma le NTG, e masani lava ona faʻaalia le masani (o le suka e masani ai), poʻo le kulukose e faʻaititia tele, talu ona pule le tino e gaosia uma le suka e ulu i le toto i le po ao leʻi faia le suʻega.

O loʻo i ai se isi suiga i le gaosiga o le gaʻo-gaʻo - faʻaleagaina le anapogi glycemia (IHF). O lenei togafitiga e maua i le taimi e sili atu ai le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao i le masani, ae itiiti ifo nai lo le tulaga e mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka. A uma ona ulufale le glucose i totonu o le toto, e puleaina le faagasologa i le 2 itula, e le pei o tagata e le atoatoa le kulukose.

E leai ni faʻamatalaga faʻalauiloa e mafai ona faʻaalia saʻo ai le i ai i se tagata o le solia o le faapaleni kullukose. O le maualuga o le suka i le toto ma le NTG o le a siʻitia laʻititi ma mo ni nai piriota taimi, o le suiga lea o totoga na tutupu na o ni nai tausaga. E masani lava o faʻalavelave faʻalavelave e aliali mai na o le ogaoga o le leaga o le kulupu, pe a mafai ona e talanoa e uiga i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻalogo lelei i suiga nei i le soifua manuia:

  1. Laʻu gutu, inu ava malosi nai lo mea masani - o le tino o loʻo taumafai e faʻaitiitia le maualuga o le kulukose e ala i le faʻafefe o le toto.
  2. Faʻasolosolo masani ona o le faateleina o le faʻaaogaina o le suavai.
  3. Faʻafuaseʻi ona tulaʻi i le kulukose o le toto pe a maeʻa se taumafataga o meaʻai i le gaʻo meaʻai e mafua ai le lagona vevela ma le vevela.
  4. O ulu o le ulu na mafua ona o faʻafitauli pipisi i vaʻa o le faiʻai.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o nei faʻamaoniga e leʻo faapitoa ma e le faigofie ona maua le NTG i luga o latou faʻavae. O faʻamatalaga o se fale fetaulaiga o fale e le o taimi uma e logoina ai, o le faateleina o le suka na faʻaalia ma lona fesoasoani e manaʻomia ai le faʻamaoniga i le fale suesue. Mo le suʻesuʻega o le NTG, o suʻega faʻapitoa o toto e faʻaaogaina, e faʻavae i luga o lea e mafai ai ona faʻamaonia lelei pe iai se tagata e le atoatoa le gasegase.

O faʻasalaga o le faapalepale e mafai ona faʻatuatuaina e faʻaaogaina se suʻega o le faapalepale kullukose. I le taimi o lenei suʻega, o le anapogi o le toto na aveesea mai se vein poʻo le tamatamailima ma le soʻo ua taʻua o le "anapogi glucose level" ua fuafuaina. I le mataupu pe a toe faia le auiliiliga, ma o le suka e sili atu i le masani, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka ua faʻamautuina. O isi suʻesuʻega i lenei mataupu e le talafeagai.

Afai o le suka i luga o se manava gaogao e maualuga tele (> 11.1), o le a le mulimuli foi le faaauauina, talu ai o le faia o se auiliiliga atonu e le saogalemu.

Afai e fuafuaina le suka o le taumafa i totonu o tapulaa masani pe itiiti foi le sili atu i ai, o le mea ua taʻua o le avega ua faia: latou te tuuina atu se ipu vai vai ma le 75 g o le kulukose e inu ai. O le isi lua itula e tatau ona faʻaalu i totonu o le fale suesue, faʻatali mo le suka e faʻataʻi. A maeʻa lenei taimi, toe faʻatulagaina le maualuga o le kulukose.

Faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua mai o se taunuuga o lenei suʻega o le toto, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le i ai o le faʻafitauli o le tino o le gaʻo:

Norm

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faʻamalosia i le taimi o le maitaga, i le 24-28 vaiaso. Faafetai tele ia te ia, o le maʻisuka ituaiga e maua, lea e tupu i nisi o tamaitai i le taimi o le fanauina o se tamaititi ma ua mou ese atu ia te ia lava pe a fanau mai. O le gasegase o le kulukose i le taimi o le maitaga o se faailoga o le predisposition i le NTG. O le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o nei tamaitai e matua sili atu le maualuga.

O le mafuaʻaga o suiga i le gaosiga o le gaʻo ma le faʻalavelave o le faapalepale o le kulukose o le i ai o se tasi poʻo le sili atu foi o nei mea taua i le talafaasolopito o se tagata:

O le lamatiaga autu o le NTG e maua mai i le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma fuainumera, pe a ma le 30% o tagata, o le a le toe i ai le faapalepale o le glucose i le gasologa o le taimi, o le tino lava e taulimaina i se tulaga tutoatasi le faaletonu o le maʻisuka.O le 70% totoe o loʻo nonofo i le NTG, lea e sili atu le taimi e leaga ma maua ai le maʻisuka.

O lenei faʻamaʻi ua mafua foi i le tele o faafitauli ona o suiga tiga i totonu o vaa. O fualaau o le kulukose o le toto e mafua ai ona tali le tino i le tulaga o le faateleina o le aofaiga o triglycerides. O le tele o le toto e faateleina, o le a sili atu ona pala. E sili atu ona faigata mo le loto le tulia o le toto e ala i veins, ua faamalosia e galue i se faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le iʻuga, e tupu mai le maualuga o le toto, masini ma poloka i totonu o vaʻa.

O ipu laiti foi e le o lagona le auala sili ona lelei: o latou puipui ua paʻu, ua afaina ai vaa mai le tele o le vevesi, ma ua afaina ai sina pepe laiti. O le tino ua faamalosia e faʻaauau pea ona fausia se fesoʻotaʻiga fou fou, e amata ona sili atu le leaga o le okeni i le okesene.

O le umi o lenei tulaga e tumau - o le taunuuga o le faʻalava o le kulukose e sili atu ona faigata mo le tino. Ina ia puipuia nei taunuuga, e tatau ona e faia se suʻega o le toleniga o le kulukose i tausaga uma, aemaise lava pe ai ai ni mea faʻalavelave mo NTG.

Afai o se suʻega (suʻega) mo le faʻapalepale o le kulukose e faʻaalia ai le faʻaleagaina o le gasegase o le gataifale, e tatau ona e alu vave i se endocrinologist. I lenei laasaga, e mafai lava ona taofia le gaioiga ma le faapalepale e toe faʻaleleia i sulu o le tino. O le mea autu i lenei mataupu o le usitai malosi i fautuaga a le fomai ma le malosi tele.

Mai le taimi lea, o le a tatau ona e faatea ese le tele o masani leaga, suia mataupu faavae o meaai paleni, faaopoopo le gaioiga i le olaga, ma atonu o taʻaloga. E mafai e fomai ona fesoasoani i le ausia o le sini, ae o le tagata maʻi lava ia e tatau ona faia uma galuega autu.

O le fetuutuunaʻiga o mea taumafa mo le NTG e faigofie lava. A leai, o le suka e le mafai ona faʻatulagaina.

O le faafitauli autu i le faʻavaivaia o le glucose toleniga o le tele o le inisalini e faia i le tali atu i le suka o loʻo ulufale i le toto. Ina ia toe faʻafoʻi le lagona lelei o sela i ai ma mafai ai ona latou maua le kulukose, e tatau ona faaitiitia le insulin. Saogalēmū mo le soifua maloloina, e mafai ona faia lenei mea i le ala e tasi - e faʻaititia ai le aofaʻi o meaai e iai le suka.

O meaai mo le le lelei o le faapaleni o le glucose e maua ai le paʻu tele i le aofai o gaʻo. E taua tele le vavaeeseina o mea taumafa ma le maualuga o le faasino igoa i le mea e gata mai ai, talu ai o le kulukose mai ia i latou e vave ona tui i totonu o le toto, i ni vaega tele.

O le taumafa o le solia o le faapalepale e tatau ona fausia e pei ona taua i lalo:

O mea taumafa e tatau ona vaevaeina, 4-5 vaega tutusa, o meaʻai maualuga-carb e tufatufaina atu i le aso atoa. Faʻalogo lelei i le faʻaaogaina o le vai. O lona aofaʻiga manaʻomia e fuafua i luga o le fua faatatau: 30 g vai i le kilokalama o le mamafa i le aso.

O le mataupu faavae o le faʻaitiitia o le mamafa o le faʻaitiitia o le faʻaogaina o calorie i aso taʻitasi.

Ina ia faʻatatau i mea e manaʻomia ile calorie, e manaʻomia ona e fuafuaina le taua o le metabolism autu:

O le faʻavaivaia o le kulukosesese o se tulaga lea e maualuga ai le kulūkose i totonu o le toto, ae o lenei faailo e le oʻo i le tulaga e faia ai le siama o le maʻisuka. O lenei laasaga o le maʻi gasegase o le gaʻo e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, o le mea lea e masani ona maua ai le maʻisuka.

I le taimi muamua, o le maʻi e faʻapupulaina ma le naʻo le faafetai i le suʻega o le toleniga o le kulukose.

O le faʻavaivaia o le kulukose o loʻo aʻafia ai ma le faʻaitiitia o le faʻafefe o le toto suka i le tino o le tino, na muai manatu o le uluaʻi laasaga o le maʻisuka (o le maʻisuka o le maʻisuka), ae talu ai nei na faʻamaonia ai o se maʻi ese.

O lenei soligatualfono o se vaega o le maʻi faʻasolosolo, lea e faʻaalia foi i le faateleina o le tele o le visceral fat, hypertension and hyperinsulinemia.

E tusa ai ma fuainumera o loʻo i ai nei, o le gasegase o le kulukose vaivai na maua i le pe tusa ma le 200 miliona tagata, ae o lenei faʻamaʻi e masani lava ona iloa faʻatasi ma le oona tele. Vaʻaia i le Iunaite Setete o loʻo matauina i tamaititi uma e fa ma le atoaga i le 4 i le 10 tausaga, ma i tamaiti lima uma lima mai le 11 i le 18 tausaga.

O tausaga uma lava, e 5-10% o tagata e maualalo le glucose toleniga e maua ai se suiga o lenei faʻamaʻi i le maʻisuka (e masani lava o se suiga e matauina i tagata mamaʻi e mamafa tele).

Glucose e avea ma punavai autu o le malosi e maua ai gaioiga faʻasolosolo i le tino o le tagata. Glucose e ulufale i totonu o le tino ona o le taumafaina o gaʻo, lea e mafua mai i le pala o le gaʻo mai le vaega o meaʻai i totonu o le toto.

Inisalini (o le hormone e maua mai i le pancreas) e manaʻomia mo le faʻaaogaina o le kulukose e fusi. Ona o le faateleina o le permeability o membsas plasma, o le inisalini e mafai ai e masini ona gaosia le kulukose, ma faaitiitia lona maualuga i le toto 2 itula pe a uma ona taumafa (3.5 - 5.5 mmol / l).

O mafuaʻaga o le faʻavaivaia o le kulukose o le glucose e mafai ona mafua ona o mea faʻavae poʻo le olaga. O mea e fesoasoani i le atinaʻega o le faʻamaʻi o:

  • genis predisposition (o le i ai o le maʻisuka poʻo le prediabet i aiga vavalalata),
  • afaina
  • ogaoga maualuga
  • maualuga lipids toto ma atherosclerosis,
  • faʻamaʻi o le ate, fatu cardiovascular, fatugaʻo,
  • gout
  • hypothyroidism
  • inisalini, lea e faʻaitiitia ai le lagona o le gaʻo ile tino i aafiaga o le inisalini (faʻatapulaʻaina ma faʻafitauli ole gasegase),
  • afaina o le pancreatic ma isi mea e mafua ai le faaleagaina o le insulin,
  • maualuga le cholesterol
  • amio le taua
  • faʻamaʻi pipisi o le endocrin system, lea e sili atu ona maua ai hormones counter-hormonal (Inisko-Cushing syndrome, etc.),
  • faʻaleagaina o meaʻai ia e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo,
  • aveina o glucocorticoids, fomaʻi faʻamaʻi ma isi fualaau oona,
  • tausaga pe a ma le 45 tausaga.

I nisi tulaga, o le solia o le faapaleni o le kulukose i fafine maitaga e maua foi (diabetes gestation, o loʻo matauina i le 2.0-3.5% o mataupu uma o le maitaga). O aʻafiaga o aʻafiaga mo fafine maʻitaga e aofia ai:

  • sili atu le mamafa o le tino, aemaise pe afai e sili atu le mamafa pe a mavae le 18 tausaga,
  • genis predisposition
  • silia ma le 30 tausaga
  • o le i ai o le maʻisuka faʻateʻa i maʻisaga talu ai,
  • polycystic ovary syndrome.

Faʻaleagaina o le kulukose o le gasegase e maua mai i le tuʻufaʻatasiga o le gasegase o le inisalini ma faʻaitiitia le lagona o le tino.

O le faʻavaeina o le inisalini e faʻaolaina e ala i le taumafaina o mea taumafa (e le tatau ona i ai ni carbohydrates), ma lona faʻamalolo e tupu pe a tulaʻi le maualuga o le kulukose o le toto.

O le faʻaaogaina o insulin e faʻaleleia e aʻafiaga o amino (arginine ma leucine) ma nisi o hormones (ACTH, HIP, GLP-1, cholecystokinin), faʻapea foʻi ma estrogens ma sulfonylureas. Faateleina le faʻamalosia o le inisalini ma faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga o mea e maua i plasma o le calcium, potassium poʻo le gaʻo gaʻo maualalo.

O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le inisalini e tupu i lalo o le malosi o le kalukago, o le hormone o le pancreas.

O le inisalini e faʻaleleia ai le transhembrane inisalini receptor, lea e faasino i glycoproteins faigata. O faʻavae o lenei sapalai e lua pusa ma le lua beta subunits e fesoʻotai i faʻamaumauga vavave.

O vaega ole alalafaga receptor o loʻo tu i tua o le suauʻu, ma o subunite transetambrane o peta patito e faʻatonuina i totonu o le masini.

O le faateleina o le kulūkose e masani ona mafua ai le faateleina o le tyrosine kinase, ae o loʻo i ai i le predabetes le itiiti o le solia o le inisalini o le talipupuni. O le faʻavae o lenei solia o se faʻaitiitia o le aofaʻi o suʻega insulin ma protein e maua ai le glucose i totonu o le cell (glucose transporters).

O tino autu autu e faʻaalia i le inisalini e aofia ai le ate, mea faʻapipiʻi ma le musika. O siama o nei meaola e faʻavaivai (faʻasaʻo) i le inisalini. O le iʻuga, o le gasegase o le kulukose i mea faʻapipiʻi e faʻaitiitia, faʻaitiitia le faʻasolosolo o le glycogen, ma o loʻo tupu aʻe ai togavao.

Ole ituaiga o le maʻisuka e mafai ona mafua mai i isi mea e aʻafia ai le atinaʻeina o le inisalini:

  • o le solia o le mafai ona gafatia o capillaries, lea e mafua ai le solia o le felauaiga o le inisalini e ala i le gasegase vascular,
  • faaputuputu o lipoproteins ua suia,
  • acidosis
  • faaputuga o enzymes o le vasega hydrolase,
  • o le i ai o le fofo masani o le mumū, ma isi.

O le faʻamalosia o insulin e mafai ona fesoʻotaʻi ma se suiga i le molimoli o le inisalini, faʻapea foʻi ma le faʻaopoopoga o gaioiga faʻamaʻi poʻo gaʻo o le maʻitaga.

O le solia o le faapalese kullukose i le amataga o le atinaʻeina o le faamai e le o faʻaalia i le tino. O tagata maʻi e tele lava ina mamafa pe mamafa, ma o le suʻesuʻega e faaalia ai:

  • anapogi normoglycemia (o le kulukose i le toto toto e masani pe sili atu le maualuga nai lo le masani),
  • leai se kulukose i totonu o le uila.

Preditebetes e mafai ona tuʻufaʻatasia ma:

  • furunculosis,
  • gasegase totoʻa ma maʻi faʻasolosolo,
  • paʻu ma le totoina o le tino, paʻu vevela,
  • umi o taimi e le faʻamalolo ai paʻu paʻu,
  • feusuaʻiga tau feusuaʻiga, faʻaletonu o le mafaufau (amene e mafai),
  • angioneuropathy (liona o vaʻa laiti e faʻatasi ma le tafe o le toto, faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le namu, lea eo mai faatasi ma le faʻaleagaina o faʻasolosolo) o le tele o le mamafa ma le faʻatasiga.

A o faʻaleagaina le solitulafono, e mafai ona faʻaopoopoga le ata faʻataʻitaʻi:

  • lagona o le fiainu, palago ma le faateleina o le inu o le vai,
  • faʻaauau faifaipea
  • se faʻaitiitia o le faʻamaʻi, lea eo mai faatasi ma faʻamaʻi masani ma le faʻaleagaina.

O le le atoatoa o le kulukose i le tele o tulaga e maua i se mea lamatia, talu ai e leai ni faitioga a tagata gasegase. O le faavae mo le siama e masani lava o le taunuuga o se suʻega toto mo le suka, lea e faʻaalia ai le faateleina o le anapogi glucose i le 6.0 mmol / L.

  • faʻamaumauga o talaʻaga (faʻamatalaga faʻamaonia maʻi ma aiga o loʻo mafatia i le maʻisuka),
  • iloiloga lautele, lea i le tele o mataupu ua faaalia ai le i ai o le tele o le mamafa o le tino po o le gaʻo.

O le faʻavae o le suʻesuʻega o le prediabetes o se suʻega o le faapaleni o le kulukose, lea e iloilo ai le malosi o le tino e gaosi ai le kulukose. I le iai o faʻamaʻi pipisi, faʻateleina pe faʻaitiitia le gaioiga faaletino i le aso aʻo lumanaʻi le suʻega (e le fetaui ma le masani) ma le tagofia o fualaau faasaina e aafia ai le maualuga o le suka, e le o faia le suʻega.

A o lei faia le suʻega, ua fautuaina e te le faʻamapulaʻa lau mea taumafa mo aso e 3, ina ia le itiiti ifo ma le 150 g le aoga o le gaʻo i le aso. O gaoioiga faaletino e le tatau ona sili atu nai lo le mamafa. I le afiafi, ao le i pasia le auiliiliga, o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e tatau ona faʻaaogaina mai le 30 i le 50 g, pe a uma lea e le faʻaumatia meaai mo le 8-14 itula (inu vaiinu).

  • anapogi toto suega toto
  • mauaina o le kulukose (mo le 75 g o le kulukose 250-300 ml o le vai e tatau ai),
  • Toe faʻaleleia toto mo le suʻeina o le suka 2 itula pe a maeʻa le fofo o le kulukose.

I nisi tulaga, o samples toto faʻaopopo e ave i le 30 minute.

I le taimi o le suʻega, o le ulaula tapaa e faasaina ina ia le faʻasese le auiliiliga.

O le solia o le faapalepale o le kulukose i tamaiti e fuafuaina foi e faaaoga lenei suega, ae o le "avega" o le kulukose i luga o se tamaititi ua fuafuaina e faavae i luga o lona mamafa - 1.75 g o le kulukose e ave i le kilokalama, ae o le aofaiga e le sili atu ma le 75 g.

O le faʻavaivaia o le kulukose i le taimi o le maitaga e siakiina e ala i le suʻega o le tautala i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le maitaga. O le suʻega e faia i le faʻaaogaina o le auala tutusa, ae e aofia ai se fuataga faaopoopo o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le tasi le itula talu ona faʻaaoga le kulukose solution.

E masani lava, o le kulukose i le taimi o le toe faʻaleleia o le toto e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / L. O le kulūkose e 7.8 i le 11.1 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le vaivai o le kulukose, ma o le maualuga e maualuga atu i le 11.1 mmol / L o se faailoga o le maʻisuka.

I le toe iloa o le maualuga o le kulukose o le glucose i luga o le 7.0 mmol / L, o le suʻega e le aoga.

O le suʻega ua solia i tagata taʻitoʻatasi e sili atu i le 11.1 mmol / L o le anapogi o le glucose anapogi, ma i latou na maua i le taimi nei le faʻaleagaina o le myocardial, taotoga poʻo le fanau mai.

Afai e tatau ona fuafua le faʻasalalau faalilolilo o le inisalini, e mafai e le fomaʻi ona faia se fuataga o le maualuga o le C-peptide e tutusa ma le suega o le toleniga o le kulukose.

Ole togafitiga o prediabetes e faʻavae i luga o aʻafiaga ole fualaau. O togafitiga e aofia ai:

  • Faʻasologa o meaʻai. O meaai mo le le atoatoa o le kulukose ole mea e manaomia e manaʻomia ai le le aoga o suti (suamalie, keke, ma isi mea), faʻatapulaʻa faʻaaogaina o meaʻai gaʻo (falaoamata ma pasta, pateta), faʻatapulaaina o le gaʻo (gaʻo gaʻo, pata). O se taumafataga itiiti e fautuaina (laiti auaunaga e tusa ma le 5 taimi i le aso).
  • Faamalolosia o gaioiga faaletino. Fautuaina le gaioiga faaletino i aso uma, 30 minute - itula (e tatau ona faia taʻaloga a itiiti ifo ma le faatolu i le vaiaso).
  • Pulea o le tino.

I le le i ai o se togafiti togafitiga, o fualaau oona o le hypoglycemic ua faatonuina (a-glucosidase inhibitors, sulfonylureas, thiazolidinediones, ma isi).

O togafitiga o togafitiga e faia foi e faʻaitiitia ai tulaga lamatia (o le thyroid gland normalizes, faʻamaonia le metabolism, ma isi).

I le 30% o tagata e iai le faʻafitauli o le faapalepale o le kulukose, o le maualuga o le kulukose o le toto e toe foʻi mai i le masani, ae o le tele o tagata gasegase o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o lenei maʻi le avea ma maʻisuka ituaiga 2.

Preditebetes e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi o le cardiovascular system.

Puipuiga o vailaau faʻasolosolo e aofia ai:

  • O se taumafataga tatau, lea e faʻaaoga ai le le pulea lelei o meaʻai suamalie, falaoamata ma meaʻai gaʻo, ma faʻalautele ai le numera o vitamini ma minerale.
  • Malosiaga faifaipea masani (soʻo se taʻaloga poʻo ni taʻaloga umi.) E le tatau ona sili atu le mamafa o le avega (o le malosi ma le umi o faʻamalositino faʻaleosolo lemu).

E manaʻomia foʻi le pulea lelei o le tino, ma a mavae le 40 tausaga, o le siakiina o le kulukose o le toto (2-3 tausaga).

NTG - faʻavaivaia le kulupu o le kulukose: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma metotia faasaʻo

O le gasegase o le kulukose le lelei o se faafitauli moni i le lalolagi nei. O mataupu o le mauaina o sea solitulafono ua avea ma mea e sili atu ona tele ma o le mafuaʻaga o lenei suiga o se suiga i le tafaoga o le olaga nei.

O le mafuaʻaga autu e mafua ai le le atoatoa o le tino. A maeʻa le aso galue malosi, e le maua e se tagata le malosi e savali ai pe asiasi i le nofoaga tutotonu ma e sili atu ona faigofie mo ia ona malolo i luga o se sofa lelei i luma o lana lava TV.

O le isi itu, o le sosolo saʻo i luga o le muamua, o le le paleni. O se meaʻai ma le gaʻo, gaʻo maualuga-calorie e mafai ai e oe ona faʻafetaui vave le fiaʻai e le mafai ona faamalieina i le aso.

O se tagata e talitonu e leʻi 'ai o ia i le aso atoa, ae na o le faʻaaluina o kalori, o lea e mafai ai e ia ona gafatia. Ae e le malie le tino ia te ia.

O le faʻaleagaina o le kulukosese toleniga o se suiga faʻaleaga, o le faʻamaoniga e mafai ona puipuia, pe faapefea ona fai ma sili ona taua, pe faʻapefea ona iloa le suiga i le taimi? Tali i fesili autu e tuʻuina atu i le tagata faitau.

O le mea moni o le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia e iloa e tagata uma. Ae o lona tulaga lamatia e masani ona le amanaiaina. E le malamalama tagata i le maʻisuka o le manaʻomia lea o le mataʻituina pea o le suka i le olaga atoa, ma o le tele o le soifua manuia e faalagolago i le numera i le mita.

E toʻatele e le mafaufau e uiga i faʻalavelave matautia o le faʻamaʻi lea e tulai mai pe a le tausisia ia fautuaga masani mo le maʻisuka. E le mafai ona togafitia le maʻisuka, ae mafai ona taofia lona atinaʻe.

I lenei mataupu, o le auala aupito sili ona lelei o le puipuia o le taimi lea e iloagofie ai le faʻapalepale kulukose. Faatasi ai ma le vave iloaina ma le vaetamaina o fua talafeagai, e mafai ona e puipuia le atinaʻeina o se maʻi matautia pe tolopo le faʻaalia o le maʻi mo le tele o tausaga.

O vailaʻau 'oloʻo faʻaumatia i mea taumafa' oloʻo tuʻuina i totonu o le kulukose ma le fructose i le taimi o le faʻaogaina o le faʻaogaina. glucose vave ona ulufale atu i le toto. O le faateleina o le toto maualuga o le suka e faʻaleleia ai le gaioiga o le pancreas, e maua mai ai le insulin, lea e fesoasoani ai i le suka mai le toto i siama o le tino. Glucose i totonu o sela o se punaoa malosi ma e maua ai se auala talafeagai o faiga faʻavaomalo.

O le a le uiga o se suʻesuʻega faapena.

Mo se tagata soifua maloloina, o le masani o le taimi na tuʻuina atu mo le faʻasalaina o se vaega o le kulukose e le silia le 2 itula. A maeʻa lenei vaitau, o le a toe foʻi atu faailoga o le suka i le masani. I le tulaga o le a tumau pea le mataʻutia o faailoga, o le solia o le faapalepale ua maua.

Faʻalogo! O le maʻi suka e mafai ona maua pe afai, pe a uma le 2 itula pe a uma le suʻega, e leʻo faʻamautuina le masani o le suka, ae tumau i le tapulaa pe a ma le 11 mmol / L.

Preditebetes o se soliga o le faʻapalepale kullukose. O sea solitulafono e faʻaalia ai se faʻaaliga o se faʻalavelave o suiga:

  • e faasaga i le talaaga o le solia o le faagasologa o le inisalini e maua mai i siama pancreatic, o le maualuga o le hormone i le tino ua faaitiitia,
  • o le lagona o le puipuia o le membrane i le inisalini e faaitiitia tele.

E taua le manatuaina o se suʻega toto mo le suka ma le NTG na tuʻuina atu i luga o se manava gaogao i le tele o tulaga e faʻaalia ai le masani.

E mafua mai i le mea moni e faʻapea, i le po, o loʻo mafai pea e le tino o le tagata ona faʻagasologaina le kulūkose ua oʻo i totonu o le toto. E faavae i luga o lenei faʻamatalaga, e mafai ona faʻauʻuina e le lava lea ituaiga suʻesuʻega e iloa ai faʻataʻitaʻiga.

O se mea e le lelei le anapogi anapogi e maua pe a maualuga le maualuga o le suka i le maualuga o le toto, ae le oʻo i tulaga e mafai ona iloa ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O le mafuaʻaga o le NTG e mafai ona mafua mai i le tele o faʻamaoni:


  1. Bogdanova, O. O Le Tusi Tele o Tisuka. Mea uma e tatau ona e iloa e uiga i le maʻisuka / O. Bogdanova, N. Bashkirova. - M.: AST, Moscow Moscow, Prime-Evroznak, 2008. - 352 itu.

  2. Yurkov, I.B. Tusitaulima o faʻafitauli faʻaleagamoni ma faʻamaʻi / I. B. Yurkov. - M .: Phoenix, 2017 .-- 698 p.

  3. Zakharov Yu.L. Maʻisuka - mai le faʻavaivai i le faʻamoemoe. Moscow, Yauza Publishing House, 2000, 220 itulau, faasalalau 10,000 kopi.
  4. Kalyuzhny, T. T. Hemochromatosis: faʻamaualuga o le paʻu, o le cirrhosis pigmented o le ate, o le '' apamemea 'o le maʻisuka / I.T. Kaleyuzhny, L.I. Kalyuzhnaya. - M.: ELBI-SPb, 2018 .-- 543 itu.
  5. Korkach V. I. O le matafaioi a ACTH ma glucocorticoids i le faatonutonuina o le malosi o le malosi o le malosi, Zdorov'ya - M., 2014. - 152 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga