Faailoga ma faailo o le maualuga maualuga o le toto i tamaitai, alii

O meaola uma e faʻamalosia i meaʻai e faʻaumatia i le kulukose. Mulimuli ane, e gauai i lalo o le malosi o le inisalini ma maua ai le tino ma le malosi talafeagai. I le tulaga masani, o le toto toto mai le 3.5-5.5 mmol / L. I tagata, o lenei tau aogā e mafai ona tulaʻi i le 5.8 mmol / L.

I nisi faʻamaʻi, e le toe faʻamaopoopoina le insulin i le pancreas, ma ua maualuga le kulūkose. O lenei tulaga e taʻua o le hyperglycemia ma e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga matuia.

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

O le kulūkose o le toto e mafai ona fesuiaʻi ona o faʻamaʻi o tino i totonu ma le faʻaalia i mea o fafo.

Faatasi ai ma faamaʻi o le faamai o le nofoaga autu o le maʻisuka. O le maualuga o le suka o le toto o le faailoga autu lea o lenei maʻi. O isi togafitiga e mafua ai le faateleina o le kulūkose o le oona tele. O faʻasolosolo o le ate ma le fatu fatu e mafai ona mafua ai le toto maualuga.

E masani lava o se mea e mafua ai le mea e tupu ai se mea na tupu. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi i le maʻisuka, e tatau ona siakiina e le aunoa lona toto kulukose.

O fua maualuga o le suka atonu e mafua ona o maʻi o le autoimmune. O le tino e amata ona ia faia ona lava sela e pei o fafo, o se taunuuga o le faagasologa o lo latou faatafunaga amata. Muamua lava, o lenei mea e faʻaaoga i tisipenesa o le tino e aofia ai le pancreas.

O le isi mafuaaga taatele o le maualuga o le suka o le toto maualuga o le maʻi mama. O aʻafiaga e afaina ai le meaʻai o totoga uma, e aofia ai mea e maua ai le paleni saʻo o mea uma o meaola o meaola.

O le siitia le tumau o kulūkose e mafai ona mafua mai i le solia o le taumafa (taumafa i le tele o suamalie), malosi malosi o le mafaufau-lagona, tiga ogaoga, maua o vailaʻau (diuretics, glucocorticosteroids, contraceptives oral).

I fafine, o le maualuga o le suka o le toto e masani ona maua i le taimi o le maitaga. A o faagasolo lenei vaitau, e amata ona gaosia ia hormones e mafua ai le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto. Ae i le taimi lava e tasi, latou te tetee atu i le inisalini, ma ua le lava mo le malepelepe o le tele o masini gaʻo. O le mea lea, o le maʻisaga maʻitaga e atiaʻe. O mea taua e mafua ai le mamafa, genetic predisposition, ua tuai ona maitaga.

O le toto maualuga e mafai ona matauina e le gata i tagata matutua, ae faapena foi i tamaiti. I pepe faatoa fananau mai, i le tele o mataupu, o lenei mea e mafua mai i le puleaina o le tele o fua o le kulukose. Ae maise lava, o le faateleina o le toto suka o loo matauina i tamaiti ua leva ona fanau ma maualalo le mamafa o le tino. O le isi mafuaaga o le le lava o le homone e nafa ma le malepe o le proinsulin. I nisi o tulaga, o le faʻamalosia o le inisalini e iloa.

I tamaiti o le aʻoga ma le aʻoga, o le maualuga o le suka o le toto e masani lava ona fesootaʻi ma le leai o ni meaai paleni, faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi. O le tele o taimi, pe a uma ona faʻaaogaina mafuaʻaga, o le kulūkose e toe faʻaleleia.

I le taimi o le tuputupu ae malosi o le tamaititi, ua amata ona gaosia ni hormones o le counterinsulin matautia. Latou te faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o le inisalini, o le mafuaʻaga lea e iloa ai faʻavavega taimi faʻavaomalo i le maualuga o le kulukose.

O le maʻi suka, o le mea autu lea o le toto maualuga, e seasea. E le gata i lea, e na o le ituaiga o maʻisuka e maua i tamaiti - o le insulin-faalagolago.

I le maualuga o le suka o le toto, o le meaai e tatau ona aofia ai fuamoa, aano o manufasi ma iʻa, meaʻai susu, falaoa o le rye, fualaau faisua, araisa, oati ma le keke.

Faailoga o le Suga Suauu Maualuluga

O le faailoga autu o le faateleina o le suka toto o le matuai fia inu ma fiaai. I le maualuga maualuga o le kulukose, o le gaioiga galue a gaʻo e amata, e oʻo atu ai i le faʻamamaina o le vai ma, o se taunuuga, le manava o le tino. I lenei tulaga, e masani lava ona faʻailoa mai pea le faanatinati ma le fiainu pea.

O le matelaina e atiina ae ona o le le atoatoa o le inisalini, o le gaioiga o gaʻo i totonu o le kulukose. Ona o le faateleina o le fiaʻai, ua amata ai le faateleina o le mamafa o le tino. O le mea lea, o se gaʻo mamafa mamafa e mafai foi ona avea ma se faailoga o le faateleina o le toto suka.

Ona o le masani ona faia i le vaega o le tino, o le microflora pathogenic e amata ona faatoateleina, e mafua ai le vevela tigaina o totoga tino. Faʻatasi ai ma le atinaʻega o le faagasologa, e faʻaleleia ai e tamaloloa le paʻu o le paʻu, ma o fafine e atiaʻe le valevavaginitis.

O le lalagaina e lauiloa e le gata i totonu o le itutino. Tagata gasegase e maua mai i le maualuga o le suka o le suka i le maualuga o le paʻu.

I le maualuga maualuga o le kulukose, o le paleni eletise ua faʻalavelaveina. Ona o le masani ona faia, o loʻo manaʻomia ona fufulu ese elemene talafeagai. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaalia o le vavave o maso o le povi, faʻalavelaveina o le fatu cardiovascular system.

O isi uiga taua o le maualuga o le toto suka o le faʻamalolo umi lea o faʻamaʻi ma nai paʻu paʻu. E sili atu ona lamatia lenei mea pe a manaʻomia le taotoga. I tagata ei ai maualuga maualuga le kulukose, o manua e malolo mo se taimi umi lava, o le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻalavelave faʻapipiʻi faʻalavelave, o le tino e vave ona maua.

Faatasi ai ma maualuga maualuga o suka, o le soifua manuia lautele e leaga. Glucose e le o gauai, o le mea lea, o le malosi e manaʻomia mo le masaniga o le tino o le tino ua faʻaititia. O tagata maʻi e amata ona faitio i se malepelepe, vaivaiga, moe.

E suia foi amio. O le le fiafia e foliga mai ona o le tumau pea le soifua manuia ma le le manuia o manua. O le mamafa o le paʻu o le paʻu e mafua ona o le le mautonu, e mafua ai se lagona o le lelava masani.

O aʻafiaga o le toto maualuga

O le lamatiaga ogaoga ma le maualuga o le suka i totonu o le toto o le faʻaleagaina lea o toto toto e fafaga ai tino ma gaʻo. Muamua, o mata, gaʻo ma vae o loʻo aʻafia.

I le tulaga o le le paleni o le retina, ua amata ona amata. I le lumanaʻi, e atiaʻe le atrophy o le nail opic. I le toesea o togafitiga talafeagai, faʻapea foi i le tulaga o le maʻisuka malosi, ua maua ai le glaucoma. I nisi tulaga, o le atinae o le tauaso atoatoa e mafai.

Faatasi ai ma le maualuga o le suka i totonu o le toto, o manu o gaʻo ua manuʻa, o le amiosaʻo oa latou capillaries ua solia. O le aveeseina o le vai mai le tino e faigata, o le fulafula e aliali mai. I le tulaga o se tulaga ogaoga o le faagasologa ma le urini, e le gata o mea leaga o le tino e amata ona amataina, ae faapea foi ma palatini e manaomia, lea e mafai ona mafua ai le faaletonu fatu.

I le faaleagaina o vaʻa pito i lalo, o meaʻai o meaola e faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o maʻi le faʻamalolo, ma i le lumanaʻi - necrosis ma gangrene. I tulaga ogaoga, o le faʻamavaeina o le tino e faia e puipuia ai le salalau atu o le togafitiga faʻaleagaina i le tino atoa.

Lafo mo le maualuga o le toto

O le a le mea e fai pe afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai se maualuga o le kulukose i totonu o le toto, naʻo tagata tomai faapitoa e filifili. Endocrinologists e aafia i togafitiga o le maʻisuka.

O togafitiga mo le maualuga maualuga o le suka o le faʻamavae lea o le mafuaaga o lenei tulaga. I le tele o tulaga, a maeʻa togafitiga o faʻamaʻi pipisi, o le glucose e toe foʻi mai i le masani.

Afai e maua le maʻisuka, o le ituaiga I, o le inisalini o inisua ua faʻamaonia, faatasi ai ma le II - faʻafofoga tautala o fua o le suka.

O le taua tele i le faasaʻoina o le kulukose i totonu o le toto o se meaai faapitoa. E aofia ai se mea e pei o se areto falaoa, e tutusa ma le 10 g o gaʻo. E i ai ni laulau faapitoa mo le maʻisuka. Latou te faʻamatalaina le tusiga o oloa ma meaʻai.

Selu, suka, falaoa paʻepaʻe ma falaoamata, o nisi meaʻai e le aofia ai le taumafataga. I lenei tulaga, e tatau ona faapaleniina le taumafa ma ia aofia ai elemene talafeagai ma gaʻo gaʻo. Meaʻai gaʻo ma iʻa, mea ulaula, susu, suamalie suamalie ma vine ua faasaina.

E fautuaina e 'ai sina vaega, i ni vaega laiti. E tatau ona 5-6 aiga i aso taitasi. O le mea lea e sili atu ona lelei gaʻo meaʻai, ma e aʻafia ai le fesuiaiga o le kulukose.

Faatasi ai ma maualuga maualuga o suka, o le soifua manuia lautele e leaga. Glucose e le o gauai, o le mea lea, o le malosi e manaʻomia mo le masaniga o le tino o le tino ua faʻaititia.

I le maualuga o le suka o le toto, o le meaai e tatau ona aofia ai fuamoa, aano o manufasi ma iʻa, meaʻai susu, falaoa o le rye, fualaau faisua, araisa, oati ma le keke. O fualaau aina, e fautuaina e tuʻuina atu le fiafia i laulaʻau lanu meamata, laumei, launiu, quince ma lemoni. Mo le kukaina, e sili atu le faʻaaogaina o le suauu linseed poʻo le suauu.

E i ai foi le tele o meaai e aofia ai se vaega itiiti o mea inu. E le mafai ona latou faʻaitiitia o latou toto suka, ae o le faʻaaogaina e masani lava e le faateleina ai le kulukose. Muamua, o meaʻai ia - o meaola, lobsters ma lobsters. Soya faʻamalofa, gaʻo, puʻamu, nati ma lekila ua manatu ole laʻititi.

E masani lava o tagata e maua i le maʻisuka e faʻaaoga ai le suka nai lo le suka. O le tele o endocrinologists e le o fautuaina mai lenei mea. O le suamalie e sili ona maualuga i le kalori ma e mafai ona faʻaosoina ai le faateleina o le kulukose. E sili atu le lelei o le sui atoa o suka i fua faʻatagaina.

Puipuia o le suka maualuga

O le maualuga o le kulukose e tulaʻi mai i le i ai o mea faʻapitoa ma le ola le lelei. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina, e tatau ona mulimulitaia nisi puipuiga.

I le i ai o le mamafa o le tino, ua faailoa mai ai meaai maualalo-kalori, talu ai o le gaʻo o se tasi lea o tulaga lamatia mo le faateleina o le suka toto.

E tatau ona faapaleni mea taumafa, faamalieina le manaʻo o le tino mo micronutrients. Meaʻai anapogi, suti, mea inu inu gaʻo ua matua vavaeeseina. O le masima, suka ma gaʻo manu ua faaitiitia. Mo meainu, e sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai le teasbal teas ma juice law.

O se soifua maloloina lelei e taua tele. E fautuaina e lafoai atoa amioga leaga. O le faʻateleina o le toto o le suka e masani ona ulaula.

E manaʻomia le faʻatinoga faʻatinoga. O le taʻavale, savali, faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻaleleia ai le toto, lea e faʻaleleia ai meaʻai o gaʻo ma okeni.

O le tausisia o nei tulafono faigofie o le a fesoasoani e aloese mai le faateleina o le kulukose o le toto ma tausia le soifua maloloina lelei mo se taimi umi.

Faailoga ma faailo o le toto maualuga i le fafine

Faatasi ai ma uluai faaaliga, o le faateleina o le fiainu ua matauina. E mafua lenei mea ona o le faateleina o le kulukose o le toto e taʻitaʻia ai le manaʻoga mo lona faʻamalositino faatasi ma urine. I le tutusa ma lenei mea, ua fufulueseina mai le tino, eletise e mafua ai le vaivai, vaivai o le gutu, ulu o le ulu ma se lagona o le vevela.

I totonu o tagata, e faʻaitiitia le tino o le tino, o le manava o le manava ma le mamafa o le tino e faaitiitia. O lima ma vae e malulu tusa lava pe vevela le tau, o le a faʻaitiitia lo latou lagona.

E i ai faafitauli i le faʻaogaina masani: masani masani poʻo le manava, faʻalavelave poʻo se lagona o le le toʻa i totonu o le manava.

O se tulaga ei ai le maualuga o le toto toto e mafua ai le tatalaina o tino o le ketone i le urine ma le solia o le metabolism o gaʻo. Le faiga o le atinaʻeina o le tulaga o le maʻi: o le maualuga o le glucose o loʻo iʻu ai i le manaʻoga mo le gau e le glycogen, lea e maua mai e le ate. O le tele o le malosi e le ulu i totonu o le tino, o lea e tatau ai ona e talepeina gaʻo ma le fatuina o tino o le ketone. A latou ulu atu i le toto, e le uma le paleni o le kulimi masani.

E masani lava, o le toe faʻafoʻi ma le le lelei o togafitiga i fafine e mafai ona faʻaalia ai le toto maualuga.

Etiology o le hyperglycemia

O mafuaʻaga o le faateleina o le toto o le toto i fafine e foliga tutusa ma tama tane, o le maʻisuka malosi (DM) o le autu autu lea. O le mea moni, o le hyperglycemia o le faʻaalia autu lea o lenei maʻi.

Afai e le maua le maʻisuka e le tagata maʻi, o le suka e taʻu mai ai se faʻaaliga o le faʻamaʻi poʻo se tulaga maualuga o le lamatiaga o lona atinaʻe.

O le maualuga o le suka o le toto i le maʻisuka e atiina ae e tusa ai ma nisi auala:

  • pancreatic girls o Largenhans atrophy ma tuu le faʻamaloloina o le inisalini. Lea e oʻo atu ai i se olaga atoa mo le inisalini o inisalini,
  • o le tele o le inisalini e masani, ae peitai, e le mafai ona iloa e le tino ona aʻafiaga (faʻaauau le faʻaalia o le inisalini). O le faʻamalosia o insulin e masani ona matauina i tagata gasegase.

O le maualuga o le maʻisuka i le tulaga o se faafitauli ogaoga faafomaʻi ma agafesootai e mafua ona o lona salalau lautele i tagata. O le numera o tagata mamaʻi e faaluaina i tausaga taʻitasi. E tusa ai ma fuainumera mo le 2016, pe a ma le 415 miliona tagata e maua i le maʻisuka. O le tulaga lamatia o le toʻatele oi latou e le o iloa a latou faʻamaʻi.

O le faʻaavanoaina o le iniseti o le inisalini e faʻateleina ai le soifua o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1.

Mafuaaga o le faateleina o le suka toto nai lo le maʻisuka

O isi mafuaaga o le faateleina o le toto toto i alii ma tamaitai e aofia ai:

  • le lelei
  • lagona atuatuvale
  • maʻi faʻasolosolo o le ate ma fatugaʻo,
  • cystic fibrosis,
  • pancreatitis
  • tuutuuga pe a mavae le osofaʻi o le fatu ma le sasa,
  • tumutumu o le tino,
  • faateleina le vevela o hormones thyroid,
  • faamai o le hypothalamic-pituitary system,
  • le aafiaga o fualaau faasaina.

O le faʻaaogaina tele o meaʻai gaʻolaʻo faigofie e mafai ona faʻaosoina ai le oso i le suka, e le aʻafia i le maʻisuka. O se faʻataʻitaʻiga o se mea e 'ai o le masima. E le mafai e se tagata ona pulea le aofaiga o le tautua ma faʻaaogaina ai le tele o kalori i aso uma. I lenei tulaga, e le maua e le tino le taimi e faʻaopoopoina ai le tele o le inisalini ma talepeina ai gaʻo.

Le faaaogaina lelei ole vitamin B7 ma meaai. O se vaega o enzymes lea e faʻatonutonu ai le metabolism. A aunoa ma le B7, o le tino masani o le glucokinase, lea e faatonutonu ai le gaosiga o le carbohydrate, e le mafai.

O tulaga aʻafiaga e mafua mai i le pa o le fatu poʻo le fatu osofaia osofaʻiga o le hyperglycemia. Ua faʻamaonia le faʻamaonia e faapea o le faʻasolosolo o le faʻafitauli o le maualuga o le suka e faʻateleina ai le lamatiaga o le oti.

O le aʻafiaga e mafai ona mafua ai faʻamaʻi pipisi ona o le faʻatoagaina o hormones o le insulin. O nei mea e taofia ai le gaioiga o le inisalini.

O maualuga o le kulukose o se tasi lea o aʻafiaga o aʻafiaga o anticancer, e pei o Rituximab ®.

E faavae i lenei mea, o le siama o le maʻisuka ua faia ma le faʻamaonia manino o mafuaʻaga o loʻo i luga o le hyperglycemia. Mo le faʻamaʻi mulimuli o le maʻi, o loʻo taua i lalo taʻiala:

  • anapogi le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu i le masani masani o tausaga,
  • o le tagata gasegase ei ai faʻaʻailoga o le maʻisuka malosi (e tatau foi ona amanaia le talafaasolo- pito o aiga - o le maʻisuka i aiga vavalalata),
  • Glucose tolerance test results e faamaonia ai le sili atu i le 11 mmol / l,
  • glycohemoglobin i luga aʻe o le 5.9-6.5%,
  • o le suka e iloa ai e le gata i le toto ae faapena foi i le urine,
  • ketone tino e maua i le urine.

Ma le isi, o le ituaiga o maʻisuka ma lona mamafa e fuafuaina. Faʻavae i luga o auala e filifilia ai togafitiga togafitiga.

O le a se mea e tatau ona ou faia pe afai e maualuga loʻu suka?

I le taimi nei, e le mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka.O togafitiga fesoasoani e sau i lalo e faʻaitiitia ai faʻamaoniga, faʻapea foʻi ma le puipuia o le atinaʻeina o taupulepulega ma faʻafitauli. O mataupu autu o togafitiga e aofia ai:

  • faʻasologaina o le gaʻo gaʻo,
  • puipuiga o le maʻisuka faafitauli ma a latou togafitiga, pe a tatau ai,
  • togi mamafa o le maʻi
  • tausisia le maualuga o le suka o le toto
  • aʻoaʻoina o faʻavae o le puleaina o le suka i le fale.

O le auala mo le totogiina o le metabolism o le carbohydrate e maua i auala e lua: e ala i le tuiina o le inisalini (meaʻai e maualalo ai le suka e faatonuina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2)

ma togafitiga o mea taumafa e taulai i le faʻaaogaina o le tutusa o le gaʻo.

O le toleniga a le tagata lava ia o se vaega autu o togafitiga. E tatau i le tagata gasegase ona mafaufau - o le a lona uiga o lona suʻesuʻeina, pe faapefea ona fuaina le suka na o ia lava ma o le a le mea e lamatia ai ana mea sese mai le masani. O aiga vavalalata o le tagata gasegase e tatau foi ona nofouta i metotia o fesoasoani i le hyper- poo le hypoglycemia.

Filifiliga o meaʻai

O le togafitiga o mea taumafa o se vaega taua o le togafitia o le maʻisuka. O lona tiute i le togafitiga ua tuuina atu i le 50%, e 20% le pau i le inisalini, o totoe o pasene o loʻo vaevaeina i le va o le saʻo lelei o le aso ma le gaioiga faaletino.

O le faʻaogaina tele o meaʻai gaʻo e sili atu ona mamafa i le pancreas, lea e oʻo atu ai i le iloa o se faʻasologa o le maʻisuka.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 2, o mea taumafa e mafai ona avea ma togafitiga autu. O le le mautonu o le taumafataga e tau atu i le hyper- poo le hypoglycemia, lea e mafai ona iu i se paga po o le oti.

O le lisi e filifilia mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi, ma mafaufau i lana gaioiga faaletino. O le paʻu o le mamafa o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka, lea e faʻamalosia foʻi e ala i togafitiga.

O mataupu faʻaonaponei o togafitiga faʻasoifua maloloina mo tagata e maua i le maʻisuka fautuaina le filifilia o ipu e aʻafia ai le mafaufau. O meaai e tatau ona maua ai le fiafia i se tagata ma e le mafua ai ona ia lagona le maualalo.

E tatau i le fomaʻi ona faʻatonuina le tagata i le auala e mafai ai ona ia faʻaaogaina le taua o meaʻai ma suia nisi o ipu ma isi.

O le mamafa o le ava malosi. O se tasi lea o mea faasaina e mafai ona faʻaalia ai se faʻaopoopoga o le kulukose ona o le solia o le metabolism o le carbohydrate.

E iloa e se tagata le tomai o le tausia o se tusi o mea taumafa, lea e faailoa mai ai le taimi ma le tele o mea taumafa ua 'aina, ma faʻapipiʻi foi le maualuga o le kulukose pe a maeʻa fua. O le tusi tusi e aoga i le faailoaina o mafuaʻaga episodic o le maualuga o le suka. E mafai ai e oe ona faia fetuunaiga i le fuafuaga o meaai paleni filifilia poʻo le tui ole inisalini.

E maua ai le meli toto i le meli?

O le tuufaatasiga o le meli e aofia ai suga faigofie - fructose ma glucose. 3-5 minute pe a uma le gaʻoina, suga faigofie ua uma ona faʻasalalau i le toto o le tagata. O le mea lea, o le faʻaaogaina o lenei oloa e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga o le hyperglycemia.

I le faaopoopo atu i ai, o le avanoa e faaopoopo ai siva poʻo le fafagaina o pi ma le suka e le faʻamaʻaloina, lea e faʻapupulaina atili ai le anotusi o vailaau faʻamalosi i totonu o le meli.

Taua: i le maualuga o le toto, o le meli e matua faʻasaina.

O le faʻaaogaina o le meli i le maʻisuka e fautuaina pe a talafeagai, taofi le hypoglycemia e le ogatasi ma:

  • faaseʻe meaai
  • sili atu le mamafa o le tino,
  • o le faʻaofiina o se tui tele o le inisalini.

O le meli lea e faasino i oloa i se gaioiga vave ma o le a fesoasoani e faʻaitiitia le tulaga o se tagata ma le pa'ū o le suka. Ole aofaiga o le oloa e le silia le 2 sipuni tele. A maeʻa ona faʻaaogaina, faʻatonutonu le fuataga o fua o le faailo i totonu o le toto.

Fomaʻi togafitiga

O fualaau e maualalo ai le suālaʻau e faʻataʻitaʻiina mo le maʻisuka ituaiga 2. E mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua:

  • sulfonamide, o le faiga o gaioiga e faʻavae i luga o le faʻafouina o le faagasologa o le inisalini gaosia i totonu o tagata ma le taofiofia o le gaoioiga o le glucagon. I le tutusa ai ma lenei, o le lagona lelei o sela i le gaioiga o le inisalini e faateleina e ala i le faateleina o le malosi o lona aʻafiaga. O vailaʻau e filifilia pe a fai e leai se togafitiga o meaʻai e maua ai se fesoasoani. I le laasaga muamua, o le pito i lalo ifo o laasaga ua faatonuina, ma ua uma ona faasaʻoina i lalo o le mataʻituina o suʻega suʻesuʻe,
  • biguanides, lea e faʻateleina ai le faagasologa o le faʻaaluina o le kulukose e maso. O vailaʻau e faʻaitiitia ai le manava, lea e oʻo atu ai i le paʻu mamafa. O le mea lea, o lenei kulupu o fualaau oona ua faʻamatalaina i le i ai o le mamafa o le tino i tagata.

E mafai ona faʻaitiitia le lelei o togafitiga fualaau. E mafua ona o le faʻavaivaia o le pancreas, lea e mafua ai ona manaʻomia le inisalini.

Inisalini tui

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le injections o se mea taua o togafitiga. Faailoga mo le faʻaaogaina:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • hyperglycemic po o le maʻisuka,
  • maʻisuka maʻitaga
  • le atoatoa o togafitiga filifilia mo le maʻisuka ituaiga 2,
  • o le gau le mamafa o le pauna i le maʻisuka,
  • o le atinaʻeina o faʻafitauli i le talaaga o le maʻisuka ituaiga II.

I le taimi na filifilia ai le inumaga o le inisalini, e tatau i le tagata maʻi ona i totonu o le falemaʻi. E tatau lea ona vave taofia le tulaga o le hyper-glycemia. O le vailaau e manatu lelei e le maua ai le maualuga o le suka i le aso atoa. O lena mea e mafai ona faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe faʻafitauli o le maʻisuka.

Injections e faia e ala i le faʻaaogaina o se tuila, se peni tui poʻo se pamu faʻafeiloaʻi. I le teritori o le Rusia, o le fiafia e tuʻuina atu i peni tui. O latou tulaga lelei: faigofie ma faʻafaigofie ona faʻaaogaina, leai se faʻamafanafanaga faʻalauiloa.

I Europa ma le Iunaite Setete, o pamu lafoaʻi e taatele e pei o le gaosiga masani o le inisalini. I lenei tulaga, o le faʻaofiina o le hormone e faʻaalia i se vaega i le aso atoa. Faatasi ai ma mea e le lelei, o le manaomia o le faaleleia o le pamu i luga o le tino ma le i ai pea o le nila i totonu o le tino ua faamamafaina.

I se otootoga, e tatau ona faamamafaina:

  • maualuga le maualuga o le toto suka e faʻapupulaina ai le ono mafai ona atiaʻe faʻafitauli o le maʻisuka,
  • tagata e maua i le maʻisuka ma o latou aiga e tatau ona i ai se manatu manino i le auala e togafitia ai le toto maualuga toto ina ia mafai ai ona toe totogi mo lona tele i le taimi,
  • Faatasi ai ma mafuaaga mo le faateleina o le faailoga o le: maʻisuka, popolega, le paleni o meaai, afaina o le gland, o maʻi o le hypothalamic-pituitary system, medication,
  • O le tausisia o fautuaga uma a le fomaʻi ma le mataʻituina lelei o le soifua maloloina e ono faʻatuai ai le amataina o faʻafitauli o le maʻisuka pe faʻaaoga atoa.

Aisea e tulai mai ai le toto toto

O mafuaaga nei o le hyperglycemia e iloga:

  • faʻamaʻi pipisi
  • faʻamaʻi pipisi
  • le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi,
  • maʻitaga
  • maʻisuka malosi
  • popole
  • o le tele o faʻataʻaloʻo gaʻo faigofie faigofie ile digestible i le taumafataga.

O le siʻitia i taimi pupuu i le suka e mafai ona mafua ai se osofaiga o le angina pectoris, epilepsy, poʻo le faʻaleagaina o le myocardial. E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a faateleina pe a oʻo i tiga ogaoga, e tupu ai mu.

O fomaʻi pito sili ona lelei

E faʻafefea ona faʻalauteleina le suka

O le maualuga o le suka e masani ona faʻaalia i le tele o faʻamaoniga. Afai e atiaʻe se ituaiga o hyperglycemia, ona sili atu lea ona lauiloa. O faʻamaoniga o le faateleina o le kulukose o le toto e mafai ona avea ma faailoga:

  • malogogo, fiainu,
  • solia o le urination (masani, faʻaoga, aofia ai i le po),
  • vevela paʻu
  • suiga i faailoga o le mamafa o le tino i itu uma e lua,
  • faateleina le moe
  • vaivaiga, vaivai,
  • vaomalo, maʻi tiga,
  • sosogi o le acetone mai le ooto,
  • faʻamalolo umi o faʻamaʻi o paʻu,
  • faʻanoanoa vaaia
  • faʻalauteleina faʻafitauli i faʻamaʻi pipisi,
  • vaivai le malosi i alii.

Afai e te mauaina ia uiga i totonu oe (e le o mea uma), e tatau ona e suʻe suʻega mo le kulukose toto.

Fua o suāuʻu

O le taua o le masani o le suka i totonu o le toto e le faalagolago i le itupa. E eseese na o faʻataʻitaʻiga i fafine maʻitaga ma tamaiti. Lenei mea e masani lava. O le masani i se tagata matua mai le 3.9 i le 5 mmol / L. I nai itula talu ona 'ai, e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / L. I lenei tulaga, o le masani o le suka e tumu i le vevela ma le toto suauu atonu e ese.

A maeʻa ona suʻeina taunuʻuga o le suʻesuʻega, e masani ona amanaʻia e fomaʻi tausaga o le tagata, aua o tamaiti, tane ma fafine - e ese le masani a le suka.

E faʻapefea ona iloa le faateleina o le suka?

O le naunautaiga o le tele o le faʻamalosi o le kulukose i totonu o le tino e ala mai i le auiliiliga, lea e aofia ai le sampling o toto i luga o se manava gaogao. I le auala, o le tele o faʻamatalaga e uiga i le auala e foai atu ai le toto e mafai ona maua i luga ole Initaneti. E le gata i lea, e toatele tagata latou te filifilia se auala sili atu ona faigofie ma faigofie o suʻesuʻega, ao faʻaaogaina masini faapitoa - glucometers e aunoa ma ni faʻataʻitaʻiga.

I le tulaga o le maualuga o le suka e matauina i se tulaga faifai pea, e masani lava ona amata ona matauina e se tagata faailoga patino, e aofia ai:

  • soona inu tele
  • faʻaauau faifaipea
  • leai se malosi
  • o se lagona faifai pea o le mago i totonu o le vavau o le tautala,
  • faafitauli i le paʻu,
  • vili
  • taʻavale
  • vavao
  • o se paʻu mataʻutia i mea faitino,
  • o le gau o le mamafa o taumafa ma se meaai e le aunoa,
  • fia inu.

Afai e lagona e se tasi le itiiti ifo o nai faʻamaoniga o le maualuga maualuga, e le mafai ona le amanaiaina lenei mea. Talu mai vave pe mulimuli ane o lenei masaniga o le a taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka. Ma i le tulaga o togafitiga le saʻo ma le saʻo, e mafai ona liua i ni gaioiga e le mafai ona toe fesuiai.

Luga Suga Sili

Muamua, i le faagasologa o le faatonuina o togafitiga, lea e fuafua i le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i le tino, e tatau ona fuafua pe mafua le toto maualuga.

O faʻamaʻi e fesootaʻi ma se faʻalauteleina o le kulūkose i totonu o le tino e mafai ona taʻu mai ai le i ai o isi faʻamaʻi e le o fesoʻotaʻi ma le gataifale.

Afai a maeʻa le le mautonu - maʻisuka, e tatau ona e faʻamalosi oe lava i le malamalama e uiga i le vave faʻaitiitia o le toto suka, ma mulimuli i fautuaga uma a se fomaʻi ma fetuunai lou olaga.

Tusa lava pe o le a le umi o le maʻi, o tagata ua maua i le maʻisuka e tatau ona tausisi i tulafono nei:

  • ia 'ai saʻo ma paleni, faʻatulagaina le filifiliga o oloa mo lau lisi,
  • faʻaaoga vailaʻau ua filifilia e teʻena ai uiga patino,
  • ia faia i taimi uma ia tino faaletino.

Ae ui i lea, o nisi o oloa ei ai le meatotino o le faaitiitia o le maualuga o le suka i le toto. O le lisi o nei "togafiti" oloa e tatau ona talanoaina ma le fomai.

O maʻi suka e tatau ona mataituina i aso uma le maualuga o le suka i totonu oo latou tino ma usitai i fautuaga na faia e le fomaʻi. Ae maise pe afai o le maʻi o se tamaitiiti.

E taua tele le mafaufau i le tulaga o se uiga le talafeagai i faailo o le faʻamaʻi o le faʻateleina o le maualuga o le sugar concentrating, o se mea mataʻutia tele - o le maʻisuka e mafai ona avea o se faʻatulagaga.

Julia Martynovich (Peshkova)

Faʻauʻuina, i le 2014 na ia faauu ai ma le mamalu mai le Federal State Budget Educational Institution of Higher Education i le Orenburg State University ma se tikeri i le microbiology. Faʻasalalau o aʻoaʻoga pasiʻaʻoga FSBEI HE Orenburg State Agrarian University.

I le 2015 O le Institute of Cellular and Intracellular Symbiosis o le Paranesi Ural o le Rusia Academy of Sciences na toe faʻaauau aʻoaʻoga i lalo ole polokalame faʻapitoa faʻapolofesa "Bacteriology".

Laureate o le tauvaga a le All-Russian mo le galuega faasaienisi aupito sili i le filifiliga "Biological Sciences" o 2017.

E faʻapefea ona atiina ae faailoga?

O le masini o le atinaʻeina o faailoga taʻitasi o loʻo i luga e fesoʻotaʻi ma le kulukose. O le masani ona manao e inu (polydipsia) e mafua mai i le fusifusia o molimula vai i le suka. O le suavai e alu ese mai le avanoa i totonu o le lumanaʻi. O le iʻuga, o le a faʻamalūina le tino.

I le taimi lava e tasi, o le faateleina o le toto e mafua mai i le vai o loʻo sau e mafua ai le faateleina o le toto maualuga ma faateleina le tafe toto i fatugaʻo. O le tino e saili e aveese le tele o le vai e ala i le urination, e tuputupu aʻe ai polyuria.

A aunoa ma le inisalini, o le kulukose mole mole e le mafai ona ulu i totonu o sela. O le mea lea, faatasi ai ma le le lava o le gaosiga e maua mai i le pancreas, e pei ona tupu i le maʻisuka ituaiga 1, o le fomai e le lava le malosi. E faamalosia le tino e faʻaaoga isi auala o le gaosiga o le eletise (faʻamalosi, gaʻo), o le taunuuga o le mamafa o le mamafa o le tino.

E tele mea e tutupu pe afai o le gaioiga o gasegase e faʻalagolago ile insulin-e faʻavaivaia - ituaiga 2 maʻisuka. I le taimi lava e tasi, o le inisalini e maua i le tele o mea, e faʻamalosia ai le faʻapipiʻi o gaʻo, ma o le kulukose foi e le ulu atu i sela, e mafua ai ona matelaina le fiaai.

O lagona o vaivaiga, vevela, vave vave amata o le lelava e fesootaʻi ma le le lava o le malosi i totonu o masini o le mafaufau. A leai se kullukose, o le tino e faʻateleina le faʻamaʻiina o gaʻo. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le mea e aofia ai tino o le ketone i totonu o le toto, ma taʻitaʻia ai foliga o le manogi o le acetone mai le gutu.

O le le mafai ona maua o le kulukose e ulu atu i totonu o masini e aafia ai le puipuiga o le tino - o leucycytes e le aoga, ma e le mafai ona foʻia atoa le faʻamaʻi. Soʻo se mea leaga o le paʻu e avea ma "ulufale" mo meaola faʻapitoa. O le maualuga o le suka i totonu o le manua o manu e fesoasoani foi i le faʻamalolo vave, lea e avea ma se mea lelei faʻaleleia eleele mo microbes.

Faʻamatalaga o le hyperglycemia

O le suʻesuʻega e faʻavae i luga o suʻega mo le faʻapalepale kullukose (faapalepale). Ina ia faia lenei mea, i le taeao i luga o se manava gaogao latou te aveina se toto toto ma fuafua le mea e maua ai le suka. A maeʻa ona ave lea e le tagata maʻi le vaifofo o le kulukose i totonu. Lua itula mulimuli ane, toe ave le toto mo le auiliiliga.

O le faʻatuatuaina o faʻamaoniga e faʻalagolago i le tele o tuʻutuʻuga:

  • o le auiliiliga e faia e faasaga i le talaaga o lagona lelei ma lagona faaletino,
  • 10 itula ao lei faia le taualumaga, e le mafai ona e 'aina se mea,
  • sili atu le malosi faaletino e tatau ona faʻaaogaina le aso ao le i tuʻuina atu,
  • o le vaitaimi ole taimi (2 itula) pe'ā maeʻa le suʻega o le kulūkose e tatau ona faia i se tulaga toʻafilemu, nofo pe taoto i lalo.

Oʻuga, o le fua muamua o le kulūkose e faʻaalia ai le 7 mmol / l, ma le lona lua - sili atu i le 11, tuʻuina atu mafuaaga e iloa ai le maʻisuka.

I le faaopoopo atu i le kulukose, o mea o loʻo i totonu o le toto o isi mea faʻapitoa, e pei o:

  • hemoglobin glyc (faʻaalia le maualuga o le kulukose o le toto i le tolu masina talu ai),
  • afaina (hormones e faʻaosoina ai le faʻamalosia o le inisalini),
  • Amylin (faʻatonutonu le maualuga ma le fua o le kulukose pe a uma ona 'ai)
  • glucagon (faʻaauau le gaʻo o le ate e gaosia ma faʻamalolo le glucose).

Hyperglycemia Reduction Methods

O le faavae mo le faʻaitiitia o le suka o le faʻaumatia lea o le mafuaʻaga na mafua ai le hyperglycemia. O le mea lea, afai o le inuina o fualaau e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi e uiga i le mafai ona sui.

I faʻamaʻi o le thyroid gland ma isi, e tatau ona e faʻamalolo. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga (i le taimi o le maitaga), o se iloiloga o meaʻai e lava.

Faatasi ai ma le amataga o le atinaʻeina o le maʻisuka pe i le tulaga o le le mafai ona faʻaaogaina le mafuaaga, ua faʻaalia ai le togafiti togafiti. Mo lenei mea, faatasi ai ma se faʻamaʻi e faʻaleleia e tusa ai ma le ituaiga muamua, o loʻo faʻamautuina inisiua inisalini, ma faʻatasi ai ma le ituaiga lona lua, o vailaʻau e faʻaitiitia ai le kulūkose ua faʻatulagaina.

E ui i le mea moni e faapea, i tulaga taʻitasi e tuʻuina ese, o le tulafono faʻapitoa e faʻapitoa faʻatasi, o loʻo i ai tulafono lautele mo tagata gasegase uma. E tatau ona mulimuli mulimuli i faatonuga a le fomaʻi, mataʻituina le taumafataga, taʻitaʻia se olaga ola maloloina, ma avatu e le aunoa le toto mo le suka.

Meaʻai mo le hyperglycemia

O se iloiloga totoa o le meaai o le mea muamua lea e fai i le maualuga o le kulukose i le toto. E tele le tele o fautuaga e maua ai meaai, lea e faʻavae i luga o le faʻaitiitia o le aofai o meaʻai gaʻo i meaai.

O le faʻaitiitia o le kalori o meaʻai e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le faʻasaoina tutusa o le tele o mea e manaomia, o gaʻo, gaʻo, gaʻo ma minerale.

E tatau ona i ai le tele o kulimi gaʻo i le tele o le faiva, faʻatasi ai ma se fuainumera maualalo. O calories i aso taʻitasi e faʻatatau i uiga taʻitasi. I lenei tulaga, o le aso o aso uma o meaai e tatau ona vaevaeina i le tele (i le 6) taumafataga, faatasi ai ma vavao o le sili atu ma le tolu itula.

O le lisi e tatau ona aofia ai meaʻai e fesoasoani e faʻaititia le kulukose toto. O lenei:

  • fualaau suamalie
  • fualaau suamalie
  • vine (lingonberries, pusi mauga),
  • Ierusalemaichokei
  • fuga fou.

O meaʻai, buckwheat e ave i ai le faamuamua. I le pepa ua afifi, ua i ai se mea maualalo le kalori ma le maualuga o le paleni o taumafa. Buckwheat o loʻo i ai minerale, vitamini ma mea gaosi e fesoasoani e le gata ina maua ai le suka, ae o le mamafa o le tino, faʻapea foi ma le faʻamamaina o le tino o toxins ma toxins.

O le fua o loʻo mulimuli mai o le a fesoasoani e faʻaitiitia le maualuga o le kulukose. E tatau ona faʻafefiloi se sipuni sipuni o masini suamalie i se tulaga o le paʻu ma se ipu malamalama o le kefir, tuʻu ai mo le 7-9 itula. E tatau ona e inuina le paluga 60 minute aʻo leʻi 'ai mo le vaiaso.

O le a le mea e lamatia ai le faateleina o le suka

O faʻalavelave e mafua mai i le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona lelei tele, vave faʻafuaseʻi, ma mamao. I le tulaga muamua, o le hyperglycemia e ono mafua ai tulaga pei o:

  • faʻaleagaina le faʻaogaina o le tino, coma, tulaga faʻasolosolo (faʻaalia i le solia o le nerve conduction, o le le mautonu o fesoʻotaʻiga faʻamalamalamaga, se vaega poʻo le le atoatoa o le malamalama),
  • ketoacidosis
  • faʻamaʻi
  • lactic acid coma.

O tulaga talitutusa o loʻo i ai faʻamatalaga muamua. Lenei: ogaoga vaivaiga, fia inu ma le tele o urine (e oo i le 4 l). Afai e iai ni faailoilo, e tatau ona e sailia vave se fesoasoani faafomaʻi.

O aʻafiaga umi o le maualuga o le suka i le tino:

  • faʻaleagaina o le toto ma vaʻa namu o pito i lalo, sosoo ai ma le necrosis ma le gangrene,
  • faʻaleagaina o fatugaʻo, e aofia ai le le atoatoa o le fausaga o fatuga oa latou galuega, faatasi ai ma le atinaʻe mulimuli ane o le le atoatoa (e lamatia ai le ola),
  • faʻaumatiaga o le retina, e mafua ai le leai o se faʻaaliga.

O le maualuga o le suka o le toto e le o taimi uma e faʻaalia ai le i ai o maʻi faʻapitoa i le tino. Afai e tele taimi e faʻaalia ai foliga, e ese mai i isi e auai ma i latou, ona tatau ai lea ona tuʻuina atu le toto mo le kulukose, ma faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa.

Faailoga o le Hyperglycemia

O le suka maualuga i totonu o le toto e mafai ona maua pe afai ei ai uiga iloga i le soifua lelei ma amio a le tagata. Mafaufau i uiga sili ona taua o le hyperglycemia ma le faiga o le mea na tupu.

  1. O le fia inu ma le mago i le gutu e mafua ona o le tele o kulukose i le toto e tosina vai. O se taunuuga, o le tele o le suavai ua aveesea mai le tino, o lea o faiga taua uma i totonu o le tino o le tagata e leai se vai ma faailoga e uiga i ai. O le lagona tutusa i le faiʻai e lagona ai e se tagata le fia inu pea. O le faʻaaogaina o le tele o le suavai e tauia mo le faʻaitiitia o le vai o le tino o le tagata.
  2. Polyuria - o se faʻaopoopoga i le aso o le urination e tupu mo le mafuaʻaga lava e tasi, ona o le faatosinaina o le vai i le glucose ma lona aveesea mai le tino.
  3. O le maualuga o le toto maualuga e mafai ona tupu pe afai e le mafai ona gafatia e gaʻo le fufulu ma le aveeseina o le vai mai le tino. E tupu lenei mea pe afai e faʻalavelave mafaufauga i soo se faiga tiga poʻo le le fiafia. O se taunuuga, o le vai o loʻo taofia i totonu o le tino, lea e mafua ai le maualuga o le toto.
  4. O le mamafa o le paʻu i se taimi pupuu - o lenei faailoga e masani lava mo le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin-type 1. O le le lava o le inisalini e taʻitaʻia ai le mea moni e le mafai e le glucose ona fafagaina sela tino. Talu ai ona o le le lava o le malosi o le gaosiga o sela o tino, e vave ona leiloa le mamafa o se tagata.
  5. O le mamafa ma le lagona o le faateleina o le fiaaai - ua tausia i le maʻisuka e le o insulin-dependent type 2. I lenei tulaga, o le inisalini o loo i ai i totonu o le tino i aofaiga masani, ae o lona faiga o le gaioiga e le lelei. O le mea lea, o siama e le maua le kulukose oona, ma e amata ona lagona e se tagata se manao e faʻaaoga le tele o meaʻai. E taua le maitauina o le mamafa o le mamafa o se uiga ma se mafuaaga e maua ai le maualuga o le toto suka.
  6. Ole tele o femalagaaiga masani, vevela, faateleina le vaivai, o le manogi o le acetone i le manava e mafua ona o le le lava o le kulukose i totonu ole tino faiʻai. I tulaga o le le atoatoa o le paleni o meaʻai, o le a amata ona 'ai le tino o le faiʻai ona o le faʻamaʻiina o lipids (gaʻo gaʻo). Ae o lenei faagasologa e faʻaleleia ai le i ai o metabolic products i totonu o le toto, lea e faamalamalamaina ai le manogi o le acetone, lagona e se tagata i le taimi o le faʻamalolo.
  7. Faʻaitiitia le faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi faʻamalolo umi - o nei faʻaoga uma e fesootaʻi ma le malosi o le matelaina o sela. E le lava le kulukose o le toto paʻu toto, o le mea lea e le mafai ai ona latou feagai ma le puipuia o le tino mai microbes pathogenic ma faʻamaʻi pipisi. O le gafatia o siama e toe faʻafouina ai ua faʻaititia, o le mea lea e le o faʻamalolo ai manuʻa leʻo mo se taimi umi.
  8. Faʻaleagaina le ata - e tupu ona o le tolopoina o le maualuga o le suka i le mata o mata, lea e tau atu i lona faanenefu. O le maualuga o le kulukosesese e iai sona aʻafiaga i luga o masini o mata, e aʻafia ai tamai vaʻa o le retina, ma o nei mea uma e oʻo atu ai i le vailaau vaaia.

E tutusa lava faailoga o le faateleina o le suka i tamaiti. Matua o le tamaititi e tatau ona mataalia pe a latou matauina faʻaaliga nei:

  • o le tamaitiiti e inu le faʻaleagaina le tele o vai,
  • sili atu nai lo le 10 taimi i le aso, e pagatia mai le enuresis,
  • o le paʻu ma mucous membranes ua maeʻa,
  • o le tamaititi o loʻo tele lona mamafa ona o le leai o se mafuaaga,
  • vave vave ona vaivai, faʻanoanoa, faitioga o se maʻi tiga,
  • lafoaʻi i tua i le faʻaleleia o le tino, leaga le suʻesuʻeina.

Afai e oʻo lava i nisi o faʻamaoniga o loʻo i luga o loʻo i ai, o loʻo i ai mafuaaga uma e vaʻaia ai se fomaʻi ma taitaia se suʻega o le toto suesue. Afai e te le amata togafitiga taimi, o le toto maualuga e mafai ona oʻo atu ai i le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e aafia ai fatugaʻo, mata, neura, vaʻa toto, fatu, ma oʻo foʻi vae. O le mea lea, e tatau ona e gauai atu i lou manuia.

O le a le tele o le suka e tatau ona iai

Le aoauli lelei, faitau o le blog Irina. Muamua lava, ia tatou taʻuina pe a tatou talanoa e uiga i le maualuga o le suka i le toto, o lona uiga, o le maualuga o le kulukose o le toto. Glucose o se monosaccharide. O le suka lea tatou te tuu i le taeao i le lauti ua uma ona faʻasalaga - suauu, e aofia ai glukose ma fructose.

O le mea lea, o le masani o le suka toto i tagata matutua ma tamaiti:

  • e oʻo atu ile masina e tasi - 2.8-4.4 mmol / l,
  • e oʻo i le 14 tausaga - 3.2-5.5 mmol / l,
  • mai le 14 tausaga i le 60 tausaga - 3.2-5.5 mmol / l,
  • mai le 60 tausaga i le 90 tausaga - 4.6-6.4 mmol / l,
  • sili atu i le 90 tausaga - 4.2-6.7 mmol / l.

Ia mafaufau nei i se tulaga patino o le olaga. Na oʻo mai le aso mo se suʻesuʻega masani, ma iʻuga na maua mai, o se tagata o le matua o le matua na maua le suka toto i le 6.1 mmol / l. O le mea moni, o le liliu atu i le iloa-all-"Yandex" ma le "Google", na iloa ai e le tamaloa o lona suka e maualuga atu nai lo le faʻamautuina masani. E le gata i lea, o le atuatuvale, o mafaufauga o se faamai matautia na oo ia te ia, valaau i uo, le fiafia i aiga ...

Ae ui i lea, o lenei maualuga o le suka e masani lava pe a fai o se suʻesuʻega o meaola o loʻo faia mai le toto na aveesea mai se vein. O le mea o le maualuga o le kulukose o le toto o le maualuga lea nai lo le toto capillary e ave mai i le tamatamailima. O le pito i luga o le masani o le suka i le toto oona i tagata ei lalo ifo o le 60 tausaga le matutua e oʻo i le 6.1 mmol / l.

O le mea lea, a e vaʻaia se maualuga o le maualuga o le suka o le toto, e le tatau ona e fefe, e tatau lava ona e vave manatuaina le mea na maua mai ai le faʻasalalauga iloga.

O a faʻamaʻi o le toto maualuga

Ina ia mafai ona tautala faʻatalanoa i lenei autu, matou te faʻamalamalama faʻafuaseʻi o le faateleina o le toto suka e mafai ona faʻaleagaina (tutupu i faʻamaʻi eseese) poʻo le sili ona manaia i le natura (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona 'aʻai, pe a uma lagona faʻalagona).

O le faateleina o le suka i le toto e taʻua o le hyperglycemia. O lea la, o le hyperglycemia e faʻapitoa i le tino, faʻapitoa pe faʻafefiloi.

O le suka toto e tulaʻi i maʻi nei.

O le maʻi suka

O le maʻi suka e lua ituaiga. Le ituaiga o maʻisuka e tupu i le laʻitiiti ma e fesootaʻi ma le le mafaia o le pancreas e faʻapipiʻi ai lona lava hormone, insulin. O le gaioiga o le inisalini o le fesoasoani lea i le tuʻuina atu o le kulukose i le masini. Afai o lona maualuga i le toto e maualalo, ona le maua ai lea o le kulukose e talafeagai mo le faʻatinoina o faiga taua, aʻo le maualuga o le kulukose i le toto na maua mai i meaʻai o loʻo faʻateleina pea. E i ai se tulaga, e pei ona fai mai ai endocrinologists, o loo i ai le tele o le fiaaai: e tele le kulukose i totonu o le toto, ma o loo i ai sela i le matelaina o meaai.

O le maʻisuka o le maʻisuka o loʻo atinaʻe i le matua ma e fesoʻotaʻi ma le le mafai ona maua e le masini responsive cells e tui ai i le inisalini. I le lumanaʻi, e le mafai foi ona faaopoopo le faaletonu o le inisalini lona lua, pe a faʻaitiitia e le pancreas le faʻauigaina o le inisalini ona o le maualalo o lona lelei.

Faailoga o le toto maualuga

1. O le autu autu o le fiainu faifai pea.

Ona o le maualuga o le toto suka, e fia inu se tagata i taimi uma. Glucose e toso mai vai mai totoga toto ma gaʻo. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto i luga ae o le 10 mmol / l (tapuni faitofa), e amata ona alu ese mai i le uila, ma ave i ai vai mama. O le iʻuga, o le faʻateleina pea, o le faʻamalolo. O le mea moni, e taumafai le tino e taui mo le leai o se vai e ala i le inu malosi.

2. Gutu gutu.

O lenei faailoga e fesootaʻi ma le tele o le gau.

3. Loto.

E tupu ona o le faʻalalauina ma le leiloloa o eletise taua i le faʻavave.

4. Paʻu paʻu, tingling i tamatamailima ma tamatamai vae, faʻalavelave o tamatamailima.

O nei faʻamaoniga e fesoʻotaʻi ma le uiga o le neuropathy, pe a maualuga le maualuga o le kulukose i le tulaga o le faʻama. Faʻasalaga o le innervation ma mafua ai lagona tutusa.

5. Paʻa i totonu o vae i le taimi o le gaioiga, o vaega vaivai i le paʻi.

O lagona tutusa faapena e tupu i le fesootaʻi ma le solia o le toto, maʻi faaletonu o le microcirculation i vae. E fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le puipui vascular ma le hyperglycemia faifai pea, i se isi faaupuga, angiopathy e tupu.

6. Faʻaletonu mata.

O le galuega a le tagata suʻesuʻe na faʻalavelaveina e fesoʻotaʻi ma faʻamatalaga ua uma ona faamatalaina o le angiopathy ma le neuropathy. O le retinopathy e tupu (toe faʻataʻitaʻiina).

7. E tele taimi e faʻalavelaveina ai le galuega o le gastrointestinal tract (constipation poʻo le manava faʻaalia). Atonu o le a leai se manaʻo.

8. Tupe maua.

Ona o le le lava o le inisalini e faia.

9. O le atinaʻe o togafitiga o fatuga (nephropathy).

Faailoga o le maualuga maualuga o le toto suka e faʻalagolago i le itupa ma tausaga. Matou te talanoaina nei uiga faapitoa, lea e tatau ona muaʻi taulimaina.

Faailoga o le faateleina o le toto toto i alii

  • i le fesoʻotaʻiga ma le atinaʻeina o le angiopathy ma le neuropathy, ua vaivai le malosi,
  • ogaoga paʻu paʻu e tupu i totonu o le paʻu ma le gaʻo,
  • ona o le masani ona faia, e mafai ona avea le uila ma mea e mumu,
  • le faʻamaloloina o manuʻa ma le maoaʻe,
  • vaivai, faaitiitia le faatinoga,
  • uiga faifai pea
  • ogaoga maualuga.

Faailoga o le faateleina o le toto toto i tamaitai

  • vevela paʻu i le eria o nofoaga vavalalata,
  • vevela paʻu, o le paʻu e paʻu ma vevela,
  • malogo, fao fagu ma lauulu, leiloa o lauulu,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa, o le faʻaopoopoga o siama afaina, o le atinaʻeina o pyoderma (purulent inflammatory skin disease), o foliga mai o paʻu i luga o vae,
  • le atinaʻe o neurodermatitis,
  • afaina o paʻu o le tino,
  • Nephropathy e masani ona tupu.

Faailoga o le faateleina o le toto toto i tamaiti

E tatau i matua ona gauai atu i le faʻaalia o uiga nei:

  • lagona o le fiainu, ua taumafai le tamaitiiti e inu soo se vai i soo se volumes o avanoa mo ia,
  • e masani ona alu atu le tamaititi i le faletaele, e mafai e le tamaitiiti ona faamatala i le po, e ui lava e le i muaʻi tusia,
  • O le mea moni e le mafai e le tino o le tamaititi ona faʻaaogaina le kulukose e avea o se punaoa malosi, o le gaʻo mai le soʻo o le tino e faʻaaogaina e faʻaalu ai tau o le malosi,
  • fiaai pea
  • lagona le lava o le vaivai
  • faʻaleagaina mea vaaia ona o le faʻamaina o mata o le mata,
  • le faʻaalia o fomaʻi afaina

Faʻasologa o le tino

O mafuaʻaga faʻapitoa o le faateleina o le toto toto o:

  • mea taumafa (o le mafuaaga lea e maua ai le toto o le suka i luga o se manava gaogao), e masani lava lua itula talu ona 'ai, e le tatau ona sili atu le maualuga o le suka i le maualuga o le 5.5 mmol / l,
  • taumafa o se fuainumera tele o ava malosi,
  • tulaga faigata (tulaʻi ona o le tatalaina o hormones o le mamafa i le toto).

TAIMI PE A mavae LE TALOSAGA O LE GALL BUBBLEHow ia ola i se olaga atoa e aunoa ma le gall vladderLearn more ...

Mafuaʻaga faʻapitoa

O mafuaʻaga faʻaleagaina o le faateleina o le suka toto e mafua mai i mafuaʻaga o faʻamaʻi lea e tupu ai lenei mea.
E taʻua e le endocrinologists le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i tamaiti i se tali a le autoimmune, lea e amata ai ona maua e le tino ni meaola faʻapitoa i ona lava puʻameʻa o le pancreatic e faʻapipiʻi ai le inisalini (motu o Langerhans).

O se faʻalavelave talitutusa e tupu i se gasegase faʻasolo, pe a mavae faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi, rubella, Epstein-Barr virus, coxsackie virus, cytomegalovirus).

O isi mafuaʻaga o le atinaʻe o le ituaiga O le maʻi suka o le hypovitaminosis D, fafaga muamua i le susu o le povi (o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le povi), fafaga muamua i le cereals, meaʻai e afaina i le kulimi poʻo le mea e 'ai.

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka ituaiga II o se faʻasologa o le gaʻo. Ua faailoa mai e tagata faapitoa ia genes e nafa ma le faʻafuaseʻi o maʻi o le faʻaaogāina o le siama. O le mea lea, afai o se tasi mai aiga vavalalata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi, e tatau ona e faʻaeteete i meaʻai, pei o le a tatou talanoaina i lalo.

O le suka toto e tulaʻi i tulaga uma e fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le pancreas poʻo le siama o lona tino (pancreatitis, pancreatic necrosis). O le oti o tamaʻi motu o Langerhans e taʻitaʻia ai le mea moni o le pancreas ua faʻaaogaina lona galuega endocrine.

O faʻamaʻi pipisi e mafai foʻi ona tupu i le maualuga o le toto toto, e naʻo le maualuga o le suka e fuaina pe a maeʻa ona toe faʻaleleia atoatoa mai le maʻi ma isi SARS o le tau faʻamaonia. Aua nei galo e uiga i ai, matou au faitau pele.

Soʻo se faaletonu endocrin i totonu o le tino (togafiti o le thyroid gland, grenades, acromegaly) e faʻaalia i le faateleina o le kulukose toto.

O le mafuaʻaga o le faateleina o le suka toto e mafai ona maua ai faʻamaʻi pipisi: faʻamaʻi o muscular, Huntington's chorea, cystic fibrosis.

O le Hyperglycemia e mafai foi ona avea ma itu taua o le inuina o vailaau, o lenei mea o loo tusia i luga o faatonuga mo le fualaau faasaina. Ia mautinoa e faitau faʻamatalaga mai le pusa o vailaʻau faʻasaʻo, ia iloa pe o lau vailaʻau e aʻafia ai le toto suka pe leai.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i le toto maualuga, matou te fautua atu e matamata i se vitio.

Taumafa talafeagai paleni

E tatau ona faʻatapulaaina mea inu gaʻo i le taumafataga.O nei mea e aofia ai le kulukose ma le suauu, lea e paʻu i le gastrointestinal tract i le kulukose ma le fructose. E maua i le tele o mea uma o suamalie, aemaise lava le tele o suka i suamalie suamalie. O ia ituaiga o vailaʻau faʻasolosolo e vave ona gaʻo mai meaʻai i totonu o le toto, lea e maua ai le televave ma le faʻateleina o le maualuga o le toto suka.

E le gata i lea, e tatau ona e manatua o fasi keke taitasi o se keke manaia o se pa i le pancreas, lea ua mafua ai ona faateleina le faʻasologa o le inisalini ina ia mafai ai ona taulimaina le osofaʻiga o le gaʻo gaʻo.

E talitonuina o se aofaiga saogalemu e le sili atu i le lima teaseti o suka i le aso.

O meaai e aofia ai polysaccharides (fiber dietary, inulin, maso) e tatau ona aofia ai i le taumafataga. Latou te lemu lemu i totonu o le gastrointestinal tract i monosaccharides, lea e filemu filemu ma faʻagesegese lemu i totonu o le toto, ma maua ai manaʻoga malosi ole tino.

Gaoioiga faaletino

O se vaega taua i le puipuia o le faateleina o le suka o le toto o le gaioiga faaletino. I le taimi o le faamalositino, o le kulūkose e faʻaaogā e le musika, lea e faʻaitiitia ai lona maualuga i le toto.

I se suʻesuʻega talu ai nei, na faʻamaonia ai e saienitisi Danimaka e faʻapea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le uila masani e faʻaitiitia le lamatiaga o le maua o le maʻisuka e luasefulu pasene.

Toto toto

O le maualuga o le suka i le toto e le o tumau, o aʻafiaga eseese e aʻafia ai lona taua. O le tulaga masani e avea ma faailoga o le 3.5-5.5 mmol / lita. O le toto na ave mai i le tamatamailima e maualalo ifo nai lo le vevela.

O le faailoga faʻavae i tamaiti e 2.8-4.4 mmol / lita.

Luga o le tapulaa faatagaina i tagata matutua, faapea foi ma tina maitaga. O fua o le suka toto e fesuisuiai i le aso atoa ma faalagolago i le taumafataga. O nisi tulaga o le tino e mafai ona mafua ai le faateleina o maualuga o le suka (hyperglycemia), ei ai faʻamaʻi e ese mai i le maʻisuka, ma o le mea lea e sili ona lelei.

Faaleleia o le suka i le tino

E tele mea e mafai ona faʻaosofia ai le faateleina o le kulukose.

E mafai ona tupu lenei mea i se tagata maloloina atoatoa i mataupu nei:

  1. Faʻatasi ai ma meaʻai le paleni o loʻo maualuga i le gaʻo. I se tino maloloina, o le faateleina o le faailo o le a le tumau, o le inisalini o le a toe faafoi mea uma i tulaga masani. Faatasi ai ma le tele o tuʻinanauga mo lauusiusi, e aoga le mafaufau e uiga i le le maalofia o le gaʻo, o le faʻaitiitia o toto toto.
  2. Aʻo suʻe ni vailaʻau maʻoti. E tatau ona aofia ai ia beta-blockers, nisi o togafitiga, glucocorticoids.
  3. Oʻoga, faʻafitauli mamafa faaletino ma faalemafaufau e mafua ai le leai o se puipuiga, faʻaleagaina le gaosiga o hormones ma le faʻaitiitia o faiga faʻasolosolo. E iloa e faʻatasi ma le fiafia ma le atuatuvale, o le gaosiga o le glucagon, o le tui o le inisalini, e faateleina.
  4. Le lava le malosi o le tino (leai o faamalositino) e mafua ai le le atoatoa o le tino.
  5. Faʻasalaga tiga, aemaise lava i le mu.

I fafine, o le faateleina o le suka i le toto e mafai foi ona fesootaʻi atu i le maʻi o le premenstrual syndrome. O le faʻaaogaina o le ava e faʻafefe ai le hyperglycemia.

Vitio e uiga i mafuaaga o le faateleina o le glycemia:

E faʻapefea ona vaʻai le faʻamaʻi?

O mafuaʻaga ma faailoilo o le maualuga o le kulukose o le toto e faʻamoemoeina e le suʻega suʻega ua taʻua o le suʻega ole toleniga o le kulukose (TSH). I le taeao i luga o se manava gaogao latou te aveina se toto faataitai e fuafua ai le faailo. A maeʻa lena mea, o le kullukose e fofoina i le tagata, pe a uma le 2 itula o le a faia se suʻega lona lua.

E masani lava na o le tuʻuina atu o sua suamalie e inu ai. O nisi taimi o le kullukose e faia i luga o le vavave. O suʻega e faia i totonu o fale suʻesuʻe. O loʻo i ai foi le avanoa e faʻatautaia ai se suʻesuʻega ma se glucometer fale.

Aʻo le i faia le faʻatinoga, e tatau ona i ai sauniuniga faapitoa, talu ai o le tele o mea taua o le olaga ma meaai e mafai ona faʻasese le ata sao.

Ina ia maua faʻamatalaga faʻamatalaga, e tatau ona e:

  • fai se auiliiliga i se manava gaogao, e le mafai ona e 'ai mo le 8-12 itula, e le silia le 14,
  • aua le inu ava malosi mo ni nai aso, aua e te ulaula ao lei faia le suʻesuʻega,
  • mulimuli i le meaai fautuaina mo sina taimi,
  • aloese mai le tele o mamafa ma popolega,
  • 'aua le faʻaaogaina vailaau - homoni, suālaʻau ma isi.

A maeʻa ona e tago i le kullukose, e tatau ona e faʻaalu 2 itula ao lei oʻo i le isi sampling toto i le malologa. E leʻo faia se suʻesuʻega pe a fai o se suʻega toto e maua ai le maualuga o le suka e silia ma le 7.0 mmol / L. O se togi maualuga ua faʻaalia muamua le maʻisuka.

Ole suesuega e le o faia i ni maʻi ogaoga ma, pe afai e tatau ai, le faʻaauau pea ona faʻaaogaina nisi o fualaau faasaina, aemaise lava, diuretics, glucocorticosteroids.

FaʻamatalagaTotoPlasma
Norm11>11.1

O faʻafitauli i le glucose metabolism e mafai foi ona fuafua ai faailoilo o isi mea tuufaatasia o le a fesoasoani ia malamalama pe aisea ua i ai le faateleina o le maualuga o le suka:

  • amylin - faʻatonutonu le maualuga o le kulukose ma le insulin,
  • le mautonu - faʻatonutonuina le gaosia o le inisalini,
  • glycogemoglobin - e atagia ai le gaosiga o le kulukose mo le tolu masina,
  • glucagon o se hormone, o se tui o le inisalini.

O le faʻaosoosoina o le suʻega e faʻamaonia, ae e manaʻomia le tausisia ma le faʻaeteete o tulafono uma o le amio aʻo leʻi samasama toto.

Auala e faʻaititia ai le fua faatatau

Afai e le maua le maʻisuka, e tatau ona iloa mafuaʻaga mo le faateleina o le kulūkose. Afai e mafua mai faafitauli ona o le inuina o vailaʻau, e tatau i le fomaʻi ona filifili isi vaifofo mo togafitiga.

I faʻamaʻi o le gasegase, ate po o le faʻalogo, o metotia o togafitiga ua atiaʻe e, faatasi ai ma le togafitiga o le maʻi maualalo, faʻamautu le suka ma taʻitaʻia i le masani. Afai e le mafai ona faʻaitiitia le fua, o loʻo faʻamautuina le inisalini poo le suka.

Auala e faʻaititia ai le suka o se taumafataga filifilia faapitoa, gaioiga faaletino ma fualaau.

O le atinaʻeina o se meaʻai e fesoasoani i le faʻamaoniaina o le tuufaatasiga o le toto, ma o nisi taimi e faʻaumatia atoa ai le faafitauli. Ina ia faʻaleleia le kulūkose, o le taumafataga Nu.9 o loʻo faʻaalia. E fautuaina le taumafa i vaega laiti 5-6 taimi i le aso. E le tatau ona e matelaina. O oloa e manaʻomia ona faʻatautaia le faʻasologa o faʻamaumauga ma le kalori.

E mafai ona e 'aina sina ituaiga o manu, meaola, ma iʻa. Meaʻai faʻamaoaiga-tamaoaiga e aoga tele. E tatau ona tuʻuese le ava malosi.

E i ai vaega o oloa e tatau ona tuʻuese mai le lisi, o nisi - e faʻaaoga ma le faʻaeteete.

  • sausa (mea uma, e aofia ai sausa ma kuka ma sausage),
  • buns, keke,
  • sweets, suka, faasao,
  • gaʻo gaʻo, iʻa,
  • pata, sisi, gaʻo susu.

E mafai ona e faʻaaoga lelei, faʻaititia le vaega i le 2 taimi:

  • falaoa, falaoa,
  • fualaau suamalie, tuʻuina atu o mea e fiafia i ai,
  • pasta
  • pateta
  • falaoamata.

Fomaʻi fautuaina e 'ai le tele o fualaau faisua i totonu o se fagu fou, kuka ma vaʻa. O fualaau, e aoga le lafoaia o semolina ma araisa. O le mea sili ona aoga o le karite karite. Toeitiiti lava o cereals uma e mafai ona faʻaaogaina. Ae ui i lea, e le mafai ona e 'ai vave vave mai fatu, granola, e tatau ona e faʻaaogaina na o fatu masani.

E faʻaseseina ia keke uʻamea, e lelei tele le 'aina o fualaau faisua. E mafai ona fufulu eseese iʻa ma iʻa ma faaopoopo i le sua. E ui lava i le tele o tapulaa, e mafai ona e 'aina eseese.

Vitio e uiga i mataupu faavae o taumafa:

Aoaoga faaletino

O faʻatinoga faʻapitoa i se taaloga lelei e fesoasoani i le faʻaleleia atili o metabolic processes i le tino. E le tatau ona faʻaleleia aʻoaʻoga.

E tatau ona e filifilia se auala lelei ae le faigata:

  • Savaliga
  • aau - i le taumafanafana i le sami, i isi taimi i le vaitaele,
  • skiing, uila, vaʻa - e tusa ai ma le vaitau ma le tului,
  • Suetena faʻasolosolo pe tamoe
  • Yoga

O vasega e le tatau ona malosi, ae masani ona masani. Umi - mai le afa itula i le tasi ma le afa.

O le filifilia o fualaau e faʻaitiitia ai le kulūkose e faia pe'ā manaʻomia e se fomaʻi.

Vaitalaʻau

O nisi laau totő, fualaau ma aʻa o le a fesoasoani i le alualu i luma o le maualuga o le suka:

  1. Pepa o le laurel (10 fasi pepa) sasaa i totonu o se vevela ma sasaa 200 ml o vai inu. Alu mo le 24 itula. Inu i le inu mafanafana 4 taimi i le aso.
  2. 1 tbsp. o se sipuni o horseradish gaosia ua liligi atu i le 200 ml o le yogurt poʻo le kefir. Ave se sipuni tele tolu taimi i le aso ao leʻi 'aʻai.
  3. 20 kalama o puipui o paʻu paina e tunu i totonu o se ipu vai mo le itula ile vevela vevela. Faʻasalalauga - se sipuni siva i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga. E mafai ona e teu le susu mo ni nai aso i le pusaaisa.
  4. Berries ma blueberries e maua ai se aafiaga lelei. 2 tbsp. punetipi o mea e masani ai mo se ipu vai inu, faʻaauau se itula. Ave le ½ ipu ao leʻi 'aʻai.

E tatau ona manatuaina pe a maeʻa muamua mataupu o le faʻaalia o togafitiga, e tatau ona e siaki pea le maualuga o le suka. O asiasiga i le fomaʻi ma le fale suesue e tatau ona masani. O lenei faailoga e taua tele mo le fuafuaina o le mausali ma le saʻo o metabolic process in the body. O se faasiliga tele poʻo le faʻaitiitia i le kulukose e oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga mo le maʻi.

O le a le fua o le suka o le toto

I le auiliiliga, ua faailoa mai ai se faailoilo o le kulūkose, o lenei paramita o loʻo i ai se faʻatulagaga patino lea e mafai ona fesuisuiai sina taimi i le aso. O le tau aupito maualalo e matauina i le taeao, ma le maualuga - pe a uma se taumafataga, lea e umi se taimi. O le toto maualuga o le suka e lauiloa pe afai e sili atu nai lo mea taua e masani ai. O lenei tulaga faatauaina e eseese mo vaega eseese o tagata. O numera nei o faʻamaumauga masani:

  1. Tagata matutua (fafine ma alii) - 3.9-5 mmol, pe a uma ona leai se maualuga e sili atu nai lo le 5.5 mmol,
  2. A o maitaga - 3.3-5.5 mmol,
  3. Tamaiti ei lalo ifo o le 1 tausaga le matua - 2.8-4.4 mmol, i tamaiti e sili atu i le 1 tausaga le masani e fetaui ma se tagata matua,
  4. Tagata mamai e maua i le maʻi suka - 5-7 mmol.

E mafai ona latou ave le toto mai se tamatamailima po o se vein e siaki ai le kulūkose concentrations. E i ai le eseesega i le va o le suka, o lea o le a ese ai taunuuga. E mafai ona eseese le faailoilo masani i lenei itu:

  • toto maualuga - 3.3-5.5 mmol,
  • vevela - 4-6.8 mmol.

O le a le maualuga o le toto suka

O le togafiti e taʻua o le hyperglycemia, lea e iloa e le maualuga o le kulukose i totonu o le tino o le tagata. O se faʻamaʻi e atiae pe a sili atu le fua faatatau o le gaosiga o lenei vailaau i le fua faatatau o le faʻasili. O lenei mea e oʻo atu ai i faʻafitauli matuia i le faiga o gasegase o le tino, faʻasaʻoina o mea oona, mea inu o le tino atoa. I le amataga, o togafitiga e le afaina ai se tagata, o le masani e sili atu nai lo sina mea. O le Hyperglycemia e masani ona tupu i le talaaga o faʻamaʻi o le endocrin system: faʻateleina le galuega thyroid, maʻi o le maʻisuka.

O faailoga o le maualuga o le kulukose e le vave ona manino. I le amataga, o le a matua faʻafuaseʻi lava ma faʻapitoa, o lona uiga o le mafai ona amata togafitiga ile taimi e matua faʻaititia, e tatau ona pasia suega. Afai e te matauina se tasi o faʻamatalaga nei o togafitiga:

  1. Faanatinati malosi. O le autu ma le autu o le hyperglycemia, o se tagata e fia inu pea. E mafua lenei mea i le gafatia o le kulukose e asu ai le vai mai i totoga o gaʻo o gaʻo. Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka o le 10 mmol, e ulu atu i le mimi ma maua ai ni molimiti vai. O lenei mea e mafua ai ona faia soo, o le faamalolo.
  2. O le gutu gutu e avea ma se taunuuga o se faailoga muamua.
  3. O le ulu tiga e tupu i le aveeseina o eletise taua i le vai ma le faʻamala.
  4. Tueina o le paʻu, afaina, tingling o tamatamailima ma tamatamai vae.
  5. Faʻamuʻu i lima o lima, tiga pe a siitia. O lenei faailoga e avea ma se taunuuga o le solia o le toto, microcirculation i vae.
  6. Faʻaitiitia le faʻaaliga.
  7. Malfunctions i le mea oona (manava manava poʻo le faʻavaivai), faʻaititia le manaʻo.
  8. Tupe mama ona o le le lava o le inisalini e faia
  9. Le atinaʻe o nephropathy (faʻatoʻa fatu fatu).

O le tele o faʻamaoniga, pe a maualuga le suka, e tutusa lava mo alii ma teine. E i ai foi nisi o faʻailoga e sili atu ona faʻaalia o se tafaoga faapitoa. E aofia ai ma tamaitai:

  • vevela paʻu, e avea ma vevela ma vevela,
  • vevela paʻu i le vaega o nofoaga vavalalata,
  • paʻulu lauulu, fao fao,
  • e tusa lava pe laiti manuʻa e faʻamaloloina ai, e i ai se tulaga lamatia o le faatupuina o le pyoderma (purulent, inflammatory skin disease), e mafai ona faapipiiina se siama afaina, e aliali mai le paʻu i luga o vae,
  • faaaliga o neurodermatitis,
  • nephropathy e masani ona tupu
  • afaina i le tino o le paʻu.

O le ata i totonu o le afa o le faitau aofai o tagata e talitutusa lava ma faailoga masani o togafitiga. E i ai nisi eseesega e masani lava mo tamaʻitaʻi. O faailoga nei e iloga:

  • ogaoga o le sasaina i luga o le ausa, vao,
  • o le atinaʻeina o neuropathy, angiopathy e mafua ai le vaivai o le malosi,
  • e mafai ona avea le paʻu ma mea e mumu ona o le masani ona faia,
  • faaitiitia galuega, faateleina le vaivai,
  • tulaga maualalo o le faʻafouina,
  • ogaoga maualuga
  • uiga faifai pea.

Mafuaʻaga mo le tupu malosi o le suka i le toto

Faʻatasi ai ma ni mea mataga, o le glucose indicator e tulaʻi vave. O le mafuaaga autu mo lenei le le mafai ona maua le inisalini e tuʻuina atu ai i sela ina ia mafai ai ona faʻagasolo atili i le malosi. O le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona faʻaalia ai mea nei:

  1. Tatalo talu ai nei i le tiga tele.
  2. Faʻaleagaina o Renal, isi maʻi o fatugaʻo.
  3. O le faʻamaʻi pipisi o le maʻi, lea e mafua mai ile maʻi.
  4. O le faʻafesoʻotaʻi e le o aʻafiaga o faʻamaʻi o le endocrin system.
  5. Faʻasologa o gasegase i luga o fualaau oona, faʻalavelave o le pancreatic.

E ola maualuga le toto toto ma le fiafia

O le aofaʻi tatau o le kulukose i totonu o le vaʻaia e pulea e le pituitary, o le mafaufau, o le tino popole o le tino, o le pancreas ma slanderland. O le tele o hormone atuatuvale i le taimi o le fiafia e faalagolago lea i le maualuga o le itu taua. Cortisol, norepinephrine, adrenaline e sau mai grenua, latou te amataina le faʻaauau o le gasegase, le puipuia o le tino, fatuga ma vascular responses ina ia mafai ai ona faʻaputu faʻamaumauga a le tino.

I le atuatuvalega, o le mafuaaga autu o le hyperglycemia o le faʻavaveina o le faagasologa o le gau o le glycogen ma le fausiaina o kulukose glucose fou i le ate, o le faateleina o le aofaiga o le insulin ma le tetee o fusi i totonu. O nei laasaga e mafua ai le atuatuvale o le glycemia, lea e faalavelaveina ai le metabolism o gaʻo i le maʻisuka. Auai i le faateleina o le suka ma faʻamalolo saoloto, lea e faia malosi i le taimi o faigata. Latou te faʻaumatia le faʻaleleia o le inisalini, lea e faʻapogai ai se faʻalavelave faʻalavelave faʻasoesa.

O le a le mea e fai pe afai e maualuga le suka suka

Afai e le togafitia, o lenei suʻesuʻega e mafai ona avea ma taufaʻatau i tagata. E talafeagai le faia o togafitiga ma le puipuiga ina ia faʻaititia ai le toto suka. E taua tele le fuafuaina o mea e aʻafia ai le tuputupu aʻe o le kulukose i le tino o le tagata. O mea e manaʻomia ona fai o le a faʻalagolago lava i le mafuaaga o le togafitiga. O le masani ai e faia i le faaaogaina o togafitiga faigata, lea e aofia ai vaega nei:

  1. O le masani o le taumafa e taua tele i le togafitiga o le hyperglycemia.
  2. Iloiloina e le aunoa le mita ole kulukose ile fale. E tatau i se tagata ona siakiina le faailo i le tele o taimi i le aso.
  3. Gaioiga faʻaletino masani.
  4. Faʻaauau pea le mamafa o le mamafa, pe a manaʻomia, oe manaʻomia le leiloa o le mamafa.
  5. Faʻaauau le siakiina o le toto (pressure pressure), lea e le sili atu i le 130/80 mmHg.
  6. E tatau ona mataʻituina le tele o le cholesterol i le toto ina ia le sili atu i le 4.5 mmol i le lita.
  7. Aumai se vailaau vailaʻau e faʻaititia ai le maualuga o lou suka. O vailaʻau ua filifilia e fuafua i le maualuga o le hyperglycemia, i mataupu maʻaleʻale ua lava lava vaifofo ma togafiti togafitiga.

Vailaau

O le togafitiga o togafitiga e filifilia e fuafua i le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Pe a togafitia se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona tui faʻasolosolo ile inisalini.I le avea ai o se tulafono, e tatau i le tagata ona faʻaaogaina i lona olaga atoa, o le injections e faia e le tagata maʻi. E manaʻomia foi se taumafataga maloloina mo le faatumauina o le faasinomaga o le suka manaomia. O lenei ituaiga o maʻisuka e sili ona matautia ma togafitiga o le a faia mo le olaga.

Afai e maua le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona fai ni fualaau faapitoa e maualalo ai le maualuga o le kulukose. I le avea ai o se tulafono, ua faatonuina e fomaʻi fualaau oona Glucose ma Siofor. O maʻi e tatau ona i luga o se meaai. O lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu ona leaga, e sili atu le faigofie ona togafitia pe afai e te amata faia i le taimi. I fualaau uma e faʻaititia ai le suka, e tolu vaega autu:

  1. Faʻasalalau. O nei fesoasoani e fesoasoani e faʻatuina le inisalini mai sulu o le pancreas.
  2. Sensitizers. Faʻaleleia le faʻalogona o fomaʻi faʻapitoa faapitoa i le inisalini.
  3. Alpha glucosidase inhibitors. O lenei vaega o vailaʻau e faalavelave i le malosi o le inisalini i se vaega o le gastrointestinal tract.
  4. O fualaau o le augatupulaga aupito lata mai ua i ai se aafiaga malosi i luga o le tino o le tino, faaleleia atili le tulaga o inisalini oona.

O se vaega taua i le togafitiga o tagata gasegase e maualuga le suka. O le faʻaleleia o mea taumafa e faia ina ia faʻaitiitia ai le numera o oloa e faʻaosofia ai le tuputupu aʻe o le kulukose i totonu o le toto. O le tagata maʻi e tatau ona 'ai i le taimi lava e tasi, inu le itiiti ifo i le 2 lita o le vai i le aso. Ole aofaʻi o le kalori i aso taʻitasi e le sili atu i le 2300-2400 kcal. Lalo o se laulau o le taumafataga, mea e tatau ona aofia ai, ma le mea e faʻaesea:

Fualaau faisua i soupisi, tunu pe tafe (sei vagana ai pateta).

Fafaga mai le pusa pasry po o le paluga.

E oo atu i le 300 g o mea tunu mai falaoa paluga lē faafefeteina.

Laʻau ma aano o manu.

Sausaisi mo le maʻisuka.

Palu, kuka pe uʻu meaʻai tunu e aunoa ma le suauu.

Laʻau gaʻo ma aano o manu.

Foʻu, iʻa e maualalo le gaʻo, laʻau pipi tipi.

Laʻau susu i le araisa po o le semolina.

Laʻu meaʻai susu, e le sili atu ma le 2 fuamoa i le aso.

Pini, lentils, pi.

Meaʻai fagota, iʻa fagota i totonu o le suauu, iʻavavevave, mea ulaula.

Porridge i le vai ma le susu: karite, oat, buckwheat, pele tile, millet.

Laʻau, curd ma le suka.

Laʻau le faʻamaonia, fualaau aina ma sua mai ia i latou.

Pickles ma fualaau aina.

Fualaau suamalie, hibiscus, lauti papaʻe, sua o fualaau faisua, vai vaivai ma le kofe.

O keke, suamalie ma isi meaai suamalie.

Meainu maualuga suka.

Pulu, fuālaʻau manogi.

Fua suamalie: fig, aso, vine, faʻi, vine.

E mafai mai laʻau suamalie: paluga, marshmallows, sina meli ma le palamalade.

Laʻau fagota i totonu o lona lava suavai.

Mea manogi, faʻafefe solo.

Faatinoga faaletino

O gaoioiga faʻapitoa e fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka o le toto, ia i ai se aʻafiaga puipuia. Gymnastics, malosi, faʻamalosia le faʻamaonia le metabolism i le tino, lea e taua tele mo tagata e maua i le maʻisuka. O taaloga e fesoasoani e faʻaleleia atili ai lou loto, lea ei ai se aafiaga lelei i le toto maualuga. O faamalositino e tatau ona faʻaaogaina e puipuia ai le faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2.

A filifilia le gaioiga faaletino, e tatau ona tuʻuina atu i le uila, aau, sopo. Afai e te le nonofo i luga o le fogafale muamua, ona e alu lea i luga o le faasitepu ma teena se eletise; volleyball, golf, tenisi, aerobics, ma le badminton e faaleleia ai le metabolism. O le sili ona lelei i le togafitiga o le maualuga o le kulukose e faʻamoemoeina o loʻo tamomoe i se saoasaoa lelei ma savali. O le filifiliga silisili o le a avea ma gaoioiga i fafo.

Vailaau faʻapitoa

E masani ona lelei meaʻai faʻataʻitaʻiga ile fale maualuga. E tatau ona faateleina le aofaʻi o vitamini, faʻaitiitia le faʻaaogaina o mea inu gaʻo faigofie. O se isi faʻaopoopoga o togafitiga o togafitiga faʻalaʻau. Lalo o nai fua ia e fesoasoani e faʻaititia ai lou suka toto:

  1. O le a e manaʻomia 2 pusa o pi mamago, 50 g fugalaau mamago, 20 g o fatu o le flax. Ave mea uma ma sasaa se lita o vai inu. Vili se atigipusa ma se solo solo ma tuʻu mo le 5 itula. Liligi le afaina i totonu o se ipu fagu poo se fagu ma inu 05 ipu ao leʻi 'aʻai. O le togafitiga e 14 aso, ona manaʻomia lea ona e malolo tele ma e mafai ona e toe faia le vasega.
  2. O le a avea le 50 g o oat ma fatu saito, 20 g araisa araisa. Liligi le vaega i le 1 lita o le vai inu, faʻafete mo le isi 15 minute i luga o le vevela vevela. Aumai le 2 itula e faʻaaogaina ai le alalaʻau ma faʻafefe le gaʻo ua maeʻa. Tuu le vailaau i se nofoaga malulu. E tatau ona e tago i le fualaau faasaina i le 0.5 ipu 15 minute ao lei faia ni taumafataga mo le vaiaso. Ma le isi, e manaʻomia ona e malolo mo le 14 aso ma e mafai ona e toe tago i le vailaʻau.
  3. O le a avea le 20 g o aʻa mago, ma le 50 g o fualaau paina. Sasaa vai inu i luga o mea aoga ma afifi i se solo mo le 3 itula. Ma le isi, e tatau ona e faʻaogaina le oloa ma teuina i se nofoaga malulu. E manaʻomia lou suʻe 1 tbsp. l 6 taimi i le aso pe a uma taumafa. E mafai ona e inu pea seʻia oʻo ina faʻaleleia le maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga